ŠRILANKA IME DRŽAVE: Konvencionalna dolga oblika: Demokratična socialistična republika Šrilanka Konvencionalna kratka oblika: Šrilanka. Nekdanji Cejlo

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "ŠRILANKA IME DRŽAVE: Konvencionalna dolga oblika: Demokratična socialistična republika Šrilanka Konvencionalna kratka oblika: Šrilanka. Nekdanji Cejlo"

Transkripcija

1 ŠRILANKA IME DRŽAVE: Konvencionalna dolga oblika: Demokratična socialistična republika Šrilanka Konvencionalna kratka oblika: Šrilanka. Nekdanji Cejlon. VELIKOST: km2 GLAVNO MESTO: Sri Jayawardenepura PREDSEDNIK: Mahinda Rajapakse (izvoljen leta 2005) MINISTRSKI PREDSEDNIK: Ratnasiri Wickremanayaka (izvoljen leta 2005) KOMERCIALNA PRESTOLNICA: Colombo PREBIVALSTVO (OCENA 2007): ,315 (odstotek rasti: 1.0%); nataliteta: 17,0/1000; smrtnost pri dojenčkih: 19,5/1000; pričakovana življenjska doba: 74,8; prebivalcev na kvadratno miljo: 809 GLAVNO MESTO IN NAJVEČJE MESTO (OCENA 2003): Colombo, (območje metroja) (notranji del mesta). ZAKONODAJNA IN SODNA PRESTOLNICA: Sri Jayawardenepura Kotte, DRUGA VEČJA MESTA IN ŠTEVILO PREBIVALCEV Dehiwala-Mount Lavinia ; Moratuwa, ; Kandy, DENARNA ENOTA: Šrilanška rupija JEZIKI: Singalsko 74% (uradni in narodni jezik); tamilsko 18% (narodni), drugi jeziki 8%. Angleščina je v splošni rabi na vladi; dobrih govorcev angleščine je približno 10 odstotkov. Angleški jezik se na splošno govori povsod po Šrilanki, izjema so le razne odročne vasi, ki so zaradi svoje lege ipd. vsakdanjega vrveža in turističnih krajev bolj oddaljene.

2 NARODNOST/RASA: Singalsko 74,5%, šrilanški Mavri 8,3%, indijski Tamilci 4,6%, šrilanški Tamilci 11,9%, drugi 0.7% RELIGIJE: Budistična vera 76,7%, islamska vera 8,5%, hindujci 7,8%, kristjani 6,1%, ostali 0,9% DODATNO (ZANIMIVOSTI in DETAJLI): STOPNJA PISMENOSTI: 92,5% (Približna ocena iz leta 2004.) PREVOZNA SREDSTVA: Železnica: skupno km (2002). Ceste: skupno km; asfaltiranih km; neasfaltiranih km (1999). Plovne poti: 430 km. Luke in pristanišča: Colombo, Galle, Jaffna, Trincomalee. Letališča: 15 (2002). MEDNARODNI STATUS: Šrilanka spada med članice Britanske zveze držav. VLADA: Šrilanka je svobodna, neodvisna in suverena država. Zakonodajno oblast izvršuje parlament. Predsednik, ki ga prav tako izvoli ljudstvo, izvaja izvršno oblast vključno z obrambo. Šrilanka ima večstrankarski sistem, volitve za novo vlado potekajo vsakih šest let. NACIONALNA ZASTAVA: Uradna narodna zastava Šrilanke je Levja zastava. Na rdečem ozadju z rumeno obrobo je upodobljen zlat lev, ki v desnici nosi sabljo. Na robovih so štirje posamični listi drevesa BO (ficus religiosa), obrnjeni navznoter. Dve vertikalni črti, oranžna in zelena, predstavljata manjšinjske etnične skupine. Zastava je prirejena različica standardne zastave zadnjega kralja Šrilanke. NACIONALNI CVET: Nacionalni cvet Šrilanke je modra vodna lilija (Nymphaea stellata). GOSTOTA PREBIVALSTVA: 319 prebivalcev na kvadratni kilometre. PRIČAKOVANA ŽIVLJENJSKA DOBA OB ROJSTVU: Ženske: 74 let. Moški: 64 let. PODNEBJE: Nižina: tropsko podnebje, povprečna temperatura 27C. Centralno hribovje: hladneje, temperature pade na 14C. Med majem in julijem jugozahodni monsun prinese dež zahodnim, južnim in osrednjim regijam, medtem ko severovzhodni monsun nastopi na severu in vzhodu v decembru in januarju. Podnebje Šrilanke je skozi vse leto primerno za turiste-počitnikarje. BDP NA PREBIVALCA 870 dolarjev.

3 INDUSTRIJA: Proizvodnja izdelkov iz kavčuka, čaja, kokosovih orehov in drugih agrikulturnih dobrin; oblačil, cementa, rafinerija nafte, tekstil, tobak. AGRIKULTURA: Riž, sladkorni trst, žitarice, stročnice, korenike, začimbe, čaj, kavčuk, kokosovi orehi, mleko, jajca, živalske kože, meso. VALUTA: Šrilanka ima decimalni valutni system v rupijah (Rs) in centih (Cts). V eni rupiji je 100 centov. Obstajajo bankovci za 2, 10, 20, 50, 100, 200, 500 in 1000; kovanci v obtoku so v vrednosti 1, 2, 5 in 10 rupij. LOKACIJA: Otok jugovzhodno od obal Indije, 880 km severno od ekvatorja, v Indijskem oceanu. MESTA IN NJIHOVE ZNAMENITOSTI : Anuradhapura je eno glavnih starodavnih mest Šrilanke. Znamenitosti: Sveto drevo Bo, templji, Bronasta palača, kip Bude (Samadhi Buddha), Kuttam Pokuna - dva bazena, namenjena obrednim očiščevalnim kopelim kraljev in gora Mihintale, kjer je skala, posejana s svetišči in relikvijami, na katero vodi veličastno stopnišče s stopnicami, izdelano iz granitnih blokov. Batticaloa je obkroženo mesto z veliko laguno. Znamenitosti:»pojoče ribe«(v aprilu in septembru se v nočeh, osvetljenih z mesečino, iz voda Kalladija razlegajo glasbene vibracije. Blizu se nahaja majhen kraj Batti, ki mu poseben pečat daje majhno, a dobro ohranjeno nizozemska utrdbeno obzidje. Colombo je mesto, kjer se na poseben način prepletata preteklost in sedanjost. Kolombo igra pomembno vlogo tudi kot trgovsko-komercialna prestolnica dežele. Znamenitosti: Templji, cerkve, stara zgradba nekdanjega, živalski vrt, galerije, muzeji in nakupovalne arkade. Dambulla je orjaška skalna masa, ki stoji na samem, daleč od mestnega vrveža. Mnogo njenih jam je spremenjenih v skalne templje, nekatere freske pa so stare preko let. Tu stoji še orjaška skulptura ležečega Bude, izklesana iz skale, ki meri 14 metrov v dolžino. Galle je obalno mesto, kjer je nekdanja nizozemska navzočnost pustila velik pečat, saj je bilo včasih starodavno pristanišče, ki je po nekaterih navedkih opisano celo v Bibliji. Danes je Galle je živahna provincialna prestolnica in administrativno središče južnega dela Šrilanke. Mesto je znano po čudovitem zalivu Unawatuna, ki je pred odprtim morjem zaščiten z zalivom in zato tudi varen kraj za plavanje. Znamenitosti: Stara nizozemska utrdba v obliki zvezde, ki sodi med Unescovo svetovno dediščino; dobro ohranjena Groote Kerk (nizozemsko pomeni velika cerkev); zgradba nizozemske vlade; hotel New Oriental (zgrajen leta 1684); stari zvonik in še mnogo drugih. Hambantota se nahaja se v suhem območje Šrilanke. Najbolj znana je po prelepem zalivu v obliki polmeseca in po slanih bazenčkih, ki se raztezajo vzdolž glavne ceste in so nanizani ob nji več kot 16 kilometrov v dolžino.

4 Hikkaduwa je med najbolj priljubljenimi letovišči na Šrilanki. Ponaša se s koralami in subtropskimi ribami. Koralni greben, ki teče vzporedno z obalo in se nahaja le nekaj metrov pod vodno gladino, je možno raziskovati z masko in plavutkami ali pa si njegove čare ogledati iz čolna s steklenim dnom. Na tem območju je tudi veliko ladijskih razbitin, prostih za raziskovanje. Jaffna je polotok povezan s šrilanko z ozkim pasom zemlje, na katerem je ostavljeno zavetišče za ptice Chundikkulam in dvignjena pot za pešce, ki se imenuje Slonji prehod, saj so sloni v preteklosti na tem mestu prečkali plitvo laguno. Jaffna slovi tudi po okusnem mangu in pijači toddy, napitku iz palme. Tamkajšnja nizozemska trdnjava v obliki zvezde pa velja za najlepši primerek nizozemskih utrdb v celi Aziji. Kandy je prestolnica Šrilanke, a hkrati tudi njeno najlepše mesto. Leži na 488 metrih nadmorske višini; je drugi najbolj obiskan kraj, takoj za Kolombom. Osrednja točka mesta je svetišče Dalada Maligawa z zlato streho, kjer kot relikvijo hranijo zob Bude. V Kandyiju in okrog njega so številni templji in svetišča, kjer so zbrane redke poslikave, freske in v kamen izklesane skulpture. Kotte je mesto, kjer sta se razvila novi parlamentarni kompleks in upravna prestolnica Šrilanke. Mesto obkroža jezero Diyawanna Oya. Kurunegala je cvetoče regionalno središče, več stoletij nazaj pa je bila za kratek čas tudi narodna prestolnica. V Kurunegali se nahaja najbolj rodovitno območje za kokose t.i. Kokosov trikotnik. Med njene znamenitosti nedvomno sodi niz gora oz. skal Ethugala oz. Slonja skala. Mannar je največji otok Šrilanke, obsega 130 km 2 in se lahko pohvali z enim najstarejših pristanišč v deželi. Otok je s celino povezan preko 3-kilometrskega prehoda. V Mannarju je dobro ohranjena trdnjava, ki so jo leta 1560 zgradili Portugalci, kasneje pa dodatno utrdili še Nizozemci. Na obali celine, severno od prehoda z Mannarjem, leži pomembno versko središče, hindujski tempelj Tirukketishvaram. Matara leži 160 kilometrov izven Kolomba, predstavlja končno točko južne železnice. V Matari sta tudi dve stari, a odlično ohranjeni nizozemski utrdbeni obzidji. Nuwara Eliya je mesto v osrčju dežele čaja, kjer je Britancem uspelo ustvariti angleško podeželje v slogih iz obdobij različnih britanskih vladarjev. Skrbno negovane zelenice z živimi mejami, anglikanska cerkev, znano golf igrišče in prelepi parki vse to daje mestu pridih nostalgije. V bližini Nuware Eliye pa se nahaja planota Horton, najvišja in najbolj odmaknjena planota Šrilanke. Tu pa so tudi hektarji in hektarji čajnih plantaž z bujnimi zelenimi listi, ki se raztezajo preko gričev. Ratnapura je središče draguljarske industrije. Med dragulje spadajo safirji, rubini, mačje oko, aleksandrit, topaz, ametist, akvamarin, turmalin, granat in cirkonijev silikat. Zbirke draguljev pa so zbrane v Narodnem muzeju v Ratnapuri.

5 NARODNI PARKI: Narodni park Yala leži severozahodno od svetega mesta Kataragama, kjer se nahaja cela paleta živali. Park je zaprt v sušnem obdobju od konca avgusta do oktobra. Naravovarstveno območje Uda Walawe National, ki obsega kakih 308 km 2 in daje zatočišče vsaj 600 slonom, obkroža vodni rezervoar Uda Walave, kamor se sloni zgrinjajo h kopeli. Obiskovalec lahko na obisku tega narodnega parka opazi veliko živali, nekaj od teh so: krokodili, vodne bizoni, čaplje, divji sloni, srnjad, divje svinje, šakali... Narodni park Horton Plains je edini narodni park, ki se nahaja v hribovitem delu dežele. Spada v območje Nuwara Eliya, oddaljeno 200 kilometrov izven Colomba. Med mnogimi živalskimi vrstami, ki živijo v parku Horton Plains, lahko najdemo tudi nekaj endemičnih vrst, denimo endemične slender loris in purple monkeys. Narodni park Bundala je zbirališče vseh vrst vodnih ptic, ki živijo v deželi, kot tudi mnoge ptice selivke. Narodni park Gal Oya se nahaja se v Inginiyagali. Najbolj je prepoznaven po svoji populaciji slonov. Narodni park Wasgamuwa leži znotraj območij Polonnaruwa in okrožja Matale. Vzhodno in zahodno mejo parka predstavljata reki Mahaweli in Amban; prevladujoče okolje parka je tropski zimzeleni gozd, kar vpliva tudi na rastlinstvo in živalstvo, ki je tam prisotno.

6 ŽIVALI Metulji in Insekti Po sklopu študijah se je pokazalo, da je visoka stopnja endemizma prisotna med metulji, ribami, dvoživkami, plazilci, pticami in sesalci. Najbolj pogosta vrsta srnjadi je sambhur; v rezervatu domujeta tudi meniški jelen in muntjak oz. kakad. Leopardov ni pogosto videti, a o njihovi prisotnosti pričajo razni sledovi in drugi znaki. Ptice Med pticami, ki so jih zabeležili v zahodnem sektorju rezervata, je 72% ptic stalnic neendemitov in 13% selivk. Ene redkih ptic so: rdečeglava malkoha, srilanška modra sraka, pepelnatoglava parisoma, beloglavi škorec in vrsta kukavice iz družine Centropodinae, najredkejšo od vseh ptic Šrilanke. Kače Med kačami sta najpogostejša prebivalca gozda dve vrsti gada iz družine Trimeresurus; obe kači sta endemita Šrilanke. Zelo dobro so v rezervatu zastopane tudi dvoživke do sedaj so odkrili 9 endemičnih vrst. Sinharaja: Deževni gozd Šrilanke

7 Deževni gozd Sinharaja je najbolj varovana skrivnost cele Azije en najmanj obiskanih in biološko unikatnih nižinskih deževnih gozdov na Šrilanki. Ta deževni gozd se razprostira čez območje, obsegajoče približno hektarov od zahoda do vzhoda Šrilanke. Dolžina deževnega gozda je cca. 21 kilometrov, širina od severa proti jugu pa meri 3,7 kilometrov. Leta 1988 je bil razglašen za narodni rezervat (območje divje narave), leto kasneje (1989) še za svetovno dediščino. Na Šrilanki je skupno 7 predelov, ki sodijo med svetovno dediščino. Gozd se nahaja na jugozahodnem nižinskem predelu Šrilanke, v območjih Ratnapura, Galle in Matara. Povprečna letna temperatura v Sinharaji je 23,6 C. Padavinski diagram prikazuje vrednosti od do na območjih v notranjosti in okolici gozda. Povprečna višina dreves variira med 35 in 40 metrov; nekaj posameznih orjakov sega celo do 50 metrov. Rastlinstvo v Sinharaji je zimzeleni gozd z visoko stopnjo endemitov. Nekatere rastlinske družine kažejo celo do 90% stopnjo endemizma. Nedotaknjen genetski potencial sinharajskega rastlinskega sveta je orjaškega obsega.

PROGRAM SPROSTITVE IN REGENERACIJE SRI LANKA! samo 12 oseb Vodeni ogledi in spoznavanje Sri Lanke po vaši želji SLOVENSKO vodenje in slovenska organiz

PROGRAM SPROSTITVE IN REGENERACIJE SRI LANKA! samo 12 oseb Vodeni ogledi in spoznavanje Sri Lanke po vaši želji SLOVENSKO vodenje in slovenska organiz PROGRAM SPROSTITVE IN REGENERACIJE SRI LANKA! samo 12 oseb Vodeni ogledi in spoznavanje Sri Lanke po vaši želji SLOVENSKO vodenje in slovenska organizacija! Super program, ugodna cena, majhna skupina Sveže

Prikaži več

11 - DNEVNO POTOVANJE PO ŠRILANKI & PROGRAM SPROSTITVE ter REGENERACIJE TELESA IN DUHA za Novo leto ( ) Program je največja nagrada, k

11 - DNEVNO POTOVANJE PO ŠRILANKI & PROGRAM SPROSTITVE ter REGENERACIJE TELESA IN DUHA za Novo leto ( ) Program je največja nagrada, k 11 - DNEVNO POTOVANJE PO ŠRILANKI & PROGRAM SPROSTITVE ter REGENERACIJE TELESA IN DUHA za Novo leto (27.12. 07.01.2016) Program je največja nagrada, ki jo lahko podarite sebi! Uživali boste v najlepših

Prikaži več

ESTONIJA

ESTONIJA ESTONIJA GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI Estonija je najsevernejša od treh majhnih republik, ima samo dve sosedi, Latvijo na jugu in Rusijo na vzhodu. Na drugi strani Baltskega morja, ki predstavlja Estoniji naravno

Prikaži več

1

1 2 PRIKAZ STANJA PROSTORA 2.1 OPIS OBSTOJEČEGA STANJA 2.1.1 MAKROLOKACIJA Območje OPPN PSC Mačkovec-2 v velikosti cca 4,5 ha je del gospodarske cone GC Mačkovec in se nahaja na skrajnem SV delu Novega mesta

Prikaži več

Namestitev v lepi, novi vili, samo 9 m od morja, ki je večno toplo. Dobra domača hrana, veliko eksotičnega sadja in zelenjave in zelo udobni ležalniki

Namestitev v lepi, novi vili, samo 9 m od morja, ki je večno toplo. Dobra domača hrana, veliko eksotičnega sadja in zelenjave in zelo udobni ležalniki Namestitev v lepi, novi vili, samo 9 m od morja, ki je večno toplo. Dobra domača hrana, veliko eksotičnega sadja in zelenjave in zelo udobni ležalniki. Ogromno časa za klepet in kavo ali čaj, neomejeno

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Toplotni pasovi in podnebni tipi Toplotni pasovi: so območja, ki se v obliki pasov raztezajo okrog zemeljske oble. Ločimo: Tropski pas Subtropski pas Zmerno topli pas Subpolarni pas Polarni pas Znotraj

Prikaži več

Individualni podaljški za potovanje Indijski kalejdoskop 11 dni (skupaj 15 dni) Individualni podaljški so možnosti, ki si jih lahko privoščite kot pod

Individualni podaljški za potovanje Indijski kalejdoskop 11 dni (skupaj 15 dni) Individualni podaljški so možnosti, ki si jih lahko privoščite kot pod Individualni podaljški za potovanje Indijski kalejdoskop 11 dni (skupaj 15 dni) Individualni podaljški so možnosti, ki si jih lahko privoščite kot podaljške po potovanju Indijski kalejdoskop 11 dni. Podaljški

Prikaži več

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana,. 1. 1 Zelo milo vreme od. decembra 13 do 3. januarja 1 Splošna vremenska slika Od konca decembra do sredine januarja je nad našimi kraji prevladoval južni do

Prikaži več

DELTA REKE PAD

DELTA REKE PAD DELTA REKE PAD Opis poti Uživaško kolesarjenje od Gardskega jezera vzdolž Regijskih parkov reke Pad nas popelje skozi izredne naravne danosti in znamenitosti. Te se prepletajo s krajevno zgodovino, običaji,

Prikaži več

ŠVEDSKA

ŠVEDSKA ŠVEDSKA Kraljevina Švedska Kraljevina Švedska leži v severni Evropi. Meji na : - Norveško - Finsko - Dansko Glavno mesto je Stockholm. Ima približno 9 mio. prebivalcev Površina obsega prib.450.000 KM2

Prikaži več

Microsoft Word - veter&nalivi_11maj2014.doc

Microsoft Word - veter&nalivi_11maj2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana, 3. 6. 1 Močan veter in nalivi med prehodom hladne fronte 11. maja 1 Splošna vremenska slika Dne 11. maja se je nad severozahodnim in deloma osrednjim, severnim

Prikaži več

ENV _factsheet_bio_SL.indd

ENV _factsheet_bio_SL.indd NARAVA IN BIOTSKA RAZNOVRSTNOST Kaj to pomeni za vas? Biotska raznovrstnost pomeni raznolikost življenja na našem planetu. Je temelj naše blaginje in gospodarstva. Pri preskrbi s hrano in vodo, pa tudi

Prikaži več

HINDUIZE M

HINDUIZE M HINDUIZE M Hinduizem splošno velja za najstarejšo glavno svetovno religijo, ki jo še vedno izpolnjujejo. Gre za širok razpon verovanj in šol s številnimi učitelji, spisi in čaščenjem različnih oblik Boga.

Prikaži več

marec, 2010

marec, 2010 Kosti Luske, ploščate, brez sklenine Škrge so prekrite s škržnim poklopcem Plavalni mehur Organi: zadnjična odprtina, sečni mehur, škržni lok, srce, jetra, pilorični žepki, črevesje, vranica, jajčnik ali

Prikaži več

Problemi sodobnega sveta Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1

Problemi sodobnega sveta Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1 Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1 UVOD V tej seminarski nalogi vam bom opisal probleme, ki se trenutno dogajajo po vsem svetu, tudi pri nas,

Prikaži več

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njihovega otroštva z otroštvom v sedanjem času. Vsi ugotavljamo,

Prikaži več

Živimo v razburljivem obdobju človeške zgodovine, v času eksplozije svetovnega prebivalstva, tehnoloških novosti, informacijske revolucije in izčrpava

Živimo v razburljivem obdobju človeške zgodovine, v času eksplozije svetovnega prebivalstva, tehnoloških novosti, informacijske revolucije in izčrpava Živimo v razburljivem obdobju človeške zgodovine, v času eksplozije svetovnega prebivalstva, tehnoloških novosti, informacijske revolucije in izčrpavanja planeta. Hkrati pa se je v zadnjih petdesetih letih

Prikaži več

BC Naklo Strahinj Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA

BC Naklo Strahinj Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA BC Naklo Strahinj 99 4292 Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA Datum meritve Lokacija meritve Merjenje temperatur 19.2.2014 20.2.2014 21.2.2014 22.2.2014 23.2.2014 46.292418 SGŠ

Prikaži več

mehika_13_02_2019_akcija

mehika_13_02_2019_akcija Vse barve Mehike Piramide, templji in zapuščina Majev, podzemni vodni svet Cenote, hacienda, pisan rastlinski (džungla) in živalski svet (krokodili, flamingoti, želve, ptice, ribe), pokušina lokalne hrane

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Emilia-Romagna vabi na počitnice Spoznajte udobje Grand hotela v Termah Riolo Zgodovinski Grand hotel Terme 4* s termo-mineralno vodo in blagodejnim zdravilnim blatom bo odlično izhodišče za raziskovanje

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Portugalska Dežela slastnega portovca in nostalgičnega Fada! PORTUGALSKA, DEŽELA SLAVNIH POMORŠČAKOV, RIBIŠKIH VASIC IN PISANIH ČOLNOV, DEŽELA SLASTNEGA PORTOVCA, PA TUDI DEŽELA NOSTALGIČNEGA FADA! PORTO

Prikaži več

Microsoft Word - bilten doc

Microsoft Word - bilten doc Dekadni bilten stanja vodne bilance kmetijskih tal v Sloveniji 11. do 20. avgusta 2011 OBVESTILO Spet je nastopila vročina. Vremenske razmere so idealne za dozorevanje zgodnjih sort hrušk in jablan, ki

Prikaži več

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o 7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor ovrednoten z 2 točkama; če ni obkrožen noben odgovor

Prikaži več

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc Pripeljali smo se v Volterro. Pomembna naselbina je bila že v neolitski dobi in kasneje etruščansko središče s svojstveno civilizacijo. Volterra je postala v 5 stol. škofova rezidenca. Svojo moč si je

Prikaži več

Microsoft Word - Podnebje_februar_2014-koncna.doc

Microsoft Word - Podnebje_februar_2014-koncna.doc KRATEK PREGLED PODNEBNIH RAZMER ISSN 2350-5729 Glavne značilnosti po svetu Arktični in antarktični led Nekaj izbranih dogodkov po svetu Podnebne razmere pri nas in v naši okolici februar 2014 Mojca Dolinar

Prikaži več

Indonezija, Surabaya julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Tim Velkavrh, 5. letnik Čas izmenjave: od 12. 7

Indonezija, Surabaya julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Tim Velkavrh, 5. letnik Čas izmenjave: od 12. 7 Indonezija, Surabaya julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Tim Velkavrh, 5. letnik Čas izmenjave: od 12. 7. do 12. 8. 2017 Kraj izmenjave Surabaya leži na severnem

Prikaži več

Reško jezero pri Kočevski Reki

Reško jezero pri Kočevski Reki PODVODNI ATLAS SLOVENIJE. POPISNI LIST ŠT. 105 Ime lokacije Reško jezero pri Kočevski Reki Tip Zahtevnost Nočni potop Zemljevid / skica JEZERO P1 opomba: umetno jezero na ponikalnici Reka (Reškem potoku).

Prikaži več

Microsoft Word - agrobilten_ doc

Microsoft Word - agrobilten_ doc Dekadni bilten vodnobilančnega stanja v Sloveniji 1. april 3. april 9 OBVESTILO Ob prehodu v drugo polovico aprila so se tla že zelo izsušila. A visoke temperature zraka so popustile in po večini Slovenije

Prikaži več

KAKO VELIKA SO ŠTEVILA

KAKO VELIKA SO ŠTEVILA KAKO VELIKA SO ŠTEVILA V teh vajah i bomo ogledali nekaj primerov, ko v vakdanjem življenju naletimo na zelo velika števila. Uporabili bomo zmožnot programa DERIVE, da zna računati poljubno velikimi celimi

Prikaži več

Untitled-1

Untitled-1 -$-... 1 100 95 75 25 5 0...... -$- -$web slo prospekt KOLOFON 9. december 2016 18:29:46 Narodna galerija Narodna galerija v Ljubljani, s stoletno tradicijo, utrjuje položaj najodličnejše slovenske kulturne

Prikaži več

-Leži med Pacifikom in Atlantikom -Zahodno od Afrike -večina njene površine je na južni polobli

-Leži med Pacifikom in Atlantikom -Zahodno od Afrike -večina njene površine je na južni polobli -Leži med Pacifikom in Atlantikom -Zahodno od Afrike -večina njene površine je na južni polobli bivalstva: približno 371.000.000 sto Sáo Paulo, Brazilija - 17,711,000 prebivalcev ajrevnejša država Južne

Prikaži več

ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8 &ved=0ahukewibvcwz8ltqahxhvxqkhs0-dc8qjrwibw

ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI   sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8 &ved=0ahukewibvcwz8ltqahxhvxqkhs0-dc8qjrwibw ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8 &ved=0ahukewibvcwz8ltqahxhvxqkhs0-dc8qjrwibw&url=http %3A%2F%2Fsyndikata-np.deviantart.com%2Fart%2FUnited-ArabEmirates-Grunge-Flag360083891&bvm=bv.139250283,d.d24&psig=AFQjCNHj73KIExr0L8

Prikaži več

Microsoft Word - OBILNE_PADAVINE_20-22_avgust.doc

Microsoft Word - OBILNE_PADAVINE_20-22_avgust.doc REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR Vojkova 1b, 1001 Ljubljana p.p. 2608 tel.: 01 478 40 00 faks.: 01 478 40 52 OBILNE PADAVINE MED 20. IN 22. AVGUSTOM 2005 Ob Sredozemskem ciklonu običajno

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M07250122* JESENSKI ROK GEOGRAFIJA Izpitna pola 2 Petek, 31. avgust 2007 / 80 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese s seboj

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Gozdnogospodarsko načrtovanje in NATURA 2000 Gospodarjenje z gozdovi NAMEN gospodarjenja z gozdovi ohranitev in trajnostni razvoj gozdov, to je zagotavljanje in vzdrževanje vseh ekoloških, socialnih in

Prikaži več

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo sta skupaj z dvema dijakoma iz Gimnazije Bežigrad in

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev »ŠTUDIJA O IZVEDLJIVOSTI PROJEKTA PRIDELAVE IN PREDELAVE SLADKORNE PESE«Državni svet. 14.11. 2013 Prof. dr. Črtomir Rozman Svetovna proizvodnja sladkorja 123 držav: 80% sladk. Trs, 20 % sladk. Pesa 43

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Počitnice v Kataloniji Počitnice na priljubljeni španski obali COSTA BRAVA! Pričakuje nas BARCELONA, veličastna prestolnica Katalonije z Gaudijevo arhitekturo, FIGUERES mesto ekscentričnega umetnika Dalíja,

Prikaži več

SUDAN IN JUŽNI SUDAN

SUDAN IN JUŽNI SUDAN SUDAN IN JUŽNI SUDAN SUDAN NEKOČ Sudan pod Egipt, Egiptu vladala G.B. 1956 Sudan samostojen. Na oblasti -arabski muslimani, živijo na severu. Prebivalci na jugu- zapostavljeni, sledita dve državljanski

Prikaži več

Microsoft Word - SI_vaja5.doc

Microsoft Word - SI_vaja5.doc Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta Sanitarno inženirstvo Statistika Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko Š.l. 2011/2012, 3. letnik (1. stopnja), Vaja 5 Naloge 1. del: t test za

Prikaži več

Razbitina maone pod Nabrežino

Razbitina maone pod Nabrežino PODVODNI ATLAS SLOVENIJE. POPISNI LIST ŠT. 47 Ime lokacije Razbitina maone pod Nabrežino Tip Zahtevnost Nočni potop Zemljevid / skica MORJE P2 opomba: težaven kopenski dostop do izhodišča potopa. NE Zemljepisna

Prikaži več

Microsoft Word - padavine med1506in i.doc

Microsoft Word - padavine med1506in i.doc Ljubljana, 10. oktober 2014 Padavine med 15. junijem in 15. septembrom 2014 Poletje 2014 je izstopalo po nadpovprečni višini padavin, še posebej po 15. juniju; pogoste in občasno tudi zelo obilne padavine

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Počitnice na Hvaru Očarljiva naselja, vinogradi, oljčni gaji, nasadi sivke... Hvar je eden najatraktivnejših jadranskih otokov. Svojo slavo dolguje lepemu vremenu, saj je po številu sončnih dni na prvem

Prikaži več

FOTOVOLTAIKA

FOTOVOLTAIKA PRIMERJALNA ANALIZA TEHNOLOGIJ KONČNO POROČILO 1 Vsebina 1. Uvod... 3 1.1. Prva leta fotovoltaike v Italiji, Evropi in svetu... 4 1.1.1. Italija... 4 1.1.2. Svet... 8 1.1.3. Evropa... 10 2 1. Uvod Fotovoltaična

Prikaži več

INDONEZIJA, PADANG julij 2016 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Ševal Bjelkić, 5. letnik Čas izmenjave: od do 7

INDONEZIJA, PADANG julij 2016 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Ševal Bjelkić, 5. letnik Čas izmenjave: od do 7 INDONEZIJA, PADANG julij 2016 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Ševal Bjelkić, 5. letnik Čas izmenjave: od 4. 7. do 7.8. 2016 Kraj izmenjave Mesto Padang je za naše standarde

Prikaži več

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV Predmetna komisija za nižji izobrazbeni standard Družboslovje Opisi dosežkov učencev 9. razreda pri NPZ-ju Slika: Porazdelitev točk pri družboslovju (NIS), 3. obdobje ZELENO OBMOČJE V zeleno območje sodijo

Prikaži več

Zasebni neprofitni radijski program: Radio Ognjišče A. H., M. Š., J. Š. in J. B.

Zasebni neprofitni radijski program: Radio Ognjišče A. H., M. Š., J. Š. in J. B. Zasebni neprofitni radijski program: Radio Ognjišče A. H., M. Š., J. Š. in J. B. ZASEBNI NEPROFITNI RADIJSKI PROGRAM Pokritost Poglavitne značilnosti Javni servis nacionalna S svojimi programi zagotavlja

Prikaži več

Grad Fužine Prostor, kjer se srečujeta preteklost in sedanjost

Grad Fužine Prostor, kjer se srečujeta preteklost in sedanjost Grad Fužine Prostor, kjer se srečujeta preteklost in sedanjost Grajski ambient za nepozabne družabne in poslovne dogodke O gradu Ponudba Prostori 4 7 12 Uporabnina Oprema in storitve Kavarna in Catering

Prikaži več

Microsoft Word - ribištvo.docx

Microsoft Word - ribištvo.docx Gregorčičeva 20 25, Sl-1001 Ljubljana T: +386 1 478 1000 F: +386 1 478 1607 E: gp.gs@gov.si http://www.vlada.si/ NUJNI POSTOPEK PREDLOG EVA 2017-2330-0079 ZAKON O SPREMEMBAH ZAKONA O MORSKEM RIBIŠTVU I.

Prikaži več

»Nacionalna identiteta«slovenski UTRIP Raziskava javnega mnenja FEBRUAR 2013 SU 2013 Nacionalna identiteta

»Nacionalna identiteta«slovenski UTRIP Raziskava javnega mnenja FEBRUAR 2013 SU 2013 Nacionalna identiteta »«SLOVENSKI UTRIP Raziskava javnega mnenja FEBRUAR 2013 Čas izvedbe: 12. 15. februar 2013 Populacija: Polnoletni prebivalci RS Okvir vzorčenja: Telefonski imenik Metoda izvedbe: Telefonska anketa Realizirani

Prikaži več

BILTEN JUNIJ 2019

BILTEN JUNIJ 2019 BILTEN JUNIJ 2019 Izdajatelj: BANKA SLOVENIJE Slovenska 35, 1000 Ljubljana Slovenija tel.: +386 (1) 4719000 fax.: +386 (1) 2515516 E-mail: bilten@bsi.si http://www.bsi.si/ SWIFT: BSLJ SI 2X Razmnoževanje

Prikaži več

Junij2018

Junij2018 ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. junija 2018 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 3.427 ilegalnih prehodov državne meje. Lani so obravnavali

Prikaži več

Drugi tir KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA IN KREATIVNE REŠITVE

Drugi tir KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA IN KREATIVNE REŠITVE KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA IN KREATIVNE REŠITVE ČASOVNICA MAKETA KOPER SELITEV MAKETA LJUBLJANA MAKETA LJUBLJANA, PRIPRAVLJALNA DELA, ZAKLJUČEK IZVLEČNEGA TIRA ČASOVNICA MAKETA KOPER SELITEV MAKETA LJUBLJANA

Prikaži več

ENOTA 1 Izvor hrane Klasifikacija in funkcija hrane Kako se bomo učili? Page Izvor hrane. 2 Skupine hrane... 5 Funkcija hrane 7 KAJ SE BOMO NAUČILI? -

ENOTA 1 Izvor hrane Klasifikacija in funkcija hrane Kako se bomo učili? Page Izvor hrane. 2 Skupine hrane... 5 Funkcija hrane 7 KAJ SE BOMO NAUČILI? - ENOTA 1 Izvor hrane Klasifikacija in funkcija hrane Kako se bomo učili? Page Izvor hrane. 2 Skupine hrane... 5 Funkcija hrane 7 KAJ SE BOMO NAUČILI? - Kakšnega izvora je hrana ki jo jemo: živalskega, rastlinskega

Prikaži več

LEX LOCALIS - REVIJA ZA LOKALNO SAMOUPRAVO Let. 6, št. 1, stran , januar 2008 Teritorialne členitve Kraljevine Belgije INGRID KOZEL, NINA ŠIBIL

LEX LOCALIS - REVIJA ZA LOKALNO SAMOUPRAVO Let. 6, št. 1, stran , januar 2008 Teritorialne členitve Kraljevine Belgije INGRID KOZEL, NINA ŠIBIL Let. 6, št. 1, stran 111-115, januar 2008 Teritorialne členitve Kraljevine Belgije INGRID KOZEL, NINA ŠIBILA, MATEJA TEKALEC * KLJUČNE BESEDE: Kraljevina Belgija ustavnopravni razvoj decentralizacija teritorialne

Prikaži več

Južna Brazilija

Južna Brazilija Južna Brazilija Program Brazilija, tropska lepotica, kraljica sambe, dežela nogometa in nalezljive energije Največja Južnoameriška država je čarobna mešanica različnih narodnosti, zanimivih kultur, ver,

Prikaži več

Znamenitosti Ambient hotel je eleganten 3* hotel v Domžalah s 70 sobami v zelenem in mirnem predmestju slovenske prestolnice. Hotel se nahaja na ideal

Znamenitosti Ambient hotel je eleganten 3* hotel v Domžalah s 70 sobami v zelenem in mirnem predmestju slovenske prestolnice. Hotel se nahaja na ideal Znamenitosti Ambient hotel je eleganten 3* hotel v Domžalah s 70 sobami v zelenem in mirnem predmestju slovenske prestolnice. Hotel se nahaja na idealni lokaciji v bližini Ljubljane in ljubljanske obvoznice,

Prikaži več

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega poklicnega izobraževanja NAVODILA: Izpit iz matematike

Prikaži več

Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino

Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino blagajni. Cene blaga in storitev se stalno višajo.

Prikaži več

PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem infor

PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem infor 1 8 9 3 PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem informacije in prijave na: 041 874 887 (Marko) pdkamnik@siol.net

Prikaži več

Na podlagi 7.a člena Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (Uradni list RS, št. 46/04, 109/04, 84/05, 115/07, 32/08 odl. US, 96/08, 36/

Na podlagi 7.a člena Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (Uradni list RS, št. 46/04, 109/04, 84/05, 115/07, 32/08 odl. US, 96/08, 36/ Na podlagi 7.a člena Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (Uradni list RS, št. 46/04, 109/04, 84/05, 115/07, 32/08 odl. US, 96/08, 36/09, 102/11, 15/14 in 64/16) izdaja Vlada Republike

Prikaži več

DEMOKRACIJA OD BLIZU Demokracija je 1. a) Demokratično sprejete odločitve so sprejete s soglasjem večine udeležencev. Nedemokratične odločitve sprejme

DEMOKRACIJA OD BLIZU Demokracija je 1. a) Demokratično sprejete odločitve so sprejete s soglasjem večine udeležencev. Nedemokratične odločitve sprejme DEMOKRACIJA OD BLIZU Demokracija je 1. a) Demokratično sprejete odločitve so sprejete s soglasjem večine udeležencev. Nedemokratične odločitve sprejme posameznik ali manjša skupina ljudi, ki si jemlje

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ornitološka opazovalnica Tomaž Jančar, DOPPS Posvet ZRSVN: Objekti za obiskovalce varovane narave Ljubljana, 21. november 2018 Ornitološka opazovalnica Kakšna je dobra opazovalnica Kako priti do dobre

Prikaži več

Razvoj energetsko samooskrbnega kraja Dole pri Litiji, Slovenija

Razvoj energetsko samooskrbnega kraja Dole pri Litiji, Slovenija Bruselj, 28. november 2018 This project has received funding from the European Union s Horizon 2020 research and innovation programme under Grant Agreement N 691661 Razvoj energetsko samooskrbnega kraja

Prikaži več

Microsoft Word - padavine_16-19sep10.doc

Microsoft Word - padavine_16-19sep10.doc ARSO, Državna meteorološka služba Ljubljana, 23. 9. 2010 Poročilo o izjemno obilnih padavinah od 16. do 19. septembra 2010 Opis sinoptične situacije Dne 15. septembra je bilo nad severno Evropo obsežno

Prikaži več

Maji Maj Miklav 8. a razred

Maji Maj Miklav 8. a razred Maji Maj Miklav 8. a razred Uvod V Srednji Ameriki pod gostim rastlinjem spijo tisočletni sen mesta propadle majevske civilizacije. Ali je mogoče da so predniki Indijancev, ki so živeli pod, šotori, zgradili

Prikaži več

(Microsoft Word - \310istilna akcija_2013_analiza vpra\232alnika)

(Microsoft Word - \310istilna akcija_2013_analiza vpra\232alnika) ANALIZA VPRAŠALNIKA (OPAZOVALNE NALOGE) - OČISTIMO SVOJO VAS TEHNIŠKI DAN 7. RAZRED (medpredmetna povezava matematike in naravoslovja) Število udeležencev: učitelji, učenci, starši, stari starši, ostali

Prikaži več

MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več

MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več ZBIRKA ZNAM ZA VEČ imatematika 9+ Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Avtorici: Jana Draksler

Prikaži več

Močan veter in obilne padavine nov. 2013

Močan veter in obilne padavine nov. 2013 Obilne padavine in močan veter od 5. do 7. novembra 216 Splošna vremenska slika V petek, 4. novembra, je iznad Britanskega otočja začela vdirati višinska dolina s hladnim zrakom proti Pirenejskemu polotoku

Prikaži več

NOVOLETNA.indd :31:24 3

NOVOLETNA.indd :31:24 3 NOVOLETNA.indd 3 18.7.2017 14:31:24 3 4 DUO ROKOVNIKI 800133 Dnevnik v rjavi barvi 5,79 800132 Poslovnik v rjavi barvi 6,86 DUO 800131 Planer v sivi barvi 126 strani 9,5 x 14,7 cm 3,43 800130 Dnevnik v

Prikaži več

Obilne padavine in močan veter od 1. do 3. februarja

Obilne padavine in močan veter od 1. do 3. februarja Obilne padavine in močan veter od 1. do 3. februarja 219 1 Splošna vremenska slika Nad vzhodnim Atlantikom se je 31. januarja iznad južne Grenlandije proti Irski poglobila izrazita višinska dolina hladnega

Prikaži več

Poročilo

Poročilo Močan veter od 16. do 19. januarja 17 Splošna vremenska slika Že v petek, 13. januarja, je hladen in vlažen polarni zrak iznad severnega Atlantika preplavil zahodno Evropo, hladna fronta pa je popoldne

Prikaži več

POLICIJSKO VETERANSKO DRUŠTVO SEVER - SPECIALNA ENOTA 1000 Ljubljana, Podutiška 88, telefon: , Številka: 2-6/2015 D

POLICIJSKO VETERANSKO DRUŠTVO SEVER - SPECIALNA ENOTA 1000 Ljubljana, Podutiška 88, telefon: ,   Številka: 2-6/2015 D POLICIJSKO VETERANSKO DRUŠTVO SEVER - SPECIALNA ENOTA 1000 Ljubljana, Podutiška 88, telefon:01 583 38 00, e-mail: info@pvds-se.si Številka: 2-6/2015 Datum: 02. 03. 2015 PRAVILNIK O PRIZNANJIH DRUŠTVA -

Prikaži več

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Uvod Poslovna skupina ALDI SÜD, katere del je (skupina) Hofer, posluje po načelih odgovornega upravljanja podjetja. V tem dokumentu predstavljamo, kaj to pomeni

Prikaži več

SPOŠTOVANI,

SPOŠTOVANI, VIETNAM IN KAMBODJA max število potnikov 16 min število potnikov 10 ODHOD : 21. april 2020 PROGRAM POTOVANJA: 1. dan LJUBLJANA - HANOI. Zbor potnikov na letališču Marco Polo v Benetkah. Let preko Pariza

Prikaži več

GRČIJA, Atene - julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime in priimek: Urška Vrbinc Čas izmenjave: od 1.7. do Kraj izmenjav

GRČIJA, Atene - julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime in priimek: Urška Vrbinc Čas izmenjave: od 1.7. do Kraj izmenjav GRČIJA, Atene - julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime in priimek: Urška Vrbinc Čas izmenjave: od 1.7. do 31.7.2017 Kraj izmenjave Atene so glavno mesto Grčije in ležijo na polotoku

Prikaži več

Sporočilo za medije VODENI OGLEDI ZA TURISTE IN DOMAČINE VSAK KONEC TEDNA Znamenitosti, mestne zgodbe in za povrh obisk izbranega urbanega ponudnika (

Sporočilo za medije VODENI OGLEDI ZA TURISTE IN DOMAČINE VSAK KONEC TEDNA Znamenitosti, mestne zgodbe in za povrh obisk izbranega urbanega ponudnika ( Sporočilo za medije VODENI OGLEDI ZA TURISTE IN DOMAČINE VSAK KONEC TEDNA Znamenitosti, mestne zgodbe in za povrh obisk izbranega urbanega ponudnika (Maribor, 31. maj 2017) Zavod za turizem Maribor Pohorje

Prikaži več

OS Podgora

OS Podgora Vzgoja sadik paradižnika, feferonov, paprike, jajčevcev, zelene S kmetijskim krožkom smo začeli že januarja 2010. Ker pozimi ni dela na vrtu, smo vzgajali sadike (135 kom) na okenskih policah šole. Nekaj

Prikaži več

Upravljanje gozdnih habitatnih tipov in vrst v izbranih območjih Natura 2000 ob Muri IZVEDENI VARSTVENI UKREPI Štefan Kovač Dr. Gregor Božič Zaključna

Upravljanje gozdnih habitatnih tipov in vrst v izbranih območjih Natura 2000 ob Muri IZVEDENI VARSTVENI UKREPI Štefan Kovač Dr. Gregor Božič Zaključna Upravljanje gozdnih habitatnih tipov in vrst v izbranih območjih Natura 2000 ob Muri Štefan Kovač Dr. Gregor Božič Zaključna konferenca, Radenci, 29. 11. 2016 CILJI IZVEDENIH VARSTVENIH UKREPOV A/Krepitev

Prikaži več

PDF generator

PDF generator RadoSt 22.03.2016 Objave v poročilu vsebujejo naslednja gesla: RADO STOJAVNOVIČ FESTIVAL KULINARIKE Press CLIPPING d.o.o., Kraljeviča Marka ulica 5, 2000 Maribor, Slovenija, tel.: +386 2 25 040 10, fax:

Prikaži več

(Microsoft Word - Hidrolo\232ko porocilo.docx)

(Microsoft Word - Hidrolo\232ko porocilo.docx) Ljubljana, 23. 10. 2015 Hidrološko poročilo o visokih vodah v dneh med 11. in 18. oktobrom 2015 Predhodna velika vodnatost rek, nasičenost tal z vodo in pogoste padavine od 10. do 15. oktobra so povzročile

Prikaži več

Ruska pravljica na reki Volgi 2019

Ruska pravljica na reki Volgi 2019 Navdih nam daje bogata zgodovina, umetnost, raznolika pokrajina, omamna kulinarika, posebnosti skri pokazati svojim sopotnikom. RUSKA PRAVLJICA NA REKI VOLGI 10 dni Moskva ODHOD ZAGOTOVLJEN SLOVENSKO VODENJE

Prikaži več

Št. 2, februar 2016 Življenje na Japonskem SETSUBUN IN ZAČETEK POMLADI SNEŽNI FESTIVAL V SAPPORU VALENTINOVO TOKIJSKI MARATON NABE HRANA ZA MRZLE ZIMS

Št. 2, februar 2016 Življenje na Japonskem SETSUBUN IN ZAČETEK POMLADI SNEŽNI FESTIVAL V SAPPORU VALENTINOVO TOKIJSKI MARATON NABE HRANA ZA MRZLE ZIMS Št. 2, februar 2016 Življenje na Japonskem SETSUBUN IN ZAČETEK POMLADI SNEŽNI FESTIVAL V SAPPORU VALENTINOVO TOKIJSKI MARATON NABE HRANA ZA MRZLE ZIMSKE DNI ŽIVJO! Z JAPONSKE UVODNIK Drage bralke, dragi

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Strokovno posvetovanje ZBDS, Maribor, 2011 SPLOŠNE KNJIŽNICE PO KNJIŽNIČNIH OBMOČJIH v letu 2010 Milena Bon koordinatorica posebnih nalog osrednjih območnih knjižnic Zakaj je matematika kraljica? Številke

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

A5LPKC

A5LPKC V tradicionalni alpski arhitekturi gank zajema funkcijo ozkega balkona, povezovalnega hodnika ter tudi vhodnega podesta. Je lahko prepoznavni arhitekturni element, ki obudi spomine na alpske pokrajine.

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev MESTNO KOLESARSKO OMREŽJE Vsebina 1. Mestno kolesarsko omrežje VZHOD 2. Mestno kolesarsko omrežje CENTER 3. Mestno kolesarsko omrežje ZAHOD Skupna vrednost projekta: 4.295.153 EUR Projektiranje: Andrejc,

Prikaži več

Priloga 1: Konservatorski načrt za prenovo 1 Naslovna stran konservatorskega načrta za prenovo KONSERVATORSKI NAČRT ZA PRENOVO naročnik: ime in priime

Priloga 1: Konservatorski načrt za prenovo 1 Naslovna stran konservatorskega načrta za prenovo KONSERVATORSKI NAČRT ZA PRENOVO naročnik: ime in priime Priloga 1: Konservatorski načrt za prenovo 1 Naslovna stran konservatorskega načrta za prenovo KONSERVATORSKI NAČRT ZA PRENOVO naročnik: ime in priimek ter naslov naročnika oziroma firma in sedež naročnika

Prikaži več

Trajnostni turizem Trajnostne vsebine Radio Kranj, ZGODOVINA Sodobni turizem se je najprej začel kot značilni razredni pojav. Prve oblike tur

Trajnostni turizem Trajnostne vsebine Radio Kranj, ZGODOVINA Sodobni turizem se je najprej začel kot značilni razredni pojav. Prve oblike tur Trajnostni turizem Trajnostne vsebine Radio Kranj, 5.6.2007 ZGODOVINA Sodobni turizem se je najprej začel kot značilni razredni pojav. Prve oblike turizma kot ga poznamo danes, so se pojavile v letu 1816,

Prikaži več

Uvod ABECEDA A a B b C c Č č D d E e F f G g H h I i J j K k L l M m N n O o P p R r S s Š š T t U u V v Z z Ž ž ČRKA GLAS ABECEDA S ZA ZAČETEK ŠTEVIL

Uvod ABECEDA A a B b C c Č č D d E e F f G g H h I i J j K k L l M m N n O o P p R r S s Š š T t U u V v Z z Ž ž ČRKA GLAS ABECEDA S ZA ZAČETEK ŠTEVIL Uvod AECEDA A a b C c Č č D d E e F f G g H h I i J j K k L l M m N n O o P p R r S s Š š T t U u V v Z z Ž ž ČRKA GLAS AECEDA S ZA ZAČETEK ŠTEVILKE 0 - nič 1 - ena 2 - dve 3 - tri 4 - štiri 5 - pet 6

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ukrep 322 Obnova in razvoj vasi T O L M I N, 0 2. 0 2. 2 0 1 1 I N 1 0. 0 2. 2 0 1 1 M A G. R O S A N A Š Č A N Č A R Cilj ukrepa Izboljšanje življenjskih

Prikaži več

SL SL SL

SL SL SL KOMISIJA EVROPSKIH SKUPNOSTI Bruselj, 13.8.2008 COM(2008) 514 konč. VOL. I 2008/0167 (CNS) 2008/0168 (CNS) Predlog UREDBA SVETA o spremembi Uredbe (ES) št. 2182/2004 o medaljah in žetonih, podobnih eurokovancem

Prikaži več

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević www.cd-copy.tk Jupiter je peti planet od Sonca in daleč največji. Jupitrova masa je več

Prikaži več

Svet Evropske unije EVROPSKI SVET

Svet Evropske unije EVROPSKI SVET Svet Evropske unije EVROPSKI SVET STRATEŠKI ORGAN EU Evropski svet je institucija EU, ki določa splošne usmeritve in prednostne cilje Evropske unije. Sestavljajo ga voditelji držav ali vlad držav članic

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Državni izpitni center *M11145113* INFORMATIKA SPOMLADANSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Petek, 10. junij 2011 SPLOŠNA MATURA RIC 2011 2 M111-451-1-3 IZPITNA POLA 1 1. b 2. a 3. Pojem se povezuje

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Kotne funkcije v pravokotnem trikotniku 1) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje in minute ali obratno: a),2 d) 19,1 8,9 e) 28 c) 2 f) 8 2) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje

Prikaži več