Slovenska predloga za KE 2001

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Slovenska predloga za KE 2001"

Transkripcija

1 22. posvetovanje "KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINEERING", Maribor, INTELIGENTNA PROMETNA POLITIKA KOT ORODJE ZA IZBOLJŠANJE KVALITETE ŽIVLJENJA V MESTU METODE SPODBUJANJA UPORABE ELEKTRIČNIH VOZIL Teo BUNTA POVZETEK Promet pozitivno vpliva na družbo kot osnovno gonilo gospodarstva. Hkrati pa prometne nesreče, izpusti, zastoji, različni strupeni plini in prašni delci, vplivi na naravo in pokrajino, povzročajo veliko negativnih posledic in stroškov. Električni avtomobili in druga vozila, ki jih poganja energija iz obnovljivih virov, lahko zmanjšajo večino teh negativnih vplivov. Kljub velikim pozitivnim vplivom električnih vozil je dinamika povečanja števila le teh nizka. Vzroki so različni, od visoke cene, kratkega dosega, do premalo informiranosti kupcev. Ob finančnih spodbudah in graditvi večjega števila polnilnih mest je mogoče boljše rezultate doseči tudi z drugačno organizacijo prometa v mestih in ob uporabi različnih mehkih metod motivacije potencialnih uporabnikov takšnih vozil. Večje število električnih in drugih energijsko čistih vozil bo izboljšalo kvaliteto življenja, povečalo konkurenčnost okolja in zmanjšalo energijsko odvisnost družbe. ABSTRACT Traffic positively influence on society as key driver of economy. However traffic accidents, emissions, jams, poison gases, dust particles and negative effects on environment causes lots of negative consequences and expenses. Electric cars and vehicles powered by energy from renewable sources can reduce most of these negative effects. Increase rate of green vehicles is low despite positive impacts of these vehicles. There are many reasons: from high prices, short range to uninformed and unconscious buyers. Beside financial incentives, building more charging points, better results can be achieved with different traffic organizaion in urban environments and use of different soft methods to motivate potential users of these vehicles. Greater number of electric and other clean energy powered vehicles will improve life quality, increase competitiveness of the region and reduce its energy dependency.

2 2 22. posvetovanje "KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINEERING", Maribor, UVOD Promet je gonilo razvoja in gospodarstva, ki po drugi strani negativno vpliva na različne aspekte življenja. Življenjski slog potrošniške družbe si je nemogoče zamisliti brez osebnih avtomobilov, ki so sinonim za svobodo posameznika. Marketinške akcije proizvajalcev avtomobilov nas vzgajajo od rojstva naprej in vplivajo na podzavest. Posledice vse širše motorizacije jemljejo davek v naravi, izražajo se v klimatskih spremembah, ter škodijo zdravju in kvaliteti življenja. Analiza eksternih stroškov prometa v Sloveniji za leto 2010 predstavlja strošek 2.4 milijarde EUR in več, od tega na cestni promet odpade 1.44 do 1.95 milijarde [1]. Večji del stroškov (50% - 55%) odpade na hrup, emisije, klimatske spremembe, stroške v naravi in pokrajini ter stroške v urbanem okolju. Največje škodljive posledice nastajajo v ožjih mestnih jedrih, v katerih je koncentracija vozil na eni strani in število prebivalcev na drugi strani največja. Prisilen umik vozil iz mesta je učinkovit, vendar nepopularen, celo nemogoč ukrep. Prava rešitev je pametna prometna politika v kombinaciji z učinkovitejšim potniškim prevozom ter večjo ponudbo drugih prometnih storitev. 2. ŠKODLJIVE POSLEDICE PROMETA V Sloveniji trenutno samo 0,1% osebnih vozil poganjajo alternativna goriva [2]. Fosilna goriva iz naftnih derivatov z izgorevanjem spuščajo v okolje toplogredne pline in druge več ali manj škodljive pline ter prašne delce. Istočasno je hrup velik izvor onesnaženja in s tem posrednih stroškov. Eksterni stroški prometa so za v Sloveniji ocenjeni na 2.4 do 3 milijarde [1]. Največji del stroškov pa povzroči prav cestni promet. V mestnih središčih je največja koncentracija vozil in s tem negativnih vplivov ter veliko število prebivalcev, na katere ti škodljivi vplivi delujejo osebnih vozil se v EU vozi 1 uro in naredi povprečno nekaj več kot 30 kilometrov dnevno. Lahko rečemo, da prevladujejo vožnje na kratkih relacijah, pri katerih so tudi škodljive posledice največje. 3. OSNOVNE SMERI PRI ISKANJU REŠITEV Na vse eksterne stroške prometa lahko vplivamo z ukrepi na področju organizacije prometnih tokov in mirujočega prometa ter s spodbujanjem ekološko ugodnih prometnih praks (ugoden in praktičen javni promet, car-pulling, car-sharing, skupna kolesa in urejene kolesarke poti).

3 22. posvetovanje "KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINEERING", Maribor, % vozil v evropskih mestih se premika, ker išče parkirišče. Pri iskanju parkirnega mesta so vozniki še posebej nevarni, povzročajo zastoje in porabijo nepotreben čas in gorivo. Preveč voznikov se skuša s svojim vozilom parkirati čim bližje svojemu cilju, kar pomeni zgoščene prometne tokove in velik pritisk na parkirna mesta v središčih mest. V osebnem avtomobilu se povprečno vozi manj kot 1.5 potnikov, kar pomeni, da se večinoma uporabljajo preveliki avtomobili. Pogonska goriva so trenutno 99,9% naftni derivati fosilnega izvora [2], ki z izgorevanjem sproščajo CO2, vrsto strupenih plinov, nevarnih prašnih delcev in povzročajo hrup. Prepoved prometa ni ustrezna rešitev. S prepovedjo bi povzročili gospodarstvu izredno škodo, kar bi neposredno vplivalo na zmanjšanje kvalitete življenja. Potrebno je najti učinkovite rešitve, ki čim manj prizadenejo sam transport. Najučinkovitejša je metoda korenčka in palice, pri čemer je zaželjeno, da bo korenček čim večji in bo vseboval tudi finančno plat v smislu prihranka za uporabnike. Glede na zgornje ugotovitve je potrebno rešitve iskati na področju pametne politike mirujočega prometa, spodbujati uporabo koles, javni potniški prevoz, avtomobile na alternativna goriva, P+R parkirišča, prakso sovozništva (car-pulling) in souporabe avtomobilov (car-shering). Rešitve je potrebno zaradi različnih potreb uporabnikov vpeljevati sočasno. Zelo pomembno je pravilno medijsko komuniciranje in marketing, ki je osnova tudi za represivne ukrepe, ki se lahko s časovnim zamikom začnejo izvajati za izboljšanje rezultatov prijaznih ukrepov. 4. PRIJAZNE REŠITVE ZA ZMANJŠEVANJE NEGATIVNIH VPLIVOV PROMETA V URBANEM OKOLJU Premišljena parkirna politika omogoča uporabnikom dostop z osebnimi vozili v bližino željenega cilja, hkrati pa jih cenovno motivira, da uporabljajo prometne tokove in parkirišča, ki najmanj vplivajo na zastoje, porabo časa in energije. Na drugi strani lahko cenovna politika stimulira uporabo P+R parkirišč za uporabnike, ki so jim rešitve javnega prevoza in carsheringa priročne in cenovno ugodne. Stimulativna parkirna politika, ki omogoča brezplačno ali ugodno parkiranje voznikom električnih, CNG ali H2 vozil, vpliva na motivacijo zamenjave vozila glede na pogonsko gorivo za uporabnike, ki pogosto potujejo v mestna središča. 4.1 Uporabniku prijazna vozila, ki jih poganjajo goriva iz obnovljivih virov Vozila na eletrični pogon (baterije ali gorive celice) in vozila na metan, še posebej biometan, imajo veliko manjše negativne vplive na zdravje in okolje. Električno energijo lahko pridobimo iz obnovljivih virov in tukaj so naši ogromni potenciali žal še neizkoriščeni. Bioplin metan lahko pridobivamo iz neizkoriščene lesne mase, kmetijskih in gospodinjskih

4 4 22. posvetovanje "KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINEERING", Maribor, 2013 odpadkov ali sintetično iz zraka in vode. Sintetični metan je odličen način skladiščenja električne energije v času manjše porabe. Vozila na pogon z gorivi pridobljenimi iz obnovljivih virov so tudi manjši onesnaževalci okolja s hrupom, ki izredno škodljivo vpliva na zdravje in okolje. Posredni stroški prometa so pri uporabi vozil na pogon z ekološko prijaznimi gorivi veliko manjši od povprečja, še posebej na račun hrupa, izpustov škodljivih plinov in prašnih delcev, vpliva na podnebne spremembe, vpliva na urbano okolje in naravo. Transport nafte je dražji in porabi več energije. Občasno pa smo priča še ekološkim katastrofam ob izlitju iz tankerjev ali naftnih ploščadi. Veliko škodljivih posledic ima črpanje nafte na neposredno okolico črpališč kot tudi na okolico rafinerij in drugih predelovalnih industrij. Posredno lahko pričakujemo tudi manjše posledice prometnih nesreč, tekoča goriva namreč lahko povzročijo večje stroške zaradi razlitja na mestu nesreče. Električna energija shranjena v baterijah pri prometni nesreči veliko redkeje povzroči dodatne posledice v smislu požara ali izlitja goriva. Pri vozilih na metan je plin lažji od zraka in težje vnetljiv ter boljše varovan od naftnih derivatov v vozilih. Električna vozila so pri trenutnih tehnologijah izjemno primerna za uporabo v mestih. Predvsem kot drugo vozilo v družini, za kar imajo uporabniki veliko prednosti v smislu manjših stroškov energije in vzdrževanja. V kombinaciji s prijaznimi storitvami izposoje avtomobilov se lahko uporabljajo kot osnovno vozilo posameznika ali družine, kar je potrebno dobro predstaviti potencialnim uporabnikom z uspešno medijsko komunikacijo. Cena vozil je pogojena s tehničnimi karakteristikami, udobjem in je trenutno pri evropskih proizvajalcih trenutno nekonkurenčna ter ustrezna samo določenim skupinam uporabnikov. Potrebno se je vprašati, kaj je tisti minimalni standard, ki ga pričakuje lastnik drugega družinskega vozila namenjenega mestni vožnji? 1. Cena novega vozila 2. Doseg z enim polnjenjem 3. Zanesljivost delovanja 4. Stroški uporabe in vzdrževanja 5. Varnost 6. Udobje in dodatna oprema 7. Razširjenost polnilnih mest 8. Vozne karakteristike Vrstni red zgornjih lastnosti je tema za razpravo. Željena cena novega vozila, ki bi zagotavljala masovno uporabo kot drugo ali tretje vozilo v družini, mora biti v okvirjih od za osnovne različice do za vozila z veliko dodatne in varnostne opreme.

5 22. posvetovanje "KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINEERING", Maribor, Glede na povprečno uporabo osebnih avtomobilov domet med 80 in 150km dnevno zagotavlja nemoteno uporabo v veliki večini primerov družin v Sloveniji ima dva ali več osebnih vozil v uporabi. Drugo vozilo v družini praviloma ni namenjeno za daljše relacije, nima vinjete, kar pomeni, da ni načrtovano za uporabo po avtocestah. Družina za daljše poti uporablja večje vozilo. Električno vozilo v funkciji drugega vozila v družini se lahko polni kot mobilni telefon. Vsak večer se priklopi na hišno vtičnico in je naslednji dan pripravljeno za uporabo. Glede na povprečno vožnjo uporabnikov, se vozilo z dometom km lahko polni vsakih 2-3 dni. Zgornja dejstva nam kažejo, da število polnilnih mest, še posebej hitrih polnilnih mest ne vpliva bistveno na kvaliteto uporabe električnih vozil. V primeru nepazljivosti uporabnika se je potrebno priključiti na navadno polnilno mesto (počasna polnilnica) za 15 minut do pol ure, da uporabnik lahko pride v lastno garažo ali do domačega polnilnega mesta. Hitre polnilnice trenutno ne omogočajo ekonomskega interesa privatnih vlagateljev in so lahko namenjene bolj marketingu ponudnikov energije ali drugih storitev. Sama prodaja energije po današnjih cenah in glede na trenutno stanje števila vozil še dolgo ne bo ekonomsko zanimiva. Interes lastnikov infrastrukture, ki bi lahko omogočali široko razširjeno mrežo polnilnic ni prodaja energije, ampak zadržati voznika na svojem polnilnem mestu vsaj uro ali več, da bi mu lahko ponudili tudi druge storitve. Enostavno vozilo z zanesljivim delovanjem je primerno za uporabo kot drugo vozilo v družini, namenjeno predvsem vožnji na krajših razdaljah. Prej kot udobje in dodatna oprema je potrebno razvijati vozila z manj opreme, ki bodo delovala energijsko učinkovito in zanesljivo. Električna vozila so zelo nezahtevna glede vzdrževanja, kar je potrebno kot informacijo približati uporabnikom. Cena električne energije, ki jo električno vozilo uporabi za premikanje je nekje 10- krat nižja na kilometer od cene energije pri vozilih, ki za delovanje uporabljajo naftne derivate. Cena energije in vzdrževanja je lahko pomemben motiv za nabavo energijsko prijaznih vozil. Trenutni standardi glede varnosti vozil so zelo pomemben element v zmanjševanju eksternih stroškov prometa, ampak električna vozila za mestno uporabo lahko primerjamo z motornimi kolesi in štirikolesniki. Omejena hitrost, varnostni pasovi, sodobna zgradba vozila je osnova, dražja vozila pa imajo tudi boljšo varnostno opremo. Za kratke mestne vožnje v osnovnih različicah uporabnik ne potrebuje bogate dodatne opreme namenjene udobju, še posebej zato, ker je cilj čim manjša poraba energije in s tem daljši doseg vozila. Za doseganje čim boljših karakteristik je potrebno skrbno paziti na težo vozila. Zaključimo lahko, da za masovno uporabo električnih avtomobilov uporabnik potrebuje cenovno ugodno vozilo z dosegom do 150km, ki bo enostavno, zanesljivo, brez veliko dodatne opreme. Za mestno uporabo število hitrih polnilnih mest ni ključnega pomena, ampak je potrebno zagotoviti veliko navadnih polnilnih mest s tokovi 16A, ki ne zahtevajo velikih stroškov namestitve in vzdrževanja.

6 6 22. posvetovanje "KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINEERING", Maribor, Inteligentna prometna politika Prometna politika v mestu je drug element, ki lahko spodbudi uporabnike k nabavi in uporabi vozil na ekološko primernejša goriva in s tem zmanjševanja negativnih vplivov prometa. Prometno politiko lahko delimo na motivacijsko in restriktivno. Brezplačno ali cenovno ugodno parkiranje v mestnih jedrih za vozila z ekološko prijaznimi gorivi zmanjša stroške parkiranja uporabnikom, še bolj pa zmanjša stroške družbi. Posebne nalepke namenjene tem vozilom, ki omogočajo brezplačno parkiranje tako v svojem, kot tudi v drugih mestih je lahko velik motiv za nabavo tovrstnih vozil. Dodatno je velika motivacija označevanje posebnih parkirnih mest, na katere se lahko parkirajo samo uporabniki okolju prijaznih vozil. Vidno označena in pogosto prosta mesta so vizualno atraktivna motivacija, ki jo voznik vedno znova registrira pri vožnji v mestnem jedru. Število tako označenih mest je potrebno povečevati s povečanjem števila vozil tako, da je vedno dovolj vidno označenih prostih mest. Istočasno regulator prometa začne z inteligentno cenovno politiko, ki demotivira vožnjo in parkiranje na področjih večje obremenitve s tem, da ponudi cenejša parkirna mesta na manj obremenjenih območjih na katera želimo preusmeriti promet. Povečanje cen parkiranja v mestnem jedru sprosti del kapacitet tako, da so jih vozniki navadnih vozil demotivirani uporabljati, a izkoristijo jih vozniki električnih in drugih okolju neškodljivih vozil. Akcija mora biti podprta z dosegljivim informacijskim sistemom na križiščih ulic in na aplikacijah mobilnih telefonov ali navigacijskih naprav, ki uporabnika aktivno usmerjajo na parkirna mesta po njegovih željah in možnostih ter na tak način zmanjšujejo intenziteto prometa na obremenjenih področjih. Del pametne prometne politike v mestnih jedrih je tudi aktiviranje tako imenovanih P+R parkirišč pri mestnih vpadnicah, ki morajo biti kvalitetno in cenovno atraktivno povezana z javnim potniškim prometom. Obiskovalec mesta, ki pusti svoje vozilo na P+R parkirišču lahko ugodno uporablja javni prevoz kot redni dnevni obiskovalec ali kot občasni kratkotrajni uporabnik. Javni potniški prevoz ni uporaben za vse potnike tako, da je potrebno v središčih mest zagotoviti posebna mesta za vozila, ki jih ponujajo ponudniki izposoje vozil in car-sharing storitev. Najem mestnega električnega vozila na P+R parkirišču je za uporabnika ugoden zaradi zmanjšanja stroška parkiranja v mestnem jedru in zmanjšanja stroška goriva. Storitve najema električnega ali drugega energijsko čistega vozila omogočajo tudi specifičnim uporabnikom (večja mobilnost, večji nakup) možnost cenovno ugodnega in čistega vstopa v mesto. Storitve enostavnega najema koles dodatno izboljšajo situacijo, če jih podpremo s pravilno signalizacijo in pripravo varnih in vidnih kolesarskih poti.

7 22. posvetovanje "KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINEERING", Maribor, Kolesarjenje je primerno na prometno manj obremenjenih področjih, kjer so manjše koncentracije prašnih delcev. Še posebej se je potrebno izogibati poti ob avtobusnih linijah, ker so v nasprotnem primeru posledice za zdravje kolesarjev večje, kot so pozitivni vplivi kolesarjenja na posameznika ali družbo v celoti. Kolesarjenje je način gibanja, ki porabi najmanj energije za premikanje potnika. Manj kot hoja in ga je potrebno največ spodbujati. 5. DODATNI REPRESIVNI UKREPI ZA ZMANJŠEVANJE NEGATIVNIH VPLIVOV PROMETA Po prvi fazi stimulativnih ukrepov, s katerimi omogočamo uporabnikom prihranke ob uporabi željenih prometnih praks, lahko začnemo z represivnimi ukrepi. Ves to skupaj omogoča celostni potencial projekta. Možni represivni ukrepi: 1 Dinamična cenovno diferencirana parkirna politika s povišanjem cen parkiranja v mestnih jedrih na prometno in ekološko obremenjenih področjih. Ukrep je učinkovit samo ob hkratni ponudbi cenovno ugodnih parkirnih možnostih, o katerih so uporabniki dobro informirani. 2 Prepovedan promet neustreznih vozil v ekološko obremenjene dele mesta. 3 Plačljive dovolilnice za vstop z avtomobili v obremenjena mestna jedra. 4 Omejitev hitrosti v mestnem jedru. 5 Prednost šibkejših udeležencev v prometu demotivira osebna vozila na račun kolesarjev in pešcev. 6 Povečanje dajatev, prispevkov in cestnin na vozila, ki izpuščajo več prašnih delcev, toplogrednih plinov ter povzročajo več hrupa. Represivni ukrepi stimulirajo vse skupine uporabnikov za uporabo čistih alternativ, predtem pa je potrebno pripraviti okolje s pomočjo PR in marketinških ukrepov. Prebivalci morajo biti pripravljeni na spremembe. Želeti si morajo čist zrak in zdravo okolje kot orodje za izboljšanje kvalitete življenja, izboljšanje turističnega potenciala ter boljše okolje za privabljanje tujih investicij. 6. VIRI, LITERATURA [1] Mesarec.B.,Lep,M.: Analiza eksternih stroškov prometa, Tabela 8. Ocena skupnih eksternih stroškov prometa za leto [2] Statistični urad RS:

8 8 22. posvetovanje "KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINEERING", Maribor, 2013 NASLOV AVTORJA Teo Bunta Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo Partizanska cesta 12, 2000 Maribor, Slovenija Tel: Elektronska pošta: teo@ttparking.net

Sopotnik - MOL - Predstavitev - Razvoj alternativnih goriv

Sopotnik - MOL - Predstavitev - Razvoj alternativnih goriv Dosežki Mestne občine Ljubljana na področju trajnostne mobilnosti Matic Sopotnik Mestna občina Ljubljana Kako zagotoviti polnilno infrastrukturo za alternativna goriva na jedrnem TEN-T omrežju in urbanih

Prikaži več

1. JAVNA RAZPRAVA

1. JAVNA RAZPRAVA I V OKVIRU IZDELAVE CELOSTNE PROMETNE STRATEGIJE MESTNE OBČINE KOPER Januar, 2017 1. PEŠAČENJE: Spodbujanje hoje kot pomembnega potovalnega načina. Izboljšanje infrastrukture za pešce. 1A Širitev in izgradnja

Prikaži več

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“ MANAGEMENT MESTNEGA SREDIŠČA Projekt oživljanja starega mestnega jedra MMS v Kopru Jana Tolja, svetovalka župana Mestna občina Koper Management mestnih središč NAKUPOVALNA SREDIŠČA Po letu 2000 ogromen

Prikaži več

Microsoft Word - Osnovni podatki FACOST november 2018.docx

Microsoft Word - Osnovni podatki FACOST november 2018.docx OSNOVNI VHODNI PODATKI ZA PROGRAM OPCOST, NIVO CEN NOVEMBER 2018 Osnove za izračun: Navodila za izdelavo študij upravičenosti cest (DORSCH consult, 1974) Guide to Cost benefit Analysis of Investment Projects,

Prikaži več

Anketa o prometu v Občini Škofja Loka Spoštovani! Občina Škofja Loka izdeluje Celostno prometno strategijo Občine Škofja Loka (CPS). Da bo CPS Občine Škofja Loka čim bolj prilagojena zahtevam in željam

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Čezmejno sodelovanje Mestne občine Nova Gorica na področju trajnostne mobilnosti Vanda Mezgec, Aleksandra Torbica Mestna občina Nova Gorica Ljubljana, 2.6.2016 NOVA GORICA GORICA GORICA Kolesarska steza

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Podnebni in energetski občine Simona Pestotnik Predstavitev za javnost: Koliko nas stane ogrevanje z Zemljino toploto? Kakšne so perspektive za občino Cerkno? Cilji občine in razumevanje aktivnosti na

Prikaži več

Številka: /2019 Datum: OBČINSKI SVET OBČINE KANAL OB SOČI ZADEVA: Obravnava predloga Odredbe o uvedbi časovno omejenega parkiranj

Številka: /2019 Datum: OBČINSKI SVET OBČINE KANAL OB SOČI ZADEVA: Obravnava predloga Odredbe o uvedbi časovno omejenega parkiranj Številka: 9000-0005/2019 Datum: 22. 5. 2019 OBČINSKI SVET OBČINE KANAL OB SOČI ZADEVA: Obravnava predloga Odredbe o uvedbi časovno omejenega parkiranja na javnih parkiriščih v Občini Kanal ob Soči - predlog

Prikaži več

PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO2

PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO2 PRIROČNIK O VARČNI PORAI GORIVA IN EMISIJAH CO2 Seznam novih modelov Suzuki v Sloveniji Nasveti voznikom za varčno vožnjo Seznam vseh novih modelov osebnih vozil znamke Suzuki, ki so v tekočem letu naprodaj

Prikaži več

Spodbude za omilitev podnebnih sprememb

Spodbude za omilitev podnebnih sprememb mag. Karin Žvokelj Služba za razvojna sredstva Kohezijska sredstva in omilitev podnebnih sprememb cca. 160 mio EUR (cca 85 mio nepovratnih sredstev) prednostna naložba 1.2: 53,3 mio EUR (nepovratna sredstva:

Prikaži več

NOVA H Y BR I D

NOVA H Y BR I D NOVA H Y BR I D PREFINJENOST HIBRIDA HIBRID Nova Toyota Camry Hybrid je limuzina, v kateri se združujeta prefinjena eleganca in izjemne zmogljivosti naslednje generacije hibridnega pogona. Z izjemno obliko,

Prikaži več

18.SMK Tomaž Berločnik - za objavo

18.SMK Tomaž Berločnik - za objavo 18. Slovenska marketinška konferenca Energija za prihodnost PETROL Mag. Tomaž Berločnik Portorož, 21.5.2013 1. POSLOVANJE SKUPINE PETROL Predstavitev skupine Petrol Vodilna slovenska energetska družba

Prikaži več

EKS - Priloga 1

EKS - Priloga 1 Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana T: 01 478 80 00 F: 01 478 81 39 E: gp.mzi@gov.si www.mzi.gov.si PROJEKCIJA DOLGOROČNE ENERGETSKE BILANCE Povzetek strokovnih podlag za projekcijo dolgoročnih energetskih

Prikaži več

Na podlagi 180. člena Statuta Mestne občine Koper (Uradne objave, št. 40/00 in 30/01) R A Z G L A Š A M O D L O K O AVTO TAKSI PREVOZIH Številka:K1053

Na podlagi 180. člena Statuta Mestne občine Koper (Uradne objave, št. 40/00 in 30/01) R A Z G L A Š A M O D L O K O AVTO TAKSI PREVOZIH Številka:K1053 Na podlagi 180. člena Statuta Mestne občine Koper (Uradne objave, št. 40/00 in 30/01) R A Z G L A Š A M O D L O K O AVTO TAKSI PREVOZIH Številka:K1053-4/2002 Datum: 13. junija 2003 ŽUPAN Boris Popovič

Prikaži več

KOLESA Z ELEKTRIČNIM MOTORJEM Kolesarjenje je dobro za telo in dušo. Med kolesarjenjem imate bistveno boljši razgled, kot če se odpravite na pot z avt

KOLESA Z ELEKTRIČNIM MOTORJEM Kolesarjenje je dobro za telo in dušo. Med kolesarjenjem imate bistveno boljši razgled, kot če se odpravite na pot z avt KOLESA Z ELEKTRIČNIM MOTORJEM Kolesarjenje je dobro za telo in dušo. Med kolesarjenjem imate bistveno boljši razgled, kot če se odpravite na pot z avtom. Razen tega boste privarčevali tudi nekaj energije

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx IZHODIŠČA UREJANJA LJUBLJANSKEGA AVTOCESTNEGA OBROČA IN VPADNIH AVTOCEST Predstavitev pobude za državno prostorsko načrtovanje za ureditev ljubljanskega avtocestnega obroča in vpadnih cest ter predloga

Prikaži več

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Različni pogledi na proizvodnjo in rabo energije v prometu, stavbah in v industriji Andrej Kitanovski, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo EPC - Energy Policy Consideration, GZS, Ljubljana 2019

Prikaži več

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, 01. 07. 2014 Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Leopold Pogačar Občina Žirovnica

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Trajnostni razvoj družbe BTC Tomaž Damjan Ljubljana, 23.10.2013 BTC v številkah Družba BTC je uspešno izvedla premik na trajnostno in zeleno področje z željo ustvariti boljšo prihodnost za obiskovalce,

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 29.03.2013 Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji in severni Evropi urbano kolesarstvo vsestransko podprt

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO 2 ZA VOZILA MITSUBSIHI Nasveti voznikom Pravilna uporaba vozila, redno vzdrževanje in način vožnje (izogibanje agresivni vožnji, vožnja pri nižjih hitrostih,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO 2 ZA VOZILA HONDA Nasveti voznikom Pravilna uporaba vozila, redno vzdrževanje in način vožnje (izogibanje agresivni vožnji, vožnja pri nižjih hitrostih,

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M1180314* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola Modul gradbeništvo NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 14. junij 01 SPLOŠNA MATURA RIC 01 M11-803-1-4 IZPITNA POLA Modul gradbeništvo

Prikaži več

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 2015 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših

Prikaži več

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO in emisijah onesnaževal 2 zunanjega zraka s podatki za vse modele novih osebnih avtomobilov

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO in emisijah onesnaževal 2 zunanjega zraka s podatki za vse modele novih osebnih avtomobilov Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO in emisijah onesnaževal 2 zunanjega zraka s podatki za vse modele novih osebnih avtomobilov Seznam novih modelov Suzuki v Sloveniji Nasveti voznikom za

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Nizkoogljične tehnologije tudi v industriji Marko KOVAČ Institut Jožef Stefan Center za energetsko učinkovitost Portorož, Slovenija 16. april 2019 Večjega znižanja emisij v industriji ne bo mogoče doseči

Prikaži več

(Microsoft Word - ANALIZA ANKET_So\236itje_Kr\232ko)

(Microsoft Word - ANALIZA ANKET_So\236itje_Kr\232ko) Splošno o projektu ANALIZA ANKET Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 201 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših

Prikaži več

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka osebnih vozil smart

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka osebnih vozil smart Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO 2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka osebnih vozil smart. Izdaja: oktober 2018 www.smart.com smart znamka Daimlerja Poraba goriva, emisije CO 2 in

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 11.12.2013 Andrej Klemenc, Regionalni center za okolje Pisarna Ljubljana Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji

Prikaži več

Microsoft Word - RAZISKAVA_II._del.doc

Microsoft Word - RAZISKAVA_II._del.doc DEJAVNIKI VARNOSTI CESTNEGA PROMETA V SLOVENIJI Raziskava II. del Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani Ljubljana, avgusta 2010 Vodja raziskave: dr. Dragan Petrovec Izvajalci in avtorji:

Prikaži več

1. TERENSKA VAJA V DOMAČEM KRAJU ŠTETJE PROMETA Datum izvedbe vaje: UVOD

1. TERENSKA VAJA V DOMAČEM KRAJU ŠTETJE PROMETA Datum izvedbe vaje: UVOD 1. TERENSKA VAJA V DOMAČEM KRAJU ŠTETJE PROMETA Datum izvedbe vaje: UVOD Velika večina ljudi si dandanes življenja brez avtomobila ne more predstavljati. Hitro napredujeta tako avtomobilska industrija

Prikaži več

Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv

Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv Dr. Nike KRAJNC Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv Dejanski tržni potenciali lesa slabše kakovosti Podatki na nivoju občin so dostopni na: http://wcm.gozdis.si/ocene-potencialov-okroglega-lesa

Prikaži več

Maribor, 17

Maribor, 17 FINANČNI NAČRT ŠTAJERSKE GOSPODARSKE ZBORNICE ZA LETO 2019 Pripravila: mag. Aleksandra Podgornik, direktorica Maribor, december 2018 1 FINANČNI NAČRT PRIHODKOV IN ODHODKOV ŠGZ PO STRUKTURI ZA LETO 2019

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Umanotera ppt [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Umanotera ppt [Read-Only] [Compatibility Mode] Blaženje podnebnih sprememb: strošek ali razvojna priložnost? mag. Mojca Vendramin Okoljska Kuznetsova krivulja Pritiski na okolje na prebiv. Dohodek na prebivalca Neposredni vpliv različnih cen CO 2

Prikaži več

Bodi moder zgled

Bodi moder zgled www.modra-energija.si Bodi moder zgled Moč je v vaših rokah Naredite kaj za bolj zdravo okolje.naredite nekaj koristnega. Prevzemite del skrbi in odgovornosti za naravo. Kar storimo dobrega za naravo,

Prikaži več

ZA ČISTEJŠI IN BOLJŠI PROMET

ZA ČISTEJŠI IN BOLJŠI PROMET ZA ČISTEJŠI IN BOLJŠI PROMET 2008 2012 Pobuda CIITAS Pobuda CIITAS (kratica, izpeljana iz CIty-ITAlity-Sustainability) je pobuda Evropske komisije, ki poteka od leta 2002. Financira se v okvirnih raziskovalnih

Prikaži več

Predstavitev projekta

Predstavitev projekta Delavnica Projekcije cen energije Primerjava mednarodnih projekcij cen energije mag. Andreja Urbančič, IJS Ljubljana, 21. 6. 2018 2 Cene na mednarodnih trgih svetovne cene nafte na mednarodnih trgih zemeljskega

Prikaži več

CLIQUEZ POUR AJOUTER UN TITRE

CLIQUEZ POUR AJOUTER UN TITRE Izkušnje pri vodenju celovitega sistema ravnanja z odpadki v podjetju Revoz Vplivi na okolje pri proizvodnji avtomobila Emisije v zrak hlapne organske snovi (HOS) ostale emisije (prašni delci, TOC, CO2,

Prikaži več

Celostna prometna strategija Mestne občine Ptuj Cilji in ukrepi 4. Javna razprava viš.pred.mag. Sebastian Toplak dr. Marjan Lep Ptuj, 13. april 2017 N

Celostna prometna strategija Mestne občine Ptuj Cilji in ukrepi 4. Javna razprava viš.pred.mag. Sebastian Toplak dr. Marjan Lep Ptuj, 13. april 2017 N Celostna prometna strategija Mestne občine Ptuj Cilji in ukrepi 4. Javna razprava viš.pred.mag. Sebastian Toplak dr. Marjan Lep Ptuj, 13. april 2017 Naložbo sofinancira Republika Slovenija in Evropska

Prikaži več

Slovenska Web

Slovenska Web Evropski projekt CHAMP združuje vodilna evropska mesta na področju kolesarjenja. CHAMP mesta želijo s pomočjo medsebojne primerjave najti načine za izboljšanje kolesarske politike in pridobiti nove ideje

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način] Predstavitev igre PROMETNA KAČA Okolju prijazno in varno v šolo Sebastian Toplak Ljubljana 29.2.2012 Vsebina Mreža Prometna kača Predstavitev mreže Izvedba igre (kampanje) Priprava na igro Izračun šolskega

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1»Projekcije prometnega dela«uporaba projekcij prometnega dela v analizi scenarijev za Dolgoročno strategijo za nizke emisije Matjaž Česen, IJS-CEU Reaktorski center Podgorica, Ljubljana, 21.11.2018 2

Prikaži več

Neuradno prečiščeno besedilo Odloka o avtotaksi prevozih, ki obsega: - Odlok o avtotaksi prevozih (Uradni list RS, št. 33/08 z dne ), - Odlo

Neuradno prečiščeno besedilo Odloka o avtotaksi prevozih, ki obsega: - Odlok o avtotaksi prevozih (Uradni list RS, št. 33/08 z dne ), - Odlo Neuradno prečiščeno besedilo Odloka o avtotaksi prevozih, ki obsega: - Odlok o avtotaksi prevozih (Uradni list RS, št. 33/08 z dne 4. 4. 2008), - Odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o avtotaksi prevozih

Prikaži več

29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne

29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne 29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, 25. 4. 2019 - Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem

Prikaži več

Ministrstvo za okolje in prostor, ARSO Priročnik - PRILOGA 2 Stran 1 od 7 Seznam modelov novih osebnih avtomobilov s podatki o varčnosti porabe goriva

Ministrstvo za okolje in prostor, ARSO Priročnik - PRILOGA 2 Stran 1 od 7 Seznam modelov novih osebnih avtomobilov s podatki o varčnosti porabe goriva Ministrstvo za okolje in prostor, ARSO Priročnik - PRILOGA 2 Stran 1 od 7 Seznam modelov novih osebnih avtomobilov s podatki o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 P R A V I L A OBNAŠANJA ZA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI IN DISCIPLINE NA VAROVANEM OBMOČJU TOVARNE TKI HRASTNIK, d.d. na naslovu C. 1. maja 33, Hrastnik. S temi pravili morajo biti seznanjeni in jih upoštevati

Prikaži več

Celostna prometna strategija Občine Postojna»Postojna je pomembno gospodarsko, prometno, infrastrukturno in turistično križišče, ki ima trajnostno zas

Celostna prometna strategija Občine Postojna»Postojna je pomembno gospodarsko, prometno, infrastrukturno in turistično križišče, ki ima trajnostno zas Celostna prometna strategija Občine Postojna»Postojna je pomembno gospodarsko, prometno, infrastrukturno in turistično križišče, ki ima trajnostno zasnovane povezave znotraj občine in širše. Je učinkovita

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ukrep 322 Obnova in razvoj vasi T O L M I N, 0 2. 0 2. 2 0 1 1 I N 1 0. 0 2. 2 0 1 1 M A G. R O S A N A Š Č A N Č A R Cilj ukrepa Izboljšanje življenjskih

Prikaži več

OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1

OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1 OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1999/31/ES (Marec 2013) Operativni načrt v skladu z

Prikaži več

Številka: / Datum: Mestna občina Ljubljana Mestni svet ZADEVA: Predlog za obravnavo na seji Mestnega sveta Mestne občine Ljubl

Številka: / Datum: Mestna občina Ljubljana Mestni svet ZADEVA: Predlog za obravnavo na seji Mestnega sveta Mestne občine Ljubl Številka: 007-21/2013-1 Datum: 18. 4. 2013 Mestna občina Ljubljana Mestni svet ZADEVA: Predlog za obravnavo na seji Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana PRIPRAVIL: Mestna uprava Mestne občine Ljubljana,

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / 18. 8. 2017 / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja dolžina: - motorno vozilo razen avtobusa 12,00 m -

Prikaži več

PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki

PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki o prosilcu 1.1 Identifikacijska številka v registru

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Tehnološki izzivi proizvodnja biometana in njegovo injiciranje v plinovodno omrežje prof. dr. Iztok Golobič Predstojnik Katedre za toplotno in procesno tehniko Vodja Laboratorija za toplotno tehniko Fakulteta

Prikaži več

Uradni list RS - 32/2004, Uredbeni del

Uradni list RS - 32/2004, Uredbeni del PRILOGA VI POTRDILA O SKLADNOSTI (Vzorci vsebine) Stran 1 A) POTRDILO O SKLADNOSTI ZA VOZILO HOMOLOGIRANEGA TIPA POTRDILO O SKLADNOSTI ZA VOZILO HOMOLOGIRANEGA TIPA (1) (številka potrdila o skladnosti:)

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 1.7.2015 A8-0215/2 2 Uvodna izjava 21 a (novo) ob upoštevanju peticije Stop Food Waste in Europe! (Ustavimo nastajanje živilskih odpadkov v Evropi!); 1.7.2015 A8-0215/3 3 Uvodna izjava N N. ker je Parlament

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Matjaž Česen Fouad Al Mansour Koliko je Slovenija do sedaj izboljšala energetsko učinkovitost in kam jo to uvršča v EU? Seminar:»Ali je Slovenija uspešna pri izvajanju ukrepov energetske učinkovitosti?«rcp-ijs,

Prikaži več

PREGLED FOTOVOLTAIČNEGA TRGA V SLOVENIJI preliminarno poročilo za leto 2014 Podatki o fotovoltaičnem trgu v Sloveniji so zbrani iz javno dostopnih pod

PREGLED FOTOVOLTAIČNEGA TRGA V SLOVENIJI preliminarno poročilo za leto 2014 Podatki o fotovoltaičnem trgu v Sloveniji so zbrani iz javno dostopnih pod PREGLED FOTOVOLTAIČNEGA TRGA V SLOVENIJI preliminarno poročilo za leto 214 Podatki o fotovoltaičnem trgu v Sloveniji so zbrani iz javno dostopnih podatkovnih baz, med katerimi so najpomembnejše: Javna

Prikaži več

Dolgoročna zanesljivost.

Dolgoročna zanesljivost. Dolgoročna zanesljivost. WWW.OKTRUCKS.COM OK TRUCKS: IVECO nudi celovito ponudbo rabljenih vozil najboljših blagovnih znamk skupaj z vseobsegajočimi storitvami in poslovnimi rešitvami. O nas OK TRUCKS

Prikaži več

Celostna prometna strategija Občine Lenart Občina Lenart»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada«

Celostna prometna strategija Občine Lenart Občina Lenart»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada« Celostna prometna strategija Občine Lenart Občina Lenart»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada« Občina Lenart, središče zelene mobilnosti. Promet naj postane

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev MESTNO KOLESARSKO OMREŽJE Vsebina 1. Mestno kolesarsko omrežje VZHOD 2. Mestno kolesarsko omrežje CENTER 3. Mestno kolesarsko omrežje ZAHOD Skupna vrednost projekta: 4.295.153 EUR Projektiranje: Andrejc,

Prikaži več

(Na\350rt razvojnih programov)

(Na\350rt razvojnih programov) Proračun občine Kanal ob Soči za leto 2014 - dopolnjen predlog NAČRT RAZVOJNIH PROGRAMOV 2014-2017 30. redna seja občinskega sveta, 30.01.2014 4000 OBČINSKA UPRAVA 7.312.851 3.874.613 3.967.973 1.369.748

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 7-Morfoloþka analiza

Microsoft PowerPoint - 7-Morfoloþka analiza MORFOLOŠKA ANALIZA ENOSTAVNA TEHNIKA ZA KREATIVNI PROCES 1/18 ORODJA MI SMO TUKAJ! TEHNIKE FAZE 0 Predispozicija Usposabljanje za kreativnost 1 Eksterna analiza veriga vrednosti 2 Interna analiza SWOT

Prikaži več

ŠKODA SUPERB INFORMATIVNI CENIK ZA MODELSKO LETO 2020 Cene Motorne različice Serijska oprema

ŠKODA SUPERB INFORMATIVNI CENIK ZA MODELSKO LETO 2020 Cene Motorne različice Serijska oprema ŠKODA SUPERB INFORMATIVNI CENIK ZA MODELSKO LETO 2020 Cene Motorne različice Serijska oprema Datum izdaje: 26.6.2019 Veljavnost cen od: 26.6.2019 Informativni cenik modelsko leto 2020 Modeli MPC* z bencinskimi

Prikaži več

IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2018/ z dne 16. julija o spremembi Izvedbene uredbe (EU) 2017/ za razjasnitev in

IZVEDBENA  UREDBA  KOMISIJE  (EU)  2018/ z dne  16. julija o spremembi  Izvedbene  uredbe  (EU)  2017/ za  razjasnitev  in L 180/10 17.7.2018 IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2018/1002 z dne 16. julija 2018 o spremembi Izvedbene uredbe (EU) 2017/1153 za razjasnitev in poenostavitev postopka korelacije ter njegovo prilagoditev

Prikaži več

ITS novice avgust 2019 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripr

ITS novice avgust 2019 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripr ITS novice avgust 2019 Uvodnik Spoštovani člani S-ITS, Prevladuje čas dopustov in nabiranja novih moči. V društvu smo vseeno aktivni, predvsem s pripravami na letošnjo strokovno ekskurzijo, ko se bomo

Prikaži več

Microsoft Word - Predpisi_inšpektorat.docx

Microsoft Word - Predpisi_inÅ¡pektorat.docx SKUPNA OBČINSKA UPRAVA MEDOBČINSKEGA INŠPEKTORATA IN REDARSTVA MESTNE OBČINE NOVO MESTO IN OBČINE STRAŽA I. NADZOR NAD PREDPISI POSAMEZNE OBČINE USTANOVITELJICE SKUPNE OBČINSKE UPRAVE 1. MEDOBČINSKI INŠPEKTORAT

Prikaži več

SEAT Tarraco.

SEAT Tarraco. SEAT Tarraco. Tehnični podatki. Motor 1.5 EcoTSI 150 KM (110 kw) MQ-6 Start/Stop Valji/ventili (skupaj) 4/16 4/16 Gibna prostornina (cm 3 ) 1.498 1.984 Premer in hod bata (mm) 74,5/85,9 82,5/92,8 Kompresijsko

Prikaži več

MLS ID:

MLS ID: MLS ID: 490351005-5 1 PRODAMO Sodobni pisarniški prostori v Kopru oddani v najem Republiki Sloveniji Naložbena nepremičnina na Ferrarski ulici v bližini mestnega središča odlična prometna navezava Predmet

Prikaži več

1. stran od 8 Subscribe Share Past Issues Tra E-časopis Številka 3, februar 2015 Pripravljeni na start! Čez nekaj tednov bo v Sloveniji 33 šol igralo Prometno kačo. Cilj prometne kače je spodbuditi otroke

Prikaži več

1

1 1 KAZALO Kazalo 2 Ogled Toplarne Moste 3 Zgodovina 3 Splošno 4 O tovarni 5 Okolje 6 2 Ogled Toplarne Moste V ponedeljek ob 9.20 uri smo se dijaki in profesorji zbrali pred šolo ter se nato odpeljali do

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška š

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška š SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 86 83 42 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška št.: 86 83 42 KAZALO 1. UVOD...3 2. OPOZORILO! POMEMBNI

Prikaži več

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Uvod Poslovna skupina ALDI SÜD, katere del je (skupina) Hofer, posluje po načelih odgovornega upravljanja podjetja. V tem dokumentu predstavljamo, kaj to pomeni

Prikaži več

EKO SKLAD, j

EKO SKLAD, j Gregorčičeva 20 25, Sl-1001 Ljubljana T: +386 1 478 1000 F: +386 1 478 1607 E: gp.gs@gov.si http://www.vlada.si/ Številka: 47602-7/2019/4 Datum: 9. 4. 2019 POSLOVNI IN FINANČNI NAČRT EKO SKLADA, SLOVENSKEGA

Prikaži več

SEAT Ateca.

SEAT Ateca. SEAT Ateca. Tehnični podatki. Motor 1.0 EcoTSI 115 KM (85 kw) MQ-6 Start/Stop 1.5 EcoTSI 150 KM (110 kw) ACT MQ-6 Start/Stop ACT DSG-7 Start/Stop Valji/ventili (skupaj) 3/12 4/16 4/16 Gibna prostornina

Prikaži več

Spodbude MG za uvajanje znaka za okolje EU in razvoj zelenih praks v turizmu

Spodbude MG za uvajanje znaka za okolje EU in razvoj zelenih praks v turizmu SLOVENIA GREEN www.slovenia.info Spodbude Ministrstva za gospodarstvo za uvajanje znaka za okolje EU in razvoj zelenih praks v turizmu Mag. Irena Milinkovič, Ministrstvo za gospodarstvo in Maša Puklavec,

Prikaži več

Projekt: Celostna prometna strategija Mestne občine Nova Gorica 2. faza racionalno zastavljanje ciljev: izbira ukrepov Javna razprava zapisnik

Projekt: Celostna prometna strategija Mestne občine Nova Gorica 2. faza racionalno zastavljanje ciljev: izbira ukrepov Javna razprava zapisnik Projekt: Celostna prometna strategija Mestne občine Nova Gorica 2. faza racionalno zastavljanje ciljev: izbira ukrepov Javna razprava zapisnik 7.2.2017 od 17.00 do 19.30, Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica

Prikaži več

1. Distributivni elementi.indd

1. Distributivni elementi.indd Kompaktna klimatska naprava SMRTY / 119 Tehnični list Namestitev: Stanovanja, Stanovanjske hiše, Vile, Pasivne hiše Prezračevalna naprava za stanovanjske hiše Smarty X z EPP ohišjem je sinonim za najvišjo

Prikaži več

OBČINA BOVEC Trg golobarskih žrtev 8, Bovec III. ZAKLJUČNI RAČUN NAČRT RAZVOJNIH PROGRAMOV PU\ PPP\ GPR\ PPJ\ VIR\ PP\ Naziv v EUR do

OBČINA BOVEC Trg golobarskih žrtev 8, Bovec III. ZAKLJUČNI RAČUN NAČRT RAZVOJNIH PROGRAMOV PU\ PPP\ GPR\ PPJ\ VIR\ PP\ Naziv v EUR do OBČINA BOVEC Trg golobarskih žrtev 8, Bovec III. ZAKLJUČNI RAČUN 2016 - NAČRT RAZVOJNIH PROGRAMOV 2016-2019 1003 ŽUPAN 04 SKUPNE ADMINISTRATIVNE SLUŽBE IN SPLOŠNE JAVNE STORITVE 0403 Druge skupne administrativne

Prikaži več

untitled

untitled VSEBINA STROKOVNE PODLAGE UREJANJA JAVNEGA PROMETA V REGIJI Vizija in cilji Načrt v LUR Regijsko regulatorno telo Usmeritve Trzin, 4. 6. 9 David Krivec david.krivec@omegaconsult.si VIZIJA IN CILJI Vizija

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 S&TLabs Innovations mag. Damjan Kosec, S&T Slovenija d.d. marec 2013 S&TLabs Laboratorij za inovacije in razvoj spletnih in mobilnih informacijskih rešitev Kako boste spremenili svoj poslovni model na

Prikaži več

Ime Priimek

Ime Priimek Neuradno prečiščeno besedilo Odloka o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana, ki obsega: - Odlok o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana (Uradni list RS št. 38/13 z 3.5. 2013), - Odlok o spremembah

Prikaži več

ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto Višja strokovna šola Datum: Razpis za imenovanje predavateljev Zadeva: Razpis za

ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto Višja strokovna šola Datum: Razpis za imenovanje predavateljev Zadeva: Razpis za ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto Višja strokovna šola Datum: 7. 7. 2015 Razpis za imenovanje predavateljev Zadeva: Razpis za imenovanje predavateljev Višje strokovne šole Šolskega

Prikaži več

Družba Butan plin Družba Butan plin na slovenskem trgu nastopa kot eden vodilnih ponudnikov energije, strateško pa smo povezani tudi z največjim distr

Družba Butan plin Družba Butan plin na slovenskem trgu nastopa kot eden vodilnih ponudnikov energije, strateško pa smo povezani tudi z največjim distr Družba Butan plin Družba Butan plin na slovenskem trgu nastopa kot eden vodilnih ponudnikov energije, strateško pa smo povezani tudi z največjim distributerjem utekočinjenega naftnega plina, koncernom

Prikaži več

Poročilo delavnice Kakšno prometno ureditev Poljan si želimo? , 17:00 19:00 na OŠ Poljane Udeleženci: starši otrok šolajočih se na OŠ Poljane

Poročilo delavnice Kakšno prometno ureditev Poljan si želimo? , 17:00 19:00 na OŠ Poljane Udeleženci: starši otrok šolajočih se na OŠ Poljane Poročilo delavnice Kakšno prometno ureditev Poljan si želimo? 6.4.2017, 17:00 19:00 na OŠ Poljane Udeleženci: starši otrok šolajočih se na OŠ Poljane in Waldorfski šoli, predstavnik SPV, MOL (Oddelek za

Prikaži več

(Microsoft Word - Uredba_o_vi\232ini_povra\350il_stro\232kov_v_zvezi_z_delom_in_drugih_dohodkov_ki_se_ne_v\232tevajo_v_dav\350no_osnovo.doc)

(Microsoft Word - Uredba_o_vi\232ini_povra\350il_stro\232kov_v_zvezi_z_delom_in_drugih_dohodkov_ki_se_ne_v\232tevajo_v_dav\350no_osnovo.doc) UREDBA o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja neuradno prečiščeno besedilo Uradna lista RS, št. 140/06 (29.12.2006) in 76/08 (25.07.2008). Datum veljavnosti in uporabe:

Prikaži več

UPORABA VODIKOVIH TEHNOLOGIJ V CESTNEM PROMETU V SLOVENIJI magistrsko delo Študent: Študijski program: Mentor: Lektorica: Matej Jamnik magistrski štud

UPORABA VODIKOVIH TEHNOLOGIJ V CESTNEM PROMETU V SLOVENIJI magistrsko delo Študent: Študijski program: Mentor: Lektorica: Matej Jamnik magistrski štud UPORABA VODIKOVIH TEHNOLOGIJ V CESTNEM PROMETU V SLOVENIJI magistrsko delo Študent: Študijski program: Mentor: Lektorica: Matej Jamnik magistrski študijski program 2. stopnje Energetika red. prof. dr.

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2019) 1294 final UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o spremembi Uredbe (EU) 2017/2400 in Direktive 2007/46/

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2019) 1294 final UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o spremembi Uredbe (EU) 2017/2400 in Direktive 2007/46/ EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 19.2.2019 C(2019) 1294 final UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne 19.2.2019 o spremembi Uredbe (EU) 2017/2400 in Direktive 2007/46/ES Evropskega parlamenta in Sveta glede določitve emisij

Prikaži več

PPT

PPT Koliko vas stane popust v maloprodaji? Kako privabiti kupce v trgovino in kako si zagotoviti, da se vrnejo? Kakšni so učinki popustov na nakupe? V raziskavah so ugotovili, da se ljudje zaradi popustov

Prikaži več

OSNOVNA ŠOLA

OSNOVNA ŠOLA OSNOVNA ŠOLA PREŽIHOVEGA VORANCA JESENICE C.Toneta Tomšiča 5, 4270 Jesenice Tel. 04 5811500, Fax. 04 586 3174 Mail: os-pv.jesenice@guest.arnes.si www.prezihovvoranc.si OSNOVNA ŠOLA PREŽIHOVEGA VORANCA

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Uredbe o davčni

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INFORMATIKA Tečaj za višjega gasilca OGZ PTUJ 2017 PRIPRAVIL: ANTON KUHAR BOMBEK, GČ VSEBINA TEORETIČNA PREDAVANJA INFORMACIJSKI SISTEMI SISTEM OSEBNIH GESEL IN HIERARHIJA PRISTOJNOSTI PRAKTIČNE VAJE ISKANJE

Prikaži več

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE.

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. NA NOVO ZASNOVANA OKNA Za današnje življenje Naše

Prikaži več

Na podlagi sedmega odstavka 9. člena Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 109/10, 48/12, 36/14 odl. US, 46/15 in 10/18) izdaja minister za infrastrukt

Na podlagi sedmega odstavka 9. člena Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 109/10, 48/12, 36/14 odl. US, 46/15 in 10/18) izdaja minister za infrastrukt Na podlagi sedmega odstavka 9. člena Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 109/10, 48/12, 36/14 odl. US, 46/15 in 10/18) izdaja minister za infrastrukturo P R A V I L N I K o kolesarskih površinah I. SPLOŠNE

Prikaži več

Številka 12, letnik III, december 2016 PLAČNI KAŽIPOT PODATKI ZA OBRAČUN PREJEMKOV Vsebina Pregled prejemkov po kolektivnih pogodbah dejavnosti 2 Ured

Številka 12, letnik III, december 2016 PLAČNI KAŽIPOT PODATKI ZA OBRAČUN PREJEMKOV Vsebina Pregled prejemkov po kolektivnih pogodbah dejavnosti 2 Ured Številka 12, letnik III, december 2016 PLAČNI KAŽIPOT PODATKI ZA OBRAČUN PREJEMKOV Vsebina Pregled prejemkov po kolektivnih pogodbah dejavnosti 2 Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Slovenija znižuje CO 2 : dobre prakse INTEGRACIJA SPREJEMNIKOV SONČNE ENERGIJE V SISTEM DOLB VRANSKO Marko Krajnc Energetika Vransko d.o.o. Vransko, 12.4.2012 Projekt»Slovenija znižuje CO 2 : dobre prakse«izvaja

Prikaži več

Institut Jožef Stefan CENTER ZA ENERGETSKO UČINKOVITOST TRAJNOSTNA ENERGETIKA DO LETA 2050 Andreja Urbančič, CENTER ZA ENERGETSKO UČINKOVITOST Program

Institut Jožef Stefan CENTER ZA ENERGETSKO UČINKOVITOST TRAJNOSTNA ENERGETIKA DO LETA 2050 Andreja Urbančič, CENTER ZA ENERGETSKO UČINKOVITOST Program TRAJNOSTNA ENERGETIKA DO LETA 2050 Andreja Urbančič, Program strokovnih izobraževanj»kakovostna energetska obnova zgradb«mednarodni OBRTNI SEJEM, Celje 17.09.2012 VSEBINA PREDSTAVITVE Vizija trajnostne

Prikaži več

Sistemi za podporo odločanju

Sistemi za podporo odločanju Potresna varnost v Sloveniji s poudarkom na preventivi in pripravljenosti na potres in obnovi po potresu in potrebi po razvoju primerljivega orodja za obvladovanje poplavnih tveganj dr. R. Žarnič, E.Vivoda

Prikaži več

(IZVLEČEK ZA VLAGATELJE)

(IZVLEČEK ZA VLAGATELJE) Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana T: 01 478 82 72 F: 01 478 87 54 E: gp.mzp@gov.si Izvleček pravnih podlag zakona in pravilnika, ki vplivajo na uveljavljanje pravic do subvencioniranega prevoza dijakov

Prikaži več

ErgoPack ergonomsko povezovanje palet

ErgoPack ergonomsko povezovanje palet ErgoPack ergonomsko povezovanje palet Postavite ErgoPack pred paleto. Verižna sablja potegne trak spodaj pod paleto ErgoPack sistem Z ErgoPack-om boste sprejeli pravilno odločitev! Velike, male, široke,

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema:

Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema: Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema: 9. avgust 2017 Prejemnik: Št. dok. Kom.: Zadeva: za

Prikaži več