III./2022 POROČILA IZ SVETA

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "III./2022 POROČILA IZ SVETA"

Transkripcija

1 III./2022 POROČILA IZ SVETA Izdala za uporabo pri bogoslužju: KAC v RS Njegoševa cesta 15, 1000 Ljubljana

2 2. julij 2022 OBSEDEN PRI ENAJSTIH Pot je tekel po obrazu enajstletnega Eduarda, ko se je na vroče poletno jutro z rolko poganjal sem in tja po ulici. "Eduardo Ferreira dos Santos!" je poklicala mama. "Pridi in se oprhaj pred kosilom." Prepoten in zadihan Eduardo se je odpravil naravnost v kuhinjo, pozabil na tuš in mislil samo na kosilo. Prezrl je neznanko, ki je sedela v dnevni sobi in čakala, da ji nalakirajo nohte. Mati je imela domače podjetje, lepotni salon, ki je ponujal manikuro in striženje. Preden je Eduardo prišel do kuhinje, ga je ustavila njegova 12-letna sestra. "Usedi se in zadihaj," je rekla. Eduardo se je ubogljivo usedel na stol na hodniku. Takoj se mu je iz ust izmuznil nečasten krik. Njegovo mlado telo se je začelo krčevito zvijati. Mati je pohitela k dečku. Iz Eduardovih ust se je izvil globok, popačen glas, ki je materi naročil, naj izroči sina ali pa naj gleda, kako bo umrl. Mati je začela jokati. Neznanka iz dnevne sobe je stopila za mater. "Ne skrbi," je rekla. "Vaš sin je bil izbran za našo skupino. Sem voditeljica candombléja." Mati je slišala za candomblé, vero, ki je v Brazilijo prišla na ladjah s sužnji iz Afrike v začetku 19. stoletja. candomblé uči, da lahko ljudi obsedejo duhovi bogov. Vendar ti duhovi niso bogovi, marveč padli angeli. Eduarda je obsedel eden od njih, zli duh iz legije, ki je obkrožala neznanko. Čez nekaj časa je zli duh odšel in Eduardo se je vrnil v normalno stanje. Dogodka se ni spominjal, vendar pa ga mati ni mogla pozabiti in ga je odpeljala v tempelj candomblé. Svečeniki so Eduarda sprejeli kot kralja. "Kakšna čast," je rekel eden od njih. "Bil si izbran," je rekel drugi. Komaj enajstletni Eduardo se je seznanil s spiritizmom in čaščenjem hudiča. V naslednjih sedmih letih je veliko časa preživel v templju in se učil za duhovnika. Zli duhovi so govorili z njim in po njem. Rekli so, da je najpomembnejši nauk ta, da nikoli ne smeš pustiti nedokončanega dela. Če je začel nalogo, jo je moral dokončati. Kot odrasel je Eduardo postal veliki duhovnik v templju. Denar je služil tako, da je preklinjal sovražnike ljudi, ki so to želeli. Vendar ni mogel prekleti vseh. Zli duhovi so mu prepovedali, da bi preklel adventiste sedmega dne in druge protestantske kristjane. Ti so zaščiteni, so dejali duhovi in dodali, da bi Eduardo ob vsakem poskusu prekletstva izgubil svojo moč. Duhovi so Eduardu tudi prepovedali komuniciranje z adventisti in drugimi protestanti. Eduardo je našel ženo Sidilene Silva de Oliveira in dobila sta sina Eduarda mlajšega. Življenje je bilo mirno do dne, ko je Eduardo mlajši izjavil, da se želi pridružiti Cerkvi adventistov sedmega dne. Vaš dar trinajste sobote bo pomagal odpreti osem cerkva v južnoameriški diviziji, od tega štiri v Braziliji, kjer živi Eduardo Ferreira dos Santos z družino.

3 9. julij 2022 OBSEDEN PRI ENAJSTIH, 2. del Mati je bila zaskrbljena za Eduarda mlajšega. Običajno vesel petnajstletnik je postal vzkipljiv in sovražen. Proti njenim željam se je vpisal h Kapoeiri, afriško-brazilski borilni veščini. "Eduardo, ni mi všeč, da se junior uči borilne veščine," je rekla svojemu možu. "Saj mi ga ni težko peljati," je odvrnil. "Zbirajo se malo naprej po ulici od candomblé templja, kjer delam." "Tudi to me moti," je dodala mati. "Nisem bila prepričana, ali sta kapoeira in candomblé kako povezana, nočem pa, da se moj sin ukvarja s čim od tega." Oče se je namrdnil. "Junior mi je rekel, da ga nekaj fantov v šoli ustrahuje," je dodal. "Zato se je odločil za borilno veščino." Ko je mama naslednji dan čakala v šoli, da odpelje Eduarda mlajšega domov, je svoje srce izlila Dilmi Araujos dos Santos, materi Juniorjevega sošolca, Cliffersona. "Moj sin nima dobrih prijateljev," je rekla. Nekaj dni pozneje je Clifferson povabil Juniorja na svoj dom igrat video igrice. Mati mu je dovolila, vesela, da je našel prijatelja. V Cliffersonovem domu je bilo še nekaj dečkov, ki so igrali športne video igre. Po nekaj minutah je Clifferson izklopil igro in povabil dečke, da pojejo o Jezusu. Potem so odprli Sveto pismo in govorili o tem, kaj jim pomeni Jezus. "Ali ste kristjani?" je vprašal Junior. "Da," je odgovoril Clifferson. "Tukaj igramo športne igre in govorimo o Jezusu." Juniorju so bili novi prijatelji všeč, zato ni zamudil nobenega srečanja. Nekega dne je Cliffersonova mama Juniorja povabila z njimi v cerkev. Junior je z veseljem preživel še več časa s Cliffersonom in je prenehal obiskovati tečaj borilnih veščin. Mami ni povedal, da obiskuje adventistično cerkev. Rekel je samo, da gre ven. Mama je kmalu opazila, da Junior ob sobotah zapušča hišo in ga je vprašala, kaj počne. Junior ji je pokazal YouTube kanal, kjer je cerkev v živo predvajala svoja sobotna bogoslužja. Mama je pričela gledati. Neko soboto je Junior mami povedal, da se je nekdo odločil sovje srce izročiti Jezusu in se krstil. "Rad bi se krstil," je rekel. Nekaj sobot kasneje je mama spremljala Juniorja v cerkev. Poslušala je svetopisemske nauke za odrasle. Nekdo ji je podaril Sveto pismo in poiskala je vrstice, ki jih je učitelj bral iz Razodetja. Zmrazilo jo je, ko je prebrala: "Toda strahopetci in neverniki, pokvarjenci in ubijalci, nečistniki in čarovniki, malikovalci in vsi lažnivci bodo dobili svoj delež v jezeru gorečega žvepla. To je druga smrt." (Raz 21,8) "To bo usoda mojega moža," je pomislila mama. "Umrl bo v ognjenem jezeru." Od tistega dne dalje je molila za očeta. Vaš dar trinajste sobote bo pomagal pri odprtju osmih cerkva v Južnoameriški diviziji, štiri od teh v Braziliji, kjer živijo oče (Eduardo Ferreira dos Santos) z družino.

4 16. julij 2022 ZAPUŠČEN OD OČETA, 3. del Oče je bil vedno jezen, ko mu je mati povedala, da gre v adventistično cerkev. Razjezila ga je vsaka malenkost. Nekega večera je izbruhnil, ko je mati pozno prišla domov z dogodka v cerkvi. Naslednje jutro je mati prišla na zobozdravstveno kliniko v Manausu v Braziliji, kjer je delala kot tajnica, in izvedela, da nima več službe. Kliniko so zaprli. Vso pot domov je razmišljala, kako naj to pove očetu. Vendar ga ni bilo doma in ni odgovarjal na telefonske klice. Potem je mati opazila, da v omari manjkajo njegova oblačila. Odšel je od doma. Mati njunemu sinu Juniorju ni rekla niti besede. Deček, zaposlen v šoli in igralskem klubu, je šele čez tri dni opazil, da očeta ni več, ko je na svoj mobilni telefon prejel video sporočilo po WhatsApp. Oče je dejal, da adventizem in njegova vera, candomblé, ne moreta bivati v isti hiši. Sporočilo na WhatsApp je prejela tudi mati. Oče je dejal, da se je preselil v tempelj candomblé, kjer je kot visoki duhovnik častil zle duhove. "Nikoli se ne bom odpovedal svoji veri," je dejal. "To morate sprejeti." Mati ni nikoli slišala za veliki spor med Kristusom in Satanom. Vendar jo je skrbelo, zato se je sestala z Ricardom Coelhom, pastorjem adventistične cerkve Alpha. V joku mu je zaupala, da oče dela kot visoki duhovnik candomblé in da je zapustil družino. Pastor Ricardo je mater potolažil in odprl Sveto pismo ter prijazno dejal: "Dovolite, da vam dam nekaj nasvetov." V 1 Korinčanom 7,3 je prebral: "Mož naj ženi izpolni dolžnost, prav tako tudi žena možu." V Pregovorih 14,1 je prebral: "Pametna žena zida svojo hišo, bedasta pa jo podira s svojimi rokami." Ob pogledu na mater je rekel: "Bodite dobra žena svojemu možu Eduardu in molite zanj." Svetopisemske vrstice so mater spodbudile in odločila se je, da bo še bolj molila. Minili so tedni in materi je zmanjkalo denarja. Moč je našla v Svetem pismu in molila obljubo iz Jozue 1,9, ki pravi: "Ali ti nisem ukazal, krepak in odločen bodi? Ne boj se in se ne plaši; kjer koli boš hodil, bo s teboj Gospod, tvoj Bog." Ko je babica, očetova mati, izvedela, da družini primanjkuje hrane, je poklicala očeta in ta je začel dostavljati živila. Nekega dne je babica povedala materi, da duhovi kličejo njo in Juniorja v tempelj. Ko sta prišla, je očeta obsedel zli duh, ki je govoril po njem z globokim, izkrivljenim glasom. Duh je rekel, da se lahko oče vrne domov, vendar mu je zagrozil, da ga bo ubil, če ga bosta mati ali Junior poskušala poučiti o svoji veri ali ga povabila v cerkev. Oče se je še isti dan vrnil domov. Odšel je za dva meseca. Mati je še bolj molila. Vaš dar trinajste sobote bo pomagal odpreti osem cerkva v južnoameriški diviziji, vključno s štirimi v Braziliji, kjer živi oče (Eduardo Ferreira dos Santos) in njegova družina.

5 23. julij 2022 ZAROTA Z DUHOVI, 4. del Minili so meseci, preden sta mati in Junior izvedela, zakaj ju je oče za dva meseca zapustil in živel v templju candomblé v Manausu v Braziliji. To je bilo zato, ker je Junior želel postati adventist sedmega dne. Potem ko je videl, kako se je nekdo krstil v cerkvi adventistov sedmega dne Alpha, je Junior povedal materi, da se želi krstiti tudi on. Mati je to povedala očetu in očetu so v templju zli duhovi ukazali, naj prekine načrt. Doma je oče poskušal prepričati Juniorja, naj še enkrat premisli, vendar je deček vztrajal. Zli duhovi so stopnjevali svoj pritisk in očetu rekli, da bo uničen, če ne bo ustavil Juniorja. Oče ni razumel, kako bi ga lahko Juniorjev krst uničil, vendar je pristal na načrt duhov, da se izseli iz hiše. Duhovi so rekli, da bo mati istega dne izgubila moža in službo ter da bo Juniorja nehala voditi v cerkev. Oče ni želel zapustiti doma in ga je ves dan skrbelo zaradi načrta. Ko pa se je mati zvečer pozno vrnila s cerkvenega dogodka, se je jezno odločil oditi. Sprva se je načrt odvijal, kot je bilo predvideno. Naslednji dan je oče zapustil hišo, mati pa je izgubila službo. Toda preostali del načrta je propadel. Duhovi so upali, da bo materi zmanjkalo denarja in bo nehala voditi Juniorja v cerkev. Toda ko si mati ni mogla privoščiti bencina, so ji verniki cerkve ponudili vožnjo s svojimi avtomobili. Po dveh mesecih so duhovi izjavili, da bodo izdelali nov načrt, s katerim bodo preprečili, da bi se Junior krstil. Očetu so naročili, naj se vrne domov. Medtem je Junior začel proučevati Sveto pismo, da bi se pripravil za krst. Pridružil se je stezosledcem, sodeloval v cerkvenem glasbenem programu in pomagal upravljati cerkveni zvočni sistem. Čeprav so hudobni duhovi obljubili, da bodo Juniorju preprečili krst, je fantova želja le še rasla. Na očetovo razočaranje je tudi mati začela govoriti o krstu. Pastor Ricardo je določil datum Juniorjevega krsta, in sicer na 29. oktober, leto dni po tem, ko je deček pri prijatelju Cliffersonu prvič slišal za adventistično cerkev. Mati si je želela, da bi bila krščena isti dan. Ko je to povedala pastorju Ricardu, jo je resno pogledal. "Ne moreš biti krščena, ker nisi zakonito poročena," je rekel. Besede so mater zadele kakor udarec. Njena zakonska zveza je ovirala njeno željo, da bi se dala krstiti skupaj z Juniorjem. Pastor Ricardo je videl njeno razočaranje. "Ne skrbi," je rekel. "Prosi Eduarda, naj se poroči s teboj." Ko je mati zapuščala cerkev, so ji po licih tekle solze. Dvomila je, da se bo oče strinjal. Kljub temu ga je poiskala. "Rada bi te nekaj vprašala," je rekla. "Ne glede na to, kako boš odgovoril, se najin odnos ne bo spremenil. Se bi poročil z mano?" Oče je namrščil ustnice kakor kuža. Potem se je zresnil. "Ne," je rekel. "Nikoli se ne bom poročil s teboj." Vaš dar trinajste sobote bo pomagal odpreti osem cerkva v Južnoameriški diviziji, štiri od teh v Braziliji, kjer živijo oče (Eduardo Ferreira dos Santos) in njegova družina.

6 30. julij 2022 PRIHOD NA KRST, 5. del Nastopil je dan Juniorjevega krsta. Pet ljudi, vključno z Juniorjem, naj bi bilo krščenih ob 16. uri v adventistični cerkvi Alpha v Manausu v Braziliji. "Ne bom šel," je dejal oče. "Odpeljita me v tempelj." Na poti v cerkev je mati na glas razmišljala, ali se bo oče morda še vedno pojavil v svojih oblačilih velikega duhovnika iz templja candomblé. "Ni mi mar, če bo oče prišel v vseh svojih oblačilih," je rekel Junior. "Sprejel ga bom." V cerkvi je pastor Ricardo napovedal, da bo Junior krščen prvi, in ga povabil, naj pove svojo zgodbo, ko bo stal ob bazenu. Junior je povedal, kako so ga v šoli ustrahovali, sošolec Clifferson pa ga je povabil v klub videoigralcev, kjer so peli o Jezusu in razpravljali o Svetem pismu. Ko je Junior končal, je zakorakal v krstni bazen in se obrnil, da bi pogledal cerkev. V tistem trenutku je v molitveni dom stopil oče, oblečen v oblačila velikega duhovnika. Mati je planila v jok. "Tukaj je," je rekla. "Rekel je, da ne bo prišel, a je tukaj." Glave so se obrnile in pogledale v zadnji del dvorane. Mati je tiho molila, molili pa so tudi verniki, ki so poznali očetovo delo. Drugi so osuplo strmeli v očetova plapolajoča oblačila. Vsi so ga spoštovali. Ob očetu je stal cerkveni diakon in ga pozdravil. "Dobrodošel, Eduardo!" je dejal diakon Roberto Fernandez. "Čakali smo vas. Pridite!" Vodil je očeta do krstilnice, kjer je Junior čakal na krst. Junior je imel v glavi milijon misli. "Bog je vse načrtoval," je pomislil. "Nihče ni vnaprej vedel, da bom krščen prvi, in oče je prišel ravno takrat, ko sem stopil v bazen. Božji načrti so popolni!" Vsak od petih krstov naj bi trajal 10 minut, a Juniorjev je trajal celo uro. Več prijateljev iz kluba videoigralcev je vstalo, da bi hvalili Boga za Juniorjevo odločitev in ga spodbudilo k zvestobi. Pastor Ricardo je prosil, naj klub Stezosledcev zapoje, in vsi so se jim pridružili. Ko je Junior prišel iz vode, so člani kluba Stezosledci veselo mahali z rumenimi rutkami. Mokri Junior je objel očeta. "Oče, kljub tvoji veri te imam zelo rad," je dejal. Ob pogledu na zbrane je dodal: "Zahvaljujem se vam, ker ste tukaj. Predvsem pa se zahvaljujem svojemu očetu, da je tukaj." Nato je oče nagovoril Juniorja. "Sin, sprejemam tvojo vero, ker se je zgodilo veliko nadnaravnih stvari," je dejal. "Ves ta čas sem te držal stran od svoje vere in nisem želel, da bi se zapletel v katero koli religijo. Vendar sprejemam tvojo vero, ker zdaj čutim nadnaravno energijo. Upam le, da moja pot do Jezusa ne bo boleča." Ko je družina kasneje sedla v avto, je oče dejal: "To je tako lep kraj in ljudje so tako prijazni." Izžareval je veselje. Vaš dar trinajste sobote bo pomagal odpreti osem cerkva v Južnoameriški diviziji, vključno s štirimi v Braziliji, kjer živijo oče (Eduardo Ferreira dos Santos) in njegova družina.

7 6. avgust 2022 PREPREČENA TEMPELJSKA ZAROTA, 6. del Minili so meseci, preden sta Junior in mati izvedela, zakaj si je oče premislil in šel na Juniorjev krst. Zli duhovi so očetu prepovedali, da bi se udeležil krsta v soboto popoldne, zato je zavrnil sinovo povabilo. Na dan krsta je oče začutil nemir in je prosil mater, naj ga odpelje v tempelj candomblé v Manausu v Braziliji. Okoli 17. ure so duhovi v templju očetu rekli, naj se obleče v oblačila velikega duhovnika in se odpravi v adventistično cerkev Alpha. Obljubili so, da bodo obsedli ljudi v cerkvi in preprečili, da bi bil Junior krščen. Oče si je nadel oblačila in poklical taksi. Slišal je, kako se okoli njega vrtinči nevidna legija hudobnih duhov. Pri vhodu v cerkev so duhovi nenadoma izjavili, da ne morejo vstopiti. Oče se je spomnil najpomembnejše lekcije, ki so mu jo duhovi dali pred leti: Nikoli ne pusti dela nedokončanega. Če je nalogo začel, jo je moral dokončati. Pogumno je stopil v cerkev. Ko je stopil v prepolno glavno dvorano, ga je preplavila sladka, posvečena energija. Bila je drugačna od vsega, kar je kdaj koli doživel, in počutil se je dobro. Pozneje je spoznal, da je bila to gotovo prisotnost Svetega Duha. Očetova jeza zaradi krsta je izginila. Diakon Roberto Fernandez ga je pričakal zadaj, ga objel in odpeljal do krstnega bazena. Oče se je obrnil in pogledal v skupnost, kjer je videl ljudi s sklonjenimi glavami. Mislil je, da so prestrašeni, pozneje pa je razumel, da so molili. Ko je v krstnem bazenu zagledal Juniorja, je dojel, da so mu duhovi lagali. Juniorja niso silili, naj se pridruži adventistični cerkvi. To je bila njegova lastna odločitev. Po pesmi je pastor Ricardo dvignil roko in rekel: "Kot služabnik evangelija te krščujem v imenu Očeta, Sina in Svetega Duha. Amen." Nato je Juniorja potopil v vodo. Po krstu je Junior vzel mikrofon in pogledal očeta. "Očka, kljub tvoji veri te imam zelo rad," je dejal. Objel je očeta in začel jokati. Njegove besede so očetu zlomile srce. Ko se je slovesnost končala, so verniki cerkve očeta zasuli z objemi. Bil je pretresen. Nikoli ni pričakoval, da bodo z njim ravnali tako ljubeče. "To je tako lep kraj in ljudje so tako prijazni," je dejal, ko se je usedel v avto. Doma je oče poklical vse, ki jih je poznal, in ponosno sporočil, da se je njegov sin krstil. Izkušnjo je opisal kot neverjetno. Mati je spoznala, da je Sveti Duh začel delovati v njegovem srcu. Njihov dom je napolnil neverjeten mir. Za štiri dni. Nato so zli duhovi očetu ukazali, naj ubije mater in Juniorja. Vaš dar trinajste sobote bo pomagal odpreti osem cerkva v Južnoameriški diviziji, vključno s štirimi v Braziliji, kjer živijo oče (Eduardo Ferreira dos Santos) in njegova družina.

8 13. avgust 2022 OČE SE IZROČI, 7. del Štiri dni po Juniorjevem krstu so hudobni duhovi očetu ukazali, naj pobije svojo družino. Opozorili so ga, da bosta v nasprotnem primeru Junior in mama uničila njega, ker sta molila zanj. Oče je prvič zbral pogum in ugovarjal. "Kako?" je rekel. "Ali niso naše molitve močnejše?" Duhovi so se umaknili in očetu rekli, naj zapusti svoj dom v Manausu v Braziliji. Naročili so, naj se z ladjo odpravi v eno od petih mest, kjer ga čakajo duhovniki candomblé. Ko je oče želel kupiti ladijsko vozovnico, se je izkazalo, da za ta mesta ni na voljo nobene. Edine vozovnice so bile za Coari. Oče se je spomnil strica v Coariju in se odločil, da bo odplul tja. Stric Cesario Ferreira je bil navdušen, ko je videl očeta, in je organiziral družinsko srečanje. Oče ni dobro poznal sorodnikov, vendar jim je zaupal, da je doma izbruhnil duhovni spor. Dvaindevetdesetletna teta Tereza ga je potrepljala po rami. "Sin, čas je, da se vdaš," je rekla. "Vse življenje si služil zlim duhovom. Zdaj je čas, da služiš Bogu." Oče je bil šokiran. "Ste protestantka?" je vprašal in se spomnil, da so mu zli duhovi rekli, naj se drži stran od njih. Teta Tereza se je nasmehnila in pokazala proti drugim sorodnikom, ki so se prav tako nasmihali. "Sin, vsi smo protestanti!" je rekla. Naslednji dan je oče zaskrbljeno poklical tempeljskega duhovnika in ga prosil za nasvet. Stric Cesario, ki je pripravljal zajtrk, je slišal pogovor. Ko je oče odložil slušalko, je rekel: "Sin, ali veš, da je Jezus izganjal zle duhove?" "Kako je to počel?" je vprašal oče. Naslednje tri dni je stric Cesario bral svetopisemske zgodbe o tem, kako je Jezus izgnal zle duhove. Četrti dan je iz Marka 5,1-19 pripovedoval o človeku, ki ga je obsedla legija hudobnih duhov. Oče je bil presenečen, da so duhovi Jezusu rekli: "Moje ime je Legija, saj nas je veliko." "To je res!" je rekel. "Ko sem šel v cerkev na Juniorjev krst, sem šel z legijo hudobnih duhov." Peti dan stric Cesario ni povedal nobene zgodbe. Oče se je bal vprašati, zakaj, zato se je odpravil na dolg sprehod. Tisti večer se je razburil, ko ga je poklical tempeljski duhovnik in ga prosil za pomoč pri zagotavljanju živali za žrtvovanje. "Naj se žrtvujejo duhovi!" je bleknil. "Naročili so mi, naj ubijem lastnega sina. Rešite svoje težave brez mene!" Oče je še vedno razburjen sedel za mizo k večerji. "Sin," je rekel stric Cesario, "ali veš, da je hudič ubil Jobovega sina in druge otroke?" Oče ni nikoli slišal za Joba in je ob zgodbi iz Svetega pisma jokal. Na koncu je dejal: "Odločil sem se. Zapustil bom candomblé in spoznal adventističnega Boga. Prosim, molite. Hudič me bo poskušal ubiti." Naslednji dan se je oče vrnil domov in svojo odločitev sporočil materi. "Pripravljen sem slediti vašemu Bogu," je dejal. Vaš dar trinajste sobote bo pomagal odpreti osem cerkva v južnoameriški diviziji, od tega štiri v Braziliji, kjer živijo oče (Eduardo Ferreira dos Santos) in njegova družina.

9 20. avgust 2022 POROČEN S KRISTUSOM, 8. del Teden dni po tem, ko je izročil svoje srce Jezusu, je oče začel prazniti tempelj v Manausu v Braziliji. Pobral je slike in kamnite oltarje, na katerih je žrtvoval živali in se klanjal hudobnim duhovom. Na željo duhov je oče poslal tempeljske pripomočke dvema ženskama v drugo mesto. Nalogo je opravil v petek. Ko je stopil v avto, so zli duhovi zarenčali, da ga bodo ubili. Nenadoma je v avto stopila temna senca v obliki človeka, ki so jo sestavljali trije duhovi. Duhovi so očetu pokazali oddaljeno svetlobo. Iz svetlobe je izstopal križ, poln blata. Duhovi so se posmehovali, da je to očetov konec. "Ali lahko kot mrtvec podam zadnjo izjavo?" je vprašal oče. Ne da bi čakal na odgovor, je rekel: "Jezus, prosim, sedi poleg mene v avto in me odpelji domov." Temna senca je izginila. To je bilo prvič, da je oče poklical Jezusa, in počutil se je zaščitenega. Naslednje jutro se je oče prvič udeležil sobotnega bogoslužja. To je bil obred Gospodove večerje in začutil je nadnaravno energijo, podobno tisti, ki jo je doživel ob Juniorjevem krstu. Ko mu je nekdo umival noge, so se mu pred očmi prikazali grehi. Ko je prosil Boga za odpuščanje, so mu tekle solze. Čutil je, da ga Sveti Duh umiva do čistega. Kmalu zatem je oče zaprosil mamo za roko in uradno sta se poročila. Mati je bila še posebej srečna. Zdaj se bo lahko krstila. Dan pred krstom sta oče in Junior odšla v adventistično cerkev Alpha in poslušala, kako mati vadi z zborom. Lestev, ki so jo uporabljali za okrasitev cerkve, se je nenadoma prevrnila, moški, ki je stal na njej, pa je trčil v očeta in ga podrl na tla. Oče je zagotovil, da je z njim vse v redu, a je že čez trenutek začel vreščati. Obsedla sta ga dva zla duhova. Junior je stekel k očetu. Ta je ležal na tleh, njegovo telo pa se je treslo. Duh je skozi njegova usta zakričal, da je hotel očeta ubiti z lestvijo. Junior je slišal za velik boj med Kristusom in Satanom, vendar mu še nikoli ni bil priča v resničnem življenju. Molil je. Zbor je spontano zapel: "Jezus Kristus, ti si ženin, sejalec, moj Oče in moj Pastir, dragoceni Biser. Kristus, ti si vse." Mati je pograbila očetove pokrčene roke in jih skušala poravnati. Bile so strašno mrzle. Duh jo je zasipal s sovraštvom. Nato je oče spregovoril s tihim in oddaljenim glasom. "Boli," je rekel. Po približno uri molitve in petja se je oče vrnil v normalno stanje. Kljub bolečinam se je v soboto zjutraj pridružil Juiorju v cerkvi pri materinem krstu. Mati se je z veseljem potopila v vodo. Vaš dar trinajste sobote bo pomagal odpreti osem cerkva v južnoameriški diviziji, vključno s štirimi v Braziliji, kjer živijo oče (Eduardo Ferreira dos Santos) in njegova družina.

10 27. avgust 2022 RAST V KRISTUSU, 9. del Po maminem krstu se je oče soočil z resnimi duhovnimi bitkami. Ponoči so ga obsedli demoni in težko je zaspal. Kadar je bil obseden in je videl mamo, so jo demoni obkladali s sovraštvom. Oče in mama sta vero krepila z molitvijo in z vsakodnevnim proučevanjem svetopisemskih naukov. Oče se je naučil moliti na kolenih in preživljati čas osebno z Bogom. Oba sta oblikovala navado molitve, navado osebnega bogoslužja in vsak dan proučevala svetopisemske nauke. Mati je zaupala Bogu in čutila je njegovo nenehno skrb. V Svetem pismu je našla vero in zagotovilo, V času očetovega bojevanja z demoni pa ji je še posebej pomagalo nekaj vrstic. "Podvrzite se torej Bogu, hudiču pa se uprite in bo pobegnil od vas." (Jak 4,7) "Toda Gospod je zvest in vas bo utrdil in obvaroval pred hudičem." (2 Tes 3,3) Oklepala se je Jezusove obljube iz Jn 10,10: "Tat prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju." Ko je odkrila svetopisemsko vrstico, ki ji je pomagala ali vlivala upanje, jo je prepisala v poseben dnevnik in v času svoje dnevne molitve ob 5. uri zjutraj molila glede tega. Mati je napisala tudi posebno molitev za očeta, ki jo je leto dni molila vsako jutro. Molila je: "Gospod, prosim te za svojega moža Eduarda, da bi se z vsem srcem obrnil k tebi. Pomagaj mi, da ga bom ljubila in obnovila svojo ljubezen do njega. Predajam se ti, Gospod, in te prosim, da ga blagosloviš, ko si prizadeva, da bi te spoštoval. Discipliniraj ga, kadar je to potrebno. Preoblikuj ga v moškega, ki ti bo želel slediti. Pomagaj mi ga spodbujati in spoštovati. Pomagaj mi, da ga bom ljubila. To prosim v Jezusovem imenu, amen." Oče je medtem začel proučevati Sveto pismo, da bi se pripravil na krst. Krstiti se je želel 29. oktobra, natanko leto dni po Juniorjevem krstu. Medtem ko je oče proučeval Sveto pismo, si je na YouTubu radovedno ogledoval pridige pridigarjev adventistične cerkve. Gledal je tudi pridige drugih krščanskih verskih skupnosti, saj je želel preveriti njihove nauke in jih primerjati s Svetim pismom. Pretresen je bil, ko so se mu zli duhovi med poslušanjem drugih pridig posmehovali, češ da bi ga namesto v adventistično cerkev poslali v eno od njihovih cerkva, če bi vedeli, da se zanima za te pridigarje. Oče je prenehal gledati druge pridige. "Zdaj vem, da sem v pravi cerkvi!" je pomislil. Vaš dar trinajste sobote bo pomagal odpreti osem cerkva v južnoameriški diviziji, vključno s štirimi v Braziliji, kjer živijo oče (Eduardo Ferreira dos Santos) in njegova družina.

11 3. september 2022 MOČ IMENA, 10. del Očeta so v Manausu v Braziliji prebudile nevidne roke, ki so mu stiskale grlo. Zaman se jih je trudil odtrgati. Nazadnje je zahlastal: "Gospod, prosim, pomagaj mi!" Toda smrtonosni stisk se je še okrepil. Ko se je zdelo, da je vsakršno upanje izgubljeno, je zaslišal mehak glas: "Prosi Jezusa, naj ti pomaga. Izgovori Jezusovo ime." "Jezus, reši me!" je zavpil oče. Nevidne roke so takoj popustile prijem. Oče, ki je hlastal za zrakom, je prvič razumel moč Jezusovega imena. Še vedno je ležal v postelji, toda zdaj je veselo vzkliknil: "Rešen sem v Jezusovem imenu! Rešen sem po Jezusovi krvi in Jezusovi žrtvi!" Od tistega dne je oče klical Jezusovo ime, kadar koli so ga nadlegovali zli duhovi. Ko je še naprej proučeval pred krstom, je oče osuplo ugotovil, da Bog obsoja spiritizem, ki ga je prakticiral v templju candomblé. V 5. Mojzesovi knjigi 18,9-14 je prebral: "Naj se ne najde pri tebi nihče, ki bi sina ali hčer žrtvoval v ognju, ki bi opravljal vedeževanje, zarotoval, razlagal znamenja ali čaral ali izgovarjal uroke ali klical duhove umrlih in druge duhove ali povpraševal umrle za svet. Kajti Gospodu je gnusoba, kdor koli dela te reči, in zaradi teh gnusob jih bo Gospod, tvoj Bog, pregnal pred teboj." V desetih zapovedih je prebral: "Ne imej drugih bogov poleg mene." (2 Mz 20,3). Mislil je: "Častil sem druge bogove." V nadaljevanju poglavja je prebral: "Ne delaj si rezane podobe," in si rekel: "počel sem vse, kar Bog imenuje gnusoba." Ko je prišel do četrte zapovedi "Spominjaj se sobotnega dne, da ga posvečuješ", je rekel materi: "Napačen dan sem posvečeval. Duhovi so mi rekli, naj posvečujem drug dan." V Razodetju 21,8 beremo: "Toda strahopetci in neverniki, pokvarjenci in ubijalci, nečistniki in čarovniki, malikovalci in vsi lažnivci bodo dobili svoj delež v jezeru gorečega žvepla. To je druga smrt." To je bila ista vrstica, ki jo je mati prebrala, ko je prvič šla v sobotno šolo, in jo je spodbudila, da je začela moliti za očeta. Ko je oče prebral to vrstico, je spoznal, da drvi v ognjeno jezero. Oče je dosegel preboj, ko se je pri proučevanju Svetega pisma osredotočil na stanje mrtvih. Prebral je, da ljudje po smrti spijo in nimajo duhov, ki bi letali naokoli. "Telo umre in to je konec," je presenečeno rekel materi. "Dar življenja pa se vrne k Bogu." Zli duhovi so učili, da duh človeka po smrti telesa lebdi in da so nekateri od teh duhov med legijo zlih duhov, ki so spremljali voditelje candombléja. Zli duhovi so še naprej vznemirjali očeta. Toda bolj ko so napadali, bolj je oče klical Jezusovo ime. V njem je rastla želja, da bi druge vodil h Kristusu. "Namesto da bi ljudi učil poti teme," je pomislil, "bi moral uporabiti svoje znanje in lastno izkušnjo, da jih vodim k svetlobi." Vaš dar trinajste sobote bo pomagal odpreti osem cerkva v Južnoafriški diviziji, vključno s štirimi v Braziliji, kjer živijo oče (Eduardo Ferreira dos Santos) in njegova družina.

12 10. september 2022 ZADNJI NAPAD, 11. del Dva tedna pred krstom se je oče nerazložljivo razjezil, ko so gostje v petek zvečer zapustili hišo po proučevanju Svetega pisma v majhni skupini v Manausu v Braziliji. Naznanil je, da bo spal v dnevni sobi. Noč je bila temnejša kot običajno. V soseski je zmanjkalo elektrike, zato so bile hiše in ulice v popolni temi. Okoli ene ure zjutraj je Juniorja prebudil zvok, ki je vreščal, da se oče ne bo krstil. Junior se je prestrašil in ni vedel, kaj naj naredi. Ostal je v sobi in čakal, kaj se bo zgodilo. Glas je še enkrat zavpil, rekoč, da se oče ne bo krstil. Junior je čakal. Slišal je, da je nekdo prišel v sobo. "Sin, prosim, moli z menoj," je rekel oče. "Sovražnik spet napada." Spregovoril je še en glas: "Kaj počneš?" Bila je mama. Ko je slišala vpitje iz dnevne sobe, se je spustila na kolena in pričela moliti. Zdaj je povabila očeta in Juniorja, naj se ji pridružita v prošnji Jezusu, da odžene demone. Po nekaj minutah molitev je mama predlagala, da gredo iz hiše, kjer se bodo lahko videli v bledi mesečini. Zunaj je oče rekel, da je žejen. Junior se je javil, da gre nazaj in prinese kozarec vode. V kuhinji je na tleh opazil skrivnostni temni madež. Poklical je mamo, pokazal na madež in vprašal: "Kaj je to?" Mama je pogledala tla. "To so lasje," je rekla. Ko sta bila spet zunaj, sta si podrobno ogledala očeta. Na njegovi glavi je manjkalo veliko las. Kakor da bi mu jih kdo s škarjami naključno izrezal. Oče se je z rokami prijel za vrh glave in zavzdihnil. "Moral si bom obriti glavo," je rekel. "Ni mi mar, če bom plešast." Ko je v soboto zjutraj vzšlo sonce, je bil oče strašno utrujen. Po nočnem napadu hudih duhov je bil nenavadno šibak, kot da bi ga hudo pretepli. Odločil se je, da bo molil doma, namesto da bi šel v cerkev. Ko sta mati in Junior odšla, je molil: "Jezus, ne dovoli jim, da prevzamejo moje telo. Prosim, bodi mi blizu. Ne želim več biti obseden." Odprl je Sveto pismo in v Psalmu 37,5 prebral: "Izroči svojo pot Gospodu, zaupaj vanj, in on bo storil". Oče je razumel, da mu Jezus pravi, naj se ne boji. Jezus ga bo vodil do njegovega krsta. Po tistem petkovem večeru hudobni duhovi niso nikoli več obsedli očeta. Vendar jih je še vedno slišal. Vaš dar trinajste sobote bo pomagal odpreti osem cerkva v južnoameriški diviziji, vključno s štirimi v Braziliji, kjer živijo oče (Eduardo Ferreira dos Santos) in njegova družina.

13 17. september 2022 OČE SE KRSTI, 12. del Končno je napočil dan očetovega krsta, ko je z mamo in Juniorjem prišel v osrednjo adventistično cerkev, večjo cerkev v Manausu v Braziliji, kjer naj bi potekal krst. V glavni dvorani je sedelo približno 400 ljudi. Pastor Sergio Alan A. Caxeta, predsednik Osrednje amazonske konference adventistične cerkve, katere območje vključuje Manaus, je mamo vprašal, kako se počuti, ko sta z Juniorjem sedla v prvo vrsto. "Dobro sva," je odgovorila in se zadovoljno nasmehnila. Pastor je priznal, da se je vse do tistega popoldneva počutil nelagodno. Potem je molil: "Gospod, prosim, pomagaj mi. Nisem prepričan o svoji moči. Želim si tvojega miru, da bom imel gotovost, da je tvoja moč tukaj, ko bom krstil Eduarda." Po molitvi je izginil vsak dvom. Ricardo Coelho, pastor cerkve Alpha Community Church, kamor je zahajala družina, je očeta popeljal v drugo nadstropje, kjer so bili rezervirani sedeži za 300 vernikov cerkve Alpha. Oče je pozdravil Dilmo Araujos dos Santos in njenega sina Cliffersona, ki je družino prvi seznanil z adventistično cerkvijo, ter druge. Nato je pastor Ricardo prosil očeta, naj se vrne dol, da si obleče krstno obleko. Ko se je oče spuščal po stopnicah, se je nenadoma pojavil moški in se pognal proti njemu. Oče se je obrnil, da bi ga pogledal, in ko sta se njuna pogleda srečala, so se njegove zenice pomaknile na stran, oči pa so postale bele. Nato je moški padel in se zgrudil na stopnicah. "Naročili so mi, naj ga ubijem!" je zavpil. Moški je imel v žepu skrito majhno bodalo, kakršno je oče nekoč uporabljal za žrtvovanje živali v templju. A še preden ga je moški lahko izvlekel, so ga pastor Ricardo in nekaj drugih moških dvignili in ga odpeljali v zadnjo sobo, kjer so našli orožje. Malo zatem je oče stopil v krstni bazen. Verniki cerkve Alfa so iz drugega nadstropja zapeli hvalnico, ko se je potopil v vodo. Nato je pastor Ricardo zbranim povedal o poskusu napada in povabil zdravnika Luiza, da bi spregovoril. Luiz, ki je napadalca pregledal v zaodrju, je bil pogost gost v cerkvi, vendar svojega življenja ni nikoli izročil Jezusu. "Do danes nisem razumel resničnosti velikega boja med Kristusom in Satanom," je dejal in glas se mu je zatresel. "Zdaj pa sem to doživel. Hvala Gospodu, da se ni zgodilo nič hudega. To je bila Božja moč." Začel je jokati. "Kot kardiolog sem potipal napadalčev utrip," je dejal. "Še nikoli nisem videl česa tako nenormalnega. Njegov pulz je bil prehiter. Noben človek ne bi mogel imeti tako hitrega utripa in ostati živ." Ta izkušnja je Luizu spremenila življenje in odločil se je, da se bo krstil. Izkazalo se je, da se je napadalec z nožem že nekaj časa boril s satanistično obsedenostjo. Demoni so ga zapustili, ko je pastor nekaj mesecev pozneje z njim proučeval Sveto pismo. Zaradi očetovega krsta sta bili k Jezusu privedeni vsaj dve duši. Vaš dar trinajste sobote bo pomagal odpreti osem cerkva v južnoameriški diviziji, vključno s štirimi v Braziliji, kjer živijo oče (Eduardo Ferreira dos Santos) in njegova družina.

14 24. september 2022 PRIPRAVE NA JEZUSA, 13. del Zli duhovi so umolknili. Oče verjame, da je Kristus s krstom zmagal nad Satanom, zato je hudič tako močno poskušal to preprečiti. Družinski dom je napolnil mir. Mati v cerkvi služi kot diakonisa in še vedno poje v zboru. Junior ima 17 let in končuje srednjo šolo. Oče, ki je star 43 let, je svojo neverjetno zgodbo delil v cerkvah po Braziliji in mnogi, ki so jo slišali, so svoje življenje izročili Jezusu. V Coariju, kjer se je oče odločil slediti Jezusu, je po poslušanju njegovega pričevanja 16 ljudi izročilo svoje srce Kristusu. Oče spremembo src pripisuje Svetemu Duhu in ne svoji zgodbi. "Moja izkušnja je pretresljiva, vendar vidim, da Sveti Duh deluje v srcih ljudi, ko poslušajo," je dejal. Poleg tega, da deli svojo zgodbo, oče prodaja Sveta pisma in med drugim je Sveto pismo podaril svoji materi, starejši sestri in dvema mlajšima bratoma. Zanje tudi moli. Njegova mati je že dolgo pred njegovim krstom prenehala služiti v templju candomblé. Ko je izvedela, da ga hočejo zli duhovi ubiti, je sklenila, da z njimi ne bo imela več opravka. Čeprav se oče veseli svojega novega življenja v Kristusu, ostaja buden, vsak dan moli in bere Sveto pismo. Spominja se besedila iz 1 Pt 5,8, ki pravi: "Trezni bodite in budni! Vaš nasprotnik hudič hodi okrog kakor rjoveč lev in išče, koga bi požrl." Spominja se tudi opozorila iz Mt 12,43-45, kjer Jezus pravi: "Kadar nečisti duh odide iz človeka, hodi po suhih krajih in išče pokoja, in ga ne najde. Tedaj pravi: Vrnil se bom v svojo hišo, iz katere sem odšel. Ko pride, jo najde prazno, pometeno in urejeno. Tedaj gre in si privzame sedem drugih duhov, hujših od sebe, in gredo vanjo ter tam prebivajo. Nazadnje je s takim človekom huje, kot je bilo na začetku." Toda oče se ne boji. "Hudič nima moči nad menoj," pravi. "To povem v vsaki cerkvi, ki jo obiščem." Sanja o dnevu, ko se bo z Jezusom srečal iz oči v oči. "Molim, da Gospod nikoli ne dvigne rok od mene. Prav tako molim, da se ga jaz ne odrečem," trdi. "Molim, da ostanem zvest in vztrajam do konca. Imam upanje, da ga bom videl. To je moje upanje." Vaš dar trinajste sobote bo pomagal odpreti osem cerkva v južnoameriški diviziji, vključno s štirimi v Braziliji, kjer živijo oče (Eduardo Ferreira dos Santos) in njegova družina.

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Krst je novo rojstvo, novo življenje. Brez krsta bi zapadli zakonu izvirnega greha. Ko se spominjamo dejanja Pilatove obsodbe, vemo, da je to

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

VSEBINA I. MOLITVENE URE Molimo Jezusa S psalmi slavimo Gospoda Za edin

VSEBINA I. MOLITVENE URE Molimo Jezusa S psalmi slavimo Gospoda Za edin VSEBINA I. MOLITVENE URE...................... 7 1. Molimo Jezusa......................... 9 2. S psalmi slavimo Gospoda................ 27 3. Za edinost in vero...................... 49 4. Na čast Srcu

Prikaži več

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez 1. Ki je za nas krvavi pot potil 7.12.1991 nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nezvestobo sv. očetu, Cerkvi in Bogu. 5.8.1994 Ponovno vas vabim,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo 1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospod, usmili se (Gospod, zdaj sem tukaj pred teboj); Vsi,

Prikaži več

3

3 3. VELIKONOČNA NEDELJA Prvo berilo: Apostoli in Sveti Duh pričujejo o Jezusovem vstajenju Apd 5,27-32.40-41 Berilo iz Apostolskih del. Tiste dni je véliki duhovnik zasliševal apostole:»ali vam nismo zabičali,

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO SE RIMSKA KURIJA PREKO ZAPOVEDANE MOLITVE NORČUJE IZ LASTNIH VERNIKOV IN IZ VSEH NAS, SAJ NAM JE VZELA ORODJE LASTNEGA DOZOREVANJA MOLITEV. JAVNO ZNANIH MOLITVENIH ALTERNATIV V ZAHODNI CIVILIZACIJI

Prikaži več

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca "Dragi otroci! To župni

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca Dragi otroci! To župni Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca 1984. "Dragi otroci! To župnijo sem posebej izbrala in jo želim voditi. V ljubezni

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf SEPTEMBER Vrata našega oddelka na Osnovni šoli Alojza Hohkrauta so se odprla 03.09.2018 in že prvi dan smo pričeli s skupnim sodelovanjem z OŠ. V dopoldanskemu času smo skupaj z učenci in učiteljicami

Prikaži več

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Razdeljena je na več manjših zgodbic. KAZALO Solzice

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014

DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014 DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014 O pojdi še k bratom, pomlad, jim upa v srca vlij, in novih jim moči prinesi in svetlih še nad. Pridi, pomlad, bl. A. Grozde Besedila

Prikaži več

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA)

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA) STORYLINE PROJEKT OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - Krašnja) ULICA S TRGOVINAMI Tekst: Marta Per, vodja projekta, učenci v OPB Krašnja, gospa Brigita Rožič Foto: Helena Urbanija, Katarina

Prikaži več

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenje. Dojenje je nadaljevanje tesne povezave, ki sta jo

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vrtec pri OŠ Polhov Gradec Z ROKO V ROKI OTROCI IN ODRASLI JERICA KREFT, NATAŠA PELJHAN POBUDA Na enem od srečanj ravnateljev in koordinatorjev v okviru Mreže vrtcev/šol Korak za korakom, ki ga organizira

Prikaži več

Prijetno dopoldan v vrtcu

Prijetno dopoldan v vrtcu DOPOLDANSKO DRUŽENJE TREH GENERACIJ V VRTCU (BRALNA DELAVNICA Z USTVARJANJEM) VRTEC PRI OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ DIPL. VZG. VLADKA ŽAJBER PREDNOSTNO PODROČJE VRTCA V 2018/19 GOVORNO JEZIKOVNO Opažamo,

Prikaži več

INFORMACIJE

INFORMACIJE INFORMACIJE O 10. MLADINSKI POLETNI ŠOLI SLOVENŠČINE Prihod in namestitev Prihod: Dijake, ki boste stanovali v Dijaškem domu Bežigrad, pričakujemo v Ljubljani v nedeljo, 28. junija, od 15.00 naprej. Informativni

Prikaži več

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa 17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsak doume, čeprav jezika morda ne razume. Beseda sama

Prikaži več

Robert Hooke

Robert Hooke Robert Hooke Robert Hooke se je 18. julija leta 1635 rodil na otoku Wight v Freshwaterju v Angliji. Njegov oče je bil duhovnik, John Hooke, ki je deloval v cerkvi Vseh svetih. Pri Robertovih 10 letih je

Prikaži več

HINDUIZE M

HINDUIZE M HINDUIZE M Hinduizem splošno velja za najstarejšo glavno svetovno religijo, ki jo še vedno izpolnjujejo. Gre za širok razpon verovanj in šol s številnimi učitelji, spisi in čaščenjem različnih oblik Boga.

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

VOZI ME VLAK V DALJAVE

VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V DALJAVE P R O J E K T D R U Ž I N S K E P I S M E N O S T I M O D E R A T O R K A M A G. H E L E N A K R A M P L N I K A Č N A K L O, M A J 2 0 1 8 VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rokah dečka z imenom Ethen Parker. Ta fant je bil poln

Prikaži več

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavčič Matjaž Jerman 8. februar 2006 Kazalo 1 Uvod 2 2

Prikaži več

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in prilagajanje. Komplet sestavljajo: učbenik in delovni

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

Poved in stavek

Poved in stavek Poved in stavek POVED je najmanjša enota besedila. POVED (nekaj pove) je zaokrožena skupina pomensko in oblikovno povezanih besed. Je srcu laže mi pri postalo. Pri srcu mi je postalo laže. Logično povezane

Prikaži več

RASTAFARIJANSTVO

RASTAFARIJANSTVO RASTAFARIJANSTVO UVOD Ko večina ljudi sliši besedo rastafarijanstvo pomisli na drede na glavi, reagge in uživanje marihuane. Vendar je rastafarijanstvo vse več kot to. To je način življenja in filozofija,

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

JUDOVSTVO

JUDOVSTVO JUDOVSTVO NEKAJ ZGODOVINE Začetek Judovstvo je ustvaril Abraham V drugem tisočletju pr.kr Verovanje v Jahveja- edinega boga in stvarnika sveta, ki je izbral izraelsko ljudstvo Razširjalo se je po celem

Prikaži več

RIM, POMPEJI, VEZUV za 1 maj dan četrtek km Vožnja po avtocesti mimo Benetk,proti Firencam. Pozno ponoči parki

RIM, POMPEJI, VEZUV za 1 maj dan četrtek km Vožnja po avtocesti mimo Benetk,proti Firencam. Pozno ponoči parki RIM, POMPEJI, VEZUV za 1 maj 2018 26.4.2018-2.05.2018 1 dan četrtek 26.4.18 81908km Vožnja po avtocesti mimo Benetk,proti Firencam. Pozno ponoči parkiramo malo naprej od Bologne na PZA Marinina, kjer pred

Prikaži več

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju ŽIVLJENJEPIS Claude - Oscar Monet se je rodil v Parizu, očetu Adolphu Monetu in materi Louise - Justine

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M18228213* Višja raven ŠPANŠČINA Izpitna pola 3 JESENSKI IZPITNI ROK Pisno sporočanje A) Pisni sestavek (v eni od stalnih sporočanjskih oblik) (150

Prikaži več

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo sta skupaj z dvema dijakoma iz Gimnazije Bežigrad in

Prikaži več

Pred nami

Pred nami Leto II., št. 106, 20. nedelja med letom; 16.8.2015 Naša oznanila Cerkev čistijo iz Štrihovca, Bog povrni! Z današnjo nedeljo 16.8.2015 se spet vrača običajni nedeljski razpored sv. maš, torej ob 07.30

Prikaži več

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc Pripeljali smo se v Volterro. Pomembna naselbina je bila že v neolitski dobi in kasneje etruščansko središče s svojstveno civilizacijo. Volterra je postala v 5 stol. škofova rezidenca. Svojo moč si je

Prikaži več

Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom

Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom vsebina Panonskim cvetovom na pot 7 Prvi cvet: Dežela ob rekah 9 Drugi cvet: sveta ciril in Metod

Prikaži več

_gradivo_št_3

_gradivo_št_3 DUŠA DUHOVNA ŠOLA Spoznavanje Božje ljubezni»daj mi duše, drugo vzemi«zajemimo iz duhovne izkušnje sv. Janeza Boska, da bi hodili v svetosti po poti naše posebne poklicanosti. (Vezilo 2014) DUŠA 3 2013/14

Prikaži več



 STATIČNE RAZTEZNE VAJE (»STREČING«) NEKAJ PRAVIL O RAZTEZANJU PRED RAZTEZANJEM SE VEDNO OGREJ, NAJBOLJE, DA NAREDIŠ VAJE PO TUŠIRANJU, KO SI ŠE OGRET OD TRENINGA PREDEN ZAČNEŠ, SPIJ KOZAREC ALI DVA VODE

Prikaži več

ENV _factsheet_bio_SL.indd

ENV _factsheet_bio_SL.indd NARAVA IN BIOTSKA RAZNOVRSTNOST Kaj to pomeni za vas? Biotska raznovrstnost pomeni raznolikost življenja na našem planetu. Je temelj naše blaginje in gospodarstva. Pri preskrbi s hrano in vodo, pa tudi

Prikaži več

Postojna, 2017

Postojna, 2017 Postojna, 2017 Zgodbo napisala: Anuša Gaši Zgodba je povzeta po ljudski legendi o pastirčku Jakobu Oblikoval: Ertunč Sali Založil: Zveza društev Mladinski center Postojna Idejna zasnova: Društvo prijateljev

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Drža telesa čelno proti tlom»klop«vzdrževati ravno linijo telesa. Opora je na podlahteh in prstih nog. Stisnite trebušne mišice in postavite medenico v nevtralni položaj (t.j. poteg popka noter in stisk

Prikaži več

Je pred nami nov dan

Je pred nami nov dan NAŠE OBČESTVO Ljubljana Sv. Trojica Leto XXXIV 6-8/2014 Molitev za življenje Od petka, 30. maja, do sobote 7. junija je na pobudo gibanja Duhovniki za življenje (Priests for Life) potekala molitev k Svetemu

Prikaži več

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx ŠPORTNE IGRE ZAPOSLENIH 2017 RAZPIS IN OBRAZEC ZA PRIJAVO Spoštovani, Olimpijski komite Slovenije Združenje športnih zvez v sodelovanju z občinskimi športnimi zvezami organizira Športne igre zaposlenih

Prikaži več

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard December je čas veselja in obdarovanja. To je tisti mesec, ki kljub nizkim temperaturam prinaša na lica tople nasmehe. K čimer seveda pripomorejo

Prikaži več

Jacques Philippe: Če bi poznali Božji dar Prevod: Tadeja Petrovčič Jerina Jezikovni pregled: Marija Bratina Zasnova naslovnice: Polona Lisjak Prelom:

Jacques Philippe: Če bi poznali Božji dar Prevod: Tadeja Petrovčič Jerina Jezikovni pregled: Marija Bratina Zasnova naslovnice: Polona Lisjak Prelom: Jacques Philippe: Če bi poznali Božji dar Prevod: Tadeja Petrovčič Jerina Jezikovni pregled: Marija Bratina Zasnova naslovnice: Polona Lisjak Prelom: Sandra Pohole, K8 dizajn Izdaja: prva Izdaja: Založba

Prikaži več

VST: 1. kviz

VST: 1. kviz jsmath Učilnica / VST / Kvizi / 1. kviz / Pregled poskusa 1 1. kviz Pregled poskusa 1 Končaj pregled Začeto dne nedelja, 25. oktober 2009, 14:17 Dokončano dne nedelja, 25. oktober 2009, 21:39 Porabljeni

Prikaži več

Albert Einstein in teorija relativnosti

Albert Einstein in teorija relativnosti Albert Einstein in teorija relativnosti Rojen 14. marca 1879 v judovski družini v Ulmu, odraščal pa je v Münchnu Obiskoval je katoliško osnovno šolo, na materino željo se je učil igrati violino Pri 15

Prikaži več

Je pred nami nov dan

Je pred nami nov dan NAŠE OBČESTVO Ljubljana Sv. Trojica Leto XXXV 9/2017 Biti Cerkev pomeni biti občestvo V homiliji na letošnje binkošti je papež Frančišek posvaril pred dvema ponavljajočima se skušnjavama:»prva je ta, da

Prikaži več

Microsoft Word - Pastoralni koledar doc

Microsoft Word - Pastoralni koledar doc PASTORALNI KOLEDAR ŽUPNIJE ŠMARJETA za pastoralno leto 2013/2014 Legenda Državni praznik (dela prosti dnevi) Nedelja Župnijska romanja Dejavnosti za člane ŽPS Dejavnosti mladinske in študentske pastorale

Prikaži več

TEMA 33. ČETRTA BOŽJA ZAPOVED: SPOŠTUJ OČETA IN MATER 1. RAZLIKA MED PRVIMI TREMI IN PREOSTALIMI SEDMIMI ZAPOVEDMI DEKALOGA Prve tri zapovedi govorijo

TEMA 33. ČETRTA BOŽJA ZAPOVED: SPOŠTUJ OČETA IN MATER 1. RAZLIKA MED PRVIMI TREMI IN PREOSTALIMI SEDMIMI ZAPOVEDMI DEKALOGA Prve tri zapovedi govorijo TEMA 33. ČETRTA BOŽJA ZAPOVED: SPOŠTUJ OČETA IN MATER 1. RAZLIKA MED PRVIMI TREMI IN PREOSTALIMI SEDMIMI ZAPOVEDMI DEKALOGA Prve tri zapovedi govorijo o ljubezni do Boga, ki je najvišje Dobro in poslednji

Prikaži več

PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem infor

PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem infor 1 8 9 3 PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem informacije in prijave na: 041 874 887 (Marko) pdkamnik@siol.net

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

zdr04.doc

zdr04.doc Raziskava o navadah ljudi pri uporabi zdravil Q0) anketar oznaci ali odgovarja... 1 skrbnik 2 ostali Q1) ZA ZACETEK BI VAM ZASTAVIL(A) NEKAJ VPRAŠANJ O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVSTVENIH NAVADAH. KAJ BI REKLI,

Prikaži več

Nasilje v družini: "Koliko časa že čakam, da me boste vprašali to"

Nasilje v družini: Koliko časa že čakam, da me boste vprašali to Vir 1 / 5 POMOČ OBSTAJA, SPREGOVORITE! 0 komentarjev Nasilje v družini: "Koliko časa že čakam, da me boste vprašali to" Zdravstveni delavci se pogosto znajdejo na prvi "bojni črti pri srečevanju s primeri

Prikaži več

UČENCI oš Cirkovce smo posvojili folkloro v Cirkovcah

UČENCI oš Cirkovce  smo posvojili folkloro v Cirkovcah POSVOJENI SPOMENIK FOLKLORA Spoznavanje naravne in kulturne dediščine domačega kraja je eden od sestavnih delov vzgojno-izobraževalnega procesa. Z učenci smo se zato odločili, da v projektu Mladi posvojijo

Prikaži več

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima ženske, kar zelo skriva pred svojo Branko, ki jo ljubkovalno

Prikaži več

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta 1978. Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v kateri je igralec vodil laserski top ali vesoljsko ladjo,

Prikaži več

1. stran od 8 Subscribe Share Past Issues Tra E-časopis Številka 3, februar 2015 Pripravljeni na start! Čez nekaj tednov bo v Sloveniji 33 šol igralo Prometno kačo. Cilj prometne kače je spodbuditi otroke

Prikaži več

(Slovenian) DM-HB Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE HB-M3050 FH-M3050 HB-MT200 FH-MT2

(Slovenian) DM-HB Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE HB-M3050 FH-M3050 HB-MT200 FH-MT2 (Slovenian) DM-HB0005-04 Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE HB-M3050 FH-M3050 HB-MT200 FH-MT200-B HB-RM33 FH-RM33 FH-RM35 HB-TX505 FH-TX505 Prednje

Prikaži več

Lutkovno gledališče Ljubljana Tunel LGL Premieri 11. in 12. maj 2017 Sezona 2016/17

Lutkovno gledališče Ljubljana Tunel LGL Premieri 11. in 12. maj 2017 Sezona 2016/17 Lutkovno gledališče Ljubljana Tunel LGL Premieri 11. in 12. maj 2017 Sezona 2016/17 Avtorji: Tin Grabnar, Nina Šorak, Zala Dobovšek, Asja Kahrimanović Babnik Režiser: Tin Grabnar Likovna podoba: Matija

Prikaži več

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin OBDOBJE ROMANTIKA Romantika je umetnostna smer v Evropi iz prve polovice 19. stoletja. Razvila se je iz predromantike konec 18.stol. Izražanje čustev Osrednja

Prikaži več

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 2015 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših

Prikaži več

MOLITVENA URA ZA DUHOVNIKE

MOLITVENA URA ZA DUHOVNIKE MOLITVENA URA ZA DUHOVNIKE Pesem: Mogočno se dvigni V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen. D: Gospod, združeni s tistim Božjim namenom, s katerim si ti sam na zemlji slavil nebeškega Očeta in ga

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation V pomurski regiji bliže k izboljšanju razumevanja motenj razpoloženja Novinarska konferenca, 14. maj 2019 Partnerja programa: Sofinancer programa: Novinarsko konferenco so organizirali: Znanstvenoraziskovalni

Prikaži več

PDF generator

PDF generator Poročilo medijskih objav OVERNET D.O.O. Pripravljeno: Pojavnost: 11.09.2017 TISKANI 1 Ključne besede v poročilu: AKCIJA USTAVI.SE 1 USTAVI.SE 1 Press CLIPPING d.o.o., Tržaška cesta 65, 2000 Maribor, Slovenija,

Prikaži več

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

Erasmus+ v Bragi na Portugalskem Slogan ustanove Braga Mob:»Welcome to Your Professional & Cultural Journey«v celoti povzema to, kar smo Marija Lekše,

Erasmus+ v Bragi na Portugalskem Slogan ustanove Braga Mob:»Welcome to Your Professional & Cultural Journey«v celoti povzema to, kar smo Marija Lekše, Erasmus+ v Bragi na Portugalskem Slogan ustanove Braga Mob:»Welcome to Your Professional & Cultural Journey«v celoti povzema to, kar smo Marija Lekše, Andreja Potrč Petrovič in Jerca Božič Kranjec med

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M09254121* PSIHOLOGIJ Izpitna pola 1 JESENSKI IZPITNI ROK Petek, 28. avgust 2009 / 20 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

Cenik POP TV marec xlsx

Cenik POP TV marec xlsx teden 1.3.2016 2.3.2016 3.3.2016 4.3.2016 5.3.2016 6.3.2016 vikend 6:00 24UR 24UR 24UR 24UR 24UR 24UR 6:00 6:30 ponovitev 200 ponovitev 200 ponovitev 200 ponovitev 200 ponovitev 200 ponovitev 200 6:30

Prikaži več

univerzitetni klinični center ljubljana University Medical Centre Ljubljana PEDIATRIČNA KLINIKA Klinični oddelek za neonatologijo Bohoričeva L

univerzitetni klinični center ljubljana University Medical Centre Ljubljana PEDIATRIČNA KLINIKA Klinični oddelek za neonatologijo Bohoričeva L univerzitetni klinični center ljubljana University Medical Centre Ljubljana PEDIATRIČNA KLINIKA Klinični oddelek za neonatologijo Bohoričeva 20 1000 Ljubljana, Slovenija Tel.: (01) 522 34 01 Fax.: (01)

Prikaži več

POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo.

POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo. POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo. Imajo svojo gospodarico, pravo čebeljo kraljico. Ta

Prikaži več

ZAHTEVA ZA UVELJAVLJANE PRAVIC POSAMEZNIKA V POVEZAVI Z NJEGOVIMI OSEBNIMI PODATKI Pošta Slovenije skladno z veljavno zakonodajo na področju varstva o

ZAHTEVA ZA UVELJAVLJANE PRAVIC POSAMEZNIKA V POVEZAVI Z NJEGOVIMI OSEBNIMI PODATKI Pošta Slovenije skladno z veljavno zakonodajo na področju varstva o ZAHTEVA ZA UVELJAVLJANE PRAVIC POSAMEZNIKA V POVEZAVI Z NJEGOVIMI OSEBNIMI PODATKI Pošta Slovenije skladno z veljavno zakonodajo na področju varstva osebnih podatkov posameznikom omogoča uveljavljanje

Prikaži več

KAJ MI POMENI PUM? V PUM hodim z veseljem in žal mi je, ker gremo narazen. MARSIKAJ SMO SKUPAJ doživeli. PUM je zakon!!! Miran PUM rada obiskujem, se

KAJ MI POMENI PUM? V PUM hodim z veseljem in žal mi je, ker gremo narazen. MARSIKAJ SMO SKUPAJ doživeli. PUM je zakon!!! Miran PUM rada obiskujem, se KAJ MI POMENI PUM? V PUM hodim z veseljem in žal mi je, ker gremo narazen. MARSIKAJ SMO SKUPAJ doživeli. PUM je zakon!!! Miran PUM rada obiskujem, se družimo, si pomagamo, izdelujemo izdelke, se veselimo

Prikaži več

ANALIZA ANKETNEGA VPRAŠALNIKA UČENCI Šolsko leto 2014/15 OSNOVNI PODATKI ŠTEVILO UČENCEV, ki so rešili vprašalnik: 93 (število vseh učencev 4. 9. razreda je 114), torej 81,6 % učencev in učenk je rešilo

Prikaži več

KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA maj 2019, GH Bernardin, Portorož

KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA maj 2019, GH Bernardin, Portorož KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA 2019 16. 18. maj 2019, GH Bernardin, Portorož www.adma.si/kongres 2 ADMA KONGRES www.adma.si/kongres Kongres ADMA bo od 16. do 18. maja 2019 v

Prikaži več

Joseph Haydn Kazalo Uvod...2 Življenjepis...2,3 Zaključek...4 Joseph Haydn

Joseph Haydn Kazalo Uvod...2 Življenjepis...2,3 Zaključek...4 Joseph Haydn Kazalo Uvod...2 Življenjepis...2,3 Zaključek...4 Uvod V tem referatu vam bom predstavil, avstrijskega skladatelja Joseph-a Haydn-a. O njem boste izvedeli, kako in kje je živel, v katerem obdobju je deloval,

Prikaži več

Lastnik fotografije Učenec, ki je fotografijo prinesel v šolo za razstavo Kdo je na sliki Leto nastanka fotografije 1949 Franc Černigoj z Ustij Jure B

Lastnik fotografije Učenec, ki je fotografijo prinesel v šolo za razstavo Kdo je na sliki Leto nastanka fotografije 1949 Franc Černigoj z Ustij Jure B Lastnik fotografije Učenec, ki je fotografijo Leto nastanka fotografije 1949 Franc Černigoj z Ustij Jure Bajc, 8. r. Juretova pra stara mama in pra stari tata pri poroki; slikano na mostu čez reko Vipavo

Prikaži več

Microsoft Word - P053-A doc

Microsoft Word - P053-A doc [ifra kandidata: Dr`avni izpitni center *P053A30112* ZIMSKI ROK SLOVEN[^INA KOT DRUGI JEZIK Izpitna pola 2 Pisanje besedila na knji`evno temo Torek, 14. februar 2006 / 60 minut Dovoljeno dodatno gradivo

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

1

1 1. razred Minimalni učni smotri Razumevanje in izvajanje ustno danih navodil Poimenovanje in prepoznavanje barv, števil, družinskih članov, stanovanjskih prostorov, šolskih potrebščin Predstavitev samega

Prikaži več

LIZA 1. POGLAVJE 1. epizoda - ali imamo živali lahko radi, pa jih vseeno jemo? "Odnesite to nazaj!" je hotela Liza reči svojim staršem. "Odnesite naza

LIZA 1. POGLAVJE 1. epizoda - ali imamo živali lahko radi, pa jih vseeno jemo? Odnesite to nazaj! je hotela Liza reči svojim staršem. Odnesite naza LIZA 1. POGLAVJE 1. epizoda - ali imamo živali lahko radi, pa jih vseeno jemo? "Odnesite to nazaj!" je hotela Liza reči svojim staršem. "Odnesite nazaj tja, kjer ste to kupili!" Sedela je pred svojim novim

Prikaži več

JAZ, MENE, MENI Pomožna snov za srednješolce 1 Izdala za uporabo pri bogoslužju: KAC v RS Njegoševa cesta 15, 1000 Ljubljana

JAZ, MENE, MENI Pomožna snov za srednješolce 1 Izdala za uporabo pri bogoslužju: KAC v RS Njegoševa cesta 15, 1000 Ljubljana JAZ, MENE, MENI Pomožna snov za srednješolce 1 Izdala za uporabo pri bogoslužju: KAC v RS Njegoševa cesta 15, 1000 Ljubljana 1. SOOČENJE S SAMIM SEBOJ Temeljna misel: Kdo pravzaprav sem Nihče nam ni enak.

Prikaži več

Splošni pogoji poslovanja 1. Uvodna določba 1) Splošni pogoji poslovanja so pravni dogovor med končnim uporabnikom (fizična ali pravna oseba, v nadalj

Splošni pogoji poslovanja 1. Uvodna določba 1) Splošni pogoji poslovanja so pravni dogovor med končnim uporabnikom (fizična ali pravna oseba, v nadalj Splošni pogoji poslovanja 1. Uvodna določba 1) Splošni pogoji poslovanja so pravni dogovor med končnim uporabnikom (fizična ali pravna oseba, v nadaljevanju»naročnik«) in družbo VI NOVA d.o.o. (v nadaljevanje»ponudnik«).

Prikaži več