ANTIČNA KULTURNA TRADICIJA

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "ANTIČNA KULTURNA TRADICIJA"

Transkripcija

1 A N T I Č N A K U L T U R N A T R A D I C I J A Čeprav so nahajališča kamene in posebej bronaste, PREDGRŠKE dobe, številna in raztresena vsepovsod (npr. hiša s ploščicami v Lerni), nas šele Homerjeva epa Iliada in Odiseja seznanjata z najstarejšim obdobjem GRŠKE zgodovine. Iz zgodnjega časa omenimo le Minojsko kulturo na Kreti (od p. n. š. ). Ta narod je že govoril starogrški dialekt. Čeprav nam linearega pisma A še ni uspelo dešifrirati, to lahko trdimo, ker so se v linearnem pismu B zapisi "starokrečanov" ohranili; ti so bili še v 5. st. pred Kr. (Danajci?)»vzporedni«prebivalci - dokler se niso zlili z novimi naseljenci. Grki Ahajci, so sami sebe imenovali Heleni, ozemlje pa Helada. Ahajci so bili tudi prebivalci Miken, ki so (po Homerju) zrušili Trojo. Dorci so se - zaradi vdora Ilirov? - umikali na J in pri tem opustošili starogrške države. Presekali so ozemlje Eolcev, ki so ostali v Tesaliji (na S) in v Beociji, in Joncev, ki so se umaknili na otoke in preko, v Malo Azijo (kar opisuje Iliada). To je torej čas prve kolonizacije ( p.n.š.). Grki kot začetniki demokracije in oblikovalci temeljev evropskega kulturnega in umetnostnega izročila Zavest o enotni državi je bila Grkom vedno tuja. Ustanavljali so mestne državice polise, v katerih so si uredili življenje po svojih merilih. Prvi polisi so nastali v Mali Aziji kmalu po prvem kolonizacijskem valu, ob drugem pa je takšno organiziranje Grške družbe postalo splošno. Na vzpetinah so najprej zgradili utrdbo, t. j. akropolo, grad s plemstvom, pod njim pa so se nastanili obrtniki in trgovci v navezi z agrarnim zaledjem. Središče naselja je bil trg agora. Polis je tako postal središče politično-upravnega, gospodarskega, verskega, kulturnega, pravosodnega, socialnega in vojaškega življenja stare Grčije. Vzroki razcepljenosti so bili: relativno težko prehodna pokrajina, prepričanje, da je velika država neučinkovita (Platon pravi, da je idealen polis s cca 5000 prebivalci; da bi imel vsak posameznik možnost soodločanja; avtarkija samozadostnost; avtonomija neodvisnost, in samostojnost pri odločanju, in elevterija zunanjepolitična neodvisnost). Razcepljenost je pogojevala tudi različna velikost polisov (po površini od 100 km² naprej Šparta 8400 km², Atene 2550 km²) ter različen gospodarski, družbeni in politični ustroj. Kaj je Grke povezovovalo: Nedvomno skupen jezik, Homerjeva epa Iliada in Odiseja ter olimpijske igre (776 pr. Kr. 394 po Kr.), verske svečanosti (npr. v Delfih-svečenica Pitija; pitijske igre), skupni Panteon bogov, skupen boj proti Perzijcem, Zapomni si: avtarkia, avtonomija, elevteria Grška kolonizacija Kot rečeno, prvi val bežečih Ahajcev datiramo med leti , ko so Pelagijci in Jonci poselili obale Male Azije in Ciper (Milet, Efez in Fokeja).

2 Drugi val ( pr. Kr.) je nastal zaradi preobljudenosti - STENEHORIA. Zemlja je z uporabo železnega lemeža bolje rodila, a kaj, ko so si jo je prilastili dorska aristokracija. Vendar pa so bile selitve tudi prilika, da poiščejo nove trge. Klazmoenea, Alikarnasos, Kolofon, Smirna, vsa vzdolž Maloazijske obale, so postala prva mesta-državice, čeprav so morala s časom priznati nadoblast Lidijcev in Perzije. Smer druge kolonizacije so bile: o Obale zah. Sredozemlja (obale Sicilije (Sirakuza), J Italija (Tarent, Neapelj, Kime). To je Velika Grčija. o Obale J Francije (Marsilija (današnji Marseille)) o Obale J Španije (naseljevanje na zah. so ogrožali Feničani in Etruščani) o V Sredozemlje in na S Afriško obalo (Ciper, Navkratis - delta Nila, Tanis) o Kolonije na obalah Črnega morja- gostoljubno morje in v Anadolijo; za kolonizacijo tega področja zaslužna stara kolonija Milet. Njihov razvoj ogrožajo Skiti. Matično domovino so oskrbovali z žitom, kovino, sužnji, lesom ) Največ kolonij so ustanovili polisi Korint, Megara, Milet, Fokea. Na začetku so kolonje ustanavljali neorganizirano potem pa načrtno. V 6. st. se je grška kolonizacija ustavila, ko so jih 540 pr. Kr. v bitki pri Ataliji premagali Kartažani in Etruščani. Kolonije se politično neodvisne (razvijejo svojo zakonodajo, ki so bile zapisane v ustavi uradniški aparat, denar, ), gospodarsko in kulturno povezane. Pri ustanavljanju kolonij so imele najbolj pomembno vlogo Delfi. Z matično državo je ostala še naprej povezana po verskih običajih, Olimpijskih igrah, kulturi, jeziku in trgovskih stikih. Če je bila matična država ogrožene so ji kolonisti priskočili na pomoč. Spremembe, ki jih je kolonizacija povzročila na Sredozemlju: o Povečana trovina, še posebej keramika, o širjenje grške religije, o širjenje oljke, o pisava, o denarno gospodarstvo, o nova estetska merila, o mestni način življenja, o namakalne in izsuševalne naprave. Spremembe, ki jih je kolonizacija povzročila med Grki: o Grki pridejo v stik z novim blagom (tkanine, dišave, nakit) o V umetnosti prevzamejo fris (okras stene z reliefi). o Vplivi v filozofiji. o Iz Egipta prevzamejo kamnito arhitekturo. Posledica kolonizacije: o o Gospodarske ; Med kolonisti in Grškimi polisi se je razvila živahna trgovina, predvsem menjava dobrin, ki je vzpodbujala gospodarstvo. Kolonisti so iz Grčije izvažali keramiko, vaze, tkanine, olje, in v Grčijo prodajali dobrine, značilne za prostor, koder so kolonije nastale. Kulturne: Kolonisti so Grkom posredovali kulturne dosežke starih civilizacij (Egipt je vplival na arhitekturo, kiparstvo) in tako je Grčija postala žarišče nove kulture.

3 Osredotočimo se na dva polisa, ki sta v grobem oblikovala grško usodo: ŠPARTA Dorci so cca 1100 p. n. št. prispeli do Peloponeza, pregnali staroselske Jonce in ustanovili tri države: Argolido, Mesenijo in Šparto. Slednja je postala najmočnejša na Peloponezu, v pokrajini Lakoniji (lakonski odgovori). Znana je po svoji strogi vojaški ureditvi. To je potrdil legendarni zakonodajalec Likurg, ki je v 8. st. pr. Kr. uvedel zakonik (VELIKA RETRA). Po veliki retri sta bili na čelu države: - 2 kralja, ki sta bila obenem vrhovna svečenika (arhont basileus): imela sta poveljstvo nad vojsko in bila v miru le enakopravna člana geruzije. - svet starešin ali GERUZIJA (28 članov, starejših od 60 let) je pripravljala zakone in bdela nad njimi, - EFORI (5 Eforov v EFORATu trije plus oba kralja) so sprva skrbeli le za javni red in mir, pozneje pa so si prisvojili vso oblast in klicali celo kralja na odgovor - ljudska skupščina ali APELA je potrjevala ali ovrgla predloge geruzije. Vanjo so hodili vsi Špartanci, starejši od 30 let. Politično je to bila aristokratsko urejena in vojaško organizirana država. Špartanska družba je bila statična; v njej ni bilo dosti možnosti, da zavlada tiranija, a tudi ne, da zmaga demokracija. Hierarhija je prišla do izraza le v izrednih razmerah, v miru pa so bili vsi Špartanci enakopravni in so delovali kot družba bojevitih mravelj (če helote izpustimo ). Razvrščeni so bili v 3. razrede: Spartiati, Špartanci, potomci osvajalskih Dorcev, so predstavljali najvišji razred. Uživali so politične in osebne pravice in se kot vladajoči razred zavzemali za status quo, torej za konservativno družbo, ki ni bila naklonjena spremembam. Ker je bila špartanska država vojaško organizirana, so bili vsi predstavniki gosposkega razreda izurjeni vojaki. Živeli so od dodeljenega kosa zemlje, ki so jim ga obdelovali Heloti. Perioiki, staroselci, ki so se podredili Špartancem, so bili sicer osebno svobodni, toda brez političnih pravic. Ukvarjali so se z obrtjo, trgovino in s poljedelstvom. Kot hopliti težko oboroženi pešci - so hodili tudi na vojsko. Heloti, Ahajci, ki so jih morali podrediti s silo, so postali državni kmetje oz. sužnji. Bili so najštevilnejši in poleg krpe svoje zemlje so obdelovali zemljo Spartiatov. Bili so brez političnih in posebnih pravic. Država je gospodovala nad njihovim življenjem in smrtjo. Na Helote, ki so pogosto bežali in se skrivali v okolici, so vsake toliko prirejali lov, ki ni bil dosti drugačen od lova na divjad. Takšne pogone so imenovali kriptije. Termini:

4 LIKURG: zakonik velika retra: arhont, eforat, geruzija, apela; SPARTIATI vladarski sloj, PERIOIKI osebno svobodni trgovci, obrtniki, poljedelci, vojaki hopliti, HELOTI brezpravni suznji; kriptije lov na suznje. ATENE Oblikovanje atenske demokracije: Združitev Atike pripisuje tradicija Tezeju. Prvotna politična ureditev je bila monarhična: na čelu arhont bazileus in svet aristokratov (areopag). Družba se deli na evpatride (plemstvo) in demos (ljudstvo). Ko so Dorci osvojili Peloponez, je v Atenah kraljeval Codrus. Dorci so takoj zapretili tudi Atenam in bog Apolon jim je obljubil zmago, če kralju Aten Codrusu ne store nič žalega. Za ta božji obet so izvedeli tudi Atenci. Codrus se je takoj odločil: kmečko oblečen je odšel v dorski tabor, kjer je toliko časa izzival, da so ga vojaki ubili. Ko so videli, da so ubili atenskega kralja, so Dorci takoj odnehali in se odpravili domov. Atenci so, v spomin na žrtvovanje svojega kralja, odločili, da nihče več ni vreden kraljeve časti, in odslej namesto enega volili več arhontov, vrhovnikov. Tako pravi zgodba, kaj pa v resnici: Začetnik atenske demokracije je bil DRAKON, ki je prvi zakone zapisal (621 pr. Kr.) in tako onemogočil njihovo samovoljno razlaganje; odpravili so krvno maščevanje;»krvavi«zakoni, tudi zaradi izredne strogosti. Po izgubi Salamine (osvoji jo Megara) dobi diktatorska pooblastila SOLON, ki je bil Codrusovega rodu. Sprva le arhont. Njegov vzpon je povezan s političnimi problemi mesta. Oblast je bila v rokah evpatridov (takrat še dedno plemstvo), ki so jo začeli ogrožati bogati meščani (6. st. pr. Kr.). To je čas propadanja kmetov (zaradi uvoza cenenega žita). Družbeni položaj so slabile vojne, visoki davki... Solon je izvedel temeljito kmetijsko reformo in uvedel niz ukrepov, ki bi razbremenili kmeta: o črtanje dolgov; vračilo zarubljene zemlje o Objavil zakon, da dolžnikov nihče ne more zasužnjiti o na državne stroške odkupil kmete iz suženjstva (celo iz tujine) o Prepoved uvoza pšenice o uvedba zemljiškega maksimuma (da bi preprečil kopičenje posesti v rokah posameznikov) Solonove politične reforme: TIMOKRACIJA - razdelitev prebivalstva po premoženju na 4. razrede petstomernike, viteze, zeugite in tete. - Državo je vodilo 9. ARHONTOV, ki so bili lahko le iz 1. razreda - AREOPAG visoko sodišče (na Aresovem griču), sestavljeno iz nekdanjih arhontov. Do Efialtovih reform vpliven državni organ, po njih pa le še sodišče za bolj ali manj kriminalna dejanja (kar je tudi nravno življenje bogokletnost Sokrat). - SVET ŠTIROSTOTIH-BULÉ, po 100. iz vsake FILE (občine), člani pa so bili lahko le iz prvih treh razredov. Bulé je odgovoren za pripravo zakonskih predlogov. - Solon je ustanovil še POROTNO SODIŠČE (helieja), v katerem pa so sodelovali tudi teti. - NARODNA SKUPŠČINA je glasovala o vseh važnih rečeh, udeležiti pa so se jo MORALI (udeležba je bila državljanska dolžnost!) vsi polnopravni državljani Aten. Posledice Solonovih reform:

5 o zmanjšajo moč aristokracije o položaj posameznika je bil odvisen od sposobnosti in ne od privilegijev o bogastvo je postalo merilo uspeha o reforme so pospešile razvoj obrti in trgovine o atensko družbo je naredil bolj humano termini: evpatridi plemstvo; združitelj Atike Tezej; Drakon (621); Solon: timokracija: bulé svet 400 tih iz vsake file po 100; areopag, porotno sodišče helieja; 4 razredi: petstomerniki, vitezi, zeugiti, teti TIRANIJA (diktatura) sprva ni imela slabšalnega pomena. Tiran je prišel na oblast s silo, često povsem zakonito, v izrednih razmerah, ali pa je na oblast prišel s pomočjo nižjih slojev, katerim so prej obljubili politične svoboščine. Med diktatorji so bili prav primerni vladarji, ki so skrbeli za razvoj obrti in trgovine in s tem izbolšali življenje. Z ugodnimi posojili so podpirali kmete in tako zaustavili beg iz podeželja v mesta. Obrtnike pa so zaposlovali pri velikih javnih gradnjah (mostovi, ceste, pristanišča, prekopi, svetišča, mestna obzidja...) in pospeševali so znanost in kulturo Zmanjševali so moč plemstva in pospeševali razvoj srednjega sloja. Mnogi tirani so bili izobraženi ljudje; med sedmimi modrimi so bili trije. Primer»dobrega«tirana je PIZISTRAT (560 pr. Kr.), ki je na oblast prišel z zvijačo. Bil pa je blag tiran in pod njegovim vodstvom je mesto doživelo vojaški in politični napredek. V veljavi je ostal Solonov sistem, le da ga je vodil sam. Ukrepi s katerimi je podpiral kmete: o dajanje posojil kmetov o vnaprejšnje odkupovanje njihovih pridelkov o znižanje kmečkih bremen o znižanje davkov Pizistratovi ukrepi za obrtnike in trgovce: o javna dela močno razširil trgovino-izdal nove kovance (z motivi sove in boginje Atene) Pospeševal je umetnost in literaturo (v njegovem času naj bi Homerjeva epa dobila dokončno podobo). Bil je prvi atenski državnik, ki se je ukvarjal z zunanjo politiko. Nasledila sta ga sina HIPIJA (izgnan iz Aten) in HIPARH (ki je bil ubit). Leta 510 pr. Kr., istega leta, kot so Hipijo izgnali iz Aten, je bila v Atenah odpravljena tiranija, ki se je spridila, a to je moralo zgoditi slej ko prej. Nadomestila jo je vlada ljudstva DEMOKRACIJA. Pojmi: Pizistrat tiran; Hipija, Hiparh; 510 pred Kristusom odprava tiranije Tako se je zgodilo v VI st. pred Kristusom. Padci tiranij se niso povsod enako iztekli. V Atenah se je uveljavila demokracija, marsikje pa so na oblast prišle oligarhije, bogate družine. V vseh mestnih državah so, da bi napravili konec samovolji in nasilju, izdali zakone. Poznamo niz na pol legendarnih zakonodajalcev: modri Solon in strogi Drakon, Karondas, Zalevkos, DEMOKRACIJA. /demos pomeni ljudstvo in kratein vladati)

6 KLISTEN (509 pr. Kr.) je začel izvajati nove reforme: Plemeniteži so se hoteli polastiti oblasti, a KLISTEN (509 pred n, št.) se je temu postavil po robu. Namesto štirih je ustanovil 10 novih fil. Atensko polis je razdelil na 3. dele (mesto, zaledje in obalo), vsakega od delov pa še na10 enot. S tem je dodobra premešal družbeno sestavo fil in odpadla je delitev prebivalstva na razrede (vsi državljani so bili izenačeni). Končala se je timokratska ureditev države. Iz sveta 400-tih je nastal svet 500-tih (iz vsake file po 50. članov) in tako relativno izenačil državljane. S tem je areopag izgubil veljavo!!! Da se ne bi več vrnila tiranija, je Klisten uvedel OSTRAKIZEM oz. ČREPINJSKO SODBO. Tako ločimo 4 faze razvoja grške demokracije: - Solon je osvobodil zasužnjene kmete in brisal kmečke dolgove ter omogočil vsem državljanom, da so se udeleževali skupščine in sodnih razprav, - Pizistrat je kmetom namenil državna posojila z minimalnimi obrestmi in veleposestva razdelil med kmete brez zemlje, - Kleistenes je Atiko 507 p. n. št. Razdelil na 100 dem(dema je trodelna delitev, po deset v desetih filah-občinah), tako, da so bili udi plemiških družin porazdeljeni med množico drugih državljanov; uvedel ostrakizem, izgon za dobo 10 let, - Temistokles in Perikles sta ljudsko suverenost privedli do stopnje, ko je ljudstvo neposredno izvajalo izvršno, zakonodajno in sodno oblast. Javne funkcije so podeljevali le za določen čas, največkrat z žrebanjem. Pa vendar je monopolni položaj Aten, ki so ga Atenci iz svoje lastne sebičnosti seveda podpirali, rušil enotnost v zvezi držav, da o odnosu do sužnjev, ki so bili nekaj samo po sebi umevnega, niti ne izgubljamo besed. PERIKLEJ ( pr. Kr.) Atenska demokracija je bila sužnjelastniška, to pomeni, da je izvršna sodna in zakonodajna oblast pripadala le vsem več kot 20. let starim moškim državljanom. Organizirani so bili v ljudski skupščini, sestavljali so le 20-30% prebivalsta. Ženske, tujci, sužnji v politiki niso odločali!!! Atenska demokracija je dosegla zlato dobo s Periklejem. Periklej je bil STRATEGvojskovodja. Stratege je vsako leto volila ljudska skupščina, zato temu obdobju pravimo Periklejeva doba, tudi zlata leta Aten. Nosilci oblasti so ljudska skupščina-eklesia, svet 500- Bulé, porotno sodišče-helieja. Vsi državljani so imeli pravico prek ljudske skupščine odločati o vseh pomembnih zadevah polisa, o vojni in miru, nadzirati upravni aparat in državne uslužbence, voliti stratege, sprejemati zakone, nadzirali njihovo izvajanje, Skupščina se je sestajala vsakih 10 dni in vsak državljan je imel pravico povedati svoje. Pri tem so mu nadeli venec iz mirte, ki je bil znak nedotakljivosti. Vsak od prisotnih je lahko postal bulevt (svetovalec), eden od 10 arhontov ali sodnik porotnik v helieji. Sebični nameni znotraj obrambne zveze so izpostavili privilegij Aten in od znotraj nemalokrat ohromili delo, saj so sklepi skupščine pogosto odražali le trenutno razpoloženje in muhavost volivcev. Bistvene značilnosti atenske demokracije: o plačane državne letne službe (1. leto, razen strateg) o dnevnice za udeležence sej ljudske skupščine in porotnega sodišča o nosilce državnih služb so izbrali z žrebom o vladavina demosa (preko ljudske skupščine in porotnega sodišča in bule) o izključene ženske, sužnji in tujci o za delovanje nove državne ureditve je bilo potrebno veliko denarja. Periklej si ga je zagotovil iz denarnih sredstev ATIŠKO-DELSKE ZVEZE (ustanovljena je bila z

7 namenom boriti se proti Perzijcem, financirala se je s prispevki držav brez lastne mornarice, višino prispevka so določile Atene; Periklej je leta 454 pr. Kr. prenesel sedež blagajne iz otoka Delos v Atene) ogospodarska moč (blagovno-denarno gospodarstvo; Atene so se ukvarjale z živahno pomorsko trgovino) odemokracijo so omogočili sužnji, meščani pa so se ukvarjali s politiko; dosežek demokratične ureditve je bila naprava za žrebanje; večino služb so določili z žrebom, da bi zmanjšali možnost podkupovanja Pomanjkljivosti atenske demokracije v Perikljejevem času:: o političnih pravic niso imele ženske, tujci in sužnji (70.000) o ni bilo prave osrednje oblasti, zato so se v mestu pojavili DEMAGOGI politiki, ki so s sladkimi besedami vodili ljudi glede na trenutno razpoloženje o nedodelana sodišča; ker je zakone sprejemalo vse ljudstvo so se zakoni hitro spreminjali, so bile sodbe pogosto odvisne od trenutnega razpoloženja ljudi v mestu. Sodelovanje med Šparto in Atenami v času Grško perzijskih vojn (zač. 5. st. pr. Kr.), potem, ko so Grki v uporu proti Perziji pomagali maloazijskim Grkom. Dareja so premagali na 490 Maratonskem polju (Miltiad) 480 bitka pri Termopilah (Leonidas) in Salamini(Temistokles) 479 pri Platejah in Mikali v Mali Aziji je Kserkses dotolčen Hegemonija Aten Demokracija je sprostila kulturno ustvarjanje (gradbeni projekti). Atene so postale kulturno središče, najlepše antično mesto. Gradnja Partenona (tempelj, ki je bil posvečen boginji Ateni ). Periklejevi sodobniki: Sokrat, Herodot (oče zgodovinopisja), Tukidid, Sofoklej. V Atenah so ustvarjali dramatiki: Ajshil, Euripid (traged), Aristofan (komedijograf). Filozofija: Protagora (sofist), Sokrat, Platon (Država), Aristotel (ustanovil šolo Licej); Kiparstvo: Fidija (kip Atene, Zevsa), Miron (metalec diska). Medicina: Hipokrat (Hipokratova zaprisega). Zaton Po Perikeju so Atene sledile nespametnim nasvetom, ki so bili naravnani le na lastno korist; zvezo mest, ki jo je ustanovil Aristid, so izkoristile za krepitev lastnega prestiža, do zaveznikov pa so postajale vse bolj ozkogrude in celo nasilne kot da so pozabile na pravičnost, ki pridobiva srca. Tako se je vnel dolgotrajni boj za prestiž. Ko sta se spopadla Krf in Korint sta Sparta in Atene podprli vsaka eno stran. Ta spor je nato 431 kulminiral z vojno med glavnima rivaloma. Atene so 415 pred Krist. napadle Veliko Grčijo, ki je bila vplivno področje Sparte, a so, po uničujočem porazu pred Sirakuzo, podlegle. Alkibiades, veliki strateg Aten, je prebegnil k Sparti in pripomogel k porazu svojega mesta. Špartnski vojskovodja Lisander je (405) končno zavzel gladujoče mesto. Špartansko nasilnost je ustavil Tebanec Epaminonda, a je bil v bitki pri Mantineji(362) poražen. Makedonci so že na vratih. Demosten je v»filipiki«- ostrem,napadalnem govoru - Grke prepričal, naj se uprejo. V bitki pri Haironeji (338) je Grška suverenost dokončno izgubljena. Aleksander je koračil skozi Perzijo (bitke pri Graniku, Isu, Gaugamelah in Arbelah). Pri Pundžabu v Indiji se mu je vojska uprla. Umrl 323 pred n. št. v Babilonu; na poti zrušil Tir, Tebe, Persepolis, in ustanovil Aleksandrijo (331). Kulturno izročilo in njegov vpliv na kasnejša obdobja Grški temelji evropske umetnosti:

8 o o o o o arhitektra: 3. stili Dorski, Jonski, Korintski; slikarstvo: slikali na stene, keramične posode; slikarja- Polignot, Apolodor, Apel kiparstvo: Fidija, Miron, Poliklet, Praksiteles literatura: epika Homer (Iliada in Odiseja) lirika Sapfo dramatika tragedi: Eishil (Okovani Prometej, Oresteia), Sofokles (Antigona, Kralj Oidip, Elektra, Oidip na Kolonu), Evripides (Ifigenia na Tauridi, Ifigenia na Aulidi ); komediograf Aristofan (Žabe Lizistrata,..) iz zborovskega petja v čast Dionizu se je v 6. st. pr. Kr. razvila grška tragedija - igralci so bili samo moški. filozofija: (7-6 st. pr. Kr.) jonski materialistični filozofi: Tales, Heraklit, Demokrit (prvotno so iskali v materiji- voda, zrak, plin); Sofisti so zanimanje preusmerili od narave k človeku, takšnemu kakršen je. Človek je merilo vseh stvari, resnic je toliko kolikor je ljudi. Idealistična filozofija: Sokrat je našel resnico, menil je da so naravni zakoni večni, za njimi stoji zakonodajalec- bog. Platon je odprl šolo, akademijo, učil je, da je ideja prvotna, materija pa drugotna. Njegovo delo je Država. Aristotel je ustanovil šolo Licej, kjer je bil poudarek na logiki; njegovo delo je vzor krščanske miselnosti. Helenizem - po Aleksandru ( pr. Kr.). Stocizem pravi, da je treba mirno in brezčutno prenašati strasti in čustva. Pri epikurejstvu sta sreča in čutno uživanje največja smotra v življenju. Religija Grških 12. vrhovnih božanstev (njihova religija je bila politeistična). Božanstva so bila po človeški podobi (antropomorfizem). Ljudje smrtni, bogovi nesmrtni, prebivali so na gori Olimp in bili so hierarhično razporejeni.

9 Sapientia ni bila več dialektika, ki išče resnico, ampak je postala mnogo bolj prozaična odločitev zdrav razum, ki sledi logiki, a mnogo bolj v obnašanju, kot v iskanju spoznanja. Grški logos se je spremenil v rimski ratio beseda je postala ne samo razum, ampak - račun. Razlika torej ni le v izrazu, ampak predvsem v pomenu. Preračunljivost novega časa bi lahko pojasnili tudi bolj konkretno: Ker so bili Grki takšni mojstri geometrije, je kar težko razumeti, da niso osvojili oboka (ki je bila že uveljavljena gradbena forma). Razumeti moramo, da je obok tehnični izum in zato gre prvenstvo uporabe bolj»plebejskemu«, bolj praktično naravnanemu narodu. Rimljanom. Rimska kulturna tradicija in vpliv na kasnejši evropski razvoj Divide et impera (Deli in vladaj), panem et sircences (kruha in iger) in ni pomembno izgubiti bitko, ampak dobiti vojno, so gesla, ki so srž rimske moči. Doba kraljev pr. Kr. Apeninski polotok so iz temine časa povzdignili Italci, s plemeni Samnitov, Sabincev, Oskov, Brutov, Ekvicev, Umbrijcev, Latinov, Prav od slednjih so prevzeli jezik. Latinom se tudi pripisuje, da so poleg Albe Longe osnovali Rim, mesto na meji dveh kulturno najrazvitejših narodov, Grkov in Etruščanov (prav na stiku obeh kultur mesto Cumae; kumski rokopisi). Plemenska ureditev (familia; gens-rod, kurija-bratstvo, tribus-pleme) se je z v mestu (urbs) pričela razkrajati: bogatenje patricijev in pritok plebsa je zaostrilo socialne razlike. Po pripovedki je kralj Servij Tulij, eden od šestih, ki so nasledili Romula, prebivalce razdelil po premoženju na 4 razrede-okrožja; izven delitve so ostali reveži - proletari. Cenzus, ki se mu pripisuje, je bil na pol verski, na pol pravni postopek, po katerem se je vsakih 5 l. napravil spisek prebivalcev, da se vsakemu, glede na zasluge, dodeli ustrezno mesto osnova izenačitvi prebivalcev. A šele z odpravo monarhije, ko so izgnali Lucija Tarkvinija Oholega (ki je verjetno res živel), je Rim 509 p. n. š. postal aristokratska republika ( pr. Kr.), ki sta jo vodila 2, le za eno leto izvoljena konzula. Na oblasti je bil le eden, za dobo šestih mesecev, konzul v mirovanju pa je imel le pravico veta, ki jo je izgubil v izrednih razmerah, ko je konzul na oblasti sprejel diktatorska pooblastila. Vodila sta vojsko in predsedovala senatu svetu starih ter centurijski skupščini vojaški organ. Spopad med patriciji in plebejci je kulminiral, ko je večinsko plebejsko prebivalstvo izsililo varuhe pravic, tribune. Sprva sta bila 2, kasneje več, a imela sta pravico veta. Ker pa je tribun lahko pomagal predvsem z nasveti, je to pomenilo, da so predvsem tribuni proučevali pravo. Na zahtevo plebsa so napisali zakone (450 p.n.št.) na 12 bronastih tablic. Od tu dalje sledimo razvoju rimskega prava. Kontrola oblasti ali MAGISTRATURA OBLASTI:

10 Razvoj magistrature je plebejcem počasi odpiral vrata tudi do najvišjih državnih služb (npr.: EDILA skrb za javne službe, PRETOR sodna oblast, KVESTOR nadzor državne blagajne, CENZOR odvzem davkov po višini premoženja). Plebs je bil v iskanju pravic vztrajen. Ovrgel je prepoved poroke s patriciji, med konzularne tribune so lahko volili tudi plebejce, Hortenzij je pravice plebsa izenačil s pravicami patricijev in 367, ko so določili, da mora biti eden od konzulov plebejec, je doba aristokratske republike minila. Pričelo se je obdobje Respublika - republike. Po stoletjih razrednih bojev sta se razreda politično izenačena. Centurionska skupščina je ukinjena in jo nadomesti ljudska skupščina. Pomembne sklepe sprejemajo s plebisciti. Iz vsega tega nastane senat, ki pa je bolj kot ne aristokratsko telo (politična enakost žal ni bila tudi premoženjska; premoženjski razred, nobili, so poslej oblast). Učinkovita vojaška organizacija je premagovala vse po vrsti: najprej Etruščane, potem uporne Latine. Kelte in Galce, ki so 390 požgale Rim, so premagali 283. Grki na jugu so poklicali na pomoč epirskega kralja Pira (Pirova zmaga) v tretji bitki so ga premagali in 275 pr. n. š. zavzeli celoten polotok. 3 punske bitke ( p. n. š.). Osvežimo spomin: Kartagina je bila osamosvojena Etruščanska kolonija; Kartažani so po rimsko Punci. Katon, ki je vsak govor v senatu zaključil z besedami»kartagina mora biti razrušena«, je tako pričevalec o trdovratnosti rimske politike, ki ni štela izgubljenih bitk, ampak zmago v vojni (glej pregovor na začetku). Preobrazba Rima v imperij je najbolj udarila matično prebivalstvo. Novo pridobljeno ozemlje (ager publikum) so si prilastili patriciji. Latifundije in suženska delovna sila sta osiromašile kmetsko prebivalstvo. Tiberij in Gaj Grah sta se zato podala v reformo vnovične razdelitve zemljišč, ki so jih prisvojili latifundisti (latifundija velika zemljiška posest). Oba so ubili, tako, da agrarna reforma ni uspela. Za časa državljanskih vojn je Marij reformiral vojsko, ki je smela novačiti tudi plebs, ljudi, kateri niso bili uvrščeni v razrede z njimi si je priboril naziv prvega rimskega diktatorja. Žal je okrepljeno moč vojske zlorabil stremuški Sula in na čelu patricijev obračunal z nasprotniki. Po treh letih vojaške diktature (79 pr. n. št.) se je odpovedal oblasti. Oba, i Marij i Sula, sta se umazala s krvjo, slednji pa je postavil zgled nasilja, ki je našel posnemovalce. Ta vmesni čas, nekaj med republiko in diktaturo, čas upora Spartaka in zarote Katiline, je končala vlada triumvirata, koder so se nauki o brezobzirnosti in stremuštvu obrestovali. l. 60 p. n. š. zavlada prvi v postavi Cezar, Kras in Pompej; Kras je padel in ko je Cezar prekoračil Rubikon (l. 49) je sam zavladal (nova upravna ureditev provinc). Rimsko cesarstvo je ustvarila rimska republika. To je nedvomno bilo pri koncu, ko se je Cezar skušal polastiti vse oblasti. A Cezar ni bil Rim in proti njemu se je dvignila peščica zarotnikov, da ubrani svobodo. Ti so sledili logiki Rima, ki se ne bi smela pokoriti enemu samemu človeku ne da se odreče sama sebi. Cezar še ni bil cesar in drugi triumvirat (Oktavijan, Antonij in Lepid) je prehod v cesarstvo le zavlačeval. Principat

11 Zmagovalec Oktavijan (konec državljanskih vojn) je zavrnil naziva kralj in diktator in je bil le tribun princeps. Nadel pa si je ime cezar in od senatorjev privzel naziv Avgustus. Za njegove vladavine so vrata boga vojne Janusa zaprli za skoraj 40 let in ko je l. 14 umrl, so mu priznali»apoteozo«- vnebovzetje, in ga uvrstili med bogove. Rim je na nevralgičnih krajih ustanavljal kolonije - Grčijo je»osvobodil«makedoncev 196 p. n. št. V njih je vzpostavil sistem neenakosti, kar je razvidno tudi iz osnovanja kolonialnih mest - colonia in municipijev, ki so jim bile dodeljene bolj ali manj popolne mestne pravice in po načelu»deli in vladaj«delal razlike med zavezniki, ki niso bili rimski državljani, čeprav so morali služiti vojsko. Doba cesarstva Če vladarji svoje neomejene oblasti nočejo priznati in tako ne poskrbijo za nasledstvo, je mnogo razlogov za nered in nezakonitost. Tiberij, Klavdij in Vespazijan so bili primerni vladarji, a kaj reči o Kaliguli in Neronu? Dinastija Antoninov je prinesla stabilno oblast: Trajan, Hadrijan, Antonin in Mark Avrelij niso bili slabi vladarji, a Komodo, sin slednjega, je znova začel s»purpurno mrzlico«- s purpurno barvo okrašene toge so nosili velikaši in s tem izrazom izražamo hlepenje po oblasti, kjer je vse dovoljeno. S preganjanjem krščanov se je najbolj izkazal despot Neron, a najbolj krvav je bil Dioklecijan. Ta je - da bi jih bolje nadziral razdrobil province na manjše enote. Ker je prefektom tako zmanjšal moč, se je nadejal, da bodo manj svojevoljni in bodo bolj redno plačevali davke. Zato pa je moral povečati birokratski aparat, čigar stroški so s časom požrli vse presežke. Pri tem je razdelil cesarstvo, a je pred smrtjo obupal in abdiciral (305). Versko svobodo je objavil Galerij. Konstantin, ki je premagal Makcensija, je 313 z milanskim ediktom izenačil obe veri in znova združil cesarstvo, Teodozij pa razglasil krščanstvo kot edino uradno vero (teodozijev zakonik z moralnimi načeli stoicizma in krščanstva) in tik pred smrtjo 395 dokončno razdeli cesarstvo. Krščanstvo kot nov element je pri vzdrževanju imperija delovalo izrazito destruktivno, saj se je kurija brigala predvsem za svoje dohodke in je s papežem skušalo prevzeti oblast. Tako je tudi krščanstvo pripomoglo k padcu imperija, obenem pa je vera postala most od antičnega k srednjeveškemu svetu. 476 je zahodnorimsko cesarstvo - po plenjenju Gotov, Vandalov in znova Gotov - končno padlo. Zadnjega vladarja Romula Agustula je odstavil Odoaker, kralj modrih Gotov-Vizigotov. Bizanc je sijal še naprej in preživel padec Rima za slabih 1000 let. Arijanstvo, ki so ga prevzeli Germani, pa je bilo za ostalo občestvo napačno izhodišče. A ni bil Bizanc tisti, ki bi povedel Evropo. To je bila nova sila, ki se je pojavila na Z. Krščanska Karlova država. Grški in Etruščanski vpliv: a) Grški vpliv: Z grško kolonizacijo so bili na Apeninskem polotoku uvedene mnoge kulturne dobrine in znanstveni dosežki Grkov. Grški kulturni vpliv na Rimljane: o filozofija

12 o božanstva b) Etruščanski vpliv na Rimljane: o gladiatorske igre o dirke z vozovi o gradnja cest o vodovodi o mostovi (lok) o prekopi o bili so spretni vgradnji obokov, kupol o sarkofag o nekropole (pokopolišče) o triumfi (zmagoslavni pohodi) o butara s sekiro kot znamenje oblasti (facis) o razni verski obredi, prerokovanja o Od Grkov so Etruščani prevzeli pisavo (Grki pa od Feničanov) in jo posredovali Rimjanom. o Etruščani so bili v tesnih kulturnih stikih z Grki, Grške vplive so sprejemali, jih preobrazili in razvili SAMONIKLO OMIKO (samosvojo kulturo). o Pri Etruščanih je imela ženska pomembno vlogo, bila je globoko cenjena in spoštovana, matriarhalna družba. Arhitektura in infrastruktura Novost Rimske arhitekture: cement-beton, stena, lok, zidani obok, kupola; Infrostruktura: ceste, vodovod, akvedukt, kanalizacije, mostovi, upravne stavbe, svetišča (panteon), znani spomeniki Rimske kulture (Kolosej-amfiteater, cirkus Maximus); Rimska znanost: Geograf Strabon (zemljevid rimskega imperija) Zdravnik Galen Gaj Julij Cezar (reforma koledarja uvedel sončno leto, ki je obsegalo 365 in ¼ dneva; julij mesec, Julijske Alpe) Zgodovinopisci Tit Livij, Tacit, Plinij Mlajši (delo Germanija)

13 Vzpon Krščanstva: cesar Konstatin I. je spoznal uporabnost krščanskega nauka, zato je leta 313 z MILANSKIM EDIKTOM izenačil krčanstvo z drugimi verami v cesarstvu. Cesar Teodozi je leta 381 razglasil krščanstvo za edino državno vero. Rimska in Grška božanstva: RIMSKA VLOGA GRŠKA BOŽANSTVA BOŽANSTVA Jupiter bog neba, oče bogov in ljudi Zevs Juno Jupitrova/Zevsova žena, boginja žensk in materinstva Hera Neptun bog morja Pojzedon Cerera boginja poljedelstva in rodovitnosti Demetra Atena bog svetlobe, razuma, umetnosti, zdravilstva, prerokovanj Apolon Diana boginja gozdov, meseca, lova, vladarica živali Artemida Mars bog vojne Ares Venera boginja lepote in ljubezni Afrodita Merkur bog trgovine in potovanj, božanski glasnik Hermes Minerva boginja obrti, modrosti Atena Vulkan božanski kovač Hefajst

14

PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str ) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51)

PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str ) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51) PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str. 68-107) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51) Glej še učni list, ki si ga dobil ob obisku Narodnega

Prikaži več

CAESAR, GAIUS IULIUS Rojen je bil 13. julija 100 pr. n. št., umrl pa je 15. marca 44 pr. n. št. Bil je eden največjih rimskih politikov, govornikov, t

CAESAR, GAIUS IULIUS Rojen je bil 13. julija 100 pr. n. št., umrl pa je 15. marca 44 pr. n. št. Bil je eden največjih rimskih politikov, govornikov, t CAESAR, GAIUS IULIUS Rojen je bil 13. julija 100 pr. n. št., umrl pa je 15. marca 44 pr. n. št. Bil je eden največjih rimskih politikov, govornikov, ter vojskovodij. Poleg tega je bil še senator, član

Prikaži več

TEMNO OBDOBJE (12.-8.stol. pr. Kr.) 1.DORSKA SELITEV - pred letom 1200 pr. Kr. Se je v Sredozemlju in širšem ozemlju začela selitev ljudstev, ki je tr

TEMNO OBDOBJE (12.-8.stol. pr. Kr.) 1.DORSKA SELITEV - pred letom 1200 pr. Kr. Se je v Sredozemlju in širšem ozemlju začela selitev ljudstev, ki je tr TEMNO OBDOBJE (12.-8.stol. pr. Kr.) 1.DORSKA SELITEV - pred letom 1200 pr. Kr. Se je v Sredozemlju in širšem ozemlju začela selitev ljudstev, ki je trajala več desetletij Dorska plemena iz goratih predelov

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO JE NAPOLEON USTVARIL EVROPSKI IMPERIJ učb.75-76 Učenec: > opiše, kako je Napoleon prišel na oblast, > opiše spremembe, ki jih je uvedel Napoleon in jih vrednoti, > pozna glavne vzroke in posledice

Prikaži več

ANTIČNA GRČIJA DEŽELA IN NJENO IME Poimenovanje Grki so sami sebe imenovali Heleni, deželo pa Helada (danes Hellas majhna pokrajina Hellas v Tesaliji)

ANTIČNA GRČIJA DEŽELA IN NJENO IME Poimenovanje Grki so sami sebe imenovali Heleni, deželo pa Helada (danes Hellas majhna pokrajina Hellas v Tesaliji) ANTIČNA GRČIJA DEŽELA IN NJENO IME Poimenovanje Grki so sami sebe imenovali Heleni, deželo pa Helada (danes Hellas majhna pokrajina Hellas v Tesaliji) Rimljani so jih imenovali Greaci, po pokrajini Graecia

Prikaži več

ZGODOVINA NA MATURI 1

ZGODOVINA NA MATURI 1 ZGODOVINA NA MATURI 1 1. MATURITETNA TEMA: OD MESTNIH DRŽAVIC DO PRVIH IMPERIJEV PRAZGODOVINA ALI PRAVEK 2. Zajema 98% zgodovinskega dogajanja (materialni zgodovinski viri) začetek z učlovečenjem človeka,

Prikaži več

GRŠKI IN ETRUŠČANSKI VPLIV 1. Etruščani z razvojem državic širijo svoj vpliv, saj so si podredili vse do ALP na severu in SALERISNKEGA zaliva na jugu.

GRŠKI IN ETRUŠČANSKI VPLIV 1. Etruščani z razvojem državic širijo svoj vpliv, saj so si podredili vse do ALP na severu in SALERISNKEGA zaliva na jugu. GRŠKI IN ETRUŠČANSKI VPLIV 1. Etruščani z razvojem državic širijo svoj vpliv, saj so si podredili vse do ALP na severu in SALERISNKEGA zaliva na jugu. 2. Kovinsko predelovalna obrt (izkoriščanje rudnega

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FILOZOFSKA FAKULTETA Oddelek za zgodovino DIPLOMSKO DELO Lovro MANDL Maribor, 2010

UNIVERZA V MARIBORU FILOZOFSKA FAKULTETA Oddelek za zgodovino DIPLOMSKO DELO Lovro MANDL Maribor, 2010 UNIVERZA V MARIBORU FILOZOFSKA FAKULTETA Oddelek za zgodovino DIPLOMSKO DELO Lovro MANDL Maribor, 2010 UNIVERZA V MARIBORU FILOZOFSKA FAKULTETA Oddelek za zgodovino Diplomsko delo ZAKONODAJALCI ANTIČNE

Prikaži več

DEMOKRACIJA OD BLIZU Demokracija je 1. a) Demokratično sprejete odločitve so sprejete s soglasjem večine udeležencev. Nedemokratične odločitve sprejme

DEMOKRACIJA OD BLIZU Demokracija je 1. a) Demokratično sprejete odločitve so sprejete s soglasjem večine udeležencev. Nedemokratične odločitve sprejme DEMOKRACIJA OD BLIZU Demokracija je 1. a) Demokratično sprejete odločitve so sprejete s soglasjem večine udeležencev. Nedemokratične odločitve sprejme posameznik ali manjša skupina ljudi, ki si jemlje

Prikaži več

Hirohito Predstavitev za zgodovino

Hirohito Predstavitev za zgodovino Hirohito Predstavitev za zgodovino Splošno Rodil se je 29. aprila 1901 v Tokiu Umrl je 7. januarja 1989 prav tako v Tokiu 25. decembra 1926 je postal 124. japonski cesar Nasledil je duševno bolnega očeta

Prikaži več

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 3.9.2015 A8-0230/15 15 Uvodna izjava F F. ker je za to, da se bolje zavarujejo demokracija, pravna država in temeljne pravice, potrebna revizija Pogodb EU; F. ker je za to, da se bolje zavarujeta nacionalna

Prikaži več

HINDUIZE M

HINDUIZE M HINDUIZE M Hinduizem splošno velja za najstarejšo glavno svetovno religijo, ki jo še vedno izpolnjujejo. Gre za širok razpon verovanj in šol s številnimi učitelji, spisi in čaščenjem različnih oblik Boga.

Prikaži več

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Age of Empires, je tudi drugi del realnočasovna strategija.

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M18153112* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK FILOZOFIJA Izpitna pola 2 Esej Sreda, 30. maj 2018 / 120 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese

Prikaži več

10_MatjazZalokar_BiserkaFortuna

10_MatjazZalokar_BiserkaFortuna Matjaž Zalokar, Biserka Fortuna Predstavitev Splošnega geslovnika COBISS.SI (SGC) Kaj je SGC? SGC je enoten abecedno urejen enciklopedični kontrolirani slovar, namenjen predmetnemu označevanju v sistemu

Prikaži več

RASTAFARIJANSTVO

RASTAFARIJANSTVO RASTAFARIJANSTVO UVOD Ko večina ljudi sliši besedo rastafarijanstvo pomisli na drede na glavi, reagge in uživanje marihuane. Vendar je rastafarijanstvo vse več kot to. To je način življenja in filozofija,

Prikaži več

VOJAŠKA ZGODOVINA DO 1871 (prosojnice + stari zapiski) NEOLITSKO BOJEVANJE IN OROŽJE Prvi spopadi med najstarejšimi človeškimi oblikami so temeljili n

VOJAŠKA ZGODOVINA DO 1871 (prosojnice + stari zapiski) NEOLITSKO BOJEVANJE IN OROŽJE Prvi spopadi med najstarejšimi človeškimi oblikami so temeljili n VOJAŠKA ZGODOVINA DO 1871 (prosojnice + stari zapiski) NEOLITSKO BOJEVANJE IN OROŽJE Prvi spopadi med najstarejšimi človeškimi oblikami so temeljili na individualnih bojih človek je bil bitje z nagonom

Prikaži več

Gimnazija NAVODILA ZA VREDNOTENJE.pdf

Gimnazija NAVODILA ZA VREDNOTENJE.pdf NAVODILA ZA VREDNOTENJE (GIMNAZIJA, šolsko leto 2018/19) SPLOŠNA NAVODILA Popravljalne znake pišemo na desno stran odgovora in nikoli čez odgovor dijaka. V testno polo ne dopisujemo pravilnih odgovorov.

Prikaži več

Miha Mušič s.p. stečajni upravitelj Ob grabnu 16, 1217 Vodice +386 (0) Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu Kidričeva

Miha Mušič s.p. stečajni upravitelj Ob grabnu 16, 1217 Vodice +386 (0) Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu Kidričeva Miha Mušič s.p. stečajni upravitelj Ob grabnu 16, 1217 Vodice stecaji@palmar.si +386 (0)1 514 07 90 Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu Kidričeva 1 2380 Slovenj Gradec Ljubljana, 30.06.2017 RAZPIS PRVE JAVNE

Prikaži več

LEX LOCALIS - REVIJA ZA LOKALNO SAMOUPRAVO Let. 6, št. 1, stran , januar 2008 Teritorialne členitve Kraljevine Belgije INGRID KOZEL, NINA ŠIBIL

LEX LOCALIS - REVIJA ZA LOKALNO SAMOUPRAVO Let. 6, št. 1, stran , januar 2008 Teritorialne členitve Kraljevine Belgije INGRID KOZEL, NINA ŠIBIL Let. 6, št. 1, stran 111-115, januar 2008 Teritorialne členitve Kraljevine Belgije INGRID KOZEL, NINA ŠIBILA, MATEJA TEKALEC * KLJUČNE BESEDE: Kraljevina Belgija ustavnopravni razvoj decentralizacija teritorialne

Prikaži več

Strategic Planning Survival Kit

Strategic Planning Survival Kit GLEDAM BEGUNCA -VIDIM ČLOVEKA BEGUNCI V SVETU IN SLOVENIJI VSI IMAMO PRAVICO DO AZILA GettyImages Države so se po strahotah druge svetovne vojne, ki je ustvarila 60 milijonov beguncev, same dogovorile,

Prikaži več

ADOLF ( ) REFERAT HITLER

ADOLF ( ) REFERAT HITLER ADOLF (1889-1945) REFERAT HITLER Adolf Hitler se je rodil 20. aprila 1889 v mestu Braunau am Inn v deželi Zgornja Avstrija (tedanja Avstro- Ogrska). Oče Alois Hitler je bil carinski uradnik, mati je bila

Prikaži več

Stran 8260 / Št. 75 / Uradni list Republike Slovenije Priloga 1 Seznam izpitnih vsebin strokovnih izpitov iz 3., 5., 6., 8. in 10. člena P

Stran 8260 / Št. 75 / Uradni list Republike Slovenije Priloga 1 Seznam izpitnih vsebin strokovnih izpitov iz 3., 5., 6., 8. in 10. člena P Stran 8260 / Št. 75 / 8. 10. 2015 Priloga 1 Seznam izpitnih vsebin strokovnih izpitov iz 3., 5., 6., 8. in 10. člena Pravilnika o strokovnih izpitih uslužbencev Finančne uprave Republike Slovenije 1. Splošni

Prikaži več

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin OBDOBJE ROMANTIKA Romantika je umetnostna smer v Evropi iz prve polovice 19. stoletja. Razvila se je iz predromantike konec 18.stol. Izražanje čustev Osrednja

Prikaži več

LEONARDO DA VINCI

LEONARDO DA VINCI LEONARDO DA VINCI ŽIVLJENJE Italijanski renesančni arhitekt,izumitelj,inženir,kipar in slikar. Rojen* 15. april 1452 Vinci, Toskana, Italija Umrl 2. maj 1519 Cloux, Francija Starši oče- Ser Piero da Vinci,

Prikaži več

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI KODEKS EVROPSKE PRAVNE FAKULTETE PREAMBULA Ta kodeks

Prikaži več

PLATON: DRŽAVA ( DEFINICIJA PRAVICE )

PLATON: DRŽAVA ( DEFINICIJA PRAVICE ) PLATON: DRŽAVA ( DEFINICIJA PRAVICE ) 1. KAZALO 1.KAZALO...2 2.UVOD...3 2.1 TEZA...3 2.2 KLJUČNI OBRAVNAVANI POJMI...3 2.3 PREDSTAVITEV AVTORJA...3 3. DRŽAVA...4 3.1 PRVA KNJIGA...4 3.2 DRUGA KNJIGA...4

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Čari antične in bizantinske Turčije mogočne kupole, zgodovinske ostaline in pridih orienta MUZEJ KARIYE ISTANBUL PERGE ANTALIJA ASPENDOS SIDE PAMUKKALE HIERAPOLIS DOLINA REKE MENDERES EFEZ KUSADASI PERGAMON

Prikaži več

ESTONIJA

ESTONIJA ESTONIJA GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI Estonija je najsevernejša od treh majhnih republik, ima samo dve sosedi, Latvijo na jugu in Rusijo na vzhodu. Na drugi strani Baltskega morja, ki predstavlja Estoniji naravno

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO SE RIMSKA KURIJA PREKO ZAPOVEDANE MOLITVE NORČUJE IZ LASTNIH VERNIKOV IN IZ VSEH NAS, SAJ NAM JE VZELA ORODJE LASTNEGA DOZOREVANJA MOLITEV. JAVNO ZNANIH MOLITVENIH ALTERNATIV V ZAHODNI CIVILIZACIJI

Prikaži več

pola 4

pola 4 Državni izpitni center *M15130113* Osnovna in višja raven GRŠČINA SPOMLADANSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Sreda, 10. junij 2015 SPLOŠNA MATURA RIC 2015 2 M151-301-1-3 IZPITNA POLA 1 OR in VR Slovnica,

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev SKLOP 1: EKONOMIKA KMETIJSKEGA GOSPODARSTVA Upravljanje kmetijskih gospodarstev Tomaž Cör, KGZS Zavod KR Vsem značilnostim kmetijstva mora biti prilagojeno tudi upravljanje kmetij. Ker gre pri tem za gospodarsko

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Krst je novo rojstvo, novo življenje. Brez krsta bi zapadli zakonu izvirnega greha. Ko se spominjamo dejanja Pilatove obsodbe, vemo, da je to

Prikaži več

Škofijska gimnazija Vipava Aleksander III. Makedonski Veliki Avtor: Primus Sudatus Mentor vsebine: prof. msgr. Andreus Vulpis Mentor oblike: prof. ddr

Škofijska gimnazija Vipava Aleksander III. Makedonski Veliki Avtor: Primus Sudatus Mentor vsebine: prof. msgr. Andreus Vulpis Mentor oblike: prof. ddr Škofijska gimnazija Vipava Avtor: Primus Sudatus Mentor vsebine: prof. msgr. Andreus Vulpis Mentor oblike: prof. ddr. Alesius Keteum Cristoglie, 8. junij 2012 Povzetek V seminarski nalogi je predstavljen

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

TA

TA Evropski parlament 2014-2019 SPREJETA BESEDILA P8_TA(2017)0442 Spoštovanje načela pravne države in demokracije na Poljskem Resolucija Evropskega parlamenta z dne 15. novembra 2017 o spoštovanju načela

Prikaži več

USODL iskalnik

USODL iskalnik Opravilna št.: Up-326/00, U-I-295/00 ECLI: ECLI:SI:USRS:2003:Up.326.00 Akt: Ustavna pritožba družbe A. zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. III Ips 153/99 z dne 22. 6. 2000 Zakon o sanaciji in prenehanju

Prikaži več

JUDOVSTVO

JUDOVSTVO JUDOVSTVO NEKAJ ZGODOVINE Začetek Judovstvo je ustvaril Abraham V drugem tisočletju pr.kr Verovanje v Jahveja- edinega boga in stvarnika sveta, ki je izbral izraelsko ljudstvo Razširjalo se je po celem

Prikaži več

MARIE SKŁODOWSKA CURIE ( )

MARIE SKŁODOWSKA CURIE ( ) MARIE SKŁODOWSKA CURIE (1867-1934) OTROŠTVO Rodila se je v Varšavi 7. 11. 1867 kot Marya Salomee Skłodowska, kot peti otrok v družini učiteljev Imela je neverjeten spomin, pri petih letih je znala brati

Prikaži več

Številka: U-II-1/15-24 Datum: PRITRDILNO LOČENO MNENJE SODNIKA MAG. MIROSLAVA MOZETIČA K ODLOČBI ŠT. U-II-1/15 Z DNE Glaso

Številka: U-II-1/15-24 Datum: PRITRDILNO LOČENO MNENJE SODNIKA MAG. MIROSLAVA MOZETIČA K ODLOČBI ŠT. U-II-1/15 Z DNE Glaso Številka: U-II-1/15-24 Datum: 19. 10. 2015 PRITRDILNO LOČENO MNENJE SODNIKA MAG. MIROSLAVA MOZETIČA K ODLOČBI ŠT. U-II-1/15 Z DNE 28. 9. 2015 1. Glasoval sem za sprejem odločbe št. U-II-1/15 z dne 28.

Prikaži več

BIZELJSKI AJDOV KOLAČ, poročilo

BIZELJSKI AJDOV KOLAČ, poročilo Izpostava Brežice Cesta prvih borcev 41 8250 Brežice tel, fax: (07) 49 61 165 E-mail: marija.levak@siol.net DRUŠTVO KMETIC BREŽICE BIZELJSKO www.kmetijskizavod-nm.si Iz ajde pripravljamo številne jedi,

Prikaži več

Priloga 1 Seznam izpitnih vsebin strokovnih izpitov iz 3., 5., 5.a, 6., 8. in 10. člena Pravilnika o strokovnih izpitih uslužbencev Finančne uprave Re

Priloga 1 Seznam izpitnih vsebin strokovnih izpitov iz 3., 5., 5.a, 6., 8. in 10. člena Pravilnika o strokovnih izpitih uslužbencev Finančne uprave Re Priloga 1 Seznam izpitnih vsebin strokovnih izpitov iz 3., 5., 5.a, 6., 8. in 10. člena Pravilnika o strokovnih izpitih uslužbencev Finančne uprave Republike Slovenije 1. Splošni strokovni izpit za opravljanje

Prikaži več

Na podlagi 109. člena Poslovnika Sveta Mestne občine Velenje (Uradni vestnik MO Velenje, št. 15/06 - uradno prečiščeno besedilo, 22/08, 4/15 in 1/16)

Na podlagi 109. člena Poslovnika Sveta Mestne občine Velenje (Uradni vestnik MO Velenje, št. 15/06 - uradno prečiščeno besedilo, 22/08, 4/15 in 1/16) Na podlagi 109. člena Poslovnika Sveta Mestne občine Velenje (Uradni vestnik MO Velenje, št. 15/06 - uradno prečiščeno besedilo, 22/08, 4/15 in 1/16) je Svet Mestne občine Velenje na 12. seji dne 22. 3.

Prikaži več

Pravilnik Sindikata zaposlenih v podjetju Si.mobil d.d.

Pravilnik Sindikata zaposlenih v podjetju Si.mobil d.d. Na podlagi 8. člena statuta Svobodnega sindikata Slovenije je Sindikat zaposlenih v podjetju Si.mobil d.d. na ustanovnem sestanku dne, 06.11.2014 sprejel PRAVILNIK Sindikata zaposlenih v podjetju Si.mobil

Prikaži več

Kršitve mednarodnega prava in prava EU ob uporabi ukrepov iz predlaganih členov 10a in 10b Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o tujcih, sprejeteg

Kršitve mednarodnega prava in prava EU ob uporabi ukrepov iz predlaganih členov 10a in 10b Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o tujcih, sprejeteg Kršitve mednarodnega prava in prava EU ob uporabi ukrepov iz predlaganih členov 10a in 10b Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o tujcih, sprejetega 26. 01. 2017 januar 2017 Z ukrepi, ki jih omogočajo

Prikaži več

Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino

Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino blagajni. Cene blaga in storitev se stalno višajo.

Prikaži več

Microsoft Word - Delovni list.doc

Microsoft Word - Delovni list.doc SVETOVNE RELIGIJE Spoznal boš: krščanstvo - nastanek, širjenje, duhovna in socialna sporočila, vpliv na kulturo islam: nastanek, širjenje, duhovna in socialna sporočila, vpliv na kulturo stik med religijama

Prikaži več

ITALIJANSKA RENESANSA

ITALIJANSKA RENESANSA ITALIJANSKA RENESANSA UVOD Renesansa (francosko renaissance, prerojenje), 15. 16. stoletje (1527), Italija že v 14. stoletju, razmah umetnosti in književnosti, prehod med srednjim in novim vekom, iz Italije

Prikaži več

Microsoft Word - pravila Studentski dom.doc

Microsoft Word - pravila Studentski dom.doc Pravila o merilih za sprejem in podaljšanje bivanja v študentskem domu Nova Gorica, 25. julij 2008 Prejmejo: Študentska pisarna Komisija za študentske zadeve Študentski svet Predsednik Predstojnik Ime

Prikaži več

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju ŽIVLJENJEPIS Claude - Oscar Monet se je rodil v Parizu, očetu Adolphu Monetu in materi Louise - Justine

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M07250122* JESENSKI ROK GEOGRAFIJA Izpitna pola 2 Petek, 31. avgust 2007 / 80 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese s seboj

Prikaži več

Svet Evropske unije EVROPSKI SVET

Svet Evropske unije EVROPSKI SVET Svet Evropske unije EVROPSKI SVET STRATEŠKI ORGAN EU Evropski svet je institucija EU, ki določa splošne usmeritve in prednostne cilje Evropske unije. Sestavljajo ga voditelji držav ali vlad držav članic

Prikaži več

Microsoft Word - B MSWORD

Microsoft Word - B MSWORD EVROPSKI PARLAMENT 2014-2019 Dokument zasedanja 4.3.2015 B8-0222/2015 PREDLOG RESOLUCIJE ob zaključku razprave o izjavi podpredsednice Komisije/visoke predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno

Prikaži več

INFORMACIJE MAREC 2017

INFORMACIJE MAREC 2017 INFORMACIJE MAREC 2017 NOVICE Zakon o pokojninsko invalidskem zavarovanju STATISTIČNI PODATKI Spoštovani! V februarju 2017 ni bilo veliko novosti na področju davkov, financ in računovodstva, na nekaj sprememb

Prikaži več

(Microsoft Word - Statut A\ s spremembami skup\232\350ina 2010)

(Microsoft Word - Statut A\ s spremembami skup\232\350ina 2010) Na podlagi Zakona o društvih (Ur.l.RS štev.60/95 in 89/99) in 8. člena Pogodbe o združevanju je Skupščina Zveze za avto šport Slovenije AŠ 2005 na zasedanjih dne 31. maja 2000, 15. decembra 2001, 31. maja

Prikaži več

PREDSTAVITVENI ZBORNIK 1. PODATKI O ŠTUDIJSKEM PROGRAMU: 1.1. Ime študijskega programa: Grški jezik, književnost in kultura univerzitetni dvodisciplin

PREDSTAVITVENI ZBORNIK 1. PODATKI O ŠTUDIJSKEM PROGRAMU: 1.1. Ime študijskega programa: Grški jezik, književnost in kultura univerzitetni dvodisciplin PREDSTAVITVENI ZBORNIK 1. PODATKI O ŠTUDIJSKEM PROGRAMU: 1.1. Ime študijskega programa: Grški jezik, književnost in kultura univerzitetni dvodisciplinarni 1.2. Stopnja: Prva 1.3. Trajanje študijskega programa:

Prikaži več

Po 6

Po 6 Po 21 členu Statuta Zveze nogometnih trenerjev Slovenije je Skupščina Zveze nogometnih trenerjev Slovenije na zasedanju dne 31. marca 2014 sprejela Disciplinski pravilnik Zveze nogometnih trenerjev Slovenije

Prikaži več

(Microsoft Word - DIPLPMSKA KON\310ANO)

(Microsoft Word - DIPLPMSKA KON\310ANO) UNIVERZA V MARIBORU FILOZOFSKA FAKULTETA Oddelek za zgodovino DIPLOMSKO DELO Matjaž ŠPENDL Maribor, 2013 UNIVERZA V MARIBORU FILOZOFSKA FAKULTETA Oddelek za zgodovino Diplomsko delo VELIKI VOJSKOVODJE

Prikaži več

IZSTAVITE ZAHTEVO ZA POVRAČILO STROŠKOV VODSTVU GEODETSKE "URAVE" REPUBLIKE SLOVENIJE

IZSTAVITE ZAHTEVO ZA POVRAČILO STROŠKOV VODSTVU GEODETSKE URAVE REPUBLIKE SLOVENIJE Za spremembe podatkov o nepremičninah na Gurs pojdite pripravljeni! Šlamparija GURS že na informativnih izračunih v pečatu. Res ena urava. "Gurs število pritožb zoper informativne izračune šteje v (deset)

Prikaži več

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc Pripeljali smo se v Volterro. Pomembna naselbina je bila že v neolitski dobi in kasneje etruščansko središče s svojstveno civilizacijo. Volterra je postala v 5 stol. škofova rezidenca. Svojo moč si je

Prikaži več

NAVODILA O POSEBNIH POGOJIH IZOBRAŽEVANJA KATEGORIZIRANIH ŠPORTNIKOV IN TRENERJEV KATEGORIZIRANIH ŠPORTNIKOV FAKULTETE ZA DRUŽBENE VEDE I. TEMELJNE DO

NAVODILA O POSEBNIH POGOJIH IZOBRAŽEVANJA KATEGORIZIRANIH ŠPORTNIKOV IN TRENERJEV KATEGORIZIRANIH ŠPORTNIKOV FAKULTETE ZA DRUŽBENE VEDE I. TEMELJNE DO NAVODILA O POSEBNIH POGOJIH IZOBRAŽEVANJA KATEGORIZIRANIH ŠPORTNIKOV IN TRENERJEV KATEGORIZIRANIH ŠPORTNIKOV FAKULTETE ZA DRUŽBENE VEDE I. TEMELJNE DOLOČBE 1. člen Ta navodila urejajo prilagajanje študijskih

Prikaži več

Na podlagi sklepa o izbiri kandidata/kandidatke Petre Zega z dne 1

Na podlagi sklepa o izbiri kandidata/kandidatke Petre Zega  z dne 1 Posvet Otrok v družinskih sporih Rdeča dvorana Pravne fakulteta Univerze v Ljubljani Četrtek, 14. 5. 2015 ANALIZA ODLOČANJA SODIŠČ O VZGOJI IN VARSTVU OTROK Lan Vošnjak Svetovalec pri Varuhu človekovih

Prikaži več

Priloga_AJPES.xls

Priloga_AJPES.xls 1. IZKAZ PRIHODKOV IN ODHODKOV - DOLOČENIH UPORABNIKOV PODSKUPIN KONTOV NAZIV PODSKUPINE KONTOV Plan Ocena realizacije Plan 2014 2014 2015 Plan 2015 / Plan 2014 Plan 2015 / Ocena realizacije 2014 Razlika

Prikaži več

PRIJAVNI OBRAZEC ZA DODELITEV POMOČI ZA ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETIJSTVU V OBČINI VODICE V LETU 2015 ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETI

PRIJAVNI OBRAZEC ZA DODELITEV POMOČI ZA ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETIJSTVU V OBČINI VODICE V LETU 2015 ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETI PRIJAVNI OBRAZEC ZA DODELITEV POMOČI ZA ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETIJSTVU V OBČINI VODICE V LETU 2015 ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETIJSTVU UKREPI DE MINIMIS V SKLADU Z UREDBO KOMISIJE

Prikaži več

St George Day Presentation By…

St George Day  Presentation By… Promocija St. George ST. GEORGE ali SV. JURIJ ST. GEORGE ali SV. JURIJ Saint George (ali sveti Jurij) je bil po legendi rimski vojak sirskega porekla in častnik na straži rimskega cesarja Dioklecijana,

Prikaži več

Maji Maj Miklav 8. a razred

Maji Maj Miklav 8. a razred Maji Maj Miklav 8. a razred Uvod V Srednji Ameriki pod gostim rastlinjem spijo tisočletni sen mesta propadle majevske civilizacije. Ali je mogoče da so predniki Indijancev, ki so živeli pod, šotori, zgradili

Prikaži več

EPAS_1_usposabljanje_program_razlaga

EPAS_1_usposabljanje_program_razlaga Šola ambasadorka Anton Kokalj Ljubljana, 19. 10. 2017 Navdih Naslednji dan (9. maja 1950)je francoski vladni kabinet zaključeval z dnevnim redom sestanka. Schuman je ves čas srečanja o svojem predlogu

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Sveta delegacije Št. predh. dok.: 8946/16, 9455/16 FREMP

Prikaži več

In 95/2003 (pristop: I 866/2006) ODREDBA O PRODAJI Okrajno sodišče v Črnomlju po okrožni sodnici Tatjani Plut, v izvršilni zadevi In 95/2003 upnika: N

In 95/2003 (pristop: I 866/2006) ODREDBA O PRODAJI Okrajno sodišče v Črnomlju po okrožni sodnici Tatjani Plut, v izvršilni zadevi In 95/2003 upnika: N In 95/2003 (pristop: I 866/2006) ODREDBA O PRODAJI Okrajno sodišče v Črnomlju po okrožni sodnici Tatjani Plut, v izvršilni zadevi In 95/2003 upnika: NOVA LJUBLJANSKA BANKA D.D. LJUBLJANA, Trg republike

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Počitnice na Albanski rivieri Saranda, najlepše Albansko letovišče SARANDA, NAJLEPŠE ALBANSKO LETOVIŠČE ALBANIJA, MEDITERANSKA DEŽELA, KI JI DOMAČINI PRAVIJO SHQIPËRIA, VELJA ZA ENO NAJREVNEJŠIH EVROPSKIH

Prikaži več

Microsoft Word - KRITERIJI-solski-sklad.docx

Microsoft Word - KRITERIJI-solski-sklad.docx KRITERIJI ZA RAZDELJEVANJE IN DODELJEVANJE NAMENSKIH SREDSTEV ŠOLSKEGA SKLADA OSNOVNE ŠOLE DEKANI Dekani, 9. 1. 2017 Predsednik upravnega odbora šolskega sklada Denis Burič Na osnovi 13. točke Pravil šolskega

Prikaži več

Microsoft Word - INFORMACIJE NOVEMBER doc

Microsoft Word - INFORMACIJE NOVEMBER doc INFORMACIJE NOVEMBER 2014 Spoštovani! Pošiljamo Vam informacije za november. Vlada pripravlja kup dokaj neugodnih ukrepov za podjetnike (povišan davek na bančne storitve, povišan davek na zavarovalniške

Prikaži več

(Microsoft Word - \212ifre podlag za zavarovanje z opisom.docx)

(Microsoft Word - \212ifre podlag za zavarovanje z opisom.docx) ŠIFRE PODLAG ZA ZAVAROVANJE Z OPISOM Pojasnilo oznak PIZ - pokojninsko in invalidsko zavarovanje ZZ - zdravstveno zavarovanje ZPB - zavarovanje za primer brezposelnosti ZSTV - zavarovanje za starševsko

Prikaži več

Sofokles - Antigona

Sofokles - Antigona Sofokles - Antigona 1. Opiši Sofoklejevo življenje in delo. Sofokles velja za enega najbolj skrivnostnih zvezd na nebu grške poezije. Rodil se je okrog leta 495 pr. n. št. v Afriškem svobodnem ljudstvu

Prikaži več

Eduard Petiška STARE GRŠKE BAJKE

Eduard Petiška STARE GRŠKE BAJKE Eduard Petiška STARE GRŠKE BAJKE Knjiga Stare grške bajke je napisana v obliki zbirke pravljic in bajk. Morda je bil ravno to razlog, da me je knjiga nekoliko bolj pritegnila k branju. Veliko zgodb sem

Prikaži več

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx TVOJA PRVA ZAPOSLITEV EURES Pogosta vprašanja Splošno Kje najdem informacije o programu Tvoja prva zaposlitev Eures? Informacije lahko prenesete z Euresovega portala na naslovu http://eures.europa.eu ali

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

I. Splošni del proračuna

I. Splošni del proračuna ZAKLJUČNI RAČUN PRORAČUNA OBČINE SEŽANA ZA LETO I. SPLOŠNI DEL I. SKUPAJ PRIHODKI (7+71+72+73+74+78) 14.793.384 14.87.659 12.723.11-2.84.558 86, 85,9 TEKOČI PRIHODKI (7+71) 12.62.638 12.624.686 11.62.72-1.22.614

Prikaži več

UČENCI oš Cirkovce smo posvojili folkloro v Cirkovcah

UČENCI oš Cirkovce  smo posvojili folkloro v Cirkovcah POSVOJENI SPOMENIK FOLKLORA Spoznavanje naravne in kulturne dediščine domačega kraja je eden od sestavnih delov vzgojno-izobraževalnega procesa. Z učenci smo se zato odločili, da v projektu Mladi posvojijo

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte Napoleon Bonaparte 15.8.1769 5.5.1821 Francoska revolucija Svoboda, enakost, bratstvo tri barve zastave 1789 Zaradi načina vladanja (absolutistični) Razdeljeni na stanove : 1. Cerkveno plemstvo oz. duhovščina;

Prikaži več

Loterija Slovenije, d. d. Ljubljana, Gerbičeva ulica 99 Pravila igre na srečo TikiTaka Številka: Ljubljana, VLADA REPUBLIKE SLOV

Loterija Slovenije, d. d. Ljubljana, Gerbičeva ulica 99 Pravila igre na srečo TikiTaka Številka: Ljubljana, VLADA REPUBLIKE SLOV Loterija Slovenije, d. d. Ljubljana, Gerbičeva ulica 99 Pravila igre na srečo TikiTaka Številka: 333-16-22 Ljubljana, 23. 8. 2016 VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE JE DNE 21. 5. 2015 IZDALA ODLOČBO ŠT. 46101-7/2015/4,

Prikaži več

Kako dolgo čakati na dolžnika, preden ga damo v izterjavo 14.06.2016 22:30 Finance 114/2016 0 Intervju: Leon Zalar, direktor družbe za izterjavo Pro Kolekt Vedno se trudimo prevaliti strošek izterjave

Prikaži več

USODL iskalnik

USODL iskalnik Opravilna št.: Up-200/13 ECLI: ECLI:SI:USRS:2014:Up.200.13 Akt: Sodba Vrhovnega sodišča št. I Ips 21381/2011 z dne 10. 1. 2013 Izrek: Sodba Vrhovnega sodišča št. I Ips 21381/2011 z dne 10. 1. 2013 se razveljavi

Prikaži več

Akt o ustanovitvi

Akt o ustanovitvi Na podlagi 8. člena Zakona o zavodih (UL RS, št. 12/1991, 8/1996) sprejema ustanovitelj/ca ta in ta naslednji Akt o ustanovitvi Zavod ta in ta... I. SPLOŠNE DOLOČBE Namen 1. člen Namen ustanovitve zavoda

Prikaži več

Robert Hooke

Robert Hooke Robert Hooke Robert Hooke se je 18. julija leta 1635 rodil na otoku Wight v Freshwaterju v Angliji. Njegov oče je bil duhovnik, John Hooke, ki je deloval v cerkvi Vseh svetih. Pri Robertovih 10 letih je

Prikaži več

RAZISKOVANJE VESOLJA

RAZISKOVANJE VESOLJA RAZISKOVANJE VESOLJA ZGODOVINA Ljudje že več tisočletij zremo v globine vesolja, a se je raziskovanje v pravem pomenu besede šele začelo. Opazovanje neba s prostim očesom. 17. stoletje -odkritje teleskopa

Prikaži več

Številka: 4/14-3 Datum: Na podlagi prvega odstavka 35.člena Zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 19/94 s spremembami in dopolnitvami) je

Številka: 4/14-3 Datum: Na podlagi prvega odstavka 35.člena Zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 19/94 s spremembami in dopolnitvami) je Številka: 4/14-3 Datum: 24. 4. 2014 Na podlagi prvega odstavka 35.člena Zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 19/94 s spremembami in dopolnitvami) je Sodni svet Republike Slovenije na 34. seji dne 24.

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

OBUDIMO KULTURNO ŽIVLJENJE V LOKAVCU

OBUDIMO KULTURNO ŽIVLJENJE V LOKAVCU Predstavitev študijskega krožka Obudimo kulturno življenje na vasi Mentorica Alenka Furlan Obudimo kulturno življenje v Lokavcu Lokavec - vas pod Čavnom LOKAVEC razpotegnjena vas 13 zaselkov ljudje se

Prikaži več

IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE - z dne marca o določitvi meril za ustanavljanje in vrednotenje evropskih referenčnih mrež in

IZVEDBENI  SKLEP  KOMISIJE  -  z  dne marca o  določitvi  meril  za  ustanavljanje  in  vrednotenje  evropskih  referenčnih  mrež  in 17.5.2014 L 147/79 IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE z dne 10. marca 2014 o določitvi meril za ustanavljanje in vrednotenje evropskih referenčnih mrež in njihovih članov ter za lažjo izmenjavo informacij in strokovnega

Prikaži več

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

Ministrstvo za finance

Ministrstvo za finance Ministrstvo za finance Župančičeva 3 1000 Ljubljana Ljubljana, 30. 1. 2013 Zadeva: Samozaposleni v kulturi so nesprejemljive stranske žrtve pokojninske in davčne reforme S 1. 1. 2013 so v okviru pokojninske

Prikaži več