Kateri mediji? Kaj smo ugotovili?

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Kateri mediji? Kaj smo ugotovili?"

Transkripcija

1

2 KOMU SO V SEPTEMBRU 2012 MEDIJI NA NASLOVNICAH NAMENILI NAJVEČ PROSTORA? Kateri mediji? Kriterij za izbiro medijev, ki smo jih izbrali za naše raziskovanje je bila njihova branost ter gledanost po presoji naših analitikov. Izbrali smo tri dnevne časopise (Delo, Večer in Dnevnik) in tri osrednje informativne oddaje televizijskih hiš (TV Slovenija 1, Pop TV in A Kanal). Zabeležili smo katera je prva novica, ki je odprla televizijske informativne oddaje, pri tisku pa površino tistih novic oziroma zgodb, ki so na naslovnicah zajemale največjo površino, ter pri bralcu pritegnile največjo pozornost. Opozarjamo, da je to samo pregled in ne znanstveno raziskovanje. Kaj smo ugotovili? Skupno smo zabeležili 81 različnih tem, ki so plasirane kot prve, udarne novice in zgodbe. Zaradi večje preglednosti nismo beležili dobesednih naslovov, ampak smo jih razvrstili po tematskih sklopih, ki smo jih poimenovali glede na njihovo vsebino. Največji odstotek je zavzemala tema Pokojninska reforma. Pod tematski sklop z naslovom Ostalo smo zajeli tiste teme, ki so se v septembru v določenem mediju pojavljale manj intenzivno. POKOJNINSKA REFORMA Št. objav: 612 Število vseh objav v slovenskih tiskanih in elektronskih medijih, v katerih se pojavlja najbolj udarna tema meseca septembra

3 Delo 9% Pokojninska reforma in reforma trga dela 9% 70% 6% 6% UKC Ljubljana 6% NLB 6% Reševanje evra Reforma trga dela OSTALO 70% V septembru so pri časniku Delo največjo površino na naslovnicah namenili pokojninski reformi in reformi trga dela. Delodajalci kljub določenim pomislekom reforme podpirajo, sindikati pa vztrajajo, da določenih posegov na občutljiva področja ne bodo dovolili. V slovenski javnosti pa napovedani reformi ne vzbujata velikih pričakovanj. Po mnenju evropske komisije se obe reformi razvijata v pravi smeri, slovenske parlamentarne stranke pa so mnenja, da bodo po uveljavljeni pokojninski reformi zlasti ženske precej na slabšem, zato zahtevajo določene popravke. Pri reformi trga dela se obetajo posegi v odmor za malico in nadomestila za brezposelne, delodajalci, ki s predlagano reformo niso zadovoljni, pa predlagajo, naj se slovenska zakonodaja zgleduje po uspešnih Avstrijcih. Sledile so objave o opozorilih slovenskih zdravnikov, ki so na zboru v UKC Ljubljana opozorili, da se razmere za njihovo delo in s tem za bolnike slabšajo, pritožujejo se pa tudi nad zastarelo in izrabljeno opremo. Na Delovih naslovnicah se je veliko pisalo tudi o novem predsedniku uprave naše največje banke Janku Medji, ki je vodenje prevzel v času, ko se je banka znašla v težkem položaju. Zagovarja stališče, da se mora banka ukvarjati s strankami in poslom in da je potrebno prednost dati prestrukturiranju bilance stanja, organizaciji in korporativnemu upravljanju, predvsem pa je potrebno ponovno povečanje ugleda banke. V septembru je bila aktualna tema tudi reševanje evra. Svet ECB je sklenil strogo pogojevano nakupovanje državnih obveznic, ključno obrestno mero pa pustili pri 0,75 odstotka. Napovedali pa so tudi veliko transparentnost, podatke o nakupovanju obveznic pa bodo objavljali vsak teden. Mednarodni finančni trgi so nad programom navdušeni.

4 Večer Slovenski državni holding Pokojninska reforma in reforma trga dela Večerov piknik Referendum o pokojninski reformi 78% Probanka OSTALO 78% Predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu je dobil nove amandmaje. Nadzor nad državnimi naložbami naj bi prevzel več kot 10 milijard vredni holding. Uradno je holding nastal s preoblikovanjem Slovenske odškodninske družbe. AUKN, ki je bila ustanovljena šele pro prejšnjo vlado, pa bo povsem ukinjena. V ZSSS že opozarjajo, da vlada ponovno oživlja idejo o malem delu. Informativni osebni računi, novi pogoji upokojevanja, malusi in bonusi Reforma trga dela: poenostavitev odpuščanja, nižje odpravnine in nadomestila za brezposelnost, začasna in občasna dela. Plačan odmor za malico in dodatek na delovno dobo ostajata. Zvestobo časniku Večer so z množičnim obiskom znova dokazali bralci Večera. Svoje so prispevali tudi lepo vreme, nastopajoči ter množica športnih in drugih aktivnosti. Sindikati še vedno upajo, da bo pokojninski zakon še mogoče marsikje popraviti. Zelo redkobesedni so s pogajanja odhajali predstavniki delodajalcev, ki sicer podpirajo vladni predlog pokojninske reforme. Ker je med omenjeni dolžniki tudi družba vodilnih v Probanki, je pričakovati morebitno posredovanje Banke Slovenije ali vsaj nadzornega sveta banke. Iz Probanke ob Romani Pajenk odpoklicali tudi Milana Laha.

5 Dnevnik Socialna vprašanja 8% 8% Ustanovitev slabe banke Oblikovanje cen komunalnih storitev Zoran Janković 73% Javni sektor OSTALO 73% Starše mnogih slovenskih šolarjev so ob začetku novega šolskega leta pričakale nove skrbi. Zaradi vladnih varčevalnih ukrepov namreč mnogo družin ne bo več upravičenih do subvencionirane šolske malice, marsikateri starši pa si bodo zelo težko privoščili plačilo polnega zneska za šolsko prehrano. Odločilnega pomena pri preseganju cenzusa za subvencijo šolske malice je predvsem otroški dodatek, ki je v manj premožnih družinah praviloma višji in se všteva v dohodke. Zakonodajno hitenje Janševe vlade, ki smo mu priča že ves njen mandat, je zmotilo tudi ECB, saj jim je dalo finančno ministrstvo na voljo le šest delovnih dni časa za izdajo mnenja. Ministrstvo za finance je napisalo zakon, na podlagi katerega bi ustanovili družbo za upravljanje terjatev bank. Če je Slovenija res tako blizu zaprosilu za pomoč, ji tihi konflikt z ECB pri snovanju slabe banke ne gre v prid. V kolikor bo vlada uresničila uradno sicer še nepotrjene načrte, da dvigne DDV za storitve javne higiene na 20 odstotkov, se tudi zaradi odmrznitve cen komunalnih storitev obetajo velike podražitve. Po podatkih iz odredbe za preiskavo Jankoviću očitajo kazniva dejanja zlorabe položaja ali uradnih pravic, nevestnega dela v službi in ponarejanja listin pri domala vseh fazah naložbe (Stožice), ki naj bi bila v celoti vredna 370 milijonov evrov. Zmanjševanje števila zaposlenih v javnem sektorju za 15 odstotkov bi stalo vlado okoli 180 milijonov evrov. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja je nad napovedmi o novih rezih v javni sektor zgrožen.

6 Dnevnik TVSlo1; 19:00 h 20% Pokojninska reforma in reforma trga dela 20% Slovenski državni holding 56% Proračun 2013,2014 Zoran Janković OSTALO 56% Svet A Kanal; 18:00 h Pokojninska reforma in reforma trga dela Zoran Janković 70% Franc Pukšič Afera sodniki - stečajni upravitelji OSTALO 70%

7 24ur POP TV; 19:00 h 13% Zoran Janković 13% Pokojninska reforma in reforma trga dela 63% Afera sodniki - stečajni upravitelji Franc Pukšič OSTALO 63% Med najpogosteje pojavljane prve novice na osrednjih informativnih oddajah lahko uvrstimo naslednje teme: Pokojninska reforma in reforma trga dela (11 objav), Zoran Janković (8 objav), Vremenske ujme (3 objave), Slovenski državni holding (3 objave), Afera sodniki stečajni upravitelji (3 objave), Proračun 2013, 2014 (3 objave), Finančna pomoč Sloveniji (3 objave), Bine Kordež (3 objave), Franc Pukšič (3 objave), EU Federacija (2 objavi), Dars (2 objavi), NLB (2 objavi), Sanacija bank (2 objavi). Celotno ponudbo naših analiz najdete na sledeči povezavi: