PRVA GIMNAZIJA MARIBOR TRG GENERALA MAISTRA 1 TV Projektna naloga pri predmetu informatika SPREJ EMNI KI Avtor: Eva Mežnar, 1. C Mentorica: Dagmar Log

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "PRVA GIMNAZIJA MARIBOR TRG GENERALA MAISTRA 1 TV Projektna naloga pri predmetu informatika SPREJ EMNI KI Avtor: Eva Mežnar, 1. C Mentorica: Dagmar Log"

Transkripcija

1 PRVA GIMNAZIJA MARIBOR TRG GENERALA MAISTRA 1 TV Projektna naloga pri predmetu informatika SPREJ EMNI KI Avtor: Eva Mežnar, 1. C Mentorica: Dagmar Logar, prof. Maribor, 2011/ 2012

2 Tv sprejemniki KAZALO VSEBINE KAZALO VSEBINE RAZVOJ TV SPREJEMNIKOV NAMEN IN PODROČJA UPORABE TV SPREJEMNIKOV RAZLAGA POJMOV VRSTE TV SPREJEMNIKOV Z OPISI HDTV SDTV LDC PLAZMA DIGITALNA TELEVIZIJA TELEVIZORJI Z ŠIROKIM ZASLONOM D TELEVIZORJI PROIZVAJALCI PHILIPS SAMSUNG SONY CENE TV SPREJEMNIKOV ALI JE LAHKO MONITOR TUDI TV SPREJEMNIK? TRENDI RAZVOJA ZAKLJUČEK STVARNO KAZALO VIRI SLIK VIRI IN LITERATURA Pri predmetu informatika smo dobili za nalogo izdelavo projektne naloge na izbrano temo. Sama sem si izbrala TV sprejemnike, napravo, ki oddaja televizijsko sliko. Za to temo sem se odločila zato, ker se mi je zdela zanimiva in sem želela izvedeti več o zgradbi sprejemnikov, namenu in področjih uporabe, kakšne tv sprejemnike še poznamo in kako so se razvili in se še bodo v prihodnosti.

3 Tv sprejemniki 1.RAZVOJ TV SPREJEMNIKOV TV sprejemniki seveda nisi bili vedno takšni kot so danes. Sprejemniki včasih, so imeli zelo majhen zaslon in veliko dodatnih sestavnih delov. Celotna televizijska oprema je bila spravljena v velikih omarah in nekateri so stali toliko kot majhen avto. Ideje o televiziji so bile zasnovane že v 19. stoletju, praktično uporabne izvedbe pa so bile izvedene okoli leta Prvi TV sprejemniki so imeli v ekran vgrajen motor in sistem vrtečih se plošč s spiralno razmeščenimi luknjicami, s katerimi so dobili sliko predmeta na zaslonu. Kasneje je ta sistem nadomestila katodna cev, ki se je z razvojem tehnologije krajšala. Danes TV sprejemniki nimajo več katodne cevi ampak je zaslon drugače sestavljen, na primer iz tekočih kristalov (LDC). Slika 1: TV sprejemniki včasih.

4 2.NAMEN IN PODROČJA UPORABE TV SPREJEMNIKOV Televizija se je razvila v enega najpomembnejših medijev. Njen namen je informativen, saj je verodostojen vir novic, ki ima močan vpliv na javno mnenje. Poleg informativnega pa je namen televizije tudi, da ljudi izobražuje (dokumentarne oddaje, filmi) in zabava (npr. zabavne pogovorne oddaje). Področja uporabe so najpogosteje gospodinjstvih oz. v domovih, domovih za upokojence, lahko so tudi v izobraževalnih ustanovah, v javnih zavodih kjer morajo biti na tekočem z novicami. Vendar v zadnjem času vlogo televizije vse bolj prevzemajo drugi mediji, kot sta internet in računalnik. Slika 2: Televizija se je razvila v enega izmed najpomembnejših medijev.

5 3.RAZLAGA POJMOV Kotna vidljivost Kontrast slike Prepletena slika Neprepletena slika Odzivni čas Fosforni zaslon Frekvenca osveževanja slike Katodna cev Piksel Slikovna ločljivost Diagonala zaslona Razlaga pojmov pri tv sprejemnikih Kot v katerem se dobro vidi na zaslon. Kotna vidljivost npr. 160 stopinj pomeni, da se na zaslon dobro vidi v kotu 80 stopinj levo, desno, gor in dol od pravokotnice na zaslon. Razmerje med najsvetlejšo in najtemnejšo piko na zaslonu. Bolj kontrastna slika pomeni, bolj žareč zaslon in manjše napenjanje oči. Celotna slika je sestavljena iz dveh pol slik, vsaka ima polovico vrstic, ki se izmenjujeta. Pol sliki sta zamaknjeni tako, da skupaj vidimo eno sliko s celotnim številom vrstic. Vsaka slika sestavljena iz polnega števila vrstic. Čas potreben, da piksel na zaslonu zažari in ponovno ugasne. Odzivni čas npr. 25 ms pomeni, da se na zaslonu lahko v eni sekundi zamenja 40 slik. Zaslon, ki ima v pasovih razporejene fosforne pike, ki zasvetijo, ko jih zadenejo elektronski žarki. Mrežica, ki je prav tako sestavni del zaslona, omogoča, da zadenejo samo fosforne pasove, ki oddajo svetlobo enake barve, kot je barva signala v žarku. Pomeni, kako hitro se slika na zaslonu osveži. Na zaslonu nikoli nimam enotne slike, saj med tem ko snopi osvetljuje zadnje pike zaslona, prve ugašajo. Priporočena frekvenca je 85 Hz. Je cev v kateri so trije topovi, ki izstreljujejo proti zaslonu elektrone v treh tankih barvnih snopih. V cevi je še posebna elektronika, ki premika snope sem in tja po zaslonu tako, da v določenem časi pikčasto zažari celoten zaslon. To so združene slikovne pike, ki žarijo na zaslonu v rdeči, zeleni in modri barvi. Združijo se zato, ker televizor ne zmore nadzorovati vseh moči pik Število pikslov, s katerimi televizor prikaže sliko na zaslonu. Pri ekrani so imeli standard CGA ( 320 x 240 pikslov). Sledili so mu standardi EGA ( 480 x 360 pikslov), VGA ( 640 x 480 pikslov) in drugi. Z njo izrazimo velikost zaslona po diagonali.

6 4.VRSTE TV SPREJEMNIKOV Z OPISI 4.1. HDTV HDTV je kratica za High-Definition Television in pomeni televizijo z višjo razločljivostjo slike. Višja razločljivost slike pomeni, da prikazuje sliko bolj ostro in bolj podrobno. Obstaja več različnih razločljivosti, npr. od 1024 x 768 do 1920 x 1080, pa tudi višje SDTV Slika 3: HDTV. SDTV je kratica za Standard Definition Television in pomeni televizijo z standardno ločljivostjo. Ima ločljivost od 525 do 625 vodoravnih vrstic, ki je odvisna od krajevnega sistema. Slika 4: SDTV.

7 4.3. LDC LCD ( ang. Liquid crystal display ) pomeni zaslon tekočih kristalov. Zaslon LDC ima plast tekočih kristalov ujeto med dvema polarizacijskima plastema. V začetnem stanju so tekoči kristali zviti. Svetloba, ki seva iz vira za plastmi, se v notranji polarizacijski plasti usmeri, v kristalu zvije za 90 in zunanja polarizacijska plast, ki je proti notranji zasukana za 90, prepušča svetlobo. Ko med elektrodama steče električni tok,se molekule tekočih kristalov zravnajo, svetloba se ne ukrivi in zunanja polarizacijska plast ne prepušča več. Slabost zaslonov LDC: a) fiksna ločljivost, pri kateri dobro prikazujejo sliko. Pri drugačni ločljivosti sliko raztegnjeno čez ves zaslon, vendar rezultat ni vedno najboljši. b) Pri različnem kotu gledanja lahko prikazujejo barvno zelo popačeno sliko. Prednosti zaslonov LCD: a) padla jim je cena in je njihova ponudba danes že povsem enakovredna ponudbi klasičnih TV sprejemnikov. b) po celem zaslonu imajo zelo ostro sliko zato, trošijo manj c) zavzamejo manj prostora, saj so ravni in jih lahko obesimo na steno Slika 5: LDC oz. zaslon tekočih kristalov.

8 4.4. PLAZMA Plazma zaslon je sestavljen iz dveh steklenih plošč, med katerima so majhne celice napolnjene z žlahtnim plinom. Na zgornji in spodnji strani celic so prek celega zaslona križno položene tanke elektrode tako, da je celica v bistvu majhna neonska lučka, ki lahko zažari v rdeči, modri ali zeleni barvi. Pri različno velikih napetostih med elektrodama oddaja celica različno močno svetlobo. Z združevanjem rdečih, modrih in zelenih celic dobimo na zaslonu svetlobno piko, ki lahko zažari v različnih barvah. Zasloni plazma imajo zelo veliko diagonalo ( preko 1 metra). Slabosti plazma zaslonov: a) so precej dragi b) imajo razmeroma kratko življenjsko dobo c) porabijo velik energije Prednosti plazma zaslonov: a) potrebujejo manj prostora in so lažji Slika 6: Plazemski zasloni imajo zelo veliko diagonalo.

9 4.5. Digitalna televizija Digitalna televizija uporablja računalnike za stiskanje signalov za prenos, da učinkovitejše izkoristi omejeno pasovno širino (del elektromagnetnega spektra), ki je na voljo za vsak kanal. Stiskanje omogoča digitalno oddajanje štirih ločenih programov SDTV ali enega programa HDTV v pasovni širini enega samega analognega kanala. Leto 2010 je bilo v Sloveniji prelomno za televizijo, saj je bil opravljen prehod iz analognega v digitalni način oddajanja zemeljskega tv signala. Prehod ni potekal brez težav in bolečin uporabnikov(zlasti tisti, ki so morali dokupiti sprejemnike ali zamenjati televizorje), toda korak je opravljen. Slika 7: Digitalna televizija uporablja računalnike za stiskanje signalov za prenos Televizorji z širokim zaslonom Ko televizijska postaja oddaja za običajne televizorje, je treba sliko pretvoriti v panoramsko ali znižati. Televizor s širokim zaslonom ima razmerje stranic 16 : 9. Ko televizijska postaja oddaja za običajne televizorje, je treba sliko pretvoriti v panoramsko ali znižati. Pri televizorjih z širokim zaslonom taki kompromisi niso potrebni. Takšno razmerje je bolj primerno za človeško vidno polje ter za ogled filmov in športnih dogodkov.

10 4.7. 3D televizorji V zadnjem času pa se že vse pogosteje pojavljajo televizorji z 3D zaslonom. 3D prikaz spreminja celotno področje zabavne elektronike in računalništva. 3D je slika, ki na videz izstopa iz zaslona oz. jo lahko vidimo v globino. 3D film v primerjavi z običajnim vsebuje 2x več podatkov, posnet je namreč z 2 kamerama. Prva v visoki ločljivosti posname slike za levo, druga pa za desno oko. Televizor 3D film sprejme, obdela, in nato izmenično s frekvenco osveževanja prikaže slike videofilma za levo in desno oko. Zaradi tega principa je potrebna uporaba očal, ki zagotavljajo pravilno razpoznavanje prikazane vsebine. Pojavili pa so se tudi prvi zasloni, ki za 3D ne potrebujejo posebnih očal. Slika 8: Pojav 3D televizije močno spreminja področje elektronike in računalništva.

11 5.PROIZVAJALCI Proizvajalcev TV sprejemnikov na svetu je zelo veliko. Veliko proizvajalcev poleg TV sprejemnikov izdeluje tudi druge tehnične naprave kot so računalniki, telefoni, tiskalniki in še marsikaj. Tako lahko izbiramo med številnimi proizvajalci, ki nas skušajo prepričati z nizkimi cenami in predvsem s kakovostjo. Predstavila vam bom le najbolj poznane oz. najboljše med najboljšimi Philips Royal Philips Electronics je podjetje iz Nizozemske. Raziskave na svetovnem področju kažejo, da imajo širok spekter izdelkov. Izdelujejo izdelke za osebno nego in gospodinjstvo, računalniške izdelke in telefone,televizorje in še marsikaj. Philips zaposluje več kot zaposlenih s prodajo in storitvami v več kot 100 državah po vsem svetu. V letu 2011 so imeli prodajo v višini 22,6 milijarde evrov. Philipsovi televizorji prinesejo prizore, zvoke in občutke doživetja ob filmskem platnu v vašo dnevno sobo. Ambilight je posebna tehnologija, ki jo je razvil Philips. To je svetloba, ki seva okrog televizorja, znanstveno dokazano zmanjšuje utrujenost oči, dogajanje iz zaslona pa razširi na steno za televizorjem in hkrati poskrbi za odlično osvetlitev prostora. Slika 9: Trenutno je Philips edini, ki uporablja tehnologijo Ambilight. V podjetju Philips so tudi prijazni do okolja. Njihova serija LED-televizorjev porabi do 60 % manj energije kot predhodni ploščati televizorji. Prav tako so zmanjšali količino odpadnega papirja in kartona, saj uporabniškega priročnika ne natisnejo, ampak ga vgradijo kar v televizor.

12 5.2. Samsung Samsung Electronics Co je vodilno globalno podjetje v tehnologijah polprevodnikov, telekomunikacij, digitalnih medijev in digitalne konvergence. Leta 2008 je ustvaril 96 milijard dolarjev prihodkov od prodaje. Zaposluje pa približno ljudi v 179 enotah v 61 državah. Samsung Electronics je vodilni proizvajalec digitalnih televizij, spominskih čipov, mobilnih telefonov in TFT-LCD-jev Sony Slika 10: Podjetje Samsung izdeluje tudi telefone. Sony je v preteklem stoletju postal ena izmed najbolj poznanih globalnih blagovnih znamk. Sony je Japonsko podjetje, velik delež proizvodnje pa poteka tudi v Evropi. Sedež podjetja Sony v Evropi je v Berlinu. V Evropi je korporacija Sony zabeležila prihodke v višini milijard evrov v fiskalnem letu Sony izdeluje televizorje, fotoaparate in videokamere, pomnilnike, diske ter baterije. Podjetje Sony tudi mnogo storitev, med drugimi ponujajo tudi 3D tehnologije in storitev Sony Internet Tv. Slika 11: V storitev Sony Internet TV so vključili zanimive spletne storitve.

13

14 6.CENE TV SPREJEMNIKOV Na tržišču je zelo veliko različnih vrst TV sprejemnikov in tudi proizvajalcev. Za lažjo predstavo, kakšne naj bi bile cene televizorjev sem naredila manjšo raziskavo. Primerjala sem cene različnih vrst televizorjev neodvisno od proizvajalca. Cene so samo okvirne, saj so cene tudi znotraj ene vrste TV sprejemnikov zelo različne, zato sem izbrala nekakšne povprečne vrednosti.

15 Nato sem naredila še eno raziskavo kjer sem primerjala cene LCD-jev približno iste serije od 3 različnih proizvajalcev televizorjev. Pazila sem na to, da imajo vsi LCD-ji enake oz. podobne lastnosti kot so kakovost gibanja slike in ločljivost zaslona. Svoja opažanja sem prikazala v grafu. Kot vidimo je najdražji LCD TV sprejemnik od proizvajalca Sony in sicer stane 349, 99. Rečemo lahko, da so si cene TV sprejemnikov med posameznimi proizvajalci kar podobne. Drugače je med vrstami TV sprejemnikov, kjer se cene glede na kakovost in druge dejavnike kar precej razlikujejo. Splošno pa lahko rečemo, da LCD-ji najcenejši, za njimi so Plazme in na koncu precej novi 3D TV sprejemniki.

16 7.ALI JE LAHKO MONITOR TUDI TV SPREJEMNIK? Odgovor je, da lahko. Takšni monitorji imajo vgrajen TV sprejemnik. Monitor lahko priključimo neposredno na anteno ali kabelsko omrežje in tako v trenutku postane TV sprejemnik. Lahko pa ga kadarkoli odklopimo ter ga priključimo na računalnik preko posebnih vmesnikov. Kakovost TV sprejemnega dela pri takšnih monitorjih je dokaj dobra. Monitorju je lahko priložen tudi daljinski upravljalnik, tako da je delo z njim povsem enako kakor delo z običajnim tv sprejemnikom. Monitorji z vgrajenim sprejemnikom TV bodo svoje mesto našli povsod, kjer je prostora za dve ločeni napravi premalo, marsikdo pa si ga bo privoščil tudi kot monitor, ki bo hkrati tudi drugi ali tretji televizijski sprejemnik v hiši. Slika 12: Primer monitorja z vgrajenim TV sprejemnikov je LCD monitor Prestigio P172W.

17 Tv sprejemniki 8.TRENDI RAZVOJA Na področju zabavne elektronike je najbrž največja novost vse hitrejše združevanje interneta in televizije. Večina zmogljivejših televizorjev ima danes omrežni priključek in omogoča dostop do izbranih spletnih storitev, pa tudi možnost predvajanja večpredstavnih vsebin, ki so na domačih računalniških in pomnilniških napravah. Veliko trendov razvoja pa se opisala tudi skozi samo projektno nalogo kot so : 3D televizija, ambilight, digitalna televizija Slika 13: V zadnjem času vlogo televizije vse bolj prevzema internet.

18 Tv sprejemniki ZAKLJUČEK TV sprejemniki so se od začetka do danes kar veliko spremenili. Od debelih, velikih televizorjev z malimi ekrani pa do danes ko imamo veliko različnih vrst TV sprejemnikov z velikimi in ploskimi zasloni je minilo kar nekaj časa. Čeprav v zadnjem času televizijo zamenjujejo drugi mediji, se je televizija v svojem času razvila v enega najpomembnejših medijev, brez katerega si življenje le stežka predstavljamo. STVARNO KAZALO A S Ambilight... Slikovne pike K T Katodna cev... Trendi razvoja:internet in televizija P V Piksel... Vrste tv sprejemnikov Proizvajalci... Vrste tv sprejemnikov:3d televizorji Proizvajalci:Philips... Vrste tv sprejemnikov:hdtv Proizvajalci:Samsung... Vrste tv sprejemnikov:lcd Proizvajalci:Sony... Vrste tv sprejemnikov:plazma......

19 Tv sprejemniki Vrste tv sprejemnikov:sdtv... Vrste tv sprejemnikov:televizorji z širokim zaslonom

20 SLIKOVNO KAZAL Slika 1: TV sprejemniki včasih...2 Slika 2: Televizija se je razvila v enega izmed najpomembnejših medijev...3 Slika 3: HDTV...5 Slika 4: SDTV...5 Slika 5: LDC oz. zaslon tekočih kristalov...6 Slika 6: Plazemski zasloni imajo zelo veliko diagonalo...7 Slika 7: Digitalna televizija uporablja računalnike za stiskanje signalov za prenos...8 Slika 8: Pojav 3D televizije močno spreminja področje elektronike in računalništva...9 Slika 9: Trenutno je Philips edini, ki uporablja tehnologijo Ambilight...10 Slika 10: Podjetje Samsung izdeluje tudi telefone...11 Slika 11: V storitev Sony Internet TV so vključili zanimive spletne storitve...11 Slika 12: Primer monitorja z vgrajenim TV sprejemnikov je LCD monitor Prestigio P172W...15 Slika 13: V zadnjem času vlogo televizije vse bolj prevzema internet...16 Slika 1: TV sprejemniki včasih...3 Slika 2: Televizija se je razvila v enega izmed najpomembnejših medijev...4 Slika 3: HDTV...6 Slika 4: SDTV...6 Slika 5: LDC oz. zaslon tekočih kristalov...7 Slika 6: Plazemski zasloni imajo zelo veliko diagonalo...8 Slika 7: Digitalna televizija uporablja računalnike za stiskanje signalov za prenos...9 Slika 8: Pojav 3D televizije močno spreminja področje elektronike in računalništva...10 Slika 9: Trenutno je Philips edini, ki uporablja tehnologijo Ambilight...11 Slika 10: Podjetje Samsung izdeluje tudi telefone...12 Slika 11: V zadnjem času vlogo televizije vse bolj prevzema internet...16

21 VIRI SLIK Panasonic plazma TV. Ceneje.si [Online]. [Citirano dne 24. januar 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: Televizorji. Televizorji [Online]. [Citirano dne 24. januar 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: Monitor LCD. [Online] [Citirano dne 24. januar 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: Like Looking to BIG Window With HDTV. Gadget News. [Online]. [Citirano dne 21. maj 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: uploads/2011/05/hd-tv-sacbja-dot-org.jpg. SDTV. BitMob. [Online]. [Citirano dne 21. maj 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: Digitalna televizija. Telekabel. [Online]. [Citirano dne 21. maj 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: Ambilight. Philips: sense and simplicity. [Online]. [Citirano dne 21. maj 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: Sony BRAVIA KDL-46V3000 LCD HDTV. Uncrate. [Online]. [Citirane dne 21. maj 20120]. Dostopno na spletnem naslovu: 46v3000-lcd-hdtv/. Digitalna TV. Moj mikro blog. [Online]. [Citirane dne 21. maj 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: We like 3DTV more than 2DTV, says Panasonic study. Techdigest. [Online]. [ Citirano dne 21. maj 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: Samsung NX100 Digital Camera. Techwarelabs. [Online]. [Citirano dne 21. maj 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: digital-camera/. Sony Internet TV. Sony. [Online]. [Citirano dne 21. maj 201]. Dostopno na spletnem naslovu: Monitor je lahko tudi TV. Monitor. [Online]. [Citirano dne 21. maj 2012]. Dostopno na spletnem naslovu:

22 VIRI IN LITERATURA 1. Monografske publikacije: WRIGHT, Michael in PATEL, Mukul Kako stvari delujejo. Ljubljana: Mladinska knjiga. 287 str. Svet knjige. ISBN Kako deluje 1. Ljubljana: Tehniška založba Slovenije. 725 str. WECHTERSBACH, Rado Informatika: Učbenik za srednje izobraževanje. Grosuplje: založba Saji. 439 str. ISBN Serijske publikacije: VARGA, Miran Med računalnikom in televizorjem. Monitor, 2011, let. 21, št. 7-8 ( julij- avgust 2011), str ISSN HORVAT, Boris Televizija, ki je nekaj več. Monitor, 2011, let. 21, št. 2 ( februar 2011), str ISSN HORVAT, Boris, GEDEI, Peter Televizorji 3D- druga generacija. Monitor, let. 21, št. 9 (september 2011), str ISSN LIPUŠ, Jernej Avdio- video priročnik 2011 s praktičnimi nasveti. Ljubljana: Philips Slovenija d.o.o. Priročnik je bil priložen pri nakupu televizorja, zato ISSN-ja nisem zasledila. 3. Spletni viri: ŠEPETAVC, Peter. Monitor je lahko tudi TV [Online]. Datum zadnje posodobitve: marec [Citirano dne 21. maj 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: Sony make. Believe. [Online]. [Citirano dne 21. maj 2012] Dostopno na spletnem naslovu: Philips sense and simplicity. [Online]. [Citirano dne 21. maj 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: Samsung Slovenija. Samsung.[Online]. [Citirano dne 21. maj 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: Big Bang- vedno nekaj novega. [Online]. [Citirano dne 21. maj 2012]. Dostopno na spletnem naslovu: Televizija. Wikipedija: prosta enciklopedija. [Online]. Datum zadnje posodobitve 7. maj [Citirano dne 21. maj 2012]. Dostopno na spletnem naslovu:

DVD

DVD DVD DVD - uvod Kratica je v začetku pomenila Digital Video Disc, kasneje pa se je njen pomen spremenil in nastal je Digital Versatille Disc Sprememb praktično ni bilo, saj je plošček ostal isti, do zamenjave

Prikaži več

D3 V2 brosura net

D3 V2 brosura net Oktober 2012 Najboljša televizija v visoki ločljivosti. Na pogled POPOLNA. Na dotik ENOSTAVNA. Občutno PRIJAZNA. Najboljša izkušnja pred televizorjem. Zavedamo se, da dobra televizijska vsebina običajno

Prikaži več

DTV izobrazevalna julij_mail

DTV izobrazevalna julij_mail Julij 2013 Preklopite na digitalno. Brezplačno. Na digitalni smo gledalci gospodarji. Gledamo točno to, kar želimo, in točno takrat, ko imamo čas. Preklop na digitalno pomeni, da izberete enega izmed paketov

Prikaži več

Microsoft Word - Dokument1

Microsoft Word - Dokument1 Specifikacije Leto modela LETO MODELA 2019 Dimenzije in teža ŠIRINA STOJALA Pribl. 72,8 cm VELIKOST ZASLONA (PALCI, PO DIAGONALI) 50 palcev (49,5 palca) VELIKOST ZASLONA (CENTIMETRI, PO DIAGONALI) 125,7

Prikaži več

BDV-N890W/BDV-N790W

BDV-N890W/BDV-N790W Sistem za domači kino s predvajalnikom Blu-ray Disc /DVD BDV-N890W BDV-N790W SI Začnite tukaj Kratka navodila za postavitev in uporabo BDV-N790W BDV-N890W 1 Vsebina embalaže/nastavitev zvočnikov BDV-N890W

Prikaži več

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe PRILOGA 3 Osnovne značilnosti, ki se sporočajo za usklajevanje 1. Zgradba podatkovne zbirke Podatkovno zbirko sestavljajo zapisi, ločeni po znakovnih parih "pomik na začetek vrstice pomik v novo vrstico"

Prikaži več

Microsoft Word - Dokument1

Microsoft Word - Dokument1 Specifikacije Leto modela LETO MODELA 2019 Dimenzije in teža ŠIRINA STOJALA Pribl. 100,2 cm VELIKOST ZASLONA (PALCI, PO DIAGONALI) 65 palcev (64,5 palca) VELIKOST ZASLONA (CENTIMETRI, PO DIAGONALI) 163,9

Prikaži več

GRAFIČNA KARTICA UVOD: Grafična kartica skrbi za prikaz slike na računalniškem monitorju. VHODNI SIGNAL: Grafična kartica pošlje katodni cevi monitorj

GRAFIČNA KARTICA UVOD: Grafična kartica skrbi za prikaz slike na računalniškem monitorju. VHODNI SIGNAL: Grafična kartica pošlje katodni cevi monitorj GRAFIČNA KARTICA UVOD: Grafična kartica skrbi za prikaz slike na računalniškem monitorju. VHODNI SIGNAL: Grafična kartica pošlje katodni cevi monitorja pet ločenih signalov. Enega za nadzor moči vsakega

Prikaži več

Microsoft Word - Dokument1

Microsoft Word - Dokument1 Specifikacije Leto modela LETO MODELA 2019 Dimenzije in teža ŠIRINA STOJALA Pribl. 71,9 cm VELIKOST ZASLONA (PALCI, PO DIAGONALI) 49 palcev (48,5 palca) VELIKOST ZASLONA (CENTIMETRI, PO DIAGONALI) 123,2

Prikaži več

Microsoft Word - Dokument2

Microsoft Word - Dokument2 Specifikacije Leto modela LETO MODELA 2018 Dimenzije in teža VELIKOST ZASLONA (PALCI, PO DIAGONALI) 50 palcev (49,5 palca) VELIKOST ZASLONA (CENTIMETRI, PO DIAGONALI) 125,7 cm DIMENZIJE TELEVIZORJA BREZ

Prikaži več

Darko Pevec 1.a Informatika

Darko Pevec 1.a Informatika Darko Pevec 1.a Informatika Kazalo KAZALO...2 UVOD...3 DANAŠNJE RAZMERE...4 DSL...4 TEHNOLOGIJE XDSL...4 UPORABA HITRIH POVEZAV...5 PASOVNA ŠIRINA PRENOSA...6 NAČIN DELOVANJA XDSL TEHNOLOGIJ...6 TEHNOLOGIJA

Prikaži več

Vostro 430 Informacijski tehnični list o namestitvi in funkcijah

Vostro 430 Informacijski tehnični list o namestitvi in funkcijah O opozorilih OPOZORILO: OPOZORILO označuje možnost poškodb lastnine, telesnih poškodb ali smrti. Dell Vostro 430 List s tehničnimi informacijami o nastavitvi in funkcijah Pogled s sprednje in zadnje strani

Prikaži več

12_Video_TV

12_Video_TV TV in video naprave dr. Urban Burnik, prof. dr. Jurij Tasič Kazalo Analogna TV Digitalna TV Digitalne video naprave Prikazovalniki slike Analogna TV Rasterizacija slike Barvni prostori NTSC PAL Kompozitni

Prikaži več

innbox_f60_navodila.indd

innbox_f60_navodila.indd Osnovna navodila Komunikacijski prehod Innbox F60 SFP AC Varnostna opozorila Pri uporabi opreme upoštevajte naslednja opozorila in varnostne ukrepe. Da bi v največji meri izkoristili najnovejšo tehnologijo

Prikaži več

SLOVENIJA

SLOVENIJA KONDENZATORJI VRSTE in UPORABA Anja Pomeni besed: Kondenzator je naprava za shranjevanje električnega naboja Kapaciteta kondenzatorja pove, koliko naboja lahko hrani pri napetosti enega volta. Kapaciteta

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO DVB T, DVB C TV ključek PCTV Systems Quatro Kataloška št.: 67

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO DVB T, DVB C TV ključek PCTV Systems Quatro Kataloška št.: 67 SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 67 80 13 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO DVB T, DVB C TV ključek PCTV Systems Quatro Kataloška št.: 67 80 13 KAZALO VSEBINA PAKETA...3 NAMESTITEV IN UPORABA...3

Prikaži več

BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3

BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 Pridržujemo si pravico do sprememb tehničnih podatkov, podatkov o lastnostih izdelkov in njihovi uporabi, ki jih navaja ta priročnik, brez predhodnega obvestila. Različica

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom www.spyshop.eu Izdelku so priložena navodila v angleščini, ki poleg teksta prikazujejo tudi slikovni prikaz sestave in delovanja izdelka. Lastnosti

Prikaži več

INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ

INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ Border Memorial: Frontera de los Muertos, avtor John Craig Freeman, javno umetniško delo obogatene resničnosti,

Prikaži več

User Manual

User Manual Register your product and get support at www.philips.com/welcome LED TV series Navodila 24PHH5210 24PHT5210 24PHT5210 Vsebina 1 Vaš novi televizor 3 1.1 Pause TV in snemanje 3 1.2 EasyLink 3 2 Nastavitev

Prikaži več

Modem in krajevno omrežje Uporabniški priročnik

Modem in krajevno omrežje Uporabniški priročnik Modem in krajevno omrežje Uporabniški priročnik Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informacije v tem priročniku se lahko spremenijo brez prejšnjega obvestila. Edine garancije za HP-jeve

Prikaži več

D3GO brosura julij_mail

D3GO brosura julij_mail BREZPLAČNO Julij 2013 Televizija na prenosniku, tablici ali pametnem telefonu. Ob kavi v najljubšem baru si oglejte tekmo kar prek tablice. Seznam barov s povezavo WiFi Telemach najdete na www.d3go.si

Prikaži več

User Manual

User Manual Register your product and get support at www.philips.com/welcome Navodila Vsebina 1 Vaš novi televizor 3 1.1 EasyLink 3 2 Nastavitev 4 2.1 Preberite varnostna navodila 4 2.2 TV-stojalo in namestitev na

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini snemalnik

Navodila za uporabo Mini snemalnik Navodila za uporabo Mini snemalnik www.spyshop.eu Pred vami so navodila za pravilno uporabo mini snemalnika in opis funkcionalnosti. Lastnosti snemalnika: Naziv Mere Teža Kapaciteta spomina Snemanje Format

Prikaži več

User Manual

User Manual Register your product and get support at www.philips.com/welcome LED TV series Navodila 40PFK6300 48PFK6300 55PFK6300 Vsebina 1 Vaš novi televizor 2 Nastavitev 12 Funkcija Pause TV 3 1.1 Pause TV in snemanje

Prikaži več

Cenik Cenik paketov, ki niso več v prodaji Skupine Telemach Paketi Analogni Dvojčki (paketi niso več v prodaji) Mesečna naročnina v EUR DUO INT S....2

Cenik Cenik paketov, ki niso več v prodaji Skupine Telemach Paketi Analogni Dvojčki (paketi niso več v prodaji) Mesečna naročnina v EUR DUO INT S....2 paketov, ki niso več v prodaji Paketi Analogni Dvojčki (paketi niso več v prodaji) DUO INT S....26,75 KTV paket L 1 + internet (6 Mbps/1 Mbps) DUO INT M...37,94 KTV paket L 1 + internet (13,3 Mbps/1,5

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 S&TLabs Innovations mag. Damjan Kosec, S&T Slovenija d.d. marec 2013 S&TLabs Laboratorij za inovacije in razvoj spletnih in mobilnih informacijskih rešitev Kako boste spremenili svoj poslovni model na

Prikaži več

DES

DES Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Digitalni sistemi Vgrajeni digitalni sistemi Digitalni sistem: osebni računalnik

Prikaži več

Adaptive Sound Technology Dodatek

Adaptive Sound Technology Dodatek Adaptive Sound Technology Dodatek Prva namestitev televizorja Sistem je opremljen s funkcijo Adaptive Pregled prve namestitve Sound Technology, ki omogoča optimalno doživetje zvoka pri postavitvi več zvočnikov,

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 943577 www.conrad.si SISTEM BREZŽIČNEGA VIDEO PRENOSA PHILIPS SLV4200 Št. izdelka: 943577 1 KAZALO 1 POMEMBNE INFORMACIJE... 3 1.1 Priključitev na električno

Prikaži več

Gimnazija Bežigrad Peričeva Ljubljana OPERACIJSKI SISTEM Predmet: informatika

Gimnazija Bežigrad Peričeva Ljubljana OPERACIJSKI SISTEM Predmet: informatika Gimnazija Bežigrad Peričeva 4 1000 Ljubljana OPERACIJSKI SISTEM Predmet: informatika KAZALO 1. Uvod...3 2. Predstavitev programa Windows 98...5 3. Raziskovanje računalnika...5 4. Raziskovanje Interneta...6

Prikaži več

10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, k

10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, k 10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, ki ga sprejme antena in dodatni šum T S radijskega sprejemnika.

Prikaži več

AN-3DG20 Operation-Manual SI

AN-3DG20 Operation-Manual SI MODEL AN-3DG20 3D-OČALA ZA 3D-TELEVIZOR SHARP AQUOS PRIROČNIK ZA UPORABO Ta 3D-očala (AN-3DG20) so namenjena samo za 3D-televizorje SHARP AQUOS LCD. Za podrobnosti o nastavitvah 3D-funkcij in uživanje

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA MONTAŽO IN UPORABO : št. art. : 90 79 14 www.conrad.si Zvočniki Hercules XPS 2,1 20 Gloss Št. izdelka: 90 79 14 Navodila za uporabo so sestavni del izdelka. Vsebujejo pomembne napotke

Prikaži več

ADSL trojcek brosura_mail

ADSL trojcek brosura_mail Julij 2013 ADSL TROJČKI Telemachovi trojčki tudi pri vas doma! Vse tri storitve v enem paketu. Da bi vam zagotovili paketno storitev, ki vam je prek lastnega omrežja do sedaj nismo mogli, smo oblikovali

Prikaži več

VHF1-VHF2

VHF1-VHF2 VHF BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET VHF1: 1 CHANNEL VHF2: 2 CHANNELS NAVODILA ZA UPORABO SLO Hvala, ker ste izbrali naš BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET IBIZA SOUND. Za vašo lastno varnost, preberite ta navodila

Prikaži več

Kazalne naprave in tipkovnica Uporabniški priročnik

Kazalne naprave in tipkovnica Uporabniški priročnik Kazalne naprave in tipkovnica Uporabniški priročnik Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je zaščitena blagovna znamka družbe Microsoft Corporation v ZDA. Opomba o izdelku V

Prikaži več

NETGEAR R6250 Smart WiFi Router Installation Guide

NETGEAR R6250 Smart WiFi Router Installation Guide Blagovne znamke NETGEAR, logotip NETGEAR in Connect with Innovation so blagovne znamke in/ali registrirane blagovne znamke družbe NETGEAR, Inc. in/ali njenih povezanih družb v ZDA in/ali drugih državah.

Prikaži več

NAVODILA ZA UPORABO K01-WIFI Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shr

NAVODILA ZA UPORABO K01-WIFI Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shr NAVODILA ZA UPORABO Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta in jih shranite za prihodnjo rabo Vsebina 1. Pregled 2. Sistem 3. Prednosti 4. Upravljanje

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

NETGEAR R6100 WiFi Router Installation Guide

NETGEAR R6100 WiFi Router Installation Guide Blagovne znamke NETGEAR, logotip NETGEAR in Connect with Innovation so blagovne znamke in/ali registrirane blagovne znamke družbe NETGEAR, Inc. in/ali njenih povezanih družb v ZDA in/ali drugih državah.

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : HD AKCIJSKA KAMERA MIDLAND XTREME XTC 200 Št. izdelka:

SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : HD AKCIJSKA KAMERA MIDLAND XTREME XTC 200 Št. izdelka: SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 860750 www.conrad.si HD AKCIJSKA KAMERA MIDLAND XTREME XTC 200 Št. izdelka: 860750 1 AKCIJSKA KAMERA XTC 200 Zahvaljujemo se vam za nakup akcijske kamere

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA MONTAŽO IN UPORABO Št. art. : 750963 www.conrad.si KOMPLET ZA VIDEO NADZOR Z BARVNO KAMERO Št. artikla: 750963 Ta navodila za uporabo so priložena izdelku, kateremu so namenjena. Vsebujejo

Prikaži več

User Manual

User Manual Register your product and get support at www.philips.com/tvsupport 6703 series Navodila 43PUS6703 50PUS6703 55PUS6703 65PUS6703 Vsebina 1 Pridobite podporo 3 13 Pametni televizor 1.1 Identificirajte in

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - ads

Microsoft PowerPoint - ads Novosti pri analogni video-nadzorni opremi Junij 2012 1. Dnevno/nočna kamera ADS-CAM-K2DNC 2. Snemalniki ADS-LIGHT: ADS-0404DH ADS-0804DH ADS-1604DH ADS-0404HED ADS-CAM-K2DNC Dnevno / nočna kamera z IR

Prikaži več

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd 10028194 10029391 CS Timer 6 Spoštovani kupci, Čestitamo Vam za nakup. Prosimo, da skrbno preberete navodilo in da skrbite za nasvete o namestitvi in uporabi, da bi ste izognili tehničnim poškodbam. Za

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Zunanji LED reflektor z detektorjem gibanja Brennenstuhl Katal

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Zunanji LED reflektor z detektorjem gibanja Brennenstuhl Katal SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 57 74 69 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Zunanji LED reflektor z detektorjem gibanja Brennenstuhl Kataloška št.: 57 74 69 KAZALO TEHNIČNI PODATKI...3 SESTAVNI

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 122383 www.conrad.si ROČNI OSCILOSKOP VELLEMAN HPS140 Št. izdelka: 122383 1 KAZALO 1 MED UPORABO... 3 2 LASTNOSTI IN TEHNIČNI PODATKI... 3 3 OPIS SPREDNJE

Prikaži več

Cenik storitev KRS Analogna televizija Mesečna naročnina za paket * Cena / mesec Osnovna zelena KTV naročnina 16,53 Osnovna zelena KTV naročnina-nekod

Cenik storitev KRS Analogna televizija Mesečna naročnina za paket * Cena / mesec Osnovna zelena KTV naročnina 16,53 Osnovna zelena KTV naročnina-nekod Cenik storitev KRS Analogna televizija * Osnovna zelena KTV naročnina 16,53 Osnovna zelena KTV naročnina-nekodiran rumen paket DTV brez opreme 19,90 Naročnina osnovna analogna in digitalna TV-nekodiran

Prikaži več

Cenik storitev KRS Analogna televizija Mesečna naročnina za paket * Cena / mesec Osnovna zelena KTV naročnina 16,53 Osnovna zelena KTV naročnina-nekod

Cenik storitev KRS Analogna televizija Mesečna naročnina za paket * Cena / mesec Osnovna zelena KTV naročnina 16,53 Osnovna zelena KTV naročnina-nekod Cenik storitev KRS Analogna televizija * Osnovna zelena KTV naročnina 16,53 Osnovna zelena KTV naročnina-nekodiran rumen paket DTV brez opreme 19,90 Naročnina osnovna analogna in digitalna TV-nekodiran

Prikaži več

User Manual

User Manual Register your product and get support at 6121 series www.philips.com/welcome Navodila 65PUS6121 Vsebina 1 Predstavitev televizorja 4 10 Meni Domov 1.1 Pametni televizor 4 1.2 Galerija aplikacij 4 1.3 Filmi

Prikaži več

Navodila za pripravo spletnih oglasov

Navodila za pripravo spletnih oglasov Navodila za pripravo spletnih oglasov Gradivo pošljite na naslov spletnioglasi@finance.si. Rok oddaje: dva delovna dneva pred začetkom akcije. Zahtevajte potrditev prejema gradiva in njegovo ustreznost.

Prikaži več

Sledilna ploščica in tipkovnica Uporabniški priročnik

Sledilna ploščica in tipkovnica Uporabniški priročnik Sledilna ploščica in tipkovnica Uporabniški priročnik Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je zaščitena blagovna znamka družbe Microsoft Corporation v ZDA. Informacije v tem

Prikaži več

Microsoft Word - Dokument1

Microsoft Word - Dokument1 Specifikacije Leto modela LETO MODELA 2019 Dimenzije in teža ŠIRINA STOJALA Pribl. 99,6 cm VELIKOST ZASLONA (PALCI, PO DIAGONALI) 55 palcev (54,6 palca) VELIKOST ZASLONA (CENTIMETRI, PO DIAGONALI) 138,8

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 84 11 17 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Kataloška št.: 84 11 17 Brezžični video sistem za vzvratno vožnjo DNT RFK Integro 3.5 Kazalo Varnostni napotki...

Prikaži več

an-01-Vodoodporna_prenosna_polnilna _postaja_Powerbank_Beltrona_Camouflage_5200_mAh.docx

an-01-Vodoodporna_prenosna_polnilna _postaja_Powerbank_Beltrona_Camouflage_5200_mAh.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 130 76 00 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Vodoodporna prenosna polnilna postaja Powerbank Beltrona Camouflage 5200mAh Kataloška št.: 130 76 00 KAZALO 1.

Prikaži več

an-01-USB_digitalni_zvocniki_Logitech_S-150.docx

an-01-USB_digitalni_zvocniki_Logitech_S-150.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 91 60 80 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO USB digitalni zvočniki Logitech S-150 Kataloška št.: 91 60 80 KAZALO 1. VARNOSTNI NAPOTKI... 3 2. NASTAVITEV VAŠIH

Prikaži več

INO WinterAktion Flyer EXCLUSIV SI-1 bc.cdr

INO WinterAktion Flyer EXCLUSIV SI-1 bc.cdr EXCLUSIV VHODNA VRATA PROGRAM 2019 / 2020 Vhodna vrata iz aluminija z obojestransko prekrivnim polnilom in faktorjem toplotne izolativnosti 2 W/m K. Ustvarjena z občutkom za varnost, estetiko in ugodje.

Prikaži več

CENIK_2011_delovna verzija.xlsx

CENIK_2011_delovna verzija.xlsx CENIK v EUR (cene brez DDV) VIDEO POSTPRODUKCIJA CENIK VELJAVEN S 1. 3. 2011 obratovalni DIGITALNA MONTAŽA SLIKE 1 na uro na izmeno stroški/dan 40,00 240,00 8,28 Strojna in programska oprema: Računalnik

Prikaži več

ThiEYE i60+ 4K športna kamera Navodila za uporabo

ThiEYE i60+ 4K športna kamera Navodila za uporabo ThiEYE i60+ 4K športna kamera Navodila za uporabo Vsebina embalaže Izgled 1. Objektiv 2. Vklop/Način tipka 3. LED indikator 4. Sprožilec/Izbor tipka 5. USB vtičnica 6. Reža za Mikro SD kartico 7. Mikro

Prikaži več

NAJEM OPREME ABRAMS VIDEO PRODUKCIJA

NAJEM OPREME ABRAMS VIDEO PRODUKCIJA NAJEM OPREME ABRAMS VIDEO PRODUKCIJA NAJEM OPREME FILMSKE KAMERE: Pomembno: RED kamere so na voljo za najem samo s pomožnim operaterjem. (Snemate sami vendar pomožni operater je vedno zraven) RED SCARLET

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Avtomobilska kamera Prestigio Roadrunner 300 Kataloška št.: 1

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Avtomobilska kamera Prestigio Roadrunner 300 Kataloška št.: 1 SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 105 06 50 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Avtomobilska kamera Prestigio Roadrunner 300 Kataloška št.: 105 06 50 KAZALO 1. VSEBINA PAKETA...3 2. SESTAVNI DELI

Prikaži več

ELEKTRONIKA ŠTUDIJ ELEKTRONIKE

ELEKTRONIKA ŠTUDIJ ELEKTRONIKE ELEKTRONIKA ŠTUDIJ ELEKTRONIKE Umetni nos, Laboratorij za mikroelektroniko, FE Odprtokodni instrument, Red Pitaya, Ljubljana Senzorji krvnega tlaka, Hyb, Šentjernej Elaphe, elektronika omogoča električno

Prikaži več

postanite del prestižnega oglaševanja

postanite del prestižnega oglaševanja postanite del prestižnega oglaševanja največji TV oglasi v MESTU... Predstavljamo vam eno izmed trenutno najatraktivnejših zvrsti oglaševanja - senzacionalno oglaševanje na LED prikazovalniku oz. sistemu

Prikaži več

MIX OSO Pivka_mail

MIX OSO Pivka_mail Paketi D3i OŠO MIX Pivka Že od 31,90 EUR/mesec November 2013 Najboljša izkušnja pred televizorjem. Več kot 120 TV programov Več kot 50 radijskih programov Najboljši nabor športnih lig Programi v visoki

Prikaži več

User Manual

User Manual Register your product and get support at 7303 series www.philips.com/tvsupport Navodila 43PUS7303 50PUS7303 55PUS7303 65PUS7303 Vsebina 1 Novosti 9.4 Zaklepanje aplikacij 9.5 Upravljanje aplikacij 9.6

Prikaži več

Overview

Overview SMETARSKA VOZILA ROS ROCA Olympus nadgradnja na dvoosnem vozilu Olympus nadgradnja na triosnem vozilu Olympus Nova zasnova smetarskega vozila od Januarja 2010 Opravljen trpežnosti test je ekvivalenten

Prikaži več

Atomska spektroskopija PROSTI ATOMI VZBUJENI ATOMI Marjan Veber Metode atomske/elementne masne/ spektrometrije Elektronska konfiguracija Mg

Atomska spektroskopija PROSTI ATOMI VZBUJENI ATOMI Marjan Veber Metode atomske/elementne masne/ spektrometrije Elektronska konfiguracija Mg Atomska spektroskopija PROSTI ATOMI VZBUJENI ATOMI Metode atomske/elementne masne/ spektrometrije Elektronska konfiguracija Mg Mg e 1s 2s2p 3d 4s 3p 3s e Po dogovoru ima osnovno elektronsko stanje energijo

Prikaži več

Smart Choice_ATV_SL.pdf

Smart Choice_ATV_SL.pdf Register your product and get support at www.philips.com/welcome 19PFL3405/12 22PFL3405/12 26PFL3405/12 Uporabniški priročnik www.philips.com/support Model Serial Österreich 0810 000 205 0.07 pro Minute

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation DRŽAVNOZBORSKE VOLITVE Ljubljana, 3. 5. OGLAŠEVANJE MED INFORMATIVNIM PROGRAMOM 1 Naročnik: Stranka Ime akcije: Datum ponudbe: maj Časovni pas Št. 15'' oglasov Cena POP TV Med 24ur Popoldne 17h 10 Med

Prikaži več

4P N Vmesnik za priključitev v brezžično omrežje LAN <BRP069A41> Priročnik za montažo

4P N Vmesnik za priključitev v brezžično omrežje LAN <BRP069A41> Priročnik za montažo 4P359542-1N Vmesnik za priključitev v brezžično omrežje LAN Priročnik za montažo Vmesnik za priključitev v brezžično omrežje LAN Priročnik za montažo Domača stran: http://www.onlinecontroller.daikineurope.com

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška š

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška š SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 86 83 42 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška št.: 86 83 42 KAZALO 1. UVOD...3 2. OPOZORILO! POMEMBNI

Prikaži več

Optični priključek zasebni uporabniki Cenik Telemach Pobrežje d.d. Paketi GOLD OPTIKA Mesečna naročnina v EUR SILVER OPTIKA 32,50 DTV začetni paket +

Optični priključek zasebni uporabniki Cenik Telemach Pobrežje d.d. Paketi GOLD OPTIKA Mesečna naročnina v EUR SILVER OPTIKA 32,50 DTV začetni paket + Paketi GOLD OPTIKA SILVER OPTIKA 32,50 DTV začetni paket + digitalni sprejemnik 1 + Funkcija ZAMUJENO 72h 4 + internet (do 8 /8 Mbps) + telefonija osnovni paket 2 + D3 GO + WiFi SILVER OPTIKA (od 15. 7.

Prikaži več

LCD PANASONIC Ime Panasonic je sinonim za vrhunsko sliko že več desetletij, še iz časov katodnih cevi, kasneje vrhunskih plazem, vse do današnjih domi

LCD PANASONIC Ime Panasonic je sinonim za vrhunsko sliko že več desetletij, še iz časov katodnih cevi, kasneje vrhunskih plazem, vse do današnjih domi LCD PANASONIC Ime Panasonic je sinonim za vrhunsko sliko že več desetletij, še iz časov katodnih cevi, kasneje vrhunskih plazem, vse do današnjih dominantnih LCD zaslonov. Letošnji modeli ponujajo vse,

Prikaži več

Kratka navodila za uporabo razširjevalnika dosega WiFi AC750 model EX3800

Kratka navodila za uporabo razširjevalnika dosega WiFi AC750 model EX3800 Hiter začetek Razširjevalnik dosega WiFi AC750 Model EX3800 Začetek uporabe Razširjevalnik dosega WiFi NETGEAR doseg omrežja WiFi poveča tako, da okrepi obstoječi signal WiFi in izboljša splošno kakovost

Prikaži več

User Manual

User Manual Register your product and get support at 7304 series www.philips.com/tvsupport Navodila 43PUS7304 50PUS7304 55PUS7304 58PUS7304 65PUS7304 70PUS7304 Vsebina 1 Novosti 9.4 Zaklepanje aplikacij 9.5 Upravljanje

Prikaži več

Microsoft Word - Objava _ zavezujoče zbiranje ponudb _oprema

Microsoft Word - Objava _ zavezujoče zbiranje ponudb _oprema Upravitelj v postopkih prisilne poravnave, stečaja in likvidacije : Rok SODIN Poslovno in insolventno svetovanje, Rok Sodin s.p., Mestni trg 18, 3210 Slovenske Konjice Stečajni postopek nad: WK PROFIL

Prikaži več

PRETEKLE AKCIJE, KI NISO VEČ V PONUDBI JESENSKI TROJČEK DTV: rdeča shema INET: 12 Mbps/1 Mbps, optika: 12 Mbps/12 Mbps TELEFON: 1. št. Opcija v paketu

PRETEKLE AKCIJE, KI NISO VEČ V PONUDBI JESENSKI TROJČEK DTV: rdeča shema INET: 12 Mbps/1 Mbps, optika: 12 Mbps/12 Mbps TELEFON: 1. št. Opcija v paketu PRETEKLE AKCIJE, KI NISO VEČ V PONUDBI JESENSKI TROJČEK ET: 12 Mbps/1 Mbps, optika: 12 Mbps/12 Mbps Opcija v paketu PK, POP, HBO ali HD paket sep.12 1. mesec: 1 EUR 2. mesec: 25,00 EUR 3. - 24. mesec:

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

Optični priključek zasebni uporabniki Cenik Telemach Rotovž d.d. Telemach Tabor d.d. Paketi INTERNET OPTIKA MIX Mesečna naročnina v EUR OPTIKA NET S 6

Optični priključek zasebni uporabniki Cenik Telemach Rotovž d.d. Telemach Tabor d.d. Paketi INTERNET OPTIKA MIX Mesečna naročnina v EUR OPTIKA NET S 6 Paketi INTERNET OPTIKA MIX OPTIKA NET S 6 Mb / 6 Mb 18,30 OPTIKA NET M 12 Mb / 12 Mb 25,42 OPTIKA NET L 25 Mb / 25 Mb 33,55 OPTIKA NET XL 50 Mb / 50 Mb 45,75 OPTIKA NET XXL 80 Mb / 80 Mb 81,33 OPTIKA NET

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 973911 www.conrad.si OJAČEVALNIK SIGNALA NETGEAR WN2000RPT Št. izdelka: 973911 1 KAZALO 1 OBSEG DOBAVE... 3 2 LED PRIKAZI OJAČEVALNIKA SIGNALA... 3 3

Prikaži več

Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA

Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA Je žarnica z nitko iz volframa, okoli katere je atmosfera - prostor, ki vsebuje poleg argona in kriptona doloceno razmerje halogena

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Naravoslovnotehniška fakulteta Oddelek za tekstilstvo Sledenje pogledu (Eye tracking) Seminarska naloga pri predmetu Interaktivni

Univerza v Ljubljani Naravoslovnotehniška fakulteta Oddelek za tekstilstvo Sledenje pogledu (Eye tracking) Seminarska naloga pri predmetu Interaktivni Univerza v Ljubljani Naravoslovnotehniška fakulteta Oddelek za tekstilstvo Sledenje pogledu (Eye tracking) Seminarska naloga pri predmetu Interaktivni mediji Smer študija: Načrtovanje tekstilij in oblačil,

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

ISOFT , računalniški inženiring

ISOFT , računalniški inženiring ISOFT, računalniški inženiring Marko Kastelic s.p. Sad 2, 1296 Šentvid pri stični Spletna stran podjetja:http://www.isoft.si podjetja ISOFT Spletna stran sistema sledenja vozil track.si: http://www.track.si

Prikaži več

eUM - S40_EU

eUM - S40_EU Register your product and get support at www.philips.com/welcome 26PFL4007H/12 26PFL4007K/12 26PFL4007K/12 SL Uporabniški priročnik Vsebina 1 Začetek uporabe 3 Predstavitev televizorja 3 Tipke/lučke na

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Mednarodno oddajanje www.ctci.tv Smo Največja Mednarodna Televizijska Hiša v Rusiji Skupen odstotek gledanosti, % (vse prebivalstvo v starosti 6-54 let) #2 mesto s #4 v prvem Vodilna Neodvisna Televizijska

Prikaži več

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted 1. - 4. junij ČETRTEK, 1. 6. PETEK, 2. 6. SOBOTA, 3. 6. NEDELJA, 4. 6. 6:00 Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor 11.00 Vina sveta Na obisku redni blok 12:20 (6,0 EUR) redni blok

Prikaži več

Področje uporabe

Področje uporabe Regulator Področja uporabe Regulator DIALOG EQ je namenjen predvsem vodenju in nadziranju sistemov ogrevanja in hlajenja, lahko pa se uporabi tudi na različnih področjih avtomatizacije in inteligentnih

Prikaži več

User Manual

User Manual Register your product and get support at 4132 series www.philips.com/tvsupport Navodila 32PFS4132 32PFT4132 32PHS4132 32PHT4132 43PFS4132 43PFT4132 49PFS4132 49PFT4132 Vsebina 1 Pridobite podporo 10.4

Prikaži več

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik CNR-BTU3 Bluetooth vmesnik A. Vsebina pakiranja Bluetooth USB Adapter Bluetooth programska oprema in CD z gonilniki Navodila za uporabo in CD 1. Namestitev Bluetooth programske opreme za Windowse 1. Vstavite

Prikaži več

Microsoft Word - CNR-MPV2 Quick Guide_SI

Microsoft Word - CNR-MPV2 Quick Guide_SI Canyon multimedijski MP3 predvajalnik Artikel: CNR-MPV2 Opozorilo: Pred uporabo pozorno preberite navodila za uporabo. Podrobna navodila se nahajajo na priloženem CD mediju. Opozorilo: Pred uporabo napolnite

Prikaži več

an-01-sl-Neprava_nadzorna_kamera_z_utripajoco_LED.docx

an-01-sl-Neprava_nadzorna_kamera_z_utripajoco_LED.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 11 75 222 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Neprava nadzorna kamera z utripajočo LED Kataloška št.: 11 75 222 KAZALO PRAVILNA UPORABA... 3 VSEBINA PAKETA...

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - CAD sistemi - pletenje za pdf

Microsoft PowerPoint - CAD sistemi - pletenje za pdf ELEKTRONIKA V PLETILSTVU slabosti mehanskega nadzora pletilskih procesov dragi mehanski nadzorni sistemi počasnost in okornost delovanja težavna regulacija počasen odziv obraba, staranje (trenje, rjavenje,...)

Prikaži več

Register your product and get support at SL UPORABNIŠKI PRIROČNIK

Register your product and get support at   SL UPORABNIŠKI PRIROČNIK Register your product and get support at www.philips.com/welcome SL UPORABNIŠKI PRIROČNIK www.philips.com/support Model Serial Country Number Tariff Austria 0810 000205 0.07/min Belgium 078250145 0.06/min

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 191097 www.conrad.si LED PREMIČNA SVETILKA Z JAVLJALNIKOM GIBANJA Št. izdelka: 191097 1 KAZALO 1 NAMEN UPORABE...3 2 VARNOSTNI IN NEVARNOSTNI NAPOTKI...3

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Merilnik ogljikovega monoksida Testo Kataloška št.: 10 1

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Merilnik ogljikovega monoksida Testo Kataloška št.: 10 1 SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 10 16 57 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Merilnik ogljikovega monoksida Testo 317 3 Kataloška št.: 10 16 57 KAZALO NAMEN UPORABE...3 TEHNIČNI PODATKI...3

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 343712 www.conrad.si RADIO BUDILKA SANGEAN RCR-3 Št. izdelka: 343712 1 KAZALO 1 POMEMBNI VARNOSTNI NAPOTKI...3 2 UPRAVLJALNI ELEMENTI...4 3 LCD ZASLON...6

Prikaži več