DIZAJN MANAGEMENT

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "DIZAJN MANAGEMENT"

Transkripcija

1 Dodiplomski študijski program DIZAJN smer

2 Oblikovalski projekti znotraj organizacij predstavljajo most med oblikovanjem in vodenjem procesov, v katerih sodeluje tim strokovnjakov iz različnih področij in z različnimi interesi. Smer Dizajn management na dodiplomski stopnji združuje teorijo in prakso iz disciplin oblikovanja, tehnologije, načrtovanja, podjetništva in gospodarstva ter podaja potrebne kompetence za upravljanje in prehajanje med temi področji. Dizajn manager je oseba s poglobljenim poznavanjem oblikovalskih procesov in oblikovalskega mišljenja, z visoko stopnjo empatije, predvsem pa z odličnimi upravljalskimi in komunikacijskimi sposobnostmi, da lahko z vodenjem multi-funkcijskih timov zagotovi optimalen oblikovalski rezultat. Študenti na dodiplomski stopnji bodo pridobivali oblikovalska znanja kot oblikovalci znotraj oblikovalskega tima, hkrati pa bodo imeli trdno osnovo managerskih znanj in veščin tudi za oblikovanje lastne karierne poti.

3 SPLOŠNE KOMPETENCE DIPLOMANTA - široko strokovno znanje na področju študija, dopolnjeno z izbranimi znanji s področja dizajna, managementa, poslovanja in upravljanja, strateškega načrtovanja, vizualnega jezika, proučevanja modnih trendov in informacijsko komunikacijske tehnologije, - spoznavanje novega procesa učenja skozi namerno uporabo učnih strategij, virov in tehnologij, - poznavanje multidisciplinarne projektne kulture na različnih področjih, predvsem v gospodarstvu, - sposobnost uveljavljanja lastnih idej, zaznavanja aktualnih svetovnih trendov in povezovanja različnih znanj v multidisciplinarne projekte, - poznavanje višjih standardov projektne kulture (postopnost, prototipiranje, uporaba metod kreativnega razmišljanja, pomen identitete izdelka ali storitve, osnove trženja).

4 - sposobnost uporabe napredne tehnologije, oblikovanja delovnih skupin, sposobnost vodenja poslovanja v kontekstu dizajn managmenta, - sposobnost razumevanja in teoretičnega utemeljevanja strokovnih tem, identificiranja konkretnih in abstraktnih praktičnih problemov, njihove teoretične analize, iskanja rešitev in ustrezno ukrepanje, - sposobnost uporabe znanj s področja dizajna in managmenta v kontekstu reševanja kompleksnih problemov ter uporabe interdisciplinarnih znanj, - sposobnost sodelovanja pri razvojnem in raziskovalnem delu in prenašanja razvojnih in raziskovalnih dosežkov v prakso, - sposobnost razumevanja soodvisnosti med tehnologijo in oblikovanjem ter managementom ter razumevanja likovnega zapisa in vpliv le tega na končnega kupca,

5 PREDMETNO-SPECIFIČNE KOMPETENCE - sposobnost spoznavanja in razumevanja utemeljitve in zgodovine ved s področja managementa, ekonomskih in poslovnih ved, - sposobnost reševanja konkretnih strokovnih problemov v podjetju, razumevanje koncepta podjetništva in povezanosti managementa in podjetništva, razumevanje načel etičnega managementa in družbene odgovornosti ter vsebine posameznih gospodarskih teorij in temeljnih računovodskih izkazov, - sposobnost razumevanja in snovanja ter oblikovanja trajnostne politike podjetja, -sposobnost analize pojma ustvarjalnosti in razumevanje osnovih tehnik kreativnega razmišljanja, - sposobnost za samostojno kreativno obvladovanje diskurza na področju dizajna in razumevanje teoretske podstati dizajna,

6 Diplomanti smeri Dizajn management bodo zaposljivi v večjih in manjših gospodarskih družbah, predvsem v tistih panogah, kjer se razvijajo tako tehnološko, kot oblikovalsko vrhunsko izdelani produkti z visoko dodano vrednostjo, ter v lastnih podjetjih. Zaradi interdisciplinarnosti znanj bodo zanimivi za podjetja, ki so vpeta v širši mednarodni prostor, kjer bodo lahko prevzeli položaje : -v oblikovalskih oddelkih, - v oddelkih trženja (veleprodaji in maloprodaji), - v marketinških oddelkih, - v nabavnih oddelkih (produktni vodje), - na področju projektnega vodenja.

7 TRAJANJE ŠTUDIJA Visokošolski strokovni študijski program Dizajn traja tri leta in obsega skupaj 180 kreditnih točk po ECTS. PROSTA MESTA Število prostih vpisnih mest na izrednem študiju na smeri Dizajn management za državljane RS in državljane članic EU je 30. POGOJI ZA VPIS V visokošolski strokovni študijski program Dizajn se lahko vpiše, kdor je opravil: -maturo, -poklicno maturo, -zaključni izpit v katerem koli štiriletnem srednješolskem izobraževanju. KRITERIJI IZBORA -uspeh pri preizkusu umetniške nadarjenosti: 90% točk -splošni uspeh pri zaključnem izpitu, poklicni maturi oz. maturi: 5% točk -splošni uspeh v 3. in 4. letniku: 5% točk

8 PREIZKUS NADARJENOSTI Vsi kandidati morajo pred vpisom na FD opraviti pisni in ustni del preizkusa nadarjenosti za študij dizajna. Na pisnem delu izpita se preverja sposobnost kandidata glede na: -nadarjenost za oblikovanje, -kreativnost, -sposobnost opazovanja in vizualnega izražanja, -sposobnost za likovno dojemanje, -kakovost izvedbe. Na ustnem delu izpita se preverja: -motive in afiniteto do dizajna, -sposobnost kritičnega mišljenja, -sposobnost abstraktnega mišljenja, -ustvarjalnost, -povezovanje vsebin, -retorične sposobnosti. PRIPRAVLJALNI TEČAJ SOBOTNA AKADEMIJA

9 PREDMETNIK

10 - PREDMETNIK - 1. LETNIK I. semester Temelji managementa Vizualna komunikacija Vizualizacijske tehnike, risanje in slikanje I. Uvod v materiale Studio za konceptualno produktno oblikovanje I. IZBIRNI PREDMET II. semester Dizajn management (teorija) Vizualizacijske tehnike, risanje in slikanje II. Snovanje zgodb Studio za celostno grafično podobo in embalažo produkta IZBIRNI PREDMET

11 PREDMET: TEMELJI MANAGEMENTA NOSILEC: izr. prof. dr. Andrej Bertoncelj 1. LETNIK I. semester Predstavitev osnovnih pojmov managementa. Podjetje kot organizacijski sistem. Kultura in filozofija podjetja. Izidi in kakovost poslovanja (uspeh in ugled). Odločanje in urejanje zadev. Naloge in vloge managerjev.

12 PREDMET: VIZUALNA KOMUNIKACIJA NOSILEC: izr. prof. dr. Polona Tratnik 1. LETNIK I. semester Predmet obravnava konvencionalno komunikacijske sisteme, zlasti vizualne, pa tudi jezikovne. Pozornost je posvečena analizi diskurzivnosti vizualnih medijev in njihovih specifik, procesom tvorjenja pomenov ter različnim načinom branja vizualnih tekstov.

13 PREDMET: VIZUALIZACIJSKE TEHNIKE, RISANJE IN SLIKANJE I. NOSILEC: izr. prof. Alojz Drašler 1. LETNIK I. semester Risanje in slikanje z uporabo perspektivičnih zakonitosti, konstruktivno risanje in slikanje telesnosti, prostorskosti in volumna. Risanje in slikanje po modelu, tihožitje, nepredmetno risanje in slikanje, risanje in slikanje prostora in prostorskih odnosov, samostojno reševanje likovnih problemov s študentovega profesionalnega področja.

14 PREDMET: UVOD V MATERIALE NOSILEC: prof. dr. Torelli Niko, prof. dr. Petrič Marko, doc. dr. Lojen Gorazd 1. LETNIK I. semester Definicija materiala. Klasifikacija materialov na osnovi njihove narave in uporabe. Tipične značilnost kovin, polimerov, keramičnih materialov, stekla in lesa. Ponovitev in poglobitev znanja o stanju snovi, energiji, atomski zgradbi, elastičnosti in plastičnosti, površinah, lomu, električni in toplotni prevodnosti. -Zveza med zgradbo in lastnostmi. -Spoznavanje in definiranje značilnih lastnosti materialov pomembnih za končno uporabo. Primernost za uporabo. -Obnovljivi in neobnovljivi materiali. -Ekološki vidiki. Siva energija in ocena življenjskega cikla.

15 1. LETNIK I. semester PREDMET: STUDIO ZA KONCEPTUALNO PRODUKTNO OBLIKOVANJE I. NOSILEC: doc. dr. Petra Bole Oblikovanje produkta pomeni opredelitev in razčlembo vseh konceptualnih, estetskih, funkcionalnih, tehničnih, kulturnih, ekonomskih in komunikativnih lastnosti v procesu oblikovanja od konceptualne zasnove do končnega produkta. Predmet je zasnovan za pridobitev znanja in veščin, ki omogočajo študentom, da razvijejo konceptualne in inovativne produkte, z mislijo na človeka in zavedanjem odgovornosti oblikovalca in njegovega dela.

16 PREDMET: (teorija) NOSILEC: doc. dr. Jordan Berginc 1. LETNIK II. semester Osnove teorije Dizajn managementa. Dizajn management in poslovna kultura. Proces v dizajn managementu, spodbujanje dizajnerskega razmišljanja. Ustvarjalno in podjetniško reševanje problemov v dizajn managementu. Ustvarjanje in izporočanje vrednosti v dizajnu. Dizajnerske strategije za management. Dizajnerski leadership. Dizajniranje marketinškega procesa in brendiranje izdelka. Dizajn in management inovacij dizajnersko naravnane inovacije. Dizajn management za mala podjetja. Dizajn usmerjen v blagovno znamko. Definiranje, razvoj in vodenje dizajn projekta.

17 PREDMET: VIZUALIZACIJSKE TEHNIKE, RISANJE IN SLIKANJE II. NOSILEC: doc. Tomaž Mächtig 1. LETNIK II. semester Vsebina bo strukturirana na več medsebojno prepletenih sklopov. Najprej bo poudarek na obdelavi in predelavi bitnih slik ter na osnovah rastrskega računalniškega slikanja oziroma na spoznavanju digitalnega barvnega prostora. V nadaljevanju bodo študenti spoznali osnove digitalnega modeliranja z uporabo različnih tipov geometrij. Različne tehnike računalniškega modeliranja bodo nadgrajene z digitalno vizualizacijo, ki obsega: tvorjenje materialov, teksturiranje, kamere, osvetljevanje in izrisovanje ter vizualne efekte.

18 PREDMET: SNOVANJE ZGODB NOSILEC: viš. pred. Vojka Žgavec Clemenz 1. LETNIK II. semester PREDAVANJA SEMINAR ECTS pomen zgodb/konceptov v vsem človeškem ustvarjanju, ne le v oblikovanju; veščine snovanja zgodb; veščine pripovedovanja zgodb; veščine ocenjevanja zgodb; pomen vzdrževanja zgodb

19 1. LETNIK II. semester PREDMET: STUDIO ZA CELOSTNO GRAFIČNO PODOBO IN EMBALAŽA PRODUKTA NOSILEC: doc. mag. Barbara Dovečar Študentje spoznajo koncepte in procese načrtovanja embalaže in celostne grafične podobe za izdelek. Vsak oblikovalski izdelek (projekt) ima svoj skelet, ta skelet je zgodba oz. koncept. Skozi dojemanje koncepta, ki postavlja rdečo nit oblikovanja celostne podobe in embalaže produkta, se predstavi različne možne pristope in metode dela.

20 - PREDMETNIK - 2. LETNIK III. semester Studio za razvoj blagovne znamke Projektni management Studio za konceptualno produktno oblikovanje II. Vizualizacijske tehnike IZBIRNI PREDMET IV. semester Studio za dizajn v urbanem in ruralnem okolju Studio za redizajn in trajnostno oblikovanje Uvod v polimerne materiale Management inovativnosti IZBIRNI PREDMET

21 PREDMET: STUDIO ZA RAZVOJ BLAGOVNE ZNAMKE NOSILEC: doc. Metod Črešnar 2. LETNIK III. semester Osnove trženja, zgodovina, trženjski splet, orodja, terminologija, 2. Osnove (tržne) blagovne znamke 3. Predmet trženja: storitve, produkti 4. Analiza trga ( potrošnik, konkurenca, SWOT,..) 5. Tržne raziskave (tipi, razlogi, načrt raziskave ) 6. Cena ( zadovoljstvo za ponudnike in potrošnike ) 7. Prodajne poti 8. Tržno komuniciranje 9. Tržni načrt 10. Poslovni načrt

22 PREDMET: PROJEKTNI MANAGEMENT NOSILEC: doc. dr. Jordan Berginc 2. LETNIK III. semester Uvod v teorijo managementa projektov in raziskovalnih metod v PM - Življenjski cikli projektov - Vrste projektov - Planiranje, zagon in zaključevanje projektov - Projektni management (planiranje virov, stroškov in optimizacija plana projekta) - Projektna organizacija - Vodenje projektov in projektni tim - Informacijska podpora vodenju projektov - Projektno usmerjeno poslovanje - Projektni manager - Obravnava praktičnih primerov projektov iz prakse

23 PREDMET: STUDIO ZA KONCEPTUALNO PRODUKTNO OBLIKOVANJE II. NOSILEC: izr. prof. Mateja Benedetti 2. LETNIK III. semester Oblikovanje modnega produkta pomeni zasnovati dober izviren koncept z estetiko, funkcionalnostjo in uresničljivimi tehničnimi rešitvami z ekonomsko in marketinško podporo. Predmet je zasnovan za pridobitev znanja in veščin, ki omogočajo študentom, da razvijejo konceptualne in inovativne produkte na področju modne industrije.

24 PREDMET: VIZUALIZACIJSKE TEHNIKE NOSILEC: doc. Tomaž Mächtig 2. LETNIK III. semester V predavanjih in demonstracijah bodo predstavljene poglobljene teme računalniške grafike v dva, tri in štiri razsežnostnem prostoru in njihova brezšivna integracija v stvarnem svetu. Vsebina predmeta bo strukturirana na več medsebojno povezanih sklopov. Ustvarjalno okolje bo integrirano z analogno in računalniško predstavitvijo projektov v 2D in 3D okolju ter produkcijo v digitalnih oziroma tiskanih medijih.

25 PREDMET: STUDIO ZA DIZAJN V URBANEM IN RURALNEM OKOLJU NOSILEC: izr. prof. Alojz Drašler Predmet predstavlja spoznavanje različnih stopenj inovativnosti preoblikovanje in inovacija že znanih produktov na trgu, pri čemer je odločujoča invencija. Nova zasnova v luči dejanske standardizacije urejanja javnih površin v ruralnem in urbanem okolju kot del skupne timske zasnove. 2. LETNIK IV. semester Standardi urbane opreme in tipologij v evropskih deželah. Timski dogovor o razvoju procesa na podlagi novih tipologij, novega modularnega sistema, ki naj bi bila hrbtenica vsakršne inženirske, dizajnerske inovacije in podjetniške miselnosti.

26 PREDMET: STUDIO ZA REDIZAJN IN TRAJNOSTNO OBLIKOVANJE NOSILEC: doc. Mojca Perše 2. LETNIK IV. semester Obravnavanje problematike odpadkov in odnosa družbe do okolja. Skozi spoj umetnosti, ekologije, oblikovanja, odnos do narave, potrošnje, odpadkov in sodobnega načina življenja in nov pogled na predmete okoli nas. - 3RE(Rethink/Reuse/Recycle ) redizajn, recikliranje, ponovna uporaba..., - Koncept od zibelke do zibelke-cradle2cradle (C2C). - Uporaba izdelkov ob koncu življenjskega cikla - Preoblikovanje odpadnih predmetov v izdelke z dodano vrednostjo z novo funkcijo in ali estetsko izboljšavo.

27 PREDMET: UVOD V POLIMERNE MATERIALE NOSILEC: prof. dr. Majda Žigon 2. LETNIK IV. semester Uvod: razvoj polimernih materialov in njihova komercializacija v 19. in 20. stoletju; področja uporabe, prednosti in slabosti polimernih materialov pred klasičnimi; vloga in razvoj polimernih materialov danes in jutri; pomen recikliranja. Osnovni pojmi: monomeri, oligomeri, polimeri, makromolekule; reakcije polimerizacije, stopnja polimerizacije, molska masa, urejenost polimernih verig; razvrstitve. Fizikalna stanja: amorfni in kristalinični.

28 PREDMET: MANAGEMENT INOVATIVNOSTI NOSILEC: viš. pred. dr. Aleš Lipnik 2. LETNIK IV. semester Osnove inovacijskega managementa, temeljni pojmi in definicije 2. Inovacijski proces 3. Logično in lateralno mišljenje 4. Tehnike generiranja idej in ustvarjalnega reševanja problemov 5. Kreativno okolje, graditelji in uničevalci kreativnosti 6. Inovacijska podjetniška kultura 7. Ustvarjalno reševanje podjetniških problemov, sheme 8. Od ideje do inovacije- inovacijski projekt 9. Inovacija je intelektualna lastnina 10.Trženje inovacij

29 - PREDMETNIK - 3. LETNIK V. semester Studio za oblikovanje storitev Implementacija dizajna - strategije Komunikacijske strategije Studio za konceptualno produktno oblikovanje III. Management trajnostnega razvoja IZBIRNI PREDMET VI. semester Obvezno praktično usposabljanje v podjetjih Podjetništvo Studio za promocijo in celostno grafično podobo produkta diplomski seminar IZBIRNI PREDMET

30 PREDMET: STUDIO ZA OBLIKOVANJE STORITEV NOSILEC: doc. dr. Petra Bole 3. LETNIK V. semester Oblikovanje storitev je proces načrtovanja in organiziranja ljudi, infrastrukture, komunikacije in materialnih komponent storitev, da bi izboljšali njihovo kakovost in interakcijo med ponudniki storitev in kupci. Vloga storitvenega oblikovanja je postaviti človeške izkušnje in znanje v središče procesa načrtovanja. Oblikovanje storitev želi seznaniti študente z razmišljanji, orodji in procesi oblikovanja storitev, ustvarjanjem inovacij v zasnovi, oblikovanjem in izvajanjem storitev, s študijami primerov in primeri dobrih praks.

31 PREDMET: IMPLEMENTACIJA DIZAJNA - STRATEGIJE NOSILEC: prof. Nada Rožmanec Matičič 3. LETNIK V. semester Dizajn management je nova mantra, ki zavzema mesto strateškega dizajn managementa, saj organizacije prepoznavajo vlogo oblikovanja ter tako ustvarjajo uspešne in ustvarjalne vodilne kadre na področju oblikovanja. Ustvarjalni proces; umetnost ustvarjanja je pristop, sposobnost oz. talent, ki je zelo iskan, saj se vedno ukvarja s problemom ali priložnostmi tako v poslovnem svetu kot tudi na osebni ravni.

32 PREDMET: KOMUNIKACIJSKE STRATEGIJE NOSILEC: doc. dr. Jordan Berginc 3. LETNIK V. semester Teorija komunikacijske strategije Komunikacijska strategija kaj, zakaj, kako, za koga, kdaj, s kakšnimi pričakovanimi rezultati, komunikacijska orodja Poslovna komunikacija obvladovanje pogovorne in pisne poslovne korespondence, primeri dokumentov (ponudbe, poročila); kako izboljšati komunikacijo Od identitete do imidža kako ustvariti želeno podobo v izbranih javnostih

33 3. LETNIK V. semester PREDMET: STUDIO ZA KONCEPTUALNO PRODUKTNO OBLIKOVANJE III. NOSILEC: doc. Jana Mršnik Kratek opis vsebine predmeta: Digitalni tisk na različne materiale: Kratek pregled začetkov digitalnega tiska ter pregled glavnih značilnosti, prednosti in uporabnih možnosti digitalnega tiskanja. Seznanitev z osnovami uporabe programa Photoshop. Računalniško vodeni rezalniki (CNC): Seznanitev s sodobnimi rezalnimi tehnikami ter pregled njihovih glavnih značilnosti, prednosti ter uporabnih možnosti. 3D tisk

34 PREDMET: MANAGEMENT TRAJNOSTNEGA RAZVOJA NOSILEC: izr. prof. dr. Andrej Bertoncelj 3. LETNIK V. semester Ekonomski vidiki trajnostnega razvoja 2. Družbeno-politični vidiki trajnostnega razvoja 3. Ekološki vidiki trajnostnega razvoja 4. Zelene organizacije 5. Sodobni poslovni modeli trajnostnega razvoja

35 PREDMET: PODJETNIŠTVO NOSILEC: prof. dr. Mitja Ruzzier 3. LETNIK II. semester Opredelitev in vidiki podjetništva: opredelitve podjetnika, podjetnik posameznik in drugi vidiki podjetništva. Poslovna zamisel in poslovni načrt: ustvarjalnost in poslovna zamisel, analiza panoge in konkurence, načrt trženja, finančni načrt, organizacijski načrt in management človeških virov, finančni viri, drugi elementi poslovnega načrta. Namen in problematika rasti podjetja ter podjetniška žetev. Poslovni primeri.

36 3. LETNIK II. semester PREDMET: STUDIO ZA PROMOCIJO IN CELOSTNO CELOSTNO GRAFIČNO PODOBO PRODUKTA - DIPLOMSKI SEMINAR NOSILEC: doc. mag. Katarina Klemen, asist. mag. Maja Peteh PREDAVANJA 30 VAJE 70 ECTS 10 Studijsko delo je sestavljeno iz posameznih vsebinsko, tematskih sklopov s področja praktičnega pristopa študentov do problema. Izhodišče in cilj učnega procesa je doseči samostojen pristop študentov k reševanju problema in analitično, ustvarjalni pristop k reševanju naloge. Ta v izhodišču temelji na praktičnem problemu, ki izhaja bodisi z gospodarstva, ustanove ali proizvodnje. Učni pristop temelji na načrtovanju ustreznega procesa kako ustrezno promovirati določen izdelek ter grafičnih prvinah, ki naj bi jih študent vključil v sam proces in ustvarjalni koncept promocije. V sklopu diplomskega seminarja študenti spoznajo temeljne značilnosti raziskovalnega in strokovnega dela, splošne metode strokovnega dela, Navodila za oblikovanje pisnih izdelkov na FD ter zasnovo dispozicije diplomskega dela.

37 - IZBIRNI PREDMETI Podjetniški projekt Osnove financ za dizajnerje Fotografija Celostne predstavitve v prostoru Strokovna terminologija Video v oblikovanju Sodobna moda Modni stilizem Tipografija Razvoj interierjev in oblikovanje Filozofija ustvarjalnosti Analiza trendov Filozofija dizajna Oblikovanje in prototipiranje I.

38 IZBIRNI PREDMET PREDMET: PODJETNIŠKI PROJEKT NOSILEC: prof. dr. Mitja Ruzzier Pomen dizajna in dizajnerskega razmišljanja pri iskanju rešitev in snovanju novih izdelkov/ storitev/entitet oziroma poslovnih modelov organizacij -Metode in tehnike kreativnega razmišljanje za iskanje rešitev podjetniških izzivov -Vloga in pomen interdisciplinarnega pristopa ter timskega dela pri reševanju problemov ter snovanju in izpeljavi podjetniške zamisli -Osnove in pomen (hitrega) prototipiranja Poslovno modeliranje, načrtovanje poslovnih modelov za mala in srednja podjetja, podjetniške rešitve

39 IZBIRNI PREDMET PREDMET: OSNOVE FINANC ZA DIZAJNERJE NOSILEC: doc. dr. Mateja Jerman Gospodarske kategorije (stroški, odhodki, prihodki, poslovni izid, sredstva, obveznosti do virov sredstev). Vsebina računovodskih izkazov (bilanca stanja, izkaz poslovnega izida, izkaz denarnih tokov). Strošek in struktura financiranja podjetja. Časovna vrednost denarja. Davki in poslovanje podjetij. Informacije za poslovno odločanje analiza stroškov, določanje cen in merjenje uspešnosti.

40 IZBIRNI PREDMET PREDMET: FOTOGRAFIJA NOSILEC: doc. Primož Korošec Zgodovinski oris - Razumevanje fotografije znotraj konteksta širše zahodnoevropske likovne tradicije - Od piktoralizma do nove stvarnosti - Pregled slovenske fotografije in svetovne sodobne umetniške fotografije - Definicija klasičnih žanrov, spoznavanje in razumevanje fotografske slike skozi zakonitosti in lastnosti kamere, klasična in digitalna fotografija. -Osnove fotografske tehnike, studijska fotografija, osnove oglaševalske fotografije. Naloga: izdelati koncept in posneti serijo fotografij za predstavitev izbranega oblikovalskega produkta (koledar, zloženka za glasbeni CD-ROM)

41 IZBIRNI PREDMET PREDMET: CELOSTNE PREDSTAVITVE V PROSTORU NOSILEC: doc.mag. Jasna Kralj Pavlovec Postavljanje razstav Koncept in zgodba, oblikovanje»zgodbe«, Tipologije razstavnih prostorov, Umetniška vrednost oblikovanja razstavnih prostorov 2. Javni prostori (Public spaces) Ko javni prostor postane razstavni prostor, Izkušnje in primeri 3. Razstavišča (Trade exhibitions) 4. Showrooms Tematske postavitve, pregled primerov 5. Parki, spominski parki, zunanje površine, sporočilne vrednosti postavitev 6. Vizualizacija postavitve 7. Tehnike in načini postavitve 8. Predstavitve zaključna naloga

42 IZBIRNI PREDMET PREDMET: STROKOVNA TERMINOLOGIJA NOSILEC: Lea Figar, prof. lektor Izbrano besedišče in slovnične strukture poslovne korespondence v angleščini (delo s poslovnimi tipskimi besedili v tujem jeziku, oblikovanje mnenj in usvajanje relevantnega poslovnega besedišča, brainstorming); Izdelava europass in kreativnega CV-ja v angleščini, dopisov ter ostalih tipskih besedil na podlagi realnih in aktualnih razpisov; Seznanitev z načeli dobrega javnega nastopanja v tujem jeziku, vaje za hitrejše in efektivnejše odzivanje v strokovnih diskusijah v tujem jeziku; Urjenje v prikazovanju in podajanju podatkov ter ugotovitev v tujem jeziku;

43 IZBIRNI PREDMET PREDMET: VIDEO V OBLIKOVANJU NOSILEC: doc. Gorazd Krnc Predmet vzpostavlja ravnovesje med teorijo in prakso predstavitvenega projekta določenega oblikovalskega produkta, razlagajoč kompleksne vizualne koncepte dizajna na jasen in enostaven način. Vzpostavlja zanimive integracije med novimi tehnologijami in»tradicionalnimi«mediji, kot so slikarstvo, kiparstvo, film, arhitektura, upodabljajoč "opensource" estetiko predmeta Video v oblikovanju. Namen učnega programa je predvsem ustvariti oblikovno sodelovanje različnih medijev ki ne predstavljajo individualiziranega estetskega sistema.

44 IZBIRNI PREDMET PREDMET: SODOBNA MODA NOSILEC: doc. Tanja Devetak etimološki izvor besede moda, definicija mode v kontekstu stila, anti-mode in kulturno-družbenega fenomena -pregled kulture oblačenja in modnih stilov 19. in 20. stoletja pa vse do danes, vzpon modnih oblikovalcev, modne industrije, modnih središč, blagovnih znamk in modnih lokacij -moda v relaciji do zgodovine in sodobnosti, trajnostnih vidikov, ekonomskih odnosov, subkultur, arhitekture, socialnih vidikov in novih tehnologij -karakteristike modnih časovnic, modnih ciklusov in modnega leta; moda od ulice do stila,

45 IZBIRNI PREDMET PREDMET: MODNI STILIZEM NOSILEC: izr. prof. Mateja Benedetti Predmet temelji na ugotavljanju človekovih naravnih danostih (oblika telesa, oblika obraza, razmerja postave, velikost kosti, naravna koloristika, ), načinu življenja in dela, ki vpliva na njegov način oblačenja. - zgodovina neformalnega oblačenja, neformalno oblačenje danes, vodenje vtisa s pomočjo oblačil, - kategorije oblačenja za različne priložnosti opis vseh tipov oblačil, simbolika barv, -vpliv barv oblačil na človeka in soljudi, - analiza različnih oblik postav, - oblačila za močnejše,

46 IZBIRNI PREDMET PREDMET: TIPOGRAFIJA NOSILEC: viš. pred. Matjaž Tomažič A. Definicija tipografije B. Funkcija tipografije C. Forma črke D. Anatomija črke E. Oblikovanje in izdelava črke F. Struktura tipografije G. Tipografska pravila

47 IZBIRNI PREDMET PREDMET: RAZVOJ INTERIERJEV IN OBLIKOVANJE NOSILEC: doc. mag. Jasna Kralj Pavlovec PROSTORSKA BRANJA: Jože Plečnik in Adolf Loos ORGANSKA ARHITEKTURA: Frank Lloyd Wright PROSTOR RAVNIN: Mies van der Rohe SKULPTURA IN SVETLOBA: Le Corbusier IZBRISATI ARHITEKTURO: Kenzo Tange in japonska arhitektura VPRAŠANJE MONUMENTALNEGA: Alvar Aalto, Oscar Niemeyer

48 IZBIRNI PREDMET PREDMET: FILOZOFIJA USTVARJALNOSTI NOSILEC: doc. Aljoša Kolenc Opredelitev pojma ustvarjalnosti znotraj označevalnega univerzuma t.i. zahodne metafizike od starega Egipta, preko genialne misli starih Grkov, teoloških spekulacij zgodnjega, srednjega in poznega krščanstva, do renesančnega preboja v novoveško subjektivnost in konstrukcijo znanstvene misli in sodobnih koncepcij, ki so dosegle svojo kulminacijo v psihoanalitični misli Jacquesa Lacana.

49 IZBIRNI PREDMET PREDMET: ANALIZA TRENDOV NOSILEC: doc. Inge Kalan Lipar Predstavitev najpomembnejših faktorjev, ki vplivajo na ustvarjanje novih svetovnih trendov na področju mode, interierja in vizualnih komunikacij. - Pregled različnih strategij zaznavanja trendov. - Pregled vplivov trendov na različne nivoje modne industrije (na oblikovanje tekstilij, modo, proizvodnjo, prodajo, promocijo...), na nivoje industrije, vezane na interier in vizualne komunikacije. -Predstavitev najvplivnejših svetovnih agencij za trende na različnih področjih (načini delovanja, klienti, profili zaposlenih,..) -Vloga modnih sejmov, sejmov interierja in sejmov za vizualne komunikacije.

50 IZBIRNI PREDMET PREDMET: FILOZOFIJA DIZAJNA NOSILEC: izr. prof. dr. Polona Tratnik Predmet študenta vpeljuje v kompleksno polje filozofije dizajna. Pozornost je osredotočena na izvor koncepta dizajna in njegovim sodobnim aplikacijam. Tako vsebina zajema tako etimološko in genealoško preiskovanje»dizajna«(de-sign), ki je v svojem bistvu vezan na označevanje in zapeljevanje, varanje, ter z njim povezanih konceptov (technē, mimezis), kot je posvečena analizi esencialnemu smislu dizajna in njegovim prvinam, pri čemer se dizajn obravnava zlasti v razmerju do sodobnosti in tako tudi predmet stremi k določanju temeljnih imperativov dizajna v sodobni družbi.

51 IZBIRNI PREDMET PREDMET: OBLIKOVANJE IN PROTOTIPIRANJE I. NOSILEC: doc. Tomaž Mächtig V predavanjih in demonstracijah bodo predstavljene osnove za iskanje in raziskovanje forme skozi oblikovanje. Vsebina bo strukturirana na več medsebojno prepletenih sklopov. - poudarek na konceptih kreiranja oblik s parametrizacijo oziroma z različnimi generativnimi tehnikami npr. z gubanjem, mozaičenjem, rezanjem, z uporabo analognega ali digitalnega modeliranja. -materialnost in njeno povezanost z obliko ter možnimi vrstami fabriciranja v analognem ali digitalnem načinu. -spoznavanje osnove digitalnega fabriciranja in prototipiranja ter naprave, orodja, stroje in programsko opremo, ki je zastopana tako v manufakturni kot tudi serijski produkciji.

52 HIŠA ZA in INOVACIJE Hiša za dizajn management in inovacije (HDMI) je bila ustanovljena z namenom nuditi podporo študentom dizajn managementa, jim širiti obzorja in ustvariti prostor, kjer se industrija lahko srečuje s strokovnjaki iz akademske sfere na področju dizajna. V HDMI potekajo vsa predavanja na smeri Dizajn management.

53 HIŠA ZA in INOVACIJE Hiša HDMI za se dizajn nahaja management Gerbičevi in 51 inovacije v Ljubljani. ima sedež na Gerbičevi 51, v Ljubljani.

Univerzitetni študijski program Fizika I

Univerzitetni študijski program Fizika I Medicinska fizika II. stopnja 1. Splošni podatki o študijskem programu Ime študija: Magistrski študijski program Medicinska fizika. Stopnja študija: Druga bolonjska stopnja. Vrsta študija: Enopredmetni

Prikaži več

Microsoft Word - VS TTO.docx

Microsoft Word - VS TTO.docx PREDMETNIK VISOKOŠOLSKEGA STROKOVNEGA ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA 1. STOPNJE TEHNOLOGIJE TEKSTILNEGA OBLIKOVANJA 1. LETNIK JE SKUPEN ZA OBE SMERI OBVEZNI PREDMETI 1. LETNIK Zimski semester - 1. semester Razvoj

Prikaži več

FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Kidričeva cesta 55a, 4000 Kranj Tel.: (04) (04) E pošta: Splet

FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Kidričeva cesta 55a, 4000 Kranj Tel.: (04) (04) E pošta:  Splet FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Kidričeva cesta 55a, 4000 Kranj Tel.: (04) 237 42 22 (04) 237 42 15 E pošta: vs@fov.uni-mb.si; un@fov.uni-mb.si Spletna stran: http://www.fov.uni-mb.si Informativno mesto:

Prikaži več

Vloga za oblikovanje mnenja

Vloga za oblikovanje mnenja Univerzitetni študijski program Kemijsko inženirstvo Podatki o študijskem programu Prvostopenjski univerzitetni študijski program KEMIJSKO INŽENIRSTVO traja 3 leta (6 semestrov) in obsega skupaj 180 kreditnih

Prikaži več

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: Kontakt: Referat Pedagoške fakultete

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na:   Kontakt: Referat Pedagoške fakultete 21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: www.pef.uni-lj.si Kontakt: Referat Pedagoške fakultete (referat@pef.uni-lj.si, tel.: +386(0)15892343, +386(0)15892201)

Prikaži več

PKP projekt SMART WaterNet_Opis

PKP projekt SMART WaterNet_Opis PKP projekt SMART WaterNet Po kreativni poti do znanja (PKP) opis programa Program Po kreativni poti do znanja omogoča povezovanje visokošolskih zavodov s trgom dela in tako daje možnost študentom za pridobitev

Prikaži več

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A ZAKAJ ŠTUDIJ MATEMATIKE? Ker vam je všeč in vam gre dobro od rok! lepa, eksaktna veda, ki ne zastara matematičnoanalitično sklepanje je uporabno povsod matematiki so zaposljivi ZAKAJ V LJUBLJANI? najdaljša

Prikaži več

KONTINGENČNI PRISTOP K OBLIKOVANJU SISTEMA STRATEŠKEGA POSLOVODNEGA RAČUNOVODSTVA: EMPIRIČNA PREVERBA V SLOVENSKIH PODJETJIH

KONTINGENČNI PRISTOP K OBLIKOVANJU SISTEMA STRATEŠKEGA POSLOVODNEGA RAČUNOVODSTVA:  EMPIRIČNA PREVERBA V SLOVENSKIH PODJETJIH Temelji poslovodnega računovodstva(1) Uvod v poslovodno računovodstvo (kontroling) Prof. dr. Simon Čadež simon.cadez@ef.uni-lj.si 2 CILJI PREDMETA Opredeliti vlogo managerjev in poslovodnega računovodstva

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru VISOKOŠOLSKI STROKOVNI PROGRAM PREDŠOLSKA VZGOJA Prerazporeditev ur med semestri štud. programa Predšolska vzgoja je bila potrjena na 9. izredni seji Senata PEF dne 14. 9. 2007 in na 1. korespondenčni

Prikaži več

Fakulteta za kemijo in UN program 1.stopnje kemijsko tehnologijo Tehniška varnost Univerzitetni študijski program Tehniška varnost Podatki o

Fakulteta za kemijo in UN program 1.stopnje kemijsko tehnologijo Tehniška varnost Univerzitetni študijski program Tehniška varnost Podatki o Univerzitetni študijski program Tehniška varnost Podatki o študijskem programu Prvostopenjski univerzitetni študijski program TEHNIŠKA VARNOST traja 3 leta (6 semestrov) in obsega skupaj 180 kreditnih

Prikaži več

Predmetnik programa Družboslovna informatika, smer Digitalne tehnologije in družba (DI-DTID) 1. letnik Zimski semester Poletni semester # Naziv predme

Predmetnik programa Družboslovna informatika, smer Digitalne tehnologije in družba (DI-DTID) 1. letnik Zimski semester Poletni semester # Naziv predme Predmetnik programa Družboslovna informatika, smer Digitalne tehnologije in družba (DI-DTID) 1. letnik 1 Statistika 60 6 6 Uvod v metode družboslovnega raziskovanja 60 6 2 Uvod v družboslovno informatiko

Prikaži več

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: Kontakt: Referat Pedagoške fakultete

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na:   Kontakt: Referat Pedagoške fakultete 21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: www.pef.uni-lj.si Kontakt: Referat Pedagoške fakultete (referat@pef.uni-lj.si, tel.: +386(0)15892343, +386(0)15892201)

Prikaži več

Vloga za oblikovanje mnenja o izpolnjevanju pogojev za ustanovitev visokošolskega zavoda ob upoštevanju določil 3

Vloga za oblikovanje mnenja o izpolnjevanju pogojev za ustanovitev visokošolskega zavoda ob upoštevanju določil 3 Univerzitetni študijski program Biokemija Podatki o študijskem programu Prvostopenjski univerzitetni študijski program BIOKEMIJA traja 3 leta (6 semestrov) in obsega skupaj 180 kreditnih točk. Strokovni

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

PODATKI ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA UPRAVLJANJE JAVNEGA SEKTORJA Osnovni podatki Ime programa Lastnosti programa Upravljanje javnega sektorja Vrsta Stopnja K

PODATKI ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA UPRAVLJANJE JAVNEGA SEKTORJA Osnovni podatki Ime programa Lastnosti programa Upravljanje javnega sektorja Vrsta Stopnja K PODATKI ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA UPRAVLJANJE JAVNEGA SEKTORJA Osnovni podatki Ime programa Lastnosti programa Upravljanje javnega sektorja Vrsta Stopnja KLASIUS-SRV univerzitetni prva stopnja Visokošolsko

Prikaži več

Microsoft Word - PZ_KZ_ osnovne informacije-pravi KLASIUS.docx

Microsoft Word - PZ_KZ_ osnovne informacije-pravi KLASIUS.docx Osnovni podatki PODATKI ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA KOGNITIVNA ZNANOST Ime programa Kognitivna znanost Lastnosti programa interdisciplinarni, skupni Vrsta magistrski Stopnja druga stopnja KLASIUS-SRV Magistrsko

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

ŠTUDIJSKA PROGRAMA PRVE IN DRUGE STOPNJE

ŠTUDIJSKA PROGRAMA PRVE IN DRUGE STOPNJE ŠTUDIJSKA PROGRAMA PRVE IN DRUGE STOPNJE Multimedija je povsod okoli nas Računalniki, tablice, pametni telefoni, ure in druge elektronske naprave so neločljivi del naših življenj. Prek njih urejamo dnevna

Prikaži več

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah in Pravili ocenjevanja Gimnazije Novo mesto, veljavnim

Prikaži več

Visokošolski zavod Priloga št. 1 PRILOGA K DIPLOMI Priloga k diplomi se izdaja ob upoštevanju priporočil Evropske komisije,

Visokošolski zavod Priloga št. 1 PRILOGA K DIPLOMI Priloga k diplomi se izdaja ob upoštevanju priporočil Evropske komisije, ------------------------- Visokošolski zavod Priloga št. 1 PRILOGA K DIPLOMI Priloga k diplomi se izdaja ob upoštevanju priporočil Evropske komisije, Sveta Evrope in Unesca/Cepesa. Izdaja se zaradi boljše

Prikaži več

PROJECT OVERVIEW page 1

PROJECT OVERVIEW page 1 N A Č R T P R O J E K T A : P R E G L E D stran 1 Ime projekta: Ustvarjanje s stripom Predmet/i: Slovenščina Avtorja/i projekta: Jasmina Hatič, Rosana Šenk Učitelj/i: Učitelji razrednega pouka Trajanje:

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2 r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2  r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način] STANDARDI ZNANJA PO PREDMETIH IN KRITERIJI OCENJEVANJA 2. razred SLOVENŠČINA 1 KRITERIJI OCENJEVANJA PRI SLOVENŠČINI POSLUŠANJE -Poslušanje umetnostnega besedilo, določanja dogajalnega prostora in časa,

Prikaži več

Gradbeništvo kot Industrija 4.0

Gradbeništvo kot Industrija 4.0 Povzetek: Kot vse druge panoge se mora gradbeništvo modernizirati Industrija 4.0 koncept, ki daje modernizaciji okvir, motivacijo, zagon Industrija 4.0 je stapljanje fizičnega in digitalnega sveta Gradbeništvo

Prikaži več

Brezplačno učenje zaposlenim in brezposelnim od 2018 do 2022 omogočata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega

Brezplačno učenje zaposlenim in brezposelnim od 2018 do 2022 omogočata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada Računalniška pismenost za odrasle 60 ur. - Seznaniti vas z osnovnimi komponentami računalnika in osnovnimi pojmi informacijske tehnologije. - Naučiti

Prikaži več

Katere so silnice, ki povzročajo spremembo vrednosti denarja iz sekunde v sekundo? Kako jih kontrolirati ali izkoriščati? Vzroki za inflacijo, deflaci

Katere so silnice, ki povzročajo spremembo vrednosti denarja iz sekunde v sekundo? Kako jih kontrolirati ali izkoriščati? Vzroki za inflacijo, deflaci Katere so silnice, ki povzročajo spremembo vrednosti denarja iz sekunde v sekundo? Kako jih kontrolirati ali izkoriščati? Vzroki za inflacijo, deflacijo, hiperinflacijo? Zakaj valute izginjajo in jih nadomeščajo

Prikaži več

Title slide heading 32pt Arial bold, with 48pt line spacing

Title slide heading 32pt Arial bold, with 48pt line spacing Z nadgradnjo programa do novih kupcev, novih trgov Globalne izkušnje Knauf Insulation Jure Šumi Business Development Director O čem bo tekla beseda 1. Korporacija in segmenti/izdelki 2. S spremembami v

Prikaži več

Na podlagi Zakona o visokem šolstvu, Statuta Univerze v Ljubljani ter Pravil o organizaciji in delovanju Fakultete za družbene vede (FDV) je senat FDV

Na podlagi Zakona o visokem šolstvu, Statuta Univerze v Ljubljani ter Pravil o organizaciji in delovanju Fakultete za družbene vede (FDV) je senat FDV Na podlagi Zakona o visokem šolstvu, Statuta Univerze v Ljubljani ter Pravil o organizaciji in delovanju Fakultete za družbene vede (FDV) je senat FDV na seji 5. 2. 2018 sprejel P R A V I L N I K O PREHODU

Prikaži več

Microsoft Word - Dokument1

Microsoft Word - Dokument1 Izpitni katalog za III. del poslovodno ekonomski del mojstrskega izpita 1. CILJI III. DELA IZPITA Pridobitev poslovodnih znanj, ki omogočajo mojstru, delovodji in poslovodji kvalitetno delo na področju

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišč

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana   Izhodišč 20. november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišča za novo finančno perspektivo 2014-2020 na področju izobraževanja odraslih Mag. Katja Dovžak Partnerski sporazum med Slovenijo in Evropsko komisijo

Prikaži več

RAZPIS-PODIPL_07-08_za-www

RAZPIS-PODIPL_07-08_za-www UNIVERZA NA PRIMORSKEM TITOV TRG 4, 6000 KOPER Na podlagi 40. člena Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 119/06), sklepov Senata Univerze na Primorskem in soglasja Vlade Republike Slovenije objavlja

Prikaži več

Erasmus+ mag. Robert Marinšek

Erasmus+ mag. Robert Marinšek Erasmus+ mag. Robert Marinšek Program Erasmus+ Uredba št. 1288/2013 (11. dec. 2013) Področje izobraţevanja, usposabljanja, športa in mladine trajanje: 2014 2020 proračun: 14,7 G Pričakovanja: >4 M mobilnosti

Prikaži več

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto STRATEGIJA Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO No

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto STRATEGIJA Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO No inženiring Novo mesto STRATEGIJA 2011-2015 Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO 2011-2015 Novo mesto, februar 2011 inženiring Novo mesto STRATEGIJA 2011-2015 Stran:2/9 1

Prikaži več

Komisija za študijske zadeve UL Medicinske fakultete Vrazov trg 2 SI-1000 Ljubljana E: T: Režim študija Predmet: Uvod

Komisija za študijske zadeve UL Medicinske fakultete Vrazov trg 2 SI-1000 Ljubljana E: T: Režim študija Predmet: Uvod Komisija za študijske zadeve UL Medicinske fakultete Vrazov trg 2 SI-1000 Ljubljana E: ksz@mf.uni-lj.si T: +386 1 543 7700 Režim študija Predmet: Uvod v medicino, modul Informatika Študijski program: EMŠ

Prikaži več

Microsoft Word - PREDMETNIK_1_2_3_2015.doc

Microsoft Word - PREDMETNIK_1_2_3_2015.doc PREDMETNIK 1. letnik Organizirano študijsko delo IŠDŠ VP OŠD Zap. Predmet zimski poletni Št. P V P V PD IŠ PRVI LETNIK 1. Matematična fizika NV 30 45 75 / 135 210 7 2. Osnove tehnologij TV 30 45 75 / 93

Prikaži več

08_03

08_03 OBVESTILO O RAZPISU ZA OBLIKOVANJE REZERVNEGA SEZNAMA Naziv delovnega mesta Funkcionalna skupina/razred AD 6 Vrsta pogodbe Sklic Rok za prijavo Kraj zaposlitve Veljavnost rezervnega seznama do Število

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

Predlog navodil članicam za pripravo predstavitve novih študijskih programov, namenjene objavi v predstavitvenem zborniku in na spletnih straneh člani

Predlog navodil članicam za pripravo predstavitve novih študijskih programov, namenjene objavi v predstavitvenem zborniku in na spletnih straneh člani Predstavitveni zbornik študijskega programa za štud. leto 2019/20 UNIVERZITETNI DVOPREDMETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE BIBLIOTEKARSTVO IN INFORMATIKA UNIVERZA V LJUBLJANI, FILOZOFSKA FAKULTETA ODDELEK

Prikaži več

Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan

Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan Bralna pismenost v Sloveniji in Evropi Nacionalna konferenca, Brdo pri Kranju, 25. in 26. oktober 2011 Izhodišče razmišljanja Rezultati raziskav o povezanosti

Prikaži več

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur:

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: 1 Vsebinski sklop: OGRODJE Tema: VRSTE IN NALOGE KOSTI

Prikaži več

[ Univerza v Ljubljani ] [ english ] Imenik sodelavcev Študij fizike Študij matematike

[ Univerza v Ljubljani ] [ english ] Imenik sodelavcev Študij fizike Študij matematike [ Univerza v Ljubljani ] [ english ] Imenik sodelavcev Študij fizike Študij matematike Doktorski študij matematike in fizike Raziskave O fakulteti Študenti fizike Študenti matematike Sodelavci Domov >

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation ENERGETSKO POGODBENIŠTVO (EPC) V JAVNIH STAVBAH Podpora pri izvajanju energetske prenove stavb na lokalni ravni z mehanizmom energetskega pogodbeništva 12.10.2016, LJUBLJANA NIKO NATEK, KSSENA Projekt

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Projektno vodenje PREDAVANJE 7 doc. dr. M. Zajc matej.zajc@fe.uni-lj.si Projektno vodenje z orodjem Excel Predstavitev Najbolj razširjeno orodje za delo s preglednicami Dva sklopa funkcij: Obdelava številk

Prikaži več

Razpis - podiplomski študij

Razpis - podiplomski študij RAZPIS ZA VPIS V MAGISTRSKE ŠTUDIJSKE PROGRAME 2. STOPNJE UNIVERZE NA PRIMORSKEM V ŠTUDIJSKEM LETU 2019/2020 Za vpis v podiplomske magistrske študijske programe 2. stopnje v študijskem letu 2019/2020 Univerza

Prikaži več

POSLOVNO OKOLJE PODJETJA

POSLOVNO OKOLJE PODJETJA POSLOVNO OKOLJE PODJETJA VSI SMO NA ISTEM ČOLNU. ACTIVE LEARNING CREDO (adapted from Confucius) When I hear it, I forget. When I hear and see it, I remember a little. When I hear, see and ask questions

Prikaži več

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št 63/13), ki določa tudi izvajanje

Prikaži več

Predmetnik 1. semester Kontaktne ure Klinične Druge obl. š. vaje Sam. delo študen ta Zap. št. Učna enota Nosilec Pred. Sem. Vaje Ure skupaj ECTS 1. Os

Predmetnik 1. semester Kontaktne ure Klinične Druge obl. š. vaje Sam. delo študen ta Zap. št. Učna enota Nosilec Pred. Sem. Vaje Ure skupaj ECTS 1. Os Predmetnik 1. semester študen ta skupaj ECTS 1. Osnove solfeggia Tomaž Svete 30 30 120 180 6 2. Osnove dirigiranja Tadeja Vulc 30 30 15 105 180 6 3. Elementi glasbenega stavka Tomaž Svete 45 15 120 180

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI 1. SPLOŠNE DOLOČBE 1. člen S tem pravilnikom je urejeno organiziranje in delovanje tutorskega sistema na Filozofski fakulteti v Ljubljani (v nadaljevanju:

Prikaži več

PREDLOGI NASLOVOV ZA IZDELAVO DIPLOMSKIH DEL PROGRAM VELNES 2018/2019 PREDAVATELJICA: mag. Darja Radić UVOD V TURIZEM IN DESTINACIJSKI MANAGEMENT (UTD

PREDLOGI NASLOVOV ZA IZDELAVO DIPLOMSKIH DEL PROGRAM VELNES 2018/2019 PREDAVATELJICA: mag. Darja Radić UVOD V TURIZEM IN DESTINACIJSKI MANAGEMENT (UTD PREDLOGI NASLOVOV ZA IZDELAVO DIPLOMSKIH DEL PROGRAM VELNES 2018/2019 PREDAVATELJICA: mag. Darja Radić UVOD V TURIZEM IN DESTINACIJSKI MANAGEMENT (UTD) 1. Oblikovanje doživetij v izbrani turističnih destinaciji

Prikaži več

Na podlagi 8. točke prvega odstavka 197. člena Statuta UL (Ur. l. RS, št. 4/2017) je Senat Univerze v Ljubljani na 39. seji dne sprejel Št

Na podlagi 8. točke prvega odstavka 197. člena Statuta UL (Ur. l. RS, št. 4/2017) je Senat Univerze v Ljubljani na 39. seji dne sprejel Št Na podlagi 8. točke prvega odstavka 197. člena Statuta UL (Ur. l. RS, št. 4/2017) je Senat Univerze v Ljubljani na 39. seji dne 27. 6. 2017 sprejel Študijski red Univerze v Ljubljani 1 SPLOŠNA DOLOČILA

Prikaži več

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Predmet: Magistrsko delo-kompozicija in glasbena teorija Course title: Študijski program in stopnja Študijska sm

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Predmet: Magistrsko delo-kompozicija in glasbena teorija Course title: Študijski program in stopnja Študijska sm UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Predmet: Magistrsko delo-kompozicija in glasbena teorija Course title: Študijski program in stopnja Študijska smer Letnik Semester Study programme and level Study

Prikaži več

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost 1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis 16052016 2. IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnostni razvoj (drugo) 0909 Novi Klasius P bo 0922 Skrb

Prikaži več

INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ

INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ Border Memorial: Frontera de los Muertos, avtor John Craig Freeman, javno umetniško delo obogatene resničnosti,

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 9 Trzenje bancnih storitev ppt

Microsoft PowerPoint - 9 Trzenje bancnih storitev ppt Trženje bančnih storitev ŠC PET Višja šola Smer ekonomist (modul bančništvo) prosojnice predavanj Jožica Rihter, univ.dipl.ekon E.naslov: jorko.rihter@gmail.com november 2018 1 Načelo tržnosti Oziroma

Prikaži več

EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA V NOVI GORICI

EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA V NOVI GORICI NOVA UNIVERZA, EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA - Delpinova ulica 18b, 5000 Nova Gorica - tel: (05) 338-44-00, fax: (05) 338-44-01 - e-pošta: info@evro-pf.si Informativno mesto: - Referat za študijske zadeve,

Prikaži več

OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17

OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17 OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17 NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI 4., 5. in 6. razred V skladu z 20. a členom ZOsn (Uradni list RS, št. 63-2519/2013

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 V 5. razredu si učenci lahko izberejo največ dve uri pouka

Prikaži več

Razpis - podiplomski študij

Razpis - podiplomski študij RAZPIS ZA VPIS V MAGISTRSKE ŠTUDIJSKE PROGRAME 2. STOPNJE UNIVERZE NA PRIMORSKEM V ŠTUDIJSKEM LETU 2016/2017 Za vpis v podiplomske magistrske študijske programe 2. stopnje v študijskem letu 2016/2017 Univerza

Prikaži več

eko projet in ostali za spletno stran

eko projet in ostali za spletno stran VODA KOT ŽIVLJENJSKA VREDNOTA N Rozina Kramar Daniela Huber Tkalec, Gizela Vidak Cilji: -razumevanje pomena vode za živa bitja, -spodbujati otroke k razmišljanju o pomenu vode, -iskati izvirne ideje za

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 REPUBLIKA SLOVENIJA www.mg.gov.si, e: gp.mg@gov.si Kotnikova ulica 5, 1000 Ljubljana t: 01 4003200, f: 01 4783262 Turistična politika za leto 2010 z usmeritvami za leto 2011 Mag. Marjan Hribar Generalni

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Trajnostni razvoj družbe BTC Tomaž Damjan Ljubljana, 23.10.2013 BTC v številkah Družba BTC je uspešno izvedla premik na trajnostno in zeleno področje z željo ustvariti boljšo prihodnost za obiskovalce,

Prikaži več

EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA V NOVI GORICI

EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA V NOVI GORICI EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA Delpinova ulica 18b, 5000 Nova Gorica tel: (05) 338-44-00, fax: (05) 338-44-01 E-pošta: info@evro-pf.si Informativno mesto: Referat za študijske zadeve, Delpinova ulica 18b, 5000

Prikaži več

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Drage učenke in učenci bodočih 4. in 5. razredov, spoštovani starši! Leto je naokoli, pred

Prikaži več

ODPRT RAZPIS ERASMUS ZA 2009/2010

ODPRT RAZPIS ERASMUS ZA 2009/2010 RAZPIS ZA MOBILNOST ŠTUDENTOV Z NAMENOM PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ v študijskem letu 2018/19 Rok za prijavo: 05.03.2018 Razpisna dokumentacija: Razpis Prijavni obrazec Naslov

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 29.03.2013 Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji in severni Evropi urbano kolesarstvo vsestransko podprt

Prikaži več

KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA maj 2019, GH Bernardin, Portorož

KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA maj 2019, GH Bernardin, Portorož KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA 2019 16. 18. maj 2019, GH Bernardin, Portorož www.adma.si/kongres 2 ADMA KONGRES www.adma.si/kongres Kongres ADMA bo od 16. do 18. maja 2019 v

Prikaži več

Princip oskrbovalnega kroga ALENKA KNEZ Design Manager

Princip oskrbovalnega kroga ALENKA KNEZ Design Manager Princip oskrbovalnega kroga ALENKA KNEZ Design Manager Skupina DS Smith 26,000 zaposlenih v 36 državah OBRATUJEMO PO CELEM SVETU naše divizije EMBALAŽA, ODPADNI PAPIR, PAPIR, PLASTIKA North America Plastic

Prikaži več

Predstavitveni zbornik Visokošolski strokovni študij prve stopnje TEHNIČNO UPRAVLJANJE NEPREMIČNIN (VS) Velja od 2019/2020 Veljavni študijski program

Predstavitveni zbornik Visokošolski strokovni študij prve stopnje TEHNIČNO UPRAVLJANJE NEPREMIČNIN (VS) Velja od 2019/2020 Veljavni študijski program Predstavitveni zbornik Visokošolski strokovni študij prve stopnje TEHNIČNO UPRAVLJANJE NEPREMIČNIN (VS) Veljavni študijski program na n 1.1.2019 PODATKI ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA TEHNIČNO UPRAVLJANJE NEPREMIČNIN

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx OSNOVNA ŠOLA SOSTRO POROČILO O ANALIZI DOSEŽKOV NACIONALNEGA PREVERJANJA ZNANJA IZ SLOVENŠČINE leta 2018 Pripravile učiteljice slovenščine: Renata More, Martina Golob, Petra Aškerc, Katarina Leban Škoda

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Učenec, ki si izbere neobvezni izbirni predmet, ga mora obiskovati

Prikaži več

LASTNIKI GOZDOV IN NACIONALNI GOZDNI PROGRAM

LASTNIKI GOZDOV IN NACIONALNI GOZDNI PROGRAM LASTNIKI GOZDOV IN NACIONALNI GOZDNI PROGRAM Jože Prah, prah.joze@volja.net 041 657 560 Glavne smeri razvoja generirajo Turizem Gozd, les in voda Hrana Nacionalni gozdni program je osnovni strateški dokument

Prikaži več

VPIS 2013/2014

VPIS 2013/2014 Center za poslovno usposabljanje, Višja strokovna šola Kardeljeva ploščad 27a, Ljubljana PUBLIKACIJA Višje strokovne šole CPU Ljubljana za študijsko leto 2013/2014 Poslovni sekretar Ekonomist Inženir informatike

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PREDSTAVITEV FORMALNIH OPRAVIL PRI USPOSBLJANJU PROSTOVOLJNIH GASILCEV EVIDENCE: - Razpis izobraževanj OGZ Ptuj 2016/2017 - Formalna prijava preko Vulkana ( prijavijo PGD preko testa za usposabljanje)

Prikaži več

Poročilo o merjenju organizacijske klime

Poročilo o merjenju organizacijske klime Str.1/11 Izdelali: izr. prof. dr. Uroš Pinterič, Andrej Kolar (KKE), Katja Krevs (Karierni center in KKE), Mira Kastelic (mednarodna in projektna pisarna) Dne: 2015-09-07 Dostavljeno (e-mail): Senat, AZ,

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 11.12.2013 Andrej Klemenc, Regionalni center za okolje Pisarna Ljubljana Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INFORMATIKA Tečaj za višjega gasilca OGZ PTUJ 2017 PRIPRAVIL: ANTON KUHAR BOMBEK, GČ VSEBINA TEORETIČNA PREDAVANJA INFORMACIJSKI SISTEMI SISTEM OSEBNIH GESEL IN HIERARHIJA PRISTOJNOSTI PRAKTIČNE VAJE ISKANJE

Prikaži več

Na podlagi 30. člena Statuta Mednarodne podiplomske šole Joz efa Stefana (v nadaljevanju MPŠ) je Senat MPŠ na 120. seji dne sprejel PRAVIL

Na podlagi 30. člena Statuta Mednarodne podiplomske šole Joz efa Stefana (v nadaljevanju MPŠ) je Senat MPŠ na 120. seji dne sprejel PRAVIL Na podlagi 30. člena Statuta Mednarodne podiplomske šole Joz efa Stefana (v nadaljevanju MPŠ) je Senat MPŠ na 120. seji dne 12. 9. 2017 sprejel PRAVILNIK O MAGISTRSKEM IN DOKTORSKEM ŠTUDIJU SPLOŠNE DOLOČBE

Prikaži več

ALMA MATER EUROPAEA - INSTITUTUM STUDIORUM HUMANITATIS, FAKULTETA ZA PODIPLOMSKI HUMANISTIČNI ŠTUDIJ, LJUBLJANA (AMEU ISH) KARDELJEVA PLOŠČAD L

ALMA MATER EUROPAEA - INSTITUTUM STUDIORUM HUMANITATIS, FAKULTETA ZA PODIPLOMSKI HUMANISTIČNI ŠTUDIJ, LJUBLJANA (AMEU ISH) KARDELJEVA PLOŠČAD L ALMA MATER EUROPAEA - INSTITUTUM STUDIORUM HUMANITATIS, FAKULTETA ZA PODIPLOMSKI HUMANISTIČNI ŠTUDIJ, LJUBLJANA (AMEU ISH) KARDELJEVA PLOŠČAD 1 1000 LJUBLJANA Tel.: +386 2 250-19-99; 040 239 727 Faks:

Prikaži več

3

3 3.5 Radiologija Stopnja izobrazbe: Strokovni naslov: visoka strokovna izobrazba diplomirana inženirka radiologije, okrajšava dipl.inž.rad. diplomirani inženir radiologije, okrajšava dipl.inž.rad. Študentje

Prikaži več

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI KODEKS EVROPSKE PRAVNE FAKULTETE PREAMBULA Ta kodeks

Prikaži več

EVRO.dvi

EVRO.dvi Management tehnologije dr. Cene Bavec Management tehnologije postaja v gospodarsko in tehnološko razvitih državah eno temeljnih managerskih znanj. V Sloveniji nimamo visokošolskih in univerzitetnih programov

Prikaži več

NASLOV PRISPEVKA

NASLOV  PRISPEVKA 26. november 2014, Grand hotel Union Ljubljana MJU NEVLADNE ORGANIZACIJE ReNPIO Erika Lenčič Stojanovič, Ministrstvo za javno upravo Operativni program razvoja človeških virov 2007-2013 Prednostna usmeritev

Prikaži več

Ljubljana, 4. marec, 2019 Zadeva: JAVNO POVABILO ZAINTERESIRANIM KANDIDATOM ZA MENTORJE V SKLOPU JAVNEGA RAZPISA MINISTRSTVA ZA KULTURO ZA»SPODBUJANJE

Ljubljana, 4. marec, 2019 Zadeva: JAVNO POVABILO ZAINTERESIRANIM KANDIDATOM ZA MENTORJE V SKLOPU JAVNEGA RAZPISA MINISTRSTVA ZA KULTURO ZA»SPODBUJANJE Ljubljana, 4. marec, 2019 Zadeva: JAVNO POVABILO ZAINTERESIRANIM KANDIDATOM ZA MENTORJE V SKLOPU JAVNEGA RAZPISA MINISTRSTVA ZA KULTURO ZA»SPODBUJANJE KREATIVNIH KULTURNIH INDUSTRIJ - CENTER ZA KREATIVNOST

Prikaži več

EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA V NOVI GORICI

EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA V NOVI GORICI NOVA UNIVERZA, EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA - Delpinova ulica 18b, 5000 Nova Gorica - tel: (05) 338-44-00 - e-pošta: info@epf.nova-uni.si Informativno mesto: - Referat za študijske zadeve, Delpinova ulica

Prikaži več

Deans Office

Deans Office Dekan izr. prof. dr. Janez Stare Gosarjeva ulica 005 SI-1000 Ljubljana T: +386 1 5805 561 F: +386 1 5805 521 crpo@fu.uni-lj.si www.fu.uni-lj.si Datum: 20. 6. 2016 Številka: 30000-07/2016-1 V skladu z določili

Prikaži več

PEDAGOŠKO VODENJE, kot ena od nalog

PEDAGOŠKO  VODENJE, kot ena od nalog Osebni pogled, refleksija in ključne ugotovitve ob koncu leta 2014/2015 Maja Koretič, pomočnica ravnatelja in pedagoška vodja MOJA VLOGA V ENOTI VRTCA Dela in naloge pomočnice ravnatelja za vrtec glede

Prikaži več

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost strokovnih delavcev v VIZ mag. Andrej Sotošek Andragoški Center Slovenije Struktura predstavitve Viri in strokovne podlage Namen in ključni cilji projektne

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Državni izpitni center *M09255113* LIKOVNA TEORIJA JESENSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Petek, 28. avgust 2009 SPLOŠNA MATURA RIC 2009 2 M092-551-1-3 Izpitna pola 1 1. NALOGA (15 točk) 1. Wilhelm

Prikaži več

(Microsoft Word - Merila, metode in pravila - \350istopis )

(Microsoft Word - Merila, metode in pravila - \350istopis ) DRŽAVNOTOŽILSKI SVET Trg OF 13, 1000 LJUBLJANA Tel.: 01 434 19 63 E-pošta: dts@dt-rs.si Številka: Dts 5/15-12 Datum: 27. 10. 2016 Državnotožilski svet (v nadaljevanju: Svet) je na svoji 64. seji dne 27.

Prikaži več

Microsoft Word - Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo -SLO.doc

Microsoft Word - Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo -SLO.doc Številka: 350-8/2009-1 Datum: 14. 4. 2009 DRŽAVNE SMERNICE ZA KULTURNO- UMETNOSTNO VZGOJO V VZGOJI IN IZOBRAŽEVANJU Ljubljana, april 2009 Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo so pripravili

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF UL Pedagoško-andragoški dnevi 2018 25. januar 2018 SVETOVANJE NA PODROČJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA: VLOGA PEDAGOGA IN ANDRAGOGA V VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH INSTITUCIJAH

Prikaži več

AAA

AAA BONITETNO POROČILO ODLIČNOSTI Izdajatelj: BISNODE, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska HALDER norm+technik d.o.o. Izdano dne 5.8.2014

Prikaži več

DRUŽINSKO BRANJE

DRUŽINSKO BRANJE DRUŽINSKO BRANJE: BRALNI PROJEKT MESTNE KNJIŽNICE KRANJ Jure Bohinec Ponedeljek, 10. 9. 2018 Bralno društvo Slovenije Nacionalni strokovni posvet BEREMO SKUPAJ, Cankarjev dom v Ljubljani Dejavnosti za

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Zapisovanje učnih izidov Bled, 21.1.2016 Darko Mali ECVET ekspert, CPI Pojmi: Kvalifikacija Kompetenca Učni cilji Učni izidi Enote učnih izidov Kreditne točke Programi usposabljanja NE! 2 Učni cilji kompetence

Prikaži več

Predmetnik dvopredmetnega pedagoškega študijskega programa 2. stopnje Slovenski jezik in književnost Predmetnik je sestavljen iz: obveznih predmetov (

Predmetnik dvopredmetnega pedagoškega študijskega programa 2. stopnje Slovenski jezik in književnost Predmetnik je sestavljen iz: obveznih predmetov ( Predmetnik dvopredmetnega pedagoškega študijskega programa 2. stopnje in književnost Predmetnik je sestavljen iz: obveznih predmetov ( 26 ), nabora izbirnih predmetov ( 6 ), PDP-modula, obveznega magistrskega

Prikaži več

SPLOŠNE INFORMACIJE

SPLOŠNE INFORMACIJE »PSIHOLOŠKI DIFERENCIALNI MODUL«(PDM) V ŠTUDIJSKEM LETU 2016/17 1 VSEBINA: 1. Namen Psihološkega diferencialnega modula (PDM)... 2 2. Predmeti PDM... 2 2.1 Predmeti... 4 2.1.1 Diferencialna psihologija...

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 INTERAKTIVNA MULTIMEDIJA P4 in P5 doc. dr. Matej Zajc Pregled P4 Pregled P3: 4 pristopi k načrtovanju interaktivnosti PACT P4: PACT Nadaljevanje Prototipiranje Izbrani zakoni interaktivnosti People Ljudje

Prikaži več