Spoznajmo robota Makeblock

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Spoznajmo robota Makeblock"

Transkripcija

1 Spoznajmo robota Makeblock PSE poslovne komunkacije d.o.o. Dolenjska cesta 318, Lavrica 1291 Škofljica Mladinski center Krško Cesta krških žrtev Krško

2 Namen delavnice Mobilni robot mbot proizvajalca Makeblock je učni robot, ki je namenjen vsem, ki so željni znanja po elektroniki, robotiki in programiranju. Robot se lahko upravlja preko USB vodnika, Bluetooth vmesnika ali pa se program naloži na ploščo Arduino. Na treh delavnicah se bomo tako naučili sestaviti mobilnega robota mbot, spoznali pripadajoče senzorje in se naučili programirati v programu mblock, ki je zasnovan v Scratch-u.

3 Vsebina UVOD PREDSTAVITEV PROGRAMSKE OPREME MBLOCK SESTAVLJANJE ROBOTA MBOT SPOZNAVANJE SESTAVNIH KOMPONENT IN MATIČNE PLOŠČE MCORE Matična plošča mcore in pripadajoče elektronske komponente Kako delujejo LED svetila in piskač in senzorji kot so ultrazvočni, linijski in zvočni ter kako jih programiramo. SESTAVLJANJE ROBOTA V RAZLIČNE OBLIKE Sestavljanje robota v obliki lovilca svetlobe, škorpijona, inteligentno desko in podobno. ROBOT V LABIRINTU Kako bi sestavili program, da bi robot našel pot iz labirinta. MOBILNI ROBOT V INDUSTRIJI Spoznali delovanje industrijskih robotov in sestavili program, da bi vam mobilni robot pripeljal lonček, katerega bi predala industrijska roka Dobot.

4 Uvod Kaj je robot? Robot je stroj, ki ga nadzoruje računalnik in ga lahko programiramo, da samostojno opravlja določeno opravilo. Kje jih uporabljajo? Industrija za ponavljajoča opravila Vojska V gospodinjstvu in na vrtu V znanosti (npr. raziskovanje vesolja) Umetnosti Medicini V šolah

5 Uvod Delitev robotov: Industrijski robot: Namenjeni za ponavljajoče monotona dela, prinaša večjo kakovost k izdelavi in izdelku. Mobilni robot: Namenjen za učenje, za načrtovanje poti. Avtonomni avtomatizirani voziček: Uporablja se v industriji, kjer prenašajo material iz točke A v B. Robotski sesalniki in robotska kosilnica Humanoidni robot Robot, ki je podoben človeku Robot živali Medicinski kirurški robot

6 Predstavitev programske opreme mblock

7 Programska oprema mblock

8 Zavihek Videz V zavihku Videz lahko dodamo različne figure, katere lahko v Skripnem območju grafično programiramo. Preden sestavimo program, lahko svojo figuro poljubno preoblikujemo.

9 Zavihek zvok V zavihku Zvok lahko dodamo različne zvoke, katere lahko v Skripnem območju grafično programiramo. Preden sestavimo program, lahko dodamo svojo zvočno datoteko (format wav) in jo poljubno preoblikujemo (dodajanje zvočnih učinkov, nastavljanje glasnosti in podobno).

10 Zavihek ozadja V zavihku Ozadje (Oder Ozadje) lahko dodamo različna ozadja, jih narišemo, naložimo ali dodamo ozadje iz posnetka. Ozadje lahko v Skriptnem območju grafično programiramo. Uporaba je podobna kot pri zavihku Videz.

11 Igranje v Scratch Programiranje v Scratch se lahko naučite na spletu: Obstaja kar nekaj že narejenih programov, ki vam pomagajo pri ustvarjanju.

12 Primer Spodaj je naveden kratek primer Scratch programa v mblock. 1. Korak: Odprite program mblock in v Skript območje prenesite bloke, ki so v Skripti.

13 2. Korak: S klikom na zeleno zastavico na zaslonu zaženete program. V primeru aktivnega rdečega petkotnika je program ustavljen.

14 Programiranje v mblock

15 Naredimo program, da bomo z vozičkom lovili žogo: 1. Sestavimo program tako, da se bo žogica odbijala od vseh kotov v Sprit plošči Izbrišemo pando in dodamo novo figuro Baseball, Basketball, Beachball ali Soccer Ball, določimo jo na poziciji x=20 in y=150, obrne se v smer 45, naredimo ponavljajoč program, da se žoga odbije od roba in gre 15 korakov naprej.

16 2. Sestavimo program, da bo voziček sledil naši miški: Dodamo novo figuro Button2, naredimo ponavljajoč program tako, da se bo miška gibala po x osi. 3. Sestavimo program, da če se voziček (Button2) dotaka žoge (Soccer Ball), se odbije: Nov program v figuri Žoge (Soccer Ball), naredimo ponavljajoč program, kjer dodamo pogoj če se Soccer Ball dotika Button 2, se naključno obrne med 160 in 200 ter se premakne za 15 korakov naprej.

17 3. Sestavimo nov program tako, da če se Žoga (Soccer Ball) ne odbija več, se ne dotika Vozička (Button 2): Nov program v figuri Žoge (Soccer Ball), naredimo ponavljajoč program, kjer dodamo pogoj če je položaj Žoge (Soccer Ball) manjši od -130, ustavi program.

18 Izgled programa

19

20 Za premislek: Kako bi spremenili program, da bi se vsi programi začeli izvajat istočasno? zamenjamo z Kam in kater blok bi dodali, da bi števili odboje žoge? Ustvarimo spremenljivko npr: Rezultat in ga pripnemo v program 2. koraka.

21 Sestavljanje robota mbot

22 Sestavljanje mbot robota

23 Sestavljanje mbot robota

24 Sestavljanje mbot robota

25 Povezovanje

26 Matična plošča mcore in pripadajoče elektronske komponente

27 Programljiva plošča mcore

28 Elektronski element na matični plošči - Piskač Piskač je zunanja zvočna naprava. Lahko je mehanski, elektromehanski ali piezoelektrični.

29 Delovanje piskača: = Delovanje brenčača lahko primerjamo z bobnom. Če s palicami udarimo na bobensko membrano, povzročimo vibriranje in s tem proizvajamo zvok. Udarec z bobenskimi palicami v našem primeru enačimo z elektronskim tokom.

30 Zgradba in delovanje piezoelektričnega piskača: Kovinska plošča Piezoelektrična plošča Napetost Proizvajanje električne energije Električni tok teče skozi kovinsko ploščo s piezoelektrično ploščo, kar pomeni da napetost prehaja skozi material in povzroči vibracije. Tako s spremembo frekvence ustvarjamo različne tone.

31 Do Re Mi Fa So La Ti Nota C2 D2 E2 F2 G2 A2 B2 Frekvenca (Hz) Nota C3 D3 E3 F3 G3 A3 B3 Frekvenca (Hz) Nota C4 D4 E4 F4 G4 A4 B4 Frekvenca (Hz) Nota C5 D5 E5 F5 G5 A5 B5 Frekvenca (Hz) Nota C6 D6 E6 F6 G6 A6 B6 Frekvenca (Hz) Nota C7 D7 E7 F7 G7 A7 B7 Frekvenca (Hz) Nota C8 D8 E7 F7 G7 A7 B7 Ponovitev Trajanje 1/2 krat 500 ms 1/4 krat 250 ms 1/8 krat 125 ms 1 krat 1000 ms 2 krat 2000 ms Frekvenca (Hz)

32 RGB LED dioda LED dioda je polprevodniški elektronski element. LED dioda deluje tako, da kadar prevaja tok, sveti. Dioda lahko sveti v kombinacija barv rdeče, zelene in modre. Kombinacija vseh barv, dobimo belo svetlobo. LED diode so majhne, porabijo malo energije in imajo dolgo življenjsko dobo s primerjavi drugih svetil.

33 Zgradba in delovanje RGB led diode: LED dioda je sestavljena iz n-p spoja (največkrat gre za silicij). Tok največkrat teče iz p-strani proti n-strani oziroma iz anode proti katodi. V nasprotno smer tok ne teče. Zato tisti, ki sami izdelujejo vezja, je pomembno kako obrnejo diodo.

34 Ultrazvočni senzor Ultrazvočni senzor je naprava, ki meri razdaljo z uporabo ultrazvočnih signalov. Oddajamo ultrazvočni signal, kater se odbije od ovire in si tako lahko pomagamo, kje v prostoru smo. Infrazvok 20 Hz Zvok 20 khz Ultrazvok 2MHz 200 MHz Nizki toni Visoki toni

35 Delovanje ultrazvočnega senzorja: Ultrazvočni senzor oddaja ultrazvočni val in meri razdaljo med senzorjem in objektom. Ta temelji na merjenju časa, ki je potreben za pošiljanje signala in sprejemanje odmevov. Območje zaznavanja ovir je 3 cm do 400 cm, v območju 30. razdalja = hitrost zvoka čas 2 Hitrost zvoka - po konstanti 344 m/s Čas - potovanje signala

36 Programiranje v mblock

37 Pred programiranjem 1. Izberemo ustrezno ploščo: 3. Posodobimo sistemsko programsko opremo 2. Povežemo se na serijski port:

38 Nalaganje programa: 1. Kliknemo desni klin in izberimo Naloži na Arduino 2. Prenesi na Arduino

39 Program Prva skupina: Program sestavimo tako, da določimo pogoje, da pri različni zaznani razdalji zaigra drugačen ton. Program sestavimo tako, da manjša, kot je razdalja, višji je ton (kot Durova lestvica). Druga skupina: Program sestavimo tako, da določimo pogoje, da pri različni zaznani razdalji zasveti drugačna barva LED diode. Program sestavimo tako, da so pri manjši zaznani razdalji, zasveti toplejša barva (rdeča, rumena) in pri večji razdalji mrzla barva (modra). Za mešanje barv si pomagamo z barvnim krogom.

40 1. Korak: Berimo vrednosti ultrazvočnega senzorja iz serijskega porta:

41 2. Korak: Ustvarimo novo spremenljivko razdalja :

42

43 3. Korak Dodajamo pogoje če, vključimo operatorje <,>,= in spremenljivko:

44 Matična plošča mcore in pripadajoče elektronske komponente

45 Osnovni motorji Za gibanje robotov potrebujemo motorje. Makeblock uporablja naslednje motorje: Enosmerni motorji (baterijsko napajanje) Navadni DC motorji: Določamo hitrost motorja, ne moremo meriti hitrosti, ne poznamo pozicije motorja. Optični en koderjevi motorji: Dodan fotoelektrični dajalnik, kjer lahko spremljamo hitrost motorja, natančnejše premikanje robota.

46 Koračni motorji (izmenično napajanje): motor se obrača za majhne in točno določene stopinje, potrebno jih je pozicionirati, določimo mu kot in smer.

47 Gibanje robota Robot mbot ima pritrjena kolesa, katera ga poganjata levi in desni motor. Posamezna motorja sta priključena na vhod plošče. Spoznajmo kakšno je lahko vse gibanje koles, če želimo upravljati robota. Ali morda veste kakšna je hitrost in smer vrtenja posameznega kolesa, če želimo da se robot obrne levo ali desno? Če želimo, da gre robot levo, se kolo na levi strani vrti počasneje kot desno in Če želimo, da gre robot desno, se kolo na desni strani vrti počasneje kot levo

48 Me linijski senzor Me linijski senzor je namenjen temu, da robot prepozna kontrast med temnejšo in svetlejšo barvo. Na modulu sta infrardeča LED dioda kot oddajnik in fotodioda kot IR sprejemnik. Z merjenjem količine odbite infrardeče svetlobe lahko zaznamo prehod ali objekte v bližini senzorja. Razdalja zaznavanja je med 1 in 2 cm.

49 Me linijski senzor ima definirane 4 različne vrednosti: Vrednost 0 senzor je vzdolž črne črte: vrednost 1 ali 2 ena stran senzorja ne zaznava črne črte, druga stran senzorja sledi: in vrednost 3 senzor je popolnoma brez sledi:

50 Programiranje v mblock

51 Program Naredimo program, da bo robot sledil črni črti. 1. Korak Da bomo lažje sestavili program, najprej preberemo posamezno linijo na Me linijskem senzorju:

52 2. Korak Dodajamo pogoje če sicer in če, vključimo operator = in če želimo lahko tudi spremenljivko linija. 3. Korak Znotraj vsakega pogoja pripnemo nov pogoj:

53 Primer rešitve:

54 Nadgrajevanje programa Prva skupina: Program nadgradimo tako, da ko robot zazna oviro, se obrne in zapelje nazaj na črto. Druga skupina: Program nadgradimo tako, da robot obkroži oviro in se zapelje nazaj na črto.

55 Matična plošča mcore in pripadajoče elektronske komponente

56 Svetlobni senzor Svetlobni senzor je razvit na principu polprevodniškega fotoelektričnega efekta. Lahko ga uporabljate za zaznavanje jakosti svetlobe, katera svetloba je v bližini in za razlikovanje barvnih površin. Vrednosti merimo v lm. Izhodna analogna vrednost: >500

57 Zvočni senzor Zvočni senzor je zasnovan za odkrivanje intenzivnosti v bližnji okolici. Zvočni senzor ima izhodno analogno vrednost med 0 in Lahko ga uporabljamo za detekcijo zvoka. Zvok merimo v db.

58 Programiranje v mblock

59 Program Prva skupina Naredimo animacijo, kjer bomo glede na zaznano svetilnost na svetlobnem senzorju spreminjali velikost figure sonca v Sprint plošči. V primeru, da svetlobni senzor pokrijemo, se prikažejo figure zvezdic. 1. Korak Izbrišemo figuro pande in izberimo novo figuro sonca. V naslednjem koraku sestavimo program tako, da beremo vrednosti iz senzorja.

60 Prva skupina 2. Korak Izberimo novo ozadje. Izberemo sliki City with water2 in City with water.

61 Prva skupina 3. Korak Dodamo pogoje če in vključimo operatorje < ali > in določimo velikost figure sonca.

62 4. Korak Dodamo pogoj če sicer. Določimo, da se figura sonca skrije, če je svetloba manjša od neke vrednosti (npr: od 120) in zamenja odzadnje na city with water sicer se figura sonca pokaže z ozadjem city with water2.

63 4. Korak Dodamo novo figuro zvezdic. Sestavimo program, Da se zvezdice pokažejo, le če je svetilnost manjša od neke vrednosti (npr. od 120).

64 Program Druga skupina Naredimo igro, kjer bomo s ploskom rok, katerega bo zaznal zvočni senzor, spremenili položaj figure v Sprint plošči. Ideja naloge je, da bi figura leteča žival. 1. Korak Izberimo žival, ki ima dva videza. Sestavimo program tako, da se figuri zamenja Videz vsako sekundo (izgleda da leti).

65 Druga skupina 2. Korak Naredimo nov program. Določimo začetno pozicijo figure (npr: x= -180, y=-124). V ponavljajočem programu lahko dodamo spremenljivko z imenom zvok, dodamo blok spremeni x za _ in dodamo pogoje če ter vključimo operatorje < ali >. Pogoje sestavimo tako, da manjši kot je jakost zvoka, nižja pozicija je same figure (pozicija y).

66 Druga skupina 3. Korak Dodamo ozadje in ga podvojimo.

67 V drug program dodamo pogoj, če je pozicija x figure manjša od (npr od 200), naj gre na x = in zamenja ozadje. 4. Korak Dodamo novo figuro, katera je lahko na primer žoga.

68 Sestavimo nov program, kjer bomo določili pogoj, če se figure v našem primeru žoga dotika netopir, se figura žoga skrije, počaka nekaj sekund in se prikaže na drugi lokaciji.

69 Program Prva skupina Sestavimo program tako, da robotek lovi svetlobo. Svetlobna senzorja priključimo na port 3 in port 4. Program sestavimo tako da: Če je zaznana svetilnost na obeh senzorjih enaka, se robot vozi naprej če je zaznane več svetilnosti na levem senzorju, se obrne levo ali če je zaznane več svetilnosti na desnem senzorju, se obrne desno.

70 Sestavljanje pogojev če in če sicer.

71 Program Druga skupina Sestavimo robota v obliki škorpijona. Program sestavimo tako, da se ob spremembi zvoka (če plosknemo), se položaj robota spremeni. Prav tako se spremeni barva led diod.

72 Določimo kaj bo naredil robot, ko bo jakost zvoka večja od 500 db ter barvo diod pri posamezni zaznani vrednosti linijskega senzorja. Primer končnega programa.

73 mbot v labirintu

74 Program Sestavimo program tako, da robotek mbot najde pot iz labirinta.

75 Mobilni robot v industriji

76 Robotska roka Dobot Magician

77 Dobot koordinate

78 Kaj lahko počne robotska roka Dobot Magician? Riše Lasersko gravira 3D tiska Prenašanje predmetov s pomočjo zračne črpalke ali prijemala

79 Dobot programski vmesnik: Učenje in snemanje robotu ročno določimo pot Napiši in pripravi vstavimo sliko ali besedilo, katerega robot nariše ali lasersko vgravira Začetna pozicija Blokovno programiranje Skriptni jezik Branje gibov človeške roke Gibanje robota s pomočjo miške Lasersko graviranje 3D tiskanje

80 Izpis in spreminjanje koordinat v programskem vmesniku Delovno območje

81 Kadar želimo ustavili robota

82 Učenje in snemanje robotu ročno določimo pot Določimo tip prijemala: Določevanje poti: Kadar želimo ročno določiti točke robotske roke, kliknemo na gumb ključavnice. NE PREMIKAJTE ROBOTSKE ROKE NA SILO!

83 Pomembni ukazi pri določevanju točk: JUMP MOVJ in MOVL

84

85 Programiranje Naša naloga je, da predmet s pomočjo robotske roke prenesemo iz točke A v B. Pri tem lahko uporabimo zračni ventil, kater ob prijemu predmeta vključi zračni ventil in ga izključi ko želimo spusti predmet. Robotku sestavimo program tako, da se vozi po črti, tako kot smo že sestavili pri prejšnji nalogi. Program nadgradimo tako, da dodamo še en linijski senzor, kater zazna črno črto in omogoči da se robotek ustavi. Ko ultrazvočni senzor (na vrhu robotka) zazna predmet, se robotek začne premikati. Program lahko poljudno nadradimo.

86

87

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta 1978. Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v kateri je igralec vodil laserski top ali vesoljsko ladjo,

Prikaži več

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega projekta je bil izdelati učilo napravo za prikaz delovanja

Prikaži več

Microsoft Word - CNR-MPV2 Quick Guide_SI

Microsoft Word - CNR-MPV2 Quick Guide_SI Canyon multimedijski MP3 predvajalnik Artikel: CNR-MPV2 Opozorilo: Pred uporabo pozorno preberite navodila za uporabo. Podrobna navodila se nahajajo na priloženem CD mediju. Opozorilo: Pred uporabo napolnite

Prikaži več

innbox_f60_navodila.indd

innbox_f60_navodila.indd Osnovna navodila Komunikacijski prehod Innbox F60 SFP AC Varnostna opozorila Pri uporabi opreme upoštevajte naslednja opozorila in varnostne ukrepe. Da bi v največji meri izkoristili najnovejšo tehnologijo

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 12. junij 2013 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega)

GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega) GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega) in za vsako napisati svojo kodo. Dve ikoni imata isto

Prikaži več

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik CNR-BTU3 Bluetooth vmesnik A. Vsebina pakiranja Bluetooth USB Adapter Bluetooth programska oprema in CD z gonilniki Navodila za uporabo in CD 1. Namestitev Bluetooth programske opreme za Windowse 1. Vstavite

Prikaži več

VHF1-VHF2

VHF1-VHF2 VHF BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET VHF1: 1 CHANNEL VHF2: 2 CHANNELS NAVODILA ZA UPORABO SLO Hvala, ker ste izbrali naš BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET IBIZA SOUND. Za vašo lastno varnost, preberite ta navodila

Prikaži več

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavčič Matjaž Jerman 8. februar 2006 Kazalo 1 Uvod 2 2

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_11. junij 2104

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_11. junij 2104 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 11. junij 2014 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

Microsoft Word - CN-BTU4 Quick Guide_SI

Microsoft Word - CN-BTU4 Quick Guide_SI Bluetooth Dongle Artikel: CN-BTU4 NAVODILA v1.0 Sistemske zahteve Zahteve za PC: - Proc.: Intel Pentium III 500MHz or above. - Ram: 256MB ali več. - Disk: vsaj 50MB. - OS: Windows 98SE/Me/2000/XP - Prost

Prikaži več

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe PRILOGA 3 Osnovne značilnosti, ki se sporočajo za usklajevanje 1. Zgradba podatkovne zbirke Podatkovno zbirko sestavljajo zapisi, ločeni po znakovnih parih "pomik na začetek vrstice pomik v novo vrstico"

Prikaži več

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo mesto, april 2008 Ime in priimek študenta ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo

Prikaži več

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: +386 1 729 6 460 Faks.: +386 1 729 6 466 www.nevtrin.si info@elektrina.si USB RFID READER Navodila za uporabo?

Prikaži več

ISOFT , računalniški inženiring

ISOFT , računalniški inženiring ISOFT, računalniški inženiring Marko Kastelic s.p. Sad 2, 1296 Šentvid pri stični Spletna stran podjetja:http://www.isoft.si podjetja ISOFT Spletna stran sistema sledenja vozil track.si: http://www.track.si

Prikaži več

Krmiljenje elektromotorj ev

Krmiljenje elektromotorj ev Krmiljenje elektromotorj ev Če enosmerni elektromotor priključimo na vir enosmerne napetosti, se gred motorja vrti ves čas v isto smer. Zamenjamo priključka (pola) baterije. Gred elektromotorja se vrti

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Sirikt-SK-FV.ppt

Microsoft PowerPoint - Sirikt-SK-FV.ppt E-učbeniki za izbrane naravoslovno-tehniške predmete E-books for selected science and technical subjects Slavko KOCIJANČIČ Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta slavko.kocijancic@pef.uni-lj.si Franc

Prikaži več

NAVODILA ZA UPORABO K01-WIFI Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shr

NAVODILA ZA UPORABO K01-WIFI Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shr NAVODILA ZA UPORABO Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta in jih shranite za prihodnjo rabo Vsebina 1. Pregled 2. Sistem 3. Prednosti 4. Upravljanje

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini snemalnik

Navodila za uporabo Mini snemalnik Navodila za uporabo Mini snemalnik www.spyshop.eu Pred vami so navodila za pravilno uporabo mini snemalnika in opis funkcionalnosti. Lastnosti snemalnika: Naziv Mere Teža Kapaciteta spomina Snemanje Format

Prikaži več

seminarska_naloga_za_ev

seminarska_naloga_za_ev Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Matevž Seliger 8-kanalni Lightshow Seminarska naloga pri predmetu: V Horjulu, junij 2008 Kazalo: 1 Uvod... 3 1.1 Namen in uporaba izdelka... 3 2 Delovanje...

Prikaži več

scratch

scratch Scratch 2 Igra Možganov V tem projektu se boste naučili, kako narediti kviz za množenje števil. V kvizu bo potrebno v 30 sekundah pravilno odgovoriti na čimveč vprašanj. Seznam aktivnosti Testiraj svoj

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lasersko obarvanje kovin Motivacija: Z laserskim obsevanjem je možno spremeniti tudi barvo kovinskih površin, kar odpira povsem nove možnosti označevanja in dekoracije najrazličnejših sestavnih delov in

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 5 - LV 1 Meritve dolžine in karakteristične impedance linije VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI Model linije Rs Z 0, Vs u i u l R L V S - Napetost izvora [V] R S -

Prikaži več

CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.pdf

CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.pdf Elektrotehniški praktikum Osnove digitalnih vezij Namen vaje Videti, kako delujejo osnovna dvovhodna logi na vezja v obliki integriranih vezij oziroma, kako opravljajo logi ne funkcije Boolove algebre.

Prikaži več

Zadeva: Ponudba

Zadeva: Ponudba Navodila za urejanje Spletne strani CTEK.si 1. Dodajanje novega polnilnika Za dodajanje novega polnilnika nikoli ne prepisujte že objavljenih vsebin, ampak sledite tem navodilom. Ta so zagotovilo, da bodo

Prikaži več

Analiza vpliva materiala, maziva in aktuatorja na dinamiko pnevmatičnega ventila

Analiza vpliva materiala, maziva in aktuatorja na dinamiko pnevmatičnega ventila Programsko orodje LabVIEW za kreiranje, zajem in obdelavo signalov (statične in dinamične karakteristike hidravličnih proporcionalnih ventilov) Marko Šimic Telefon: +386 1 4771 727 e-mail: marko.simic@fs.uni-lj.si

Prikaži več

Spoznajmo PowerPoint 2013

Spoznajmo PowerPoint 2013 Spoznajmo PowerPoint 2013 13 Nova predstavitev Besedilo v predstavitvi Besedilo, ki se pojavlja v predstavitvah lahko premaknemo kamorkoli v diapozitivu. Kadar izdelamo diapozitiv z že ustvarjenimi okvirji

Prikaži več

an-01-USB_digitalni_zvocniki_Logitech_S-150.docx

an-01-USB_digitalni_zvocniki_Logitech_S-150.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 91 60 80 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO USB digitalni zvočniki Logitech S-150 Kataloška št.: 91 60 80 KAZALO 1. VARNOSTNI NAPOTKI... 3 2. NASTAVITEV VAŠIH

Prikaži več

WAT24460BY PDF

WAT24460BY PDF BOSCH WAT24460BY Redna cena: 642,78 Spletna cena: 487,16 Slike 1 Kratek opis Prostostoječi pralni stroj BOSCH WAT24460BY z vgrajenim tihim invertnim elektromotorjem se ponaša z odličnim energijskim razredom

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 3

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 3 SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 12 33 32 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 33 32 KAZALO 1. FUNKCIJE / UPORABA... 3 2. VARNOSTNI

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Tonski generator IDEAL Electrical PRO Kataloška št.:

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Tonski generator IDEAL Electrical PRO Kataloška št.: SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 61 90 90 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Tonski generator IDEAL Electrical PRO Kataloška št.: 61 90 90 KAZALO LASTNOSTI NAPRAVE...3 SESTAVNI DELI NAPRAVE...3

Prikaži več

Področje uporabe

Področje uporabe Regulator Področja uporabe Regulator DIALOG EQ je namenjen predvsem vodenju in nadziranju sistemov ogrevanja in hlajenja, lahko pa se uporabi tudi na različnih področjih avtomatizacije in inteligentnih

Prikaži več

Univerza v Ljubljani

Univerza v Ljubljani Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Jernej Plankar IR vmesnik za prenos zvoka Seminarska naloga pri predmetu Elektronska vezja V Ljubljani, avgust 2011 Jernej Plankar IR prenos zvoka 2 1 UVOD

Prikaži več

Vostro 430 Informacijski tehnični list o namestitvi in funkcijah

Vostro 430 Informacijski tehnični list o namestitvi in funkcijah O opozorilih OPOZORILO: OPOZORILO označuje možnost poškodb lastnine, telesnih poškodb ali smrti. Dell Vostro 430 List s tehničnimi informacijami o nastavitvi in funkcijah Pogled s sprednje in zadnje strani

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom www.spyshop.eu Izdelku so priložena navodila v angleščini, ki poleg teksta prikazujejo tudi slikovni prikaz sestave in delovanja izdelka. Lastnosti

Prikaži več

Base NET.cdr

Base NET.cdr Rešitev fiksnega radijskega odčitavanja Delovanje BaseNet je način odčitavanja porabe vode, toplote, elektrike, plina in delilnikov toplote v fiksnem radijskem omrežju. Merilnike v Sensus Base sistemu

Prikaži več

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni RAM stroj Nataša Naglič 4. junij 2009 1 RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni trak, pomnilnik ter program. Bralni trak- zaporedje

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vhodno-izhodne naprave naprave 1 Uvod VIN - 1 2018, Igor Škraba, FRI Vsebina 1 Uvod Signal električni signal Zvezni signal Diskretni signal Digitalni signal Lastnosti prenosnih medijev Slabljenje Pasovna

Prikaži več

Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna str

Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna str Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna stran: http://www.coks.si/ Elektronski naslov: podpora@coks.si

Prikaži več

VIN Lab 1

VIN Lab 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 1 - AV 1 Signali, OE, Linije VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI Laboratorijske vaje VIN Ocena iz vaj je sestavljena iz ocene dveh kolokvijev (50% ocene) in iz poročil

Prikaži več

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011 ta Veleprodaja Maloprodaja Storitve Računovodstvo Proizvodnja Gostinstvo Turizem Hotelirstvo Ticketing CRM Internetna trgovina Izdelava internetnih strani Grafično oblikovanje NOVOSTI IN NASVETI ZA DELO

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 122383 www.conrad.si ROČNI OSCILOSKOP VELLEMAN HPS140 Št. izdelka: 122383 1 KAZALO 1 MED UPORABO... 3 2 LASTNOSTI IN TEHNIČNI PODATKI... 3 3 OPIS SPREDNJE

Prikaži več

Šolski center celje

Šolski center celje ŠOLSKI CENTER CELJE Gimnazija Lava DVORIŠČNA VRATA NA DALJINSKO UPRAVLJANJE MENTOR: Matjaž Cizej, univ. dipl. inž. AVTOR: Roman Leban, L-4.F Celje, marec 2010 KAZALO VSEBINE 1 POVZETEK /SUMMARY... 1 2

Prikaži več

10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, k

10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, k 10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, ki ga sprejme antena in dodatni šum T S radijskega sprejemnika.

Prikaži več

DCS-2330L_A1_QIG_v1.00(EU).indd

DCS-2330L_A1_QIG_v1.00(EU).indd HD WIRELESS N OUTDOOR CLOUD CAMERA DCS-2330L KRATKA NAVODILA ZA UPORABO VSEBINA PAKETA HD WIRELESS N OUTDOOR CLOUD CAMERA DCS-2330L NAPAJALNI ADAPTER ADAPTER ETHERNET KABEL (CAT5 UTP) MED POSTAVITVIJO,

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 943577 www.conrad.si SISTEM BREZŽIČNEGA VIDEO PRENOSA PHILIPS SLV4200 Št. izdelka: 943577 1 KAZALO 1 POMEMBNE INFORMACIJE... 3 1.1 Priključitev na električno

Prikaži več

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE UVOD LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE V tem šolskem letu ste se odločili za fiziko kot izbirni predmet. Laboratorijske vaje boste opravljali med poukom od začetka oktobra do konca aprila. Zunanji kandidati

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 4 - AV 4 Linije LTSpice, simulacija elektronskih vezij VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI LTSpice LTSpice: http://www.linear.com/designtools/software/ https://www.analog.com/en/design-center/design-tools-andcalculators/ltspice-simulator.html

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INTRANET - DETEKTIV Detektivska zbornica Republike Slovenije Pozdravljeni, v kratki predstaviti in navodilih za delo z intranet sistemom Detektiv. Intranet članom Detektivske zbornice RS omogoča, da: -

Prikaži več

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE.

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. NA NOVO ZASNOVANA OKNA Za današnje življenje Naše

Prikaži več

Overview

Overview SMETARSKA VOZILA ROS ROCA Olympus nadgradnja na dvoosnem vozilu Olympus nadgradnja na triosnem vozilu Olympus Nova zasnova smetarskega vozila od Januarja 2010 Opravljen trpežnosti test je ekvivalenten

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 19 14 56 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Univerzalni širokopasovni predojačevalnik Kemo B073, komplet za sestavljanje Kataloška št.: 19 14 56 Kazalo Slike...

Prikaži več

VETRNO KOLO

VETRNO KOLO VETRNO KOLO KAZALO: Zgodovina Razvoj vetrnic Vrste vetrnic Značilnosti Uporaba Sestavni deli Delovanje Animacije Prednosti in slabosti Viri in literatura ZGODOVINA: Ljudje izkoriščamo energijo vetra že

Prikaži več

ŠOLA: SŠTS Šiška

ŠOLA: SŠTS Šiška Naslov vaje: MEHKO SPAJKANJE Ime in priimek: 1 1.) WW tehnika (Wire-Wrap) Nekoč, v prvih dneh radio-tehnike se spajkanje elementov ni izvajalo s spajkanjem, ampak z navijanjem žic in sponami. Takšni spoji

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

Microsoft Word - Avditorne.docx

Microsoft Word - Avditorne.docx 1. Naloga Delovanje oscilatorja je odvisno od kapacitivnosti kondenzatorja C. Dopustno območje izhodnih frekvenc je podano z dopustnim območjem kapacitivnosti C od 1,35 do 1,61 nf. Uporabljen je kondenzator

Prikaži več

Microsoft Word - Dokument1

Microsoft Word - Dokument1 Specifikacije Leto modela LETO MODELA 2019 Dimenzije in teža ŠIRINA STOJALA Pribl. 72,8 cm VELIKOST ZASLONA (PALCI, PO DIAGONALI) 50 palcev (49,5 palca) VELIKOST ZASLONA (CENTIMETRI, PO DIAGONALI) 125,7

Prikaži več

Kratka navodila za uporabo razširjevalnika dosega WiFi AC750 model EX3800

Kratka navodila za uporabo razširjevalnika dosega WiFi AC750 model EX3800 Hiter začetek Razširjevalnik dosega WiFi AC750 Model EX3800 Začetek uporabe Razširjevalnik dosega WiFi NETGEAR doseg omrežja WiFi poveča tako, da okrepi obstoječi signal WiFi in izboljša splošno kakovost

Prikaži več

an-01-Stikalo_za_luc_za_na_stopnisce_Zamel_ASP-01.docx

an-01-Stikalo_za_luc_za_na_stopnisce_Zamel_ASP-01.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 146 29 41 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Časovno stikalo za luč za na stopnišče Zamel ASP-01 Kataloška št.: 146 29 41 KAZALO OPIS NAPRAVE... 3 LASTNOSTI...

Prikaži več

Pravila tekmovanja FE, 15. in verzija pravil: 4; Opis naloge Robot vsake ekipe prične s poskusom v coni»start«(zelena cona).

Pravila tekmovanja FE, 15. in verzija pravil: 4; Opis naloge Robot vsake ekipe prične s poskusom v coni»start«(zelena cona). Pravila tekmovanja FE, 15. in 16. 5. 2013 verzija pravil: 4; 9. 5. 2013 1. Opis naloge Robot vsake ekipe prične s poskusom v coni»start«(zelena cona). Njegova naloga je, da barvne objekte, ki se nahajajo

Prikaži več

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc Elektrotehniški praktikum Sila v elektrostatičnem polju Namen vaje Našli bomo podobnost med poljem mirujočih nabojev in poljem mas, ter kakšen vpliv ima relativna vlažnost zraka na hitrost razelektritve

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 902766 www.conrad.si NOSTALGIČNA IGRA NAMIZNI TENIS Št. izdelka: 902766 1 KAZALO 1 NAMEN UPORABE... 3 2 MONTAŽA... 3 3 FUNKCIJSKI OPIS IN NAVODILO ZA

Prikaži več

Watch 40_MT40X_UM_SL.pdf

Watch 40_MT40X_UM_SL.pdf Navodila za uporabo MT40X Vsebina 1 1 Glej pregled... 1 Tipka za vklop/izklop... 1 2 2 Odstranite trakove... 2 Pripenjanje novih trakov... 3 3 3... 3... 4 Vklop ure... 4... 4 Jezik... 4 4 5 5 5 6 6 7...

Prikaži več

Prevodnik_v_polju_14_

Prevodnik_v_polju_14_ 14. Prevodnik v električnem polju Vsebina poglavja: prevodnik v zunanjem električnem polju, površina prevodnika je ekvipotencialna ploskev, elektrostatična indukcija (influenca), polje znotraj votline

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA Poučevanje na predmetni stopnji Klemen Černe RAZVOJ APLIKACIJ ZA ŠOLSKO LABORATORIJSKO DELO TEMELJEČIH NA BLU

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA Poučevanje na predmetni stopnji Klemen Černe RAZVOJ APLIKACIJ ZA ŠOLSKO LABORATORIJSKO DELO TEMELJEČIH NA BLU UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA Poučevanje na predmetni stopnji Klemen Černe RAZVOJ APLIKACIJ ZA ŠOLSKO LABORATORIJSKO DELO TEMELJEČIH NA BLUETOOTH POVEZAVI MED PAMETNIM TELEFONOM IN ARDUINOM

Prikaži več

(Microsoft Word - U\350enje telegrafije po Kochovi metodi.doc)

(Microsoft Word - U\350enje telegrafije po Kochovi metodi.doc) MORSE UČENJE PO KOCHOVI METODI Računalniški program za učenje skupaj z nekaterimi dodatnimi datotekami dobite na spletni strani avtorja: http://www.g4fon.net/. Zanimive strani so tudi: - http://www.qsl.net/n1irz/finley.morse.html

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Načrtujemo, razvijamo in izdelamo elektroniko po meri naročnika Svetujemo pri izbiri komponent, optimiziramo stroškovnike in proizvodni proces. Ključne kompetence Razvoj elektronike (hardware) Vgrajeni

Prikaži več

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA SE SPOMNITE SREDNJEŠOLSKE FIZIKE IN BIOLOGIJE? Saša Galonja univ. dipl. inž. arh. ZAPS marec, april 2012 Vsebina Kaj je zvok? Kako slišimo? Arhitekturna akustika

Prikaži več

Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Tr

Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Tr Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Trditev: idealni enosmerni tokovni vir obratuje z močjo

Prikaži več

Elektronska pošta

Elektronska pošta Elektronska pošta ZGODOVINA Prvo sporočilo je bilo poslano leta 1971. Besedilo, ki ga je vsebovalo, je bilo QWERTYUIOP. Pošiljatelj je bil Ray Tomlinson, računalnika med katerima je bilo sporočilo poslano

Prikaži več

Adaptive Sound Technology Dodatek

Adaptive Sound Technology Dodatek Adaptive Sound Technology Dodatek Prva namestitev televizorja Sistem je opremljen s funkcijo Adaptive Pregled prve namestitve Sound Technology, ki omogoča optimalno doživetje zvoka pri postavitvi več zvočnikov,

Prikaži več

VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. U

VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. U VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. Uporabni so skoraj vsi domači digitalni fotoaparati.

Prikaži več

NETGEAR R6100 WiFi Router Installation Guide

NETGEAR R6100 WiFi Router Installation Guide Blagovne znamke NETGEAR, logotip NETGEAR in Connect with Innovation so blagovne znamke in/ali registrirane blagovne znamke družbe NETGEAR, Inc. in/ali njenih povezanih družb v ZDA in/ali drugih državah.

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA MONTAŽO IN UPORABO Št. art. : 512375 www.conrad.si DC-AC RAZSMERNIK PI 75-12 Št. artikla: 512375 1 KAZALO VSEBINE 1 NAMEN UPORABE... 3 2 RAZLAGA SIMBOLOV... 3 3 VARNOSTNA OPOZORILA...

Prikaži več

TEE BALL KO ŽIVLJENJE NIKOLI NI DOLGOČASNO! Kaj je Tee ball Tee ball je športni program, namenjen otrokom od 6 do 12 leta. Vodilo tega programa je: za

TEE BALL KO ŽIVLJENJE NIKOLI NI DOLGOČASNO! Kaj je Tee ball Tee ball je športni program, namenjen otrokom od 6 do 12 leta. Vodilo tega programa je: za TEE BALL KO ŽIVLJENJE NIKOLI NI DOLGOČASNO! Kaj je Tee ball Tee ball je športni program, namenjen otrokom od 6 do 12 leta. Vodilo tega programa je: zabava in učenje osnovnih veščin baseballa: odbijanje

Prikaži več

an-01-Vodoodporna_prenosna_polnilna _postaja_Powerbank_Beltrona_Camouflage_5200_mAh.docx

an-01-Vodoodporna_prenosna_polnilna _postaja_Powerbank_Beltrona_Camouflage_5200_mAh.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 130 76 00 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Vodoodporna prenosna polnilna postaja Powerbank Beltrona Camouflage 5200mAh Kataloška št.: 130 76 00 KAZALO 1.

Prikaži več

NAVODILA ZA UPORABO Smart watch JW018 POZOR! Ura vsebuje magnetne sestavine. Osebe z vgrajenim srčnim spodbujevalnikom (pacemaker) ali kakršnimi drugi

NAVODILA ZA UPORABO Smart watch JW018 POZOR! Ura vsebuje magnetne sestavine. Osebe z vgrajenim srčnim spodbujevalnikom (pacemaker) ali kakršnimi drugi NAVODILA ZA UPORABO Smart watch JW018 POZOR! Ura vsebuje magnetne sestavine. Osebe z vgrajenim srčnim spodbujevalnikom (pacemaker) ali kakršnimi drugimi elektromagnetnimi aparati ne smejo uporabljati tega

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Državni izpitni center *M11145113* INFORMATIKA SPOMLADANSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Petek, 10. junij 2011 SPLOŠNA MATURA RIC 2011 2 M111-451-1-3 IZPITNA POLA 1 1. b 2. a 3. Pojem se povezuje

Prikaži več

Sledilna ploščica in tipkovnica Uporabniški priročnik

Sledilna ploščica in tipkovnica Uporabniški priročnik Sledilna ploščica in tipkovnica Uporabniški priročnik Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je zaščitena blagovna znamka družbe Microsoft Corporation v ZDA. Informacije v tem

Prikaži več

10108-Bench-mark-brochure-6pg.indd

10108-Bench-mark-brochure-6pg.indd Unikatna konstrukcija mostu Kompaktna izvedba O podjetju Perceptron: Temperaturna kompenzacija stroja in merjenca (opcijsko) X in Y osi na isti stopnji za povečano togost Perceptron (NASDAQ: PRCP) zagotavlja

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev TIK terminal nima povezave s strežnikom Ob vpisu v TIK Admin se pojavi napis ni povezave s strežnikom Na terminalu je ikona 1. preverimo ali je pravilno nastavljen IP strežnika 1. Preverimo datoteko TIKSAdmin.INI

Prikaži več

Enota za samodejno odlaganje umazanije Clean Base Za robotske sesalnike Roomba serije s Uporabniški priročnik

Enota za samodejno odlaganje umazanije Clean Base Za robotske sesalnike Roomba serije s Uporabniški priročnik Enota za samodejno odlaganje umazanije Clean Base Za robotske sesalnike Roomba serije s Uporabniški priročnik Varnostne informacije Pomembne varnostne informacije V tem uporabniškem priročniku so informacije

Prikaži več

INTERAKTIVNE REŠITVE PROMETHEAN

INTERAKTIVNE REŠITVE PROMETHEAN INTERAKTIVNE REŠITVE PROMETHEAN Promethean je vodilni svetovni ponudnik interaktivne tehnologije na področju izobraževanja. S svojim inovativnim pristopom in vizijo prihodnosti, spreminjajo način sodelovanja

Prikaži več

MAGNETNE PALICE Set lesenih magnetnih palic za kreativno sestavljanje. V setu je 40 kosev KLEIN 0656 MAGNETICO KOCKE Set vsebuje ploščo, vozila

MAGNETNE PALICE Set lesenih magnetnih palic za kreativno sestavljanje. V setu je 40 kosev KLEIN 0656 MAGNETICO KOCKE Set vsebuje ploščo, vozila 259-31 MAGNETNE PALICE Set lesenih magnetnih palic za kreativno sestavljanje. V setu je 40 kosev KLEIN 0656 MAGNETICO KOCKE Set vsebuje ploščo, vozila, figure, valje, kocke in kartice z idejami za gradnjo.

Prikaži več

English

English Copyright 2009Huawei Technologies Co., Ltd. Vse pravice pridržane Nobenega dela tega dokumenta ni dovoljeno razmnoževati ali posredovati v kakršnikoli obliki ali na kakršenkoli način brez predhodnega pisnega

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : HD AKCIJSKA KAMERA MIDLAND XTREME XTC 200 Št. izdelka:

SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : HD AKCIJSKA KAMERA MIDLAND XTREME XTC 200 Št. izdelka: SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 860750 www.conrad.si HD AKCIJSKA KAMERA MIDLAND XTREME XTC 200 Št. izdelka: 860750 1 AKCIJSKA KAMERA XTC 200 Zahvaljujemo se vam za nakup akcijske kamere

Prikaži več

Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo tiskalnika CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-SI

Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo tiskalnika CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-SI Navodila za uporabo tiskalnika CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-SI IZUM, 2015 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE 1 Uvod... 1 2 Uporaba tiskalnika...

Prikaži več

Linksys PLEK500 User Guide

Linksys PLEK500 User Guide Uporabniški priročnik Linksys PLEK500 Omrežni vmesnik Powerline Vsebina Pregled............... 2 Funkcije..................... 2 Kako deluje omrežje Powerline 3 Primer namestitve 3 Namestitev omrežja Powerline.....

Prikaži več

Navodila za uporabo programske opreme OTRS verzija Administracijska navodila Avtor navodil: Sebastijan Šilec Datum: December 2007 Center odprte

Navodila za uporabo programske opreme OTRS verzija Administracijska navodila Avtor navodil: Sebastijan Šilec Datum: December 2007 Center odprte Navodila za uporabo programske opreme OTRS verzija 2.2.3 Administracijska navodila Avtor navodil: Sebastijan Šilec Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna stran: http://www.coks.si/ Elektronski

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO APARATA CETI MAX MONO Monokularni biološki mikroskop Kratka navodila za rokovanje z instrumentom. Pred uporabo dobro preberi tudi

NAVODILO ZA UPORABO APARATA CETI MAX MONO Monokularni biološki mikroskop Kratka navodila za rokovanje z instrumentom. Pred uporabo dobro preberi tudi NAVODILO ZA UPORABO APARATA CETI MAX MONO Monokularni biološki mikroskop Kratka navodila za rokovanje z instrumentom. Pred uporabo dobro preberi tudi originalna navodila, posebej za uporabo vseh možnih

Prikaži več

Serija ZT400™ Kratka navodila

Serija ZT400™ Kratka navodila Serija ZT400 Kratka navodila S temi navodili si lahko pomagate pri vsakodnevni uporabi tiskalnika. Podrobnejša navodila poiščite v Uporabniškem priročniku. Komponente tiskalnika Slika 1 prikazuje komponente

Prikaži več

DES

DES Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Digitalni sistemi Vgrajeni digitalni sistemi Digitalni sistem: osebni računalnik

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Bluetooth slušalka Plantronics Explorer 10 Kataloška št.: 132

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Bluetooth slušalka Plantronics Explorer 10 Kataloška št.: 132 SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 132 63 11 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Bluetooth slušalka Plantronics Explorer 10 Kataloška št.: 132 63 11 KAZALO UVOD...3 VSEBINA PAKETA...3 SESTAVNI

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3

BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 Pridržujemo si pravico do sprememb tehničnih podatkov, podatkov o lastnostih izdelkov in njihovi uporabi, ki jih navaja ta priročnik, brez predhodnega obvestila. Različica

Prikaži več

BDV-N890W/BDV-N790W

BDV-N890W/BDV-N790W Sistem za domači kino s predvajalnikom Blu-ray Disc /DVD BDV-N890W BDV-N790W SI Začnite tukaj Kratka navodila za postavitev in uporabo BDV-N790W BDV-N890W 1 Vsebina embalaže/nastavitev zvočnikov BDV-N890W

Prikaži več

NETGEAR R6250 Smart WiFi Router Installation Guide

NETGEAR R6250 Smart WiFi Router Installation Guide Blagovne znamke NETGEAR, logotip NETGEAR in Connect with Innovation so blagovne znamke in/ali registrirane blagovne znamke družbe NETGEAR, Inc. in/ali njenih povezanih družb v ZDA in/ali drugih državah.

Prikaži več