Zahvaljujte se Gospodu, ker je dober, ker vekomaj traja njegovo usmiljenje. (Ps 118,1) 50 let redovništva sestre Milke Saje Šturje, 11. avgust 2019

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Zahvaljujte se Gospodu, ker je dober, ker vekomaj traja njegovo usmiljenje. (Ps 118,1) 50 let redovništva sestre Milke Saje Šturje, 11. avgust 2019"

Transkripcija

1 Zahvaljujte se Gospodu, ker je dober, ker vekomaj traja njegovo usmiljenje. (Ps 118,1) 50 let redovništva sestre Milke Saje Šturje, 11. avgust 2019

2

3 Sestra Milka Saje se je rodila v Mirni Peči na Dolenjskem Oče Franc in mama Ivana rojena Gazvoda, sta se poročila V zakonu se je rodilo 11 otrok, trije sinovi in osem hčera. Emilija je bila deveta po vrsti. Pot Božjega otroka je začela že dan po rojstvu, , h krstu sta jo spremljala botra Frančiška in Anton Dragar. Krstil jo je g. Anton Petrič. Hojo za Jezusom je potrdila s sveto birmo v Trebnjem. Svojo redovno pot je začela leta 1969 v Repnjah, kjer je naredila leta 1970 prve zaobljube in leta 1975 večne zaobljube. Od 1970 do 1972 je bila v skupnosti v Zemunu v Srbiji, kjer je pomagala pri gospodarstvu, nato se je vrnila v Repnje, kjer je bila vse do leta Tudi tu je ves čas delala na kmetiji. Leta 1996 je odšla v Petrovče, kjer je skrbela za vrt. Leta 2003 pa je prišla v Šturje. Celo njeno redovno življenje je tesno povezano z naravo, saj je vsa leta delala na vrtu in polju. Ob praznovanju 25. letnice redovnega življenja so sestre jubilantke imele isto geslo, vzeto iz Marijine hvalnice: Moja duša poveličuje Gospoda (Lk 1,47). Ob 50. letnici so si spet izbrale skupno geslo: Zahvaljujte se Gospodu, ker je dober, ker vekomaj traja njegovo usmiljenje (Ps 118,1). Šturci se zahvaljujemo Bogu za njeno posvečeno življenje med nami. Na mnoge je naredila močan vtis pričevalke ljubezni do Boga in ljudi. S hvaležnostjo smo zbrali nekaj vtisov in jih prelili na papir v spomin za zlati jubilej redovništva naše sestre Milke.

4 vir: Župnija Mirna Peč

5 Posvetiti življenje 50 let mineva odkar ste svoje življenje posvetili. Vem, kaj pomeni posvetiti življenje družini (starši), bolnikom (medicinsko osebje), ubogim (Mati Terezija), znanosti (Einstein)... V vas prepoznavam, kaj pomeni posvetiti življenje Bogu. Pomeni vse to: sprejeti vse za svojo družino, prinašati bolnikom Jezusa v sveti hostiji s svojo človeško toplino, opaziti ubogega in pomoči potrebnega, živeti iz modrosti življenja. Kdor je v Bogu, je blizu vsem in vsemu, ker je Bog v vsem in v vseh. župnik Zoran

6 Draga sestra Milka! Človek se nikoli ne vrača praznih rok, kadar v stiski, nesreči ali kesanju poišče Boga. Naj človek želi leteti neskončno visoko, nikoli se ne bo dotaknil zvezd, saj za kaj takega ni ustvarjen. Zmoremo pa prenesti notranjo bolečino, če imamo ob sebi človeka, ki nam pri tem pomaga. Samo srečna ptica lahko poje in samo plemenit človek lahko dela dobra dela, tudi če pri tem nima koristi. In tak človek je zagotovo naša sestra Milka Saje, ki je že 16 let v Šturjah in prav letos praznuje 50 letnico redovništva. Kmalu pa bodo minila 3 leta, kar sem se pred hudim nasiljem preselila v del Šturij, ki mi je odprl vrata v skupino VEČERNE ZARJE. V njej sem spoznala ljudi vernike in duhovnika g. Zorana, ki mi pomagajo vračati vero v življenje, vero v DOBRO in POŠTENO. Kmalu me je pritegnil mil pogled in prijaznost sestre Milke, ki me spominja na mamo, ki jo v svojem težkem življenju tako pogrešam. Ob sestri Milki čutim njeno toplino in čisto dušo, ko se nasmejana usede v našo vrsto pri nepozabnih srečanjih VEČERNE ZARJE. Iskreno ji s sinom Davidom čestitava ob tako visoki in pomembni obletnici redovništva. Ta njen praznik čutim kot praznik nas vseh, ki nam VEČERNA ZARJA pomeni pomemben del našega krščanskega življenja. Draga sestra Milka, bodite zdrava in še dolgo predana prijateljica Boga, našega duhovnika g. Zorana in naše skupine VEČERNA ZARJA.

7 »Vrla žena, kdo jo najde?«šturci smo jo našli, pravzaprav nam je bila podarjena. TO STE VI, SESTRA MILKA! Navzven tako skromna, tiha, skoraj neopazna, v sebi pa nosite veliko božjih darov in talentov a jih ne razkazujete. Ste pridna gospodinja, uspešna vrtnarica, tudi marsikatero moško delo Vam gre od rok. Z veseljem izdelujete voščilnice in nikoli ne odrečete sodelovanja in pomoči. V sestrski hiši ste»stalnica«, ki povezuje staro in novo. Predvsem pa ste molilka, ki neomajno zaupa v Jezusove besede:»prosite in se vam bo dalo, iščite in boste našli, trkajte in se vam bo odprlo.«in še nekaj. Pri Vas človek vedno prejme tisto modro, bodrilno besedo, ki ga dvigne, mu vlije novo moč in ga usmeri na pravo pot. Draga s. Milka! Hvala Vam za 50 let zvestega služenja Bogu, hvala Vam za služenje v naši župniji. Naj Vas On, ki Vas je poklical, še naprej osrečuje s svojo bližino, Vas ohranja zdravo in Vam podarja svoj mir in blagoslov! Le kako bi človek prezrl vedno dobrovoljno, optimistično in gibčno s. Milko na kolesu? Vsa tista leta, ko smo verski tisk prejemali še v kiosku v Marijinem domu, pa ga iz takega ali drugačnega razloga nismo prišli iskat, nas je Ognjišče pričakalo pred hišo: položeno na kolo ali zataknjeno za brisalec avtomobila Hvala, s. Milka! Hvaležna in vesela sem, ljuba s. Milka, za vsa najina srečanja na Slomškovi, ko hitite v cerkev ali proti domu!

8 Spoštovana s. Milka, Šturci smo počaščeni in ponosni, da lahko ob praznikih voščimo svojcem in prijateljem z najlepšimi voščilnicami, ki v duši poglobijo doživljanje in čutenje praznika. Delo vaših pridnih rok, s. Milka. Še obilo Božjega blagoslova in zdravja vam želimo.

9 Dekla sem Gospodova Poznam vas tri leta in name ste naredili vtis. Priznam, da sem bil na začetku»poučen«, da s. Milka ne zmore več In smo vam zato tudi odvzeli kakšno nalogo. Ponižno ste sprejeli. Opravičujem se Vam! Hvala, ker spet delite sveto obhajilo, kadar je to potrebno, hvala, ker nesete Jezusa bolnikom na dom, vedno v dogovoru. Hvala, ker ponižno sprejemate mala služenja v župniji in v svoji redovni skupnosti. župnik Zoran

10 Draga sestra Milka, Vaš jubilej je dobra priložnost, da razmišljam o Vas. Pravzaprav niti ne vem, koliko časa ste v Šturjah, nekaj let, mnogo let, morda dvajset let. Od zmeraj Vas vidim v cerkvi, tam na levi strani v drugi vrsti in Vas pogrešam, ko Vas tam ni. Občudujem Vas, kako ste mirni, tihi, zbrani, neizpostavljeni, skoraj neopazni. Vidim Vas izven cerkve, kjer ste vedno pripravljena pomagati, narediti dobro delo, ne da bi kdo za to vedel. Večkrat se spomnim, kako ste rekla, da boste molila zame, pa ne da bi vas za to prosila, samo na uho vam je prišla moja oz. naša domača težava in že ste želela pomagati z molitvijo. Ko ste zvedela, da nimam kosilke in ne vem, kako bom pokosila travo, ste že bila čez pol ure čudežno pri meni z vso opremo in pokosila travo okoli hiše. Še marsikaj ste naredila tiho, kot da je samoumevno in zato ste mi zgled kristjana, ki dela dobro brez besed in z ljubeznijo. Tudi Vaše delo v župniji je bilo raznoliko, samoumevno in polno ljubezni: neprecenljiva je Vaša molitev za župnijo in njene posameznike, obiskovanje bolnih, ki ste jim prinašala sv. obhajilo, obiski v domu starejših, obhajanje med sv. mašo, prevažanje tovora in ljudi, izdelava kit ob slovesnostih, izdelava voščilnic z dobrodelnim namenom, izdatna pomoč pri praznjenju župnišča pred zidavo novega, zelo rada ste delala v kiosku, kjer ste se veselila pogovora z ljudmi, jim naklanjala svojo prijaznost in čas, in še marsikaj, kar niti ne vemo. Ko je bilo potrebno, ste se kar pojavila in delala. S svojim delom se niste hvalila, ste preveč skromna in ponižna. In tudi ko so Vam kakšno obveznost odvzeli, niste pokazala, da Vam je težko, čeprav menim, da Vam je bilo.

11 Sestra Milka, hvala Vam za vse. Šturci imamo srečo, da ste pri nas. Meni ste s svojim življenjem vzor, kako se lahko v župniji in osebno marsikaj naredi brez veliko besed v Božjo čast. Bog Vam povrni! Ob zlatem jubileju Vam iz srca čestitam. Bog Vas živi!

12 Sestra Milka Sestra Milka se veseli in pravi:»bog me kliče, Bog me vabi, jaz prihajam k njemu z odprtimi rokami. Ponižno mu izražam svoje misli in delo.«njene misli in delo bodo zapisane v knjigi njenega življenja, so klic, ki ustvarja nov svet. S tihoto in mirnostjo nas vabi k ozdravljenju duha in odpiranju oči in srca. Kako srečni smo lahko, da živimo z njo, ki nam pomaga odkrivati Očetov objem ljubezni, v katerega smo poklicani vsi. Z vsem, kar dela in ustvarja z molitvijo, besedno in tiho, notranje, ki je skrb za vse Božje stvarstvo. Je skrbnica in ustvarjalka svojega vrta, ki je poln čudovitih gredic in cvetlic. Ustvarja na tisoče ubodov, zlatih nitk, ki jih vtira v čestitke, njeno delo je poklon revnim in ubogim po celem svetu. Ko je treba, prime za motorno žago in se ne ustraši podreti še tako mogočnega drevesa v gozdu. V poletni vročini je v pomoč sosedom, z veseljem pograbi še tako veliko senožet. Marsikatero noč je prebedela, ko je pomagala nalagati piščance, ker so ljudje potrebovali tudi to njeno molitev. Sestra Milka je potrpežljiva, ponižna, blagohotna, dobra do soljudi, do njih utira Božje poti. Njena krepost je v delu in ljubezni do bližnjega. V tišini nastajajočega dneva prosi za nas Božje milosti. Usmerja nas pri vsem kar smo in kar počnemo. Ni se bala sprejeti klica, svoje življenje je poklonila Bogu.

13 Sestri Milki Najprej so bile novice: V Šturje prihaja nova sestra, delovna sestra, ki je zrasla na dolenjski kmetiji in že od malega delala. In, kot premalokrat v življenju, so se dobri obeti izkazali za preskromne. Prišla je namreč sestra Milka - zadržana, tiha, skromna in delavna. Ko ste nam priskočili na pomoč, smo ostali brez besed in ugotovili, da delate kot težak, zavzeto, brez predaha in brez obotavljanja! A obenem ste nežno prijela, skoraj pobožala grozd, ga utrgala, skrbno pobrala vse jagode in že odbrzela dalje. Počitka ne poznate, razdajate se. Niste oseba, ki bi veliko govorila, a vaša dejanja govorijo za vas. Ob različnih prilikah občudujem prečudovite vizitke, ki jih veze skrbna roka, ki jo vodi čuteče srce polno ljubezni do Boga in bližnjega. Velikokrat smo kot družina deležni vaših pozornosti - otroci pomagajo prodajati vizitke in vedno kakšno povrhu dobijo. Ko smo pričakovali Lucijo, smo od vas dobili pletene copatke, kapico in jopico pisanih barv, da bo primerna tako za fantka kot za punčko. Kakšno iskreno veselje in pričakovanje novega življenja! Morda pa Lucija zaradi tega tako vriska pri maši!? Ampak naštevamo le vidne in otipljive stvari. Le Bog pa ve, koliko molite in prosite za nas in s čim smo si mi to zaslužili. Hvala sestra Milka. Sestra Milka! Ob Vašem prazniku Vam želimo, da bi Vas Bog še dolgo ohranil med nami. Hvala, ker ste zgled pokončne žene na Božji njivi.

14 Ne vem, kako bi začel zgodbo poznanja oziroma sodelovanja s to čudovito ženo v črni obleki in belim okraskom na glavi. Moja pokojna žena Slavica je kot katehistinja veliko sodelovala s šolskimi sestrami - po štursko»nunami«. Nekega dne je bila prisotna na srečanju v njihovi hiši. Kjer je malo več ženskih glav, pridejo na vrsto tudi ideje o vzdrževanju in popravilih v hiši. Beseda da besedo in prišlo je do prvega obiska hiše na Idrijski 12. Tako se je začelo sodelovanje z majhnimi popravili. Moram povedati, da sem z nunami sodeloval tudi v prejšnjih letih. Na žalost ali veselje se te posvečene žene menjavajo. Tako je kot blagoslov prišla v Šturje tudi s. Milka. Že ob prvem delovnem srečanju mi je v dno duše in srca padla njena preprosta narava, polna idej in je kar izžarevala voljo in znanje po raznih delih. Prosim vse tiste, ki bodo prebirali te besede, naj mojega sodelovanja ne razumejo kot veliko hvalo, ampak kot dobrovoljno sodelovanje. Ker me moj spomin že počasi zapušča, se ne spomnim letnice začetka večjih del, sedaj, ko ob priliki velikega dogodka razmišljam o preteklosti... S soglasjem višje instance v Ljubljani je stekel projekt prekritja celotne strehe. S polovično donacijo Goriških opekaren smo prekrili streho z novo kritino. Milina je bilo gledati to nuno v delavskih hlačah, ko je prenašala stare in nove korce po strehi. Po končanem delu se je pokazal višek korcev. Tako smo v naslednji akciji prekrili tudi pomožni objekt garažo in učilnico. S. Milka je imela, kot danes radi rečemo, zdravo kmečko pamet. In je prišla z idejo, da se ob garaži naredi zaprto drvarnico. Z njeno bistroumno voljo in podporo njenih sosester (imen skoraj več ne vem), nam je to uspelo. Moram pa priznati, da je med njimi izstopala s. Majda, ki ni nikoli podvomila v ideje in delovanje s. Milke in je bila zelo močna opora pri vsakem delu. Pokazala se je velika potreba po obnovi kopalnice in stranišča v pritličju. Tudi to smo z veliko vnemo s. Milke in pomočjo še drugih delavcev prostovoljcev naredili. Zob časa naredi svoje. Vhodna vrata so zaključila svojo kariero. S. Milka ima v glavi verjetno posebno delovnega»črvička«, ki

15 spodbuja, da naredimo še to in to. Spet s soglasjem»komande«v Ljubljani smo na željo s. Milke naredili nadstrešek nad vhodnimi vrati. Ne morem pozabiti zadovoljstva in veselja, ko smo delo končali. Z idejo ženskih glav in moškim odobravanjem smo se odločili za velik poseg. Z dobro voljo in veliko vnemo s. Milke in soglasjem s. Majde smo delo srečno končali. Nov vhodni portal, nove kamnite stopnice in nova vhodna vrata. Pri hiši, ki ni več povsem mlada,»hudič k«ne miruje in se pojavljajo težave... z vodovodom, straniščem v pomožnem objektu pa spet z vodovodom ob hiši. Ob tej priliki smo odkopali in obbetonirali kar nekaj tekočih metrov temeljev. Ko bi človek bil komar in bi lahko snemal vsa njena dela, bi danes lahko gledali dolg celovečerni film. Ne morem mimo tega, da povem, da s. Milka obvlada dela, ki naj bi bila domena močnejšega spola. Z vsemi mogočimi orodji in pripravami me je navdušila tudi z delom z motorno žago. Imel sem priložnost doživeti njeno vnemo in zagnanost pri sanaciji v gozdu po naravni nesreči žledolomu. Še dandanašnji jo občudujem in mi zastaja dih, ko se spomnim njene pomoči v našem gozdu. To moje pisanje naj bo majhna zahvala za vse, kar sem prejel in doživel ob skupnem delu. Dodati moram, da je mnogim priskočila na pomoč z besedami, predvsem pa z dejanji. Ko bi in če bi mnogi izmed nas imeli vsaj nekaj njenih sposobnosti v svoji duši, glavi in predvsem srcu, bi bila naša okolica raj. S. Milka, hvala! Obilo zdravja ob vašem redovnem»abrahamu«

16 Draga sestra Milka, veliko lepih spominov me veže na Vas. Kako lepo je bilo, ko smo s skupino Večerna zarja hodili vsako sredo zvečer molit pred Najsvetejše v Vašo kapelo. Včasih smo imeli tudi sveto mašo. Po končani molitvi ste nas sestre prijazno povabile na čaj in pecivo. Vedno je bilo prijetno v Vaši družbi. Pogovori z Vami so nas bogatili in nam odpirali vrata k Bogu. Spominjam se, kako smo skupaj nabirale bršljan za spletanje vencev za novo mašo gospoda Tomaža Kete. Tudi to je bilo prav posebno doživetje v Božjo zahvalo za novomašnika. Nekega dne ste naju z Ivanko peljali na Brezje na obisk k bolni sestri Goretti, za kar sem Vam zelo hvaležna. Takrat sem videla, kako dober šofer ste, draga sestra Milka, saj ste nas kljub gneči in zastojem na cesti varno in dobre volje pripeljali na cilj. Draga sestra Milka, vesela in hvaležna sem, da sta se najini življenjski poti po Božji previdnosti srečali. Ob Vašem častitljivem prazniku zlatem jubileju redovništva Vam prisrčno čestitam. Želim Vam obilo zdravja in Božjega blagoslova! Draga s. Milka! Z vami sem preživela veliko lepih trenutkov, ki se jih z veseljem spomnim. Najbolj pa mi bo ostal v spominu dan, ko sva skupaj odšli nabirat zelenje za izdelovanje adventnih venčkov. Strah, ki se je prikradel vame glede tega, kako bodo potekale delavnice, ste odpodila z veseljem in svojo voljo do dela. To so bili šele začetki delavnic. Takrat sem potrebovala podporo in zagon tudi pri delavnici peke piškotov za misijone. To sem dobila od vas. Hvala vam in hvala tudi za vse molitve. Bog naj vas blagoslovi in vas varuje!!

17 Skrbna Marta Pogled na urejeno okolico in vrt samostana v Šturjah, ki daje obilo sadov, spomni, da so zraven vaše skrbne in pridne roke. Sadovi vrta se znajdejo na marsikateri mizi v Šturjah in tudi v župnišču. župnik Zoran

18 SREČANJE Kje sta srečala se prvič, Jezus, tvoj pogled in moj? Kje so moje vroče želje prvič našle pokoj svoj? Tam, kjer luč samotna, mila, tabernakelj je zlatila, v svitu svete hostije. Kje še zdaj me sreča čaka, čista kakor gorski vir? Kje po solzah in trpljenju v duši se naseli mir? Kjer kadilo se drhteče dviga med voščene sveče, v svitu svete hostije. Življenje je potovanje, za katerega nihče ne dobi zemljevida. Vsakdo potuje po svoje in si sproti riše svoj zemljevid. Vsaka risba je nov smerokaz za vse, ki hodimo po čudovitih poteh življenja. Ob Vašem 50. jubileju Vam želimo obilo zdravja, zadovoljstva, veselja in da bi še dolgo hodila po teh čudovitih poteh življenja, ki naj bodo obsijana z medsebojnim razumevanjem in Božjim blagoslovom.

19 Draga sestra Milka! Velikokrat sva se srečali. Na ulici, pred cerkvijo Pozdravili sva se.»dober dan.dober dan.«pozdravu je v mojih mislih vedno sledilo»bog jo varuj!«zakaj? Zakaj ravno Bog jo varuj, sestro Milko? Zaradi zgleda preprostosti in pristnosti. Zaradi zgleda molitve. Zaradi zgleda ljubezni, lepote in odgovornosti v poslanstvu posvečenega življenja. Zaradi trdnosti in odločnosti. Zaradi postavljanja ogledala, da v veri nosimo v sebi vse, kar potrebujemo za življenje. V duhu besed papeža Frančiška na preteklost gledamo s hvaležnostjo, sedanjost živimo z navdušenjem in prihodnost sprejemamo z upanjem. Iskrene čestitke ob vašem zlatem jubileju redovnega življenja. Draga sestra Milka! Vsak dan bolj čutim vaše skromno in veliko čuteče srce.

20 S. Milki ob 50. obletnici redovništva: Draga s. Milka! Naša petkova Skupina za življenje ob rožnem vencu se zahvaljuje Bogu za Vas, za to, da ste del nas. Smo še mlada skupina. Nismo vedele, kako bo, in če sploh zaživi. Vi, s. Milka, skupaj s s. Mihaelo, ste nas potrdili, obogatili. Vaše redno prihajanje, celo z berglama, Vaše dragocene misli in skrbno izbrane besede nas vedno znova krepijo. Vaše molitve in opozarjanje na uboge tudi nas delajo bolj občutljive in budne. Draga s. Milka, hvala, da nas skupaj s s. Mihaelo vključujete v molitev, da nas učite in lahko z vama molimo Hvalnice, da nam izkazujete gostoljubje v Vaši sveti hiši. Za našo skupino ste pravi blagoslov. S. Milka, Bog Vas živi, iskrene čestitke in še na mnoga leta!

21 Marija pa je sedla k Jezusovim nogam Sedla je, ne le zato, ker je bila utrujena, ampak zato, ker je ljubila. Vaše vsakdanje prihajanje v cerkev, molitev rožnega venca, udeležba pri sveti maši, molitev v samostanski kapeli vse to daje slutiti, da veste, kaj je tisto edino, kar je potrebno, da človek lahko dela, ljubi, živi... župnik Zoran

22 Draga s. Milka, letos je zate posebno, jubilejno leto, ko je prilika, da se obudi spomine za nazaj in zaželi vse dobro za naprej. Zato sem se odločila, da ti napišem pismo. Leta 2003 si prišla v Šturje k svojim sosestram in se hitro vključila tudi v župnijo. Ker sem ostale sestre že poznala, sem kmalu spoznala tudi tebe in sva se hitro spoprijateljili. Spoznala sem tvojo skromnost, delavnost, iznajdljivost, potrpežljivost in karitativnost, kar občudujem še danes. Tvoje delo na vrtu, okrog hiše in vsepovsod mi je še vedno za zgled. Kar si se lotila, vse ti je uspelo, le vipavska burja te je jezila in si se ji težko privadila. Ob večjih vzdrževalnih delih na hiši sem se spraševala, od kod ti toliko energije, ko si sama prepleskala celo hišo, prebarvala vsa okna in polkna, ki jih ni malo, pomagala mojstrom, ki so delali pri vas in tudi kje drugje so te velikokrat potrebovali in nikoli nisi odrekla. Milanu nisem verjela, ko mi je povedal, da te je iskal na vrtu in te ni bilo. Ko te je poklical, si se mu oglasila na strehi hiše, privezana z vrvjo za dimnik in obžagovala veje velikega oreha, ki si ga kasneje odžagala. Uporabo motorne žage si preizkusila tudi pri nas, ko si priskočila na pomoč, ne da bi te prosili. Kar nekajkrat si bila naš šofer - taksist in skupaj nam je bilo vedno lepo. Višek zelenjave z vrta me je velikokrat presenetil, pustila si ga kar pred hišo, kot sv. Miklavž. Lepo je bilo s tabo nabirati šipek na Gori, saj si mi ga celo zmlela in posušila za čaj. Povabila, da grem s tabo k jutranji maši v Križ, sem bila vedno vesela. Lepo je bilo s tabo moliti Rožni venec in biti pri sv. maši v vaši kapeli pri Angelih varuhih ter poklepetati pri zajtrku ob skupni mizi v kuhinji. Ko si v kiosku delila verski tisk, sem te pozdravila kar tam.

23 V času moje bolezni in zdravljenja si me obiskovala, prinašala sv. obhajilo, mi vlivala pogum in zame molila. Ko si imela operacijo kolena in sem prišla na obisk, sem bila presenečena, kako si vse bolečine in težave vdano sprejemala in prenašala brez pritoževanja. Svoje talente si pokazala tudi z izdelavo ročno izdelanih voščilnic in k temu pritegnila še nekaj prostovoljk, ki ti pomagajo. Vesela sem vsakega srečanja s tabo, tvojih kratkih SMS sporočil, odgovorov, ko te pokličem, obiskov pri tebi in tebe pri nas doma. Veliko je še drobnih pozornosti, hvala za vse, s. Milka, Bog lonaj. Ob tvojem zlatem redovnem jubileju ti iskreno čestitam in želim vse dobro. Bog te živi! Draga sestra Milka! Odkar ste nastanjeni v naši župniji Šturje, vas srečujem in čutim kot tiho, mirno, skromno, vztrajno, natančno, močno, ljubečo, našo, globoko verno, duhovno sestro iz ozadja. Bogu hvala, da ste med nami. Hvala vam za zgled zvestobe Kristusu. Hvala vam za vse delo, žrtve in molitve, vidne in nevidne. Bog vas živi še na mnoga leta.

24 Spoštovana sestra Milka! Veseli smo, da živite in služite Bogu in ljudem v naši župniji. V teh letih smo vas spoznali kot pridno, skromno, delavno in prijazno. Praznujete 50. obletnico vašega redovništva. Naj vam dobri Bog še naprej nakloni dušnega in telesnega zdravja, da boste še naprej skupaj z nami služili Bogu in nam bili svetel zgled.

25 Draga sestra Milka, velik praznik je pred nami petdeseta obletnica vašega Bogu posvečenega življenja. Veseli smo, da že šestnajst let tega obdobja življenja delite z nami. Vsi vemo, kaj je zaobljuba, ki smo jo komu dali. Toda kolikokrat jo prelomimo. Tu pa stopi v ospredje vaša neomajna zvestoba zaobljubi, ki ste jo dali pred predstojniki in občestvom, svojemu Ženinu. Vsak dan se srečujemo in smo deležni vaše prijazne besede, toplega nasmeha, pozornosti in skoraj neopazne pomoči, povsod tam, kjer vidite potrebo. Delite jo posameznim osebam ali pa župnijski skupnosti, neglede na vaše počutje in zdravje. Bog naj vam stotero povrne za zgled pravega kristjana, ki vero živi. Bog vas živi še na mnoga leta! Naša sestra Milka! Tiha, neopazna, a vedno prisotna v svojih dobrih delih. Sestra Milka!»Novo zapoved vam dam: Ljubite drug drugega! Kakor sem vas jaz ljubil, tako tudi vi ljubite drug drugega! Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste ljubili drug drugega.«čestitke in zahvala za vsa dobra dela in molitve. Naj vas spremlja zdravje in Božji blagoslov.

26 Spoštovana sestra Milka iskrene čestitke ob Vašem jubileju! Ob tej priložnosti bi z Vami rada delila nekaj spominov na Vaše bivanje v naši župniji. V vseh teh letih, ko ste med nami, sva v naših srečanjih, pogovorih in Vašem delu opažala prepletanje in podobnost z ravnanjem Marte in Marije iz Jezusove prilike v Svetem pismu. Najprej nekaj podobnosti z Marto. Vzorno urejen vrt in gredice v okolici vaše hiše meniva, da je bilo in je vanje vloženo veliko Vašega truda. Ob tem bi Vas rada spomnila na majhno anekdoto iz našega pogovora o»problemih«okrog zalivanja. Seveda je z vodo potrebno varčevati, zato je za vrtnarja skoraj nujno, da si omisli hranilnik za vodo (cisterno). Težava je v tem, da se cisterna hitreje izprazni, kot napolni. Zaželeli ste si, da bi v ta namen vsak teden deževalo. Najin pomislek k temu je bil:»zakaj bi v tem primeru sploh potrebovali cisterno?«znate poprijeti prav za vsako delo in ni vam bilo težko niti povzpeti se po lestvi in pomagati pri prenavljanju strehe vaše hiše. Živo v spominu imava sliko»sestra Milka na strehi«, res pogumno in občudovanja vredno. Vaše delavne roke postanejo zelo prefinjene, ko vanje vzamete iglo, sukanec in druge ustvarjalne materiale, iz katerih leto za letom nastajajo prelepe voščilnice namenjene za praznična voščila. Samo Bog ve, koliko dobrega ste s svojim delom naredili za župnijo, misijone in druge dobre namene. To je samo nekaj najinih skromnih utrinkov iz Vašega dela, ki pa se že vsa leta močno prepleta z deli Marije iz Jezusove prilike in so glavni del Vašega redovnega življenja. Hvala za vse delo v naši župniji, za Vaše molitve in tudi skrita dobra dela, za katere ve samo nebeški Oče, ki naj obilno blagoslavlja Vašo življenjsko pot tudi v prihodnje. Vse dobro Vam želiva

27 V malem si bil zvest. Posvetiti svoje življenje pomeni biti zvest v malem, vsak dan, tudi ko te nihče ne vidi in tudi, ko je težko. Z vsakdanjo zvestobo v malem rastemo v svetosti, ko opravljamo svoje poslanstvo. Svet in Cerkev ne potrebujeta velikih dejanj, dovolj je, da vsak izpolni Božjo voljo. Slika iz puzzl ne bo popolna, če manjka ena sama. Tako je tudi v našem skupnem življenju. Ko sledimo Božji volji, sestavljamo naš čas, kot puzzle ali mozaik. Iz drobnih kamenčkov nastaja umetnina. Zato hvala za vašo vsakdanjo prisotnost in zvestobo svojemu poslanstvu. župnik Zoran

28 Pravijo, da ima vsak svojega angela, moj je čisto meni enak, nikoli ga ni doma. Tako pravi pesnik Pavček, jaz pa zatrdno vem, da imam dva angela. Eden me čuva in hudega brani, ga čutim, a ga ne vidim, drugi se pa po Šturskih gasah s kolesom vozi in ko ga rabiš, je nemudoma ob tebi. Za vsako delo se hitro ogreje, pa točno ve, da se za pripravo drv motorka rabi, za trgatev škarje, za košnjo trave pa kosa. Z vsemi temi instrumenti vešče upravlja in delu primerno orodje s sabo pripelje. Če sem v zadregi, kakšno vizitko bi komu za god ali rojstni dan poslala, me hitro zadrege reši in dobim vizitko unikatno, ročno vezeno. Zahvalo za prečudovito vizitko dobim jaz, ne moj angel. Ko me tlači stiska in sem nemočna in v molitvi šibka, prosim mojega angela, ki gotovo moli zame in tudi namesto mene večkrat, in mi spet zasveti sonce. Ta moj angel je tih in skromen, stalno na preži, kako in komu je potrebna pomoč, da jo bo nesebično razdajal. Ne vem, ali sem kdaj znala izreči iskrena hvala, verjetno ne. Predraga s. Milka, moj vidni angel, ob priliki vašega lepega jubileja vam izrekam iskrena Hvala. Hvala za vse. Hvala za vse lepe trenutke češčenja pred Najsvetejšim v vaši kapeli. Hvala vam za vse lepe trenutke ob vaši skupni mizi ob različnih praznovanjih. Hvala, da ste z nami v molitveni skupini Večerna zarja. Hvala gre tudi dobremu Bogu, da je poskrbel za vse te vaše darove in za to, da ste lahko med nami. Hvala.

29 Spoštovana sestra Milka! Najprej Vam iskreno čestitava za zlati praznik. Naše videvanje se je začelo pri delitvi sv. obhajila. Nekega dne pa sta prišli s sestro Majdo k nam domov. Z možem sva bila začudena ob pogledu na motorno žago. Še bolj sva bila začudena, ko ste rekla, da Vi delate z njo. Tako smo tkali stike, ko je bilo treba nabrusiti verigo, pa tudi, ko so Vam nagajali kakšni drugi hišni pripomočki. Nehote ste ob takih srečanjih med nas delila tudi Vaše duhovne darove. Lepo je delati s takimi ljudmi, ki imajo voljo do dela, posebno z Vami, sestra Milka. Toda že kar nekaj časa je minilo, ko ne prihajate več k nam. Razloge za to veste najbolj Vi. Ste ena redkih žensk s tako pridnimi in spretnimi rokami. Občudujeva tudi Vaše vizitke, ki so polne idej, vaših misli in Božje navzočnosti. Želiva Vam veliko zdravih, srečnih in ustvarjalnih let, ter obilo Božjega blagoslova. Misli za sestro Milko V letih, kar sestra Milka živi med nami, sem jo spoznala kot osebo, ki jo odlikuje skromnost. Ob srečanjih so pogovori sproščeni, prijetni in iskreni. Na zunaj je preprosta oseba ob kateri začutiš globoko modrost plemenitega človeka. Zato, sestra Milka: ostanite taki, kot ste, in božja naklonjenost naj bo vedno z vami.

30 Sestri Milki Med obujanjem spominov na s. Milko sem se spomnila na leto Pripravljali smo se na novo mašo Boštjana Fegica. Med drugim smo se dogovorili, da bo cerkev za novomašno slovesnost okrašena tudi z bršljanovimi kitami. Župnija je bila razdeljena na osem «šivalnic». Pridružila sem se k šivanju na Idrijski pri sestrah. Tam je bilo veliko mladine, otrok in bližnji sosedje. Med delom smo se pogovarjali, prepevali, pa tudi kaj malega zmolili. Sestra Milka nas je razvajala s pijačo, pa tudi s kakšnim sladoledom. Kot vedno je bila marljiva mravljica, ki je neopazno spremljala naše delo in brez prošnje ali izrečene besede že priskočila na pomoč. Že zjutraj je bila med bršljanom v gradu na ajdovski strani Hublja. Nabrali so približno toliko bršljana, kot smo ga med dnevom porabili za šivanje kit. Do prihoda «šivilj» so listke pripravili za uporabo. Bila je neutrudna, tiha, skromna in potrpežljiva, vedno pripravljena za sodelovanje in pomoč. Nam dodeljene metre bršljanovih kit smo kar prehitro sešili in naša aktivnost na Idrijski je bila zaključena. Hvala, sestre, da smo smeli biti pri vas in med vami. Lepo nam je bilo. Sestra Milka! Naša skupna srečanja z Vami so mi ostala najbolj v spominu. Najbolj mi je bilo všeč vaše pripovedovanje, vaše življenjske zgodbe, naša skupna snidenja.

31 Spoštovana s. Milka! Lepo Vas pozdravljam in se Vam globoko priklonim. Ni dolgo, a vendar je že 16 let, odkar ste med nami Šturci, ki smo včasih tudi težki. Z veseljem smo Vas sprejeli medse, Vas spoštujemo, poslušamo in kramljamo z vami. Kako bi ne, ko pa znate tako lepo pristopiti k človeku v ponižnem in toplem tonu, saj iz Vašega srca izžareva lepota in milina Vaše duše. Rekla bi, da ste mravljica med nami. Ob vsakem času ste pripravljena za pomoč, pa naj bo duhovna ali telesna stiska. V tem tempu življenja, ki tako hiti mimo nas, smo Šturci lahko srečni, da imamo zlato slavljenko. Veseli smo in srečni, da Vam bomo lahko čestitali in segli v roko ter zaželeli veliko Božjega blagoslova ob Vašem praznovanju 50 let redovništva. Naj Vas Bog ohrani še vrsto let pri zdravju in moči ter bivanju med nami. Draga s. Milka! Odkar Vas poznamo, na poti v cerkev ali iz cerkve izmenjamo besedo ali dve, pozdrav, nasmeh. Spominjate naju na toplo sonce, na osebo, polno miru in topline, na mamo! Bogu hvala za vaš»da«njegovemu klicu in da ste že toliko časa med nami!

32 Draga sestra Milka, ob Vašem jubileju Vam iskreno čestitamo in želimo še veliko Božjega blagoslova. Sodelavci Karitas se zavedamo, da je dobrodelnost ena od ključnih poslanstev vsakega kristjana, saj s tem najbolj posnemamo Jezusa in njegova sklanjanja k najbolj ubogim. Hvaležni smo, da imamo pri svojem delu en lep in konkreten zgled v Vas. Vaša pozornost do malega človeka, vaše pridne roke pri izdelovanju voščilnic v korist misijonov, celo vaša fizična pomoč posameznikom nam daje veliko spodbudo za naše poslanstvo. Ob vsem delu pa nas vedno nagovarjate s svojo pobožnostjo in skromnostjo. Tako nam pričujete, da se od Jezusa gre k ubogim in od ubogih se gre k Jezusu! Ponosni smo na Vas in hvaležni, ker ste s svojo tiho prisotnostjo in neizmerno dobrotljivostjo vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Hvala, ker ste v srcu vedno z nami. Sestri Milki! Hvala za vso pomoč in vse molitve v naši župniji. Za dober zgled ponižnosti in služenja. Na življenjski poti naj Vas spremlja Božji blagoslov in Marijino varstvo.

33 čez veliko te bom postavil! Spoštovana s. Milka. Čestitam Vam ob Vašem zlatem jubileju. Bog naj vam bo bogat plačnik za vaše življenje med nami. Naj blagoslavlja vaše dni in jih napolni z veseljem. Naj vam da moč v trenutkih, ko čutite svojo nemoč in krhkost. In ko pride čas, ko ne bo več časa, in bo samo večnost, takrat glejte iz obličja v Obličje njega, ki ste mu posvetili življenje. župnik Zoran

34 Sestri Milki Boglonaj, s. Milka, za vsa vaša dobra dela in za vse talente, ki jih opravljate v naši župniji. Posebno pa za vaš nasmeh, ko švignete mimo s kolesom. Ob vašem jubileju Bogu hvala z majhnim duhovnim šopkom. Sestra Milka! Ob vašem jubileju vam iskreno čestitamo! Hvaležni smo za Vaš zgled prijaznosti, odprtosti in zvestobe na svoji poti. Želimo Vam zdravja, vsi naslednji koraki pa naj bodo še naprej polni vere in upanja.

35

36

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

VSEBINA I. MOLITVENE URE Molimo Jezusa S psalmi slavimo Gospoda Za edin

VSEBINA I. MOLITVENE URE Molimo Jezusa S psalmi slavimo Gospoda Za edin VSEBINA I. MOLITVENE URE...................... 7 1. Molimo Jezusa......................... 9 2. S psalmi slavimo Gospoda................ 27 3. Za edinost in vero...................... 49 4. Na čast Srcu

Prikaži več

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Krst je novo rojstvo, novo življenje. Brez krsta bi zapadli zakonu izvirnega greha. Ko se spominjamo dejanja Pilatove obsodbe, vemo, da je to

Prikaži več

DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014

DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014 DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014 O pojdi še k bratom, pomlad, jim upa v srca vlij, in novih jim moči prinesi in svetlih še nad. Pridi, pomlad, bl. A. Grozde Besedila

Prikaži več

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf SEPTEMBER Vrata našega oddelka na Osnovni šoli Alojza Hohkrauta so se odprla 03.09.2018 in že prvi dan smo pričeli s skupnim sodelovanjem z OŠ. V dopoldanskemu času smo skupaj z učenci in učiteljicami

Prikaži več

Microsoft Word - Pastoralni koledar doc

Microsoft Word - Pastoralni koledar doc PASTORALNI KOLEDAR ŽUPNIJE ŠMARJETA za pastoralno leto 2013/2014 Legenda Državni praznik (dela prosti dnevi) Nedelja Župnijska romanja Dejavnosti za člane ŽPS Dejavnosti mladinske in študentske pastorale

Prikaži več

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez 1. Ki je za nas krvavi pot potil 7.12.1991 nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nezvestobo sv. očetu, Cerkvi in Bogu. 5.8.1994 Ponovno vas vabim,

Prikaži več

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca "Dragi otroci! To župni

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca Dragi otroci! To župni Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca 1984. "Dragi otroci! To župnijo sem posebej izbrala in jo želim voditi. V ljubezni

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom

Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom vsebina Panonskim cvetovom na pot 7 Prvi cvet: Dežela ob rekah 9 Drugi cvet: sveta ciril in Metod

Prikaži več

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa 17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsak doume, čeprav jezika morda ne razume. Beseda sama

Prikaži več

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenje. Dojenje je nadaljevanje tesne povezave, ki sta jo

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

Je pred nami nov dan

Je pred nami nov dan NAŠE OBČESTVO Ljubljana Sv. Trojica Leto XXXV 9/2017 Biti Cerkev pomeni biti občestvo V homiliji na letošnje binkošti je papež Frančišek posvaril pred dvema ponavljajočima se skušnjavama:»prva je ta, da

Prikaži več

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo 1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospod, usmili se (Gospod, zdaj sem tukaj pred teboj); Vsi,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vrtec pri OŠ Polhov Gradec Z ROKO V ROKI OTROCI IN ODRASLI JERICA KREFT, NATAŠA PELJHAN POBUDA Na enem od srečanj ravnateljev in koordinatorjev v okviru Mreže vrtcev/šol Korak za korakom, ki ga organizira

Prikaži več

Je pred nami nov dan

Je pred nami nov dan NAŠE OBČESTVO Ljubljana Sv. Trojica Leto XXXIV 6-8/2014 Molitev za življenje Od petka, 30. maja, do sobote 7. junija je na pobudo gibanja Duhovniki za življenje (Priests for Life) potekala molitev k Svetemu

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

Pred nami

Pred nami Leto II., št. 106, 20. nedelja med letom; 16.8.2015 Naša oznanila Cerkev čistijo iz Štrihovca, Bog povrni! Z današnjo nedeljo 16.8.2015 se spet vrača običajni nedeljski razpored sv. maš, torej ob 07.30

Prikaži več

DEVETDNEVNICA K SV. JOŽEFMARIJU ZA DELO Molitev k sv. Jožefmariju Bog, ki si po posredovanju presvete Device Marije podelil duhovniku svetemu Jožefmar

DEVETDNEVNICA K SV. JOŽEFMARIJU ZA DELO Molitev k sv. Jožefmariju Bog, ki si po posredovanju presvete Device Marije podelil duhovniku svetemu Jožefmar DEVETDNEVNICA K SV. JOŽEFMARIJU ZA DELO Molitev k sv. Jožefmariju Bog, ki si po posredovanju presvete Device Marije podelil duhovniku svetemu Jožefmariju neštete milosti in ga izbral kot zvesto orodje

Prikaži več

Šola Piali Ashar Alo

Šola Piali Ashar Alo 1. DOMA V SLOVENIJI... Šola Piali Ashar Alo Poročilo maj-september 2015 Tudi letos smo del svojih poletnih počitnic preživeli v Sloveniji. Mesec maj je bil res poseben in nam bo ostal v zelo lepem spominu,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO SE RIMSKA KURIJA PREKO ZAPOVEDANE MOLITVE NORČUJE IZ LASTNIH VERNIKOV IN IZ VSEH NAS, SAJ NAM JE VZELA ORODJE LASTNEGA DOZOREVANJA MOLITEV. JAVNO ZNANIH MOLITVENIH ALTERNATIV V ZAHODNI CIVILIZACIJI

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

Jacques Philippe: Če bi poznali Božji dar Prevod: Tadeja Petrovčič Jerina Jezikovni pregled: Marija Bratina Zasnova naslovnice: Polona Lisjak Prelom:

Jacques Philippe: Če bi poznali Božji dar Prevod: Tadeja Petrovčič Jerina Jezikovni pregled: Marija Bratina Zasnova naslovnice: Polona Lisjak Prelom: Jacques Philippe: Če bi poznali Božji dar Prevod: Tadeja Petrovčič Jerina Jezikovni pregled: Marija Bratina Zasnova naslovnice: Polona Lisjak Prelom: Sandra Pohole, K8 dizajn Izdaja: prva Izdaja: Založba

Prikaži več

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA)

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA) STORYLINE PROJEKT OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - Krašnja) ULICA S TRGOVINAMI Tekst: Marta Per, vodja projekta, učenci v OPB Krašnja, gospa Brigita Rožič Foto: Helena Urbanija, Katarina

Prikaži več

Prijetno dopoldan v vrtcu

Prijetno dopoldan v vrtcu DOPOLDANSKO DRUŽENJE TREH GENERACIJ V VRTCU (BRALNA DELAVNICA Z USTVARJANJEM) VRTEC PRI OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ DIPL. VZG. VLADKA ŽAJBER PREDNOSTNO PODROČJE VRTCA V 2018/19 GOVORNO JEZIKOVNO Opažamo,

Prikaži več

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več

OBUDIMO KULTURNO ŽIVLJENJE V LOKAVCU

OBUDIMO KULTURNO ŽIVLJENJE V LOKAVCU Predstavitev študijskega krožka Obudimo kulturno življenje na vasi Mentorica Alenka Furlan Obudimo kulturno življenje v Lokavcu Lokavec - vas pod Čavnom LOKAVEC razpotegnjena vas 13 zaselkov ljudje se

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

Microsoft Word - KONČNA VERZIJA.doc

Microsoft Word - KONČNA VERZIJA.doc OSNOVNA ŠOLA POLJANE Poljane nad Škofjo Loko 100 MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ POLJANSKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA VARČUJEM, PRIHODNOST IN SREČO KUPUJEM Tematsko področje: SOCIOLOGIJA Avtorja: Mateja Božnar,

Prikaži več

3

3 3. VELIKONOČNA NEDELJA Prvo berilo: Apostoli in Sveti Duh pričujejo o Jezusovem vstajenju Apd 5,27-32.40-41 Berilo iz Apostolskih del. Tiste dni je véliki duhovnik zasliševal apostole:»ali vam nismo zabičali,

Prikaži več

Nrast_05_08.qxd

Nrast_05_08.qxd NOVA RAST le glasilo molivcev za duhovne poklice to XXII, april 2012, šte vil ka 2 Teden molitve za duhovne poklice na župniji Foto: I. Vinovrški M. Kramberger Daruj svoje srce Gospodu Daruj svoje srce

Prikaži več

TEMA 33. ČETRTA BOŽJA ZAPOVED: SPOŠTUJ OČETA IN MATER 1. RAZLIKA MED PRVIMI TREMI IN PREOSTALIMI SEDMIMI ZAPOVEDMI DEKALOGA Prve tri zapovedi govorijo

TEMA 33. ČETRTA BOŽJA ZAPOVED: SPOŠTUJ OČETA IN MATER 1. RAZLIKA MED PRVIMI TREMI IN PREOSTALIMI SEDMIMI ZAPOVEDMI DEKALOGA Prve tri zapovedi govorijo TEMA 33. ČETRTA BOŽJA ZAPOVED: SPOŠTUJ OČETA IN MATER 1. RAZLIKA MED PRVIMI TREMI IN PREOSTALIMI SEDMIMI ZAPOVEDMI DEKALOGA Prve tri zapovedi govorijo o ljubezni do Boga, ki je najvišje Dobro in poslednji

Prikaži več

Postojna, 2017

Postojna, 2017 Postojna, 2017 Zgodbo napisala: Anuša Gaši Zgodba je povzeta po ljudski legendi o pastirčku Jakobu Oblikoval: Ertunč Sali Založil: Zveza društev Mladinski center Postojna Idejna zasnova: Društvo prijateljev

Prikaži več

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo sta skupaj z dvema dijakoma iz Gimnazije Bežigrad in

Prikaži več

Na tvojo besedo Oratorijsko glasilo ORATORIJSKE DELAVNICE Eko obleke Kuharska delavnica Izdelovanje svečk Rožno milo Maserska delavnica Turbo plastenk

Na tvojo besedo Oratorijsko glasilo ORATORIJSKE DELAVNICE Eko obleke Kuharska delavnica Izdelovanje svečk Rožno milo Maserska delavnica Turbo plastenk Na tvojo besedo Oratorijsko glasilo ORATORIJSKE DELAVNICE Eko obleke Kuharska delavnica Izdelovanje svečk Rožno milo Maserska delavnica Turbo plastenke Mavrične ribice Novinarska delavnica Oratorij 2014

Prikaži več

zdr04.doc

zdr04.doc Raziskava o navadah ljudi pri uporabi zdravil Q0) anketar oznaci ali odgovarja... 1 skrbnik 2 ostali Q1) ZA ZACETEK BI VAM ZASTAVIL(A) NEKAJ VPRAŠANJ O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVSTVENIH NAVADAH. KAJ BI REKLI,

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

MOLITVENA URA ZA DUHOVNIKE

MOLITVENA URA ZA DUHOVNIKE MOLITVENA URA ZA DUHOVNIKE Pesem: Mogočno se dvigni V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen. D: Gospod, združeni s tistim Božjim namenom, s katerim si ti sam na zemlji slavil nebeškega Očeta in ga

Prikaži več

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate 1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijatelji, sodelavci. Dogodki v Planici omogočajo tudi edinstvene

Prikaži več

PDF generator

PDF generator RadoSt 22.03.2016 Objave v poročilu vsebujejo naslednja gesla: RADO STOJAVNOVIČ FESTIVAL KULINARIKE Press CLIPPING d.o.o., Kraljeviča Marka ulica 5, 2000 Maribor, Slovenija, tel.: +386 2 25 040 10, fax:

Prikaži več

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Osnovna šola bratov Letonja telefon/fax: (03) 8965300, 8965304 Šmartno ob Paki 117 e-pošta: os-bl-smartno@guest.arnes.si 3327 Šmartno ob Paki spl. stran: www.ossmartno.si SAMOEVALVACIJSKO POROČILO SODELOVANJE

Prikaži več

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njihovega otroštva z otroštvom v sedanjem času. Vsi ugotavljamo,

Prikaži več

SPOROČILA BOGA OČETA 1. SPOROČILO SVETEGA BOGA, VEČNEGA OČETA LESKOVCA, OB LJUBI MOJI SINOVI IN HČERE! ALI ME POZNATE? KDO SEM JAZ ZA

SPOROČILA BOGA OČETA 1. SPOROČILO SVETEGA BOGA, VEČNEGA OČETA LESKOVCA, OB LJUBI MOJI SINOVI IN HČERE! ALI ME POZNATE? KDO SEM JAZ ZA SPOROČILA BOGA OČETA 1. LESKOVCA, 15.7.2012 OB 11.30 LJUBI MOJI SINOVI IN HČERE! ALI ME POZNATE? KDO SEM JAZ ZA VAS IN V VAŠEM ŽIVLJENJU? ALI ME RES ŽELITE POZNATI? NE BOJTE SE ME, KER SEM VEDNO Z VAMI!

Prikaži več

BISTRIŠKI ZVON 6. POSTNA, CVETNA NEDELJA DUHOVNA MISEL: Čeprav je bil Jezus Kristus v Božji podobi, se ni oklepal svoje enakost

BISTRIŠKI ZVON 6. POSTNA, CVETNA NEDELJA DUHOVNA MISEL: Čeprav je bil Jezus Kristus v Božji podobi, se ni oklepal svoje enakost BISTRIŠKI ZVON 6. POSTNA, CVETNA NEDELJA 25. 3. 1. 4. DUHOVNA MISEL: Čeprav je bil Jezus Kristus v Božji podobi, se ni oklepal svoje enakosti z Bogom, ampak je sam sebe izničil, tako da je prevzel podobo

Prikaži več

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima ženske, kar zelo skriva pred svojo Branko, ki jo ljubkovalno

Prikaži več

BIZELJSKI AJDOV KOLAČ, poročilo

BIZELJSKI AJDOV KOLAČ, poročilo Izpostava Brežice Cesta prvih borcev 41 8250 Brežice tel, fax: (07) 49 61 165 E-mail: marija.levak@siol.net DRUŠTVO KMETIC BREŽICE BIZELJSKO www.kmetijskizavod-nm.si Iz ajde pripravljamo številne jedi,

Prikaži več

univerzitetni klinični center ljubljana University Medical Centre Ljubljana PEDIATRIČNA KLINIKA Klinični oddelek za neonatologijo Bohoričeva L

univerzitetni klinični center ljubljana University Medical Centre Ljubljana PEDIATRIČNA KLINIKA Klinični oddelek za neonatologijo Bohoričeva L univerzitetni klinični center ljubljana University Medical Centre Ljubljana PEDIATRIČNA KLINIKA Klinični oddelek za neonatologijo Bohoričeva 20 1000 Ljubljana, Slovenija Tel.: (01) 522 34 01 Fax.: (01)

Prikaži več

(Microsoft Word _gradivo_\232t_6)

(Microsoft Word _gradivo_\232t_6) DUŠA DUHOVNA ŠOLA DAROVANJE AROVANJE IN ŽRTEV 2011-12, št. 6 Stran 1 REFLEKSIJA 2011-12, št. 6 Stran 2 IZ DON BOSKOVEGA ŽIVLJENJA Janez Bosko je kot bogoslovec večkrat izkusil, da je njegov poklic v nevarnosti.

Prikaži več

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd PROMOCIJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V Zdravstvenem domu Ljubljana izvajamo program Promocija zdravja na delovnem mestu, ki je namenjen ozaveščanju delavcev in delodajalcev o zdravem življenjskem slogu

Prikaži več

OS Podgora

OS Podgora Vzgoja sadik paradižnika, feferonov, paprike, jajčevcev, zelene S kmetijskim krožkom smo začeli že januarja 2010. Ker pozimi ni dela na vrtu, smo vzgajali sadike (135 kom) na okenskih policah šole. Nekaj

Prikaži več

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano ZADOVOLJSTVO DIJAKOV S ŠOLSKO PREHRANO Primerjava šolskih let 2015/16, 2016/17, 2017/18 Vzorec Poklicni program (SPI) Strokovni program (SSI) Gimnazija (GIM) Skupaj 2015/16 0 190 40 230 2016/17 50 115

Prikaži več

Microsoft Word - MO_Oznanila_julij2019_b.doc

Microsoft Word - MO_Oznanila_julij2019_b.doc znanila župnije Dolenja vas, Rokov lončarski zvon. letnik XXIX., št. 7, 1. julij 2019 Počitek Človek se uči celo življenje. In večinoma se učimo zato, da lahko delamo, kajti s tem, ko delamo smo koristni

Prikaži več

_gradivo_št_3

_gradivo_št_3 DUŠA DUHOVNA ŠOLA Spoznavanje Božje ljubezni»daj mi duše, drugo vzemi«zajemimo iz duhovne izkušnje sv. Janeza Boska, da bi hodili v svetosti po poti naše posebne poklicanosti. (Vezilo 2014) DUŠA 3 2013/14

Prikaži več

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa PESMI O POMLADI»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisan in v koledarju s posebno sličico narisan. Ko pomlad se prebudi,

Prikaži več

RASTAFARIJANSTVO

RASTAFARIJANSTVO RASTAFARIJANSTVO UVOD Ko večina ljudi sliši besedo rastafarijanstvo pomisli na drede na glavi, reagge in uživanje marihuane. Vendar je rastafarijanstvo vse več kot to. To je način življenja in filozofija,

Prikaži več

Khamikaze - Astro - Vogel 2011.indd

Khamikaze - Astro - Vogel 2011.indd VESOLJE, KI ME PREVZEMA SREČANJE PRIJATELJEV RADIA OGNJIŠČE VOGEL 2011 utrinki Kje smo? Živimo v prostoru in času. Smo del narave (Stvarstva) in zato razmišljajmo o njej. Doma smo v galaksiji Rimska cesta

Prikaži več

Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec Črešnjevec 47, 2310 Slovenska Bistrica Tel: (02) Fax: (02) w

Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec Črešnjevec 47, 2310 Slovenska Bistrica Tel: (02) Fax: (02) w Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec Črešnjevec 47, 2310 Slovenska Bistrica Tel: (02) 8055150 Fax: (02) 8055158 o-cresnjevec.mb@guest.arnes.si www.cresnjevec.si projekt ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O

Prikaži več

1. stran od 8 Subscribe Share Past Issues Tra E-časopis Številka 3, februar 2015 Pripravljeni na start! Čez nekaj tednov bo v Sloveniji 33 šol igralo Prometno kačo. Cilj prometne kače je spodbuditi otroke

Prikaži več

BESEDILA O VZGOJI V DRUŽINI VZGOJA IN NOVE TEHNOLOGIJE Nove generacije so se rodile v medsebojno povezan svet, na katerega njihovi starši niso bili na

BESEDILA O VZGOJI V DRUŽINI VZGOJA IN NOVE TEHNOLOGIJE Nove generacije so se rodile v medsebojno povezan svet, na katerega njihovi starši niso bili na BESEDILA O VZGOJI V DRUŽINI Nove generacije so se rodile v medsebojno povezan svet, na katerega njihovi starši niso bili navajeni. Zelo zgodaj dostopajo do interneta, do družbenih omrežij, chatov, video

Prikaži več

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard December je čas veselja in obdarovanja. To je tisti mesec, ki kljub nizkim temperaturam prinaša na lica tople nasmehe. K čimer seveda pripomorejo

Prikaži več

Mihaelov list Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. (Lk 2,19) leto XXVI številka 1 NOVA NASLOVNICA novim letom

Mihaelov list Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. (Lk 2,19) leto XXVI številka 1 NOVA NASLOVNICA novim letom Mihaelov list Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. (Lk 2,19) leto XXVI 2017 1številka 1 NOVA NASLOVNICA novim letom je pred nami nov Mihaelov Z list. Ta ima tudi letos

Prikaži več

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kulturne dediščine in spodbujanje skupnih evropskih vrednot

Prikaži več

POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo.

POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo. POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo. Imajo svojo gospodarico, pravo čebeljo kraljico. Ta

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več

6

6 30. 6. 1. berilo: 1 Kr 19,16b.19-21; Psalm: 16;2. berilo: Gal 5,1.13-18; Evangelij: Lk 9,51-62 13. NEDELJA MED LETOM Jezusove zahteve do učencev Evangeljski odlomek ima dva dela: Najprej vidimo, kako Jezusa

Prikaži več

(Microsoft Word - Papir\350ki vtisov Ve\350erje v temi.doc)

(Microsoft Word - Papir\350ki vtisov Ve\350erje v temi.doc) Pojedli in potem so zapisali Učitelji, ki delajo s slepimi in slabovidnimi učenci seminar 29. 10 2013 Odlična izkušnja. Popolnoma dobiš predstavo. Vse moraš potipati: koliko pijače si nalil, kaj je na

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1.

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1. DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik strazisar.spela@gmail.com Čas izmenjave: od 1. 7. do 28. 7. 2018 SPLOŠNO: Država in kraj izmenjave

Prikaži več

BISTRIŠKI ZVON 33. NEDELJA MED LETOM Čez dolgo časa pa je gospodar teh služabnikov prišel in napravil z njimi račun. In pris

BISTRIŠKI ZVON 33. NEDELJA MED LETOM Čez dolgo časa pa je gospodar teh služabnikov prišel in napravil z njimi račun. In pris BISTRIŠKI ZVON 33. NEDELJA MED LETOM 19. 11. 2017 26. 11. 2017 Čez dolgo časa pa je gospodar teh služabnikov prišel in napravil z njimi račun. In pristopil je tisti, ki je bil prejel pet talentov, in je

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU 2017/2018 Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojitelji

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU 2017/2018 Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojitelji PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU 20172018 Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice) - ter posreduje koordinatorici

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

Lastnik fotografije Učenec, ki je fotografijo prinesel v šolo za razstavo Kdo je na sliki Leto nastanka fotografije 1949 Franc Černigoj z Ustij Jure B

Lastnik fotografije Učenec, ki je fotografijo prinesel v šolo za razstavo Kdo je na sliki Leto nastanka fotografije 1949 Franc Černigoj z Ustij Jure B Lastnik fotografije Učenec, ki je fotografijo Leto nastanka fotografije 1949 Franc Černigoj z Ustij Jure Bajc, 8. r. Juretova pra stara mama in pra stari tata pri poroki; slikano na mostu čez reko Vipavo

Prikaži več

Tekst

Tekst Služba za odnose z javnostmi Zaloška cesta 2 1525 Ljubljana E soj@kclj.si W www.kclj.si Ljubljana, 3. december 2018 Pohvale in zahvale zaposlenim v UKC Ljubljana novembra 2018 Spoštovani, v sodelovanju

Prikaži več

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted 1. - 4. junij ČETRTEK, 1. 6. PETEK, 2. 6. SOBOTA, 3. 6. NEDELJA, 4. 6. 6:00 Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor 11.00 Vina sveta Na obisku redni blok 12:20 (6,0 EUR) redni blok

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja PREDSTAVITEV ZA STARŠE ŠOLSKO LETO 2011/12 Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo

Prikaži več

Praznik sv. Petra in Pavla 2012 Molitvena ura za duhovne poklice (pripravil Vlado Bizjak) Začetek s križem in počastitvijo Najsvetejšega zakramenta, č

Praznik sv. Petra in Pavla 2012 Molitvena ura za duhovne poklice (pripravil Vlado Bizjak) Začetek s križem in počastitvijo Najsvetejšega zakramenta, č Praznik sv. Petra in Pavla 2012 Molitvena ura za duhovne poklice (pripravil Vlado Bizjak) Začetek s križem in počastitvijo Najsvetejšega zakramenta, če je izpostavljen. Voditelj: Zbrali smo se ob prazniku

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 SLAŠČIČARNA KATALOG TORT Pojasnila o naročilu in izdelavi torte Torto, izbrano iz te predstavitve, lahko dobite 4 dni po naročilu. Torto, izdelano po posebnih željah, je treba naročiti najmanj 4 dni pred

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

ANALIZA ANKETNEGA VPRAŠALNIKA UČENCI Šolsko leto 2014/15 OSNOVNI PODATKI ŠTEVILO UČENCEV, ki so rešili vprašalnik: 93 (število vseh učencev 4. 9. razreda je 114), torej 81,6 % učencev in učenk je rešilo

Prikaži več

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t 1. Ritmično ogrevanje Pripomočki: Ročni boben ali drug tolkalni inštrument za podporo ritma Hodimo prosto po prostoru na vsako 8. dobo = PLOSK Hodimo, na 4. dobo = TLESK + na vsako 8. dobo = PLOSK Preštejemo

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojitelji

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojitelji PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU 2017-2018 Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice) - ter posreduje koordinatorici

Prikaži več

OZNANILA Župnija Ljubljana Sveti Križ Maj 2017 VES TVOJ, MARIJA Dnevi hitijo mimo. Včasih se mi zazdi, da jih le opazujem, kako se vozijo mimo mene. K

OZNANILA Župnija Ljubljana Sveti Križ Maj 2017 VES TVOJ, MARIJA Dnevi hitijo mimo. Včasih se mi zazdi, da jih le opazujem, kako se vozijo mimo mene. K OZNANILA Župnija Ljubljana Sveti Križ Maj 2017 VES TVOJ, MARIJA Dnevi hitijo mimo. Včasih se mi zazdi, da jih le opazujem, kako se vozijo mimo mene. Kot hitri vlak, kadar stojim pred zapornico. Vem, da

Prikaži več

DECEMBER 2015 LETO XXV 9 številka Izdaja ŽUPNIJSKI URAD IG, tel.: Odgovorna oseba: Jože Pozderec, župnik. SVETO LETO BOŽ

DECEMBER 2015 LETO XXV 9 številka Izdaja ŽUPNIJSKI URAD IG, tel.: Odgovorna oseba: Jože Pozderec, župnik.   SVETO LETO BOŽ DECEMBER 2015 LETO XXV 9 številka Izdaja ŽUPNIJSKI URAD IG, tel.: 01 420 25 50. Odgovorna oseba: Jože Pozderec, župnik. www.salve.si/ig SVETO LETO BOŽJEGA USMILJENJA Božje usmiljenje je veliko. Tako nas

Prikaži več

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx ŠPORTNE IGRE ZAPOSLENIH 2017 RAZPIS IN OBRAZEC ZA PRIJAVO Spoštovani, Olimpijski komite Slovenije Združenje športnih zvez v sodelovanju z občinskimi športnimi zvezami organizira Športne igre zaposlenih

Prikaži več

Bodi moder zgled

Bodi moder zgled www.modra-energija.si Bodi moder zgled Moč je v vaših rokah Naredite kaj za bolj zdravo okolje.naredite nekaj koristnega. Prevzemite del skrbi in odgovornosti za naravo. Kar storimo dobrega za naravo,

Prikaži več

PDF generator

PDF generator Poročilo medijskih objav OVERNET D.O.O. Pripravljeno: Pojavnost: 11.09.2017 TISKANI 1 Ključne besede v poročilu: AKCIJA USTAVI.SE 1 USTAVI.SE 1 Press CLIPPING d.o.o., Tržaška cesta 65, 2000 Maribor, Slovenija,

Prikaži več

Lutkovno gledališče Ljubljana Tunel LGL Premieri 11. in 12. maj 2017 Sezona 2016/17

Lutkovno gledališče Ljubljana Tunel LGL Premieri 11. in 12. maj 2017 Sezona 2016/17 Lutkovno gledališče Ljubljana Tunel LGL Premieri 11. in 12. maj 2017 Sezona 2016/17 Avtorji: Tin Grabnar, Nina Šorak, Zala Dobovšek, Asja Kahrimanović Babnik Režiser: Tin Grabnar Likovna podoba: Matija

Prikaži več

PRIPRAVILA: Nevenka Šalamon

PRIPRAVILA: Nevenka Šalamon PRIPRAVILA: JANUAR PON 7.jan 14.jan Nastop Velenje 21.jan 28.jan TOR 1.jan 8.jan Skupna tombola 15.jan 22.jan 29.jan SRE 2.jan 9.jan 16.jan 23.jan 30.jan Sv. maša ČET 3.jan Nastop RD Polzela 10.jan 17.jan

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Veterinarska fakulteta 5_Navodil MIŠVF Pferdeklinik am Kottenforst http://www.pferdeklinikkottenforst.de/ Nemčija, zvezna dežela Severno PorenjeVestfalija, Blizu krajev Köln in Bonn ter meje z Belgijo.

Prikaži več

DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE

DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE 1. UVOD: Vsak človek ima 23 parov kromosomov, od tega 22 parov avtosomih kromosomov in en par spolnih kromosomov. Ta ne določata samo spola, temveč vsebujeta tudi gene za nekatere

Prikaži več