Horacij, Pesmi 4.2 Prevod Polonca Zupančič Četrta knjiga Horacijevih Od, del katere je tudi spodaj prevedena pesem, je nastala v poznem obdobju pesnik

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Horacij, Pesmi 4.2 Prevod Polonca Zupančič Četrta knjiga Horacijevih Od, del katere je tudi spodaj prevedena pesem, je nastala v poznem obdobju pesnik"

Transkripcija

1 Prevod Polonca Zupančič Četrta knjiga Horacijevih Od, del katere je tudi spodaj prevedena pesem, je nastala v poznem obdobju pesnikovega ustvarjanja. Prve tri knjige Od, ki obsegajo skupaj 88 pesmi, so bile objavljene leta 23 pr. Kr., četrta knjiga, ki jo sestavlja 15 pesmi, pa jim je bila pridružena nekaj let kasneje. Zadnja med pesmimi, ki jo lahko datiramo, je bila objavljena julija leta 13 pr. Kr. (morda že leto poprej), 1 pesem 4.2 pa je verjetno nastala že leta 16 ali najkasneje 15. pr. Kr. 2 Takrat se je namreč Avgust odpravil v Galijo, da bi ukrotil uporna germanska plemena, Horacij pa je dobil naročilo, naj po Pindarjevem zgledu spesni panegirik v Avgustovo čast za ceremonijo, ki naj bi jo priredili ob njegovi zmagoslavni vrnitvi v Rim. (Avgust se je dejansko vrnil šele leta 13 pr. Kr.) Pesem je zasnovana kot odgovor Julu Antoniju, prične pa se z recusatio: s hvalospevom Pindarju in z grožnjo vsakomur, ki bi si ga drznil posnemati (1 4). Po opisu Pindarjevega sloga (5 9) se pesem nadaljuje s povzetkom njegovega obsežnega literarnega dela. Horacij deloma eksplicitno, deloma pa opisno našteje različne zborske zvrsti, v katerih se je Pindar proslavil: naštevanje prične z ditirambi (10 12), himnami in pajani (13 16), konča pa z epinikiji (17 20) in treni (21 24). Sledi znamenita primerjava med obema pesnikoma (25 32). S podobo laboda in drobne, a marljive čebele Horacij ponazori dva nasprotujoča si pristopa k pesnjenju, pri tem pa ti dve podobi prikaže kot nezdružljivi nasprotji: 3 tako se pred nami širi prepad med pindarsko poetiko na eni in kalimahejsko na drugi strani, med ingenium in ars, med naravnim darom in naučeno veščino. 4 V nadaljevanju pesmi, ki je nekakšen nov zače- 1 Prim. R. Thomas, Horace: Odes, Book VI and Carmen Saeculare (Cambridge: Cambridge University Press, 2011), 6. 2 E. Fraenkel, Horace (Oxford: Clarendon Press, 1957), Prim. Fraenkel, Horace, Prim. K. Tomc,»Pindarum quisquis studet aemulari: interpretacija Horacijeve pesmi 4.2«, Keria 10.2 (2008): 21 42, 35.

2 112 Prevod Polonca Zupančič tek, se Horacij zopet vrne k Julu Antoniju in mu prepusti pisanje panegirika, ta pa tako postane izvrševalec lastnega naročila (33 34). Po opisu triumfa (34 36) in slavja v Rimu (41 44), med katera je vendarle vrinjen kratek hvalospev Avgustu (37 40), se lirski subjekt namesto za panegirik v vzvišenem slogu odloči, da se bo pridružil množici, ki s preprostimi vzkliki navdušeno pozdravlja zmagovitega vladarja (45 52). Pesem se konča s primerjavo darov, ki ju bosta Avgustu na čast darovala sam pesnik in Jul: medtem ko bo Julova daritev obilna, pa se Horacij še enkrat opredeli za skromno, ponižno držo in sklene žrtvovati majhnega telička, ki so ga redili prav v ta namen (53 60). 5 Horacij je torej vendarle napisal panegirik, ki se mu je na začetku odpovedal, pri tem pa očitno posnemal tudi Pindarjev slog. 6 Ta se kaže v dolgih stavčnih periodah, naštevanjih, ponavljanjih veznikov, zgoščenem in zapletenem izražanju preko drznih metafor ter kopičenju besed s sorodnim pomenom, s čimer je dosegel vtis slovesne vzvišene govorice. 7 Nasploh velja Horacij za prvega Rimljana, ki naj bi se ukvarjal s Pindarjem: omenjal ga je sicer že v prejšnjih treh knjigah, toda šele v zadnji je izrazil globoko občudovanje do njega in ga postavil za svoj zgled. 8 Edino, česar od Pindarja ni prevzel, so zapleteni metrični obrazci pesem 4.2 je namreč napisana v sapfiških kiticah. 9 S Pindarjem kosati se kdor tega se loti, Jul 10 moj, ta na perutih, z dajdálsko veščino zlepljenih z voskom, se vzpenja, a ime bo podelil kristalnemu morju. 11 Kot hudournik 12, ki z gorskih višav privršál je 5 in ga nalivi prek znanih bregov so razlili, takšen je Pindar: buči, drvi neizmeren z usti brez dna; venca Apolona iz lovorja listov je vreden, kadar v ditírambih drznih 13 izliva iz sebe 10 5 Za poglobljeno analizo besedila glej Tomc,»Pindarum quisquis«. 6 Prim. E. L. Highbarger,»The Pindaric Style of Horace«, TAPhA 66 (1935): , 224, in K. Gantar, Študije o Horaciju (Maribor: Založba Obzorja, 1993), Prim. Tomc,»Pindarum quisquis«, 24, Gantar, Študije o Horaciju, 34, in Thomas, Horace: Odes, Prim. L. P. Wilkinson, Horace and His Lyric Poetry (Cambridge: Cambridge University Press, 1968), Prevod ne posnema stroge metrične zgradbe sapfiške kitice, ampak je ta le nakazana: po treh verzih s petimi poudarki tako sledi sklepni verz z dvema poudarkoma. 10 Jul Antonij (44/42 2 pr. Kr.) je bil mlajši sin Marka Antonija in Fulvije, ki ga je Avgust sprejel na svoj dvor. Tudi sam naj bi imel pesniške ambicije, saj se mu pripisuje 12 knjig v heksametrih pod naslovom Diomedia. 11 Mišljen je del Egejskega morja, ki je dobil svoje ime po Ikarju. 12 Podoba hudournika po eni strani označuje Pindarjevo obsežno literarno produkcijo, po drugi strani pa je to ustaljena metafora za stil (prim. Tomc,»Pindarum quisquis«, 25). 13 Ditirambi so označeni kot»drzni«, ker je bila pesnikom pri ustvarjanju dovoljena kar največja svoboda pri izbiri besed, metruma, figur in tropov.

3 113 venomer nove besede, 14 pri tem pa ga odnaša v verzu svobodnem; ali takrat, ko bogove opeva in kralje, 15 zárod bogov, zaradi katerih pravične 16 smrti so padli Kentavri, zamrli plameni 15 grozljive Himajre; 17 ali ko poje o boksarju, konju morda, ki zmaga elidska 18 ju pelje domov kot bogova; dar jima takšen poklanja, ki vreden je več kot stotine kipov; ko objokuje izgubo nesrečne neveste moč moža in pogum in sijajen značaj pa hvali, med zvezde prikuje in ga ne privošči črnemu Orku. Sapa mogočna laboda dirkajskega 20 nosi, 25 kadar, Antonij, se usmeri k prostranstvom oblakov; jaz pa po svojem značaju in slogu sem kakor čebela matinska: 21 ki timijan sladki nabira izjemno marljivo kakor to bitje neznaten naokrog po gozdovih 30 in po bregovih mokrotnega Tiburja 22 pesmi trudoma snujem. 14 Zagotovo gre za nove zloženke, verjetno pa je prisotna tudi povezava s tem, kar je Horacij označil kot callida iunctura nove, tudi neobičajne povezave besed, uporaba znanih izrazov v novih pomenih ter preudarna razporeditev v verzu, ki daje novo moč pomenu besed in podobam; prim. Conte, Zgodovina latinske književnosti (Ljubljana: Modrijan, 2010), Da Horacij nima v mislih sočasnih vladarjev, ki so bili Pindarjevi naročniki, ampak mitološke heroje (Tezeja, Herakla, Piritoa, Belerofonta in druge), kaže nadaljevanje pesnitve. 16 Smrt Kentavrov je»pravična«, zaslužena, ker jih je doletela kot kazen za njihove zločine. Herakles je ubil Nesa, ker je ta poskušal posiliti Dejanejro, kralj Piritoos pa je na svojem poročnem slavju skupaj s Tezejem in ljudstvom Lapitov premagal Kentavre, ki so hoteli ugrabiti njegovo nevesto in druge lapitske ženske. 17 Himajra je gora v Likiji (Mala Azija), ki je bruhala lavo, zato je v grški mitologiji predstavljena kot pošast z levjo glavo, kozjim trupom in kačjim repom. Ubil jo je junak Belerofont, ko je jezdil na krilatem konju Pegazu. 18 Elea je mesto na Peloponezu, kjer so se odvijale olimpijske igre. 19 Horacij poudarja moč poezije, ki tako slavljencu kot pesniku samemu prinaša neminljivo slavo. 20 Pridevnik Dircaeum se nanaša na Pindarja in označuje izvir Dirke v Tebah, mestu, v katerem je bil pesnik rojen. 21 Ni povsem jasno, kateri kraj ponazarja pridevnik Matinus, a je verjetno mišljeno področje Apulije oziroma Kalabrije, torej pesnikovi domači kraji (Tomc,»Pindarum quisquis«, 30). 22 Mesto v Laciju, ki se je nahajalo na obeh obalah reke Anio zato je tudi označeno kot»mokrotno«; današnji Tivoli.

4 114 Prevod Polonca Zupančič Ti boš, poet, s plektronom večjim 23 opeval Cezarja, ko bo po svetem pobočju, 24 zasluženo z vencem zelenim ovenčan, povedel za sabo 35 divje Sigambre; 25 večjega, boljšega nič od tega moža ni svetu dala ne usoda, ne dobri bogovi, niti ne bodo, četudi bi čas se povrnil v zlato obdobje. 40 Pel boš o radostnih, prazničnih dneh in o javnih igrah, svečanostih Rima, saj smo izprosili hrabrega Avgusta vrnitev; opeval boš tudi forum brez pravd 26. Če pa takrat bom imel kaj vrednega reči, 45 pravi moj glas se bo vzdignil in srečen pel bom:»o sonce ti krasno, prekrasno!«, 27 ko Cezar bo zopet med nami. V tem, ko boš stopal naprej,»hura! Glej, zmaga!«28 ne bomo 29 le enkrat ti rekli. Vse mesto bo vpilo: 50»Zmaga! Hura!«, blagohotnim bogovom prižigali bomo kadila. Bikov, telic po deset bo tebi v rešitev, meni pa majhen teliček, ki ločen od matere raste, krepi se ob krmi na paši obilni za 55 mojo daritev. Spredaj rogovi obliko imajo vijočih se luninih krajcev, kadar že tretjikrat vzide. 23 Plektron ne označuje le lirične poezije, ampak tudi epiko, zato se je uveljavila domneva, da Jul nastopa kot predstavnik epske panegirične poezije, Horacij pa lirične (prim. Tomc,»Pindarum quisquis«, 36). Epski plektron pa je»večji«od lirskega, ker je v hierarhiji pesniških zvrsti epika zasedala najvišje mesto, pa tudi zato, ker je epska poezija po dolžini neprimerno daljša od lirične. 24 Clivus Capitolinus predstavlja končni del Svete ceste (Via sacra), po katerem so se vojskovodje povzpeli do Jupitrovega templja na Kapitolu. 25 Germansko pleme severovzhodno od Rena, ki je prestopilo reko. Do spopada z Avgustom ni prišlo, saj so se nasprotniki sami umaknili. 26 Rimljani na praznične dni niso opravljali pravnih poslov. 27 Gre za t.i. versus quadratus, značilen za vojaške pesmi. 28»Io, triumphe!«je bil običajni vzklik vojakov, ko so spremljali svojega poveljnika na poti do Kapitola. 29 Prehod iz ednine v množino (dicemus, dabimus) ponazarja zlitje posameznika z množico in še stopnjuje pesnikovo ponižno držo (prim. Tomc,»Pindarum quisquis«, 37).

5 115 Bel 30 je, kjer znamenje nosi, 31 drugod po telesu rjavo rumen Bela barva je morda namig na bike, ki so jih žrtvovali Jupitru (prim. Tomc,»Pindarum quisquis«, 37). 31 Čeprav nota označuje tudi vžgano znamenje, je v tem primeru mišljena naravna lisa. 32 Zahvaljujem se prof. Branku Senegačniku in Marku Marinčiču za vso pomoč in napotke.

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin OBDOBJE ROMANTIKA Romantika je umetnostna smer v Evropi iz prve polovice 19. stoletja. Razvila se je iz predromantike konec 18.stol. Izražanje čustev Osrednja

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 FOUND POETRY Found poetry se ustvarja, piše z uporabo besedišča iz nepoetičnih kontekstov, ki se uporabi v pesniškem besedilu. Kot temeljno besedilo se lahko uporabijo teksti iz različnih virov: časopisov,

Prikaži več

VSEBINA I. MOLITVENE URE Molimo Jezusa S psalmi slavimo Gospoda Za edin

VSEBINA I. MOLITVENE URE Molimo Jezusa S psalmi slavimo Gospoda Za edin VSEBINA I. MOLITVENE URE...................... 7 1. Molimo Jezusa......................... 9 2. S psalmi slavimo Gospoda................ 27 3. Za edinost in vero...................... 49 4. Na čast Srcu

Prikaži več

CAESAR, GAIUS IULIUS Rojen je bil 13. julija 100 pr. n. št., umrl pa je 15. marca 44 pr. n. št. Bil je eden največjih rimskih politikov, govornikov, t

CAESAR, GAIUS IULIUS Rojen je bil 13. julija 100 pr. n. št., umrl pa je 15. marca 44 pr. n. št. Bil je eden največjih rimskih politikov, govornikov, t CAESAR, GAIUS IULIUS Rojen je bil 13. julija 100 pr. n. št., umrl pa je 15. marca 44 pr. n. št. Bil je eden največjih rimskih politikov, govornikov, ter vojskovodij. Poleg tega je bil še senator, član

Prikaži več

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

Standardisierte, kompetenzorientierte Reifeprüfung an AHS: Modellschularbeiten, Slowenisch, 10./11. Schulstufe - Romantika na Slovenskem

Standardisierte, kompetenzorientierte Reifeprüfung an AHS: Modellschularbeiten, Slowenisch, 10./11. Schulstufe - Romantika na Slovenskem Tema: Romantika na Slovenskem Naloga pisanja 1 France Prešeren svobodni duh preteklega časa! Napiši povzetek. Situacija: Ob slovenskem kulturnem prazniku prebereš na spletni strani http://www. nms.si članek

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

St George Day Presentation By…

St George Day  Presentation By… Promocija St. George ST. GEORGE ali SV. JURIJ ST. GEORGE ali SV. JURIJ Saint George (ali sveti Jurij) je bil po legendi rimski vojak sirskega porekla in častnik na straži rimskega cesarja Dioklecijana,

Prikaži več

PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str ) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51)

PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str ) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51) PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str. 68-107) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51) Glej še učni list, ki si ga dobil ob obisku Narodnega

Prikaži več

Hirohito Predstavitev za zgodovino

Hirohito Predstavitev za zgodovino Hirohito Predstavitev za zgodovino Splošno Rodil se je 29. aprila 1901 v Tokiu Umrl je 7. januarja 1989 prav tako v Tokiu 25. decembra 1926 je postal 124. japonski cesar Nasledil je duševno bolnega očeta

Prikaži več

HINDUIZE M

HINDUIZE M HINDUIZE M Hinduizem splošno velja za najstarejšo glavno svetovno religijo, ki jo še vedno izpolnjujejo. Gre za širok razpon verovanj in šol s številnimi učitelji, spisi in čaščenjem različnih oblik Boga.

Prikaži več

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavčič Matjaž Jerman 8. februar 2006 Kazalo 1 Uvod 2 2

Prikaži več

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx ŠPORTNE IGRE ZAPOSLENIH 2017 RAZPIS IN OBRAZEC ZA PRIJAVO Spoštovani, Olimpijski komite Slovenije Združenje športnih zvez v sodelovanju z občinskimi športnimi zvezami organizira Športne igre zaposlenih

Prikaži več

LEONARDO DA VINCI

LEONARDO DA VINCI LEONARDO DA VINCI ŽIVLJENJE Italijanski renesančni arhitekt,izumitelj,inženir,kipar in slikar. Rojen* 15. april 1452 Vinci, Toskana, Italija Umrl 2. maj 1519 Cloux, Francija Starši oče- Ser Piero da Vinci,

Prikaži več

Microsoft Word - M

Microsoft Word - M 2 M132-301-1-3 IZPITNA POLA 1 OR in VR Slovnica, kultura, civilizacija in književnost Splošna navodila Kandidat mora v Izpitni poli 1 pokazati, da praktično obvlada osnovne slovnične zakonitosti grškega

Prikaži več

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5 februar 018 Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja Nalog je

Prikaži več

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa 17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsak doume, čeprav jezika morda ne razume. Beseda sama

Prikaži več

Eduard Petiška STARE GRŠKE BAJKE

Eduard Petiška STARE GRŠKE BAJKE Eduard Petiška STARE GRŠKE BAJKE Knjiga Stare grške bajke je napisana v obliki zbirke pravljic in bajk. Morda je bil ravno to razlog, da me je knjiga nekoliko bolj pritegnila k branju. Veliko zgodb sem

Prikaži več

marec, 2010

marec, 2010 Kosti Luske, ploščate, brez sklenine Škrge so prekrite s škržnim poklopcem Plavalni mehur Organi: zadnjična odprtina, sečni mehur, škržni lok, srce, jetra, pilorični žepki, črevesje, vranica, jajčnik ali

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

Microsoft Word - P-2_prijava

Microsoft Word - P-2_prijava PRIJAVA Naročnik Oznaka Ime posla NIJZ Trubarjeva cesta 2 1000 LJUBLJANA 52K050717 Javno naročilo Prevzem odpadkov javnega zdravstvenega zavoda Povsod, kjer obrazec P-2 uporablja izraz»ponudnik«, gre v

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev U K 20 P K U P M 2 0 1 2 12 M OBLIKOVANJE POJMA ŠTEVILO PRI OTROKU V 1. RAZREDU Sonja Flere, Mladen Kopasid Konferenca o učenju in poučevanju matematike, M a r i b o r, 2 3. i n 2 4. avgusta 2 0 1 2 Oblikovanje

Prikaži več

Osnove verjetnosti in statistika

Osnove verjetnosti in statistika Osnove verjetnosti in statistika Gašper Fijavž Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Ljubljana, 26. februar 2010 Poskus in dogodek Kaj je poskus? Vržemo kovanec. Petkrat vržemo

Prikaži več

KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza nadpovprečno toplo, s

KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza nadpovprečno toplo, s KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza 1961-90 nadpovprečno toplo, sončno in suho. Po vremenu bi ga lahko razdelili na

Prikaži več

Generating report ....

Generating report .... Poročilo medijskih objav LIONS KLUB 09.08.2010 Objave v poročilu vsebujejo naslednja gesla: LIONS KLUB 10 1 Press CLIPPING d.o.o., Kraljeviča Marka ulica 5, 2000 Maribor, Slovenija, tel.: +386 2 25 040

Prikaži več

SLOVENŠČINA TVORJENKE: So besede, ki jih tvorimo iz drugih besed. Levo obrazilo/predpona: Za pis Desno obrazilo/pripona: pis atelj Podstava/koren: pis

SLOVENŠČINA TVORJENKE: So besede, ki jih tvorimo iz drugih besed. Levo obrazilo/predpona: Za pis Desno obrazilo/pripona: pis atelj Podstava/koren: pis SLOVENŠČINA TVORJENKE: So besede, ki jih tvorimo iz drugih besed. Levo obrazilo/predpona: Za pis Desno obrazilo/pripona: pis atelj Podstava/koren: pis mo Vmesno obrazilo/medpona: pot o pis BESEDOTVORNI

Prikaži več

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Age of Empires, je tudi drugi del realnočasovna strategija.

Prikaži več

Microsoft Word - P-2_prijava

Microsoft Word - P-2_prijava PRIJAVA Naročnik Oznaka Ime posla NIJZ Trubarjeva cesta 2 1000 LJUBLJANA 49K040717 Javno naročilo Nakup novih diskovnih kapacitet Povsod, kjer obrazec P-2 uporablja izraz»ponudnik«, gre v postopkih, kjer

Prikaži več

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo 1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospod, usmili se (Gospod, zdaj sem tukaj pred teboj); Vsi,

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

PRAVILNIK Osveženo:

PRAVILNIK Osveženo: PRAVILNIK Osveženo: 29.6.2016 RED BULL 400 WORLD CHAMPIONSHIPS 2016 PLANICA OSNOVNI PODATKI Red Bull 400 letos ponovno vabi tekače, gorske tekače, kolesarje, pohodnike in ostale adrenalina željne športnike

Prikaži več

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević www.cd-copy.tk Jupiter je peti planet od Sonca in daleč največji. Jupitrova masa je več

Prikaži več

PAST CONTINUOUS Past continuous uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se dogajali v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič

PAST CONTINUOUS Past continuous uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se dogajali v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič PAST CONTNUOUS Past continuous uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se dogajali v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so v preteklosti trajali dalj

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite vzorčne strani iz DELOVNIH LISTOV 1 v štirih delih

Prikaži več

Osnovna šola Antona Ukmarja Koper POT V GAJ KOPER IZBOR UČBENIKOV ZA ŠOLSKO LETO 2019 / RAZRED naziv predmet Cena M. Grginič: KO PRAVLJ

Osnovna šola Antona Ukmarja Koper POT V GAJ KOPER IZBOR UČBENIKOV ZA ŠOLSKO LETO 2019 / RAZRED naziv predmet Cena M. Grginič: KO PRAVLJ Osnovna šola Antona Ukmarja Koper POT V GAJ 2 6000 KOPER IZBOR UČBENIKOV ZA ŠOLSKO LETO 2019 / 2020 1. RAZRED M. Grginič: KO PRAVLJICE OŽIVIJO, berilo za 1. razred, založba IZOLIT, EAN: 9789616279352 Slovenščina

Prikaži več

Microsoft Word - vinko.doc

Microsoft Word - vinko.doc Osnovna šola Frana Kranjca Celje MLADINSKA POEZIJA VINKA MÖDERNDORFERJA Avtorice: Špela ČAKŠ, 8. a Vera KAMENŠEK, 9. a Aleksandra NOVAK, 8. a Mentorica: Kristina Radoš, prof. slov. Mestna občina Celje,

Prikaži več

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo.

POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo. POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo. Imajo svojo gospodarico, pravo čebeljo kraljico. Ta

Prikaži več

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o 7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor ovrednoten z 2 točkama; če ni obkrožen noben odgovor

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

Osnove statistike v fizični geografiji 2

Osnove statistike v fizični geografiji 2 Osnove statistike v geografiji - Metodologija geografskega raziskovanja - dr. Gregor Kovačič, doc. Bivariantna analiza Lastnosti so med sabo odvisne (vzročnoposledično povezane), kadar ena lastnost (spremenljivka

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M07250122* JESENSKI ROK GEOGRAFIJA Izpitna pola 2 Petek, 31. avgust 2007 / 80 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese s seboj

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M18153112* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK FILOZOFIJA Izpitna pola 2 Esej Sreda, 30. maj 2018 / 120 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese

Prikaži več

%

% OSNOVNA ŠOLA NARODNEGA HEROJA RAJKA HRASTNIK PODRUŽNIČNA ŠOLA DOL PRI HRASTNIKU PODRUŽNICA LOG AKTIV TJA IN NI KRITERIJ OCENJEVANJA 2018/2019 0-44 % nzd (1) 45-64 % zd (2) 65-79 % db (3) 80-89 % pdb (4)

Prikaži več

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca "Dragi otroci! To župni

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca Dragi otroci! To župni Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca 1984. "Dragi otroci! To župnijo sem posebej izbrala in jo želim voditi. V ljubezni

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Operni festival Arena di Verona S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca Poletni operni festival Arena di Verona vsako leto privabi

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M16155112* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 Likovna naloga Četrtek, 2. junij 2016 / 120 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese

Prikaži več

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenje. Dojenje je nadaljevanje tesne povezave, ki sta jo

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Operni festival Arena di Verona S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca Poletni operni festival Arena di Verona vsako leto privabi veliko število opernih ljubiteljev, ki se vedno znova

Prikaži več

Microsoft Word - posast201112

Microsoft Word - posast201112 MATHEMA ZAVOD ZA POPULARIZACIJO MATEMATIKE R A Z P I S šolsko leto 2011/12 10. TEKMOVANJE ZA LOGIČNO POŠAST (dopolnjena verzija z dne 24. 8.2011) MATHEMA 1 ZGODOVINA TEKMOVANJA Tekmovanje je do sedaj (9

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNISTVO Matematika Pisni izpit. junij 22 Ime in priimek Vpisna st Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite resevanja. Veljale bodo samo resitve na papirju, kjer so

Prikaži več

Najboljša skupaj Kontrola pristopa + registracija delovnega časa

Najboljša skupaj Kontrola pristopa + registracija delovnega časa Najboljša skupaj Kontrola pristopa + registracija delovnega časa Globalna rešitev prilagojena lokalnemu okolju Rešitev Time&Space je na voljo v 15-ih jezikih ter podpira latinico, cirilico in arabsko pisavo.

Prikaži več

LIONEL MESSI

LIONEL MESSI LIONEL MESSI OSEBNA IZKAZNICA Polno ime: Luis Lionel Andrés Messi Datum rojstva: 24. junij 1987 ( Rosario, Argentina ) Državljanstvo: argentinsko Drugo državljanstvo: špansko Višina: 169 cm Teža: 67 kg

Prikaži več

Reško jezero pri Kočevski Reki

Reško jezero pri Kočevski Reki PODVODNI ATLAS SLOVENIJE. POPISNI LIST ŠT. 105 Ime lokacije Reško jezero pri Kočevski Reki Tip Zahtevnost Nočni potop Zemljevid / skica JEZERO P1 opomba: umetno jezero na ponikalnici Reka (Reškem potoku).

Prikaži več

Microsoft Word - Veleslalom gradbincev 2017.doc

Microsoft Word - Veleslalom gradbincev 2017.doc ORGANIZIRA XXX. VELESLALOM GRADBINCEV PTUJA POKROVITELJ TRIJE KRALJI, 3. 3. 2017 XXX. VELESLALOM GRADBINCEV PTUJA pod pokroviteljem TENZOR d. o. o., Mariborska cesta 13, 2250 PTUJ in organizatorjem SMUČARSKI

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Verjetnost v fiziki 2012/13 tutorstvo #1 Kombinatorika Avtorja: Peter Ferjančič, Boštjan Kokot

Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Verjetnost v fiziki 2012/13 tutorstvo #1 Kombinatorika Avtorja: Peter Ferjančič, Boštjan Kokot Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Verjetnost v fiziki 2012/13 tutorstvo #1 Kombinatorika Avtorja: Peter Ferjančič, Boštjan Kokot Mentor: izr. prof. dr. Simon Širca 4. oktober 2012

Prikaži več

SUDAN IN JUŽNI SUDAN

SUDAN IN JUŽNI SUDAN SUDAN IN JUŽNI SUDAN SUDAN NEKOČ Sudan pod Egipt, Egiptu vladala G.B. 1956 Sudan samostojen. Na oblasti -arabski muslimani, živijo na severu. Prebivalci na jugu- zapostavljeni, sledita dve državljanski

Prikaži več

Strategic Planning Survival Kit

Strategic Planning Survival Kit GLEDAM BEGUNCA -VIDIM ČLOVEKA BEGUNCI V SVETU IN SLOVENIJI VSI IMAMO PRAVICO DO AZILA GettyImages Države so se po strahotah druge svetovne vojne, ki je ustvarila 60 milijonov beguncev, same dogovorile,

Prikaži več

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate 1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijatelji, sodelavci. Dogodki v Planici omogočajo tudi edinstvene

Prikaži več

Microsoft Word - OBILNE_PADAVINE_20-22_avgust.doc

Microsoft Word - OBILNE_PADAVINE_20-22_avgust.doc REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR Vojkova 1b, 1001 Ljubljana p.p. 2608 tel.: 01 478 40 00 faks.: 01 478 40 52 OBILNE PADAVINE MED 20. IN 22. AVGUSTOM 2005 Ob Sredozemskem ciklonu običajno

Prikaži več

RAZISKOVANJE VESOLJA

RAZISKOVANJE VESOLJA RAZISKOVANJE VESOLJA ZGODOVINA Ljudje že več tisočletij zremo v globine vesolja, a se je raziskovanje v pravem pomenu besede šele začelo. Opazovanje neba s prostim očesom. 17. stoletje -odkritje teleskopa

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev IPIN MEDNARODNA IDENTIFIKACIJSKA ŠTEVILKA IGRALCA Spoštovani igralec tenisa! Vsak, ki želi igrati na tekmovanjih pod okriljem mednarodne teniške zveze (ITF), mora pridobiti mednarodno identifikacijsko

Prikaži več

RIM, POMPEJI, VEZUV za 1 maj dan četrtek km Vožnja po avtocesti mimo Benetk,proti Firencam. Pozno ponoči parki

RIM, POMPEJI, VEZUV za 1 maj dan četrtek km Vožnja po avtocesti mimo Benetk,proti Firencam. Pozno ponoči parki RIM, POMPEJI, VEZUV za 1 maj 2018 26.4.2018-2.05.2018 1 dan četrtek 26.4.18 81908km Vožnja po avtocesti mimo Benetk,proti Firencam. Pozno ponoči parkiramo malo naprej od Bologne na PZA Marinina, kjer pred

Prikaži več

DRUŽINSKO BRANJE

DRUŽINSKO BRANJE DRUŽINSKO BRANJE: BRALNI PROJEKT MESTNE KNJIŽNICE KRANJ Jure Bohinec Ponedeljek, 10. 9. 2018 Bralno društvo Slovenije Nacionalni strokovni posvet BEREMO SKUPAJ, Cankarjev dom v Ljubljani Dejavnosti za

Prikaži več

Primer dobre prakse Milan Kalčič Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje

Primer dobre prakse   Milan Kalčič  Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje Primer dobre prakse Milan Kalčič Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje Vir: arhiv DRDZP Foto: Klavdija Kancler Društvo rejcev drobnice Zgornjega Posočja (DRDZP) ustanovljeno 1998. Namen: Združevanje

Prikaži več

Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom

Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom vsebina Panonskim cvetovom na pot 7 Prvi cvet: Dežela ob rekah 9 Drugi cvet: sveta ciril in Metod

Prikaži več

OBRAZEC ''PRIJAVA''

OBRAZEC ''PRIJAVA'' Obrazec ''Prijava'' PRIJAVA 1 PONUDBA, št. Ponudbo dajemo za javno naročilo, katerega predmet je dobava energijsko učinkovitih prenosnih in tabličnih računalnikov, z oznako SOS_rac-2014 (se označi z X):

Prikaži več

zdr04.doc

zdr04.doc Raziskava o navadah ljudi pri uporabi zdravil Q0) anketar oznaci ali odgovarja... 1 skrbnik 2 ostali Q1) ZA ZACETEK BI VAM ZASTAVIL(A) NEKAJ VPRAŠANJ O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVSTVENIH NAVADAH. KAJ BI REKLI,

Prikaži več

DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014

DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014 DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014 O pojdi še k bratom, pomlad, jim upa v srca vlij, in novih jim moči prinesi in svetlih še nad. Pridi, pomlad, bl. A. Grozde Besedila

Prikaži več

Avstrija ekskurzija

Avstrija ekskurzija Šmihelska cesta 14, 8000 Novo mesto tel.: (07) 373-05-70, fax: (07) 373-05-90 E-pošta: kss.oddelek-nm@gov.si www.kmetijskizavod-nm.si Datum: 16.1. 2013 Poročilo o strokovni ekskurziji v Avstrijo V decembru

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx OSNOVNA ŠOLA SOSTRO POROČILO O ANALIZI DOSEŽKOV NACIONALNEGA PREVERJANJA ZNANJA IZ SLOVENŠČINE leta 2018 Pripravile učiteljice slovenščine: Renata More, Martina Golob, Petra Aškerc, Katarina Leban Škoda

Prikaži več

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam 1. izbirni test za MMO 018 Ljubljana, 16. december 017 1. Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n okraskov n različnih barv in ni nujno, da imamo enako število okraskov vsake barve. Dokaži, da se okraske

Prikaži več

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez 1. Ki je za nas krvavi pot potil 7.12.1991 nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nezvestobo sv. očetu, Cerkvi in Bogu. 5.8.1994 Ponovno vas vabim,

Prikaži več

FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava

FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava že tako huda, da se mi zdi, da se mi bo sčasoma zmešalo.

Prikaži več

UČENCI oš Cirkovce smo posvojili folkloro v Cirkovcah

UČENCI oš Cirkovce  smo posvojili folkloro v Cirkovcah POSVOJENI SPOMENIK FOLKLORA Spoznavanje naravne in kulturne dediščine domačega kraja je eden od sestavnih delov vzgojno-izobraževalnega procesa. Z učenci smo se zato odločili, da v projektu Mladi posvojijo

Prikaži več

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 3.7.2017 A8-0249/9 9 Odstavek 9 9. pozdravlja dejstvo, da predlog proračuna za leto 2018 v odgovor na pozive Parlamenta za nadaljevanje pobude za zaposlovanje mladih vsebuje dodatna sredstva za ta program;

Prikaži več

(Slovenian) DM-HB Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE HB-M3050 FH-M3050 HB-MT200 FH-MT2

(Slovenian) DM-HB Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE HB-M3050 FH-M3050 HB-MT200 FH-MT2 (Slovenian) DM-HB0005-04 Navodila za trgovce CESTNO MTB Treking Mestno izletniško/ udobno kolo URBANO ŠPORTNO E-BIKE HB-M3050 FH-M3050 HB-MT200 FH-MT200-B HB-RM33 FH-RM33 FH-RM35 HB-TX505 FH-TX505 Prednje

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

JUDOVSTVO

JUDOVSTVO JUDOVSTVO NEKAJ ZGODOVINE Začetek Judovstvo je ustvaril Abraham V drugem tisočletju pr.kr Verovanje v Jahveja- edinega boga in stvarnika sveta, ki je izbral izraelsko ljudstvo Razširjalo se je po celem

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

Microsoft Word - N doc

Microsoft Word - N doc Š i f r a u ~ e n c a/-k e: Dr`avni izpitni center *N03110131* REDNI ROK SLOVENŠ^IN PISNI PREIZKUS Sreda, 7. maja 003 / 45 minut Dovoljeno gradivo in pripomo~ki: u~enec/-ka prinese s seboj modro/~rno nalivno

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta Oddelek za anglistiko in amerikanistiko Aškerčeva Ljubljana izr. prof. dr. Marjeta VRBINC Recenzija u

Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta Oddelek za anglistiko in amerikanistiko Aškerčeva Ljubljana izr. prof. dr. Marjeta VRBINC Recenzija u Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta Oddelek za anglistiko in amerikanistiko Aškerčeva 2 1000 Ljubljana izr. prof. dr. Marjeta VRBINC Recenzija učbeniškega kompleta za angleščino kot prvi tuji jezik

Prikaži več

2. izbirni test za MMO 2017 Ljubljana, 17. februar Naj bosta k 1 in k 2 dve krožnici s središčema O 1 in O 2, ki se sekata v dveh točkah, ter

2. izbirni test za MMO 2017 Ljubljana, 17. februar Naj bosta k 1 in k 2 dve krožnici s središčema O 1 in O 2, ki se sekata v dveh točkah, ter 2. izbirni test za MMO 2017 Ljubljana, 17. februar 2017 1. Naj bosta k 1 in k 2 dve krožnici s središčema O 1 in O 2, ki se sekata v dveh točkah, ter naj bo A eno od njunih presečišč. Ena od njunih skupnih

Prikaži več

Osnovna šola Miška Kranjca Ljubljana Kamnogoriška cesta Ljubljana IZBOR UČBENIKOV, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2019/2020 PREDLAGA STROKOVNI AKTIV 1.

Osnovna šola Miška Kranjca Ljubljana Kamnogoriška cesta Ljubljana IZBOR UČBENIKOV, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2019/2020 PREDLAGA STROKOVNI AKTIV 1. Osnovna šola Miška Kranjca Ljubljana Kamnogoriška cesta 35 1000 Ljubljana IZBOR UČBENIKOV, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2019/2020 PREDLAGA STROKOVNI AKTIV 1. RAZRED D. Krnel, T. H. Čadež, T. Kokalj: MLINČEK 1,

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA – SLOVENŠČINA

KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA – SLOVENŠČINA KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA Obvezni učbeniki Berilo Branja 1, 2, 3, 4 Na pragu besedila 1, 2, 3, 4 (učbenik in delovni zvezek); Če dijak pri pouku nima ustreznega učbenika,

Prikaži več

ŠVEDSKA

ŠVEDSKA ŠVEDSKA Kraljevina Švedska Kraljevina Švedska leži v severni Evropi. Meji na : - Norveško - Finsko - Dansko Glavno mesto je Stockholm. Ima približno 9 mio. prebivalcev Površina obsega prib.450.000 KM2

Prikaži več

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Komu je knjižica namenjena? Pričujoča knjižica je namenjena javnim uslužbencem, zdravstvenemu osebju, ki pri svojem delu stopa v stik z gluho osebo, in tudi

Prikaži več

3

3 3. VELIKONOČNA NEDELJA Prvo berilo: Apostoli in Sveti Duh pričujejo o Jezusovem vstajenju Apd 5,27-32.40-41 Berilo iz Apostolskih del. Tiste dni je véliki duhovnik zasliševal apostole:»ali vam nismo zabičali,

Prikaži več

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njihovega otroštva z otroštvom v sedanjem času. Vsi ugotavljamo,

Prikaži več

Bilten - Zaključni turnir ciklusa turnirjev mladih _docx

Bilten - Zaključni turnir ciklusa turnirjev mladih _docx ZAKLJUČNI turnir MLADIH 2017/2018 Komenda; 15. 6. 2018 Pripravil in razmnožil: Franc Poglajen I. PRAVILNIK 1. Šahovski klub Komenda organizira CIKLUS ŠAHOVSKIH TURNIRJEV MLADIH. 2. Ciklus šahovskih turnirjev

Prikaži več

Postojna, 2017

Postojna, 2017 Postojna, 2017 Zgodbo napisala: Anuša Gaši Zgodba je povzeta po ljudski legendi o pastirčku Jakobu Oblikoval: Ertunč Sali Založil: Zveza društev Mladinski center Postojna Idejna zasnova: Društvo prijateljev

Prikaži več

SPREMEMBE RAZPISNE DOKUMENTACIJE: Sp

SPREMEMBE RAZPISNE DOKUMENTACIJE: Sp ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SPREMEMBE RAZPISNE DOKUMENTACIJE: Spremembe v Navodilih ponudnikom za pripravo ponudbe

Prikaži več

10_MatjazZalokar_BiserkaFortuna

10_MatjazZalokar_BiserkaFortuna Matjaž Zalokar, Biserka Fortuna Predstavitev Splošnega geslovnika COBISS.SI (SGC) Kaj je SGC? SGC je enoten abecedno urejen enciklopedični kontrolirani slovar, namenjen predmetnemu označevanju v sistemu

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 Prejemnik: delegacije Št. predh. dok.: 14755/17 Zadeva:

Prikaži več

RASTAFARIJANSTVO

RASTAFARIJANSTVO RASTAFARIJANSTVO UVOD Ko večina ljudi sliši besedo rastafarijanstvo pomisli na drede na glavi, reagge in uživanje marihuane. Vendar je rastafarijanstvo vse več kot to. To je način življenja in filozofija,

Prikaži več

Ali je varno kupovati ponarejeno blago?

Ali je varno kupovati ponarejeno blago? Ali je varno kupovati ponarejeno blago? Nakup ponarejenega blaga predstavlja tveganja za vašo varnost, zdravje in denarnico. Zato tega raje ne storite! Ste v dvomih? Vprašajte se naslednje: Ali ponaredek

Prikaži več