ITS novice december 2016 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. Konec leta je tudi čas za pregled društven

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "ITS novice december 2016 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. Konec leta je tudi čas za pregled društven"

Transkripcija

1 ITS novice december 2016 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. Konec leta je tudi čas za pregled društvenih aktivnosti. Poleg same promocije inteligentnih transportnih sistemov v Sloveniji, elektronskih novic s področja ITS, sodelovanja v Network of ITS smo organizirali tudi mednarodni simpozij ISEP 2016, ki je bil uspešen iz vseh vidikov. Člani smo se v letošnjem letu udeležili strokovne ekskurzije in izmenjave izkušenj s kolegi iz Bosne in Hercegovine. Intenzivno pa se pripravljamo tudi na ISEP 2017, kamor vas vabimo, da prispevate k kvaliteti ali z referati vašega dela ali pa kot sponzorji simpozija. V kolikor ima vaša organizacija v svoji paleti zanimiv produkt ali ste v zadnjem času izvedli projekt, ki bi ga radi predstavili ostalim članom S-ITS, prosim posredujte več informacij na društveni naslov info@sits.si. Enako velja, če imate zanimivo ITS novico. Sicer pa vam ob koncu letu želim vesel december, mirne prihajajoče praznike, veliko sreče in zdravja ter obilico delovnih uspehov v prihajajočem letu. In seveda, prijetno branje novic. Lep pozdrav, Robert Rijavec Predsednik S-ITS

2 Novice članov društva S-ITS Vabilo na redni letni občni zbor ITS Slovenije V torek vas vabimo, da se udeležite rednega letnega občnega zbora našega društva, ki bo v prostorih Gostišča Julči, Zelena pot 10, Ljubljana ob 14:30. Predviden dnevni red: 1. Otvoritev občnega zbora ITS Slovenije: predsednik mag. Robert Rijavec 2. Izvolitev organov občnega zbora/delovno predsedstvo 1 član, zapisnikar 1 član, overitev zapisnika 2 člana, verifikacijska komisija 3 člani/ 3. Poročila za leto 2015 o Predsednik IO ITS Slovenije: predstavitev dela in finančno stanje; o Predsednik NO ITS Slovenije 4. Razprava in sklep o poročilih 5. Program dela in plan financiranja za leto : Uporaba članarine, ISEP Razno Obveščanje o potovalnih časih v času poletnih konic Za voznike, cestne operaterje in prometne inženirje predstavlja podatek o potovalnem času najbolj uporabno informacijo pri načrtovanju potovanja. Informacija o predvidenem potovalnem času vzdolž odseka z zgoščenim prometnim stanjem je za voznike najbolj uporabna prometna informacija, na podlagi katere lahko optimizirajo in prilagodijo svoje potovanje. DARS je z namenom informiranja voznikov v času poletnih prometnih konic tranzitnega prometa na poti na hrvaško Istro implementiral funkcionalnost obveščanja voznikov o izmerjenih potovalnih časih med Bertoki in mejnima prehodoma Sečovlje in Dragonja.

3 Podatke o potovalnih časih zagotavlja komercialni ponudnik t.i.»floating car data«podjetje Be-Mobile iz Belgije, ki sledi gospodarskim vozilom s pomočjo sledenja GPS naprav. Na zadnjem grafičnem prikazovalniku spremenljive prometno-informativne signalizacije na Bertokih je tako voznikom podana informacija o potovalnem času na dveh alternativnih poteh. Trenutno se podatki prikazujejo le za omenjeni relaciji, obstaja pa seveda možnost razširitve na ostale relacije, ki ponujajo alternativne poti ko npr. ljubljanski avtocestni obroč, alternativa proti mejnemu prehodu Sočerga itd.

4 Crocodile 2 - Nadaljevanje projekta Crocodile Skladno z uspešno izvedenim projektom Crocodile je prišla pobuda za izvedbo nadaljevanja projekta. Namen projekta Crocodile 2, ki naj bi trajal do leta 2018, je razširitev prometnih informacij v realnem času, povezanih z varnostjo cestnega prometa. To naj bi bilo doseženo s podpisom novih mednarodnih sporazumov, ki bodo urejali odziv in pristojnosti deležnikov vodenja prometa v posameznih državah. Namen je za vsako posamezno državo partnerico vzpostaviti enotno točko obveščanja, ki bi skrbela tudi za komunikacijo s sosednjimi državami in s čimer bi bilo doseženo optimalno podajanje prometnopotovalnih informacij voznikom na čezmejnih območjih. V tri-letnem projektu Crocodile je sodelovalo 10 partnerjev (Avstrija, Ciper, Češka, Nemčija, Grčija, madžarska, Italija, Poljska, Romunija in Slovenija) ter trije opazovalci (Bolgarija, Hrvaška in Slovaška). V sklopu projekta so bili obravnavani trije glavni cestni koridorji: Baltik Jadran (povezava Nemčije z Italijo in Slovenijo), Ren Donava (od Nemčije do Bolgarije) in povezava od Nemčije do Grčije, poimenovana Orient East Med (Vzhod Vzhod Sredozemlje). Skupna vrednost»krokodiljega«projekta je bila 31,4 milijona evrov, EU pa je prispevala petino (6,3 milijona evrov), državni proračuni 20,3 milijona, promotor pa 4,8 milijona evrov. Koordinator Crocodila je bil AustriaTech.

5 GoOpti za širitev zbral 4,4 milijona evrov, od tega 1,5 milijona evrov nepovratnih sredstev Evropske unije Naš član GoOpti ponuja prevoze iz različnih evropskih mest do priljubljenih letališč za sprejemljivo ceno. Podjetje je v jesenskem obdobju zbralo več kot štiri milijone evrov, ki jih bo porabilo za širitev svoje ponudbe v več evropskih mest. Način delovanja GoOpti bi lahko primerjali s storitvijo Uber za neodvisne ponudnike prevoza, saj povezuje potnike iz manjših evropskih mest, ki želijo potovati v ali iz večjih letališč. Njihova želja je ljudem, ki živijo v mestih, kjer ni mestnega letališča ali pa je eno z omejenim številom direktnih letov, zagotoviti cenovno ugoden prevoz do letališča. GoOpti z združevanjem potencialnih strank in uporabo spremenljivih cen, ki jih uvrščajo med bolj uspešne avtobusne prevoznike, ter časom odhoda, skupaj z algoritmom, ki napoveduje povpraševanje, ponuja potnikom cenejšo in bolj zeleno možnost kot je lasten prevoz. GoOpti se sedaj trudi v svoje vrste pridobiti lokalna prevozna podjetja s kombiji in mini avtobusi, ki se jih poslužujejo predvsem za poslovna potovanja in privatne skupine. Transportnim podjetjem nudijo dostop do inovativnega poslovnega modela, naših strank, orodij za upravljanje flote, enotno podporo centra in zagotovljen letni dohodek, če so predani. Za pomoč pri tej misiji je GoOpti, ki trenutno deluje v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji, Nemčiji, Avstriji, na Madžarskem in Slovaškem, zbral 4,4 milijona evrov novih sredstev. 1,5 je prejel nepovratnih sredstev Evropske unije. Nova sredstva bodo porabili za nadaljnjo širitev v več evropskih mest.

6 Predstavitev evropskega projekta SOCIALCAR - CARPOOLING Konec septembra je v ljubljanski mestni hiši potekala predstavitev projekta Social car Carpooling ter dosedanjih izkušenj, dobrih praks in priložnosti, ki jih ponuja souporaba osebnih avtomobilov (»carpooling«). Projekt SocialCar je evropski projekt programa Obzorje 2020 in se je pričel junija 2015 ter bo trajal do maja Projekt združuje mesta, občine, regije, razvijalce, programerje pametnih prometnih sistemov, prometne inženirje in uporabnike souporabe vozil iz različnih evropskih držav. Projekt si prizadeva zmanjšati pogostost voženj, kjer se v avtomobilu vozi le ena oseba. Rezultat projekta bo mobilna aplikacija za souporabo prevozov. Iskanje prevozov v aplikaciji SocialCar zajema širok nabor alternativnih prevoznih storitev, kot so souporaba avtomobila, javna kolesa, taksi prevoz, deljenje avtomobilov (»carsharing«) in jih povezuje z javnim prevozom. Projekt SocialCar tako omogoča sinergije med ponudniki običajnih in alternativnih načinov prevoza v Ljubljani in širši regiji. Vključevanje alternativnih prevoznih storitev v načrtovanje vožnje povečuje ozaveščenost voznikov in potnikov, da lahko del svojega potovanja opravijo na ta način. Za večjo zanesljivost aplikacija zagotavlja podatke v realnem času o dosegljivosti prevozov ter informacije o njihovi rezervaciji. Na dogodku je bila predstavljena tudi vizija trajnostne mobilnosti v Ljubljani in širši regiji ter nadaljnje možnosti implementacije v Ljubljani ter možnosti prihodnjega sodelovanja med različnimi deležniki na področju souporabe osebnega avtomobila. Za varno vožnjo po avtocestah Na DARSu so pripravili krajši izobraževalni film kako varno voziti po avtocesti.

7 Izmenjava podatkov o imetnikih vozniških dovoljenj znotraj EU Slovenija je vključena v omrežje RESPER, ki med članicami EU omogoča izmenjavo podatkov o imetnikih vozniških dovoljenj in podatkih o samem vozniškem dovoljenju. Podatke Slovenija izmenjuje z 21 članicami EU. Postopek preverjanja podatkov se je s tem sistemom bistveno skrajšal, saj je bilo potrebno prej za podatke zaprositi v pisni obliki. Ko imenitniki vozniških dovoljenj iz držav članic EU želijo zamenjati vozniško dovoljenje, upravne enote sedaj neposredno preverjajo podatke pri pristojnih organih držav članic EU. Prav tako pa pristojni organi držav članic preko tega sistema preverjajo podatke o veljavnosti slovenskih vozniških dovoljenj, ko želi posameznik slovensko vozniško dovoljenje zamenjati v drugi državi članici. V Sloveniji je v uporabi tudi aplikacija CBE, ki omogoča članicam EU, da na podlagi registrske tablice in datuma prekrška pridobijo podatke o vozilih, ki so registrirana v Sloveniji, in njihovih lastnikih ter o uporabnikih, ki so naredili prometni prekršek v drugi članici EU. Trenutno v druge članice EU poizveduje le policija, saj morajo redarske službe in inšpektorati še prilagoditi svoje aplikacije za povezavo s CBE.

8 Slovenci smo radi neodvisni z avtomobilom, javni promet diši le četrtini V zadnjih desetletjih se je v Sloveniji proračunska sredstva vlagalo predvsem v gradnjo avtocestnega križa, veliko manjša sredstva pa so dobile druge oblike javnega prometa. V obdobju se je začel graditi prvi avtocestni odsek med Vrhniko in Postojno. Do leta 1994 je bilo zgrajenih 139 km štiripasovnih avtocest in hitrih cest. V letu 2000 je bilo zgrajenih že 369 km avtoceste, ob vstopu Slovenije v EU približno 422 km, sedem let po vstopu v EU pa smo imeli zgrajenih že nekaj več kot 675 km avtoceste. Po dograditvi novih avtocest in hitrih cest je pot iz Lendave do Kopra približno dve uri krajša kot leta V letu 1991 smo za to pot potrebovali približno štiri ure in pol. Posledično imamo v Sloveniji vse več avtomobilov. Ob osamosvojitvi je bilo registriranih dobrih 600 tisoč osebnih avtomobilov, danes jih imamo že več kot milijon. Vse več avtomobilov pa pomeni zmanjševanje uporabe javnega prometa, ki tudi zaradi slabše infrastrukture izgublja svoje potnike. Že leta 2010 se je število potnikov v primerjavi z letom 2001 prepolovilo, od takrat do danes pa je še padlo. Število uporabnikov mestnega javnega prevoza in železniškega prometa je sicer ostalo enako kot leta 2010, za okrog 10 odstotkov pa je padlo število uporabnikov cestnih javnih linijskih prevozov.

9 Ne glede na vse višje stroške lastništva avtomobila večina Slovencev še ne razmišlja o večji uporabi javnega prevoza. V anketi, ki so jo izdelali pri Episcentru, je med anketiranci, ki imajo svoj avtomobil, razmišljanje o usmeritvi k javnemu prevozu priznala le četrtina. Preostali bodo za svoje dnevne potrebe raje še naprej uporabljali lasten avtomobil. Več kot polovica jih je kot glavni razlog navedla pomanjkanje javnega prevoza v njihovem kraju, mnogi pa so izpostavili večjo mobilnost z avtomobilom. Med tistimi, ki pa v javnem prevozu že vidijo cenejšo alternativo uporabi avtomobila, jih je največ omenilo prav stroške (49 odstotkov), gnečo na cestah (22 odstotkov), med pogostejšimi odgovori pa sta bila tudi iskanje parkirnega mesta in ekološki razlogi. (povzeto po siol.net)

10 EU in svetovne ITS novice Učinki sistema za nadzor in vodenje prometa Po implementaciji sistema za nadzor in vodenje prometa na odseku angleške avtoceste M62 leta 2013, so izvedli prve analize učinkov sistema. Zadnja dognanja tako kažejo, da so se potovalni časi po implementaciji spremenljive prometno-informativne signalizacije, preko katere prometno-odvisno omejujejo hitrost ter z uporabo odstavnega pasu v času koničnih ur, zmanjšali za 30 minut na vozilo v obdobju enega tedna. S pomočjo merilnikov prometa spremljajo število vozil, njihovo hitrost ter gostoto prometnega toka in na podlagi tega izračunavajo stopnjo prometnega stanja. Vodenje prometa glede na prometno stanje izvajajo preko grafičnih prikazovalnikov spremenljive prometno-informativne signalizacije. Investicija v vrednosti 136 mio funtov skupaj s preureditivijo odstavnega pasu se je izkazala kot upravičena. Po besedah naročnika»pametna avtocesta«pozitivno vpliva na odvijanje prometa in se kaže kot učinkovita pri prihrankih potovalnih časov. Poleg krajših potovalnih časov, se je število prometnih nesreč zmanjšalo za tretjino. Z uporabo video nadzornega sistema je nadzornikom prometa v nadzornem centru omogočeno spremljanje prometa ter hitro in učinkovito ukrepanje v primeru izrednih dogodkov.

11 Alkoholne ključavnice v avtih le vprašanje časa Lansko leto je zaradi vožnje pod vplivom alkohola na naših cestah umrlo 36 ljudi (vseh skupaj 120). Zaradi posledic vožnje pod vplivom alkohola je bilo hudo poškodovanih še 132 ljudi, 636 pa lažje. Alkohol za volanom je kljub pozitivnim spremembam v zadnjih letih, ko družba na splošno veliko odločneje obsoja takšno početje, še vedno zelo pereč dejavnik pri prometnih nesrečah. Številne države po svetu, med drugim tudi več evropskih, je že uvedlo prakso uvajanja alkoholnih ključavnic v vozila, ko vozniki povratniki ali profesionalni vozniki ne morejo zagnati motorja, ne da bi prej pihnili v napravo in dokazali, da v sapi ni prisotnega alkohola. Lani maja pa je v veljavo stopila tudi direktiva EU, ki dovoljuje vpis posebne kode 69 v vozniško dovoljenje, s čimer je članicam dovoljeno, da voznikom, ki so vozili pod vplivom alkohola, namestijo alkoholne ključavnice. Sedaj gre zares očitno tudi v Sloveniji, saj je bila v DZ sklicana okrogla miza na temo morebitne uvedbe alkoholnih ključavnic v vozila, pa tudi o poostrenem nadzoru nad alkoholiziranimi vozniki. Pričakovati je, da bodo napovedane spremembe cestne zakonodaje torej omogočile tudi tovrstne naprave, ki se jih v tujini, denimo Franciji, od letos obvezno poslužujejo pri profesionalnih voznikih za prevoz otrok, ali pa v skandinavskih državah, kjer se pri nadzoru nad posamezniki, ki so bili v preteklosti že kaznovani zaradi vožnje pod vplivom alkohola in morajo določeno testno obdobje "živeti" z alkoholno ključavnico. Volvo je že pred leti predstavil alcoguard - tovarniško nameščeno alkoholno ključavnico.

12 Boris Podbevšek iz podjetja Timtrade, kjer se z alkotesterji za različno profesionalno rabo ukvarjajo že vrsto let, opozarja, da niti alkoholne ključavnice niso stoodstotna tehnologija, saj bi jo lahko pijani voznik pretental tako, da bi mu v napravo pihnila trezna oseba. Prav tako takšne ključavnice niso poceni, na avtomobilski računalnik pa jo mora priklopiti strokovnjak. Na agenciji za varnost v prometu AVP so pred leti že izvajali raziskavo in anketo pri profesionalnih voznikih in splošni javnosti ter tehnologijo na tej podlagi označili kot zelo pozitivno pri boju proti alkoholu na cestah. Zato so ministrstvo za infrastrukturo v preteklosti že pozvali, naj Zakon o pravilih v cestnem prometu ustrezno prilagodi, da bi omogočil voznikom prekrškarjem v rehabilitacijskih programih programih zdravljenja, v kolikor bo sodišče to ocenilo, namestiti alkoholna ključavnica. Kitajci uresničili futuristično zamisel: dvignjeni avtobus že opravil testno vožnjo Pred časom smo v eni od prejšnjih številk S-ITS novic pisali o futurstični kitajski zamisli dvignjenega avtobusa, ki "nadvozijo" druga vozila. Mnogi so zamisel označili za znanstveno fantastiko, danes pa je prototip takšnega avtobusa v kitajski provinci Hebei že zapeljal na testno vožnjo. Dva metra visok "tranzitni dvignjeni avtobus" (TEB - Transit Elevated Bus) je dvignjen in precej širok ter nadvozi zastoje na cestah. Poganja ga elektrika, v svojem 21 metrov dolgem in 7,6 metra širokem trupu pa lahko prevaža 300 potnikov. Naenkrat lahko skupaj povežejo do štiri takšne avtobuse.

13 Testna vožnja je potekala na 300 metrov dolgi progi v severovzhodnem mestu Qinhuangdao. Vozilo naj bi doseglo hitrost do 60 kilometrov na uro, vozi pa po tirih, ki ležijo na straneh navadnih cest. Prednost takega vozila je, da bo prihranil veliko prostora na cesti, zaobšel pa bo lahko tudi zastoje. TEB ima iste funkcije kot podzemna železnica, a stroški izdelave predstavljajo manj kot petino stroškov izgradnje podzemne železnice. En takšen avtobus lahko nadomesti 40 navadnih avtobusov.

14 Elektrifikacija transporta tovornjakov na Švedskem Na Švedskem načrtujejo, da bodo do leta 2030 izvedli popolno elektrifikacijo transporta tovornjakov. Pred kratkim so že začeli preizkušati prvi pilotni projekt, prihodnje leto pa sledi začetek drugega projekta. Gre za neke vrste polavtonomni tovornjak, ki spominja na električni trolejbus. Električno vozilo se dotika dveh električnih žic, preko katerih z dvema drogovoma - trolama dobiva elektriko. Zato so dvokilometrski avtocestni odsek E16 elektrificirali, podobno kot pri mreži trolejbusov. Sistem so razvili pri Siemensu. Na streho devet ton težkega tovornjaka Scania-G so postavili pantograf oziroma tokovni odjemnik, ki prenaša električno energijo iz drsnega (kontaktnega) vodnika do vozila, ki vozi v realnih razmerah. Zamisel je, da bi se tovornjaki napajali z elektriko s pomočjo kontaktne mreže, ki poganja elektromotor z močjo 130 kilovatov in 1050 Nm navora. Na delih, kjer trenutno mreža ni postavljena, elektromotor energijo pridobiva iz litij-ionske baterije, ki omogoča električni doseg do treh kilometrov poti. Pilotni projekt izvajajo s tovornjakom znamke Scania, ki je opremljen tako z elektromotorjem kot standardnim SUS-motorjev na biodizel s prostornino 13 litrov. Varnost pred kibernetskimi napadi Vse več uporabnikov avtomobilov je med vožnjo povezanih s svetovnim spletom, s tem pa se, tudi če gre za povezavo preko zunanjih mobilnih telefonov ali tabličnih računalnikov, vse bolj izpostavljajo tveganju hekerskega vdora v sistem. Kot pravijo pri Harmanu, enemu izmed vodilnih proizvajalcev povezanih vozil (ang. Connected vehicles) so bila za kibernetsko varnost še pred nekaj leti

15 zaskrbljeni zgolj strokovnjaki, zdaj pa že vse bolj zanima tudi laične uporabnike avtomobilov. Glede na raziskave v nekaterih državah že 59 odstotkov kupcev skrbi, če jim lahko kdo vdre v vitalne sisteme avtomobila. Gre predvsem za strah pred "ugrabitvijo" avtomobila, ko vam nekdo denimo med običajnim poslušanjem avtoradia vdre med vožnjo v avtomobilski računalnik, prevzame nadzor nad vozilom in vam blokira zavore, izključi žaromete ali pa zgolj poveča zvok radia. Kot pravijo strokovnjaki, je resničnost drugačna, saj do sedaj še ni prišlo do nepooblaščenega vdora v avtomobil. V vse vdore, o katerih se je pred časom pisalo, so bili vpleteni strokovnjaki, ki so jih izvedli pod nadzorovanimi pogoji. Pri Harmanu so kljub temu oblikovali večplastni varnostni sistem proti vdoru v avtomobilske računalnike "5 + 1", za katerega pravijo, da je vanj nemogoče vdreti. V osrčju sistema je varna hardverska platforma, na katero je mogoče varno shraniti kriptografske ključe in varno izvajati občutljive operacije, ki so ločene od info-zabavnostnih sistemov. Naslednja stopnja je nadzor nad dostopom do spominskih medijev in zunanjih naprav, ki v bistvu določa, kdo ima dostop do česa. Če bi rad predvajalnik zgoščenk nenadoma posegal v delovanje zavor, je to vsekakor zgovorno znamenje, da je nekaj narobe. Naslednja je funkcija"sandbox", ki na novo naložene aplikacije loči od ključnih komponent sistema in jih odstrani, če se izkažejo za škodljive. Peta stopnja zaščite je sistem za zaščito omrežja, ki nadzoruje pretok informacij v in iz avtomobila in tako kot "firewall" na računalniku išče znake vdora. Končna stopnja v varnostnem sistemu je neprestana daljinska nadgradnja navigacije, upravljanja motorja, info-zabavnostnih vmesnikov in drugih različnih sistemov v avtomobilu, s čimer se zagotovi, da je avtomobil vedno zaščiten pred novimi grožnjami.

16 Prihajajoči dogodki Povabilo k oddaji referatov za simpozij ISEP 2017 v Ljubljani med 27. in 28. marcem 2017 Med 27. in 28. marcem 2017 bo v Ljubljani potekal 25. Mednarodni simpozij o elektroniki v prometu pod sloganom»storitve za mobilnost in mobilnost kot storitev«. 25. Simpozij se bo skušal osredotočiti na temo, kako ITS sisteme in storitve uporabiti kot orodje za pametno mobilnosti. V času digitalne dobe na plan prihajajo nove inovativne rešitve na področju avtomatizacije prevozov, pojavljajo se novi poslovni modeli, ki mobilnost ponujajo kot storitev. Pokazati bomo poizkušali, da inovativne storitve predstavljajo možnost za boljšo mobilnost, zlasti v jugovzhodni Evropi, kjer so slaba prometna infrastruktura in demografske razlike resne ovire za hitrejši razvoj. Cilj simpozija je promocija strateških usmeritev v integracijo in krepitev evropske raziskovalne dejavnosti na področju sonaravnega transporta v Sloveniji, drugih mladih članicah ter pridruženih in sosednjih državah. 27. marca 2017 bodo strokovnjaki z različnih področij transporta predstavljali izbrane referate v tehnični in plenarni sekciji. Referati bodo predstavljeni v zborniku simpozija. 28. marca sledi strokovna ekskurzija Pomembni datumi: 23. januar 2017 Oddaja povzetkov 27. januar 2017 Potrdilo o sprejemu članka na simpozij 27. februar 2017 Oddaja osnutka članka 14. marec 2017 Oddaja končnega članka Več informacij na ali na info@sits.si ali info@isep.si.

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Čezmejno sodelovanje Mestne občine Nova Gorica na področju trajnostne mobilnosti Vanda Mezgec, Aleksandra Torbica Mestna občina Nova Gorica Ljubljana, 2.6.2016 NOVA GORICA GORICA GORICA Kolesarska steza

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx IZHODIŠČA UREJANJA LJUBLJANSKEGA AVTOCESTNEGA OBROČA IN VPADNIH AVTOCEST Predstavitev pobude za državno prostorsko načrtovanje za ureditev ljubljanskega avtocestnega obroča in vpadnih cest ter predloga

Prikaži več

29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne

29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne 29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, 25. 4. 2019 - Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem

Prikaži več

Junij2018

Junij2018 ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. junija 2018 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 3.427 ilegalnih prehodov državne meje. Lani so obravnavali

Prikaži več

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 2015 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših

Prikaži več

(Microsoft Word - ANALIZA ANKET_So\236itje_Kr\232ko)

(Microsoft Word - ANALIZA ANKET_So\236itje_Kr\232ko) Splošno o projektu ANALIZA ANKET Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 201 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših

Prikaži več

NASLOV PREDAVANJA IME IN PRIIMEK PREDAVATELJA

NASLOV PREDAVANJA IME IN PRIIMEK PREDAVATELJA Portal e-vem obstoječe stanje in nadaljnji razvoj Jernej Baranja Ana Oblak 2 Registracija s.p. v 1 dnevu (prej 7 dni) Registracija d.o.o. v 3 dneh (prej več kot 60 dni) Brezplačna registracija s.p. in

Prikaži več

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc 1 FINANČNI NAČRT ŠTUDENTSKEGA SVETA UNIVERZE V LJUBLJANI ZA LETO 2009, ki ga je Študentski svet Univerze v Ljubljani sprejel na seji dne 14. 1. 2009 in ga pošilja Upravnemu odboru Univerze v Ljubljani

Prikaži več

Povracila-stroskov-julij-2011

Povracila-stroskov-julij-2011 POVRAČILA STROŠKOV V ZVEZI Z DELOM IN DRUGI PREJEMKI Povračila stroškov in druge prejemke v dejavnosti trgovine urejajo: Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije in Tarifna priloga h Kolektivni

Prikaži več

Sopotnik - MOL - Predstavitev - Razvoj alternativnih goriv

Sopotnik - MOL - Predstavitev - Razvoj alternativnih goriv Dosežki Mestne občine Ljubljana na področju trajnostne mobilnosti Matic Sopotnik Mestna občina Ljubljana Kako zagotoviti polnilno infrastrukturo za alternativna goriva na jedrnem TEN-T omrežju in urbanih

Prikaži več

1. JAVNA RAZPRAVA

1. JAVNA RAZPRAVA I V OKVIRU IZDELAVE CELOSTNE PROMETNE STRATEGIJE MESTNE OBČINE KOPER Januar, 2017 1. PEŠAČENJE: Spodbujanje hoje kot pomembnega potovalnega načina. Izboljšanje infrastrukture za pešce. 1A Širitev in izgradnja

Prikaži več

ITS novice avgust 2019 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripr

ITS novice avgust 2019 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripr ITS novice avgust 2019 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripravami na letošnjo strokovno ekskurzijo, ko se bomo

Prikaži več

Microsoft Word - RAZISKAVA_II._del.doc

Microsoft Word - RAZISKAVA_II._del.doc DEJAVNIKI VARNOSTI CESTNEGA PROMETA V SLOVENIJI Raziskava II. del Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani Ljubljana, avgusta 2010 Vodja raziskave: dr. Dragan Petrovec Izvajalci in avtorji:

Prikaži več

ITS novice december 2018 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. Konec leta je tudi čas za pregled društven

ITS novice december 2018 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. Konec leta je tudi čas za pregled društven ITS novice december 2018 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. Konec leta je tudi čas za pregled društvenih aktivnosti. Poleg same promocije inteligentnih transportnih

Prikaži več

Plan 2019 in ocena 2018

Plan 2019 in ocena 2018 01 Povzetek poslovnega načrta družbe Luka Koper, d. d., in Skupine Luka Koper za leto 2019 in ocena poslovanja za leto POVZETEK POSLOVNEGA A DRUŽBE, IN SKUPINE LUKA KOPER ZA LETO 2019 IN POSLOVANJA ZA

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 3. aprila 219 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 3.43 (1.35) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 22.3.2019 A8-0206/607 607 Člen 1 odstavek 1 točka 7 točka c Direktiva 2006/22/ES Člen 9 odstavek 4 4. Za lažje izvajanje ciljnih cestnih preverjanj so podatki v nacionalnem sistemu ocenjevanja tveganja

Prikaži več

untitled

untitled VSEBINA STROKOVNE PODLAGE UREJANJA JAVNEGA PROMETA V REGIJI Vizija in cilji Načrt v LUR Regijsko regulatorno telo Usmeritve Trzin, 4. 6. 9 David Krivec david.krivec@omegaconsult.si VIZIJA IN CILJI Vizija

Prikaži več

Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2016 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1

Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2016 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1 Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2016 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1 Razdelek 1: Pristop poročanja za podatke iz leta 2016 Družba Shire je 3. junija 2016 prevzela družbo

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4.

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4. ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 219 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4.313 (2.59) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več

1. TERENSKA VAJA V DOMAČEM KRAJU ŠTETJE PROMETA Datum izvedbe vaje: UVOD

1. TERENSKA VAJA V DOMAČEM KRAJU ŠTETJE PROMETA Datum izvedbe vaje: UVOD 1. TERENSKA VAJA V DOMAČEM KRAJU ŠTETJE PROMETA Datum izvedbe vaje: UVOD Velika večina ljudi si dandanes življenja brez avtomobila ne more predstavljati. Hitro napredujeta tako avtomobilska industrija

Prikaži več

Microsoft Word - INFORMACIJE NOVEMBER doc

Microsoft Word - INFORMACIJE NOVEMBER doc INFORMACIJE NOVEMBER 2014 Spoštovani! Pošiljamo Vam informacije za november. Vlada pripravlja kup dokaj neugodnih ukrepov za podjetnike (povišan davek na bančne storitve, povišan davek na zavarovalniške

Prikaži več

Slovenska Web

Slovenska Web Evropski projekt CHAMP združuje vodilna evropska mesta na področju kolesarjenja. CHAMP mesta želijo s pomočjo medsebojne primerjave najti načine za izboljšanje kolesarske politike in pridobiti nove ideje

Prikaži več

LOGO

LOGO DAVČNE IDENTIFIKACIJSKE ŠTEVILKE (TIN) Davčna številka po vsebini: 1. AT Avstrija https://www.bmf.gv.at/steuern/_start.htm ni na voljo 2. BE Belgija http://www.ibz.rrn.fgov.be/fr/registre-national/ https://www.checkdoc.be/checkdoc/homepage.do

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2018) 698 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU o izvajanju Uredbe (ES) št. 561/2006 o uskl

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2018) 698 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU o izvajanju Uredbe (ES) št. 561/2006 o uskl EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 18.10.2018 COM(2018) 698 final POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU o izvajanju Uredbe (ES) št. 561/2006 o usklajevanju določene socialne zakonodaje v zvezi s cestnim

Prikaži več

ITS novice december 2017 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. V splošnem lahko rečemo, da je bilo leto 2

ITS novice december 2017 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. V splošnem lahko rečemo, da je bilo leto 2 ITS novice december 2017 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. V splošnem lahko rečemo, da je bilo leto 2017 za podjetja s področja ITS zelo uspešno: v izvedbi

Prikaži več

Na podlagi 180. člena Statuta Mestne občine Koper (Uradne objave, št. 40/00 in 30/01) R A Z G L A Š A M O D L O K O AVTO TAKSI PREVOZIH Številka:K1053

Na podlagi 180. člena Statuta Mestne občine Koper (Uradne objave, št. 40/00 in 30/01) R A Z G L A Š A M O D L O K O AVTO TAKSI PREVOZIH Številka:K1053 Na podlagi 180. člena Statuta Mestne občine Koper (Uradne objave, št. 40/00 in 30/01) R A Z G L A Š A M O D L O K O AVTO TAKSI PREVOZIH Številka:K1053-4/2002 Datum: 13. junija 2003 ŽUPAN Boris Popovič

Prikaži več

Drugi tir KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA IN KREATIVNE REŠITVE

Drugi tir KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA IN KREATIVNE REŠITVE KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA IN KREATIVNE REŠITVE ČASOVNICA MAKETA KOPER SELITEV MAKETA LJUBLJANA MAKETA LJUBLJANA, PRIPRAVLJALNA DELA, ZAKLJUČEK IZVLEČNEGA TIRA ČASOVNICA MAKETA KOPER SELITEV MAKETA LJUBLJANA

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 29.03.2013 Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji in severni Evropi urbano kolesarstvo vsestransko podprt

Prikaži več

ISEPT'12 Template

ISEPT'12 Template Uporaba odstavnih pasov na avtocesti za vožnjo Pas za Konični Promet (PKP) mag. Ulrich Zorin, univ. dipl. inž. prom. Jan Sajovic, univ. dipl. inž. grad. DARS d. d., Družba za avtoceste v Republiki Slovenji

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation ENERGETSKO POGODBENIŠTVO (EPC) V JAVNIH STAVBAH Podpora pri izvajanju energetske prenove stavb na lokalni ravni z mehanizmom energetskega pogodbeništva 12.10.2016, LJUBLJANA NIKO NATEK, KSSENA Projekt

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 28. februarja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnava

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 28. februarja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnava ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 28. februarja 19 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 611 (453) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 S&TLabs Innovations mag. Damjan Kosec, S&T Slovenija d.d. marec 2013 S&TLabs Laboratorij za inovacije in razvoj spletnih in mobilnih informacijskih rešitev Kako boste spremenili svoj poslovni model na

Prikaži več

Impact assessment Clean 0808

Impact assessment  Clean 0808 EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 13.9.2017 SWD(2017) 501 final DELOVNI DOKUMENT SLUŽB KOMISIJE POVZETEK OCENE UČINKA Spremni dokument k predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o Agenciji EU za kibernetsko

Prikaži več

Gradbeništvo kot Industrija 4.0

Gradbeništvo kot Industrija 4.0 Povzetek: Kot vse druge panoge se mora gradbeništvo modernizirati Industrija 4.0 koncept, ki daje modernizaciji okvir, motivacijo, zagon Industrija 4.0 je stapljanje fizičnega in digitalnega sveta Gradbeništvo

Prikaži več

JAVNI RAZPIS ZA PRILAGOJENI PREVOZ TEŽKO GIBALNO OVIRANE DIJAKINJE V ŠOLO ZA ŠOLSKO LETO 2018/2019 Naročnik: ŠOLSKI CENTER ŠENTJUR Cesta na kmetijsko

JAVNI RAZPIS ZA PRILAGOJENI PREVOZ TEŽKO GIBALNO OVIRANE DIJAKINJE V ŠOLO ZA ŠOLSKO LETO 2018/2019 Naročnik: ŠOLSKI CENTER ŠENTJUR Cesta na kmetijsko JAVNI RAZPIS ZA PRILAGOJENI PREVOZ TEŽKO GIBALNO OVIRANE DIJAKINJE V ŠOLO ZA ŠOLSKO LETO 2018/2019 Naročnik: ŠOLSKI CENTER ŠENTJUR Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230 Šentjur matična številka: 1214438000 davčna

Prikaži več

INFORMACIJE MAREC 2017

INFORMACIJE MAREC 2017 INFORMACIJE MAREC 2017 NOVICE Zakon o pokojninsko invalidskem zavarovanju STATISTIČNI PODATKI Spoštovani! V februarju 2017 ni bilo veliko novosti na področju davkov, financ in računovodstva, na nekaj sprememb

Prikaži več

Program dela NO za leto 2009

Program dela NO za leto 2009 Na podlagi 41. člena statuta občine Mirna Peč ter 12. in 13. člena Poslovnika nadzornega odbora občine Mirna Peč, je Nadzorni odbor občine Mirna Peč na svoji 9. seji, dne 15.12.2008 in 3. korespondenčni

Prikaži več

Številka: /2019 Datum: OBČINSKI SVET OBČINE KANAL OB SOČI ZADEVA: Obravnava predloga Odredbe o uvedbi časovno omejenega parkiranj

Številka: /2019 Datum: OBČINSKI SVET OBČINE KANAL OB SOČI ZADEVA: Obravnava predloga Odredbe o uvedbi časovno omejenega parkiranj Številka: 9000-0005/2019 Datum: 22. 5. 2019 OBČINSKI SVET OBČINE KANAL OB SOČI ZADEVA: Obravnava predloga Odredbe o uvedbi časovno omejenega parkiranja na javnih parkiriščih v Občini Kanal ob Soči - predlog

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 11.12.2013 Andrej Klemenc, Regionalni center za okolje Pisarna Ljubljana Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji

Prikaži več

1. stran od 8 Subscribe Share Past Issues Tra E-časopis Številka 3, februar 2015 Pripravljeni na start! Čez nekaj tednov bo v Sloveniji 33 šol igralo Prometno kačo. Cilj prometne kače je spodbuditi otroke

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INFORMATIKA Tečaj za višjega gasilca OGZ PTUJ 2017 PRIPRAVIL: ANTON KUHAR BOMBEK, GČ VSEBINA TEORETIČNA PREDAVANJA INFORMACIJSKI SISTEMI SISTEM OSEBNIH GESEL IN HIERARHIJA PRISTOJNOSTI PRAKTIČNE VAJE ISKANJE

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Trajnostni razvoj družbe BTC Tomaž Damjan Ljubljana, 23.10.2013 BTC v številkah Družba BTC je uspešno izvedla premik na trajnostno in zeleno področje z željo ustvariti boljšo prihodnost za obiskovalce,

Prikaži več

31999L0037_001sl

31999L0037_001sl 07/Zv. 4 351 31999L0037 1.6.1999 URADNI LIST EVROPSKIH SKUPNOSTI L 138/57 DIREKTIVA SVETA 1999/37/ES z dne 29. aprila 1999 o dokumentih za registracijo vozil SVET EVROPSKIH SKUPNOSTI JE ob upoštevanju

Prikaži več

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 22.3.2019 A8-0206/577 577 Uvodna izjava 9 e (novo) (9e) Zaradi nespoštovanja pravil o ustanavljanju podjetij za mednarodni cestni prevoz nastajajo razlike na notranjem trgu, povečuje pa se tudi nelojalna

Prikaži več

(IZVLEČEK ZA VLAGATELJE)

(IZVLEČEK ZA VLAGATELJE) Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana T: 01 478 82 72 F: 01 478 87 54 E: gp.mzp@gov.si Izvleček pravnih podlag zakona in pravilnika, ki vplivajo na uveljavljanje pravic do subvencioniranega prevoza dijakov

Prikaži več

untitled

untitled EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 16.12.2014 C(2014) 9982 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE z dne 16.12.2014 o odobritvi nekaterih elementov Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 P R A V I L A OBNAŠANJA ZA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI IN DISCIPLINE NA VAROVANEM OBMOČJU TOVARNE TKI HRASTNIK, d.d. na naslovu C. 1. maja 33, Hrastnik. S temi pravili morajo biti seznanjeni in jih upoštevati

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Pridelava in poraba žita v Sloveniji, Svetu in EU Marjeta Bizjak Direktorat za kmetijstvo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ljubljana, 25. 11. 2015 Vsebina Splošni podatki o kmetijstvu

Prikaži več

NASLOV PREDAVANJA IME IN PRIIMEK PREDAVATELJA

NASLOV PREDAVANJA IME IN PRIIMEK PREDAVATELJA PODATKI VLADNIH INFORMACIJSKIH SISTEMOV MED ZAHTEVAMI PO JAVNI DOSTOPNOSTI IN VAROVANJEM V ZAPRTIH SISTEMIH mag. Samo Maček, mag. Franci Mulec, mag. Franc Močilar UVOD Razvrščanje dokumentov: odprta družba,

Prikaži več

Anketa o prometu v Občini Škofja Loka Spoštovani! Občina Škofja Loka izdeluje Celostno prometno strategijo Občine Škofja Loka (CPS). Da bo CPS Občine Škofja Loka čim bolj prilagojena zahtevam in željam

Prikaži več

ITS novice julij 2015 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripra

ITS novice julij 2015 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripra ITS novice julij 2015 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripravami na letošnjo strokovno ekskurzijo, ki jo bomo imeli

Prikaži več

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx TVOJA PRVA ZAPOSLITEV EURES Pogosta vprašanja Splošno Kje najdem informacije o programu Tvoja prva zaposlitev Eures? Informacije lahko prenesete z Euresovega portala na naslovu http://eures.europa.eu ali

Prikaži več

Sklep Sveta z dne 16. junija 2011 o podpisu in sklenitvi Sporazuma med Evropsko unijo in Medvladno organizacijo za mednarodni železniški promet o pris

Sklep Sveta z dne 16. junija 2011 o podpisu in sklenitvi Sporazuma med Evropsko unijo in Medvladno organizacijo za mednarodni železniški promet o pris 23.2.2013 Uradni list Evropske unije L 51/1 II (Nezakonodajni akti) MEDNARODNI SPORAZUMI SKLEP SVETA z dne 16. junija 2011 o podpisu in sklenitvi Sporazuma med Evropsko unijo in Medvladno organizacijo

Prikaži več

ZAVAROVANJA MOTORNIH VOZIL 2015

ZAVAROVANJA MOTORNIH VOZIL 2015 ZAVAROVANJA MOTORNIH VOZIL 215 ZAVAROVANJA MOTORNIH VOZIL 215 Ljubljana, april 215 Izdajatelj: SLOVENSKO ZAVAROVALNO ZDRUŽENJE, GIZ Železna cesta 14 p. p. 2512 SI - 1 LJUBLJANA Telefon: (+386 1) 473 56

Prikaži več

Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad - Ljubljana Ptujska ulica 6, 1000 Ljubljana STATISTIKA REGISTRIRANIH VOZIL V REPUBLIKI SLOVENIJI PROJEKTNA

Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad - Ljubljana Ptujska ulica 6, 1000 Ljubljana STATISTIKA REGISTRIRANIH VOZIL V REPUBLIKI SLOVENIJI PROJEKTNA Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad - Ljubljana Ptujska ulica 6, 1000 Ljubljana STATISTIKA REGISTRIRANIH VOZIL V REPUBLIKI SLOVENIJI PROJEKTNA NALOGA Mentor: Andrej Prašnikar (tehnično komuniciranje)

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / 18. 8. 2017 / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja dolžina: - motorno vozilo razen avtobusa 12,00 m -

Prikaži več

Aktualni izzivi informacijske družbe

Aktualni izzivi informacijske družbe REPUBLIKA SLOVENIJA www.mvzt.gov.si, e: gp.mvzt@gov.si Kotnikova 38, 1000 Ljubljana t: 01 478 4600, f: 01 478 4719 Aktualni izzivi informacijske družbe Dr. Davorka Šel 29.5.2009 1 Vloga Direktorata za

Prikaži več

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 27.6.2018 A8-0206/142 142 Člen 2 odstavek 2 pododstavek 1 Države članice točk (b) in (c) prvega pododstavka člena 3(1) Direktive 96/71/ES ne uporabljajo za voznike v sektorju cestnega prometa, ki so zaposleni

Prikaži več

ENV2:

ENV2: . Kazalo. KAZALO.... UVOD... 3. ANALIZA POPULACIJE DRŽAV EU...5 4. VSEBINSKE UGOTOVITVE...8 5. LITERATURA... . Uvod Vir podatkov za izdelavo statistične naloge je Eurostat ali Statistični urad Evropske

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 Prejemnik: delegacije Št. predh. dok.: 14755/17 Zadeva:

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

Erasmus+ mag. Robert Marinšek

Erasmus+ mag. Robert Marinšek Erasmus+ mag. Robert Marinšek Program Erasmus+ Uredba št. 1288/2013 (11. dec. 2013) Področje izobraţevanja, usposabljanja, športa in mladine trajanje: 2014 2020 proračun: 14,7 G Pričakovanja: >4 M mobilnosti

Prikaži več

21. usposabljanje tehničnega asfalterskega kadra 2017

21. usposabljanje tehničnega asfalterskega kadra 2017 Organizator Pokrovitelj 21. USPOSABLJANJE TEHNIČNEGA ASFALTERSKEGA KADRA mag. Slovenko Henigman predsednik ZAS ZAG, 15. in 16. marec 2017 Vsebina predstavitve Asfalterska industrija v Evropi kje so poudarki?

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - prezentacija Bo\236a [Zdru\236ljivostni na\350in])

(Microsoft PowerPoint - prezentacija Bo\236a [Zdru\236ljivostni na\350in]) POSLOVNA KONFERENCA: DAN JAVNO-ZASEBNEGA PARTNERSTVA: PRAKSE IN POSLOVNE PRILOŽNOSTI PROJEKTOV IZGRADNJE PREDSTAVITEV PROJEKTA IN ZAKLJUČKOV FOKUSNIH SKUPIN MAG. Boža Loverčič Špacapan Ljubljana, 11. junij

Prikaži več

ZAVAROVALNA HIŠA LUIČ D.O.O.

ZAVAROVALNA HIŠA LUIČ D.O.O. POVZETEK POROČILA ZA POSLOVNO LETO 2012 ČRNOMELJ 2012 KAZALO 1. OSEBNA IZKAZNICA ZAVAROVALNE HIŠE LUIČ D.O.O 2. PREDSTAVITEV DRUŽBE 3. ZAVAROVANJA 4. DEJAVNOSTI 5. POROČILO O POSLOVANJU ZA POSLOVNO LETO

Prikaži več

Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, Število objav: 6 Tiskani mediji: 0 Splet: 4 Radijske postaje: 2 Televizijsk

Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, Število objav: 6 Tiskani mediji: 0 Splet: 4 Radijske postaje: 2 Televizijsk Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, 6. 06. 202 Število objav: 6 Tiskani mediji: 0 Splet: 4 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Javni sklad

Prikaži več

ŠKODA SUPERB INFORMATIVNI CENIK ZA MODELSKO LETO 2020 Cene Motorne različice Serijska oprema

ŠKODA SUPERB INFORMATIVNI CENIK ZA MODELSKO LETO 2020 Cene Motorne različice Serijska oprema ŠKODA SUPERB INFORMATIVNI CENIK ZA MODELSKO LETO 2020 Cene Motorne različice Serijska oprema Datum izdaje: 26.6.2019 Veljavnost cen od: 26.6.2019 Informativni cenik modelsko leto 2020 Modeli MPC* z bencinskimi

Prikaži več

KOLESA Z ELEKTRIČNIM MOTORJEM Kolesarjenje je dobro za telo in dušo. Med kolesarjenjem imate bistveno boljši razgled, kot če se odpravite na pot z avt

KOLESA Z ELEKTRIČNIM MOTORJEM Kolesarjenje je dobro za telo in dušo. Med kolesarjenjem imate bistveno boljši razgled, kot če se odpravite na pot z avt KOLESA Z ELEKTRIČNIM MOTORJEM Kolesarjenje je dobro za telo in dušo. Med kolesarjenjem imate bistveno boljši razgled, kot če se odpravite na pot z avtom. Razen tega boste privarčevali tudi nekaj energije

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Better Integrate. Open. Innovate. Roland Petek, COO, Better by Marand 30 let izkušenj v ZIT 150 zaposlenih 18M EUR letnega prometa Rešitve v zdravstvu platforme, orodja, aplikacije Stranke v 15 državah

Prikaži več

REKE (SE) POVEZUJEJO, KAJ PA MI? Mednarodna konferenca za aktivno vključevanje prebivalstva v celovito upravljanje z vodami (IKEW) v Ljubljani glasilo

REKE (SE) POVEZUJEJO, KAJ PA MI? Mednarodna konferenca za aktivno vključevanje prebivalstva v celovito upravljanje z vodami (IKEW) v Ljubljani glasilo REKE (SE) POVEZUJEJO, KAJ PA MI? Mednarodna konferenca za aktivno vključevanje prebivalstva v celovito upravljanje z vodami (IKEW) v Ljubljani glasilo projekta SPARE APRIL 2018 saso.santl@izvrs.si http://www.alpine-space.eu/projects/spare/en/home

Prikaži več

Novi SEAT Tarraco.

Novi SEAT Tarraco. Novi SEAT Tarraco. Tehnični podatki. 1.5 EcoTSI 150 KM (110 kw) 2.0 EcoTSI 190 KM (140 kw) ACT DSG-7 4Drive Start/Stop 2.0 TDI 150 KM (110 kw) 2.0 TDI 190 KM (140 kw) CR DSG-7 4Drive Start/Stop Motor CR

Prikaži več

LISTINA »OBČINA PO MERI INVALIDOV« MESTNI OBČINA NOVA GORICA

LISTINA »OBČINA PO MERI INVALIDOV« MESTNI OBČINA NOVA GORICA OBRAZLOŽITEV ZA PODELITEV LISTINE "OBČINA PO MERI INVALIDOV" ZA LETO 2012 MESTNI OBČINI NOVA GORICA Spoštovani svečani zbor! Prisrčen pozdrav v imenu Projektnega sveta»občina po meri invalidov«zveze delovnih

Prikaži več

Titelfolie. Lorem ipsum dolor sit amet, consecteluer iguat eget dolor y consetateur. Aenea, lorem ipsum, sit ligula. Arial, 18 pt, bold.

Titelfolie. Lorem ipsum dolor sit amet, consecteluer iguat eget dolor y consetateur. Aenea, lorem ipsum, sit ligula. Arial, 18 pt, bold. PERFECT CAR INTERIOR Novem Predstavitev podjetja PERFECT CAR INTERIOR 1) Vizija Strategija Vrednote Dejstva in podatki Kupci in reference Ponudba storitev Kariera Naša obljuba Stran 2 Vizija Strategija

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Uredbe o davčni

Prikaži več

V

V 3. /redna/ seja občinskega sveta Januar 2015 PREDLOG OKVIRNEGA INFORAMTIVNEGA PROGRAMA DELA OBČINSKEGA SVETA OBČINE LENDAVA V LETU 2015 GRADIVO PRIPRAVIL: mag. Anton BALAŽEK, Župan Polgármester PREDLAGATELJ:

Prikaži več

Culture Programme (2007 – 2013)

Culture Programme (2007 – 2013) USTVARJALNA EVROPA (2014 2020) Podprogram Kultura Razpis za zbiranje predlogov: Razpis za zbiranje predlogov EACEA 34/2018: podpora za projekte evropskega sodelovanja 2019 OPOZORILO: Izvajanje tega razpisa

Prikaži več

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto STRATEGIJA Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO No

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto STRATEGIJA Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO No inženiring Novo mesto STRATEGIJA 2011-2015 Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO 2011-2015 Novo mesto, februar 2011 inženiring Novo mesto STRATEGIJA 2011-2015 Stran:2/9 1

Prikaži več

Promotion of Health at the Workplace

Promotion of Health at the Workplace SIMPOZIJ VARNO IN ZDRAVO DELO PRIMER DOBRE PRAKSE ZDRAVA DELOVNA MESTA ZA VSE GENERACIJE PROMOCIJA DUŠEVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V POLICIJI VEDENIK LEON Ministrstvo za notranje zadeve

Prikaži več

Dolgoročna zanesljivost.

Dolgoročna zanesljivost. Dolgoročna zanesljivost. WWW.OKTRUCKS.COM OK TRUCKS: IVECO nudi celovito ponudbo rabljenih vozil najboljših blagovnih znamk skupaj z vseobsegajočimi storitvami in poslovnimi rešitvami. O nas OK TRUCKS

Prikaži več

VABILO IN GRADIVO ZA LOČENO ZASEDANJE IN GLASOVANJE IMETNIKOV PREDNOSTNIH DELNIC RAZREDA A NA 32. SKUPŠČINI DRUŽBE HRANILNICE LON, D.D., KRANJ V Kranj

VABILO IN GRADIVO ZA LOČENO ZASEDANJE IN GLASOVANJE IMETNIKOV PREDNOSTNIH DELNIC RAZREDA A NA 32. SKUPŠČINI DRUŽBE HRANILNICE LON, D.D., KRANJ V Kranj VABILO IN GRADIVO ZA LOČENO ZASEDANJE IN GLASOVANJE IMETNIKOV PREDNOSTNIH DELNIC RAZREDA A NA 32. SKUPŠČINI DRUŽBE HRANILNICE LON, D.D., KRANJ V Kranju, dne 10. novembra 2017 Uprava Hranilnice LON d.d.,

Prikaži več

ROSEE_projekt_Kolesarji

ROSEE_projekt_Kolesarji SEMINAR/DELAVNICA V OKVIRU PROJEKTA MOBILE2020 VARNOST KOLESARJEV IN KOLESARSKEGA PROMETA Ljubljana, 27. 3. 2013, Grand hotel Union ROSEE: Road safety in SouthEast Europe Predstavitev projekta mag.jure

Prikaži več

PKP projekt SMART WaterNet_Opis

PKP projekt SMART WaterNet_Opis PKP projekt SMART WaterNet Po kreativni poti do znanja (PKP) opis programa Program Po kreativni poti do znanja omogoča povezovanje visokošolskih zavodov s trgom dela in tako daje možnost študentom za pridobitev

Prikaži več

Zbor vodnikov Planinske zveze Slovenije, je na podlagi 12

Zbor vodnikov Planinske zveze Slovenije, je na podlagi 12 Zbor vodnikov Planinske zveze Slovenije, je na podlagi 12. člena Pravilnika o organiziranosti vodnikov Planinske zveze Slovenije, dne 29. 11. 2003 sprejel in 21. 11. 2008 potrdil spremembe ter Zbor predstavnikov

Prikaži več

PROGRAM DELA_vsebina_finance_2019

PROGRAM DELA_vsebina_finance_2019 PROGRAM DELA 2019 TEKMOVANJA 2019 ODBOJKA TEKOČA TEKMOVANJA, SEZONA 2018/2019 DRŽAVNO PRVENSTVO IN POKALNO TEKMOVANJE MOŠKI ŽENSKE POKAL SLOVENIJE POKAL SLOVENIJE 1. DOL 1A. DOL 2. DOL 1B. DOL 3. DOL VZHOD

Prikaži več

Šestnajsta redna letna skupščina delničarjev Sklepi 16. redne skupščine delničarjev z dne, 13. julija 2010 Na podlagi določil Pravil Ljubl

Šestnajsta redna letna skupščina delničarjev Sklepi 16. redne skupščine delničarjev z dne, 13. julija 2010 Na podlagi določil Pravil Ljubl Šestnajsta redna letna skupščina delničarjev - 13.7.2010 Sklepi 16. redne skupščine delničarjev z dne, 13. julija 2010 Na podlagi določil Pravil Ljubljanske borze, d.d., Ljubljana in veljavne zakonodaje

Prikaži več

ITS novice april 2016 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Konec meseca marca smo izpeljali že 24. mednarodni simpozij ISEP. Predstavljeni so bili zanimivi

ITS novice april 2016 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Konec meseca marca smo izpeljali že 24. mednarodni simpozij ISEP. Predstavljeni so bili zanimivi ITS novice april 2016 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Konec meseca marca smo izpeljali že 24. mednarodni simpozij ISEP. Predstavljeni so bili zanimivi referati udeležencev s področja Slovenije in okoliških

Prikaži več

Poročilo o letnih računovodskih izkazih Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo za proračunsko leto 2010 z odgovori Ag

Poročilo o letnih računovodskih izkazih Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo za proračunsko leto 2010 z odgovori Ag 15.12.2011 Uradni list Evropske unije C 366/63 POROČILO o letnih računovodskih izkazih Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo za proračunsko leto 2010 z odgovori Agencije

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema:

Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema: Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema: 9. avgust 2017 Prejemnik: Št. dok. Kom.: Zadeva: za

Prikaži več

ŠTEVCI PROMETA IN NJIHOVA UPORABA ZA NAMENE STATISTIK ČRT GRAHONJA

ŠTEVCI PROMETA IN NJIHOVA UPORABA ZA NAMENE STATISTIK ČRT GRAHONJA ŠTEVCI PROMETA IN NJIHOVA UPORABA ZA NAMENE STATISTIK ČRT GRAHONJA Navdih Poizvedovanje po BD podatkovnih virih, ki imajo časovno dimenzijo in so dostopni. Večji promet pomeni večje število dobrin in močnejšo

Prikaži več

Protokoli v računalniškem komuniciranju TCP, IP, nivojski model, paket informacij.

Protokoli v računalniškem komuniciranju TCP, IP, nivojski model, paket informacij. Protokoli v računalniškem komuniciranju TCP, IP, nivojski model, paket informacij. Protokoli - uvod Protokol je pravilo ali zbirka pravil, ki določajo načine transporta sporočil po računalniškem omrežju

Prikaži več

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“ MANAGEMENT MESTNEGA SREDIŠČA Projekt oživljanja starega mestnega jedra MMS v Kopru Jana Tolja, svetovalka župana Mestna občina Koper Management mestnih središč NAKUPOVALNA SREDIŠČA Po letu 2000 ogromen

Prikaži več

Macoma katalog copy

Macoma katalog copy POSLOVNE APLIKACIJE PO ŽELJAH NAROČNIKA Poročilni sistem Finance in kontroling Poprodaja Podatkovna skladišča Prodaja Proizvodnja Obstoječi ERP Partnerji Implementacija rešitev prilagojena po željah naročnika

Prikaži več

(Microsoft Word - Uredba_o_vi\232ini_povra\350il_stro\232kov_v_zvezi_z_delom_in_drugih_dohodkov_ki_se_ne_v\232tevajo_v_dav\350no_osnovo.doc)

(Microsoft Word - Uredba_o_vi\232ini_povra\350il_stro\232kov_v_zvezi_z_delom_in_drugih_dohodkov_ki_se_ne_v\232tevajo_v_dav\350no_osnovo.doc) UREDBA o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja neuradno prečiščeno besedilo Uradna lista RS, št. 140/06 (29.12.2006) in 76/08 (25.07.2008). Datum veljavnosti in uporabe:

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Matjaž Česen Fouad Al Mansour Koliko je Slovenija do sedaj izboljšala energetsko učinkovitost in kam jo to uvršča v EU? Seminar:»Ali je Slovenija uspešna pri izvajanju ukrepov energetske učinkovitosti?«rcp-ijs,

Prikaži več

Microsoft Word Januarske novice S-ITS_verdana.docx

Microsoft Word Januarske novice S-ITS_verdana.docx S-ITS novice januar 2012 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, ob začetku novega leta v imenu društva S-ITS vsem članom in vam najbližjim želim veliko zdravja, veselja in delovnega elana v upanju, da bomo tudi

Prikaži več

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke,

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, d. d., Dunajska cesta 65, Ljubljana vodja projekta:

Prikaži več

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: Faks: E naslov: RAZPIS ZA SOFINA

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: Faks: E naslov:   RAZPIS ZA SOFINA VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: +386 4 277 21 45 Faks: +386 4 277 21 18 E naslov: info@bc-naklo.si www.bc-naklo.si RAZPIS ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI ŠTUDENTOV Z NAMENOM PRAKSE V TUJINI

Prikaži več

Status Erasmus študenta je povezan s pogoji, ki jih mora izpolnjevati bodisi študent, bodisi institucija

Status Erasmus študenta je povezan s pogoji, ki jih mora izpolnjevati bodisi študent, bodisi institucija JAVNI RAZPIS ZA ZBIRANJE KANDIDATOV ZA MOBILNOST ŠTUDENTOV Z NAMENOM ŠTUDIJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ v študijskem letu 2019/2020 1 NAZIV IN SEDEŽ IZVAJALCA JAVNEGA RAZPISA Izvajalec javnega razpisa

Prikaži več