KVIZ O GEOLOGIJI 1. APNENEC IN DOLOMIT

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "KVIZ O GEOLOGIJI 1. APNENEC IN DOLOMIT"

Transkripcija

1 1. APNENEC IN DOLOMIT KVIZ O GEOLOGIJI Tako kot mnoge najvišje vrhove sveta, tudi naše Alpe gradijo kamnine, ki so nastajale v morjih in so jih veliko kasneje tektonski procesi dvignili pod nebo. Med njimi v naših Alpah prednjačita kamnini apnenec in dolomit, ki odražata značilen svetel videz gora. Tudi Triglav, simbol slovenstva, gradita ti dve kamnini, ki sta stari kar 230 miljonov let. Vprašanje: Apnenec in dolomit najlažje ločimo po reakciji z 10% klorovodikovo kislino. Če z njo polijemo dolomit, ne bo reagiral, medtem pa apnenec: a) ekplodira, b) se spremeni v prah, c) zacvrči, d) postane rdeče barve.

2 2. KRAS Velik del podobe današnjega površja Slovenije je rezultat delovanja vode na kamnino. Najpogostejše kamnine v Sloveniji so karbonatne kamnine (apnenci in dolomiti), ki jih voda raztaplja ter v njih oblikuje površinske in podzemne kraške pojave. V kamninah tako občudujemo žlebiče, vrtače, brezna in jame, voda pa je v kraškem svetu večinoma skrita v podzemlju in priteče na površje v kraških izvirih. Vprašanje»poišči vsiljivca«: Kraško pokrajino opišemo z različnimi pojavi. Med spodnjimi besedami izberi besedo, ki na kras ne paše. a) jama, b) lava, c) vrtača, d) kraški izvir, e) apnenec.

3 3. SLOVENSKI DINOZAVRI Kot fosilne ostanke dinozavrov si ponavadi predstavljamo veličastna okostja z mogočnimi zobovji, ki krasijo naravoslovne muzeje. Prva najdba dinozavrov v Sloveniji pri Kozini je manj imenitna: kosti so majhne, zdrobljene, neprepoznavne in popolnoma zacementirane v kamnini. Takšni kamnini pravimo geologi kostna breča. Vseeno je najdišče pri Kozini izredno zanimivo in nekaj izjemnega tudi v svetovnem merilu. V več kot 6 metrov globoko nekdanje kraško brezno so v zgornji kredi, pred približno 70 miljoni let, vode nanosile ostanke kopenskih vretenčarjev, skupaj z raznim drobirjem in kosi kamenja. Poleg kosti se v teh kamninah skrivajo številni, zelo dobro ohranjeni dinozavrski zobje. Katerim dinozavrom pripadajo zobje, ki so jih našli pri Kozini? a) tiranozavru, b) hadrozavru, c) brahiozavru d) arheopteriksu.

4 4. MINERALI Minerali so vhodne surovine za izdelavo širokega nabora nepogrešljivih predmetov v vsakdanjem življenju, zato je nemotena preskrba z njimi izjemnega družbeno-ekonomskega pomena. Vanadinit, svinčev vanadat je mineral nosilec elementa vanadija, ki je uvrščen na seznam kritičnih in redkih elementov Evropske komisije. Vanadij se uporablja za izdelavo visokokakovostnih orodij, dentalnih vsadkov, njegove zlitine pa imajo značilnosti super-prevodnikov. Kakšno je mineraloško ime rdečih kristalov svinčevega vanadata? a) Wulfenit, b) Piromorfit c) Vanadinit d) Pirit

5 5. KARAVANKE Stol je z 2236 metrov nadmorske višine najvišja gora Karavank. Celoten greben v večji meri sestavlja zaporedje mezozojskih kamnin. Prevladuje pester nabor triasnih grebenskih apnencev odloženih v tropskih morjih. Ob vznožju Stola poteka večji prelom, ki ločuje mezozojska zaporedja od starejših z morskimi fosili bogatih karbonskih in permskih sedimentnih kamnin. Kako se imenuje omenjeni prelom (ime nosi po najdaljšem grebenu v Karavankah)? a) Prelom srna b) Košutin prelom c) Gosjakov prelom d) Golica

6 6. JEZERA Geologi raziskujemo planet Zemljo, njegovo sedanjost in njegovo preteklost. Podatke o daljni preteklosti dobivamo iz kamnin, o bližnji preteklosti pa nam govorijo predvsem jezera. Jezera so čudoviti arhivi, ki v sebi skrivajo in hranijo podatke o več 10 tisoč let starih dogodkih, ki so spreminjali podobo jezer in njihove okolice. Jezera zato lahko uporabljamo za rekonstrukcijo padavinskih režimov, poplavnih dogodkov, kroniko potresov, zaznavanje sprememb vegetacijskega pokrova, velikih požarov, erozije tal in seveda človeškega vpliva. a) Katero je jezero na sliki? b) Katero jezero je po dosedanjih podatkih najstarejše v Sloveniji? Vprašanje za bonus: vsaj koliko je staro?

7 7. SPREHAJANJE POD OBALNIMI KLIFI JE LAHKO NEVARNO! Naš planet ima ogromno lepih kotičkov, ki jih lahko občudujemo in tam uživamo. Ne zavedamo pa se vedno, da so te lokacije lahko tudi precej nevarne. Primer takega območja so flišni obalni klifi, ki tvorijo nekatere dele slovenske obale. Fliš je ciklično menjavanje kamnin, ki se kaže kot zaporedje plasti mehkejših laporovcev in trših peščenjakov. Ob različnih vremenskih razmerah v že razpokanih kamninah prihaja do padanja kamenja in skal, to pa lahko poteka tako v grdem vremenu (ob močnih padavinah ali vetru) kot tudi v lepem vremenu (ko je sicer sončno, a nastajajo velike temperaturne razlike med dnevom in nočjo). Zaradi vseh teh dejavnikov kamnine postanejo krušljive in začnejo izpadati iz pobočij klifov. Zato se moramo tudi v lepih pomladnih dneh zavedati, da je sprehajanje pod klifi nevarno, saj je lahko usoden že majhen kamenček, ki prileti z velike višine. Poleti pa se je vsekakor modro izogibati sončenju in ležanju pod klifi, čeprav so ti deli naše obale najlepši. Vprašanje: Koliko možnosti imamo, da pobegnemo podoru na spodnji sliki, če se sončimo pod njim? a) Zelo malo. b) Dovolj. c) Več kot dovolj.

8 8. POHORJE Pohorje je najbolj vzhodni podaljšek Alp, ki sega na ozemlje Slovenije in je nastalo kot posledica gorotvornih procesov pred 90 milijoni let. Gradijo ga predvsem različne metamorfne kamnine: gnajsi, blestniki, amfiboliti, eklogiti in marmorji, v njegovem osrednjem delu pa najdemo precej mlajše magmatsko telo pohorski granodiorit, ki ga pridobivajo v Cezlaku in se je v metamorfne kamnine vgnezdilo pred 18 milijoni let. Nedavno tega smo v eni od pohorskih kamnin našli drobne vključke mikrodiamantov, ki so se ohranili znotraj minerala granata velik mineral v osrednjem delu slike. Katera kamnina je to (njen posnetek pod presevnim optičnim mikroskopom je prikazan na sliki? a) eklogit, b) granodiorit, c) marmor d) gnajs

9 9. NARAVNI KAMEN Kamen kot naravni material je človek izkoriščal in uporabljal že v prazgodovini. Danes ja naravni kamen še vedno pomemben del človekove kulture in ena najpomembnejših naravnih surovin. Uporaba naravnega kamna je odvisna od njegovih lastnosti, kot so na primer trdota, kemična sestava in struktura, pomembna pa je tudi njegova estetska vrednost. Uporabljamo ga kot gradbeni material, v industriji, za dekorativne izdelke in še marsikje. V Sloveniji je izkoriščanje naravnega kamna široko razširjena, pri čemer pridobivamo kamnine iz vseh glavnih skupin: sedimentne, magmatske in metamorfne. Vprašanje: Iz katere kamnine so izdelani kipi ma Robbovem vodnjaku pred ljubljansko Mestno hišo? (namig: pomagaj si z aplikacijo KamenCheck) a) gnajs, b) marmor c) apnenec, d) granit, e) bazalt.

10 10. RUDE Na sliki je cinkovo-svinčeva ruda s kalcitom iz rudnika Mežica. Zakaj je slika B drugače obarvana kot slika A? b) Sliki ne predstavljata istega vzorca rude. b) Sliki ne predstavljata istega vzorca rude c) Zaradi uporabe ultravijolične svetlobe.

11 11. PODZEMNA VODA Kamnine v flišni formaciji so hidrogeološko izredno zanimive. Praviloma velja, da v njih ni podzemne vode, toda natančno opazovanje profilov ob slovenski obali nam pokaže, da se voda nahaja tudi znotraj flišne formacije. Podzemna voda je v njej razpršena in v manjših nesklenjenih območjih. Kaj je na sliki (geološkega)? a. Izgubljeni ključi. b. Hidrogeološka meja preko katere preliva podzemna voda. c. Fotograf je po nesreči pritisnil sprožilec.

12 12. FORAMINIFERE Foraminifere (ali po slovensko: luknjičarke) so enocelični organizmi, ki poseljujejo morsko dno že od kambrija dalje (obdobje zemljine zgodovine, od pred 541 do pred 485 milijoni let). Nekatere vrste so kasneje postale pomemben del planktona, redke pa so poselile tudi sladke vode. Številne luknjičarke se zaščitijo z nekakšno»hišico«, ki je lahko organske sestave, sestavljena iz delcev sedimenta, ali mineralizirana. Po smrti organizma se hišice pogosto ohranijo in sčasoma fosilizirajo. Geologi na podlagi fosilnih foraminifer lahko določijo starost kamnine in okolje, v katerem se je odlagal sediment. Do danes poznamo kar fosilnih vrst luknjičark. Koliko luknjičark pa živi v svetovnih morjih danes? a) 300 b) nobena c) d) (Na sliki izvrstno ohranjene luknjičarke v 245 milijonov let starih kamninah Vernarja v Julijskih Alpah.)

13 13. PODNEBNE SPREMEMBE IN VODNI VIRI (1. del) Slovenija ni znana le po klasičnih kraških pojavih, temveč tudi po čudovitih kraških izvirih, katerih izdatnost je zelo odvisna od padavin v zaledju. Kraški izviri so tudi pomemben vir pitne vode. Na sliki je izvir v času nizkih in visokih vod. Kateri izvir je na sliki? a) Vipava b) Bilpa c) Hubelj d) Krupa

14 13. PODNEBNE SPREMEMBE IN VODNI VIRI (2. del) Letošnji Svetovni dan Zemlje je posvečen podnebnim spremembam. Da se podnebje spreminja, ste v zadnjih nekaj desetletjih verjetno že sami opazili. V Sloveniji pijemo vodo večinoma iz podzemnih vodnih virov. Podnebne spremembe vplivajo na razpoložljivost vodnih virov, saj je pozimi v hribih vedno manj snega, ki predstavlja zalogo vode, pomembno za poletne mesece. Poleg tega zvišanje temperature povečuje izhlapevanje in izgubo vode prek rastlin, zato se napajanje vodonosnikov zmanjšuje. Trenutno je suša, zato se znižujejo tudi nivoji podzemne vode. To lahko vidimo na grafu nivojev podzemne vode v medrnskem vodonosniku Ljubljanskega polja, ki se napaja iz padavin in reke Save. (vir: ARSO) Zniževanje nivojev podzemne vode predstavlja problem predvsem v plitvih vodonosnikih. Kaj je evapotranspiracija? a) povečana uporaba respiratorjev zaradi COVID-19 b) transnacionalna inspiracija c) izguba vode zaradi izhlapevanja in dihanja rastlin

15 14. ATOLI Obročasti otoki ali atoli dajejo poseben čar morjem "Modre Krogle" in imajo zanimiv nastanek. V toplih dobah, ko je gladina morja visoka, se na potopljene vulkanske stožce kopičijo karbonati. V času ledenih dob, ko je gladina morja bistveno nižja, so ti karbonati na suhem in prihaja do zakrasevanja in nastanka nekakšne vrtače, ki pri ponovnem zvišanju gladine morja predstavlja laguno atola. Iz česa so zgrajeni atoli? a) vulkanskih kamnin (vulkanski krater) b) meteoritnega meteriala in zemeljske skorje c) skeletov koral (koralni greben) d) premoga (okameneli gozd) Foto: Atol Ifalik, Pacifik (vir Google Earht in Blaž Miklavič)

16 15. PODZEMNI PROSTORI Podzemni prostori zahtevajo pri izgradnji posebno obravnavo. Podobno kot pri rudnikih, je pomembno poznavanje geoloških razmer za razumevanje obnašanja hribine med izkopom ter prepoznavanje in obvladovanje geoloških nevarnosti, kot so zahtevne geološke razmere, vdori vode, ipd. Na podlagi interpretacije zbranih podatkov se določi ustrezne podporne ukrepe. Kateri je najdaljši avtocestni predor v Sloveniji? a. Predor Cenkova b. Predor Log c. Predor Trojane d. Predor Karavanke Vprašanje za bonus: Kateri je najdaljši povsem slovenski predor?

17 KVIZ Kviz so pripravili profesorji, asistenti in raziskovalci na Oddelku za geologijo naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Objavljen je bil ob letošnjem dnevu Zemlje. Rešitve: 1. Apnenec in dolomit najlažje ločimo po reakciji z 10% klorovodikovo kislino. Če z njo polijemo dolomit, ne bo reagiral, medtem pa apnenec: c. zavrči. 2. Vprašanje»poišči vsiljivca«: Kraško pokrajino opišemo z različnimi pojavi. Med spodnjimi besedami izberi besedo, ki na kras ne paše. b. Lava. 3. Katerim dinozavrom pripadajo zobje, ki so jih našli pri Kozini? b. Hadrozavru. 4. Kakšno je mineraloško ime rdečih kristalov svinčevega vanadata? c. Vanadinit. 5. Kako se imenuje omenjeni prelom (ime nosi po najdaljšem grebenu v Karavankah)? b. Košutin prelom. 6. Katero je jezero na sliki? Krnsko jezero. Katero jezero je po dosedanjih podatkih najstarejše v Sloveniji? Vprašanje za bonus: vsaj koliko je staro? Bohinjsko jezero, staro vsaj let. 7. Koliko možnosti imamo, da pobegnemo podoru na spodnji sliki, če se sončimo pod njim? a. Zelo malo. 8. Katera kamnina je to (njen posnetek pod presevnim optičnim mikroskopom je prikazan na sliki)? d. Gnajs. 9. Iz katere kamnine so izdelani kipi ma Robbovem vodnjaku pred ljubljansko Mestno hišo? b. Marmor. 10. Na sliki je cinkovo-svinčeva ruda s kalcitom iz rudnika Mežica. Zakaj je slika B drugače obarvana kot slika A? c. Zaradi uporabe UV svetlobe.

18 11. Kaj je na sliki (geološkega)? b. Hidrogeološka meja preko katere preliva podzemna voda. 12. Koliko luknjičark živi v svetovnih morjih danes? c Kateri izvir je na sliki? c. Hubelj. Kaj je evapotranspiracija? c. Izguba vode zaradi izhlapevanja in dihanja rastlin. 14. Iz česa so zgrajeni atoli? c. Iz skeletov koral (koralni greben). 15. Kateri je najdaljši avtocestni predor v Sloveniji? d. Predor Karavanke. Kateri je najdaljši povsem slovenski predor? Bohinjski predor.

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Toplotni pasovi in podnebni tipi Toplotni pasovi: so območja, ki se v obliki pasov raztezajo okrog zemeljske oble. Ločimo: Tropski pas Subtropski pas Zmerno topli pas Subpolarni pas Polarni pas Znotraj

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M07250122* JESENSKI ROK GEOGRAFIJA Izpitna pola 2 Petek, 31. avgust 2007 / 80 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese s seboj

Prikaži več

Microsoft Word - bilten doc

Microsoft Word - bilten doc Dekadni bilten stanja vodne bilance kmetijskih tal v Sloveniji 11. do 20. avgusta 2011 OBVESTILO Spet je nastopila vročina. Vremenske razmere so idealne za dozorevanje zgodnjih sort hrušk in jablan, ki

Prikaži več

GRADING d.o.o.

GRADING d.o.o. Glavni trg 17/b, 2000 Maribor, tel.: 02/2295371, e-mail: ISB@isb.si POROČILO O IZVEDENIH TERENSKIH PREISKAVAH Za stabilizacijo ceste JP 111 111-Stojnšek Obdelal: Metod Krajnc Datum: Avgust 2016 Arh. štev.:

Prikaži več

MINERAL d.d. Foreign trades representative: ULTIMA-MD Dejan Matek s.p

MINERAL d.d. Foreign trades representative: ULTIMA-MD Dejan Matek s.p MINERAL d.d. Foreign trades representative: ULTIMA-MD Dejan Matek s.p. +386 31 334 212 www.ultima-md.si info@ultima-md.si OSNOVNO Naziv: MINERAL d.d.,podjetje za pridobivanje, predelavo in montažo naravnega

Prikaži več

Kakovost vode KAJ POMENI KAKOVOSTNA PITNA VODA? SO TO MORDA SAMO NJEN VONJ, BARVA IN OKUS? VONJ V resnici gre za njene biološke, fizikalne in kemične

Kakovost vode KAJ POMENI KAKOVOSTNA PITNA VODA? SO TO MORDA SAMO NJEN VONJ, BARVA IN OKUS? VONJ V resnici gre za njene biološke, fizikalne in kemične Kakovost vode KAJ POMENI KAKOVOSTNA PITNA VODA? SO TO MORDA SAMO NJEN VONJ, BARVA IN OKUS? VONJ V resnici gre za njene biološke, fizikalne in kemične značilnosti. Pomembno je, da voda, ki jo pijemo iz

Prikaži več

KREMEN

KREMEN ŠOLSKI CENTER CELJE TEHNOLOGIJA S KEMIJO REFERAT KREMEN ANDRAŽ SEBIČ, E-2.c Mentorica: Mihela Jug Ljubečna, april 2007 Kazalo UVOD V referatu bom predstavil kaj je kremen, za kaj se uporablja in opisal

Prikaži več

Živimo v razburljivem obdobju človeške zgodovine, v času eksplozije svetovnega prebivalstva, tehnoloških novosti, informacijske revolucije in izčrpava

Živimo v razburljivem obdobju človeške zgodovine, v času eksplozije svetovnega prebivalstva, tehnoloških novosti, informacijske revolucije in izčrpava Živimo v razburljivem obdobju človeške zgodovine, v času eksplozije svetovnega prebivalstva, tehnoloških novosti, informacijske revolucije in izčrpavanja planeta. Hkrati pa se je v zadnjih petdesetih letih

Prikaži več

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana,. 1. 1 Zelo milo vreme od. decembra 13 do 3. januarja 1 Splošna vremenska slika Od konca decembra do sredine januarja je nad našimi kraji prevladoval južni do

Prikaži več

Dolenjski kras 4.p65

Dolenjski kras 4.p65 Osamljeni kras Zasavja Borivoj Ladišić Reka Sava teče pri Litiji v prebojno sotesko. Naprej je savska dolina težko dostopna in je odmerjena le reki in prometnicam. Savsko dolino in soseščino na obeh bregovih

Prikaži več

Uradni list RS - 63/2005, Uredbeni del

Uradni list RS - 63/2005, Uredbeni del Uradni list Republike Slovenije Internet: http://www.uradni-list.si e-pošta: info@uradni-list.si Št. 63 Ljubljana, ponedeljek 4. 7. 2005 Cena 880 SIT ISSN 1318-0576 Leto XV VLADA 2794. Uredba o koncesiji

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 GEOPARK KARAVANKE-KARAWANKEN Minerali in kristali - čudovite stvaritve narave/ Mineralien und Kristalle wundervolle Schöpfungen der Natur Miha Jeršek, Geopark Karavanke, 16. oktober 2018 Vloga in pomen

Prikaži več

marec, 2010

marec, 2010 Kosti Luske, ploščate, brez sklenine Škrge so prekrite s škržnim poklopcem Plavalni mehur Organi: zadnjična odprtina, sečni mehur, škržni lok, srce, jetra, pilorični žepki, črevesje, vranica, jajčnik ali

Prikaži več

REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE SPREMLJANJE HIDROLOŠKIH RAZMER Pot do hidroloških opozoril

REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE SPREMLJANJE HIDROLOŠKIH RAZMER Pot do hidroloških opozoril SPREMLJANJE HIDROLOŠKIH RAZMER Pot do hidroloških opozoril ARSO Oddelek za hidrološke prognoze Dravograd, 3. december 2015 Vsebina Kako lahko sami spremljate meteorološke in hidrološke razmere ter kako

Prikaži več

Soil remediation

Soil remediation TLA PONOR IN IZVOR POTENCIALNO NEVARNIH SNOVI V OKOLJU prof. dr. Helena Grčman Okoljski dan gospodarstva 1.junij 2017 KAJ SO TLA? DEGRADACIJE TAL Thematic Strategy for Soil Protection (COM(2006) 231)

Prikaži več

Microsoft Word - agrobilten_ doc

Microsoft Word - agrobilten_ doc Dekadni bilten vodnobilančnega stanja v Sloveniji 1. april 3. april 9 OBVESTILO Ob prehodu v drugo polovico aprila so se tla že zelo izsušila. A visoke temperature zraka so popustile in po večini Slovenije

Prikaži več

ZALOGE PODZEMNIH VODA V SEPTEMBRU 2011 Groundwater reserves in September 2011 Urška Pavlič V septembru se je nadaljevalo sušno in vroče vreme, zaradi

ZALOGE PODZEMNIH VODA V SEPTEMBRU 2011 Groundwater reserves in September 2011 Urška Pavlič V septembru se je nadaljevalo sušno in vroče vreme, zaradi ZALOGE PODZEMNIH VODA V SEPTEMBRU 11 Groundwater reserves in September 11 Urška Pavlič V septembru se je nadaljevalo sušno in vroče vreme, zaradi česar so se gladine podzemnih voda že drugi mesec zapored

Prikaži več

Microsoft Word - podnebne razmere slovenije71_00_internet.doc

Microsoft Word - podnebne razmere slovenije71_00_internet.doc PODNEBNE RAZMERE V SLOVENIJI (OBDOBJE -2) 2 1 21 3 2 1 - -1 Ljubljana, november 26 1 PODNEBJE SLOVENIJE Podnebje v Sloveniji določajo številni dejavniki, najpomembnejši so njena geografska lega, razgiban

Prikaži več

Microsoft Word - padavine med1506in i.doc

Microsoft Word - padavine med1506in i.doc Ljubljana, 10. oktober 2014 Padavine med 15. junijem in 15. septembrom 2014 Poletje 2014 je izstopalo po nadpovprečni višini padavin, še posebej po 15. juniju; pogoste in občasno tudi zelo obilne padavine

Prikaži več

Microsoft Word - Podnebje_februar_2014-koncna.doc

Microsoft Word - Podnebje_februar_2014-koncna.doc KRATEK PREGLED PODNEBNIH RAZMER ISSN 2350-5729 Glavne značilnosti po svetu Arktični in antarktični led Nekaj izbranih dogodkov po svetu Podnebne razmere pri nas in v naši okolici februar 2014 Mojca Dolinar

Prikaži več

Obilne padavine in močan veter od 1. do 3. februarja

Obilne padavine in močan veter od 1. do 3. februarja Obilne padavine in močan veter od 1. do 3. februarja 219 1 Splošna vremenska slika Nad vzhodnim Atlantikom se je 31. januarja iznad južne Grenlandije proti Irski poglobila izrazita višinska dolina hladnega

Prikaži več

(Microsoft Word - Hidrolo\232ko porocilo.docx)

(Microsoft Word - Hidrolo\232ko porocilo.docx) Ljubljana, 23. 10. 2015 Hidrološko poročilo o visokih vodah v dneh med 11. in 18. oktobrom 2015 Predhodna velika vodnatost rek, nasičenost tal z vodo in pogoste padavine od 10. do 15. oktobra so povzročile

Prikaži več

Prilagajanje kmetijstva na podnebne spremembe – pomoč AGROMETEOROLOGIJE pri izboljšanju upravljanja z vodo

Prilagajanje kmetijstva na podnebne  spremembe – pomoč AGROMETEOROLOGIJE pri  izboljšanju upravljanja z vodo MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE REPUBLIKA SLOVENIJA Vojkova 1b, 1000 Ljubljana p.p. 2608, tel.: +386(0)1 478 40 00 fax.: +386(0)1 478 40 52 Prilagajanje kmetijstva

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

Močan veter od 2. do 4. januarja

Močan veter od 2. do 4. januarja Močan veter od 2. do 4. januarja 2019 1 Splošna vremenska slika Nad severovzhodno Evropo je bilo 2. januarja globoko ciklonsko območje, nad zahodno Evropo pa je vztrajalo obsežno območje visokega zračnega

Prikaži več

Microsoft Word - veter&nalivi_11maj2014.doc

Microsoft Word - veter&nalivi_11maj2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana, 3. 6. 1 Močan veter in nalivi med prehodom hladne fronte 11. maja 1 Splošna vremenska slika Dne 11. maja se je nad severozahodnim in deloma osrednjim, severnim

Prikaži več

Microsoft Word - bilten doc

Microsoft Word - bilten doc Dekadni bilten vodnobilančnega stanja kmetijskih tal v Sloveniji 11. 20. avgust 2010 OBVESTILO Drugo dekado avgusta so zaznamovali pogosti intenzivni nalivi. Skupno je v teh dneh padlo največ dežja v zahodni

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M1180314* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola Modul gradbeništvo NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 14. junij 01 SPLOŠNA MATURA RIC 01 M11-803-1-4 IZPITNA POLA Modul gradbeništvo

Prikaži več

PRESTOR-1_Analiza obremenitev

PRESTOR-1_Analiza obremenitev Analiza obremenitev in vplivov iz točkovnih in razpršenih virov onesnaževanja mag. Joerg Prestor, univ.dipl.inž.geol. GeoZS, Oddelek za hidrogeologijo Ljubljana, 6. oktober 2009 Kdo je najbolj odgovoren

Prikaži več

(Microsoft Word - Kisovec meritve PM10 in te\236kih kovin-februar 13.doc)

(Microsoft Word - Kisovec meritve PM10 in te\236kih kovin-februar 13.doc) REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO IN OKOLJE AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE KISOVEC-MERITVE DELCEV PM 10 IN TEŽKIH KOVIN Kisovecmeritve delcev PM 10 in težkih kovin AGENCIJA REPUBLIKE

Prikaži več

POZIV

POZIV Kaj je projekt 2 (2 stopinji)? Projekt 2 naslavlja ključne okoljske izzive sodobnih mest, med katerimi so pregrevanje mestnih središč, onesnažen zrak, velike količine padavinskih voda in vse manjša biotska

Prikaži več

Microsoft Word - Zemeljsko povrıje.doc

Microsoft Word - Zemeljsko povrıje.doc ZEMELJSKO POVRŠJE - oblike in geomorfni procesi Spremno besedilo k zbirki diapozitivov Ljubljana, 1997 Učini pripomoček je pripravila skupina Ljubljanskega geografskega društva. Avtorji fotografij: Marjeta

Prikaži več

Reško jezero pri Kočevski Reki

Reško jezero pri Kočevski Reki PODVODNI ATLAS SLOVENIJE. POPISNI LIST ŠT. 105 Ime lokacije Reško jezero pri Kočevski Reki Tip Zahtevnost Nočni potop Zemljevid / skica JEZERO P1 opomba: umetno jezero na ponikalnici Reka (Reškem potoku).

Prikaži več

Robert Hooke

Robert Hooke Robert Hooke Robert Hooke se je 18. julija leta 1635 rodil na otoku Wight v Freshwaterju v Angliji. Njegov oče je bil duhovnik, John Hooke, ki je deloval v cerkvi Vseh svetih. Pri Robertovih 10 letih je

Prikaži več

DRUŠTVO PRIJATELJEV MINERALOV IN FOSILOV SLOVENIJE Številka 24. December 2016 DRUŠ TVENE NOVIČ KE SPLETNA IZDAJA

DRUŠTVO PRIJATELJEV MINERALOV IN FOSILOV SLOVENIJE Številka 24. December 2016 DRUŠ TVENE NOVIČ KE SPLETNA IZDAJA DRUŠTVO PRIJATELJEV MINERALOV IN FOSILOV SLOVENIJE Številka 24. December 2016 SPLETNA IZDAJA Spletne Društvene Novičke December 2016, številka 24 ISSN: 2232-3546 Društvene Novičke (DN) izdaja: Društvo

Prikaži več

Avtomatizirano modeliranje pri celostnem upravljanju z vodnimi viri

Avtomatizirano modeliranje pri celostnem upravljanju z vodnimi viri Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo 36. Goljevščkov spominski dan Modeliranje kroženja vode in spiranja hranil v porečju reke Pesnice Mateja Škerjanec 1 Tjaša Kanduč 2 David Kocman

Prikaži več

Neurja 11. junija

Neurja 11. junija Neurja 11. junija 2019 1 Splošna vremenska slika Enajstega junija je na sprednji strani odcepljene višinske doline z vremensko fronto, ki je vztrajala nad zahodno Evropo, v višinah k nam iznad Sredozemlja

Prikaži več

Untitled-1

Untitled-1 -$-... 1 100 95 75 25 5 0...... -$- -$web slo prospekt KOLOFON 9. december 2016 18:29:46 Narodna galerija Narodna galerija v Ljubljani, s stoletno tradicijo, utrjuje položaj najodličnejše slovenske kulturne

Prikaži več

Ali se podnebje v Celju spreminja?

Ali se podnebje v Celju spreminja? MLADI ZA CELJE ALI SE PODNEBJE V CELJU SPREMINJA? Raziskovalna naloga Avtorji: Jan Cigoj, 9.b Jure Košir, 9.b Matej Hrlec, 9.b Mentor: Sandi Šarman, prof. Šola: Osnovna šola Hudinja Šolsko leto 2007/2008

Prikaži več

-Leži med Pacifikom in Atlantikom -Zahodno od Afrike -večina njene površine je na južni polobli

-Leži med Pacifikom in Atlantikom -Zahodno od Afrike -večina njene površine je na južni polobli -Leži med Pacifikom in Atlantikom -Zahodno od Afrike -večina njene površine je na južni polobli bivalstva: približno 371.000.000 sto Sáo Paulo, Brazilija - 17,711,000 prebivalcev ajrevnejša država Južne

Prikaži več

Porocilo I-1-2-5

Porocilo I-1-2-5 PROGRAM DELA INŠTITUTA ZA VODE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2007 Poročilo o delu za leto 2007 PROGRAMSKI SKLOP: NAČRT UPRAVLJANJA VODA NA VODNEM OBMOČJU DONAVE IN VODNEM OBMOČJU JADRANSKEGA MORJA PROJEKT:

Prikaži več

SZGG_2016_Gosar

SZGG_2016_Gosar Skalni podori ob potresu leta 1998 v Krnskem pogorju in možnost njihove uporabe za oceno seizmičnih intenzitet po Environmental Seismic Intensity lestvici (ESI 2007) Andrej Gosar 1 Povzetek Potres leta

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - −omen_Baènik

Microsoft PowerPoint - −omen_Baènik Strupene kovine v izobraževanju kaj in kako? Andreja Bačnik, ZRSŠ Agnes Šömen Joksić, ZZV Koper Vsebina Opravimo z izrazom težke kovine Razmejimo: elementi kovine strupene kovine Biogeokemijsko kroženje

Prikaži več

EKONOMSKA GIMNAZIJA KRANJ ZASAVJE POROČILO IZ GEOGRAFSKE STROKOVNE EKSKURZIJE

EKONOMSKA GIMNAZIJA KRANJ ZASAVJE POROČILO IZ GEOGRAFSKE STROKOVNE EKSKURZIJE EKONOMSKA GIMNAZIJA KRANJ ZASAVJE POROČILO IZ GEOGRAFSKE STROKOVNE EKSKURZIJE SPLOŠNO O ZASAVJU ZASAVJE uvršamo v del širše pokrajinske enote POSAVSKO HRIBOVJE. Zasavje se kot pokrajina razprostira od

Prikaži več

Izobraževalna delavnica v okviru razpisane TEME GEOPARKA KARAVANKE MINERALI IN KRISTALI Mežica, 16. oktober 2018

Izobraževalna delavnica v okviru razpisane TEME GEOPARKA KARAVANKE MINERALI IN KRISTALI Mežica, 16. oktober 2018 Izobraževalna delavnica v okviru razpisane TEME GEOPARKA KARAVANKE MINERALI IN KRISTALI Mežica, 16. oktober 2018 VZGOJIMO KRISTALE! Trden mineral raste v procesu kristalizacije iz taline ali raztopine,

Prikaži več

DELOVANJE KATALIZATORJEV Cilji eksperimenta: Opazovanje delovanja encima katalaze, ki pospešuje razkroj vodikovega peroksida, primerjava njenega delov

DELOVANJE KATALIZATORJEV Cilji eksperimenta: Opazovanje delovanja encima katalaze, ki pospešuje razkroj vodikovega peroksida, primerjava njenega delov DELOVANJE KATALIZATORJEV Cilji eksperimenta: Opazovanje delovanja encima katalaze, ki pospešuje razkroj vodikovega peroksida, primerjava njenega delovanja z delovanjem nebeljakovinskih katalizatorjev in

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - poletna-sola_klima.ppt

Microsoft PowerPoint - poletna-sola_klima.ppt Analiza podatkov za potrebe proučevanja podnebja Predavanje na Poletni meteorološki šoli za ljubitelje spremljanja in opazovanja vremena Gregor Vertačnik Ljubljana, 12. junij 2010 1 Kazalo Metapodatki

Prikaži več

PS v luci NUV_Mohorko_GZS_

PS v luci NUV_Mohorko_GZS_ Prednostne snovi v luči Načrta upravljanja voda 2009 do 2015 Dr. Tanja Mohorko, uni. dipl. inž. kem. inž. Ljubljana, 03.07.2012 Pregled predstavitve Evropska zakonodaja za področje prednostnih snovi Metodologija

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI NARAVOSLOVNOTEHNIŠKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO KATARINA KADIVEC LJUBLJANA 2016

UNIVERZA V LJUBLJANI NARAVOSLOVNOTEHNIŠKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO KATARINA KADIVEC LJUBLJANA 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI NARAVOSLOVNOTEHNIŠKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO KATARINA KADIVEC LJUBLJANA 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI NARAVOSLOVNOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA GEOLOGIJO SEDIMENTOLOŠKE ZNAČILNOSTI HOTAVELJSKEGA

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 3

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 3 SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 12 33 32 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 33 32 KAZALO 1. FUNKCIJE / UPORABA... 3 2. VARNOSTNI

Prikaži več

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! je v zadnjih letih pridobil številne izkušnje in znanja za podporo privlačnejšemu vzgojnoizobraževalnemu

Prikaži več

NAVODILA IN UKREPI VARSTVA PRED POŽAROM Občina je ob razglašeni veliki ali zelo veliki požarni ogroženosti na svojem območju dolžna organizirati opazo

NAVODILA IN UKREPI VARSTVA PRED POŽAROM Občina je ob razglašeni veliki ali zelo veliki požarni ogroženosti na svojem območju dolžna organizirati opazo Občina je ob razglašeni veliki ali zelo veliki požarni ogroženosti na svojem območju dolžna organizirati opazovanje in obveščanje o nevarnosti požarov, ter izvajati druge ukrepe za varstvo pred požarom

Prikaži več

FOTOVOLTAIKA

FOTOVOLTAIKA PRIMERJALNA ANALIZA TEHNOLOGIJ KONČNO POROČILO 1 Vsebina 1. Uvod... 3 1.1. Prva leta fotovoltaike v Italiji, Evropi in svetu... 4 1.1.1. Italija... 4 1.1.2. Svet... 8 1.1.3. Evropa... 10 2 1. Uvod Fotovoltaična

Prikaži več

Visoke vode in poplave rek od 1. do 5. februarja

Visoke vode in poplave rek od 1. do 5. februarja Visoke vode in poplave rek od 1. do 5. februarja 2019 1 POROČILO O POPLAVAH Visoke vode in poplave rek od 1. do 5. februarja 2019 POVZETEK V petek, 1. februarja zjutraj je bila vodnatost rek po državi

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 14 IntrerspecifiOna razmerja .ppt

Microsoft PowerPoint - 14 IntrerspecifiOna razmerja .ppt IV. POPULACIJSKA EKOLOGIJA 14. Interspecifična razmerja Št.l.: 2006/2007 1 1. INTERSPECIFIČNA RAZMERJA Osebki ene vrste so v odnosih z osebki drugih vrst, pri čemer so lahko ti odnosi: nevtralni (0), pozitivni

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Skrbimo za vode država in lokalne skupnosti (NUV 2009 2015) Irena Rejec Brancelj Vsebina 1. Pomen in vsebina NUV 2. Stanje voda 3. Pomembne zadeve upravljanja voda 4. Cilji 5. Ukrepi 6. Sodelovanje z javnostmi

Prikaži več

Pravilno podiranje drevesa. Ogromne količine lesa. (sliki iz: Spravilo lesa s pomočjo velikega tovornjaka. Veliki

Pravilno podiranje drevesa. Ogromne količine lesa. (sliki iz:   Spravilo lesa s pomočjo velikega tovornjaka. Veliki Pravilno podiranje drevesa. Ogromne količine lesa. (sliki iz: http://www.ggsg.si/gozdarstvo.aspx) Spravilo lesa s pomočjo velikega tovornjaka. Veliki kompleksi gozda. Kaj je gozdarstvo... Gozdarstvo je

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška š

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška š SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 86 83 42 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška št.: 86 83 42 KAZALO 1. UVOD...3 2. OPOZORILO! POMEMBNI

Prikaži več

Trg Celjskih knezov

Trg Celjskih knezov MENGEŠ OSNOVNA ŠOLA PREDHODNE ARHEOLOŠKE RAZISKAVE VREDNOTENJE ARHEOLOŠKEGA POTENCIALA Arheološko vrednotenje geo-vrtin stopnja obdelave: Dodatek k poročiloma M.Novšak, A.Šinkovec, T.Verbič, Arheološko

Prikaži več

ESTONIJA

ESTONIJA ESTONIJA GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI Estonija je najsevernejša od treh majhnih republik, ima samo dve sosedi, Latvijo na jugu in Rusijo na vzhodu. Na drugi strani Baltskega morja, ki predstavlja Estoniji naravno

Prikaži več

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1.

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1. DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik strazisar.spela@gmail.com Čas izmenjave: od 1. 7. do 28. 7. 2018 SPLOŠNO: Država in kraj izmenjave

Prikaži več

Microsoft Word - padavine_16-19sep10.doc

Microsoft Word - padavine_16-19sep10.doc ARSO, Državna meteorološka služba Ljubljana, 23. 9. 2010 Poročilo o izjemno obilnih padavinah od 16. do 19. septembra 2010 Opis sinoptične situacije Dne 15. septembra je bilo nad severno Evropo obsežno

Prikaži več

BC Naklo Strahinj Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA

BC Naklo Strahinj Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA BC Naklo Strahinj 99 4292 Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA Datum meritve Lokacija meritve Merjenje temperatur 19.2.2014 20.2.2014 21.2.2014 22.2.2014 23.2.2014 46.292418 SGŠ

Prikaži več

Microsoft Word - OBILNE_PADAVINE_20-22_avgust.doc

Microsoft Word - OBILNE_PADAVINE_20-22_avgust.doc REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR Vojkova 1b, 1001 Ljubljana p.p. 2608 tel.: 01 478 40 00 faks.: 01 478 40 52 OBILNE PADAVINE MED 20. IN 22. AVGUSTOM 2005 Ob Sredozemskem ciklonu običajno

Prikaži več

1 EKSPERIMENTALNI DEL 1.1 Tkanina Pri pranju smo uporabili pet tkanin, od katerih je bila ena bela bombažna tkanina (B), preostale tkanine (E101, E111

1 EKSPERIMENTALNI DEL 1.1 Tkanina Pri pranju smo uporabili pet tkanin, od katerih je bila ena bela bombažna tkanina (B), preostale tkanine (E101, E111 1 EKSPERIMENTALNI DEL 1.1 Tkanina Pri pranju smo uporabili pet tkanin, od katerih je bila ena bela bombažna tkanina (B), preostale (E101, E111, E114 in E160) pa so bile zamazane z različnimi umazanijami

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA RAZREDNI POUK ŽIVA BITJA VSEBUJEJO VODO (vaja pri predmetu Didaktični praktikum iz biologije in kemije) Ime in

UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA RAZREDNI POUK ŽIVA BITJA VSEBUJEJO VODO (vaja pri predmetu Didaktični praktikum iz biologije in kemije) Ime in UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA RAZREDNI POUK ŽIVA BITJA VSEBUJEJO VODO (vaja pri predmetu Didaktični praktikum iz biologije in kemije) Ime in priimek: D. V. Skupina: 5 / D Maribor, 7. 5. 2012

Prikaži več

Izvir Krupe

Izvir Krupe PODVODNI ATLAS SLOVENIJE. POPISNI LIST ŠT. 73 Ime lokacije Izvir Krupe Tip Zahtevnost Nočni potop Zemljevid / skica Zemljepisna lega REKA P1 opomba: naravni spomenik zahteva primerno obnašanje vseh obiskovalcev,

Prikaži več

KOVINE

KOVINE KOVINE Miha Batič Jernej Štublar 1.b, 1 Gimnazija Bežigrad Kazalo Št. Opis Stran 1 Kovine 3 1.1 Kovinska zgradba 2 Metalurgija 5 2.1 Koncentriranje kovinske rude 5 2.2 Kemijska koncentracija 5 2.3 Redukcija

Prikaži več

Pozdravljeni mladi tekmovalci. Veseli smo, da ste se odločili za sodelovanje v našem kvizu. Naravni parki Slovenije z življenjsko pestrostjo in bogato

Pozdravljeni mladi tekmovalci. Veseli smo, da ste se odločili za sodelovanje v našem kvizu. Naravni parki Slovenije z življenjsko pestrostjo in bogato Pozdravljeni mladi tekmovalci. Veseli smo, da ste se odločili za sodelovanje v našem kvizu. Naravni parki Slovenije z življenjsko pestrostjo in bogato kulturno dediščino ponujajo veliko zanimivega iz preteklosti

Prikaži več

Microsoft Word - meritve-portal1.doc

Microsoft Word - meritve-portal1.doc MERITVE ONESNAŽENOSTI ZRAKA V KOPRU IN IZOLI OD JULIJA DO SEPTEMBRA 2002 Povzetek Avtomatska mobilna ekološka-meteorološka postaja je bila postavljena v Izoli in Kopru, na treh razlinih tipih lokacij od

Prikaži več

Razbitina maone pod Nabrežino

Razbitina maone pod Nabrežino PODVODNI ATLAS SLOVENIJE. POPISNI LIST ŠT. 47 Ime lokacije Razbitina maone pod Nabrežino Tip Zahtevnost Nočni potop Zemljevid / skica MORJE P2 opomba: težaven kopenski dostop do izhodišča potopa. NE Zemljepisna

Prikaži več

Microsoft Word - besedilo natecaja - spletna.doc

Microsoft Word - besedilo natecaja - spletna.doc Posoški razvojni center in Občina Tolmin razpisujeta likovno-literarno-multimedijski natečaj z naslovom Moj planet čist in zelen. Namen natečaja je razvijati ekološko ozaveščenost in vzorce trajnostno

Prikaži več

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija KAZALO: 1 UVOD...3 2 MATERIAL...4 POSTOPEK...4 3 SKICA NASTAVITVE POSKUSA...5 4 REZULTATI...6

Prikaži več

Microsoft Word - neurja_22okt2014.doc

Microsoft Word - neurja_22okt2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana, 24.. 14 Neurja v noči z 21. na 22. oktober 14 Splošna vremenska slika V dneh med 9. in 21. oktobrom 14 smo v Sloveniji beležili eno najtoplejših obdobij za sredino

Prikaži več

POROČILO O GEOLOŠKO - GEOMEHANSKI SESTAVI TAL za izvedbo projektne dokumentacije faza PGD za dozidavo OŠ Koprivnica na parc. št. 12/1 k. o Kopri

POROČILO O GEOLOŠKO - GEOMEHANSKI SESTAVI TAL za izvedbo projektne dokumentacije faza PGD za dozidavo OŠ Koprivnica na parc. št. 12/1 k. o Kopri POROČILO O GEOLOŠKO - GEOMEHANSKI SESTAVI TAL za izvedbo projektne dokumentacije faza PGD za dozidavo OŠ Koprivnica na parc. št. 12/1 k. o. 1341 Koprivnica Arh.št.: Datum: 11.4.2018 Obdelala: Direktor:

Prikaži več

Microsoft Word - VKOPI2003.doc

Microsoft Word - VKOPI2003.doc GRADNJA VKOPOV Gradnja vkopov je eden najbolj tveganih gradbenih posegov, saj vkop pomeni zavestno spremembo geometrije prostora v manj varno stanje. Ker je natančna struktura tal in lastnosti slojev,

Prikaži več

ŠOLSKI CENTER CELJE Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja MACESNIKOV PLAZ (raziskovalna naloga) Mentor: Ljubo Milenkovič, univ. dipl. inž A

ŠOLSKI CENTER CELJE Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja MACESNIKOV PLAZ (raziskovalna naloga) Mentor: Ljubo Milenkovič, univ. dipl. inž A ŠOLSKI CENTER CELJE Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja MACESNIKOV PLAZ (raziskovalna naloga) Mentor: Ljubo Milenkovič, univ. dipl. inž Avtorici: Urška Ošep in Klara Nemec Celje, marec 2014

Prikaži več

Microsoft Word - SevnoIII.doc

Microsoft Word - SevnoIII.doc Naše okolje, april 8 METEOROLOŠKA POSTAJA SEVNO Meteorological station Sevno Mateja Nadbath V Sevnem je klimatološka meteorološka postaja Agencije RS za okolje. Sevno leži na prisojnem pobočju Sevniškega

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI NARAVOSLOVNOTEHNIŠKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MONIKA KUŠTER LJUBLJANA 2015

UNIVERZA V LJUBLJANI NARAVOSLOVNOTEHNIŠKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MONIKA KUŠTER LJUBLJANA 2015 UNIVERZA V LJUBLJANI NARAVOSLOVNOTEHNIŠKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO MONIKA KUŠTER LJUBLJANA 2015 UNIVERZA V LJUBLJANI NARAVOSLOVNOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA GEOTEHNOLOGIJO IN RUDARSTVO Izraba geotermalne

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Nizkoogljične tehnologije tudi v industriji Marko KOVAČ Institut Jožef Stefan Center za energetsko učinkovitost Portorož, Slovenija 16. april 2019 Večjega znižanja emisij v industriji ne bo mogoče doseči

Prikaži več

Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o.

Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o. Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09

Prikaži več

PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: Fax: DŠ: SI Tehnična do

PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: Fax: DŠ: SI Tehnična do PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09 info@prosigmaplus.si, www.prosigmaplus.si DŠ: SI19873662 Tehnična dokumentacija Podzemni univerzalni zbiralnik Aqua King

Prikaži več

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević www.cd-copy.tk Jupiter je peti planet od Sonca in daleč največji. Jupitrova masa je več

Prikaži več

LEGA IN POLOŽAJ SLOVENIJE Lega je definirana z geografsko širino in dolžino. Položaj: gospodarski, politični, prometni, kulturni, jezikovni Slovenijo

LEGA IN POLOŽAJ SLOVENIJE Lega je definirana z geografsko širino in dolžino. Položaj: gospodarski, politični, prometni, kulturni, jezikovni Slovenijo LEGA IN POLOŽAJ SLOVENIJE Lega je definirana z geografsko širino in dolžino. Položaj: gospodarski, politični, prometni, kulturni, jezikovni Slovenijo sestavljajo štiri evropske regije: - panonska - dinarska

Prikaži več

CLIQUEZ POUR AJOUTER UN TITRE

CLIQUEZ POUR AJOUTER UN TITRE Izkušnje pri vodenju celovitega sistema ravnanja z odpadki v podjetju Revoz Vplivi na okolje pri proizvodnji avtomobila Emisije v zrak hlapne organske snovi (HOS) ostale emisije (prašni delci, TOC, CO2,

Prikaži več

SUDAN IN JUŽNI SUDAN

SUDAN IN JUŽNI SUDAN SUDAN IN JUŽNI SUDAN SUDAN NEKOČ Sudan pod Egipt, Egiptu vladala G.B. 1956 Sudan samostojen. Na oblasti -arabski muslimani, živijo na severu. Prebivalci na jugu- zapostavljeni, sledita dve državljanski

Prikaži več

Skarn deposits

Skarn  deposits Ležišta skarnova Skarn kalcijski (vapnenac) hedenbergit (CaFeSi 2 O 6 ) andradit (Ca 3 Fe 2 Si 3 O 12 ) wollastonit (Ca 3 Si 3 O 9 ) grossular (Ca 3 Al 2 Si 3 O 12 ) uvarovit (Ca 3 Cr 2 Si 3 O 12 ) magnezijski

Prikaži več

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njihovega otroštva z otroštvom v sedanjem času. Vsi ugotavljamo,

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 ZASNOVA VERIFIKACIJSKEGA MONITORINGA Nataša Sovič, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano UVOD Sprememba prilog II in III k Direktivi Sveta 98/83/ES o kakovosti vode, namenjeni za prehrano

Prikaži več

zapisnik OG -4

zapisnik  OG -4 OBČINA KOBARID Odbor za gospodarstvo, kmetijstvo in varstvo okolja Datum: 23.04.2015 Številka: 011-10/2015 Z A P I S N I K 4. seje Odbora za gospodarstvo, kmetijstvo in varstvo okolja, ki je bila dne 22.

Prikaži več

Tehnična dokumentacija

Tehnična dokumentacija PROSIGMA PLUS d.o.o. Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09 info@prosigmaplus.si, www.prosigmaplus.si DŠ: SI19873662 Tehnična dokumentacija Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine

Prikaži več

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, 01. 07. 2014 Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Leopold Pogačar Občina Žirovnica

Prikaži več

1

1 1 KAZALO Kazalo 2 Ogled Toplarne Moste 3 Zgodovina 3 Splošno 4 O tovarni 5 Okolje 6 2 Ogled Toplarne Moste V ponedeljek ob 9.20 uri smo se dijaki in profesorji zbrali pred šolo ter se nato odpeljali do

Prikaži več

Bodi moder zgled

Bodi moder zgled www.modra-energija.si Bodi moder zgled Moč je v vaših rokah Naredite kaj za bolj zdravo okolje.naredite nekaj koristnega. Prevzemite del skrbi in odgovornosti za naravo. Kar storimo dobrega za naravo,

Prikaži več

Microsoft Word - Fen 16. februarja 2012.doc

Microsoft Word - Fen 16. februarja 2012.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana, 20. 2. 2012 Močan karavanški fen 16. februarja 2012 Uvod Po prehodu vremenske fronte 15. februarja zvečer je naslednje jutro ponekod na Gorenjskem zapihal močan

Prikaži več

EKOKVIZ 2013/14 KAKŠNO BO VREME JUTRI? GRadivo za tekmovanje iz ekoznanja za SREDNJE šole

EKOKVIZ 2013/14 KAKŠNO BO VREME JUTRI? GRadivo za tekmovanje iz ekoznanja za SREDNJE šole EKOKVIZ 2013/14 KAKŠNO BO VREME JUTRI? GRadivo za tekmovanje iz ekoznanja za SREDNJE šole E-publikacija Ekokviz 2013/14 gradivo za tekmovanje iz ekoznanja za srednje šole KAKŠNO BO VREME JUTRI? Izdajatelj:

Prikaži več

VHF1-VHF2

VHF1-VHF2 VHF BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET VHF1: 1 CHANNEL VHF2: 2 CHANNELS NAVODILA ZA UPORABO SLO Hvala, ker ste izbrali naš BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET IBIZA SOUND. Za vašo lastno varnost, preberite ta navodila

Prikaži več

AQUAoil LOVILCI OLJ IN MAŠČOB SI

AQUAoil LOVILCI OLJ IN MAŠČOB SI OVICI OJ IN MAŠČOB SI Zaščitimo podtalnico ulovimo onesnaževalce ovilce olj uporabljamo pri ločevanju padavinskih voda od lahkih tekočin v obliki goriv in olj (< od 0,95 kg/l), ki predstavljajo nevarnost

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - OBN_TECAJ_odg_os_BF_ljubljana_15sep2015_final

Microsoft PowerPoint - OBN_TECAJ_odg_os_BF_ljubljana_15sep2015_final Kmetijski inštitut Slovenije, Obnovitveni tečaj za svetovalce, BF, 15. sep. 2015 Nova zakonodaja s področja FFS v Sloveniji in EU ter varstvo naravnih virov dr. Andrej SIMONČIČ Nova zakonodaja s področja

Prikaži več

PODNEBNE SPREMEMBE Kako vplivajo na Alpe in kaj lahko storimo?

PODNEBNE SPREMEMBE Kako vplivajo na Alpe in kaj lahko storimo? PODNEBNE SPREMEMBE Kako vplivajo na Alpe in kaj lahko storimo? Alpe so izpostavljene podnebnim spremembam V Alpah živi približno 14 milijonov ljudi, 30.000 živalskih in 13.000 rastlinskih vrst. V Alpah

Prikaži več