Matjaž Zupančič Hodnik DRAMA

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Matjaž Zupančič Hodnik DRAMA"

Transkripcija

1 Matjaž Zupančič Hodnik DRAMA

2 Osebe 2 OSEBE: Dorian Adrian Nena Tamala Kišta Nikson Jana Max Hodnik, obdan z vrati.

3 Opomba 3 Opomba: Zgodba in osebe v tej igri so izmišljeni. Vsaka podobnost s televizijsko oddajo»big brother«je zgolj naključna.

4 Vsi stojijo na hodniku. M AX: Moje ime je Max. Vaša me ne zanimajo. Ne bom rekel, da sem vesel, da ste tukaj. Ker nimam nič proti vam. Lahko bi vam čestital, ker ste prišli tako daleč. Ampak vam ne bom. Veste, zakaj ne? Ker boste vsi razen enega na koncu te zgodbe isti pičkin dim, kakršen ste zdaj. Nekateri še vedno mislite, da je to igra. Navaden TV show. Ampak to je življenje. In tisti, ki bo to razumel, bo dobil vse. Samo eden bo zmagovalec. Ali zmagovalka, moje dame. Zdaj se bo začelo zares. Od zdaj naprej ni več privatnosti. Dobro me poslušajte. Odprli boste vrata in stopili noter. Kam? V novo življenje? Mogoče. Če boste zmagali. Če boste zdržali. To je odvisno samo od vas, pizda. Kaj gledate? Jaz se ne pretvarjam. Če se boste pretvarjali, ste odjebali. Ta oddaja ima en sam zakon. Da se ne pretvarjaš. Da si to, kar si. Da se obnašate tako, kot bi bili sami. Pa čeprav vas gleda vsa zajebana država. No, še nekaj je. Še nekaj več je. Bit moraš tak, da si gledalcem všeč. Da folk glasuje zate, jebemomater. Ampak zdaj boste vprašali: kako naj bom tak, kakršen sem, všeč vsem drugim? To, vidite, je pa zafukana umetnost. Zato bo zmagovalec samo eden. Grob sem, ja. Da boste razumeli, da tukaj ni heca. Ker vem, da razumete ta jezik. Ker vem, da ste prišli s ceste. Tukaj gre zares. Podpisali ste pogodbe. Ampak ne gre za kurčev kos papirja. Gre za več. Nekaj vam bom povedal. Nekoč sem bil tudi jaz takšna nula, kot ste vi. Vi ste nule. Vse vem o vas. Ampak danes sem jaz Complex Trade. Ne tisti klovni, ki jih vidite na TV-ju. Jaz sem duša te zafukane korporacije. Jaz sem duša te oddaje. Zato bodite dobri. Ne bo vam žal. Ne mi zjebat največjega TV hita zadnjih petdeset let. In potem bodo sanje vaše. Meni je vseeno, kaj hočete. Denar. Če zmagate, ga boste imeli toliko kot jaz, pizda. Mogoče tudi več. To je edino, kar me moti. Ampak sem pošten. Samo če hočete zmagat, boste najprej jedli lasten drek. Pred kamero. To je poštena tekma. Slava? Jaz tega ne razumem, ampak mogoče je za koga od vas to tisto. Da vas vsi poznajo. Da vsi govorijo o

5 1. 5 vas. Ali pa ste samo majčkeni ekshibicionistki. Tudi kakšen tak je med vami. Ki ga rad pokaže v družbi. Ampak to me ne briga. Samo da se ne boste preveč zanašali na to. Tukaj je psiha tista, ki zmaguje. Karizma. Odkritost. To ni kakšen zajeban pornič. Pravila poznate. Zaprti ste v tem stanovanju; dokler se zadeva ne konča, ne morete ven. Vsi stiki z zunanjim svetom so prepovedani. Vse kar počnete, se snema in se lahko predvaja. Gledanost se meri sproti. Publika glasuje za vsakega od vas. Kdor dobi največ glasov, zmaga. Nasilje je prepovedano. Kdor to prekrši, bo izločen. Če kdo zboli, bo prav tako izločen. Zdaj se bo igra začela. Kdaj se bo končala, ne ve nobeden izmed vas. Lahko traja dva dni. Lahko dva meseca. Lahko dve leti, mater vam. Dokler vas bodo hoteli gledat, boste tukaj notri. In dalj kot boste tukaj, večja bo nagrada. Če kdo ne bo mogel več, lahko seveda odstopi. Mirno lahko gre. Tam na tistih vratih je zvonec. Tisti rdeči gumb. Samo pozvonit je treba. Ampak potem nikoli več ne bo prišel nazaj. In jaz ga bom, zajebanega luzerja, lastnoročno ruknil na asfalt. Je to jasno? To je tudi igra vzdržljivosti. Če vsi odstopite, zmaga tisti, ki zdrži najdlje. Potem glasovi ne štejejo. Tišina. Je pa še ena stvar, ki je ne veste. V vseh prostorih so kamere, to veste. Počnite vse, kar bi počeli, če bi bili sami. Navezujte stike. Ne poznate se. Zdaj je priložnost, da se spoznate. Vsak stik šteje. Ampak to ni vse. Tukaj, kjer zdaj stojimo, je hodnik.to je pa vrhunec. Hodnik je moj izum. Moj dodatek k tej zajebani igri. Hodnik pripada samo vam. Tukaj ni kamer. Genialno, kaj? Tega niste pričakovali. To nam bo olajšalo življenje, ste pomislili. Ko bo pretežko, se bomo umaknili na hodnik, si mislite. Ampak to ne bo za vas nobena odrešitev. Prekleli boste ta hodnik. Kajti hodnik vas bo provociral. Da bi se skrivali. Da bi se pretvarjali. Da bi igrali dvojno igro. In če boste nasedli, je z vami konec. To je moj domislek, moj genialen domislek. Njegove globine ne razumete, mater vam, ampak nekoč jo boste. Tišina. Zdaj bomo začeli. Živite in čakajte na moj prihod. Jaz sem od zdaj naprej vaša usoda. Vaš edini stik s svetom. Včasih vas bom obiskal. Jaz vam bom sporočil, kdaj je konec. Pojavil se bom na koncu hodnika in vam prinesel odrešitev. Za enega bom angel, za druge bom hudič. Eden bo ostal z mano; ostali pa boste šli nazaj tja, kamor spadate. V govno sivo vsakdanje. Nič ne bo šlo z vami. Nič glamurja, ljubčki. Samo drek, ki ga boste

6 1. 6 požrli tukaj. Zdaj pa pozor: bodite to kar ste, kajti če sem zelo direkten to je tudi vse, kar imate. In potrudite se, da bo publika to spoznala! Ne glejte v kamere, najbolje bo, če pozabite na njih. In zdaj še en nasvet. Zelo iskreno. Zastonj vam ga dam, čeprav mi ne bi bilo treba. Torej: ko fukate, fukajte zase. A se razumemo? Za svoj užitek. In publika vas bo nagradila. To je enkrat ena. Uporabljajte pamet, bodite simpatični. In ne zanašajte se preveč na hodnik. Kajti hodnik, dragi moji, bo vaš največji problem. Gremo, prenos se začenja! Zatemnitev.

7 Tamala stoji na hodniku; Pride Nena. T AM A L A: Hej. N E N A: Kaj počneš tukaj? T AM A L A: Pridi sem. Hitro. N E N A: Kaj šepetaš? Tukaj te nobeden ne sliši. T AM A L A: A misliš? N E N A: Poglej okrog sebe. A veš, kaj je to? En fin, zajeban bunker. Jaz bom po moje ves čas tukaj. T AM A L A: Tega ne smeš! N E N A: Moja stvar, kaj smem. T AM A L A: Imaš cigareto? N E N A: A čik hočeš? T AM A L A: Ja. Daj hitro. N E N A: Počasi. Počasi. Kje jih že imam? T AM A L A: Mudi se mi, slišiš? N E N A: Kam se ti mudi? Saj se je šele začelo. T AM A L A: A daš a ne daš? N E N A: Evo. Evo. T AM A L A: Ogenj? N E N A: Pa kaj je s tabo, Tamala? A si sploh kaj prinesla s sabo? T AM A L A: Saj drugače ne kadim, a veš. N E N A: Aha. Imaš krizo? T AM A L A: Imam problem. N E N A: Saj to mislim. T AM A L A: Problem imam!

8 2. 8 N E N A: Vsi ga imamo. T AM A L A: Če kadiš notri, ni dobro... N E N A: Bulšit. Veš, koliko kadilcev nas gleda? T AM A L A: A misliš? N E N A: Če ti rečem. Zdaj pa povej, kakšen problem imaš. T AM A L A: Brez veze. N E N A: Povej. T AM A L A: Ne morem... N E N A: Kaj? T AM A L A: Saj veš. N E N A: Kaj vem? T AM A L A: Ne morem se... a veš... N E N A: Aja. Ne moreš se usrat. T AM A L A: Ja. A veš... pred kamero... N E N A: Ne moreš se usrat pred kamero. T AM A L A: A nehaš to ponavljat!? N E N A: Ampak zato tukaj gre. Če se ne moreš usrat pred kamero, potem pojdi domov. Ker to boš tukaj počela vsak dan najmanj enkrat. Če imaš normalno prebavo. Takšno... približno normalno. To je še najmanj od vsega. Kako si sploh prilezla do sem? T AM A L A: Vse drugo lahko počnem. Res. Vse. Samo to pa... N E N A: Moraš se malo sprostit. Drugače ne boš zdržala. T AM A L A: Saj se bom. Zato kadim. To pospešuje prebavo. Mogoče bo šlo potem... lažje. Mogoče bo zdajle... Zaupljivo. Lažje bom... saj veš. N E N A: Vem kaj? T AM A L A: Lažje bom fukala pred kamero, ampak... ampak serjem pa res... težko. N E N A: Ti sploh nisi takšno nedolžno bitje, kot se delaš, kaj?

9 2. 9 T AM A L A: Ne, to je res tako intimna stvar... sploh si nisem mislila... Madona, najraje bi se kar tukaj, na hodniku... Obmolkne. N E N A: A se heceš? Pa kdo, misliš, bo potem pucal tvoj drek za tabo? T AM A L A: Nisem mislila resno. N E N A: Bolje zate, da nisi mislila resno. Saj se še prezračit ne da. Tišina. T AM A L A: Ampak studio je... velik. N E N A: No ja. T AM A L A: Celo stanovanje. N E N A: Imam raje svojega. T AM A L A: Ampak nimaš tako velikega. N E N A: Saj nas je sedem, jebenti! T AM A L A: Celo okna imamo. N E N A: Samo ne gledajo nikamor. T AM A L A: A res? N E N A: Res. Lahko pa tudi sama pogledaš, če mi ne verjameš. A ti sploh kaj gledaš okrog sebe? T AM A L A: Zdaj bom šla, mislim da bo...povej mi še nekaj... N E N A: Kaj bi rada? T AM A L A: Ti lahko zaupam? N E N A: Prosim?! T AM A L A: Če ti lahko zaupam. N E N A: Pojdi noter, pa opravi svoje. Pa jej slive. Kakšna vprašanja so pa zdaj to?! Tamala gre noter. Prikaže se Jana. J ANA: Kaj je hotela? N E N A: Čik. J ANA: Tamala je nevarna. N E N A: Zakaj?

10 2. 10 J ANA: Poznam tak tip ženske. N E N A: Saj je še otrok. J ANA: Ja. In to en zelo pokvarjen. Zunaj ne bi šla z njo niti na kavo. N E N A: Pretiravaš. J ANA: Če ti rečem. N E N A: No ja. Vsaj neumna ne izgleda. J ANA: Kaj hočeš reči s tem? N E N A: Daj no. Zjutraj si se dvajset minut tuširala. J ANA: Petnajst. N E N A: Pa petnajst, mater ti, v čem je razlika? J ANA: Razlika je v tem, da pretiravaš. N E N A: Veš kaj? Čez en teden boš imela kožo kot vidra. J ANA: Pa kaj mi hočeš povedat? N E N A: Hočem ti povedat, da lahko vsak v življenju kdaj za en kurc izgleda. Tudi ti. J ANA: Ne, če si v oddaji. N E N A: Kakšna oddaja. Saj sploh ne veš, koliko časa boš tukaj zaprta. To je življenje, pizda! J ANA: Življenje? Kaj pa potem delaš tukaj? Na tem hodniku? N E N A: Sem... malo si ogledujem. Sploh pa, kaj te to briga! J ANA: No vidiš. N E N A: Hotela sem ti dat nasvet. J ANA: Veš kaj, pojdi noter pa počni to, kar misliš da je prav. In govori to, kar misliš da je prav. In nehaj tukaj težit. N E N A: Kdo teži? J ANA: Ti. Ker sama ne veš, kaj bi rada. N E N A: OK. Rabim malo časa, OK? Tišina.

11 2. 11 J ANA: Dobro. Lahko se kdaj dobiva tukaj, če hočeš. Da se malo pogovoriva. Čisto na kratko. Za minutko. A hočeš? N E N A: Ne. Ne. Prav imaš. Delaj, kar hočeš. Ampak jaz ti bom direkt povedala, če mi boš šla na živce. Tam notri. V redu? J ANA: V redu. V redu. N E N A: Vsi hočemo zmagat. Tudi jaz. Keš rabim bolj kot ti. Ampak nočem, da nas imajo za idiote. Nobenega od nas. OK? Zato se nehaj nastavljat tako... J ANA: Kako? N E N A: Na prvo žogo. J ANA: Pa kaj si ti domišljaš? Da lahko vsem težiš, kako naj se obnašajo? N E N A: Ne, samo na živce mi gre... J ANA: Pa še groba si. Total groba. Težiš, ker si sama ne upaš. OK, ti nakladaj in se delaj pametno, jaz se bom pa tuširala. Bomo videli, kdo bo dobil več glasov. Tišina. N E N A: Dobro. Dobro. Saj drugače si v redu. J ANA: Ti tudi. Samo ne mislit, da si bolj pametna od drugih. N E N A: Saj ne mislim. Ampak moramo si organizirat življenje, če hočemo preživet. J ANA: Ti si ga daj po svoje, jaz si ga bom po svoje. V redu? N E N A: Počni, kar hočeš. Tišina. J ANA: Moški se zaenkrat držijo bolj zase. A veš, kaj se mi zdi? N E N A: Kaj? J ANA: Da se je eden že zakuril name. N E N A: To je v redu. J ANA: Ampak mi ni preveč všeč. N E N A: A se čudiš? Tako kot se zdaj obnašaš, si lahko všeč samo največjim idiotom. Oprosti, da ti to še enkrat povem. J ANA: Ti bi bila res rada pametna, kaj? Ampak izgledaš najbolj kurbiš od vseh.

12 2. 12 N E N A: Ja. Meni se ni treba zato tuširat dvajset minut. J ANA: Petnajst. N E N A: Dvajset. J ANA: Zdaj pa nehaj. To je stvar higiene. N E N A: Sicer je pa vse skupaj čisto vseeno. Izbire ni velike in enkrat bo treba začet fukat. S komer koli. Brez tega nimaš šans. Odpadeš kot knof od gat. J ANA: Kaj pa čustva? N E N A: Prosim?! J ANA: Nič. Grem nazaj. Tišina. A si razumela, kaj je rekel Max? To s hodnikom, mislim? N E N A: Brez veze. Samo nakladanje. J ANA: Meni se ni zdelo. N E N A: Brez veze. Veš kaj je glavno? Da lahko ves čas manipulirajo. Tisti v montaži. Nikoli ne veš, kaj bo v programu. Lahko je vse, lahko ni nič. J ANA: Povej mi, zakaj si sploh prišla sem. A te je kdo silil? N E N A: Zato, ker je to najbolj idiotska zadeva na svetu. Lahko obogatiš, ne da bi v življenju znal kar koli. In jaz rabim denar. In... nimam nobenega drugega talenta, da ga dobim. Če drugi mislijo, da sem za to... naj bo. V življenju sem že itak počela vse. J ANA: Vse? N E N A: No ja. Skoraj vse. J ANA: To je bilo pa iskreno. Jaz pa... N E N A: Povej. J ANA: Jaz sem pa tako srečna, da sem izbrana. Vse mi pomeni, da sem tukaj. Ne vem, kako naj to povem. A me razumeš? N E N A: Ne. J ANA: Kot da zdaj ni več vseeno, da živim. N E N A: Pizda, si naložila. J ANA: Samo povem. Zakaj takoj postaneš groba?

13 2. 13 N E N A: Ne pozabit tega ponovit... tam notri. Ti bojo zrasle šanse. J ANA: Daj umiri se že enkrat. Pa kaj ti je? N E N A: Oprosti. Zoprna sen. J ANA: A veš, da si res. Tišina. N E N A z drugim tonom, sveže: A veš, da imam sina? J ANA: Otroka imaš? N E N A: Ja. Devet let bo. Tišina. Samo me ne gleda. J ANA: Kako veš? N E N A: Kaj, kako vem. Če ne bi vedela, ne bi rekla. Kaj težiš? J ANA: Samo vprašala sem... N E N A: Težiš brez veze. Pa še smrčiš, a ti je to že kdo povedal? J ANA: Kako ti je že ime? Zatemnitev.

14 Adrian, Dorian, Nikson in Kišta na hodniku. N IK S ON: Daj, zapri vrata. K IŠ T A: Saj so zaprta. N IK S ON: V redu. Zdaj vam bom nekaj povedal. D O R IA N: Skrivnost? N IK S ON: Ja. Mene v resnici kličejo... Nikson. A D R IA N: A daj no mir. Zgledaš pa kot Reagan v zadnji fazi alzheimerja. N IK S ON: Jebi se. To je moj psevdonim. Tukaj na hodniku sem Nikson. Za publiko tam notri sem Niki, jasno. Ampak v resnici me že od malega kličejo Nikson. To sem vam hotel povedat. K IŠTA: Zakaj te pa tako kličejo? N IK S ON: Baje sem mu bil malo podoben. Kot dojenček. Sem imel bolj malo las. Nazaj počesane. Pa tak malo... A D R IA N: Napihnjen ksiht? N IK S ON: Bil sem mu podoben, a je v redu? A D R IA N: Ampak zdaj mu pa nisi več. K IŠ T A: Zakaj pa nočeš, da te še mi tako kličemo? N IK S ON: Ne razumeš. Zaradi politike, jasno. Nikson je bil desničar, če tega ne veš. Polovica tistih, ki nas gledajo, je pa levičarjev. Vsaj polovica, jebemti. In ne bodo glasovali za nekoga, ki se imenuje kot najbolj zajeban desničar. D O R IA N: A ni bil parkrat na Kitajskem? N IK S ON: Od kje pa ti to veš? A D R IA N: Tale obvlada zgodovino. N IK S ON: To ne igra vloge. Tudi jaz sem bil parkrat na Kitajskem, pa kaj potem? Še tiste kače sem žrl. Ki ti jih žive servirajo. Podzavestno me bodo odžagali.

15 3. 15 K IŠ T A: Bodi to, kar si, a ni v tem štos? N IK S ON: Pojdi noter. Hodnik je za moško družbo. K IŠ T A: Pravim samo, da... N IK S ON: Ne se hecat. Jaz sem to, kar sem. Ampak kakšno skrivnost si pa lahko povemo tukaj, na hodniku? A D R IA N: Če si idiot, se to vidi. V tem je štos. Vseeno, ali si tukaj ali si notri. Ti recimo hočeš, da te kličemo Kišta. Oprosti, ampak to je zgubljena igra. Veš, na kaj me to spomni? Na gajbo pira. Pa jaz nimam nič proti tebi. Ampak če me človek spomni na gajbo pira, potem nekaj ni v redu. D O R IA N: Od kje ti to ime? K IŠ T A: Kot mulc sem nakladal gajbe s pivom. A D R IA N: Evo. Evo! K IŠ T A: Jaz se tukaj ne mislim nekaj izmišljevat. Taka so pravila. Če se bom že šel, se bom po pravilih. Če ne, raje odstopim. N IK S ON: Pa kaj je z vami, ljudje? Nobene distance. Pa smo šele na začetku. Kišti. A ti to res verjameš? A verjameš ves ta šit, ki so ti ga naložili? K IŠ T A: Ne gre zato, ali verjamem. Gre za pravila. In če kršiš pravila, ne moreš zmagat. A se gremo zares, a se sploh ne gremo. A D R IA N: Saj po svoje ima prav. Ta hodnik so nam podtaknili, da nam jebe samozavest. N IK S ON: Ah, daj no. Bomo videli, kdo bo zmagal. Tisti gotovo ne, ki bo kar naprej nekaj cvikal. Ti si total nervozen, Kišta. D O R IA N: V redu mu gre. K IŠ T A: Ne, prav ima. Slabo mi gre. Saj nič ne delam. Če pa kaj rečem, izpadem idiot. N IK S ON: No ja. Saj nisem mislil tako hudo. K IŠ T A: Ne, živčen sem. Vem, da se to vidi. Vse se vidi. D O R IA N: Nič se ne vidi. Nehaj nakladat. K IŠ T A: Vsi me ignorirate. In potem izpadem debil, ki se ne zna pogovarjat. Ki ne zna...

16 3. 16 D O R IA N: Komunicirat? K IŠ T A: Ja. D O R IA N: Pretiravaš. Nobeden te ne ignorira... A D R IA N Dorianu: Pa kdo si ti, mati Tereza? Človek je prišel do ene resnice o sebi. Zakaj mu težiš? A hočeš nasvet? D O R IA N: Povej. A D R IA N: Da boš videl, da ti zaupam. D O R IA N: Povej. A D R IA N: Preveč se delaš pametnega. Ampak ne moreš bit bolj pameten od njih. A sploh veš, kaj je to Complex Trade? D O R IA N: Kako misliš? A D R IA N: To je vrhunska embalaža. Verjemi. Jaz to obvladam. Ste kdaj slišali za Orbitum State? N IK S ON: Moja bivša ženska je bila pri Orbitum State. A D R IA N: Orbitum State je propadel, ker so zajebali embalažo. Zato jih je požrl Organic Food. Ampak na koncu bo Complex Trade požrl vse. Ker tipi vejo, kaj je to embalaža. Poleg tega imajo medije. D ORIAN: Obvladaš to? A D R IA N: Stoprocentno. Organic Food nima šans. Javno si ga drkajo na naravno prehrano, v bistvu pa iz fetusov delajo kozmetiko. Ne me jebat. D O R IA N: Zakaj tekmuješ? Zaradi denarja? A D R IA N: Se hecaš? A vidiš to obleko? D O R IA N: Vidim. A D R IA N: A veš, koliko je stala? D O R IA N: Je bila draga? A D R IA N: Draga? Me zajebavaš? To je bogastvo. Jaz sem stroj za delanje keša. Odpre usta. Poglej to. No, poglej. D O R IA N: Kaj?

17 3. 17 A D R IA N:Ena tale kurčeva plomba je vredna več kot tvoj avto. Če ga imaš. Me razumeš? D O R IA N: A je tako posebna? A D R IA N: Total posebna. Poglej ta čevelj. N IK S ON: A je špica? A D R IA N: Za tak čevelj bi kdo dal življenje. Pa ne zato, da bi ga imel. Samo zato, da bi ga lahko en dan nosil. Če je svet globalna vas, jaz nisem zadnji kmet, jebem vam mater. D O R IA N: A veš da sem vesel, da sem te spoznal. A D R IA N: Verjamem. Zapomni si eno stvar: embalaža. To je moje področje. D O R IA N: Embalaža. A D R IA N: Ja. Saj ne rečem, da ni važno tisto, kar je notri. Nisem idiot. Ampak to lahko vprašajo koga drugega. Mene pa morajo vprašat, kako se potem to zapakira. Zato sem špica. Edini. Kako se kaj zapakira, da potem to dobro zgleda. A me razumeš? Da se proda. Jaz lahko prodam vsak drek, samo da dobro zgleda. D O R IA N: Mhm. A si kdaj rihtal mrliče? A D R IA N: Kakšno vprašanje je pa zdaj to?! D O R IA N: Resno. Mrlič je tipična embalaža, a ne? A D R IA N: Da nisi ti slučajno tak mrakoben tip? Da nimaš kakšnih čudnih navad? Ne mislim živet z enim... morbidnežem. D O R IA N: Govorimo o embalaži. A D R IA N: Sploh pa, kdo to še dela. D O R IA N: Kaj? A D R IA N: Rihta mrliče pa to. D O R IA N: Zakaj ne? A D R IA N: Saj je vseeno, kako zgledajo, madona. Danes vse skurijo. D O R IA N: To imaš prav. A D R IA N: Vem, da imam. D O R IA N: Ampak zakaj si potem tukaj, če ne rabiš denarja? Če si tak frajer?

18 3. 18 A D R IA N: Jaz vem, kaj hočem. Mene zanima zmaga. Jaz se ne sprenevedam, tako kot ti. Tukaj prodajaš morbidne štose, tam notri pa glumiš dalajlamo. Ne me jebat. A misliš, da ti bo kdo nasedel? D O R IA N: Ne se izmikat. A D R IA N: Saj sem ti povedal, kaj težiš? Hočem zmagat, to je vse. D O R IA N: To ni vse. Max te fascinira. Obožuješ ga. Ti hočeš postat tak kot Max. A je tako? Tebe fascinirajo taki tipi. Ti bi bil rad Max, pa nimaš jajc, da bi to postal. A D R IA N: Roko stran od mojih jajc, a se razumeva? D O R IA N: Ne se bat. A D R IA N: Veš kaj. Spet se delaš pametnega. Sploh je pa problem drugje. Problem je v tem, da so v studiu tri pičke, mi smo pa tukaj štirje. Kar pomeni, da bo na koncu nekdo popušil. In to pred kamero, prijatelji. A ste videli, kam vse so jih nastavili? Za popizdit. D O R IA N: Vsak kvadratni centimeter lahko posnamejo. Tišina. N IK S ON: Mogoče je pa kdo tukaj toplovodar. A D R IA N: Ne ga srat. Dobro so nas ščekirali. Čeprav tale gajba pira... D O R IA N: A vam nekaj povem? Mi tukaj začenjamo neka razmerja. To je to. Ena razmerja uspejo, druga propadejo. Treba bo navezat stike, fantje. Enim rata, drugim ne rata. A D R IA N: V redu. Ampak pičke imajo prednost. A ni tako? D O R IA N: To je zato, da je bolj zanimivo. Da je malo borbe. Tako kot v naravi. A D R IA N: Kakšna narava, jebenti. Če bi bila to narava, bi jo s kolom po glavi in bi bila moja. Tukaj se je pa treba nekaj ufuravat. D O R IA N: Nasilje je prepovedano. N IK S ON: A se kar zmenimo, kdo bo katero? A D R IA N: Kako se bomo zmenili, če je eden preveč! A ti sploh razumeš, o čem jaz govorim?! K IŠ T A: Meni je ena... všeč.

19 3. 19 A D R IA N: Kaj je rekel tale? Smeh. A D R IA N: Veste kaj? Mislim, da tukaj ne bo problema. Da sploh ne bo nobenega problema. Zatemnitev.

20 Nekatera vrata so odprta, druga priprta. Glasna glasba. N IK S ON: Dobra zabava. D O R IA N: Ja. N IK S O N: Da se človek sprosti. D O R IA N: Ja. N IK S ON: Kot da ni več razlike... med tukaj in tam. D O R IA N: A greva nazaj noter? N IK S ON: To je bila tvoja ideja. Ti imaš take dobre... ideje. D O R IA N: V življenju se je treba kdaj tudi zabavat. In mi moramo tukaj živet, a ne? N IK S ON: Ženske so danes v redu. D O R IA N: Mhm. N IK S ON: Danes mi ne gre nobeden na živce. D O R IA N: Ja. N IK S ON: Takle party je dober, da se vidi, kdo je kdo. D O R IA N: Mhm. Tišina. N IK S ON: Ne vem, zakaj se mi zdi, da se pogovarjam sam s sabo. D O R IA N: Nekaj razmišljam. Razmišljam... N IK S ON: Vem, kaj ti razmišljaš. D O R IA N: A res? N IK S ON: Res. Tišina. Povej mi, kaj si misliš o blondinki. D O R IA N: O tisti tvoji? N IK S ON: Ni še moja. Tišina. A se ti zdi, da trza name? D O R IA N: Včasih trzne.

21 4. 21 N IK S ON: Povej no, kaj misliš o njej. D O R IA N: Preveč vode porabi. N IK S ON: Ne, resno. D O R IA N: Kaj hočeš, da rečem? Pojdi k njej in se zmenita. Saj nima kam iti. N IK S ON: Mater, si zatežen. Ko si v programu, pa nakladaš sto na uro. D O R IA N: Saj zato pa grem na hodnik. Da mi ni treba nakladat. N IK S ON: Si že padel na štos. Hodnik te bo zjebal. D O R IA N: Ne razumeš, kaj? N IK S ON: Kaj naj bi razumel? D O R IA N: Hodnik. Večji bedak si kot Kišta. Kaj pomeni to, da smo tukaj sami? A res verjameš, da bi nas pustili same? Brez nadzora? Pa čeprav na enem kvadratnem metru? N IK S ON: Tukaj pač ni kamer. Kaj je to takega? D O R IA N: Nič. Razen tega, da je eden od nas štipendist. N IK S ON: Kaj hočeš povedat? D O R IA N: Nekdo je tukaj, ki se ne gre zares. A me razumeš? Nekdo, ki blefira. Provocira. Nekdo, ki ga plačuje Complex Trade. Nekdo, ki nas nadzoruje od znotraj. N IK S ON: Misliš... resno? D O R IA N: Hodnik je past. Zato pazi, s kom se pogovarjaš. N IK S ON: Pizda. Na to nisem pomislil. Ampak, kdo bi pa... D O R IA N: Ne vem. N IK S ON: Do zdaj ste se mi zdeli vsi... v redu. D O R IA N: Mogoče je ženska. N IK S ON: Ni dobro, da si to povedal. Zdaj bomo začeli nažirat drug drugega. D O R IA N: Saj lahko zadržiš zase. N IK S ON: Ta Max je zafukan genialen pizdun. Ampak, kako si to pogruntal? D O R IA N: Saj ne vem, če je res. N IK S ON: Seveda je res. V tem je štos hodnika!

22 4. 22 D O R IA N: O tem razmišljam ves čas, a me zdaj razumeš? N IK S ON: Samo kdo? Kdo, jebemti? Tišina. D O R IA N: Kaj boš s kešem, če zmagaš? N IK S ON: Ne vem. To je veliko keša. Ampak jaz ne bom zmagal. D O R IA N: Kako veš? N IK S ON: Ker sem jaz tukaj edini, ki se mu pomalem jebe. D O R IA N: Toliko šans imaš kot jaz. N IK S ON: Ne. Ti si inteligenten tip. Ne, resno. Obvladaš. Znaš povedat štos. Imaš karizmo. Neko kurčevo... uvidevnost. Tebe ima publika gotovo rada. Še serješ z občutkom za kamero. D O R IA N: Hvala. N IK S ON: Če še fukaš tako... D O R IA N: Počakaj še malo, da me vidiš. N IK S ON: Jaz imam recimo že dva dni drisko. Rit imam kot pavijan. Po moje se mi vsi režijo. D O R IA N: Ti si tak živčen tip. Še bolj kot Kišta. N IK S ON: Ja. Ti imaš pa v bistvu en sam problem. D O R IA N: In to je? N IK S ON: Po moje si ti štipendist. D O R IA N: Sem te pa zadel v nulo, kaj? N IK S ON: Če je kdo, potem si ti. O tem razmišljam zadnjo minuto. Vse sem dal skozi. Pa samo ti ustrezaš. D O R IA N: Pojma nimaš o ničemer. Jeziš se, ker si zadnji skapiral Maxovo finto. Vsi so razumeli, celo Kišta. Samo ti ne. Pride Jana. J ANA: Pozabil si na drink. N IK S ON: Hvala. J ANA: Kaj počneta tukaj?

23 4. 23 N IK S ON: Brezveze. Raje povej, kaj se dogaja na sceni. J ANA: Tamala je najboljša. Vse nas bo sesula. N IK S ON: Daj, sprosti se malo. Žur je žur. Ne bomo ves čas tekmovali. J ANA: Kakšen žur. Ona točno ve, kaj dela. Edina je, ki sploh ne pride na hodnik. Ona je edina, ki je zaštekala. N IK S ON: Meni se je zdela najbolj v riti. J ANA: Ne. Tamala se je sprostila.totalno sprostila. A veš, kako pleše? N IK S ON: Napila se je. To je to. J ANA: Pa kako ji je sploh ime? Niti imena ne pove. D O R IA N: Ja. Tamala nabira glasove. Pa veš zakaj? Edina je, ki jo je sram. To je folku všeč. J ANA: Kako to misliš? D O R IA N: Če te ni malo sram, nimaš šans. To je perverzno. Da se malo matraš. Da malo zardevaš. Da se ne moreš usrat. Vse te drobne pizdarije. Potem se folk identificira s tabo. Zraven pa mimogrede citira Homerja. Ta mala je hiperinteligentna. N IK S ON: Homerja? D O R IA N: To je en grški... N IK S ON: Vem, kdo je Homer. A me zajebavaš? J ANA: Po moje vseeno nima pravega seksapila. Ona... ona se samo dela. Njo je najmanj sram od vseh. D O R IA N: Ne bodi tako prepričana. J ANA: Na živce mi gre. Tišina. J ANA: Pa kdo sploh ve, kakšen moraš biti, da zmagaš? D O R IA N: To je maraton, ljubica. Važno je, da zdržiš. J ANA: Ne vem, kaj sploh hočejo od mene. Kaj sploh hočejo od mene?! Če bi vsaj vedela, kaj hočejo od mene! Pride Adrian.

24 4. 24 D O R IA N: Tale recimo nima šans, da zmaga. A D R IA N: Kaj nakladaš? D O R IA N: Ne jaz, on misli, da vse obvlada. Človek brez problema. Mačo. Adrian nima šans. Je premalo človeški. A D R IA N: Premalo človeški. O pizda. Kako si to lepo povedal. Zdaj ti bom pa jaz nekaj rekel. Ko dobim keš, ti plačam počitnice na morju. In eno blond pičko. A veš, da si mi zoprn? D O R IA N: To me ne moti. A D R IA N: Sploh pa, kaj počneš kar naprej na hodniku? A si že totalno obupal? J ANA: Brezveze se je kregat. A D R IA N: Ja, miška. A veš, da me spominjaš na mojo bivšo ženo? J ANA: A je to kompliment? A D R IA N: Ne. Samo probam bit malo človeški. N IK S ON: Pojdite raje noter. Tak razgovor, pa off the record. Pride Nena. N E N A: Pa to ni res. Pa to je genialno. A D R IA N: Kaj je? N E N A: A veste, kaj se dogaja notri? D O R IA N: Kaj? N E N A: Zalizala sta se na kavču. Dol se bosta dala. N IK S ON: Ta mala in špeglar? Ne ga srat. A D R IA N: Saj za to smo tukaj, a nismo? N E N A: Povem vam, da se bosta dala dol. D O R IA N: Evo. Dva najbolj nervozna bosta prebila led. A D R IA N: Grem pogledat. To moram videt. N E N A: A ti ni dosti, da ju gleda cela armada? N IK S ON: A je mogoče tu kje kakšna televizija? A ste opazili, da sploh nimamo televizije? A D R IA N: Pizda, si duhovit.

25 4. 25 N IK S ON: Ne, to je dober štos. Kot če si v puščavi in imaš vodo v kolenu. A D R IA N: Moram videt, kaj se dogaja. N IK S ON: Jaz tudi. Gresta noter. D O R IA N: Idiota. N E N A: Vse skupaj je idiotsko. J ANA: Kako to misliš? N E N A: Tako, kot sem rekla. Ta zadeva nima... nima nobenih kurčevih pravil. D O R IA N: Ima. N E N A: Nima. D O R IA N: Ima. N E N A: Kakšna? D O R IA N: Kdo si upa več, zmaga. N E N A: To je brezveze. J ANA: In kje je meja? D O R IA N: Ni meje, ljubica. Ti sama si meja. N E N A: Kaj je več? In kaj je manj? J ANA: Zmagaš tako, da dobiš čim več glasov. A je tako? N E N A: In zakaj jih dobiš? Da ješ, spiš, fukaš? Kot živali. Mi smo živali. In to je živalski vrt. Ob kateri kletki je največja gneča? Tisti z opicami. Torej: bodi opica. J ANA: Ni res! Mi smo delali, da smo prišli sem. Veš koliko bi jih dalo vse, da bi bili na našem mestu? N E N A: To ne spremeni dejstva, da smo opice. D O R IA N: Slabši. N E N A: Kaj?! D O R IA N: Slabši od opic. Opice nimajo izbire. Ti si jo imela. N E N A: Sem jo kurac imela. Na koncu se primeš tistega, kar pač ostane. Od mojega življenja je ostalo samo še to, kar zdaj tukaj kažem. J ANA: In to ni kaj prida, a?

26 4. 26 N E N A: Veš kaj? Boli me kurac zate. J ANA: Vidva sta pa tako visoko nad vsem tem, kaj? A vama nekaj povem? Tista dva, ki se tamle dajeta dol, sta veliko manjši opici kot vidva. Ker sta stvar vzela zares. Vidva pa, kao, vse skupaj štekata. Pa kaj potem delata tukaj? Če je že kje kakšna opica, je med tistimi, ki nas gledajo. Jaz pošteno tekmujem. Samo ne mi tukaj na hodniku jebat mojega dostojanstva! D O R IA N: Pozabi na tekmo. Montaža je vse. Complex Trade je vse. Oni izbirajo, kaj bo šlo ven. Vse posnamejo in potem selekcionirajo. Montirajo. Izberejo detajle. Bolj ko so bizarni, raje jih imajo. Če hočejo naredit iz tebe kretena, ga bojo naredili. Če hočejo iz tebe naredit zvezdo, jo bodo naredili. Nauči se živet s tem. N E N A: Ne. Ne verjamem. Tega ne verjamem. Ne, ne. Ti samo nakladaš. Kar naprej nekaj nakladaš. D O R IA N: Pojdi v sobo in poglej skozi okno. To je taborišče. Par barak in potem ograja. Žice, kabli. Nobeden ne more noter. Nobeden ne more ven. Vse obvladajo. Prideta Adrian in Nikson. A D R IA N: Pa to res ni res. J ANA: Kaj? N IK S ON: Fukata. A D R IA N: Fukata. N E N A: Saj sem rekla. Tišina. D O R IA N: Zakaj sta pa nehala gledat? N IK S ON: A misliš resno? Izpadeš kot totalen idiot. Publika ne mara voajerjev. N E N A: Ta je dobra. Ta je najboljša do zdaj. Vsak, ki ima doma pet programov, ju lahko gleda, samo mi se tukaj stiskamo na hodniku in smo total v kurcu. A D R IA N: Nekaj vam bom rekel. Zgleda, da moraš bit peder, če hočeš tukaj dobit kakšno žensko. Tišina. Pa ne razumet tega kot kritiko, a je jasno?

27 Vsi stojijo na hodniku. M AX: Ali kdaj sanjate? Vem, da sanjate. Ampak zakaj potem skrivate svoje sanje, jebemomater? Vam bom povedal, zakaj. Zato, ker še vedno ne razumete. Ne razumete, zakaj ste tukaj. Tukaj ste za to, da živite. Ampak življenje ni zajeban debatni krožek. Življenje je drama. Polastite se drug drugega. Izkoristite se. Požrite se. Zmagajte. Samo eden bo zmagal, se razumemo? Veste, zakaj sem tukaj? Ker gledanost pada. In zakaj pada? Ker je to, kar se greste tukaj, navaden ringaraja. Mogoče se nismo dobro razumeli. Rekel sem vam, da bodite to, kar ste. Ampak mater vam, a je to vse, kar ste? Okej, ne smete bit nasilni. Ampak ljudje hočejo malo akcije. Ljudje hočejo emocije. Sedem vas je v tem stanovanju. Sedem. Zaljubljajte se, varajte se, kaznujte se, sanjajte, ubijajte se, mater vam, ponižujte se, posiljujte se, a je to kakšno nasilje, vas vprašam? To ni nobeno nasilje. To danes počne vsak froc, ki zna štet do pet. Izmišljujte si zgodbe, delajte kar hočete, jebenti, ampak to kar zdaj počnete, je navaden pičkin dim. Imate možnost, da šokirate vse. Zaradi mene lahko tudi igrate karte, ampak počnite to tako, da bo koga zanimalo. Da greste do tja, kamor ni šel še nihče pred vami. Kdo vam to brani? Vi sami. Ker si ne upate. Ker se skrivate na tem hodniku. Rekel sem vam, da vas bo to uničilo. Vsi se skrivate. Vsi razen dveh, ki si upata več. Če ju boste samo gledali, raje odstopite. Tamle je gumb. Da bo konec agonije. Če pa hočete še kakšno šanso, potem si kaj izmislite. Opozorite nase. To je vse. Vsak zasluži še eno šanso. Tudi takšni luzerji, kot ste vi. Ki kar naprej visijo na hodniku. Pa kaj je zdaj to?! Zatemnitev.

28 T AM A L A: Kišta... K IŠ T A: Spizdi. T AM A L A: Kišta, pridi noter. K IŠ T A: Ne grem več noter. T AM A L A: Dobro ti gre... K IŠ T A: Odjebi. T AM A L A: Jaz te rabim, razumeš? Na moreš zdaj nehat! K IŠ T A: Ok. Zato gre. Rabiš me. Samo za to gre. T AM A L A: Rabim te... tudi tako. K IŠ T A: Nehaj nakladat. Ti ne rabiš nobenega. Ti rabiš samo sebe. Saj imaš prav. To je način, da zmagaš. T AM A L A: Ni res! K IŠ T A: Dokaži! T AM A L A: Kako? K IŠ T A: Zdajle bom pritisnil na tale gumb. Greva skupaj. T AM A L A: Tega ne moreva naredit. A si slišal, kaj je rekel Max? Boljša sva od drugih. Zmagala bova. K IŠ T A: Samo eden lahko zmaga. T AM A L A: Več si upava. Dobivava glasove. Razumeš? A razumeš?! K IŠ T A: In kaj potem? T AM A L A: Radi naju imajo, slišiš? K IŠ T A: Kdo naju ima rad? T AM A L A: Vsi... vsi! K IŠ T A: Jaz sem idiot. Ne vem, kaj delam tukaj.

29 6. 29 T AM A L A: Pa kaj, pizda, se zdaj greš? Skupaj sva v tem. Partnerja sva, razumeš? Jaz zdaj ne morem brez tebe. Izpadla bom... totalen debil. K IŠ T A: To je tvoj problem. T AM A L A: O ne. O ne. To je tudi tvoj problem. Ti me daješ dol. In ti je pasalo, a ti mogoče ni? Jaz sem fukala s tabo pred celo kurčevo teve armado, in ti misliš, da mi ničesar ne dolguješ? K IŠ T A: Mislim, da precenjuješ gledanost tega sranja. Ta naš drek gleda kakšen idiot ob treh zjutraj, da vidi, kako gre komu še slabše kot njemu. T AM A L A: Kišta, nehaj. Samo to ti rečem. Nehaj. Poslušaj me. Poslušaj me. K IŠ T A: Kaj hočeš? T AM A L A: Hočem, da ostaneva skupaj. K IŠ T A: Lahko ostaneva skupaj. Ampak ne tukaj. To je brezzveze. T AM A L A: Zdaj se ti zdi vse brezzveze, kaj? Prej si se eno leto matral, da si prišel v to oddajo, zdaj ti je pa naenkrat vse jasno. Bulšit. Ampak jaz ti bom povedala, kaj je v resnici s tabo. Ne preneseš poraza. Zaštekal si, da ne moreš zmagat. Zmagat pa ne moreš, ker ne verjameš vase. Kar si ne zaupaš. Ker misliš, da je vse sranje, kar narediš. Ker... ker... ker ne znaš bit to, kar si. K IŠ T A: Ampak jaz ne vem, kaj sem! Jaz nimam pojma, kaj sem! Vem samo to, da tukaj nisem nič! Nula! T AM A L A: In zdaj hočeš še mene potegnit dol. Hočeš se mi maščevat... Ampak jaz si tega ne dovolim. K IŠ T A: Pa kaj je s tabo, Tamala? A res ne vidiš, kaj se dogaja? T AM A L A: Priznaj, da je res, kar sem rekla. Priznaj, če imaš jajca! K IŠ T A: Jaz se tega ne grem več, a razumeš? Ne grem se več. To je vse. To je vse! A veš zakaj? Ker se mi trga. Razumeš? Trga se mi. To je taborišče. Mogoče bi zdržal, če ne bi bilo... če ne bi bilo tega prekletega hodnika. Ko se za par sekund zaveš, v kakšnem sranju si... In potem moraš nazaj noter... Ne! Ne morem več dihat. A veš, kaj je to panika? Ne gre za to, da hočem ali nočem, jaz ne morem več! Jaz ne grem več tja not! Pritisne na gumb.

30 6. 30 T AM A L A: Ti baraba! Ti zafukan egoist! In jaz sem obvisela z največjim luzerjem! Kaj naj zdaj? Vsi so že po parih, vsi so oddani, razen tistega nakladača, ki se mi gnusi in gabi in mi gre na bruhanje, če ga samo vidim! Smrdi, kot če bi drek polil s kolonjsko! K IŠ T A: Lahko greš z mano. T AM A L A: Nikoli! Nikoli! In to zdaj, ko sva na vrhu! Samo toliko sva bila do zmage! In si vse zajebal! Sovražim te! Ubila bi te! Vrata se odprejo. Zadaj, v mraku, vidimo Maxa. K IŠ T A: Greš? T AM A L A: Samo čisto malo je manjkalo... čisto malo... K IŠ T A: Adijo, Tamala. Odide. Vrata se zaprejo. Tamala je nekaj časa sama, potem pride Adrian. A D R IA N: Zdravo, miška. T AM A L A: Pojdi stran. A D R IA N: A si slabe volje? Ne bit slabe volje. T AM A L A: Mir mi daj. A D R IA N: Daj no daj. A sva prijatelja ali nisva? T AM A L A: Kaj hočeš? A D R IA N: Kaj pa hočejo ljudje, tako nasploh? Malo ljubezni, miška. A ni tako? Samo... malce ljubezni. T AM A L A: Pusti me. A D R IA N: Zdaj si sama. Narobe si ga ocenila, kaj hočeš. Vsi delamo napake. Ampak jaz znam potrpet. Zato bova šla zdaj domov. T AM A L A: Odjebi. A D R IA N: To je maraton. Šparat je treba moči za konec. In človek ne more bit sam na svetu. Kaj bodo pa ljudje rekli? Še v življenju ne, miška moja. Še v življenju ne. Stopi k njej in jo z jezikom oblizne čez obraz. Potem jo za roko potegne skozi vrata. Pride Nikson, prižge cigareto. Čez nekaj časa pride Nena. N E N A: A je šel?

31 6. 31 N IK S ON: Ja. N E N A: Vedela sem, da bo šel. On je imel jajca. N IK S ON: Tako se mi zdi, kot da je eden umrl. N E N A: Meni pa tako, kot da se je eden rodil. N IK S ON: Zdaj bomo vsi po parih. Saj po svoje ga razumem... N E N A: Kišto? N IK S ON: Ne. Njega ne razumem. Adriana. N E N A: Kaj je na tem debilu za razumet? N IK S ON: V bistvu je bil zelo osamljen. Ves čas takole spati sam... N E N A: Bulšit. To je njemu višek spolnega ugodja. N IK S ON: Vse je kurac. Tišina. N E N A: Kako je s tvojo? N IK S ON: Še vedno ji teče. Pa kakšna zajebana neskončna menstruacija je to? N E N A: To ni menstruacija. Nekaj ni v redu. N IK S ON: Hvala, ker si mi povedala. N E N A: Če se ji ne bo ustavilo, bo treba... N IK S ON: Dosti o tem, slišiš? Tišina. N E N A: Jo imaš rad? N IK S ON: Kaj me sprašuješ? Kakšno zvezo ima to? Kaj hočeš s temi idiotskimi vprašanji? Jaz imam namen tukaj zmagat. N E N A: Ja. Zadnje čase ti gre zelo dobro. N IK S ON: Misliš? N E N A: Ja. Vse, kar narediš je tako... N IK S ON: Kako? N E N A: Zabavno. N IK S ON: A res? N E N A: Samo rit imaš mozoljasto.

32 6. 32 N IK S ON: Bolje moja rit kot tvoj ksiht. Tišina. Hvala, ker tako misliš. Ti si v redu. Tišina. A veš... da mi ni čisto vseeno zanjo. N E N A: Vem. N IK S ON: Saj tam zunaj je najbrž sploh ne bi pogledal. N E N A: Ne bi je pogledal, ker je ne bi opazil. N IK S ON: Hec, ne. Če pomislim, da je sploh ne poznam. N E N A: Ja. N IK S ON: Zdaj pa še fukat ne morem več z njo. N E N A: Fuk ni vse. N IK S ON: Hecno. N E N A: Kaj? N IK S ON: Tako sem se navadil tega, da me vsi gledajo, medtem ko... N E N A: Ja. N IK S ON: Da sploh ne vem, če bom lahko še kdaj tako... normalno. N E N A: Po tem ne bo nobeden več normalen. Zatemnitev.

33 A D R IA N: Kaj je to? Kaj je zdaj to? D O R IA N: Zmanjkalo je elektrike. N E N A: Pa to ni res! Ni luči! Povsod je mrak! N IK S ON: Kaj tuliš? N E N A: Complex Trade je ostal brez štroma! Glori glori aleluja! N IK S ON: To je nemogoče. To je gotovo spet kakšna njihova finta. N E N A: Ne. Veš kaj je to? To so zajebane počitnice. Prvič je povsod mrak! Celo sekret je v temi. Pa to je noro! A D R IA N: Ne bit histerična. Kdo ima kaj od tega, če je tema? To je izguba časa. Ne mislim crknit tukaj. Čeprav se počutim tako, kot da bom. A me hočeš fentat? N E N A: Kaj težiš. A D R IA N: A veš, da me že ves dan boli želodec. Kozlal bom. Kakšno sranje ti kuhaš? N E N A: Skuhala sem to, kar smo dobili. A D R IA N Dorianu: Ta tvoja pička ne zna kuhat. D O R IA N: Tebe se ne da ubit. Sicer je pa jutri tvoja na vrsti. Za kuhat. A D R IA N: Moja ni uporabna za nič. Moja Tamala samo še spi. Niksonu. A misli tudi ona crknit, tako kot tvoja? N IK S ON: Zapri gobec. A D R IA N Dorianu: Daj, povej. D O R IA N: Kaj bi rad? A D R IA N: Povej, kaj misliš? Kakšno sranje je to? Ta tema. D O R IA N: Ne vem. A D R IA N: Ne veš. Pa ravno ti, ki si tako pameten. Po moje je kakšna kurčeva okvara. To bo to. Malo so jim stvari ušle iz rok. N IK S ON pokaže na Doriana: On ve.

34 7. 34 A DRIAN: Kaj ve? N IK S ON: On je njihov. A ne vidite, kako se obnaša ves čas? On je štipendist. N E N A: Kaj nakladaš, idiot? N IK S ON: On blefira. Njega plačuje Complex Trade. On je tukaj zato, da nas jebe. Da špega za nami. Da nas provocira. Da posluša, kaj blebetamo na hodniku. A D R IA N: Kaj? N IK S ON: Ne hodnik. On je problem. A D R IA N: Povej, če je res. D O R IA N: Rekel sem, da je to Maxova finta. Da bi sumili drug drugega. A D R IA N: Ti si to rekel. Dobro si rekel. Ampak zdaj te sprašujem, zakaj si to rekel? Kdo ti je dal to idejo? D O R IA N: Če imaš kaj svojih možganov, jih uporabljaj. Jaz uporabljam svoje. A D R IA N: Čakaj. Za tole se boš opravičil. D O R IA N: Jebi se. A D R IA N: Ampak ne zdajle. Ko bomo v živo. Ko nas bodo gledali. Zapomni si to. Ponižal te bom. Tudi štipendist ima en kanček tistega, kaj že... D O R IA N: Dostojanstva. A D R IA N: Ja. In jaz ti ga bom sesul v nulo. Ampak ne zdajle, ko nas nobeden ne gleda. Zdaj je brez veze. Škoda energije. N E N A: Kako veš, da nas nobeden ne gleda? A D R IA N: Saj te še jaz komaj vidim, mater, pa stojim pred tabo. Pa še na hodniku smo. N E N A: Brez veze. Tudi tukaj so kamere. Samo, da jih ne vidimo. N IK S ON: A misliš? N E N A: Jasno. Tukaj se nimaš kam skrit. To je bil samo Maxov trik. Da bi se tukaj počutili varne. A D R IA N: Pa kaj je z vami, ljudje? Saj zato smo tukaj, da nas gledajo. Kaj se usajate? Močnejša luč. A D R IA N: Evo. Eden se zajebava z nami. Eden se nekje igra boga.

35 7. 35 N E N A: Kakšen bog. Boga ni. A D R IA N: Kako veš, da ga ni, jebemtimater? N E N A: Ni ga. Vem. A D R IA N: Veš ti moj kurac. N IK S ON: Nehajta težit. A D R IA N: Jaz samo pravim, da je nekje nek frajer, ki bo na koncu vse popedenal. A si ti sploh sposoben razumet, kaj pravim? N E N A Niksonu: A je kaj boljše z njo? N IK S ON: Noče se ji ustavit. Ne vem, a ima sploh še kaj krvi. N E N A: Sranje. To je totalno sranje. N IK S ON: Hvala, ker si povedala. N E N A: Grem k njej. D O R IA N: Počakaj, da se pomenimo. N E N A: Kaj se imamo za menit? D O R IA N: Kaj bomo naredili z njo. A D R IA N: Kaj lahko mi naredimo z njo? D O R IA N: Saj zato gre. A D R IA N: Menstruacija traja par dni, jebemvammater. Ne pa to. D O R IA N: To je od stresa. N E N A: A hočeš bit za trenutek manj zafukano racionalen? A D R IA N: Evo. Kot dva stara zakonca. A bomo malo zamenjali? N E N A: Raje crknem, kot da sem s tabo. A D R IA N: Pa kaj jemlješ to tako zares? Kaj je zdaj to? Vse skupaj je show. Tekma. Bolj ko nas gledajo, več keša dobi zmagovalec. A si ne bi šli malo na roko? Koga še zanima ta kurčeva zvestoba, ki se jo gremo zadnji čas? N E N A: Moramo ji pomagat. D O R IA N: Če se bo pobrala, bo zmagala. A na to pa nisi pomislila? A D R IA N: Kako to misliš?

36 7. 36 D O R IA N: Zdajle dobiva glasove. Več krvi zgubi, več glasov dobi. Kaj si mislil, da boš rešen, ko dobiš Tamalo? Fuk ni vse, srček. Treba je pokazat še kaj drugega. Treba je spustit malo krvi. A D R IA N: Če tako pogledaš, ima ženska srečo. N IK S O N: Pa o čem se vidva pogovarjata? A se vama je total utrgalo? A D R IA N: Govoriva o sreči. A se lahko človek s tabo pogovarja malo tako... na splošno? Pride Jana. N IK S ON: Kako si, ljubica? Pojdi v posteljo. J ANA: Ne. Nočem, da me gledajo. Zdaj, ko sem takšna. N IK S ON: Kakšna? J ANA: Bolna. N IK S ON: Nobeden te ne gleda. Vse je šlo v tri krasne. N E N A: Usedi se sem... Vročino ima. J ANA: Ne se me dotikat! N E N A: Dobro ti gre. Čakaj da pogledam... J ANA: Pusti me! N E N A: Vsa je krvava! Pa kaj je zdaj to? N IK S ON: Jasno da je krvava, če ji skoz teče! J ANA: Slabo mi je. A D R IA N: Kaj bomo zdaj? N IK S ON: Spravili jo bomo nazaj v posteljo. N E N A: Najprej jo je treba umit. D O R IA N: Bodimo resni. Poglejte, kakšna je. Tako ne gre več naprej. N IK S ON: In kaj bi naredil ti? Ki si tako zafukano pameten? D O R IA N: Moramo jo spravit ven. N IK S ON: Ne. Ne še. D O R IA N: Treba bo pozvonit. N IK S ON: Ne, če ti rečem!

37 7. 37 N E N A: Izkrvavela bo, mater ti! Nekaj je treba naredit! A D R IA N: Jaz tudi tako mislim. Saj je že vse krvavo. N E N A: Tebi je vseeno, kaj? Eden manj. Ena šansa več, da zmagaš. A D R IA N: A sem si jaz izmislil pravila? Ko greš enkrat ven, ne moreš več nazaj. Kaj imam jaz s tem? N E N A: Ženska gori. To je kurčeva infekcija. J ANA: Ne pozvonit! N E N A: Moraš ven, srček. Tukaj ti ne moremo pomagat. Žal mi je. A D R IA N: Ja. Dobro ti je šlo. N IK S ON: Ti pa zapri gobec. J ANA: Vsa sem umazana. Zakaj sem tako umazana? N IK S ON: Saj te bomo zrihtali. Danes se da vse zrihtat, pizda. Vse se da. A ni tako? D O R IA N: Ne bit histeričen. N IK S ON: Kdo je histeričen? Kje je zdaj tisti vajin bog, da jo zrihta? J ANA: Ne pozvonit. Ne pozvonit. Grem se stuširat in bo v redu. Vstane, pade. N E N A: Ne se premikat. A ima kdo kakšen zafukan robec? Pa od kje, pizda, toliko krvi? A si žrla kakšne tablete? Poglej me! J ANA: Pusti me. N E N A: Kakšno pokvarjeno sranje od kontracepcije? D O R IA N: A misliš, da tole pride od paštete? J ANA: Pustite me na miru! N IK S ON: Ne se razburjat. Jaz sem tukaj. A D R IA N: Dobro, počakajmo do zjutraj. Predlagam, da počakamo do zjutraj, pa kar bo, bo. N E N A: Ne vem, če lahko čakamo. N IK S ON: Ja. Počakajmo do zjutraj. Če zjutraj ne bo boljše... Na hodnik pride Tamala, oblečena v spalno srajco. T AM A L A: A ste vsi zadeti ali kaj?

38 7. 38 A D R IA N: Tamala. T AM A L A: A ne vidite, kaj je z njo? A D R IA N: Pojdi nazaj v posteljo in me počakaj tam. Tole tukaj ni zate. T AM A L A: Ne ona. Vi ste v kurcu. Tamala gre do vrat v ozadju, pozvoni. N IK S ON: Kaj delaš? Kaj si naredila, mater ti? D O R IA N: Pozvonila je! T AM A L A: Vsi ste bebci. A hočete, da umre? A to hočete? Odjebite, idioti. Gre nazaj v sobo. Tišina. D O R IA N: Prav ima. Tamala ima prav. J ANA: Jaz ne grem. Jaz nočem it! N E N A: Moraš, srček. Moraš. Ni druge. J ANA: Jaz hočem bit z vami. Jaz nimam nobenega drugega. A D R IA N: Zdaj je prepozno. Pozvonili smo in nekdo mora ven. N E N A: A si lahko, prosim, dve minuti tiho? Dve minuti? Minutki? A D R IA N: Probam jo potolažit. Samo potolažit jo hočem! Pa kaj se vsi spravljate name? Vrata se odprejo. N IK S ON: Sranje. Sranje. J ANA: Nočem! Nočem ven! A D R IA N: Eden mora zdaj ven, pizda vam materna! D O R IA N: Sama ne bo šla. Saj sploh ne more hodit. Nekdo bo moral z njo. Tišina. N IK S ON: Pejt, srček. Greva skupaj. Ti bom jaz pomagal. Jo dvigne. A D R IA N: Počakaj. Če greš ven, ne boš mogel več nazaj! N E N A: Zapri svoj usran gobec! J ANA: Slabo mi je... N IK S ON: Psst. Ne govorit. J ANA: A boš z mano?

39 7. 39 N IK S ON: S tabo bom. J ANA: Kam... greva? N IK S ON: Nekam... kjer bo boljše. Kmalu bo boljše. Zdaj sva ena taka... družina. Daj, nasloni se name... Pred vrati se ustavi. Kaj me kurac gledate? Saj ne, da mi je kaj do nje, ampak takole... takole je pa tudi ne morem pustit. Gresta ven. Iz ozadja pride Max. M AX: A sem vam rekel? Izogibajte se hodnika. Hodnik je lažno upanje. Hodnik vas bo uničil. Hodnik je vaše prekletstvo. Samo ne mi zdaj popustit. Zdaj, ko ste samo še štirje. Zdaj, ko gre stvar na boljše. A veste, da postajate hit? To je prava drama. Samo od tukaj naprej bo treba malo bolj pazit na zdravje. Kaj bi s sanjami, če ni zdravja? Močni ostanejo. Zdravi ostanejo. Ta bolani odjebejo. Dobro, če imaš denar, še gre. Saj greš vsem na kurac, ampak ti vseeno ližejo rit. Če si pa revež, si pa sam v riti. In če si revež, si sam kriv. Zakaj pa ne paziš na zdravje? Zakaj se malo ne potrudiš? A ste kdaj pomislili, zakaj je Afrika tako v riti? Zlato imajo. Nafto imajo. Še krokodile imajo, jebenti, za torbice delat. Ampak zdravja pa nimajo. Tam je vse bolno. To je to. V življenju je treba pazit na zdravje, če hočeš zmagat. In vi hočete zmagat, a ne? Drugače ne bi vztrajali. Samo še štirje ste. Ampak saj vam ni treba drugega, kot živet. A je še kaj lažjega na svetu? Tukaj notri ste, nič vam ne manjka. Jeste, spite, fukate. Se zabavate. Počnete vse, kar počnejo drugi. Kar počne ves kurčev svet. In nobeden nič ne zahteva od vas. Dobro, kakšen nasvet dobite tu in tam, ampak madona, vas vprašam, kdo ga pa kdaj ne potrebuje? Ampak vi ste izbranci, ne pozabite tega. Nimajo vsi takšne šanse kot vi, da za to dobijo nagrado. Zato, da samo živijo, jebemomater. In pustijo, da jih drugi gledajo. Ogromno nagrado. Zato pozabite na kamere tam notri in začnite uživat. Lahko pa se kdaj vprašate, zakaj je eden boljši od drugega. Zakaj ljudje enega raje gledajo kot drugega. Vprašajte se, zakaj enemu rata in drugemu ne. Ko boste vedeli to, boste vedeli vse. Časa imate celo življenje. Jaz sem kot smrt; ne veste, kdaj pridem. In zdaj pojdite nazaj noter. Publika čaka. Kamere tečejo. Tam je življenje, jebemti. Hodnik je smrt. A vam nisem tega že povedal? Zatemnitev.

40 D O R IA N: Kaj spet hočeš? A D R IA N: Nekaj nam dajejo v hrano. D O R IA N: Brezveze. A D R IA N: Zastrupljajo nas. Ti rečem. Sploh ne serjem več normalno. D O R IA N: Premalo se giblješ. A D R IA N: A me zajebavaš? D O R IA N: Resno mislim. A D R IA N: Ne bit idiot. Poglej tole. D O R IA N: Kaj? A D R IA N: Izpuščaji. Povsod jih imam. D O R IA N: To je neka alergija... hej, a veš, da si res nekam grd? A D R IA N: A se ti zdi? D O R IA N: Mislim, glede na to, kako si bil prej lep. A D R IA N: Ne mi tega govorit. D O R IA N: Ne, res je grozno, da se to zgodi prav tebi. A D R IA N: Prasci. Nekaj počnejo z nami... Tišina. Požreti moramo vse, kar nam dostavijo. Pa kaj kurac vemo, kaj nam dostavljajo? D O R IA N: Ti si paranoik. A D R IA N: Zaprti smo v tej baraki. Že celo kurčevo večnost. Točno to. Kakšen studio. Kakšno stanovanje. To je usrana baraka. Logor. Povem ti, da nam nekaj dajejo v hrano. D O R IA N: Zakaj bi to počeli? A D R IA N: Ti povej. Ti vse veš. D O R IA N: Ne vem.

41 8. 41 A D R IA N: Dobro. Ti bom jaz povedal. Eksperimentirajo z nami. Jebejo nas z raznimi drogami. Da smo bolj zadeti kot v resnici. To je to. Pička jim materna. Ampak to ni bilo v pogodbi. Vse jih bom razsul. Poglej me, kakšen sem! D O R IA N: Lep, si Adrian. Prej nisem mislil resno. Še zmeraj si najlepši. A D R IA N: Sem kurac lep. Izgledam kot prašič. Tak na pol požrt... Vse prenesem, samo tega ne. Koliko je ura? D O R IA N: Pol štirih. A D R IA N: Pol štirih, pol štirih... a je dan a je noč? D O R IA N: Popoldne je. A D R IA N: Kako naj to vem? A je kje kakšno okno? D O R IA N: Imaš jih, kolikor hočeš. A D R IA N: Tako pravo okno, jebemti! Takšno, ki nekam gleda! Okno je zato, da nekam gleda. Saj zato pa je okno. A veš, kaj je zunaj? Zajebane kulise. Vse je narisano! Vse je kurčeva iluzija! Samo mi se gremo tukaj zares! Tišina. D O R IA N: Kako se pa razumeš s Tamalo? A D R IA N: Kaj, kako. Saj spiš dva metra od naju. Kaj sprašuješ? D O R IA N: Vprašam pač. A se nočeš pogovarjat? A D R IA N: Ti si hotel nekaj povedat. D O R IA N: Samo vprašal sem, kako se razumeta. Saj se dobro razumeta, ne? A D R IA N: Se moj kurac razumeva. Jaz se z njo razumem, ona se pa z mano ne. D O R IA N: A res? A D R IA N: V bistvu ima ves čas nekaj proti meni. Prav trudi se, da vedno znova izpadem idiot. D O R IA N: Moraš jo razumet. Dva ne moreta zmagat. Samo eden lahko zmaga. Stavim, da je Tamala spet na vrhu. A D R IA N: Ne. Ne. Čakaj. Počakaj malo. D O R IA N: Kaj je? A D R IA N: A si hotel mogoče kaj povedat?

42 8. 42 D O R IA N: Kaj bi hotel povedat? A D R IA N: Da mi ona daje neko sranje. D O R IA N: To si ti rekel. A D R IA N: Točno to si hotel povedat. D O R IA N: Ti si misliš to, kar si hočeš. Ves čas blebetaš in nobenega ne poslušaš. Zakaj si zdaj naenkrat tako občutljiv? A D R IA N: A veš zakaj? Zato, ker imam samo jaz te kurčeve fleke. Ki tako srbijo, da bom enega slekel iz kože. D O R IA N: Saj te razumem... A D R IA N: Ne, ne razumeš. Če razumeš, mi povej, zakaj ti nimaš tega sranja? Zakaj ga ona nima? Kožo ima kot dojenček. Zakaj jih imam samo jaz? D O R IA N: Ne vem. A D R IA N: Ne veš. V redu. Ker jaz vem. Ona mi nekaj daje. Ali me pa s čim maže. Kadar spim. D O R IA N: Ne moreš je kar obsodit. A D R IA N: Nehaj jo zagovarjat, ker nič ne pomaga! D O R IA N: Pa kaj me potem sprašuješ! A D R IA N: Ta pička! Glavo ji bom odrezal. Saj to hočejo, jebemjimmater! Jaz jim bom dal program, da ga ne bodo nikoli pozabili! Gre noter. Pride Nena. N E N A: Zakaj to počneš? D O R IA N: Kaj? N E N A: Ne se delat neumnega. Sprovociral si ga. D O R IA N: Sam se je prišel pogovarjat. N E N A: To je umazano. Spravil se bo nanjo. Veš, kaj bo potem? D O R IA N: Če je idiot. Sama veš, da ga komaj prenašaš. Kaj se zdaj sprenevedaš? N E N A: Tega ne bi smel počet. Skupaj smo v tem. To ni fer. D O R IA N: Daj mir, ljubica. To je kruta zadeva. Sploh pa delam tudi zate. N E N A: In ko bova ostala samo še midva? Kaj boš potem?

Helena Fašalek Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz k

Helena Fašalek Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz k Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz kuham ti pa pomivaš. Sara: Bom pol no. Dej ne teži. Blaž: Tko kot včeraj.

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima ženske, kar zelo skriva pred svojo Branko, ki jo ljubkovalno

Prikaži več

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano ZADOVOLJSTVO DIJAKOV S ŠOLSKO PREHRANO Primerjava šolskih let 2015/16, 2016/17, 2017/18 Vzorec Poklicni program (SPI) Strokovni program (SSI) Gimnazija (GIM) Skupaj 2015/16 0 190 40 230 2016/17 50 115

Prikaži več

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava

FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava že tako huda, da se mi zdi, da se mi bo sčasoma zmešalo.

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več



 STATIČNE RAZTEZNE VAJE (»STREČING«) NEKAJ PRAVIL O RAZTEZANJU PRED RAZTEZANJEM SE VEDNO OGREJ, NAJBOLJE, DA NAREDIŠ VAJE PO TUŠIRANJU, KO SI ŠE OGRET OD TRENINGA PREDEN ZAČNEŠ, SPIJ KOZAREC ALI DVA VODE

Prikaži več

Microsoft Word - Zbezi 2013.doc

Microsoft Word - Zbezi 2013.doc Kim Komljanec: ZBEŽI DRAMATIS PERSONAE MULO živi pri starših nekje izven mesta, dela na javnem parkirišču. LEPI sinček bogatega očeta. Čeden in postaven. MOJČI večna študentka sociologije kulture, ki se

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo sta skupaj z dvema dijakoma iz Gimnazije Bežigrad in

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA

Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA 49 93 53% 93 53% 49 53% Q1b NE 7 93 8% 93 8% 7 8% Q1c

Prikaži več

D3 V2 brosura net

D3 V2 brosura net Oktober 2012 Najboljša televizija v visoki ločljivosti. Na pogled POPOLNA. Na dotik ENOSTAVNA. Občutno PRIJAZNA. Najboljša izkušnja pred televizorjem. Zavedamo se, da dobra televizijska vsebina običajno

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Vzgoja za internet kako skupaj varno in odgovorno soustvarjati internet Zala Bricelj Spletna etika Varnost - Zasebnost - Novi izzivi Tehnologija del našega življenja Pametni telefoni so sodobni, zmogljivi

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

zdr04.doc

zdr04.doc Raziskava o navadah ljudi pri uporabi zdravil Q0) anketar oznaci ali odgovarja... 1 skrbnik 2 ostali Q1) ZA ZACETEK BI VAM ZASTAVIL(A) NEKAJ VPRAŠANJ O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVSTVENIH NAVADAH. KAJ BI REKLI,

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

Cenik POP TV marec xlsx

Cenik POP TV marec xlsx teden 1.3.2016 2.3.2016 3.3.2016 4.3.2016 5.3.2016 6.3.2016 vikend 6:00 24UR 24UR 24UR 24UR 24UR 24UR 6:00 6:30 ponovitev 200 ponovitev 200 ponovitev 200 ponovitev 200 ponovitev 200 ponovitev 200 6:30

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

Svajper_prezentacija

Svajper_prezentacija SVAJPER Svajpaj, stari. Za vse, kar sledi. UVOD Mladi danes živijo v trenutku. Svoj pogled pa namesto v prihodnost raje usmerjajo kar v pametni telefon. So družba individualistov, ki čustveno potešitev

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Drža telesa čelno proti tlom»klop«vzdrževati ravno linijo telesa. Opora je na podlahteh in prstih nog. Stisnite trebušne mišice in postavite medenico v nevtralni položaj (t.j. poteg popka noter in stisk

Prikaži več

DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE

DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE 1. UVOD: Vsak človek ima 23 parov kromosomov, od tega 22 parov avtosomih kromosomov in en par spolnih kromosomov. Ta ne določata samo spola, temveč vsebujeta tudi gene za nekatere

Prikaži več

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Krst je novo rojstvo, novo življenje. Brez krsta bi zapadli zakonu izvirnega greha. Ko se spominjamo dejanja Pilatove obsodbe, vemo, da je to

Prikaži več

GRČIJA, Atene - julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime in priimek: Urška Vrbinc Čas izmenjave: od 1.7. do Kraj izmenjav

GRČIJA, Atene - julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime in priimek: Urška Vrbinc Čas izmenjave: od 1.7. do Kraj izmenjav GRČIJA, Atene - julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime in priimek: Urška Vrbinc Čas izmenjave: od 1.7. do 31.7.2017 Kraj izmenjave Atene so glavno mesto Grčije in ležijo na polotoku

Prikaži več

Simona Semenič: NISI POZABILA, SAMO NE SPOMNIŠ SE VEČ Osebe: LEON, 35 let LUCIJA, 35 let MATJAŽ, 61 let Kraj: Dnevna soba. Čas: Prvi prizor se začne z

Simona Semenič: NISI POZABILA, SAMO NE SPOMNIŠ SE VEČ Osebe: LEON, 35 let LUCIJA, 35 let MATJAŽ, 61 let Kraj: Dnevna soba. Čas: Prvi prizor se začne z Simona Semenič: NISI POZABILA, SAMO NE SPOMNIŠ SE VEČ Osebe: LEON, 35 let LUCIJA, 35 let MATJAŽ, 61 let Kraj: Dnevna soba. Čas: Prvi prizor se začne zvečer. Ljubljana, 2007 1. prizor. Knjiga. Lucija vstopi.

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Verjetnost v fiziki 2012/13 tutorstvo #1 Kombinatorika Avtorja: Peter Ferjančič, Boštjan Kokot

Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Verjetnost v fiziki 2012/13 tutorstvo #1 Kombinatorika Avtorja: Peter Ferjančič, Boštjan Kokot Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Verjetnost v fiziki 2012/13 tutorstvo #1 Kombinatorika Avtorja: Peter Ferjančič, Boštjan Kokot Mentor: izr. prof. dr. Simon Širca 4. oktober 2012

Prikaži več

Poved in stavek

Poved in stavek Poved in stavek POVED je najmanjša enota besedila. POVED (nekaj pove) je zaokrožena skupina pomensko in oblikovno povezanih besed. Je srcu laže mi pri postalo. Pri srcu mi je postalo laže. Logično povezane

Prikaži več

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev IPIN MEDNARODNA IDENTIFIKACIJSKA ŠTEVILKA IGRALCA Spoštovani igralec tenisa! Vsak, ki želi igrati na tekmovanjih pod okriljem mednarodne teniške zveze (ITF), mora pridobiti mednarodno identifikacijsko

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Vodilni spletni računovodski program Enaka bruto plača, različno izplačilo? Na enostaven način razlagamo, zakaj pride do razlik pri izplačilu, čeprav je pogodbena plača enaka. Računovodski servis Valerija

Prikaži več

Microsoft Word - KONČNA VERZIJA.doc

Microsoft Word - KONČNA VERZIJA.doc OSNOVNA ŠOLA POLJANE Poljane nad Škofjo Loko 100 MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ POLJANSKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA VARČUJEM, PRIHODNOST IN SREČO KUPUJEM Tematsko področje: SOCIOLOGIJA Avtorja: Mateja Božnar,

Prikaži več

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta 1978. Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v kateri je igralec vodil laserski top ali vesoljsko ladjo,

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

D3GO brosura julij_mail

D3GO brosura julij_mail BREZPLAČNO Julij 2013 Televizija na prenosniku, tablici ali pametnem telefonu. Ob kavi v najljubšem baru si oglejte tekmo kar prek tablice. Seznam barov s povezavo WiFi Telemach najdete na www.d3go.si

Prikaži več

Ali je varno kupovati ponarejeno blago?

Ali je varno kupovati ponarejeno blago? Ali je varno kupovati ponarejeno blago? Nakup ponarejenega blaga predstavlja tveganja za vašo varnost, zdravje in denarnico. Zato tega raje ne storite! Ste v dvomih? Vprašajte se naslednje: Ali ponaredek

Prikaži več

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Age of Empires, je tudi drugi del realnočasovna strategija.

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

7

7 7.LABORATORIJSKA VAJA PRI BIOLOGIJI Kolonije bakterij POROČILO Januar 2006 Cilj eksperimenta Cilj je bil, da spoznamo v kakšnih pogojih se najbolje razmnožujejo bakterije in kje se sploh nahajajo. Spoznali

Prikaži več

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program za tek na 10 km (1. 7. - 7. 7.) Intervalni trening 5 x 400 m (200 m hoje med ovitvami) Tekaški program za tek na 10 km (8. 7. 14. 7.) Fartlek

Prikaži več

BRAZILIJA, BARRETOS - avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Maruša Borovšak, 6. letnik ČAS IZMENJAV

BRAZILIJA, BARRETOS - avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Maruša Borovšak, 6. letnik ČAS IZMENJAV BRAZILIJA, BARRETOS - avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Maruša Borovšak, 6. letnik (borovsak.marusa@gmail.com) ČAS IZMENJAVE: 1.8.2017-31.8.2017 KRAJ IZMENJAVE: Barretos je mesto

Prikaži več

Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom

Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom UTRINKI IZ AKCIJ http://www.fzpo.org/sl/star_papir.php?id=55 (1 of 5)17.11.2005 11:10:02 http://www.fzpo.org/sl/star_papir.php?id=55 (2 of 5)17.11.2005 11:10:02 Osnovna šola Ljudski vrt Ptuj Župan i eva

Prikaži več

ZMENKI & SLOVENCI 2019 Zbiranje podatkov je potekalo od do Uporabljena je bila spletna anketa, narejena s spletnim orodjem 1KA

ZMENKI & SLOVENCI 2019 Zbiranje podatkov je potekalo od do Uporabljena je bila spletna anketa, narejena s spletnim orodjem 1KA ZMENKI & SLOVENCI 2019 Zbiranje podatkov je potekalo od 14. 1. 2019 do 5. 2. 2019. Uporabljena je bila spletna anketa, narejena s spletnim orodjem 1KA. Oglaševanje ankete je potekalo na različnih slovenskih

Prikaži več

Lutkovno gledališče Ljubljana Tunel LGL Premieri 11. in 12. maj 2017 Sezona 2016/17

Lutkovno gledališče Ljubljana Tunel LGL Premieri 11. in 12. maj 2017 Sezona 2016/17 Lutkovno gledališče Ljubljana Tunel LGL Premieri 11. in 12. maj 2017 Sezona 2016/17 Avtorji: Tin Grabnar, Nina Šorak, Zala Dobovšek, Asja Kahrimanović Babnik Režiser: Tin Grabnar Likovna podoba: Matija

Prikaži več

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx ŠPORTNE IGRE ZAPOSLENIH 2017 RAZPIS IN OBRAZEC ZA PRIJAVO Spoštovani, Olimpijski komite Slovenije Združenje športnih zvez v sodelovanju z občinskimi športnimi zvezami organizira Športne igre zaposlenih

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njihovega otroštva z otroštvom v sedanjem času. Vsi ugotavljamo,

Prikaži več

UJETI TRENUTEK Komedija v desetih slikah Nika Švab Uporaba in reprodukcija besedila brez pisnega dovoljenja avtorice je prepovedana.

UJETI TRENUTEK Komedija v desetih slikah Nika Švab Uporaba in reprodukcija besedila brez pisnega dovoljenja avtorice je prepovedana. UJETI TRENUTEK Komedija v desetih slikah Nika Švab Uporaba in reprodukcija besedila brez pisnega dovoljenja avtorice je prepovedana. Osebe: Nevesta, 26 let Ženin, 28 let Oče, 55 let Mati, 56 let Rjavolasa

Prikaži več

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011 ta Veleprodaja Maloprodaja Storitve Računovodstvo Proizvodnja Gostinstvo Turizem Hotelirstvo Ticketing CRM Internetna trgovina Izdelava internetnih strani Grafično oblikovanje NOVOSTI IN NASVETI ZA DELO

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 FOUND POETRY Found poetry se ustvarja, piše z uporabo besedišča iz nepoetičnih kontekstov, ki se uporabi v pesniškem besedilu. Kot temeljno besedilo se lahko uporabijo teksti iz različnih virov: časopisov,

Prikaži več

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa 17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsak doume, čeprav jezika morda ne razume. Beseda sama

Prikaži več

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE.

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. NA NOVO ZASNOVANA OKNA Za današnje življenje Naše

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

Problemi sodobnega sveta Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1

Problemi sodobnega sveta Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1 Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1 UVOD V tej seminarski nalogi vam bom opisal probleme, ki se trenutno dogajajo po vsem svetu, tudi pri nas,

Prikaži več

Cenik POP september_ xlsx

Cenik POP september_ xlsx VELJA OD 1.9.2016 DO 4.9.2016 ČAS ČETRTEK PETEK SOBOTA NEDELJA ČAS teden 1.9.2016 2.9.2016 3.9.2016 4.9.2016 vikend 6:00 24UR 24UR 6:30 ponovitev 200 ponovitev 200 24UR 24UR 6:00 7:00 Veseli avtobuski

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vrtec pri OŠ Polhov Gradec Z ROKO V ROKI OTROCI IN ODRASLI JERICA KREFT, NATAŠA PELJHAN POBUDA Na enem od srečanj ravnateljev in koordinatorjev v okviru Mreže vrtcev/šol Korak za korakom, ki ga organizira

Prikaži več

VHF1-VHF2

VHF1-VHF2 VHF BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET VHF1: 1 CHANNEL VHF2: 2 CHANNELS NAVODILA ZA UPORABO SLO Hvala, ker ste izbrali naš BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET IBIZA SOUND. Za vašo lastno varnost, preberite ta navodila

Prikaži več

SPOLNA USMERJENOST

SPOLNA USMERJENOST SPOLNA USMERJENOST Spolna usmerjenost ali spolna orientacija je pojem, ki se nanaša na posameznikov spolni nagon oz. na preferiran spol intimnih partnerjev. Spolnost je normalen del človekovega življenja.

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO SE RIMSKA KURIJA PREKO ZAPOVEDANE MOLITVE NORČUJE IZ LASTNIH VERNIKOV IN IZ VSEH NAS, SAJ NAM JE VZELA ORODJE LASTNEGA DOZOREVANJA MOLITEV. JAVNO ZNANIH MOLITVENIH ALTERNATIV V ZAHODNI CIVILIZACIJI

Prikaži več

UNI-bet plus 

UNI-bet plus  NAVODILO ZA UPORABO PLEZALK UNI-Met+400, UN-Met+450, UNI-Met+550 Univerzalne plezalke za plezanje na betonske, plastične in železne drogove. Navodilo za uporabo UNI-met + plezalk za plezanje na betonske,

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

Zavod ŠKL Ljubljana Brezovce Trzin Šolsko leto PRAVILA TEKMOVANJA ŠKL TEE BALL Tee ball je športni program, namenjen otrokom od 6 do

Zavod ŠKL Ljubljana Brezovce Trzin Šolsko leto PRAVILA TEKMOVANJA ŠKL TEE BALL Tee ball je športni program, namenjen otrokom od 6 do Zavod ŠKL Ljubljana Brezovce 9 1230 Trzin Šolsko leto 2015-2016 PRAVILA TEKMOVANJA ŠKL TEE BALL Tee ball je športni program, namenjen otrokom od 6 do 12 leta. Vodilo tega programa je: zabava in učenje

Prikaži več

VOZI ME VLAK V DALJAVE

VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V DALJAVE P R O J E K T D R U Ž I N S K E P I S M E N O S T I M O D E R A T O R K A M A G. H E L E N A K R A M P L N I K A Č N A K L O, M A J 2 0 1 8 VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V

Prikaži več

DTV izobrazevalna julij_mail

DTV izobrazevalna julij_mail Julij 2013 Preklopite na digitalno. Brezplačno. Na digitalni smo gledalci gospodarji. Gledamo točno to, kar želimo, in točno takrat, ko imamo čas. Preklop na digitalno pomeni, da izberete enega izmed paketov

Prikaži več

Ravnotežje iščem,

Ravnotežje iščem, Ljubljana, 2006 Avtorica: Zalka Grabnar zalka.grabnar@gmail.com Ravnotežje drama Osebe: Egon: moški, 37 let Ela: ženska 37 let Ludvik: moški 35-40 let Želja avtorja: Egon in Ela se pogovarjata v malce

Prikaži več

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenje. Dojenje je nadaljevanje tesne povezave, ki sta jo

Prikaži več

Vprašalnik o šol. preh. za učence [š.l. 2016/2017] Google Forms Vprašalnik o šol. preh. za učence [š.l. 2016/2017] QUESTIONS RESPONSES 332

Vprašalnik o šol. preh. za učence [š.l. 2016/2017] Google Forms Vprašalnik o šol. preh. za učence [š.l. 2016/2017] QUESTIONS RESPONSES 332 Vprašalnik o šol. preh. za učence [š.l. 216/217] QUESTIONS RESPONSES 332 SUMMARY INDIVIDUAL Accepting responses Insights Average.7/7 points Median /7 points Range -6 points Total points distribution No.

Prikaži več

INFORMACIJE

INFORMACIJE INFORMACIJE O 10. MLADINSKI POLETNI ŠOLI SLOVENŠČINE Prihod in namestitev Prihod: Dijake, ki boste stanovali v Dijaškem domu Bežigrad, pričakujemo v Ljubljani v nedeljo, 28. junija, od 15.00 naprej. Informativni

Prikaži več

PDF generator

PDF generator RadoSt 22.03.2016 Objave v poročilu vsebujejo naslednja gesla: RADO STOJAVNOVIČ FESTIVAL KULINARIKE Press CLIPPING d.o.o., Kraljeviča Marka ulica 5, 2000 Maribor, Slovenija, tel.: +386 2 25 040 10, fax:

Prikaži več

Strategic Planning Survival Kit

Strategic Planning Survival Kit GLEDAM BEGUNCA -VIDIM ČLOVEKA BEGUNCI V SVETU IN SLOVENIJI VSI IMAMO PRAVICO DO AZILA GettyImages Države so se po strahotah druge svetovne vojne, ki je ustvarila 60 milijonov beguncev, same dogovorile,

Prikaži več

BB Svetovanje d.o.o. Dunajska cesta 199, SI-1000 Ljubljana T E Kako so povezani dobri odnos

BB Svetovanje d.o.o. Dunajska cesta 199, SI-1000 Ljubljana T E   Kako so povezani dobri odnos Kako so povezani dobri odnosi in dobri rezultati? Pri delu z različnimi podjetji v okviru BB Svetovanja se nam skozi prakso vedno znova potrjuje rek: Posel s(m)o ljudje! Rek, ki nam gre zlahka z jezika,

Prikaži več

Adaptive Sound Technology Dodatek

Adaptive Sound Technology Dodatek Adaptive Sound Technology Dodatek Prva namestitev televizorja Sistem je opremljen s funkcijo Adaptive Pregled prve namestitve Sound Technology, ki omogoča optimalno doživetje zvoka pri postavitvi več zvočnikov,

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M09254121* PSIHOLOGIJ Izpitna pola 1 JESENSKI IZPITNI ROK Petek, 28. avgust 2009 / 20 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

POD MILIM NEBOM D E S A M U C K

POD MILIM NEBOM D E S A M U C K POD MILIM NEBOM D E S A M U C K STRANSKE OSEBE Jack- bogataš, mama, oče, Poli, Sonja-sošolke, sošolci, Tiger, Metuljček, Piksna - hudobni klošarji, kmet, Mara, pedagoginja, Rudi, Marjanljubezni, trgovka,

Prikaži več

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011 ta Veleprodaja Maloprodaja Storitve Računovodstvo Proizvodnja Gostinstvo Turizem Hotelirstvo Ticketing CRM Internetna trgovina Izdelava internetnih strani Grafično oblikovanje NOVOSTI IN NASVETI ZA DELO

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M18153112* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK FILOZOFIJA Izpitna pola 2 Esej Sreda, 30. maj 2018 / 120 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Bluetooth slušalka Plantronics Explorer 10 Kataloška št.: 132

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Bluetooth slušalka Plantronics Explorer 10 Kataloška št.: 132 SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 132 63 11 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Bluetooth slušalka Plantronics Explorer 10 Kataloška št.: 132 63 11 KAZALO UVOD...3 VSEBINA PAKETA...3 SESTAVNI

Prikaži več

LIZA 1. POGLAVJE 1. epizoda - ali imamo živali lahko radi, pa jih vseeno jemo? "Odnesite to nazaj!" je hotela Liza reči svojim staršem. "Odnesite naza

LIZA 1. POGLAVJE 1. epizoda - ali imamo živali lahko radi, pa jih vseeno jemo? Odnesite to nazaj! je hotela Liza reči svojim staršem. Odnesite naza LIZA 1. POGLAVJE 1. epizoda - ali imamo živali lahko radi, pa jih vseeno jemo? "Odnesite to nazaj!" je hotela Liza reči svojim staršem. "Odnesite nazaj tja, kjer ste to kupili!" Sedela je pred svojim novim

Prikaži več

an-01-Vodoodporna_prenosna_polnilna _postaja_Powerbank_Beltrona_Camouflage_5200_mAh.docx

an-01-Vodoodporna_prenosna_polnilna _postaja_Powerbank_Beltrona_Camouflage_5200_mAh.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 130 76 00 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Vodoodporna prenosna polnilna postaja Powerbank Beltrona Camouflage 5200mAh Kataloška št.: 130 76 00 KAZALO 1.

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Univerzalni zračni kompresor Bruder Mannesmann 097 T Kataloška

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Univerzalni zračni kompresor Bruder Mannesmann 097 T Kataloška SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 48 29 72 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Univerzalni zračni kompresor Bruder Mannesmann 097 T Kataloška št.: 48 29 72 KAZALO SESTAVNI DELI NAPRAVE...3 NAMEN

Prikaži več

Katalonija, Reus julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Maša Lukež, 6. letnik (za več informacij me lahko konta

Katalonija, Reus julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Maša Lukež, 6. letnik (za več informacij me lahko konta Katalonija, Reus julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Maša Lukež, 6. letnik (za več informacij me lahko kontaktiraš na 041 529 631 ali pišeš na masa.lukez@gmail.com)

Prikaži več

PRIPRAVITE SE ZA POČITNICE ugodneje, kot ste mislili več za manj...vsak dan HIT 1 99 EUR KRATKE HLAČE udobne, s potiskom, žepi in vrvico v pasu, na vo

PRIPRAVITE SE ZA POČITNICE ugodneje, kot ste mislili več za manj...vsak dan HIT 1 99 EUR KRATKE HLAČE udobne, s potiskom, žepi in vrvico v pasu, na vo PRIPRAVITE SE ZA POČITNICE ugodneje, kot ste mislili več za manj...vsak dan HIT KRATKE HLAČE udobne, s potiskom, žepi in vrvico v pasu, na voljo različni modeli, za deklice, za dečke: 100% bombaž, velikosti:

Prikaži več

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1.

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1. DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik strazisar.spela@gmail.com Čas izmenjave: od 1. 7. do 28. 7. 2018 SPLOŠNO: Država in kraj izmenjave

Prikaži več

HEXA_design_StanovanjeY_2018.cdr

HEXA_design_StanovanjeY_2018.cdr PROJEKT: NOTRANJA OPREMA STANOVANJA LOKACIJA: LJUBLJANA LETO: 2018 PROJEKTNA MAPA WWW.-DESIGN.COM Idejna zasnova Projekt notranje opreme stanovanja v objektu Y Idejna zasnova: marec 2018 Predviden zaključek

Prikaži več

POVOD

POVOD RAZPIS 21. VAŠKA OLIMPIJADA OBČINE GORIŠNICA Športna zveza občine Gorišnica prireja 21. vaško olimpijado, ki bo v soboto, 13. julija 2019 s pričetkom ob 8.30 uri v Športnem parku Gorišnica TEKMOVANJA Tekmovanja

Prikaži več

(Microsoft Word - U\350enje telegrafije po Kochovi metodi.doc)

(Microsoft Word - U\350enje telegrafije po Kochovi metodi.doc) MORSE UČENJE PO KOCHOVI METODI Računalniški program za učenje skupaj z nekaterimi dodatnimi datotekami dobite na spletni strani avtorja: http://www.g4fon.net/. Zanimive strani so tudi: - http://www.qsl.net/n1irz/finley.morse.html

Prikaži več

Prijetno dopoldan v vrtcu

Prijetno dopoldan v vrtcu DOPOLDANSKO DRUŽENJE TREH GENERACIJ V VRTCU (BRALNA DELAVNICA Z USTVARJANJEM) VRTEC PRI OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ DIPL. VZG. VLADKA ŽAJBER PREDNOSTNO PODROČJE VRTCA V 2018/19 GOVORNO JEZIKOVNO Opažamo,

Prikaži več

PRAVILNIK Osveženo:

PRAVILNIK Osveženo: PRAVILNIK Osveženo: 29.6.2016 RED BULL 400 WORLD CHAMPIONSHIPS 2016 PLANICA OSNOVNI PODATKI Red Bull 400 letos ponovno vabi tekače, gorske tekače, kolesarje, pohodnike in ostale adrenalina željne športnike

Prikaži več

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted 1. - 4. junij ČETRTEK, 1. 6. PETEK, 2. 6. SOBOTA, 3. 6. NEDELJA, 4. 6. 6:00 Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor 11.00 Vina sveta Na obisku redni blok 12:20 (6,0 EUR) redni blok

Prikaži več

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju ŽIVLJENJEPIS Claude - Oscar Monet se je rodil v Parizu, očetu Adolphu Monetu in materi Louise - Justine

Prikaži več