KOLIŠČARJI V OTROŠKIH OČEH Igra v 3 prizorih Igra se dogaja v Mestnem muzeju v Ljubljani, kjer se otroci srečajo s starodavno preteklostjo svojega kra

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "KOLIŠČARJI V OTROŠKIH OČEH Igra v 3 prizorih Igra se dogaja v Mestnem muzeju v Ljubljani, kjer se otroci srečajo s starodavno preteklostjo svojega kra"

Transkripcija

1

2

3 KOLIŠČARJI V OTROŠKIH OČEH Igra v 3 prizorih Igra se dogaja v Mestnem muzeju v Ljubljani, kjer se otroci srečajo s starodavno preteklostjo svojega kraja. Razstava o koliščarjih na Ljubljanskem barju budi njihovo domišljijo in v njihovih glavah nastajajo zanimive domišljijske zgodbe. Starodavne koliščarske so in sodobne obenem. Igrajo: Ela, deklica iz Ljubljane Koliščarka Zvita lisica Koliščarka Klepetava goska Koliščarka Modrooka srnica

4 1. prizor Deklica Ela stopi pred obiskovalce muzeja in pozdravi: Živijo, živijo, druščina! Moje ime je Ela. Kako ste? Ste pripravljeni na pustolovščino? Danes vas čaka nepozabna dogodivščina potep v preteklost. Veste, poznam magični urok, ki zna obuditi starodavne koliščarje. Urok: Kako se oglašajo žabe? Kako se oglašajo ptiči? Kako se oglašajo komarji? Ko gledalci hkrati oponašajo vse živali, Ela razglasi, da urok deluje in skupaj se odpravijo v preteklost. Na živalskih kožah v starodavnih oblačilih spi koliščarka. Ela se ji približa.

5 Ela: Poglejte jo no, revo ubogo, kar takole na mrzlih tleh leži. Hej, koliščarka, hitro pokonci. Vstani! Saj se boš še prehladila. Koliščarka: O, pozdravljena kdo pa si in kdo je s teboj? Ela: Jaz sem Ela in to so moji frendi (koliščarka pokaže na obiskovalce). Kako pa je tebi ime? Koliščarka: Ela kako smešno ime in nič ne pomeni! Moje ime je Zvita lisica. Pri nas se imenujemo po živalih, po rastlinah Ela: In ti, Zvita lisica, hi hi, ti praviš, da je moje ime smešno! Daj, povej mi raje, zakaj spiš ravno v tej sobi? Koliščarka Zvita lisica: Tukaj se počutim domače, veš Ta slika me precej spominja na moj dom, le da ne najdem našega jezera, ob katerem je stalo naše kolišče in naša koliba. Ela: Pa saj to je Ljubljansko barje, kjer si nekoč živela tudi ti. Veš, vi, koliščarji, že skoraj štiri tisoč let ne živite več na Barju. (Koliščarka začudeno pogleda: Kaaaaj?) Jezero se je namreč skrčilo in izginilo brez jezera pa tu niste hoteli ostati. Res ne razumem, zakaj bi kdo hotel hišo graditi ob jezeru? Gotovo so tam komarji. Bzzzzzzz ne maram komarjev!

6 Koliščarka Zvita lisica: Oh, prepričana sem, da bi ti bilo življenje na kolišču zelo všeč. Na

7 Koliščarka Zvita lisica: Oh, prepričana sem, da bi ti bilo življenje na kolišču zelo všeč. Na bregu lepega in veeeeelikega jezera smo živeli, ker je bilo tako bolj varno, pili smo vodo iz mrzlih studencev, kar takole izpred hiše smo lahko lovili ribe, k jezeru pa so hodile pit gozdne živali, lahko smo jih ulovili pa še kopali smo se lahko. Ela: Pa vam ni hiš nikoli zalilo? Se niso pogreznile v jezero? Koliščarka Zvita lisica: Ravno zato smo naše kolibe gradili na lesenih kolih. Ela: Na lesenih kolih? Ok, razumem leseni koli, zgoraj pa betonska bajta. Koliščarka Zvita lisica: Kaj? Kakšna? Naše hiše so bile lesene in prekrite s slamo. Če je to res moj kraj, potem je naša koliba stala nekje tukaj, kjer so te svetle zvezde ali kaj je to. Ela: Kakšne zvezde, ti si smešna. Te pikice so luči označujejo vaše vasi, ki so jih odkrili naši arheologi. Koliščarka Zvita lisica: Kdo je to ar-arhololog? Ela: Ar - heo - log! Poglej, arheologi so znanstveniki, ki odkrivajo stare predmete, ostanke človekove preteklosti v zemlji Mi pa se potem o njihovih odkritjih učimo v šoli. Brez njih ne bi imel nihče pojma, kako ste živeli.

8

9 Koliščarka Zvita lisica: Šola? Kaj je to šola? Ela: Tam se učimo. V šoli se učimo vse potrebno za življenje. Koliščarka Zvita lisica: Aha, razumem. Učite se uporabljati lok, zakuriti ogenj, loviti medvede, vrtati luknjo v sekiro... Ela: Ne ne, tega se pa res ne učimo. Koliščarka Zvita lisica: Ampak kako, če si ravnokar rekla, da se učite najpomembnejše za življenje. Saj to je to. Če ne poznaš teh veščin, ostaneš lačen. Kako pa potem znaš uloviti kakšnega jelena? Ela: Ah, ne lovim jelenov. Koliščarka Zvita lisica: Potem jih gotovo lovi tvoj oče? Ela: Ne, tudi on ne. Koliščarka Zvita lisica: Revica, potem gotovo stradaš. Ela: Ne. Mi meso kupimo v trgovini. Koliščarka Zvita lisica: Kaj pa je to trgovina? Ela: Trgovina je stavba, kjer prodajajo najrazličnejše stvari. Koliščarka Zvita lisica: In kaj je ta najrazličnejša stvar? Voda, sonce Ela: Kaj govoriš? Sonca pa res ne moreš kupiti. Koliščarka Zvita lisica: A vodo pa kupiš? A imate tam studenec, da se lahko vsak odžeja? Ela: Ne, v plastenko jo pretočimo. Koliščarka Zvita lisica: Kam? Ah, pustimo to pridi, predstaviti vam moram še nekoga.

10

11 2. prizor Ela in Zvita lisica stopita v drugo sobo. Koliščarka Zvita lisica: To je moja prijateljica, Klepetava goska, velika zaspanka. Nežno jo pocukaj za lase, pa se bo gotovo prebudila. Koliščarka Klepetava goska: Mmmm, pustite me še malo spati (se prekotali na bok, Ela jo še enkrat budi). Dobro, dobro, saj sem že pokonci. Kaj želite in kdo ste? Uh, koliko vas je! Koliščarka Zvita lisica: Klepetava goska, danes imava družbo iz prihodnosti, ki o nas ve zelo malo. Zbudi se, no, in jim malce razkaži naše predmete. Koliščarka Klepetava goska: Oprostite, da sem tako neolikana. Seveda, z veseljem vas popeljem naokrog. Kaj vas zanima? Ela: Kaj je to? Izgleda kot kup navadnega kamenja. Koliščarka Klepetava goska: Navadno kamenje? Pa sploh veš, koliko truda je vloženega vanj? To so deli našega orodja in orožja, pošteno smo se namučili, da smo jih izdelali. Poglej, to so kamnita kladiva. Brez ročaja, seveda. Ela: Kladiva? Zanimivo! Veš, že od nekdaj sem se spraševala kako ste v kamen zvrtali luknjo? Koliščarka Klepetava goska: Potrebuješ votlo bezgovo palico in kremenčev pesek. Kar petkrat je sonce zašlo, da je bila sekira narejena. Ela: Kaj? Toliko časa? Pet dni? Kako naporno! Mi imamo stroje, ki luknjo zvrtajo v minuti.

12

13 Koliščarka Klepetava goska: Kaj so stroji? So to takšni še posebej močni fantje? Ela: Ne, stroji delajo vse sami. S pomočjo elektrike. Koliščarka Klepetava goska: Ah, elektrika pa je gotovo ženska, ki jim pomaga. Ela: Kaj?! Oh, Klepetava goska, pozabi, nima smisla, da ti razlagam povej mi raje, kaj je tu zraven. Koliščarka Klepetava goska: Ah, veš. Naši lovci so živali ujeli, potem pa smo prav vse porabili. Meso smo pojedli, kožo oblekli, iz črev smo naredili tetive za loke (Ela takrat reče: Fuuuj!), iz roževine motike in kopače, iz kosti pa harpune, šila in šivanke. Ela: Vi ste bili pa varčni. Nič niste vrgli stran, kaj? Naše šivanke so sicer podobne, a manjše in kovinske. Mi vse to kupimo. Koliščarka Klepetava goska: Torej tvoj oče in tvoji bratje res ne hodijo na lov? Ela: Mah, kje vse to kupimo v trgovini. Koliščarka Klepetava goska: Kaj pa pomeni kupiti? Ela: Plačaš z denarjem in dobiš, kar hočeš. Koliščarka Klepetava goska: Kaj je to denar? Ela: Plačilno sredstvo. Z njim greš v trgovino (pokaže denar) in ga daš za stvar, ki jo želiš imeti. Koliščarka Klepetava goska: Zanimivo. Lahko dobiš za denar karkoli? Tudi prijateljstvo?

14

15 Ela: Seveda ne Ali lahko ti poveš, kako se kupi prijateljstvo? Koliščarka Zvita lisica: Hja, mi te trgovine ali kako si rekla nismo poznali. Mi smo si stvari izmenjevali jaz sem pekla odličen kruh iz žita, ki sem ga zmlela na žrmljah, kamniti napravi, Klepetava goska pa je izdelovala dobre posode. Poglej, tale je njena. A ni čudovita? Tako so se spletala prijateljstva. Ela: Na ta način res lažje skleneš prijateljstvo. Danes ljudje tega ne znajo več ceniti pa tudi spodbujati se ne znajo tako. Koliščarka Klepetava goska: Ampak jaz še vedno ne vem, kaj je trogovina. Koliščarka Zvita lisica: Poglej, Klepetava goska, trogovina je baje takšna koliba, kjer lahko kupiš čisto vse. Očitno tudi jelene in medvede. Koliščarka Klepetava goska: A, razumem, prideš tja, s tem denarjem ali kako se reče, kupiš jelena, ga daš na ramena in ga odneseš domov. Ela: Joj, vidve prvo, reče se trgovina! In ne, ne moreš kupiti celega jelena. Koliščarka Klepetava goska: Kaj pa potem? Samo glavo ali rogove in odneseš domov? Ela: Neeee, samo kakšen kos mesa, na primer zrezek. Koliščarka Klepetava goska: A, čudno, čudno. Mi pa smo jelene in druge živali lovili poglej, s takšnim orožjem to so nožki in sulične osti oboje iz kremena.

16

17 Ela: A temu kamnu se reče kremen? Od tod torej ime Kremenčkovi? Ker so uporabljali orodje iz kremena? (se zmagoslavno nasmehne). Koliščarka Klepetava goska: Kremenčkovi prvič slišim. Poznam pa kremenčeve puščične osti poglej jih puščice pa smo streljali s takšnim lokom. Ela: Lok, izgleda kot zakrivljena palica takšna, kot jo je imel Kekec. Ga poznaš? Koliščarka Klepetava goska: Kekec? Kdo je Kekec? Ela: Naš navihani junak! Koliščarka Klepetava goska: Hm, prvič slišim. Največji junak našega kolišča je bil moj oče, Divji merjasec, ki se je nekoč sam spopadel z merjascem in ga premagal. Od tod tudi njegovo ime. Takrat mi je podaril tale čekan, poglej. Ela: Kaaaaj je to? Koliščarka Klepetava goska: Merjaščev čekan! Ela: Kaj? Fuuuuj! Koliščarka Klepetava goska: Kako? Ali ga ti nimaš? Ela: Seveda ne zakaj bi kdorkoli hotel okrog vratu nositi zob od merjasca? Koliščarka Klepetava goska: Za srečo vendar!!!

18

19 Ela: Zakaj pa bi ti en navaden zob prinesel srečo? Koliščarka Klepetava goska: Pravijo, da se je s tem merjaščev pogum naselil vame. In res sem pogumna. Pridi, poglej, kako lepe amulete, obeske za srečo smo imeli. Ela: Uaaaau! A je res, da ste poleg volne in rastlinskih niti za vrvico uporabili tudi čreva? Koliščarka Klepetava goska: Seveda! Kako pa to veš? Ela: Jah, petko imam pri zgodovini. Koliščarka Klepetava goska: Kaj je to zgodovina? Ela: Ah veda o preteklosti. Veš, zakaj je dobro biti koliščar? Zato, ker se ti ni treba učiti toliko zgodovine. Koliščarka Klepetava goska: To pa res ne! Zgodovine se pa ne učimo. Ela: Koliko enih loncev! Kako se vam je dalo vse to narediti na roke? Koliščarka Klepetava goska: Res, precej dolgo je trajalo. Ti razložim postopek? Ela: Hja, ne vem, vprašaj, če moje frende zanima. A vas? Koliščarka Klepetava goska: Najprej potrebuješ glino, jo z gnetenjem zmehčaš in oblikuješ. Potem pa jo je treba še zapeči. Ela: Kako dobro! A lahko vzamem enega domov za vazo? Koliščarka Klepetava goska: Ne, to pa ne posode so dragocene. Gotovo jih bom še rabila pridi raje dalje, v zadnjem prostoru bomo zbudili še Modrooko srnico.

20

21 3. prizor Koliščarka Klepetava goska: Modrooka srnica, modroooka, modrooooooka! Zbudi se! Koliščarka Modrooka srnica: Oh, kdo me kliče? Samo en sončni vzhod je minil. Zaspana sem še. Ela: Kakšen en sončni vzhod? Spiš že 5200 let! Koliščarka Modrooka srnica: Kaj?! O čem govoriš? Klepetava goska, Zvita lisica, kdo sploh je ona, ki pravi, da spim že 5200 let? Koliščarka Klepetava goska: To je Ela s svojimi frendi. Ela: Tako je. Sem Ela iz Ljubljane. Prav vesela sem, da sem te spoznala. Sedaj mi lahko poveš več o najstarejšem kolesu na svetu. Koliščarka Modrooka srnica: Kako najstarejšem? Saj je staro šele šest polnih lun. Ela: Kjeeeee pa! Kako si ti za časom staro je že 5200 let. Daj, povej mi, kako ste ga uporabljali in iz česa je narejeno. Koliščarka Modrooka srnica: Ti povem, a kolo je zdaj čudne oblike. Ne vem, kaj se je zgodilo z njim. Ela: Ja, eno tretjino kolesa je poškodoval bager. In ker vem, da me boš spet spraševala, kaj je to bager, ti kar povem. Bager je stroj, velik kot voz, samo močnejši, večji in tehnološko bolj napreden. Povej mi raje več o kolesu.

22

23 Koliščarka Modrooka srnica: Kolo smo izdelali iz jesenovega lesa, najprej smo naredili dve polovici, ki smo ju povezali z letvicami. Te so bile iz hrastovega lesa, seveda pa smo za voz potrebovali poleg koles še os, ki je kolesa vrtela. Veš, kdo je vlekel voz? Ela: Konji! Koliščarka Modrooka srnica: Kakšni konji? Teh živali ne poznam. Vlekli so ga voli. Ela: A, tako torej ste že imeli domače živali? Koliščarka Zvita lisica: Ja, seveda. A veš, da sem za rojstni dan dobila najlepšo pujsko, kar jih je. Pa Rozika sem ji dala ime (smeh). Bila je dobro rejena, vsak dan sem ji dala hrano. Imeli smo še ovce, koze, krave, kokoši, gosi, vole Vi še imate te živali ali ste že vse pojedli? Ela: Seveda imamo. Jih bo dovolj še za zanamce, ne skrbi. Kaj pa psa, ste že imeli? Koliščarka Zvita lisica: Ja, tudi te smo imeli in bili so zelo koristni, s svojim dobrim vohom so sledili živalim in pomagali lovcem pri lovu. Če je bila huda lakota, pa smo jih pojedli. Ela: O, fuj pa tako so lepi.

24

25 Ela: Povej mi, Modrooka srna, ali kaj si že, zakaj je kolo tako črne barve? Koliščarka Modrooka srnica: Ker je ožgano. Ela: Je nekoga zeblo pa si je hotel zakuriti s tem kolesom? Koliščarka Modrooka srnica: Ne!!! Če les malo ožgeš, odženeš črvičke in druge zajedavce. Ela: Zanimivo, zanimivo, ampak verjemi mi, da gre z avtomobilom hitreje. Koliščarka Modrooka srnica: Z avtomobilom? Ela: Avto avto deluje na bencin in šviga naokoli stokrat hitreje kot vaš voz. Koliščarka Modrooka srnica: Joj, kako čudna je ta vaša rodovna skupnost! Ela: Rodovna skupnost? O čem govoriš? Koliščarka Modrooka srnica: Ja, mi smo živeli v rodovni skupnosti kakšnih deset do dvajset kolib na enem kolišču. Skupaj smo počeli vse in si ves čas pomagali. Moški so skupaj lovili gozdne živali in ribe, ženske pa smo pripravile hrano in klepetale ob izdelovanju posod in nakita, izdelovanju niti, tkanju oblek. Takih, kot je moja. Ela: Ta tvoja obleka je res lepa! Kje si jo pa kupila? Koliščarka Modrooka srnica: Kupila? Saj ti pravim, sama sem jo naredila, stkala sem jo. Na statvah. Ali si ti nisi sama stkala obleke?

26 Ela: Neeeee! Se ti je zmešalo? Kje se mi pa da! Pa tudi ne znam. Meni jo starši kupijo v New Yorkerju in H&Mu. Jo lahko poskusim? Koliščarka Modrooka srnica: Seveda! Izvoli Izmenjata si obleko in očala ter kapo se začudeno spogledata, objameta še z ostalimi in skupaj rečejo: Zdaj smo pa tako rekoč enaki!!!

27 Koliščarji v otroških očeh Avtorji: učenci 5. r. Zora Kortnik, Ela Romih, Živa Opresnik, Hana Julija Kališnik Mentorji: Nika Damjanovič, Natalija Lampič, Ljubica Kosmač Ilustracije: učenci 5. r. Zora Kortnik, Ana Škulj, Benjamin Mureškič, Tibor Anželj, Marta Lajevec, Živa Opresnik, Urška Marinko, Klara Velič Mentorica: Irena Šimenc Mihalič Oblikovanje in priprava za tisk: Tina Žvab Tisk: I print Število izvodov: 7 Leto in kraj izida: Ljubljana, 2014 Izdala in založila: OŠ Ledina, Ljubljana

28

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njihovega otroštva z otroštvom v sedanjem času. Vsi ugotavljamo,

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

Poved in stavek

Poved in stavek Poved in stavek POVED je najmanjša enota besedila. POVED (nekaj pove) je zaokrožena skupina pomensko in oblikovno povezanih besed. Je srcu laže mi pri postalo. Pri srcu mi je postalo laže. Logično povezane

Prikaži več

Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA

Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA 49 93 53% 93 53% 49 53% Q1b NE 7 93 8% 93 8% 7 8% Q1c

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava

FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava že tako huda, da se mi zdi, da se mi bo sčasoma zmešalo.

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano ZADOVOLJSTVO DIJAKOV S ŠOLSKO PREHRANO Primerjava šolskih let 2015/16, 2016/17, 2017/18 Vzorec Poklicni program (SPI) Strokovni program (SSI) Gimnazija (GIM) Skupaj 2015/16 0 190 40 230 2016/17 50 115

Prikaži več

UČENCI oš Cirkovce smo posvojili folkloro v Cirkovcah

UČENCI oš Cirkovce  smo posvojili folkloro v Cirkovcah POSVOJENI SPOMENIK FOLKLORA Spoznavanje naravne in kulturne dediščine domačega kraja je eden od sestavnih delov vzgojno-izobraževalnega procesa. Z učenci smo se zato odločili, da v projektu Mladi posvojijo

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vrtec pri OŠ Polhov Gradec Z ROKO V ROKI OTROCI IN ODRASLI JERICA KREFT, NATAŠA PELJHAN POBUDA Na enem od srečanj ravnateljev in koordinatorjev v okviru Mreže vrtcev/šol Korak za korakom, ki ga organizira

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

LIZA 1. POGLAVJE 1. epizoda - ali imamo živali lahko radi, pa jih vseeno jemo? "Odnesite to nazaj!" je hotela Liza reči svojim staršem. "Odnesite naza

LIZA 1. POGLAVJE 1. epizoda - ali imamo živali lahko radi, pa jih vseeno jemo? Odnesite to nazaj! je hotela Liza reči svojim staršem. Odnesite naza LIZA 1. POGLAVJE 1. epizoda - ali imamo živali lahko radi, pa jih vseeno jemo? "Odnesite to nazaj!" je hotela Liza reči svojim staršem. "Odnesite nazaj tja, kjer ste to kupili!" Sedela je pred svojim novim

Prikaži več

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA)

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA) STORYLINE PROJEKT OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - Krašnja) ULICA S TRGOVINAMI Tekst: Marta Per, vodja projekta, učenci v OPB Krašnja, gospa Brigita Rožič Foto: Helena Urbanija, Katarina

Prikaži več

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo 1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospod, usmili se (Gospod, zdaj sem tukaj pred teboj); Vsi,

Prikaži več

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rokah dečka z imenom Ethen Parker. Ta fant je bil poln

Prikaži več

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima ženske, kar zelo skriva pred svojo Branko, ki jo ljubkovalno

Prikaži več

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa PESMI O POMLADI»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisan in v koledarju s posebno sličico narisan. Ko pomlad se prebudi,

Prikaži več

Postojna, 2017

Postojna, 2017 Postojna, 2017 Zgodbo napisala: Anuša Gaši Zgodba je povzeta po ljudski legendi o pastirčku Jakobu Oblikoval: Ertunč Sali Založil: Zveza društev Mladinski center Postojna Idejna zasnova: Društvo prijateljev

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Geometrijska telesa Opomba: pri nalogah, kjer računaš maso jeklenih teles, upoštevaj gostoto jekla 7,86 g / cm ; gostote morebitnih ostalih materialov pa so navedene pri samih nalogah! Fe 1)

Prikaži več

Ali je varno kupovati ponarejeno blago?

Ali je varno kupovati ponarejeno blago? Ali je varno kupovati ponarejeno blago? Nakup ponarejenega blaga predstavlja tveganja za vašo varnost, zdravje in denarnico. Zato tega raje ne storite! Ste v dvomih? Vprašajte se naslednje: Ali ponaredek

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

Pasa_konj

Pasa_konj Nadzorovana paša konj mag. Matej Vidrih Katedra za pridelovanje krme in pašništvo, Oddelek za agronomijo Kratka predstavitev: 1. Ureditev zemljišča za nadzorovano pašo konj 2. Značilnosti paše konj 3.

Prikaži več

Helena Fašalek Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz k

Helena Fašalek Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz k Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz kuham ti pa pomivaš. Sara: Bom pol no. Dej ne teži. Blaž: Tko kot včeraj.

Prikaži več

VOZI ME VLAK V DALJAVE

VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V DALJAVE P R O J E K T D R U Ž I N S K E P I S M E N O S T I M O D E R A T O R K A M A G. H E L E N A K R A M P L N I K A Č N A K L O, M A J 2 0 1 8 VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V

Prikaži več

PRIPRAVITE SE ZA POČITNICE ugodneje, kot ste mislili več za manj...vsak dan HIT 1 99 EUR KRATKE HLAČE udobne, s potiskom, žepi in vrvico v pasu, na vo

PRIPRAVITE SE ZA POČITNICE ugodneje, kot ste mislili več za manj...vsak dan HIT 1 99 EUR KRATKE HLAČE udobne, s potiskom, žepi in vrvico v pasu, na vo PRIPRAVITE SE ZA POČITNICE ugodneje, kot ste mislili več za manj...vsak dan HIT KRATKE HLAČE udobne, s potiskom, žepi in vrvico v pasu, na voljo različni modeli, za deklice, za dečke: 100% bombaž, velikosti:

Prikaži več

DELOVNI LIST ZA UČENCA

DELOVNI LIST ZA UČENCA ZRCALA - UVOD 1. polprepustno zrcalo 2. ploščice različnih barv ( risalni žebljički), svinčnik 3. ravnilo Na bel papir postavi polprepustno zrcalo in označi njegovo lego. Pred zrcalo postavi risalni žebljiček.

Prikaži več

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t 1. Ritmično ogrevanje Pripomočki: Ročni boben ali drug tolkalni inštrument za podporo ritma Hodimo prosto po prostoru na vsako 8. dobo = PLOSK Hodimo, na 4. dobo = TLESK + na vsako 8. dobo = PLOSK Preštejemo

Prikaži več

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Osnovna šola bratov Letonja telefon/fax: (03) 8965300, 8965304 Šmartno ob Paki 117 e-pošta: os-bl-smartno@guest.arnes.si 3327 Šmartno ob Paki spl. stran: www.ossmartno.si SAMOEVALVACIJSKO POROČILO SODELOVANJE

Prikaži več

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo sta skupaj z dvema dijakoma iz Gimnazije Bežigrad in

Prikaži več

PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem infor

PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem infor 1 8 9 3 PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem informacije in prijave na: 041 874 887 (Marko) pdkamnik@siol.net

Prikaži več

Mizarsko ročno orodje

Mizarsko ročno orodje 1 OSNOVE LESARSTVA Mizarsko ročno orodje Učno gradivo za praktični pouk 2 OSNOVE LESARSTVA MIZARSKO ROČNO ORODJE, PRIPOMOČKI ZA ZARISOVANJE IN VPENJANJE CILJI ENOTE Dijak: se seznani z mizarskim ročnim

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več

Microsoft Word - Kontrolna tabela za energetski pregled.doc

Microsoft Word - Kontrolna tabela za energetski pregled.doc Kontrolna tabela za energetski pregled HLADILNIK 1. Število hladilnikov (hladilniki in kombinirani hladilniki) na električnem priključku: 2. Poraba posameznega hladilnika: 3. Ocena izvedbe ukrepov: izveden

Prikaži več

3

3 3. VELIKONOČNA NEDELJA Prvo berilo: Apostoli in Sveti Duh pričujejo o Jezusovem vstajenju Apd 5,27-32.40-41 Berilo iz Apostolskih del. Tiste dni je véliki duhovnik zasliševal apostole:»ali vam nismo zabičali,

Prikaži več

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina Pred začetkom uporabe kontaktnih leč Sentina vam svetujemo, da si preberete naslednja navodila. Četudi kontaktne leče uporabljate že dlje časa, je dobro

Prikaži več

TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km Nariši skico z

TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km Nariši skico z TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km 2. 3. Nariši skico za kvadrat in zapiši, kako bi izračunal ploščino kvadrata.

Prikaži več

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavčič Matjaž Jerman 8. februar 2006 Kazalo 1 Uvod 2 2

Prikaži več

POP TV Cenik Oktober 2015 (2).xlsx

POP TV Cenik Oktober 2015 (2).xlsx VELJA OD 1.10.2015 DO 4.10.2015 ČAS ČETRTEK PETEK SOBOTA NEDELJA ČAS teden 1.10.2015 2.10.2015 3.10.2015 4.10.2015 vikend 6:00 24UR 24UR 24UR 24UR 6:00 6:30 ponovitev 200 ponovitev 200 ponovitev 200 ponovitev

Prikaži več

Moja reka.si - Superjunak Moja reka si 2013 Glavni namen projekta Moja reka si je osveščanje javnosti o pomembnosti slovenskih rek in vlogi vsakega po

Moja reka.si - Superjunak Moja reka si 2013 Glavni namen projekta Moja reka si je osveščanje javnosti o pomembnosti slovenskih rek in vlogi vsakega po Moja reka.si - Superjunak Moja reka si 2013 Glavni namen projekta Moja reka si je osveščanje javnosti o pomembnosti slovenskih rek in vlogi vsakega posameznika pri njihovem ohranjanju in varovanju. Vsako

Prikaži več

Nova kolekcija za otroke več za manj...vsak dan po neverjetnih cenah BODI ZA DOJENČKE 100 % BOMBAŽ s potiskom in napisom, za deklice, na voljo v barva

Nova kolekcija za otroke več za manj...vsak dan po neverjetnih cenah BODI ZA DOJENČKE 100 % BOMBAŽ s potiskom in napisom, za deklice, na voljo v barva Nova kolekcija za otroke več za manj...vsak dan po neverjetnih cenah s potiskom in napisom, za deklice, za dečke, HIT 1 29 Oferta PONUDBA ważna w VELJA dniach 00.00-00.00 25.7.- 31.7. 2019 OZIROMA lub

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 191097 www.conrad.si LED PREMIČNA SVETILKA Z JAVLJALNIKOM GIBANJA Št. izdelka: 191097 1 KAZALO 1 NAMEN UPORABE...3 2 VARNOSTNI IN NEVARNOSTNI NAPOTKI...3

Prikaži več

ENOTA 1 Izvor hrane Klasifikacija in funkcija hrane Kako se bomo učili? Page Izvor hrane. 2 Skupine hrane... 5 Funkcija hrane 7 KAJ SE BOMO NAUČILI? -

ENOTA 1 Izvor hrane Klasifikacija in funkcija hrane Kako se bomo učili? Page Izvor hrane. 2 Skupine hrane... 5 Funkcija hrane 7 KAJ SE BOMO NAUČILI? - ENOTA 1 Izvor hrane Klasifikacija in funkcija hrane Kako se bomo učili? Page Izvor hrane. 2 Skupine hrane... 5 Funkcija hrane 7 KAJ SE BOMO NAUČILI? - Kakšnega izvora je hrana ki jo jemo: živalskega, rastlinskega

Prikaži več

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1.

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1. DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik strazisar.spela@gmail.com Čas izmenjave: od 1. 7. do 28. 7. 2018 SPLOŠNO: Država in kraj izmenjave

Prikaži več

Indonezija, Surabaya julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Tim Velkavrh, 5. letnik Čas izmenjave: od 12. 7

Indonezija, Surabaya julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Tim Velkavrh, 5. letnik Čas izmenjave: od 12. 7 Indonezija, Surabaya julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Tim Velkavrh, 5. letnik Čas izmenjave: od 12. 7. do 12. 8. 2017 Kraj izmenjave Surabaya leži na severnem

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO SE RIMSKA KURIJA PREKO ZAPOVEDANE MOLITVE NORČUJE IZ LASTNIH VERNIKOV IN IZ VSEH NAS, SAJ NAM JE VZELA ORODJE LASTNEGA DOZOREVANJA MOLITEV. JAVNO ZNANIH MOLITVENIH ALTERNATIV V ZAHODNI CIVILIZACIJI

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

Khamikaze - Astro - Vogel 2011.indd

Khamikaze - Astro - Vogel 2011.indd VESOLJE, KI ME PREVZEMA SREČANJE PRIJATELJEV RADIA OGNJIŠČE VOGEL 2011 utrinki Kje smo? Živimo v prostoru in času. Smo del narave (Stvarstva) in zato razmišljajmo o njej. Doma smo v galaksiji Rimska cesta

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

ENV _factsheet_bio_SL.indd

ENV _factsheet_bio_SL.indd NARAVA IN BIOTSKA RAZNOVRSTNOST Kaj to pomeni za vas? Biotska raznovrstnost pomeni raznolikost življenja na našem planetu. Je temelj naše blaginje in gospodarstva. Pri preskrbi s hrano in vodo, pa tudi

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

OS Podgora

OS Podgora Vzgoja sadik paradižnika, feferonov, paprike, jajčevcev, zelene S kmetijskim krožkom smo začeli že januarja 2010. Ker pozimi ni dela na vrtu, smo vzgajali sadike (135 kom) na okenskih policah šole. Nekaj

Prikaži več

ANALIZA ANKETNEGA VPRAŠALNIKA UČENCI Šolsko leto 2014/15 OSNOVNI PODATKI ŠTEVILO UČENCEV, ki so rešili vprašalnik: 93 (število vseh učencev 4. 9. razreda je 114), torej 81,6 % učencev in učenk je rešilo

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

BGS 3 DZ 03.indd

BGS 3 DZ 03.indd Milka Kern, Mira Kramarič, Majda Pipan, Marija Ropič BESEDE GRADIJO SVET 3 Delovni zvezek za slovenščino za tretji razred osnovne šole Jezikovni pregled: Simona Tavčar, Darka Tepina Podgoršek Ilustracije:

Prikaži več

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Krst je novo rojstvo, novo življenje. Brez krsta bi zapadli zakonu izvirnega greha. Ko se spominjamo dejanja Pilatove obsodbe, vemo, da je to

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! je v zadnjih letih pridobil številne izkušnje in znanja za podporo privlačnejšemu vzgojnoizobraževalnemu

Prikaži več

LEDINSKI PEVSKI VALOVI: PORTOROŽ, 15.2.–

LEDINSKI PEVSKI VALOVI: PORTOROŽ, 15.2.– Ko v Portorož smo prispeli, vsi nasmejani in veseli z mislijo, da se bomo lepo imeli takoj smo s pevskimi vajami začeli. Naši glasovi so kot veliki pevski valovi, ki hitijo od skale do skale za velike,

Prikaži več

7

7 7.LABORATORIJSKA VAJA PRI BIOLOGIJI Kolonije bakterij POROČILO Januar 2006 Cilj eksperimenta Cilj je bil, da spoznamo v kakšnih pogojih se najbolje razmnožujejo bakterije in kje se sploh nahajajo. Spoznali

Prikaži več

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc Pripeljali smo se v Volterro. Pomembna naselbina je bila že v neolitski dobi in kasneje etruščansko središče s svojstveno civilizacijo. Volterra je postala v 5 stol. škofova rezidenca. Svojo moč si je

Prikaži več

marec, 2010

marec, 2010 Kosti Luske, ploščate, brez sklenine Škrge so prekrite s škržnim poklopcem Plavalni mehur Organi: zadnjična odprtina, sečni mehur, škržni lok, srce, jetra, pilorični žepki, črevesje, vranica, jajčnik ali

Prikaži več

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Drage učenke in učenci bodočih 4. in 5. razredov, spoštovani starši! Leto je naokoli, pred

Prikaži več

Svajper_prezentacija

Svajper_prezentacija SVAJPER Svajpaj, stari. Za vse, kar sledi. UVOD Mladi danes živijo v trenutku. Svoj pogled pa namesto v prihodnost raje usmerjajo kar v pametni telefon. So družba individualistov, ki čustveno potešitev

Prikaži več

Moje ugodnosti marec/april Ugodno razvajanje za pomladne dni

Moje ugodnosti marec/april Ugodno razvajanje za pomladne dni Moje ugodnosti marec/april Ugodno razvajanje za pomladne dni www.dm-drogeriemarkt.si www.facebook.com/dmslovenija V S O D E LOVA N J U S za 50 60% popust akademija licenja Naučite se konture kot profesionalke

Prikaži več

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju ŽIVLJENJEPIS Claude - Oscar Monet se je rodil v Parizu, očetu Adolphu Monetu in materi Louise - Justine

Prikaži več

Prijetno dopoldan v vrtcu

Prijetno dopoldan v vrtcu DOPOLDANSKO DRUŽENJE TREH GENERACIJ V VRTCU (BRALNA DELAVNICA Z USTVARJANJEM) VRTEC PRI OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ DIPL. VZG. VLADKA ŽAJBER PREDNOSTNO PODROČJE VRTCA V 2018/19 GOVORNO JEZIKOVNO Opažamo,

Prikaži več

BRAZILIJA, BARRETOS - avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Maruša Borovšak, 6. letnik ČAS IZMENJAV

BRAZILIJA, BARRETOS - avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Maruša Borovšak, 6. letnik ČAS IZMENJAV BRAZILIJA, BARRETOS - avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Maruša Borovšak, 6. letnik (borovsak.marusa@gmail.com) ČAS IZMENJAVE: 1.8.2017-31.8.2017 KRAJ IZMENJAVE: Barretos je mesto

Prikaži več

LiveActive

LiveActive Oblikujte svoje roke s temi 5 vajami brez obiska fitnesa! Dvig noge in nasprotne roke na veliki žogi 1 Vaja Y na telovadni žogi 2 z 8-12 ponovitvami na vsaki strani s 15-20 ponovitvami Dotik roke in nasprotne

Prikaži več

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Age of Empires, je tudi drugi del realnočasovna strategija.

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega projekta je bil izdelati učilo napravo za prikaz delovanja

Prikaži več

KAKO VELIKA SO ŠTEVILA

KAKO VELIKA SO ŠTEVILA KAKO VELIKA SO ŠTEVILA V teh vajah i bomo ogledali nekaj primerov, ko v vakdanjem življenju naletimo na zelo velika števila. Uporabili bomo zmožnot programa DERIVE, da zna računati poljubno velikimi celimi

Prikaži več

PRAVILNIK Osveženo:

PRAVILNIK Osveženo: PRAVILNIK Osveženo: 29.6.2016 RED BULL 400 WORLD CHAMPIONSHIPS 2016 PLANICA OSNOVNI PODATKI Red Bull 400 letos ponovno vabi tekače, gorske tekače, kolesarje, pohodnike in ostale adrenalina željne športnike

Prikaži več

Bernarda Jurgec Klemen Gorenčič Nina Jurgec Nuša Borko Samanta Gašparič Nina Žvegla Tjaša Koletnik Kidrič Valentina Mesarec Patricija Korpar Dobrodošl

Bernarda Jurgec Klemen Gorenčič Nina Jurgec Nuša Borko Samanta Gašparič Nina Žvegla Tjaša Koletnik Kidrič Valentina Mesarec Patricija Korpar Dobrodošl Bernarda Jurgec Klemen Gorenčič Nina Jurgec Nuša Borko Samanta Gašparič Nina Žvegla Tjaša Koletnik Kidrič Valentina Mesarec Patricija Korpar Dobrodošli med nami, dobrodošli med Rimljani. Urška Kojc, Samanta

Prikaži več

VETRNO KOLO

VETRNO KOLO VETRNO KOLO KAZALO: Zgodovina Razvoj vetrnic Vrste vetrnic Značilnosti Uporaba Sestavni deli Delovanje Animacije Prednosti in slabosti Viri in literatura ZGODOVINA: Ljudje izkoriščamo energijo vetra že

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

OGLED FAMILYPARKA IN MALO NAOKOLI NEŽIDERSKEGA JEZERA števec : 6602km V popoldanski uri smo se odpeljali izpred doma

OGLED FAMILYPARKA IN MALO NAOKOLI NEŽIDERSKEGA JEZERA števec : 6602km V popoldanski uri smo se odpeljali izpred doma OGLED FAMILYPARKA IN MALO NAOKOLI NEŽIDERSKEGA JEZERA 22.6.- 25.6.2012 22.6.2012 števec : 6602km V popoldanski uri 16.30 smo se odpeljali izpred doma proti Mariboru, mimo Gradca (A) in naprej skozi mesto

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev MOŽNOSTI ZDRAVLJEN DIETA PRI LEDVIČNI BOLEZNI Razumeti ledvično bolezen, njen potek in vedeti za možnosti zdravljenja KAJ DELAJO LEDVICE čistijo kri in odstranjujejo odvečno vodo iz telesa odstranjujejo

Prikaži več

v v studio VTV STUDIO, d.o.o. Žarova cesta 10, 3320 Velenje ID: SI , MŠ: TRR: tel.: (03) , /fax: (03)

v v studio VTV STUDIO, d.o.o. Žarova cesta 10, 3320 Velenje ID: SI , MŠ: TRR: tel.: (03) , /fax: (03) v v studio VTV STUDIO, d.o.o. Žarova cesta 10, 3320 Velenje ID: SI 57097259, MŠ: 5495016 TRR: 24302-9003866089 tel.: (03) 898 60 00, /fax: (03) 898 60 20 E-mail: vtv.studio@siol.net, http://www.vtvstudio.com

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

KREMEN

KREMEN ŠOLSKI CENTER CELJE TEHNOLOGIJA S KEMIJO REFERAT KREMEN ANDRAŽ SEBIČ, E-2.c Mentorica: Mihela Jug Ljubečna, april 2007 Kazalo UVOD V referatu bom predstavil kaj je kremen, za kaj se uporablja in opisal

Prikaži več

BETONSKI IZDELKI

BETONSKI IZDELKI CENIK BETONSKIH IZDELKOV 5.8.2019 Naziv (mere v cm) cena EUR ZIDAKI Betonski zidak za stebre 20 19x19x19 0,85 Betonski zidak za stebre 30 29x29x19 1,25 Betonski zidak za stebre 40 39x39x19 2,20 Betonski

Prikaži več

Microsoft Word - Zapisnik_EKOmisije_1_obisk_18_in_21_11_2011.doc

Microsoft Word - Zapisnik_EKOmisije_1_obisk_18_in_21_11_2011.doc EKOmisija 1. obisk ZAPISNIK 18. 11. 2011 Kranj in Škofja Loka: TŠC Kranj (strokovna gimnazija in strokovna in poklicna šola), Gimnazija Kranj, ŠC Škofja Loka (Srednja šola za lesarstvo in Srednja šola

Prikaži več

ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI ZA STARŠE: Zbirnik besednih odgovorov (Opomba: Številčni prikaz z grafi je v drugi priponki.) Zbirnik besednih odgovorov po v

ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI ZA STARŠE: Zbirnik besednih odgovorov (Opomba: Številčni prikaz z grafi je v drugi priponki.) Zbirnik besednih odgovorov po v ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI ZA STARŠE: Zbirnik besednih odgovorov (Opomba: Številčni prikaz z grafi je v drugi priponki.) Zbirnik besednih odgovorov po vrstnem redu vprašanj 3. Ali je vašemu otroku všeč šolska

Prikaži več

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Razdeljena je na več manjših zgodbic. KAZALO Solzice

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

Cenik POP september_ xlsx

Cenik POP september_ xlsx VELJA OD 1.9.2016 DO 4.9.2016 ČAS ČETRTEK PETEK SOBOTA NEDELJA ČAS teden 1.9.2016 2.9.2016 3.9.2016 4.9.2016 vikend 6:00 24UR 24UR 6:30 ponovitev 200 ponovitev 200 24UR 24UR 6:00 7:00 Veseli avtobuski

Prikaži več

Microsoft Word - kmečki praznik-prispevek.doc

Microsoft Word - kmečki praznik-prispevek.doc Izpostava Metlika Mestni trg 24, 8330 Metlika Tel.: (07) 363 60 60, fax: (07) 363 60 61 E-pošta: darinka.slanc@siol.net Splet: www.kmetijskizavod-nm.si Datum: 12.7.2010 15. Kme ki praznik v Metliki V nedeljo,

Prikaži več

Razred 22 OROŽJE, PIROTEHNIČNI IZDELKI, OPREMA ZA LOV ALI RIBOLOV TER IZDELKI ZA ZATIRANJE ŠKODLJIVCEV

Razred 22   OROŽJE, PIROTEHNIČNI IZDELKI, OPREMA ZA LOV ALI RIBOLOV TER IZDELKI ZA ZATIRANJE ŠKODLJIVCEV Razred 22 OROŽJE, PIROTEHNIČNI IZDELKI, OPREMA ZA LOV ALI RIBOLOV TER IZDELKI ZA ZATIRANJE ŠKODLJIVCEV Podrazred 1 Strelno orožje Serijska številka (SI) Naziv izdelka Serijska številka (EN) A0121 Avtomatske

Prikaži več

VRTEC PIKAPOLONICA PRI OŠ CERKLJE OB KRKI

VRTEC PIKAPOLONICA PRI OŠ CERKLJE OB KRKI januar "LJUDJE SMO VEČINOMA TOLIKO SREČNI, KOLIKOR HOČEMO BITI." OGLEDALI SMO SI MOJCO POKRAJCULJO V ponedeljek, 03.01.2011, so v našo telovadnico prišle prostovoljke Zveze Prijateljev Mladine Krško in

Prikaži več

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević www.cd-copy.tk Jupiter je peti planet od Sonca in daleč največji. Jupitrova masa je več

Prikaži več

Microsoft Word - besedilo natecaja - spletna.doc

Microsoft Word - besedilo natecaja - spletna.doc Posoški razvojni center in Občina Tolmin razpisujeta likovno-literarno-multimedijski natečaj z naslovom Moj planet čist in zelen. Namen natečaja je razvijati ekološko ozaveščenost in vzorce trajnostno

Prikaži več

Source: Maketa, kolaž in računalniška vizualizacija Edvard Ravnikar required

Source: Maketa, kolaž in računalniška vizualizacija Edvard Ravnikar required Source: http://img.rtvslo.si/_up/aplaud/2013/05/11/64 991249 Maketa, kolaž in računalniška vizualizacija Edvard Ravnikar 4.12.1907 23.8.1993 required age : od 12 do 14 let educational interest Ta lekcija

Prikaži več