PRAVILNA IZBIRA IN NASTAVITEV KOLESA. Migimigi priročnik Gremo na kolo

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "PRAVILNA IZBIRA IN NASTAVITEV KOLESA. Migimigi priročnik Gremo na kolo"

Transkripcija

1 PRAVILNA IZBIRA IN NASTAVITEV KOLESA Migimigi priročnik Gremo na kolo

2 Kako izbrati kolo? Pri izbiri in nakupu kolesa se moramo vedno najprej vprašati, kje se bomo največ vozili oziroma kakšne so naše želje in potrebe. V kolikor se odločamo za nakup kolesa, da se zapeljemo zgolj v bližnjo trgovino, potem bomo izbirali v rangu cenejših treking koles ali pa celo koles z manj colskimi obroči (primer Pony). Če so naše potrebe že na višji ravni, kjer bomo šli enkrat do dvakrat tedensko na kakšen izlet do trideset kilometrov, potem bomo izbirali med malo boljšimi treking kolesi. Še posebej pa moramo biti pozorni pri izbiri koles za otroke. Na tem mestu je treba izpostaviti nekatere opazke. Starši, ki so zagrizeni kolesarji, vedno poskrbijo, da je njihovo kolo dobro, ima vrhunsko opremo, je čisto in redno servisirano. Pri nastavitvi kolesa je pomemben vsak milimeter, hkrati pa je pri izbiri komponent pomemben vsak gram. Zakaj je torej razmišljanje pri otroku drugačno in se hitro zadovoljimo že s prvim kolesom, ki nam ga ponudijo, ali kupimo celo nekoliko večjega, da ga bo imel naš otrok za dlje časa? Otroci pri atletiki namesto žogice mečejo arodinamično penasto žogo vortex z razlogom, saj je ta lažji, igrajo malo košarko, kjer je višina koša nižja, žoga pa manjša in lažja. Se pravi so rekviziti, pravila in okolje prilagojeni starosti in razvoju zakaj potem ne bi otroku omogočili, da se vozi s kolesom, ki je zanj ustrezno veliko, nekoliko lažje, kjer doseže do zavor, predvsem pa je izpravno? Otrokov prvi stik s kolesom in učenje mora biti zanj varno in udobno, saj bo le tako to zanj pozitivna izkušnja in bo vedno z veseljem sedel na kolo. Za pomoč pri izbiri velikosti kolesa za otroke si lahko pomagamo s spodnjo sliko. Izbira kolesa glede na velikost otroka.

3 Vrste koles V naslednjem koraku, ko so kolesarske ture že daljše in bolj zahtevne, kolesa za izbiro razdelimo v dve večji skupini. Odvisno od tega, kje bomo največ kolesarili, bodisi po asfaltnih cestah ali pa po makadamskih kolovozih oziroma gorskih poteh, imamo na izbiro več možnosti. Pravo izbiro kolesa lahko najdemo med cestnimi in pa gorskimi kolesi. Pri zadnji delitvi, kjer imamo opraviti z najbolj zahtevnimi kolesarji, pa nam bosta ti dve glavni skupini koles predstavljali zgolj okvir naše izbire. Danes je možno znotraj obeh skupin izbirati še med različnimi podvrstami koles, hkrati pa so se kot most med obema skupinama razvili številni hibridi, med katerimi lahko še tako zahteven kolesar najde primerno kolo zase. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj o vrstah koles, da si boste lažje ustvarili sliko in gledali na izbiro kolesa nekoliko širše: 1. Mestno kolo Kolesa za občasne krajše vožnje: kolesa imajo manjše obroče, največkrat v velikosti 20 col, lahko so zložljiva in primerna za transport, prav tako imajo možnost hitre nastavitve višine sedeža. Večina jih je brez prestav, kar pomeni, da niso najbolj primerna za vožnjo po razgibanem terenu. Opisana kolesa so cenovno tudi najbolj dostopna. 2. Treking kolo Navadno je velikost obročev 28 col (kot pri specialkah) ostale značilnosti pa so bolj podobne gorskim kolesom: ravno krmilo, navadno so na njih plašči, ki so namenjeni tako vožnji po asfaltiranih cestah kot tudi po lepih makadamskih poteh. Prav tako ima večina treking koles že disk zavore, na sprednjih vilicah pa vzmetenje. Glede na cenovni razpon imajo različna prestavna razmerja, največkrat spredaj tri zobnike, zadaj pa od osem do deset.

4 3. Gorsko kolo Je najbolj univerzalna oblika kolesa, zato je klasičnih gorskih koles tudi največ v uporabi in se zanje odloči največje število ljudi. So zelo podobna treking kolesom, le da jih ima večina 26-colske obroče in pa širše plašče z nekoliko več profila, ki omogočajo vožnjo tudi po bolj zahtevnih terenih. Gorska kolesa imajo na sprednjih vilicah vzmetenje, ki nam omogoča blaženje pri premagovanju ovir, skal, korenin V zadnjem času so na gorskih kolesih klasične 26-colske obroče zamenjali 27,5- in 29-colski obroči. Vsaki imajo svoje prednosti in slabosti, predvsem pa se jih uporablja glede na vrsto terena, po katerem se vozimo. Tisti gorski kolesarji, ki se radi hitro spuščajo po bolj zahtevnih gorskih poteh, si lahko izberejo tudi kolo z zadnjim vzmetenjem, ki še bolj celostno blaži zahtevne udarce in omogoča hitrejšo in bolj varno vožnjo čez višje ovire (korenine, skale). Poznamo pa tudi posebna gorska kolesa, ki so namenjena le spuste. So bolj robustna in tako odporna na največje obremenitve. Večina gorskih koles ima disk zavore, ki nam omogočajo boljše zaviranje tudi v slabših vremenskih razmerah in na težjih terenih.

5 4. Cestno kolo oz. specialka Že na prvi pogled se od ostalih koles loči predvsem po zavitem krmilu in pa po ožjih plaščih. Zavito krmilo nam omogoča več načinov držanja, ki jih ločimo predvsem glede na teren, kjer se vozimo (ravnina, vzponi, spusti), in pa glede na hitrost vožnje. Posebnost cestnih koles so tudi prestavne ročice, ki so vgrajene v zavorne in nam tako omogočajo prestavljanje brez dodatnih gibov rok oziroma spuščanja krmila zaradi menjave prestave. Pri novejših modelih imamo zadaj 12 verižnikov in spredaj dva, kar omogoča 24 različnih prestavnih razmerij. Trenutno je v obtoku največ cestnih koles, ki imajo zadaj 10 ali 11 verižnikov, spredaj pa dva. Večina specialk za odrasle ima velikost obročev 28 col, za otroke pa so tako kot pri otroških kolesih velikosti obročev lahko tudi manjše (20, 24 in 26 col). Včasih je imela večina specialk klasične V oz. čeljustne zavore, v zadnjih letih pa so se z gorskih koles preselile disk zavore tudi na specialke postale pravi hit. Z razvojem kolesarstva so na trg prišle tudi nove različice cestnih koles, ki so nekakšni hibridi med gorskim in cestnim kolesom. V zadnjem času so še posebej popularna t. i. gravel kolesa oziroma kolesa za makadamkanje. Imajo večino značilnosti cestnih koles (zavito krmilo, prestavno-zavorne ročice, velikost obročev ) le da so na obročih širši plašči s profilom, ki nam omogoča vožnjo tudi po makadamu. Ena od razlik je tudi nekoliko drugačna geometrija okvirja, ki je manj agresivna. Še nekoliko bolj v smer gorskih koles, kot je gravel kolo, je tudi hibrid ciklokros kolo, ki se ga hkrati uporablja tudi v disciplini tekmovalnega kolesarstva, ciklokrosu. Posebne oblike pa je specialka, ki jo uporabljamo za vožnjo na čas, v disciplini, kjer kolesarji vozijo sami. Ta kolesa so zelo aerodinamična, od specialk pa se razlikujejo po obliki krmila, saj ima to posebne nastavke za roke, ki omogočajo kolesarju, da se nasloni in zavzame bolj aerodinamičen položaj. Tudi okvirji so trši, bolj aerodinamične oblike in večina je testiranih v vetrovnikih. V vožnji na čas oziroma kronometru kolesarji največkrat uporabljajo tudi»polne obroče«, ki so dokazano hitrejši. Še ena vrsta specialke, ki jo poznamo in se uporablja na velodromu, je specialno kolo za dirkališčno kolesarjenje. Že na prvi pogled opazimo, da je brez zavor in brez prestav, prav tako pa ima tudi t. i. muslauf oz. kolo s stalnim pogonom oz. kolo brez prostega teka. To pomeni, da moramo ves čas poganjati oziroma ne moremo nehati vrteti pedal. Kot zanimivost pa nam omogoča tudi vožnjo vzvratno!

6 Morda je vredno izpostaviti še cestno kolo za nežnejši spol, pri katerem, ne boste verjeli, obstaja poleg barve še nekaj drugih pomembnih razlik in jih velja upoštevati pri nakupu. Sama geometrija okvirja je podobna (krajša zgornja cev) oziroma večinoma enaka kot pri moškem, razlike pa se skrivajo v ožjem krmilu, obliki sedeža, krajših gonilkah in prilagojenih prestavno-zavornih ročicah. Seveda je to le nekaj od tistih najbolj pogosto uporabljenih vrst koles. Poznamo pa še mnoge druge: BMX, tandem, ročno kolo, artistic kolo, trial kolo, cycle-ball kolo, električno kolo

7 IZBIRA KOMPONENT KOLESA Ko smo se odločili za vrsto kolesa, ki ustreza našim željam in potrebam, sledi izbira znamke kolesa in njegovih komponent. Navadno so glavno merilo finance, saj bomo glede na zmožnosti, ki jih imamo, poskušali izbrati najboljše. V prvi vrsti lahko cenovni razred komponent razdelimo glede na kakovost materiala, iz katerega so narejene. Če začnemo pri okvirju, imamo možnost izbrati cenejši aluminijasti ali jekleni okvir oziroma lažji in dražji karbonski okvir. Nato sledi izbira proizvajalca prestavnih in zavornih komponent, ki jih je tako za gorska kot cestna kolesa veliko. Če izpostavimo najbolj znano znamko iz cestnega kolesarstva Shimano, so komponente po cenovnem rangu razvrščene takole: 1. Shimano Dura ace, 2. Shimano Ultegra, 3. Shimano 105, 4. Shimano Tiagra, 5. Shimano Sora Glavne razlike med temi komponentami so v materialih, iz katerih so narejene, in posledično so glede na to med njimi tudi razlike v teži. Nadalje zelo pomemben del kolesa so obroči. Zelo pogosto trgovci na dobre okvirje z dobro opremo prestavnih in zavornih komponent namestijo slabše obroče, saj tako znižajo ceno modelu kolesa. So pa obroči zelo pomemben del kolesa, če ne kar najbolj pomemben, zato je smiselno, da si raje izberemo kolo z nekoliko nižjim rangom prestavnih oz. zavornih komponent in izberemo boljše obroče. Kaj razumemo pod besedo BOLJŠI obroči, pa je že naslednja tema, vredna razprave. Zopet je velik poudarek na teži obročev, saj so lažji navadno tudi dražji. Pri tem merilu moramo biti previdni, katero znamko obročev kupujemo, saj so se v zadnjem času pojavili številni lahki obroči manj znanih proizvajalcev (z azijskih trgov), ki so lahko slabše kvalitete in tako tudi zelo nevarni. Torej pomemben nasvet, ki naj nas vodi pri nakupu obročev, je seznam mednarodne kolesarske zveze, ki določa, kateri obroči se lahko uporabljajo na tekmovanjih in imajo opravljena ustrezna varnostna testiranja.

8 NASTAVITEV KOLESA Pravilna nastavitev kolesa je ključna za udobno vožnjo, varnost, preventivo pred poškodbami ter za doseganje najboljšega izkoristka na kolesu. Če kolesar vrti pedala z 80 obrati/min, to znese v eni uri vožnje 5400 obratov, približno obratov na 160-kilometrski vožnji in obratov pedal v enem tednu. Če kolo ni pravilno nastavljeno, se kaj kmalu pojavijo bolečine, ki pri nadaljevanju aktivnosti lahko postanejo zelo resne. V članku so predstavljene enostavne smernice za nastavitev kolesa, ki jih lahko uporabi vsak kolesar, ki želi na kolesu doseči udobno in z vidika poškodb varno vožnjo. Nastavitev čevljev in pedal Kot najbrž že veste, se pri kolesarjenju največkrat uporabljajo čevlji s sistemom vpenjanja na pedala. To nam preprečuje, da bi nam noga pri pedaliranju zdrsnila s pedala, hkrati pa nam omogoča tudi boljši izkoristek sile, s katero pritiskamo na sama pedala. Kolesarski čevlji se med seboj razlikujejo glede na namen. Tisti kolesarji, ki se nameravajo voziti le po cestah, se največkrat odločijo za cestni čevelj, ki ima ploščico za vpenjanje največkrat narejeno iz plastike in je nekoliko večji od ostalih. Slaba stran takšnih čevljev je, da so za hojo precej neprimerni, zato se za tak tip čevljev odločijo torej tisti kolesarji, ki kolo uporabljajo predvsem za vožnjo. Drugi tip čevljev, ki jih poznamo, se imenuje-spd sistem in se uporablja predvsem v gorskem ali gravel kolesarstvu ter ciklokrosu. Pri teh pedalih je ploščica manjša in narejena iz trših materialov. Čevlji, ki jih uporabljamo s takimi pedali, imajo na podplatu več profila, zato so dobra izbira za kolesarja, ki ima poleg kolesarjenja namen napraviti morda tudi kakšen korak več, kar pa s temi čevlji ni nobena težava. Levo kolesarski čevelj za cestno kolesarstvo, desno čevelj za gorsko kolesarstvo

9 Pri nastavitvi ploščic lahko nastavljamo tudi kot, pod katerem bo naša noga vpeta v pedala. To nastavitev najlažje izvedemo na naslednji način: Kolesar sedi na dvignjeni podlagi, tako da mu noge prosto visijo, ko noge prosto visijo, se bodo stopala sama od sebe postavila v posameznikov najbolj naraven položaj (ni vedno nujno, da sta obe stopali postavljeni popolnoma simetrično, kar je povsem normalno), ta položaj si zapomnimo (oz. ga fotografiramo) in potem ploščice pedal nastavimo pod enakim kotom, kot so nam v prejšnji točki noge visele v zraku. Če kolesar ne uporablja čevljev z možnim vpenjanjem v pedala, je prav tako priporočljiva postavitev stopala na pedal tako, da je sredina stopala nad osjo vrtenja le-tega. Nastavitev ploščic ali blokerjev glede na položaj stopal v prostem visenju Nastavitev sedeža Morda najpomembnejša nastavitev od vseh je pravilna nastavitev sedeža. Nastavimo ga lahko glede na višino, nagib naprej/nazaj ter pozicijo naprej/ nazaj. Višina sedeža je določena z razdaljo od zgornjega roba sedeža do središča gonilne osi. Dejstvo je, da vsakemu kolesarju ustrezna drugačna oblika sedeža. Nikakor ne pomeni, da bo najdražji sedež ustrezal vsem. Velik pomen tukaj ima tudi gibljivost kolesarjeve hrbtenice in oblika medenice, zato mora vsak kolesar poiskati obliko sedeža, ki mu najbolj ustreza in ni pogojena s ceno. Za nastavitev višine sedeža lahko uporabimo enačbo za izračun pri kateri vzamemo višino razkoraka (merjeno po notranji strani noge od tal do mednožja), izraženo v centimetrih, in jo pomnožimo s faktorjem 0,883. Rezultat je višina sedeža, merjena od zgornjega roba sedeža do središča gonilne osi. Vendar pa je pomanjkljivost te enačbe ta, da smo si kolesarji

10 med seboj različni in morda ta izračun ne bo ustrezal vsem. Veliko bolj preprosto je, če za nastavitev višine uporabimo naslednja načina: NAČIN 1: Gonilko zavrtimo nazaj in jo ustavimo v točki, kjer imamo nogo najbolj iztegnjeno (ne v navpičnem položaju, pač pa tako, da je gonilka poravnana s sedežno cevjo). Peto položimo na pedala. Če imamo sedež pravilno nastavljen, bomo imeli v tem položaju nogo popolnoma iztegnjeno, a hkrati se bomo lahko pedala dotaknili, ne da bi se morali pri tem nagniti v bokih. V naslednjem koraku na pedala položimo stopalo v pravilnem položaju (sprednji del stopala) oz. če imamo čevlje/pedala s sistemom zapenjanja, jih zapnemo. Počasi pedaliramo nazaj. Če je medenica pri tem stabilna in se ne ziba, pomeni, da je višina ustrezna. NAČIN 2: Kolesar se usede na sedež in se pri tem z obema nogama dotika tal. Če je višina sedeža ustrezna, se bo kolesar s konicama obeh stopal dotikal podlage. Način 1 Način 2

11 Pri nastavitvi sedeža naprej/nazaj se običajno uporabi naslednji način: ko je gonilka vzporedno s podlago v smeri naprej, prislonimo k sprednjemu delu pogačice vrvico, ki jo na drugem koncu obtežimo (grezilo). Ko se vrvica umiri, mora kazati točno na vrtišče pedala, kar pomeni, da je nastavitev ustrezna. Pri nastavitvi naklona sedeža je najbolj pomembno, da je sedež nastavljen v vodoravnem položaju, zato bomo to nastavitev najlažje izvedli s pomočjo vodne tehtnice. Pri tem moramo upoštevati, da so nekateri sedeži v zadnjem delu rahlo ukrivljeni, zato moramo za pravilno nastavitev tehtnico položiti na predel sedeža, kjer sedimo (ravni del). Nastavitev oddaljenosti krmila od sedeža Prav tako je zelo pomembna oddaljenost krmila od sedeža. Ta v veliki meri vpliva na položaj trupa kolesarja oziroma na njegovo predklonjenost, pri tem pa je pomemben dejavnik tudi gibljivost in tip kolesarja. Tisti, ki na kolesu iščejo najbolj aerodinamičen/najhitrejši položaj, bodo na kolesu»ležali«bolj kot tisti kolesarji, ki na kolesu iščejo predvsem udobje. Za enostavno pravilno nastavitev oddaljenosti krmila od sedeža lahko uporabimo sledeča načina: NAČIN 1 Ko kolesar sedi na kolesu, z rokami drži krmilo v zgornjem položaju (na ročkah) in ima komolce rahlo pokrčene, mu mora prečna cev krmila zastirati pogled na os sprednjega kolesa. Če se v tem položaju ne počutimo udobno ga, seveda lahko prilagodimo po svoje. NAČIN 2 S komolcem se dotaknemo konice sedeža, roko pa usmerimo proti krmilu. Če imamo razdaljo med sedežem in krmilom ustrezno nastavljeno, mora biti razdalja med konicami prstov in krmilom za dve do tri širine prsta. Način 1 Način 2

12 Nastavitev višine krmila je bolj subjektivne narave, vendar je izjemno pomembna pri aerodinamičnosti kolesarja, udobju, preprečevanju poškodb ter pri proizvajanju mišične sile. Kolesar pri vožnji s kolesom predstavlja 65 do 80 % celotnega zračnega upora. Z nižanjem višine krmila se lahko aerodinamičnost izboljša, čeprav na račun udobja in sposobnosti proizvajanja moči. Pri običajni nastavitvi višine krmila je kot med zgornjo cevjo kolesa in trupom, ko se kolesar drži spodnjih krivin krmila z rahlo upognjenimi komolci, približno 30. Drugo upoštevanje kota pa se nanaša na naklon trupa naprej za 45, ko se kolesar z rahlo pokrčenimi komolci drži krmila v zgornjem položaju. Zlato pravilo pri nastavljanju kolesa je, da kolo prilagajamo kolesarju in ne obratno. Če bomo imeli kolo ustrezno nastavljeno, bomo v vožnji lahko veliko bolj uživali, hkrati pa se s tem izognemo mnogim poškodbam in bolečinam, ki so posledica napačno nastavljenega kolesa. Za osnovne nastavitve ne potrebujemo posebnega strokovnega znanja, zato si je pred začetkom vsake sezone smiselno vzeti nekaj časa, da kolo ustrezno nastavimo in sezono pričnemo brez večjih težav in neprijetnosti zaradi slabega položaja na kolesu.

LiveActive

LiveActive Oblikujte svoje roke s temi 5 vajami brez obiska fitnesa! Dvig noge in nasprotne roke na veliki žogi 1 Vaja Y na telovadni žogi 2 z 8-12 ponovitvami na vsaki strani s 15-20 ponovitvami Dotik roke in nasprotne

Prikaži več



 STATIČNE RAZTEZNE VAJE (»STREČING«) NEKAJ PRAVIL O RAZTEZANJU PRED RAZTEZANJEM SE VEDNO OGREJ, NAJBOLJE, DA NAREDIŠ VAJE PO TUŠIRANJU, KO SI ŠE OGRET OD TRENINGA PREDEN ZAČNEŠ, SPIJ KOZAREC ALI DVA VODE

Prikaži več

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program za tek na 10 km (1. 7. - 7. 7.) Intervalni trening 5 x 400 m (200 m hoje med ovitvami) Tekaški program za tek na 10 km (8. 7. 14. 7.) Fartlek

Prikaži več

(Slovenian) DM-HB Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE HB-M3050 FH-M3050 HB-MT200 FH-MT2

(Slovenian) DM-HB Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE HB-M3050 FH-M3050 HB-MT200 FH-MT2 (Slovenian) DM-HB0005-04 Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE HB-M3050 FH-M3050 HB-MT200 FH-MT200-B HB-RM33 FH-RM33 FH-RM35 HB-TX505 FH-TX505 Prednje

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Drža telesa čelno proti tlom»klop«vzdrževati ravno linijo telesa. Opora je na podlahteh in prstih nog. Stisnite trebušne mišice in postavite medenico v nevtralni položaj (t.j. poteg popka noter in stisk

Prikaži več

KOLESA Z ELEKTRIČNIM MOTORJEM Kolesarjenje je dobro za telo in dušo. Med kolesarjenjem imate bistveno boljši razgled, kot če se odpravite na pot z avt

KOLESA Z ELEKTRIČNIM MOTORJEM Kolesarjenje je dobro za telo in dušo. Med kolesarjenjem imate bistveno boljši razgled, kot če se odpravite na pot z avt KOLESA Z ELEKTRIČNIM MOTORJEM Kolesarjenje je dobro za telo in dušo. Med kolesarjenjem imate bistveno boljši razgled, kot če se odpravite na pot z avtom. Razen tega boste privarčevali tudi nekaj energije

Prikaži več

(Slovenian) DM-RAFC Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE Gonilka z verižnikom DURA-ACE FC

(Slovenian) DM-RAFC Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE Gonilka z verižnikom DURA-ACE FC (Slovenian) DM-RAFC001-02 Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE Gonilka z verižnikom DURA-ACE FC-R9100 ULTEGRA FC-R8000 Gonilna os BB-R9100 SM-BBR60

Prikaži več

(Slovenian) DM-RD Navodila za trgovce CESTNI MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE Zadnji menjalnik XTR RD-M9000 DEO

(Slovenian) DM-RD Navodila za trgovce CESTNI MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE Zadnji menjalnik XTR RD-M9000 DEO (Slovenian) DM-RD0004-08 Navodila za trgovce CESTNI MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE Zadnji menjalnik XTR RD-M9000 DEORE XT RD-M8000 VSEBINA POMEMBNO OBVESTILO... 3 ZA ZAGOTAVLJANJE

Prikaži več

(Slovenian) DM-BR Navodila za trgovce Zavore tipa Caliper z dvemi vrtišči BR-9000 BR-9010 BR-6800 BR-6810 BR-5800 BR-5810 BR-RS500 BR-5710 BC-9

(Slovenian) DM-BR Navodila za trgovce Zavore tipa Caliper z dvemi vrtišči BR-9000 BR-9010 BR-6800 BR-6810 BR-5800 BR-5810 BR-RS500 BR-5710 BC-9 (Slovenian) DM-BR0003-08 Navodila za trgovce Zavore tipa Caliper z dvemi vrtišči BR-9000 BR-9010 BR-6800 BR-6810 BR-5800 BR-5810 BR-RS500 BR-5710 BC-9000 BC-R680 SM-CB90 VSEBINA POMEMBNO OBVESTILO... 3

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / 18. 8. 2017 / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja dolžina: - motorno vozilo razen avtobusa 12,00 m -

Prikaži več

untitled

untitled BREMENSKE JEKLENE VRVI kakovostnega razreda 5, izdelani po EN 131 v izvedbi z 1, 2, 3 ali stremeni NAVODILO ZA UPORABO Ta navodila naj pazljivo preberejo vsi uporabniki. Olajšala vam bodo delo s stroji

Prikaži več

KAJ JE VZDRŽLJIVOST

KAJ JE VZDRŽLJIVOST 10. 12. 2011 VZDRŽLJIVOST S TEKOM Seminarska naloga KAZALO 1. UVOD... 3 2. KAJ JE VZDRŽLJIVOST... 4 3. METODE ZA RAZVOJ VZDRŽLJIVOSTI... 4 4. TEHNIKA DOLGOTRAJNEGA TEKA... 5 5. GIBALNE (MOTORIČNE) SPOSOBNOSTI...

Prikaži več

UNI-bet plus 

UNI-bet plus  NAVODILO ZA UPORABO PLEZALK UNI-Met+400, UN-Met+450, UNI-Met+550 Univerzalne plezalke za plezanje na betonske, plastične in železne drogove. Navodilo za uporabo UNI-met + plezalk za plezanje na betonske,

Prikaži več

2018 FJR1300A

2018 FJR1300A Neskončni zavoji S tem izjemno zmogljivim motornim kolesom je v zadnjem desetletju več tisoč voznikov izkusilo neverjetno udobno vožnjo na ravni razreda Supersport. Model športno-potovalnega motornega

Prikaži več

(Slovenian) DM-RD Navodila za trgovce Zadnji menjalnik za gorska kolesa MTB SHADOW RD+ RD-M986 RD-M820 RD-M786 RD-M675 RD-M640 RD-M615 MTB SHAD

(Slovenian) DM-RD Navodila za trgovce Zadnji menjalnik za gorska kolesa MTB SHADOW RD+ RD-M986 RD-M820 RD-M786 RD-M675 RD-M640 RD-M615 MTB SHAD (Slovenian) DM-RD0001-06 Navodila za trgovce Zadnji menjalnik za gorska kolesa MTB SHADOW RD+ RD-M986 RD-M820 RD-M786 RD-M675 RD-M640 RD-M615 MTB SHADOW RD RD-M981 RD-M781 RD-M670 RD-M610 RD-M4000 RD-M3000

Prikaži več

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: 19. 4. 2013 Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Razred: 2. a Zap. Št. ure: Predmet: Športna vzgoja Tematski

Prikaži več

Microsoft Word - PLES_valcek1_TS.doc

Microsoft Word - PLES_valcek1_TS.doc POČASNI VALČEK 1. URA Študent: Tjaša Šuštaršič Razred: 4. razred Mentor: Uroš Govc Čas: 11.35 Šola: OŠ Domžale Spol učencev: 10 deklic, 11 dečkov Datum: 25.5.2005 Prostor: Telovadnica Glavni cilj ure:

Prikaži več

(Slovenian) DM-SG Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE Inter-11 Inter-8

(Slovenian) DM-SG Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE Inter-11 Inter-8 (Slovenian) DM-SG0004-04 Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE Inter-11 Inter-8 VSEBINA POMEMBNO OBVESTILO... 3 ZA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI... 4 SEZNAM

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Društvo nogometnih trenerjev Murska Sobota Licenčni Seminar B, C Ekonomska šola Murska Sobota 15.2.2014 Metodika učenja tehničnih elementov v nogometu UDAREC Z NOTRANJIM DELOM STOPALA Štefan Ivanič, Zdenko

Prikaži več

Microsoft Word - PLES_valcek2_TS.doc

Microsoft Word - PLES_valcek2_TS.doc POČASNI VALČEK 2. URA Študent: Tjaša Šuštaršič Razred: 4. razred Mentor: Uroš Govc Čas: 11.35 Šola: OŠ Domžale Spol učencev: 10 deklic, 11 dečkov Datum: 30.5.2005 Prostor: Telovadnica Glavni cilj ure:

Prikaži več

Novi SEAT Tarraco.

Novi SEAT Tarraco. Novi SEAT Tarraco. Tehnični podatki. 1.5 EcoTSI 150 KM (110 kw) 2.0 EcoTSI 190 KM (140 kw) ACT DSG-7 4Drive Start/Stop 2.0 TDI 150 KM (110 kw) 2.0 TDI 190 KM (140 kw) CR DSG-7 4Drive Start/Stop Motor CR

Prikaži več

NOVA H Y BR I D

NOVA H Y BR I D NOVA H Y BR I D PREFINJENOST HIBRIDA HIBRID Nova Toyota Camry Hybrid je limuzina, v kateri se združujeta prefinjena eleganca in izjemne zmogljivosti naslednje generacije hibridnega pogona. Z izjemno obliko,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 BEKEND - TEHNIKA CILJI 1. Poznati vrste in dele bekenda 2. Uporabiti biomehanske principe pri analizi bekenda 3. Poznati tehnične podrobnosti pri izvedbi bekenda. BEKEND osnovni podatki včasih je bil udarec,

Prikaži več

2017 TMAX SX

2017 TMAX SX . Postavite nova pravila MAX Poleg glavnih značilnosti modela TMAX, ki jih je mogoče najti na standardni različici, je športni opremljen s številnimi namenskimi funkcijami. Sistem D-MODE omogoča izbiro

Prikaži več

Projekt: Kako potekajo krogotoki razvoja v nogometu pri mladih ( uporaba RSA metode dela ) Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1:

Projekt: Kako potekajo krogotoki razvoja v nogometu pri mladih ( uporaba RSA metode dela ) Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1: Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1:0 z žogo ; Skice za trening vaje predvsem za mlajše kategorije; Opis vaje: 1. slalom a) navpično, b) počez in sicer z nogami; rokami; kombinirano

Prikaži več

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm 1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekmovanje. Končni izdelek mora biti produkt lastnega dela

Prikaži več

Microsoft Word - Pravila - AJKTM 2016.docx

Microsoft Word - Pravila - AJKTM 2016.docx PRAVILA ALI JE KAJ TRDEN MOST 2016 3. maj 5. maj 2016 10. 4. 2016 Maribor, Slovenija 1 Osnove o tekmovanju 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki so se po predhodnem postopku prijavili na tekmovanje

Prikaži več

katalog PONATIS.indd

katalog PONATIS.indd UVOD Pred vami je katalog plaščev za poljedelska in industrijska vozila, ene izmed skupin izdelkov, ki jih izdelujemo v tovarni SAVA VELO z 80-letno tradicijo v proizvodnji pnevmatik. Priznana kakovost,

Prikaži več

2017 D'elight 125

2017 D'elight 125 Nizka poraba goriva, številne možnosti Eleganten novi model D'elight je oblikovan tako, da so potovanja enostavnejša in hitrejša ter bistveno udobnejša. Ključni lastnosti, ki poskrbita za izredno udobno

Prikaži več

SEAT Tarraco.

SEAT Tarraco. SEAT Tarraco. Tehnični podatki. Motor 1.5 EcoTSI 150 KM (110 kw) MQ-6 Start/Stop Valji/ventili (skupaj) 4/16 4/16 Gibna prostornina (cm 3 ) 1.498 1.984 Premer in hod bata (mm) 74,5/85,9 82,5/92,8 Kompresijsko

Prikaži več

teden Ponudba letaka velja od do oz. do razprodaje zalog. otvoritev POMLADNE SEZONE DO 60% * Dodatnih akcij in popustov

teden Ponudba letaka velja od do oz. do razprodaje zalog. otvoritev POMLADNE SEZONE DO 60% * Dodatnih akcij in popustov 2017-13. teden Ponudba letaka velja od 29. 03. do 04. 04. 2017 oz. do razprodaje zalog. otvoritev POMLADNE SEZONE DO 60% * Dodatnih akcij in popustov ni mogoče uveljavljati. 50% 3, 1, ŽE OD 4 x 50 MESEČNO

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 1391 final ANNEXES 1 to 5 PRILOGE k DELEGIRANI UREDBI KOMISIJE (EU) /... o spremembi Priloge I k Uredbi (E

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 1391 final ANNEXES 1 to 5 PRILOGE k DELEGIRANI UREDBI KOMISIJE (EU) /... o spremembi Priloge I k Uredbi (E EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 9.3.2018 C(2018) 1391 final ANNEXES 1 to 5 PRILOGE k DELEGIRANI UREDBI KOMISIJE (EU) /... o spremembi Priloge I k Uredbi (EU) št. 167/2013 Evropskega parlamenta in Sveta in Delegirane

Prikaži več

SEAT Ateca.

SEAT Ateca. SEAT Ateca. Tehnični podatki. Motor 1.0 EcoTSI 115 KM (85 kw) MQ-6 Start/Stop 1.5 EcoTSI 150 KM (110 kw) ACT MQ-6 Start/Stop ACT DSG-7 Start/Stop Valji/ventili (skupaj) 3/12 4/16 4/16 Gibna prostornina

Prikaži več

Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o.

Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o. Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09

Prikaži več

PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: Fax: DŠ: SI Tehnična do

PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: Fax: DŠ: SI Tehnična do PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09 info@prosigmaplus.si, www.prosigmaplus.si DŠ: SI19873662 Tehnična dokumentacija Podzemni univerzalni zbiralnik Aqua King

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

Paketi serijske opreme Barvna paleta zunanjosti Paket serijske opreme COMFORT Paket serijske opreme DELUXE Paket serijske opreme SPORT PNEVMATIKE IN P

Paketi serijske opreme Barvna paleta zunanjosti Paket serijske opreme COMFORT Paket serijske opreme DELUXE Paket serijske opreme SPORT PNEVMATIKE IN P Paketi serijske opreme Barvna paleta zunanjosti Paket serijske opreme COMFORT Paket serijske opreme DELUXE Paket serijske opreme SPORT 175/65R15 + jeklena platiča (polni kolesni pokrovi) Začasno rezervno

Prikaži več

Dolgoročna zanesljivost.

Dolgoročna zanesljivost. Dolgoročna zanesljivost. WWW.OKTRUCKS.COM OK TRUCKS: IVECO nudi celovito ponudbo rabljenih vozil najboljših blagovnih znamk skupaj z vseobsegajočimi storitvami in poslovnimi rešitvami. O nas OK TRUCKS

Prikaži več

Layout 1

Layout 1 jezik PROGRAM TRAKTORJV PROGRAM TRAKTORJV Ponudba specializiranih traktorjev PASQUALI je sestavljena iz strojev, ki so izjemno zanesljivi, večnamenski, kompaktni in okretni. Kratka medosna razdalja in

Prikaži več

4. tema pri predmetu Računalniška orodja v fiziki Ljubljana, Grafi II Jure Senčar

4. tema pri predmetu Računalniška orodja v fiziki Ljubljana, Grafi II Jure Senčar 4. tema pri predmetu Računalniška orodja v fiziki Ljubljana, 6.4.29 Grafi II Jure Senčar Relativna sila krčenja - F/Fmax [%]. Naloga Nalogo sem delal v Excelu. Ta ima vgrajeno funkcijo, ki nam vrne logaritemsko

Prikaži več

1

1 ROKOMET IGRIŠČE Igrišče je pravokotnik, dolg 40m in širok 20m. Sestavljen je iz dveh enakih polj za igro in dveh vratarjevih prostorov. Daljši stranici se imenujeta vzdolžne črte, krajše pa prečne črte

Prikaži več

Prvi del: Osnove Predgovor Po desetih letih precej intenzivnega izkoriščanja starega, dobrega Ghosta sem se znašel na točki, ko se je bilo potrebno od

Prvi del: Osnove Predgovor Po desetih letih precej intenzivnega izkoriščanja starega, dobrega Ghosta sem se znašel na točki, ko se je bilo potrebno od Prvi del: Osnove Predgovor Po desetih letih precej intenzivnega izkoriščanja starega, dobrega Ghosta sem se znašel na točki, ko se je bilo potrebno odločiti kako naprej. Vilice so bile že zelo dotrajane,

Prikaži več

BOLEZNI KOSTI

BOLEZNI KOSTI BOLEZNI KOSTI Glavni vzroki za osteoporozo so: družinska nagnjenost k osteoporozi, pomanjkanje kalcija v prehrani, pomanjkanje gibanja, kajenje, pretirano pitje alkohola in zgodnja menopavza. Zdravljenje:

Prikaži več

Tehnična dokumentacija

Tehnična dokumentacija PROSIGMA PLUS d.o.o. Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09 info@prosigmaplus.si, www.prosigmaplus.si DŠ: SI19873662 Tehnična dokumentacija Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine

Prikaži več

več za manj...vsak dan MODNA POLETNA pustolovščina HIT 2 49 EUR MAJICA S KRATKIMI ROKAVI 100 % BOMBAŽ za ženske, v španskem stilu, enobarvna, na voljo

več za manj...vsak dan MODNA POLETNA pustolovščina HIT 2 49 EUR MAJICA S KRATKIMI ROKAVI 100 % BOMBAŽ za ženske, v španskem stilu, enobarvna, na voljo več za manj...vsak dan MODNA POLETNA pustolovščina HIT MAJICA S KRATKIMI ROKAVI za ženske, v španskem stilu, enobarvna, na voljo v barvah: ali na voljo dva modela, PONUDBA VELJA 6.6. 12.6. 2019 OZIROMA

Prikaži več

07/ teden Ponudba letaka velja od do razprodaje zalog oz. najkasneje do Ponudba ne velja v trgovinah Hervis Qlandia Ptuj

07/ teden Ponudba letaka velja od do razprodaje zalog oz. najkasneje do Ponudba ne velja v trgovinah Hervis Qlandia Ptuj 07/2016-13. teden Ponudba letaka velja od 30. 03. do razprodaje zalog oz. najkasneje do 05. 04. 2016. Ponudba ne velja v trgovinah Hervis Qlandia Ptuj in Velenjka Velenje. Vse cene so v evrih. Za morebitne

Prikaži več

PPT

PPT Koliko vas stane popust v maloprodaji? Kako privabiti kupce v trgovino in kako si zagotoviti, da se vrnejo? Kakšni so učinki popustov na nakupe? V raziskavah so ugotovili, da se ljudje zaradi popustov

Prikaži več

Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo tiskalnika CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-SI

Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo tiskalnika CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-SI Navodila za uporabo tiskalnika CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-SI IZUM, 2015 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE 1 Uvod... 1 2 Uporaba tiskalnika...

Prikaži več

11. REGIJSKE IGRE MATP GORENJSKE REGIJE R A Z P I S PRIREDITELJ: Specialna olimpiada Slovenije ORGANIZATOR: OŠ Helene Puhar Kranj KRAJ: OŠ Helene Puha

11. REGIJSKE IGRE MATP GORENJSKE REGIJE R A Z P I S PRIREDITELJ: Specialna olimpiada Slovenije ORGANIZATOR: OŠ Helene Puhar Kranj KRAJ: OŠ Helene Puha 11. REGIJSKE IGRE MATP GORENJSKE REGIJE R A Z P I S PRIREDITELJ: Specialna olimpiada Slovenije ORGANIZATOR: OŠ Helene Puhar Kranj KRAJ: OŠ Helene Puhar Kranj, Kidričeva 51, 4000 Kranj DATUM: 15. 4. 2014

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNISTVO Matematika Pisni izpit. junij 22 Ime in priimek Vpisna st Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite resevanja. Veljale bodo samo resitve na papirju, kjer so

Prikaži več

PRILOGA II MERE IN MASE VOZIL V CESTNEM PROMETU 1. Ta priloga v skladu Direktivo Sveta 96/53/ES z dne 25. julija 1996 o določitvi največjih dovoljenih

PRILOGA II MERE IN MASE VOZIL V CESTNEM PROMETU 1. Ta priloga v skladu Direktivo Sveta 96/53/ES z dne 25. julija 1996 o določitvi največjih dovoljenih PRILOGA II MERE IN MASE VOZIL V CESTNEM PROMETU 1. Ta priloga v skladu Direktivo Sveta 96/53/ES z dne 25. julija 1996 o določitvi največjih dovoljenih mer določenih cestnih vozil v Skupnosti v notranjem

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 17 / / Stran 2557 Verzija: v1.0 Datum: Priloga 1: Manevri in tolerance zadovoljive izurjeno

Uradni list Republike Slovenije Št. 17 / / Stran 2557 Verzija: v1.0 Datum: Priloga 1: Manevri in tolerance zadovoljive izurjeno Uradni list Republike Slovenije Št. 17 / 10. 4. 2017 / Stran 2557 Verzija: v1.0 Datum: 26.07.2016 Priloga 1: Manevri in tolerance zadovoljive izurjenosti V nadaljevanju je opisan programa leta in s tem

Prikaži več

NAVODILA ZA UPORABO ZA SKIRO»RAPID«Prosimo, skrbno preberite naslednja navodila in jih shranite na varno mesto za morebitno kasnejšo uporabo! Vsebujej

NAVODILA ZA UPORABO ZA SKIRO»RAPID«Prosimo, skrbno preberite naslednja navodila in jih shranite na varno mesto za morebitno kasnejšo uporabo! Vsebujej NAVODILA ZA UPORABO ZA SKIRO»RAPID«Prosimo, skrbno preberite naslednja navodila in jih shranite na varno mesto za morebitno kasnejšo uporabo! Vsebujejo pomembne informacije in navodila, ki zagotavljajo

Prikaži več

AUSTRALIAN OPEN PONUDBA

AUSTRALIAN OPEN PONUDBA AUSTRALIAN OPEN PONUDBA Motor Oprema Koda Menjalnik Redna MPC z DDV EOM 0% popust EOM 0% CENA Gotovinski popust Gotovinska cena Bencin 1.25 MPI 62 kw (84 KM) 1.0 T-GDI 73,6 kw (100 KM) 1.4 MPI 73,3 kw

Prikaži več

2017 TMAX DX

2017 TMAX DX . Postavite nova pravila MAX Prestižni se lahko pohvali z najbogatejšo opremo, ki jo lahko najdete na kateremkoli modelu TMAX. Ne glede na to, ali ga uporabljate za prevoz na delo ali za zabavne daljše

Prikaži več

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE UVOD LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE V tem šolskem letu ste se odločili za fiziko kot izbirni predmet. Laboratorijske vaje boste opravljali med poukom od začetka oktobra do konca aprila. Zunanji kandidati

Prikaži več

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc Elektrotehniški praktikum Sila v elektrostatičnem polju Namen vaje Našli bomo podobnost med poljem mirujočih nabojev in poljem mas, ter kakšen vpliv ima relativna vlažnost zraka na hitrost razelektritve

Prikaži več

Varčevalni paketi Porsche Izbrani varčevalni paketi za vozila Porsche, stara od štiri do sedem let

Varčevalni paketi Porsche Izbrani varčevalni paketi za vozila Porsche, stara od štiri do sedem let Varčevalni paketi Porsche Izbrani varčevalni paketi za vozila Porsche, stara od štiri do sedem let Prednosti varčevalnih paketov Porsche Porsche Service Varčevalni paketi za vozila Porsche, stara od štiri

Prikaži več

06/ teden Ponudba letaka velja od do razprodaje zalog oz. najkasneje do Velja v Hervis Interspar Vič. Velja tudi v Hervis

06/ teden Ponudba letaka velja od do razprodaje zalog oz. najkasneje do Velja v Hervis Interspar Vič. Velja tudi v Hervis 06/2018-39. teden Ponudba letaka velja od 26.09. do razprodaje zalog oz. najkasneje do 01. 10. 2018. Velja v Hervis Interspar Vič. Velja tudi v Hervis Citypark. *Popust velja na označene modele. Dodatnih

Prikaži več

Nataša Sinovec Tegobe sedečega dela in kako se jim izogniti 33 Že desetletja se z ergonomskim pristopom k oblikovanju delovnega mes

Nataša Sinovec Tegobe sedečega dela in kako se jim izogniti 33 Že desetletja se z ergonomskim pristopom k oblikovanju delovnega mes Nataša Sinovec info@vivalavida.si Tegobe sedečega dela in kako se jim izogniti 33 Že desetletja se z ergonomskim pristopom k oblikovanju delovnega mesta strokovnjaki trudijo sedeče pisarniško delo narediti

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

07/ teden Ponudba letaka velja od do razprodaje zalog oz. najkasneje do Ponudba ne velja v trgovinah Hervis Krško, Celje

07/ teden Ponudba letaka velja od do razprodaje zalog oz. najkasneje do Ponudba ne velja v trgovinah Hervis Krško, Celje 07/2017-13. teden Ponudba letaka velja od 29. 03. do razprodaje zalog oz. najkasneje do 04. 04. 2017. Ponudba ne velja v trgovinah Hervis Krško, Celje, Murska Sobota, Velenje (Interspar in Velejapark),

Prikaži več

CT_JumpyVU_0417.indd

CT_JumpyVU_0417.indd CITROËN JUMPY TEHNIČNI PODATKI CITROËN JUMPY TEHNIČNI PODATKI April 2017 IZVEDENKE BlueHDi 95 BVM BlueHDi 95 S&S ETG6 BlueHDi 115 S&S BVM6 BlueHDi 120 S&S BVM6 BlueHDi 150 S&S BVM6 BlueHDi 180 S&S EAT6

Prikaži več

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t 1. Ritmično ogrevanje Pripomočki: Ročni boben ali drug tolkalni inštrument za podporo ritma Hodimo prosto po prostoru na vsako 8. dobo = PLOSK Hodimo, na 4. dobo = TLESK + na vsako 8. dobo = PLOSK Preštejemo

Prikaži več

(Slovenian) DM-RADBR01-03 Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE Hidravlična disk zavora DURA-ACE

(Slovenian) DM-RADBR01-03 Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE Hidravlična disk zavora DURA-ACE (Slovenian) DM-RADBR01-03 Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE Hidravlična disk zavora DURA-ACE ST-R9120 BR-R9170 SM-RT900 ULTEGRA ST-R8020 BR-R8070

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO ROK DOKL Ljubljana, 2016

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO ROK DOKL Ljubljana, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO ROK DOKL Ljubljana, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Športno treniranje ARGUMENTACIJA RAZMERJA PRISOTNOSTI DVEH TIPOV GORSKIH KOLES NA

Prikaži več

UM-79E0A Celostni sistem električnega napajanja (STEPS) SHIMANO Navodila za uporabo Serija E7000 Izvirna navodila

UM-79E0A Celostni sistem električnega napajanja (STEPS) SHIMANO Navodila za uporabo Serija E7000 Izvirna navodila UM-79E0A-002-05 Celostni sistem električnega napajanja (STEPS) SHIMANO Navodila za uporabo Serija E7000 Izvirna navodila VSEBINA POMEMBNO OBVESTILO...3 Pomembna varnostna informacija...3 Slovenian Za

Prikaži več

SUPERCIS CISTERNE ZA GNOJEVKO POLYCIS CISTERNE ZA GNOJEVKO Član skupine

SUPERCIS CISTERNE ZA GNOJEVKO POLYCIS CISTERNE ZA GNOJEVKO Član skupine SUPERCIS CISTERNE ZA GNOJEVKO POLYCIS CISTERNE ZA GNOJEVKO Član skupine SUPERCIS PREDNOSTI, DETAJLI V celoti pocinkan sod, debelina stene soda 5 mm Samostoječe, pocinkano ogrodje soda Optimalno nastavljiv

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Geometrijska telesa Opomba: pri nalogah, kjer računaš maso jeklenih teles, upoštevaj gostoto jekla 7,86 g / cm ; gostote morebitnih ostalih materialov pa so navedene pri samih nalogah! Fe 1)

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Prepre\350evanje mi\232i\350no-kostnih obolenj_ dop ABJ.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Prepre\350evanje mi\232i\350no-kostnih obolenj_ dop ABJ.pptx) Preprečevanje mišično-kostnih obolenj Usposabljanje za razvoj pedagoškega dela s poudarkom na učitelju kot temeljnemu nosilcu sprememb pri razvoju kompetenc 21. stoletja 23.4.2019, GZS & NIJZ PREDAVATELJICA

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v fina

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v fina UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v financah Ljubljana, 2010 1. Klasični pristop k analizi

Prikaži več

Rešitve za muzeje jekleni del vašega podjetja

Rešitve za muzeje jekleni del vašega podjetja Kovinski regali za muzeje Sistem TERRA Izvlečne mreže za varno in pregledno shranjevanje muzejskih predmetov Najpomembnejše pri zasnovi depojskega prostora je zaščita muzejskih predmetov. Še več, predmeti

Prikaži več

STIGA PARK 4WD 92 M 107 M 107 M HD 121 M 110 Combi Pro 125 Combi Pro

STIGA PARK 4WD 92 M 107 M 107 M HD 121 M 110 Combi Pro 125 Combi Pro STIGA PARK 4WD 92 M 107 M 110 Combi Pro 125 Combi Pro 8211-0543-03 1 125 Combi Pro 2 2 1 3 A B C B 4 5 6 Torx T30 E F Torx T30 7 G H I 8 10 mm 10 mm 2 9 92/107 10 92/107 13 mm 13 mm 10 mm 11 92/107 M D

Prikaži več

Razred S kabriolet

Razred S kabriolet Razred S kabriolet Vožnja z odprto streho razvajanje za čute Topel zrak, prijetna sončna svetloba, neverjetno mehko usnje in klavirski lak s sijajem. Čutna jasnost dizajna. Vožnja s kabrioletom razreda

Prikaži več

Microsoft Word - propozicije_mnogoboj.doc

Microsoft Word - propozicije_mnogoboj.doc SPLOŠNE PROPOZICIJE ATLETSKI MNOGOBOJ UČENCI TEKMUJETE V ATLETSKEM MNOGOBOJU, KAR POMENI, DA TEKMUJETE IZ VEČIH ATLETSKIH DISCIPLIN, REZULTATI PA SE VAM SEŠTEVAJO. TEKMUJE SE V ŠTIRIH KATEGORIJAH: - STAREJŠI

Prikaži več

Paketi serijske opreme Paket serijske opreme START Paket serijske opreme COMFORT Paket serijske opreme PREMIUM Paket serijske opreme ELEGANCE PNEVMATI

Paketi serijske opreme Paket serijske opreme START Paket serijske opreme COMFORT Paket serijske opreme PREMIUM Paket serijske opreme ELEGANCE PNEVMATI Paketi serijske opreme Paket serijske opreme START Paket serijske opreme COMFORT Paket serijske opreme PREMIUM Paket serijske opreme ELEGANCE PNEVMATIKE IN PLATIŠČA 205/60R16 + jeklena platišča (polni

Prikaži več

MESTNA OBČINA MARIBOR

MESTNA OBČINA MARIBOR Na podlagi. odstavka 16. člena Zakon o športu (ZŠpo-1, Uradni list RS, št. 29/17 in 21/18 ZNOrg) in 1. odstavka 2. člena Statuta Mestne občine Maribor (MUV št. 10/2011, 8/2014) je Mestni svet Mestne občine

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Obravnava kotov za učence s posebnimi potrebami Reading of angles for pupils with special needs Petra Premrl OŠ Danila Lokarja Ajdovščina OSNOVNA ŠOLA ENAKOVREDNI IZOBRAZBENI STANDARD NIŽJI IZOBRAZBENI

Prikaži več

RC MNZ - kategorija U12 in U13 TRENING 3-4 SKLOP: Igra 1:1 USMERITEV TRENINGA: CILJ: Igra 1:1 v napadu Utrjevanje uspešnosti igre 1:1 v napadu UVODNI

RC MNZ - kategorija U12 in U13 TRENING 3-4 SKLOP: Igra 1:1 USMERITEV TRENINGA: CILJ: Igra 1:1 v napadu Utrjevanje uspešnosti igre 1:1 v napadu UVODNI RC MNZ - kategorija U12 in U13 TRENING 3-4 SKLOP: Igra 1:1 USMERITEV TRENINGA: CILJ: Igra 1:1 v napadu Utrjevanje uspešnosti igre 1:1 v napadu UVODNI DEL (20 minut) 1. NAVAJANJE NA ŽOGO (12 minut) S klobučki

Prikaži več

ŠKODA SUPERB INFORMATIVNI CENIK ZA MODELSKO LETO 2020 Cene Motorne različice Serijska oprema

ŠKODA SUPERB INFORMATIVNI CENIK ZA MODELSKO LETO 2020 Cene Motorne različice Serijska oprema ŠKODA SUPERB INFORMATIVNI CENIK ZA MODELSKO LETO 2020 Cene Motorne različice Serijska oprema Datum izdaje: 26.6.2019 Veljavnost cen od: 26.6.2019 Informativni cenik modelsko leto 2020 Modeli MPC* z bencinskimi

Prikaži več

VETRNO KOLO

VETRNO KOLO VETRNO KOLO KAZALO: Zgodovina Razvoj vetrnic Vrste vetrnic Značilnosti Uporaba Sestavni deli Delovanje Animacije Prednosti in slabosti Viri in literatura ZGODOVINA: Ljudje izkoriščamo energijo vetra že

Prikaži več

15. ŠPORTNE IGRE PSS PREDSTAVITEV IN INFORMACIJE

15. ŠPORTNE IGRE PSS PREDSTAVITEV IN INFORMACIJE 15. ŠPORTNE IGRE PSS PREDSTAVITEV IN INFORMACIJE Lokacija prireditve: Ledna dvorana Športni objekti Maribor Koresova 7, 2000 Maribor Otvoritev 13. športnih iger PSS bo potekala v dvorani Tabor. Po otvoritvi

Prikaži več

Tehnični podatki Velja za modelsko leto 2019 Crafter

Tehnični podatki Velja za modelsko leto 2019 Crafter Tehnični podatki Velja za modelsko leto 2019 Crafter Motorji. Crafter z emisijsko stopnjo Euro 6/EURO VI Motor 2.0 TDI s 75 kw (102 KM) s SCR/Adlue 1) Motor 2.0 TDI z 90 kw (122 KM) s SCR/Adlue 1) Vrsta

Prikaži več

OPEL Movano Cenik velja za vozila modelskega leta 17.5 Cenik ne vključuje akcijskih popustov. Za izračun in konkretno ponudbo se oglasite pri vašem po

OPEL Movano Cenik velja za vozila modelskega leta 17.5 Cenik ne vključuje akcijskih popustov. Za izračun in konkretno ponudbo se oglasite pri vašem po OPEL Movano Cenik velja za vozila modelskega leta 17.5 Cenik ne vključuje akcijskih popustov. Za izračun in konkretno ponudbo se oglasite pri vašem pooblaščenem trgovcu z vozili Opel. Datum izdaje: 17.

Prikaži več

SPREJEM UDARCA

SPREJEM UDARCA METODIČNI ALGORITMI SPREJEM UDARCA gibanje v nizki preži (orisovanje kvadrata) podajanje žoge (z obema rokama iz polčepa) in sledenje podani žogi (gibanje po prostoru) pomočnik hitro spreminja let žoge

Prikaži več

Kovinska protipoplavna KD vrata Življenje je kot reka, včasih mirna, drugič deroča a vedno polna presenečenj. Če vas v življenju p

Kovinska protipoplavna KD vrata Življenje je kot reka, včasih mirna, drugič deroča a vedno polna presenečenj. Če vas v življenju p Kovinska protipoplavna KD vrata Življenje je kot reka, včasih mirna, drugič deroča a vedno polna presenečenj. Če vas v življenju ponese deroča voda, se lahko zaščitite, dokler se voda ne umiri. JUNIJ 2015

Prikaži več

OGRAJNI SISTEMI ZA TISTE, KI CENIJO SLOG Sezona 2019 MODNI DIZAJN TO SEZONO Udobje ob povratku To so naša vrata na električni pogon za o l ri hišo a D

OGRAJNI SISTEMI ZA TISTE, KI CENIJO SLOG Sezona 2019 MODNI DIZAJN TO SEZONO Udobje ob povratku To so naša vrata na električni pogon za o l ri hišo a D OGRAJNI SISTEMI ZA TISTE, KI CENIJO SLOG Sezona 2019 MODNI DIZAJN TO SEZONO Udobje ob povratku To so naša vrata na električni pogon za o l ri hišo a D ašo V 25 let izkušenj na področju ograjnih izdelkov

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation SAFE.SI VODIČ Nastavitve zasebnosti in varnosti na Instagramu 2017/1 Nastavitev zasebnega računa Račun na Instagramu je privzeto nastavljen tako, da lahko objave vidi vsakdo. Zato moramo nastavitve zasebnosti

Prikaži več

ZUNANJOST Življenje je polno izzivov in lepih trenutkov. Naj nemir prebudi čustva in notranjo lepoto. 1 4 Vstopite v svet presežkov, kjer sanje odseva

ZUNANJOST Življenje je polno izzivov in lepih trenutkov. Naj nemir prebudi čustva in notranjo lepoto. 1 4 Vstopite v svet presežkov, kjer sanje odseva ZUNANJOST Življenje je polno izzivov in lepih trenutkov. Naj nemir prebudi čustva in notranjo lepoto. 1 4 Vstopite v svet presežkov, kjer sanje odsevajo resničnost. Odkrite globine lastne osebnosti. Naj

Prikaži več

Ko pomislimo na hujšanje, verjetno vsak najprej pomisli na stradanje, odrekanje, trpljenje, sitnobo in še marsikaj negativnega. A ni treba, da je tako

Ko pomislimo na hujšanje, verjetno vsak najprej pomisli na stradanje, odrekanje, trpljenje, sitnobo in še marsikaj negativnega. A ni treba, da je tako Ko pomislimo na hujšanje, verjetno vsak najprej pomisli na stradanje, odrekanje, trpljenje, sitnobo in še marsikaj negativnega. A ni treba, da je tako. Hujšanje (lahko ga preimenujete tudi v nov, zdrav

Prikaži več

Največ popustov na enem mestu Sicer smo že globoko v pomladi, ampak nam vreme še vedno malo nagaja. Vendar, kot pravijo, vsako slabo je za nekaj dobro

Največ popustov na enem mestu Sicer smo že globoko v pomladi, ampak nam vreme še vedno malo nagaja. Vendar, kot pravijo, vsako slabo je za nekaj dobro Največ popustov na enem mestu Sicer smo že globoko v pomladi, ampak nam vreme še vedno malo nagaja. Vendar, kot pravijo, vsako slabo je za nekaj dobro in zato je takšno muhasto vreme pravi čas za obisk

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Podatkovni katalog Navodila za namestitev vijakov kolesa / matic kolesa Copyright Opel Automobile GmbH, Rüsselsheim am Main, Germany V tej tiskovini vsebovane informacije veljajo od spodaj navedenega datuma.

Prikaži več

2018 FXCruiser SVHO®

2018 FXCruiser SVHO® Vaša vstopnica za križarjenje z izjemno hitrostjo Vsestranska zmogljivost našega vodilnega vodnega skuterja WaveRunner je presenetljiva. Je udoben in hiter skuter, primeren za dolga potovanja, poln inovacij

Prikaži več

Termostatska glava Halo Termostatske glave Z vgrajenim tipalom

Termostatska glava Halo Termostatske glave Z vgrajenim tipalom Termostatska glava Halo Termostatske glave Z vgrajenim tipalom IMI HEIMEIER / Termostatske glave in radiatorski ventili / Termostatska glava Halo Termostatska glava Halo Termostatska glava Halo se uporablja

Prikaži več

10/ teden Ponudba letaka velja od do razprodaje zalog oz. najkasneje do Ponudba ne velja v trgovini Hervis Maribor Europ

10/ teden Ponudba letaka velja od do razprodaje zalog oz. najkasneje do Ponudba ne velja v trgovini Hervis Maribor Europ 10/2016-19. teden Ponudba letaka velja od 11. 05. do razprodaje zalog oz. najkasneje do 17. 05. 2016. Ponudba ne velja v trgovini Hervis Maribor Europark in Outlet Citypark Ljubljana. *Popust velja na

Prikaži več

TEE BALL KO ŽIVLJENJE NIKOLI NI DOLGOČASNO! Kaj je Tee ball Tee ball je športni program, namenjen otrokom od 6 do 12 leta. Vodilo tega programa je: za

TEE BALL KO ŽIVLJENJE NIKOLI NI DOLGOČASNO! Kaj je Tee ball Tee ball je športni program, namenjen otrokom od 6 do 12 leta. Vodilo tega programa je: za TEE BALL KO ŽIVLJENJE NIKOLI NI DOLGOČASNO! Kaj je Tee ball Tee ball je športni program, namenjen otrokom od 6 do 12 leta. Vodilo tega programa je: zabava in učenje osnovnih veščin baseballa: odbijanje

Prikaži več

428F2 Bager nakladalnik Kabina Nova kabina bagra nakladalnika Cat omogoča udobje za upravljalca in zagotavlja enostavno upravljanje stroja. V novi kab

428F2 Bager nakladalnik Kabina Nova kabina bagra nakladalnika Cat omogoča udobje za upravljalca in zagotavlja enostavno upravljanje stroja. V novi kab 428F2 Bager nakladalnik Kabina Nova kabina bagra nakladalnika Cat omogoča udobje za upravljalca in zagotavlja enostavno upravljanje stroja. V novi kabini lahko upravljalec prilagodi številne funkcije stroja

Prikaži več

SEAT Arona.

SEAT Arona. SEAT Arona. Tehnični podatki. Motor 1.0 EcoTSI 95 KM (70 kw) Start/Stop 1.0 EcoTSI 115 KM (85 kw) Start/Stop DSG Valji/ventili (skupaj) 3/12 3/12 4/16 Gibna prostornina (cm 3 ) 999 999 1.498 Premer in

Prikaži več