Simona Semenič: NISI POZABILA, SAMO NE SPOMNIŠ SE VEČ Osebe: LEON, 35 let LUCIJA, 35 let MATJAŽ, 61 let Kraj: Dnevna soba. Čas: Prvi prizor se začne z

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Simona Semenič: NISI POZABILA, SAMO NE SPOMNIŠ SE VEČ Osebe: LEON, 35 let LUCIJA, 35 let MATJAŽ, 61 let Kraj: Dnevna soba. Čas: Prvi prizor se začne z"

Transkripcija

1 Simona Semenič: NISI POZABILA, SAMO NE SPOMNIŠ SE VEČ Osebe: LEON, 35 let LUCIJA, 35 let MATJAŽ, 61 let Kraj: Dnevna soba. Čas: Prvi prizor se začne zvečer. Ljubljana, 2007

2 1. prizor. Knjiga. Lucija vstopi. LUCIJA: (Odloži torbico.) (Poravna torbico.) (Sleče plašč.) (Zloži plašč.) (Obesi plašč.) (Pogladi plašč.) (Prime plašč v roke.) (Ponovno zloži plašč.) (Ponovno obesi.) (Pogladi plašč.) (Se sezuje.) (Obuje copate.) (Zloži čevlje.) (Popravi plašč.) (Poravna čevlje.) (Poravna kup časopisov in reklam.) (Lista po reklamnih katalogih.) Matjaž vstopi. LUCIJA: Kje pa hodiš tako dolgo? (Ga poljubi.) (Mu sleče plašč.) MATJAŽ: Spet je bil moj samooklicani kolega v štacuni. Jebenti, ta je hujši od tvoje tete. LUCIJA: (Poravna in obesi plašč.) MATJAŽ: (Se sezuje.) Ljudi bi morali zdraviti za verbalno inkontinenco, resno mislim. LUCIJA: (Poravna čevlje.) MATJAŽ: Bi šel v lekarno in bi nabavil škatlo tablet, ne, deset škatel, za tega štacunarja. Nemogoč je. LUCIJA: In? Je kaj? MATJAŽ: Ne boš verjela, spet sem imel privilegij slišati njegovo družinsko anamnezo, potek zdravljenja, in tokrat, poslušaj tole, tokrat se je do te mere potrudil, da mi je pokazal mehurčke na kolenih. LUCIJA: (Mu očisti smeti z jopice.)

3 MATJAŽ: Še dobro, da se mu je zdelo neprimerno postaviti na ogled tiste na riti. Ampak baje tisti najbolj srbijo. LUCIJA: (Popravi Matjažu ovratnik.) MATJAŽ: Mogoče pa bi se morala midva potrudit in ga spoznat s tvojo teto. LUCIJA: Matjaž, cajtng... MATJAŽ: Grem stavit, da bi njo tudi tisti na riti zanimali. LUCIJA: Matjaž, cajtng... MATJAŽ: Časopis, lubica. Taka čistunka, da ne rečem puristka, pred svojimi dijaki, mene pa s takimi izrazi obmetuješ. Če bi te zdajle slišal kak od tvojih kako jim že praviš nepismenih neotesancev bi bilo s tvojo avtoriteto konec. LUCIJA: In? Je kaj? MATJAŽ: Nič ni, saj vidiš, da sem prišel brez cajtnga. LUCIJA: - časopisa MATJAŽ: Večerno izdajo bodo dostavili čez nekaj minut, se bom še enkrat moral spopasti z dermatitisom spodaj. Mogoče se bo pa do takrat uspel znebiti svoje prisrčne sramežljivosti, potegnil hlače dol in me razveselil s prikazom edinstvenega primerka herpetiformnega dermatitisa. LUCIJA: Po mojem danes bo. Saj je že pet tednov. MATJAŽ: Štirje. Kako si mogla to pozabit? LUCIJA: Vsekakor je od izida minilo dovolj časa, da bi kritiko lahko MATJAŽ: Recenzijo, lubica. Saj veš, kako so kritiki, oprosti, recenzenti sem hotel reči, skratka, saj veš, kako so občutljivi. Pa še tvoja usteca se tako lepo oblikujejo ob besedi recenzija. LUCIJA: Vsekakor je od izida minilo dovolj časa, da bi recenzijo lahko objavili. Mar ne? MATJAŽ: Kako si lahko pozabila? LUCIJA: (Vzame v roke reklamni katalog.) MATJAŽ: Pa tak nobel sprejem nama je tvoja teta zorganizirala ob izidu. Da si boš ja zapomnila. LUCIJA: (Ga strogo pogleda.) MATJAŽ: Ja kaj? A boš rekla, da ni bilo nobel? Vse tiste sončnice in kar je še teh biorož? Da biomenija niti ne omenjam. Nobel, zares nobel. Kaj bi midva brez tvoje tete? LUCIJA: (Lista katalog.) MATJAŽ: Saj ji nič nočem, saj je čisto v redu ženska. Vsakič, ko izdam kak naslov, se res potrudi, moja mama se ne bi tako, Bog ji daj večni mir in pokoj. LUCIJA: (Lista katalog.) MATJAŽ: In to ob dejstvu, da je najbolj zaposlena ženska na planetu. Lubica, če boš ti tako agilna v njenih letih, te bom vsak dan..., ne, trikrat na dan te bom tako... Klinc, nič te ne bom. Ko boš ti v njenih letih, bom jaz že davno pokojni.

4 LUCIJA: Joj, poglej tole vazo. Tole bi lahko postavila tamle v kot. MATJAŽ: Ti boš pa lovila mlade žrebce. LUCIJA: Kaj misliš? Poleg tega je pa tudi cenovno precej ugodna. MATJAŽ: Kot tvoja teta. Res bi jo bilo dobro nekako usmerit proti naši štacuni. Tadva bi se lahko v neskončnost pogovarjala. Ne, slaba ideja, tadva bi se samo pogovarjala. Klinc, slaba ideja. LUCIJA: Nekaj bova morala narediti s temle kotom. Police ne bodo dovolj. Čeprav mislim, da sva naročila res dobre. MATJAŽ: Samo, veš kaj, nekaj ji pa le moraš priznat. Bolj lucidnih komentarjev na roman... LUCIJA: Pa tudi ugodne. Samo delavca bova pa morala zamenjati. Ta vse preveč svinja. MATJAŽ: Čeprav teta Berta je bila pa zadovoljna z njim. A ti ga ni ona priporočila? LUCIJA: Ja, ampak to ne spremeni dejstva, da sva midva z njim nezadovoljna. Mar ne? MATJAŽ: Če ne bi bilo tete Berte in njene verbalne diareje, jaz zdajle ne bi mogel naredit tega. (Jo poljubi.) Pa tega. (Jo poljubi.) LUCIJA: No, kaj se ti potem zdi? Tale vaza, tule. Ampak potem bi morala nabaviti volčje jabolko ali munec. MATJAŽ: Pa tega. (Jo poljubi.) Pa tega. (Jo poljubi.) LUCIJA: Matjaž, sploh me ne poslušaš. MATJAŽ: Kaj, a ti malo natančneje demonstriram, kaj vse mi je omogočila teta Berta? LUCIJA: Saj sem dojela. Hvala. MATJAŽ: Lubica... LUCIJA: Prosim? MATJAŽ: Rad te mam. LUCIJA: Saj vem. MATJAŽ: Vidiš, za to sem teti Berti neskončno hvaležen. LUCIJA: Kaj? MATJAŽ: Za to, da imam tebe. LUCIJA: Aja. Ja. MATJAŽ: Kaj je, lubica? LUCIJA: Kaj? MATJAŽ: Nekam odsotno deluješ. Si utrujena? LUCIJA: Ne. MATJAŽ: Kaj pa? LUCIJA: (Lista katalog.) Nič ni. Razmišljam o teh stvareh. Želim, da ne napraviva spet take napake, kot sva jo predlani, ko sva renovirala. Rada bi, da nama tokrat res uspe urediti stanovanje tako, kot želiva.

5 MATJAŽ: Pridi sem. LUCIJA: (Vzame s police knjigo o suhem cvetju.) MATJAŽ: Lubica, ignoriraš me... LUCIJA: Samo to moram preveriti. Ne vem, katera varianta bi bila boljša. Čakaj malo. MATJAŽ: Prej si bila pa tako razigrana. Da ne rečem perverzna. Da ne rečem packa. LUCIJA: (Odloži knjigo in ga pogleda.) MATJAŽ: A si se imela lepo na večerji? LUCIJA: Ja, seveda. Kaj sploh sprašuješ. S tabo se imam zmeraj lepo. MATJAŽ: Tudi jaz. LUCIJA: Se imaš s sabo zmeraj lepo? MATJAŽ: Ja. Natančno to. LUCIJA: Le kako se ne bi imel? MATJAŽ: Ja. Ob mojih oratoričnih presežkih... LUCIJA: (Lista po knjigi.) MATJAŽ: Ob mojih presežnih prijemih na polju telesnih užitkov LUCIJA: Evo, to. Točno to hočem. MATJAŽ: - ne sicer v razsežnostih, ki jih je dovoljevala in omogočala mladostna vitalnost, ampak še zmeraj LUCIJA: Kaj se ti zdi? Tale roža, kitajska homulica, zraven pa, reciva, srebrenka. Mogoče z dodatkom, ampak res čisto malo, samo za pridih, vejicate kraslike. MATJAŽ: - vsekakor še zmeraj z vitalnostjo, ki jo dovoljuje in omogoča LUCIJA: A boš šel po časopis? MATJAŽ: Saj se nikamor ne mudi. Dajva še malo posedet. Tega si že dolgo nisva privoščila. Se spomniš, kako sva včasih v nedogled posedala tu? LUCIJA: Ja. MATJAŽ: Kako nama je bilo lepo. LUCIJA: Mhm. MATJAŽ: A boš rekla, da se nisva imela lepo? LUCIJA: Ne, samo... MATJAŽ: Kaj, lubica? LUCIJA: Ma nič... MATJAŽ: Pa nekaj mora bit. LUCIJA: Tako nekam neurejeno se mi zdi zdaj tule. Rada bi, da že končno opraviva s tem urejanjem, da bova potem res lahko uživala. MATJAŽ: Pa ne mislit zdaj na to. LUCIJA: Ja, ampak... MATJAŽ: Kaj?

6 LUCIJA: Saj veš, da tega ne zmorem. MATJAŽ: Potem pa odmisli. Pretvarjaj se, da je že vse narejeno. LUCIJA: Saj veš, da MATJAŽ: Pridi bližje, ti bom pomagal. LUCIJA: (Odloži knjigo o suhem cvetju.) MATJAŽ: Lubica... LUCIJA: Ne morem uživat tu noter. Res ne. Žal mi je. Vse, kar vidim okoli sebe, so samo pomanjkljivosti, ki jih moram še urediti. Ne morem se pretvarjati, nisem tak človek. Ne morem odmisliti. MATJAŽ: Če si lahko v tem hipu dovolim citirati najinega kolego dramatika: Ne obstaja pot do sreče, pot je sreča. LUCIJA: Naj se najin kolega dramatik s svojim budizmom piše v rit, če si lahko dovolim parafrazirati mojega preveč revolucionarnega dijaka. MATJAŽ: Misliš onega, ki ni več tvoj dijak? LUCIJA: Ja. MATJAŽ: Malce prestroga pa si le bila z njim, se ti ne zdi? LUCIJA: Prestroga? Nikakor. Meja mora biti. Ne more dijak brez posledic svoji profesorici reči, naj se piše v rit. Nikakor. MATJAŽ: Lubica, ob tej tvoji strogosti dobim kar počutke. Bi te kar takoj... LUCIJA: Preprosto ne gre. Človek se mora držati svojih načel. MATJAŽ: Seveda, lubica. Stoodstotno te podpiram v tvoji odločitvi. Saj veš to. Dolga tišina. MATJAŽ: Kaj zdaj spet premišljuješ? LUCIJA: Ma nič. MATJAŽ: Saj te vidim. LUCIJA: Nič, no. Res. MATJAŽ: Če pa vidim. Kotiček ustnic ti trza. LUCIJA: Ma nič takega. Sem se samo spomnila, kaj sem sanjala. MATJAŽ: Pa ne spet kakšna novovalovska? LUCIJA: Volkodlak si bil. MATJAŽ: Jaz? Ne. Ta me pa zanima. In kaj? Sem te raztrgal? LUCIJA: Ne. Ja. MATJAŽ: Kaj zdaj, sem te ali te nisem? LUCIJA: Pa ni bilo grozno. MATJAŽ: Sem te raztrgal, samo si uživala, ali kaj? LUCIJA: Ne. MATJAŽ: Potem je bilo grozno.

7 LUCIJA: Ne. Ne. Najprej je bilo lepo. MATJAŽ: Ekstaza z volkodlakom torej. LUCIJA: Čakaj, da ti povem. MATJAŽ: Pa daj že, no. LUCIJA: Če mi pa skačeš v besedo. MATJAŽ: Oprosti. Povej. LUCIJA: Ma nič. Najprej sva se imela lepo. Res lepo. Bilo je strašno, ampak lepo. MATJAŽ: Torej si uživala. Oprosti. Povej. LUCIJA: Najprej si bil človek in oba sva vedela, da si volkodlak in da se boš zdaj zdaj spremenil. Ampak sva bila u enemu takemu vakuumu, toplo, pa nežno, res je bilo lepo. Potem pa si rekel, da moraš it. Skozi okno. MATJAŽ: (Se nasmehne.) LUCIJA: Ne vem, zakaj skozi okno. Stal si pri oknu in rekel:»it moram.«in jaz sem rekla:»ne hodi še, prosim. Ostani še malo.«rekel si, da ne moreš, da ne smeš. In jaz sem vedela, da ne moreš, da ne smeš, da me boš raztrgal, če ne greš. Ampak sem si tako želela, da bi ostal. In potem sem te silila, da ostani.»prosim, še malo, samo še malo.ne morem, moram iti.«in ko sva se tako prerekala, za roke sva se držala in v oči sva se gledala, pa vse to, ti si stal čisto pri oknu, obrnjen samo z obrazom proti meni. (Pavza.) In potem nama je zmanjkalo časa, začel si se spreminjat in medtem si jokal in mi rekel, naj zbežim. Pa nisem mogla. In si me raztrgal. MATJAŽ: Uf. LUCIJA: Kaj misliš, da to pomeni? MATJAŽ: No, če postavimo, da... LUCIJA: Ne, prosim, ne začni. MATJAŽ: Kaj? LUCIJA: Tudi jaz tebe vidim. Obrvi si našpičil. Prihrani mi tale oratorični presežek, lepo te prosim. MATJAŽ: Lubica, ti mi pa res ne pustiš nobenega veselja. Zgleda, da imam na tem svetu samo še Berto. LUCIJA: Ja, kaj hočeva, teta Berta je pač edina, ki ve, kaj je nivo, ne. MATJAŽ: (Se nasmehne.) LUCIJA: No, pojdi, prosim, po časopis, pa da greva spat. MATJAŽ: Po teh sanjah te sploh ne pustim več iti spat. LUCIJA: Pohiti, prosim. MATJAŽ: Že grem. (Se sezuje, si obuje čevlje.) LUCIJA: (Mu pridrži plašč.)

8 MATJAŽ: (Si obleče plašč.) LUCIJA: (Mu pogladi plašč.) MATJAŽ: (Jo poljubi, odide.) LUCIJA: (Zapre vrata za njim.)

9 2. prizor. Knjiga. Leon stoji v prostoru. LEON: (Opazuje Lucijo.) LUCIJA: (Poravna Matjaževe copate.) (Poravna torbico.) (Pogladi plašč.) (Prime plašč v roke.) (Ponovno zloži plašč.) (Ponovno obesi.) (Pogladi plašč.) (Zloži čevlje.) (Popravi plašč.) (Poravna čevlje.) (Poravna kup časopisov in reklam.) (Vzame v roke reklamni katalog.) (Se obrne in zagleda Leona.) (Se ustraši.) LUCIJA: Leon? (Počasi položi reklamo na tla.) (Se približa Leonu.) Leon. LEON: (Se nasmehne.) LUCIJA: Ti si. LEON: Ja. LUCIJA: (Se dotakne Leona.) LUCIJA: Res si ti. LEON: (Se nasmehne.) LUCIJA: Ja, kaj pa... Kako si pa... Ne moreš bit tu. LEON: Na obisk sem prišel. LUCIJA: Pa saj ne morem verjet. Na obisk si prišel. LEON: (Se nasmehne.) LUCIJA: (Pogleda proti vratom.) (tišje) Ja, kako si pa...? LEON: Ja, kako. Vdrl sem, ne.

10 LUCIJA: (tiho) Pssst. Matjaž bo zdaj zdaj tu. (Se odmakne.) Mislim, da bi bilo boljše... LEON: Kaj? LUCIJA: Da greš. LEON: (Se nasmehne.) LUCIJA: Res, Leon. Matjaž... (Pobere reklamni katalog.) Leon, resno mislim. LEON: Na obisk sem prišel. LUCIJA: Prosim, da greš iz najinega stanovanja. LEON: (Se nasmehne.) LUCIJA: Pojdi. LEON: Kaj pa, če ne? LUCIJA: Pojdi! LEON: Ne. LUCIJA: Leon! LEON: Na obisk sem prišel. LUCIJA: Ne zdaj. Matjaž gre. LEON: Zdaj. LUCIJA: Pojdi stran. LEON: Ne grem. LUCIJA: Leon... Leon, prosim te. Prosim te, pojdi. Ne zdaj. In ne tukaj. Nočem, da si tukaj, ko pride. LEON: A veš, da mi je vseeno? LUCIJA: Prosim. LUCIJA: Nič te ne bo premaknilo, a ne? LUCIJA: Tja noter pojdi, pa počakaj. LEON: (Se nasmehne.) LUCIJA: Res si ti. Kako dolgo si pa že tu? LEON: Se mi zdi, da že leta. LUCIJA: (Se nasmehne.) No, potem boš pa lahko še malo počakal. LEON: (Se umakne.)

11 3. prizor. Knjiga. LUCIJA: (Odloži reklamni katalog na vrh kupa.) (Poravna čevlje.) (Poravna torbico.) (Pogladi plašč.) (Prime plašč v roke.) (Ponovno zloži plašč.) (Ponovno obesi.) (Pogladi plašč.) (Poravna čevlje.) (Popravi plašč.) (Poravna kup časopisov in reklam.) Matjaž vstopi z večernim časopisom v roki. MATJAŽ: Tale je pa res neverjeten. Mislim, teta Berta se pravzaprav sploh ne more primerjati z njim. V primerjavi z njim je Berta poosebljena ponižnost in redkobesednost. Tale štacunar je preprosto nemogoč. LUCIJA: (Poljubi Matjaža.) MATJAŽ: Ne, ko gre za tole grotesko od človeka, dobi sintagma verbalna diareja povsem nove konotacije. Od katerih ima vsaj ena ali dve opraviti z agresijo. LUCIJA: (Mu sleče plašč.) MATJAŽ: In lubica, ne samo z agresijo z njegove strani, temveč z agresijo, ki jo vzbudi v poslušalcu. LUCIJA: (Poravna in obesi plašč.) MATJAŽ: (Se sezuje.) Ljudi bi morali zdraviti za verbalno inkontinenco, resno mislim. LUCIJA: (Poravna čevlje.) MATJAŽ: V takih primerih postaviš pod vprašaj še krutost genocida. Jebenti, takile primerki te dobesedno spremenijo v zver. LUCIJA: In? Je kaj? MATJAŽ: Že drugič ta večer mi je razložil vse v zvezi s herpetimorfnim dermatitisom. A je meni to potrebno? LUCIJA: (Mu očisti smeti z jopice.) MATJAŽ: In resno, prav zares se je spravil, da mi bo pokazal mehurčke na riti. Pa kako more človek misliti, da kogarkoli na svetu zanimajo štacunarjevi mehurčki na riti? LUCIJA: (Popravi Matjažu ovratnik.) MATJAŽ: No, glede na to, da ima teta Berta podobne težave s svojim čim že? LUCIJA: Serboroičnim dermatitisom.

12 MATJAŽ: Ja, glede na to, bi se tadva lahko ujela. Res. Mehurčki bi se pojavljali na vedno novih mestih in nikoli jima ne bi bilo dolgčas. LUCIJA: In? Je kaj? MATJAŽ: Berto bi v bistvu še najbolj zanimali tisti na riti. LUCIJA: Matjaž, časopis... MATJAŽ: Nič ni. Sem pogledal. MATJAŽ: A si razočarana? LUCIJA: Kaj? MATJAŽ: Zaradi recenzije, mislim. LUCIJA: Kaj pa vem. Ja. Ti nisi? MATJAŽ: Pa nisem ravno razočaran. Ne morem reči, da sem razočaran. Res pa je, da sem mislil, da bo danes. Sicer ne bi šel po večeren cajtng k onemu dermatitisu. Tvegat življenje takorekoč. Pri mojih letih je lahko kaj hitro usodno. LUCIJA: Potem ti je vseeno? MATJAŽ: Ja, v bistvu mi je vseeno. Tako pač je. Mogoče recenzije še cel mesec ne bo, kaj pa veš. Ampak zaradi tega se ne splača sekirat. Bo, ko bo. Zdaj so stvari v božjih rokah. Če je sploh mogoče, da ima Bog nekaj tako posvetnega, kot so roke. Zakaj jih bo pa rabil, jebenti? Za rit brisat? LUCIJA: (Se nasmehne.) MATJAŽ: Daj še enkrat. LUCIJA: Kaj? MATJAŽ: Se nasmehni. LUCIJA: Da se boš lahko do konca zadrogiral, al kaj? MATJAŽ: Mhm. LUCIJA: (Se nasmehne.) MATJAŽ: Lubica, vidiš, samo to rabim. Klinc, pa kritike. Z njimi si tako al tako lahko samo... Na, vidiš, zdaj se je pa sestavilo. Bog, pa roke, pa to. LUCIJA: Matjaž, dolgočasen si. MATJAŽ: Pa pusti mi to veselje. Saj ne bom več dolgo. LUCIJA: Matjaž, nehaj s tem, no. Imam občutek, da te malo jezi, da še ni kritike. A? No? MATJAŽ: Malček pa me. Vseeno. LUCIJA: A to po tvojem pomeni, da je Nisi pozabila, samo ne spomniš se več slab roman? MATJAŽ: Več. Naslov romana je Več. LUCIJA: Saj res, joj, oprosti. Več. MATJAŽ: Vsaj naslov bi si lahko končno zapomnila. LUCIJA: Oprosti.

13 MATJAŽ: Tolk bi pa kljub vsemu lahko investirala. LUCIJA: Samo zareklo se mi je, Matjaž. MATJAŽ: Zmeraj se ti samo zareče. LUCIJA: Matjaž, daj no... MATJAŽ: Ne razumem, kako si ne moreš zapomnit treh črk. LUCIJA: Pa saj je samo naslov. Koga pa briga naslov? MATJAŽ: Ne gre samo za naslov, lubica. LUCIJA: Matjaž, ne kompliciraj, prosim te. MATJAŽ: Ne kompliciram. Ne gre za naslov. LUCIJA: Matjaž... MATJAŽ: Gre za to, da... LUCIJA: Oprosti. MATJAŽ: Gre za to, da... LUCIJA: Zareklo se mi je. MATJAŽ: Ja. Zareklo. Ne, saj je v redu. Ampak... Lubica, jaz razumem, da ti je tvoj predlog blizu in da si se navadila mislit na roman pod tvojim naslovom, ampak... A nisva predebatirala? A ti nisem razložil, zakaj sem se v končni konsekvenci odločil za Več? Razumem, zakaj se vedno znova zmotiš, ampak... A ne bi tudi ti poskusila razumet? LUCIJA: Ja. MATJAŽ: A se ti ne zdi, da bi bilo pošteno? LUCIJA: Ja. Matjaž... MATJAŽ: Do naju obeh? LUCIJA: Matjaž... MATJAŽ: A misliš, da mi je vseeno? Da zgleda, kot da moja žena ne ve, s čim se ukvarjam. Ene stvari so pomembne. Ene stvari na tem svetu štejejo, jebenti. A misliš, da mi je vseeno, tako kot je očitno tebi? LUCIJA: Ne govori neumnosti, Matjaž. Oprosti, zagovorilo se mi je. Dobro veš, da mi ni vseeno. Nehaj s tem. MATJAŽ: Pa spet.»nehaj s tem.«zadnje čase se vse konča z»matjaž, nehaj s tem«. In potem naj ne mislim, da ti je vseeno? Meni to zgleda, kot da ti je vseeno. LUCIJA: No, tako vseeno mi že ni. Roman sem vsaj prebrala, a ne? MATJAŽ: Ja, vsaj to. MATJAŽ: In ne, to vsekakor nima zveze s kakovostjo romana. Čas med dogodkom in objavo je ponavadi v sorazmerju samo z ekonomskimi parametri, upoštevaje dejstvo, da je dogodek izdaja romana in objava recenzija, in so torej ekonomski parametri takorekoč nikakršni, lahko skleneva, da je objava recenzije stvar... torej... naključja.

14 LUCIJA: Ta teorija ti pa ni glih najbolj ratala. MATJAŽ: Stvar... Klinc, se bom moral kar sprijaznit. Tud tle gor že peša. LUCIJA: Samo je vseeno škoda, da niso danes objavili. MATJAŽ: Malo pa že. Ko sva končno imela čas in proslavila. LUCIJA: Ko si imel čas. MATJAŽ: Ko sva si vzela čas. LUCIJA: Ko sva si vzela čas. MATJAŽ: Pa saj kritike LUCIJA: recenzije MATJAŽ: niso tako pomembne. Ne, da mi je popolnoma vseeno, ampak... Ne morem rečt, da ni prijetno prebrati dobre kritike, ja, sijajno je. Ampak človek s cajtom... Hočem rečt - ljudje, ki jih cenim, so bili nad romanom navdušeni, in to je to. Mi popolnoma zadostuje. LUCIJA: Ja, res. Tudi jaz sem vesela zate. MATJAŽ: In mimogrede, nad naslovom so bili takorekoč vzhičeni. Bojda zadene žebljico na glavico. LUCIJA: Ja, odličen naslov si si izmislil. Ona varianta ljudem, ki jih ceniš, ne bi bila tako všeč. MATJAŽ: Če se ne motim, jih tudi ti ceniš. LUCIJA: Ja. MATJAŽ: Če že hočeš vedet, ja, ona varianta se jim je zdela sentimentalna. Banalna. LUCIJA: Banalna. Fino. Mi je všeč. Se mi zdi, da tako učinkovito okarakterizira avtorico te variante. Zadene žebljico na glavico. Takorekoč. MATJAŽ: Mogoče pa celo res. Mogoče se bom končno moral sprijaznit s tem, da imam banalno ženo. LUCIJA: Ja. Ampak je pa mlada in lepa. MATJAŽ: To pa, ja. Mlada in lepa. MATJAŽ: Poleg tega, da ima tako nobel žlahto. MATJAŽ: Lubica... (Poboža Lucijo po licu.) (Poljubi Lucijo na lase.) Bolj pogosto bi morala iti ven in se malo razvajat. LUCIJA: Če si pa ne vzameva časa. MATJAŽ: Ja. Ampak v prihodnje se bova bolj potrudila. LUCIJA: (Začne listati po časopisu.)

15 Evo, kaj da ni, je, poglej, je!»matjaž Mlinar: Več«. Je! (Potiho bere.) Ne. MATJAŽ: Kaj? LUCIJA: (Potiho bere.) Ne. (Potiho bere.) Ne. MATJAŽ: (Se nasmehne.) LUCIJA: (Neha brati.) MATJAŽ: In? LUCIJA: Čakaj malo. (Potiho bere.) Ne. (Neha brati.) Ne morem verjet. MATJAŽ: No? LUCIJA: Poslušaj. Naslov je Razsipni dar čiste in nepretenciozne lepote. Slišiš? Razsipni dar čiste in nepretenciozne lepote. Kako melodična formulacija. (Mrmraje bere.)»... lucidno izpisan odnos med protagonistoma...«(mrmraje bere.)»... njuna neomadeževanost in eksistencialna stiska, ki iz tega nujno izhaja...«tale poved je sicer malce okorna, pa vseeno. (Mrmraje bere.) MATJAŽ: Daj, da vidim. LUCIJA: Čakaj, no. (Mrmraje bere.)»... avtorjeva senzibilnost...«(mrmraje bere.)»... tako sinteza avtorjeve zrelosti...«manjka vejica. (Mrmraje bere.)»... kvalitativni presežek...«matjaž: Daj, da še jaz vidim, no. LUCIJA: Pa saj ti berem. (Mrmraje bere.)

16 »... reflektira karcinogenost kapitalizma in nakazuje kritiko civilnodružbenih mehanizmov dandanašnjice, ki seva skozi roman...«(mrmraje bere.) Pa saj ni res. Na, poglej. Poglej tole. (Poda Matjažu časopis.) MATJAŽ: (Potiho bere.) LUCIJA: Ne morem verjet.»razsipni dar«... Kako že? MATJAŽ: (Potiho bere.) LUCIJA: Ja,»čiste in nepretenciozne lepote«...»sinteza avtorjeve zrelosti in«... Česa že? MATJAŽ: (Potiho bere.) LUCIJA: Ne morem verjet. MATJAŽ: Poslušaj to:»... smer je avtor nakazal že v svojih zgodnjih delih...«... (Potiho bere.) LUCIJA: Pa saj ne morem verjet. Toliko superlativov. MATJAŽ:»... vendar je v svojih zrelih delih zavzel distanco do tovrstne problematike...«hja, no. S tem se pa že ne bi strinjal.... (Potiho bere.)»... za vrh dosedanjega opusa lahko štejemo zbirko esejev...«(potiho bere.)»... ki je v našem prostoru vzpostavila nove kriterije na polju esejistike...«nove kriterije. Ta je pa dobra. (Potiho bere.) LUCIJA: Kako že?»razsipni dar čiste in nepretenciozne lepote«. Ja. Res dobra formulacija. MATJAŽ:»... avtorjeva zrelost kulminira v izbiri naslova...«(potiho bere.)»... 'več' kot stvar kapitalističnih sloganov; tako že naslov reflektira karcinogenost...«(potiho bere.) (Neha brati.) LUCIJA: A ni neverjetno? MATJAŽ: No, ja. LUCIJA: To je res neverjetno. Vseeno si nisem mislila... Toliko superlativov. Ne. Daj, da še enkrat preberem. MATJAŽ: No, to je pa res nekaj. Ampak saj sem pričakoval nekaj takega. LUCIJA: Takoj, ko je bil roman končan, nisi bil ravno prepričan. MATJAŽ: Vedel sem. LUCIJA: (Potiho bere.)

17 Poslušaj.»... njuna neomadeževanost in eksistencialna stiska, ki iz tega nujno izhaja...«pa tolk si se bal, da ljudje tega ne bodo znali razbrat, a vidiš zdaj, a vidiš? (Potiho bere.)»... in neodtujljive senzibilnosti...«ti si se pa tolk ukvarjal s tem, če je sentimentalno. (Potiho bere.) MATJAŽ: Nove kriterije. Ta je pa res dobra. LUCIJA: Joj, Matjaž, to je... MATJAŽ: Sijajno. LUCIJA: Ja. Večerja, pa tole. Sigurno si tempiral. Si, a ne? Si vedel, da bo danes? MATJAŽ: Nisem. LUCIJA: Sigurno si vedel. Matjaž, moral si vedet. MATJAŽ: Daj no, pa saj je samo kritika. LUCIJA: Vedel si. Vem, da si vedel. MATJAŽ: A misliš, da bi naštudiral, kako se ti bom zlagal, pa potem vse to? Nisem vedel. LUCIJA: Si, ja, si. Vem, da si. MATJAŽ: Nisem. LUCIJA: Daj no, priznaj. Priznaj. Priznaj, no. MATJAŽ: A si lahko, prosim, malo manj eksaltirana? Smešna si. LUCIJA: (Pavza.) Banalna. MATJAŽ: (Pavza.) Ampak mlada in lepa. MATJAŽ: Zgledno napisana recenzija. LUCIJA: Čeprav imam občutek, da jo ti superlativi malce zbanalizirajo. Se ti ne zdi? MATJAŽ: Ja, ampak tvoja teta Berta bo pa navdušena. MATJAŽ: Lubica, kaj pa, če bi se midva jutri spet malo razvajala? Klinc, take kritike ne dobiš vsak dan, lahko bi proslavila. Kaj praviš? LUCIJA: Jutri imamo večerjo. MATJAŽ: Kakšno večerjo? LUCIJA: Tvoja hči ima rojstni dan. MATJAŽ: Saj res. Čisto sem pozabil. LUCIJA: A si se že odločil, kaj ji boš kupil? MATJAŽ: Ne vem. LUCIJA: Kaj ji bo pa mami kupila? MATJAŽ: Še ne ve, ampak njej je to lažje. LUCIJA: Zakaj pa nje ne vprašaš? MATJAŽ: Saj sem jo vprašal.

18 LUCIJA: In? MATJAŽ: Nič. LUCIJA: Ja, nekaj je morala rečt. MATJAŽ: Sončna očala. LUCIJA: In? MATJAŽ: Lepo te prosim, jaz ji že ne bom izbiral sončnih očal. Klinc, tega jima že ne privoščim. Da se bosta spet lahko režali, kot takrat, ko sem zapravil premoženje za tisti nesrečni plašč. Ne. LUCIJA: Kaj boš potem? MATJAŽ: Mogoče bi pa Berto vprašal, če mi pomaga izbrati kako delicijo... LUCIJA: Kaj boš potem? MATJAŽ: Ma ne vem... To je zmeraj težje... Kaj si si ti želela pri sedemindvajsetih? LUCIJA: Tebe. Če me spomin ne vara. MATJAŽ: Daj, pa razmisli še malo. LUCIJA: Saj veš, da jaz tega ne znam. MATJAŽ: Ne zmoreš. Vem. MATJAŽ: Lubica... LUCIJA: M? MATJAŽ: (Se nasmehne.) LUCIJA: (Se nasmehne.) MATJAŽ: Pridi sem. LUCIJA: Kaj? MATJAŽ: Sem pridi. LUCIJA: Zakaj? MATJAŽ: Pridi. LUCIJA: K mojemu fantku? MATJAŽ: K tvojemu fantku. LUCIJA: Zdaj? MATJAŽ: Ja. LUCIJA: Takoj? MATJAŽ: Ja. LUCIJA: Kaj pa, če ne bi? MATJAŽ: Pridi. LUCIJA: (Se nasmehne.) Ne bi. MATJAŽ: (Se nasmehne.) Ne bi? LUCIJA: (Se nasmehne.) Ne bi.

19 MATJAŽ: Malo poujčkala tvojega fantka? LUCIJA: (Se nasmehne.) Pridi. Odideta. Leon gleda za njima.

20 4. prizor. Leon. Knjiga. Lucija vstopi. LUCIJA: Še si tukaj. LEON: (Se nasmehne.) LUCIJA: Sem morala... LEON: Ja. LUCIJA: Vdrl si. LEON: Ja. LUCIJA: In zdaj? LEON: Nič. Zdaj sem tu. LUCIJA: Spet. LEON: Ja. LUCIJA: Še zmeraj ne morem verjet. LUCIJA: A veš kako dolgo... Pa saj nisi res tu. LEON: Na obisk sem prišel. LUCIJA: Na obisk si prišel. LEON: Ja. Tišina, LEON: Ostrigla si se. LUCIJA: Ja. Že kdaj. LEON: Pa tudi mal pobarvala, a ne? LUCIJA: Ja, tudi, ja. LEON: Mal si drugačna. LUCIJA: Kakih devet let starejša? LEON: Ja, kaj tazga bo. Ampak pozna se ti jih pa samo osem. LUCIJA: Ti si pa še zmeraj isti. LEON: Še zmeraj si lepa. LUCIJA: In mlada. LEON: Kaj? LUCIJA: Ma nič. LEON: Ja.

21 LUCIJA: A ti sploh veš, kako dolgo je to? LEON: Vem. LUCIJA: A sploh veš, kaj vse... LEON: Vse vem. LUCIJA: Pogrešala sem te. LEON: Tudi jaz tebe. LUCIJA: No, saj pol pa je jasno, zakaj si tako hitro prišel. LEON: Seveda. Vsi drugi so še ostali, jaz sem pa samo zarad tebe prišel nazaj. LUCIJA: (Se nasmehne.) LEON: (Se nasmehne.) LEON: Sem ti hotel prinesti one čokoladne kroglice iz Castre. LUCIJA: Castro so zaprli. LEON: Ja. Saj zato... LUCIJA: Tega pa nisi vedel. LEON: Ne, tega pa ne. LUCIJA: Potem pa ne veš res vsega. LEON: Ne, ne vsega. LUCIJA: Saj čokoladnih kroglic itak ne jem več. LEON: Nateguješ me. LUCIJA: Ne, ne. Res jih ne jem. LEON: TI ne ješ čokoladnih kroglic? LUCIJA: Ne. LEON: Uau. Zakaj pa? LUCIJA: Ne pašejo mi več. LEON: Ne pašejo ti? LUCIJA: Ne, pa tudi... LEON: Kaj? LUCIJA: Svinjarija pa to. Saj veš. LEON: Ne. Kakšna svinjarija? LUCIJA: V kroglicah. Zapacajo te, pa redijo, pa... LEON: Pa saj si res nekam shujšana. LUCIJA: Ne, ne. Nisem jih nehala jest, da bi shujšala. Polne so svinjarije. Človek s cajtom... Zdaj pač malo bolj pazim na to, kaj dajem v usta. LEON: Še zmeraj si smešna. LUCIJA: Kako to misliš?

22 LEON: Pa ti tvoji principi. Svinjarija v čokoladnih kroglicah, lepo te prosim. A to si spoznala takrat, ko si se jih toliko nažrla, da si potem bruhala? LUCIJA: Misliš takrat po kinu? LEON: Ja. LUCIJA: Takrat sem bruhala, ker so bile pokvarjene. LEON: Ne, Lučka, takrat si se jih toliko nažrla. LUCIJA: Ne, pokvarjene so bile. LEON: Ne. Prenažrla si se jih. LUCIJA: Bile so pokvarjene. LEON: (Oponaša glas prašiča.) LUCIJA: Nehaj. LEON: (Oponaša glas prašiča.) LUCIJA: Nisem požrešnica. LEON: Pa si. LUCIJA: Saj si jih šel ti iskat. LEON: A potem sem jaz kriv, ali kaj? LUCIJA: Ja. Ti si jih šel iskat. LEON: A potem priznaš, da si se jih prenažrla? LUCIJA: Ja, pa kljub temu. Ti si kriv. LEON: (Oponaša glas prašiča.) LUCIJA: A potem mi nisi nič prinesel? LEON: Ne. Lahko ti pa povem kakšen lep verz. LUCIJA: (Se zasmeji.) Pa saj znaš en sam verz. LEON: Ja, no. LUCIJA: (Se zasmeji.) Ali si se tam naučil še kakšnega? LEON: (Se nasmehne.) LUCIJA: Ali vsaj kaj novega? Ali še vedno operiraš s starimi triki? Škatlami pred vrati pa tem? LEON: Ej, to je pa čisto nekaj drugega. LUCIJA: Ja, ne vem no. LEON: Ne, ne. Tule je šlo pa za načela. LUCIJA: Ma ja, kaj pa vem. LEON: Res je bil idiot. LUCIJA: Popoln. LEON: Čisto prav sva imela. LUCIJA: Ja, no. Oba se zasmejita. LUCIJA: Čeprav je bilo malo ogabno. Če prav pomisliš...

23 Oba se smejita. LEON: Malo pa, no. Se smejita. LEON: Ampak se je pa splačalo. LUCIJA: Ma ja, saj se je. LEON: Ko je odprl škatlo... Lucija se smeji. LUCIJA: Daj, nehaj. LEON: Pa ko je odmaknil papir... LUCIJA: Daj, ustavi se, no... LEON: Pa ko je dal noter roko... Leon se smeji. LUCIJA: Nehaj, nehaj. Lucija se smeji. LUCIJA: Res je bilo ogabno. LEON: Saj je bila tvoja ideja. LUCIJA: Ja, ampak drek je bil pa tvoj. LEON: Jaz najprej sploh nisem bil za. LUCIJA: Kaj nisi bil za? Seveda si bil za. LEON: Ja, no. Sem. Ampak... LUCIJA: Kaj ampak? Ti si mu nastavil škatlo pred vrata. In to prav z užitkom, če kaj vem. LEON: Ja, ampak se mi je vseeno zdelo, da pretiravaš. LUCIJA: No, saj verjetno sem malo. Takrat se mi je pač zdelo prav. LEON: Res je bil idiot prve klase. LUCIJA: Ja, ampak vseeno nama mogoče ni bilo treba... LEON: No, saj nisva imela druge izbire, ne. LUCIJA: Ja, samo... Če zdaj pomislim... Ni blo ravno... A veš? LEON: Nekdo je moral nekaj naredit. LUCIJA: Ja, no. LEON: Kaj ja, no. Seveda. Zarad takih pezdetov je vse tako v kurcu. A ni tako? LUCIJA: Ja, Leon, ampak... LEON: Nič ampak. Saj veš to. Saj si sama rekla. Nekdo je moral nekaj storiti. Pa čeprav nekaj butastega. Takrat se nama pač ni zdelo butasto. LUCIJA: Kaj pa vem. Ne bi nama bilo treba. In v bistvu nisva dosegla prav nič. Še zdaj maltretira dijake, nič ni pomagalo. LEON: Ja, pa saj ne gre za to. Vsaj nisva stala križem rok. A to nič ne pomeni? LUCIJA: Takrat je pomenilo, ja. V bistvu pa ne. V bistvu ne pomeni nič.

24 LEON: Nič? LUCIJA: Ja. LEON: A ne misliš, da bi bilo vse drugače, če tega ne bi naredila? LUCIJA: Ne. Kaj? LEON: Midva. LUCIJA: A če bi bila midva drugačna? LEON: Ja. LUCIJA: Kako drugačna? LEON: Kaj pa vem, drugačna. A bi se ti danes lahko pogledala v špegu, če ne bi staremu dala, kar mu je šlo? LUCIJA: Joj, Leon. Ne vem, najbrž ja. LEON: Ja, pol pa je bilo res nepomembno. LUCIJA: (Se nasmehne.) LEON: Kako si mu že pravila? LUCIJA: Čakaj, kako že... LEON: Kako si mu že pravila, no? LUCIJA: Čakaj... Ne spomnim se. LEON: Postano... LUCIJA: Ne vem. Pozabila sem. LEON: Postano kapitalistično kurbišče. To. Tako si mu pravila. Postano kapitalistično kurbišče. LUCIJA: Saj res. Tako sem mu pravila, ja. LUCIJA: Nič se nisi spremenil. LEON: Rad bi ti rekel isto. LUCIJA: (Se nasmehne.) Malo starejša pa sem, a ne? LEON: Ja. Pa ne samo to. LUCIJA: Kaj pa? LEON: Ne vem, čudno je. LUCIJA: Kaj? LEON: Ti. LUCIJA: Zakaj pa? LEON: Ne vem. Drugačna si. LUCIJA: Kako drugačna? Kako to misliš? LEON: Tako, kot sem rekel. Drugačna. LUCIJA: Ja, starejša sem, ne. LEON: Pa ni to. LUCIJA: Kaj pa je?

25 LEON: Kot da nisi zares ti. LUCIJA: Ma daj, Leon... LEON: Enostavno ne razumem. LUCIJA: Ja, kaj bi rad razumel? LEON: Tebe. Kakšna si. LUCIJA: Kakšna sem? LEON: Ja. LUCIJA: Kakšna pa sem? LEON: Poslušaj se, no. LUCIJA: Kaj? LEON: To vse, kar mi govoriš. Drugačna si. Nisi ti. LUCIJA: Leon, lepo te prosim... LEON: A tebi se zdi to v redu? LUCIJA: Kaj? LEON: To na primer. Da morava govorit zato, da se razumeva. LUCIJA: Ja, pa kaj? LEON: A si že pozabila? Da se nama ni bilo treba pogovarjat? Da sva se razumela brez besed? LUCIJA: Nisem LEON: Tega zdaj ni. Zgubila si se. LUCIJA: Zgubila? LEON: Ja. LUCIJA: Jaz sem se zgubila? Ti si tisti, ki je... LEON: Poglej se. Poglej okoli sebe. LUCIJA: Kaj naj pogledam? LEON: To hišo za začetek. To hladno grdo hišo. Ti tu ne bi živela. LUCIJA: To je moj dom, Leon. LEON: Ne. To je njegov dom. LUCIJA: Ja, njegov pa moj. Najin. LEON: Njegov. LUCIJA: Ja, ampak sem ga uredila po svoje. LEON: Res ne razumem. LUCIJA: Česa ne razumeš? LEON: Tebe z njim. Na tak način. Tega. LUCIJA: Pa kaj govoriš? LEON: To. Da sta... LUCIJA: Kaj? LEON: To, da nista... A se imata že od nekdaj tako rada?

26 LUCIJA: Kaj? LEON: Če se imata od nekdaj tako rada. Ti pa stari. To sem vprašal. LUCIJA: (Se nasmehne.) LEON: Kaj se ti je zgodilo? Ti nikoli nisi pristajala na sranja. Kako si lahko pristala na tole? LUCIJA: Leon, nehaj s tem. Kaj bi rad, po kaj si prišel? LEON: Pote. LUCIJA: Pome? LEON: Ja. LUCIJA: In zdaj? LEON: (Pokaže na knjigo.) Tole. LUCIJA: Kaj s tem? LEON: Zakaj si to naredila? LUCIJA: Kaj? LEON: To s tem. (Pokaže na knjigo.) LUCIJA: Kaj sem pa takega naredila? LEON: Ne delaj se neumne. LUCIJA: Nehaj. LEON: Kako si mogla? Te je prisilil? LUCIJA: Daj, Leon, nehaj. LEON: Kako te je prisilil? LUCIJA: Ni me prisilil. LEON: Ti sama od sebe tega ne bi nikoli naredila. LUCIJA: Pa sem. LEON: Nemogoče. Ne ti. LUCIJA: Jaz. LEON: Kaj ti je naredil? LUCIJA: Nič. LEON: Lučka, govori z mano. LUCIJA: Pa saj... LEON: Govori z mano. LUCIJA: Saj govorim s tabo. LEON: Prisilil te je, a ne, da te je? LUCIJA: Leon, kaj bi rad slišal? LEON: Samo govori z mano. LEON: A ne da te je prisilil?

27 LUCIJA: Dobro, Leon, a misliš, da so vsi taki kot ti? A misliš, da če ti prisiljuješ ljudi, da jih potem kar vsi, al kaj? LEON: O čem govoriš? V kaj sem te pa jaz LUCIJA: V vse. Vse je bilo zmeraj po tvoje. LEON: Po moje? LUCIJA: Ja. LEON: Po moje? LUCIJA: Po tvoje. Zmeraj sva delala, kar se je tebi zdelo prav, ne meni. LEON: Kolk let sva živela sama skupaj? LUCIJA: Ja, kolk, saj veš kolk. LEON: Kdo je vztrajal, da živiva sama? LEON: Kdo je vztrajal, da živiva sama? LEON: Kdo je na začetku skrbel za vse? Kdo se je odločal? Kdo je hotel prodat stanovanje? Zarad koga sem se moral usrat v škatlo, pizda? LUCIJA: Saj si se sam hotel LEON: Kdo se je spomnil prisege? LUCIJA: Jaz, ampak... LEON: Jaz prisege sploh nisem hotel. LUCIJA: Oba sva LEON: Ti si mislila. LUCIJA: Ja, ampak... LEON: Nič ampak. Ti si bila glava, ne jaz. LUCIJA: Jaz sem samo... LEON: Mislila? LUCIJA: Ja. LEON: Delala sva, kar si ti mislila in sva oba vedela, da je prav. LEON: Kaj pa zdaj? LUCIJA: Kaj? LEON: Kaj delaš? LUCIJA: Nič. Učim. LEON: In? LUCIJA: Nič. Kaj?

28 LEON: Ko prideš domov. LUCIJA: Kaj? LEON: Kaj delaš, ko prideš domov. Ko nehaš učit. Ko prideš iz kurčeve službe. Kaj delaš? LUCIJA: Ja kaj... Poglej okoli sebe, a misliš, da se vse to zrihta kar samo od sebe? Pa priprave pa vse. Kaj govoriš. Saj je zmeraj kaj. Kaj bi rad od mene? LEON: Kaj dela pa stari? LUCIJA: Piše, dela. LEON: In? LUCIJA: Kaj? LEON: Po tem? LUCIJA: Pa dobro, a ti misliš, da ostane po tem? Saj nimava časa za nič. Še midva se skoraj ne vidiva. LEON: Kaj pa najini prijatelji? LUCIJA: Kaj z njimi? LEON: Jih kaj vidiš? LUCIJA: Ne. Že dolgo jih nisem videla. LEON: Zakaj? LUCIJA: Leon, kaj bi rad? Ne vem, zakaj jih ne vidim. Jih pač ne vidim. Nobenega ne vidim. Z Matjažem imava prijatelje, njih vidim, no. LEON: In teto Berto. LUCIJA: Ja. LEON: Da vama ne zmanjka besed. LEON: A tebi se ne zdi nič narobe s tem? LUCIJA: Res ne vem, kaj bi rad slišal. LEON: Tebe. LUCIJA: (Se nasmehne.) LEON: Rad bi, da se spet usedeš nasproti mene in mi rečeš:»leon, to ni prav. Nekaj morava naredit.«lucija: (Se nasmehne.) LEON: In jaz bi rad spet rekel:»saj zato sem pa tu.«leon: To nisi ti. LEON: Kaj ti je naredil? LUCIJA: Nič. LEON: Razen lobotomije.

29 LEON: Zakaj stari? LUCIJA: Matjaž. Ime mu je Matjaž. LEON: Kakorkoli, kaj je z njim? Kaj delaš z njim? LUCIJA: Nič. Moj mož je, kaj naj bi delala z njim? LEON: Kar spečala si se. LUCIJA: Ja. LEON: Zakaj pa? LUCIJA: Kaj misliš, zakaj? LEON: Ne vem, ti mi povej. LUCIJA: Ker... Ker sem ga rabila. LEON: Njega si rabila? Ta starga? LUCIJA: Matjaža. Ja. LEON: Ti imaš res sprane možgane. Čisto zares ti je spral možgane. LUCIJA: Matjaž mi ni nič spral možganov, ob meni je bil, samo to. Kaj pa ti sploh veš? Na lepem se pojaviš in kaj boš? LEON: Prišel sem k svoji sestri dvojčici na obisk. Kaj je narobe s tem? LUCIJA: Vse. LEON: Ja? LUCIJA: Ja. LEON: Zakaj? LUCIJA: Ker te ne rabim več. LEON: Ni ti treba bit taka. LUCIJA: Taka sem. LEON: Pa ne od zmeraj. LUCIJA: Od zmeraj. LEON: Kaj je pa potem to? (Pokaže na knjigo.) LUCIJA: Roman. Z naslovom Več. LEON: Nisi pozabila, samo ne spomniš se več. LUCIJA: Več. LEON: Se spomniš, ko sva zvedela, da sta umrla mama pa oče? LUCIJA: Ja. Teta Berta nama je novico podarila za sedemnajsti rojstni dan. Na bazen naju je prišla iskat. Ja, se spomnim. In kaj? LEON: Se spomniš, kaj si rekla? LUCIJA: Pojma nimam.

30 LEON: Daj, pa razmisli še malo. LUCIJA: Okej. (Pavza. Lucija ga pogleda.) In? LEON: In nič. LEON: Volkodlaka pa nisi pozabila. LUCIJA: Ne, tudi volkodlaka nisem pozabila. LEON: Samo... V mojih sanjah si ti na koncu skočila skozi okno. Me nisi raztrgala. LUCIJA: Ne. Konec sem spremenila. LEON: Za starga? LUCIJA: Za Matjaža. Ja. LEON: (Se nasmehne.) Volkodlučka. LUCIJA: (Se nasmehne.) Volkodlučka. Ja, nisem pozabila. LEON: Zakaj si mu pripovedovala moje sanje? LEON: (Pokaže na knjigo.) To je najina zgodba, ne njegova. Tu noter sva midva. Jaz pa ti. Kaj ima on z nama? LUCIJA: Pa saj je samo roman. Koga pa briga roman? LEON: Jaz pa ti. LUCIJA: Leon, nehaj, prosim te. LEON: Jaz pa ti, Lučka. LUCIJA: Leon... LEON: Jaz pa ti. LUCIJA: Nehaj. LEON: Jaz pa ti, Lučka. LUCIJA: Nehaj! LEON: Kako si lahko dovolila, da se poščije na naju? LUCIJA: Nisem dovolila. Zdaj pa pojdi. LEON: Kam naj grem, Volkodlučka? LUCIJA: (Se nasmehne. Se zresni.) Samo pojdi. LEON: Saj veš, da ne bom šel? LEON: Boš govorila z mano? LEON: Boš govorila z mano?

31 LUCIJA: Bom. Kaj te pravzaprav moti? Kaj te moti, Leon? LUCIJA: Govori z mano. LEON: Okej. (Se nasmehne. Se zresni.) To me moti. (Brcne v čevelj.) LUCIJA: Ej! (Pobere čevelj in ga poravna.) LEON: In to. (Prime plašč in ga vrže po tleh.) LUCIJA: Ej! (Pobere plašč, ga obesi in poravna.) LEON: In to. (Z roko porine torbico po tleh.) LUCIJA: Nehaj! (Pobere torbico, jo pospravi in poravna.) LEON: In to me moti. (Z roko porine reklamne kataloge in časopise, da se razsujejo po tleh.) LUCIJA: Leon, nehaj, ti nisi normalen, nehaj. (Pobira revije in jih zlaga nazaj na kup.) LEON: Vse me moti. (Pokaže na knjigo.) Da sva tu noter midva. Najina zgodba. Najini strahovi in... najine odločitve... in... in vse to. In... LUCIJA: (Zlaga revije.) LEON: In da se je stari gladko poscal na vse. LUCIJA: (Zlaga revije.) Matjaž. LEON: To me moti. Najbolj od vsega pa me moti, da si mu to dopustila. To dekle iz tega romana mu ne bi in mene zanima, kaj se je z njo zgodilo. LUCIJA: Hočeš reči, da je tisti fant iz romana še zmeraj tu? LUCIJA: A si to hotel reči? LEON: Če se te dobro spomnim, si laži prezirala. Tega ne bi nikoli naredila. Ko naju je hotela Berta pri sedemnajstih pobasat, ji nisi pustila. Zakaj si pustila starmu? Berti se nisi pustila, zakaj se pustiš starmu, pizda? LUCIJA: Moj mož je Matjaž, Leon. In nič se mu ne pustim, nič mi ni naredil. Daj si dopovedat.

32 LEON: A si že pozabila, kako sva vsak večer gledala dnevnik in potem pisala grozilna pisma vsemmogočim pezdetom zatiralskim? LUCIJA: (Poravna torbico.) LEON: Si pozabila? LUCIJA: (Prime plašč v roke.) LEON: Za kaj vse ti je bilo mar? LUCIJA: (Zloži plašč.) LEON: Nikoli nisi pristajala na sranja. LUCIJA: (Obesi plašč.) LEON: Na take tipe kot je stari, na primer. LUCIJA: (Pogladi plašč.) LEON: Na plesnive pizdune. LUCIJA: (Poravna čevlje.) LEON: Si pozabila? LUCIJA: (Poravna kup časopisov in katalogov.) LEON: Kako si skrbela za sosedovi punčki? LUCIJA: (Poravna torbico.) LEON: H komu sta prišli, vsakič ko so ju doma prebutali? LUCIJA: (Pogladi plašč.) LEON: Koga sta imeli razen tebe? LUCIJA: Leon, zdaj te imam pa dovolj. Kaj mata onidve s tem, jebenti? LEON: Kaj ma pa stari z njima dvema? LUCIJA: Matjaž. LEON: Kaj pa najina prisega? LUCIJA: Najina prisega je eno navadno najstniško sranje. A je v redu? Zdaj se pa umiri. Ali pa pojdi. LEON: Prodala si me. Mene, sosedovi punčki, vse, v kar sem verjel. Prodala si vse, kar sem leta počel skupaj s tabo. Za kaj? Za nič. Za nič. (Pokaže na knjigo.) Tuki noter ni nič. Sprostituirala si naju, pizda. Prodala si naju... njemu. LUCIJA: Nobenemu naju nisem prodala. Nehaj. LEON: Starmu, ki mu ni mar za nič drugega kot za to, da ima polno rit. Kaj pa on ve, kaj ve o naju, o najini prisegi, jebenti? A mu je na tem svetu sploh še za kaj mar kot za njegovo polno rit? LUCIJA: Zame mu je mar. LEON: Ja, saj. To spada zraven. K polni riti. Saj o tem govorim.

33 LUCIJA: Leon... LEON: To tvoje življenje nima nobene veze s tabo, jebenti, ne moreš bit z njim. LUCIJA: Leon, človek s cajtom... Treba je živet, no. Midva sva blodila. Tisto so bile najstniške blodnje. Človek ne more spremenit sveta. Kako ne razumeš? LEON: Pa ti si blesava. Ti nisi normalna. Ti si ratala en tak plesniv pizdun.

34 5. prizor. Lucija in Leon. Knjiga. Matjaž vstopi. MATJAŽ: Kaj pa LUCIJA: Ma nič ni, Matjaž, pojdi spat. LEON: Kako nič? Svak je prišel na obisk. LUCIJA: Nič ni. Res. MATJAŽ: Jah, ne zgodi se ravno vsak dan, da LUCIJA: Vsaj nič pomembnega ne. MATJAŽ: Ob taki uri hrup zganjat... LEON: Malo nespodobno, res. Se opravičujem. Nič ne more bit toliko pomembno. MATJAŽ: Ne vem, če je res tako nepomembno... LEON: A misliš, da bi prišel kar tako, ali kaj? LUCIJA: Zakaj si sploh prišel? MATJAŽ: / LEON: Zbudil sem se. / Saj veš. MATJAŽ: Kaj je, lubica? LUCIJA: Ma nič ni. Res. Pojdi spat, pridem takoj za tabo, v redu? LEON: Saj res ni nič. Malenkost. Kar pozabi. LUCIJA: Samo... MATJAŽ: Kaj? LUCIJA: Ne vem, saj ne vem. LEON: Pa daj izpljuni že, kaj ti je? A naj jaz? LUCIJA: Leon... LEON: Kaj Leon, nič Leon, vprašaj ga. Reci. MATJAŽ: Kaj je, lubica, no? LEON: Saj lubica ne ve natančno. Ali veš? LUCIJA: Saj ne vem natančno. LEON: Usedi se, rabiva te. MATJAŽ: Bi se rada pogovorila z mano? LUCIJA: A bi lahko? Čisto na kratko? LEON: Used se že. MATJAŽ: Ampak res na kratko. Malo pozno je, edino to. LEON: Daj no, stari, tako star pa spet nisi. MATJAŽ: Ne, da sem tako star, ampak... LEON: Hočem zvedet, kako si lahko to naredil. LUCIJA: Pusti ga pri miru, Leon. Pusti človeka pri miru.

35 MATJAŽ: Saj je v redu. Tak kadaver pa spet nisem. Kaj torej? Prepričan sem, da bo vse v redu, lubica. Včasih pridejo kake stvari, ampak jutri, lubica, bo vse v redu. Kaj je? LUCIJA: Zaradi tega. (Se dotakne knjige.) MATJAŽ: Zarad tega? LEON: / LUCIJA: Ja. MATJAŽ: A zaradi naslova? LUCIJA: Ne, ne zaradi naslova, zaradi tega. (Pokaže na knjigo.) MATJAŽ: Kaj? LEON: (Prime knjigo v roke.) Lepo je natisnjena, s hudo mnogopomenskim naslovom, in naju zanima, kako si lahko to naredil? LUCIJA: Če lahko razložiš, kako je do tega prišlo. MATJAŽ: Do česa? LEON: Do izsušitve Aralskega jezera, o čem si pa ti mislil, da govorimo? LUCIJA: Do romana. Do Več. MATJAŽ: Ne razumem. Kaj je? Kaj je, lubica? A si imela spet kake hude misli? Kaj je? LEON: Stari, al si neumen al pa... LUCIJA: Leon, ne. LEON: Daj poglej ga postan kapitalist, ki se dela, da to ni. Moja Lučka takega ne bi niti LUCIJA: Tvoje Lučke ni več, okej? LEON: Ja, pred devetimi leti se je fentala. LUCIJA: Ampak jo je teta Berta rešila. Tebe pa ni bilo zraven. LEON: Meni se zdi, da te noben ni rešil. MATJAŽ: No, kaj bi rada od mene? Zakaj pravzaprav gre? LUCIJA: Roman. Kako je prišlo do romana. MATJAŽ: Kaj z romanom? Res ni primerna ura za neka razpravljanja. Še posebej, ko je človek tako iz sebe. Lubica, jutri je še en dan. LEON: Stari je pa res nekaj. To, ja. Jutri je še en dan. (Luciji.) Genija imaš, pizda. LUCIJA: Leon, obvladaj se, ven te bom vrgla. LEON: Ne moreš me vreči ven. LUCIJA: O, pizda, da te lahko. LEON: Ne moja Lučka. LUCIJA: Tvoje Lučke ni in poberi se! Matjaž, a je tako težko odgovorit? Odgovori mu že enkrat, da se bo pobral! MATJAŽ: Ne vem, zakaj gre tule. In nisem prepričan, če sploh hočem vedet. LEON: Kako si lahko dopustila, da ti je ta pezde ukradel LUCIJA: Leon... LEON: Pizda, najino življenje je ukradel.

36 LUCIJA: Saj ni nič ukradel. LEON: Kaj je pa tole? LUCIJA: Roman. O naju, ampak Matjaž ni... Al si, Matjaž? MATJAŽ: Kaj? LEON: Ukradel. Ukradel knjigo. LUCIJA: Ne. LEON: No, kako bi pa ti temu rekla? LUCIJA: Ne vem, ampak... LEON: Reci! LUCIJA: Okej. Matjaž, zakaj si mi ukradel roman? MATJAŽ: Ukradel? Ne razumem. LEON: Saj ni dosti za razumet. Ona ga je napisala roman, ti si ga pa izdal pod svojim imenom. LUCIJA: Ja, ampak... LEON: S primerno spremenjenim naslovom. Baje mnogopomenskim. To. Vprašanje pa je bilo, zakaj si to naredil. Zakaj. Ukradel. Roman. MATJAŽ: Nič nisem ukradel. LEON: Loh bi glavo stavil, da boš to rekel. LUCIJA: Pravzaprav si, Matjaž... Na nek način. MATJAŽ: Lubica? LEON: Na nek način si, Matjaž. MATJAŽ: Ti pa utihni, a je prav? LEON: Ti z mano že ne boš LUCIJA: Leon! MATJAŽ: Kako ukradel? Kako to misliš? LUCIJA: Ne vem, saj pravim, na nek način... Ne vem. LEON: Lučka, ne se mu pustit. Povej mu. LUCIJA: Na nek način pač. MATJAŽ: To sem naredil zate, lubica. Pa saj si sama rekla... LUCIJA: Ja. (Pavza.) Ne. (Pavza.) Ne vem. LEON: Lučka, tu noter sva midva. LUCIJA: Leon... LEON: Jaz pa ti. LUCIJA: Matjaž... LEON: Jaz pa ti. LUCIJA: Zakaj si mi ukradel roman? MATJAŽ: Pa kaj je zdaj to? Za kaj gre, lubica? Kaj govoriš?

37 LUCIJA: Nič, saj ni nič... MATJAŽ: A bi lahko to preložila na kdaj drugič? Pozno je, zdaj res ni čas za take zadeve. LEON: Stari, ne boš se tako lahko izmazal. Zdaj. Zdaj bomo razčistili to zadevo. Odgovori. LUCIJA: Matjaž, ne poslušat. Maš prav. Kar pejva spat. Ja, kdaj drugič. LEON: Nič ne bo šel spat. Nič ne bomo preložili. Naj pove. Zakaj je kurba to naredil. LUCIJA: Leon! LEON: Nič Leon. Poglej se, pizda, kot kaka... ameba si. Sram te je lahko. Kako si lahko postala taka... driska, jebenti. LUCIJA: Leon, utihni. Utihni! (Matjažu.) Matjaž, mi boš kdaj drugič povedal, zakaj si mi ukradel roman. MATJAŽ: Pa dobro, kaj je zdaj to? Kaj bi rada od mene? Mislil sem, da sva skupaj prišla do konkluzije... LEON: Konkluzija, je rekel. Kon klu zi ja. Stari, res si genij. MATJAŽ: In zdaj, sredi noči me na tak način obtoževati... Česa? LEON: Kraje. To. Pojasni, zakaj. A je tej akademski buči vse tako težko dopovedat? Zakaj in kako si lahko ukradel roman? MATJAŽ: To sem naredil zate. Pa saj veš. LUCIJA: Matjaž, saj razumem. Saj jaz razumem, samo... LEON: Samo prav pa ni, a ne, Lučka? LUCIJA: Ne vem, saj ne vem. LEON: Ni bilo prav. Ni prav. LUCIJA: Mogoče res ni bilo prav, Matjaž. MATJAŽ: Ja pa kaj zdaj ni bilo prav? Dobro, kaj bi rada od mene? LEON: Samo odgovor na zelo preprosto vprašanje. MATJAŽ: Zate je vse tako preprosto. Sredi noči terjaš od mene odgovore na neka subnormalna vprašanja. LUCIJA: Ne se razburjat, Matjaž. Pusti pri miru. Pusti pri miru. Pejva kar spat. LEON: Stari ni samo hudomušen, tudi razburi se, glej no. LUCIJA: Leon, poberi se. LEON: Čakam. MATJAŽ: Sploh ne razumem za kaj gre tule. Pejmo še enkrat mirno skozi to. LUCIJA: Nič ni treba hodit skozi. Pejd spat. Leon, poberi se. LEON: Poslušam. MATJAŽ: Kar posluši. Da bo enkrat za vselej mir. Jaz naj bi tebi ukradel roman, tega me obtožuješ? LEON: Bravo. LUCIJA: Ne, saj ne.

38 LEON: Pusti ga, da pove. LUCIJA: Na nek način, no, ne dobesedno. MATJAŽ: Samo trenutek. Ko si mi dala prebrat tvoje zapiske LEON: Kaj si mu jih pa sploh dajala za brat? LUCIJA: Ne vem. Tako. Zaradi... LEON: Zaradi česa? LUCIJA: Pa saj to niso bili zapiski. To je bil dnevnik. LEON: Zakaj si ga pa dala starmu? LUCIJA: Matjažu. Zato ker... Ne vem, zakaj. Zato ker je moj mož, jebenti. LEON: (Matjažu.) In ti si to kar pograbil. MATJAŽ: Ko sem prebral zapiske LEON: Dnevnik. LUCIJA: Bolj dnevnik, kot zapiske. MATJAŽ: si me vprašala, kaj se mi zdi. A je tako? LUCIJA: Ja, ampak... MATJAŽ: Povedal sem ti, da je dobro. LEON: Dnevnik, ne zapiski. LUCIJA: Pisala sem zase, Matjaž. MATJAŽ: Zapiski so bili dobri, predobri, da bi ležali v predalu. A je tako? LEON: Kako si ti človek poln sranja. LUCIJA: Tako si rekel. MATJAŽ: Objavit jih pa nisi hotela, ne? LEON: Zato ker je pisala zase, stari. LUCIJA: Zato ker sem pisala zase. MATJAŽ: Rekla si, da ni res dober material, da ni za objavo. LUCIJA: Ja, da ni za objavo, sem rekla. LEON: Samo ti stari si res eno tako postano kapitalistično kurbišče. MATJAŽ: Čakaj zdaj! Pusti mi, da najprej jaz povem svoje. Pogovoril sem se s kolegi, ki LEON: so še bolj plesnivi, kot si ti. MATJAŽ: ki imajo v te zadeve odličen vpogled. In to je to. Saj sva se na na koncu zedinila, da je škoda, da tako dober material leži v predalu? LUCIJA: Ja. Tako si rekel. MATJAŽ: Pa ne mi zdaj govorit, kaj sem rekel, vem, kaj sem rekel in vem, kaj sem naredil, ampak zakaj mi zdaj očitaš, da sem kradel, tega pa ne vem. Zate sem to naredil. Zate. LEON: Pizda ti materna... Ti altruist s pretečenim rokom. A misliš, da bom kar čepel tu in se smejčkal, da boš ti v miru nategoval mojo sestro? A? A misliš, da se boš tako zlahka delal

39 norca iz moje družine? Ne boš, pezde. Ne. Ne bom ti dovolil, prej ti bom odrezal ta tvoj pofukan akademski nos in ti ga nekam vtaknil. MATJAŽ: Zdaj je pa šlo vse skupaj čez mero. Nimam se kaj opravičevat. Ne pozabi, da si sama predlagala, naj jaz izdam ta roman. LUCIJA: Saj sem predlagala samo napol zares. MATJAŽ: Ni bilo napol zares. Lubica, ni bilo napol zares. LUCIJA: Ne, Matjaž, ni bilo. MATJAŽ: Rekla si:»matjaž, lahko izdaš roman.«to si rekla, lubica. LEON:»če misliš, da je res nujno.«lucija:»če misliš, da je res nujno.«to sem rekla.»pa izdaj roman, če misliš, da je res nujno.«matjaž: Ni bilo napol zares. LUCIJA: Ne, res ni bilo. LEON: To nisi ti. Če bi bila ti, bi si vsako jutro nastavila škatlo z drekom pred vrata. LUCIJA: Leon, človek LEON: - s cajtom. LUCIJA: Ja. S cajtom. LUCIJA: Pejd zdaj. LEON: Me res ne rabiš? MATJAŽ: Utrujen sem. LEON: Star si. LUCIJA: Ja, star si. MATJAŽ: A bova šla spat? LEON: Ja, pejta se malo poujčkat. LUCIJA: Ja, pejva se malo poujčkat. MATJAŽ: Je torej zaključeno s tem? LEON: Samo še nekaj bi rad vedel. MATJAŽ: Ja? LEON: Kako ti je ratalo naredit tako popolno lobotomijo? LUCIJA: Kako ti je ratalo na meni naredit tako popolno lobotomijo? Samo še to mi povej. MATJAŽ: A se to še ne misli nehat? To je abotno, utrujen sem, ne morem več. Kaka lobotomija, kaj pa govoriš. Spremenila si se skupaj z mano. Jaz sem se spremenil skupaj s tabo. Lubica, pa saj veš, da vsaka interakcija rezultira v lobotomiji. LUCIJA: Nehaj srat. A lahko enkrat za spremembo nehaš srat in odgovoriš na pofukano vprašanje?

40 MATJAŽ: Kaj je zdaj? Kakšna pa si? LUCIJA: Odgovori na pofukano vprašanje. MATJAŽ: Kaj? Zate sem to naredil. Za naju. Saj veš. LUCIJA: Kolk si ti človek poln sranja. MATJAŽ: To ni več ničemur podobno. Dajva rajši jutri LUCIJA: Povej, kako ti je ratalo iz mene naredit tako... drisko, jebenti. MATJAŽ: To nisi ti, lubica. LUCIJA: Ne, če bi bila jaz, bi nama vsako jutro pred vrata naštimala škatlo z drekom. MATJAŽ: Kaj pa govoriš? Pa ti si blesava, ti nisi normalna. Tebi se je strgalo. LUCIJA: Zakaj si ukradel moj dnevnik? MATJAŽ: Če je bil pa dober material, pičku maternu. Vsak polkurčnik, ki si izmisli, izda roman, ko imaš pa nekaj več, pa naj ostane v predalu, al kaj? Sama si rekla... Zdaj pa... LUCIJA: Zakaj si ukradel moj dnevnik? MATJAŽ: Nič nisem ukradu. LUCIJA: Pobasal si moj dnevnik in ga izdal pod svojim imenom. MATJAŽ: To sem naredil zate. Za naju oba. LUCIJA: Ne bi se ti bilo treba tolk žrtvovati. Lahko bi vse skupaj pustil v predalu in bi bilo čisto dovolj. Zame. MATJAŽ: Skupaj sva prišla do LUCIJA: Zame in za Leona je šlo, za naju dva, ne za tole. (Pokaže na knjigo.) Kaj pa ti veš o naju? Nikoli ti ni bilo mar za to. Si me kdaj vprašal o teh stvareh? Te je kdaj zanimalo? A se ti sploh sanja, zakaj sva naredila prisego? MATJAŽ: Tisto so bile najstniške blodnje. Človek s cajtom... Pa saj veš to, kaj zdaj govoriš? O čem sploh govoriš? LUCIJA: Sanja se ti ne. Vse, kar veš povedat o svojem romanu, je par puhlih fraz s pametnimi besedami. Pojma nimaš, pod kaj si se podpisal. MATJAŽ: Ne, to nisi ti. LUCIJA: Dnevnik sem ti pokazala zato, ker sem hotela, da bi razumel. Mene in Leona in vse to. Zato sem hotela, da ga prebereš. Da bi bilo tega konec. Da bi bilo konec tega. (Brcne v čevlje.) In tega. (Vrže plašč na tla.) In tega. (Vrže torbico po tleh.) In tega. (Vrže revije po tleh.) MATJAŽ: Lubica, dramatiziraš, pomiri se. Saj bo vse v redu.

Helena Fašalek Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz k

Helena Fašalek Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz k Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz kuham ti pa pomivaš. Sara: Bom pol no. Dej ne teži. Blaž: Tko kot včeraj.

Prikaži več

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano ZADOVOLJSTVO DIJAKOV S ŠOLSKO PREHRANO Primerjava šolskih let 2015/16, 2016/17, 2017/18 Vzorec Poklicni program (SPI) Strokovni program (SSI) Gimnazija (GIM) Skupaj 2015/16 0 190 40 230 2016/17 50 115

Prikaži več

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

VOZI ME VLAK V DALJAVE

VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V DALJAVE P R O J E K T D R U Ž I N S K E P I S M E N O S T I M O D E R A T O R K A M A G. H E L E N A K R A M P L N I K A Č N A K L O, M A J 2 0 1 8 VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V

Prikaži več

Svajper_prezentacija

Svajper_prezentacija SVAJPER Svajpaj, stari. Za vse, kar sledi. UVOD Mladi danes živijo v trenutku. Svoj pogled pa namesto v prihodnost raje usmerjajo kar v pametni telefon. So družba individualistov, ki čustveno potešitev

Prikaži več

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več

zdr04.doc

zdr04.doc Raziskava o navadah ljudi pri uporabi zdravil Q0) anketar oznaci ali odgovarja... 1 skrbnik 2 ostali Q1) ZA ZACETEK BI VAM ZASTAVIL(A) NEKAJ VPRAŠANJ O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVSTVENIH NAVADAH. KAJ BI REKLI,

Prikaži več

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA)

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA) STORYLINE PROJEKT OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - Krašnja) ULICA S TRGOVINAMI Tekst: Marta Per, vodja projekta, učenci v OPB Krašnja, gospa Brigita Rožič Foto: Helena Urbanija, Katarina

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava

FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava že tako huda, da se mi zdi, da se mi bo sčasoma zmešalo.

Prikaži več

Matjaž Zupančič Hodnik DRAMA

Matjaž Zupančič Hodnik DRAMA Matjaž Zupančič Hodnik DRAMA Osebe 2 OSEBE: Dorian Adrian Nena Tamala Kišta Nikson Jana Max Hodnik, obdan z vrati. Opomba 3 Opomba: Zgodba in osebe v tej igri so izmišljeni. Vsaka podobnost s televizijsko

Prikaži več

Poved in stavek

Poved in stavek Poved in stavek POVED je najmanjša enota besedila. POVED (nekaj pove) je zaokrožena skupina pomensko in oblikovno povezanih besed. Je srcu laže mi pri postalo. Pri srcu mi je postalo laže. Logično povezane

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja Refleksije učiteljev na projekt skozi intervjuje s šolskimi fokusnimi skupinami Marjeta Doupona, Pedagoški inštitut Operacijo

Prikaži več

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima ženske, kar zelo skriva pred svojo Branko, ki jo ljubkovalno

Prikaži več

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in prilagajanje. Komplet sestavljajo: učbenik in delovni

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vrtec pri OŠ Polhov Gradec Z ROKO V ROKI OTROCI IN ODRASLI JERICA KREFT, NATAŠA PELJHAN POBUDA Na enem od srečanj ravnateljev in koordinatorjev v okviru Mreže vrtcev/šol Korak za korakom, ki ga organizira

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev IPIN MEDNARODNA IDENTIFIKACIJSKA ŠTEVILKA IGRALCA Spoštovani igralec tenisa! Vsak, ki želi igrati na tekmovanjih pod okriljem mednarodne teniške zveze (ITF), mora pridobiti mednarodno identifikacijsko

Prikaži več

Microsoft Word - Zbezi 2013.doc

Microsoft Word - Zbezi 2013.doc Kim Komljanec: ZBEŽI DRAMATIS PERSONAE MULO živi pri starših nekje izven mesta, dela na javnem parkirišču. LEPI sinček bogatega očeta. Čeden in postaven. MOJČI večna študentka sociologije kulture, ki se

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 FOUND POETRY Found poetry se ustvarja, piše z uporabo besedišča iz nepoetičnih kontekstov, ki se uporabi v pesniškem besedilu. Kot temeljno besedilo se lahko uporabijo teksti iz različnih virov: časopisov,

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Krst je novo rojstvo, novo življenje. Brez krsta bi zapadli zakonu izvirnega greha. Ko se spominjamo dejanja Pilatove obsodbe, vemo, da je to

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M18153112* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK FILOZOFIJA Izpitna pola 2 Esej Sreda, 30. maj 2018 / 120 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program za tek na 10 km (1. 7. - 7. 7.) Intervalni trening 5 x 400 m (200 m hoje med ovitvami) Tekaški program za tek na 10 km (8. 7. 14. 7.) Fartlek

Prikaži več

Kdo lahko prelomi špaget na dva dela

Kdo lahko prelomi špaget na dva dela ZNANOST IN TEHNIKA POMAGATA MEDICINI Polžev vsadek, ki nam lahko povrne sluh Jerneja Vrhovec Si predstavljate, da bi se nekega jutra zbudili brez nadležnega zvoka budilke? To verjetno sploh ne bi bilo

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

7

7 7.LABORATORIJSKA VAJA PRI BIOLOGIJI Kolonije bakterij POROČILO Januar 2006 Cilj eksperimenta Cilj je bil, da spoznamo v kakšnih pogojih se najbolje razmnožujejo bakterije in kje se sploh nahajajo. Spoznali

Prikaži več

Prijetno dopoldan v vrtcu

Prijetno dopoldan v vrtcu DOPOLDANSKO DRUŽENJE TREH GENERACIJ V VRTCU (BRALNA DELAVNICA Z USTVARJANJEM) VRTEC PRI OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ DIPL. VZG. VLADKA ŽAJBER PREDNOSTNO PODROČJE VRTCA V 2018/19 GOVORNO JEZIKOVNO Opažamo,

Prikaži več

Microsoft Word - KONČNA VERZIJA.doc

Microsoft Word - KONČNA VERZIJA.doc OSNOVNA ŠOLA POLJANE Poljane nad Škofjo Loko 100 MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ POLJANSKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA VARČUJEM, PRIHODNOST IN SREČO KUPUJEM Tematsko področje: SOCIOLOGIJA Avtorja: Mateja Božnar,

Prikaži več

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Komu je knjižica namenjena? Pričujoča knjižica je namenjena javnim uslužbencem, zdravstvenemu osebju, ki pri svojem delu stopa v stik z gluho osebo, in tudi

Prikaži več

Robert Hooke

Robert Hooke Robert Hooke Robert Hooke se je 18. julija leta 1635 rodil na otoku Wight v Freshwaterju v Angliji. Njegov oče je bil duhovnik, John Hooke, ki je deloval v cerkvi Vseh svetih. Pri Robertovih 10 letih je

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation V pomurski regiji bliže k izboljšanju razumevanja motenj razpoloženja Novinarska konferenca, 14. maj 2019 Partnerja programa: Sofinancer programa: Novinarsko konferenco so organizirali: Znanstvenoraziskovalni

Prikaži več

Microsoft Word - P053-A doc

Microsoft Word - P053-A doc [ifra kandidata: Dr`avni izpitni center *P053A30112* ZIMSKI ROK SLOVEN[^INA KOT DRUGI JEZIK Izpitna pola 2 Pisanje besedila na knji`evno temo Torek, 14. februar 2006 / 60 minut Dovoljeno dodatno gradivo

Prikaži več

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Razdeljena je na več manjših zgodbic. KAZALO Solzice

Prikaži več

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin OBDOBJE ROMANTIKA Romantika je umetnostna smer v Evropi iz prve polovice 19. stoletja. Razvila se je iz predromantike konec 18.stol. Izražanje čustev Osrednja

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M15245112* JESENSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero ali kemični svinčnik in računalo.

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo učbenik in delovni zvezek, ki sta obvezna učna pripomočka

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

PISNO OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA»Razčlemba neumetnostnega besedila«ime in priimek: Razred: Točke, odstotki: /44,5 Ocena: 0 %-49 % = nzd (1) 50 %-6

PISNO OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA»Razčlemba neumetnostnega besedila«ime in priimek: Razred: Točke, odstotki: /44,5 Ocena: 0 %-49 % = nzd (1) 50 %-6 PISNO OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA»Razčlemba neumetnostnega besedila«ime in priimek: Razred: Točke, odstotki: /44,5 Ocena: 0 %-49 % = nzd (1) 50 %-63 % = zd (2) 64 %-77 % = db (3) 78 %-89 % = pdb (4)

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja PREDSTAVITEV ZA STARŠE ŠOLSKO LETO 2011/12 Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INTRANET - DETEKTIV Detektivska zbornica Republike Slovenije Pozdravljeni, v kratki predstaviti in navodilih za delo z intranet sistemom Detektiv. Intranet članom Detektivske zbornice RS omogoča, da: -

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več

Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA

Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA 49 93 53% 93 53% 49 53% Q1b NE 7 93 8% 93 8% 7 8% Q1c

Prikaži več

GSJ 6 DZ 2011 Notranjost.indd

GSJ 6 DZ 2011 Notranjost.indd Nana Cajhen, Nevenka Drusany, Dragica Kapko, Martina Križaj Ortar in Marja Bešter Turk Gradim slovenski jezik 6 knjigarna.com swis721 Nana Cajhen, Nevenka Drusany, Dragica Kapko, dr. Martina Križaj Ortar

Prikaži več

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate 1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijatelji, sodelavci. Dogodki v Planici omogočajo tudi edinstvene

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Icomov kodeks poklicne etike, njegovo poznavanje in upoštevanje dr. Marjeta Mikuž, NMS, Služba za premično dediščino in muzeje Moja teza je, da 90% slovenskih muzejskih delavcev, zaposlenih v muzejih,

Prikaži več

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard December je čas veselja in obdarovanja. To je tisti mesec, ki kljub nizkim temperaturam prinaša na lica tople nasmehe. K čimer seveda pripomorejo

Prikaži več

Katalonija, Reus julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Maša Lukež, 6. letnik (za več informacij me lahko konta

Katalonija, Reus julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Maša Lukež, 6. letnik (za več informacij me lahko konta Katalonija, Reus julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Maša Lukež, 6. letnik (za več informacij me lahko kontaktiraš na 041 529 631 ali pišeš na masa.lukez@gmail.com)

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M18228213* Višja raven ŠPANŠČINA Izpitna pola 3 JESENSKI IZPITNI ROK Pisno sporočanje A) Pisni sestavek (v eni od stalnih sporočanjskih oblik) (150

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO SE RIMSKA KURIJA PREKO ZAPOVEDANE MOLITVE NORČUJE IZ LASTNIH VERNIKOV IN IZ VSEH NAS, SAJ NAM JE VZELA ORODJE LASTNEGA DOZOREVANJA MOLITEV. JAVNO ZNANIH MOLITVENIH ALTERNATIV V ZAHODNI CIVILIZACIJI

Prikaži več

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina Pred začetkom uporabe kontaktnih leč Sentina vam svetujemo, da si preberete naslednja navodila. Četudi kontaktne leče uporabljate že dlje časa, je dobro

Prikaži več

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1.

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1. DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik strazisar.spela@gmail.com Čas izmenjave: od 1. 7. do 28. 7. 2018 SPLOŠNO: Država in kraj izmenjave

Prikaži več

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rokah dečka z imenom Ethen Parker. Ta fant je bil poln

Prikaži več

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: 19. 4. 2013 Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Razred: 2. a Zap. Št. ure: Predmet: Športna vzgoja Tematski

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Vodilni spletni računovodski program Enaka bruto plača, različno izplačilo? Na enostaven način razlagamo, zakaj pride do razlik pri izplačilu, čeprav je pogodbena plača enaka. Računovodski servis Valerija

Prikaži več

PORAJAJOČA SE PISMENOST

PORAJAJOČA SE PISMENOST PORAJAJOČA SE PISMENOST v sklopu Šole za starše, dne 22. oktobra 2003 v Marjetici, predavateljica: dr. Branka Jurišić Predavanje se je začelo s komentarjem predavateljice, da nekateri starši forsirajo

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa 17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsak doume, čeprav jezika morda ne razume. Beseda sama

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

Kako dolgo čakati na dolžnika, preden ga damo v izterjavo 14.06.2016 22:30 Finance 114/2016 0 Intervju: Leon Zalar, direktor družbe za izterjavo Pro Kolekt Vedno se trudimo prevaliti strošek izterjave

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Vzgoja za internet kako skupaj varno in odgovorno soustvarjati internet Zala Bricelj Spletna etika Varnost - Zasebnost - Novi izzivi Tehnologija del našega življenja Pametni telefoni so sodobni, zmogljivi

Prikaži več

LiveActive

LiveActive Oblikujte svoje roke s temi 5 vajami brez obiska fitnesa! Dvig noge in nasprotne roke na veliki žogi 1 Vaja Y na telovadni žogi 2 z 8-12 ponovitvami na vsaki strani s 15-20 ponovitvami Dotik roke in nasprotne

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Drža telesa čelno proti tlom»klop«vzdrževati ravno linijo telesa. Opora je na podlahteh in prstih nog. Stisnite trebušne mišice in postavite medenico v nevtralni položaj (t.j. poteg popka noter in stisk

Prikaži več

UJETI TRENUTEK Komedija v desetih slikah Nika Švab Uporaba in reprodukcija besedila brez pisnega dovoljenja avtorice je prepovedana.

UJETI TRENUTEK Komedija v desetih slikah Nika Švab Uporaba in reprodukcija besedila brez pisnega dovoljenja avtorice je prepovedana. UJETI TRENUTEK Komedija v desetih slikah Nika Švab Uporaba in reprodukcija besedila brez pisnega dovoljenja avtorice je prepovedana. Osebe: Nevesta, 26 let Ženin, 28 let Oče, 55 let Mati, 56 let Rjavolasa

Prikaži več

Iztok KOSEM in Špela ARHAR HOLDT Trojina, zavod za uporabno slovenistiko ANALIZA BESEDIŠČA IN SKLADNJE V BESEDILIH TESTA BRALNE PISMENO

Iztok KOSEM in Špela ARHAR HOLDT Trojina, zavod za uporabno slovenistiko   ANALIZA BESEDIŠČA IN SKLADNJE V BESEDILIH TESTA BRALNE PISMENO Iztok KOSEM in Špela ARHAR HOLDT Trojina, zavod za uporabno slovenistiko www.trojina.si ANALIZA BESEDIŠČA IN SKLADNJE V BESEDILIH TESTA BRALNE PISMENOSTI PISA 2009 TEMA POROČILA PISA (The Programme for

Prikaži več

PINGVIN Živel je nek pingvin, ki ni hotel puščati stopinj. Že v rani mladosti bil je v evforični norosti, da je hoja brez veze in ni del njegove obvez

PINGVIN Živel je nek pingvin, ki ni hotel puščati stopinj. Že v rani mladosti bil je v evforični norosti, da je hoja brez veze in ni del njegove obvez PINGVIN Živel je nek pingvin, ki ni hotel puščati stopinj. Že v rani mladosti bil je v evforični norosti, da je hoja brez veze in ni del njegove obveze. Malo je zrasel, a nikoli ni prerasel nadute ideje,

Prikaži več

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo sta skupaj z dvema dijakoma iz Gimnazije Bežigrad in

Prikaži več

KAJ MI POMENI PUM? V PUM hodim z veseljem in žal mi je, ker gremo narazen. MARSIKAJ SMO SKUPAJ doživeli. PUM je zakon!!! Miran PUM rada obiskujem, se

KAJ MI POMENI PUM? V PUM hodim z veseljem in žal mi je, ker gremo narazen. MARSIKAJ SMO SKUPAJ doživeli. PUM je zakon!!! Miran PUM rada obiskujem, se KAJ MI POMENI PUM? V PUM hodim z veseljem in žal mi je, ker gremo narazen. MARSIKAJ SMO SKUPAJ doživeli. PUM je zakon!!! Miran PUM rada obiskujem, se družimo, si pomagamo, izdelujemo izdelke, se veselimo

Prikaži več

Ravnotežje iščem,

Ravnotežje iščem, Ljubljana, 2006 Avtorica: Zalka Grabnar zalka.grabnar@gmail.com Ravnotežje drama Osebe: Egon: moški, 37 let Ela: ženska 37 let Ludvik: moški 35-40 let Želja avtorja: Egon in Ela se pogovarjata v malce

Prikaži več

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kulturne dediščine in spodbujanje skupnih evropskih vrednot

Prikaži več

Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom

Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom UTRINKI IZ AKCIJ http://www.fzpo.org/sl/star_papir.php?id=55 (1 of 5)17.11.2005 11:10:02 http://www.fzpo.org/sl/star_papir.php?id=55 (2 of 5)17.11.2005 11:10:02 Osnovna šola Ljudski vrt Ptuj Župan i eva

Prikaži več

Cenik POP september_ xlsx

Cenik POP september_ xlsx VELJA OD 1.9.2016 DO 4.9.2016 ČAS ČETRTEK PETEK SOBOTA NEDELJA ČAS teden 1.9.2016 2.9.2016 3.9.2016 4.9.2016 vikend 6:00 24UR 24UR 6:30 ponovitev 200 ponovitev 200 24UR 24UR 6:00 7:00 Veseli avtobuski

Prikaži več



 STATIČNE RAZTEZNE VAJE (»STREČING«) NEKAJ PRAVIL O RAZTEZANJU PRED RAZTEZANJEM SE VEDNO OGREJ, NAJBOLJE, DA NAREDIŠ VAJE PO TUŠIRANJU, KO SI ŠE OGRET OD TRENINGA PREDEN ZAČNEŠ, SPIJ KOZAREC ALI DVA VODE

Prikaži več

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted 1. - 4. junij ČETRTEK, 1. 6. PETEK, 2. 6. SOBOTA, 3. 6. NEDELJA, 4. 6. 6:00 Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor 11.00 Vina sveta Na obisku redni blok 12:20 (6,0 EUR) redni blok

Prikaži več

Indonezija, Surabaya julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Tim Velkavrh, 5. letnik Čas izmenjave: od 12. 7

Indonezija, Surabaya julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Tim Velkavrh, 5. letnik Čas izmenjave: od 12. 7 Indonezija, Surabaya julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Tim Velkavrh, 5. letnik Čas izmenjave: od 12. 7. do 12. 8. 2017 Kraj izmenjave Surabaya leži na severnem

Prikaži več

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenje. Dojenje je nadaljevanje tesne povezave, ki sta jo

Prikaži več

univerzitetni klinični center ljubljana University Medical Centre Ljubljana PEDIATRIČNA KLINIKA Klinični oddelek za neonatologijo Bohoričeva L

univerzitetni klinični center ljubljana University Medical Centre Ljubljana PEDIATRIČNA KLINIKA Klinični oddelek za neonatologijo Bohoričeva L univerzitetni klinični center ljubljana University Medical Centre Ljubljana PEDIATRIČNA KLINIKA Klinični oddelek za neonatologijo Bohoričeva 20 1000 Ljubljana, Slovenija Tel.: (01) 522 34 01 Fax.: (01)

Prikaži več

Namesto (x,y)R uporabljamo xRy

Namesto (x,y)R uporabljamo xRy RELACIJE Namesto (x,y) R uporabljamo xry Def.: Naj bo R AxA D R = { x; y A: xry } je domena ali definicijsko obmocje relacije R Z R = { y; x A: xry } je zaloga vrednosti relacije R Za zgled od zadnjič:

Prikaži več

Predinovo obujanje pesmi, ki ne najdejo več svojega občinstva

Predinovo obujanje pesmi, ki ne najdejo več svojega občinstva Glasba Predinovo obujanje pesmi, ki ne najdejo več svojega občinstva Akustični koncert Zorana Predina v Drami 2. december 2013 ob 15:16 LjubljanaMMC RTV SLO Kantavtorski pristop k besedilom in glasbi,

Prikaži več

SPOLNA USMERJENOST

SPOLNA USMERJENOST SPOLNA USMERJENOST Spolna usmerjenost ali spolna orientacija je pojem, ki se nanaša na posameznikov spolni nagon oz. na preferiran spol intimnih partnerjev. Spolnost je normalen del človekovega življenja.

Prikaži več

PDF generator

PDF generator Poročilo medijskih objav OVERNET D.O.O. Pripravljeno: Pojavnost: 11.09.2017 TISKANI 1 Ključne besede v poročilu: AKCIJA USTAVI.SE 1 USTAVI.SE 1 Press CLIPPING d.o.o., Tržaška cesta 65, 2000 Maribor, Slovenija,

Prikaži več

UNI-bet plus 

UNI-bet plus  NAVODILO ZA UPORABO PLEZALK UNI-Met+400, UN-Met+450, UNI-Met+550 Univerzalne plezalke za plezanje na betonske, plastične in železne drogove. Navodilo za uporabo UNI-met + plezalk za plezanje na betonske,

Prikaži več