PowerPoint Presentation

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "PowerPoint Presentation"

Transkripcija

1 Zakaj dnevna svetloba izr. prof. dr. Živa Kristl, u..d.i.a. Evropska pravna fakulteta, Pravo in management nepremičnin BiroArcus d.o.o.

2 Vsebina Vir dnevne svetlobe Zaznavni mehanizmi in odziv človeškega telesa Vplivi svetlobe na delovno učinkovitost, občutek ugodja in zdravje

3 Viri dnevne svetlobe v stavbah Vir dnevne svetlobe je sonce (direktna in difuzna svetloba) Dnevna svetloba je vir, ki ni konstanten (dnevna in sezonska nihanja) Vpliv sončnega sevanja na svetlobno in toplotno bilanco stavbe Pri dnevnem osvetljevanju izkoriščamo predvsem nebesno (difuzno) svetlobo Za človekovo počutje in delovanje stavbe sta pomembna oba vira dnevne svetlobe V stavbah je potrebna regulacija dnevne svetlobe

4 Vizualno zaznavanje Človekov vizualni sistem se je razvil v naravnem okolju, zato se neposredno odziva na njegove impulze Dnevna svetloba deluje kot pozitivni stresor, ki sproža določene odzive telesa Predvsem so pomembne jakost svetlobe, časovna dinamika in spektralna sestava Časovna dinamika svetlobe in vpliv na spektralno sestavo CIE je že leta 2001 izdala publikacijo»vpliv dnevne in umetne svetlobe na dnevne in sezonske spremembe pri ljudeh bibliografija«(cie, 2001) kjer so zbrani bibliografski podatki o študijah s tega področja. Dokument zajema 1100 naslovov, ki obravnavajo fiziološki vpliv svetlobe na človeka. Učinki obsegajo fiziološko sledenje časovnim ciklom tekom letnih časov, razlikovanju med dnevom in nočjo, itd. Obsegajo tudi fiziološke spremembe počutja ter budnosti, kot tudi PM (predmenstrualne) tenzije in SAD (sezonsko motnjo razpoloženja ali sezonsko afektivno motnjo).

5 Trije zaznavni sistemi Vplive dnevne svetlobe delimo na vizualne učinke a) Vizualno udobje, opravljanje vizualnih nalog raven in kvaliteta osvetljenosti vplivata na učinkovitost vizualnega sistema, utrujanje in uspešnost opravljanja vizualnih nalog In nevizualne biološke učinke svetlobe b) cirkadiane: nadziranje biološke ure, cirkadianih (dnevnih) in cirkanualnih (sezonskih) ritmov c) neposredne ali ne cirkadiane: neposredni stimulatorni ali zaviralni učinek svetlobe, vpliv na razpoloženje, produktivnost, odzivnost, vedenje, tveganje za nesrečo ipd.

6 Vizualne naloge Osnovni kriterij je zadostna splošna količina svetlobe v prostoru, ki jo definiramo s pomočjo primerne osvetljenosti delovne ravnine (zahteve za delovna mesta) oz. s pomočjo povprečnega količnika dnevne svetlobe v prostoru D av (zahteve dnevnega osvetljevanja) Preverimo: Raven osvetljenosti (povprečni faktor dnevne svetlobe D av ali povprečna osvetljenost E av ) Distribucija svetlobe v prostoru in v vidnem polju (enakomernost, kontrasti, bleščanje) Kvaliteta svetlobe (spektralna sestava) Primeren pogled v daljavo

7 Cirkadiani ritmi Človeško telo se neprestano sinhronizira s 24 urnim Zemljinim ciklusom Dnevna svetloba sproži izločanje hormonov (kortizol, serotonin), tema pa melatonin Jutranja svetloba je signal, ki zavre nočno izločanje melatonina in sproži prebujanje z izločanjem kortizola, ki med drugim poveča raven krvnega sladkorja, s čimer zagotovi telesu energijo in okrepi imunski sistem. Ravni kortizola so najvišje v jutranjih urah, nato tekom dneva počasi padajo in najnižjo vrednost dosežejo okrog polnoči (Boubekri, 2008; Bommel, 2006). Preko dneva se dviga tudi raven serotonina, ki ima ravno tako vzpodbujevalen vpliv Raziskave so pokazale močno povezavo med ravnjo serotonina v možganih in depresivnimi stanji (Pregelj, 2008) Melatonin vpliva na uravnavanje krvnega tlaka, uravnavanje in krepitev imunskega sistema, regulacijo cirkadianega ritma metabolizma celic, zniževanje ravni škodljivega LDL holesterola, uravnavanje delovanja mrežnice ter človekovega razpoloženja in vedenja ipd. (Pregelj, 2008; Bizjak, 2004) Preverimo vpad svetlobe v oko (jakost in časovni interval) Vizualna zaznava Nevizualna zaznava Centri za vizualno in nevizualno zaznavo so v možganih na različnih mestih.

8 Razpoloženje Dnevna svetloba vpliva na psihološko stanje (kognitivne funkcije, razpoloženje in vedenje) (Knoop, 2006). Močna svetloba in osončenost delujeta vzpodbudno. Osnovne biološke potrebe zato poleg drugega vključujejo vidni stik z zunanjostjo in dinamičnimi procesi, ki se tam odvijajo. Človek nagonsko potrebuje informacije o okolju kot so: dogajanje v okolici (varnostne razmere, socializacija, preprečevanje monotonosti) prostorska orientacija (pogled na horizont, sproščanje, počitek) časovna orientacija (delo, prehranjevanje, počitek) vremenske razmere (zaščita, varnost, zavetje) Kakovost razgleda je zelo pomembna, saj zagotavlja informacije, ki jih potrebujemo pri vsakodnevnih dejavnostih. Pogled naj zajema tri nivoje: teren, vmesni del (npr. naravno in grajeno okolje, človeške dejavnosti) in nebo. Kakovost razgleda je posebej pomembna za prostore, v katerih se ljudje zadržujejo daljši čas ali pa so namenjeni občutljivim skupinam populacije (npr. bolniki, starejši, otroci, ovirane osebe). Preverimo osončenost prostora in kvaliteto razgleda.

9 Primerjava vplivnih faktorjev in odziva VIZUALNE NALOGE BIOLOŠKI ODZIV VPAD NA DELOVNO RAVNINO VPAD V OKO KOLIČINA LX KOLIČINA NAD 1000 LX VIDNI DEL SPEKTRA TEKOM DELOVNE NALOGE KRATEK ODZIVNI ČAS OČESA MODRI DEL VIDNEGA SPEKTRA IN BLIŽNJI UV VEČKRAT TEKOM DNEVA (SINHRONIZACIJA) DOLG ODZIVNI ČAS TELESA (15 min DO NEKAJ h)

10 Delovni prostor in biološka tema Naravna svetloba ima v konvencionalno oblikovanem okolju prednost pred umetno svetlobo zaradi primerne spektralne sestave in zaradi smeri, ker skozi okno vpada poševno na prejemnika in s tem tudi na oko. Vpad umetne svetlobe svetilk na stropu je skoraj vertikalen. Rea in dr. (2002) so ugotovili, da je raven električnega osvetljevanja s stropa ob vpadu v oko tri- do petkrat nižja od ravni, izmerjene na delovni ravnini (torej zagotovitev nivojev osvetljenosti na višini delovne ravnine ne pomeni tudi sprožanja bioloških učinkov). Območje t. i. biološke teme v prostoru je drugačno od območja vizualne teme (Hraska, 2015; Kristl in dr., 2011). Osvetljenost delovnega mesta pri oblačnem nebu v različnih sezonah (mejna vrednost 500 lx za vizualni vpliv in 1000 lx za nevizualni vpliv). Čeprav so okna v prostori zelo velika, je le prvo delovno mesto ustrezno z vidika zagotavljanja ustreznih pogojev vizualnega zaznavanja ter le pogojno z vidika vpliva na zdravje (Kristl in dr., 2011)

11 Vpliv svetlobe na učni uspeh Najodmevnejša študija vpliva svetlobnih pogojev na učence je bila leta 1999 izvedena v ZDA (Heschong Mahone). Presenetljiva ugotovitev, da so imeli učenci, ne glede na zasnovo učilnic in učni program, v najbolje dnevno osvetljenih učilnicah 7-18% višje ocene kot pa učenci v najslabše dnevno osvetljenih učilnicah, je sprožila ukrepe pri zasnovi šol. Razlike na posameznih šolah so bile še večje. V okrožju Capistrano (CA) je bil letni učni napredek učencev v najbolje dnevno osvetljenih učilnicah opremljenih z nadsvetlobami v primerjavi s slabo dnevno osvetljenimi učilnicami za 20% hitrejši pri matematiki in za 26% hitrejši pri branju. Grün G., Urlaub S. (2014). White Paper Towards an identification of European indoor environments impact on health and performance - homes and schools, Fraunhofer-Institut für Bauphysik IBP, Holzkirchen, Stuttgart. Heschong Mahone group (2003). Windows and Classrooms: A Study of Student Performance and the Indoor Environment, technical report, CALIFORNIA ENERGY COMMISSION OŠ France Prešeren, Kranj (S. Kristl 1965)

12 Bivalno okolje v slovenskih vrtcih Študija je zajela 17 vrtcev (24 igralnic) v ljubljanski regiji (otroci med 3 in 5 letom). Holistična ocena okolja vrtcev (Pajek in dr., 2017). V 37% obravnavanih igralnic osvetljenost na referenčni ravnini ni dosegala priporočenih 300 lx (SIST EN 12464). Le v eni igralnici velikost okenske odprtine ni dosegala predpisanih 20% talne površine. V 18% igralnic je bilo razmerje globine proti višini večje od 2,5. Ti podatki govorijo v prid tezi, da je potrebno dnevno osvetljenost preračunati za vsak primer posebej in da dovolj veliko okno še ne zagotavlja zadostne dnevne osvetljenosti.

13 Kvaliteta stanovanjskega okolja Vprašalnik je okolje obravnaval celovito (toplota, svetlobam, zvok, kvaliteta zraka). Stanovanja v hišah, blokih, najemna in lastniška stanovanja na Danskem (Frontczak in dr., 2012). Vprašanja o navadah, znanju glede upravljanja z okoljem, načinih za doseganje ugodja. Pri odgovorih o tem kaj je pomembneje, so stanovalci približno enak pomen pripisovali vsem faktorjem (3). Pri rangiranju faktorjev se dnevna svetloba pojavi kot najpomembnejši od gradbenofizikalnih faktorjev (6). Pri prostih opisih ustvarjanja ugodnih bivalnih pogojev so bili najpogosteje omenjeni svetlobni/sončni pogoji v prostoru (4).

14 Integralno zaznavanje ugodja Človek svoje okolje dojema kot celovit sistem Medsebojni vplivi različnih faktorjev (psiho-fiziološki, funkcionalni, socialni, kulturni, izkustveni, adaptacijski, zdravstveni, ) Pomen analitičnega pristopa v fazi načrtovanja: potrebno je računsko dokazati zadostno raven dnevne osvetljenosti primerno distribucijo svetlobe v prostoru preprečevanje bleščanja vidni stik z zunanjostjo Po izvedbi celovit monitoring delovanja (povratne informacije): kvaliteta dnevne osvetljenosti kvaliteta naravnega prezračevanja poraba energije, toplotno udobje Ozaveščanje uporabnikov o pomenu zdravega bivalnega in delovnega okolja.

15 Notranje okolje in dnevna svetloba Danes je notranje okolje za večino ljudi že dominantno okolje (80-90% časa se zadržujemo v stavbah) (Evans in McCoy, 1998) Vemo, da udobne in zdrave razmere v stavbah zmanjšajo stopnjo obolevnosti, SBS in izboljšajo udobje in učinkovitost (Roenneberg in Merrow, 2016) Zagotavljanje udobnih in zdravih razmer je pomemben cilj (poudarek tudi v EU in SI zakonodaji) Regulativa načelno podpira zdrave in udobne razmere v stavbah, celovitega regulatornega sistema zahtev za dnevno svetlobo ni Mednarodni standard SIST EN (2019) Dnevna svetloba v stavbah

16 Literatura Bizjak G (2004). Notranja razsvetljava z dnevno svetlobo. V: Zbornik Razsvetljava 2004, Učinkovita kombinacija umetne in dnevne svetlobe, Kranjska Gora, oktober Maribor: SDR, Bommel (2006). Non-visual biological effect of lighting and the practical meaning of lighting for work. Elsevier. Applied ergonomics na www. Vol. 37 (4): Boubekri, M. (2008). Daylighting, architecture and health: Building design strategies. Elsevier/Architectural Press, Boston. CIE 139 (2001). The Influence of Daylight and artificial light variations in humans, A bibliography. Evans, G. W., McCoy, J. M. (1998). When buildings don t work: The role of architecture in human health. V: Env. Pschy., 18, str.: Frontczak, M. Vinther Andersen, R., Wargocki, P. (2012). Questionnaire survey on factors influencing comfort with indoor environmental quality in Danish housing,, Building and Environment 50, pp Grün G., Urlaub S. (2014). White Paper Towards an identification of European indoor environments impact on health and performance - homes and schools, Fraunhofer-Institut für Bauphysik IBP, Holzkirchen, Stuttgart. Heschong Mahone group (1999). Daylighting in schools, Condensed report, (naročnik: California board for energy efficiency). Heschong Mahone group (2003). Windows and Classrooms: A Study of Student Performance and the Indoor Environment, Technical report, California energy commission. Hraska J. (2015). Chronobiological aspects of green buildings daylighting, V: Renewable Energy, 73, str.: Knoop, M. (2006). Dynamic lighting for well-being in work places: addressing the visual, emotional and biological aspects of lighting design. V: Zbornik Razsvetljava 2006: Razsvetljava delovnih mest, Bled, , Maribor, SDR, str Kristl, Ž., Košir, M., Dovjak, M., Krainer, A. (2011). Študija dnevne osvetljenosti pisarniškega prostora glede na vizualne in biološke vplive = Study of daylight office space regarding visual and biological influences. Gradbeni vestnik : glasilo Zveze društev gradbenih inženirjev in tehnikov Slovenije, letn. 60, št. 3, str Pajek, L. Košir, M., Kristl, Ž., Kacjan Žgajnar, K., Dovjak, M. (2017). Indoor environmental quality (IEQ) in Slovenian children daycare centres. Part 1, Results of in-situ measurements. V: Sanitarno inženirstvo 11/1, str.: Pregelj P (2008). Cirkadiani ritmi in depresija. Zdravstveni vestnik 77 (11): Rea, M.S., Figueiro, M.G., Bullough, J.D., (2002). Circadian photobiology: an emerging framework for lighting practice and research,. V: Lighting Research and Technology, SAGE, 34/3, str.: Roenneberg T., Merrow M. (2016). The Circadian Clock and Human Health, Current Biology, Volume 26, Issue 10, Pages SIST EN (2011). Svetloba in razsvetljava - Razsvetljava na delovnem mestu - 1. del: Notranji delovni prostori. SIST EN (2019). Dnevna svetloba v stavbah.

NEŽA MOČNIK STANDARD O DNEVNI SVETLOBI V STAVBAH SIST EN 17037:2019

NEŽA MOČNIK STANDARD O DNEVNI SVETLOBI V STAVBAH SIST EN 17037:2019 NEŽA MOČNIK 5.4.2019 STANDARD O DNEVNI SVETLOBI V STAVBAH SIST EN 17037:2019 ZAKAJ DNEVNA SVETLOBA? Somewhere along the way, we forgot the people living there. It s a basic need for us as human beings

Prikaži več

Pred nočno izmeno grem spat v trajanju:

Pred nočno izmeno grem spat v trajanju: Vpliv nočnega dela na počutje in zdravje zaposlenih v DARS in v policiji Helena Pleslič Srečanje promotorjev zdravja Slovenije 9. december 2016 Cirkadiani ritem pri človeku 00.00 (polnoč) 2.00 najgloblji

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo University of Ljubljana Faculty of Civil and Geodetic Engineering Jamova cesta Ljub

Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo University of Ljubljana Faculty of Civil and Geodetic Engineering Jamova cesta Ljub Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo University of Ljubljana Faculty of Civil and Geodetic Engineering Jamova cesta 2 1000 Ljubljana, Slovenija http://www3.fgg.uni-lj.si/ Jamova

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Prek-kakovost-zraka [Samo za branje]

Microsoft PowerPoint - Prek-kakovost-zraka [Samo za branje] Kakovost zraka v bivalnih prostorih doc. dr. Matjaž Prek, univ. dipl. inž. str. 25. januar 2018 ZAKON o graditvi objektov (ZGO-1) 9. člen (gradbeni predpisi) (1) Z gradbenimi predpisi se za posamezne vrste

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - x05 Razsvetljava pisarn in upravnih prostorov.ppt

Microsoft PowerPoint - x05 Razsvetljava pisarn in upravnih prostorov.ppt Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani Laboratorij za razsvetljavo in fotometrijo Izbirni predmet - 10142 Svetlobna tehnika Razsvetljava pisarn in upravnih prostorov predavatelj prof. dr. Grega

Prikaži več

O G R E V A N J E VSEBINA 1. TEHNIČNO POROČILO 2. TEHNIČNI IZRAČUN 3. PREDRAČUNSKI POPIS 4. NAČRTI: Tloris pritličja list 1 Tloris 1.nadstropja list 2

O G R E V A N J E VSEBINA 1. TEHNIČNO POROČILO 2. TEHNIČNI IZRAČUN 3. PREDRAČUNSKI POPIS 4. NAČRTI: Tloris pritličja list 1 Tloris 1.nadstropja list 2 O G R E V A N J E VSEBINA 1. TEHNIČNO POROČILO 2. TEHNIČNI IZRAČUN 3. PREDRAČUNSKI POPIS 4. NAČRTI: Tloris pritličja list 1 Tloris 1.nadstropja list 2 Tloris tipične etaže od 2. do 5. nadstr. list 3 Tloris

Prikaži več

PH in NEH - dobra praksa

PH in NEH - dobra praksa Strokovno izpopolnjevanje, UL-FA, 5.4.2019 SKORAJ NIČ-ENERGIJSKE JAVNE STAVBE V SLOVENIJI Pravočasno in celovito načrtovanje ter zagotavljanje kakovosti pri gradnji sodobnih opečnih javnih skoraj nič-energijskih

Prikaži več

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T pred požarnim preskokom Q FO za požarni preskok polnorazviti

Prikaži več

PH in NEH - dobra praksa

PH in NEH - dobra praksa Strokovno izpopolnjevanje, UL-FA, 5.4.219 SKORAJ NIČ-ENERGIJSKE JAVNE STAVBE V SLOVENIJI Kako izpolniti zahteve za racionalno in visoko učinkovito javno skoraj nič-energijsko stavbo ter doseči pričakovano

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Kobav_delovna mesta.pptx

Microsoft PowerPoint - Kobav_delovna mesta.pptx Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Varno in zdravo delovno okolje Izvajanje meritev osvetljenost DM v skladu s standardom SIST EN 12464 Razsvetljava na delovnem mestu predavatelj doc. dr.

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 REPUBLIKA SLOVENIJA Ministrstvo za zdravje Štefanova 5, 1000 Ljubljana ZMANJŠANJE PORABE ENERGIJE V SPLOŠNI BOLNIŠNICI NOVO MESTO Dolenjske Toplice, 5.4.2012 Božidar Podobnik, univ.dipl.inž. Vodja projekta

Prikaži več

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd PROMOCIJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V Zdravstvenem domu Ljubljana izvajamo program Promocija zdravja na delovnem mestu, ki je namenjen ozaveščanju delavcev in delodajalcev o zdravem življenjskem slogu

Prikaži več

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA SE SPOMNITE SREDNJEŠOLSKE FIZIKE IN BIOLOGIJE? Saša Galonja univ. dipl. inž. arh. ZAPS marec, april 2012 Vsebina Kaj je zvok? Kako slišimo? Arhitekturna akustika

Prikaži več

SOLARNI SISTEMI ZA OGREVANJE IN PRIPRAVO TOPLE VODE PRI NEH IN PH Pri nizkoenergijskih hišah (NEH) in pasivnih hišah (PH) so sistemi za ogrevanje in p

SOLARNI SISTEMI ZA OGREVANJE IN PRIPRAVO TOPLE VODE PRI NEH IN PH Pri nizkoenergijskih hišah (NEH) in pasivnih hišah (PH) so sistemi za ogrevanje in p SOLARNI SISTEMI ZA OGREVANJE IN PRIPRAVO TOPLE VODE PRI NEH IN PH Pri nizkoenergijskih hišah (NEH) in pasivnih hišah (PH) so sistemi za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode (PTV) nadgrajeni s solarnimi

Prikaži več

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc ENERGETSKA IZKAZNICA KAKO SE NANJO PRIPRAVIMO Izkaznica na podlagi izmerjene rabe energije Energetske izkaznice za javne stavbe bodo predvidoma temeljile na izmerjeni rabi energije za delovanje stavbe.

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke SOLARNI SISTEMI ZA OGREVANJE IN PRIPRAVO TOPLE VODE V NEH IN PH Pri nizkoenergijskih hišah (NEH) in pasivnih hišah (PH) so sistemi za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode (PTV) nadgrajeni s solarnimi

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke VGRADNJA KOMPAKTNEGA KOLEKTORJA ZA OGREVANJE NIZKENERGIJSKE HIŠE S TOPLOTNO ČRPALKO ZEMLJA/VODA Vgradnja kompaktnega zemeljskega kolektorja v obliki košare prihrani 75 % površino zemlje v primerjavi z

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 9_Xella.pptx

Microsoft PowerPoint - 9_Xella.pptx SKORAJ NIČ-ENERGIJSKE STAVBE V SLOVENIJI Porobeton in BIM na javnih objektih Miloš Kmetič, univ.dipl.inž.grad. Konzorcij pasivna hiša Strokovno izpopolnjevanje za arhitekte, projektante in energetske svetovalce

Prikaži več

M-Tel

M-Tel Poročilo o meritvah / Test report Št. / No. 16-159-M-Tel Datum / Date 16.03.2016 Zadeva / Subject Pooblastilo / Authorization Meritve visokofrekvenčnih elektromagnetnih sevanj (EMS) Ministrstvo za okolje

Prikaži več

SVETOVANJE Kaj je prezračevanje?»pravila«naravnega prezračevanja Prezračevanje je dovajanje zunanjega zraka v stanovanje ob hkratnem odvajanju notranj

SVETOVANJE Kaj je prezračevanje?»pravila«naravnega prezračevanja Prezračevanje je dovajanje zunanjega zraka v stanovanje ob hkratnem odvajanju notranj Kaj je prezračevanje?»pravila«naravnega prezračevanja Prezračevanje je dovajanje zunanjega zraka v stanovanje ob hkratnem odvajanju notranjega zraka v zunanjost. S tem zamenjamo iztrošeni, nečisti in vlažni

Prikaži več

Zbirni center

Zbirni center OGREVANJE IN HLAJENJE Z ZEMELJSKIMI SONDAMI IN TOPLOTNO ČRPALKO Željko HORVAT GEOTERMALNA ENERGIJA Geotermalna energija je toplota notranjosti Zemlje. V globini je temperatura stalna in z globino narašča.

Prikaži več

1. IDENTIFIKACIJA PODATKOVNEGA NIZA 1.1 Naslov Strukturno-tektonska karta Slovenije 1: Alternativni naslov Strukturno-tektonska karta Slove

1. IDENTIFIKACIJA PODATKOVNEGA NIZA 1.1 Naslov Strukturno-tektonska karta Slovenije 1: Alternativni naslov Strukturno-tektonska karta Slove 1. IDENTIFIKACIJA PODATKOVNEGA NIZA 1.1 Naslov Strukturno-tektonska karta Slovenije 1:250.000 1.2 Alternativni naslov Strukturno-tektonska karta Slovenije 1:250.000 1.3 Okrajšani naslov - 1.4 Globalni

Prikaži več

POKLICNO IZOBRAŽEVANJE IN SPLOŠNA ZNANJA

POKLICNO IZOBRAŽEVANJE IN SPLOŠNA ZNANJA ZAGOTAVLJANJE IN IZBOLJŠEVANJE KAKOVOSTI V PSIU (Usposabljanje timov za kakovost izvajalcev PSIU) Gradivo je nastalo v okviru projekta Finančna podpora nacionalnim referenčnim točkam EQAVET 2017 (Project

Prikaži več

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc PREVENTIVA in PRESEJANJE v RADM MATEJA BULC Vrste preventive Priložnost ali breme? 2002 Vzrok smrti SKUPAJ Neoplazme Bolezni obtočil Bolezni dihal Bolezni prebavil Poškodbe, zastrupitve Spol - SKUPAJ 18.701

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Z uporabo energetsko učinkovitih naprav zmanjšujemo vplive na okolje mag. Vilma FECE Ljubljana, 19.9.2012 Osebna izkaznica Temeljna dejavnost Izdelki in storitve za dom: VGA, MGA, HVAC, kuhinje Skupina

Prikaži več

S rdf

S rdf Stran 1/10 Puhova cona Stranka : ELTRIS d.o.o. Projektiral : Sloluks Sledeče vrednosti bazirajo na natančnem izračunu na kalibriranih sijalkah, svetilkah in njihovi postavitvi. V praksi lahko pride do

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke Prihranek energije pri posobitvi ogrevanja in energetski obnovi ovoja stavbe V primeru posobitve ogrevalnega sistema stanovanjske zgradbe je potrebno ugotoviti letno porabo toplotne energije. Približno

Prikaži več

Novogradnje.si Naselje Rakovnik Naselje Rakovnik LJ-okolica Medvode Naselje pametnih, energijsko varčnih hiš. Lokacija vam nudi neposreden stik z nara

Novogradnje.si Naselje Rakovnik Naselje Rakovnik LJ-okolica Medvode Naselje pametnih, energijsko varčnih hiš. Lokacija vam nudi neposreden stik z nara LJ-okolica Medvode Naselje pametnih, energijsko varčnih hiš. Lokacija vam nudi neposreden stik z naravo in hkrati hiter dostop do vse pomembne infrastrukture. NOVE HIŠE 2. FAZE ŽE V PRODAJI!, Medvode je

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika POROČILO PRAKTIČNEGA IZOBRAŽEVANJA v TERMOSOLAR d.o.o.,

Prikaži več

POROČILO IZ KONSTRUKCIJSKE GRADBENE FIZIKE PROGRAM WUFI IZDELALI: Jaka Brezočnik, Luka Noč, David Božiček MENTOR: prof. dr. Zvonko Jagličič

POROČILO IZ KONSTRUKCIJSKE GRADBENE FIZIKE PROGRAM WUFI IZDELALI: Jaka Brezočnik, Luka Noč, David Božiček MENTOR: prof. dr. Zvonko Jagličič POROČILO IZ KONSTRUKCIJSKE GRADBENE FIZIKE PROGRAM WUFI IZDELALI: Jaka Brezočnik, Luka Noč, David Božiček MENTOR: prof. dr. Zvonko Jagličič 1.O PROGRAMSKO ORODJE WUFI Program WUFI nam omogoča dinamične

Prikaži več

100% IZMENJAVA ZRAKA PRI ZAPRTIH OKNIH, OHRANJANJE ENERGIJE, ENERGETSKI PRIHRANKI LOKALNI PREZRAČEVALNI SISTEM Z REKUPERACIJO MIKrovent Rekuperacija/o

100% IZMENJAVA ZRAKA PRI ZAPRTIH OKNIH, OHRANJANJE ENERGIJE, ENERGETSKI PRIHRANKI LOKALNI PREZRAČEVALNI SISTEM Z REKUPERACIJO MIKrovent Rekuperacija/o 100% IZMENJAVA ZRAKA PRI ZAPRTIH OKNIH, OHRANJANJE ENERGIJE, ENERGETSKI PRIHRANKI LOKALNI PREZRAČEVALNI SISTEM Z REKUPERACIJO MIKrovent Rekuperacija/ohranjanje toplote do 95 % pri 100 % izmenjavi zraka

Prikaži več

VRTEC POBREŽJE MARIBOR Cesta XIV. div. 14 a, Maribor, Tel: Fax:

VRTEC POBREŽJE MARIBOR Cesta XIV. div. 14 a, Maribor, Tel: Fax: VRTEC POBREŽJE MARIBOR Cesta XIV. div. 14 a, Maribor, Tel: 330-48-53 Fax: 330-48-52 mail:info.vrtec.pobrezje@siol.net,vrtec.pobrezje@siol.net http://www.vrtecpobrezje.si 1. FIT VADBENA URA CILJI 1. Otrokom

Prikaži več

HEXA_design_StanovanjeY_2018.cdr

HEXA_design_StanovanjeY_2018.cdr PROJEKT: NOTRANJA OPREMA STANOVANJA LOKACIJA: LJUBLJANA LETO: 2018 PROJEKTNA MAPA WWW.-DESIGN.COM Idejna zasnova Projekt notranje opreme stanovanja v objektu Y Idejna zasnova: marec 2018 Predviden zaključek

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Podnebni in energetski občine Simona Pestotnik Predstavitev za javnost: Koliko nas stane ogrevanje z Zemljino toploto? Kakšne so perspektive za občino Cerkno? Cilji občine in razumevanje aktivnosti na

Prikaži več

Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA

Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA Je žarnica z nitko iz volframa, okoli katere je atmosfera - prostor, ki vsebuje poleg argona in kriptona doloceno razmerje halogena

Prikaži več

Arial 26 pt, bold

Arial 26 pt, bold 3 G MATEMATIKA Milan Černel Osnovna šola Brežice POUČEVANJE MATEMATIKE temeljni in zahtevnejši šolski predmet, pomembna pri razvoju celovite osebnosti učenca, prilagajanje oblik in metod poučevanja učencem

Prikaži več

Peltonova turbina ima srednji premer 120 cm, vrti pa se s 750 vrtljaji na minuto

Peltonova turbina ima srednji premer 120 cm, vrti pa se s 750 vrtljaji na minuto V reki 1 s pretokom 46 m 3 /s je koncentracija onesnažila A 66,5 g/l in onesnažila B 360 g/l. V reko 1 se izliva zelo onesnažena reka 2 s pretokom 2400 l/s in koncentracijo onesnažila A 0,32 mg/l in onesnažila

Prikaži več

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS UČNI NAČRT PREDMETA COURSE SYLLABUS Predmet Course title EKOLOGIJA DELOVNEGA IN BIVALNEGA OKOLJA ECOLOGY OF WORKING AND LIVING ENVIRONMENT Študijski program in stopnja Study programme and level Doktorski

Prikaži več

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA OTROKE IN MLADINO Srednješolsko obdobje je obdobje velikih sprememb, tako na telesnem kot duševnem področju. Istočasno pa

Prikaži več

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP Strokovno srečanje Programa Svit SVITOV DAN 2016 Ocenjevanje bolečine pri kolonoskopiji 13. december 2016 Austria Trend Hotel Ljubljana Avtorji: Viki Kotar dipl.zn., Maja Košele dipl. ms., Zoran Georgiev

Prikaži več

PRIMERJAVA MED MERJENO IN RAČUNSKO ENERGETSKO IZKAZNICO diplomsko delo Študent: Študijski program: Mentor: Somentor: Lektorica: Boštjan Podgoršek Viso

PRIMERJAVA MED MERJENO IN RAČUNSKO ENERGETSKO IZKAZNICO diplomsko delo Študent: Študijski program: Mentor: Somentor: Lektorica: Boštjan Podgoršek Viso PRIMERJAVA MED MERJENO IN RAČUNSKO ENERGETSKO IZKAZNICO diplomsko delo Študent: Študijski program: Mentor: Somentor: Lektorica: Boštjan Podgoršek Visokošolski strokovni študijski program 1. stopnje Energetika

Prikaži več

Predloga za pisanje diplomske naloge

Predloga za pisanje diplomske naloge Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Matic Eržen Razvoj svetilke za zunanjo osvetlitev kulturnih spomenikov Diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Mentor: doc. dr. Matej B. Kobav,

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Praznik - URE dobra praksa - Bistra 2.PPT

Microsoft PowerPoint - Praznik - URE dobra praksa - Bistra 2.PPT Zmanjševanje porabe energije v ah Dobra gradbena praksa mag. Miha Praznik, univ.dipl.inž.str. Gradbeni inštitut ZRMK d.o.o. Bistra, maj 6 Vsebina prispevka Dobra praksa na področju zagotavljanja URE v

Prikaži več

Microsoft Word - NACRT_JAVNE RAZSVETLJAVE.doc

Microsoft Word - NACRT_JAVNE RAZSVETLJAVE.doc NAČRT JAVNE RAZSVETLJAVE Številka: 354-0019/2009-1 Divača, Marec 2009 KAZALO: 1. UVOD... 1 2. PODATKI O UPRAVLJALCU JAVNE RAZSVETLJAVE... 3 2.1. PODATKI O UPRAVLJALCU... 3 2.2. STATISTIČNI PODATKI... 4

Prikaži več

Priloga 1: Konservatorski načrt za prenovo 1 Naslovna stran konservatorskega načrta za prenovo KONSERVATORSKI NAČRT ZA PRENOVO naročnik: ime in priime

Priloga 1: Konservatorski načrt za prenovo 1 Naslovna stran konservatorskega načrta za prenovo KONSERVATORSKI NAČRT ZA PRENOVO naročnik: ime in priime Priloga 1: Konservatorski načrt za prenovo 1 Naslovna stran konservatorskega načrta za prenovo KONSERVATORSKI NAČRT ZA PRENOVO naročnik: ime in priimek ter naslov naročnika oziroma firma in sedež naročnika

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Trajnostni razvoj družbe BTC Tomaž Damjan Ljubljana, 23.10.2013 BTC v številkah Družba BTC je uspešno izvedla premik na trajnostno in zeleno področje z željo ustvariti boljšo prihodnost za obiskovalce,

Prikaži več

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc PREVENTIVA in PRESEJANJE v RADM MATEJA BULC Vrste preventive Priložnost ali breme? Benefits Mortality 2018 Men die younger, but life expectancy is rising quicker men: death at 74 (average) +10 y in 30

Prikaži več

Priprava prispevka za Elektrotehniški vestnik

Priprava prispevka za Elektrotehniški vestnik ELEKTROTEHNIŠKI VESTNIK 80(4): 195-201, 2013 IZVIRNI ZNANSTVENI ČLANEK Simulator avtomatiziranega notranjega okolja Simon Tomažič 1, Vito Logar 1, Igor Škrjanc 1, Mitja Košir 2 1 Univerza v Ljubljani,

Prikaži več

POZIV

POZIV Kaj je projekt 2 (2 stopinji)? Projekt 2 naslavlja ključne okoljske izzive sodobnih mest, med katerimi so pregrevanje mestnih središč, onesnažen zrak, velike količine padavinskih voda in vse manjša biotska

Prikaži več

Microsoft Word - Pripombe na koncno uredbo1.doc

Microsoft Word - Pripombe na koncno uredbo1.doc Uvod Uredba o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja, ki se je usklajevala zelo dolgo in ki je imela veliko število delovnih verzij, je bila 7.9.2007 končno sprejeta (Ur. List RS št. 81/2007).

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 Prejemnik: delegacije Št. predh. dok.: 14755/17 Zadeva:

Prikaži več

Petrol

Petrol PETROLOV Program za zagotavljanje prihrankov energije pri končnih odjemalcih 2 Zakonski okvir Sredstva iz Petrolovega programa se podeljujejo v skladu s pravili za podeljevanje Državne pomoči (javni pozivi)

Prikaži več

Elaborat zaščite pred hrupom Stavba: Rekonstrukcija mansarde OŠ Podčetrtek Številka elaborata: 8067/14/PGD Številka projekta: 8067/14/PGD Investitor:

Elaborat zaščite pred hrupom Stavba: Rekonstrukcija mansarde OŠ Podčetrtek Številka elaborata: 8067/14/PGD Številka projekta: 8067/14/PGD Investitor: Elaborat zaščite pred hrupom Stavba: Rekonstrukcija mansarde OŠ Podčetrtek Številka elaborata: 806714PGD Številka projekta: 806714PGD Investitor: OBČINA PODČETRTEK Ulica in hišna številka: Trška cesta

Prikaži več

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE.

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. NA NOVO ZASNOVANA OKNA Za današnje življenje Naše

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Jure Jenko Poraba električne energije za javno razsvetljavo v slovenskih občinah v letu 2014 Diplomsk

Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Jure Jenko Poraba električne energije za javno razsvetljavo v slovenskih občinah v letu 2014 Diplomsk Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Jure Jenko Poraba električne energije za javno razsvetljavo v slovenskih občinah v letu 2014 Diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Mentor: doc.dr.

Prikaži več

108 Harmonija udobja varnost je na prvem mestu SECURAline Sodobna objektna vrata Referenčna, strokovna in celovita ponudba certificiranih funkcijskih

108 Harmonija udobja varnost je na prvem mestu SECURAline Sodobna objektna vrata Referenčna, strokovna in celovita ponudba certificiranih funkcijskih 108 Harmonija udobja varnost je na prvem mestu SECURAline Sodobna objektna vrata Referenčna, strokovna in celovita ponudba certificiranih funkcijskih vhodnih vrat v stanovanje, ki jih odlikujejo zvočna

Prikaži več

Požarna odpornost konstrukcij

Požarna odpornost konstrukcij Požarna obtežba in razvoj požara v požarnem sektorju Tomaž Hozjan e-mail: tomaz.hozjan@fgg.uni-lj.si soba: 503 Postopek požarnega projektiranja konstrukcij (SIST EN 1992-1-2 Izbira za projektiranje merodajnih

Prikaži več

MLS ID:

MLS ID: MLS ID: 490351005-5 1 PRODAMO Sodobni pisarniški prostori v Kopru oddani v najem Republiki Sloveniji Naložbena nepremičnina na Ferrarski ulici v bližini mestnega središča odlična prometna navezava Predmet

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 39 / / Stran 6173 EVROPSKA ŠOLA:... Učenec:... Datum rojstva:... Letnik:... Razrednik:... ŠOLSKO POROČI

Uradni list Republike Slovenije Št. 39 / / Stran 6173 EVROPSKA ŠOLA:... Učenec:... Datum rojstva:... Letnik:... Razrednik:... ŠOLSKO POROČI Uradni list Republike Slovenije Št. 39 / 8. 6. 2018 / Stran 6173 EVROPSKA ŠOLA:... Učenec:... Datum rojstva:... Letnik:... Razrednik:... ŠOLSKO POROČILO šolsko leto Sodeluje pri učenju. Pozorno posluša.

Prikaži več

da

da SODELAVCI PRI RAZISKAVI REUS 2013 Pri načrtovanju in izvedbi raziskave REUS 2013 so sodelovali: Arhea Center za energetsko učinkovitost IJS Gradbeni inštitut ZRMK Informa Echo SURS Valicon Člani strokovnega

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke FOTOVOLTAIČNI SISTEMI VGRAJENI V TOPLO ZRAČNE SPREJEMNIKE SONČNE ENERGIJE Pri snovanju ogrevalnih sistemov za nizkoenergijske hiše (NEH) v veliko primerih koristimo toplo zračne sprejemnike sončne energije

Prikaži več

ENERGETSKO UPRAVLJANJE STAVB

ENERGETSKO UPRAVLJANJE STAVB NRGTSKI INŽNIRING energetsko upravljanje in knjigovodstvo nergy management and bookkeeping Notranje usposabljanje podjetja UTRIP, d. o. o. Celje, 21. januar 2014 Cveto Fendre cveto.fendre@guest.arnes.si

Prikaži več

Podatki o stavbi Vrsta izkaznice: merjena nestanovanjska Pošta Lokev katastrska občina 2459 številka stavbe de

Podatki o stavbi Vrsta izkaznice: merjena nestanovanjska Pošta Lokev katastrska občina 2459 številka stavbe de Pošta Lokev katastrska občina 2459 številka stavbe 198 1220201 del stavbe 2 1970 Lokev 159 a, 6219 Lokev 4197/1 LOKEV : 51 Dovedena energija 283 kwh/m 2 a POVPREČNA RABA ENERGIJE PRIMERLJIVE STAVBE (283

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Svetilka z dnevno svetlobo Beurer TL30 Kataloška št.:

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Svetilka z dnevno svetlobo Beurer TL30 Kataloška št.: SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 130 26 42 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Svetilka z dnevno svetlobo Beurer TL30 Kataloška št.: 130 26 42 KAZALO 1. O SVETILKI Z DNEVNO SVETLOBO...3 2. POMEN

Prikaži več

Številka:

Številka: Številka: 900-4/2017 Datum: 14.09.2017 OBČINA MAKOLE OBČINSKI SVET 17. redna seja občinskega sveta 28. september 2017 Gradivo za 5. točko dnevnega reda - dodatno Predlagatelj: župan Franc Majcen ZADEVA:

Prikaži več

- DRŽAVNI PREVENTIVNI MEHANIZEM - poročilo o opravljenem obisku na lokaciji POLICIJSKA POSTAJA LENDAVA Pojasnilo: Varuh človekovih pravic Republike Sl

- DRŽAVNI PREVENTIVNI MEHANIZEM - poročilo o opravljenem obisku na lokaciji POLICIJSKA POSTAJA LENDAVA Pojasnilo: Varuh človekovih pravic Republike Sl - DRŽAVNI PREVENTIVNI MEHANIZEM - poročilo o opravljenem obisku na lokaciji POLICIJSKA POSTAJA LENDAVA Pojasnilo: Varuh človekovih pravic Republike Slovenije (v nadaljevanju: Varuh) v okviru izvajanja

Prikaži več

OCENJEVANJE IZIDA REHABILITACIJE PRI OSEBAH S KRONIČNO RAZŠIRJENO BOLEČINO

OCENJEVANJE IZIDA REHABILITACIJE PRI OSEBAH S KRONIČNO RAZŠIRJENO BOLEČINO TELESNA VADBA/ŠORT ZA LJUDI PO PREBOLELI MOŽGANSKI KAPI Doc.dr.Nika Goljar, dr.med. 13. KONGRES ŠPORTA ZA VSE ŠPORTNA REKREACIJA INVALIDOV Ljubljana, 30.11.2018 Uvod 15 milj. ljudi doživi MK / leto, t.j.

Prikaži več

Potencial decentraliziranih plinskih soproizvodnih enot

Potencial decentraliziranih plinskih soproizvodnih enot Institut Jožef Stefan Center za energetsko učinkovitost UČINKOVITO UPRAVLJANJE Z ENERGIJO - IZKUŠNJE IZ PRAKSE Boris Sučić boris.sucic@ijs.si Kranj 20.09.2012 Energija v Sloveniji Skupni letni strošek

Prikaži več

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina Pred začetkom uporabe kontaktnih leč Sentina vam svetujemo, da si preberete naslednja navodila. Četudi kontaktne leče uporabljate že dlje časa, je dobro

Prikaži več

INOVATIVNA RAZSVETLJAVA ZA SKUPNOSTI Pametna ulična razsvetljava za varno, privlačno in trajnostno okolje.

INOVATIVNA RAZSVETLJAVA ZA SKUPNOSTI Pametna ulična razsvetljava za varno, privlačno in trajnostno okolje. www.lumenia.si INOVATIVNA RAZSVETLJAVA ZA SKUPNOSTI Pametna ulična razsvetljava za varno, privlačno in trajnostno okolje. INOVATIVNA RAZSVETLJAVA ZA SKUPNOSTI Pametna ulična razsvetljava za varno, privlačno

Prikaži več

NAROČNIK Občina Šenčur Kranjska cesta 11 I 4208 Šenčur Projekt št PROGRAM OPREMLJANJA STAVBNIH ZEMLJIŠČ ZA OBMOČJE IZGRADNJE KANALIZACIJE V NASE

NAROČNIK Občina Šenčur Kranjska cesta 11 I 4208 Šenčur Projekt št PROGRAM OPREMLJANJA STAVBNIH ZEMLJIŠČ ZA OBMOČJE IZGRADNJE KANALIZACIJE V NASE NAROČNIK Občina Šenčur Kranjska cesta 11 I 4208 Šenčur Projekt št. 1162 PROGRAM OPREMLJANJA STAVBNIH ZEMLJIŠČ ZA OBMOČJE IZGRADNJE KANALIZACIJE V NASELJIH LUŽE, VISOKO-del, HOTEMAŽE IN OLŠEVEK besedilni

Prikaži več

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega projekta je bil izdelati učilo napravo za prikaz delovanja

Prikaži več

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost strokovnih delavcev v VIZ mag. Andrej Sotošek Andragoški Center Slovenije Struktura predstavitve Viri in strokovne podlage Namen in ključni cilji projektne

Prikaži več

Microsoft Word - Diploma_Maja _Tartara

Microsoft Word - Diploma_Maja _Tartara UNIVERZA V LJUBLJANI FILOZOFSKA FAKLUTETA ODDELEK ZA PSIHOLOGIJO Maja TARTARA POVEZANOST DELOVNEGA OKOLJA Z DELOVNIM ZADOVOLJSTVOM IN PSIHOLOŠKIM BLAGOSTANJEM DIPLOMSKO DELO Ljubljana, 2011 UNIVERZA V

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation V pomurski regiji bliže k izboljšanju razumevanja motenj razpoloženja Novinarska konferenca, 14. maj 2019 Partnerja programa: Sofinancer programa: Novinarsko konferenco so organizirali: Znanstvenoraziskovalni

Prikaži več

Geometrija v nacionalnih preverjanjih znanja

Geometrija v nacionalnih preverjanjih znanja Geometrija v nacionalnih preverjanjih znanja Aleš Kotnik, OŠ Rada Robiča Limbuš Boštjan Repovž, OŠ Krmelj Struktura NPZ za 6. razred Struktura NPZ za 9. razred Taksonomska stopnja (raven) po Gagneju I

Prikaži več

Microsoft Word - TEKST PZI STOPORKO.doc

Microsoft Word - TEKST PZI  STOPORKO.doc ProBiro Božo GAJŠEK s.p. Maribor stran 1/3 tel. 02/2521-025, E-mail: bozo.gajsek@triera.net 4.1.) NASLOVNA STRAN NAČRTA NAČRT ELEKTRIČNIH INSTALACIJ IN ELEKTRIČNE OPREME MAPA 4 INVESTITOR : OBJEKT: OBČINA

Prikaži več

DNH4 Dozirna naprava za kemikalije Voda.Dezinfekcija.Higiena. PPV2013

DNH4 Dozirna naprava za kemikalije Voda.Dezinfekcija.Higiena. PPV2013 DNH4 Dozirna naprava za kemikalije Voda.Dezinfekcija.Higiena. PPV2013 PRIPRAVA VODE JE LAHKO TEŽKA NALOGA. DOVOLITEM, DA VAM POMAGAMO. Priprava in obdelava vode je lahko težka in kompleksna naloga. Znanje,

Prikaži več

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Vorlegeband Keramik Tračni profil za izoblikovanje fug na polietilenski osnovi Za opis izdelka glejte tehničn

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Vorlegeband Keramik Tračni profil za izoblikovanje fug na polietilenski osnovi Za opis izdelka glejte tehničn Tračni profil za izoblikovanje fug na polietilenski osnovi Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Podatki za certificiranje zgradb po DGNB (različica 2012) Stopnja kakovosti (ENV 1.2)

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Projektno vodenje PREDAVANJE 7 doc. dr. M. Zajc matej.zajc@fe.uni-lj.si Projektno vodenje z orodjem Excel Predstavitev Najbolj razširjeno orodje za delo s preglednicami Dva sklopa funkcij: Obdelava številk

Prikaži več

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Različni pogledi na proizvodnjo in rabo energije v prometu, stavbah in v industriji Andrej Kitanovski, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo EPC - Energy Policy Consideration, GZS, Ljubljana 2019

Prikaži več

Microsoft Word - odlok o komunalnem prispevku.DOC

Microsoft Word - odlok o komunalnem prispevku.DOC Na podlagi 146. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03) in 20. člena Statuta Občine Vrhnika (Uradni list RS, št. 99/99, 39/00, 36/01), je Občinski svet Občine Vrhnika na svoji

Prikaži več

Na podlagi 65. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17; ZUreP-2) izdaja minister za okolje in prostor P R A V I L N I K o elaborat

Na podlagi 65. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17; ZUreP-2) izdaja minister za okolje in prostor P R A V I L N I K o elaborat Na podlagi 65. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17; ZUreP-2) izdaja minister za okolje in prostor P R A V I L N I K o elaboratu ekonomike I. SPLOŠNE DOLOČBE 1. člen (vsebina) Ta

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 VRANSKO URE IN OVE Franc Sušnik Piran, oktober 2012 Lokacija Občina Vransko Prebivalcev 2.614 Površina 53,3 km 2 Zelo aktivni pri osveščanju varovanja okolja, Osnovna šola Vransko vključena v sistem Eko

Prikaži več

Microsoft Word - BILANCE_NSZ_04MJ

Microsoft Word - BILANCE_NSZ_04MJ NAROČNIK Občina Jezersko Zgornje Jezersko 65 I 4206 Zgornje Jezersko Površine sprememb namenske rabe prostora v osnutku sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta občine Jezersko IZVAJALEC LOCUS

Prikaži več

JR_Brda_2013_ ppt

JR_Brda_2013_ ppt !ENERGETSKO!UČINKOVITA! PRENOVA!JAVNE!RAZSVETLJAVE! Občina!Brda!! Boštjan Mljač, GOLEA GORIŠKA LOKALNA ENERGETSKA AGENCIJA Ustanovitev agencije GOLEA v l. 2006 v okviru EU programa»intelligent Energy Europe«,

Prikaži več

Gradbeništvo kot Industrija 4.0

Gradbeništvo kot Industrija 4.0 Povzetek: Kot vse druge panoge se mora gradbeništvo modernizirati Industrija 4.0 koncept, ki daje modernizaciji okvir, motivacijo, zagon Industrija 4.0 je stapljanje fizičnega in digitalnega sveta Gradbeništvo

Prikaži več

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Prešerna, Kranj (ponovitev izvedbe 23. oktobra na OE

Prikaži več

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem posevku Ta letak vam nudi informacije o dobrih kmetijskih

Prikaži več

(Na\350rt razvojnih programov)

(Na\350rt razvojnih programov) Rebalans proračuna občine Log-Dragomer za leto 2016 - II NAČRT RAZVOJNIH PROGRAMOV 2016-2019 4000 OBČINSKA UPRAVA 5.668.446 4.337.623 3.093.547 4.226.294 2.457.821 2.367.536 06 LOKALNA SAMOUPRAVA 94.564

Prikaži več

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Turbofix Mini Enokomponentna lepilna pena za lepljenje izolacijskih plošč Za opis izdelka glejte tehnični lis

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Turbofix Mini Enokomponentna lepilna pena za lepljenje izolacijskih plošč Za opis izdelka glejte tehnični lis Enokomponentna lepilna pena za lepljenje izolacijskih plošč Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Podatki za certificiranje zgradb po DGNB (različica 2012) Stopnja kakovosti (ENV 1.2)

Prikaži več

an-01-USB_digitalni_zvocniki_Logitech_S-150.docx

an-01-USB_digitalni_zvocniki_Logitech_S-150.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 91 60 80 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO USB digitalni zvočniki Logitech S-150 Kataloška št.: 91 60 80 KAZALO 1. VARNOSTNI NAPOTKI... 3 2. NASTAVITEV VAŠIH

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation ENERGETSKO POGODBENIŠTVO (EPC) V JAVNIH STAVBAH Podpora pri izvajanju energetske prenove stavb na lokalni ravni z mehanizmom energetskega pogodbeništva 12.10.2016, LJUBLJANA NIKO NATEK, KSSENA Projekt

Prikaži več

Poročilo

Poročilo Močan veter od 16. do 19. januarja 17 Splošna vremenska slika Že v petek, 13. januarja, je hladen in vlažen polarni zrak iznad severnega Atlantika preplavil zahodno Evropo, hladna fronta pa je popoldne

Prikaži več

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Weichfaserplatte M 042 Nut + Feder Toplotnoizolacijska plošča iz mehkih lesnih vlaken po EN Za opis izd

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Weichfaserplatte M 042 Nut + Feder Toplotnoizolacijska plošča iz mehkih lesnih vlaken po EN Za opis izd Toplotnoizolacijska plošča iz mehkih lesnih vlaken po EN 13171 Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Podatki za certificiranje zgradb po DGNB (različica 2012) Stopnja kakovosti (ENV

Prikaži več

DRUŽINSKO BRANJE

DRUŽINSKO BRANJE DRUŽINSKO BRANJE: BRALNI PROJEKT MESTNE KNJIŽNICE KRANJ Jure Bohinec Ponedeljek, 10. 9. 2018 Bralno društvo Slovenije Nacionalni strokovni posvet BEREMO SKUPAJ, Cankarjev dom v Ljubljani Dejavnosti za

Prikaži več

Microsoft Word - SOLARGE_building_assessment_report_sezana-elderly-house_slo.doc

Microsoft Word - SOLARGE_building_assessment_report_sezana-elderly-house_slo.doc Študija izvedljivosti solarnega sistema Doma upokojencev Sežana Univerza v Ljubljani Fakulteta za strojništvo Aškerčeva 6, Ljubljana T: 01/4771234 F: 01/2518567 E: ciril.arkar@fs.uni-lj.si November 2007

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Naravoslovnotehniška fakulteta Oddelek za tekstilstvo Sledenje pogledu (Eye tracking) Seminarska naloga pri predmetu Interaktivni

Univerza v Ljubljani Naravoslovnotehniška fakulteta Oddelek za tekstilstvo Sledenje pogledu (Eye tracking) Seminarska naloga pri predmetu Interaktivni Univerza v Ljubljani Naravoslovnotehniška fakulteta Oddelek za tekstilstvo Sledenje pogledu (Eye tracking) Seminarska naloga pri predmetu Interaktivni mediji Smer študija: Načrtovanje tekstilij in oblačil,

Prikaži več