1. DEL: poglavje 2: Svet med obema vojnama: kriza demokracije in vzpon diktatur

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "1. DEL: poglavje 2: Svet med obema vojnama: kriza demokracije in vzpon diktatur"

Transkripcija

1 1. DEL: poglavje 2: Svet med obema vojnama: kriza demokracije in vzpon diktatur Težave novih demokracij 1. Člen 20: Parlament [Reichstag] sestavljajo poslanci, ki jih izvoli ljudstvo. Člen 21: Člani parlamenta predstavljajo ljudstvo. Pri svojem delu niso zavezani naročilom, temveč le svoji vesti. Člen 22: Poslanci parlamenta so izvoljeni na splošnih, neposrednih in tajnih volitvah. Volivci so moški in ženske stari vsaj 20 let. Člen 23: Mandat poslancev traja štiri leta. Člen 44: Predsednik države ne more biti član parlamenta. Člen 68: Zakonske predloge pripravlja vlada ali poslanci. Zakone potrdi parlament. Zakaj so bile nove demokracije nestabilne 2. a) AVSTRO-OGRSKA MONARHIJA RUSKO CARSTVO Novonastale države: Avstrija, Madžarska, Češkoslovaška, Poljska ter Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Novonastale države: Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Finska. b) Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. 3. VZROKI ZA POLITIČNO NESTABILNOST EVROPSKIH DEMOKRATIČNIH DRŽAV Nasprotovanje konservativnih in delavskih strank, velike finančne težave, gospodarske krize. POSLEDICE POLITIČNE IN GOSPODARSKE NESTABILNOSTI Pogoste menjave vlad, vzpon močnih avtokratskih posameznikov, odprava demokratične ureditve, diktature in fašizem. 4. Kršena je pravica do svobodnega izražanja misli.

2 Vzpon fašizma ZNAČILNOSTI FAŠIZMA Poudarjal je večvrednost lastne rase. Spodbujal je kult osebnosti oziroma čaščenje voditelja. Država je imela nad javnim in zasebnim življenjem državljanov neomejeno oblast. Nasilno je obračunal s političnimi nasprotniki. Ukinjene so bile vse demokratične politične institucije in spoštovanje človekovih pravic. Razvijali so moderne metode množičnega obveščanja in propagande. ZNAČILNOSTI DEMOKRACIJE Pripadniki različnih narodnosti so med seboj enakovredni. Ni čaščenja voditelja voditelj je izbran na volitvah in ga ljudstvo lahko odstavi. Država nima oblasti nad zasebnim življenjem državljanov. Politični nasprotniki lahko javno izražajo svoje nestrinjanje z vladajočimi. Demokratične politične institucije delujejo, človekove pravice se spoštujejo. Zagotovljena je svoboda izražanja v javnem življenju. Državljanska vojna v Španiji 6. a) V črni, sivi in beli barvi. Picasso je s tem izborom barv želel prikazati mračno razpoloženje in izraziti bolečino in kaos. b) Ljudje kričijo in bežijo od vojne. c) Iz slike je razvidno, da Picasso vojni ni bil naklonjen. Videl je številne ljudi v agoniji in to je predstavil tudi na sliki. 7. a) Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Avstrija, Madžarska, Romunija, Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev, Bolgarija, Albanija, Grčija, Turčija. b) Španija, Nemčija, Italija, Ruska sovjetska federativna socialistična republika. c) Irska, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Francija, Švica, Portugalska, Andora, Monako, Luksemburg, Norveška, Švedska, Finska, Danska, Češkoslovaška, San Marino, Malta. Stalinizem v Sovjetski zvezi 1. a) Zmagali so boljševiki pod Leninovim vodstvom. b) Kapitalisti, visoki cerkveni uradniki in bogati veleposestniki. Stalinov vzpon na oblast 2. Stalin.

3 3. Rdeča zvezda. Srp in kladivo. Značilnosti stalinizma 4. Čas Vzrok za uvedbo PETLETKE Prva: Druga: Tretja: Za popoln državni nadzor nad gospodarstvom. KOLEKTIVIZACIJA Modernizacija kmetijstva in boljša prehranska preskrba v državi. Cilj Dvig gospodarske uspešnosti Sovjetske zveze. Dvigniti kmetijsko proizvodnjo in nadzorovati prehransko preskrbo v državi. Način izvedbe Sledenje vnaprej začrtanim petletnim programom. Združitev zasebnih kmetij v velika državna in zadružna posestva. Posledice Sovjetska zveza je postala pomembna gospodarska sila. Nasprotovanje kmetov, modernizacija kmetijstva. 5. a) Stalinove čistke. b) Stalin se je bal, da bi mu lahko bili nekateri člani stranke in vojaški voditelji nevarni. c)»v naslednjih petih letih so bili ubiti, zaprti ali preganjani, pogosto obsojeni na prisilno delo, milijoni ljudi. Svet je presenečen opazoval, kako horde obtožencev ponižno pred sodiščem priznavajo krivdo. Izginilo je 90 % generalov, po nekih podatkih tudi polovica častnikov. Nova komunistična elita je zamenjala staro. Do leta 1939 je bila zaprta več kot polovica poslancev, ki so sodelovali na partijskem kongresu leta 1934.«(vir: John Morris Roberts, A history of Europe, Helicon, Oxford, 1997) Zunanja politika Sovjetske zveze 6. Lenin je povezal komunistične stranke s vsega sveta v zvezo Kominterna s sedežem v Moskvi. Namen zveze je bila izvedba svetovne komunistične revolucije. Stranke so bile podrejene Moskvi in so

4 morale delovati po njenih navodilih. Kominterna je pomagala izvajati državne udare komunistov v različnih državah. Po smrti Lenina je vodstvo Kominterne prevzel Stalin. Sovjetska zveza je vzpostavila diplomatske stike z večino zahodnih držav. Z nekaterimi od njih je gospodarsko sodelovala. Večina zahodnih držav pa je tesnejše sodelovanje s komunistično Sovjetsko zvezo zavračala. Po vzponu nacizma v Nemčiji je Stalina skrbela nevarnost fašizma v Evropi. Iskal je zaveznike proti fašizmu. Leta 1934 je Sovjetska zveza postala članica Društva narodov. Podprla je republikance v španski državljanski vojni. Stalin je uvidel, da zahodne države popuščajo pred agresijo Hitlerja. Leta 1939 je bil podpisan sporazum o nenapadanju med Nemčijo in Sovjetsko zvezo. Fašizem v Italiji 1. a) Na strani centralnih sil. b) Z londonskim sporazumom leta c) Ker je prestopila na zmagovalno stran in je po vojni dobila veliko ozemlja, ki so ji ga zaveznice obljubile v zameno za pomoč v vojni. Kaj je omogočilo vzpon fašizma 2. Po koncu vojne so Italijani zaradi določil mirovne konference doživeli veliko razočaranje. Ni jim uspelo dobiti vsega ozemlja, ki jim je bilo obljubljeno v londonskem sporazumu. Državo so zaradi povojne gospodarske krize in brezposelnosti pretresali nemiri in delavske stavke. Meščanstvo se je zbalo izbruha socialistične revolucije. V času politične nestabilnosti je rasla priljubljenost Benita Mussolinija, ki je leta 1919 ustanovil gibanje, imenovano Zveza bojevnikov. Člani gibanja so se imenovali fašisti, gibanje pa fašistično. Od drugih strank se je razlikovalo po tem, da je imelo svoje oborožene skupine, imenovane črnosrajčniki. Mussolini je obljubljal popravo krivic ter povrnitev gospodarske in politične stabilnosti. Oktobra 1922 je svojim bojevniškim enotam ukazal pohod na Rim. Ob vsesplošnem nasilju črnosrajčnikov je kralj vodenje vlade ponudil Mussoliniju. Mussolini je postal duce ali voditelj Italije. 3. a) sekira snop šib b) Eno steblo je šibko, če pa se več stebel poveže v snop, so skupaj močna.

5 Značilnosti fašizma 4. POLITIČNO ŽIVLJENJE GOSPODARSKO ŽIVLJENJE JAVNO ŽIVLJENJE KULTURNO ŽIVLJENJE PRIMER FAŠISTIČNEGA NADZORA Delovati je smela le ena stranka. Država je nadzorovala gospodarstvo. Tajna policija je zapirala in odstranjevala nasprotnike fašizma. Organizirana so bila množična zborovanja z govori Mussolinija. Zunanja politika v času fašizma 5. a) Slovencev in Hrvatov. b) Fašisti so bili nenaklonjeni Slovencem, ki so živeli v Italiji. Tam živeči Slovenci so bili podvrženi nasilju in obravnavani kot manjvredni ljudje. Nacizem v Nemčiji 1. a) Voditelj je Adolf Hitler. Simbola sta orel in kljukasti križ (svastika). b) in c) Različni odgovori glede na predznanje učencev. Kaj je omogočilo vzpon nacizma 2. Politična nestabilnost v času weimarske republike, protikapitalistična in protiboljševiška usmerjenost nacistične stranke, obljube o rešitvi gospodarske krize, spretna propaganda, nasilje do nasprotnikov. 3. a) Med letom 1928 in julijem b) Število brezposelnih je močno naraslo. c) Velika gospodarska kriza je povzročila visoko nezaposlenost, kar je spodbudilo podporo nacistom.

6 Značilnosti nacizma 4. Nacistični antisemitizem 5. Položaj Judov se je po nacističnem prevzemu oblasti v Nemčiji močno spremenil. Izgubili so službe v javnih službah, odvzete so jim bile državljanske pravice. Niso smeli obiskovati javnih šol, gledališč. Prav tako se v določenih delih mest niso smeli sprehajati ali se naseliti. Zaplenili so jim tudi podjetja in nepremičnine. Položaj Judov je bil pred začetkom druge svetovne vojne zelo slab. Pogosto so bili deležni tudi nasilja. Zunanja politika v času nacizma 6. a)»nemški rajh mora združevati vse Nemce / / ne samo zato, da bi obstal, pač pa zato, da počasi prevzame gospodujočo vlogo v svetu, ki nas obdaja. / / Kot naši predniki niso dobili zemlje v dar od nebes, ampak so si jo priborili z življenjskimi napori, tako tudi v prihodnje zemlja in z njo življenje našemu ljudstvu ne bosta podarjena, ampak z bojem pridobljena.«(adolf Hitler, Moj boj, 1925) b) Priborili naj bi si jo v vojni. c) Leta 1936 je nemška vojska zasedla demilitarizirano Porenje. Spomladi 1938 je vkorakala v Avstrijo in jo priključila k Nemčiji; dogodek imenujemo anšlus. Jeseni 1938 je zasedla Sudete, del Češkoslovaške, ki je bil poseljen z nemško manjšino. Spomladi 1939 je zasedla Češkoslovaško, Slovaška je zatem postala nemški satelit. 1. septembra 1939 je nemška vojska napadla Poljsko in začela drugo svetovno vojno.

7 PONOVIMO: SVET MED OBEMA VOJNAMA TOTALITARISTIČNE DRŽAVE V OBDOBJU MED OBEMA VOJNAMA STALINIZEM FAŠIZEM NACIZEM DRŽAVA Sovjetska zveza Italija Nemčija VODITELJ Stalin Benito Mussolini Adolf Hitler SIMBOLI Rdeča zvezda, srp in kladivo. Sekira in snop šib. Kljukasti križ (svastika) in orel. NAČIN PRIHODA NA OBLAST METODA UTRJEVANJA OBLASTI ZNAČILNOSTI GOSPODARSTVA ZUNANJA POLITIKA Zmaga boljševikov v državljanski vojni; ko je Lenin leta 1924 umrl, ga je nasledil Stalin. V državi je smela delovati le ena stranka Komunistična partija. Država je imela popolno oblast nad življenjem državljanov. Odstranjevanje političnih nasprotnikov. Državni nadzor nad gospodarstvom. Uvedeno je bilo plansko gospodarstvo, ki je temeljil na petletkah. Opravili so kolektivizacijo. SZ je vzpostavila diplomatske stike z večino zahodnih držav. Nasprotovali so nacizmu in fašizmu. Mussolini je oktobra 1922 svojim bojevniškim enotam ukazal pohod na Rim in prevzel oblast. V državi je smela delovati le ena stranka fašistična stranka. Odstranjevali so nasprotnike. Vodili so močno propagando. Država je nadzorovala gospodarstvo. Izboljšali so gospodarske razmere, zmanjšali brezposelnost in povečali samooskrbo s hrano. Vodili so agresivno zunanjo politiko. Zasedli so Krf in Reko. Svoja ozemlja so širili tudi v Afriki (Etiopija) so zasedli Albanijo. Nacistična stranka je leta 1932 zmagala na volitvah. Naslednje leto je Hitler najprej postal kancler, nato pa še predsednik države. V državi je smela delovati le ena stranka nacistična stranka. Odstranjevali so nasprotnike. Vodili so močno propagando. Država je nadzorovala gospodarstvo. Cilja sta bila zmanjšati brezposelnost in oživiti industrijo. Prepovedali so stavke in odpravili sindikate. Hitler je vodil agresivno zunanjo politiko. Priključili so Avstrijo, Sudete in Češkoslovaško. VZROKI TEŽAV NOVONASTALIH DRŽAV V EVROPI Med vojno ali po njej je bilo odstavljenih veliko vladarjev, njihove države pa so postale republike. Velika cesarstva so razpadla in na njihovem ozemlju so nastale številne nove države. Vlade novih držav so bile pogosto šibke in so se pogosto menjavale. Poleg tega so se države po koncu prve svetovne vojne srečevale s finančnimi težavami, konec 20. let pa jih je prizadela še svetovna gospodarska kriza.

8 K O L E K T I V I Z A C I J A J A P O N S K A P E T L E T K A Š P A N I J A H I T L E R S T A L I N I Z E M K O N C E N T R A C I J S K A G U L A G I D E M O K R A C I J A K O M I N T E R N A N A C I Z E M F A Š I Z E M A N T I S E M I T I Z E M

Preverjanje znanja: 1. svetovna vojna, kriza demokracije? 1. Naštej vzroke za začetek 1. svetovne vojne. - tekmovalnost med evropskimi narodi (boj za

Preverjanje znanja: 1. svetovna vojna, kriza demokracije? 1. Naštej vzroke za začetek 1. svetovne vojne. - tekmovalnost med evropskimi narodi (boj za Preverjanje znanja: 1. svetovna vojna, kriza demokracije? 1. Naštej vzroke za začetek 1. svetovne vojne. - tekmovalnost med evropskimi narodi (boj za kolonije) - nacionalna nasprotja o Nemci Francozi o

Prikaži več

ADOLF ( ) REFERAT HITLER

ADOLF ( ) REFERAT HITLER ADOLF (1889-1945) REFERAT HITLER Adolf Hitler se je rodil 20. aprila 1889 v mestu Braunau am Inn v deželi Zgornja Avstrija (tedanja Avstro- Ogrska). Oče Alois Hitler je bil carinski uradnik, mati je bila

Prikaži več

Povracila-stroskov-julij-2011

Povracila-stroskov-julij-2011 POVRAČILA STROŠKOV V ZVEZI Z DELOM IN DRUGI PREJEMKI Povračila stroškov in druge prejemke v dejavnosti trgovine urejajo: Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije in Tarifna priloga h Kolektivni

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO JE NAPOLEON USTVARIL EVROPSKI IMPERIJ učb.75-76 Učenec: > opiše, kako je Napoleon prišel na oblast, > opiše spremembe, ki jih je uvedel Napoleon in jih vrednoti, > pozna glavne vzroke in posledice

Prikaži več

Gimnazija NAVODILA ZA VREDNOTENJE.pdf

Gimnazija NAVODILA ZA VREDNOTENJE.pdf NAVODILA ZA VREDNOTENJE (GIMNAZIJA, šolsko leto 2018/19) SPLOŠNA NAVODILA Popravljalne znake pišemo na desno stran odgovora in nikoli čez odgovor dijaka. V testno polo ne dopisujemo pravilnih odgovorov.

Prikaži več

PRILOGA 1 A ZAVEZANEC: Številka izdaje: Priloga 1 B ZADEVA: OBRAZEC B1 ZA IZRAČUN NAJVIŠJE DOVOLJENE CENE ZDRAVILA NA DEBELO Lauer-Taxe (spletni vir ali elektronska izdaja) C ABDA Datenbank D Vidal (spletni

Prikaži več

Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2016 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1

Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2016 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1 Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2016 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1 Razdelek 1: Pristop poročanja za podatke iz leta 2016 Družba Shire je 3. junija 2016 prevzela družbo

Prikaži več

Microsoft Word - INFORMACIJE NOVEMBER doc

Microsoft Word - INFORMACIJE NOVEMBER doc INFORMACIJE NOVEMBER 2014 Spoštovani! Pošiljamo Vam informacije za november. Vlada pripravlja kup dokaj neugodnih ukrepov za podjetnike (povišan davek na bančne storitve, povišan davek na zavarovalniške

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - \310as je za delavske pla\350e.pptx)

(Microsoft PowerPoint - \310as je za delavske pla\350e.pptx) ČAS JE ZA NAŠE PLAČE Mag. Andreja Poje, izvršna sekretarka Ljubljana, 16. 2. 217 KRIZE JE ZA NEKATERE KONEC RastBDP, rastzaposlenosti, izboljšujese poslovanjegd, netočistidobički, povečuje se pruktivnost,

Prikaži več

ENV2:

ENV2: . Kazalo. KAZALO.... UVOD... 3. ANALIZA POPULACIJE DRŽAV EU...5 4. VSEBINSKE UGOTOVITVE...8 5. LITERATURA... . Uvod Vir podatkov za izdelavo statistične naloge je Eurostat ali Statistični urad Evropske

Prikaži več

LOGO

LOGO DAVČNE IDENTIFIKACIJSKE ŠTEVILKE (TIN) Davčna številka po vsebini: 1. AT Avstrija https://www.bmf.gv.at/steuern/_start.htm ni na voljo 2. BE Belgija http://www.ibz.rrn.fgov.be/fr/registre-national/ https://www.checkdoc.be/checkdoc/homepage.do

Prikaži več

SI057 OK KAPITAL Period SI057 NOVA LJUBLJANSKA BANKA D.D. (NLB d.d.) Kapitalska pozicija upoštevaje pravila CRD 3 A) Navadni lastnišk

SI057 OK KAPITAL Period SI057 NOVA LJUBLJANSKA BANKA D.D. (NLB d.d.) Kapitalska pozicija upoštevaje pravila CRD 3 A) Navadni lastnišk SI57 OK 1. KAPITAL Period SI57 Kapitalska pozicija upoštevaje pravila CRD 3 A) Navadni lastniški kapital pred odbitnimi postavkami (Temeljni kapital brez hibridnih instrumentov in državnih ukrepov pomoči,

Prikaži več

untitled

untitled 2. poglavje: Povprečni dosežki po področjih matematike PODPOGLAVJA 2.1 Kakšne so razlike v dosežkih po posameznih področjih matematike? 2.2 Razlike med učenci in učenkami v dosežkih po področjih matematike

Prikaži več

INFORMACIJE MAREC 2017

INFORMACIJE MAREC 2017 INFORMACIJE MAREC 2017 NOVICE Zakon o pokojninsko invalidskem zavarovanju STATISTIČNI PODATKI Spoštovani! V februarju 2017 ni bilo veliko novosti na področju davkov, financ in računovodstva, na nekaj sprememb

Prikaži več

Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2017 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1

Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2017 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1 Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2017 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1 Razdelek 1: Pristop za poročanje o podatkih iz leta 2017 Družba Shire je 3. junija 2016 prevzela

Prikaži več

Kratka predstavitev EU

Kratka predstavitev EU OŠ Dr. Aleš Bebler Primož, Hrvatini Evropska Unija Možnosti in priložnosti mladih Seminarska naloga pri predmetu geografija Kolomban, 25.11.2007 Mentorica: Verica Peterle Grahonja Izdelal: Saško Lončina,

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 3.9.2015 A8-0230/15 15 Uvodna izjava F F. ker je za to, da se bolje zavarujejo demokracija, pravna država in temeljne pravice, potrebna revizija Pogodb EU; F. ker je za to, da se bolje zavarujeta nacionalna

Prikaži več

1

1 Vsebina je nastala v okviru dejavnosti projekta Evalvacija in spremljanje kakovosti vzgojno-izobraževalnega sistema s pomočjo mednarodnih raziskav in študij, ki ga omogoča sofinanciranje Evropskega socialnega

Prikaži več

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: Faks: E naslov: RAZPIS ZA SOFINA

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: Faks: E naslov:   RAZPIS ZA SOFINA VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: +386 4 277 21 45 Faks: +386 4 277 21 18 E naslov: info@bc-naklo.si www.bc-naklo.si RAZPIS ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI ŠTUDENTOV Z NAMENOM PRAKSE V TUJINI

Prikaži več

DEMOKRACIJA OD BLIZU Demokracija je 1. a) Demokratično sprejete odločitve so sprejete s soglasjem večine udeležencev. Nedemokratične odločitve sprejme

DEMOKRACIJA OD BLIZU Demokracija je 1. a) Demokratično sprejete odločitve so sprejete s soglasjem večine udeležencev. Nedemokratične odločitve sprejme DEMOKRACIJA OD BLIZU Demokracija je 1. a) Demokratično sprejete odločitve so sprejete s soglasjem večine udeležencev. Nedemokratične odločitve sprejme posameznik ali manjša skupina ljudi, ki si jemlje

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - ERA IP prijavitelji 2013a

Microsoft PowerPoint - ERA IP prijavitelji 2013a Erasmus Intenzivni Programi Delavnica za prijavitelje 2013 mag. Robert Marinšek Program VŽU kje najdemo projekte IP 2/ 28 Namen IP Učinkovito, večnacionalno poučevanje, teme, ki se sicer ne poučujejo,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Pridelava in poraba žita v Sloveniji, Svetu in EU Marjeta Bizjak Direktorat za kmetijstvo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ljubljana, 25. 11. 2015 Vsebina Splošni podatki o kmetijstvu

Prikaži več

Status Erasmus študenta je povezan s pogoji, ki jih mora izpolnjevati bodisi študent, bodisi institucija

Status Erasmus študenta je povezan s pogoji, ki jih mora izpolnjevati bodisi študent, bodisi institucija JAVNI RAZPIS ZA ZBIRANJE KANDIDATOV ZA MOBILNOST ŠTUDENTOV Z NAMENOM ŠTUDIJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ v študijskem letu 2019/2020 1 NAZIV IN SEDEŽ IZVAJALCA JAVNEGA RAZPISA Izvajalec javnega razpisa

Prikaži več

STATISTIKA BLAGOVNE MENJAVE MED DRŽAVAMI ČLANICAMI EVROPSKE UNIJE KRATKA NAVODILA ZA POROČEVALSKE ENOTE 2018 Dodatne informacije: Tel.: Faks:

STATISTIKA BLAGOVNE MENJAVE MED DRŽAVAMI ČLANICAMI EVROPSKE UNIJE KRATKA NAVODILA ZA POROČEVALSKE ENOTE 2018 Dodatne informacije: Tel.: Faks: STATISTIKA BLAGOVNE MENJAVE MED DRŽAVAMI ČLANICAMI EVROPSKE UNIJE KRATKA NAVODILA ZA POROČEVALSKE ENOTE 2018 Dodatne informacije: Tel.: Faks: +386 5 297 68 14 (Oddelek za Intrastat) +386 5 297 67 68 (Oddelek

Prikaži več

Hirohito Predstavitev za zgodovino

Hirohito Predstavitev za zgodovino Hirohito Predstavitev za zgodovino Splošno Rodil se je 29. aprila 1901 v Tokiu Umrl je 7. januarja 1989 prav tako v Tokiu 25. decembra 1926 je postal 124. japonski cesar Nasledil je duševno bolnega očeta

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2018) 698 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU o izvajanju Uredbe (ES) št. 561/2006 o uskl

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2018) 698 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU o izvajanju Uredbe (ES) št. 561/2006 o uskl EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 18.10.2018 COM(2018) 698 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU o izvajanju Uredbe (ES) št. 561/2006 o usklajevanju določene socialne zakonodaje v zvezi s cestnim

Prikaži več

15. junij 2019 Cenik SKB za poslovanje s finančnimi instrumenti in investicijskimi skladi za pravne osebe (izvleček Cenika storitev SKB) vrsta storitv

15. junij 2019 Cenik SKB za poslovanje s finančnimi instrumenti in investicijskimi skladi za pravne osebe (izvleček Cenika storitev SKB) vrsta storitv Cenik SKB za poslovanje s finančnimi instrumenti in investicijskimi skladi za pravne osebe (izvleček Cenika storitev SKB) 1. Trgovanje s finančnimi instrumenti 1.1 Opravljanje investicijskih storitev in

Prikaži več

210X297

210X297 Health at a Glance: Europe 2010 Summary in Slovenian HEALTH AT GLANCE: EUROPE 2010 ISBN 978-92-64-090309 OECD 2010 1 Povzetek Evropske države so v zadnjih desetletjih dosegle velik napredek na področju

Prikaži več

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: Faks: E naslov: RAZPIS ZA MOBILN

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: Faks: E naslov:   RAZPIS ZA MOBILN VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: +386 4 277 21 45 Faks: +386 4 277 21 18 E naslov: info@bc-naklo.si www.bc-naklo.si RAZPIS ZA MOBILNOST ŠTUDENTOV Z NAMENOM PRAKSE V TUJINI V OKVIRU PROGRAMA

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

Ime predpisa:

Ime predpisa: Ime predpisa: Zakon o spremembah Zakona o varstvu okolja Št. zadeve: 007-188/2015 Datum objave: 9. 6. 2015 Rok za sprejem mnenj in pripomb: 23. 6. 2015 Ime odgovorne osebe in e-naslov: Dušan Pichler, gp.mop@gov.si

Prikaži več

SL Uradni list Evropske unije L 157/203 AKT O pogojih pristopa Republike Bolgarije in Romunije in prilagoditvah pogodb, na katerih temelji E

SL Uradni list Evropske unije L 157/203 AKT O pogojih pristopa Republike Bolgarije in Romunije in prilagoditvah pogodb, na katerih temelji E 21.6.2005 SL Uradni list Evropske unije L 157/203 AKT O pogojih pristopa Republike Bolgarije in Romunije in prilagoditvah pogodb, na katerih temelji Evropska unija V skladu s členom 2 Pogodbe o pristopu

Prikaži več

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 8.3.2018 A8-0048/7 7 Marco Zanni, Stanisław Żółtek, André Elissen Uvodna izjava B B. ker se je hitro izkazalo, da večletni finančni okvir za obdobje 2014 2020 ni primeren za izpolnjevanje dejanskih potreb

Prikaži več

PROGRAM DELA_vsebina_finance_2019

PROGRAM DELA_vsebina_finance_2019 PROGRAM DELA 2019 TEKMOVANJA 2019 ODBOJKA TEKOČA TEKMOVANJA, SEZONA 2018/2019 DRŽAVNO PRVENSTVO IN POKALNO TEKMOVANJE MOŠKI ŽENSKE POKAL SLOVENIJE POKAL SLOVENIJE 1. DOL 1A. DOL 2. DOL 1B. DOL 3. DOL VZHOD

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2018) 377 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU v skladu s členom 27 Kadrovskih predpisov za

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2018) 377 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU v skladu s členom 27 Kadrovskih predpisov za EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 15.6.2018 COM(2018) 377 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU v skladu s členom 27 Kadrovskih predpisov za uradnike Evropske unije in členom 12 Pogojev za zaposlitev

Prikaži več

17

17 ODPORNIŠKA GIBANJA MED DRUGO SVETOVNO VOJNO IN KOLABORACIJA UVOD Tema zajema čas II. svetovne vojne, del procesov, ki so z njo povezani. V ožjem smislu je snov teme zajeta v učbeniku Sodobna zgodovina

Prikaži več

Kako so bile določene slovenske meje v Kraljevini SHS

Kako so bile določene slovenske meje v Kraljevini SHS KAKO SO BILE DOLOČENE SLOVENSKE MEJE V KRALJEVINI SHS Boji za meje Po razpadu A-O so se pojavila številna mejna vprašanja Reševali so jih na mirovnih konferencah in sestankih Velik del Slovencev je ostal

Prikaži več

Avtomatsko generirano poročilo Izmenjave študentov in zaposlenih Univerze v Ljubljani od 2012/2013 do 2015/2016 Ljubljana, 16. april 2017 Avtor: Luka

Avtomatsko generirano poročilo Izmenjave študentov in zaposlenih Univerze v Ljubljani od 2012/2013 do 2015/2016 Ljubljana, 16. april 2017 Avtor: Luka Avtomatsko generirano poročilo Izmenjave študentov in zaposlenih Univerze v Ljubljani od /3 do 5/6 Ljubljana, 6. april 7 Avtor: Luka Kronegger Kazalo Tabele 3 Slike 5 Uvod 7 Odhajajoči mobilni študenti.

Prikaži več

Strategic Planning Survival Kit

Strategic Planning Survival Kit GLEDAM BEGUNCA -VIDIM ČLOVEKA BEGUNCI V SVETU IN SLOVENIJI VSI IMAMO PRAVICO DO AZILA GettyImages Države so se po strahotah druge svetovne vojne, ki je ustvarila 60 milijonov beguncev, same dogovorile,

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev POVEČANJE ZAKONSKIH PREDNOSTI V KORIST EMAS REGISTRACIJI Projekt Delavnica: SHEMA EMAS V SLOVENIJI dr. KLAVDIJA RIŽNAR 14. september 2017, Ljubljana PREDSTAVITEV Znanstveno-raziskovalno središče Bistra

Prikaži več

STATISTIKA BLAGOVNE MENJAVE MED DRŽAVAMI ČLANICAMI EVROPSKE UNIJE KRATKA NAVODILA ZA POROČEVALSKE ENOTE 2019 Dodatne informacije: Tel.: Faks:

STATISTIKA BLAGOVNE MENJAVE MED DRŽAVAMI ČLANICAMI EVROPSKE UNIJE KRATKA NAVODILA ZA POROČEVALSKE ENOTE 2019 Dodatne informacije: Tel.: Faks: STATISTIKA BLAGOVNE MENJAVE MED DRŽAVAMI ČLANICAMI EVROPSKE UNIJE KRATKA NAVODILA ZA POROČEVALSKE ENOTE 2019 Dodatne informacije: Tel.: Faks: +386 5 297 68 14 (Oddelek za Intrastat) +386 5 297 67 68 (Oddelek

Prikaži več

Status Erasmus študenta je povezan s pogoji, ki jih mora izpolnjevati bodisi študent, bodisi institucija

Status Erasmus študenta je povezan s pogoji, ki jih mora izpolnjevati bodisi študent, bodisi institucija NAKNADNI JAVNI RAZPIS ZA ZBIRANJE KANDIDATOV ZA MOBILNOST ŠTUDENTOV Z NAMENOM ŠTUDIJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ v študijskem letu 2019/2020 1 NAZIV IN SEDEŽ IZVAJALCA JAVNEGA RAZPISA Izvajalec javnega

Prikaži več

NASLOV PREDAVANJA IME IN PRIIMEK PREDAVATELJA

NASLOV PREDAVANJA IME IN PRIIMEK PREDAVATELJA DIGITALNE KOMPETENCE KAJ, ZAKAJ, KAKO NIKO SCHLAMBERGER Slovensko društvo INFORMATIKA INDUSTRIJA 4.0 IN SLOVENIJA 4.0 ZGLED: Industrija 4.0 orodja stroji avtomati roboti Slovenija 4.0 Vojvodina Kranjska

Prikaži več

Hidrasec 100 mg kapsule

Hidrasec 100 mg kapsule NAVODILO ZA UPORABO 100 mg trde kapsule racekadotril Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke

Prikaži več

Microsoft Word - B MSWORD

Microsoft Word - B MSWORD EVROPSKI PARLAMENT 2014-2019 Dokument zasedanja 4.3.2015 B8-0222/2015 PREDLOG RESOLUCIJE ob zaključku razprave o izjavi podpredsednice Komisije/visoke predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 6665 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE (EU).../ z dne o določitvi ukrepov za pripravo seznama os

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 6665 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE (EU).../ z dne o določitvi ukrepov za pripravo seznama os EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 15.10.2018 C(2018) 6665 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE (EU).../ z dne 15.10.2018 o določitvi ukrepov za pripravo seznama oseb, ki so v sistemu vstopa/izstopa (SVI) identificirane

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2011) 585 konč. POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU o uporabi Direktive Sveta 2003/109/ES o stat

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2011) 585 konč. POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU o uporabi Direktive Sveta 2003/109/ES o stat EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 28.9.2011 COM(2011) 585 konč. POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU o uporabi Direktive Sveta 2003/109/ES o statusu državljanov tretjih držav, ki so rezidenti za daljši

Prikaži več

Microsoft Word - B MSWORD

Microsoft Word - B MSWORD EVROPSKI PARLAMENT 2014-2019 Dokument zasedanja 12.1.2015 B8-0024/2015 PREDLOG RESOLUCIJE ob zaključku razprave o izjavi podpredsednice Komisije/visoke predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno

Prikaži več

(Microsoft Word - Pirls poro\350ilo o raziskavi_lektorirano)

(Microsoft Word - Pirls poro\350ilo o raziskavi_lektorirano) 78 5. Šolski viri za poučevanje branja Šola je prostor, kjer opismenjevanje poteka sistematično in kjer poučujejo formalno usposobljeni strokovnjaki učiteljice in učitelji. Učenec ne more vsega v zvezi

Prikaži več

Poročilo o spremljanju EZTS za leto Povzetek

Poročilo o spremljanju EZTS za leto Povzetek Poročilo o spremljanju EZTS za leto 2013 V smeri nove kohezijske politike Povzetek SL Povzetek je pripravilo podjetje METIS GmbH (avtorji: Jürgen Pucher, Alexandra Frangenheim in Alice Radzyner) in ne

Prikaži več

Arimidex, INN-anastrozole

Arimidex, INN-anastrozole DODATEK I SEZNAM IMEN, FARMACEVTSKIH OBLIK, JAKOSTI ZDRAVILA, POTI UPORABE ZDRAVILA, IMETNIKOV DOVOLJENJA ZA PROMET Z ZDRAVILOM V DRŽAVAH ČLANICAH Država članica Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom

Prikaži več

EPAS_1_usposabljanje_program_razlaga

EPAS_1_usposabljanje_program_razlaga Šola ambasadorka Anton Kokalj Ljubljana, 19. 10. 2017 Navdih Naslednji dan (9. maja 1950)je francoski vladni kabinet zaključeval z dnevnim redom sestanka. Schuman je ves čas srečanja o svojem predlogu

Prikaži več

Brexit_Delakorda_UMAR

Brexit_Delakorda_UMAR MAKROEKONOMSKI IZGLEDI ZA EU IN SLOVENIJO KAKŠNA JE / BO VLOGA BREXITA? Aleš Delakorda, UMAR C F A S l o v e n i j a, 1 7. 1 0. 2 0 1 6 M A K R O E K O N O M S K I P O L O Ž A J I N I Z G L E D I Z A E

Prikaži več

ESTONIJA

ESTONIJA ESTONIJA GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI Estonija je najsevernejša od treh majhnih republik, ima samo dve sosedi, Latvijo na jugu in Rusijo na vzhodu. Na drugi strani Baltskega morja, ki predstavlja Estoniji naravno

Prikaži več

Razpis ERASMUS+ za praktično usposabljanje za študijsko leto 2019/2020 za študente UL MF Medicinska fakulteta UL (UL MF) skupaj z Univerzo v Ljubljani

Razpis ERASMUS+ za praktično usposabljanje za študijsko leto 2019/2020 za študente UL MF Medicinska fakulteta UL (UL MF) skupaj z Univerzo v Ljubljani Razpis ERASMUS+ za praktično usposabljanje za študijsko leto 2019/2020 za študente UL MF Medicinska fakulteta UL (UL MF) skupaj z Univerzo v Ljubljani objavlja razpis ERASMUS+ za praktično usposabljanje

Prikaži več

TA

TA Evropski parlament 2014-2019 SPREJETA BESEDILA P8_TA(2017)0442 Spoštovanje načela pravne države in demokracije na Poljskem Resolucija Evropskega parlamenta z dne 15. novembra 2017 o spoštovanju načela

Prikaži več

RAZPIS VISOKE ŠOLE ZA TRAJNOSTNI TURIZEM ERUDIO ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI OSEBJA ZA NAMEN POUČEVANJA NA VISOKOŠOLSKIH PARTNERSKIH INSTITUCIJAH V TU

RAZPIS VISOKE ŠOLE ZA TRAJNOSTNI TURIZEM ERUDIO ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI OSEBJA ZA NAMEN POUČEVANJA NA VISOKOŠOLSKIH PARTNERSKIH INSTITUCIJAH V TU RAZPIS VISOKE ŠOLE ZA TRAJNOSTNI TURIZEM ERUDIO ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI OSEBJA ZA NAMEN POUČEVANJA NA VISOKOŠOLSKIH PARTNERSKIH INSTITUCIJAH V TUJINI V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ za projektno leto 2018

Prikaži več

ZGODOVINA KATERE NALOGE SO OSTALE ČLOVEŠTVU PO 2. SVETOVNI VOJNI? 1. Kakšne so bile posledice 2. svetovne vojne? Evropa je bila porušena, vladalo je o

ZGODOVINA KATERE NALOGE SO OSTALE ČLOVEŠTVU PO 2. SVETOVNI VOJNI? 1. Kakšne so bile posledice 2. svetovne vojne? Evropa je bila porušena, vladalo je o ZGODOVINA KATERE NALOGE SO OSTALE ČLOVEŠTVU PO 2. SVETOVNI VOJNI? 1. Kakšne so bile posledice 2. svetovne vojne? Evropa je bila porušena, vladalo je opustošenje. Vojna je pustila 50 milijonov mrtvih, 30

Prikaži več

Junij2018

Junij2018 ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. junija 2018 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 3.427 ilegalnih prehodov državne meje. Lani so obravnavali

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 2. julij 2019 (OR. en) 10824/1/19 REV 1 OJ CRP2 25 ZAČASNI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKOV (2. del) stavba Europa,

Svet Evropske unije Bruselj, 2. julij 2019 (OR. en) 10824/1/19 REV 1 OJ CRP2 25 ZAČASNI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKOV (2. del) stavba Europa, Svet Evrpske unije Bruselj, 2. julij 2019 (OR. en) 10824/1/19 REV 1 OJ CRP2 25 ZAČASNI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKOV (2. del) stavba Eurpa, Bruselj 3. in 4. julij 2019 (10.00, 9.00) SREDA, 3.

Prikaži več

PP - PRIMERJALNI PREGLED

PP - PRIMERJALNI PREGLED PP - PRIMERJALNI PREGLED ODPOKLIC POSLANCA Pripravila: dr. Katarina Žagar mag. Andrej Eror Številka naročila: 38/2012, 39/2012 Descriptor/Geslo: parlamentarec/member of Parliament Datum: 12. 12. 2012 Gradivo

Prikaži več

KOMU SO V NOVEMBRU 2012 MEDIJI NA NASLOVNICAH NAMENILI NAJVEČ PROSTORA? Kateri mediji? Kriterij za izbiro medijev, ki smo jih izbrali za naše raziskov

KOMU SO V NOVEMBRU 2012 MEDIJI NA NASLOVNICAH NAMENILI NAJVEČ PROSTORA? Kateri mediji? Kriterij za izbiro medijev, ki smo jih izbrali za naše raziskov KOMU SO V NOVEMBRU 2012 MEDIJI NA NASLOVNICAH NAMENILI NAJVEČ PROSTORA? Kateri mediji? Kriterij za izbiro medijev, ki smo jih izbrali za naše raziskovanje je bila njihova branost ter gledanost po presoji

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

LEX LOCALIS - REVIJA ZA LOKALNO SAMOUPRAVO Let. 6, št. 1, stran , januar 2008 Teritorialne členitve Kraljevine Belgije INGRID KOZEL, NINA ŠIBIL

LEX LOCALIS - REVIJA ZA LOKALNO SAMOUPRAVO Let. 6, št. 1, stran , januar 2008 Teritorialne členitve Kraljevine Belgije INGRID KOZEL, NINA ŠIBIL Let. 6, št. 1, stran 111-115, januar 2008 Teritorialne členitve Kraljevine Belgije INGRID KOZEL, NINA ŠIBILA, MATEJA TEKALEC * KLJUČNE BESEDE: Kraljevina Belgija ustavnopravni razvoj decentralizacija teritorialne

Prikaži več

3 Matematični dosežki v vsebinskih in kognitivnih področjih Kot je opisano v izhodiščih raziskave TIMSS 2007, smo s preizkusi znanja preverjali znanje

3 Matematični dosežki v vsebinskih in kognitivnih področjih Kot je opisano v izhodiščih raziskave TIMSS 2007, smo s preizkusi znanja preverjali znanje 3 Matematični dosežki v vsebinskih in kognitivnih področjih Kot je opisano v izhodiščih raziskave, smo s preizkusi znanja preverjali znanje različnih matematičnih vsebin na več kognitivnih področjih. Naloge

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2016) 85 final ANNEX 9 PRILOGA k Sporočilu Komisije Evropskemu parlamentu in Svetu o stanju izvajanja prednos

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2016) 85 final ANNEX 9 PRILOGA k Sporočilu Komisije Evropskemu parlamentu in Svetu o stanju izvajanja prednos EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 10.2.2016 COM(2016) 85 final ANNEX 9 PRILOGA k Sporočilu Komisije Evropskemu parlamentu in Svetu o stanju izvajanja prednostnih ukrepov v okviru evropske agende o migracijah

Prikaži več

ManpowerGroup raziskava napovedi zaposlovanja Slovenija

ManpowerGroup raziskava napovedi zaposlovanja Slovenija ManpowerGroup raziskava napovedi zaposlovanja Slovenija 3 19 Slovenija Napoved zaposlovanja ManpowerGroup raziskava napovedi zaposlovanja za tretje četrtletje 19 je bila v Sloveniji opravljena na reprezentativnem

Prikaži več

Matej Čehovin

Matej Čehovin UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO VLOGA UKREPA TEHNIČNE POMOČI PRI ČRPANJU SREDSTEV EVROPSKE KOHEZIJSKE POLITIKE Ljubljana, maj 2016 KATARINA KAVČIČ IZJAVA O AVTORSTVU Podpisana

Prikaži več

Slovenska Web

Slovenska Web Evropski projekt CHAMP združuje vodilna evropska mesta na področju kolesarjenja. CHAMP mesta želijo s pomočjo medsebojne primerjave najti načine za izboljšanje kolesarske politike in pridobiti nove ideje

Prikaži več

Statistični podatki o inkluzivnem izobraževanju evropske agencije: Ključna sporočila in ugotovitve (2014 / 2016)

Statistični podatki o inkluzivnem izobraževanju evropske agencije: Ključna sporočila in ugotovitve (2014 / 2016) Statistični podatki o inkluzivnem izobraževanju evropske agencije Ključna sporočila in ugotovitve (2014 / 2016) EUROPEAN AGENCY for Special Needs and Inclusive Education STATISTIČNI PODATKI O INKLUZIVNEM

Prikaži več

untitled

untitled EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 4.9.2015 COM(2015) 421 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU Poročilo Komisije o izvajanju Direktive 2011/24/EU o uveljavljanju pravic pacientov pri čezmejnem

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev PREDSTAVITEV MOBILNOSTI NA PODROČJU POKLICNEGA IZOBRAŽEVANJA IN USPOSABLJANJA Špela Langus, koordinatorica projektov PROJEKTNA PISARNA ERASMUS+ KA1-VET-14/16 Ime projekta: Let's cross borders school for

Prikaži več

PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str ) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51)

PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str ) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51) PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str. 68-107) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51) Glej še učni list, ki si ga dobil ob obisku Narodnega

Prikaži več

JAGIC3575

JAGIC3575 UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO RAZVOJ POMENA PREDSEDUJOČE DRŽAVE V EVROPSKI UNIJI Ljubljana, oktober 2008 KATARINA JAGIČ IZJAVA Študentka Katarina Jagič izjavljam, da sem avtorica

Prikaži več

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 24.4.2017 A8-0153/50 50 Odstavek 35 a (novo) 35a. je seznanjen z odgovorom generalnega sekretarja o preiskavi akreditiranega pomočnika nekdanjega predsednika Parlamenta, ki je osumljen, da ni izpolnil

Prikaži več

RASTAFARIJANSTVO

RASTAFARIJANSTVO RASTAFARIJANSTVO UVOD Ko večina ljudi sliši besedo rastafarijanstvo pomisli na drede na glavi, reagge in uživanje marihuane. Vendar je rastafarijanstvo vse več kot to. To je način življenja in filozofija,

Prikaži več

Svet Evropske unije EVROPSKI SVET

Svet Evropske unije EVROPSKI SVET Svet Evropske unije EVROPSKI SVET STRATEŠKI ORGAN EU Evropski svet je institucija EU, ki določa splošne usmeritve in prednostne cilje Evropske unije. Sestavljajo ga voditelji držav ali vlad držav članic

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Sveta delegacije Št. predh. dok.: 8946/16, 9455/16 FREMP

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2017) 687 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU Ocena napredka držav članic pri izpolnjevan

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2017) 687 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU Ocena napredka držav članic pri izpolnjevan EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 23.11.2017 COM(2017) 687 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU Ocena napredka držav članic pri izpolnjevanju nacionalnih ciljev glede energijske učinkovitosti

Prikaži več

SL Hiter pregled primera Dodelitev finančnih sredstev kohezijske politike državam članicam za obdobje marec 2019

SL Hiter pregled primera Dodelitev finančnih sredstev kohezijske politike državam članicam za obdobje marec 2019 SL Hiter pregled primera Dodelitev finančnih sredstev kohezijske politike državam članicam za obdobje 2021 2027 marec 2019 2 Vsebina Odstavek Glosar Povzetek I VII Uvod 01 02 Načela dodeljevanja in pregled

Prikaži več

Pravilnik Sindikata zaposlenih v podjetju Si.mobil d.d.

Pravilnik Sindikata zaposlenih v podjetju Si.mobil d.d. Na podlagi 8. člena statuta Svobodnega sindikata Slovenije je Sindikat zaposlenih v podjetju Si.mobil d.d. na ustanovnem sestanku dne, 06.11.2014 sprejel PRAVILNIK Sindikata zaposlenih v podjetju Si.mobil

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Priprava na obisk in\232pektorja za delo - GZS - kon\350na.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Priprava na obisk in\232pektorja za delo - GZS - kon\350na.pptx) 1 PRIPRAVA NA OBISK INŠPEKTORJA ZA DELO Nadzori na področju delovnih razmerij Nataša Trček Glavna inšpektorica RS za delo 2 Uvodoma: - Organizacija Inšpektorata RS za delo - Spremembe zakonodaje - Akcije

Prikaži več

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 20.3.2019 A8-0170/34 34 o finančnem kriminalu, davčni utaji in izogibanju davkom Odstavek 211 211. obžaluje dejstvo, da države članice v določenem roku niso uspele v celoti ali delno prenesti četrte direktive

Prikaži več

(Microsoft Word - \212ifre podlag za zavarovanje z opisom.docx)

(Microsoft Word - \212ifre podlag za zavarovanje z opisom.docx) ŠIFRE PODLAG ZA ZAVAROVANJE Z OPISOM Pojasnilo oznak PIZ - pokojninsko in invalidsko zavarovanje ZZ - zdravstveno zavarovanje ZPB - zavarovanje za primer brezposelnosti ZSTV - zavarovanje za starševsko

Prikaži več

2003_04_06

2003_04_06 Lex localis, letnik I, številka 4, leto 2003, stran 93-98 DAVEK NA DODANO VREDNOST V SLOVENIJI PO VSTOPU V EVROPSKO UNIJO Bojan Škof 1 doktor pravnih znanosti Pravna fakulteta Univerze v Mariboru 1 Uvodne

Prikaži več

Uradni list RS - 045/2019, Uredbeni del

Uradni list RS - 045/2019, Uredbeni del Digitally signed by Petra Škodlar DN: c=si, o=state authorities, ou=web-certificates, givenname=petra, sn=škodlar, serialnumber=1236780514032, cn=petra Škodlar Reason: Direktorica Uradnega lista Republike

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IV. Mednarodna znanstvena konferenca: ZA ČLOVEKA GRE: DRUŽBA IN ZNANOST V CELOSTNI SKRBI ZA ČLOVEKA Alma Mater Europaea - ECM Maribor, 11-12. marec 2016 ODZIVANJE ZDRAVSTVENEGA OSEBJA V PRIMERIH NASILJA

Prikaži več

SLOVENCI V PRVI JUGOSLAVIJI ODLOČITEV SLOVENCEV ZA JUGOSLOVANSKO DRŽAVO Dolgoletne želje po preureditvi A O ali celo rešitvi narodnega obstoja zunaj t

SLOVENCI V PRVI JUGOSLAVIJI ODLOČITEV SLOVENCEV ZA JUGOSLOVANSKO DRŽAVO Dolgoletne želje po preureditvi A O ali celo rešitvi narodnega obstoja zunaj t SLOVENCI V PRVI JUGOSLAVIJI ODLOČITEV SLOVENCEV ZA JUGOSLOVANSKO DRŽAVO Dolgoletne želje po preureditvi A O ali celo rešitvi narodnega obstoja zunaj te države se okrepijo po koncu 1. sv vojne. Ideje po

Prikaži več

31999L0037_001sl

31999L0037_001sl 07/Zv. 4 351 31999L0037 1.6.1999 URADNI LIST EVROPSKIH SKUPNOSTI L 138/57 DIREKTIVA SVETA 1999/37/ES z dne 29. aprila 1999 o dokumentih za registracijo vozil SVET EVROPSKIH SKUPNOSTI JE ob upoštevanju

Prikaži več

SLOVE Leto 1, št. 1 (Julij, 2018) N I A N A - vsebina 119 INTERNET: STALINOV ROP 500 TON ŠPANSKEGA DRŽ. ZLATA ( ) UDK 929 A-Ž Stalin J. V. UDK

SLOVE Leto 1, št. 1 (Julij, 2018) N I A N A - vsebina 119 INTERNET: STALINOV ROP 500 TON ŠPANSKEGA DRŽ. ZLATA ( ) UDK 929 A-Ž Stalin J. V. UDK 119 INTERNET: STALINOV ROP 500 TON ŠPANSKEGA DRŽ. ZLATA (1936-1939) UDK 929 A-Ž Stalin J. V. UDK 94 (497.4) 1936-1939 1.05 poljudni članek, NIANA znak B Izvleček: Namen: dobronamerno dodatno rmiranje beročih

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 29.03.2013 Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji in severni Evropi urbano kolesarstvo vsestransko podprt

Prikaži več

Kršitve mednarodnega prava in prava EU ob uporabi ukrepov iz predlaganih členov 10a in 10b Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o tujcih, sprejeteg

Kršitve mednarodnega prava in prava EU ob uporabi ukrepov iz predlaganih členov 10a in 10b Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o tujcih, sprejeteg Kršitve mednarodnega prava in prava EU ob uporabi ukrepov iz predlaganih členov 10a in 10b Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o tujcih, sprejetega 26. 01. 2017 januar 2017 Z ukrepi, ki jih omogočajo

Prikaži več

RE_Statements

RE_Statements Evropski parlament 2014-2019 Dokument zasedanja B8-0054/2016 14.1.2016 PREDLOG RESOLUCIJE ob zaključku razprave o izjavi podpredsednice Komisije/visoke predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno

Prikaži več

(Microsoft Word - razpis \232tudij v tujini v letnem semestru doc)

(Microsoft Word - razpis \232tudij v tujini v letnem semestru doc) RAZPIS ERASMUS+ (PROGRAMSKO LETO 2016) Program Erasmus +, KA1 - mobilnost študentov z namenom opravljanja študija v tujini v letnem semestru študijskega leta 2016/17 (brez ERASMUS+ finančne dotacije) Zakaj

Prikaži več

Uradni list C 372 Evropske unije Letnik 61 Slovenska izdaja Informacije in objave 15. oktober 2018 Vsebina IV Informacije INFORMACIJE INSTITUCIJ, ORGA

Uradni list C 372 Evropske unije Letnik 61 Slovenska izdaja Informacije in objave 15. oktober 2018 Vsebina IV Informacije INFORMACIJE INSTITUCIJ, ORGA Uradni list C 372 Evropske unije Letnik 61 Slovenska izdaja Informacije in objave 15. oktober 2018 Vsebina IV Informacije INFORMACIJE INSTITUCIJ, ORGANOV, URADOV IN AGENCIJ EVROPSKE UNIJE Evropska komisija

Prikaži več

– Aktualna problematika beguncev v luči prava Evropske unije Reševanje investicijskih sporov v trgovinskih in investicijskih sporazumih Evropske Unije s tretjimi državami: ustanovitev Mednarodnega investicijskega

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

(Microsoft Word - Razpis-mobilnost z namenom pou\350evanja-ERASMUS+2016 GC-FP.doc)

(Microsoft Word - Razpis-mobilnost z namenom pou\350evanja-ERASMUS+2016 GC-FP.doc) RAZPIS ERASMUS+ (PROGRAMSKO LETO 2016) Program Erasmus +, KA1 - mobilnost osebja z namenom poučevanja v tujini V okviru programa Erasmus+, Ključna aktivnost 1, GEA College Fakulteta za podjetništvo, razpisuje

Prikaži več