kolokvij2_16.dvi

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "kolokvij2_16.dvi"

Transkripcija

1 1. Izpit iz klasične ehanike, Po cevi, ki se vrti v vodoravni ravnini s kotno hitrostjo ω, brez trenja drsi nabit delec z aso in naboje e. Vzporedno z ravnino vrtenja vklopio še hoogeno električno polje E. Zapiši Lagrangeovo funkcijo in ustrezne enačbe gibanja, ter jih reši za prier začetnih pogojev, ko delec ob t = 0 iruje v osi vrtenja. 2. Negativno nabit točkast projektil ( e, ) se siplje na irujoči { pozitivno nabiti togi tarči α/r,r > R (+e,m, velja M ). Potencial tarče zapišeo kot: V =. Skiciraj graf,r R efektivnega potenciala in klasificiraj ožne orbite. Za prier sipalne orbite, ko projektil trči v tarčo, izračunaj kot trka, t.j. kot ed vektorje hitrosti in noralo na površino tarče. Rezultat izrazi z začetnii podatki (b,t ). 3. Na vodoravno podlago postavio stožec z višino h in polero osnovne ploskve r. Zapiši kinetično energijo stožca, ki se po podlagi kotali brez zdrsavanja! Za zapis kinetične energije uporabi Eulerjeve kote, podobno kot za vrtavko s fiksno točko. Potreboval boš tudi vztrajnostni oent, ki ga je ugodno izračunati v cilindričnih koordinatah. 4. Obravnavaj gibanje dveh točkastih uteži, ki sta povezani z lahko togo prečko dolžine l, po notranjosti dolge cevi s preero 2R. Uteži po cevi drsita brez trenja. Njun položaj lahko opišeo v cilindričnih koordinatah z (z 1,φ 1,z 2,φ 2 ), pri čier vse koordinate zaradi vezi niso neodvisne. Zapiši Lagrangeovo funkcijo in pri te upoštevaj vez! Enačbe gibanja reši ob predpostavki alih odikov od ravnovesne lege. Zapiši lastne nihajne načine in lastne frekvence.

2 2. Izpit iz klasične fizike, , 13h 1. Na vrtiljak, ki se vrti s kotno hitrostjo Ω okrog navpične osi, pritrdio ravno gladko ploščo, tako da je nagnjena za ajhen kot α glede na vodoravno lego. Obravnavaj gibanje koščka ledu, ki brez trenja drsi po plošči in ga ob času t = 0 postavio na ploščo na ajhni razdalji r 0 od osi vrtenja. Zapiši enačbi gibanja za koordinati x in y v vrteče koordinatne sisteu. Nagib je ajhen, zato lahko vzaeš sinα tanα α in z = 0. Enačbi reši in rezultat interpretiraj. 2. Na izi leži votel valj z radije r in aso v. V njegovi notranjosti brez trenja drsi utež z aso. Zapiši Lagrangeovo funkcijo in izpelji ohranjene količine. Pri te predpostavi, da se valj po izi kotali brez zdrsavanja, utež pa je z valje stalno v stiku. Izračunaj frekvenco nihanja za ajhne odike iz ravnovesne lege. 3. Obravnavaj gibanje delca z aso v centralne potencialu V(r) = α/r β/r 2. Zapiši Lagrangeovo funkcijo in enačbe gibanja za koordinati r in φ. Iz enačb gibanja izpelji enačbo orbite r(φ). Pri izpeljavi si poagaj tako, da odvode po času nadoestiš z odvodo po kotu φ in z vpeljavo nove spreenljivke u = 1/r. Diferencialno enačbo reši z uporabo nastavka podobnega nastavku u(φ) = A + Bcos(φ), ki bi enačbo rešil za β = 0. Skiciraj orbito za ajhni β > 0! 4. Na vodoravno naeščen obroč nadeneo dve kroglici z aso in eno kroglico z aso. Kroglice spneo z enakii vzeti, kot kaže slika. Zapiši Lagrangeovo funkcijo in izpelji enačbe gibanja. S poočjo sietrije poišči lastne nihajne načine in izračunaj lastne frekvence. Zapiši Lagrangeovo funkcijo tudi z noralnii koordinatai. Kolikšen delež celotne energije je shranjen v vsake od nihajnih načinov za začetni pogoj, da je ob času t = 0 kroglica z aso odaknjena za ajhen kot iz ravnovesne lege, ostali dve kroglici pa sta v ravnovesni legi?

3 2. Izpit iz klasične fizike, , 10h 1. Obravnavaj gibanje točkastega telesa po površini vrtečega se zaledenelega planeta v obliki krogle s polero R. Za utež zapiši Lagrangeovo funkcijo v vrteče koordinatne sisteu (φ, θ), ki iruje glede na planet. Trenje zaneari. Izpelji enačbe gibanja! Katere količine se ohranjajo? Denio, da ob času 0 postavio na površino planeta utež na geografski širini 45 stopinj, tako da iruje glede na površino planeta. Kakšen bo položaj uteži v kasnejših časih? Račun si olajšaj s prierno izbiro koordinatnega sistea! 2. V lesen valj s polero R in aso M je, na razdalji r od osi, vgrajena tanka železna palica z aso << M (glej sliko). Zapiši enačbe gibanja za prost valj, če ga položio na ravno podlago. Poišči ravnovesne lege in razišči ajhna nihanja valja. r R M 3. V prieru keplerjevskega potenciala pokaži, da za vezane orbite velja zveza 2 T = V, kjer sta T in V dolgi (v prierjavi z obhodni časo) časovni povprečji kinetične in potencialne energije. Poagaj si z zvezaa H = GMµ, kjer so: M vsota as, µ reducirana asa, a glavna 2a polos elipse (orbite) in 2π 2π 0 dφ = 1 1+ǫcosφ 1 ǫ Na vodoravno naeščen obroč nadeneo dve kroglici z aso in dve kroglici z aso in jih spneo z enakii vzeti, kot kaže slika. Kroglice po obroču gladko drsijo. Zapiši enačbe gibanja. S poočjo sietrije poišči lastne nihajne načine in izračunaj lastne frekvence. Denio, da irujoč siste v ravnovesni legi zotio tako, da ob času nič eno kroglico izakneo za kot φ 1 glede na prejšnjo lego. Zapiši položaje kroglic ob kasnejših časih. Kolikšen delež celotne energije je v vsake od lastnih nihajnih načinov?

4 3. Izpit iz klasične fizike, , 14h 1. Obravnavaj gibanje točkastega telesa po površini vrtečega se zaledenelega planeta v obliki krogle s polero 10000k. Za utež zapiši Lagrangeovo funkcijo v vrteče koordinatne sisteu (φ, θ), ki iruje glede na planet. Trenje zaneari. Izpelji enačbe gibanja in jih reši! Denio, da ob času 0 postavio na površino planeta utež na geografski širini 45 stopinj, tako da iruje glede na površino planeta. Kakšen bo položaj uteži v kasnejših časih? Dan naj traja 1dan. 2. Po notranji površini stožca, ki je postavljen tako, da je njegova sietrijska os postavljena navpično se brez trenja giblje utež z aso. Zapiši Lagrangeovo funkcijo. Katere so ohranjene količine? Zapiši celotno energijo sistea in izraz poenostavi z uporabo ohranjene količine, s čier proble prevedeš na eno-dienzionalni proble gibanja v efektivne potencialu. Skiciraj efektivni potencial. Pri kateri energiji je kroženje pri konstantni razdalji r 0 od sietrijske osi stabilna rešitev problea? Denio, da utež, ki tako kroži po stožcu, alenkost suneo v seri prečno na gibanje. S kakšno frekvenco bo utež zanihala okoli lege, ki bi jo iela, če je ne bi sunili? g 3. Okoli Zelje se po eliptični trajektoriji giblje satelit, tako da je najanjša razdalja ed satelito in in središče Zelje 35000k, največja pa r 0 =40000k. Satelit želi popraviti obliko orbite v krožno z radije r 0, zato v trenutku, ko je satelit najbolj oddaljen od središča Zelje za kratek trenutek prižge rakete, tako da ga potisnejo v seri gibanja. Zapiši in skiciraj (tako pred, kot po delovanju potisnih raket) efektivni potencial V eff (r) in ga prierjaj s celotno energijo! Izračunaj za koliko se je zaradi delovanja raket satelitu povečala gibalna količina! Po kakšni orbiti pa bi se gibal satelit, če bi enak potisk raket deloval v radialni seri navzven? Kolikšni sta najanjša in največja razdalja od središča Zelje v tej orbiti? 4. Obravnavaj nihanja sistea prikazanega na sliki! Zapiši Lagrangeovo funkcijo, in izpelji lastne nihajne načine in frekvence. Pri iskanju lastnih nihajnih načinov si poagaj s sietrijo. Uteži se lahko gibljejo le v vzdolžni seri. Denio, da ob času 0 srednjo utež odakneo iz ravnovesne lege, ostali dve pa pridržio v njuni ravnovesni legi. Zapiši odike vseh treh uteži kot funkcijo časa! Kolikšen delež energije je shranjen v vsake od nihajnih načinov? M

5 1. Kolokvij iz klasične fizike, Po drsališču parabolične oblike, ki ga v cilindričnih koordinatah opišeo s funkcijo z = αr 2, brez trenja drsi drobna utež. Izračunaj frekvenco nihanja uteži za ajhne odike od ravnovesne lege. V naslednje koraku naj se isto drsališče vrti okoli navpične (sietrijske) osi s kotno hitrostjo ω l. Zapiši Lagrangeovo funkcijo in ustrezne enačbe gibanja v vrteče koordinatne sisteu. Enačbe reši in ugotovi, kako se giblje utež v prieru, ko velja ω l ω 0 in jo ob času t = 0s irujočo spustio iz lege r = r Potencialno energijo delca v cilindričnih koordinatah zapišeo kot: V = α(3z 2 r 2 ). Zapiši Lagrangeovo funkcijo ter enačbe gibanja. Enačbe reši pri začetnih pogojih r(0) = 0 in r(0) = v x0î+v z 0 k. V ravnini xz skiciraj tir delca. 3. Po ravne vodilu brez trenja drsi telo z aso 1. Na to telo z lahko palico pritrdio utež z aso 2, kot kaže slika. Zapiši Lagrangeovo funkcijo in enačbe gibanja. Izračunaj frekvenco nihanja za ajhne odike od ravnovesne lege! x φ l g 4. Okoli Zelje po krožnici z radije k kroži satelit. V neke trenutku vanj trči lahki eteorit, tako da satelit izgubi 2 odstotka kinetične energije, ser njegovega gibanja pa se ob trku ne spreeni. Zapiši in skiciraj (tako pred kot po trku) efektivni potencial V eff (r) in ga prierjaj s celotno energijo! Po kakšni orbiti se bo satelit gibal po trku? Kolikšna je najanjša razdalja ed središče Zelje in satelito v tej orbiti?

6 1. Kolokvij iz klasične fizike, Navrtiljaku, kisevrtiskotnohitrostjoω opazujeogibanjeuteži nadolginiti, kijepritrjena vosi vrtenja. Zautež zapiši Newtonov zakon vvrteče koordinatne sisteu (x,y ) vkatere vrtiljak iruje. Odiki nihala iz ravnovesne lege so ali, zato gibanja v seri z ni potrebno eksplicitno upoštevati. Enačbe reši! Hitrost vrtenja ni nujno ajhna, zato upoštevaj tako Coriolisov kot centripetalni del. Splošno rešitev poenostavi za začetni pogoj x (0) = y (0) = 0, v x = v 0, v y = 0 in rezultat interpretiraj. z,z x x y y 2. Potencialno energijo delca v cilindričnih koordinatah zapišeo kot: V = α(3z 2 r 2 ). Zapiši Lagrangeovo funkcijo ter enačbe gibanja. Enačbe reši pri začetnih pogojih r(0) = 0 in r(0) = v x0î+v z 0 k. V ravnini xz skiciraj tir delca. 3. Točkasto telo se giblje po navzdol obrnjeneu rotacijskeu paraboloidu, ki ga v cilindričnih koordinatah opišeo z enačbo z = βr 2 (β > 0). Zapiši Lagrangeovo funkcijo, izpelji enačbe gibanja in ohranjene količine! Enačbe gibanja reši za r za prier, ko ob času nič telo blago izakneo z vrha paraboloida. Kako r narašča kot funkcija časa? Kako pa r narašča ob velikih časih, ko približek alih odikov ni več upravičen? g 4. Za prier keplerjevskega centralnega potenciala so pokazali, da se poleg polne energije in vektorja vrtilne količine, ohranja tudi t.i. Runge-Lenzov vektor (podaja orientacijo orbite). Pokaži, da se tudi za prier centralnega haroničnega potenciala ohranja podobna količina le da ta ni vektor apak tenzor, ki ga zapišeo kot W = 1 p p+ k r r. 2 2

7 1. Kolokvij iz klasične ehanike, Utež z aso gladko drsi po podlagi, ki jo opišeo z funkcijo y(x) = y 0 cos(x/x 0 ). Zania nas pri katerih začetnih pogojih se utež odlepi od podlage. a) Naj enotski vektor e 1 kaže v tangentni seri, e 2 pa v noralni seri na krivuljo y(x). Zapiši e 1 in e 2 v kartezične koordinatne sisteu i,j! Težnostni pospešek g naj kaže v seri j. Zapiši hitrost in pospešek! b) Noralno koponento pospeška izenači s silai, ki delujejo na utež in izpelji zvezo v 2 y +g(1+y 2 ) = 0, (1) ki določa ejno velikost hitrosti, pri kateri se utež odlepi od podlage. ( označuje odvod po x) c) Utež suneo v vodoravni seri z vrha vzpetine (pri x = 0) z ajhno začetno hitrostjo v 0 0. Ali (in če da, pri katere y) se bo utež odlepila od podlage? Odgovor uteelji. 2. Na vrtiljak z obliko z = z 0 /cosh(r/r 0 ) (r je razdalja od sietrijske osi) postavio košček ledu z aso, ki po vrtiljaku gladko drsi. Vrtiljak se vrti okrog navpične (sietrijske) osi s kotno hitrostjo Ω. a) Zapiši hitrost, kinetično energijo in Lagrangeovo funkcijo v vrteče sisteu, v katere vrtiljak iruje! Predpostavi, da je košček ledu vseskozi v stiku z vrtiljako. Predpostavi tudi, da so odiki iz ravnovesne lege ajhni in je zato koponenta hitrosti v navpični seri zanearljiva. b) Košček ledu ob času t = 0 suneo z ajhno hitrostjo v 0 z vrha vrtiljaka. Zapiši enačbe gibanja v vrteče sisteu in jih reši za ajhne odike od r = 0. c) Kako se bo košček ledu ob predpostavki, da je vseskozi v stiku s podlago, gibal po dolgih časih? Gibanje opiši v vrteče sisteu. 3. Dve točkasti telesi z aso povežeo z lahko prečko dolžine l. Eno od uteži nabijeo z naboje e. Siste postavio v hoogeno električno polje E = E 0 k, kjer je E 0 konstanta. a) Zapiši Lagrangeovo funkcijo! Težnostni pospešek zaneari. Iz sietrije problea sklepaj, katere količine se ohranjajo in uporabi za zapis Lagrangeove funkcije koordinate, ki so konjugirane ohranjeni količina! b) Izpelji ohranjene količine! c) Naj ob času t = 0 siste iruje, prečka pa naj kaže v seri, ki je za ajhen θ nagnjen glede na k. Reši enačbe gibanja in določi vrednosti koordinat ob kasnejših časih.

8 2. Kolokvij iz klasične fizike, Dva enaka vztrajnika oblike diska (vztrajnostni oent J), povežeo s torzijsko vzetjo (npr. jekleno palico) vzdolž sietrijske osi. Navor vzeti je sorazeren edsebojneu zasuku vztrajnikov (koeficient vzeti D). Obravnavaj nihanja opisanega sistea: izračunaj lastne frekvence in pripadajoče lastne nihajne načine. Nato privzei, da s kratki sunko navora eneu od vztrajnikov podelio začetno kotno hitrost (ω 0 ). Zapiši rešitev za dane začetne pogoje in izračunaj, kako je polna energija porazdeljena po nihajnih načinih. 2. Negativno električno nabit točkast projektil (-e, ) se siplje na irujoči pozitivno nabiti tarči s trdo sredico (+e, M; velja: M ). Potencial tarče zapišeo kot: { α/r, r > R V(r) =, r R Skiciraj graf efektivnega potenciala in klasificiraj ožne orbite. Za prier sipalne orbite, ko projektil trči v tarčo, izračunaj kot trka t.j. kot ed vektorje hitrosti in noralo na površino tarče. Rezultat izrazi z začetnii podatki (udarni paraeter b, začetna kinetična energija T ). 3. Tanko palico z aso in dolžino l v težišču pritrdio na os nagnjeno za kot θ glede na palico, kot kaže slika. Palico zavrtio okrog te osi s kotno frekvenco ω. S kolikšni navoro deluje palica na stik (prikazan z odebeljeni pravokotniko)? V neke trenutku stik popusti, tako da palica prosto pade. Kako se giblje palica sedaj? Zapiši časovno odvisnost položaja enega od krajišč padajoče palice v irujoče koordinatne sisteu. ω θ 4. Obravnavaj ajhna nihanja sistea sestavljenega iz štirih enakih vzeti ter dveh uteži z aso in dveh z aso M. Zaniali se boo sao za odike v z seri (ta kaže pravokotno na ravnino slike). Za silo vzeti predpostavi Hookov zakon F ij (z i z j ). Z upoštevanje sietrij sistea poišči lastne nihajne načine in izračunaj lastne frekvence. z 1, z 2,M z 3,M z 4,

9 2. Kolokvij iz klasične ehanike, Na inigolfu z velike razdalje l ciljao okroglo odprtino velikosti 2R, ki se nahaja na vrhu blage vzpetine oblike z = k/r 4. Pri dani začetni hitrosti v 0, največ za kolikšen kot glede na idealno linijo proti sredini tarče lahko zgrešio, da boo tarčo vseeno zadeli? Izstrelek lahko obravnavaš kot točkast. Prispevke h kinetični energiji v navpični seri lahko zaneariš. 2. Izračunaj eleente tenzorja vztrajnostnega oenta za hoogen elipsoid z gostoto ρ. Naig: pri integraciji uporabi substitucijo x = au, y = bv in z = cw, kjer so a, b, c polosi elipsoida vzdolž osi x, y in z (s te prevedeš integral po elipsoidu na integral po enotski krogli). Rotacijski elipsoid (polosi a, a, c) vpneo na fiksno os (skozi težišče), ki je glede na sietrijsko os elipsoida nagnjena za kot θ. S kolikšni navoro orao delovati, če želio doseči kotni pospešek α? 3. Za, ed dve steni vpeto, linearno verigo N enakih uteži (asa ), ki so povezane z enakii vzeti (konstanta k), zapiši Lagrangeovo funkcijo oz. atrike za kinetično in potencialno energijo. Za prier N = 5 izračunaj lastne nihajne načine in pripadajoče lastne frekvence. Naig: nastavke za lastne vektorje zapiši z upoštevanje sietrije verige glede na zrcaljenje prek ravnovesnega položja središčne uteži. 4. Drobno utež postavio na vrh ledenega bloka v vdolbino s krožni preseko kot kaže slika. Zapiši Hailtonovo funkcijo in iz nje izpelji enačbe gibanja. Gibanja v seri prečno na ravnino slike ni potrebno upoštevati. Katere količine se ohranjajo? Enačbe gibanja reši za ajhne odike iz ravnovesne lege. Denio, da utež postavio na ledeni blok alenkost stran od dna vdolbine. Izpelji kako se bo siste vedel pote, ko utež spustio! Trenje ed utežjo in ledo, kot tudi ed ledo in tlei zaneari. R M

Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE Gravitacija - ohranitveni zakoni

Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE Gravitacija - ohranitveni zakoni Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE 12. 11. 2014 Gravitacija - ohranitveni zakoni 1. Telo z maso M je sestavljeno iz dveh delov z masama

Prikaži več

1 Naloge iz Matematične fizike II /14 1. Enakomerno segreto kocko vržemo v hladnejšo vodo stalne temperature. Kako se spreminja s časom temperat

1 Naloge iz Matematične fizike II /14 1. Enakomerno segreto kocko vržemo v hladnejšo vodo stalne temperature. Kako se spreminja s časom temperat 1 Naloge iz Matematične fizike II - 2013/14 1. Enakomerno segreto kocko vržemo v hladnejšo vodo stalne temperature. Kako se spreminja s časom temperatura v kocki? Kakšna je časovna odvisnost toplotnega

Prikaži več

ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je "

ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je "električno" nihalo, sestavljeno iz vzporedne vezave

Prikaži več

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI 3. Analitična geometrija v ravnini Osnovna ideja analitične geometrije je v tem, da vaskemu geometrijskemu objektu (točki, premici,...) pridružimo števila oz koordinate, ki ta objekt popolnoma popisujejo.

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika 2. kolokvij 4. januar 212 Ime in priimek: Vpisna št: Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja. Veljale bodo samo rešitve na papirju, kjer

Prikaži več

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika 2 Pisni izpit 9. junij 2005 Ime in priimek: Vpisna št: Zaporedna številka izpita: Navodila Pazljivo preberite bese

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika 2 Pisni izpit 9. junij 2005 Ime in priimek: Vpisna št: Zaporedna številka izpita: Navodila Pazljivo preberite bese FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika Pisni izpit 9. junij 005 Ime in priimek: Vpisna št: Zaporedna številka izpita: Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja. Veljale bodo

Prikaži več

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-avgust-17.dvi

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-avgust-17.dvi Vpisna številka Priimek, ime Smer: K KT WA Izpit pri predmetu MATEMATIKA I Računski del Ugasni in odstrani mobilni telefon. Uporaba knjig in zapiskov ni dovoljena. Dovoljeni pripomočki so: kemični svinčnik,

Prikaži več

Vektorji - naloge za test Naloga 1 Ali so točke A(1, 2, 3), B(0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) A(0, 3, 5), B(1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 Ali toč

Vektorji - naloge za test Naloga 1 Ali so točke A(1, 2, 3), B(0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) A(0, 3, 5), B(1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 Ali toč Vektorji - naloge za test Naloga 1 li so točke (1, 2, 3), (0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) (0, 3, 5), (1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 li točke a) (6, 0, 2), (2, 0, 4), C(6, 6, 1) in D(2, 6, 3), b)

Prikaži več

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/testi in izpiti/ /IZPITI/FKKT-februar-14.dvi

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/testi in izpiti/ /IZPITI/FKKT-februar-14.dvi Kemijska tehnologija, Kemija Bolonjski univerzitetni program Smer: KT K WolframA: DA NE Računski del izpita pri predmetu MATEMATIKA I 6. 2. 2014 Čas reševanja je 75 minut. Navodila: Pripravi osebni dokument.

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Geometrijska telesa Opomba: pri nalogah, kjer računaš maso jeklenih teles, upoštevaj gostoto jekla 7,86 g / cm ; gostote morebitnih ostalih materialov pa so navedene pri samih nalogah! Fe 1)

Prikaži več

dr. Andreja Šarlah Teorijska fizika II (FMF, Pedagoška fizika, 2010/11) kolokviji in izpiti Vsebina Kvantna mehanika 2 1. kolokvij 2 2. kolokvij 4 1.

dr. Andreja Šarlah Teorijska fizika II (FMF, Pedagoška fizika, 2010/11) kolokviji in izpiti Vsebina Kvantna mehanika 2 1. kolokvij 2 2. kolokvij 4 1. dr. Andreja Šarlah Teorijska fizika II (FMF, Pedagoška fizika, 2010/11) kolokviji in izpiti Vsebina Kvantna mehanika 2 1. kolokvij 2 2. kolokvij 4 1. izpit 5 2. izpit 6 3. izpit (2014) 7 Termodinamika

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNISTVO Matematika Pisni izpit. junij 22 Ime in priimek Vpisna st Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite resevanja. Veljale bodo samo resitve na papirju, kjer so

Prikaži več

Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y

Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y 2 ). Rešitev: Diferencialna enačba ima ločljive spremenljivke,

Prikaži več

PRIPRAVA NA 1. Š. N.: KVADRATNA FUNKCIJA IN KVADRATNA ENAČBA 1. Izračunaj presečišča parabole y=5 x x 8 s koordinatnima osema. R: 2 0, 8, 4,0,,0

PRIPRAVA NA 1. Š. N.: KVADRATNA FUNKCIJA IN KVADRATNA ENAČBA 1. Izračunaj presečišča parabole y=5 x x 8 s koordinatnima osema. R: 2 0, 8, 4,0,,0 PRIPRAVA NA 1. Š. N.: KVADRATNA FUNKCIJA IN KVADRATNA ENAČBA 1. Izračunaj presečišča parabole y=5 x +18 x 8 s koordinatnima osema. R: 0, 8, 4,0,,0 5. Zapiši enačbo kvadratne funkcije f (x )=3 x +1 x+8

Prikaži več

Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- 2K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota.

Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- 2K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota. Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota. Osnovne zveze med funkcijamo istega kota. Uporaba kotnih

Prikaži več

Naloge s kolokvijev iz fizike za študente FRI v letih 2013/14 in 2014/15 1. Nekdo vrže žogo iz izhodišča s hitrostjo 25 m/s pod kotom 60 glede na vodo

Naloge s kolokvijev iz fizike za študente FRI v letih 2013/14 in 2014/15 1. Nekdo vrže žogo iz izhodišča s hitrostjo 25 m/s pod kotom 60 glede na vodo Naloge s kolokvijev iz fizike za študente FRI v letih 2013/14 in 2014/15 1. Nekdo vrže žogo iz izhodišča s hitrostjo 25 m/s pod kotom 60 glede na vodoravnico (poševni met). Nekdo drug vrže žogo v vodoravni

Prikaži več

Vaje: Matrike 1. Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N 0 1 n ; n N Pokaži, da je množica x 0 y 0 x

Vaje: Matrike 1. Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N 0 1 n ; n N Pokaži, da je množica x 0 y 0 x Vaje: Matrike 1 Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N n 1 1 0 1 ; n N 0 2 Pokaži, da je množica x 0 y 0 x y x + z ; x, y, z R y x z x vektorski podprostor v prostoru matrik

Prikaži več

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA Enopredmetna matematika IN STATISTIKE Maribor, 31. 01. 2012 1. Na voljo imamo kovanca tipa K 1 in K 2, katerih verjetnost, da pade grb, je p 1 in p 2. (a) Istočasno vržemo oba kovanca. Verjetnost, da je

Prikaži več

Dinamika, laboratorijske vaje

Dinamika, laboratorijske vaje Univerza v Ljubljani Fakulteta za strojništvo LADISK Laboratorij za dinamiko strojev in konstrukcij Dinamika Laboratorijske vaje 1 Določitev aksialnega masnega vztrajnostnega momenta ojnice 2 2 Uravnoteženje

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Pedagoška fakulteta Zbirka nalog iz fizike za 1. letnik Gregor Bavdek, Barbara Rovšek, Jure Bajc, Mojca Čepič 3. februar 2012

Univerza v Ljubljani Pedagoška fakulteta Zbirka nalog iz fizike za 1. letnik Gregor Bavdek, Barbara Rovšek, Jure Bajc, Mojca Čepič 3. februar 2012 Univerza v Ljubljani Pedagoška fakulteta Zbirka nalog iz fizike za 1. letnik Gregor Bavdek, Barbara Rovšek, Jure Bajc, Mojca Čepič 3. februar 2012 Kazalo Uvodne naloge 1 1 Kinematika 3 1.1 Kinematika

Prikaži več

FGG13

FGG13 10.8 Metoda zveznega nadaljevanja To je metoda za reševanje nelinearne enačbe f(x) = 0. Če je težko poiskati začetni približek (še posebno pri nelinearnih sistemih), si lahko pomagamo z uvedbo dodatnega

Prikaži več

Fizika2_stari_testi.DVI

Fizika2_stari_testi.DVI Stari pisni izpiti in kolokviji iz Fizike 2 na Fakulteti za elektrotehniko 6. november 2003 Tako, kot pri zbirki za Fiziko 1, so izpiti in kolokviji zbrani po študijskih letih (2002/2003, 2001/2002, 2000/2001).

Prikaži več

Osnove matematicne analize 2018/19

Osnove matematicne analize  2018/19 Osnove matematične analize 2018/19 Neža Mramor Kosta Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Funkcija je predpis, ki vsakemu elementu x iz definicijskega območja D f R priredi natanko

Prikaži več

Popravki nalog: Numerična analiza - podiplomski študij FGG : popravljena naloga : popravljena naloga 14 domače naloge - 2. skupina

Popravki nalog: Numerična analiza - podiplomski študij FGG : popravljena naloga : popravljena naloga 14 domače naloge - 2. skupina Popravki nalog: Numerična analiza - podiplomski študij FGG 9.8.24: popravljena naloga 4 3..25: popravljena naloga 4 domače naloge - 2. skupina V drugem delu morate rešiti toliko nalog, da bo njihova skupna

Prikaži več

C:/Users/Matevz/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-januar-februar-15.dvi

C:/Users/Matevz/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-januar-februar-15.dvi Kemijska tehnologija, Kemija Bolonjski univerzitetni program Smer: KT K WolframA: DA NE Čas reševanja je 75 minut. Navodila: Računski del izpita pri predmetu MATEMATIKA I Ugasni in odstrani mobilni telefon.

Prikaži več

Poglavje 1 Kinematika in dinamika 1.1 Premočrtno gibanje Rešene naloge 1. Točka se giblje premočrtno po osi x. V času od 0 do t 1 se giblje s ko

Poglavje 1 Kinematika in dinamika 1.1 Premočrtno gibanje Rešene naloge 1. Točka se giblje premočrtno po osi x. V času od 0 do t 1 se giblje s ko Poglavje 1 Kinematika in dinamika 1.1 Premočrtno gibanje 1.1.1 Rešene naloge 1. Točka se giblje premočrtno po osi x. V času od 0 do t 1 se giblje s konstantno brzino v 1, v času od t 1 do t 2 enakomerno

Prikaži več

Osnovni pojmi(17)

Osnovni pojmi(17) Osnovni poji pri obravnavi periodičnih signalov Equation Section 6 Vsebina: Opis periodičnih signalov s periodo, frekvenco in krožno frekvenco. Razlaga pojov aplituda, faza, haronični signal. Določanje

Prikaži več

Prevodnik_v_polju_14_

Prevodnik_v_polju_14_ 14. Prevodnik v električnem polju Vsebina poglavja: prevodnik v zunanjem električnem polju, površina prevodnika je ekvipotencialna ploskev, elektrostatična indukcija (influenca), polje znotraj votline

Prikaži več

Microsoft Word - Astronomija-Projekt19fin

Microsoft Word - Astronomija-Projekt19fin Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Jure Hribar, Rok Capuder Radialna odvisnost površinske svetlosti za eliptične galaksije Projektna naloga pri predmetu astronomija Ljubljana, april

Prikaži več

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc Elektrotehniški praktikum Sila v elektrostatičnem polju Namen vaje Našli bomo podobnost med poljem mirujočih nabojev in poljem mas, ter kakšen vpliv ima relativna vlažnost zraka na hitrost razelektritve

Prikaži več

Microsoft Word - FIZIKA I - vpras..doc

Microsoft Word - FIZIKA I - vpras..doc M1 POSPEŠENO GIBANJE Definiciji hitrosti in pospeška pri premem gibanju in krivem gibanju. Kako ra&unamo hitrost, &e je dan pospešek kot funkcija &asa, in kako pot, &e je dana hitrost kot funkcija &asa?

Prikaži več

Poglavje 3 Reševanje nelinearnih enačb Na iskanje rešitve enačbe oblike f(x) = 0 (3.1) zelo pogosto naletimo pri reševanju tehničnih problemov. Pri te

Poglavje 3 Reševanje nelinearnih enačb Na iskanje rešitve enačbe oblike f(x) = 0 (3.1) zelo pogosto naletimo pri reševanju tehničnih problemov. Pri te Poglavje 3 Reševanje nelinearnih enačb Na iskanje rešitve enačbe oblike f(x) = 0 (3.1) zelo pogosto naletimo pri reševanju tehničnih problemov. Pri tem je lahko nelinearna funkcija f podana eksplicitno,

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNISTVO Matematika 2. kolokvij. december 2 Ime in priimek: Vpisna st: Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite resevanja. Veljale bodo samo resitve na papirju, kjer

Prikaži več

CpE & ME 519

CpE & ME 519 2D Transformacije Zakaj potrebujemo transformacije? Animacija Več instanc istega predmeta, variacije istega objekta na sceni Tvorba kompliciranih predmetov iz bolj preprostih Transformacije gledanja Kaj

Prikaži več

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI DEFINICIJA V PARAVOKOTNEM TRIKOTNIKU DEFINICIJA NA ENOTSKI KROŢNICI GRAFI IN LASTNOSTI SINUSA IN KOSINUSA POMEMBNEJŠE FORMULE Oznake: sinus kota x označujemo z oznako sin x, kosinus kota x označujemo z

Prikaži več

Kroženje

Kroženje Kroženje Enakoerno kroženje Je gibanje po krožnici s stalno obodno hitrostjo v. Kot φ, ki ga radij r oklepa z izbrano serjo(osjo x) narašča linearno s časo φ=ωt, ω je konta hitrost. Med eni obhoodo t radij

Prikaži več

Napotki za izbiro gibljivih verig Stegne 25, 1000 Ljubljana, tel: , fax:

Napotki za izbiro gibljivih verig   Stegne 25, 1000 Ljubljana, tel: , fax: Napotki za izbiro gibljivih verig Postopek za izbiro verige Vrsta gibanja Izračun teže instalacij Izbira verige glede na težo Hod verige Dolžina verige Radij verige Hitrost in pospešek gibanja Instalacije

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Kotne funkcije v pravokotnem trikotniku 1) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje in minute ali obratno: a),2 d) 19,1 8,9 e) 28 c) 2 f) 8 2) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje

Prikaži več

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE UVOD LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE V tem šolskem letu ste se odločili za fiziko kot izbirni predmet. Laboratorijske vaje boste opravljali med poukom od začetka oktobra do konca aprila. Zunanji kandidati

Prikaži več

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-junij-17.dvi

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-junij-17.dvi Vpisna številka Priimek, ime Smer: K KT WA Izpit pri predmetu MATEMATIKA I Računski del Ugasni in odstrani mobilni telefon. Uporaba knjig in zapiskov ni dovoljena. Dovoljeni pripomočki so: kemični svinčnik,

Prikaži več

MEHANIKA I - sinopsis predavanj za študente matematike v letu 2017/ OSNOVE NEWTONOVE MEHANIKE Literatura Aganovič, Veselič, Uvod v anali

MEHANIKA I - sinopsis predavanj za študente matematike v letu 2017/ OSNOVE NEWTONOVE MEHANIKE Literatura Aganovič, Veselič, Uvod v anali MEHANIKA I - sinopsis predavanj za študente matematike v letu 017/018 4. 10. 17 OSNOVE NEWTONOVE MEHANIKE Literatura Aganovič, Veselič, Uvod v analitičku mehaniku, Matematički odjel Prirodoslovnog-matematičkog

Prikaži več

1 Merjenje sil in snovnih lastnosti 1.1 Merjenje sil z računalnikom Umeritev senzorja Senzor za merjenje sile pretvarja silo v električno napetost. Si

1 Merjenje sil in snovnih lastnosti 1.1 Merjenje sil z računalnikom Umeritev senzorja Senzor za merjenje sile pretvarja silo v električno napetost. Si 1 Merjenje sil in snovnih lastnosti 11 Merjenje sil z računalnikom Umeritev senzorja Senzor za merjenje sile pretvarja silo v električno napetost Signal vodimo do računalnika, ki prikaže časovno odvisnost

Prikaži več

Matematika Uporaba integrala (1) Izračunaj ploščine likov pod grafi danih funkcij: (a) f(x) = x 2 na [0, 2], (b) f(x) = e x na [0, 1], (c) f(x) = x si

Matematika Uporaba integrala (1) Izračunaj ploščine likov pod grafi danih funkcij: (a) f(x) = x 2 na [0, 2], (b) f(x) = e x na [0, 1], (c) f(x) = x si Mtemtik Uporb integrl () Izrčunj ploščine likov pod grfi dnih funkcij: () f() n [ ] (b) f() e n [ ] (c) f() sin n [ π]. Rešitev: Nj bo f zvezn pozitivn funkcij n intervlu [ b]. Ploščin lik ki leži pod

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M77* SPOMLADANSK ZPTN OK NAVODLA ZA OCENJEVANJE Petek, 7. junij 0 SPLOŠNA MATA C 0 M-77-- ZPTNA POLA ' ' QQ QQ ' ' Q QQ Q 0 5 0 5 C Zapisan izraz za naboj... točka zračunan naboj...

Prikaži več

Domače vaje iz LINEARNE ALGEBRE Marjeta Kramar Fijavž Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani 2007/08 Kazalo 1 Vektorji 2 2 Analit

Domače vaje iz LINEARNE ALGEBRE Marjeta Kramar Fijavž Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani 2007/08 Kazalo 1 Vektorji 2 2 Analit Domače vaje iz LINEARNE ALGEBRE Marjeta Kramar Fijavž Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani 007/08 Kazalo Vektorji Analitična geometrija 7 Linearni prostori 0 4 Evklidski prostori

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - vorsic ET 9.2 OES matri\350ne metode 2011.ppt [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - vorsic ET 9.2 OES matri\350ne metode 2011.ppt [Compatibility Mode]) 8.2 OBRATOVANJE ELEKTROENERGETSKEGA SISTEMA o Matrične metode v razreševanju el. omrežij Matrične enačbe električnih vezij Numerične metode za reševanje linearnih in nelinearnih enačb Sistem algebraičnih

Prikaži več

Poskusi s kondenzatorji

Poskusi s kondenzatorji Poskusi s kondenzatorji Samo Lasič, Fakulteta za Matematiko in Fiziko, Oddelek za fiziko, Ljubljana Povzetek Opisani so nekateri poskusi s kondenzatorji, ki smo jih izvedli z merilnim vmesnikom LabPro.

Prikaži več

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega poklicnega izobraževanja NAVODILA: Izpit iz matematike

Prikaži več

VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. U

VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. U VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. Uporabni so skoraj vsi domači digitalni fotoaparati.

Prikaži več

Velika logična pošast Eulerjeva metoda reševanja diofantskih enačb Dana je diofantska enačba ax+by=c. Enačbo rešujemo samo v primeru, če sta a in b me

Velika logična pošast Eulerjeva metoda reševanja diofantskih enačb Dana je diofantska enačba ax+by=c. Enačbo rešujemo samo v primeru, če sta a in b me Velika logična pošast Eulerjeva metoda reševanja diofantskih enačb Dana je diofantska enačba ax+by=c. Enačbo rešujemo samo v primeru, če sta a in b medseboj tuji naravni števili.. 0x+y=4 2 Eulerjeva metoda

Prikaži več

Microsoft Word - Delo_energija_12_.doc

Microsoft Word - Delo_energija_12_.doc 12 Delo in potencialna enegija Vsebina: Delo kot integal sile na poti, delo elektične sile, delo po zaključeni poti, potencialna enegija, potencialna enegija sistema nabojev, delo kot azlika potencialnih

Prikaži več

P181C10111

P181C10111 Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *P181C10111* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK MATEMATIKA Izpitna pola Sobota, 9. junij 018 / 10 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

MATEMATIKA – IZPITNA POLA 1 – OSNOVNA IN VIŠJA RAVEN

MATEMATIKA – IZPITNA POLA 1 – OSNOVNA IN VIŠJA RAVEN Državi izpiti ceter *M840* Osova i višja rave MATEMATIKA JESENSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Poedeljek, 7. avgust 08 SPLOŠNA MATURA Državi izpiti ceter Vse pravice pridržae. M8-40-- IZPITNA POLA

Prikaži več

Schöck Isokorb tip W Schöck Isokorb tip W W Schöck Isokorb tip W Primeren je za konzolne stenske plošče. Prenaša negativne momente in pozitivne prečne

Schöck Isokorb tip W Schöck Isokorb tip W W Schöck Isokorb tip W Primeren je za konzolne stenske plošče. Prenaša negativne momente in pozitivne prečne Primeren je za konzolne stenske plošče. Prenaša negativne momente in pozitivne prečne sile. Poleg tega prenaša tudi izmenične vodoravne sile. 111 Razvrstitev elementov Prerez pri vgrajevanju zunaj znotraj

Prikaži več

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe PRILOGA 3 Osnovne značilnosti, ki se sporočajo za usklajevanje 1. Zgradba podatkovne zbirke Podatkovno zbirko sestavljajo zapisi, ločeni po znakovnih parih "pomik na začetek vrstice pomik v novo vrstico"

Prikaži več

Brownova kovariancna razdalja

Brownova kovariancna razdalja Brownova kovariančna razdalja Nace Čebulj Fakulteta za matematiko in fiziko 8. januar 2015 Nova mera odvisnosti Motivacija in definicija S primerno izbiro funkcije uteži w(t, s) lahko definiramo mero odvisnosti

Prikaži več

NEKAJ VPRAŠANJ IZ MATEMATIKE 2 1. Katero točko evklidskega prostora R n imenujemo notranjo (zunanjo, robno) točko množice M R n? 2. Za poljubno množic

NEKAJ VPRAŠANJ IZ MATEMATIKE 2 1. Katero točko evklidskega prostora R n imenujemo notranjo (zunanjo, robno) točko množice M R n? 2. Za poljubno množic NEKAJ VPRAŠANJ IZ MATEMATIKE 2 1. Katero točko evklidskega prostora R n imenujemo notranjo (zunanjo, robno) točko množice M R n? 2. Za poljubno množico M R n evklidskega prostora R n definirajte množice

Prikaži več

P182C10111

P182C10111 Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *P18C10111* JESENSKI IZPITNI ROK MATEMATIKA Izpitna pola Ponedeljek, 7. avgust 018 / 10 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

2

2 Drsni ležaj Strojni elementi 1 Predloga za vaje Pripravila: doc. dr. Domen Šruga as. dr. Ivan Okorn Ljubljana, 2016 STROJNI ELEMENTI.1. 1 Kazalo 1. Definicija naloge... 3 1.1 Eksperimentalni del vaje...

Prikaži več

Srednja šola za oblikovanje

Srednja šola za oblikovanje Srednja šola za oblikovanje Park mladih 8 2000 Maribor POKLICNA MATURA MATEMATIKA SEZNAM VPRAŠANJ ZA USTNI DEL NARAVNA IN CELA ŠTEVILA Opišite vrstni red računskih operacij v množici naravnih števil. Kakšen

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika 4 Pisni izpit 3. februar Ime in priimek: Vpisna št: Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja. Veljale bodo samo rešitve na papirju, kjer

Prikaži več

TOTP - Fizika 2017/18 Seznam obravnavanih vsebin January 19, 2018 Ta seznam vsebin ne nadomešča zapiskov s predavanj. Je pa izčrpen spisek tega, kar s

TOTP - Fizika 2017/18 Seznam obravnavanih vsebin January 19, 2018 Ta seznam vsebin ne nadomešča zapiskov s predavanj. Je pa izčrpen spisek tega, kar s TOTP - Fizika 2017/18 Seznam obravnavanih vsebin January 19, 2018 Ta seznam vsebin ne nadomešča zapiskov s predavanj. Je pa izčrpen spisek tega, kar smo obravnavali. Vektorske količine so označene krepko.

Prikaži več

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm 1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekmovanje. Končni izdelek mora biti produkt lastnega dela

Prikaži več

VPRAŠANJA ZA USTNI IZPIT PRI PREDMETU OSNOVE ELEKTROTEHNIKE II PREDAVATELJ PROF. DR. DEJAN KRIŽAJ Vprašanja so v osnovi sestavljena iz naslovov poglav

VPRAŠANJA ZA USTNI IZPIT PRI PREDMETU OSNOVE ELEKTROTEHNIKE II PREDAVATELJ PROF. DR. DEJAN KRIŽAJ Vprašanja so v osnovi sestavljena iz naslovov poglav VPRAŠANJA ZA USTNI IZPIT PRI PREDMETU OSNOVE ELEKTROTEHNIKE II PREDAVATELJ PROF. DR. DEJAN KRIŽAJ Vprašanja so v osnovi sestavljena iz naslovov poglavij v učbeniku Magnetika in skripti Izmenični signali.

Prikaži več

PREDMETNI KURIKULUM ZA RAZVOJ METEMATIČNIH KOMPETENC

PREDMETNI KURIKULUM ZA RAZVOJ METEMATIČNIH KOMPETENC MATEMATIKA 1.razred OSNOVE PREDMETA POKAZATELJI ZNANJA SPRETNOSTI KOMPETENCE Naravna števila -pozna štiri osnovne računske operacije in njihove lastnosti, -izračuna številske izraze z uporabo štirih računskih

Prikaži več

MATEMATIKA 2. LETNIK GIMNAZIJE G2A,G2B Sestavil: Matej Mlakar, prof. Ravnatelj: Ernest Simončič, prof. Šolsko leto 2011/2012 Število ur: 140

MATEMATIKA 2. LETNIK GIMNAZIJE G2A,G2B Sestavil: Matej Mlakar, prof. Ravnatelj: Ernest Simončič, prof. Šolsko leto 2011/2012 Število ur: 140 MATEMATIKA 2. LETNIK GIMNAZIJE G2A,G2B Sestavil: Matej Mlakar, prof. Ravnatelj: Ernest Simončič, prof. Šolsko leto 2011/2012 Število ur: 140 Pravila ocenjevanja pri predmetu matematika na Gimnaziji Krško

Prikaži več

Navodila za izdelavo diplomskega dela

Navodila za izdelavo diplomskega dela UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA GRADBENIŠTVO Andrej Gril VERIFIKACIJA RAZLIČNIH MODELOV STAVB ZA ANALIZO NIHAJNIH ČASOV GLEDE NA ŠTEVILO ETAŽ Diplomsko delo Maribor, maj 2013 I Diplomsko delo visokošolskega

Prikaži več

Teorija

Teorija 1.Newtnovi zakoni, kako je def. gibalna količina,kdaj se ohranja? 2.plinska enačba,poimenuj kaj v njej nastopa..nariši grafe za vse 3 termodinamske procese pri konst. tlaku,temp... 3.vse o nihanju vzmetnega

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M16140111* Osnovna raven MATEMATIKA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Sobota, 4. junij 016 / 10 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat

Prikaži več

EKVITABILNE PARTICIJE IN TOEPLITZOVE MATRIKE Aleksandar Jurišić Politehnika Nova Gorica in IMFM Vipavska 13, p.p. 301, Nova Gorica Slovenija Štefko Mi

EKVITABILNE PARTICIJE IN TOEPLITZOVE MATRIKE Aleksandar Jurišić Politehnika Nova Gorica in IMFM Vipavska 13, p.p. 301, Nova Gorica Slovenija Štefko Mi EKVITABILNE PARTICIJE IN TOEPLITZOVE MATRIKE Aleksandar Jurišić Politehnika Nova Gorica in IMFM Vipavska 13, p.p. 301, Nova Gorica Slovenija Štefko Miklavič 30. okt. 2003 Math. Subj. Class. (2000): 05E{20,

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Integral rešujemo nalogo: Dana je funkcija f. Najdimo funkcijo F, katere odvod je enak f. Če je F ()=f() pravimo, da je F() primitivna funkcija za funkcijo f(). Primeri: f ( ) = cos f ( ) = sin f () =

Prikaži več

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o 7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor ovrednoten z 2 točkama; če ni obkrožen noben odgovor

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / 18. 8. 2017 / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja dolžina: - motorno vozilo razen avtobusa 12,00 m -

Prikaži več

Zgledi:

Zgledi: a) za funkcijo f(x)= 1/3x 1 izračunaj ničlo, zapiši začetno vrednost in nariši graf (x=3, začetna vrednost: f(0)= 1, graf seka abscisno os v točki (3,0), ordinatno os pa v točki (0, 1)) b) nariši graf

Prikaži več

'Kombinatoricna optimizacija / Lokalna optimizacija'

'Kombinatoricna optimizacija / Lokalna optimizacija' Kombinatorična optimizacija 3. Lokalna optimizacija Vladimir Batagelj FMF, matematika na vrhu različica: 15. november 2006 / 23 : 17 V. Batagelj: Kombinatorična optimizacija / 3. Lokalna optimizacija 1

Prikaži več

Klasična teorija polja L. D. Landau in E. M. Lifšic Inštitut za fizikalne naloge, Akademija za znanost ZSSR, Moskva Prevod: Rok Žitko, IJS 29. decembe

Klasična teorija polja L. D. Landau in E. M. Lifšic Inštitut za fizikalne naloge, Akademija za znanost ZSSR, Moskva Prevod: Rok Žitko, IJS 29. decembe Klasična teorija polja L. D. Landau in E. M. Lifšic Inštitut za fizikalne naloge, Akademija za znanost ZSSR, Moskva Prevod: Rok Žitko, IJS 29. december 2003 Kazalo 1 Načelo relativnosti 6 1 Hitrost širjenja

Prikaži več

Matematika II (UN) 2. kolokvij (7. junij 2013) RE ITVE Naloga 1 (25 to k) ƒasovna funkcija f je denirana za t [0, 2] in podana s spodnjim grafom. f t

Matematika II (UN) 2. kolokvij (7. junij 2013) RE ITVE Naloga 1 (25 to k) ƒasovna funkcija f je denirana za t [0, 2] in podana s spodnjim grafom. f t Matematika II (UN) 2. kolokvij (7. junij 2013) RE ITVE Naloga 1 (25 to k) ƒasovna funkcija f je denirana za t [0, 2] in podana s spodnjim grafom. f t 0.5 1.5 2.0 t a.) Nari²ite tri grafe: graf (klasi ne)

Prikaži več

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA SE SPOMNITE SREDNJEŠOLSKE FIZIKE IN BIOLOGIJE? Saša Galonja univ. dipl. inž. arh. ZAPS marec, april 2012 Vsebina Kaj je zvok? Kako slišimo? Arhitekturna akustika

Prikaži več

NAVADNA (BIVARIATNA) LINEARNA REGRESIJA O regresijski analizi govorimo, kadar želimo opisati povezanost dveh numeričnih spremenljivk. Opravka imamo to

NAVADNA (BIVARIATNA) LINEARNA REGRESIJA O regresijski analizi govorimo, kadar želimo opisati povezanost dveh numeričnih spremenljivk. Opravka imamo to NAVADNA (BIVARIATNA) LINEARNA REGRESIJA O regresijski analizi govorimo, kadar želimo opisati povezanost dveh numeričnih spremenljivk. Opravka imamo torej s pari podatkov (x i,y i ), kjer so x i vrednosti

Prikaži več

Matematika 2

Matematika 2 Matematika 2 Gregor Dolinar Fakulteta za elektrotehniko Univerza v Ljubljani 23. april 2014 Soda in liha Fourierjeva vrsta Opomba Pri razvoju sode periodične funkcije f v Fourierjevo vrsto v razvoju nastopajo

Prikaži več

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A ZAKAJ ŠTUDIJ MATEMATIKE? Ker vam je všeč in vam gre dobro od rok! lepa, eksaktna veda, ki ne zastara matematičnoanalitično sklepanje je uporabno povsod matematiki so zaposljivi ZAKAJ V LJUBLJANI? najdaljša

Prikaži več

Microsoft Word - Pravila - AJKTM 2016.docx

Microsoft Word - Pravila - AJKTM 2016.docx PRAVILA ALI JE KAJ TRDEN MOST 2016 3. maj 5. maj 2016 10. 4. 2016 Maribor, Slovenija 1 Osnove o tekmovanju 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki so se po predhodnem postopku prijavili na tekmovanje

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Vsak vektor na premici skozi izhodišče lahko zapišemo kot kjer je v smerni vektor premice in a poljubno število. r a v Vsak vektor na ravnini skozi izhodišče lahko zapišemo kot kjer sta v, v vektorja na

Prikaži več

Ime in priimek

Ime in priimek Polje v osi tokovne zanke Seminar pri predmetu Osnove Elektrotehnike II, VSŠ (Uporaba programskih orodij v elektrotehniki) Ime Priimek, vpisna številka, skupina Ljubljana,.. Kratka navodila: Seminar mora

Prikaži več

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5 februar 018 Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja Nalog je

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

9razred.xls

9razred.xls Naloge iz 9 razreda 0- (d) dav Na cilj poti pripeljemo pri povprečni enakomerni hitrosti 90km/ h v 6 urah Koliko časa bi potrebovali za enako pot, če bi b) S katero povprečno hitrostjo smo vozili, vozili

Prikaži več

TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km Nariši skico z

TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km Nariši skico z TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km 2. 3. Nariši skico za kvadrat in zapiši, kako bi izračunal ploščino kvadrata.

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA KEMIJO IN KEMIJSKO TEHNOLOGIJO Petra Žigert Pleteršek MATEMATIKA III Maribor, september 2017

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA KEMIJO IN KEMIJSKO TEHNOLOGIJO Petra Žigert Pleteršek MATEMATIKA III Maribor, september 2017 UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA KEMIJO IN KEMIJSKO TEHNOLOGIJO Petra Žigert Pleteršek MATEMATIKA III Maribor, september 217 ii Kazalo Diferencialni račun vektorskih funkcij 1 1.1 Skalarne funkcije...........................

Prikaži več

Poslovilno predavanje

Poslovilno predavanje Poslovilno predavanje Matematične teme z didaktiko Marko Razpet, Pedagoška fakulteta Ljubljana, 20. november 2014 1 / 32 Naše skupne ure Matematične tehnologije 2011/12 Funkcije več spremenljivk 2011/12

Prikaži več

Bojan Kuzma ZBIRKA IZPITNIH VPRAŠANJ PRI PREDMETIH ANALIZA I IN ANALIZA II (Zbirka Izbrana poglavja iz matematike, št. 1) Urednica zbirke: Petruša Mih

Bojan Kuzma ZBIRKA IZPITNIH VPRAŠANJ PRI PREDMETIH ANALIZA I IN ANALIZA II (Zbirka Izbrana poglavja iz matematike, št. 1) Urednica zbirke: Petruša Mih Bojan Kuzma ZBIRKA IZPITNIH VPRAŠANJ PRI PREDMETIH ANALIZA I IN ANALIZA II (Zbirka Izbrana poglavja iz matematike, št. 1) Urednica zbirke: Petruša Miholič Izdala in založila: Knjižnica za tehniko, medicino

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v fina

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v fina UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v financah Ljubljana, 2010 1. Klasični pristop k analizi

Prikaži več

Microsoft Word - N doc

Microsoft Word - N doc Š i f r a u ~ e n c a/-k e : Dr`avni izpitni center *N05140131* REDNI ROK MATEMATIKA PISNI PREIZKUS Ponedeljek, 9.maj 005 / 60 minut Dovoljeno gradivo in pripomo~ki: u~enec prinese s seboj modro ali ~rno

Prikaži več

Rešene naloge iz Linearne Algebre

Rešene naloge iz Linearne Algebre UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO LABORATORIJ ZA MATEMATIČNE METODE V RAČUNALNIŠTVU IN INFORMATIKI Aleksandra Franc REŠENE NALOGE IZ LINEARNE ALGEBRE Študijsko gradivo Ljubljana

Prikaži več

11. Navadne diferencialne enačbe Začetni problem prvega reda Iščemo funkcijo y(x), ki zadošča diferencialni enačbi y = f(x, y) in začetnemu pogo

11. Navadne diferencialne enačbe Začetni problem prvega reda Iščemo funkcijo y(x), ki zadošča diferencialni enačbi y = f(x, y) in začetnemu pogo 11. Navadne diferencialne enačbe 11.1. Začetni problem prvega reda Iščemo funkcijo y(x), ki zadošča diferencialni enačbi y = f(x, y) in začetnemu pogoju y(x 0 ) = y 0, kjer je f dana dovolj gladka funkcija

Prikaži več

Naloge iz kolokvijev Analize 1 (z rešitvami) E-UNI, GING, TK-UNI FERI dr. Iztok Peterin Maribor 2009 V tej datoteki so zbrane naloge iz kolokvijev za

Naloge iz kolokvijev Analize 1 (z rešitvami) E-UNI, GING, TK-UNI FERI dr. Iztok Peterin Maribor 2009 V tej datoteki so zbrane naloge iz kolokvijev za Naloge iz kolokvijev Analize (z rešitvami) E-UNI, GING, TK-UNI FERI dr. Iztok Peterin Maribor 2009 V tej datoteki so zbrane naloge iz kolokvijev za predmet Analiza na smereh E-UNI, GING in TK-UNI na Fakulteti

Prikaži več

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Statistika Pisni izpit 6. julij 2018 Navodila Pazljivo preberite be

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Statistika Pisni izpit 6. julij 2018 Navodila Pazljivo preberite be Ime in priimek: Vpisna št: FAKULEA ZA MAEMAIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Statistika Pisni izpit 6 julij 2018 Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja Za pozitiven rezultat

Prikaži več

Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Tr

Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Tr Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Trditev: idealni enosmerni tokovni vir obratuje z močjo

Prikaži več

Kotne in krožne funkcije Kotne funkcije v pravokotnem trikotniku β a c γ b α sin = a c cos = b c tan = a b cot = b a Sinus kota je razmerje kotu naspr

Kotne in krožne funkcije Kotne funkcije v pravokotnem trikotniku β a c γ b α sin = a c cos = b c tan = a b cot = b a Sinus kota je razmerje kotu naspr Kotne in krožne funkcije Kotne funkcije v pravokotnem trikotniku β a c γ b α sin = a c cos= b c tan = a b cot = b a Sinus kota je razmerje kotu nasprotne katete in hipotenuze. Kosinus kota je razmerje

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več