Mastermind

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Mastermind"

Transkripcija

1 Logika & razvedrilna matematika Spoštovani, Pred vami je druga številka. letnika revije Logika in razvedrilna matematika. olj kot na vsebino te številke, ki se ne razlikuje veliko od vsebin številk zadnjih nekaj let, bi vas radi opozorili na starejše številke revije, ki so zdaj dostopne na spletu, bodisi v celoti, bodisi le delno. Tule je seznam teh številk: letnik dostopne številke.,,.,,,.,,,,,.,,,.,,..-.,,, o teh številk pridete prek povezave: Naloge, ki jih najdete tu, bodo lahko služile za pripravo na tekmovanje iz logike ( ), iz razvedrilne matematike ( ), na tekmovanje Matemček in na tekmovanje za priznanje logične pošasti ( ). Še bolj so te naloge koristne za vsakdanje urjenje možganov, ki tako kot telo potrebujejo nekaj vsakdanje telovadbe, potrebujejo kakšno logično nalogo za jutranji zagon naših misli. Na spletni strani logika.si boste našli še vrsto člankov iz preteklih številk revije, ki dajejo nekaj teoretičnih izhodišč in definicij, povezanih z logiko, ter več zbirk tipičnih logičnih nalog. Ustrezna povezava je: Gradiva v zvezi s poliedri boste našli na naslovu:

2 Logika & razvedrilna matematika arvni sudoku V n n kvadratkov moraš vpisati začetna naravna števila od do n tako, da bo v vsaki vrstici, v vsakem stolpcu in v kvadratkih iste barve nastopalo vseh n števil..

3 Logika & razvedrilna matematika.

4 Logika & razvedrilna matematika Latinski kvadrati V n n kvadratkov moraš vpisati začetne številke,,, tako, da bo v vsaki vrstici, v vsakem stolpcu nastopalo vseh n številk.

5 Logika & razvedrilna matematika Sudoku s črkami V n n kvadratkov moraš vpisati začetna naravna števila od do n tako, da bo v vsaki vrstici, v vsakem stolpcu in v kvadratkih z isto črko nastopalo vseh n števil.

6 Logika & razvedrilna matematika Futoshiki V n n kvadratkov moraš vpisati začetna naravna števila od do n tako, da bo v vsaki vrstici in v vsakem stolpcu nastopalo vseh n števil ter da bodo izpolnjene vse relacije.

7 Logika & razvedrilna matematika Lastnosti lika Ugotoviti moramo lastnosti lika. Lik ima obliko (trikotnik, kvadrat, petkotnik), velikost (majhen, srednji, velik), barvo (rumen, oranžen, moder) in debelino (tanek, debel). Lahko si izberemo tudi le nekaj prvih lastnosti. ano je nekaj stavkov v simbolni obliki in njihova resničnostna vrednost (R za resničen in N za neresničen). Stavki so lahko enostavni, na primer, Rumen pomeni, da je lik rumen, ali sestavljeni, na primer, Velik Moder pomeni, da je lik velik in moder; Petkotnik Tanek, pomeni, da je lik petkotnik ali tanek; ebel Oranžen pomeni, da je lik ali debel ali oranžen; "Tanek Rumen" pomeni: če je lik tanek, potem je rumen; "Moder Velik" pomeni: lik je moder, če in samo če je velik).

8 Logika & razvedrilna matematika oloči razpored J SNO O. J SOS O. N N J LVO O. J SOS O. J LVO O. R N N J SNO O. J SNO O. J LVO O. J SNO O. N R R N J SNO O. N J LVO O. N J SNO O. R J SNO O. R J LVO O. N J LVO O. R J LVO O. R J SNO O. R J LVO O. J LVO O. J LVO O. J SOS O. J SOS O. R R N N R J SNO O. J SOS O. J LVO O. J LVO O. J SNO O. R N N N R J LVO O. J SOS O. J SNO O. J SNO O. J LVO O. N N R R N

9 Logika & razvedrilna matematika 9 Gobelini Kvadratke v razpredelnici moraš pobarvati sivo tako, da bo zaporedje sivih pasov v vrstici ustrezalo zaporedju števil na desni in da bo zaporedje sivih pasov v stolpcu ustrezalo zaporedju števil pod njim.,,,,,,,,,,, 9,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 9,,,,,,,,,,,,, 9,,,,,, 9,,,,,,,

10 0 Logika & razvedrilna matematika Križne vsote Naloga reševalca je, da izpolni bele kvadratke s števkami od do 9 tako, da je vsota števk v zaporednih belih kvadratkih po vrsticah in stolpcih enaka številu, ki je zapisano v rdečem kvadratku na začetku vrstice (stolpca) nad (pod) diagonalo. Pri tem pa morajo biti vse števke v posamezni vrstici (stolpcu) različne

11 Križni produkti Logika & razvedrilna matematika Naloga reševalca je, da izpolni bele kvadratke s števkami od do 9 tako, da bo zmnožek števk v zaporednih belih kvadratkih po vrsticah in stolpcih enak številu, ki je zapisano v sivem kvadratku na zač števke v posamezni vrstici (stolpcu) različne

12 Logika & razvedrilna matematika Labirint na kocki Poveži točki na kocki:

13 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na enostavnih poliedrih Poveži točki na poliedru:

14 Logika & razvedrilna matematika Poveži sličici, ki pripadata isti grupi 0 9

15 Logika & razvedrilna matematika Poveži sličici, ki pripadata isti grupi a) b)

16 Logika & razvedrilna matematika Prostorska predstavljivost a) Katero število moramo vpisati na mesto znaka??, da bosta stranici pripadali istemu robu poliedra? ?? ?? 9???? 0?? 9 0?? 9???? 9?? 9???????? 9?? 9 9??

17 Logika & razvedrilna matematika b) Katero številko moramo vpisati na mesto znaka??, da bosta oglišči pripadali istemu oglišču poliedra???????????????????????????????

18 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na robovih poliedra V naslednjih nalogah moramo povezati dve oglišči poliedra, ki je podan z mrežo. Poiskati moramo pot od oranžne do modre točke. Iz ene točke lahko gremo do druge točke, če je med njima debelejša črta ali pa točki predstavljata isto oglišče poliedra

19 Logika & razvedrilna matematika 9 Večdelni labirinti na zemljevidu...

20 0 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na zemljevidu...

21 Odstranjene kocke Logika & razvedrilna matematika an je kvader, ki sestoji iz kockic. Odstranimo vse kocke, ki so zaznamovane črno od vrha do dna, od leve do desne in od spredaj do zadaj. Koliko kock smo odstranili?

22 Logika & razvedrilna matematika Kocki določi mrežo Vsaki mreži na desni (večja mreža) določi mrežo iste kocke na levi.

23 Labirint v kvadru Logika & razvedrilna matematika Kvader sestoji iz vodoravnih slojev kockastih oddelkov (zgornji, srednji in spodnji sloj so dani od leve proti desni). Odebeljene črte preprečujejo prehajanje med sosednjima oddelkoma istega sloja. Med oddelkom in oddelkom neposredno pod njim lahko prehajamo, če in samo če je prvi pobarvan belo. Poišči najkrajšo pot od oddelka z do oddelka z! Pot označi z zaporednimi naravnimi števili. Prvi oddelek je že označen z, vsak naslednji sosednji oddelek (kocko) pa s številom, večjim za.

24 Logika & razvedrilna matematika Labirint na Riemannovi ploskvi Imamo več listov, ki jih razlikujemo po zaporedni številki od leve proti desni. Vsak list ima obliko podkve, sredina pa je razrez. Vsi kvadratki enega lista so povezani, prehod med njimi pa nam prepreči odebeljena črta. Kako je s prehajanjem z nekega lista na drugega? To so prehodi po horizontali. Recimo, da smo se znašli na desnem zgornjem kvadratku drugega lista. Oznaka sosednjega pravokotnika je - to pomeni, da lahko nadaljujemo na levem zgornjem kvadratku četrtega lista. Tak prehod pa ni možen, če je med kvadratkom in sosednim pravokotnikom odebeljena črta. Poiskati moramo pot od črne do sive pike.

25 Pri barvnem labirintu so listi označeni z barvami. Logika & razvedrilna matematika

26 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na ploskvah Podan je labirint na pravokotniku. Moramo poiskati pot od temnejše do svetlejše pike. Prehod med sosednimi kvadratki je možen, če med njima ni odebeljene črte. Skica na levi pomeni, kako sta nasprotni stranici pravokotnika povezani (miselno ju moramo zlepiti).

27 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na projekcijah teles Telo je projicirano v ravnino. Na projekciji je podan labirint, kjer odebeljene črte preprečujejo prehod iz projekcije mejne ploskve na projekcijo sosedne mejne ploskve.

28 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na mreži valja in stožca...

29 Logika & razvedrilna matematika 9 Poišči imena likov Poišči imena likov in analiziraj neodvisnost pogojev.. Lik je levo od. N. Lik je manjši kot. N. Lik je majhen in lik ni trikotnik. N. Lik je desno od. N. Lik je desno od. R. Lik je petkotnik, če in samo če lik ni petkotnik. N. Če lik ni velik, potem je lik majhen. R. Lik je desno od. N. Lik je pod. R. Lik je večji kot. N. li je lik zelen ali lik ni kvadrat. R. Lik je manjši kot. N. Lik je manjši kot. N. Lik je večji kot. N. Lik ni srednje velikosti in lik je majhen. R. Lik ni kvadrat ali lik ni trikotnik. N

30 0 Logika & razvedrilna matematika naliziraj pogoje nalog obro definirana naloga je naloga, pri kateri so njeni pogoji potrebni in zadostni za njeno rešitev. To pomeni, da noben pogoj ni odveč in da ima naloga enolično rešitev. Pri zastavljeni nalogi imamo lahko več možnosti: Naloga nima rešitve, pogoji so protislovni. Naloga ima več rešitev, to je, pogoji niso zadostni (za enolično rešitev). Naloga ima enolično rešitev, vendar pogoji niso potrebni (vsaj en pogoj bi lahko izpustili in bi naloga še vedno imela enolično rešitev). Naloga ima enolično rešitev in pogoji so potrebni (neodvisni) in seveda zadostni. Naloga je dobro definirana. V naslednjih nalogah moramo ugotoviti, kako je s pogoji naloge. Poiskati moramo imena,,, likov, ki so označeni z,,,, če so izpolnjeni pogoji na desni strani slike.. Lik je levo od. N. Lik je petkotnik, če in samo če je lik oranžen. N. Lik ni trikotnik. N. Če je lik kvadrat, potem je lik petkotnik. R. Lik je nad. R. Lik je kvadrat ali je lik trikotnik. N

31 Logika & razvedrilna matematika Protislovni pogoji V naslednjih nalogah so pogoji protislovni. V rešitvah navajamo en pogoj, ki je v protislovju z ostalimi... Lik je desno od. N. Lik je večji kot. R. Lik ni majhen ali je lik petkotnik. N.. Lik je petkotnik. R. Lik je levo od. R. Lik je srednje velikosti ali lik ni kvadrat. R.. Lik ni velik. N. Lik je manjši kot. R. Lik je trikotnik, če in samo če je lik srednje velikosti. R Nagradna logična naloga Štirje davkoplačevalci (orut, Matej, Robert, ene), z različnimi priimki (Gornik, Gorjak, Vodovnik, Kranjc), so kupili različne, po zagotovilih, varne naložbe (obveznice NL, delnice NL, delnice NKM, delnice banke), različnih vrednosti (9000 ur, 0000 ur, ur, ur). Za vsakega določi ime, priimek, naložbo in njeno nabavno vrednost. Imena in zneski so izmišljeni.

32 Logika & razvedrilna matematika. Gornik ni bil ne ob delnice NKM ne ob 9000 ur.. Kranjc ni bil ne ob delnice NKM ne ob 9000 ur.. ene ni bil ob 9000 ur.. Obveznice NL niso znašale 0000 ur.. Gorjak ni bil ob ur.. Matej se ne piše Vodovnik.. elnice NKM niso znašale 0000 ur.. Gornik ni bil ob 0000 ur. 9. Robert se piše Gornik. 0. elnice NKM niso znašale 9000 ur.. Matej se ne piše Gorjak.. elnice NKM niso znašale ur.. elnice banke niso znašale 0000 ur.. Obveznice NL niso znašale ur. Gornik Gorjak Vodovnik Kranjc obveznice NL delnice NL delnice NKM delnice banke 9000 ur 0000 ur ur ur orut Matej Robert ene 9000 ur 0000 ur ur ur obveznice NL delnice delnice NL NKM delnice banke ime priimek prevara vrednost orut Matej Robert ene Rešitev nagradne uganke pošljite do...0 na naslov Logika d.o.o., Svetčeva pot, Kamnik, s pripisom»nagradna uganka«. Prosimo vas, da napišete domači in ne šolski naslov, da vam, če boste izžrebani, pošljemo nagrado. Naslednji reševalci nagradne uganke iz. številke bodo prejeli poševno prizmo Polydron in Mercatorjevo vrtavko»isney Frozen«: U.P., ŠNTJUR, M.F., PRM, :G:., VRHNIK, P:K:, RNI, M:., POLJN N ŠKOFJO LOKO.

33 Op -rt Moduli Logika & razvedrilna matematika bstract. This paper shows some variants of Slavik Jablan's Op rt modules as graphics. Na. konferenci SM, ki je bila septembra 0 v Ljubljani, je gospa nđelka Simić, profesorica matematike iz Srbije, razstavila svoj op-art nakit osnovan na Jablanovih op-art modulih. V razgovoru, ki je sledil, smo ugotovili, da gre v resnici za grafiko, saj gre za nanose pravokotno na osnovno ravnino. Res je, da so ti nanosi zanemarljive višine, a jih je mogoče povečati. Nato je bil narejen program v mathematici, rezultat pa so spodnje slike.

34 Logika & razvedrilna matematika

35 Logika & razvedrilna matematika

36 Logika & razvedrilna matematika

37 Logika & razvedrilna matematika Referenca: S. Jablan, Modularity in rt, Plemljevih +9 rešitev problema konstrukcije trikotnika Naloga, ki jo je Plemelj rešil kot petošolec gimnazije, se je glasila: konstruiraj trikotnik, če je dana dolžina osnovnice c, dolžina višine na osnovnico in razlika kotov ob osnovnici. Plemelj je imel na. kongresu zveze jugoslovanskih društev matematikov, fizikov in astronomov l.99 na ledu govor, ki je bil objavljen l. 9 v eogradu, nato pa v l. 99 v Obzorniku []. V njem je podal tri rešitve tega problema, dve svoji in eno iz knjige njegovega učitelja Vincenca orštnerja. Spodnja slika iz [] prikazuje Plemljevo prvo konstrukcijo.

38 Logika & razvedrilna matematika o rešitve je prišel s trigonometrijo, tako da je izpeljal enačbo (vzamemo > ): m sin( - ) = c cos( - ). Plemelj je še povedal, da je razen dveh, ki jih je dobil od drugod, sam našel še devet različnih rešitev, zadnjo na Silvestra 99. Tri zgornje rešitve so bile objavljene tudi v Proteusu []. Tam Plemelj tudi pove, da je iz zgornje enačbe možno dobiti različnih rešitev (med temi sta dve že omenjeni), ker lahko vzamemo cos( - )= sin( / ( - )). Kot primer vzemimo Plemljevo gimnazijsko rešitev in njeno dvojčico. ' K b b c a H b S G c a c ' Število m je dolžina daljice. Oglejmo si trikotnik. Kot je enak /-( - ) in je nasproti stranici ', ki je dolžine m. Trapez 'K' je enakokrak, zato je kot K' enak /+( - ). Z naslednjo konstrukcijo dobimo dve konstrukciji. Narišem daljico dolžine c. Pravokotno na iz odmerim točko H na razdalji dane višine, nato pa še ' na dvojni razdalji. Narišem krožnico, tako da se ' vidi kot tetiva pod kotom /-( - ) iz točk krožnice pod tetivo. Iz točk nad tetivo pa je obodni kot /+( - ). Na krožnici odmerim točko ' na razdalji c od in točko K na razdalji c od, tako da točke 'K' tvorijo enakokraki trapez. Točka iskanega trikotnika je presek simetrale trapeza in premice skozi H, ki je vzporedna z. Še dve različni rešitvi dobimo, če točko ' postavimo navpično iz.

39 Logika & razvedrilna matematika 9 K S ' H L nimacijo Plemljeve prve rešitve dobite na [], zgornjo kombinacijo pa na []. Če na računalniku nimate programa mathematica, lahko vseeno izvajate t.i. demonstracije, tako da naložite brezplačni»cdf-player«s strani: Reference: [] J. Plemelj, Iz mojega življenja in dela, Obzornik za matematiko in fiziko, 9, 99 str.. 9. [] L. Čermelj, Plemljev trikotnik, Proteus XII, št. -9, Ljubljana 99/0. [] Izidor Hafner, Nada Razpet and Marko Razpet "The Plemelj onstruction of a Triangle: " Wolfram emonstrations Project Published: ugust 0, 0 [] Izidor Hafner "The Plemelj onstruction of a Triangle: " Wolfram emonstrations Project Published: ugust 0, 0 Plemljevih +9 rešitev problema konstrukcije trikotnika, drugi del Naloga, ki jo je Plemelj rešil kot petošolec gimnazije se je glasila: konstruiraj trikotnik, če je dana dolžina osnovnice c, dolžina višine na osnovnico in razlika kotov ob osnovnici. Plemelj je imel na. kongresu zveze jugoslovanskih društev matematikov, fizikov in astronomov l.99 na ledu govor, ki je bil objavljen l. 9 v eogradu, nato pa v l. 99 v Obzorniku []. V njem je podal tri rešitve tega problema, dve svoji in eno iz knjige njegovega učitelja Vincenca orštnerja []. Spodnja slika podaja rešitev iz orštnerjeve knjige.

40 0 Logika & razvedrilna matematika Spodnja slika iz [] prikazuje Plemljevo drugo konstrukcijo. o rešitve je prišel s trigonometrijo, tako da je izpeljal enačbo (vzamemo > ): m sin( - ) = c cos( - ). Plemelj je še povedal, da je razen dveh, ki jih je dobil od drugod, sam našel še devet različnih rešitev, zadnjo na Silvestra 99. Tri zgornje rešitve so bile objavljene tudi v Proteusu []. Tam Plemelj tudi pove, da je iz zgornje enačbe možno dobiti različnih rešitev (med temi sta dve že omenjeni), ker lahko vzamemo cos( - )= sin( / ( - )). Število m je dolžina daljice K z prejšnje slike. lternativa za konstrukcijo iz orštnerjeve knjige, ko na mesto nad postavimo navpičnico nad, je objavljena v Modičevi knjigi [, str. 9-9]. Tule je slika narejena z mathematico:

41 Logika & razvedrilna matematika ' a a S lternativo za Plemljevo drugo konstrukcijo prikazuje spodnja slika: K M K' b b H m m a c nimacijo Plemljeve prve rešitve dobite na [], kombinacijo prve z alternativopa na []. Če na računalniku nimate programa mathematica, lahko vseeno izvajate t.i. demonstracije, tako da naložite brezplačni»cdf-player«s strani: Reference: [] J. Plemelj, Iz mojega življenja in dela, Obzornik za matematiko in fiziko, 9, 99 str.. 9. [] L. Čermelj, Plemljev trikotnik, Proteus XII, št. -9, Ljubljana 99/0. [] Izidor Hafner, Nada Razpet and Marko Razpet "The Plemelj onstruction of a Triangle: " Wolfram emonstrations Project Published: ugust 0, 0 [] Izidor Hafner "The Plemelj onstruction of a Triangle: " Wolfram emonstrations Project Published: ugust 0, 0 [].S. Modic, Trikotniki, Konstrukcije, lgebrske Rešitve, Math d.o.o., Ljubljana 009.

42 Logika & razvedrilna matematika Optični tangram Optični tangram ima za osnovo dobro znano kitajsko igro tangram, ki sestoji iz osnovnih delov, s katerimi sestavljamo različne like. Pri tem moramo uporabiti vse dele, ki se morajo dotikati, ne smejo pa se prekrivati. ele lahko tudi obrnemo. Igranje s tangramom razvija doslednost, koncentracijo, postopnost in iznajdljivost. Pri uporabi tangrama v šoli učenci razvijajo geometrijsko mišljenje, prostorsko predstavljivost, ugotavljajo pravilnosti in z večjim razumevanjem sodelujejo v izobraževalnem procesu. Optični tangram še posebej razvija kreativnost, občutek za natančnost, lepoto, enostavnost in skladnost. Ta tangram sestoji iz osnovnih likov (ploščic), ki so po obeh straneh pobarvani s črnobelimi črtami. Za vse like velja, da so to enakokraki-pravokotni trikotniki Slika. V igri imamo dva trikotnika, ki sta nastala z razpolovitvijo antisimetričnega črno-belega kvadrata, ki največkrat nastopa v optični umetnosti (Slika ). Vsak od od obeh trikotnikov ima na eni strani črno višino, na nasprotni strani pa belo višino, druge črte so razporejene alternativno. Slika. Tudi sam kvadrat sestoji iz dveh antisimetričnih trikotnikov. V igri imamo lahko dva ali štiri takšne pare.

43 Logika & razvedrilna matematika Imamo še trikotnik srednje velikosti in paralelogram. Oba sestojita iz dveh antisimetričnih trikotnikov (Slika ). Slika. va velika trikotnika (Slika ) sestojita vsak iz štirih osnovnih antisimetričnih trikotnikov. Zanimivo je, da v velikem trikotniku opazimo druge elemente, ki nastopajo v igri. Tako na primer veliki trikotnik vsebuje trikotnik srednje velikosti ali kvadrat ali paralelogram in dva majhna trikotnika. Slika. Vidimo torej, da je pri ustvarjanje te igre narejena minimizacija osnovnih delov. S tangramom je možno oblikovati konveksnih likov (Fu Traing Wang, huan-hih Hsiung (9) theorem of the tangram. The merican Mathematical Monthly, 9, 9 99.)(Slika ). Slika. Pri optičnem tangramu je najbolj zanimivo sestavljanje teh konveksnih likov.lahko sestavljamo like tudi na običajen način kot pri tangramu. Imamo pa možnost ustvarjanja novih ornamentov (en zgled je na Sliki ). eli se ne smejo prekrivati in uporabiti moramo vse dele.

44 Logika & razvedrilna matematika Slika.. Naloga Zakaj s tangramom lahko sestavimo samo omenjeni likov?. Naloga Sastavi konveksnih tangramskih likov iz delov s Slike. Reference: [] S. Jablan, Modularity in rt (..0) [] N. aranović, Razvoj geometrijskog mišljenja kroz tangram aktivnosti, Simpozijum Matematika i primene, Matematički fakultet, Univerzitet u eogradu, 0,Vol. VII() []. Simić, (nti)symmetric ornaments in math lessons (..0), nđelka Simić

45 Polarna zonoedra Logika & razvedrilna matematika

46 Logika & razvedrilna matematika

47 Rombska 0-erca Logika & razvedrilna matematika

48 Logika & razvedrilna matematika Osnove geometrije likov V članku [, str. -9] je Tarski podal osnove geometrije teles, kjer je osnoven (torej nedefiniran) pojem krogle. Točka je definirana kot množica koncentričnih krogel. Teorija predpostavlja kot osnovo mereologijo, to je, teorijo o delih in celoti, kjer je del osnovna relacija. a je možno bazirati prostorsko geometrijo na pojmu»točka«in»krogla«, je dokazal Pieri []. I. efinicija. Reč X je pravi del reči Y, če je reč X del reči Y in ni identična z rečjo Y. II. efinicija. Reči X in Y sta ločeni, če nobena reč Z ni del obeh reči X in Y. III. Reč X je sestav vseh elementov množice reči, če je vsak element množice del reči X in noben del reči X ni ločen od vseh elementov iz množice. (Zadnji del bi lahko povedali tudi: za vsak del Z reči X obstaja vsaj ena reč Y iz, tako da Z in Y nista ločena.) Mereologija ima dva aksioma:

49 Logika & razvedrilna matematika 9 I. ksiom. Če je reč X del reči Y in je Y del reči Z, potem je X del reči Z. II. ksiom. Če je neprazna množica, potem obstaja natanko ena reč X, ki je sestav vseh elementov množice. IV. efinicija. Reči X in Y se prekrivata, če imata skupen del.. ilj našega sestavka je, da pokažemo ustrezne definicije. Pri vseh definicijah bomo na mesto»če in samo če«pisaliče«s krepkim»č«. olgoletna matematična praksa je, da se definicije zapisujejo kot obrat implikacije, čeprav gre za ekvivalence. V srbsko-hrvaških tekstih uporabljajo»akko«za»ako i samo ako«. Na mesto krogle bomo tu vzeli krog, ker je naš cilj ravninska geometrija. Pri tem je mišljen krog brez obodne krožnice (po topološko odprta množica). Na slikah bodo krogi predstavljeni z obodno krožnico.. efinicija. Krog je zunanje tangenten krogu, če sta izpolnjena pogoja: (i) krog je ločen od ; (ii) če sta dana dva kroga X in Y, ki vsebujeta krog kot del in sta ločena od, potem je eden od obeh del drugega. X X Y Y Slike prikazujejo primere, ko sta oba pogoja definicije izpolnjena; ko je izpolnjen prvi, drugi pa ni; ko je izpolnjen drugi, prvi pa ne. V zadnjem primeru je pogoj izpolnjen»na prazno«, saj krogov v antecedentu implikacije drugega pogoja sploh ni. Zahteva dobre definicije je, da so pogoji neodvisni.. efinicija. Krog je notranje tangenten krogu, če sta izpolnjena pogoja: (i) krog je pravi del kroga ; (ii) če sta dana dva kroga X in Y, ki vsebujeta krog kot del in sta del kroga, potem je vsaj eden od obeh del drugega. Spodnji primeri prikazujejo izpolnjenost definicije in neodvisnost obeh pogojev.

50 0 Logika & razvedrilna matematika X Y X Y. efinicija. Kroga in sta zunanje diametralna krogu, če sta izpolnjena pogoja: (i) oba kroga in sta zunanje tangentna krogu ; (ii) če sta dana dva kroga X in Y, ki sta ločena od kroga, in taka, da je del kroga X in del kroga Y, potem je krog X ločen od Y. Y X

51 Logika & razvedrilna matematika X Y Slike prikazujejo izpolnjenost definicije in neodvisnost pogojev.. efinicija. Kroga in sta notranje diametralna krogu, če sta izpolnjena pogoja: (i) oba kroga in sta notranje tangentna krogu ; (ii) če sta dana dva kroga X in Y, ki sta ločena od kroga in taka, da je zunanje tangenten krogu X in zunanje tangenten krogu Y, potem je krog X ločen od Y. Naslednje slike prikazujejo primer izpolnjenosti definicije in neodvisnost pogojev. X Y Y X. efinicija. Kroga in sta koncentrična, če je izpolnjen eden od pogojev: (i) krog je identičen krogu ; (ii) krog je pravi del kroga in če sta dana kroga X in Y zunanje diametralna krogu in notranje tangentna krogu, potem sta notranje diametralna krogu ; (iii) krog je pravi del kroga in če sta dana kroga X in Y zunanje diametralna krogu in notranje tangentna krogu a, potem sta notranje diametralna krogu. Peta definicija je nekoliko drugačna. Tu mora biti izpolnjen vsaj en pogoj.

52 Logika & razvedrilna matematika X Y X Y. efinicija. Točka je množica vseh krogov, ki so koncentrični danemu krogu. Seveda lahko za grafično predstavitev točke lahko vzamemo katerikoli krog točke.. Točki a in b sta enako oddaljeni od točke c, če obstaja krog, ki je element točke c in izpolnjuje pogoj: vsak Y, ki je element točke a ali b ni del kroga X se pa prekriva z X. Ideja te definicije je ta, da sta točki a in b na neki krožnici s središčem v c. Sliki prikazujeta izpolnjenost in neizpolnjenost definicije. Y a a Y X c b X c b. efinicija. Lik je sestav neke množice krogov. 9. efinicija. Točka a je v notranjosti lika, če obstaja tak krog, ki je element točke a in del lika. Ilustracija primera, ko je točka a v notranjosti lika. a X

53 Logika & razvedrilna matematika Znano je, da lahko vse pojme evklidske geometrije lahko definiramo s pomočjo pojmov točke in enake oddaljenosti dveh točk od tretje. Reference: [] lfred Tarski: Logic, Semantic, Meta-Mathematics, larendon Press, Oxford, 9. [] M. Pieri, La geometria elementareinstituita sulle nozione di»putno«o»sphera«, Memorie e di Matematica e di Fisica della Societa Italiana delle Scienze, Seria terza, XV, (90),, -0. Naloga v esperantu Kvar amikinoj (Iva, Ildiko, lla, Pika) havas kvar hundojn (tono, Ksanto, Mistralo, Pegazo) de diversaj bredoj (grejhundo, pudelo, dalmata hundo, biglo). ivenu iliajn nomojn kaj la nomojn kaj bredojn de iliaj hundoj.. Ksanto estas nek dalmata hundo nek grejhundo.. Iva havas nek dalmatan hundon nek grejhundon.. Mistralo estas nek dalmata hundo nek biglo.. La nomo de la hundo de Pika estas Mistralo.. Pegazo ne estas grejhundo.. Mistralo ne estas grejhundo.. Ildiko ne havas grejhundon. Simona Klemenčič

54 Logika & razvedrilna matematika Vitezi in oprode po francosko hevaliers et valets Il y a une île où certains habitants s'appellent des chevaliers et disent toujours la vérité et d'autres s'appellent des valets et mentent toujours. On suppose que chaque habitant de l'île est soit un chevalier soit un valet. ans le problème, il y a N habitants, qui sont désignés par,,,... hacun des premiers N fait une déclaration. Qui est un chevalier et qui est un valet?. est un valet si et seulement si est un chevalier. est un valet ou est un chevalier.. est un chevalier et est un chevalier. Si est un chevalier, est un valet.. Si est un valet, est un chevalier. est un chevalier ou est un valet.. est un valet ou est un chevalier. Si est un chevalier, est un valet.. est un chevalier si et seulement si est un chevalier. Si est un valet, est un chevalier.. Si est un valet, est un chevalier. est un chevalier ou est un valet.. est un chevalier ou est un chevalier. est un valet ou est un chevalier.. est un chevalier ou est un chevalier. Si est un chevalier, est un chevalier. 9. est un valet ou est un chevalier. est un valet ou est un valet. 0. est un chevalier ou est un chevalier. est un valet ou est un chevalier.

55 Logika & razvedrilna matematika. est un chevalier si et seulement si est un valet. est un chevalier ou est un chevalier. Si est un chevalier, est un chevalier.. est un valet si et seulement si est un chevalier. Si est un chevalier, est un chevalier. est un chevalier si et seulement si est un valet.. est un chevalier si et seulement si est un valet. est un chevalier et est un chevalier. Si est un chevalier, est un chevalier.. est un chevalier ou est un chevalier. est un valet si et seulement si est un chevalier. est un valet ou est un chevalier.. est un valet et est un valet. est un chevalier ou est un valet. Si est un chevalier, est un chevalier.. est un chevalier et est un valet. est un valet et est un valet. est un chevalier et est un valet.. est un chevalier ou est un chevalier. est un chevalier et est un valet. Si est un chevalier, est un chevalier.. Si est un chevalier, est un valet. Si est un valet, est un valet. Si est un valet, est un valet. 9. est un valet ou est un valet. est un valet et est un chevalier. est un chevalier et est un chevalier. 0. est un chevalier et est un chevalier. Si est un chevalier, est un valet. est un valet si et seulement si est un chevalier.

56 Logika & razvedrilna matematika Solutions. est un valet. est un chevalier. est un chevalier.. est un valet. est un chevalier. est un valet.. est un chevalier. est un chevalier. est un chevalier.. est un chevalier. est un chevalier. est un valet.. est un chevalier. est un chevalier. est un chevalier.. est un chevalier. est un chevalier. est un chevalier.. est un chevalier. est un chevalier. est un chevalier.. est un chevalier. est un chevalier. est un chevalier. 9. est un chevalier. est un chevalier. est un valet. 0. est un chevalier. est un chevalier. est un chevalier.. est un valet. est un chevalier. est un chevalier. est un chevalier.. est un valet. est un chevalier. est un chevalier. est un chevalier.. est un chevalier. est un valet. est un chevalier. est un valet.. est un chevalier. est un chevalier. est un chevalier. est un valet.. est un valet. est un chevalier. est un chevalier. est un valet.. est un valet. est un chevalier. est un valet. est un chevalier.. est un chevalier. est un valet. est un chevalier. est un chevalier.. est un chevalier. est un chevalier. est un chevalier. est un valet. 9. est un chevalier. est un valet. est un valet. est un valet. 0. est un valet. est un chevalier. est un valet. est un valet. Meta Lah

57 Logika & razvedrilna matematika

58 Logika & razvedrilna matematika Rešitve arvni sudoku.

59 Logika & razvedrilna matematika 9.

60 0 Logika & razvedrilna matematika Latinski kvadrati

61 Logika & razvedrilna matematika Sudoku s črkami

62 Logika & razvedrilna matematika Futoshiki

63 Logika & razvedrilna matematika Lastnosti lika Razpored znakov

64 Logika & razvedrilna matematika Gobelini,,,,,,,,,,, 9,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 9,,,,,,,,,,,,, 9,,,,,, 9,,,,,,,

65 Logika & razvedrilna matematika Križne vsote

66 Logika & razvedrilna matematika Križni produkti

67 Logika & razvedrilna matematika Labirint na kocki

68 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na enostavnih poliedrih

69 Logika & razvedrilna matematika 9 Grupe Sličice na drugi sliki moramo zaporedoma označiti: {9,,,, 0,,,,,,,,,,,, }} Linearne grupe: a) {,,,,,, }, {,,,,,, } b) {,,,,,, }, {,,,,,, } Prostorska predstavljivost a) b) Labirinti na robovih poliedra {,,,,,,,0,,,} 9

70 0 Logika & razvedrilna matematika. {,,,} Večdelni labirinti na zemljevidu

71 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na zemljevidu

72 Logika & razvedrilna matematika Odstranjene kocke Kocki določi mrežo {,,,,, } Labirint v kvadru

73 Logika & razvedrilna matematika Labirint na Riemannovi ploskvi

74 Logika & razvedrilna matematika

75 Logika & razvedrilna matematika Labirint na ploskvah Labirint na projekcijah teles 9 0

76 Logika & razvedrilna matematika

77 Logika & razvedrilna matematika Labirinti na mreži valja in stožca

78 Logika & razvedrilna matematika Imena likov Stavki so neodvisni. Stavek pod številko je odvisen od ostalih. Stavek pod številko je odvisen od ostalih. Stavek pod številko je odvisen od ostalih. naliziraj pogoje nalog Protislovni pogoji. Pogoj pod številko je v protislovju z ostalimi pogoji.

79 Logika & razvedrilna matematika 9. Pogoj pod številko je v protislovju z ostalimi pogoji.. Pogoj pod številko je v protislovju z ostalimi pogoji. Rešitev naloge v esperantu lla, tono, grejhundo Pika, Mistralo, pudelo Ildiko, Pegazo, dalmata hundo Iva, Ksanto, biglo Izdaja: Založniško podjetje LOGIK d.o.o., Svetčeva pot, Kamnik. Poslovni račun pri NL: avčna številka: SI909. Podjetje je zavezanec za V po zakonu o V. Za izdajatelja: Izidor Hafner. -mail: info@logika.si Spletna stran: Revija Logika & razvedrilna matematika je vpisana v register medijev pri Ministrstvu za kulturo pod številko 9. Strokovni pokrovitelj: Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko - oddelek za teoretično računalništvo. Glavni in odgovorni urednik: dr. Izidor Hafner ( Člana časopisnega sveta: prof. dr. Tomaž Pisanski in arjo Felda, prof. Recenzent: Vilko omajnko, prof. Sodelavci: mag. Urša emšar, dr. Gregor olinar, Monika Kavalir, dr. Meta Lah, oštjan Kuzman,Teja Oblak, Hiacinta Pintar, Maja Pohar, mag. Katka Šenk in dr. leš Vavpetič. Oblikovanje: na Hafner Jezikovni pregled: esana Za objavljene prispevke ne plačujemo honorarjev. 0 LOGIK d.o.o. ISSN 0-X LOGIK & RZVRILN MTMTIK, letnik XXVI, št. od, 0/0 lektronska izdaja. ena revije: 0.

Microsoft Word - Logika _4.doc

Microsoft Word - Logika _4.doc Logika & razvedrilna matematika arvni sudoku V n n kvadratkov moraš vpisati začetna naravna števila od do n tako, da bo v vsaki vrstici, v vsakem stolpcu in v kvadratkih iste barve nastopalo vseh n števil.

Prikaži več

rm.dvi

rm.dvi 1 2 3 4 5 6 7 Ime, priimek Razred 14. DRŽAVNO TEKMOVANJE V RAZVEDRILNI MATEMATIKI NALOGE ZA PETI IN ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠOLE Čas reševanja nalog: 90 minut Točkovanje 1., 2., in 7. naloge je opisano v

Prikaži več

Microsoft Word - Logika _2.doc

Microsoft Word - Logika _2.doc Logika & razvedrilna matematika arvni sudoku V n n kvadratkov moraš vpisati začetna naravna števila od do n tako, da bo v vsaki vrstici, v vsakem stolpcu in v kvadratkih iste barve nastopalo vseh n števil..

Prikaži več

Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- 2K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota.

Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- 2K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota. Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota. Osnovne zveze med funkcijamo istega kota. Uporaba kotnih

Prikaži več

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega poklicnega izobraževanja NAVODILA: Izpit iz matematike

Prikaži več

Geometrija v nacionalnih preverjanjih znanja

Geometrija v nacionalnih preverjanjih znanja Geometrija v nacionalnih preverjanjih znanja Aleš Kotnik, OŠ Rada Robiča Limbuš Boštjan Repovž, OŠ Krmelj Struktura NPZ za 6. razred Struktura NPZ za 9. razred Taksonomska stopnja (raven) po Gagneju I

Prikaži več

Vektorji - naloge za test Naloga 1 Ali so točke A(1, 2, 3), B(0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) A(0, 3, 5), B(1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 Ali toč

Vektorji - naloge za test Naloga 1 Ali so točke A(1, 2, 3), B(0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) A(0, 3, 5), B(1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 Ali toč Vektorji - naloge za test Naloga 1 li so točke (1, 2, 3), (0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) (0, 3, 5), (1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 li točke a) (6, 0, 2), (2, 0, 4), C(6, 6, 1) in D(2, 6, 3), b)

Prikaži več

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV Predmetna komisija za nižji izobrazbeni standard matematika Opisi dosežkov učencev 6. razreda na nacionalnem preverjanju znanja Slika: Porazdelitev točk pri matematiki (NIS), 6. razred 1 ZELENO OBMOČJE

Prikaži več

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam 1. izbirni test za MMO 018 Ljubljana, 16. december 017 1. Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n okraskov n različnih barv in ni nujno, da imamo enako število okraskov vsake barve. Dokaži, da se okraske

Prikaži več

MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več

MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več ZBIRKA ZNAM ZA VEČ imatematika 9+ Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Avtorici: Jana Draksler

Prikaži več

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI 3. Analitična geometrija v ravnini Osnovna ideja analitične geometrije je v tem, da vaskemu geometrijskemu objektu (točki, premici,...) pridružimo števila oz koordinate, ki ta objekt popolnoma popisujejo.

Prikaži več

Gregor Rabič, janja čeh Ploščina štirikotnika Vsebina dokumenta je avtorsko zaščitena. Gradivo je v dani obliki dostopno brezplačno in povsem in brez

Gregor Rabič, janja čeh Ploščina štirikotnika Vsebina dokumenta je avtorsko zaščitena. Gradivo je v dani obliki dostopno brezplačno in povsem in brez Gregor Rabič, janja čeh Ploščina štirikotnika Vsebina dokumenta je avtorsko zaščitena. Gradivo je v dani obliki dostopno brezplačno in povsem in brez omejitev uporabnikom na voljo za osebno uporabo kot

Prikaži več

Poslovilno predavanje

Poslovilno predavanje Poslovilno predavanje Matematične teme z didaktiko Marko Razpet, Pedagoška fakulteta Ljubljana, 20. november 2014 1 / 32 Naše skupne ure Matematične tehnologije 2011/12 Funkcije več spremenljivk 2011/12

Prikaži več

Vaje: Matrike 1. Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N 0 1 n ; n N Pokaži, da je množica x 0 y 0 x

Vaje: Matrike 1. Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N 0 1 n ; n N Pokaži, da je množica x 0 y 0 x Vaje: Matrike 1 Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N n 1 1 0 1 ; n N 0 2 Pokaži, da je množica x 0 y 0 x y x + z ; x, y, z R y x z x vektorski podprostor v prostoru matrik

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M16140111* Osnovna raven MATEMATIKA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Sobota, 4. junij 016 / 10 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Obravnava kotov za učence s posebnimi potrebami Reading of angles for pupils with special needs Petra Premrl OŠ Danila Lokarja Ajdovščina OSNOVNA ŠOLA ENAKOVREDNI IZOBRAZBENI STANDARD NIŽJI IZOBRAZBENI

Prikaži več

Osnove matematicne analize 2018/19

Osnove matematicne analize  2018/19 Osnove matematične analize 2018/19 Neža Mramor Kosta Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Funkcija je predpis, ki vsakemu elementu x iz definicijskega območja D f R priredi natanko

Prikaži več

MAGIČNI KVADRATI DIMENZIJE 4n+2

MAGIČNI KVADRATI DIMENZIJE 4n+2 List za mlade matematike, fizike, astronome in računalnikarje ISSN 0351-6652 Letnik 18 (1990/1991) Številka 6 Strani 322 327 Borut Zalar: MAGIČNI KVADRATI DIMENZIJE 4n + 2 Ključne besede: matematika, aritmetika,

Prikaži več

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A ZAKAJ ŠTUDIJ MATEMATIKE? Ker vam je všeč in vam gre dobro od rok! lepa, eksaktna veda, ki ne zastara matematičnoanalitično sklepanje je uporabno povsod matematiki so zaposljivi ZAKAJ V LJUBLJANI? najdaljša

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Geometrijska telesa Opomba: pri nalogah, kjer računaš maso jeklenih teles, upoštevaj gostoto jekla 7,86 g / cm ; gostote morebitnih ostalih materialov pa so navedene pri samih nalogah! Fe 1)

Prikaži več

Mladi za napredek Maribora srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 2015

Mladi za napredek Maribora srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 2015 Mladi za napredek Maribora 015 3. srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 015 Kazalo 1. Povzetek...3. Uvod...4 3. Spirala 1...5 4. Spirala...6 5. Spirala 3...8 6. Pitagorejsko drevo...10

Prikaži več

Microsoft Word - Seštevamo stotice.doc

Microsoft Word - Seštevamo stotice.doc UČNA PRIPRAVA: MATEMATIKA UČNI SKLOP: Računske operacije UČNA TEMA: Seštevamo in odštevamo stotice Seštevamo stotice UČNE METODE: razlaga, prikazovanje, demonstracija, grafično in pisno delo UČNE OBLIKE:

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Vsak vektor na premici skozi izhodišče lahko zapišemo kot kjer je v smerni vektor premice in a poljubno število. r a v Vsak vektor na ravnini skozi izhodišče lahko zapišemo kot kjer sta v, v vektorja na

Prikaži več

5 SIMPLICIALNI KOMPLEKSI Definicija 5.1 Vektorji r 0,..., r k v R n so afino neodvisni, če so vektorji r 1 r 0, r 2 r 0,..., r k r 0 linearno neodvisn

5 SIMPLICIALNI KOMPLEKSI Definicija 5.1 Vektorji r 0,..., r k v R n so afino neodvisni, če so vektorji r 1 r 0, r 2 r 0,..., r k r 0 linearno neodvisn 5 SIMPLICIALNI KOMPLEKSI Definicija 5.1 Vektorji r 0,..., r k v R n so afino neodvisni, če so vektorji r 1 r 0, r 2 r 0,..., r k r 0 linearno neodvisni. Če so krajevni vektorji do točk a 0,..., a k v R

Prikaži več

Arial 26 pt, bold

Arial 26 pt, bold 3 G MATEMATIKA Milan Černel Osnovna šola Brežice POUČEVANJE MATEMATIKE temeljni in zahtevnejši šolski predmet, pomembna pri razvoju celovite osebnosti učenca, prilagajanje oblik in metod poučevanja učencem

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/testi in izpiti/ /IZPITI/FKKT-februar-14.dvi

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/testi in izpiti/ /IZPITI/FKKT-februar-14.dvi Kemijska tehnologija, Kemija Bolonjski univerzitetni program Smer: KT K WolframA: DA NE Računski del izpita pri predmetu MATEMATIKA I 6. 2. 2014 Čas reševanja je 75 minut. Navodila: Pripravi osebni dokument.

Prikaži več

POPOLNI KVADER

POPOLNI KVADER List za mlade matematike, fizike, astronome in računalnikarje ISSN 031-662 Letnik 18 (1990/1991) Številka 3 Strani 134 139 Edvard Kramar: POPOLNI KVADER Ključne besede: matematika, geometrija, kvader,

Prikaži več

Namesto (x,y)R uporabljamo xRy

Namesto (x,y)R uporabljamo xRy RELACIJE Namesto (x,y) R uporabljamo xry Def.: Naj bo R AxA D R = { x; y A: xry } je domena ali definicijsko obmocje relacije R Z R = { y; x A: xry } je zaloga vrednosti relacije R Za zgled od zadnjič:

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ matematika 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ matematika 2018.docx Analiza dosežkov pri predmetu matematika za NPZ 28 6. razred NPZ matematika 28 Dosežek šole Povprečno število točk v % Državno povprečje Povprečno število točk v % Odstopanje v % 49,55 52,52 2,97 Povprečni

Prikaži več

Vrste

Vrste Matematika 1 17. - 24. november 2009 Funkcija, ki ni algebraična, se imenuje transcendentna funkcija. Podrobneje si bomo ogledali naslednje transcendentne funkcije: eksponentno, logaritemsko, kotne, ciklometrične,

Prikaži več

Srednja šola za oblikovanje

Srednja šola za oblikovanje Srednja šola za oblikovanje Park mladih 8 2000 Maribor POKLICNA MATURA MATEMATIKA SEZNAM VPRAŠANJ ZA USTNI DEL NARAVNA IN CELA ŠTEVILA Opišite vrstni red računskih operacij v množici naravnih števil. Kakšen

Prikaži več

P182C10111

P182C10111 Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *P18C10111* JESENSKI IZPITNI ROK MATEMATIKA Izpitna pola Ponedeljek, 7. avgust 018 / 10 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

Smc 8.indd

Smc 8.indd SVET MATEMATIČNIH ČUDES 8 UČNI LISTI 7 UČNI LISTI ZA DIFERENCIACIJO PRI POUKU I. Sklop Stran v učbeniku I. 7 II. 8 5 III. 6 69 IV. 70 89 V. 90 5 VI. 6 Oznake ravni zahtevnosti... minimalna raven... temeljna

Prikaži več

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite vzorčne strani iz DELOVNIH LISTOV 1 v štirih delih

Prikaži več

MATEMATIKA 2. LETNIK GIMNAZIJE G2A,G2B Sestavil: Matej Mlakar, prof. Ravnatelj: Ernest Simončič, prof. Šolsko leto 2011/2012 Število ur: 140

MATEMATIKA 2. LETNIK GIMNAZIJE G2A,G2B Sestavil: Matej Mlakar, prof. Ravnatelj: Ernest Simončič, prof. Šolsko leto 2011/2012 Število ur: 140 MATEMATIKA 2. LETNIK GIMNAZIJE G2A,G2B Sestavil: Matej Mlakar, prof. Ravnatelj: Ernest Simončič, prof. Šolsko leto 2011/2012 Število ur: 140 Pravila ocenjevanja pri predmetu matematika na Gimnaziji Krško

Prikaži več

INDIVIDUALNI PROGRAM PREDMET: MATEMATIKA ŠOL. LETO 2015/2016 UČITELJ: ANDREJ PRAH Učenec: Razred: 7. Leto šolanja: Ugotovitev stanja: Učenec je lani n

INDIVIDUALNI PROGRAM PREDMET: MATEMATIKA ŠOL. LETO 2015/2016 UČITELJ: ANDREJ PRAH Učenec: Razred: 7. Leto šolanja: Ugotovitev stanja: Učenec je lani n INDIVIDUALNI PROGRAM PREDMET: MATEMATIKA ŠOL. LETO 2015/2016 UČITELJ: ANDREJ PRAH Učenec: Razred: 7. Leto šolanja: Ugotovitev stanja: Učenec je lani neredno opravljal domače naloge. Pri pouku ga je bilo

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNISTVO Matematika Pisni izpit. junij 22 Ime in priimek Vpisna st Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite resevanja. Veljale bodo samo resitve na papirju, kjer so

Prikaži več

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI DEFINICIJA V PARAVOKOTNEM TRIKOTNIKU DEFINICIJA NA ENOTSKI KROŢNICI GRAFI IN LASTNOSTI SINUSA IN KOSINUSA POMEMBNEJŠE FORMULE Oznake: sinus kota x označujemo z oznako sin x, kosinus kota x označujemo z

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Kotne funkcije v pravokotnem trikotniku 1) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje in minute ali obratno: a),2 d) 19,1 8,9 e) 28 c) 2 f) 8 2) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA POLONA LUŽNIK PETKOTNIŠKA ŠTEVILA DIPLOMSKO DELO LJUBLJANA, 2013

UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA POLONA LUŽNIK PETKOTNIŠKA ŠTEVILA DIPLOMSKO DELO LJUBLJANA, 2013 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA POLONA LUŽNIK PETKOTNIŠKA ŠTEVILA DIPLOMSKO DELO LJUBLJANA, 013 UNIVERZA V LJUBLJANI PEDAGOŠKA FAKULTETA FIZIKA IN MATEMATIKA POLONA LUŽNIK Mentor: dr. MARKO RAZPET,

Prikaži več

Microsoft Word - posast201112

Microsoft Word - posast201112 MATHEMA ZAVOD ZA POPULARIZACIJO MATEMATIKE R A Z P I S šolsko leto 2011/12 10. TEKMOVANJE ZA LOGIČNO POŠAST (dopolnjena verzija z dne 24. 8.2011) MATHEMA 1 ZGODOVINA TEKMOVANJA Tekmovanje je do sedaj (9

Prikaži več

OSNOVE LOGIKE 1. Kaj je izjava? Kaj je negacija izjave? Kaj je konjunkcija in kaj disjunkcija izjav? Povejte, kako je s pravilnostjo negacije, konjunk

OSNOVE LOGIKE 1. Kaj je izjava? Kaj je negacija izjave? Kaj je konjunkcija in kaj disjunkcija izjav? Povejte, kako je s pravilnostjo negacije, konjunk OSNOVE LOGIKE 1. Kaj je izjava? Kaj je negacija izjave? Kaj je konjunkcija in kaj disjunkcija izjav? Povejte, kako je s pravilnostjo negacije, konjunkcije in disjunkcije. Izjava je vsaka poved, za katero

Prikaži več

Osnove verjetnosti in statistika

Osnove verjetnosti in statistika Osnove verjetnosti in statistika Gašper Fijavž Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Ljubljana, 26. februar 2010 Poskus in dogodek Kaj je poskus? Vržemo kovanec. Petkrat vržemo

Prikaži več

SESTAVA VSEBINE MATEMATIKE V 6

SESTAVA VSEBINE MATEMATIKE V 6 SESTAVA VSEBINE MATEMATIKE V 6. RAZREDU DEVETLETKE 1. KONFERENCA Št. ure Učne enote CILJI UVOD (1 ura) 1 Uvodna ura spoznati vsebine učnega načrta, način dela, učne pripomočke za pouk matematike v 6. razredu

Prikaži več

Naloge iz kolokvijev Analize 1 (z rešitvami) E-UNI, GING, TK-UNI FERI dr. Iztok Peterin Maribor 2009 V tej datoteki so zbrane naloge iz kolokvijev za

Naloge iz kolokvijev Analize 1 (z rešitvami) E-UNI, GING, TK-UNI FERI dr. Iztok Peterin Maribor 2009 V tej datoteki so zbrane naloge iz kolokvijev za Naloge iz kolokvijev Analize (z rešitvami) E-UNI, GING, TK-UNI FERI dr. Iztok Peterin Maribor 2009 V tej datoteki so zbrane naloge iz kolokvijev za predmet Analiza na smereh E-UNI, GING in TK-UNI na Fakulteti

Prikaži več

Ravninski grafi Tina Malec 6. februar 2007 Predstavili bomo nekaj osnovnih dejstev o ravninskih grafih, pojem dualnega grafa (k danemu grafu) ter kako

Ravninski grafi Tina Malec 6. februar 2007 Predstavili bomo nekaj osnovnih dejstev o ravninskih grafih, pojem dualnega grafa (k danemu grafu) ter kako Ravninski grafi Tina Malec 6. februar 2007 Predstavili bomo nekaj osnovnih dejstev o ravninskih grafih, pojem dualnega grafa (k danemu grafu) ter kako ugotoviti, ali je nek graf ravninski. 1 Osnovni pojmi

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

Analiza dosežkov poskusnega preverjanja znanja v 3. razredu iz matematike

Analiza dosežkov poskusnega preverjanja znanja v 3. razredu iz matematike Analiza dosežkov poskusnega preverjanja znanja v 3. razredu iz matematike Analiza dosežkov poskusnega preverjanja znanja v 3. razredu iz matematike Avtorji: dr. Darjo Felda, dr. Lea Kozel, Alenka Lončarič,

Prikaži več

Domače vaje iz LINEARNE ALGEBRE Marjeta Kramar Fijavž Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani 2007/08 Kazalo 1 Vektorji 2 2 Analit

Domače vaje iz LINEARNE ALGEBRE Marjeta Kramar Fijavž Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani 2007/08 Kazalo 1 Vektorji 2 2 Analit Domače vaje iz LINEARNE ALGEBRE Marjeta Kramar Fijavž Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani 007/08 Kazalo Vektorji Analitična geometrija 7 Linearni prostori 0 4 Evklidski prostori

Prikaži več

Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE Operacije z dvomestnimi relacijami Predstavitev relacij

Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE Operacije z dvomestnimi relacijami Predstavitev relacij Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE 1 1.1 Operacije z dvomestnimi relacijami...................... 2 1.2 Predstavitev relacij............................... 3 1.3 Lastnosti relacij na dani množici (R X X)................

Prikaži več

2. izbirni test za MMO 2017 Ljubljana, 17. februar Naj bosta k 1 in k 2 dve krožnici s središčema O 1 in O 2, ki se sekata v dveh točkah, ter

2. izbirni test za MMO 2017 Ljubljana, 17. februar Naj bosta k 1 in k 2 dve krožnici s središčema O 1 in O 2, ki se sekata v dveh točkah, ter 2. izbirni test za MMO 2017 Ljubljana, 17. februar 2017 1. Naj bosta k 1 in k 2 dve krožnici s središčema O 1 in O 2, ki se sekata v dveh točkah, ter naj bo A eno od njunih presečišč. Ena od njunih skupnih

Prikaži več

Matematika 2

Matematika 2 Matematika 2 Gregor Dolinar Fakulteta za elektrotehniko Univerza v Ljubljani 23. april 2014 Soda in liha Fourierjeva vrsta Opomba Pri razvoju sode periodične funkcije f v Fourierjevo vrsto v razvoju nastopajo

Prikaži več

Microsoft Word - UP_Lekcija04_2014.docx

Microsoft Word - UP_Lekcija04_2014.docx 4. Zanka while Zanke pri programiranju uporabljamo, kadar moramo stavek ali skupino stavkov izvršiti večkrat zaporedoma. Namesto, da iste (ali podobne) stavke pišemo n-krat, jih napišemo samo enkrat in

Prikaži več

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE UVOD LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE V tem šolskem letu ste se odločili za fiziko kot izbirni predmet. Laboratorijske vaje boste opravljali med poukom od začetka oktobra do konca aprila. Zunanji kandidati

Prikaži več

N

N Državni izpitni center *N19141132* 9. razred FIZIKA Ponedeljek, 13. maj 2019 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA v 9. razredu Državni izpitni center Vse pravice pridržane. 2 N191-411-3-2

Prikaži več

Osnove statistike v fizični geografiji 2

Osnove statistike v fizični geografiji 2 Osnove statistike v geografiji - Metodologija geografskega raziskovanja - dr. Gregor Kovačič, doc. Bivariantna analiza Lastnosti so med sabo odvisne (vzročnoposledično povezane), kadar ena lastnost (spremenljivka

Prikaži več

Rešene naloge iz Linearne Algebre

Rešene naloge iz Linearne Algebre UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO LABORATORIJ ZA MATEMATIČNE METODE V RAČUNALNIŠTVU IN INFORMATIKI Aleksandra Franc REŠENE NALOGE IZ LINEARNE ALGEBRE Študijsko gradivo Ljubljana

Prikaži več

P181C10111

P181C10111 Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *P181C10111* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK MATEMATIKA Izpitna pola Sobota, 9. junij 018 / 10 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE Gravitacija - ohranitveni zakoni

Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE Gravitacija - ohranitveni zakoni Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE 12. 11. 2014 Gravitacija - ohranitveni zakoni 1. Telo z maso M je sestavljeno iz dveh delov z masama

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Mocnik.pptx

Microsoft PowerPoint - Mocnik.pptx MATEMATIČNA PISMENOST IN MATEMATIČNI PROBLEMI Metoda Močnik in Alenka Podbrežnik KAJ NAS JE ZANIMALO? ugotoviti, v kolikšni meri so učenci uspešni pri samostojnem, nevodenemreševanju matematičnih besedilnih,

Prikaži več

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA Enopredmetna matematika IN STATISTIKE Maribor, 31. 01. 2012 1. Na voljo imamo kovanca tipa K 1 in K 2, katerih verjetnost, da pade grb, je p 1 in p 2. (a) Istočasno vržemo oba kovanca. Verjetnost, da je

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Državni izpitni center *M11145113* INFORMATIKA SPOMLADANSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Petek, 10. junij 2011 SPLOŠNA MATURA RIC 2011 2 M111-451-1-3 IZPITNA POLA 1 1. b 2. a 3. Pojem se povezuje

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Državni izpitni center *M09255113* LIKOVNA TEORIJA JESENSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Petek, 28. avgust 2009 SPLOŠNA MATURA RIC 2009 2 M092-551-1-3 Izpitna pola 1 1. NALOGA (15 točk) 1. Wilhelm

Prikaži več

PREDMETNI KURIKULUM ZA RAZVOJ METEMATIČNIH KOMPETENC

PREDMETNI KURIKULUM ZA RAZVOJ METEMATIČNIH KOMPETENC MATEMATIKA 1.razred OSNOVE PREDMETA POKAZATELJI ZNANJA SPRETNOSTI KOMPETENCE Naravna števila -pozna štiri osnovne računske operacije in njihove lastnosti, -izračuna številske izraze z uporabo štirih računskih

Prikaži več

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5 februar 018 Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja Nalog je

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-avgust-17.dvi

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-avgust-17.dvi Vpisna številka Priimek, ime Smer: K KT WA Izpit pri predmetu MATEMATIKA I Računski del Ugasni in odstrani mobilni telefon. Uporaba knjig in zapiskov ni dovoljena. Dovoljeni pripomočki so: kemični svinčnik,

Prikaži več

DELOVNI LIST ZA UČENCA

DELOVNI LIST ZA UČENCA ZRCALA - UVOD 1. polprepustno zrcalo 2. ploščice različnih barv ( risalni žebljički), svinčnik 3. ravnilo Na bel papir postavi polprepustno zrcalo in označi njegovo lego. Pred zrcalo postavi risalni žebljiček.

Prikaži več

Microsoft Word - Pravila - AJKTM 2016.docx

Microsoft Word - Pravila - AJKTM 2016.docx PRAVILA ALI JE KAJ TRDEN MOST 2016 3. maj 5. maj 2016 10. 4. 2016 Maribor, Slovenija 1 Osnove o tekmovanju 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki so se po predhodnem postopku prijavili na tekmovanje

Prikaži več

Microsoft Word - N doc

Microsoft Word - N doc Š i f r a u ~ e n c a/-k e : Dr`avni izpitni center *N0614011* REDNI ROK MATEMATIKA PREIZKUS ZNANJA Torek, 9. maja 006 / 60 minut Dovoljeno gradivo in pripomo~ki: u~enec prinese s seboj modro ali ~rno

Prikaži več

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in ra unalni²tvo Izobraºevalna matematika Pisni izpit pri predmetu K

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in ra unalni²tvo Izobraºevalna matematika Pisni izpit pri predmetu K 31. januar 2014 1. [25] V kino dvorano z 10 vrstami po 10 o²tevil enih sedeºev vstopi 100 ljudi. Od tega je 40 deklet in 60 fantov. Na koliko na inov se lahko posedejo, (a) e ni nobenih omejitev? (b) e

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Pogojni stavek Pogojni (if) stavek Tip bool Primerjanje Uranič Srečo If stavek Vsi dosedanji programi so se izvajali zaporedoma, ni bilo nobenih vejitev Program razvejimo na osnovi odločitev pogojnega

Prikaži več

Microsoft Word - N doc

Microsoft Word - N doc Š i f r a u ~ e n c a/-k e : Dr`avni izpitni center *N05140131* REDNI ROK MATEMATIKA PISNI PREIZKUS Ponedeljek, 9.maj 005 / 60 minut Dovoljeno gradivo in pripomo~ki: u~enec prinese s seboj modro ali ~rno

Prikaži več

Microsoft Word - N _moderacija.docx

Microsoft Word - N _moderacija.docx 2 N151-401-2-2 SPLOŠNA NAVODILA Prosimo, da moderirano različico navodil za vrednotenje dosledno upoštevate. Če učenec pravilno reši nalogo na svoj način (ki je matematično korekten) in je to razvidno

Prikaži več

Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvan

Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvan Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvantnih celičnih avtomatov SEMINARSKA NALOGA Univerzitetna

Prikaži več

Prostor

Prostor 8 Prostor Dolžina Podobni trikotniki Pravokotni trikotnik Krog, lok in kot Kotna razmerja Triangulacija Splošni trikotnik Zemljemerstvo Ploščina Prostornina Velikost Zemlje Do nebesnih teles Sončni sistem

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev U K 20 P K U P M 2 0 1 2 12 M OBLIKOVANJE POJMA ŠTEVILO PRI OTROKU V 1. RAZREDU Sonja Flere, Mladen Kopasid Konferenca o učenju in poučevanju matematike, M a r i b o r, 2 3. i n 2 4. avgusta 2 0 1 2 Oblikovanje

Prikaži več

EKVITABILNE PARTICIJE IN TOEPLITZOVE MATRIKE Aleksandar Jurišić Politehnika Nova Gorica in IMFM Vipavska 13, p.p. 301, Nova Gorica Slovenija Štefko Mi

EKVITABILNE PARTICIJE IN TOEPLITZOVE MATRIKE Aleksandar Jurišić Politehnika Nova Gorica in IMFM Vipavska 13, p.p. 301, Nova Gorica Slovenija Štefko Mi EKVITABILNE PARTICIJE IN TOEPLITZOVE MATRIKE Aleksandar Jurišić Politehnika Nova Gorica in IMFM Vipavska 13, p.p. 301, Nova Gorica Slovenija Štefko Miklavič 30. okt. 2003 Math. Subj. Class. (2000): 05E{20,

Prikaži več

Prirocnik2.indd

Prirocnik2.indd Priročnik celostne grafi čne podobe podjetja Kemofarmacija d.d. Uvod Pravilna in dosledna uporaba podobe blagovne znamke je zelo pomembna, saj je le-ta najpomembnejši element vizualne komunikacije. Ob

Prikaži več

Microsoft PowerPoint _12_15-11_predavanje(1_00)-IR-pdf

Microsoft PowerPoint _12_15-11_predavanje(1_00)-IR-pdf uporaba for zanke i iz korak > 0 oblika zanke: for i iz : korak : ik NE i ik DA stavek1 stavek2 stavekn stavek1 stavek2 stavekn end i i + korak I&: P-XI/1/17 uporaba for zanke i iz korak < 0 oblika zanke:

Prikaži več

Microsoft Word - UN_Opisna-geometrija

Microsoft Word - UN_Opisna-geometrija UČNI NAČRT OPISNA GEOMETRIJA Tehniška gimnazija Izbirni strokovni predmet (210 ur) UČNI NAČRT OPISNA GEOMETRIJA Gimnazija; tehniška gimnazija Izbirni strokovni predmet (210 ur) Predmetna komisija: dr.

Prikaži več

Zavezanec za davek: Davčna številka:. Priloga 8 PODATKI V ZVEZI Z OLAJŠAVO ZA ZAPOSLOVANJE po 55.b, 56. in 57. členu ZDDPO-2 Za obdobje od do PODATKI

Zavezanec za davek: Davčna številka:. Priloga 8 PODATKI V ZVEZI Z OLAJŠAVO ZA ZAPOSLOVANJE po 55.b, 56. in 57. členu ZDDPO-2 Za obdobje od do PODATKI Zavezanec za davek: Davčna številka:. Priloga 8 PODATKI V ZVEZI Z OLAJŠAVO ZA ZAPOSLOVANJE po.b, 6. in 7. členu ZDDPO- Za obdobje od do PODATKI POD ZAP. ŠT..0,. IN.8 OBRAČUNA PREGLEDNICA A: Podatki v zvezi

Prikaži več

Matematika II (UN) 1. kolokvij (13. april 2012) RE ITVE Naloga 1 (25 to k) Dana je linearna preslikava s predpisom τ( x) = A x A 1 x, kjer je A

Matematika II (UN) 1. kolokvij (13. april 2012) RE ITVE Naloga 1 (25 to k) Dana je linearna preslikava s predpisom τ( x) = A x A 1 x, kjer je A Matematika II (UN) 1 kolokvij (13 april 01) RE ITVE Naloga 1 (5 to k) Dana je linearna preslikava s predpisom τ( x) = A x A 1 x, kjer je 0 1 1 A = 1, 1 A 1 pa je inverzna matrika matrike A a) Poi² ite

Prikaži več

1. RAZRED 1 x A4 črtan zvezek 11 mm razmik med vrsticami (tip: tako lahko) - SLJ 1 x A4 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) - SPO 1 x A5 brezčrtni zvez

1. RAZRED 1 x A4 črtan zvezek 11 mm razmik med vrsticami (tip: tako lahko) - SLJ 1 x A4 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) - SPO 1 x A5 brezčrtni zvez 1. RAZRED 1 x A4 črtan zvezek 11 mm razmik med vrsticami (tip: tako lahko) - SLJ 1 x A4 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) - SPO 1 x A5 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) GUM (glasbena umetnost) 1 x A5

Prikaži več

Albert Einstein in teorija relativnosti

Albert Einstein in teorija relativnosti Albert Einstein in teorija relativnosti Rojen 14. marca 1879 v judovski družini v Ulmu, odraščal pa je v Münchnu Obiskoval je katoliško osnovno šolo, na materino željo se je učil igrati violino Pri 15

Prikaži več

N

N Državni izpitni center *N15164132* 9. razred TEHNIKA IN TEHNOLOGIJA Ponedeljek, 11. maj 2015 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA 9. razred RIC 2015 2 N151-641-3-2 SPLOŠNA NAVODILA Prosimo,

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17178111* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 1 Četrtek, 1. junij 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

Poglavje 1 Kinematika in dinamika 1.1 Premočrtno gibanje Rešene naloge 1. Točka se giblje premočrtno po osi x. V času od 0 do t 1 se giblje s ko

Poglavje 1 Kinematika in dinamika 1.1 Premočrtno gibanje Rešene naloge 1. Točka se giblje premočrtno po osi x. V času od 0 do t 1 se giblje s ko Poglavje 1 Kinematika in dinamika 1.1 Premočrtno gibanje 1.1.1 Rešene naloge 1. Točka se giblje premočrtno po osi x. V času od 0 do t 1 se giblje s konstantno brzino v 1, v času od t 1 do t 2 enakomerno

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

COBISS3/Medknjižnična izposoja

COBISS3/Medknjižnična izposoja 3/Medknjižnična izposoja 2.2 KATALOG Katalog nam omogoča: iskanje gradiva prikaz izbranih bibliografskih zapisov ali pripadajočih podatkov o zalogi iz lokalne baze podatkov v formatu COMARC vpogled v stanje

Prikaži več

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o 7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor ovrednoten z 2 točkama; če ni obkrožen noben odgovor

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - IPPU-V2.ppt

Microsoft PowerPoint - IPPU-V2.ppt Informatizacija poslovnih procesov v upravi VAJA 2 Procesni pogled Diagram aktivnosti IPPU vaja 2; stran: 1 Fakulteta za upravo, 2006/07 Procesni pogled Je osnova za razvoj programov Prikazuje algoritme

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2 r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2  r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način] STANDARDI ZNANJA PO PREDMETIH IN KRITERIJI OCENJEVANJA 2. razred SLOVENŠČINA 1 KRITERIJI OCENJEVANJA PRI SLOVENŠČINI POSLUŠANJE -Poslušanje umetnostnega besedilo, določanja dogajalnega prostora in časa,

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M15178112* SPOMLNSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 Četrtek, 4. junij 2015 / 90 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero ali

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

N

N Državni izpitni center *N13164132* REDNI ROK 3. obdobje TEHNIKA IN TEHNOLOGIJA Torek, 14. maj 2013 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NAIONALNO PREVERJANJE ZNANJA ob koncu 3. obdobja RI 2013 2 N131-641-3-2 SPLOŠNA

Prikaži več