ITS novice april 2016 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Konec meseca marca smo izpeljali že 24. mednarodni simpozij ISEP. Predstavljeni so bili zanimivi

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "ITS novice april 2016 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Konec meseca marca smo izpeljali že 24. mednarodni simpozij ISEP. Predstavljeni so bili zanimivi"

Transkripcija

1 ITS novice april 2016 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Konec meseca marca smo izpeljali že 24. mednarodni simpozij ISEP. Predstavljeni so bili zanimivi referati udeležencev s področja Slovenije in okoliških držav. Dogodek je ponovno pokazal, kako pomembna so skupna druženja in mreženje strokovnjakov s področja inteligentnih transportnih sistemov. V domačem delu novic je kratka predstavitev letošnjega ISEP-a, govorimo tudi o aktivnostih naših članov. Mednarodne novice govorijo o dosežkih s področja ITS v svetu. V teku so tudi že pogovori o letošnji strokovni ekskurziji, ki jo bomo predvidoma izvedli v mesecu septembru. Idej je veliko, vsebina ekskurzije pa naj zaenkrat ostane skrivnost. Bo pa poučna, kot vse do sedaj. Kot ste že vajeni, vas tudi tokrat vabim k aktivnemu sodelovanju pri pripravi društvenih novic s predstavitvijo vaših izdelkov ali projektov, ki ste jih izvedli s področja inteligentnih transportnih sistemov. Vaše prispevke prosim pošljite na info@sits.si. Lep pozdrav, Robert Rijavec Predsednik S-ITS

2 Novice članov društva S-ITS 24. mednarodni simpozij o elektroniki v prometu pod naslovom»its za smotrno porabo energije«- ISEP 2016 Slovensko društvo za inteligentne transportne sisteme je v sodelovanju z Elektrotehniško zvezo Slovenije pod pokroviteljstvom GH Holdinga in Thalesa 29. in 30. marca 2016 v Ljubljani organiziralo 24. mednarodni simpozij o elektroniki v prometu ISEP 2016, pod sloganom»inteligentni transportni sistemi za smotrno porabo energije«. Simpozij sta z govorom dobrodošlice odprla mag. Robert Rijavec, predsednik slovenskega društva za inteligentne transportne sisteme ter mag. Rudi Zorko, predsednik elektrotehniške zveze Slovenije. Letošnjega simpozija se je udeležilo preko 50 delegatov iz 5 držav, ki so se osredotočili na pomen načrtovanja, razvoja in uporabe inovativnih tehnologij prometne infrastrukture in prometnih sredstev z namenom sinergije med različnimi aplikacijami telematike, ki uporabnikom zagotovijo ključne informacije v realnem času. Inteligentni transportni sistemi in storitve se namreč z bliskovito hitrostjo razvijajo in razširjajo za vse vrste prevoza po vsej Evropi. Cilj simpozija je promocija strateških usmeritev v integracijo in krepitev evropske raziskovalne dejavnosti na področju sonaravnega transporta v Sloveniji, drugih mladih članicah ter pridruženih in sosednjih državah.

3 Prvi dan kongresa so domači in tuji strokovnjaki predstavili 20 zanimivih referatov iz področja cestnega, železniškega in vodnega prometa. Mag. Robert Rijavec je predstavil referat na temo vključitve javnosti za zagotovitev boljšega upravljanja z ITS sistemi. G. Boban Đorđević s fakultete za pomorstvo in promet v Portorožu je govoril o ključnih kazalcih merjenja vpliva ITS sistemov na promet. Boris Kamin iz GH Holdinga je predstavil implementacijo ERTMS/ETCS sistema v Sloveniji. Naš član, mag. Savin Gorup iz podjetja Asist je predstavil opremo predora Sten pri Škofja loki, enega od zadnjih gradbenih dosežkov na slovenski državni cestni mreži. Igor Ritonja iz slovenskih železnic je govoril o vzpostavitvi sistema ERTMS na progi med Grosupljem in Kočevjem. Mikhail Sysoev s fakultete za elektrotehniko v Ljubljani je predstavil metodologijo določevanje načina vožnje na podlagi kontekstualnih podatkov. Siniša Husnjak iz zagrebške fakultete za promet je predstavil možnost meritev karakteristik prometnega toka s pomočjo mobilnih telefonov.

4 Drugi dan simpozija je bil namenjen obisku nadzornega centra predora Karavanke na Hrušici. Boštjan Smrdelj, vodja nadzornega centra DARS nam je predstavil aktivnosti nadzornega centra, ki upravlja z najdaljšim slovenskim enocevnim predorom dolžine 7864 m.

5 Podrobno smo so ogledali tudi delovanje sistema termovizije, ki skrbi za pregled pregretosti tovornih vozil pred vstopom v sam predor. Mednarodni simpozij ISEP 2016 se je ponovno izkazal za zelo pomemben dogodek za mreženje ITS strokovnjakov Slovenije in sosednjih držav, z vzpostavitvijo poslovnih in osebnih stikov med starejšimi in mlajšimi obiskovalci Simpozija, ki predstavljajo jedro razvoja in implementacije inteligentnih transportnih sistemov.

6 10 let Prometno-informacijskega centra Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC), ki sta ga ustanovili Direkcija RS za infrastrukturo in Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS d.d.), je 15. marca dopolnil deseto leto uspešnega delovanja. Center, katerega glavna naloga je obveščanje javnosti o stanju in prevoznosti vseh državnih cest ter prometu na njih, je v tem obdobju radijskim in televizijskim postajam posredoval več kot informacij o dogodkih na državnem cestnem omrežju: v povprečju na leto, 1635 na mesec in 53 na dan. Število uporabnikov storitev, ki jih ponuja PIC, se iz leta v leto povečuje. Samo v zadnjih petih letih so operaterji sprejeli že več kot klicev, na spletni strani promet.si zabeležili prek 3,4 milijona uporabnikov. PIC - število klicev po letih različni obiskovalci obiski V sklopu obeleženja 10. obletnice so bile med drugim dodane tudi nove vsebine na spletno stran promet.si, na primer predvideni potovalni časi med posameznimi večjimi kraji in relacijami, podatke o prometu pa po novem lahko opazujemo na zemljevidu kot različno obarvane odseke cest, ki ponazarjajo gostoto prometa.

7 Družba DARS d.d. upravlja z informacijskim sistemom Kažipot II, katerega namen je zbiranje, obdelava in distribucija prometnih informacij ter zagotavljanje s tem povezanih storitev. Informacijski sistem Kažipot II je del informacijskega sistema za nadzor in obveščanje o stanju in prometu na avtocestah in hitrih cestah, s katerimi upravlja DARS d.d., ter drugih državnih cestah, ki so v upravljanju Direkcije RS za infrastrukturo. Preko te aplikacije se vnašajo vse prometne informacije, s katerimi se napaja celoten informacijski sistem obveščanja. Informacije se takoj po vnosu v omenjeno aplikacijo objavijo na spletni strani promet.si, teletekstu RTV Slovenija in telefonskem odzivniku na številki Prek samodejne elektronske pošte jih poleg pristojnih v DARS d.d. prejmejo tudi: Policija - Operativni komunikacijski centri, Radio Slovenija ter več kot 40 drugih radijskih postaj, Direkcija RS za infrastrukturo kot upravljavec preostalih državnih cest (glavnih in regionalnih), Ministrstvo za infrastrukturo. Prek standardiziranih izhodnih formatov (xml, rss ) pa tudi druge spletne strani. Zaradi narave dela PIC-a, ki mora ob vsakem času zagotavljati hitre, točne in ažurne informacije o stanju prometa, družba DARS d. d. že leta razvija sodoben sistem, ki omogoča hiter vnos in obdelavo podatkov, hkrati pa je vse bolj pomembno orodje tudi za druge službe (nadzorni centri, vzdrževalci avtocest). Sistem Kažipot je aplikativno povezan tudi z drugimi informacijskimi podsistemi. Ti vsebujejo pomembne posredne ali neposredne podatke o stanju prometa. Takšni sistemi so SNVP (Sistem za nadzor in vodenje prometa), števci prometa, CVIS (Cestno vremenski informacijski sistem), sistem Burja, cestne kamere, podatki o stanju na mejnih prehodih, spremljanje flote vozil. V zaključni fazi je ta hip nadgraditev sistema Kažipot II, katere osnovni namen je implementacija standarda DATEX2, ki je pomemben z vidika mednarodnega

8 povezovanja in komunikacije s podobnimi centri drugih držav (najprej z avstrijskim in severnoitalijanskim avtocestnim upravljavcem ASFINAG ter Autovie Venete). Poleg lokacijske metode z navedbo koordinat v sistemu WGS84 bo vgrajena tudi podpora za metodo po AlertC specifikaciji, kar bo omogočilo implementacijo TMC lokacijskih tabel in na ta način odprlo tudi možnosti za posredovanje informacij na navigacijske naprave po kanalu RDS-TMC, ki je trenutno v Sloveniji na voljo samo v omejeni obliki. V kratkem se bo poleg navedenih zvrstilo še kar nekaj novosti, ki bodo voznikom olajšale pot po slovenskih cestah. Med drugim posodobljena aplikacija za mobilne naprave DarsPromet/DarsTraffic, ki bo uporabnikom omogočala vpogled v stanje prometnih informacij, načrtovanje poti, prikaz potovalnih časov, vseh drugih informacij s katerimi razpolaga družba DARS d.d. in glasovno podporo ter povezavo z virtualnim asistentom. Aplikacija je razvita za operacijske sisteme Android, IOS in Windows. O novostih bo PIC sproti obveščal tudi na spletni strani promet.si.

9 Nov režim vodenja prometa ob burji na Rebernicah Direkcija za infrastrukturo je celovito prenovila sistem burja, tako da bodo lahko za promet zaprli le tisti del ceste skozi Vipavsko dolino (od Razdrtega do Ajševice), kjer bodo presežene mejne vrednosti vetra. Regionalna cesta skozi Vipavsko dolino je bila doslej v primeru močne burje zaprta v celoti. Med Razdrtim in Ajševico je bila namreč vzpostavljena le ena vremenska cona, kar je pomenilo, da je bil promet zaprt tudi na predelih, kjer moč vetra ni presegla mejnih vrednosti. Na celotnem odseku je bila za obveščanje voznikov postavljena različna prometna signalizacija (delno znaki spremenljvih prometnih vsebin, delno pa t.i. fiksna prometna signalizacija, ki so jo morali vzdrževalci ceste krmiliti ročno). Znaki spremenljivih prometnih vsebin so imeli poseben segment prikazovalnik hitrosti vetra, vendar ti podatki niso bili merodajni, saj niso prikazovali trenutne hitrosti vetra na lokaciji, kjer so bili postavljeni, temveč najvišjo izmerjeno hitrost na enem od sedmih merilnikov. Obstoječ znak spremenljive prometne signalizacije in fiksna prometna signalizacija za obveščanje o zaprtju ceste zaradi burje V novem konceptu bodo na enajstih lokacijah nameščeni enotni znaki spremenljivih prometnih vsebin, ki ne bodo več imeli prikazovalnikov hitrosti vetra. Spremenljiva prometna signalizacija bo voznike obveščala o stopnji zapore posameznega dela regionalne ceste, kjer bo veter presegel določeno mejno vrednost. Po novem so regionalno cesto na tem odseku razdelili na štiri vremenske cone: prva bo med Razdrtim in Vipavo, druga med Vipavo in Ajdovščino, tretja med Ajdovščino in Selom, zadnja pa med Selom in Ajševico. Vsaka vremenska cona je opremljena z dvema merilcema vetra ter ustreznim številom spremenljivih prometnih znakov.

10 Prikaz različnih prometnih vsebin na znakih spremenljive prometne signalizacije za različne stopnje hitrosti vetra Sistem spremenljivih prometnih znakov bo navezan v nadzorni center CUVP v Dragomlju, od koder bodo nadzorniki prometa lahko spremljali dogajanje na regionalni cesti in upravljali z znaki spremenljivih prometnih vsebin. V primeru drugih izrednih dogodkov bodo lahko na omenjene znake namestili tudi druge prometne vsebine in informacije, ki bodo koristne za uporabnike ceste. Novi znaki spremenljive prometne signalizacije

11 DARS na avtocestnem križu izvaja sferično snemanje DARS d.d. na avtocestnem sistemu izvaja sferično snemanje, ki predstavlja fotografiranje celotne okolice iz ene točke, s čemer je omogočeno pregledovanje vsake točke na terenu. Obenem izvajajo tudi lasersko skeniranje avtocest. Poleg pridobljenih podatkov laserskega skeniranja, ki bodo služili za potrebe vzdrževanja in upravljanja avtocest se bo izvedel tudi popis prometne signalizacije in opreme za potrebe katastra DARS-a in BCP. Sferični posnetek in lasersko skeniranje cest na DARSu potrebujejo za natančen popis prometne signalizacije in opreme ter naknadne obdelave podatkov za potrebe strokovnih služb. S takšnim načinom zajema podatkov je povsem eliminiran popis podatkov na terenu. S pridobljenimi podatki se lahko določi natančna geolokacija, razdalje, površine, izdelajo se prerezi, zaznajo se določeni elementi (kot horizontalna prometna signalizacija itd).

12

13 EU in svetovne ITS novice Plačilo parkirnine na minuto Uporabniki sistema conskega parkiranja na parkiriščih v Beogradu od nedavnega SMS parkiranje plačujejo glede na število minut in ne več na uro. Gre za pravičnejši sistem pravijo v Srbiji, saj vozniki plačajo parkiranje za toliko časa, kolikor so parkirišče resnično uporabljali. Tudi pri nas se pogosto zgodi, da se na parkirišču ustavimo le za pol ure ali še manj, parkirni avtomati pa za nameček ne vračajo drobiža, zato je ura parkiranja za voznika pogosto tudi dražja. O možnosti plačevanja parkirnine na minuto v mestni občini Ljubljana ne razmišljajo, čeprav bi to možnost z veseljem pozdravili tudi slovenski vozniki in voznice. Z minutnim načinom plačevanja je namreč zaslužek od parkirnin manjši. V proračun ljubljanske občine se je pred petimi leti nateklo le 2,8 milijona evrov, leta 2014 pa kar 6,5 milijona. Po prestolnici je nameščenih 470 parkomatov. Vozniki parkirnino večinoma, v skoraj štiri petinah primerov, plačujejo z gotovino. Z urbano pa, zanimivo, parkiranje plača le dobra desetina ljudi.

14 Ne vozila, težavi avtonomnih avtomobilov sta zakonodaja in infrastruktura Mnenja o tem, kako daleč smo od avtonomne vožnje, so različna, razna uspešna testiranja pa potrjujejo, da tehnika napreduje zelo hitro in da ta pri vsem skupaj sploh ni več glavna ovira. Navsezadnje so razni sistemi, ki omogočajo vsaj delno avtonomno vožnjo, že danes nekaj povsem vsakdanjega. Če zanemarimo afero Dieselgate, ki je še spodbudila debate o električni mobilnosti, je poleg slednje v zadnjem času najbolj aktualna in debat polna avtomobilska tema, povezana s tako imenovano avtonomno vožnjo. Novice o testiranjih takšnih in drugačnih sistemov, bodisi pri tovornih bodisi pri osebnih vozilih in bodisi na testnih stezah bodisi ob posebnih dovoljenjih že v realnem prometu, so postale nekaj vsakdanjega in morda res ni več daleč dan, ko bomo vsi v avtomobilih zgolj potniki, vozili pa bodo ti kar sami. Če povzamemo samo dogajanje v letošnjem letu, ugotovimo, da sta na začetku leta najprej na sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu nase opozorila samovozeči audi A7, ki je skoraj 900 kilometrov dolgo pot od Silicijeve doline do prizorišča prevozil brez voznika, in futuristični koncept mercedes-benz F 015 luxury in motion, za katerega v Stuttgartu trdijo, da bo čez približno 15 do 20 let prevzel funkcijo vožnje.»avtomobili preraščajo vlogo prevoznega sredstva kot takega in bodo v prihodnosti postali mobilni življenjski prostor. Naši samovozeči avtomobili bodo ljudem ponudili natanko to, F 015 pa je prvo konkretno dejanje v to smer,«je takrat povedal prvi mož Daimlerja Dieter Zetsche. Zatem je bilo veliko slišati tudi o samovozečem avtomobilu podjetja Google, svoj lonček je pristavilo podjetje Tesla, v tem mesecu so uspešna testiranja na avtocesti izvedli z Mercedesovimi tovornimi vozili, prihod serijskega samovozečega avtomobila je za leto 2020 napovedala Toyota. A pri vsem skupaj je vendarle na mestu pripomba, da so testiranja posameznih vozil na posameznih odsekih eno, vsakdanja in vsaj v večjem delu avtonomna vožnja pa nekaj drugega.»od popolnoma avtonomne vožnje, ko voznik v cestnem prometu ne bo več potreben, smo še daleč. Po mojem predvidevanju je potrebno še desetletje ali več za realizacijo avtonomne vožnje v vsakdanjem prometu,«je na primer povedal vodja izobraževalnega centra pri uvozniku Mercedesovih vozil Autocommerceu Roman Šimenc in hkrati opozoril, da so številni napredni sistemi, ki omogočajo delno avtonomno vožnjo, že danes na razpolago, resda večinoma v vozilih višjega cenovnega razreda.»to so sistemi, ki delujejo na osnovi senzorjev 'čutil' v vozilu, radijske komunikacije med vozili in so seveda sinhronizirani z vsemi drugimi sistemi v avtomobilu vsi pa krmilijo in posledično upravljajo vozilo. Seveda pa je, ko beseda teče o avtonomni vožnji, treba opozoriti še na en vidik voznikov. Tu se namreč pojavijo nove ovire, od takšne, ki jo predstavlja strah pred zaupanjem tehnologiji, brez našega vpliva nanjo, do tiste, ki se ji reče uživanje med vožnjo tudi temu bi se namreč marsikateri voznik težko odpovedal.»avtonomna vožnja sama po sebi pomeni izgubo oziroma

15 zmanjšanje nadzora nad vožnjo. Vsaka izguba nadzora pa pomeni tudi zmanjšanje občutka varnosti ter potencialni porast tesnobe, vsaj za toliko časa, dokler ne ugotovimo, da nadzor nad situacijo ni nujen. Avtonomna vožnja bi pri voznikih in potnikih vsaj inicialno spodbudila občutke zmanjšanja oziroma izgube varnosti. Menim, da ima večina ljudi premalo zaupanja v tehniko, poleg tega pa se je večina današnjih voznikov osebnostno oblikovala v časih pred visoko razvito tehnologijo in takšne koncepte težko ponotranjimo,«o vsem skupaj pravi specialistka klinične psihologije Ivna Bulić Vidnjevič. Meni, da bo za vse skupaj moralo miniti še veliko časa:»generacije, ki se rojevajo danes, se rojevajo v svet pametnih telefonov, omrežij, avtomobilov. Življenje brez slednjega bo za njih težko predstavljivo in bodo lažje sprejemale koncept avtonomne vožnje.«potencialne prednosti in ovire avtonomne vožnje: manj prometnih nesreč manj zastojev in bolj tekoča vožnja višje omejitve hitrosti manj prometne policije nižji stroški zavarovanja odprava nekaterih omejitev, na primer starostnih, zdravstvenih... vprašanje odgovornosti za nesrečo, škodo (ne)zanesljivost programske opreme ogromni vložki v infrastrukturo nepripravljenost na zaupanje nadzora vozilu vdori v računalniške sisteme vozil in posledične namerne nesreče, teroristični napadi... Bi opravili SMS izpit varne vožnje? Več tisoč voznikov vsako leto izgubi življenje v prometnih nesrečah zaradi pošiljanja SMS sporočil med vožnjo, večina žrtev pa je mlajših od 25 let. Pri belgijski organizaciji Responsible Young Drivers so se domislili posebnega preskusa za mlade voznike. Kot so jim povedali, morajo po novem predpisu opraviti novo vrsto preskusa in se med pisanjem sporočila SMS na mobilnem telefonu izogniti oviri. Seveda je šlo le za šalo, ki pa je več kot očitno pokazala, kako slabo pisanje kratkih sporočil med vožnjo vpliva na zbranost voznika in zakaj je krivo za toliko usodnih prometnih nesreč. Kako so takšni preskusi potekali v praksi, si oglejte v spodnjem videu.

16

17 Prihajajoči dogodki Evropski ITS kongres v Glasgowu na Škotskem, junij 2016 Ertico-ITS Europe med 6. in 9. junijem 2016 v Glasgowu na Škotskem organizira 11. evropski ITS kongres pod sloganom Delivering Future Cities Now. Naše društvo sklepa sporazum o sodelovanju z ERTICO-ITS Europe za promocijo evropskega ITS kongresa. V okviru omenjenega sporazuma velja dogovor o popustu za člane S-ITS. V kolikor se prijavite kot člani S-ITS plačate kotizacijo z 10 % popustom, ob pogoju, da se bo preko društva prijavilo več kot 10 kandidatov. Od nekaterih članov so prišle pobude, da bi morda pripravili skupen razstavni prostor»its Slovenia«. Temu primerno vas vabimo, predvsem to velja za podjetja, da sporočite interes po sodelovanju na taki razstavi. Upam, da razumete, da to prinaša dodatne stroške, ki pa so lahko bistveno nižji kot pa, če bi katero od podjetij izvedlo»solo«nastop. Jasno je tudi, da brez promocije ni prodora v tujino. Prosim vas za odgovor, saj se je potem potrebno ustrezno pripraviti: V nadaljevanju je predstavljenih nekaj pomembnih dejstev in datumov kongresa: srečanje županov evropskih prestolnic bo v sredo 8. junija referati bodo porazdeljeni v več kot 100 sekcij v okviru petih tem kongresa gala večerja bo v sredo 8. junija prijavljenih je več kot 100 razstavljavcev

18 tehnične ekskurzije bodo pokazale najnovejše pridobitve škotskih ITS sistemov Rok za prijavo po zmanjšani kotizaciji je 18. april! Več informacij o samem kongresu najdete na spodnji spletni povezavi Svetovni ITS kongres v Melbournu v Avstraliji, oktober 2016 ITS Australia v tesnem sodelovanju z Ertico-ITS Europe, organizira 23. Svetovni kongres in razstavo o inteligentnih transportnih sistemih in storitvah. Naše društvo sklepa sporazum o sodelovanju z ERTICO-ITS Europe za promocijo svetovnega ITS kongresa, ki bo med 9. do 14. oktobrom 2016 v Melbournu v Avstraliji. V okviru omenjenega sporazuma velja dogovor o popustu za člane S- ITS. V kolikor se prijavite kot člani S-ITS plačate kotizacijo z 10 % popustom, ob pogoju, da se bo preko društva prijavilo več kot 10 kandidatov. Več informacij najdete na spodnji spletni povezavi Strokovni ogled gradbišča izgradnje avtoceste na trasi Slivnica- Gruškovje, odcep Draženci-Gruškovje, 11. maja 2016 Kolegi iz Inženirske zbornice Slovenije 11. maja organizirajo strokovni ogled gradnje zadnjega dela avtoceste na trasi Slivnica-Gruškovje. Predavatelji na ekskurziji bodo Duša Romana, Anton Ferlinc ter Bojan Berlot. Več informacij o ekskurziji najdete na spletnem naslovu

19 Več o samem projektu pa si je moč prebrati na DARS-ovi spletni strani e/drazenci_-_gruskovje_185.aspx.

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 2015 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših

Prikaži več

ITS novice december 2018 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. Konec leta je tudi čas za pregled društven

ITS novice december 2018 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. Konec leta je tudi čas za pregled društven ITS novice december 2018 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. Konec leta je tudi čas za pregled društvenih aktivnosti. Poleg same promocije inteligentnih transportnih

Prikaži več

(Microsoft Word - ANALIZA ANKET_So\236itje_Kr\232ko)

(Microsoft Word - ANALIZA ANKET_So\236itje_Kr\232ko) Splošno o projektu ANALIZA ANKET Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 201 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših

Prikaži več

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc 1 FINANČNI NAČRT ŠTUDENTSKEGA SVETA UNIVERZE V LJUBLJANI ZA LETO 2009, ki ga je Študentski svet Univerze v Ljubljani sprejel na seji dne 14. 1. 2009 in ga pošilja Upravnemu odboru Univerze v Ljubljani

Prikaži več

1. JAVNA RAZPRAVA

1. JAVNA RAZPRAVA I V OKVIRU IZDELAVE CELOSTNE PROMETNE STRATEGIJE MESTNE OBČINE KOPER Januar, 2017 1. PEŠAČENJE: Spodbujanje hoje kot pomembnega potovalnega načina. Izboljšanje infrastrukture za pešce. 1A Širitev in izgradnja

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 P R A V I L A OBNAŠANJA ZA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI IN DISCIPLINE NA VAROVANEM OBMOČJU TOVARNE TKI HRASTNIK, d.d. na naslovu C. 1. maja 33, Hrastnik. S temi pravili morajo biti seznanjeni in jih upoštevati

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 S&TLabs Innovations mag. Damjan Kosec, S&T Slovenija d.d. marec 2013 S&TLabs Laboratorij za inovacije in razvoj spletnih in mobilnih informacijskih rešitev Kako boste spremenili svoj poslovni model na

Prikaži več

Na podlagi 24. in 25. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (Ur. list RS, št. 94/07), sprejema ravnatelj javnega zavoda Dijaški dom Nova Gorica nasl

Na podlagi 24. in 25. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (Ur. list RS, št. 94/07), sprejema ravnatelj javnega zavoda Dijaški dom Nova Gorica nasl Na podlagi 24. in 25. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (Ur. list RS, št. 94/07), sprejema ravnatelj javnega zavoda Dijaški dom Nova Gorica naslednji P RAVILNIK o izvajanju videonadzora I. SPLOŠNE

Prikaži več

Aktualni izzivi informacijske družbe

Aktualni izzivi informacijske družbe REPUBLIKA SLOVENIJA www.mvzt.gov.si, e: gp.mvzt@gov.si Kotnikova 38, 1000 Ljubljana t: 01 478 4600, f: 01 478 4719 Aktualni izzivi informacijske družbe Dr. Davorka Šel 29.5.2009 1 Vloga Direktorata za

Prikaži več

Sopotnik - MOL - Predstavitev - Razvoj alternativnih goriv

Sopotnik - MOL - Predstavitev - Razvoj alternativnih goriv Dosežki Mestne občine Ljubljana na področju trajnostne mobilnosti Matic Sopotnik Mestna občina Ljubljana Kako zagotoviti polnilno infrastrukturo za alternativna goriva na jedrnem TEN-T omrežju in urbanih

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx IZHODIŠČA UREJANJA LJUBLJANSKEGA AVTOCESTNEGA OBROČA IN VPADNIH AVTOCEST Predstavitev pobude za državno prostorsko načrtovanje za ureditev ljubljanskega avtocestnega obroča in vpadnih cest ter predloga

Prikaži več

ITS novice december 2017 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. V splošnem lahko rečemo, da je bilo leto 2

ITS novice december 2017 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. V splošnem lahko rečemo, da je bilo leto 2 ITS novice december 2017 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. V splošnem lahko rečemo, da je bilo leto 2017 za podjetja s področja ITS zelo uspešno: v izvedbi

Prikaži več

ITS novice december 2016 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. Konec leta je tudi čas za pregled društven

ITS novice december 2016 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. Konec leta je tudi čas za pregled društven ITS novice december 2016 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, pred vami je zadnja letošnja številka S-ITS novic. Konec leta je tudi čas za pregled društvenih aktivnosti. Poleg same promocije inteligentnih transportnih

Prikaži več

ITS novice avgust 2019 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripr

ITS novice avgust 2019 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripr ITS novice avgust 2019 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripravami na letošnjo strokovno ekskurzijo, ko se bomo

Prikaži več

Plan 2019 in ocena 2018

Plan 2019 in ocena 2018 01 Povzetek poslovnega načrta družbe Luka Koper, d. d., in Skupine Luka Koper za leto 2019 in ocena poslovanja za leto POVZETEK POSLOVNEGA A DRUŽBE, IN SKUPINE LUKA KOPER ZA LETO 2019 IN POSLOVANJA ZA

Prikaži več

Številka: /2019 Datum: OBČINSKI SVET OBČINE KANAL OB SOČI ZADEVA: Obravnava predloga Odredbe o uvedbi časovno omejenega parkiranj

Številka: /2019 Datum: OBČINSKI SVET OBČINE KANAL OB SOČI ZADEVA: Obravnava predloga Odredbe o uvedbi časovno omejenega parkiranj Številka: 9000-0005/2019 Datum: 22. 5. 2019 OBČINSKI SVET OBČINE KANAL OB SOČI ZADEVA: Obravnava predloga Odredbe o uvedbi časovno omejenega parkiranja na javnih parkiriščih v Občini Kanal ob Soči - predlog

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INFORMATIKA Tečaj za višjega gasilca OGZ PTUJ 2017 PRIPRAVIL: ANTON KUHAR BOMBEK, GČ VSEBINA TEORETIČNA PREDAVANJA INFORMACIJSKI SISTEMI SISTEM OSEBNIH GESEL IN HIERARHIJA PRISTOJNOSTI PRAKTIČNE VAJE ISKANJE

Prikaži več

29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne

29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne 29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, 25. 4. 2019 - Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem

Prikaži več

SCs V Portorož 3 Skupščina - vabilo s sklepi

SCs V Portorož 3 Skupščina  - vabilo s sklepi Številka: SCs_170511_Portorož_V_1_Skupščina_170412 Datum: 12.4.2017 Člani združenja Občine - ustanoviteljice športnih centrov, zavodov, podjetij in agencij Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Čezmejno sodelovanje Mestne občine Nova Gorica na področju trajnostne mobilnosti Vanda Mezgec, Aleksandra Torbica Mestna občina Nova Gorica Ljubljana, 2.6.2016 NOVA GORICA GORICA GORICA Kolesarska steza

Prikaži več

Microsoft Word - Intervju_Lebar_SID_banka

Microsoft Word - Intervju_Lebar_SID_banka INTERVJU: Leon Lebar, direktor oddelka za zavarovanje kreditov in investicij SID banke, d.d. G. Leon Lebar je bil kot gost iz prakse letos povabljen k predmetu Mednarodno poslovanje. Študentom je na primerih

Prikaži več

Event name or presentation title

Event name or  presentation title Marko Škufca Vodja programa BI, ADD d.o.o. Gorazd Cah Specialist področja Služba za informatiko, DARS d.d. Izziv Rešitev Rezultati... PROCESI + TEHNOLOGIJA + LJUDJE Poslanstvo: s sodobnimi pristopi in

Prikaži več

TEHNIČNO NAVODILO

TEHNIČNO NAVODILO 48. VELIKA NAGRADA KRANJA MEMORIAL FILIPA MAJCNA NEDELJA, 31. julij 2016 TEHNIČNA NAVODILA 1. člen ORGANIZACIJA Kolesarsko dirko za 48. Veliko nagrado Kranja Memorial Filipa Majcna organizira: Kolesarski

Prikaži več

TEHNIČNO NAVODILO

TEHNIČNO NAVODILO 50. VELIKA NAGRADA KRANJA MEMORIAL FILIPA MAJCNA NEDELJA, 29. julij 2018 TEHNIČNA NAVODILA 1. člen ORGANIZACIJA Kolesarsko dirko za 50. Veliko nagrado Kranja Memorial Filipa Majcna organizira: Kolesarski

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 9 Trzenje bancnih storitev ppt

Microsoft PowerPoint - 9 Trzenje bancnih storitev ppt Trženje bančnih storitev ŠC PET Višja šola Smer ekonomist (modul bančništvo) prosojnice predavanj Jožica Rihter, univ.dipl.ekon E.naslov: jorko.rihter@gmail.com november 2018 1 Načelo tržnosti Oziroma

Prikaži več

Microsoft Word Januarske novice S-ITS_verdana.docx

Microsoft Word Januarske novice S-ITS_verdana.docx S-ITS novice januar 2012 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, ob začetku novega leta v imenu društva S-ITS vsem članom in vam najbližjim želim veliko zdravja, veselja in delovnega elana v upanju, da bomo tudi

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 6665 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE (EU).../ z dne o določitvi ukrepov za pripravo seznama os

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 6665 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE (EU).../ z dne o določitvi ukrepov za pripravo seznama os EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 15.10.2018 C(2018) 6665 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE (EU).../ z dne 15.10.2018 o določitvi ukrepov za pripravo seznama oseb, ki so v sistemu vstopa/izstopa (SVI) identificirane

Prikaži več

Trebnje, 3. april 2019 VABILO 35. tradicionalno srečanje delavcev komunalnega gospodarstva Slovenije Spoštovani! Petintrideseto srečanje delavcev komu

Trebnje, 3. april 2019 VABILO 35. tradicionalno srečanje delavcev komunalnega gospodarstva Slovenije Spoštovani! Petintrideseto srečanje delavcev komu Trebnje, 3. april 2019 VABILO 35. tradicionalno srečanje delavcev komunalnega gospodarstva Slovenije Spoštovani! Petintrideseto srečanje delavcev komunalnega gospodarstva - Komunaliada 2019 - bo tokrat

Prikaži več

ISEPT'12 Template

ISEPT'12 Template Uporaba odstavnih pasov na avtocesti za vožnjo Pas za Konični Promet (PKP) mag. Ulrich Zorin, univ. dipl. inž. prom. Jan Sajovic, univ. dipl. inž. grad. DARS d. d., Družba za avtoceste v Republiki Slovenji

Prikaži več

1. stran od 8 Subscribe Share Past Issues Tra E-časopis Številka 3, februar 2015 Pripravljeni na start! Čez nekaj tednov bo v Sloveniji 33 šol igralo Prometno kačo. Cilj prometne kače je spodbuditi otroke

Prikaži več

Promotion of Health at the Workplace

Promotion of Health at the Workplace SIMPOZIJ VARNO IN ZDRAVO DELO PRIMER DOBRE PRAKSE ZDRAVA DELOVNA MESTA ZA VSE GENERACIJE PROMOCIJA DUŠEVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V POLICIJI VEDENIK LEON Ministrstvo za notranje zadeve

Prikaži več

Drugi tir KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA IN KREATIVNE REŠITVE

Drugi tir KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA IN KREATIVNE REŠITVE KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA IN KREATIVNE REŠITVE ČASOVNICA MAKETA KOPER SELITEV MAKETA LJUBLJANA MAKETA LJUBLJANA, PRIPRAVLJALNA DELA, ZAKLJUČEK IZVLEČNEGA TIRA ČASOVNICA MAKETA KOPER SELITEV MAKETA LJUBLJANA

Prikaži več

cenik_klicev_na_090_komercialne_stevilke_bob

cenik_klicev_na_090_komercialne_stevilke_bob cenik klicev na 090 komercialne številke s storitvijo 090 komercialne številke omogočamo vsem bob uporabnikom klicanje na plačljive številke, na katerih želijo prek telefona dostopati do informacij, nasvetov,

Prikaži več

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, 01. 07. 2014 Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Leopold Pogačar Občina Žirovnica

Prikaži več

ITS novice julij 2015 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripra

ITS novice julij 2015 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripra ITS novice julij 2015 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripravami na letošnjo strokovno ekskurzijo, ki jo bomo imeli

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Prva LIFE delavnica za pripravo prijav Ljubljana, 15. in 16. januar 2019 Program 1. LIFE delavnice za pisanje prijav: Program delavnice Trajanje Naslov sklopa Nosilec 08.30 09.00 Registracija udeležencev

Prikaži več

MB_Studenci

MB_Studenci RAZISKOVALNI PROJEKT TRAJNE MERITVE ELEKTROMAGNETNIH SEVANJ V SLOVENSKIH OBČINAH Mestna občina Maribor (Mestna četrt Studenci) 13.12. - 15.12. 2009 MERILNA KAMPANJA OBČINA MARIBOR (MČ STUDENCI) stran 2

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation ENERGETSKO POGODBENIŠTVO (EPC) V JAVNIH STAVBAH Podpora pri izvajanju energetske prenove stavb na lokalni ravni z mehanizmom energetskega pogodbeništva 12.10.2016, LJUBLJANA NIKO NATEK, KSSENA Projekt

Prikaži več

PRILOGA 3 TRAJNOSTNA URBANA STRATEGIJA MES 2030

PRILOGA 3 TRAJNOSTNA URBANA STRATEGIJA MES 2030 PRILOGA 3 TRAJNOSTNA URBANA STRATEGIJA MES 2030 Naročnik: Mestna občina Kranj Slovenski trg 1, 4000 Kranj Tel.: 04 23 73 000 Fax: 04 23 73 106 E-pošta: mok@kranj.si, www.kranj.si Naziv dokumenta: Trajnostna

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation INFORMATIVNI DAN 2019 ELEKTROTEHNIK ELEKTROTEHNIK izobraževalni program: ELEKTROTEHNIK naziv strokovne izobrazbe: elektrotehnik elektrotehnica trajanje izobraževanja: 4 leta zaključek izobraževanja: poklicna

Prikaži več

ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto Višja strokovna šola Datum: Razpis za imenovanje predavateljev Zadeva: Razpis za

ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto Višja strokovna šola Datum: Razpis za imenovanje predavateljev Zadeva: Razpis za ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto Višja strokovna šola Datum: 7. 7. 2015 Razpis za imenovanje predavateljev Zadeva: Razpis za imenovanje predavateljev Višje strokovne šole Šolskega

Prikaži več

Microsoft Word - Vabilo s prijavnico_ZBS_junij2019.docx

Microsoft Word - Vabilo s prijavnico_ZBS_junij2019.docx vabita v sredo, 5. junija 2019 na seminar SPLOŠNO O ZAHTEVAH ZA BETON IN SESTAVINE BETONA Datum: 5. junij 2019 Ura: od 10.00 do 14:00 Kraj: SIST, Šmartinska cesta 152, Ljubljana (predavalnica 2. nadstropje)

Prikaži več

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“ MANAGEMENT MESTNEGA SREDIŠČA Projekt oživljanja starega mestnega jedra MMS v Kopru Jana Tolja, svetovalka župana Mestna občina Koper Management mestnih središč NAKUPOVALNA SREDIŠČA Po letu 2000 ogromen

Prikaži več

PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI

PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI IŠČEMO NAJ PIKNIK PLAC 1. člen (splošne določbe) (1) Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre IŠČEMO NAJ PIKNIK PLAC (v nadaljevanju: nagradna igra), ki se

Prikaži več

D3GO brosura julij_mail

D3GO brosura julij_mail BREZPLAČNO Julij 2013 Televizija na prenosniku, tablici ali pametnem telefonu. Ob kavi v najljubšem baru si oglejte tekmo kar prek tablice. Seznam barov s povezavo WiFi Telemach najdete na www.d3go.si

Prikaži več

D3 V2 brosura net

D3 V2 brosura net Oktober 2012 Najboljša televizija v visoki ločljivosti. Na pogled POPOLNA. Na dotik ENOSTAVNA. Občutno PRIJAZNA. Najboljša izkušnja pred televizorjem. Zavedamo se, da dobra televizijska vsebina običajno

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INTRANET - DETEKTIV Detektivska zbornica Republike Slovenije Pozdravljeni, v kratki predstaviti in navodilih za delo z intranet sistemom Detektiv. Intranet članom Detektivske zbornice RS omogoča, da: -

Prikaži več

Na podlagi 180. člena Statuta Mestne občine Koper (Uradne objave, št. 40/00 in 30/01) R A Z G L A Š A M O D L O K O AVTO TAKSI PREVOZIH Številka:K1053

Na podlagi 180. člena Statuta Mestne občine Koper (Uradne objave, št. 40/00 in 30/01) R A Z G L A Š A M O D L O K O AVTO TAKSI PREVOZIH Številka:K1053 Na podlagi 180. člena Statuta Mestne občine Koper (Uradne objave, št. 40/00 in 30/01) R A Z G L A Š A M O D L O K O AVTO TAKSI PREVOZIH Številka:K1053-4/2002 Datum: 13. junija 2003 ŽUPAN Boris Popovič

Prikaži več

(IZVLEČEK ZA VLAGATELJE)

(IZVLEČEK ZA VLAGATELJE) Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana T: 01 478 82 72 F: 01 478 87 54 E: gp.mzp@gov.si Izvleček pravnih podlag zakona in pravilnika, ki vplivajo na uveljavljanje pravic do subvencioniranega prevoza dijakov

Prikaži več

01. OPREDELITEV NESREČE

01. OPREDELITEV NESREČE Zap. št. Vsebina Stran 1. NESREČA V PREDORU 4 1.1. Uvod 4 1.2. Podatki o avtocestnem odseku državna meja-hrušica 5 1.3. Podatki o državni cesti Podtabor državna meja z Avstrijo G2-101 5 1.4. Podatki o

Prikaži več

NASLOV PREDAVANJA IME IN PRIIMEK PREDAVATELJA

NASLOV PREDAVANJA IME IN PRIIMEK PREDAVATELJA Portal e-vem obstoječe stanje in nadaljnji razvoj Jernej Baranja Ana Oblak 2 Registracija s.p. v 1 dnevu (prej 7 dni) Registracija d.o.o. v 3 dneh (prej več kot 60 dni) Brezplačna registracija s.p. in

Prikaži več

NASLOV PREDAVANJA IME IN PRIIMEK PREDAVATELJA

NASLOV PREDAVANJA IME IN PRIIMEK PREDAVATELJA PODATKI VLADNIH INFORMACIJSKIH SISTEMOV MED ZAHTEVAMI PO JAVNI DOSTOPNOSTI IN VAROVANJEM V ZAPRTIH SISTEMIH mag. Samo Maček, mag. Franci Mulec, mag. Franc Močilar UVOD Razvrščanje dokumentov: odprta družba,

Prikaži več

Slovenska Web

Slovenska Web Evropski projekt CHAMP združuje vodilna evropska mesta na področju kolesarjenja. CHAMP mesta želijo s pomočjo medsebojne primerjave najti načine za izboljšanje kolesarske politike in pridobiti nove ideje

Prikaži več

PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI S KRKO POD TUŠ 1. člen (Splošne določbe) 1.1. Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»s Krko pod tuš«.

PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI S KRKO POD TUŠ 1. člen (Splošne določbe) 1.1. Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»s Krko pod tuš«. PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI S KRKO POD TUŠ 1. člen (Splošne določbe) 1.1. Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»s Krko pod tuš«. 1.2. Izvajalec nagradne igre je Radio Krka, d.o.o.

Prikaži več

PKP projekt SMART WaterNet_Opis

PKP projekt SMART WaterNet_Opis PKP projekt SMART WaterNet Po kreativni poti do znanja (PKP) opis programa Program Po kreativni poti do znanja omogoča povezovanje visokošolskih zavodov s trgom dela in tako daje možnost študentom za pridobitev

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - prezentacija Bo\236a [Zdru\236ljivostni na\350in])

(Microsoft PowerPoint - prezentacija Bo\236a [Zdru\236ljivostni na\350in]) POSLOVNA KONFERENCA: DAN JAVNO-ZASEBNEGA PARTNERSTVA: PRAKSE IN POSLOVNE PRILOŽNOSTI PROJEKTOV IZGRADNJE PREDSTAVITEV PROJEKTA IN ZAKLJUČKOV FOKUSNIH SKUPIN MAG. Boža Loverčič Špacapan Ljubljana, 11. junij

Prikaži več

ISOFT , računalniški inženiring

ISOFT , računalniški inženiring ISOFT, računalniški inženiring Marko Kastelic s.p. Sad 2, 1296 Šentvid pri stični Spletna stran podjetja:http://www.isoft.si podjetja ISOFT Spletna stran sistema sledenja vozil track.si: http://www.track.si

Prikaži več

Macoma katalog copy

Macoma katalog copy POSLOVNE APLIKACIJE PO ŽELJAH NAROČNIKA Poročilni sistem Finance in kontroling Poprodaja Podatkovna skladišča Prodaja Proizvodnja Obstoječi ERP Partnerji Implementacija rešitev prilagojena po željah naročnika

Prikaži več

PDF generator

PDF generator Poročilo medijskih objav ZBORNICA ZA POSLOVANJE Z NEPREMIČNINAMI Pripravljeno: Pojavnost: 19.02.2016 TISKANI 1 Ključne besede v poročilu: NAJEMNIK 1 Press CLIPPING d.o.o., Kraljeviča Marka ulica 5, 2000

Prikaži več

Anketa o prometu v Občini Škofja Loka Spoštovani! Občina Škofja Loka izdeluje Celostno prometno strategijo Občine Škofja Loka (CPS). Da bo CPS Občine Škofja Loka čim bolj prilagojena zahtevam in željam

Prikaži več

PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI

PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI GEN-IJ KVIZ NA RADIU 1 1. člen (splošne določbe) (1) Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre GEN-IJ kviz na Radiu 1 (v nadaljevanju: nagradna igra), ki se

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, Število objav: 6 Tiskani mediji: 0 Splet: 4 Radijske postaje: 2 Televizijsk

Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, Število objav: 6 Tiskani mediji: 0 Splet: 4 Radijske postaje: 2 Televizijsk Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, 6. 06. 202 Število objav: 6 Tiskani mediji: 0 Splet: 4 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Javni sklad

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišč

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana   Izhodišč 20. november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišča za novo finančno perspektivo 2014-2020 na področju izobraževanja odraslih Mag. Katja Dovžak Partnerski sporazum med Slovenijo in Evropsko komisijo

Prikaži več

- DRŽAVNI PREVENTIVNI MEHANIZEM - poročilo o opravljenem obisku na lokaciji POLICIJSKA POSTAJA LENDAVA Pojasnilo: Varuh človekovih pravic Republike Sl

- DRŽAVNI PREVENTIVNI MEHANIZEM - poročilo o opravljenem obisku na lokaciji POLICIJSKA POSTAJA LENDAVA Pojasnilo: Varuh človekovih pravic Republike Sl - DRŽAVNI PREVENTIVNI MEHANIZEM - poročilo o opravljenem obisku na lokaciji POLICIJSKA POSTAJA LENDAVA Pojasnilo: Varuh človekovih pravic Republike Slovenije (v nadaljevanju: Varuh) v okviru izvajanja

Prikaži več

Programi s statusom radijske postaje posebnega pomena

Programi s statusom radijske postaje posebnega pomena Programi s statusom radijske postaje posebnega pomena S. H., G. P. in U. Z. KLJUČNE TOČKE: Programi s statusom radijske postaje posebnega pomena na splošno Prednosti programov Zakonodaja Spreminjanje programskih

Prikaži več

Porocilo_Sinergija_ _ok.indd

Porocilo_Sinergija_ _ok.indd M r e ž a d r u ž b e n e k o r i s t n o s t i Kaj se dogaja v okviru kampanje Energija si, bodi učinkovit? - Akcija Varčna sijalka v vsak dom se je zaključila (rezultate bomo posredovali kasneje). -

Prikaži več

Dobrošli na ON-LINE kariernem sejmu 2020 Prihodnost je tu! Dobrodošli na On-line kariernem sejmu, kjer bomo ponovno združili prednosti tehnologije, in

Dobrošli na ON-LINE kariernem sejmu 2020 Prihodnost je tu! Dobrodošli na On-line kariernem sejmu, kjer bomo ponovno združili prednosti tehnologije, in Dobrošli na ON-LINE kariernem sejmu 2020 Prihodnost je tu! Dobrodošli na On-line kariernem sejmu, kjer bomo ponovno združili prednosti tehnologije, inovativnost, prijazno uporabniško izkušnjo in diskretnost.

Prikaži več

Zap. številka A a 7.b 8. Opis V nabor podatkovnih storitev so uvrščene tiste podatkovne storitve, za katere lahko operater na osno

Zap. številka A a 7.b 8. Opis V nabor podatkovnih storitev so uvrščene tiste podatkovne storitve, za katere lahko operater na osno A 2. 4. 5. 6. 7.a 7.b 8. V nabor podatkovnih storitev so uvrščene tiste podatkovne storitve, za katere lahko operater na osnovi 33a. člena Uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe dejavnost sistemskega

Prikaži več

OBRAZLOŽITEV TOČKE DNEVNEGA REDA OBRAZEC ŠT

OBRAZLOŽITEV  TOČKE DNEVNEGA REDA OBRAZEC ŠT 8. /redna/ seja občinskega sveta Januar 2016 PRORAČUN OBČINE LENDAVA ZA LETO 2016 /1. obravnava/ GRADIVO PRIPRAVILA: Urad župana Župan občine PREDLAGATELJ: Župan - Polgármester OBRAZEC ŠT. 01/2014 OBRAZLOŽITEV

Prikaži več

Maribor, 17

Maribor, 17 FINANČNI NAČRT ŠTAJERSKE GOSPODARSKE ZBORNICE ZA LETO 2019 Pripravila: mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Maribor, december 2018 1 FINANČNI NAČRT PRIHODKOV IN ODHODKOV ŠGZ PO STRUKTURI ZA LETO 2019

Prikaži več

Gornja Radgona Murska Sobota Slovenj Gradec Maribor Lendava Ljutomer Jesenice Velenje Slovenska Bistrica Ptuj Ormož Tolmin Kranj Celje Trbovlje LJUBLJ

Gornja Radgona Murska Sobota Slovenj Gradec Maribor Lendava Ljutomer Jesenice Velenje Slovenska Bistrica Ptuj Ormož Tolmin Kranj Celje Trbovlje LJUBLJ Gornja Radgona Murska Sobota Slovenj Gradec Maribor Lendava Ljutomer Jesenice Velenje Slovenska Ptuj Ormož Tolmin Kranj Celje Trbovlje LJUBLJANA Litija Nova Gorica Idrija Krško Trebnje Novo mesto Postojna

Prikaži več

21. usposabljanje tehničnega asfalterskega kadra 2017

21. usposabljanje tehničnega asfalterskega kadra 2017 Organizator Pokrovitelj 21. USPOSABLJANJE TEHNIČNEGA ASFALTERSKEGA KADRA mag. Slovenko Henigman predsednik ZAS ZAG, 15. in 16. marec 2017 Vsebina predstavitve Asfalterska industrija v Evropi kje so poudarki?

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 Prejemnik: delegacije Št. predh. dok.: 14755/17 Zadeva:

Prikaži več

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 22.3.2019 A8-0206/607 607 Člen 1 odstavek 1 točka 7 točka c Direktiva 2006/22/ES Člen 9 odstavek 4 4. Za lažje izvajanje ciljnih cestnih preverjanj so podatki v nacionalnem sistemu ocenjevanja tveganja

Prikaži več

1. TERENSKA VAJA V DOMAČEM KRAJU ŠTETJE PROMETA Datum izvedbe vaje: UVOD

1. TERENSKA VAJA V DOMAČEM KRAJU ŠTETJE PROMETA Datum izvedbe vaje: UVOD 1. TERENSKA VAJA V DOMAČEM KRAJU ŠTETJE PROMETA Datum izvedbe vaje: UVOD Velika večina ljudi si dandanes življenja brez avtomobila ne more predstavljati. Hitro napredujeta tako avtomobilska industrija

Prikaži več

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE.

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. NA NOVO ZASNOVANA OKNA Za današnje življenje Naše

Prikaži več

DARS_predstavitev

DARS_predstavitev Revizijsko poročilo o smotrnosti izvajanja in financiranja programa gradnje avtocest v Republiki Sloveniji v letih od 2004 do 2007 Ljubljana, marec 2009 Osnovni podatki o reviziji Cilj revizije: izreči

Prikaži več

C(2019)1789/F1 - SL

C(2019)1789/F1 - SL EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 13.3.2019 C(2019) 1789 final ANNEX 5 PRILOGA k Delegirani uredbi Komisije o dopolnitvi Direktive 2010/40/EU Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z uvajanjem in operativno uporabo

Prikaži več

1. VELIKA NAGRADA IZOLE BUTAN PLINA Nedelja 23. februar 2014 TEHNIČNA NAVODILA 1. člen ORGANIZACIJA Organizator 1. Velike nagrade Izole Butan plina je

1. VELIKA NAGRADA IZOLE BUTAN PLINA Nedelja 23. februar 2014 TEHNIČNA NAVODILA 1. člen ORGANIZACIJA Organizator 1. Velike nagrade Izole Butan plina je 1. VELIKA NAGRADA IZOLE BUTAN PLINA Nedelja 23. februar 2014 TEHNIČNA NAVODILA 1. člen ORGANIZACIJA Organizator 1. Velike nagrade Izole Butan plina je: Kolesarska zveza Slovenije, Celovška cesta 25, 1000

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Sequi_SecDAy.ppt

Microsoft PowerPoint - Sequi_SecDAy.ppt Sistem za zagotavljanje revizijske sledi zbirk podatkov Marko Hočevar Premisa d.o.o. Iztok Lasič Hic Salta d.o.o. O revizijski sledi Namen revizijske sledi Znane težave pri zajemanju revizijske sledi Zakaj

Prikaži več

Microsoft Word - Osnovni podatki FACOST november 2018.docx

Microsoft Word - Osnovni podatki FACOST november 2018.docx OSNOVNI VHODNI PODATKI ZA PROGRAM OPCOST, NIVO CEN NOVEMBER 2018 Osnove za izračun: Navodila za izdelavo študij upravičenosti cest (DORSCH consult, 1974) Guide to Cost benefit Analysis of Investment Projects,

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način] Predstavitev igre PROMETNA KAČA Okolju prijazno in varno v šolo Sebastian Toplak Ljubljana 29.2.2012 Vsebina Mreža Prometna kača Predstavitev mreže Izvedba igre (kampanje) Priprava na igro Izračun šolskega

Prikaži več

2019 QA_Final SL

2019 QA_Final SL Predhodni prispevki v enotni sklad za reševanje za leto 2019 Vprašanja in odgovori Splošne informacije o metodologiji izračuna 1. Zakaj se je metoda izračuna, ki je za mojo institucijo veljala v prispevnem

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 11.12.2013 Andrej Klemenc, Regionalni center za okolje Pisarna Ljubljana Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji

Prikaži več

NOVIGRAD CITTANOVA RUN 2019 (Novigrad, Istra) polmaraton (21 km) štafeta - polmaraton 10,5 km + 10,5 km dirka na 10 km dirka na 5 km otroška dirka FUN

NOVIGRAD CITTANOVA RUN 2019 (Novigrad, Istra) polmaraton (21 km) štafeta - polmaraton 10,5 km + 10,5 km dirka na 10 km dirka na 5 km otroška dirka FUN NOVIGRAD CITTANOVA RUN 2019 (Novigrad, Istra) polmaraton (21 km) štafeta - polmaraton 10,5 km + 10,5 km dirka na 10 km dirka na 5 km otroška dirka FUN RUN na 200 in 500 m ORGANIZATOR: Hoteli in kampi Aminess

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Ajax profesionalni brezžični alarmni sistem Ajax profesionalni brezžični alarmni sistem Protivlomna in požarna zaščita & zaznavanje puščanja vode Ajax profesionalni brezžični alarmni sistem Možna integracija

Prikaži več

Poročilo o izpolnjevanju obveznosti za 900 MHz pas in nad 1 GHz ter pokritost s storitvami mobilnih tehnologij v začetku leta 2019 Ljubljana, julij 20

Poročilo o izpolnjevanju obveznosti za 900 MHz pas in nad 1 GHz ter pokritost s storitvami mobilnih tehnologij v začetku leta 2019 Ljubljana, julij 20 Poročilo o izpolnjevanju obveznosti za 900 MHz pas in nad 1 GHz ter pokritost s storitvami mobilnih tehnologij v začetku leta 2019 Ljubljana, julij 2019 Predmetno poročilo je informativne narave. Vsebuje

Prikaži več

EPAS_1_usposabljanje_program_razlaga

EPAS_1_usposabljanje_program_razlaga Šola ambasadorka Anton Kokalj Ljubljana, 19. 10. 2017 Navdih Naslednji dan (9. maja 1950)je francoski vladni kabinet zaključeval z dnevnim redom sestanka. Schuman je ves čas srečanja o svojem predlogu

Prikaži več

Microsoft Word - Povezovalni_kanal_VG_IG_K-3_2011_PZI.doc

Microsoft Word - Povezovalni_kanal_VG_IG_K-3_2011_PZI.doc .1 NASLOVNA STRAN O - VODILNA MAPA INVESTITOR: OBČINA IVANČNA GORICA Sokolska ulica 8, 1295 Ivančna Gorica OBJEKT: POVEZOVALNI KANAL VIŠNJA GORA IVANČNA GORICA VRSTA PROJEKTNE DOKUMENTACIJE: PZI ZA GRADNJO:

Prikaži več

OBRAZLOŽITEV PREDLOGA ODLOKA O DOLOČITVI STROŠKOV LOKACIJSKE PREVERITVE IN DOLOČITVI TAKSE ZA OBRAVNAVANJE ZASEBNIH POBUD ZA SPREMEMBO NAMENSKE RABE P

OBRAZLOŽITEV PREDLOGA ODLOKA O DOLOČITVI STROŠKOV LOKACIJSKE PREVERITVE IN DOLOČITVI TAKSE ZA OBRAVNAVANJE ZASEBNIH POBUD ZA SPREMEMBO NAMENSKE RABE P OBRAZLOŽITEV PREDLOGA ODLOKA O DOLOČITVI STROŠKOV LOKACIJSKE PREVERITVE IN DOLOČITVI TAKSE ZA OBRAVNAVANJE ZASEBNIH POBUD ZA SPREMEMBO NAMENSKE RABE PROSTORA V OBČINI RADLJE OB DRAVI: 1. RAZLOGI ZA SPREJEM,

Prikaži več

dopisni list_AKOS 2

dopisni list_AKOS 2 Številka: 06106-71/2015/5 Datum: 25.8.2015 Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije izdaja na podlagi drugega odstavka 224. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list

Prikaži več

Workhealth II

Workhealth II SEMINAR Development of a European Work-Related Health Report and Establishment of Mechanisms for Dissemination and Co- Operation in the New Member States and Candidate Countries - WORKHEALTH II The European

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ukrep 322 Obnova in razvoj vasi T O L M I N, 0 2. 0 2. 2 0 1 1 I N 1 0. 0 2. 2 0 1 1 M A G. R O S A N A Š Č A N Č A R Cilj ukrepa Izboljšanje življenjskih

Prikaži več

5

5 5 OBČINA KANAL OB SOČI OBČINSKI SVET PREDLOG Na podlagi 1 člena Statuta Občine Kanal ob Soči (Uradno objave Primorskih novic, št. 41/03, 17/06 in Uradni list RS, št. 70/07 in 51/08) in 20. člena Poslovnika

Prikaži več

SAR DO VAS HITREJE TAKRAT, KO VSAKA MINUTA ŠTEJE SL

SAR DO VAS HITREJE TAKRAT, KO VSAKA MINUTA ŠTEJE SL SAR DO VAS HITREJE TAKRAT, KO VSAKA MINUTA ŠTEJE SL COSPAS-SARSAT Zmogljivosti SAR v okviru sistema Galileo so vključene v mednarodni program COSPAS-SARSAT, tj. satelitski program za zaznavanje klicev

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Milan Ojster\232ek_IJU2014)

(Microsoft PowerPoint - Milan Ojster\232ek_IJU2014) Organizacijski, tehnični in pravni vidiki vzpostavitve nacionalne infrastrukture odprtega dostopa Milan Ojsteršek Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko 08. 12.

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 28. februarja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnava

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 28. februarja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnava ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 28. februarja 19 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 611 (453) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več