Kvint Tulij CI CER ON v MALI PRIROCNIK ZA VOLILNO KAMPANJO v v Prevod Matevž ZUPANC/C (1-28) in Aleš A1A VER 1 Domnevni avtor besedila je Kvint Tulij

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Kvint Tulij CI CER ON v MALI PRIROCNIK ZA VOLILNO KAMPANJO v v Prevod Matevž ZUPANC/C (1-28) in Aleš A1A VER 1 Domnevni avtor besedila je Kvint Tulij"

Transkripcija

1 Kvint Tulij CI CER ON v MALI PRIROCNIK ZA VOLILNO KAMPANJO v v Prevod Matevž ZUPANC/C (1-28) in Aleš A1A VER 1 Domnevni avtor besedila je Kvint Tulij Ciceron, brat slavnejšega Marka. Leta 64 seje Mark kot novinec»homo novus«potegoval za konzulat. Nasproti so mu stali razvpiti nasprotniki, kot sta bila Katilina in Antonij, oče Marka Antonija. Kvint naj bi mu bil ob tej priložnosti napisal priročnik za volilno kampanjo v obliki pisma. Zelo verjetno je Kvint res napisal neki spis s tem naslovom, zaradi mnogih spornih mest in anahronizmov pa ni dokazano, da je to ravno tisto besedilo. Mogoče je tudi, da gre za literarno vajo iz nekoliko poznejšega časa, verjetno iz zgodnje cesarske dobe. Razprava je zelo sistematična, razdeljena v tri tematske sklope (2-12: Mark kot novinec v političnem prostoru; 13-53: cilj, ki ga skuša doseči; 54-57: Rim kot neizprosno prizorišče volilnega boja) in na kratko obravnava vsa področja volilnega boja s poudarkom na prijemih, ki naj jih Mark kot novinec uporablja proti bolj plemenitim tekmecem, taktiziranju in načinih pridobivanja političnih zaveznikov z vseh vetrov. Lepo je prikazan pomen kliente!, kolegijev in medvolilnih»prijateljev«. Spis je poln nasvetov, kako naj kandidat pridobi na svojo stran čim več privržencev, in pri tem priznava, da se volitve razlikujejo od vsakdanjega življenja, saj so v predvolilnem boju za dosego cilja dovoljeni tudi prijemi, ki se sicer ne spodobijo za uglednega Rimljana. Gre torej za zbir nasvetov za uspešno politično propagando, skoraj v današnjem pomenu besede. Najbolj zanimivo je opazovati ravno te prijeme, ki nam prikazujejo dejansko stanje rimskega političnega prostora v burnih časih l. stoletja pr. n. š. l. Čeprav imaš ti dovolj vsega tistega, kar lahko ljudje dosežejo z nadarjenostjo, izkušnjami ali marljivostjo, sem vendarle ocenil, da glede na najino zvezo ne bi bilo prav nič narobe natanko ti popisati tisto, kar mi je rojilo po glavi dneve in noči, ko sem razmišljal o tvoji kandidaturi - pa ne, da bi se ti iz tega naučil kaj novega, ampak da bi tisto, kar se zdi pri tej stvari še neurejeno in nedorečeno, z razumno ureditvijo postavila v en sam pregled. Čeprav je narava najpomembnejša, se vendar dozdeva, da 1ahko pretvarjanje s trudom premaga naravo za nekaj mesecev. 2. Pomisli, kajje država, za kaj se poteguješ in kdo si! Ko se skoraj vsak dan spuščaš na forum, si moraš misliti tole:»novinec sem. Potegujem se za konzulat. To je Rim.«2 Svoje premalo znano ime boš kar najbolje podprl z 1 Prevod je nastal v okviru latinskega seminarja v zimskem semestru 2001/02. Pri prevajanju so sodelovali še: Jurij Frice, Tina Bernik, Maja Gril, Sonja Ljubetič in Špela Tomažinčič. 2 Kvint razdeli svojo razpravo na tri tematske sklope: 2-12: Mark kot novinec v političnem prostoru; 13-53: cilj, ki ga skuša doseči; 54-57: Rim kot neizprosno prizorišče volilnega boja.

2 140 Keria IV govorniško slavo. To področje je imelo vedno največjo težo, pa tudi ni mogoče misliti, da tisti, ki ga imajo za vrednega zagovornika bivših konzulov, ne bi bil tudi sam vreden konzulata. 3. Zato torej, ker izhajaš od tega ugleda in ker, karkoli že si, si po zaslugi govorništva, prihajaj govorit tako pripravljen, kakor da bo mnenje o tvoji splošni nadarjenosti odvisno samo od tega enega procesa. Poskrbi, da ti bo ta sposobnost, o kateri vem, da si si jo prihranil, vedno na voljo in si boš z njo pomagal. Večkrat se spomni tudi na tisto, kar je Demetrij 3 zapisal o Demostenovi prizadevnosti in vajah. Nadalje poskrbi, da se bo jasno videla tako številnost kot tudi raznolikost tvojih privržencev. Ali imaš tisto, kar imajo drugi novinci? Pridobil si vse davčne zakupnike, skoraj ves viteški sloj, imaš veliko primernih municipijev, veliko ljudi različnih stanov, ki si jih zagovarjal, nekaj kolegijev, poleg tega pa še zelo veliko mladih privržencev svojega govorništva in vsakodnevno navzoče številne prave prijatelje. 4. Potrudi se vse to obdržati z opominjanjem in s prošnjami. Na vsak način naj tvoji dolžniki spoznajo, da ne bodo nikoli več imeli priložnosti izkazati ti hvaležnost. Za tiste pa, ki se ti hočejo pridružiti, poskrbi, da ti obljubijo zvestobo. Videti je, da lahko novincu veliko pripomore tudi naklonjenost plemstva, še najbolj pa bivših konzulov. Koristno je, da te imajo za vrednega tega položaja in te odgovornosti ravno tisti, katerih položaje in odgovornosti hočeš prevzeti. 5. Teje treba lepo prositi, jih spodbujati injih prepričati, da smo se glede državniških zadev vedno strinjali z optimati in nikakor ne s populari. 4 Če paje bilo kdaj videti, da govorimo v duhu popularov,je bilo to samo zato, da bi na svojo stran pridobili Gnaja Pompeja in bi tako imeli pri naši kandidaturi tega vplivnega človeka za zaveznika ali pa vsaj ne za nasprotnika. 6. Poleg tega se potrudi, da boš pridobil ugledne mladeniče in da ti bodo ostali zvesti tisti, ki jih že imaš na svoji strani - ti prinesejo veliko ugleda. Imaš jih veliko, zato poskrbi, da bodo vedeli, koliko ti pomenijo. Če boš dosegel, da te bodo podprli tudi tisti, ki niso izrecno proti, boš imel veliko koristi od njih. 7. Naslednje: za plemenitnike 5, ki kandidirajo skupaj s tabo, ne more nihče reči, da mora njim njihov plemiški stan prinesti več kakor tebi vrlina. 3 Demetrij iz Falerona ( ) poroča, kako je Demosten z vajo odpravil govorno napako (ni znal izgovoriti črke ro). 4 Cicero je res ponavadi zagovarjal koristi senata. Populare je podprl leta 66 pri Manilijevem zakonu o poveljstvu Pompeja. Pompejeva podpora je bila zanj odločilna pri volitvah. 5 Populari (od populariter agere). Niso nujno pripadniki stranke, niti demokrati v današnjem pomenu, ampak ljudje, ki so v političnem življenju skušali svoje cilje doseči s pomočjo glasovanja v ljudski skupščini in ne v senatu. Izraz se prvič pojavi prav pri Ciceronu, čeprav so se tega prijema posluževali že prej, najbolj brata Grakh.

3 Kvint Tulij Ciceron: Mali priročnik za volilno kampanjo 141 Kajti kdo bi verjel, da se Publij Galba 6 in Lucij Kasij 7, ki izhajata iz uglednih družin, sploh potegujeta za kozulat? 8. Ljudje iz najuglednejših družin se s tabo očitno ne morejo meriti, ker so brez slehernih sposobnosti. Morda porečeš, da sta Antonij in Katilina nadležna nasprotnika. Prav nasprotno! Človeku, kije prizadeven, marljiv, neoporečen, dober govornik in priljubljen pri tistih, ki imajo glavno besedo, sta nasprotnika, ki sta že od otroštva zahrbtna, razuzdana in pohlepna, celo zaželena. Videli smo, kako so enemu izmed njiju zaplenili imetje, in celo slišali smo ga, kako je prisegel, da se v Rimu ne da tekmovati z Grkom pod pravičnimi pogoji. Vemo tudi, daje bil po sodbi najboljših cenzorjev izločen iz senata. Imeli smo ga za tekmeca za preturo, pri čemer sta ga podpirala Sabidij in Pantera 8, ker pač ni imel drugih, ki bijih pripeljal k tabli z volilnimi izidi. Pa vendar si je, takoj ko je enkrat dosegel mesto državnega uradnika, na trgu kupil priležnico injo imel doma, ne da bijo skrival. Pri potegovanju za konzulat pa je raje na veliko ropal krčmarje pod nadvse sramotno pretvezo, kot da bi bil na voljo in se boril za naklonjenost rimskega ljudstva. 9. Drugi pa, o bogovi! Kako ugledenje? Najprej: enako plemenitje kot Katilina. Ali je morda plemenitejši? Ni.Je pa pogumnejši. Zakaj? Če se Antonij 9 boji že lastne sence, pa se ta ne boji niti zakonov. Rodil se je revnemu očetu, vzgojen je bil v nečistovanju s sestro, utrdil se je v pobojih državljanske vojne, javnosti pa se je prvič predstavil s pokolom rimskih vitezov. Ravno Katilino 10 je Sula postavil za poveljnika tistih Galcev, ki so nam ostali v spominu, ker so tedaj obglavljali Titince, Nanijce in Tanuse. 11 Med temije lastnoročno umoril tudi Kvinta Kajkilija 12, uglednega človeka, moža lastne sestre in rimskega viteza, človeka, ki ni bil v nobeni stranki, ki je bil mirne narave, tedaj pa tudi že ostarel. 10. Kako naj sedaj govorim, da se s teboj za konzulat poteguje on, ki je pred očmi rimskega ljudstva dal prešibati med Rimljani tako priljubljenega Marka Marija? 13 Gonil gaje po vsem mestu in ga prignal do nagrobnega spomenika. Tam gaje trpinčil na vse načine in mu še živemu stoje z mečem v desnici odsekal glavo, medtem ko ga je z levo roko na vrhu r> Publius Sulpicius Galba, patricij, pontifex med leti Lucius Cassius Sanguinus, plebejec, pretor leta Sabidij in Pantera; njuna identiteta ni znana. 9 Caius Antonius, oče Marka Antonija. 10 Lucius Sergi,us Catilina, znani prevratnik, leta 64 Ciceronov tekmec na konzulskih volitvah. 11 Titinci, Nanijci, Tanusi-vitezi, ki so se v času Sulove diktature znašli na proskribcijski listi. 12 Quintus Caecilius, vitez, mož Katilinove sestre, tudi žrtev pobojev. 13 Marcus Marius Gratidianus, nečak Gaja Marija, pretor 85-84, zelo priljubljen pri ljudstvu.

4 142 Keria IV glave držal za lase. Z lastnimi rokamije glavo tudi odnesel, med prsti pa so se mu cedili potoki krvi. To je človek, ki je pozneje živel z igralci in gladiatorji, in to tako, da so mu prvi tešili poželenje, drugi pa so mu pomagali pri zločinih. On je tisti, ki ni mogel priti na še tako posvečen in častitljiv kraj, ne da bi tam že zaradi svoje malomarnosti pustil vsaj sledu sramote, če že ne bi bil kriv celo za kaj hujšega. To je tisti, ki sije za najboljše prijatelje izbral: Kurijce 14 in Anijce 15 iz senata, Sapalce in Karvilce iz dvoran za dražbe in Pompilijce 16 in Vetijce 17 iz viteškega rodu. Ta človek je bil tako predrzen, tako razuzdan in ne nazadnje pri uživaštvu tako iznajdljiv in učinkovit, da je skoraj še v naročju staršev zlorabljal mladoletne otroke. Zakaj bi ti zdaj pisal o Afriki in izjavah prič? Te so dobro znane in kar najpogosteje jih prebiraj! Pa vendar se mi zdi, da tega ne morem kar tako preskočiti, ker je on sprva iz te pravde izšel tako reven, kot so bili nekateri njegovi sodniki pred sojenjem, na koncu pa je bil še tako osovražen, daje bila proti njemu kar vsak dan napovedana nova tožba. Z njimje tako, da se ga ljudje bolj bojijo, če je tiho, kot pa ga prezirajo, kadar kaj zagreši. 11. Koliko bolj je naklonjena volilna sreča tebi, kot še nedavno prav tako novincu Gaju Kojliju! Taje tekmoval z ravno tako plemenitima možema 18, vendar sta bila ta dva še vse kaj več kot samo plemenita - bila sta nadarjena, zelo poštena, imela sta ogromno zaslug, pri kandidaturi pa sta bila nadvse premišljena in skrbna. Pa vendar je enega izmed ajiju Kojlij premagal, čeprav je bil mnogo nižjega rodu in ni bil boljši skoraj v nobeni stvari. 12. Zato torej, če boš delal tisto, kar ti omogočata ta nadarjenost in znanje, ki si ju vedno znal prav uporabiti, če boš ravnal, kakor zahteva tvoj trenutni položaj, če boš delal, za kar si sposoben in kar moraš, ti ne bo težko meriti se s tekmeci, ki niso niti približno tako imenitni po rodu, kot so razvpiti po svojih napakah. Kje bi se namreč našel tako pokvarjen državljan, ki bi hotel z enim glasovanjem potegniti proti državi dve bodali? 13. Ker sem že omenil, s čim si lahko pomagaš in bi si lahko pomagal proti temu, da si novinec, pa je treba zdaj verjetno povedati še nekaj o pomembnosti kandidature. Poteguješ se za konzulat in nikogar ni, ki bi te ne imel za vrednega te časti, ti bodo pa mnogi to zavidali. Kot pripadnik viteškega stanu se namreč poteguješ za najvišje mesto v državi. Ta položaj pa je tak, da prinese pogumnemu, veščemu govorništva in poštenemu 14 Quintus Currius, kvestor, l. 70 izločen iz senata. 15 Quintus Annius; ponavadi se omenja kot simpatizer Katilinove zarote. Hi Sapalci, Karvilci, Pompiljci - njihova identiteta ni natančno določena. 17 Lucius Vettius, znani ovaduh. Leta 63 je prestopil od Katiline k Ciceronu in bil ena glavnih bremenilnih pričproti Katilini. L. 62je obtožil Cezarja sodelovanja pri zaroti in l. 59 skušal dokazati, da se pripravlja atentat na Pompeja, vendar se je zapletel; zato so ga zaprli, v zaporu pa je naredil samomor. 18 Caius Coelius, l. 94 konzul skupaj s Gnejem Domitijem Ahenobarbom, kije bil eden izmed dveh plemenitašev (homines nobilissimi); kateri je drugi, ni znano.

5 Kvint Tulij Ciceron: Mali priročnik za volilno kampanjo 143 človeku veliko več slave in ugleda kot drugim. Nikar ne misli, da tisti, ki so že bili deležni te časti, ne vidijo, kakšno dostojanstvo boš imel, ko boš to dosegel. Sumim pa, da ti bodo tisti, ki so se rodili v konzulskih družinah, pa sami nikoli niso dosegli položaja svojih prednikov, močno zavidali, razen če so ti izjemno naklonjeni. Mislim, da tudi novincem, ki so že bili nekoč pretorji, ne bo všeč, če jih boš prehitel po položaju, razen če jih nate vežejo tvoje usluge. 14. Dobro vem tudi, da ti bo prišlo na misel, koliko zavidljivcev je tudi med samim ljudstvom in koliko je takih, ki so že samo zaradi ozračja zadnjih let nasprotniki novincev. Neizbežno je tudi, da se nekaterijezijo nate zaradi tistih pravd, ki sijih vodil. Ker pa si se tako trudil, da bi povečal slavo Gnaja Pompeja, se previdno ozri tudi na to, ali imaš lahko koga za nasprotnika že samo zaradi tega. 15. Glede na to, da si prizadevaš za najvišjo oblast v državi in vidiš, da obstajajo tebi nasprotne težnje, moraš biti nujno karseda premišljen, preudaren, marljiv in prizadeven. 16. Kandidatura za uradne službe sestoji iz dveh vrst prizadevanja, od katerih je treba eno posvetiti zvestobi prijateljev, drugo pa volji ljudstva. Naklonjenost prijateljev si je treba pridobiti z medsebojnimi uslugami, starimi zvezami ter z naravno ljubeznivostjo in prijaznostjo. Vendar ima beseda»prijateljstvo«pri volitvah širši pomen kot v vsakdanjem življenju; kdorkoli namreč pokaže vsaj malo naklonjenosti do tebe, kdor te spoštuje in zahaja k tebi domov, gaje treba šteti med prijatelje. Še vedno pa najbolj koristi, če si ljub in naklonjen tistim, ki so tvoji prijatelji iz bolj tehtnega razloga - zaradi krvnega sorodstva in svaštva ali zaradi druščine in kakšne tesne povezanosti. 17. Nadalje se moraš zelo truditi, da bi te imel vsakdo, ki tije blizu in domač, rad in bi si želel, da bi bil ti kar najbolj vpliven. To velja tudi za ljudi iz tvojega tribusa in soseske, za kliente, za osvobojence in nazadnje tudi za sužnje. Kajti skoraj vse govorice, ki oblikujejo javno mnenje, pricurljajo na dan iz domačih virov. 18. Skratka, zagotoviti si moraš vse vrste prijateljev: za dobro javno podobo ljudi, ki slovijo po časti in imenu, saj ti, četudi niso tako prizadevni pri pridobivanju glasov, vendarle prinesejo kandidaturi nekaj ugleda, da boš pridobil pravice za nastopanje pred ljudstvom pa državne uradnike. Med temi še najbolj konzule, pa tudi ljudske tribune. Da si boš zagotovil glasove v centurijah, pa potrebuješ ljudi, ki se odlikujejo po vplivu. Zlasti se potrudi pridobiti in utrditi zaupanje tistih, ki si jim omogočil tribus, centurijo ali naredil kakšno drugo uslugo. V zadnjih letih so se časti željni ljudje namreč z vsem trudom in delom posvetili temu, da bi od svojih rojakov dosegli tisto, za kar so prosili. Na vse načine, ki so ti na voljo, si prizadevaj, da ti bodo ti ljudje predani s srcem in z vso voljo.

6 144 Keria IV Če bi ti bili ljudje dovolj hvaležni, bi moralo biti vse to tebi v prid, prepričan sem pa tudi, da tije že. V teh dveh letih si namreč dobil na svojo stran štiri društva 19 ljudi, ki so najbolj uslužni tvojim ciljem - društvo Gaja Fundana 20, Kvinta Gala 21, GajaKornelija 22 in Gaja Orhiva. 23 Vem, česa so se njihovi tovariši lotili in kaj so ti obljubili, ko so ti zaupali njihovo obrambo, saj sem bil sam zraven. Zato moraš storiti naslednje: v tem času moraš od njih izterjati, kar ti dolgujejo, in sicer tako, dajih pogosto opominjaš, prosiš, spodbujaš; naj spoznajo, da ne bodo imeli nikoli več priložnosti izkazati ti hvaležnost. 20. Te ljudi se k vneti predanosti gotovo spodbuja tako v upanju na prihodnje usluge kakor tudi zaradi preteklih. In končno, ker je tvojo kandidaturo kar najbolj podpirala tista vrsta prijateljev, ki si sijih pridobil z obrambami na sodišču, poskrbi, da bo vsem tistim, ki te podpiraj o, jasno nakazano in določeno, kajje čigava dolžnost. 21. Nobenega izmed njih nisi nikoli z ničimer nadlegoval, a zdaj naj se zavedajo, da si vse tisto, za kar misliš, da ti dolgujejo, prihranil za ta čas. Glede na to, da ljudi k naklonjenosti in pomoči pri volilnem boju še najbolj spodbujajo tri stvari, namreč narejene usluge, upanje na še več uslug ter navezanost in dobra volja, je treba biti pozoren, na kakšen način ustreči vsaki izmed teh skupin. Ljudi je mogoče že z najmanjšimi uslugami pripeljati do prepričanja, da imajo dovolj razlogov podpreti te v predvolilnem boju. Toliko bolj naj tisti, ki sijih ti rešil- teh pa je zelo veliko -razumejo dejstvo, da jih ne bo nikoli več nihče spoštoval, če ti ne ugodijo v tem trenutku. Čeprav je tako, jih je treba prositi in jim vliti prepričanje, da se lahko iz njihovih upnikov spremeniva v dolžnike. 22. Za tiste pa, kijih žene upanje - ta skupina je namreč veliko bolj marljiva in uslužna - za te poskrbi, da bodo videli, da si jim na voljo s svojo pomočjo. Vedo naj tudi, da njihove zadolžitve budno spremljaš, da dobro vidiš ter si pozoren na to, koliko podpore dobivaš od koga. 23. Tretja je tista vrsta prostovoljnih privržencev, ki si jih boš moral zagotoviti z zahvaljevanjem, s prilagajanjem pogovorov tistim zadevam, zaradi katerih se ti bo vsak zdel predan, pa z izkazovanjem vzajemne naklonjenosti do njih; naj tudi upajo, da se bodo iz tvojih znancev spremenili v zaupne prijatelje. Vendar pri vseh teh vrstah presodi in pretehtaj, koliko vsak velja, da boš vedel, na kakšen način komu ustreči ter kaj lahko od katerega pričakuješ in zahtevaš. 19 Sodalitas, v političnem besednjaku=»politični klub«, tajna zveza z namenom doseči izvolitev želenega kandidata. Vsak v klubu je bil dolžan zagotoviti podporo kandidatu v svojem tribusu. Leta 55 so jih prepovedali zaradi podkupovanj. 2 Caius Fundanus, kvestor , ljudski tribun l Quintus Gallius, edil l. 67, pretor l Caius Cornelius, kvestor l. 71, ljudski tribun l. 67, odkrit Pompejev simpatizer. 23 Caius Orchivus, pretor l. 66 skupaj s Ciceronom.

7 Kvint Tulij Ciceron: Mali priročnik za volilno kampanjo Nekateri ljudje so namreč v svojih soseskah in municipijih vplivni, drugi so spoštovani in premožni; ti si prej morda niso prizadevali za tolikšen vpliv, pa ga v nekem trenutku zlahka uporabijo samo za človeka, ki mu kaj dolgujejo ali pa so mu pač naklonjeni. Do teh skupin ljudi moraš biti uslužen na tak način, da sami spoznajo, da vidiš, kaj naj od koga pričakuješ, se zavedaš, kaj dobivaš, in se spominjaš, kaj si že dobil. So pa tudi drugi, ki ali ničesar ne zmorejo ali pa so celo osovraženi pri svojih rojakih in nimajo niti toliko volje in sposobnosti, da bi se v odločilnem trenutku izkazali. Glej, da boš take ljudi prepoznal, da ne bi od katerega pričakoval preveč, a dobil le malo zaščite. 25. In čeprav se je treba zanašati na že pridobljena in trdna prijateljstva in jih še utrjevati, se ob tej kandidaturi kljub temu sklepajo mnoga in nadvse koristna poznanstva. Razen mnogih nadlog ima kandidatura vendarle tole prednost: v prijateljstvo lahko iskreno pritegneš, kogarkoli želiš, česar v drugih življenjskih okoliščinah ne moreš; tudi tiste, pri katerih bi se zdelo nesmiselno, če bijim ponudil sodelovanje ob kakšni drugi priložnosti. Pri volitvah pa bi bil, če ne bi ravnal tako (in to z mnogimi in prizadevno), videti neresen kandidat. 26.Jaz pa ti zagotavljam, da ne obstaja nihče, razen če ga s katerim od tvojih tekmecev ne veže kakšna tesna vez, od katerega ne bi, če bi se potrudil, mogel doseči, da bi si zaslužil tvojo naklonjenost in te naredil za dolžnika. Samo spozna naj, da ga ceniš, da počneš to iz srca, da se je pravilno odločil in da iz tega ne bo nastalo samo kratko in medvolilno, ampak trdno in trajno prijateljstvo. 27. Nihče ne bo, verjemi mi, če je vsaj malo pri pravi, izpustil te ponujene priložnosti, da s teboj vzpostavi prijateljstvo; še zlasti, ker imaš srečo, da s teboj tekmujejo tisti, katerih prijateljstvo je treba zaničevati ali pa se mu izogibati, in tisti, ki ne samo ne morejo doseči tistega, k čemur te jaz bodrim, ampak se tega ne morejo niti lotiti. 28. Namreč, kako bi začel pridobivati in vabiti ljudi k zavezništvu Antonij, kijih brez pomoči nomenklatorja 24 ne zna niti poklicati po imenu? Meni se ne zdi nič bolj neumno kot misliti, da tije vdan nekdo, ki ga niti ne poznaš. Res izredni morajo biti slava, ugled in veličina dosežkov tistega, ki so mu namenili čast neznani ljudje brez privržencev. Pa tudi to, da bi malopriden nespretnež brez dolžnosti in nadarjenosti, brez prijateljev in še na slabem glasu, lahko premagal človeka, ki se opira na mnoge privržence in dobro mnenje vseh, bi se lahko zgodilo kvečjemu zaradi hude malomarnosti. 29. Zato glej, da si boš s pomočjo mnogih in raznovrstnih prijateljstev zagotovil podporo vseh centurij. Najprej -jasno - pridobi rimske senatorje 24 Nomenclator-suženj, kije gospodarja stalno spremljal inje moral po imenu poznati vse ljudi, s katerimi se je gospodar srečal.

8 146 Keria IV in viteze, pa tudi podjetne in vplivne ljudi vseh drugih stanov. Na forumu se mudijo mnogi marljivi mestni ljudje ter podjetni in vplivni osvobojenci. Zanje si prizadevaj s kar največjo skrbnostjo, kakor boš le lahko, tako osebno kot po skupnih prijateljih. Pridobi si njihovo prijateljstvo, pošiljaj k njim posrednike in poskrbi, da postanejo željni tvojega uspeha, pokaži pa jim tudi, da ti s tem delajo največjo možno uslugo. 30. Nato upoštevaj mesto v celoti, vse kolegije, lokalne skupnosti in četrti; če boš pridobil voditelje iz njihovih vrst na svojo stran, boš po njih zlahka osvojil tudi preostalo množico. Zatem glej, da si vtisneš v spomin vso Italijo, urejeno in povezano v okrožja. Ne dopusti, da bi bil kak municipij, kolonija, prefektura oziroma sploh kako mesto v Italiji, v katerem ne bi imel zadostne podpore. Temeljito se pozanimaj in poizvedi o ljudeh iz vsake pokrajine, dajih boš spoznal, si pridobil njihovo naklonjenost, leto tudi utrdil ter poskrbel, da se bodo v svojih skupnostih potegovali zate in delovali kot kandidati v tvojo korist. 31. Takoj ko bodo videli, da si skušaš pridobiti njihovo prijateljstvo, te bodo hoteli za prijatelja; da bodo to doumeli, pa boš dosegel z načinom govorjenja, primernim za takšno delovanje. Možje iz municipijev in s podeželja se imajo za naše prijatelje, če jih poznamo po imenu; in če povrh vsega mislijo, da si tako zagotavljajo vsaj nekaj zaščite, ne izpustijo nobene priložnosti, da bi sij o zaslužili. Drugi, še zlasti pa tvoji tekmeci,jih sploh ne poznajo, ti pa jih že poznaš injih boš zlahka še spoznaval. Brez tega pač ne more biti prijateljstva. 32. Čeprav vse to pomeni že veliko, vendarle še ni dovolj, če temu ne sledi upanje na korist in prijateljstvo, da ne bi bil videti samo kot nomenklator, ampak kot pravi prijatelj. In ko boš prepričal tiste, ki so nadvse vplivni zaradi lastnega potegovanja za javno službo, da si bodo prizadevali zate v centurijah, kot tudi pripravil preostale, ki pri določenem delu pripadnikov svojega okrožja kaj veljajo glede na municipij ali skupnost ali kolegij, do tega, da si bodo želeli tvojega uspeha, se boš lahko nadejal najboljšega izida. 33. Zdi se mi, da se da s skrbnostjo veliko lažje pridobiti centurije vitezov. Viteze je treba najprej spoznati (saj jih je malo) in se jim nato približati (mnogo lažje sije namreč pridobiti za prijatelje mladeniče v teh letih). Nato boš imel končno na svoji strani vse najboljše mladeniče - torej tiste, ki si najbolj prizadevajo za omiko. In ker je viteški stan naklonjen tebi, bodo tedaj njegovemu vplivu sledili tudi oni, če se boš le tako potrudil. Tako boš imel tiste centurije zagotovljene ne samo zaradi naklonjenosti do stanu, ampak tudi zaradi prijateljstev s posamezniki. Prizadevanje mladeničev pri zbiranju glasov, pri pojavljanju v javnosti in pri spremstvu je neverjetno veliko in častno. 34. In ko sem že omenil spremstvo, je treba poskrbeti tudi, da ga

9 Kvint Tulij Ciceron: Mali priročnik za volilno kampanjo 147 izkoristiš - in sicer spremstvo vsake vrste, stanu in starostne skupine. Po številnosti teh se bo namreč dalo sklepati, kolikšno moč in veljavo boš imel na samem volišču. Poznamo pa tri vrste takih spremljevalcev: prvi so tisti, ki te pridejo zjutraj pozdravit, drugi so tisti, ki te spremljajo na forum, tretji pa so s teboj ves dan. 35. Prijutranjih obiskovalcih 25, ki večinoma pripadajo nižjim slojem in po sedanji navadi obiskujejo več kandidatov,je treba dajati vtis, da tije rtjihova drobna pozornost nadvse dobrodošla. Obiskovalcem pokaži, da si jih opazil (povej to njihovim prijateljem, ti pa bodo to sporočili njim, pogosto pa to povej tudi njim samim). Tako se ti ljudje, ko obiščejo več kandidatov in vidijo, da obstaja med njimi nekdo, ki je najbolj opazil to dejanje, postavijo na njegovo stran ter pogosto zapustijo druge, polagoma pa postanejo iz skupnih osebni, iz lažnih pa zvesti privrženci. Pazljivo si zapomni še tole: če bi slišal ali začutil, da tisti, ki ti je obljubil podporo - kot se reče - le hinavsko hlini zvestobo, se pretvarjaj, kakor da tega nisi slišal oziroma kot da tega ne veš, če pa se ti kdo želi opravičiti, ker misli, da ga sumiš, mu zagotovi, da nisi nikoli dvomil in niti ne smeš dvomiti o njegovi naklonjenosti. Tisti, ki misli, da ni naredil dovolj, namreč nikakor ne more biti prijatelj. Treba pa je vedeti, kako je vsakdo razpoložen, da se lahko odločiš, koliko boš kateremu zaupal. 36. Usluga, ki ti jo izkažejo tisti, ki te spremljajo 26 na forum, je večja od usluge jutranjih obiskovalcev. Dajjim vedeti in pokaži, da ti pomeni več, in kakor ti se le da, odhajaj na forum ob določenih urah. Vsakodnevno množično spremstvo prinaša nadvse dober glas in veliko veljavo. 37. Tretja skupina pa so mnogi stalni spremljevalci. 27 Za tiste, ki so med njimi prostovoljno, poskrbi, da bodo spoznali, da se jim boš zaradi njihove izjemne dobrote za vedno zavezal. Od tistih, ki ti to uslugo dolgujejo, pa jo odkrito zahtevaj. Naj te stalno spremljajo, če jim leta in obveznosti to dopuščajo. Tisti pa, ki te sami ne morejo spremljati, naj za to dolžnost določijo sorodnike. Zares ti zelo želim, da bi bil vedno obdan z množico, in menim, daje to nadvse pomembno. 38. Poleg tega prinaša ugled in veliko čast, če bodo okrog tebe tisti, ki si jih branil, varoval in rešil sodnih postopkov. S tvojo pomočjo in brez 25 Salutatores = privrženci, ponavadi iz nižjih slojev, ki so prihajali zjutraj pozdravit kandidata. 26 Deductores =kandidatovo spremstvo na forum. 27 Adsectatores =privrženci, ki so kandidata spremljali ves dan. Vse to so bili klienti. Klientelaje bila splošna italska ustanova. Patriciji so podeljevali zemljo revnim in jim jo lahko tudi odvzeli. Tako so reveži prišli v odvisnost od bogatejših. V zameno za zemljo so se morali udeleževati gospodarjevih kultov, plačevati dajatve in mu biti na razpolago z uslugami. V republiki je postala klientela temelj politične strukture; klienti so nudili podporo kandidatu. V cesarstvu so izgubili pomen, ker ni bilo več volitev.

10 148 Keria IV kakršnihkoli izdatkov so eni obdržali posest, drugi čast, tretji življenje in vse premoženje. Zahtevaj torej od njih, da se ti oddolžijo s tem, saj ne bo nikoli več priložnosti, da bi ti izkazali hvaležnost. 39. In ker se ta razprava v celoti ukvarja s prizadevanjem za prijatelje, se mi zdi, da ne smem izpustiti tistega, česar se je treba v tem pogledu varovati. Povsod je polno prevar, spletk in nezvestobe. Sedaj ni čas za dolgo razpravo o tem, kako lahko ločiš vdanega človeka od hinavca; čas je le za svarilo. Tvoj izjemni značaj je prisilil te ljudi, da se pretvarjajo, da so tvoji prijatelji, in ti obenem zavidajo. Zato se drži tistega Epiharmovega 28 pregovora: Meso in kosti modrosti so, da nikoli ne zaupaš nepremišljeno. In ker si se že seznanil z nagnjenji prijateljev, sedaj spoznaj še ravnanje in vrste obrekovalcev in nasprotnikov. 40. Vrste so tri: prvič tisti, ki sijih razžalil, drugič tisti, ki te brez razloga ne marajo, in tretjič tisti, ki so dobri prijatelji tvojih tekmecev. Odkrito se opraviči tistim, ki si jih razžalil, ko si v obrambo prijatelja govoril proti njim. Spomni se svojih dolžnosti, vzbudi jim upanje, da boš, če bodo postali tvoji prijatelji, v njihovih pravdah ravnal z enako vnemo in uslužnostjo. Za tiste, ki te brez kakega razloga ne marajo, pa se potrudi, dajih boš odvrnil od tega zmotnega prepričanja z ustrežljivostjo, upanjem ali pa z izkazovanjem naklonjenosti. Tudi do tistih, ki ti zaradi prijateljstva s tekmeci niso naklonjeni, bodi ustrežljiv na enak način kot do prejšnjih. In če lahko dokažeš, jim daj vedeti, da se prijazno vedeš tudi do samih tekmecev. 41. Kerje bilo že dovolj govora o pridobivanju prijateljev, moram sedaj govoriti še o drugi strani potegovanja za konzulat, ki se ukvarja z odnosom do ljudstva. Ta zahteva nagovarjanje po imenu, dobrikanje, stalno prisotnost, velikodušnost, sloves in dobro podobo v javnosti. 42. Najprej poskrbi, da se bo vedelo, kaj počneš; tako boš spoznal ljudi, potrudi pa se tudi, da se bo to še izboljšalo. Po mojem ni nič tako priljubljeno niti tako cenjeno. Nadalje dopovej samemu sebi, da moraš tisto, česar po naravi nimaš, tako hliniti, da bo videti, kakor bi to počel naravno. Kajti ne manjka ti sicer tiste vljudnosti, kije vredna dobrega in priljudnega človeka, vendar je zelo potrebno laskanje, ki je, čeprav v siceršnjem življenju sramotno in grdo, v volilnem boju vendarle nujno. Kadar namreč koga spričo prilizovanja naredi slabšega,je neopravičljivo, kadar pa ga naredi za boljšega prijatelja, ni vredno tolike graje. Kandidat to celo potrebuje, saj mora čelo, lice in govorico spreminjati in prilagajati v skladu s čutenjem in voljo vsakogar izmed tistih, s katerimi se sreča. 43. Glede stalne navzočnosti ni treba nobenega navodila, izraz sam uči, za kaj gre. Seveda silno koristi, da se nikjer ne umakneš, a pravi sad stalne navzočnosti je ta, da nisi le v Rimu in na forumu, marveč da neutrudno pridobivaš naklonjenost, da se pogosto obračaš na iste ljudi, da 28 Epiharmos, grški komediograf iz Sirakuz (5. st.); v svojih delih je parodiral mite.

11 Kvint Tulij Ciceron: Mali priročnik za volilno kampanjo 149 ne dopustiš, da bi kdo mogel reči, da ga za tisto, kar bi mogel od njega doseči, nisi prosil in ne dovolj skrbno prosil. 44. Velikodušnost pa se razteza široko. Kaže se v gospodarjenju doma, ki je, čeprav ne more doseči množice, tej množici vendarle všeč, če ga prijatelji hvalijo. Kaže se na pojedinah, ki najjih tvoji prijatelji hvalijo tako na vseh koncih kot po posameznih okrajih. Kaže se v pomoči drugim, ki jo široko razglašaj in jo omogoči vsem; poskrbi, da bodo odprti dnevni in nočni dohodi do tebe, pa ne le tisti skozi vrata tvoje hiše, temveč tudi oni skozi tvoj pogled in obraz, ki je vhod v dušo. Če ta nakazuje, da je volja zakrita in nedostopna, malo velja, da so vrata odprta. Ljudje namreč ne želijo, da bi se jim kaj, zlasti tisto, za kar prosijo kandidata, samo obljubilo, marveč da bi se jim obljubilo v obilni meri in dostojno. 45. Zatorej seveda ni težko svetovati; pokaži, da boš tisto, kar boš naredil, storil prizadevno in rad. Težji in bolj tvojemu trenutnemu položaju kot tvoji naravi prilagojen nasvet pa je: Tisto, česar ne moreš narediti, bodisi prijazno zavrni bodisi sploh ne zavrni. Eno je poteza dobrega moža, drugo poteza dobrega kandidata. Kadar nas namreč prosijo za to, česar ne moremo obljubiti pošteno in brez škode zase - denimo, kakor če bi kdo prosil, naj prevzameva pravdo zoper kakega prijatelja, ga moraš vljudno zavrniti, tako da pokažeš na svojo tesno povezanost s tem prijateljem, da daš vedeti, kako težko ti je, in da ga prepričaš, da boš to popravil z drugimi rečmi. 46. Slišal sem, da je nekdo o govornikih, ki jima je predložil svojo pravdo, dejal, da so mu bile ljubše besede tistega, ki ga je zavrnil, kakor onega, ki je stvar sprejel. Tako se ljudi bolj pridobiva s pogledom in prigovarjanjem kot z uslugo in stvarjo samo. To je seveda sprejemljivo, malce težavno pa je priporočiti tebi, platoniku, tisto drugo zadevo, vendar bom upošteval tvoj položaj. Tisti namreč, kijih zavrneš zaradi kake nujne dolžnosti, morejo vendarle oditi od tebe pomirjeni in prijateljsko razpoloženi. Tisti pa, ki jih zavrneš tako, da rečeš, da te ovirajo zadeve prijateljev ali pomembnejše ali poprej prevzete pravde, ti te zapustijo kot nasprotniki in si vsi mislijo, da bi imeli raje, da bijim lagal, kakor jih zavrnil. 47. Gaj Kota 29, pravi umetnik v predvolilnem boju,je govoril:»ponavadi sem obljubljal svoje usluge vsem, če le niso bile prošnje v nasprotju z dolžnostmi. Dejansko pa sem jih nudil samo tistim, za katere sem menil, da pomenijo najboljšo naložbo. Zato tudi nisem nikogar zavrnil. Pogosto se je namreč dogajalo, da se je pojavil kak vzrok, zaradi katerega tisti, ki sem mu ponudil pomoč, te sploh ni izkoristil, pogosto pa sem tudi sam ostal manj zaposlen, kot sem pričakoval. Polne hiše ne more imeti tisti, ki sprejema samo toliko obveznosti, kolikor se mu zdi, dajih lahko izpolni. 29 Caius Golta, rojen I. 124, prijateij ijudskega tribuna Marka Livija Druza. Po njegovi smrti je moral v izgnanstvo, po Sulovi zmagi pa se je vrnil v Rim in začel bogato politično pot: l. 81 pretor, 75 konzul, kasneje tudi prokonzul v Galiji.

12 150 Keria IV Po naključju se lahko zgodi ravno tisto, česar ne pričakuješ, tisto, za kar si bil prepričan, da imaš v rokah, pa zaradi kakšnega razloga propade. Najhujše, kar se lahko zgodi, je, da se ujezi tisti, ki si mu lagal.«48. Če kaj obljubljaš, je to nedoločeno, kratkotrajno in zadene bolj malo ljudi. Če pa zavračaš ponudbe, se zagotovo nemudoma odtujiš od mnogih; tistih, ki prosijo za pomoč,je namreč veliko več, kot tistih, kijo dejansko izkoristijo. In zato je bolje, da se nekateri izmed teh včasih jezijo nate na forumu, kot pa vsi neprestano pri tebi doma, zlasti ker so ljudje veliko bolj jezni na tiste, ki zavrnejo pomoč, kot na onega, pri katerem vidijo, da ga res ovira tehten razlog, drugače pa bi rad izpolnil obljubo, če bi le lahko. 49. In da se ne bi zdelo, da sem zašel od svoje razdelitve, ker na tem mestu razpravljam o ljudski plati predvolilnega boja: vztrajam pri tem, da pri vsem tem ne gre toliko za prijatelje kakor za priljubljenost pri ljudstvu. Čeprav je tukaj tudi nekaj s tega področja, kot je na primer vljudno odgovarjanje, vneta prizadevnost pri opravkih in težavah prijateljev, pa vendar na tem mestu govorim o sredstvih, s katerimi bi lahko pritegnil množico, in to tako, da bi bil tvoj dom poln še pred svitom, da bi pridobil mnoge že z upanjem na svojo zaščito, da bi od tebe odhajali bolj prijateljsko razpoloženi, kakor so prišli, in da bi najlepše govorice o tebi prišle na uho kar največ ljudem. 50. Spregovoriti je treba namreč o govoricah in tem posvetiti kar največ pozornosti. Kar je bilo povedanega v vsej dosedanji razpravi, velja v enaki meri tudi za širjenje govoric. Govorniška slava, privrženost davčnih zakupnikov in viteškega stanu, naklonjenost plemenitih, veliko mladine okoli tebe, stalna prisotnost tistih, ki sijih branil, množica tistih, ki so očitno prišli iz municipijev v Rim samo zaradi tebe. Nadalje naj o tebi govorijo in menijo, da dobro poznaš ljudi, da jih prijazno nagovarjaš, da se vztrajno in s trudom poteguješ za konzulat ter da si vljuden in plemenit; naj bo tvoja hiša polna obiskovalcev že sredi noči, naj bo okoli tebe mnogo ljudi vseh stanov, naj bodo tvoji govori vsem v veselje, mnogim pa tudi v dejansko pomoč. Kar se da narediti s trudom, znanjem in marljivostjo, naj se naredi, vendar ne zato, da bi govorice po teh ljudeh dosegle ljudstvo, ampak zato, da bo ljudstvo samo deležno tega prizadevanja. 51. Mestne množice in naklonjenost tistih, ki vodijo ljudsko skupščino, si si že pridobil s tem, ko si hvalil Gnaja Pompeja, s tem, da si prevzel Manilijevo 30 pravdo in da si branil Kornelija. 31 Spodbuditi morava 3 Caius Manillius, ljudski tribun l. 66. Predlagal je zakon, da bi Pompej dobil vrhovno poveljstvo v boju s pirati ( lex Manillia), naslednje leto pa je bil obtožen zaradi korupcije (de pecuniis repetundis); Cicero ga je uspešno branil. 31 Caius Comelius, tribun l. 67. L. 66 so ga obtožili, ker ni upošteval ugovora svojega kolega zoper predlog nekega zakona. V tem primeru ga je Cicero uspešno branil in si tako pridobil simpatije ljudstva.

13 Kvint Tulij Ciceron: Mali priročnik za volilno kampanjo 151 tisto, česar do sedaj ni imel še nihče -vsaj ne tako, da bi obenem užival tudi naklonjenost uglednih ljudi. Doseči morava tudi, da bodo vsi vedeli, daje Gnaj Pompej povsem na tvoji strani in da se tvoj uspeh na volitvah zelo ujema z njegovimi načrti. 52. Navsezadnje poskrbi, da bo celotna kandidatura polna blišča, sijajna, brezhibno izpeljana in povšeči ljudstvu. Doseže naj največjo pozornost in ugled in po možnosti poskrbi, naj o tvojih tekmecih pricurljajo na dan govorice o zločinu, razuzdanosti ali podkupovanju - kar se tudi res ujema z njihovimi navadami. 53. Pri tej kandidaturi pa moraš biti kar najbolj pozoren tudi na to, da se bo država od tebe nadejala dobrega in bo imela o tebi ugodno mnenje. Kljub temu se v času volilnega boja niti v senatu niti v skupščini ne smeš opredeljevati o zadevah državnega pomena. Tega se moraš res držati, tako da bo lahko senat presodil, da boš branil njegovo oblast, da bodo rimski vitezi, neoporečni možje 32 in bogataši iz tvojega dosedanjega življenja spoznali, da si vneto prizadevaš za mir in blaginjo in da bodo množice glede na to, da si se z govori v ljudski skupščini ali na sodišču postavil na stran ljudstva, dojele, da ne boš pozabil na njihove koristi. 54. Vse to mi je prišlo na misel glede dveh (izmed tistih treh) premislekov, kijih moraš imeti pred očmi vsak dan ob odhodu na forum:»novinec sem.potegujem se za konzulat.«kot tretje ostaja samo še:» To je Rim.«To mesto je sestavljeno iz mnogih ljudstev, v njemje veliko pasti, prevar in zločinov vseh vrst, v njem je treba prenašati predrznost, svojeglavost, škodoželjnost, prevzetnost, sovraštvo in nadležnost mnogih. Tisti, ki se znajde med takšno množico ljudi, s tako različnimi in številnimi slabostmi, nedvomno potrebuje veliko preudarnosti in spretnosti, da se lahko izogiba podtikanju, slabemu glasu in prevaram ter da se edini prilagodi tako pestrim navadam, govoricam in nagnjenjem. 55. In zato še in še vztrajaj na poti, ki si jo izbral, in bodi bleščeč govornik! Tako je mogoče v Rimu zadržati in pridobiti ljudi, pa tudi odvrniti od tega, da bi te ovirali in ti škodovali. In ker je največja napaka naše države to, da ponavadi pozabi na vrlino in dostojanstvo, če se pojavi podkupovanje, si prav tu prizadevaj, da se dobro spoznaš. To pomeni: zavedaj se, da lahko prav ti sokandidatom naženeš v kosti največ strahu pred sodnimi preiskavami in procesi. Poskrbi, da bodo vedeli, da jih nadzoruješ in opazuješ. Ustrašili se bodo tvoje doslednosti, ugleda in vpliva v govorništvu, še bolj pa naklonjenosti vitezov do tebe. 56. Vendar tega sokandidatom po mojem ni treba kazati tako, kot da bi že pisal obtožnice, temveč tako, da boš že z njihovim strahom laže dosegel ravno isto, za kar se trudiš. Odkrito pa si z vsemi močmi in spretnostmi prizadevaj, da bova to, za kar se potegujeva, tudi dosegla. Po mojem ni ' 12 V lat. je uporabljen izraz viri boni, ki zaznamuje pripadnike stranke optimatov.

14 152 Keria IV nobena skupščina tako umazana od podkupovanja, da se ne bi nekaj centurij iz hvaležnosti do tebe odreklo svojim ljudem, čeprav so jim sicer zelo blizu. 57. Če bova torej pazljiva, kot je v tako pomembni stvari tudi potrebno, če tiste, ki so nama naklonjeni, spodbudiva h goreči vnemi, če vsakemu izmed najinih vplivnih privržencev določiva svojo nalogo, če sokandidate opozoriva na možnost sodne preiskave, posrednikom vzbudiva strah in podkupovalce nekako zadrživa, lahko s tem doseževa, da sploh ne bo prišlo do podkupovanja ali pa da to ne bo nič zaleglo. 58. Vse to so stvari, o katerih sem menil, dajih sicer ne poznam bolje kakor ti, vendar jih glede na tvojo prezaposlenost laže zberem na enem mestu in ti natančno popisane pošljem. Čeprav so bile zapisane tako, da ne bodo koristile vsakomur, ki se poteguje za častne službe, temveč prav zate in tvojo kampanjo, mi vendarle povej, če se ti bo zdelo, daje treba kaj spremeniti ali sploh izbrisati, ali pa če sem kaj izpustil. Želim si namreč, da bi ta mali priročnik za volilno kampanjo veljal za popolnega v vseh pogledih.

CAESAR, GAIUS IULIUS Rojen je bil 13. julija 100 pr. n. št., umrl pa je 15. marca 44 pr. n. št. Bil je eden največjih rimskih politikov, govornikov, t

CAESAR, GAIUS IULIUS Rojen je bil 13. julija 100 pr. n. št., umrl pa je 15. marca 44 pr. n. št. Bil je eden največjih rimskih politikov, govornikov, t CAESAR, GAIUS IULIUS Rojen je bil 13. julija 100 pr. n. št., umrl pa je 15. marca 44 pr. n. št. Bil je eden največjih rimskih politikov, govornikov, ter vojskovodij. Poleg tega je bil še senator, član

Prikaži več

Kodeks ravnanja javnih uslužbencev

Kodeks ravnanja javnih uslužbencev Kodeks ravnanja javnih uslužbencev 1. Vlada Republike Slovenije sprejema kodeks ravnanja javnih uslužbencev, ki ga je sprejel Svet Evrope kot priporočilo vsem članicam Sveta Evrope. 2. Vlada Republike

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Krst je novo rojstvo, novo življenje. Brez krsta bi zapadli zakonu izvirnega greha. Ko se spominjamo dejanja Pilatove obsodbe, vemo, da je to

Prikaži več

DEMOKRACIJA OD BLIZU Demokracija je 1. a) Demokratično sprejete odločitve so sprejete s soglasjem večine udeležencev. Nedemokratične odločitve sprejme

DEMOKRACIJA OD BLIZU Demokracija je 1. a) Demokratično sprejete odločitve so sprejete s soglasjem večine udeležencev. Nedemokratične odločitve sprejme DEMOKRACIJA OD BLIZU Demokracija je 1. a) Demokratično sprejete odločitve so sprejete s soglasjem večine udeležencev. Nedemokratične odločitve sprejme posameznik ali manjša skupina ljudi, ki si jemlje

Prikaži več

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo 1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospod, usmili se (Gospod, zdaj sem tukaj pred teboj); Vsi,

Prikaži več

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin OBDOBJE ROMANTIKA Romantika je umetnostna smer v Evropi iz prve polovice 19. stoletja. Razvila se je iz predromantike konec 18.stol. Izražanje čustev Osrednja

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, 01. 07. 2014 Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Leopold Pogačar Občina Žirovnica

Prikaži več

Mark Tulij PISMA BRATU KVINTU 1, 1 CICERON (O upravi province) Prevod Aleš.MA VER, Marija Nefo PIRC, Mitja SADEK, Miran SAJOVIC in Nina VUK 1 ( 1) Čep

Mark Tulij PISMA BRATU KVINTU 1, 1 CICERON (O upravi province) Prevod Aleš.MA VER, Marija Nefo PIRC, Mitja SADEK, Miran SAJOVIC in Nina VUK 1 ( 1) Čep Mark Tulij PISMA BRATU KVINTU 1, 1 CICERON (O upravi province) Prevod Aleš.MA VER, Marija Nefo PIRC, Mitja SADEK, Miran SAJOVIC in Nina VUK 1 ( 1) Čeprav ne dvomim, da bodo mnogi glasniki, pa tudi človeške

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str ) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51)

PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str ) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51) PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str. 68-107) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51) Glej še učni list, ki si ga dobil ob obisku Narodnega

Prikaži več

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI KODEKS EVROPSKE PRAVNE FAKULTETE PREAMBULA Ta kodeks

Prikaži več

G 17/ VRHOVNO SODIŠČE REPUBLIKE SLOVENIJE SODBA V IMENU LJUDSTVA Vrhovno sodišče Republike Slovenije je v senatu, ki so ga sestavljali vrhovni s

G 17/ VRHOVNO SODIŠČE REPUBLIKE SLOVENIJE SODBA V IMENU LJUDSTVA Vrhovno sodišče Republike Slovenije je v senatu, ki so ga sestavljali vrhovni s G 17/2011-5 VRHOVNO SODIŠČE REPUBLIKE SLOVENIJE SODBA V IMENU LJUDSTVA Vrhovno sodišče Republike Slovenije je v senatu, ki so ga sestavljali vrhovni sodniki dr. Mile Dolenc, kot predsednik, ter Marko Prijatelj

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

PRAVILNIK

PRAVILNIK PRAVILNIK O POSTOPKIH IN KRITERIJIH ZA DODELITEV ODLIČJA PRIZNANJE MARKA GERBCA, SLOVENSKEGA ZDRAVNIŠKEGA DRUŠTVA Ustanovitelj priznanja 1. člen Priznanje Marka Gerbca (v nadaljevanju: priznanje) podeljuje

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev SKLOP 1: EKONOMIKA KMETIJSKEGA GOSPODARSTVA Upravljanje kmetijskih gospodarstev Tomaž Cör, KGZS Zavod KR Vsem značilnostim kmetijstva mora biti prilagojeno tudi upravljanje kmetij. Ker gre pri tem za gospodarsko

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

Kako dolgo čakati na dolžnika, preden ga damo v izterjavo 14.06.2016 22:30 Finance 114/2016 0 Intervju: Leon Zalar, direktor družbe za izterjavo Pro Kolekt Vedno se trudimo prevaliti strošek izterjave

Prikaži več

POSLOVNIK O DELU SKUPŠČINE

POSLOVNIK O DELU SKUPŠČINE POSLOVNIK O DELU SKUPŠČINE KAZALO I. SPLOŠNO... 3 II. UDELEŽENCI... 3 III. POTEK SKUPŠČINE... 4 IV. SKLEPČNOST IN ODLOČANJE... 4 V. VOLITVE ORGANOV ZVEZE... 5 VI. KONČNE DOLOČBE... 7 POSLOVNIK O DELU SKUPŠČINE

Prikaži več

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf SEPTEMBER Vrata našega oddelka na Osnovni šoli Alojza Hohkrauta so se odprla 03.09.2018 in že prvi dan smo pričeli s skupnim sodelovanjem z OŠ. V dopoldanskemu času smo skupaj z učenci in učiteljicami

Prikaži več

ADOLF ( ) REFERAT HITLER

ADOLF ( ) REFERAT HITLER ADOLF (1889-1945) REFERAT HITLER Adolf Hitler se je rodil 20. aprila 1889 v mestu Braunau am Inn v deželi Zgornja Avstrija (tedanja Avstro- Ogrska). Oče Alois Hitler je bil carinski uradnik, mati je bila

Prikaži več

Microsoft Word - obrazci_za_nagrade_priznanja.doc

Microsoft Word - obrazci_za_nagrade_priznanja.doc PREDLAGATELJ: (ime in priimek) (GSM) DATUM: KOMISIJA ZA MANDATNA VPRAŠANJA, VOLITVE IN IMENOVANJA Predlog za podelitev nagrade občine Grosuplje z zlatim znakom občine Grosuplje PODATKI O KANDIDATU (fizična

Prikaži več

RASTAFARIJANSTVO

RASTAFARIJANSTVO RASTAFARIJANSTVO UVOD Ko večina ljudi sliši besedo rastafarijanstvo pomisli na drede na glavi, reagge in uživanje marihuane. Vendar je rastafarijanstvo vse več kot to. To je način življenja in filozofija,

Prikaži več

NOVINARSKO CASTNO RAZSODIŠCE

NOVINARSKO CASTNO RAZSODIŠCE Novinarsko častno razsodišče SNS in DNS Statistika dela NČR za leto 5 Opozarjamo, da podatki niso povsem primerljivi, ker je za pretekla obdobja statistika narejena za celo leto, v letu 5 pa do septembra..

Prikaži več

KODEKS POSLOVNE ETIKE DELAVSKE HRANILNICE D.D. LJUBLJANA Prenos tretjim osebam in kopiranje nista dovoljena! Datum: december 2017

KODEKS POSLOVNE ETIKE DELAVSKE HRANILNICE D.D. LJUBLJANA Prenos tretjim osebam in kopiranje nista dovoljena! Datum: december 2017 KODEKS POSLOVNE ETIKE DELAVSKE HRANILNICE D.D. LJUBLJANA Prenos tretjim osebam in kopiranje nista dovoljena! Datum: december 2017 1. UVOD Zaupanje in ugled je ključnega pomena za uspeh vsake finančne institucije,

Prikaži več

Številka: 4/14-3 Datum: Na podlagi prvega odstavka 35.člena Zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 19/94 s spremembami in dopolnitvami) je

Številka: 4/14-3 Datum: Na podlagi prvega odstavka 35.člena Zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 19/94 s spremembami in dopolnitvami) je Številka: 4/14-3 Datum: 24. 4. 2014 Na podlagi prvega odstavka 35.člena Zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 19/94 s spremembami in dopolnitvami) je Sodni svet Republike Slovenije na 34. seji dne 24.

Prikaži več

Microsoft Word - NAVODILA ZA IMENOVANJE RAVNATELJA

Microsoft Word - NAVODILA ZA IMENOVANJE RAVNATELJA NAVODILA ZA IMENOVANJA RAVNATELJA Svet zavoda imenuje ravnatelja, vršilca dolžnosti ravnatelja, pomočnika ravnatelja na podlagi določb Zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 17/91, 55/92, 66/93,

Prikaži več

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več

III. 2 Na podlagi 128. člena Zakona o bančništvu (ZBan-2, Ur. list RS, št. 25/2015 s spremembami), 8. člena Sklepa o ureditvi notranjega upravljanja,

III. 2 Na podlagi 128. člena Zakona o bančništvu (ZBan-2, Ur. list RS, št. 25/2015 s spremembami), 8. člena Sklepa o ureditvi notranjega upravljanja, III. 2 Na podlagi 128. člena Zakona o bančništvu (ZBan-2, Ur. list RS, št. 25/2015 s spremembami), 8. člena Sklepa o ureditvi notranjega upravljanja, upravljalnem organu in procesu ocenjevanja ustreznega

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19)

PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19) PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19) Želja nas vseh, tako staršev kot tistih, ki delamo z otroki v vrtcu je, da bi bili otroci zdravi in bi se v vrtcu dobro počutili.

Prikaži več

Od RTV Slovenija bomo zahtevali najmanj 600 evrov povrnitve že plačanega RTV prispevka + obresti + odškodnino!

Od RTV Slovenija bomo zahtevali najmanj 600 evrov povrnitve že plačanega RTV prispevka + obresti + odškodnino! Od RTV Slovenija bomo zahtevali najmanj 600 evrov povrnitve že plačanega RTV prispevka + obresti + od Spoštovani! Kot že rečeno, se cenzura in diskriminacija drugače mislečih v Sloveniji dogaja že dolgo

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO JE NAPOLEON USTVARIL EVROPSKI IMPERIJ učb.75-76 Učenec: > opiše, kako je Napoleon prišel na oblast, > opiše spremembe, ki jih je uvedel Napoleon in jih vrednoti, > pozna glavne vzroke in posledice

Prikaži več

Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino

Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino blagajni. Cene blaga in storitev se stalno višajo.

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

KODEKS RAVNANJA SKUPINE DOMEL Železniki, 16. oktober 2017

KODEKS RAVNANJA SKUPINE DOMEL Železniki, 16. oktober 2017 KODEKS RAVNANJA SKUPINE DOMEL Železniki, 16. oktober 2017 NAGOVOR POSLOVODSTVA S sprejetjem KODEKSA RAVNANJA skupine DOMEL smo sklenili zavezo, da se bomo po njegovih načelih ravnali povsod, kjer smo,

Prikaži več

Na podlagi sklepa o izbiri kandidata/kandidatke Petre Zega z dne 1

Na podlagi sklepa o izbiri kandidata/kandidatke Petre Zega  z dne 1 Posvet Otrok v družinskih sporih Rdeča dvorana Pravne fakulteta Univerze v Ljubljani Četrtek, 14. 5. 2015 ANALIZA ODLOČANJA SODIŠČ O VZGOJI IN VARSTVU OTROK Lan Vošnjak Svetovalec pri Varuhu človekovih

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

Hirohito Predstavitev za zgodovino

Hirohito Predstavitev za zgodovino Hirohito Predstavitev za zgodovino Splošno Rodil se je 29. aprila 1901 v Tokiu Umrl je 7. januarja 1989 prav tako v Tokiu 25. decembra 1926 je postal 124. japonski cesar Nasledil je duševno bolnega očeta

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Razdeljena je na več manjših zgodbic. KAZALO Solzice

Prikaži več

Robert Hooke

Robert Hooke Robert Hooke Robert Hooke se je 18. julija leta 1635 rodil na otoku Wight v Freshwaterju v Angliji. Njegov oče je bil duhovnik, John Hooke, ki je deloval v cerkvi Vseh svetih. Pri Robertovih 10 letih je

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Sveta delegacije Št. predh. dok.: 8946/16, 9455/16 FREMP

Prikaži več

Generating report ....

Generating report .... Poročilo medijskih objav LIONS KLUB 09.08.2010 Objave v poročilu vsebujejo naslednja gesla: LIONS KLUB 10 1 Press CLIPPING d.o.o., Kraljeviča Marka ulica 5, 2000 Maribor, Slovenija, tel.: +386 2 25 040

Prikaži več

Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA

Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA 49 93 53% 93 53% 49 53% Q1b NE 7 93 8% 93 8% 7 8% Q1c

Prikaži več

Microsoft Word - vprasalnik_AZU2007.doc

Microsoft Word - vprasalnik_AZU2007.doc REPUBLIKA SLOVENIJA Anketa o zadovoljstvu uporabnikov statističnih podatkov in informacij Statističnega urada RS 1. Kako pogosto ste v zadnjem letu uporabljali statistične podatke in informacije SURS-a?

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 3.9.2015 A8-0230/15 15 Uvodna izjava F F. ker je za to, da se bolje zavarujejo demokracija, pravna država in temeljne pravice, potrebna revizija Pogodb EU; F. ker je za to, da se bolje zavarujeta nacionalna

Prikaži več

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenje. Dojenje je nadaljevanje tesne povezave, ki sta jo

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Učenec, ki si izbere neobvezni izbirni predmet, ga mora obiskovati

Prikaži več

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Age of Empires, je tudi drugi del realnočasovna strategija.

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Vodilni spletni računovodski program Enaka bruto plača, različno izplačilo? Na enostaven način razlagamo, zakaj pride do razlik pri izplačilu, čeprav je pogodbena plača enaka. Računovodski servis Valerija

Prikaži več

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima ženske, kar zelo skriva pred svojo Branko, ki jo ljubkovalno

Prikaži več

Zbor vodnikov Planinske zveze Slovenije, je na podlagi 12

Zbor vodnikov Planinske zveze Slovenije, je na podlagi 12 Zbor vodnikov Planinske zveze Slovenije, je na podlagi 12. člena Pravilnika o organiziranosti vodnikov Planinske zveze Slovenije, dne 29. 11. 2003 sprejel in 21. 11. 2008 potrdil spremembe ter Zbor predstavnikov

Prikaži več

Uporaba videokonferenc pri pridobivanju dokazov v civilnih in gospodarskih zadevah na podlagi Uredbe Komisije (ES) št. 1206/2001 z dne 28. maja 2001 P

Uporaba videokonferenc pri pridobivanju dokazov v civilnih in gospodarskih zadevah na podlagi Uredbe Komisije (ES) št. 1206/2001 z dne 28. maja 2001 P Uporaba videokonferenc pri pridobivanju dokazov v civilnih in gospodarskih zadevah na podlagi Uredbe Komisije (ES) št. 1206/2001 z dne 28. maja 2001 Praktični vodnik Evropska pravosodna mreža v civilnih

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

Ali je varno kupovati ponarejeno blago?

Ali je varno kupovati ponarejeno blago? Ali je varno kupovati ponarejeno blago? Nakup ponarejenega blaga predstavlja tveganja za vašo varnost, zdravje in denarnico. Zato tega raje ne storite! Ste v dvomih? Vprašajte se naslednje: Ali ponaredek

Prikaži več

Zadeva T-317/02 Fédération des industries condimentaires de France (FICF) in drugi proti Komisiji Evropskih skupnosti Skupna trgovinska politika - Sve

Zadeva T-317/02 Fédération des industries condimentaires de France (FICF) in drugi proti Komisiji Evropskih skupnosti Skupna trgovinska politika - Sve Zadeva T-317/02 Fédération des industries condimentaires de France (FICF) in drugi proti Komisiji Evropskih skupnosti Skupna trgovinska politika - Svetovna trgovinska organizacija (STO) - Uredba (ES) št.

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

VINSKI SVETOVALEC SOMMELIER SLOVENIJE Pripravil: Edvard Kužner

VINSKI SVETOVALEC SOMMELIER SLOVENIJE Pripravil: Edvard Kužner VINSKI SVETOVALEC SOMMELIER SLOVENIJE Pripravil: Edvard Kužner ETIKA IN MORALA SOMMELIERSKEGA POKLICA Pojem etika in morala uporabljajo v strokovni literaturi dokaj nedosledno. Za uporabo v našem primeru

Prikaži več

Številka:

Številka: REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA JAVNO UPRAVO Tržaška cesta 21, 1000 Ljubljana T: 01 478 83 30 F: 01 478 83 31 E: gp.mju@gov.si www.mju.gov.si Številka: 093-10/2017 Datum: 5. 1. 2018 Odbor Republike

Prikaži več

A4x2Ex_SL.doc

A4x2Ex_SL.doc PETLETNE OCENE OKVIRNIH RAZISKOVALNIH PROGRAMOV EVROPSKE UNIJE V OBDOBJU 1999-2003 Povzetek Original EN POVZETEK Veljavna Pogodba o Evropski uniji opredeljuje dva temeljna strateška cilja evropskih okvirnih

Prikaži več

zdr04.doc

zdr04.doc Raziskava o navadah ljudi pri uporabi zdravil Q0) anketar oznaci ali odgovarja... 1 skrbnik 2 ostali Q1) ZA ZACETEK BI VAM ZASTAVIL(A) NEKAJ VPRAŠANJ O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVSTVENIH NAVADAH. KAJ BI REKLI,

Prikaži več

Verzija 4, veljavno od Na podlagi 87. člena zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 9/92) in 8. člena statuta Zbornice laborat

Verzija 4, veljavno od Na podlagi 87. člena zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 9/92) in 8. člena statuta Zbornice laborat Verzija 4, veljavno od 04.10.2018 Na podlagi 87. člena zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 9/92) in 8. člena statuta Zbornice laboratorijske medicine Slovenije je le-ta sprejela na ustanovni

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 FOUND POETRY Found poetry se ustvarja, piše z uporabo besedišča iz nepoetičnih kontekstov, ki se uporabi v pesniškem besedilu. Kot temeljno besedilo se lahko uporabijo teksti iz različnih virov: časopisov,

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Priprava na obisk in\232pektorja za delo - GZS - kon\350na.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Priprava na obisk in\232pektorja za delo - GZS - kon\350na.pptx) 1 PRIPRAVA NA OBISK INŠPEKTORJA ZA DELO Nadzori na področju delovnih razmerij Nataša Trček Glavna inšpektorica RS za delo 2 Uvodoma: - Organizacija Inšpektorata RS za delo - Spremembe zakonodaje - Akcije

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Verjetnost v fiziki 2012/13 tutorstvo #1 Kombinatorika Avtorja: Peter Ferjančič, Boštjan Kokot

Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Verjetnost v fiziki 2012/13 tutorstvo #1 Kombinatorika Avtorja: Peter Ferjančič, Boštjan Kokot Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Verjetnost v fiziki 2012/13 tutorstvo #1 Kombinatorika Avtorja: Peter Ferjančič, Boštjan Kokot Mentor: izr. prof. dr. Simon Širca 4. oktober 2012

Prikaži več

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc Pripeljali smo se v Volterro. Pomembna naselbina je bila že v neolitski dobi in kasneje etruščansko središče s svojstveno civilizacijo. Volterra je postala v 5 stol. škofova rezidenca. Svojo moč si je

Prikaži več

kodeks_besedilo.indd

kodeks_besedilo.indd Samoregulacijski kodeks ravnanja operaterjev mobilnih javnih elektronskih komunikacijskih storitev o varnejši rabi mobilnih telefonov s strani otrok in mladostnikov do 18. leta Izdal in založil Gospodarska

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO SE RIMSKA KURIJA PREKO ZAPOVEDANE MOLITVE NORČUJE IZ LASTNIH VERNIKOV IN IZ VSEH NAS, SAJ NAM JE VZELA ORODJE LASTNEGA DOZOREVANJA MOLITEV. JAVNO ZNANIH MOLITVENIH ALTERNATIV V ZAHODNI CIVILIZACIJI

Prikaži več

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate 1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijatelji, sodelavci. Dogodki v Planici omogočajo tudi edinstvene

Prikaži več

Microsoft Word - Zapisnik 1. seje.doc

Microsoft Word - Zapisnik 1. seje.doc Mestna občina Ljubljana ČETRTNA SKUPNOST Š E N T V I D Prušnikova 106; 1210 Ljubljana Šentvid Tel. 01/512-46-07, faks: 512 06 81 e.mail: mol.sentvid@siol.net Številka: 900-19/2006-2-14206 Datum: 7. December

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo učbenik in delovni zvezek, ki sta obvezna učna pripomočka

Prikaži več

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard December je čas veselja in obdarovanja. To je tisti mesec, ki kljub nizkim temperaturam prinaša na lica tople nasmehe. K čimer seveda pripomorejo

Prikaži več

Microsoft Word - Zapisnik 8. seje Sveta zavoda doc

Microsoft Word - Zapisnik 8. seje Sveta zavoda doc Številka: 9000-0001/2010-52 Datum: 23.06.2011 ZAPISNIK 8. seje Sveta zavoda, ki je bila v četrtek, 23.06.2011 ob 17.00 uri, v prostorih enote Gobica, Šolska ulica 12, Mengeš. Prisotni člani Sveta zavoda:

Prikaži več

Poročilo 2015

Poročilo 2015 ZDRUŽENJE PROTI SPOLNEMU ZLORABLJANJU, MASARYKOVA 23,00 LJUBLJANA Poročilo 2015 o delu UVOD ZDRUŽENJE PROTI SPOLNEMU ZLORABLJANJU je nepridobitna, prostovoljna, nevladna organizacija s statusom humanitarne

Prikaži več

HINDUIZE M

HINDUIZE M HINDUIZE M Hinduizem splošno velja za najstarejšo glavno svetovno religijo, ki jo še vedno izpolnjujejo. Gre za širok razpon verovanj in šol s številnimi učitelji, spisi in čaščenjem različnih oblik Boga.

Prikaži več

PISNO OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA»Razčlemba neumetnostnega besedila«ime in priimek: Razred: Točke, odstotki: /44,5 Ocena: 0 %-49 % = nzd (1) 50 %-6

PISNO OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA»Razčlemba neumetnostnega besedila«ime in priimek: Razred: Točke, odstotki: /44,5 Ocena: 0 %-49 % = nzd (1) 50 %-6 PISNO OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA»Razčlemba neumetnostnega besedila«ime in priimek: Razred: Točke, odstotki: /44,5 Ocena: 0 %-49 % = nzd (1) 50 %-63 % = zd (2) 64 %-77 % = db (3) 78 %-89 % = pdb (4)

Prikaži več

Na podlagi Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 32/12 UPB, 109/12 in 85/14) in Statuta Visoke poslovne šole Erudio (1010 in 2015) je senat Vi

Na podlagi Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 32/12 UPB, 109/12 in 85/14) in Statuta Visoke poslovne šole Erudio (1010 in 2015) je senat Vi Na podlagi Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 32/12 UPB, 109/12 in 85/14) in Statuta Visoke poslovne šole Erudio (1010 in 2015) je senat Visoke poslovne šole (VPŠ) Erudio na 2. redni seji, dne

Prikaži več

7

7 7.LABORATORIJSKA VAJA PRI BIOLOGIJI Kolonije bakterij POROČILO Januar 2006 Cilj eksperimenta Cilj je bil, da spoznamo v kakšnih pogojih se najbolje razmnožujejo bakterije in kje se sploh nahajajo. Spoznali

Prikaži več

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Komu je knjižica namenjena? Pričujoča knjižica je namenjena javnim uslužbencem, zdravstvenemu osebju, ki pri svojem delu stopa v stik z gluho osebo, in tudi

Prikaži več

IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE - z dne marca o določitvi meril za ustanavljanje in vrednotenje evropskih referenčnih mrež in

IZVEDBENI  SKLEP  KOMISIJE  -  z  dne marca o  določitvi  meril  za  ustanavljanje  in  vrednotenje  evropskih  referenčnih  mrež  in 17.5.2014 L 147/79 IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE z dne 10. marca 2014 o določitvi meril za ustanavljanje in vrednotenje evropskih referenčnih mrež in njihovih članov ter za lažjo izmenjavo informacij in strokovnega

Prikaži več

Microsoft Word - KONČNA VERZIJA.doc

Microsoft Word - KONČNA VERZIJA.doc OSNOVNA ŠOLA POLJANE Poljane nad Škofjo Loko 100 MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ POLJANSKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA VARČUJEM, PRIHODNOST IN SREČO KUPUJEM Tematsko področje: SOCIOLOGIJA Avtorja: Mateja Božnar,

Prikaži več

Po 6

Po 6 Po 21 členu Statuta Zveze nogometnih trenerjev Slovenije je Skupščina Zveze nogometnih trenerjev Slovenije na zasedanju dne 31. marca 2014 sprejela Disciplinski pravilnik Zveze nogometnih trenerjev Slovenije

Prikaži več

Microsoft Word - D9_Prijateljstvo_9-11let_Priročnik za učitelje

Microsoft Word - D9_Prijateljstvo_9-11let_Priročnik za učitelje Priročnik za učitelje Prijateljstvo Tema: Prijateljstvo Starostna skupina: 9 do 11 let S podporo programa Vseživljenjsko učenje Evropske unije. Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.

Prikaži več

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Uvod Poslovna skupina ALDI SÜD, katere del je (skupina) Hofer, posluje po načelih odgovornega upravljanja podjetja. V tem dokumentu predstavljamo, kaj to pomeni

Prikaži več

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA)

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA) STORYLINE PROJEKT OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - Krašnja) ULICA S TRGOVINAMI Tekst: Marta Per, vodja projekta, učenci v OPB Krašnja, gospa Brigita Rožič Foto: Helena Urbanija, Katarina

Prikaži več

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Osnovna šola bratov Letonja telefon/fax: (03) 8965300, 8965304 Šmartno ob Paki 117 e-pošta: os-bl-smartno@guest.arnes.si 3327 Šmartno ob Paki spl. stran: www.ossmartno.si SAMOEVALVACIJSKO POROČILO SODELOVANJE

Prikaži več