7 USODNIH NAPAK PRI INTERNIH IZOBRAŽEVANJIH Dr. Sara Brezigar Akademija Panta Rei, Uspeh d.o.o., Stegne 21c, 1000 Ljubljana, tel.: , e-poš

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "7 USODNIH NAPAK PRI INTERNIH IZOBRAŽEVANJIH Dr. Sara Brezigar Akademija Panta Rei, Uspeh d.o.o., Stegne 21c, 1000 Ljubljana, tel.: , e-poš"

Transkripcija

1

2 7 USODNIH NAPAK PRI INTERNIH IZOBRAŽEVANJIH Dr. Sara Brezigar

3 V hitro spreminjajočem se svetu je stalno izobraževanje in izpopolnjevanje nuja, da sploh preživiš. Tega se zavedamo posamezniki in tega se zavedajo tudi podjetja. Vendar vsako izobraževanje je lahko bolj ali manj primerno, bolj ali manj uspešno in bolj ali manj (finančno) smiselno. Kot raziskovalka, svetovalka in predavateljica opažam, kako podjetja na tem področju iz leta v leto ponavljajo ene in iste napake. In pri tem se ne zavedajo, koliko jih stanejo. Na naslednjih straneh boste lahko prebrali 7 najpogostejših napak pri izvedbi internih izobraževanj. Z željo, da bi izobraževanja sodelavcev v prihodnje izvajali tako, da bodo maksimalno učinkovita, vam želim prijetno branje. Lep pozdrav, dr. Sara Brezigar, so-ustanoviteljica Akademije Panta Rei Doc. dr. Sara Brezigar je strokovnjakinja s področja strateškega upravljanja s človeškimi viri. Magistrirala je na London School of Economics, ki je vrhunska evropska ustanova na področju upravljanja s človeškimi viri in sodelovala pri svetovalnih projektih za številna slovenska in tuja podjetja. Za coaching in strateško svetovanje jo najemajo predvsem direktorji, ki bi radi svoja podjetja pripeljali na višjo stopnjo. Njena znanja in način razmišljanja na področju kadrovske strategije so neprecenljiva za vsakega vodjo, ki bi rad od svojih ljudi dobil kar največ. Znana je kot odlična predavateljica, ki v svojih nastopih preseneča z dinamičnostjo in svežino pristopa, in avtorica številnih člankov. Sara Brezigar je soustanoviteljica Akademije Panta Rei, predavateljica na magistrskem programu Izobraževanje odraslih in razvoj kariere (Pedagoška fakulteta, Univerza na Primorskem), raziskovalka na Inštitutu za narodnostna vprašanja, predsednica upravnega odbora Slovenskega raziskovalnega inštituta in soustanoviteljica spletnega portala za izobraževanje na področju mehkih znanj

4 Večja podjetja z zajetnim proračunom za izobraževanje se večkrat odločajo o tem, ali bodo izobraževala večino zaposlenih ali zgolj del delovne sile. Večkrat opažam, da se slovenska podjetja brez nekih racionalnih razlogov na tem področju poslužujejo uravnilovke in težijo k temu, da v proces izobraževanja vključijo kar se da širok del delovne sile. Včasih se mi celo zdi, da to čutijo kot nekakšno moralno dolžnost. Vendar je to dvorezni meč. Takšno razpršeno izobraževanje je precej podobno svetilki, ki jo prižgemo: porabi ogromno energije, njen učinek pa je neverjetno majhen v primerjavi s tem, kar bi dosegli, če bi to energijo usmerili v eno točko kot laser. Vsi imamo npr. doma celo kopico 20 vatnih žarnic. Verjetno jih imamo vsaj 5 že v dnevni sobi. Ali ste vedeli, da če svetlobo ene same od teh žarnic usmerimo v eno točko (kot laser), lahko z njo počimo balon, ki stoji 10 m stran? Zdi se neverjetno, vendar drži. Fizika ne laže. Fokus neverjetno povečuje učinek energije, ki jo sprostimo. Nič drugače ni pri izobraževanju. Učinki izobraževanja so za podjetje bistveno boljši, če naše vire usmerimo kot lasersko svetlobo. Če so naša sredstva za izobraževanje omejena, je bolje, da jih usmerimo tja, kjer predvidevamo, da bodo imela največji učinek. Torej: pozabimo na uravnilovko in naredimo izbor kadrov, za katere ocenjujemo, da se vanje»splača«vlagati. Tja vlagajmo več, kot bi sicer, da bomo od»vložka«tudi imeli bistveno več.

5 Vsak večji kolektiv se sooča s pojavom t.i. mrtvih konjev: to so ljudje, ki so nemotivirani, leni, se jim ne da delati, delajo na minimumu svojih zmožnosti ali ravno toliko, da jih ne odpustimo. Razlogi za takšen njihov pristop do dela so lahko različni. Kristalno jasno pa je, da jih ne bomo odpravili s tem, da jih pošljemo na izobraževanje. Če vodja, ki naj bi se z njimi ukvarjal na dnevni ali tedenski ravni, tega pristopa do dela ne uspe spremeniti, potem prav gotovo to ne bo uspelo niti izvajalcu izobraževanja. S tem, ko jih vključimo v izobraževalni proces, pa v bistvu zmanjšujemo pozitivne učinke izobraževanja na druge udeležence, saj jih negativna energija mrtvih konj, njihova brezvoljnost in njihovi konstantni ugovori, zavirajo pri napredku, ambicijah in ciljih. Torej: Problema mrtvih konj ne rešujemo z izobraževanjem. Rešujemo ga z vodenjem ali odpuščanjem. Če mrtvega konja pošljemo na izobraževanje, smrdi izvajalcu in predvsem drugim udeležencem. Kako naj bi tak odbojen»parfum«pomagal k večji učinkovitosti izobraževanja?

6 Podjetja se odločanja o izobraževanju večkrat lotevajo tako, da se dogovorijo, katere vsebine bi radi obdelali. Tako nabor vsebin (navadno v par stavkih) pošljejo potencialnim ponudnikom izobraževanj. In kaj je narobe s tem pristopom? Vsaka opica lahko vzame spisek vsebin, ki jih želite obravnavati, in pripravi program na osnovi treh knjig, ki jih je prebrala prejšnji teden. In če ima vsaj nekaj retoričnih sposobnosti, bodo udeleženci z njo zadovoljni. Saj so bile knjige vendar dobro napisane!!! Naj vam z resnično zgodbo pojasnim, kako se takšno izobraževanje odraža pri vašem poslovanju. Meni in številnim drugim potrošnikom se je pripetila pred leti pri večjem trgovcu v Sloveniji. Pri trgovcu so ugotovili, da bi bilo dobro, če bi bile prodajalke do strank prijaznejše. Zato so najeli izvajalca izobraževanj, ki je prodajalkam postavil merila, kako naj se obnašajo s strankami, in jih o tem tudi izobrazil. Blagajničarke je tako npr. naučil, da morajo vsako stranko pozdraviti. In res, blagajničarke so to začele izvajati in vsako stranko pozdravile z»dober dan«in ob koncu transakcije z»nasvidenje«. Po zaključku cikla izobraževanj je trgovec ugotovil, da blagajničarke res pozdravijo, vendar je bil učinek njihovega»dober dan«bolj podoben lajanju kot prijaznemu pozdravljanju. Zato je priredil nov cikel izobraževanj. Rezultati so bili zame kot kupca - strašljivi. Blagajničarke so naučili, da se je treba ob pozdravu tudi nasmehniti. To je v praksi izpadlo tako, da je blagajničarka za par sekund pokazala zobe, rekla dober dan in potem za naslednjih 5 minut jezno gledala v blagajno. Na koncu pa ponovila vajo. Še zdaj me spreletava srh, ko se spomnim tistih tigrovskih nasmehov Po tem ciklu izobraževanj je trgovec ugotovil, da je takšno izobraževanje nesmiselno zapravljanje denarja, se znebil izvajalca in sredstva preusmeril nekam drugam. Na olajšanje vseh nas kupcev, ki smo potem lahko spet mirno hodili v trgovino, brez bojazni, da bi nas napadla zverina Zakaj pa je bilo to izobraževanje neuspešno? Odgovor je preprost: trgovec je sam ugotovil, da mora izboljšati odnose s strankami in izvajalcu predočil seznam tematik, ki naj jih obravnava na izobraževanju.

7 Če bi namesto tega izvajalcu predstavil probleme, ki jih imajo v podjetju (blagajničarke prihajajo v konflikt s strankami, raziskave o mnenju strank kažejo, da le-te niso zadovoljne z odnosom, ipd.), in rezultate, ki jih želijo doseči, potem bi se usposobljen izvajalec lotil izobraževanja z drugačnimi vsebinami in pristopi. Ki bi pripeljali do želenih rezultatov. Morda bi izvajalec celo predlagal, naj izobrazijo najprej vodje in šele kasneje prodajalke. Torej: Izvajalcem ne pošiljajte nabora vsebin za izobraževanje. Pripravite jim nabor problemov, ki jih imate, in rezultatov, ki jih želite doseči. Strokovnost in usposobljenost izvajalca pa ocenjujte po njegovi analizi stanja, in po tem, kako bo utemeljil metodologijo in vsebine, ki vam jih predlaga. Zapomnite si: vsaka opica lahko vzame spisek vsebin in pripravi program, s katerim bodo udeleženci zadovoljni. Le strokovnjak pa bo znal izluščiti problem ter vam predlagal vsebino in metodologijo, s katerima ga boste rešili.

8 Podjetja se o vsebinah izobraževanja pogosto odločajo na osnovi tega, kar so že imeli, in izvajalcu povedo, da želijo»nekaj drugega«. Neko svežo vsebino. Med vrsticami zato, da se udeleženci ne bodo pritoževali, da to so že vse slišali in že vse vedo. Pristop me zelo spominja na otroka, ki želi vedno znova neko novo igračko. Kaj mu bo le-ta koristila, pa je zanj postranskega pomena. Prav tako se otrok ne vpraša, ali je izkoristil vse možnosti igre s tisto, ki jo je prejel prejšnji teden. Vendar otroci so pač otroci in to vsi razumemo. Manj razumljivo pa je, zakaj se podjetja na isti način odločajo o izobraževanju in sicer po mnenju sodelavcev, ki so na področju poznavanja metod učenja odraslih prav tako»otroci«.»mojstrstvo ni v tem, da delaš 4000 različnih stvari, temveč da delaš 12 stvari odlično.«tako je rekel Chet Holmes, ki je za poslovnega partnerja Warrena Buffeta vodil 9 podjetij in v čisto vseh v roku 18 mesecev podvojil prodajo. (Pozneje je postal znan kot svetovalec za 1 mio $, saj takšni so bili njegovi honorarji, ko je svetoval 60 izmed Fortune 500 podjetij torej največjim podjetjem na svetu.) Kaj je s tem želel povedati Chet Holmes? Da sodelavcev ni smiselno izobraževati o milijon različnih zadevah, temveč da se je potrebno osredotočiti na tista znanja in veščine, ki so ključni za uspeh. In te je treba guliti v nedogled, dokler niso sodelavci»mojstri«v njih. Vendar ne»mojstri«v tem, da poznajo koncepte (beri so že bili na enem takem izobraževanju), temveč mojstri v njihovi implementaciji dejanskem izvajanju. Ko se prvič udeležimo nekega izobraževanja in spoznamo koncepte, se po dveh dneh spomnimo morda samo še 70 % tega, kar smo slišali. Po treh tednih morda 20 %. In v prakso spravimo morda 10 %. Kolikokrat bi morali torej opraviti popolnoma enako izobraževanje, da bi dojeli in spravili v prakso vsaj dobršen del tega, kar smo slišali? Chet pravi, da vsaj 3x. Torej: Pri izobraževanjih ponavljajte iste vsebine in dosezite mojstrskost svoje ekipe na področjih, ki so za vas ključna. Zavedajte se, da so vaši sodelavci na področju

9 poznavanja izobraževanja odraslih kot otroci: če bi jim dali možnost, bi si vsak dan kupili vsaj dve novi igrači, kar pa ne bi bistveno pripomoglo k temu, da se dobro razvijajo. Zato jim pojasnite krivuljo učenja in od njih zahtevajte odličnost na področjih, ki so ključna za uspeh vašega podjetja.

10 Uporaba skritih kupcev (mistery shopping) je postala v zadnjem desetletju zelo moderna. Še posebej, ko je treba preveriti, kako se prodajniki ali referenti obnašajo, ko so v stiku s stranko. V osnovi podjetja uporabljajo skrite kupce za ugotavljanje, kako jih doživljajo stranke. Vendar vedno pogosteje opažam, da se te metode podjetja poslužujejo tudi kot edine ali ključne metode za ugotavljanje potreb po izobraževanju ali celo za ocenjevanje učinkovitosti le-tega. Ta pristop me spominja na tisto vprašanje dr. House-a v istoimenski nanizanki:»zjutraj se zbudiš, stenska barva se kruši, tvojih zaves ni več in voda vre. S katerim problemom se začneš ukvarjati najprej?«odgovor:»nobenim.zakaj?ker stavba gori!!!«ali drugače: blagajničarka ne pozdravi, blagajničarka se ne nasmehne, blagajničarka ni prijazna s strankami. S katerim problemom se začnemo ukvarjati naprej? Nobenim. Blagajničarka ne razume, odkod prihaja njena plača in zakaj podjetje sploh potrebuje stranke. Z metodo skritih kupcev ugotavljamo simptome, ne bolezni. Ta metoda nam pove, kaj ljudje počnejo narobe, vendar nam ne pove nič o tem, zakaj to počnejo. Če želimo spremeniti obnašanje ljudi (in z njim izboljšati naše poslovne rezultate), potrebujemo vedeti»zakaj«se nekaj dogaja, ne samo»kaj«se dogaja. Torej: Metoda skritega kupca ni vsemogočna in vse-uporabna metoda. Zavedajte se, da vam razkrije zgolj simptome, ne pa bolezni, s katero se spopada vaša organizacija. Pove vam, kaj vaši sodelavci počnejo narobe, ne pa zakaj. Izobraževanje, ki se ukvarja s simptomi in ne z vzroki vaše bolezni, je enako učinkovito kot zdravljenje simptomov. Kako to (ne) deluje, pa v praksi vemo prav vsi.

11 To je verjetno največja zmota, kar jih obstaja na področju internih izobraževanj. Zdravorazumsko prepričanje, da je prilagojeno izobraževanje najboljša izbira, spodkopavajo številne raziskave, ki vedno znova dokazujejo nasprotno: največje koristi prinašajo izobraževanja, ki udeležencem omogočajo vpogled v to, kako se določeni zadevi streže v drugih panogah. Šele takšno izobraževanje lahko prinese do nekega premika v panogi in omogoči inovacije v ponudbi, prodajnem procesu, izvedbi storitve, ipd. Šele takšno izobraževanje ti omogoči, da se poslužiš pristopa, ki ga tvoji konkurenti ne uporabljajo. Če podjetje vztraja pri tem, da mora biti izobraževanje prilagojeno njihovi panogi, potem v bistvu svoje sodelavce uči samo to, kako naj kopirajo konkurenco. Ali resnično mislite, da je kopiranje konkurence prava pot zato, da jo premagamo? V nasprotju pa so podjetja, ki se učijo od drugih panog in v svojo panogo prinašajo novosti, vodilni v svoji panogi.»inovacija je tisto, po čemer se voditelj razlikuje od sledilca«, je rekel Steve Jobs. Torej: nikoli ne zahtevajte, naj bo izobraževanje prilagojeno vaši panogi in nikoli se ne učite zgolj iz tega, kar počne vaša konkurenca ali kar počnejo podjetja, ki so vam sorodna. Tem bolj izobražen je kader, ki ga izobražujete, tem bolj naj bo izobraževanje raznoliko, naj prinaša sveža znanja iz drugih panog, ki lahko vašemu podjetju pomagajo do tistega»koraka«pred konkurenco.

12 Sprehodite se po internetu in poglejte najbolj uspešne akterje v izobraževalni panogi na svetu. Hitro boste ugotovili, da obstajata dve kategoriji ponudnikov storitev: tisti, ki organizirajo dogodke. In tisti, ki izvajajo izobraževanja. Prvi imajo veliko različnih dogodkov, na katerih predava veliko različnih predavateljev. Drugi imajo malo različnih dogodkov in programov. Ponavljajo iste dogodke ter programe (ki jih seveda izboljšujejo in dodeljujejo) vsako leto ali večkrat na leto, in spreminjajo zgolj lokacijo. Primer? Anthony Robbins ima samo en motivacijski seminar Unleash the Power Within. In tega izvaja že vsaj 15 let. Njegovo podjetje, ki je eno izmed največjih akterjev na področju izvajanja izobraževanj na svetu, izvaja manj kot 10 izobraževalnih programov. Zakaj je temu tako? Odgovor je preprost. Če izvajaš ogromno programov, le-ti ne morejo biti odlični. Zato, da je nek program odličen da prinaša odlične rezultate, so potrebna leta in leta piljenja in nadgrajevanja. Vsako zgodbo, vsako vajo, vsako prosojnico, vsak koncept, vsako simulacijo in igro je treba v program ustaviti premišljeno, spremljati odzive udeležencev, testirati učinek in izboljševati. To traja veliko časa. Zato izobraževanja, ki so»custom made«(prilagojena) za določeno podjetje in celo sestavljena na osnovi seznama vsebin, ki jih podjetje predoči izvajalcu, ne morejo biti nikoli tako učinkovita kot tista, ki jih izvajalci razvijajo in pilijo leta in leta. Torej: ko izbirate izobraževanja, izbirajte vedno med standardnimi izobraževanji, ki jih imajo izvajalci in ohranite prilagoditve vašim potrebam na minimum-u. Nikoli, res nikoli pa ne prosite izvajalcev, da vam pripravljajo izobraževanja na osnovi vsebin, ki jih vi želite obravnavati. Ta izobraževanja ne morejo po kakovosti in učinku konkurirati tistim, ki jih izvajalci pilijo in izvajajo leta in leta. Izvajalec, ki pripravlja izobraževanja, ki so prilagojena glede na vaše potrebe, bo lahko pripravil dobrega. Izvajalec, ki ima standardno izobraževanje, ki odgovarja vašim potrebam, bo pripravil odličnega. Takšnega, ki bo imelo najboljši učinek. Vaja dela mojstra, pravijo. To velja tako za vas, kot tudi za izvajalce.

13 Živalski vrt Ljubljana ( ni potrebno posebej predstavljati, mag. Zdenka Barbara Ban Fischinger pa je od leta 2004 njegova direktorica. Živalski vrtovi so bili dolga desetletja»galerije živih slik«, v zadnjih letih pa so morali svojo vlogo bistveno spremeniti. Postali so najpomembnejši prenašalec naravovarstvene misli, ki pa mora ostati poslovno uspešen in zato privlačen za vse bolj zahtevne obiskovalce ter konkurenčen vse bolj pestri ponudbi drugih zabavnih vsebin. Ko sem pred nekaj več kot desetletjem prevzela vodenje živalskega vrta, je bilo v njem gospodarsko stanje izredno slabo in trend je vodil še navzdol. Splošno prepričanje je bilo, da marketing ni potreben, saj je živalski vrt javni zavod. Zato je bil že za minimalno raven poslovanja potreben relativno velik delež sofinanciranja s strani ustanovitelja-mesta Ljubljana. Za obrat v pozitivno smer je bil zato najprej potreben obrat miselnosti. Živalski vrt ne obstaja zaradi živali, temveč zaradi ljudi! Ljudem pa več ne zadostuje izkušnja le videti živali, temveč želijo bližnje srečanje, doživetje, zgodbe. Predstavljanje naše nove ponudbe v javnosti je obsegalo uvedbo novih doživljajskih produktov: prikazovanja treninga živali, praznovanja rojstnega dne za otroke, nočnih taborjenj, tematskega dneva čarovnic, Božične zgodbe, možnosti preizkusiti se v vlogi oskrbnika za en dan, foto safarija s tečajem fotografiranja, letnih vstopnic, spletne strani, facebooka, spletnih kamer, mobilnih aplikacij itd. Vsega, kar sodobno javnost zanima in privlači, posebnost in prednost živalskega vrta pa je, da lahko v te dejavnosti vključuje živali. Z novim pristopom ter preko novih možnosti in tehnologij smo lahko nagovorili občutno večji krog javnosti. Število obiskovalcev se je postopoma začelo povečevati in ljudje so se z veseljem udeleževali tudi novih aktivnosti, ki so bile tržno naravnane. Tako smo več kot podvojili prihodke, ki prej niso zadostovali niti za pokrivanje tekočih stroškov. Z njimi in s pomočjo sponzorskih sredstev, ki jih prej tudi ni bilo, smo se, kljub sočasnemu zniževanju deleža finansiranja iz javnih sredstev, postopno lahko lotili obnavljanja vrta. Z novostmi smo bistveno izboljšali bivalne pogoje živali, začeli kupovati zanje najkvalitetnejšo hrano, podvojili število zaposlenih in z dodatnim izobraževanjem v tujini znatno dvignili njihovo

14 strokovno usposobljenost ter s tem zadostili vse višjim zahtevam javnosti za doživljanje drugačnega srečanja z živalmi. Ker niti sama niti moji sodelavci (po izobrazbi biologi, veterinarji, zootehnologi) prej nismo imeli izkušenj s tovrstnim vodenjem živalskega vrta, so bila prva izobraževanja v okviru Akademije Panta Rei ključna pri prehodu od točke, ko smo si le predstavljali, kaj bi radi dosegli, do točke, ko smo se naučili načrtovati tudi pot, kako naj svoje ideje uresničimo. Neprecenljiva je bila tudi podpora pri utrjevanju samozavesti in prepričanja, da smo na pravi poti, čeprav orjemo ledino. Mislim, da so takšni tečaji, kot jih nudi Akademija Panta Rei najbolj dragoceni ravno zaradi tega. Pomagajo prehoditi pot od vizije do njene uspešne izvedbe. Prav tu pa leži ločnica med uspehom in neuspehom, kajne?

15

16

V hitro spreminjajočem se svetu je stalno izobraževanje in izpopolnjevanje nuja, da sploh preživiš. Tega se zavedamo posamezniki in tega se zavedajo t

V hitro spreminjajočem se svetu je stalno izobraževanje in izpopolnjevanje nuja, da sploh preživiš. Tega se zavedamo posamezniki in tega se zavedajo t V hitro spreminjajočem se svetu je stalno izobraževanje in izpopolnjevanje nuja, da sploh preživiš. Tega se zavedamo posamezniki in tega se zavedajo tudi podjetja. Vendar vsako izobraževanje je lahko bolj

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 VSEŽIVLJENJSKO UČENJE ZAPOSLENIH, KOMPETENČNI CENTRI N KAKO DO NOVIH DELOVNIH MEST DAMJANA KOŠIR Generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev SKLOP 1: EKONOMIKA KMETIJSKEGA GOSPODARSTVA Upravljanje kmetijskih gospodarstev Tomaž Cör, KGZS Zavod KR Vsem značilnostim kmetijstva mora biti prilagojeno tudi upravljanje kmetij. Ker gre pri tem za gospodarsko

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 S&TLabs Innovations mag. Damjan Kosec, S&T Slovenija d.d. marec 2013 S&TLabs Laboratorij za inovacije in razvoj spletnih in mobilnih informacijskih rešitev Kako boste spremenili svoj poslovni model na

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru Pedagoška fakulteta VLOGA UČITELJA Avtor: M. Š. Datum: 23.11.2010 Smer: razredni pouk POVZETEK Učitelj je strokovnjak na svojem področju, didaktično usposobljen, ima psihološka znanja

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PREDSTAVITEV FORMALNIH OPRAVIL PRI USPOSBLJANJU PROSTOVOLJNIH GASILCEV EVIDENCE: - Razpis izobraževanj OGZ Ptuj 2016/2017 - Formalna prijava preko Vulkana ( prijavijo PGD preko testa za usposabljanje)

Prikaži več

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc 1 FINANČNI NAČRT ŠTUDENTSKEGA SVETA UNIVERZE V LJUBLJANI ZA LETO 2009, ki ga je Študentski svet Univerze v Ljubljani sprejel na seji dne 14. 1. 2009 in ga pošilja Upravnemu odboru Univerze v Ljubljani

Prikaži več

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo učbenik in delovni zvezek, ki sta obvezna učna pripomočka

Prikaži več

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna vsebina: Ustno seštevanje in odštevanje do 20 sprehodom

Prikaži več

Kako dolgo čakati na dolžnika, preden ga damo v izterjavo 14.06.2016 22:30 Finance 114/2016 0 Intervju: Leon Zalar, direktor družbe za izterjavo Pro Kolekt Vedno se trudimo prevaliti strošek izterjave

Prikaži več

20. andragoški kolokvij

20. andragoški kolokvij 21. andragoški kolokvij in sklepni dogodek projekta EPUO Neformalno izobraževanje odraslih kot strategija odzivanja na spremembe 3. in 4. oktober 2017 Stavba Vertikala (Pipistrel Vertical Solutions), Vipavska

Prikaži več

PARTNER PROGRAM POSLOVANJE 2.0

PARTNER PROGRAM POSLOVANJE 2.0 PARTNER PROGRAM POSLOVANJE 2.0 O PROGRAMU Partner program Poslovanje 2.0 deluje pod okriljem Ljubljanske borze d. d. in je namenjen vsem ambicioznim podjetnikom, managerjem in lastnikom, ki stremijo k

Prikaži več

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO 23. in 24. oktober, Kongresni center Habakuk, Maribor RAZVOJNI KORAKI DO LETA 2020 IN NAPREJ VIDIK ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Andrej Sotošek, Andragoški center Slovenije Vsebina predstavitve Ključni

Prikaži več

VINSKI SVETOVALEC SOMMELIER SLOVENIJE Pripravil: Edvard Kužner

VINSKI SVETOVALEC SOMMELIER SLOVENIJE Pripravil: Edvard Kužner VINSKI SVETOVALEC SOMMELIER SLOVENIJE Pripravil: Edvard Kužner ETIKA IN MORALA SOMMELIERSKEGA POKLICA Pojem etika in morala uporabljajo v strokovni literaturi dokaj nedosledno. Za uporabo v našem primeru

Prikaži več

Title slide heading 32pt Arial bold, with 48pt line spacing

Title slide heading 32pt Arial bold, with 48pt line spacing Z nadgradnjo programa do novih kupcev, novih trgov Globalne izkušnje Knauf Insulation Jure Šumi Business Development Director O čem bo tekla beseda 1. Korporacija in segmenti/izdelki 2. S spremembami v

Prikaži več

Novo, certificirano izobraževanje "Fit for Export" Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoz

Novo, certificirano izobraževanje Fit for Export Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoz Novo, certificirano izobraževanje "Fit for Export" Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoznavanje sebe: na začetku izobraževanja boste najprej

Prikaži več

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Osnovna šola bratov Letonja telefon/fax: (03) 8965300, 8965304 Šmartno ob Paki 117 e-pošta: os-bl-smartno@guest.arnes.si 3327 Šmartno ob Paki spl. stran: www.ossmartno.si SAMOEVALVACIJSKO POROČILO SODELOVANJE

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev »ŠTUDIJA O IZVEDLJIVOSTI PROJEKTA PRIDELAVE IN PREDELAVE SLADKORNE PESE«Državni svet. 14.11. 2013 Prof. dr. Črtomir Rozman Svetovna proizvodnja sladkorja 123 držav: 80% sladk. Trs, 20 % sladk. Pesa 43

Prikaži več

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Prešerna, Kranj (ponovitev izvedbe 23. oktobra na OE

Prikaži več

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo Naziv programske enote Okolju prijazno vrtnarstvo Program Vrtnarstvo Področje KMETIJSTVO SPLOŠNI DEL Utemeljenost Program usposabljanja za odrasle osebe s področja Vrtnarstva je zasnovan na podlagi povpraševanja

Prikaži več

Aktualni izzivi informacijske družbe

Aktualni izzivi informacijske družbe REPUBLIKA SLOVENIJA www.mvzt.gov.si, e: gp.mvzt@gov.si Kotnikova 38, 1000 Ljubljana t: 01 478 4600, f: 01 478 4719 Aktualni izzivi informacijske družbe Dr. Davorka Šel 29.5.2009 1 Vloga Direktorata za

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišč

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana   Izhodišč 20. november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišča za novo finančno perspektivo 2014-2020 na področju izobraževanja odraslih Mag. Katja Dovžak Partnerski sporazum med Slovenijo in Evropsko komisijo

Prikaži več

EY Slovenija Davčne novice – 10. julij 2019

EY Slovenija Davčne novice – 10. julij 2019 10. julij 2019 EY Slovenija Davčne novice Davčne novice julij V julijski številki Davčnih novic vam pošiljamo pregled zadnjih predlogov za spremembo davčne zakonodaje in predstavljamo predlog uvedbe davka

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

PEDAGOŠKO VODENJE, kot ena od nalog

PEDAGOŠKO  VODENJE, kot ena od nalog Osebni pogled, refleksija in ključne ugotovitve ob koncu leta 2014/2015 Maja Koretič, pomočnica ravnatelja in pedagoška vodja MOJA VLOGA V ENOTI VRTCA Dela in naloge pomočnice ravnatelja za vrtec glede

Prikaži več

give yourself a digital makeover

give  yourself  a digital  makeover Prenos znanja v praksi in projekti pametne vasi prof. dr. Janez Bešter 33. Posvet Javne službe kmetijskega svetovanja, 26.11.2018, Thermana, Laško Načrti in primeri AKIS Od načrtov v izvedbo in praktično

Prikaži več

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarja 2019 v Skladu Viljem Julijan podajamo pobudo za izboljšanje

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA maj 2019, GH Bernardin, Portorož

KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA maj 2019, GH Bernardin, Portorož KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA 2019 16. 18. maj 2019, GH Bernardin, Portorož www.adma.si/kongres 2 ADMA KONGRES www.adma.si/kongres Kongres ADMA bo od 16. do 18. maja 2019 v

Prikaži več

Priprava podatkov za sestavljanje poročil in analiz

Priprava podatkov za sestavljanje poročil in analiz Smiselno urejeni šifranti in podatki za sestavljanje poročil in analiz Predavateljica: mag. Jana Trbižan XXL Konferenca, Ptuj, november 2013 Vsakodnevna zgodba Jaz: Gospa, zakaj tako delate? Toliko drobite

Prikaži več

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 3.7.2017 A8-0249/9 9 Odstavek 9 9. pozdravlja dejstvo, da predlog proračuna za leto 2018 v odgovor na pozive Parlamenta za nadaljevanje pobude za zaposlovanje mladih vsebuje dodatna sredstva za ta program;

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

PPT

PPT Koliko vas stane popust v maloprodaji? Kako privabiti kupce v trgovino in kako si zagotoviti, da se vrnejo? Kakšni so učinki popustov na nakupe? V raziskavah so ugotovili, da se ljudje zaradi popustov

Prikaži več

(Microsoft Word - ANALIZA ANKET_So\236itje_Kr\232ko)

(Microsoft Word - ANALIZA ANKET_So\236itje_Kr\232ko) Splošno o projektu ANALIZA ANKET Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 201 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših

Prikaži več

Knjižica Hiša nepremičnine.cdr

Knjižica Hiša nepremičnine.cdr HIŠA NEPREMIČNINE 1 d.o.o. VAŠ OSEBNI SVETOVALEC Delujemo učinkovito s poštenim in odkritim pristopom v najvišje dobro vseh. Pri prodaji ali nakupu nepremičnin so največkrat skupne želje, interesi in potrebe

Prikaži več

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 2015 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših

Prikaži več

Microsoft Word - Intervju_Lebar_SID_banka

Microsoft Word - Intervju_Lebar_SID_banka INTERVJU: Leon Lebar, direktor oddelka za zavarovanje kreditov in investicij SID banke, d.d. G. Leon Lebar je bil kot gost iz prakse letos povabljen k predmetu Mednarodno poslovanje. Študentom je na primerih

Prikaži več

DMS-Valicon

DMS-Valicon Maja Makovec Brenčič Predsednica Društva za marketing Slovenije in Ekonomska fakuleta Andraž Zorko Partner, Valicon Trženjski monitor je nov kazalnik na slovenskem trgu, ki je nastal v okviru Društva za

Prikaži več

VOZI ME VLAK V DALJAVE

VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V DALJAVE P R O J E K T D R U Ž I N S K E P I S M E N O S T I M O D E R A T O R K A M A G. H E L E N A K R A M P L N I K A Č N A K L O, M A J 2 0 1 8 VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V

Prikaži več

KONTINGENČNI PRISTOP K OBLIKOVANJU SISTEMA STRATEŠKEGA POSLOVODNEGA RAČUNOVODSTVA: EMPIRIČNA PREVERBA V SLOVENSKIH PODJETJIH

KONTINGENČNI PRISTOP K OBLIKOVANJU SISTEMA STRATEŠKEGA POSLOVODNEGA RAČUNOVODSTVA:  EMPIRIČNA PREVERBA V SLOVENSKIH PODJETJIH Temelji poslovodnega računovodstva(1) Uvod v poslovodno računovodstvo (kontroling) Prof. dr. Simon Čadež simon.cadez@ef.uni-lj.si 2 CILJI PREDMETA Opredeliti vlogo managerjev in poslovodnega računovodstva

Prikaži več

Trg proizvodnih dejavnikov

Trg proizvodnih dejavnikov Trg proizvodnih dejavnikov Pregled predavanja Trg proizvodov KONKURENCA Popolna Nepopolna Trg proizvodnih dejavnikov Popolna Individualna k. Panožna k. Povpraševanja Individualna k. Panožna k. Povpraševanja

Prikaži več

Sonniger katalog_2017_DE_ indd

Sonniger katalog_2017_DE_ indd GRELNIKI ZRAKA ZRAČNE ZAVESE ŠT. 1 v Evropi Novo v naši ponudbi NOVA zračna zavesa ŠT. 1 v Evropi SONNIGER JE EVROPSKI DOBAVITELJ INOVATIVNIH, EKOLOŠKIH IN OPTIMALNO PRILAGOJENIH GRELNIKOV ZA INDUSTRIJSKE

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

Gradbeništvo kot Industrija 4.0

Gradbeništvo kot Industrija 4.0 Povzetek: Kot vse druge panoge se mora gradbeništvo modernizirati Industrija 4.0 koncept, ki daje modernizaciji okvir, motivacijo, zagon Industrija 4.0 je stapljanje fizičnega in digitalnega sveta Gradbeništvo

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Upravljanje tveganj nabave VSEBINA predavanj Opredelitev TVEGANJ, njihovih OBLIK in VZROKOV Upravljanje tveganja PRISTOPI in STRATEGIJE upravljanja tveganj METODE ublažitve tveganj Primer analize tveganja.

Prikaži več

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA)

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA) STORYLINE PROJEKT OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - Krašnja) ULICA S TRGOVINAMI Tekst: Marta Per, vodja projekta, učenci v OPB Krašnja, gospa Brigita Rožič Foto: Helena Urbanija, Katarina

Prikaži več

Erasmus+ mag. Robert Marinšek

Erasmus+ mag. Robert Marinšek Erasmus+ mag. Robert Marinšek Program Erasmus+ Uredba št. 1288/2013 (11. dec. 2013) Področje izobraţevanja, usposabljanja, športa in mladine trajanje: 2014 2020 proračun: 14,7 G Pričakovanja: >4 M mobilnosti

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Impletum Trzenje sol Rozman [Samo za branje]

Microsoft PowerPoint - Impletum Trzenje sol Rozman [Samo za branje] Projekt IMPLETUM Uvajanje novih izobraže valnih programov na področju višje ga strokovnega izobraže vanja v obdobju 2008-11 Upravljanje zaposlenih in blagovne znamke (strateška povezava marketinga in HRM

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Akademija upravljanja s človeškimi viri Informativni dan J A S M I N A R I D Z I F R A N J A R I D Z I D R. A L E K S A N D E R Z A D E L P R I M O Ž K O Č A R 0 4. J U L I J, 2 0 0 8 Zakaj HRM Akademija?

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2014, Grand hotel Union Ljubljana Letni posv

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2014, Grand hotel Union Ljubljana   Letni posv 26. november 2014, Grand hotel Union Ljubljana KLJUČNI RAZVOJNI DOSEŽKI IN IZZIVI ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Mag. Andrej Sotošek Raziskave in razvoj 1. Raziskava PIAAC (OECD): rezultati: glavna raziskava

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M18153112* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK FILOZOFIJA Izpitna pola 2 Esej Sreda, 30. maj 2018 / 120 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese

Prikaži več

PROJEKT RAZVOJA MLADIH PERSPEKTIVNIH KADROV V BANKI KOPER D.D. mag. Katja Sabadin, vodja projekta razvoja kadrov v Banki Koper, d.d "Vse organizacije,

PROJEKT RAZVOJA MLADIH PERSPEKTIVNIH KADROV V BANKI KOPER D.D. mag. Katja Sabadin, vodja projekta razvoja kadrov v Banki Koper, d.d Vse organizacije, PROJEKT RAZVOJA MLADIH PERSPEKTIVNIH KADROV V BANKI KOPER D.D. mag. Katja Sabadin, vodja projekta razvoja kadrov v Banki Koper, d.d "Vse organizacije, podjetja in ustanove danes rutinsko zatrjujejo, da

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF UL Pedagoško-andragoški dnevi 2018 25. januar 2018 SVETOVANJE NA PODROČJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA: VLOGA PEDAGOGA IN ANDRAGOGA V VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH INSTITUCIJAH

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Veterinarska fakulteta 5_Navodil MIŠVF Pferdeklinik am Kottenforst http://www.pferdeklinikkottenforst.de/ Nemčija, zvezna dežela Severno PorenjeVestfalija, Blizu krajev Köln in Bonn ter meje z Belgijo.

Prikaži več

Malabsorpcija pri odraslih s cistično fibrozo – izziv za prehransko podporo

Malabsorpcija pri odraslih s cistično fibrozo –  izziv za prehransko podporo Celostna obravnava bolnikov s cistično fibrozo s tranzicijo izzivi po prehodu v odraslo dobo v Sloveniji Barbara Salobir, Izidor Kos 1 Klinični oddelek za pljučne bolezni in alergijo Interna klinika, UKC

Prikaži več

TRG Trg je prostor, kjer se srečujejo ponudniki in povpraševalci, da po določeni ceni izmenjajo določeno količino blaga ali storitev. Vrste trga kraje

TRG Trg je prostor, kjer se srečujejo ponudniki in povpraševalci, da po določeni ceni izmenjajo določeno količino blaga ali storitev. Vrste trga kraje TRG Trg je prostor, kjer se srečujejo ponudniki in povpraševalci, da po določeni ceni izmenjajo določeno količino blaga ali storitev. Vrste trga krajevno lokalni ali krajevni trg osebki so neposredni tekmeci

Prikaži več

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo sta skupaj z dvema dijakoma iz Gimnazije Bežigrad in

Prikaži več

Objavljeno v Našem časopisu št. 408 z dne Na podlagi 7. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 27/02, 110/02 in 15/03), v sklad

Objavljeno v Našem časopisu št. 408 z dne Na podlagi 7. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 27/02, 110/02 in 15/03), v sklad Objavljeno v Našem časopisu št. 408 z dne 30. 9. 2013 Na podlagi 7. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 27/02, 110/02 in 15/03), v skladu z Nacionalnim programom športa v Republiki Sloveniji

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation ENERGETSKO POGODBENIŠTVO (EPC) V JAVNIH STAVBAH Podpora pri izvajanju energetske prenove stavb na lokalni ravni z mehanizmom energetskega pogodbeništva 12.10.2016, LJUBLJANA NIKO NATEK, KSSENA Projekt

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vrtec pri OŠ Polhov Gradec Z ROKO V ROKI OTROCI IN ODRASLI JERICA KREFT, NATAŠA PELJHAN POBUDA Na enem od srečanj ravnateljev in koordinatorjev v okviru Mreže vrtcev/šol Korak za korakom, ki ga organizira

Prikaži več

PRAVILNIK O USPOSABLJANJU IN LICENCIRANJU STROKOVNIH KADROV ODBOJKARSKE ZVEZE SLOVENIJE I. SPLOŠNE DOLOČBE 1. člen (pojem) Pravilnik o usposabljanju i

PRAVILNIK O USPOSABLJANJU IN LICENCIRANJU STROKOVNIH KADROV ODBOJKARSKE ZVEZE SLOVENIJE I. SPLOŠNE DOLOČBE 1. člen (pojem) Pravilnik o usposabljanju i PRAVILNIK O USPOSABLJANJU IN LICENCIRANJU STROKOVNIH KADROV ODBOJKARSKE ZVEZE SLOVENIJE I. SPLOŠNE DOLOČBE 1. člen (pojem) Pravilnik o usposabljanju in licenciranju strokovnih kadrov Odbojkarske zveze

Prikaži več

AKTUALNO: PRIDOBITE CERTIFIKAT Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj podjetja Vabimo vas, da se udeležite treh seminarjev in delavnic z n

AKTUALNO: PRIDOBITE CERTIFIKAT Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj podjetja Vabimo vas, da se udeležite treh seminarjev in delavnic z n AKTUALNO: PRIDOBITE CERTIFIKAT Vodja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj podjetja Vabimo vas, da se udeležite treh seminarjev in delavnic z naslovom Vodenje družbene odgovornosti in trajnostnega

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

Na podlagi 65. člena Akta o ustanovitvi zasebnega vzgojno izobraževalnega zavoda»waldorfska šola Ljubljana«z dne je po predhodni obravnavi

Na podlagi 65. člena Akta o ustanovitvi zasebnega vzgojno izobraževalnega zavoda»waldorfska šola Ljubljana«z dne je po predhodni obravnavi Na podlagi 65. člena Akta o ustanovitvi zasebnega vzgojno izobraževalnega zavoda»waldorfska šola Ljubljana«z dne 13. 7. 2015 je po predhodni obravnavi in potrditvi besedila na pedagoški konferenci zavoda

Prikaži več

AAA

AAA BONITETNO POROČILO ODLIČNOSTI Izdajatelj: BISNODE, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska HLADILNA TEHNIKA MILAN KUMER s.p. Izdano dne 18.6.2018

Prikaži več

AAA

AAA BONITETNO POROČILO ODLIČNOSTI Izdajatelj: BISNODE, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice,

Prikaži več

AAA

AAA BONITETNO POROČILO ODLIČNOSTI Izdajatelj: BISNODE, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska LIBELA ORODJA, Izdelovanje orodij in perforiranje

Prikaži več

POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA IZBOLJŠEVANJE DUŠEVNEGA ZDRAVJA V ŠOLI Regijske in šolske izvedbe v šolskem letu 2014/15 V Ljubljani, september

POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA IZBOLJŠEVANJE DUŠEVNEGA ZDRAVJA V ŠOLI Regijske in šolske izvedbe v šolskem letu 2014/15 V Ljubljani, september POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA IZBOLJŠEVANJE DUŠEVNEGA ZDRAVJA V ŠOLI Regijske in šolske izvedbe v šolskem letu 14/15 V Ljubljani, september 15 1 Kazalo vsebine 1. Uvod... 3 2. Povzetek... 4 3. Analiza

Prikaži več

2017 Seven CORPORATE_IZVOZNI FOCUS_slo

2017 Seven CORPORATE_IZVOZNI FOCUS_slo Izvozni focus 2017 Seven Refractories je podjetje, ki proizvaja materijale za ognjeodporno keramiko. Ustanovljeno je bilo maja 31.maja 2010. Izgraditev hale in postavitev dveh proizvodnih linij smo zaključili

Prikaži več

AAA

AAA BONITETNO POROČILO ODLIČNOSTI Izdajatelj: BISNODE, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska JELE KITT proizvodno podjetje d.o.o. Izdano dne

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M09254121* PSIHOLOGIJ Izpitna pola 1 JESENSKI IZPITNI ROK Petek, 28. avgust 2009 / 20 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE UČNI NAČRT ZA ŠPORTNO VZGOJO - OSNOVNA ŠOLA DR. MARJETA KOVAČ DR. JANKO STREL SPLOŠNI PODATKI Sprejet na 21. seji Strokovnega sveta za splošno izobraževanje dne 12. 11. 1998. Kupite ga lahko v založni

Prikaži več

Microsoft Word - nagrajenci Excellent SME 2017_tisk

Microsoft Word - nagrajenci Excellent SME 2017_tisk Podelitev nagrad imetnikom certifikata Excellent SME za leto 2017 19. junij 2018, kongresni center Brdo pri Kranju Predstavljamo družbe in podjetnike, ki so v letu 2017 dosegle najvišjo bonitetno oceno

Prikaži več

Komisija za Čopove diplome in priznanja pri ZBDS je na svoji seji dne 5

Komisija za Čopove diplome in priznanja pri ZBDS je na svoji seji dne 5 Na podlagi določil 33., 98. in 120. člena Statuta Zveze bibliotekarskih društev Slovenije (v nadaljevanju Zveza) je Občni zbor Zveze na svoji redni seji dne 10. 5. 2011 sprejel PRAVILNIK O PODELJEVANJU

Prikaži več

Plan 2019 in ocena 2018

Plan 2019 in ocena 2018 01 Povzetek poslovnega načrta družbe Luka Koper, d. d., in Skupine Luka Koper za leto 2019 in ocena poslovanja za leto POVZETEK POSLOVNEGA A DRUŽBE, IN SKUPINE LUKA KOPER ZA LETO 2019 IN POSLOVANJA ZA

Prikaži več

Event name or presentation title

Event name or  presentation title Marko Škufca Vodja programa BI, ADD d.o.o. Gorazd Cah Specialist področja Služba za informatiko, DARS d.d. Izziv Rešitev Rezultati... PROCESI + TEHNOLOGIJA + LJUDJE Poslanstvo: s sodobnimi pristopi in

Prikaži več

POKLICNO IZOBRAŽEVANJE IN SPLOŠNA ZNANJA

POKLICNO IZOBRAŽEVANJE IN SPLOŠNA ZNANJA ZAGOTAVLJANJE IN IZBOLJŠEVANJE KAKOVOSTI V PSIU (Usposabljanje timov za kakovost izvajalcev PSIU) Gradivo je nastalo v okviru projekta Finančna podpora nacionalnim referenčnim točkam EQAVET 2017 (Project

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO SE RIMSKA KURIJA PREKO ZAPOVEDANE MOLITVE NORČUJE IZ LASTNIH VERNIKOV IN IZ VSEH NAS, SAJ NAM JE VZELA ORODJE LASTNEGA DOZOREVANJA MOLITEV. JAVNO ZNANIH MOLITVENIH ALTERNATIV V ZAHODNI CIVILIZACIJI

Prikaži več

Porevizijsko poročilo: Popravljalna ukrepa Upravnega sodišča Republike Slovenije

Porevizijsko poročilo: Popravljalna ukrepa Upravnega sodišča Republike Slovenije Porevizijsko poročilo Popravljalna ukrepa Upravnega sodišča Republike Slovenije POSLANSTVO Računsko sodišče pravočasno in objektivno obvešča javnosti o pomembnih razkritjih poslovanja državnih organov

Prikaži več

INDUSTRIJA 4.0: PRILOŽNOSTI DIGITALNE PREOBRAZBE PROCESA RAZVOJA BARV IN PREMAZOV TOMAŽ KERN, BENJAMIN URH, MARJAN SENEGAČNIK, EVA KRHAČ

INDUSTRIJA 4.0:  PRILOŽNOSTI DIGITALNE PREOBRAZBE PROCESA RAZVOJA BARV IN PREMAZOV TOMAŽ KERN, BENJAMIN URH, MARJAN SENEGAČNIK, EVA KRHAČ INDUSTRIJA 4.0: PRILOŽNOSTI DIGITALNE PREOBRAZBE PROCESA RAZVOJA BARV IN PREMAZOV TOMAŽ KERN, BENJAMIN URH, MARJAN SENEGAČNIK, EVA KRHAČ AGENDA IZZIV OZADJE RAZISKAVE POSNETEK STANJA ANALIZA STANJA in

Prikaži več

Prijetno dopoldan v vrtcu

Prijetno dopoldan v vrtcu DOPOLDANSKO DRUŽENJE TREH GENERACIJ V VRTCU (BRALNA DELAVNICA Z USTVARJANJEM) VRTEC PRI OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ DIPL. VZG. VLADKA ŽAJBER PREDNOSTNO PODROČJE VRTCA V 2018/19 GOVORNO JEZIKOVNO Opažamo,

Prikaži več

AAA

AAA BONITETNO POROČILO ODLIČNOSTI Izdajatelj: BISNODE, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska RCM špedicija, gostinstvo, trgovina in proizvodnja

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

Zapisnik 1

Zapisnik 1 Letno poročilo o študentski anketi UP FHŠ za študijsko leto 2014/15 Letno poročilo o rezultatih anketiranja se pripravi skladno s Pravilnikom o izvajanju študentske ankete Univerze na Primorskem in vsebuje:

Prikaži več

03C

03C Državni izpitni center *M14158112* GLASBA Izpitna pola A SPOMLADANSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 15. maj 2014 SPLOŠNA MATURA RIC 2014 2 M141-581-1-2 Navodila za izpolnjevanje ocenjevalnega

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

Moje ugodnosti marec/april Ugodno razvajanje za pomladne dni

Moje ugodnosti marec/april Ugodno razvajanje za pomladne dni Moje ugodnosti marec/april Ugodno razvajanje za pomladne dni www.dm-drogeriemarkt.si www.facebook.com/dmslovenija V S O D E LOVA N J U S za 50 60% popust akademija licenja Naučite se konture kot profesionalke

Prikaži več

AAA

AAA BONITETNO POROČILO ODLIČNOSTI Izdajatelj: BISNODE, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska MULTILINGUAL PRO prevajalska agencija d.o.o. Izdano

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 9 Trzenje bancnih storitev ppt

Microsoft PowerPoint - 9 Trzenje bancnih storitev ppt Trženje bančnih storitev ŠC PET Višja šola Smer ekonomist (modul bančništvo) prosojnice predavanj Jožica Rihter, univ.dipl.ekon E.naslov: jorko.rihter@gmail.com november 2018 1 Načelo tržnosti Oziroma

Prikaži več

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost 1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis 16052016 2. IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnostni razvoj (drugo) 0909 Novi Klasius P bo 0922 Skrb

Prikaži več

POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS Meso drobnice priložnost in izziv 1

POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS Meso drobnice priložnost in izziv 1 POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS 1 Dokument Povezovanje rejcev drobnice na območju LAS je nastal v okviru LEADER projekta Ugotovitev stanja rejcev drobnice

Prikaži več

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite vzorčne strani iz DELOVNIH LISTOV 1 v štirih delih

Prikaži več

Iztok KOSEM in Špela ARHAR HOLDT Trojina, zavod za uporabno slovenistiko ANALIZA BESEDIŠČA IN SKLADNJE V BESEDILIH TESTA BRALNE PISMENO

Iztok KOSEM in Špela ARHAR HOLDT Trojina, zavod za uporabno slovenistiko   ANALIZA BESEDIŠČA IN SKLADNJE V BESEDILIH TESTA BRALNE PISMENO Iztok KOSEM in Špela ARHAR HOLDT Trojina, zavod za uporabno slovenistiko www.trojina.si ANALIZA BESEDIŠČA IN SKLADNJE V BESEDILIH TESTA BRALNE PISMENOSTI PISA 2009 TEMA POROČILA PISA (The Programme for

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več