Stran 9698 / Št. 64 / Uradni list Republike Slovenije Priloga ZDRAVSTVENA STANJA IN DRUGI POGOJI za upravičenost do medicinskih pripomočko

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Stran 9698 / Št. 64 / Uradni list Republike Slovenije Priloga ZDRAVSTVENA STANJA IN DRUGI POGOJI za upravičenost do medicinskih pripomočko"

Transkripcija

1 Stran 9698 / Št. 64 / Priloga ZDRAVSTVENA STANJA IN DRUGI POGOJI za upravičenost do medicinskih pripomočkov MEDICINSKI PRIPOMOČKI ZDRAVSTVENA STANJA IN DRUGI POGOJI Proteze udov PROTEZA ZA STOPALO IZ SILIKONA Zavarovana oseba z amputacijo vsaj dveh prstov in stopalnic LEVA (transmetatarzalna ali višja transverzalna amputacija stopala). PROTEZA ZA STOPALO IZ SILIKONA Zavarovana oseba z amputacijo vsaj dveh prstov in stopalnic DESNA (transmetatarzalna ali višja transverzalna amputacija stopala). Ortoze (izključujejo elastične povoje in bandaže) VAKUUMSKA OPORNICA ZA STOPALO Zavarovana oseba, motivirana za *aktivno zdravljenje rane, če gre KRATKA GIBLJIVA DESNA za manjšo rano na desnem stopalu, ki je posledica nevropatije (diabetične ali druge), Charcotove artropatije ali manjšo rano stopala pri dokazani ishemiji stopala. *Aktivno zdravljenje rane na stopalu pomeni, da je zavarovana oseba motivirana za dosego ciljne vrednosti glikemije, ustrezno nameščanje in nošenje vakuumske opornice. VAKUUMSKA OPORNICA ZA STOPALO KRATKA GIBLJIVA LEVA VAKUUMSKA OPORNICA ZA STOPALO VISOKA NEGIBLJIVA DESNA VAKUUMSKA OPORNICA ZA STOPALO VISOKA NEGIBLJIVA LEVA IZRAVNALNI PODPLAT ZA VAKUUMSKO OPORNICO ZA STOPALO Zavarovana oseba, motivirana za *aktivno zdravljenje rane, če gre za manjšo rano na levem stopalu, ki je posledica nevropatije (diabetične ali druge), Charcotove artropatije ali manjšo rano stopala pri dokazani ishemiji stopala. *Aktivno zdravljenje rane na stopalu pomeni, da je zavarovana oseba motivirana za dosego ciljne vrednosti glikemije, ustrezno nameščanje in nošenje vakuumske opornice. Zavarovana oseba, motivirana za *aktivno zdravljenje rane, če gre za večjo rano na desnem stopalu, ki je posledica nevropatije (diabetične ali druge), Charcotove artropatije ali večjo rano stopala pri dokazani ishemiji stopala. *Aktivno zdravljenje rane na stopalu pomeni, da je zavarovana oseba motivirana za dosego ciljne vrednosti glikemije, ustrezno nameščanje in nošenje vakuumske opornice. Zavarovana oseba, motivirana za *aktivno zdravljenje rane, če gre za večjo rano na levem stopalu, ki je posledica nevropatije (diabetične ali druge), Charcotove artropatije ali večjo rano stopala pri dokazani ishemiji stopala. *Aktivno zdravljenje rane na stopalu pomeni, da je zavarovana oseba motivirana za dosego ciljne vrednosti glikemije, ustrezno nameščanje in nošenje vakuumske opornice. Zavarovana oseba, ki ima pravico do vakuumske opornice za stopalo kratke gibljive ali visoke negibljive za eno nogo. Vozički ter ostali pripomočki za gibanje, stojo in sedenje AKUMULATOR ZA ELEKTRIČNI SKUTER Zavarovana oseba je v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja prejela električni skuter.

2 Št. 64 / / Stran 9699 OTROŠKI TRICIKEL HODULJA ZA ZADAJŠNJI VLEK APARAT ZA PODPORO DIHANJU S POZITIVNIM TLAKOM OB VDIHU IN IZDIHU (BIPAP) APARAT ZA PODPORO DIHANJU S POZITIVNIM TLAKOM OB VDIHU IN IZDIHU (BIPAP) ZAHTEVEN Zavarovana oseba, če: gre za osebo z motorično prizadetostjo, gre za osebo, mlajšo od 15 let, je zmožna voziti prilagojeni tricikel in ima v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja pravico tudi do vozička na ročni pogon ali vozička na ročni pogon za otroka ali transportnega vozička za otroka. Zavarovana oseba, ki je utrpela okvaro živčevja v starosti do 18 let, pri: kognitivni zmožnosti učenja hoje in uporabe pripomočka, okvari osrednjega živčevja z motnjo ravnotežja (z ali brez ataksije) ali ob okvari perifernega živčevja, zmerni do težji prizadetosti funkcije zgornjih udov, zmerni do težji prizadetosti funkcije trupa in težji ali težki obliki ohromelosti mišic spodnjih udov ali delni do popolni amputaciji spodnjih udov ali hudih kontrakturah, omejitvah gibljivosti in deformacijah spodnjih udov, če se s pripomočkom omogoči funkcija hoje vsaj na kratke razdalje. Električni stimulatorji in ostali aparati Zavarovana oseba z *OSAS, ki je nezadovoljivo zdravljen s CPAP om s potrebo po zelo visokih pritiskih (> 15 cm H2O) ali pri intoleranci CPAP a. *OSAS je sindrom obstruktivne apneje v spanju (obstruktivna apneja v spanju). Pri zavarovani osebi z/s: *OHS, definiranim z ** ICSD 3, ki je nezadovoljivo zdravljen z visokim CPAP (> 15 cm H2O), to je z vztrajajočo hipoksemijo s saturacijo s kisikom v krvi < 90 % ali perzistentnimi apnejami/hipopnejami ali vztrajno hiperkapnijo v budnosti, nočno hipoventilacijo, dokazano s kapnografijo (alternativno s PAAK iz arterijske linije), če je porast pco2 preko 7,3 kpa za 10 min, ali če pco2 poraste za 1,33 kpa med spanjem glede na stanje v budnosti in preseže 6,7 kpa za 10 min, drugimi sindromi hipoventilacije, definiranimi z ICSD 3 (npr. KOPB, kifoskolioza, živčno mišične bolezni, hipoventilacija zaradi zdravil/substanc in podobnih stanj), kjer ni potrebe po > 16 h/dan ventilatorni podpori in življenje bolnika ni odvisno od ventilatorja ali kroničnim ***CSAS, ki vztraja kljub ročni CPAP titraciji in optimizaciji terapije osnovne bolezni, dokazanim s polisomnografijo. *OHS je sindrom hipoventilacije zaradi debelosti (BMI 30 ali več). **ICSD 3 je mednarodna klasifikacija motenj spanja. ***CSAS je sindrom centralne apneje v spanju (primarne, zaradi druge bolezni ali zaradi zdravil/substanc).

3 Stran 9700 / Št. 64 / APARAT ZA PODPORO DIHANJU S POZITIVNIM TLAKOM OB VDIHU IN IZDIHU (BIPAP) ZELO ZAHTEVEN ELEKTRIČNI MASATOR PLJUČ PULZNI OKSIMETER Z ALARMOM SENZORJI ZA PULZNI OKSIMETER ZA VEČKRATNO UPORABO SENZORJI ZA PULZNI OKSIMETER ZA LEPLJENJE NA KOŽO DO 3. LETA STAROSTI VENTILATOR APARAT ZA UMETNO PREDIHAVANJE PLJUČ KONCENTRATOR KISIKA NAJEM IN POLNJENJE KISIKOVE JEKLENKE Zavarovana oseba s: *CSAS, ki vztraja kljub ročni titraciji s CPAP ali z BIPAP zahtevnim in optimizaciji terapije osnovne bolezni, dokazanim s polisomnografijo ali CSAS, ki se pojavijo zaradi CPAP ali BIPAP terapije in vztrajajo še tri mesece po uvedbi CPAP ali BIPAP. *CSAS je sindrom centralne apneje v spanju (primarne, zaradi druge bolezni ali zaradi zdravil/substanc). Zavarovana oseba, ki se zdravi zaradi kronične gnojne pljučne bolezni v okviru cistične fibroze. Zavarovana oseba, mlajša od 18 let, ki se zdravi s kisikom na domu zaradi kronične dihalne odpovedi v okviru napredovane oblike cistične fibroze, intersticijske pljučne bolezni s hipoksemijo, pljučne arterijske hipertenzije, bronhopulmonalne displazije, obliterantnega bronhiolitisa ali zavarovana oseba, stara vsaj 18 let, pri kateri se zdravljenje navedenega stanja neprekinjeno nadaljuje iz obdobja pred 18. letom starosti. Zavarovana oseba pri zdravljenju z ventilatorjem aparatom za umetno predihavanje pljuč na domu. Zavarovana oseba z zdravstvenim stanjem in ob drugih pogojih, ki določajo pravico do pulznega oksimetra. Zavarovana oseba, mlajša od treh let, s pravico do pulznega oksimetra. Zavarovana oseba s stabilno kronično respiracijsko insuficienco v okviru kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) ali živčnomišične bolezni z oslabelostjo dihalnih mišic, stara vsaj 18 let, ki ji je zagotovljena trajna nega na domu s potrebo po celodnevni asistirani ventilaciji. Zavarovana oseba s KOPB ali živčno mišičnimi boleznimi z oslabelostjo dihalnih mišic, mlajša od 18 let, ki ji je zagotovljena trajna nega na domu s potrebo po asistirani ventilaciji. Zavarovana oseba z dolgotrajno respiratorno boleznijo s tako stalno hipoksemijo, ki ima v stabilni fazi bolezni po2 v arterijski krvi pod 7,3 kpa ali pod 7,8 kpa, pri čemer je pri slednji vrednosti: prisotna pljučna hipertenzija ali hematokrit 56 %. Zavarovana oseba pri napredovanem pljučnem raku in kronični respiracijski insuficienci zaradi spremljajoče kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB). Zavarovana oseba, mlajša od 15 let, z dolgotrajno respiratorno boleznijo s stalno hipoksemijo. Zavarovana oseba z dolgotrajno respiratorno boleznijo s tako stalno hipoksemijo, ki ima v stabilni fazi bolezni po2 v arterijski krvi pod 7,3 kpa ali pod 7,8 kpa, pri čemer je pri slednji vrednosti: prisotna pljučna hipertenzija ali hematokrit 56 %.

4 Št. 64 / / Stran 9701 APARAT ZA VZDRŽEVANJE STALNEGA PRITISKA V DIHALNIH POTEH (CPAP) Zavarovana oseba pri napredovanem pljučnem raku in kronični respiracijski insuficienci zaradi spremljajoče kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB). Zavarovana oseba, mlajša od 15 let, z dolgotrajno respiratorno boleznijo s stalno hipoksemijo. Zavarovana oseba, ki ima: *OSAS, diferenciran glede na **ICSD 3 kriterije, ***CSAS zaradi Cheyne Stokesovega dihanja, definiran z ICSD 3 kriterijem, kot terapija prvega izbora, drugi kronični CSAS, definirani z ICSD 3 kriterijem, kot terapija prvega izbora ali ****OHS, definiran z ICSD 3 kriterijem, v kolikor s CPAP odpravimo apneje/hipopneje, dosežemo stabilno saturacijo s kisikom v krvi 90 % ter dosežemo normalizacijo jutranjega pco2. *OSAS je sindrom obstruktivne apneje v spanju (obstruktivna apneja v spanju). **ICSD 3 je mednarodna klasifikacija motenj spanja. ***CSAS je sindrom centralne apneje v spanju (primarne, zaradi druge bolezni ali zaradi zdravil/substanc). ****OHS je sindrom hipoventilacije zaradi debelosti (BMI 30 ali več). SISTEM ZA DOVAJANJE TEKOČEGA KISIKA do 5 l/min SISTEM ZA DOVAJANJE TEKOČEGA KISIKA nad 5 l/min Zavarovana oseba z dolgotrajno respiratorno boleznijo s tako stalno hipoksemijo, ki ima v stabilni fazi bolezni po2 v arterijski krvi pod 7,3 kpa ali pod 7,8 kpa, pri čemer je pri slednji vrednosti hkrati že prisotna pljučna hipertenzija ali pa je hematokrit 56 %, če: je uvrščena na čakalno listo za transplantacijo pljuč, potrebuje odmerke kisika nad 4 litre kisika na minuto ali z dodatkom kisika v Shuttle testu prehodi vsaj 300 metrov, pri navedenem stanju ima pravico do zdravljenja za eno leto. Pri dolgotrajni respiratorni bolezni s stalno hipoksemijo ima zavarovana oseba, mlajša od 15 let, pravico do zdravljenja za eno leto. Zavarovana oseba z dolgotrajno respiratorno boleznijo s tako stalno hipoksemijo, ki ima v stabilni fazi bolezni po2 v arterijski krvi pod 7,3 kpa ali pod 7,8 kpa, pri čemer je pri slednji vrednosti hkrati že prisotna pljučna hipertenzije ali pa je hematokrit 56 %, če: je uvrščena na čakalno listo za transplantacijo pljuč, potrebuje odmerke kisika vsaj 5 litrov na minuto ali z dodatkom kisika v Shuttle testu prehodi vsaj 300 metrov, pri navedenem stanju ima pravico do zdravljenja za eno leto. Pri dolgotrajni respiratorni bolezni s stalno hipoksemijo ima zavarovana oseba, mlajša od 15 let, pravico do zdravljenja za eno leto. Medicinski pripomočki pri inkontinenci in težavah z odvajanjem seča VREČKA ZA SEČ z izpustom 2,0 l Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina, pri kateri uporablja stalni urinski kateter.

5 Stran 9702 / Št. 64 / ZBIRALNIK ZA SEČ (URINAL), 1500 ml ZBIRALNIK ZA SEČ (URINAL), 800 ml ZBIRALNIK ZA SEČ (URINAL), 500 ml ZBIRALNIK ZA SEČ (URINAL), 350 ml URINAL KONDOM LATEKS URINAL KONDOM SILIKONSKI STALNI URINSKI KATETER SILIKONSKI za 6 tednov URINSKI KATETER ZA ENKRATNO UPORABO URINSKI KATETER S HIDROFILNO PREVLEKO ALI IZ SILIKONA URINSKI KATETER S HIDROFILNO PREVLEKO ALI IZ SILIKONA IN Z VODNO VREČKO PREDLOGA ZA SREDNJO MOŠKA PREDLOGA ZA SREDNJO MOŠKA PREDLOGA ŽEPEK ZA SREDNJO PREDLOGA ZA TEŽKO PREDLOGA ZA ZELO TEŽKO PREDLOGA ZA FEKALNO TEŽKO obseg pasu 65 cm, dnevna in nočna TEŽKO obseg pasu cm, dnevna TEŽKO obseg pasu cm, nočna Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina, pri kateri uporablja urinal kondome. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina, pri kateri uporablja urinal kondome. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina, pri kateri uporablja urinal kondome. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina, pri kateri uporablja urinal kondome. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina. Zavarovana oseba s stenozo uretre. Zavarovana oseba z motnjo v izpraznjevanju sečnega mehurja (nevrogeni mehur, infravezikalna odtočna motnja). Zavarovana oseba s stenozo uretre. Zavarovana oseba z motnjo v izpraznjevanju sečnega mehurja (nevrogeni mehur, infravezikalna odtočna motnja). Zavarovana oseba s stenozo uretre. Zavarovana oseba z motnjo v izpraznjevanju sečnega mehurja (nevrogeni mehur, infravezikalna odtočna motnja). Zavarovana oseba sicer s popolno urinsko inkontinenco, vendar s suhimi intervali (najpogosteje v razmaku od ene do treh ur), torej lahko še delno zadržuje urin. Zavarovana oseba z delno inkontinenco blata. Zavarovana oseba sicer s popolno urinsko inkontinenco, vendar s suhimi intervali (najpogosteje v razmaku od ene do treh ur), torej lahko še delno zadržuje urin. Zavarovana oseba sicer s popolno urinsko inkontinenco, vendar s suhimi intervali (najpogosteje v razmaku od ene do treh ur), torej lahko še delno zadržuje urin. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina. Zavarovana oseba s popolno bolezensko inkontinenco urina in delno inkontinenco blata. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina in blata. Zavarovana oseba z delno do popolno inkontinenco blata. Zavarovana oseba z inkontinenco urina in blata, stara nad 4,5 let, z obsegom pasu, manjšim od 65 cm (telesne mere mladostnika). Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina in delno do popolno inkontinenco blata, stara nad 4,5 let, z obsegom pasu od 50 do 90 cm. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina in delno do popolno inkontinenco blata, stara nad 4,5 let, z obsegom pasu od 50 do 90 cm.

6 Št. 64 / / Stran 9703 HLAČNA PREDLOGA ZA TEŽKO obseg pasu cm, dnevna HLAČNA PREDLOGA ZA TEŽKO obseg pasu cm, nočna HLAČNA PREDLOGA ZA TEŽKO obseg pasu cm, dnevna HLAČNA PREDLOGA ZA TEŽKO obseg pasu cm, nočna HLAČNA PREDLOGA ZA ZELO TEŽKO obseg pasu cm, dnevna HLAČNA PREDLOGA ZA ZELO TEŽKO obseg pasu cm, nočna HLAČNA PREDLOGA ZA ZELO TEŽKO obseg pasu cm, dnevna HLAČNA PREDLOGA ZA ZELO TEŽKO obseg pasu cm, nočna TEŽKO obseg pasu več kot 150 cm, dnevna TEŽKO obseg pasu več kot 150 cm, nočna NEPROPUSTNE HLAČKE ZA LAHKO PLENICE ZA OTROKE DO 30 KG Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina in delno inkontinenco blata, stara nad 4,5 let, z obsegom pasu od 80 do 110 cm. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina in delno inkontinenco blata, stara nad 4,5 let, z obsegom pasu od 80 do 110 cm. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina in delno inkontinenco blata, stara nad 4,5 let, z obsegom pasu od 100 do 150 cm. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina in delno inkontinenco blata, stara nad 4,5 let, z obsegom pasu od 100 do 150 cm. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina in blata,stara nad 4,5 let, z obsegom pasu od 80 do 110 cm. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina in blata, stara nad 4,5 let, z obsegom pasu od 80 do 110 cm. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina in blata, stara nad 4,5 let, z obsegom pasu od 100 do 150 cm. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina in blata, stara nad 4,5 let, z obsegom pasu od 100 do 150 cm. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina in delno do popolno inkontinenca blata, stara nad 4,5 let, z obsegom pasu nad 150 cm. Zavarovana oseba s popolno inkontinenco urina in delno do popolno inkontinenca blata, stara nad 4,5 let, z obsegom pasu nad 150 cm. Zavarovana oseba z inkontinenco urina, pri kateri lahko še delno zadržuje urin. Zavarovana oseba z inkontinenco urina ali blata, stara nad 4,5 let in mlajša od 18 let, s telesno težo do 30 kg. Zavarovana oseba s pravico do predlog ali hlačnih predlog. Zavarovana oseba s pravico do predlog ali hlačnih predlog. Zavarovana oseba s pravico do predlog. POSTELJNE PODLOGE 60 x 60 cm POSTELJNE PODLOGE 60 x 90 cm FIKSIRNE HLAČKE Pripomočki pri zdravljenju sladkorne bolezni APARAT ZA DOLOČANJE GLUKOZE V KRVI Zavarovana oseba s sladkorno boleznijo, ki aktivno sodeluje pri zdravljenju in je usposobljena za izvajanje *samokontrole in **samo vodenja: - če se trajno zdravi z inzulinom, - če ima neurejeno sladkorno bolezen na kombinirani peroralni terapiji, ko začne z edukacijo za inzulinsko zdravljenje ali - če ima ugotovljeno sladkorno bolezen v času nosečnosti ali dojenja.

7 Stran 9704 / Št. 64 / Zavarovana oseba s prirojeno ali pridobljeno motnjo presnove, ki ima za posledico hiperinzulinemijo, ta pa hipoglikemijo, če aktivno sodeluje pri zdravljenju in je usposobljena za izvajanje samokontrole in samovodenja. **Samo vodenje je takojšen ukrep za dosego ciljne vrednosti glikemije. DIAGNOSTIČNI TRAKOVI ZA APARAT ZA DOLOČANJE GLUKOZE V KRVI MEHANSKI INJEKTOR IGLA ZA MEHANSKI INJEKTOR TRAKOVI ZA OPTIČNO (SEMIKVANTITATIVNO) DOLOČANJE GLUKOZE V KRVI TRAKOVI ZA OPTIČNO (SEMIKVANTITATIVNO) DOLOČANJE GLUKOZE IN KETONOV V URINU PROŽILNA NAPRAVA LANCETA ZA PROŽILNO NAPRAVO INZULINSKA ČRPALKA Samokontrolo in samo vodenje izvede zavarovana oseba sama ali oseba, ki zanjo skrbi. Zavarovana oseba s pravico do aparata za določanje glukoze v krvi. Zavarovana oseba s sladkorno boleznijo, zdravljeno z inzulinom ali GLP 1 agonisti. Zavarovana oseba s sladkorno boleznijo, zdravljeno z inzulinom ali GLP 1 agonisti. Zavarovana oseba s sladkorno boleznijo, ki obvlada *samokontrolo in **samo vodenje. **Samo vodenje je takojšen ukrep za dosego ciljne vrednosti glikemije. Samokontrolo in samo vodenje izvede zavarovana oseba sama ali oseba, ki zanjo skrbi. Zavarovana oseba s sladkorno boleznijo tipa 1, če koncentracija glukoze v krvi doseže ali preseže 15 mmol/l in zavarovana oseba s sladkorno boleznijo, ki je noseča, če koncentracija glukoze v krvi doseže ali preseže 12 mmol/l, za preprečevanje nastanka ketoacidoze. Noseča zavarovana oseba s sladkorno boleznijo, kadar je to potrebno zaradi spremljanja primernosti vnosa hrane. Zavarovana oseba s sladkorno boleznijo, ki obvlada *samokontrolo in **samo vodenje. **Samo vodenje je takojšen ukrep za dosego ciljne vrednosti glikemije. Samokontrolo in samo vodenje izvede zavarovana oseba sama ali oseba, ki zanjo skrbi. Zavarovana oseba s sladkorno boleznijo, ki obvlada *samokontrolo in **samo vodenje. **Samo vodenje je takojšen ukrep za dosego ciljne vrednosti glikemije. Samokontrolo in samo vodenje izvede zavarovana oseba sama ali oseba, ki zanjo skrbi. Zavarovana oseba, ki je bila pri dotedanjem zdravljenju zavzeta za uspeh zdravljenja in usposobljena za *samokontrolo in **samovodenje ter ravnanje z inzulinsko črpalko pri:

8 Št. 64 / / Stran 9705 SET ZA INZULINSKO ČRPALKO AMPULA ZA INZULINSKO ČRPALKO SENZOR ZA KONTINUIRANO MERJENJE GLUKOZE ODDAJNIK ZA KONTINUIRANO MERJENJE GLUKOZE SPREJEMNIK REZULTATOV KONTINUIRANEGA MERJENJA GLUKOZE sladkorni bolezni tipa 1, pri kateri je bilo tudi 6 mesečno izvajanje funkcionalne inzulinske terapije (FIT) neuspešno, sladkorni bolezni tipa 1 s sindromom nezavedanja hipoglikemije kljub zdravljenju z večkratnimi aplikacijami inzulina dnevno, sladkorni bolezni, ki se zdravi z inzulinom in pred načrtovano nosečnostjo oziroma med nosečnostjo in v času dojenja, in ki nima dobro urejene sladkorne bolezni, kljub zdravljenju z večkratnimi aplikacijami inzulina dnevno, ali zavarovani osebi, mlajši od 18 let, s sladkorno boleznijo tipa 1 ter s pogostimi in velikimi nihanji krvnega sladkorja kljub natančnem zdravljenju z večkratnimi aplikacijami inzulina dnevno. V zdravstveni dokumentaciji oziroma predlogu imenovanemu zdravniku lečeči diabetolog potrdi, da je zavarovana oseba aktivno sodelovala pri dotedanjem zdravljenju v skladu z navodili zdravnika in je usposobljena za samokontrolo, samo vodenje in ravnanje z inzulinsko črpalko. Pri zavarovanih osebah, mlajših od 7 let, se zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1 s pomočjo inzulinske črpalke lahko začne ob postavitvi diagnoze. **Samo vodenje je takojšen ukrep za dosego ciljne vrednosti glikemije. Samokontrolo in samo vodenje izvede zavarovana oseba sama ali oseba, ki zanjo skrbi. Zavarovana oseba s pravico do inzulinske črpalke. Zavarovana oseba s pravico do inzulinske črpalke. Zavarovana oseba, ki se zdravi z inzulinsko črpalko ali s funkcionalno inzulinsko terapijo in je na podlagi meritev sposobna izboljšati urejenost glikemije, če: je mlajša od 7 let, ima sladkorno bolezen s sindromom nezavedanja hipoglikemije in ob tem hude hipoglikemije, ali je noseča in ima slabo urejeno sladkorno bolezen. Zavarovana oseba, ki se zdravi z inzulinsko črpalko ali s funkcionalno inzulinsko terapijo in je na podlagi meritev sposobna izboljšati urejenost glikemije, če: je mlajša od 7 let, ima sladkorno bolezen s sindromom nezavedanja hipoglikemije in ob tem hude hipoglikemije, ali je noseča in ima slabo urejeno sladkorno bolezen. Zavarovana oseba, ki se zdravi s funkcionalno inzulinsko terapijo in se ne zdravi z inzulinsko črpalko, pa tudi prehod na zdravljenje z inzulinsko črpalko ni predviden in ima pravico do senzorjev in oddajnika za kontinuirano merjenje glukoze.

9 Stran 9706 / Št. 64 / MEDICINSKI PRIPOMOČEK ZA IZKAŠLJEVANJE Z OSCILIRAJOČO PEEP VALVULO MEDICINSKI PRIPOMOČEK ZA VZDRŽEVANJE POZITIVNEGA TLAKA MED IZDIHOM (PEEP VALVULA) Z MASKO DIHALNI BALON MEDICINSKI PRIPOMOČEK ZA VZDRŽEVANJE POZITIVNEGA TLAKA MED IZDIHOM (PEEP VALVULA) Z USTNIKOM NAVLEKA ZA KRN Kanile Zavarovana oseba, mlajša od 18 let, ali zavarovana oseba, stara vsaj 18 let, ki je zbolela pred 18. letom starosti in se zdravi tudi v odrasli dobi, pri: kronični gnojni pljučni bolezni, bronhiektazijah, primarni ciliarni diskineziji ali traheomalaciji ali bronhomalaciji. Zavarovana oseba s kronično pljučno boleznijo, s kroničnim produktivnim kašljem, ki traja več kot 6 tednov, in oteženim izkašljevanjem. Zavarovana oseba, ki zaradi svoje starosti (otrok) ali spremljajočih prizadetosti ne more učinkovito uporabljati medicinskega pripomočka za izkašljevanje z oscilirajočo PEEP valvulo in se zdravi zaradi: kronične gnojne pljučne bolezni, bronhiektazij, akutne ali kronične atelektaze pljuč ali traheomalacije ali bronhomalacije. Zavarovana oseba, ki se na domu zdravi zaradi kronične dihalne odpovedi, ima trajno traheostomo, je trajno odvisna od mehanične ventilacije pljuč in je oseba, ki zanjo skrbi, usposobljena za uporabo dihalnega balona ter če: bi morebitna okvara aparata za mehanično predihavanje pljuč zahtevala takojšnje izvajanje temeljnih postopkov oživljanja ali je dihalni balon potreben za nego traheostome in toaleto spodnjih dihalnih poti. Zavarovana oseba, mlajša od 5 let, z boleznijo pljuč in traheostomo, če je oseba, ki zanjo skrbi na domu, usposobljena za uporabo dihalnega balona. Zavarovana oseba s kolapsom intratorakalnih dihalnih poti ali trajno nepredihanostjo dela pljuč. Ostali tehnični pripomočki Zavarovana oseba, ki uporablja protezo za zgornji ali spodnji ud.

ovitek FIT-1

ovitek FIT-1 Funkcionalna inzulinska terapija Dnevnik vodenja FIT 1 Vaš diabetes v novi luči Sistem za merjenje glukoze v krvi 12:24 Moje vrednosti SRE TOR PET Danes, petek, 21. oktober 5.2 mmol L 12:23 Moj teden (Zadnjih

Prikaži več

Sistem za merjenje glukoze v krvi Predstavljamo vam pametni merilnik CONTOUR NEXT ONE, s katerim vstopamo v novo dobo vodenja sladkorne bolezni. Meril

Sistem za merjenje glukoze v krvi Predstavljamo vam pametni merilnik CONTOUR NEXT ONE, s katerim vstopamo v novo dobo vodenja sladkorne bolezni. Meril Sistem za merjenje glukoze v krvi Predstavljamo vam pametni merilnik CONTOUR NEXT ONE, s katerim vstopamo v novo dobo vodenja sladkorne bolezni. Merilnik omogoča izredno točne meritve glukoze v krvi. Edinstvena

Prikaži več

OCENJEVANJE IZIDA REHABILITACIJE PRI OSEBAH S KRONIČNO RAZŠIRJENO BOLEČINO

OCENJEVANJE IZIDA REHABILITACIJE PRI OSEBAH S KRONIČNO RAZŠIRJENO BOLEČINO TELESNA VADBA/ŠORT ZA LJUDI PO PREBOLELI MOŽGANSKI KAPI Doc.dr.Nika Goljar, dr.med. 13. KONGRES ŠPORTA ZA VSE ŠPORTNA REKREACIJA INVALIDOV Ljubljana, 30.11.2018 Uvod 15 milj. ljudi doživi MK / leto, t.j.

Prikaži več

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc PREVENTIVA in PRESEJANJE v RADM MATEJA BULC Vrste preventive Priložnost ali breme? 2002 Vzrok smrti SKUPAJ Neoplazme Bolezni obtočil Bolezni dihal Bolezni prebavil Poškodbe, zastrupitve Spol - SKUPAJ 18.701

Prikaži več

(Microsoft Word - KLINI\310NA POT ZA ODSTRANITEV OSTEOSINTETSKEGA MATERIALA.doc)

(Microsoft Word - KLINI\310NA POT ZA ODSTRANITEV OSTEOSINTETSKEGA MATERIALA.doc) Javni zdravstveni zavod SPLOŠNA BOLNIŠNICA BREŽICE Černelčeva cesta 15 8250 BREŽICE KLINIČNA POT ZA ODSTRANITEV OSTEOSINTETSKEGA MATERIALA ( OSM ) Prostor za nalepko SPREJEMNI ZDRAVNIK DATUM OPERACIJE

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ZAPRTA ZANKA LETO KASNEJE ATTD po ATTD-ju Darja Šmigoc Schweiger Ljubljana, 16. marec 2017 MiniMed 670G Prva hibridna zaprta zanka odobrena s strani FDA (september 2016) Sistem hibridne zaprte zanke MiniMed

Prikaži več

Version 1

Version 1 NAVODILO ZA UPORABO SmPCPIL128255_2 18.03.2019 Updated: 22.05.2019 Page 1 of 6 Navodilo za uporabo Noctiben Mea 15 mg filmsko obložene tablete doksilaminijev hidrogensukcinat Pred začetkom jemanja zdravila

Prikaži več

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc PREVENTIVA in PRESEJANJE v RADM MATEJA BULC Vrste preventive Priložnost ali breme? Benefits Mortality 2018 Men die younger, but life expectancy is rising quicker men: death at 74 (average) +10 y in 30

Prikaži več

Povratne informacije pri 74 bolnikih

Povratne informacije pri  74 bolnikih Primarij Tatjana Erjavec, dr.med., specialistka interne medicine Telesna vadba po možganski kapi v bivalnem okolju V projekt smo vključili vse v letu 2006 obstoječe klube v Sloveniji. Odzvalo se jih je

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Slovensko združenje paliativne in hospic oskrbe, NA STIČIŠČU: PALIATIVNA OSKRBA IN ONKOLOGIJA 9.10.2018, Onkološki inštitut Ljubljana Vloga Internistične prve pomoči pri oskrbi bolnikov z rakom v paliativni

Prikaži več

KAJ JE VZDRŽLJIVOST

KAJ JE VZDRŽLJIVOST 10. 12. 2011 VZDRŽLJIVOST S TEKOM Seminarska naloga KAZALO 1. UVOD... 3 2. KAJ JE VZDRŽLJIVOST... 4 3. METODE ZA RAZVOJ VZDRŽLJIVOSTI... 4 4. TEHNIKA DOLGOTRAJNEGA TEKA... 5 5. GIBALNE (MOTORIČNE) SPOSOBNOSTI...

Prikaži več

21st century? RE-THINK DEVELOPMENT

21st century? RE-THINK DEVELOPMENT Redni letni strokovni posvet, Rogaška Slatina, 13. november 2015 SKUPINE OTROK, KI SO POSEBEJ OGROŽENE ZA RESEN POTEK RESPIRATORNIH OBOLENJ Kornhauser Cerar Lilijana, KO za perinatologijo, UKC Ljubljana

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev MOŽNOSTI ZDRAVLJEN HEMODIALIZA Razumeti ledvično bolezen, njen potek in vedeti za možnosti zdravljenja KAJ DELAJO LEDVICE čistijo kri in odstranjujejo odvečno vodo iz telesa odstranjujejo presnovke vzdržujejo

Prikaži več

AMBULANTNA MAPA Kontinuirano dovajanje inzulina, inzulinska črpalka Kontinuirano merjenje glukoze Sistema, ki ustavita dovajanje inzulina Sistem, ki s

AMBULANTNA MAPA Kontinuirano dovajanje inzulina, inzulinska črpalka Kontinuirano merjenje glukoze Sistema, ki ustavita dovajanje inzulina Sistem, ki s AMBULANTNA MAPA Kontinuirano dovajanje inzulina, inzulinska črpalka Kontinuirano merjenje glukoze Sistema, ki ustavita dovajanje inzulina Sistem, ki samodejno prilagaja dovajanje bazalnega inzulina April

Prikaži več

Oddelek za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin UKC Maribor Katedra za anesteziologijo in reanimatologijo Center za medicinsko teh

Oddelek za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin UKC Maribor Katedra za anesteziologijo in reanimatologijo Center za medicinsko teh Oddelek za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin UKC Maribor Katedra za anesteziologijo in reanimatologijo Center za medicinsko tehnologijo Medicinska fakulteta Maribor, MF Univerze

Prikaži več

Pripravil: Rade Pribaković Brinovec Ljubljana, MKB-10 AM, ver.6, POGLAVJE 4. ENDOKRINE, PREHRANSKE (NUTRICIJSKE) IN PRESNOVNE (METABOLIČNE)

Pripravil: Rade Pribaković Brinovec Ljubljana, MKB-10 AM, ver.6, POGLAVJE 4. ENDOKRINE, PREHRANSKE (NUTRICIJSKE) IN PRESNOVNE (METABOLIČNE) Pripravil: Rade Pribaković Brinovec Ljubljana, 10.12.2012 MKB-10 AM, ver.6, POGLAVJE 4. ENDOKRINE, PREHRANSKE (NUTRICIJSKE) IN PRESNOVNE (METABOLIČNE) BOLEZNI (E00 E89) To poglavje vsebuje naslednje sklope:

Prikaži več

Znanje za življenje Urinski katetri, ki jim lahko zaupate

Znanje za življenje Urinski katetri, ki jim lahko zaupate Znanje za življenje Urinski katetri, ki jim lahko zaupate Znanje za življenje Podjetje TIK z uporabo najsodobnejše tehnologije in številnih izkušenj razvija inovativne izdelke za humano medicino ter se

Prikaži več

Daleron za otroke susp PIL

Daleron za otroke susp PIL NAVODILO ZA UPORABO Daleron za otroke 120 mg/5 ml peroralna suspenzija paracetamol proti vročini in bolečinam Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je

Prikaži več

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING>

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING> Navodilo za uporabo Coryol 3,125 mg tablete Coryol 6,25 mg tablete Coryol 12,5 mg tablete Coryol 25 mg tablete karvedilol Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Seznam predoperativnih preiskav in testov za pripravo pacienta na poseg v osnovnem zdravstvu Zahtevnost posega MALI SREDNJE VELIKI VELIKI ASA razred ASA 1 ASA 2 ASA 3 ASA 4 ASA 1 ASA 2 ASA 3 ASA 4 ASA

Prikaži več

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarja 2019 v Skladu Viljem Julijan podajamo pobudo za izboljšanje

Prikaži več

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP Strokovno srečanje Programa Svit SVITOV DAN 2016 Ocenjevanje bolečine pri kolonoskopiji 13. december 2016 Austria Trend Hotel Ljubljana Avtorji: Viki Kotar dipl.zn., Maja Košele dipl. ms., Zoran Georgiev

Prikaži več

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd PROMOCIJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V Zdravstvenem domu Ljubljana izvajamo program Promocija zdravja na delovnem mestu, ki je namenjen ozaveščanju delavcev in delodajalcev o zdravem življenjskem slogu

Prikaži več

LASTNOSTI BOLNIKOV Z AKUTNIMI LEVKEMIJAMI, ZDRAVLJENIH NA ODDELKU ZA HEMATOLOGIJO UKC MARIBOR V OBDOBJU 2014 – 2015

LASTNOSTI BOLNIKOV Z AKUTNIMI LEVKEMIJAMI, ZDRAVLJENIH NA ODDELKU ZA HEMATOLOGIJO UKC MARIBOR V OBDOBJU 2014 – 2015 Jasmina Hauptman, Maja Majal UKC Maribor Laško,7.4. - 9.4.2016 AKUTNE LEVKEMIJE Heterogena skupina klonskih bolezni, ki so posledica pridobljene somatske mutacije in nato nenadzorovane rasti multipotentne

Prikaži več

Microsoft Word - tp streljanju.doc

Microsoft Word - tp streljanju.doc Štev: PJ/JO-112-19.02/15 Na podlagi 32. člena Splošnega pravilnika za izvedbo tekmovanj v Zvezi za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijskem komiteju (v nadaljnjem besedilu ZŠIS-POK) je Komisija za tekmovalni

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev MOŽNOSTI ZDRAVLJEN DIETA PRI LEDVIČNI BOLEZNI Razumeti ledvično bolezen, njen potek in vedeti za možnosti zdravljenja KAJ DELAJO LEDVICE čistijo kri in odstranjujejo odvečno vodo iz telesa odstranjujejo

Prikaži več

PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19)

PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19) PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19) Želja nas vseh, tako staršev kot tistih, ki delamo z otroki v vrtcu je, da bi bili otroci zdravi in bi se v vrtcu dobro počutili.

Prikaži več

OŠ Komandanta Staneta Dragatuš 48 Dragatuš 8343 Dragatuš ASTMA (seminarska naloga) Biologija 0

OŠ Komandanta Staneta Dragatuš 48 Dragatuš 8343 Dragatuš ASTMA (seminarska naloga) Biologija 0 OŠ Komandanta Staneta Dragatuš 48 Dragatuš 8343 Dragatuš ASTMA (seminarska naloga) Biologija 0 Kazalo poglavij 1. Uvod...2 2. Osnovno o astmi...3 Slika 1: Sapnica zdrave osebe in osebe, ki boleha za astmo...3

Prikaži več

DRŽAVNI PROGRAM PRESEJANJA IN ZGODNJEGA ODKRIVANJA PREDRAKAVIH SPREMEMB IN RAKA NA DEBELEM ČREVESU IN DANKI

DRŽAVNI PROGRAM PRESEJANJA IN  ZGODNJEGA ODKRIVANJA PREDRAKAVIH  SPREMEMB IN RAKA NA DEBELEM  ČREVESU IN DANKI DRŽAVNI PROGRAM PRESEJANJA IN ZGODNJEGA ODKRIVANJA PREDRAKAVIH SPREMEMB IN RAKA NA DEBELEM ČREVESU IN DANKI Asist. dr. Andrej Kravos, dr. med. Katedra za družinsko medicino Modul preventiva, LJ Pravilnik

Prikaži več

Telesna okvara

Telesna okvara PRAVICE IZ INVALIDSKEGA ZAVAROVANJA IN NOVOSTI GLEDE TELESNE OKVARE Lidija Plaskan Oddelek za medicinsko rehabilitacijo Splošna bolnišnica Celje 1 UVOD Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ZPIZ:

Prikaži več

FIZIOTERAPIJA Fizioterapevt v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih

FIZIOTERAPIJA Fizioterapevt v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih FIZIOTERAPIJA Fizioterapevt v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih Kaj je FIZIOTERAPIJA? Fizioterapija je panoga medicine, ki z neinvazivnimi terapevtskimi metodami skrbi predvsem

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - M. Horvat [Samo za branje]

Microsoft PowerPoint - M. Horvat [Samo za branje] VLOGA PATRONAŽNE SLUŽBE V KONTINUIRANI ZDRAVSTVENI NEGI PACIENTA USTREZNA IN PRAVOČASNA INFORMACIJA PODLAGA ZA VARNO IN KAKOVOSTNO OBRAVNAVO Murska Sobota, 15. Marec 2007 Martina Horvat, dipl. med. sestra

Prikaži več

Pred uporabo natančno preberite to navodilo

Pred uporabo natančno preberite to navodilo Navodilo za uporabo Elmogan 450 mg filmsko obložene tablete gemfibrozil Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Navodilo shranite. Morda ga boste

Prikaži več

LiveActive

LiveActive Oblikujte svoje roke s temi 5 vajami brez obiska fitnesa! Dvig noge in nasprotne roke na veliki žogi 1 Vaja Y na telovadni žogi 2 z 8-12 ponovitvami na vsaki strani s 15-20 ponovitvami Dotik roke in nasprotne

Prikaži več

New product information wording - Dec 2018_SL

New product information wording - Dec 2018_SL 4 January 2019 1 EMA/PRAC/855010/2018 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Novo besedilo informacij o zdravilu izvlečki iz priporočil odbora PRAC o signalih Sprejeto na seji odbora PRAC,

Prikaži več

Pomen respiratornega fizioterapevta pri disfagiji pri bolnikih po možganski kapi

Pomen respiratornega fizioterapevta pri disfagiji pri bolnikih po možganski kapi RESPIRATORNA OCENA Tina Mohar Maučec, dipl. fiziot. Ljubljana, 09.05.2019 DEFINICIJA Respiratorna fizioterapija je področje fizioterapije, ki je namenjena vzdrževanju optimalne srčno-pljučne funkcije in

Prikaži več

(Microsoft Word - Dr\236avno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni za SREDNJ\205)

(Microsoft Word - Dr\236avno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni za SREDNJ\205) Državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni za SREDNJO ŠOLO 22.11.2008 možne toke Osvojene toke 1) Medicinski izraz za»prenizek sladkor v krvi«je: a) diabetes insipidus; 1 b) diabetes melius; c) hiperglikemija;

Prikaži več

MOTNJE HRANJENJA

MOTNJE HRANJENJA SKRB ZA ZDRAVJE V ROMSKI SKUPNOSTI ORGANIZIRANA TELESNA VADBA V ROMSKEM NASELJU PUŠČA Sandra Gaber Flegar in Mitja Dišič Strokovno srečanje / Strunjan, 16. 6. 2017 Začetek sodelovanja z romsko skupnostjo

Prikaži več

Version 1

Version 1 Navodilo za uporabo Gliclada 90 mg tablete s prirejenim sproščanjem gliklazid Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! - Navodilo shranite. Morda

Prikaži več

Zdravljenje SB- Draženka Pongrac Barlovič

Zdravljenje SB- Draženka Pongrac Barlovič ZDRAVLJENJE SB Doc.dr. Draženka Pongrac Barlovič, dr.med. drazenka.pongrac@gmail.com KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, UKC Ljubljana Katedra za interno medicino, MF Ljubljana 2019 PRIMER

Prikaži več

Pred nočno izmeno grem spat v trajanju:

Pred nočno izmeno grem spat v trajanju: Vpliv nočnega dela na počutje in zdravje zaposlenih v DARS in v policiji Helena Pleslič Srečanje promotorjev zdravja Slovenije 9. december 2016 Cirkadiani ritem pri človeku 00.00 (polnoč) 2.00 najgloblji

Prikaži več

Predmet: gospodinjstvo HORMONI Seminarska naloga pri predmetu biologija

Predmet: gospodinjstvo HORMONI Seminarska naloga pri predmetu biologija Predmet: gospodinjstvo HORMONI Seminarska naloga pri predmetu biologija KAZALO VSEBINE UVOD...4 1 ŽLEZE Z NOTRANJIM IZLOČANJEM...5 1.1 HIPOFIZA (endokrina žleza na možganskem dnu)...6 1.2 ŠČITNICA (žleza,

Prikaži več

Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local

Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš () OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local Stakeholder Meeting NIJZ, 31. maj 2019 ZARADI KATERIH BOLEZNI UMIRAMO

Prikaži več

Microsoft Word - SportGuard_PIC_18years_SLO V1.0_02Jun2014_clean.docx

Microsoft Word - SportGuard_PIC_18years_SLO V1.0_02Jun2014_clean.docx POJASNILO ZA BOLNIKA Z OBRAZCEM PRIVOLITVE ZA MLADOSTNIKA NAD 18 LET OBRAZEC PRIVOLITVE ZA SODELOVANJE V KLINIČNI ŠTUDIJI»Študija SportGuard«Preprečevanje hipoglikemije z prekinitvijo dovajanja insulina

Prikaži več

a Navodilo za uporabo LEKADOL 1000 mg tablete paracetamolum Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pom

a Navodilo za uporabo LEKADOL 1000 mg tablete paracetamolum Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pom Navodilo za uporabo LEKADOL 1000 mg tablete paracetamolum Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno

Prikaži več

Aplikacija za vodenje sladkorne bolezni Navodila za uporabo

Aplikacija za vodenje sladkorne bolezni Navodila za uporabo Aplikacija za vodenje sladkorne bolezni Navodila za uporabo Aplikacija za vodenje sladkorne bolezni Accu- Chek Connect Pregled Aplikacija za vodenje sladkorne bolezni Accu-Chek Connect (v nadaljevanju:

Prikaži več



 STATIČNE RAZTEZNE VAJE (»STREČING«) NEKAJ PRAVIL O RAZTEZANJU PRED RAZTEZANJEM SE VEDNO OGREJ, NAJBOLJE, DA NAREDIŠ VAJE PO TUŠIRANJU, KO SI ŠE OGRET OD TRENINGA PREDEN ZAČNEŠ, SPIJ KOZAREC ALI DVA VODE

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO

NAVODILO ZA UPORABO NAVODILO ZA UPORABO Plivit C 500 mg tablete acidum ascorbicum Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate uporabljati

Prikaži več

Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil za uporabo v humani medicini v letu Številka: /2014 Datum: Poročanje o domnevn

Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil za uporabo v humani medicini v letu Številka: /2014 Datum: Poročanje o domnevn 1 Številka: 1382-18/2014 Datum: 31.7.2014 Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil za uporabo v humani medicini v letu 2013 V poročilu želimo na kratko predstaviti poročanje o domnevnih neželenih

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 3 / / Stran 61 Priloga :»Priloga 1 SEZNAM TEŽKIH, KRONIČNIH BOLEZNI IN STANJ 1. Kronične encefalopatij

Uradni list Republike Slovenije Št. 3 / / Stran 61 Priloga :»Priloga 1 SEZNAM TEŽKIH, KRONIČNIH BOLEZNI IN STANJ 1. Kronične encefalopatij Uradni list Republike Slovenije Št. 3 / 11. 1. 2019 / Stran 61 Priloga :»Priloga 1 SEZNAM TEŽKIH, KRONIČNIH BOLEZNI IN STANJ 1. Kronične encefalopatije (prirojene malformacije možganov, hipoksično ishemična

Prikaži več

Prostovoljno gasilsko društvo RAKEK Gasilska ulica Rakek ZAKLJUČNI TEST IZ TEORIJE za gasilske pripravnike v PGD Rakek IME, PRIIMEK: DOSEŽENO Š

Prostovoljno gasilsko društvo RAKEK Gasilska ulica Rakek ZAKLJUČNI TEST IZ TEORIJE za gasilske pripravnike v PGD Rakek IME, PRIIMEK: DOSEŽENO Š ZAKLJUČNI TEST IZ TEORIJE za gasilske pripravnike v PGD Rakek IME, PRIIMEK: DOSEŽENO ŠT. TOČK: / 35 DATUM: PODPIS: OPRAVIL / NI OPRAVIL PODPIS OCENJEVALCA: Navodila: Za reševanje je na voljo 60 min. Po

Prikaži več

ASPIRIN*

ASPIRIN* Navodilo za uporabo Canespor 10 mg/g krema bifonazol Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke

Prikaži več

Na podlagi tretjega odstavka 64. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 23/05 uradno prečiščeno besedilo, 15/08 ZPacP, 23/08, 58/0

Na podlagi tretjega odstavka 64. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 23/05 uradno prečiščeno besedilo, 15/08 ZPacP, 23/08, 58/0 Na podlagi tretjega odstavka 64. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 23/05 uradno prečiščeno besedilo, 15/08 ZPacP, 23/08, 58/08 ZZdrS-E in 77/08 ZDZdr) ter drugega odstavka 4. člena

Prikaži več

PRIPOROČILA ZA MEDICINSKO INDICIRANE DIETE Dokument so pripravili: Tadej Avčin, Evgen Benedik, Vojko Berce, Andreja Borinc Beden, Jernej Dolinšek, Tin

PRIPOROČILA ZA MEDICINSKO INDICIRANE DIETE Dokument so pripravili: Tadej Avčin, Evgen Benedik, Vojko Berce, Andreja Borinc Beden, Jernej Dolinšek, Tin PRIPOROČILA ZA MEDICINSKO INDICIRANE DIETE Dokument so pripravili: Tadej Avčin, Evgen Benedik, Vojko Berce, Andreja Borinc Beden, Jernej Dolinšek, Tina Kamhi Trop, Anja Koren Jeverica, Nataša Marčun Varda,

Prikaži več

BOLEZNI KOSTI

BOLEZNI KOSTI BOLEZNI KOSTI Glavni vzroki za osteoporozo so: družinska nagnjenost k osteoporozi, pomanjkanje kalcija v prehrani, pomanjkanje gibanja, kajenje, pretirano pitje alkohola in zgodnja menopavza. Zdravljenje:

Prikaži več

Hidrasec 100 mg kapsule

Hidrasec 100 mg kapsule NAVODILO ZA UPORABO 100 mg trde kapsule racekadotril Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke

Prikaži več

Canespor - navodilo za uporabo - lekarnanaklik.si

Canespor - navodilo za uporabo - lekarnanaklik.si Canespor 10 mg/g krema bifonazol Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate uporabljati pazljivo in skrbno, da

Prikaži več

Poznate svoje številke? Skrb za zdravje zaposlenih se vedno obrestuje Spoštovana direktorica/direktor, Ali poznate svoje številke? Dve tretjini odrasl

Poznate svoje številke? Skrb za zdravje zaposlenih se vedno obrestuje Spoštovana direktorica/direktor, Ali poznate svoje številke? Dve tretjini odrasl Poznate svoje številke? Skrb za zdravje zaposlenih se vedno obrestuje Spoštovana direktorica/direktor, Ali poznate svoje številke? Dve tretjini odraslih Slovencev ima povišan holesterol, ki velja za enega

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO

NAVODILO ZA UPORABO 166 Navodilo za uporabo EXODERIL 10 mg/g krema naftifinijev klorid pri glivičnih okužbah stopal, dimelj ali neporaščene kože Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas

Prikaži več

Calcium - Calvive - navodila za uporabo - lekarnanaklik.si

Calcium - Calvive - navodila za uporabo - lekarnanaklik.si Stran 1 NAVODILO ZA UPORABO kalcij Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate jemati pazljivo in skrbno, da vam

Prikaži več

Kronični Nebakterijski Osteomielitis/Osteitis (ali CRMO) Različica 1. KAJ JE CRMO? 1.1. Kaj je t

Kronični Nebakterijski Osteomielitis/Osteitis (ali CRMO) Različica 1. KAJ JE CRMO? 1.1. Kaj je t https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/si/intro Kronični Nebakterijski Osteomielitis/Osteitis (ali CRMO) Različica 1. KAJ JE CRMO? 1.1. Kaj je to? Kronični rekurentni multifokalni osteomielitis (angl.

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ZDRAVSTVENE VEDE FUNKCIONALNA INSULINSKA TERAPIJA PRI SLADKORNEM BOLNIKU NA INSULINSKI ČRPALKI (Diplomsko delo) Marib

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ZDRAVSTVENE VEDE FUNKCIONALNA INSULINSKA TERAPIJA PRI SLADKORNEM BOLNIKU NA INSULINSKI ČRPALKI (Diplomsko delo) Marib UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ZDRAVSTVENE VEDE FUNKCIONALNA INSULINSKA TERAPIJA PRI SLADKORNEM BOLNIKU NA INSULINSKI ČRPALKI (Diplomsko delo) Maribor, 2013 Andreja Tišič UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA

Prikaži več

Ca C Sandoz PIL

Ca C Sandoz PIL Navodilo za uporabo Ca-C Calvive 260 mg/1000 mg šumeče tablete kalcij/askorbinska kislina (vitamin C) Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Prepre\350evanje mi\232i\350no-kostnih obolenj_ dop ABJ.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Prepre\350evanje mi\232i\350no-kostnih obolenj_ dop ABJ.pptx) Preprečevanje mišično-kostnih obolenj Usposabljanje za razvoj pedagoškega dela s poudarkom na učitelju kot temeljnemu nosilcu sprememb pri razvoju kompetenc 21. stoletja 23.4.2019, GZS & NIJZ PREDAVATELJICA

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO

NAVODILO ZA UPORABO NAVODILO ZA UPORABO DICYNONE 125 mg/ml raztopina za injiciranje etamsilat Pred začetkom uporabe natančno preberite navodilo! - Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati. - Če imate dodatna

Prikaži več

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING>

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING> NAVODILO ZA UPORABO Olicef 2 g prašek za raztopino za infundiranje ceftriakson Pred uporabo natančno preberite navodilo! - Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati. - Če imate dodatna

Prikaži več

DIALIZNI KATETRI KOT DOLGOTRAJNI ŽILNI PRISTOP IN PRI AKUTNI HD/MPF PRI

DIALIZNI KATETRI KOT DOLGOTRAJNI ŽILNI PRISTOP IN PRI AKUTNI HD/MPF PRI DIALIZNI KATETRI KOT DOLGOTRAJNI ŽILNI PRISTOP IN PRISTOP PRI AKUTNI HD/PF PRI OTROCIH Rina Rus Klinični oddelek za nefrologijo Pediatrična klinika KRANJSKA GORA, november 2013 Otroci, ki potrebujejo zaradi

Prikaži več

Pred uporabo natančno preberite to navodilo

Pred uporabo natančno preberite to navodilo NAVODILO ZA UPORABO Dermazin mg/g krema SREBROV SULFADIAZIN Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati. Če

Prikaži več

Microsoft Word - komac-marusa.doc

Microsoft Word - komac-marusa.doc UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE MARUŠA KOMAC OGLAŠEVANJE ZA DIABETIKE DIPLOMSKO DELO Ljubljana, 2003 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE MARUŠA KOMAC OGLAŠEVANJE ZA DIABETIKE

Prikaži več

REFLEKSOTERAPIJA

REFLEKSOTERAPIJA REFLEKSNOCONSKA MASAŽA STOPAL Maja VRHUNC, univ. dipl. prav., psihoterapevtka, refleksoterapevtka MAJ-CHI 1 KAJ JE REFLEKSOTERAPIJA V modernem času je refleksoterapija postala umetnost dotika, zelo učinkovita

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO Canesten3 200 mg vaginalne tablete klotrimazol Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO 1

NAVODILO ZA UPORABO 1 NAVODILO ZA UPORABO 1 Navodilo za uporabo Lomexin 20 mg/g vaginalna krema fentikonazolijev nitrat Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri uporabi

Prikaži več

zdravljenje s trombocitnimi koncentrati

zdravljenje s trombocitnimi koncentrati KO za hematologijo, UKCL zdravljenje s trombocitnimi koncentrati Barbara Skopec poraba KT na KOH 2012 2013 2014 Trombo afereza 2159 2048 1712 trombo zlitje 1551 1822 1781 skupaj 3710 3870 3493 indikacije

Prikaži več

Zdrav način življenja

Zdrav način življenja o o o o Zdrav način življenja vodi k boljšemu počutju in ohranjanju dobrega zdravja, Biti zdrav ni le naša pravica, temveč tudi dolžnost, Človeški organizem za nemoteno delovanje potrebuje ravnovesje,

Prikaži več

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING>

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING> Navodilo za uporabo Seldiar 2 mg trde kapsule loperamidijev klorid Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! - Navodilo shranite. Morda ga boste želeli

Prikaži več

8c ChID ChID Navodilo za uporabo Flonidan S 10 mg tablete loratadin pri alergijskih boleznih Pred začetkom jemanja zdravila natančno p

8c ChID ChID Navodilo za uporabo Flonidan S 10 mg tablete loratadin pri alergijskih boleznih Pred začetkom jemanja zdravila natančno p Navodilo za uporabo Flonidan S 10 mg tablete loratadin pri alergijskih boleznih Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri jemanju tega zdravila

Prikaži več

Portorož, 6. in 7. oktober 2017 V organizaciji: 17. kongres fizioterapevtov Slovenije Fizioterapija za vse Petek, 6. oktober Registraci

Portorož, 6. in 7. oktober 2017 V organizaciji: 17. kongres fizioterapevtov Slovenije Fizioterapija za vse Petek, 6. oktober Registraci Portorož, 6. in 7. oktober 2017 V organizaciji: 17. kongres fizioterapevtov Slovenije Fizioterapija za vse Petek, 6. oktober 2017 8.30-9.30 Registracija 9.30-10.00 Otvoritev kongresa 10.00-11.00 Vabljeno

Prikaži več

Delovni list: SEČILA IZLOČALA Vzdržujejo enakomerno sestavo telesnih tekočin, tako da izločajo snovi, ki sov telesu odveč ali škodljive. Izločala so m

Delovni list: SEČILA IZLOČALA Vzdržujejo enakomerno sestavo telesnih tekočin, tako da izločajo snovi, ki sov telesu odveč ali škodljive. Izločala so m IZLOČALA Vzdržujejo enakomerno sestavo telesnih tekočin, tako da izločajo snovi, ki sov telesu odveč ali škodljive. Izločala so mokrila (sečila), prebavila in dihala in kožo. SEČILA Drugače se imenujejo

Prikaži več

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING>

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING> NAVODILO ZA UPORABO Holetar 20 mg tablete Holetar 40 mg tablete lovastatin Pred začetkom jemanja natančno preberite navodilo! - Navodilo shranite. Morda ga boste ţeleli ponovno prebrati. - Če imate dodatna

Prikaži več

ALKOHOLI

ALKOHOLI ALKOHOLI Kaj je alkohol? Alkohol je bistvena učinkovina v alkoholnih pijačah, ter alkoholi so pomembna skupina organskih spojin. V kemiji je alkohol splošen pojem, ki ga uporabljamo za vsako organsko spojino,

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO

NAVODILO ZA UPORABO Navodilo za uporabo Lamisil 10 mg/g krema terbinafinijev klorid Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte

Prikaži več

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA 1. IME ZDRAVILA DICYNONE 125 mg/ml raztopina za injiciranje 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA Dva ml raztopine za injiciranje (ena ampula) vsebuje 250 mg etamsilata.

Prikaži več

Navodilo za uporabo Itami 140 mg zdravilni obliž za uporabo pri mladostnikih, starejših od 16 let in odraslih natrijev diklofenakat Pred začetkom upor

Navodilo za uporabo Itami 140 mg zdravilni obliž za uporabo pri mladostnikih, starejših od 16 let in odraslih natrijev diklofenakat Pred začetkom upor Navodilo za uporabo Itami 140 mg zdravilni obliž za uporabo pri mladostnikih, starejših od 16 let in odraslih natrijev diklofenakat Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje

Prikaži več

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA OTROKE IN MLADINO Srednješolsko obdobje je obdobje velikih sprememb, tako na telesnem kot duševnem področju. Istočasno pa

Prikaži več

Pomen gibanja v predšolskem obdobju Bernarda Osojnik Povzetek predavanja iz Šole za starše z dne Gibanje (šport) je primarna potreba otroka

Pomen gibanja v predšolskem obdobju Bernarda Osojnik Povzetek predavanja iz Šole za starše z dne Gibanje (šport) je primarna potreba otroka Pomen gibanja v predšolskem obdobju Bernarda Osojnik Povzetek predavanja iz Šole za starše z dne 25.11.2015 Gibanje (šport) je primarna potreba otroka. Gibanje je zapisano v naše možgane - hoje se ne naučimo

Prikaži več

Okužba s HIV v Sloveniji Podatki o prijavljenih primerih do vključno 22. novembra

Okužba s HIV v Sloveniji Podatki o prijavljenih primerih do vključno 22. novembra Okužba s HIV v Sloveniji Podatki o prijavljenih primerih do vključno 22. novembra 2017 1 Pregled vsebine Ključni poudarki 3 Priporočila 3 1 Nove diagnoze okužb s HIV 4 2 Pozne diagnoze 6 3 Aids in smrt

Prikaži več

Novi SEAT Tarraco.

Novi SEAT Tarraco. Novi SEAT Tarraco. Tehnični podatki. 1.5 EcoTSI 150 KM (110 kw) 2.0 EcoTSI 190 KM (140 kw) ACT DSG-7 4Drive Start/Stop 2.0 TDI 150 KM (110 kw) 2.0 TDI 190 KM (140 kw) CR DSG-7 4Drive Start/Stop Motor CR

Prikaži več

Microsoft Word - SI_PIL_Voltaren_Emulgel_11,6 mgg_

Microsoft Word - SI_PIL_Voltaren_Emulgel_11,6 mgg_ NAVODILO ZA UPORABO dietilamonijev diklofenakat Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate uporabljati pazljivo

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 ZAHTEVE TENIŠKE IGRE V tej predstavitvi bomo... Analizirali teniško igro z vidika fizioloških procesov Predstavili energijske procese, ki potekajo pri športni aktivnosti Kako nam poznavanje energijskih

Prikaži več

0 Osnovni podatki o zbirki

0  Osnovni podatki o zbirki SPREMLJANJE BOLNIŠNIČNIH OBRAVNAV ISTEGA TIPA (SPP) Kontaktni podatki Nacionalni inštitut za javno zdravje Trubarjeva 2, 1000 Ljubljana, Slovenija Ga. I. Zupanc, sbo@nijz.si Pravna podlaga za zbiranje

Prikaži več

FI_236_27_DI.indd

FI_236_27_DI.indd FINANCE, petek, 4. decembra 2009, št. 236»Na dolgi rok lahko sladkorno bolezen omejimo le tako, da že otrokom privzgojimo zdrav način življenja,«pravi Andrej Janež, diabetolog in predstojnik kliničnega

Prikaži več

PowerPoint Presentation-master

PowerPoint Presentation-master POTAPLJANJE Z NITROXOM Nedjan Kastelic, Nitrox Inštruktor 24.3.07 Slovenska potapljaška zveza 1 Potapljanje z Nitoxom Kaj je Nitrox? Nitrox je binarna mešanica, v kateri večino vseh plinov sestavljata

Prikaži več

EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje

EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje KAJ SO EVROPSKE REFERENČNE MREŽE? Evropske referenčne mreže združujejo zdravnike in raziskovalce

Prikaži več

Portorož, 6. in 7. oktober 2017 V organizaciji: 17. kongres fizioterapevtov Slovenije Fizioterapija za vse Petek, 6. oktober Registraci

Portorož, 6. in 7. oktober 2017 V organizaciji: 17. kongres fizioterapevtov Slovenije Fizioterapija za vse Petek, 6. oktober Registraci Portorož, 6. in 7. oktober 2017 V organizaciji: 17. kongres fizioterapevtov Slovenije Fizioterapija za vse Petek, 6. oktober 2017 8.30-9.30 Registracija 9.30-10.00 Otvoritev kongresa 10.00-11.00 Vabljeno

Prikaži več

Telesna vadba bolnikov s cistično fibrozo

Telesna vadba bolnikov s cistično fibrozo Telesna vadba slovenskih bolnikov s cistično fibrozo predstavitev pilotnega projekta društva Rok Bavdek, prof. šp. vzgoje Tema današnjega srečanja V tem prispevku bodo predstavljeni rezultati raziskave,

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO JAZMP-IB/

NAVODILO ZA UPORABO JAZMP-IB/ NAVODILO ZA UPORABO JAZMP-IB/002-29.09.2017 1 Navodilo za uporabo Lomexin 200 mg mehke vaginalne kapsule Lomexin 600 mg mehke vaginalne kapsule fentikonazolijev nitrat Pred začetkom uporabe zdravila natančno

Prikaži več

Maribor Cesta XIV

Maribor Cesta XIV Maribor Cesta XIV. divizije 3, 2000 Maribor Poskrbite, da Vam nekontrolirano ne uhaja voda Vloga in predstavitev društva INKONT Vsak izmed nas doţivlja nenadzorovano uhajanje vode (urinsko inkontinenco)

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 17 / / Stran 2557 Verzija: v1.0 Datum: Priloga 1: Manevri in tolerance zadovoljive izurjeno

Uradni list Republike Slovenije Št. 17 / / Stran 2557 Verzija: v1.0 Datum: Priloga 1: Manevri in tolerance zadovoljive izurjeno Uradni list Republike Slovenije Št. 17 / 10. 4. 2017 / Stran 2557 Verzija: v1.0 Datum: 26.07.2016 Priloga 1: Manevri in tolerance zadovoljive izurjenosti V nadaljevanju je opisan programa leta in s tem

Prikaži več

DataWindow

DataWindow Stran: 1/6 POTENCIALNI PONUDNIK Šifra partnerja: 999999 Tel./Fax: ID št. za DDV partner: Pogodbeni rok: 11.4.2016 Dni za plačilo: ŠEMPETER PRI GORICI, 8.4.2016 1. 960970 PLOŠČA REKONSTRUKCIJSKA 3,5MM,L10

Prikaži več

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING>

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING> NAVODILO ZA UPORABO SmPCPIL087691_2 29.12.2016 Updated: 20.01.2017 Page 1 of 7 Navodilo za uporabo Septanazal za odrasle 1 mg/50 mg v 1 ml pršilo za nos, raztopina ksilometazolinijev klorid/dekspantenol

Prikaži več