PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE KOMISIJA ZA VARSTVO GORSKE NARAVE USPOSABLJANJE ZA VARUHA GORSKE NARAVE Avgust 2018 POT. DONAČKA GORA. MENTOR: Dušan Klenovš

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE KOMISIJA ZA VARSTVO GORSKE NARAVE USPOSABLJANJE ZA VARUHA GORSKE NARAVE Avgust 2018 POT. DONAČKA GORA. MENTOR: Dušan Klenovš"

Transkripcija

1 PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE KOMISIJA ZA VARSTVO GORSKE NARAVE USPOSABLJANJE ZA VARUHA GORSKE NARAVE Avgust 2018 POT. DONAČKA GORA. MENTOR: Dušan Klenovšek Avtorica: Ines Zalezina Planinsko društvo»sloga«rogatec

2 Donačka gora. To je gora, ki je med Dravskim poljem in Kozjanskim ne morete spregledati. Z zahodne in jugozahodne strani vam kaže rog. S severne in južne strani izgleda kot trapezasta miza s tremi vrhovi. Gora, ki ima le 884 m. Pa vendar nosi pestrost, zgodovino, skrivnosti, lepoto in tudi romantiko. Opisala vam bom mojo najljubšo pot na Donačko goro. Vzemite si čas, naj se nam ne mudi.

3 Dobimo se pri Podružnični šoli v Donački Gori, kjer parkiramo avtomobile. Po asfaltirani cesti gremo proti Donački, ki je skrivnostno ovita v meglice. SLIKA 1: Donačka gora v jutranjih meglicah (osebni arhiv) Pogled se dviga proti strminam njenega zahodnega vrha. SLIKA 2: Donačka gora (osebni arhiv) Na desni strani ceste opazimo eno najdebelejših bodik v Sloveniji. Obseg njenega debla je 120 cm. Navadna bodika (Ilex aquifolium) je vedno zeleno drevo z bodičastimi listi. Zraste do 10 m, ima gladko lubje, ki je pri mladih rastlinah zeleno, pri starejših pa sivo. Usnjati listi so ovalni ali elipsasti, njihov rob pa je nazobčan in ima ostre bodice. Krošnja je piramidaste oblike. Cvetovi drevesa so enospolni, majhni in bele barve na kratkih pecljih. Iz oplojenih cvetov se razvijejo majhne jagode rdeče barve, ki imajo na človeka odvajalni učinek, pri zaužitju velikega odmerka pa so celo strupene. V jagodi so štiri semena, s katerimi se rastlina razmnožuje. Les je trd in obstojen, zato so ga včasih uporabljali namesto ebenovine, saj je njegova struktura podobna. Bela barva lesa je primerna za nanose različnih barv. Iz lesa navadne bodike se izdeluje šahovske figure in ročaje posod, v katerih se streže vroče napitke in hrano, saj les dobro prenaša visoke temperature. SLIKA 3: Bodika (osebni arhiv)

4 Na križišču se usmerimo desno. SLIKA 4: Križišče (osebni arhiv) Ozka asfaltna cesta nas pripelje pred cerkvico sv. Donata. Cerkev stoji na južnem podnožju Donačke gore na nadmorski višini 511 m. Sezidana je bila v letih V njeni ohranjeni notranjosti sta zanimivi predvsem oltarni sliki sv. Donata in sv. Izidorja, deli rogaškega slikarja Antona Lerchingerja. Cerkev je prvotno stala na drugem mestu, po udaru strele leta 1741 je cerkev zgorela, novo pa so sezidali tam, kjer bi se naj ustavil zvon. SLIKA 5: cerkev sv. Donata pozimi (osebni arhiv) Okoli cerkve je urejen travnik, na katerem spomladi zacveti več vrst divjih orhidej in navadni kosmatinec. SLIKA 6: Navadni kosmatinec ( /pulsatilla_nigricans.html) Navadni kosmatinec (Pulsatilla nigricans) cveti sredi aprila na pustih suhih travnikih v vzhodni Sloveniji. Cvetovi so vijolični, v času cvetenja so kimasti. Cvetni listi so le malce daljši od prašnikov in izrazito zavihani navzven. Pritlični listi ne prezimijo. Steblo, listi in zunanja stran cveta je porasla z dolgimi belkastimi dlakami. Kot večina zlatičevk so tudi kosmatinci strupeni. Še pred dobrim stoletjem so kmetom svetovali, naj jo na travnikih, kjer se pase živina, poruvajo. Rastline vsebujejo protoanemonin, korenine pa čreslovine, saponine in smole. V zdravilstvu so uporabljali predvsem navadni in gorski kosmatinec, ki sta dostopna na nižjih legah (kot pomirjevalo, proti bolečinam, krčem, za odvajanje vode, za bruhanje, pri očesnih boleznih, ženskih boleznih, revmatizmu, kožnih izpuščajih in ošpicah).

5 Markacijam sledimo ob dolgem suhozidu, ki ga že prerašča robidovje in trdoleska, in ob mogočnih zapuščenih pašnikih, ki so že skoraj neprehodni. Pot je široka. SLIKA 7: Suhozid (osebni arhiv) SLIKA 8: Suhozid (osebni arhiv) Če bi šli malo stran od označene poti, bi lahko opazili katerega izmed opuščenih kamnolomov kremenovega peščenjaka, ki so ga v preteklosti uporabljali pri gradnji hiš (za stopnice, portale) in kapel, za izdelavo kipov, uporabljali pa so ga tudi za mlinske kamne in bruse. Po letu 1956 je ta dejavnost zamrla. Pred nami so se na Donačko goro vzpenjali že stari Rimljani in Slovani, pred njimi pa tudi Kelti. Na južnem pobočju Donačke gore so namreč našli keltske in rimske kovance in drobne osebne predmete, ki naj bi jih v vodne izvire metali, da bi se prikupili bogovom. Na južni strani Gore so odkrili ilirski sarkofag in del rimske ceste, pa tudi kamnite sekire, sponke, puščice. Na terasi pod vrhom so odkrili del poznoantične nekropole s sarkofagi. Donačko goro so Rimljani imenovali po znanem vojskovodji (Mons Claudii). Tam, kjer danes stoji križ, je stal tempelj sonca. Na strmem pobočju Donačke gore so leta 2004 odkrili prazgodovinsko arheološko najdišče ostanke naselbine iz začetka železne dobe. Nahajališče z ostanki več kot 200 kosov prazgodovinske keramike je na višini okoli 750 metrov odkril pohodnik. Po ugotovitvah arheologa so najdbe stare približno 2800 let in segajo v prelom iz bakrene v železno dobo. Gora je v preteklosti imela velik pomen. V času turških vpadov v naše kraje so okoliški kmetje na Gori kurili kresove in tako opozarjali na nevarnost. Med svetovnima vojnama so prav tako na vrhu vsako leto kurili Ciril Metodov kres, s katerim so oznanjali, da tod živimo Slovenci. Po letu 1945 pa so tam zakurili kres vsako leto pred 1. majem.

6 Zopet smo na križišču. Usmerimo se proti vrhu. Pot se strmo vzpenja pod bukvami. SLIKA 9: Na razpotju (osebni arhiv) Svečnik ali svilničasti svišč (Gentiana asclepiadea) raste na travnikih in gozdovih. Steblo je visoko do 90 cm, olistano s suličastimi koničastimi listi. Cvetovi so modri in rastejo v parih na vrhu rastline. SLIKA 10: Svečnik (osebni arhiv) Prispemo do mogočne skalne gmote pod vrhom. Na njem je še opaziti rozete avriklja, ki spomladi obarva skale v rumeno. SLIKA 12: Avrikelj je odcvetel (osebni arhiv) SLIKA 11: Skala (osebni arhiv)

7 Avrikelj ali lepi jeglič (Primula auricula) je 5 do 25 cm visoka zimzelena trajnica s pritlično listno rozeto, iz katere poganja debelo, mesnato cvetno steblo. Listi so usnjati, narobe jajčasti, celorobi ali zelo rahlo nazobčani, poprašeni z belim poprhom. Cvetovi so zlatorumene barve, lijakaste oblike; od 5 do 20 jih sestavlja kobul. Raste večinoma na karbonatnih skalah. Cveti od maja do junija. SLIKA 13: Avrikelj Rastišče avriklja na Donački gori je pomembna botanična naravna vrednota, saj je najvzhodnejše nahajališče te zavarovane visokogorske rastline v Sloveniji. Nahajališče je edino v subpanonskem fitogeografskem območju in na meji razširjenosti te vrste pri nas. Območje naravne vrednote leži v Posebnem ohranitvenem območju»boč Haloze Donačka gora«v okviru omrežja Natura Zaradi pomena pri ohranjanju biotske raznovrstnosti je del Ekološko pomembnega območja»boč Haloze Donačka gora«. Na skalah in na grebenu je mogoče opaziti tudi rjavi sršaj, pozidno rutico in sladko koreninico. Rjavi sršaj (Asplenium trichomanes) je majhna, šopasta, delno listopadna praprot, trajnica, v višino in širino meri 10 do 20 cm. Listi so v pritlični rozeti, pernato deljeni, ozki, podolgovati, srednje temno zeleni. Dobro uspeva v odcednih, ne presuhih, lahko delno peščenih tleh, tudi v razpokah med kamni, zaščiten pred močnim soncem. Pozidna rutica (Asplenium ruta-muraria) raste na senčnih skalah in vlažnih skalah severnega pobočja. Sladka koreninica (Polypodium vulgare) je zdravilna rastlina ki vsebuje sladilo. Za rast ne potrebuje zemlje, uporabi snovi iz vode, ki priteče po deblu. SLIKA 14: Rjavi sršaj, pozidna rutica in sladka koreninica

8 Grozdasti kamnokreč (Saxifraga paniculata) je 5 do 40 cm visoka zimzelena blazinasta zelnata trajnica s prileglimi listnimi rozetami in visokimi tankimi cvetnimi stebli. Listi v rozeti so mesnati, jezičasti, na robu ostro nazobčani, z apnenčastimi luskami. Cvetovi so združeni v ohlapen lat, venčni listi so okroglo jajčasti, beli, pogosto z drobnimi rdečimi pikami. SLIKA 15: Grozdasti kamnokreč (osebni arhiv) Ta del poti od križišča do vrha naprej ima oznako zahtevna pot in zahteva predvsem v deževnem vremenu posebno previdnost. Odsek je dobro utrjen z lesenimi varovali. Po ozki stezi premagujemo manjše skale, dokler ne pridemo do navpične sklane gmote. Tukaj si pomagamo z napeto jeklenico in nekaj klini. SLIKA 16: Jeklenica (osebni arhiv) SLIKA 17: Jeklenica in klini (osebni arhiv)

9 Ko stopimo na greben, se usmerimo levo na skalni vrh (883 m) z izpostavljeno polico, ki je zavarovana s klini. Vrh ima na severno in južno stran približno štirideset do sedemdesetmetrski skalnat prepad. SLIKA 18: Žig na vzhodnem vrhu (osebni arhiv) Z vzhodnega vrha se odpravimo sprva nekaj metrov nazaj po isti poti, nato pa nadaljujemo hojo po zelo razgibanem grebenu Donačke gore. Sicer se pot izogiba samemu vršnemu delu grebena, speljana je bolj po južni strani. SSLIKA 19: Hoppejev klinček ( info.si/apl/sist/takson.asp?code=fb fa b2fd- D2C5D3231F78) Hoppejev klinček (Dianthus plumarius subsp. hoppei) je zelo ogrožen.

10 Juvanov netresk (Sempervivum juvanii) ima rozete široke 5 do 8 cm. Listi so po robu, spodnji in zgornji listni ploskvi žlezasto dlakavi. Število stranskih poganjkov je majhno. Cvetno steblo je visoko od 15 do 25 cm. Zanj so značilni zvezdasti cvetovi premera do 3 cm. Bledo rumeni venčni listi so trikrat daljši od čašnih in imajo pri dnu škrlatno liso. Venčni listi so goli, le po robu žlezasto dlakavi. Cvete julija in avgusta. Raste na kremenčevih peščenjakih in kremenčevem konglomeratu z apnenim vezivom na višini od 500 do 850 m samo na Donački gori in sosednjem Reseniku. SLIKA 21: Cvet 8http://www2.arnes.si/~sopjslat/ netreski/sempervi1.htm) SLIKA 20: Juvanov netresk (osebni arhiv) Planinski srobot (Clematis alpina) je ovijalka z deljenimi nasprotnimi listi. Modrovijoličasti cvet je brez cvetne čaše, sestavljajo ga štirje venčni listi. V cvetu je 10 do 12 belkastih medovnikov. Cveti od junija do avgusta med rušjem,na kamnitih pobočjih tudi ponekod v prealpskem svetu. SLIKA 22: Planinski srobot (osebni arhiv)

11 Hrvaška perunika (Iris croatica) SLIKA 23: Hrvaška perunika ( Plazeča sadrenka (Gypsophilia repens) (osebni arhiv) Turška lilija (Lilium martagon) SLIKA 24: Turška lilija ( Navadni klinček (Dianthus carthusianorum) (osebni arhiv) Alpski grobeljnik (Alyssum montanum) SLIKA 25: Alpski grobeljnik (

12 Donačka gora je na grebenu zgrajena iz apnencev in kremenovih peščenjakov. To je najmlajša geološka formacija, ki se je zadnja dvignila iz Panonskega morja. Podnožje pa sestavljajo mehke terciarne kamnine, pretežno lapor. SLIKA 26: Pot (osebni arhiv) SLIKA 27: Pot (osebni arhiv) Grebenska steza se sprva nekoliko spušča proti skalnatemu sedlu, od tam pa je le še krajši vzpon na osrednji vrh (884 m). SLIKA 28: Krajši strm vzpon (osebni arhiv)

13 Na vrhu stoji 9 m visok kamniti križ, v katerem sta na eni strani vpisna knjiga in žig, na drugi pa kip Marije. Prvotni križ je bil postavljen leta 1934 v spomin na 1900-letnico Kristusove smrti, a so ga leta 1952 razstrelili. Njegovi ostanki še danes ležijo pod vznožjem novega križa. Zamisel o ponovni postavitvi križa se je uresničila šele po osamosvojitvi Slovenije v letih Ob 25-letnici postavitve križa je predsednik PD Sloga dejal:»na vrhu se poti združijo, potem pa gredo vsaka svojo pot. Zato naj bo vrh simbol združevanja, enotnosti, skupnih moči in navdihov. In kot tak naj ne deli, ampak le povezuje.«slika 29: Vrh, 884 m (osebni arhiv) Letos so na vrhu postavili klopco ljubezni, ki privablja veliko pohodnikov, saj je postavljena na zelo razglednem mestu. Pogled z vrha je res čudovit. Vidi se Boč z okolico, ob lepem vremenu pa pogled seže od osrednjih Kamniško Savinjskih Alp do Pohorja. Tudi kadar pogled ne seže daleč, meglice in oblaki naredijo svojo pravljico. (osebni arhiv) Slika 30: Klopca (osebni arhiv)

14 Tik pod vrhom se vidijo ostanki zidu planinske koče, ki je že leta 1929 stala na tem mestu. Zgradila jo je Rogaška podružnica Slovenskega planinskega društva. Med vojno je bila požgana. Slika 31: Zid (osebni arhiv) Sledimo markacijam v dolino proti Rudijevem domu, ki je skoraj 300 m pod nami. Sedaj hodimo po prvi označeni planinski poti v Sloveniji. Leta 1853 jo je nadelal zdravnik v Rogaški Slatini dr. Ernst Froelich, ki je že takrat vedel, kako zdrava je hoja. Na tak način je želel goste zdravilišča spodbuditi, da bi več časa preživeli v naravi. Slika 32: Najstarejša planinska pot (osebni arhiv) Po strmem pobočju, na katerem rastejo stoletne bukve, vijuga široka urejena pot. Tukaj je na višini 600 do 884 metrov pragozd, ki je zavarovan od leta 1965 in obsega 27,78 ha veliko površino. Spomladi je odet v dišeče laške zvončke (Leucojum vernum). Slika 33: Gole korenine (osebni arhiv) Slika 34: Jelenov jezik (osebni arhiv) Jelenov jezik (Asplenium scolopendrium) je vednozelena praprot rozetaste rasti. Listi so enostavni, nedeljeni, usnjati in valoviti. V dolžino zrastejo do 75 cm in v širino do 6 cm.

15 Slika 35: Utrujena bukev (osebni arhiv) Slika 36: Stopnice (osebni arhiv) Slika 37: V pragozdu (osebni arhiv) Slika 38: Nekoč je bil H (osebni arhiv) Alpski kozliček (Rosalia alpina) je velik hrošč iz družine kozličkov, ki ga prepoznamo po njegovem značilnem vzorcu obarvanosti. Je 15 do 38 mm dolg. Tipalnice so pri samcih lahko dvakrat toliko dolge in pri samicah iste dolžine kot preostalo telo. Slika 39: Alpski kozliček (osebni arhiv)

16 Od živali lahko srečamo tudi srnjad, divje prašiče, gamse in najrazličnejše ptice. Pot je zelo obiskana in obremenjena, zato je tudi izredno podvržena erozijskim procesom. Z uporabo poti povzročamo teptanje rastja, zaradi česar se tla deformirajo. Ob večji količini padavin se temu pridruži še povečano delovanje vodne erozije. Na tak način se začne zniževati nivo poti. Pot postaja neprijetna za hojo posebno takrat, kadar je pot mokra. Pohodniki se skušajo s hojo po robu poti izogniti tej neprijetnosti, s tem pa se delovanje in učinek erozije širita še v okolico poti. Slika 40: Deformacija poti (osebni arhiv) Te procese pa hoja izven označenih poti (bližnjice) še dodatno pospešuje. Uporaba bližnjic tudi zmanjšuje estetsko vrednost poti. Markacisti PD Sloga so problem bližnjic poskušali rešiti tako, da so jih zasuli z vejami. Stanje se je izboljšalo, rastline se počasi obnavljajo. Slika 41: Zakrita bližnjica (osebni arhiv ) Slika 42: Zakrita bližnjica (osebni arhiv )

17 Ko se drevesna debla stanjšajo, je spusta že skoraj konec. Čez nekaj minut prispemo do Rudijevega doma, kjer se lahko okrepčamo z odličnimi jedmi, ki jih pripravita oskrbnici. Planinska postojanka stoji na 590 m. Zgrajena je bila leta Slika 43: Rudijev dom (osebni arhiv) Preostane nam še, da se vrnemo do avtomobila. Gremo po cesti mimo Polajžerjeve kmetije, pozdravimo padalce na vzletišču in se še enkrat ozremo in si rečemo:»mmm, lepo je bilo.«. Slika 44: Mmm, lepo je bilo. (osebni arhiv)

18 Slika 45: Pot ( Zaključek: Legenda pravi, da je Donačka gora votla. V njeni notranjosti spi zmaj. Zmaj ima eno oko modro, drugo rdeče. Ko ga bomo prebudili iz spanja in če pogleda najprej z rdečim očesom, bo od svete jeze bruhal ogenj. Če bo pogledal najprej z modrim očesom, bo povzročil povodenj. Torej, ljudje, spoštujmo naravo in ne budimo zmajev!

19 Viri: Wikipedia Hribi.net Zaplana.net Mentor planinske skupine: gradivo za usposabljanje mentorjev, Peršolja, B., Rotovnik, B. (ur.). Ljubljana, Planinska zveza Slovenije Slovenija na dlani: Hribi nad mesti: Dončka gora nad Rogatcem, MKZ d.d., Ljubljana 2003 Grebeni slovenskih gora, Milenko Arnejšek Prle, Muzejsko društvo Škofja Loka, Škofja Loka 2007 Po gorah SV Slovenije: planinski vodnik/milan Cilenšek in Viktorija Dabič s sodelavci: Ljubljana: PZS, 2007

marec, 2010

marec, 2010 Kosti Luske, ploščate, brez sklenine Škrge so prekrite s škržnim poklopcem Plavalni mehur Organi: zadnjična odprtina, sečni mehur, škržni lok, srce, jetra, pilorični žepki, črevesje, vranica, jajčnik ali

Prikaži več

Microsoft Word - agrobilten_ doc

Microsoft Word - agrobilten_ doc Dekadni bilten vodnobilančnega stanja v Sloveniji 1. april 3. april 9 OBVESTILO Ob prehodu v drugo polovico aprila so se tla že zelo izsušila. A visoke temperature zraka so popustile in po večini Slovenije

Prikaži več

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana,. 1. 1 Zelo milo vreme od. decembra 13 do 3. januarja 1 Splošna vremenska slika Od konca decembra do sredine januarja je nad našimi kraji prevladoval južni do

Prikaži več

GRADING d.o.o.

GRADING d.o.o. Glavni trg 17/b, 2000 Maribor, tel.: 02/2295371, e-mail: ISB@isb.si POROČILO O IZVEDENIH TERENSKIH PREISKAVAH Za stabilizacijo ceste JP 111 111-Stojnšek Obdelal: Metod Krajnc Datum: Avgust 2016 Arh. štev.:

Prikaži več

KREMEN

KREMEN ŠOLSKI CENTER CELJE TEHNOLOGIJA S KEMIJO REFERAT KREMEN ANDRAŽ SEBIČ, E-2.c Mentorica: Mihela Jug Ljubečna, april 2007 Kazalo UVOD V referatu bom predstavil kaj je kremen, za kaj se uporablja in opisal

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Gozdnogospodarsko načrtovanje in NATURA 2000 Gospodarjenje z gozdovi NAMEN gospodarjenja z gozdovi ohranitev in trajnostni razvoj gozdov, to je zagotavljanje in vzdrževanje vseh ekoloških, socialnih in

Prikaži več

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa PESMI O POMLADI»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisan in v koledarju s posebno sličico narisan. Ko pomlad se prebudi,

Prikaži več

1

1 2 PRIKAZ STANJA PROSTORA 2.1 OPIS OBSTOJEČEGA STANJA 2.1.1 MAKROLOKACIJA Območje OPPN PSC Mačkovec-2 v velikosti cca 4,5 ha je del gospodarske cone GC Mačkovec in se nahaja na skrajnem SV delu Novega mesta

Prikaži več

NOVOLETNA.indd :31:24 3

NOVOLETNA.indd :31:24 3 NOVOLETNA.indd 3 18.7.2017 14:31:24 3 4 DUO ROKOVNIKI 800133 Dnevnik v rjavi barvi 5,79 800132 Poslovnik v rjavi barvi 6,86 DUO 800131 Planer v sivi barvi 126 strani 9,5 x 14,7 cm 3,43 800130 Dnevnik v

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Toplotni pasovi in podnebni tipi Toplotni pasovi: so območja, ki se v obliki pasov raztezajo okrog zemeljske oble. Ločimo: Tropski pas Subtropski pas Zmerno topli pas Subpolarni pas Polarni pas Znotraj

Prikaži več

Microsoft Word - bilten doc

Microsoft Word - bilten doc Dekadni bilten stanja vodne bilance kmetijskih tal v Sloveniji 11. do 20. avgusta 2011 OBVESTILO Spet je nastopila vročina. Vremenske razmere so idealne za dozorevanje zgodnjih sort hrušk in jablan, ki

Prikaži več

KAV A

KAV A KAV A SPLOŠNO Kava je napitek iz prevretih zmletih zrn rastline kavovca. Je tradicionalno poživilo. V Evropo so kavo prvi prinesli beneški trgovci v 17. stoletju Uspeva v Afriki, Ameriki, Indoneziji in

Prikaži več

VARUHI GORSKE NARAVE SEMINARSKA NALOGA TULI PANOVEC Mentor: Dušan Klenovšek Avtor: Katja Žagar AVGUST 2018

VARUHI GORSKE NARAVE SEMINARSKA NALOGA TULI PANOVEC Mentor: Dušan Klenovšek Avtor: Katja Žagar AVGUST 2018 VARUHI GORSKE NARAVE SEMINARSKA NALOGA TULI PANOVEC Mentor: Dušan Klenovšek Avtor: Katja Žagar AVGUST 2018 Kazalo Uvod..2 Gozd Panovec.3 Krajinske in ekološke značilnosti...4 Rastlinstvo.....4,5 Glive...6

Prikaži več

NAVODILA IN UKREPI VARSTVA PRED POŽAROM Občina je ob razglašeni veliki ali zelo veliki požarni ogroženosti na svojem območju dolžna organizirati opazo

NAVODILA IN UKREPI VARSTVA PRED POŽAROM Občina je ob razglašeni veliki ali zelo veliki požarni ogroženosti na svojem območju dolžna organizirati opazo Občina je ob razglašeni veliki ali zelo veliki požarni ogroženosti na svojem območju dolžna organizirati opazovanje in obveščanje o nevarnosti požarov, ter izvajati druge ukrepe za varstvo pred požarom

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

(PZI_predra\350un.xls)

(PZI_predra\350un.xls) POPIS DEL PZI LASC V MIRNU DOLŽINE 750 IN 175 m 1. PREDDELA 2. ZEMELJSKA DELA 3. VOZIŠČNE KONSTRUKCIJE 4. ODVODNJAVANJE 5. GRADBENA IN OBRTNIŠKA DELA 6. OPREMA CEST 7. TUJE STORITVE SKUPAJ : Stran 2 1.

Prikaži več

Microsoft Word - veter&nalivi_11maj2014.doc

Microsoft Word - veter&nalivi_11maj2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana, 3. 6. 1 Močan veter in nalivi med prehodom hladne fronte 11. maja 1 Splošna vremenska slika Dne 11. maja se je nad severozahodnim in deloma osrednjim, severnim

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Tehnološki vidik pridobivanja lesa v varovalnih gozdovih pod Ljubeljem As. Matevž Mihelič Prof. Boštjan Košir 2012 Izhodišča Varovalni gozdovi, kjer razmišljamo o posegih, morajo zadovoljevati več pogojem.

Prikaži več

Neurja 11. junija

Neurja 11. junija Neurja 11. junija 2019 1 Splošna vremenska slika Enajstega junija je na sprednji strani odcepljene višinske doline z vremensko fronto, ki je vztrajala nad zahodno Evropo, v višinah k nam iznad Sredozemlja

Prikaži več

Upravljanje gozdnih habitatnih tipov in vrst v izbranih območjih Natura 2000 ob Muri IZVEDENI VARSTVENI UKREPI Štefan Kovač Dr. Gregor Božič Zaključna

Upravljanje gozdnih habitatnih tipov in vrst v izbranih območjih Natura 2000 ob Muri IZVEDENI VARSTVENI UKREPI Štefan Kovač Dr. Gregor Božič Zaključna Upravljanje gozdnih habitatnih tipov in vrst v izbranih območjih Natura 2000 ob Muri Štefan Kovač Dr. Gregor Božič Zaključna konferenca, Radenci, 29. 11. 2016 CILJI IZVEDENIH VARSTVENIH UKREPOV A/Krepitev

Prikaži več

LASTNIKI GOZDOV IN NACIONALNI GOZDNI PROGRAM

LASTNIKI GOZDOV IN NACIONALNI GOZDNI PROGRAM LASTNIKI GOZDOV IN NACIONALNI GOZDNI PROGRAM Jože Prah, prah.joze@volja.net 041 657 560 Glavne smeri razvoja generirajo Turizem Gozd, les in voda Hrana Nacionalni gozdni program je osnovni strateški dokument

Prikaži več

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

LEV omare TIPSKA KARTA original.cdr

LEV omare TIPSKA KARTA original.cdr program garderobnih omar S KLASIČNIM ali DRSNIM ODPIRANJEM VRAT LEV LEV Edinstven individulen program garderobnih omar, ki izpolnjuje vse vaše zahteve. Tako glede velikosti, funkcij in izgleda. Na izbiro

Prikaži več

Pozdravljeni mladi tekmovalci. Veseli smo, da ste se odločili za sodelovanje v našem kvizu. Naravni parki Slovenije z življenjsko pestrostjo in bogato

Pozdravljeni mladi tekmovalci. Veseli smo, da ste se odločili za sodelovanje v našem kvizu. Naravni parki Slovenije z življenjsko pestrostjo in bogato Pozdravljeni mladi tekmovalci. Veseli smo, da ste se odločili za sodelovanje v našem kvizu. Naravni parki Slovenije z življenjsko pestrostjo in bogato kulturno dediščino ponujajo veliko zanimivega iz preteklosti

Prikaži več

Postojna, 2017

Postojna, 2017 Postojna, 2017 Zgodbo napisala: Anuša Gaši Zgodba je povzeta po ljudski legendi o pastirčku Jakobu Oblikoval: Ertunč Sali Založil: Zveza društev Mladinski center Postojna Idejna zasnova: Društvo prijateljev

Prikaži več

OS Podgora

OS Podgora Vzgoja sadik paradižnika, feferonov, paprike, jajčevcev, zelene S kmetijskim krožkom smo začeli že januarja 2010. Ker pozimi ni dela na vrtu, smo vzgajali sadike (135 kom) na okenskih policah šole. Nekaj

Prikaži več

Ohranjanje ekosistemov

Ohranjanje ekosistemov Ohranjanje ekosistemov Osnovni načini varovanja in ohranjanja ekosistemov; Opredelitev habitatnih tipov; Varovanje habitatnih tipov; Osnovni načini varovanja in ohranjanja ekosistemov Izoblikovana ustrezna

Prikaži več

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program za tek na 10 km (1. 7. - 7. 7.) Intervalni trening 5 x 400 m (200 m hoje med ovitvami) Tekaški program za tek na 10 km (8. 7. 14. 7.) Fartlek

Prikaži več

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega poklicnega izobraževanja NAVODILA: Izpit iz matematike

Prikaži več

Jez male hidroelektrarne Klonte na reki Bači

Jez male hidroelektrarne Klonte na reki Bači PODVODNI ATLAS SLOVENIJE. POPISNI LIST ŠT. 67 Ime lokacije Jez male hidroelektrarne Klonte na reki Bači Tip Zahtevnost Nočni potop Zemljevid / skica REKA P1 opomba: nezahteven, a zanimiv potop v zajezitvi

Prikaži več

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc Pripeljali smo se v Volterro. Pomembna naselbina je bila že v neolitski dobi in kasneje etruščansko središče s svojstveno civilizacijo. Volterra je postala v 5 stol. škofova rezidenca. Svojo moč si je

Prikaži več

BC Naklo Strahinj Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA

BC Naklo Strahinj Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA BC Naklo Strahinj 99 4292 Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA Datum meritve Lokacija meritve Merjenje temperatur 19.2.2014 20.2.2014 21.2.2014 22.2.2014 23.2.2014 46.292418 SGŠ

Prikaži več

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! je v zadnjih letih pridobil številne izkušnje in znanja za podporo privlačnejšemu vzgojnoizobraževalnemu

Prikaži več

Na podlagi 1. odstavka 37. člena Statuta PZS, je MDO PD Ljubljane, na svoji seji dne pravilnik sprejel. UO PZS je podal soglasje na podlag

Na podlagi 1. odstavka 37. člena Statuta PZS, je MDO PD Ljubljane, na svoji seji dne pravilnik sprejel. UO PZS je podal soglasje na podlag Na podlagi 1. odstavka 37. člena Statuta PZS, je MDO PD Ljubljane, na svoji seji dne 19. 3. 2014 pravilnik sprejel. UO PZS je podal soglasje na podlagi n) točke prvega odstavka 32. člena Statuta PZS na

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

BETONSKI IZDELKI

BETONSKI IZDELKI CENIK BETONSKIH IZDELKOV 5.8.2019 Naziv (mere v cm) cena EUR ZIDAKI Betonski zidak za stebre 20 19x19x19 0,85 Betonski zidak za stebre 30 29x29x19 1,25 Betonski zidak za stebre 40 39x39x19 2,20 Betonski

Prikaži več

Izvir Krupe

Izvir Krupe PODVODNI ATLAS SLOVENIJE. POPISNI LIST ŠT. 73 Ime lokacije Izvir Krupe Tip Zahtevnost Nočni potop Zemljevid / skica Zemljepisna lega REKA P1 opomba: naravni spomenik zahteva primerno obnašanje vseh obiskovalcev,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Izvajanje ukrepov na območju Natura 2000 Jelovica Davor Krepfl, ZRSVN, Ljubljana, 6.5.2015 Kvalifikacijske vrste (SPA) sokol selec (Falco peregrinus) planinski orel (Aquila chrysaetos) črna žolna (Dryocopus

Prikaži več

Reško jezero pri Kočevski Reki

Reško jezero pri Kočevski Reki PODVODNI ATLAS SLOVENIJE. POPISNI LIST ŠT. 105 Ime lokacije Reško jezero pri Kočevski Reki Tip Zahtevnost Nočni potop Zemljevid / skica JEZERO P1 opomba: umetno jezero na ponikalnici Reka (Reškem potoku).

Prikaži več

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem posevku Ta letak vam nudi informacije o dobrih kmetijskih

Prikaži več

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija KAZALO: 1 UVOD...3 2 MATERIAL...4 POSTOPEK...4 3 SKICA NASTAVITVE POSKUSA...5 4 REZULTATI...6

Prikaži več

Funšterc, festival zasavske kulinarike 2013 Predstavitev projekta Organizator:

Funšterc, festival zasavske kulinarike 2013 Predstavitev projekta Organizator: Funšterc, festival zasavske kulinarike 2013 Predstavitev projekta Organizator: O projektu Funšterc, festival zasavske kulinarike 2013, je nadaljevanje uspešne zgodbe, ki smo jo pričeli graditi v letu 2011.

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M07250122* JESENSKI ROK GEOGRAFIJA Izpitna pola 2 Petek, 31. avgust 2007 / 80 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese s seboj

Prikaži več

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina Pred začetkom uporabe kontaktnih leč Sentina vam svetujemo, da si preberete naslednja navodila. Četudi kontaktne leče uporabljate že dlje časa, je dobro

Prikaži več

Nova kolekcija za otroke več za manj...vsak dan po neverjetnih cenah BODI ZA DOJENČKE 100 % BOMBAŽ s potiskom in napisom, za deklice, na voljo v barva

Nova kolekcija za otroke več za manj...vsak dan po neverjetnih cenah BODI ZA DOJENČKE 100 % BOMBAŽ s potiskom in napisom, za deklice, na voljo v barva Nova kolekcija za otroke več za manj...vsak dan po neverjetnih cenah s potiskom in napisom, za deklice, za dečke, HIT 1 29 Oferta PONUDBA ważna w VELJA dniach 00.00-00.00 25.7.- 31.7. 2019 OZIROMA lub

Prikaži več

Osnovna šola Sečovlje SEČOVLJE SEČOVLJE IZBOR POTREBŠČIN, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2016/2017 PREDLAGA STROKOVNI AKTIV 1.a RAZRED naziv predmet ZV

Osnovna šola Sečovlje SEČOVLJE SEČOVLJE IZBOR POTREBŠČIN, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2016/2017 PREDLAGA STROKOVNI AKTIV 1.a RAZRED naziv predmet ZV Osnovna šola Sečovlje SEČOVLJE 78 6333 SEČOVLJE IZBOR POTREBŠČIN, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2016/2017 PREDLAGA STROKOVNI AKTIV 1.a RAZRED ZVEZEK veliki A4, TAKO LAHKO, 11 mm črta, količina: 1 ZVEZEK veliki

Prikaži več

KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza nadpovprečno toplo, s

KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza nadpovprečno toplo, s KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza 1961-90 nadpovprečno toplo, sončno in suho. Po vremenu bi ga lahko razdelili na

Prikaži več

PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem infor

PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem infor 1 8 9 3 PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem informacije in prijave na: 041 874 887 (Marko) pdkamnik@siol.net

Prikaži več

Microsoft Word - bilten doc

Microsoft Word - bilten doc Dekadni bilten vodnobilančnega stanja kmetijskih tal v Sloveniji 11. 20. avgust 2010 OBVESTILO Drugo dekado avgusta so zaznamovali pogosti intenzivni nalivi. Skupno je v teh dneh padlo največ dežja v zahodni

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Operni festival Arena di Verona S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca Poletni operni festival Arena di Verona vsako leto privabi

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Kotne funkcije v pravokotnem trikotniku 1) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje in minute ali obratno: a),2 d) 19,1 8,9 e) 28 c) 2 f) 8 2) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje

Prikaži več

Microsoft Word - padavine med1506in i.doc

Microsoft Word - padavine med1506in i.doc Ljubljana, 10. oktober 2014 Padavine med 15. junijem in 15. septembrom 2014 Poletje 2014 je izstopalo po nadpovprečni višini padavin, še posebej po 15. juniju; pogoste in občasno tudi zelo obilne padavine

Prikaži več

BIO tehnologija S-ALFA Uporaba osnovne metode G-ALFA 1,2,3,4 za čiščenje telesa, psihe, hrane, pijače in zdravil samo za otroke, da postanejo BIO akti

BIO tehnologija S-ALFA Uporaba osnovne metode G-ALFA 1,2,3,4 za čiščenje telesa, psihe, hrane, pijače in zdravil samo za otroke, da postanejo BIO akti Uporaba osnovne metode G-ALFA 1,2,3,4 za čiščenje telesa, psihe, hrane, pijače in zdravil samo za otroke, da postanejo BIO aktivna. To pomeni da S- ALFA vpiše dodatke v zdravila, ki omogočajo uporabo proti

Prikaži več

OS-Orehek-Veverickova-ucna-pot

OS-Orehek-Veverickova-ucna-pot Veveričkova učna pot Zbrali učenci 6. razredov Mentorica: Bernarda Debeljak Osnovna šola Orehek Kranj Zasavska cesta 53a 4000 Kranj Kranj, 2017 ZEMLJEVID VEVERIČKOVE UČNE POTI Legenda: Postaje na učni

Prikaži več

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

Microsoft Word - OBILNE_PADAVINE_20-22_avgust.doc

Microsoft Word - OBILNE_PADAVINE_20-22_avgust.doc REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR Vojkova 1b, 1001 Ljubljana p.p. 2608 tel.: 01 478 40 00 faks.: 01 478 40 52 OBILNE PADAVINE MED 20. IN 22. AVGUSTOM 2005 Ob Sredozemskem ciklonu običajno

Prikaži več

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njihovega otroštva z otroštvom v sedanjem času. Vsi ugotavljamo,

Prikaži več

PRIPRAVITE SE ZA POČITNICE ugodneje, kot ste mislili več za manj...vsak dan HIT 1 99 EUR KRATKE HLAČE udobne, s potiskom, žepi in vrvico v pasu, na vo

PRIPRAVITE SE ZA POČITNICE ugodneje, kot ste mislili več za manj...vsak dan HIT 1 99 EUR KRATKE HLAČE udobne, s potiskom, žepi in vrvico v pasu, na vo PRIPRAVITE SE ZA POČITNICE ugodneje, kot ste mislili več za manj...vsak dan HIT KRATKE HLAČE udobne, s potiskom, žepi in vrvico v pasu, na voljo različni modeli, za deklice, za dečke: 100% bombaž, velikosti:

Prikaži več

Trg Celjskih knezov

Trg Celjskih knezov MENGEŠ OSNOVNA ŠOLA PREDHODNE ARHEOLOŠKE RAZISKAVE VREDNOTENJE ARHEOLOŠKEGA POTENCIALA Arheološko vrednotenje geo-vrtin stopnja obdelave: Dodatek k poročiloma M.Novšak, A.Šinkovec, T.Verbič, Arheološko

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Geometrijska telesa Opomba: pri nalogah, kjer računaš maso jeklenih teles, upoštevaj gostoto jekla 7,86 g / cm ; gostote morebitnih ostalih materialov pa so navedene pri samih nalogah! Fe 1)

Prikaži več

01 Keramicni str_naslovka

01 Keramicni str_naslovka Keramični strešniki BRAAS RECI STREHI PREPROSTO BRAMAC BRAMAC SOLAR BETONSKI STREŠNIKI ORIGINALNI DODATNI ELEMENTI KERAMIČNI STREŠNIKI IZOLACIJA INTELIGENTNI STREŠNI SISTEM SERVIS Part of the MONIER GROUP

Prikaži več

1 PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE Komisija za varstvo gorske narave XIIl. Usposabljanje VARUH GORSKE NARAVE SEMINARSKA NALOGA VPLIVI IN UČINKI MNOŽIČNEGA OB

1 PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE Komisija za varstvo gorske narave XIIl. Usposabljanje VARUH GORSKE NARAVE SEMINARSKA NALOGA VPLIVI IN UČINKI MNOŽIČNEGA OB 1 PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE Komisija za varstvo gorske narave XIIl. Usposabljanje VARUH GORSKE NARAVE SEMINARSKA NALOGA VPLIVI IN UČINKI MNOŽIČNEGA OBISKA V GORAH Mentor : dr.irena MRAK Avtor : MILOŠ ČETRTIČ

Prikaži več



 STATIČNE RAZTEZNE VAJE (»STREČING«) NEKAJ PRAVIL O RAZTEZANJU PRED RAZTEZANJEM SE VEDNO OGREJ, NAJBOLJE, DA NAREDIŠ VAJE PO TUŠIRANJU, KO SI ŠE OGRET OD TRENINGA PREDEN ZAČNEŠ, SPIJ KOZAREC ALI DVA VODE

Prikaži več

Za motivacijo sem v igralnico prinesla tri vreče

Za motivacijo sem v igralnico prinesla tri vreče UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA Marija Kosem SKALNJAK V VRTCU Diplomsko delo Ljubljana, 2012 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA Študijski program Predšolska vzgoja Marija Kosem Mentorica:

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Operni festival Arena di Verona S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca Poletni operni festival Arena di Verona vsako leto privabi veliko število opernih ljubiteljev, ki se vedno znova

Prikaži več

Znanje za življenje Urinski katetri, ki jim lahko zaupate

Znanje za življenje Urinski katetri, ki jim lahko zaupate Znanje za življenje Urinski katetri, ki jim lahko zaupate Znanje za življenje Podjetje TIK z uporabo najsodobnejše tehnologije in številnih izkušenj razvija inovativne izdelke za humano medicino ter se

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

Priročnik za popis izbranih gozdnih habitatnih tipov 91E0 in 91F0 ob Muri dr. Kovač Marko, dr. Mali Boštjan, Žlogar Jure, mag. Planinšek Špela, Vochl

Priročnik za popis izbranih gozdnih habitatnih tipov 91E0 in 91F0 ob Muri dr. Kovač Marko, dr. Mali Boštjan, Žlogar Jure, mag. Planinšek Špela, Vochl Priročnik za popis izbranih gozdnih habitatnih tipov 91E0 in 91F0 ob Muri dr. Kovač Marko, dr. Mali Boštjan, Žlogar Jure, mag. Planinšek Špela, Vochl Saša Ljubljana, maj 2015 Popisni obrazec SPLOŠNI PODATKI

Prikaži več

Bioremediation of waste wood, overview of advantages and disadvantages

Bioremediation of waste wood, overview of advantages and disadvantages »PRAVILNA IZBIRA, OBDELAVA IN ZAŠČITA LESA«Miha Humar Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo Društvo Rigelj Ljubljana, 12. marec 2015 Vsebina Zaščita lesa Kateri les izbrati

Prikaži več

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, 01. 07. 2014 Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Leopold Pogačar Občina Žirovnica

Prikaži več

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević www.cd-copy.tk Jupiter je peti planet od Sonca in daleč največji. Jupitrova masa je več

Prikaži več

ENV _factsheet_bio_SL.indd

ENV _factsheet_bio_SL.indd NARAVA IN BIOTSKA RAZNOVRSTNOST Kaj to pomeni za vas? Biotska raznovrstnost pomeni raznolikost življenja na našem planetu. Je temelj naše blaginje in gospodarstva. Pri preskrbi s hrano in vodo, pa tudi

Prikaži več

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

LIFE13 NAT/SI/ Ohranjanje območij Natura 2000 Kočevsko LIFE Kočevsko Vodna jama 3 pri Klinji vasi -projekt čiščenja- Naročnik: Občina Kočevje, L

LIFE13 NAT/SI/ Ohranjanje območij Natura 2000 Kočevsko LIFE Kočevsko Vodna jama 3 pri Klinji vasi -projekt čiščenja- Naročnik: Občina Kočevje, L LIFE13 NAT/SI/000314 Ohranjanje območij Natura 2000 Kočevsko LIFE Kočevsko Vodna jama 3 pri Klinji vasi -projekt čiščenja- Naročnik: Občina Kočevje, Ljubljanska cesta 26, 1330 Kočevje Popis onesnaženosti

Prikaži več

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rokah dečka z imenom Ethen Parker. Ta fant je bil poln

Prikaži več

Primer dobre prakse Milan Kalčič Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje

Primer dobre prakse   Milan Kalčič  Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje Primer dobre prakse Milan Kalčič Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje Vir: arhiv DRDZP Foto: Klavdija Kancler Društvo rejcev drobnice Zgornjega Posočja (DRDZP) ustanovljeno 1998. Namen: Združevanje

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

11. REGIJSKE IGRE MATP GORENJSKE REGIJE R A Z P I S PRIREDITELJ: Specialna olimpiada Slovenije ORGANIZATOR: OŠ Helene Puhar Kranj KRAJ: OŠ Helene Puha

11. REGIJSKE IGRE MATP GORENJSKE REGIJE R A Z P I S PRIREDITELJ: Specialna olimpiada Slovenije ORGANIZATOR: OŠ Helene Puhar Kranj KRAJ: OŠ Helene Puha 11. REGIJSKE IGRE MATP GORENJSKE REGIJE R A Z P I S PRIREDITELJ: Specialna olimpiada Slovenije ORGANIZATOR: OŠ Helene Puhar Kranj KRAJ: OŠ Helene Puhar Kranj, Kidričeva 51, 4000 Kranj DATUM: 15. 4. 2014

Prikaži več

4. SISTEM ZA ODVODNJAVANJE Obrobe po vasi meri Izbira nakita za vašo hišo! OBROBE Valovitke, betonske in opečne kritine VETRNA OBROBA UNI T1 VETRNA OB

4. SISTEM ZA ODVODNJAVANJE Obrobe po vasi meri Izbira nakita za vašo hišo! OBROBE Valovitke, betonske in opečne kritine VETRNA OBROBA UNI T1 VETRNA OB Valovitke, betonske in opečne kritine VETRNA OBROBA UNI T1 VETRNA OBROBA Z OKRASNIM TRIKOTNIKOM UNI T5 OBROBA ZA ČOP COP T1 OBROBA ZA ČOP COP T2 r. š.* 25, 28 ali 33 (odvisno od debeline strešne kritine

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Državni izpitni center *M11145113* INFORMATIKA SPOMLADANSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Petek, 10. junij 2011 SPLOŠNA MATURA RIC 2011 2 M111-451-1-3 IZPITNA POLA 1 1. b 2. a 3. Pojem se povezuje

Prikaži več

SKUPŠČINSKA PRILOGA Vabilo in gradivo za Skupščino PZS Tržič, 12. januar 2013, ob 11. uri

SKUPŠČINSKA PRILOGA Vabilo in gradivo za Skupščino PZS Tržič, 12. januar 2013, ob 11. uri SKUPŠČINSKA PRILOGA Vabilo in gradivo za Skupščino PZS Tržič, 12. januar 2013, ob 11. uri VSEBINA Sklic Skupščine Planinske zveze Slovenije 3 Program praznovanja 120-letnice organiziranega planinstva v

Prikaži več

Jezersko Kjer je narava najlepša

Jezersko Kjer je narava najlepša Jezersko Kjer je narava najlepša Kazalo Projekt Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer ) 04 Predgovora 07 Jezersko kjer je narava najlepša 10 Jezersko v preteklosti 12 Posebnosti 14 Priporočljive ture poletje

Prikaži več

Masivni gotovi parketi Hitrost vgradnje Enostavnost vgradnje Življenjska doba Cenovna ugodnost Talno ogrevanje Obseg programa Možnost obnove Toplina /

Masivni gotovi parketi Hitrost vgradnje Enostavnost vgradnje Življenjska doba Cenovna ugodnost Talno ogrevanje Obseg programa Možnost obnove Toplina / Masivni gotovi parketi Hitrost vgradnje Enostavnost vgradnje Življenjska doba Cenovna ugodnost Talno ogrevanje Obseg programa Možnost obnove Toplina / karakter... so naložba za več generacij, saj so zaradi

Prikaži več

Pravilno podiranje drevesa. Ogromne količine lesa. (sliki iz: Spravilo lesa s pomočjo velikega tovornjaka. Veliki

Pravilno podiranje drevesa. Ogromne količine lesa. (sliki iz:   Spravilo lesa s pomočjo velikega tovornjaka. Veliki Pravilno podiranje drevesa. Ogromne količine lesa. (sliki iz: http://www.ggsg.si/gozdarstvo.aspx) Spravilo lesa s pomočjo velikega tovornjaka. Veliki kompleksi gozda. Kaj je gozdarstvo... Gozdarstvo je

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M1380314* JESENSKI IZPITNI ROK Izpitna pola Modul gradbeništvo NAVODILA ZA OCENJEVANJE Sreda, 8. avgust 013 SPLOŠNA MATURA RIC 013 M13-803-1-4 IZPITNA POLA Modul gradbeništvo 1.

Prikaži več

Pasa_konj

Pasa_konj Nadzorovana paša konj mag. Matej Vidrih Katedra za pridelovanje krme in pašništvo, Oddelek za agronomijo Kratka predstavitev: 1. Ureditev zemljišča za nadzorovano pašo konj 2. Značilnosti paše konj 3.

Prikaži več

Osnovna šola Cirila Kosmača Piran OLJČNA POT PIRAN Potrebščine za šolsko leto 2017/ RAZRED ZVEZKI: ZVEZEK, veliki A4, črtast, 11 mm črt

Osnovna šola Cirila Kosmača Piran OLJČNA POT PIRAN Potrebščine za šolsko leto 2017/ RAZRED ZVEZKI: ZVEZEK, veliki A4, črtast, 11 mm črt 1. RAZRED ZVEZKI: ZVEZEK, veliki A4, črtast, 11 mm črta, količina: 1 ZVEZEK, veliki A4, brezčrtni, količina: 3 ZVEZEK, veliki A4, 1 cm karo, količina: 1 ZVEZEK, mali, črtasti količina: 1 PERESNICA: SUHE

Prikaži več

Obilne padavine in močan veter od 1. do 3. februarja

Obilne padavine in močan veter od 1. do 3. februarja Obilne padavine in močan veter od 1. do 3. februarja 219 1 Splošna vremenska slika Nad vzhodnim Atlantikom se je 31. januarja iznad južne Grenlandije proti Irski poglobila izrazita višinska dolina hladnega

Prikaži več

Khamikaze - Astro - Vogel 2011.indd

Khamikaze - Astro - Vogel 2011.indd VESOLJE, KI ME PREVZEMA SREČANJE PRIJATELJEV RADIA OGNJIŠČE VOGEL 2011 utrinki Kje smo? Živimo v prostoru in času. Smo del narave (Stvarstva) in zato razmišljajmo o njej. Doma smo v galaksiji Rimska cesta

Prikaži več

Nova paleta izdelkov za profesionalce!

Nova paleta izdelkov za profesionalce! Nova paleta izdelkov za profesionalce! Popravilo barvanih površin AUTOSOL COMPOUND AUTOSOL POLISH AUTOSOL FINISH AUTOSOL NANO WAX Predstavitev osnove Zakaj se polirne paste uporabljajo? Kakšne poškodbe

Prikaži več

DELOVNI LIST ZA UČENCA

DELOVNI LIST ZA UČENCA ZRCALA - UVOD 1. polprepustno zrcalo 2. ploščice različnih barv ( risalni žebljički), svinčnik 3. ravnilo Na bel papir postavi polprepustno zrcalo in označi njegovo lego. Pred zrcalo postavi risalni žebljiček.

Prikaži več

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm 1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekmovanje. Končni izdelek mora biti produkt lastnega dela

Prikaži več

Niansirane lesne lazure Informacije o izdelku Lesne lazure v 9 klasičnih lesnih niansah, primerne za takojšnjo uporabo: bor oreh macesen tikov

Niansirane lesne lazure Informacije o izdelku Lesne lazure v 9 klasičnih lesnih niansah, primerne za takojšnjo uporabo: bor oreh macesen tikov Lesne lazure v 9 klasičnih lesnih niansah, primerne za takojšnjo uporabo: bor oreh macesen tikovina hrast antika hrast svetel palisander ebenovina. Lazure so uporabne na vseh vrstah lesa na zunanjih površinah:

Prikaži več

Prevodnik_v_polju_14_

Prevodnik_v_polju_14_ 14. Prevodnik v električnem polju Vsebina poglavja: prevodnik v zunanjem električnem polju, površina prevodnika je ekvipotencialna ploskev, elektrostatična indukcija (influenca), polje znotraj votline

Prikaži več

ŠOLSKE POTREBŠČINE 1. RAZRED Spoštovani starši! Učiteljice so za naslednje šolsko leto izbrale spodaj naštete potrebščine, ki jih bodo učenci potrebov

ŠOLSKE POTREBŠČINE 1. RAZRED Spoštovani starši! Učiteljice so za naslednje šolsko leto izbrale spodaj naštete potrebščine, ki jih bodo učenci potrebov ŠOLSKE POTREBŠČINE 1. RAZRED Spoštovani starši! Učiteljice so za naslednje šolsko leto izbrale spodaj naštete potrebščine, ki jih bodo učenci potrebovali pri pouku. Prosimo, da pri izbiri v naročilnicah

Prikaži več

Zasebni neprofitni radijski program: Radio Ognjišče A. H., M. Š., J. Š. in J. B.

Zasebni neprofitni radijski program: Radio Ognjišče A. H., M. Š., J. Š. in J. B. Zasebni neprofitni radijski program: Radio Ognjišče A. H., M. Š., J. Š. in J. B. ZASEBNI NEPROFITNI RADIJSKI PROGRAM Pokritost Poglavitne značilnosti Javni servis nacionalna S svojimi programi zagotavlja

Prikaži več

Dolenjski kras 4.p65

Dolenjski kras 4.p65 Osamljeni kras Zasavja Borivoj Ladišić Reka Sava teče pri Litiji v prebojno sotesko. Naprej je savska dolina težko dostopna in je odmerjena le reki in prometnicam. Savsko dolino in soseščino na obeh bregovih

Prikaži več

Poročilo

Poročilo Močan veter od 16. do 19. januarja 17 Splošna vremenska slika Že v petek, 13. januarja, je hladen in vlažen polarni zrak iznad severnega Atlantika preplavil zahodno Evropo, hladna fronta pa je popoldne

Prikaži več