Robert Meolic mb.si zadnja sprememba: Zapiski predavanj 1 interno gradivo za predmet VSO, 2006/07 1. LITERATURA Pri sestavljan

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Robert Meolic mb.si zadnja sprememba: Zapiski predavanj 1 interno gradivo za predmet VSO, 2006/07 1. LITERATURA Pri sestavljan"

Transkripcija

1 Robert Meolic mb.si zadnja sprememba: Zapiski predavanj 1 interno gradivo za predmet VSO, 2006/07 1. LITERATURA Pri sestavljanju zapiskov predavanj sem uporabljal internet in naslednje vire: Andrej Štrancar: Prosojnice za predmet VSO, 2006/07 Abraham Silberschatz, Peter B. Galvin, Greg Gagne: Operating System Concepts, Sixth Edition. John Wiley & Sons, 2002 William R. Stanek: Microsoft Windows Command Line Administrator's Pocket Consultant, Microsoft Press, 2004 John Paul Mueller: Windows Administration at the Command Line for WindowsVista, Windows2003, WindowsXP, and Windows2000, Wiley Publishing Inc., 2007 Eric Foster Johnson, John C. Welch, Micah Anderson: Beginning Shell Scripting, Wiley Publishing Inc., 2005 Ken O. Burtch: Linux Shell Scripting with Bash, Sams Publishing, Razvoj in vrste sistemske programske opreme Na začetku računalniki niso imeli operacijskega sistema. Upravljali in poganjali so jih z enega, centralnega mesta konzole. Programer je bil hkrati tudi operater. Za takratne sisteme so značilni čitalniki kartic, vrstični tiskalniki in pomnilne enote z magnetnim trakom. Računalniški sistemi so postali bolj prijazni, ko so se je začela razvijati sistemska programska oprema namenjena razvoju programov: zbirnik (assembler), ki je omogočil pisanje programov v obliki izvorne kode, nalagalnik (loader), ki je omogočil hitrejši prenos podatkov iz kartice v pomnilnik, tolmač (interpreter), prevajalnik (compiler) in povezovalnik (linker), ki vsi zelo olajšajo programiranje, in naposled tudi sistemska programska oprema namenjena upravljanju računalniških sistemov: datotečni sistemi omogočajo organizacijo podatkov na pomnilniškimi medijih z naključnim dostopom, gonilniki (drivers) olajšujejo delo z napravami, ukazni tolmač (command interpreter) omogoča upravljanje računalniškega sistema s pomočjo ukazov in grafični uporabniški vmesnik, ki s svojimi grafičnimi elementi olajša upravljanje z računalniškim sistemom. Veliko sistemske programske opreme je danes sestavni del operacijskih sistemov.

2 2. Datotečni sistemi FAT, VFAT in FAT32 Z oznako FAT danes označujemo datotečni sistem FAT16, ki je bil vpeljan leta 1987 in je bil osnovni datotečni sistem operacijskega sistema MS DOS 4.0. FAT je kratica, ki pomeni File Allocation Table. FAT je razmeroma preprost datotečni sistem, zato je bil idealen za diskete. Je tudi zelo razširjen, saj ga razume večina operacijskih sistemov, zato se še danes uporablja npr. pri spominskih karticah. FAT uporablja parcelirano povezano dodeljevanje. Prazni prostor je evidentiran s pomočjo povezanega seznama blokov. Osnovna enota pri dodeljevanju prostora se imenuje grozd (cluster). Grozd je sestavljen iz več blokov, ki jim pravimo sektorji. Število sektorjev v enem grozdu je omejeno na 64 (ponekod 128). Če so npr. sektorji veliki 512 B, kot je to običajno na diskih, dobimo tako največjo velikost grozda 32 kb (oz. 64 kb) Sektorji na disku so oštevilčeni z 32 bitnim številom, grozdi pa so oštevilčeni le s 16 bitnim številom. Nekatere vrednosti so rezervirane in imajo poseben pomen, tako da je največje število grozdov na eni particiji 65,526. Če ima disk sektorje velikosti 512 B, je zato največja možna velikost particije okoli 2 GB (oz. 4 GB). Ker je velikost datoteke zapisana kot 32 bitno število, je največja velikost datoteke 4 GB. FAT16 ima še dodatne omejitve, npr. največje dovoljeno število datotek na particiji pa je Podatki o posameznih datotekah so shranjeni v tabeli FAT, po kateri je datotečni sistem dobil ime. Vsak zapis v tabeli FAT je velik 32 B in vsebuje naslednje zapise: ime datoteke (8 B), končnica (3 B), atributi (1 B), neuporabljeno (1 B), čas in datum nastanka (5 B), datum zadnjega dostopa (2 B), neuporabljeno (2 B), čas in datum zadnje spremembe (4 B), oznaka začetnega grozda (2 B) in velikost datoteke (4 B). V originalni specifikaciji ni bilo časa in datuma nastanka ter datuma zadnjega dostopa, ta polja so bila označena kot neuporabljena in so bila dodana pozneje.

3 VFAT je bil vpeljan leta 1995 in je po strukturi enak datotečnemu sistemu FAT16. Največja sprememba za uporabnike je podpora dolgim imenom datotek. Z uvedbo dolgih imen se ni povečala velikost zapisa v tabeli FAT, pač pa dolga imena uporabijo več zapisov. Druge spremembe se nanašajo bolj na izvedbo datotečnega sistema kot na njegovo funkcionalnost. FAT32 je bil vpeljan leta 1996 v operacijskem sistemu Windows 92 OSR2. Grozdi so oštevilčeni z 28 bitnim številom (4 biti od 32 so rezervirani za posebne namene). Teoretična meja za velikost particije pri FAT32 zato ni postavljena s številom grozdov ampak s številom sektorjev, ki so še vedno oštevilčeni z 32 bitnim številom in znaša 2 TB. Če uporabimo manjše grozde, pa seveda tudi število grozdov lahko vpliva na največjo možno velikost particije. Velikost datoteke je ostala zapisana kot 32 bitno število, zato je tudi pri FAT32 največja velikost datoteke 4 GB. Največje dovoljeno število datotek na particiji je Datotečni sistem NTFS NTFS (NT File System) je bil vpeljan leta 1995 kot osnovni datotečni sistem operacijskega sistema Windows NT. Trenutno je v uporabi verzija 3.1 (nekateri jo imenujejo tudi verzija 5.1), ki jo uporabljajo operacijski sistemi Windows XP, Windows Server 2003 in Windows Vista. Ker Microsoft podrobnosti specifikacije in implementacije NTFS pojmuje kot poslovno skrivnost, je razmeroma slabo podprt v drugih operacijskih sistemih. V osnovi je NTFS nadgradnja datotečnega sistema FAT32. Ravno tako imamo grozde (clusters). Uporabljena je kombinacija večih tehnik dodeljevanja, najdemo lahko elemente zveznega, povezanega in indeksiranega dodeljevanja. Velikost grozda se določi ob formatiranju NTFS in običajno znaša 8 sektorjev (4 kb pri sektorjih velikosti 512 B). Velikost datoteke in zaporedna številka grozda sta zapisana s 64 bitno številko, zato so teoretične meje zelo visoke. Velikost fizične particije je zaradi 32 bitnih številk sektorjev še vedno omejena na 2 TB. Vendar pa novejši operacijski sistemi podpirajo združevanje večih fizičnih particij v eno večjo logično particijo oz. zvezek (volume). Na ta način lahko trenutno tvorimo 16 TB velike NTFS zvezke in tako dobimo, da je trenutno največja možna velikost datoteke 16 TB.

4 Osnova datotečnega sistema NTFS je glavna tabela datotek (MFT, Master File table), ki podobno kot tabela FAT vsebuje atribute datoteke. Razlika pa je, da se tudi vsebina datoteke (pravzaprav kazalci na vsebino) obravnava kot en atribut. Če je atribut (npr. število kazalcev na vsebino) prevelik, da bi se shranil v MFT, potem se shrani izven tabele MFT kot poseben zapis imenovan nerezidenčni atribut. Do podatkov v posameznih datotekah pridemo preko kazalcev, ki jih imenujemo VCN ji (Virtual Cluster Numbers). Za vsako posamezno datoteko se štejejo od 0 naprej. VCN ji na disku niso nujno zvezni, preslikujejo se v skupine zveznih LCN jev. NTFS ima posebno tehniko za redke" datoteke. Grozdi, v katerih so same ničle se v resnici ne zapišejo na disk. Namesto tega se v (običajno zveznem) zaporedju VCN jev pusti presledke. Če NTFS pri branju datoteke zazna presledek med VCN ji, NTFS v uporabnikov medpomnilnik vpiše ustrezno število ničel. Poleg datotek z uporabniško vsebino so na disku tudi datoteke s tako imenovanimi metapodatki (metadata), ki dodatno opisujejo sistem, imenike in posamezne datoteke. Vsaka datoteka z metapodatki vsebuje 64 bitno referenco datoteke. Ta je sestavljena i z dveh delov in vsebuje številko datoteke in sekvenčno številko. Številka datoteke ustreza poziciji datotečnega zapisa v MFT. Sekvenčna številka se poveča pri vsaki uporabi datotečnega zapisa.

5 Pomembne lastnosti NTFS so še: NTFS je datotečni sistem z dnevnikom. NTFS ima vgrajeno kriptiranje podatkov, NTFS omogoča stiskanje podatkov (compression unit = blok 16 zaporednih grozdov), NTFS omogoča omejevanje prostora posameznim uporabnikom (disk quotas), NTFS lahko za hitrejše iskanje datotek tvori imenik vseh datotek v obliki urejenega drevesa, NTFS omogoča priklop logičnih particij na poljubno mesto v imeniški strukturi, tako da ni vedno potrebno uporabiti novo črko, NTFS omogoča simbolične povezave (več imen za isto mapo oz. datoteko), ki pa imajo na Windows XP in Windows Server 2003 precejšnje omejitve in stranske učinke, dobro delajo šele na sistemu Windows Vista, NTFS omogoča združevanje particij v tako imenovani stripe set oz. RAID 0. To je poseben način povezovanja več fizičnih particij v eno logično particijo. Vse particije morajo biti enako velike in vsaka na drugem disku. Uporablja se za povečanje učinkovitosti, saj se podatki hkrati zapisujejo na več diskov. 4. Datotečna sistema ext2 in ext3 Iz prvotnega operacijskega sistema imenovanega Unix, so izšle številne različice npr. Linux, ki uporabljajo različne datotečne sisteme, ki pa so vsi do neke mere podobni originalnemu. Za Linux sta značilna datotečna sistema ext2 in ext3. Sistem ext3 uporablja dnevnik, ext2 pa ne. Prostor je razdeljen v bloke, ki so večkratnik vnaprej določenega fragmenta. Vsi bloki, ki pripadajo neki datoteki, so polni, razen zadnjega bloka, ki je zaseden le do nekega večkratnika fragmenta. Če pričakujemo majhne datoteke, izberemo majhno velikost fragmenta. Tipična velikost bloka je 4 kb. Uporabljeno je indeksirano dodeljevanje prostora. Podatki o posameznih datotekah so shranjeni v posebnih blokih, ki jih imenujemo i vozel (i node). Poleg osnovnih informacij o datoteki (lastnik, velikost itd.) so v njem shranjeni tudi indeksi blokov. Vsak I vozel vsebuje 15 kazalcev na bloke. Prvih 12 kaže na direktne bloke. Naslednji trije kažejo na indirektne bloke. Prvi kaže na single indirect block indeksni blok, ki vsebuje naslove blokov s podatki. Drugi je double indirect block pointer, naslov bloka, ki vsebuje kazalce na bloke, v katerih so kazalci na podatkovne bloke. Zadnji je triple indirect pointer (ta je potreben le pri datotekah večjih od 4 GB!). I vozli imajo tudi polje, ki določa ali gre za datoteko, imenik, simbolično povezavo itd. Imeniki so narejeni kot posebne vrste datotek. Vnosi v imenikih so spremenljive dolžine (različno dolga imena datotek). Vsak vnos vsebuje najprej dolžino vnosa, ime datoteke in številko ustreznega i vozla. Uporabnik dostopa do datotek preko njihovih imen, s sistemskega vidika pa je datoteka definirana z i vozlom. Operacijski sistem preslika ime datoteke v ustrezen i vozel.

6 Vsak element v imeniku je takoimenovana trda povezava (hard link). Prvi dve imeni datotek v imeniku sta vedno enaki nizu "." oziroma "..", preko njiju pridemo do številke i_vozlov tekočega oziroma nadrejenega direktorija. Več datotek si lahko deli isti i vozel, torej ima lahko vsaka datoteka več imen. Če zbrišemo eno, se zbrišejo vse! Linux pozna tudi simbolične, mehke povezave (symbolic links), s katerimi prav tako dosežemo, da ima lahko ista datoteka več imen. Vendar pa se te obnašajo kot bližnjice do datotek. Če simbolično povezavo zbrišemo, datoteka, na katero je kazala, ostane nespremenjena. Korenski datotečni sistem je vedno dostopen na določeni napravi. Druge datotečne sisteme je mogoče priklopiti (integrirati) v hierarhijo imenikov korenskega datotečnega sistema. Operacijski sistem za identifikacijo datotek uporablja par (številka logične naprave, številka i vozla). Številke logičnim napravam določa datotečni sistem. I vozli so številčeni zaporedno.

7 5. Ukazna vrstica, lupina in skriptni jeziki Lupina je program, ki omogoča uporabniku ukazno upravljanje z operacijskim sistemom in sistemsko programsko opremo. V osnovi razpoznava uporabnikove ukaze in jih izvršuje. Pomemben del lupine je njen skriptni jezik, ki mora omogočati celovito programiranje vključno s pogojnim izvajanjem in zankami. Če takega skriptnega jezika ni, potem je bolje, da namesto izraza lupina uporabimo starejši izraz ukazna vrstica. Uporaba skript zelo poveča zmogljivosti lupine in omogoča avtomatizacijo mnogih opravil, ki bi sicer zahtevala izvršitev množice ukazov. Pomena lupine se mnogi današnji uporabniki računalnikov ne zavedajo, k čemer je veliko pripomogel Microsoft. Pri Microsoftu namreč niso svojega operacijskega sistema kar tako imenovali Windows. Njihov koncept ob uvedbi je bil namreč v tem, da uporabniku ponudijo grafične pripomočke za upravljanje z operacijskim sistemom, ukazno upravljanje pa zanemarijo. S pojavom MS Windows Viste se ta koncept poslavlja in sedaj tudi pri Microsoftu začenjajo bolj ceniti ukazno upravljanje, katerega glavna prednost so skripte. V operacijskih sistemih MS Windows poznamo tri lupine: MS DOS command (command.com) Windows command (cmd.exe) PowerShell (psh.exe) Lupina MS DOS command je bila vgrajena v prve sisteme MS Windows. Pravzaprav gre le dopolnjeno ukazno vrstico operacijskega sistema MS DOS. V novejše operacijske sisteme je vgrajena le zato, da omogoča izvajanje starejših programov. Lupina MS DOS command namreč podpira starejše ukaze, ki so namenjeni izvajanju v 16 bitnem okolju. Lahko pa v lupini MS DOS command uporabljamo tudi vse novejše ukaze, ki pa se bodo izvedli na običajni način in ne v nekakšni 16 bitni različici. Lupina MS DOS command ne zna delati z dolgimi imeni datotek ampak namesto njih uporablja njihova pripadajoča 8 črkovna imena. Lupina Windows command je tista, ki jo na sistemih z MS Windows uporabljamo danes. Omogoča nam, da samo z ukazi in brez miške nadziramo delovanje operacijskega sistema. V lupino je vgrajen preprost skriptni jezik, ki se je razvil iz tako imenovanih datotek BATCH. Najnovejša lupina za operacijske sisteme MS Windows je PowerShell (med razvojem so jo imenovali Monad shell). Prinaša nov in zelo zmogljiv skriptni jezik in za razliko od lupine Windows Command omogoča učinkovito upravljanje prav z vsemi elementi operacijskega sistema in sistemske programske opreme. S tem odpravlja potrebo po učenju kompleksnejših skriptnih jezikov, kot je npr. VBScript, samo zato, da bi lahko izvedli nekatere osnovne operacije (npr. tvorili bližnjico na namizju in podobno).

8 Tudi v operacijskih sistemih, ki so se razvili iz Unix a (npr. Linux), obstaja več različnih lupin: Bourne shell (sh), C shell (csh), Korn shell (ksh), TC shell (tcsh), Bourne Again shell (bash). Med naštetimi je najstarejša lupina Bourne shell, po kateri se zgledujejo vse druge naštete lupine. Na Linuxu je privzeta lupina Bash, ki je združljiva z Bourne shell in ustreza standardu IEEE POSIX P1003.2/ISO V primerjavi z Bourne shell je izboljšana glede programiranja in interaktivne uporabe. Lupina Bash vsebuje močan skriptni jezik. Skriptni jeziki se od programskih jezikov precej razlikujejo. Programski jeziki so v splošnem mnogo močnejši od skriptnih. Programski jeziki se prevajajo v izvršljive (strojne) programe, ki so težko prenosljivi na druge procesorje in druge operacijske sisteme. Skripte se ne prevajajo v strojni jezik in so zato neodvisne od procesorja ter enostavno prenosljive. Programi v skriptnih jezikih se tolmačijo, zato za njihovo izvajanje potrebujemo tolmača (interpreter). Tolmač v osnovi ukaze v skripti sproti razpoznava in jih izvaja, zato so skripte počasnejše od programov. Ločimo skriptne jezike, za katere je tolmač vgrajen v lupino in bolj splošne skriptne jezike, za katere moramo tolmača namestiti posebej. Prednost slednjih je v tem, da niso odvisni od lupine in so zato načeloma prenosljivi med različnimi operacijskimi sistemi. Popularni splošni skriptni jeziki so Javascript, Perl, Python, Ruby, Tcl, Tk, VBScript in drugi. Skripte so navadne tekstovne datoteke (običajno so dovoljeni le ASCII znaki). Zato jih lahko pišemo tudi v najpreprostejšem urejevalniku besedil in tudi pri delu na daljavo. Na operacijskem sistemu Windows obstaja preprost urejevalnik v tekstovnem načinu z imenom edit. Na Linuxu je več takih urejevalnikov besedil, skoraj vedno je na voljo urejevalnik vi, ki pa zahteva kar precej privajanja in učenja. Popularen urejevalnik, ki zna delati v tekstovnem načinu, je emacs. Če smo na računalnik prijavljeni lokalno, imamo na voljo tudi številne druge urejevalnike, ki so del grafičnega vmesnika (npr. gnome na Linuxu vsebuje dober urejevalnik gedit) ali pa namenski urejevalniki namenjeni programiranju (npr. UltraEdit in EditPad na sistemih Microsoft Windows). Skripte so najbolj učinkovite, če so tudi vsi podatki shranjeni v navadnih tekstovnih datotekah. Besedilo v njih naj bo preprosto strukturirano tako, da je vsaka vrstica en zapis. Tabele naredimo v formatu CSV, to pomeni, da so posamezna polja ločena z vejico (oz. podpičjem). V zadnjem času je sicer zelo popularno, da se razna poročila tvorijo v formatu HTML, da se lepo prikažejo v brskalniku, vendar pa je vsaka nadaljnja obdelava takih poročil dokaj kompleksna. Če gre za zares veliko količino podatkov, ki jo je brez neke kompleksnejše strukture težko obvladovati, pa je najbolje, da za oblikovanje uporabimo format XML, ki ga moderni skriptni jeziki vedno bolje podpirajo.

9 Skripte so nepogrešljivo orodje sistemskih administratorjev. Njihovo delo se npr. od dela programerjev precej razlikuje, še najbolj opazno je, da sistemski administrator pogosto ponavlja iste operacije (npr. vsakodnevna izdelava varnostnih kopij sistema). Zato je pomembno, da sistemski administrator pozna načine, kako svoje delo v čim večji meri avtomatizirati. Avtomatizacija je koristna iz več vidikov: razbremeni administratorja, razbremeni računalniški sistem, saj se lahko opravila razporedijo čez cel dan in ne samo čez tisti del dneva, ko je sistemski administrator v službi, dvigne kvaliteto, saj odpadejo razne tipkarske in podobne napake, ki se pojavljajo pri ročnem ponavljanju istih opravil. 6. Upravljanje z datotečnim sistemom iz lupine Windows command Pomembni spremenljivki okolja v operacijskem sistemu Microsoft Windows sta spremenljivka PATH in spremenljivka PATHEXT. V spremenljivki PATH je spisek imenikov, ki se uporabljajo pri iskanju programov. Posamezni imeniki so ločeni z podpičji. Pri iskanju programov se program vedno najprej išče v trenutnem imeniku. Spremenljivka PATHEXT vsebuje končnice datotek, ki jih sistem obravnava kot končnice izvajalnih datotek. Pomembni sta tudi spremenljivki DATE in TIME, vsebujeta trenutni datum in čas. Zanimiva spremenljivke okolja, ki je tesno povezane z lupino Windows command, je spremenljivka PROMPT. V spremenljivki PROMPT je zapisan tekst, ki se izpiše kot pozivnik v ukazni vrstici. V lupini Windows command spremenljivke okolja izpišemo z ukazom SET. Ukaze za upravljanje z datotečnim sistemom iz lupine Windows command lahko razdelimo v dve skupini: eni so vgrajeni v samo lupino (npr. ukaza CD in DIR), drugi pa so izvršljiv program v imeniku C:\WINDOWS\system32 (npr. ukaza ATTRIB in SUBST). Za uporabnika je bolj ali manj vseeno, v katero od teh dveh skupin spada določen ukaz. Osnovni ukaz pri upravljanju z datotečnim sistemom iz lupine Windows command je ukaz CD. Z njim se premikamo med imeniki. Ukaz CD ima tudi daljše ime CHDIR. Z ukazom CD.. se pomaknemo en imenik višje. Z ukazom CD \ gremo na vrh datotečnega sistema. Ukaz CD brez parametrov izpiše polno pot do trenutnega imenika. Nekoliko manj znana ukaza za premikanje med imeniki sta PUSHD in POPD. Ukaz PUSHD deluje enako kot ukaz CD, le da si predhodno zapomni trenutni imenik. Ukaz POPD nas prestavi v imenik, v katerem smo nazadnje izvedli ukaz PUSHD. Lupina Windows command ima tudi zanimiv ukaz TREE, ki grafično prikaže drevesno strukturo imenikov. Nov imenik naredimo z ukazom MD (daljše ime ukaza je MKDIR). Tvorimo lahko imenike v poljubni globini od trenutnega mesta, saj se avtomatično tvorijo vsi morebitni neobstoječi vmesni imeniki. Na primer: MD A\B\C tvori imenik A, v njem tvori imenik B, v njem pa nato imenik C. Če imenik ali pa kakšna datoteka z navedenim imenom že obstaja, potem ukaz sporoči napako in ne

10 tvori ničesar. Za brisanje imenikov je na voljo ukaz RD (daljše ime ukaza je RMDIR). Ta ukaz pozna kretnici /Q in /S, katerih pomen je enak kot pri ukazu DEL (opisano v nadaljevanju). Če ne podamo kretnice /S, lahko zbrišemo le prazen imenik. Uporabnik vidi datotečna sistema FAT in NTFS kot zbirko zvezkov (volumes). Posamezni zvezki so označeni s črkami od A do Z. Vsak zvezek ima lahko tudi kratko opisno ime. Oznako in ime zvezka izpišemo z ukazom VOL. Ime zvezka določimo, spremenimo ali zbrišemo z ukazom LABEL. Z ukazom SUBST tvorimo navidezne zvezke, ki delujejo kot bližnjica do določenega imenika. Navidezni logični zvezki obstajajo samo tako dolgo, dokler se ne odjavimo. Ob naslednji prijavi jih moramo ponovno tvoriti, podobno kot pri priključitvi omrežnih pogonov. Nekaj primerov: SUBST R:. (tvorimo navidezni logični zvezek R, ki je bližnjica do trenutnega imenika) SUBST R: /D (zbrišemo navidezni logični zvezek R) SUBST R: "C:\Documents and Settings\User\My Documents" SUBST T: "C:\Recycler\S " Na sistemu Windows XP, Windows Server 2003 in novejših lahko namesto ukaza SUBST uporabimo bolj zmogljiv ukaz LINKD. Ukaz DIR izpiše vsebino trenutnega imenika oz. vsebino podanega imenika. Ima nekaj kretnic, med katerimi so najbolj uporabne naslednje: DIR /A (izpiše vse, tudi sistemske datoteke in imenike) DIR /AH (izpiše samo skrite datoteke in imenike) DIR /AD (izpiše samo imena podimenikov) DIR /A-D (izpiše samo imena datotek, ne pa tudi imena podimenikov) DIR /B (izpiše samo seznam z imeni datotek, primerno za obdelavo v skriptih) DIR /S (rekurzivno izpiše tudi informacije v vseh podimenikih) DIR /ON (datoteke uredi po imenih) DIR /OS (datoteke uredi po velikosti) DIR /OD (datoteke uredi po času) DIR /TA (namesto časa spremembe datoteke upošteva in izpiše čas zadnjega dostopa) Ukaz DIR lahko uporabimo tudi za iskanje datotek. Na primer, vse datoteke *.TXT v logičnem zvezku D: dobimo z naslednjim ukazom: DIR /B/S D:*.TXT Premikanje in preimenovanje datotek med imeniki izvedemo z ukazom MOVE. Naenkrat lahko premaknemo več datotek, preimenujemo pa lahko samo eno datoteko. Samo preimenovanju datotek pa je namenjen ukaz REN (daljše ime ukaza je RENAME), s katerim lahko naenkrat spremenimo končnico tudi več datotekam naenkrat. Na primer, ukaz REN *.JPEG *.JPG preimenuje vse datoteke s končnico JPEG v datoteke s končnico JPG.

11 Datoteke kopiramo z ukazom COPY. Pri kopiranju lahko datotekam spremenimo imena, npr. ukaz COPY *.TXT *.OLD prekopira vse datoteke *.TXT v datoteke *.OLD. Datoteke zbrišemo z ukazom DEL (drugo ime tega ukaza je ERASE). Če brišemo z ukazom DEL se datoteke NE PRESTAVIJO V KOŠ AMPAK V RESNICI ZBRIŠEJO! Če zahtevamo brisanje vseh datotek v neki mapi nas računalnik pred brisanjem vpraša, ali res želimo to narediti. Zbrišejo se le datoteke v trenutnem imeniku, ne pa tudi podimeniki. Pri ukazu DEL so uporabne naslednje kretnice: DEL /P (računalnik vedno zahteva potrditev brisanja) DEL /Q (računalnik nikoli ne zahteva potrditve brisanja, tudi če brišemo vse datoteke v imeniku) DEL /S (rekurzivno zbriše tudi vse podimenike in datoteke v njih) Vsebino tekstovne datoteke izpišemo z ukazom TYPE ali pa MORE. Pri ukazu MORE se izpis na koncu vsake strani ustavi, dokler ne pritisnemo poljubno tipko. Datotekam in mapam lahko določimo atribute in zaščito. Atribute podanih datotek (oz. vseh datotek v trenutnem imeniku, če ne podamo ničesar) izpišemo z ukazom ATTRIB. Atributi so Read only (R), Hidden (H), System (S) in Archive (A). Z ukazom ATTRIB lahko atribute tudi spremenimo, npr. naslednji ukaz nastavi Read only in zbriše Hidden vsem *.BAT datotekam: ATTRIB +R -H *.BAT Najpomembnejši atribut je Read only. Datoteke, ki imajo atribut Read only, so zaščitene pred brisanjem, preimenovanjem, premikanjem in spreminjanjem vsebine. Lahko pa takšno datoteko prekopiramo in spreminjamo njeno kopijo. Zaščito datotek spreminjamo z ukazom CACLS. Datotečni sistem FAT ne pozna zaščit, zato ta ukaz deluje le v datotečnem sistemu NTFS. Tukaj je nekaj primerov. Dodaj zaščito Read only datoteki Imena.txt (zaščita je različno od atributa Read only): CACLS Imena.txt /E /G "Power Users":R Postavi zaščito Full Control permission datoteki Imena.txt: CACLS Imena.txt /E /G "Tajnice":F Postavi zaščito Full Control permission imeniku C:\Dokumenti in vsem podimenikom: CACLS C:\Dokumenti /E /T /C /G "Studenti":F Na koncu naštejmo še nekaj drugih uporabnih ukazov (podrobnejši opis dobite z ukazom HELP ): CHKNTFS status zvezkov NTFS CIPHER šifriranje in dešifriranje datotek in imenikov v datotečnem sistemu NTFS COMPACT stiskanje datotek na particiji NTFS EXPAND raztegovanje stisnjenih datotek na particiji NTFS CONVERT pretvorba datotečnega sistema FAT v NTFS (obratno ne gre!)

12 7. Upravljanje z datotečnim sistemom iz lupine Bash Pomembni spremenljivki okolja v operacijskem sistemu Linux sta spremenljivka HOME in spremenljivka PATH. V spremenljivki HOME je shranjeno, kje je uporabnikov osnovni imenik. V spremenljivki PATH je spisek imenikov, ki se uporabljajo pri iskanju programov. Posamezni imeniki so ločeni z dvopičji. Iz varnostnih razlogov je dokaj običajno, da spremenljivka PATH ne vsebuje trenutnega imenika. Zato moramo pri zagonu programov v trenutnem imeniku napisati pot do njega, npr../program. Zanimiva spremenljivka okolja, ki je tesno povezana z lupino Bash, je spremenljivka PS1. V njej je zapisan tekst, ki se izpiše kot pozivnik v ukazni vrstici. V lupini Bash vse spremenljivke okolja izpišemo z ukazom set. Ukaze za upravljanje z datotečnim sistemom iz lupine Bash lahko razdelimo v več skupin: ukazi vgrajeni v lupino Bash, programi v imeniku /bin, programi v imeniku /usr/bin, programi v imeniku /sbin, programi v imeniku /usr/sbin ali pa okrajšave (aliasi). Ukazi v imenikih /sbin in /usr/sbin so namenjeni le administratorjem. V teh imenikih se npr. nahajata ukaz za ugašanje računalnika (/sbin/shutdown) in dodajanje uporabnikov (/usr/sbin/useradd). Katerega tipa je posamezen ukaz izvemo, če vpišemo ukaz type. Ukaz type ne deluje za ukaze v imenikih /sbin in /usr/sbin. Tukaj je nekaj primerov: $ type type type is a shell builtin $ type cd cd is a shell builtin $ type ls ls is /bin/ls $ type find find is /usr/bin/find $ type dir dir is aliased to `ls -l --color=tty' $ type useradd bash: type: useradd: not found

13 Bash si uporabljene ukaze zapomni v zgoščevalni tabeli, da mu jih naslednjič ni potrebno iskati. V tem primeru ukaz type to sporoči. Na primer: $ type ls ls is hashed (/bin/ls) S pomočjo okrajšav lahko tvorimo svoje ukaze. Če npr. želimo, da se vsebina imenika izpiše v barvah in z vsemi podrobnostmi, uporabimo ukaz ls -l --color=tty. Da nam ni treba vedno znova pisati tega dolgega ukaza, lahko tvorimo npr. okrajšavo dir na naslednji način: alias dir='ls -l --color=tty' Opis posameznega ukaza dobimo, če napišemo man ime_ukaza ali pa info ime_ukaza. Na Linuxu imamo na voljo tudi dva druga ukaza, s katerima ugotovimo kje se nahaja izvršilna datoteka določenega programa. Prvi je ukaz which, Ta pregleda vse imenike navedene v spremenljivki PATH in sporoči, kje je našel iskani program. Ukaz whereis pa išče programe bolj intenzivno in sicer v vseh imenikih, kjer se programi na Linuxu običajno nahajajo. Zato najde tudi tiste, do katerih nimamo nastavljene poti. Izpišejo se vsi zadetki povezani z iskanim programom in to ne samo pot do izvršilne datoteke ampak tudi, kje se nahaja izvorna koda (če ta obstaja) in kje se nahajajo datoteke s pomočjo za ta ukaz oz. program. Omenimo še. da obstaja tudi ukaz whatis, ki pa pregleda le datoteke s pomočjo in vrne naslove tistih poglavij, ki so povezani z določenim ukazom. Osnovni ukaz pri upravljanju z datotečnim sistemom iz lupine Bash je ukaz cd. Z njim se premikamo med imeniki. Z ukazom cd.. se pomaknemo en imenik višje. Z ukazom cd / gremo na vrh datotečnega sistema. Ukaz cd ~ nas premakne v naš osnovni imenik, ukaz cd - pa nas prestavi v imenik, kjer smo bili pred zadnjo spremembo. Lupina Bash pozna tudi ukaza pushd in popd. Ukaz pushd deluje enako kot ukaz cd, le da si predhodno zapomni trenutni imenik. Ukaz popd nas prestavi v imenik, v katerem smo nazadnje izvedli ukaz pushd. Polno pot do trenutnega imenika izpišemo z ukazom pwd. Nov imenik naredimo z ukazom mkdir. Če imenik ali pa kakšna datoteka z navedenim imenom že obstaja, poem ukaz sporoči napako in ne tvori ničesar. Če uporabimo kretnico -p lahko tvorimo imenike v poljubni globini od trenutnega mesta, saj se avtomatično tvorijo vsi morebitni neobstoječi vmesni imeniki. Pri uporabi kretnice -p ne dobimo napake, če imenik s podanim imenom že obstaja, ne sme pa obstajati neka datoteka z istim imenom. Na primer: mkdir -p a\b\c tvori imenik a, v njem tvori imenik b, v njem pa nato imenik c. Za brisanje imenikov je na voljo ukaz rmdir. Zbrišemo lahko le prazen imenik. Spisek vseh podimenikov in njihove velikosti dobimo z ukazom du. Tukaj je nekaj primerov: du -h (velikosti izpiše na razumljiv in nedvoumen način, npr. 13k, 1.1M itd.) du -S (k velikosti nekega imenika ne prišteje velikosti njegovih podimenikov) du -s (izpiše samo skupno velikost)

14 Velikost in zasedenost diskov izpišemo z ukazom df. Tukaj je primer izpisa: Dat. sist. 1K-blokov Upor. Na voljo Upo% Priklopljeno na /dev/hda % / /dev/hda % /boot /dev/hda % /home /dev/hda % /var Ukaz ls izpiše vsebino trenutnega imenika oz. vsebino podanega imenika. Ukaz ls brez kretnic tvori večstolpični izpis, v katerem so le imena datotek urejena po imenih. Najbolj uporabne so naslednje kretnice: ls -a (izpiše vse, tudi imenike, ki se začnejo s piko) ls -b (pred posebne znake, npr. presledke, doda znak \, uporabno v skriptih) ls -p (k imenom doda oznako, npr. * pomeni izvršilno datoteko, / pa imenik) ls -l (tvori podroben izpis, izpiše se zaščita, lastnik, velikost, zadnja sprememba itd.) ls -1 (izpiše v obliki seznama in ne stolpcev, primerno za obdelavo v skriptih) ls -R (rekurzivno izpiše tudi informacije v vseh podimenikih) ls -X (datoteke uredi po končnicah) ls -S (datoteke uredi po velikosti) ls -t (datoteke uredi po času zadnje spremembe) ls -tu (datoteke uredi po času zadnjega dostopa) Še nekaj opomb glede ukaza ls. Kretnica -F je enaka kretnici -p. Kretnica -o je podobna -l, edina razlika je, da v izpisu ni grupe, ki ji pripada lastnik datoteke. Kretnica -r obrne smer sortiranja. Če izpis preusmerimo v datoteko, se vedno tvori seznam in ne izpis po stolpcih. Ukaz ls * vedno deluje rekurzivno, torej izpiše tudi informacije v vseh podimenikih. Za iskanje datotek v Bashu uporabljamo ukaz find. Tukaj je nekaj primerov: Poišči vse datoteke *.txt v trenutnem imeniku in v vseh podimenikih: find. -name "*.txt" Poišči vse datoteke v /etc in podimenikih, ki imajo čas zadnjega dostopa manjši od 60 minut: find /etc -amin -60 Poišči vse datoteke v /etc in podimenikih, ki imajo čas zadnjega dostopa večji ali enak 7 dni (<6): find /etc -atime +6 Poišči vse datoteke v /var in podimenikih, ki so bile zadnjič spremenjene pred manj kot 60 min: find /var -mmin -60 Poišči vse datoteke v /var in podimenikih, ki so bile zadnjič spremenjene pred 30 ali več dnevi: find /var -mtime +29

15 Poišči vse datoteke v imeniku Vaje in njegovih podimenikih, katerih celotno ime (pot + ime + končnica) ustreza podanemu regularnemu izrazu (vsebuje niz znakov vso ): find Vaje -regex ".*vso.*" Navedemo lahko več različnih kriterijev, po katerih iščemo datoteke. Ukaz find ne vrne datotek, ki se začnejo s piko, razen če to izrecno zahtevamo, npr.: find /home/meolic -name ".bash*" Premikanje in preimenovanje datotek med imeniki izvedemo z ukazom mv. Naenkrat lahko premaknemo več datotek, preimenujemo pa lahko samo eno datoteko. Datoteke kopiramo z ukazom cp. Če želimo prekopirati celoten imenik in vse njegove podimenike, moramo uporabiti kretnico -r. Pri premikanju in preimenovanju datotek se ohranijo podatki o zaščiti, lastniku in času nastanka. Če želimo te podatke ohraniti tudi pri kopiranju datotek, uporabimo ukaz cp -p. Datoteke zbrišemo z ukazom rm. Če brišemo z ukazom rm se datoteke NE PRESTAVIJO V KOŠ AMPAK V RESNICI ZBRIŠEJO! Zbrišejo se le datoteke v trenutnem imeniku, ne pa tudi podimeniki. Če zahtevana datoteka ne obstaja, dobimo obvestilo o napaki. Pri ukazu rm so uporabne naslednje kretnice: rm -f (če datoteka ne obstaja, ne izpiše obvestila o napaki) rm -i (računalnik pred vsakim brisanjem zahteva potrditev) rm -r (rekurzivno zbriše tudi vse podimenike in datoteke v njih) Vsebino tekstovne datoteke lahko izpišemo z ukazoma cat in more. Pri ukazu more se izpis na koncu vsake strani ustavi, dokler ne pritisnemo poljubno tipko. Imamo tudi ukaz less, ki pa je namenjen pregledovanju tekstovne datoteke in ne njenemu izpisu. Ukaz less je podoben preprostemu urejevalniku, vendar pa vsebine ne moremo spreminjati. Po besedilu se lahko premikamo gor in dol, lahko pa tudi iščemo besede tako, da vnesemo /iskana_beseda. Pregled datoteke zaključimo s tipko q. Datoteke in imeniki na Linuxu (velja za datotečne sisteme ext2 in ext3) imajo postavljeno zaščito, ki je sestavljena iz treh delov: zaščita za lastnika (user), zaščita za grupo (group) in zaščita za vse ostale (other). Zaščita je prikazana v prvem stolpcu običajnega izpisa vsebine imenika. Sestavlja jo 9 znakov, prvi znak v vrstici ni zaščita ampak določa vrsto datoteke. Primer: -rw-r meolic meolic 48 mar 7 15:06 Imena.txt drwxr-xr-x 2 meolic meolic 4096 mar 7 15:10 Novo -rwx--x--x 1 meolic meolic 2609 mar 7 15:09 skripta -rw-rw meolic meolic 49 mar 7 15:08 Urejeno.txt V prikazanem primeru ima datoteka Imena.txt zaščito rw- za lastnika, r-- za grupo in --- za ostale. Imenik Novo ima zaščito rwx za lastnika ter r-x za grupo in ostale. Pomen znakov r, w in x je pri datotekah in imenikih različen.

16 Pri datotekah imajo znaki rwx naslednji pomen: r datoteko lahko preberemo in kopiramo, w datoteko lahko preimenujemo, premaknemo, zbrišemo in spremenimo njeno vsebino, x datoteko lahko izvajamo. Pri imenikih pa je pomen znakov rwx naslednji: r vsebino imenika lahko izpišemo, w v imenik lahko dodamo nove datoteke, x lahko dostopamo do datotek v imeniku. Zaščito datotek in imenikov spremenimo z ukazom chmod. Naenkrat lahko spremenimo zaščito več datotekam. Tukaj je nekaj primerov: chmod u=r Imena.txt (lastniku se zaščita nastavi na r--) chmod g+w Imena.txt (grupi se doda pravica za pisanje) chmod o-x Imena.txt (ostalim se odvzame pravica za izvajanje) chmod a=rw Imena.txt (lastniku, grupi in ostalim se nastavi zaščita rw-) Koristna sta tudi ukaza chown in chgrp, s katerima spremenimo lastnika oz. grupo za posamezno datoteko ali za skupino datotek. V skriptih sta zelo uporabna tudi ukaza basename in dirname. Ukaz basename iz imena datoteke odstrani morebitna imena imenikov pred imenom, ukaz dirname pa obdrži samo imena imenikov. Če ni naveden nobeden imenik, dirname vrne eno piko. Tukaj sta primera: $ basename /home/meolic/vss-vso/urejeno.txt Urejeno.txt $ dirname /home/meolic/vss-vso/urejeno.txt /home/meolic/vss-vso

17 8. Priklop particij in pomnilniških medijev Operacijski sistem MS Windows samodejno poišče in priklopi vse particije z datotečnim sistemom VFAT, FAT32 in NTFS, ki so na lokalnih diskih. Po priklopu si sistem MS Windows zapomni oznako particije, ki jo imenujemo GUID (Globally Unique Identifier). GUID je naključna oznaka, ki se dodeli ob formatiranju particije. Izpišemo jo z ukazom MOUNTVOL. Dobljeni izpis je oblike: \\?\Volume{GUID}\ S pomočjo GUID lahko sistemski in uporabniški programi v vsakem trenutku preverijo, ali je pod določeno črko (oz. potjo) še vedno ista particija, ali pa je uporabnik priklopil kaj drugega. Pri Microsoftu oznako GUID izkoriščajo tudi pri postopku aktivacije licenčne programske opreme. Oznako ene določene particije dobimo s kretnico /L. Spisek vseh trenutno priklopljenih particij in njihove oznake GUID dobimo (zanimivo!) z ukazom MOUNTVOL /? Primer: C:>MOUNTVOL D: /L \\?\Volume{e621f1f0-cbee-11d6-a8a9-06d f}\ Z ukazom MOUNTVOL lahko spremenimo točko priklopa tako, da namesto nove črke uporabimo obstoječ in prazen podimenik na (obvezno!) NTFS particiji. Recimo, da v prejšnjem primeru D: kaže na DVD enoto. Potem jo npr. v imenik C:\DVD priklopimo z naslednjim ukazom: MOUNTVOL C:\DVD \\?\Volume{e621f1f0-cbee-11d6-a8a9-06d f}\ Enako operacijo lahko izvedemo z grafičnim orodjem Disk Management, ki ga najdemo med administratorskimi orodji v nadzorni plošči ali pa ga enostavno poženemo tako, da v ukazno vrstico napišemo DISKMGMT.MSC Ukaz MOUNTVOL /N ukine avtomatsko priklapljanje najdenih particij, ukaz MOUNTVOL /E pa to lastnost spet vklopi. Na sistemih MS Windows imamo na voljo še dve družini ukazov in sicer FSUTIL ter RSM. FSUTIL FSINFO izpiše podatke o particijah FSUTIL VOLUME DISKFREE preverimo, koliko je še praznega prostora na particiji

18 Tudi operacijski sistem Linux samodejno najde vse particije, ki so na lokalnem disku in jim dodeli oznake hdc1, hdc2, itd. za diske PATA/SATA ter sda1, sda2, itd. za diske SCSI in particije na napravah USB. Najdene particije moramo sami priklopiti z ukazom mount. Ukaz mount brez kretnic izpiše vse priklopljene particije, to lahko pogleda tudi navadni uporabnik. $ mount /dev/hdc2 on / type ext3 (rw) /dev/hdc3 on /home type ext3 (rw) /dev/hdc5 on /vfat type vfat (rw,nosuid,nodev,umask=000) /dev/hdc6 on /data type ext3 (rw) Tukaj je primer ukaza, ki priklopi particijo /dev/hdc3 kot imenik /windows: mount -t vfat /dev/hdc3 /windows Preden izvedemo ta ukaz, moramo tvoriti imenik /windows. Ni nujno, da je prazen, vendar pa v tem času, ko bo tam priklopljena particija /dev/hdc3, lokalni podatki ne bodo dostopni se pa ne bodo zbrisali. Da ne bi vedno znova tipkali ukaza mount, lahko podatke o priklopu shranimo v datoteko /etc/fstab. Tam je za vsak priklop ena vrstica. Primer: /dev/hdc2 / ext3 defaults 1 1 /dev/hdc3 /home ext3 defaults 1 2 /dev/hdc5 /windows vfat defaults,owner,umask= Računalnik bo vse najdene particije, ki ustrezajo zapisu v datoteki /etc/fstab samodejno priklopil. Z opcijami v četrtem polju lahko vplivamo na to, kdo in kako bo imel dovoljenje za dostop do particije. Več opcij ločimo z vejicami, ne smemo pa uporabljati presledkov. Pri priključitvi particije vfat na lokalnem disku so primerne opcije "defaults,owner,umask=000", v zadnjih dveh poljih pa napišemo dve ničli. Pomen nekaterih opcij je naslednji: defaults: nastavi opcije rw, suid, exec, auto, nouser owner: dovoli priklop navadnim uporabnikom, ki imajo dovoljenje za dostop do podanega imenika umask: navedemo zaščito a obratno kor pri chmod, torej 0 pomeni rwx, 1 pomeni rw-, 7 pa --- rw: particijo priklopimo za branje in pisanje (če želimo samo branje, uporabimo ro) suid: pri zaščiti se bo upoštevalo lastništvo in grupe (obratno je nosuid, kar ni priporočljivo) exec: dovolimo izvajanje programov s priklopljene particije (obratno je noexec) auto: dovoli samodejno določanje vrste datotečnega sistema nouser: prepovej priklop tistim uporabnikom, ki nimajo dovoljenja za dostop do podanega imenika Pogosto imamo na računalniku instalirana operacijska sistema MS Windows in Linux in želimo, da bi iz obeh lahko dostopali do istih datotek. Da bi bilo to izvedljivo, moramo uporabiti takšen datotečni sistem, ki ga znata uporabljati oba sistema. Trenutno so na obeh sistemih dobro podprti le datotečni sistem FAT16 oz. VFAT in FAT32. Uporaba NTFS v Linuxu ni zanesljiva, ext2 in ext3 pa v sistemu MS Windows nista podprta.

Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna str

Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna str Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna stran: http://www.coks.si/ Elektronski naslov: podpora@coks.si

Prikaži več

Vaja 2 Virtualizacija fizičnih strežnikov in virtualni PC A. Strežnik Vmware ESX Namestitev strežnika VMware ESX 3.5 na fizični strežnik 2. Nas

Vaja 2 Virtualizacija fizičnih strežnikov in virtualni PC A. Strežnik Vmware ESX Namestitev strežnika VMware ESX 3.5 na fizični strežnik 2. Nas Vaja 2 Virtualizacija fizičnih strežnikov in virtualni PC A. Strežnik Vmware ESX 3.5 1. Namestitev strežnika VMware ESX 3.5 na fizični strežnik 2. Nastavitve strežnika ESX 3. Namestitev in nastavitve VM

Prikaži več

Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo tiskalnika CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-SI

Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo tiskalnika CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-SI Navodila za uporabo tiskalnika CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-SI IZUM, 2015 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE 1 Uvod... 1 2 Uporaba tiskalnika...

Prikaži več

Vaja 3 Kopiranje VM in namestitev aplikacij - strežnik SQL 2000 SP3a A. Lokalni strežnik Vmware ESX Dodajanje uporabnikov vajexx v skupino Vaje

Vaja 3 Kopiranje VM in namestitev aplikacij - strežnik SQL 2000 SP3a A. Lokalni strežnik Vmware ESX Dodajanje uporabnikov vajexx v skupino Vaje Vaja 3 Kopiranje VM in namestitev aplikacij - strežnik SQL 2000 SP3a A. Lokalni strežnik Vmware ESX 3.5 1. Dodajanje uporabnikov vajexx v skupino Vaje 2. Kopiranje Win2003 strežnika in registracija na

Prikaži več

Strojna oprema

Strojna oprema Asistenta: Mira Trebar, Miha Moškon UIKTNT 2 Uvod v programiranje Začeti moramo razmišljati algoritmično sestaviti recept = napisati algoritem Algoritem za uporabo poljubnega okenskega programa. UIKTNT

Prikaži več

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni RAM stroj Nataša Naglič 4. junij 2009 1 RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni trak, pomnilnik ter program. Bralni trak- zaporedje

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Tehnike programiranja PREDAVANJE 10 Uvod v binarni svet in računalništvo (nadaljevanje) Logične operacije Ponovitev in ilustracija Logične operacije Negacija (eniški komplement) Negiramo vse bite v besedi

Prikaži več

PRIMERJAVA LASTNOSTI DATOTEČNIH SISTEMOV

PRIMERJAVA LASTNOSTI DATOTEČNIH SISTEMOV Aleksa Markovič PRIMERJAVA LASTNOSTI ZBIRČNIH SISTEMOV Diplomsko delo Maribor, september 2011 I Diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa PRIMERJAVA LASTNOSTI ZBIRČNIH SISTEMOV Študent:

Prikaži več

COBISS3/Medknjižnična izposoja

COBISS3/Medknjižnična izposoja 3/Medknjižnična izposoja 2.2 KATALOG Katalog nam omogoča: iskanje gradiva prikaz izbranih bibliografskih zapisov ali pripadajočih podatkov o zalogi iz lokalne baze podatkov v formatu COMARC vpogled v stanje

Prikaži več

Orodje za izvoz podatkov

Orodje za izvoz podatkov Pomoč uporabnikom -NA-SI-200, V6.13-00 IZUM, 2018 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE 1 Uvod... 1 2 Predstavitev orodja za izvoz podatkov...

Prikaži več

PRIPOROČILA ZA OBLIKOVANJE KATALOGOV ZNANJA ZA MODULE V PROGRAMIH VIŠJEGA STROKOVNEGA IZOBRAŽEVANJA

PRIPOROČILA ZA OBLIKOVANJE KATALOGOV ZNANJA ZA MODULE V PROGRAMIH VIŠJEGA STROKOVNEGA IZOBRAŽEVANJA KATALOG ZNANJA 1. IME PREDMETA OPERACIJSKI SISTEMI I OPERACIJSKI SISTEMI II 2. SPLOŠNI CILJI Splošni cilji predmeta so: ustvarjanje zmožnosti za vključevanje v procese skupin in organizacij (identifikacije

Prikaži več

1 MMK - Spletne tehnologije Vaja 5: Spletni obrazci Vaja 5 : Spletni obrazci 1. Element form Spletni obrazci so namenjeni zbiranju uporabniških podatk

1 MMK - Spletne tehnologije Vaja 5: Spletni obrazci Vaja 5 : Spletni obrazci 1. Element form Spletni obrazci so namenjeni zbiranju uporabniških podatk 1 MMK - Spletne tehnologije Vaja 5: Spletni obrazci Vaja 5 : Spletni obrazci 1. Element form Spletni obrazci so namenjeni zbiranju uporabniških podatkov in njihov prenos med spletnimi mesti. Obrazec v

Prikaži več

MATLAB programiranje MATLAB... programski jezik in programersko okolje Zakaj Matlab? tipičen proceduralni jezik enostaven za uporabo hitro učenje prir

MATLAB programiranje MATLAB... programski jezik in programersko okolje Zakaj Matlab? tipičen proceduralni jezik enostaven za uporabo hitro učenje prir MATLAB programiranje MATLAB... programski jezik in programersko okolje Zakaj Matlab? tipičen proceduralni jezik enostaven za uporabo hitro učenje priročno programsko okolje tolmač interpreter (ne prevajalnik)

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: +386 1 729 6 460 Faks.: +386 1 729 6 466 www.nevtrin.si info@elektrina.si USB RFID READER Navodila za uporabo?

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini snemalnik

Navodila za uporabo Mini snemalnik Navodila za uporabo Mini snemalnik www.spyshop.eu Pred vami so navodila za pravilno uporabo mini snemalnika in opis funkcionalnosti. Lastnosti snemalnika: Naziv Mere Teža Kapaciteta spomina Snemanje Format

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M15178112* SPOMLNSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 Četrtek, 4. junij 2015 / 90 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero ali

Prikaži več

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik CNR-BTU3 Bluetooth vmesnik A. Vsebina pakiranja Bluetooth USB Adapter Bluetooth programska oprema in CD z gonilniki Navodila za uporabo in CD 1. Namestitev Bluetooth programske opreme za Windowse 1. Vstavite

Prikaži več

Gimnazija Bežigrad Peričeva Ljubljana OPERACIJSKI SISTEM Predmet: informatika

Gimnazija Bežigrad Peričeva Ljubljana OPERACIJSKI SISTEM Predmet: informatika Gimnazija Bežigrad Peričeva 4 1000 Ljubljana OPERACIJSKI SISTEM Predmet: informatika KAZALO 1. Uvod...3 2. Predstavitev programa Windows 98...5 3. Raziskovanje računalnika...5 4. Raziskovanje Interneta...6

Prikaži več

Zadeva: Ponudba

Zadeva: Ponudba Navodila za urejanje Spletne strani CTEK.si 1. Dodajanje novega polnilnika Za dodajanje novega polnilnika nikoli ne prepisujte že objavljenih vsebin, ampak sledite tem navodilom. Ta so zagotovilo, da bodo

Prikaži več

RAČUNALNIŠTVO VARNOSTNA KOPIJA IN SLIKA DISKA Aleš Ovsenek Uvajanje novih izobraževalnih programov v srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju s

RAČUNALNIŠTVO VARNOSTNA KOPIJA IN SLIKA DISKA Aleš Ovsenek Uvajanje novih izobraževalnih programov v srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju s RAČUNALNIŠTVO VARNOSTNA KOPIJA IN SLIKA DISKA Aleš Ovsenek Uvajanje novih izobraževalnih programov v srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju s področja tehnike za obdobje 2008-2012. Operacijo delno

Prikaži več

Document ID / Revision : 0519/1.3 ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov

Document ID / Revision : 0519/1.3 ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov Gospodarski subjekti Definicija: V skladu z 2. členom Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2018/574

Prikaži več

Spoznajmo PowerPoint 2013

Spoznajmo PowerPoint 2013 Spoznajmo PowerPoint 2013 13 Nova predstavitev Besedilo v predstavitvi Besedilo, ki se pojavlja v predstavitvah lahko premaknemo kamorkoli v diapozitivu. Kadar izdelamo diapozitiv z že ustvarjenimi okvirji

Prikaži več

Nameščanje Adopt Open Java Development Kit 8

Nameščanje Adopt Open Java Development Kit 8 Nameščanje Adopt Open Java Development Kit 8 za Windows x64 IZUM, 2019 IZUM, COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, CONOR, SICRIS, E-CRIS so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE 1 Uvod...

Prikaži več

Microsoft Word - CN-BTU4 Quick Guide_SI

Microsoft Word - CN-BTU4 Quick Guide_SI Bluetooth Dongle Artikel: CN-BTU4 NAVODILA v1.0 Sistemske zahteve Zahteve za PC: - Proc.: Intel Pentium III 500MHz or above. - Ram: 256MB ali več. - Disk: vsaj 50MB. - OS: Windows 98SE/Me/2000/XP - Prost

Prikaži več

Nameščanje Adopt Open Java Development Kit 8

Nameščanje Adopt Open Java Development Kit 8 Nameščanje Adopt Open Java Development Kit 8 za Windows x64 IZUM, 2019 IZUM, COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, CONOR, SICRIS, E-CRIS so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE 1 Uvod...

Prikaži več

(Microsoft Word - MSDN AA Navodila za \232tudente FS.doc)

(Microsoft Word - MSDN AA Navodila za \232tudente FS.doc) 1. Pogoji uporabe programske opreme Pred uporabo programske opreme iz programa MSDNAA morate prebrati in se strinjati s pogoji in določili Licenčne pogodbe za končnega uporabnika programske opreme MSDN

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uporaba storitve Office 365 v napravi iphone ali ipad Priročnik za hiter začetek dela Ogled e-pošte Nastavite napravo iphone ali ipad tako, da boste lahko pošiljali in prejemali e-pošto iz računa v storitvi

Prikaži več

Vostro 430 Informacijski tehnični list o namestitvi in funkcijah

Vostro 430 Informacijski tehnični list o namestitvi in funkcijah O opozorilih OPOZORILO: OPOZORILO označuje možnost poškodb lastnine, telesnih poškodb ali smrti. Dell Vostro 430 List s tehničnimi informacijami o nastavitvi in funkcijah Pogled s sprednje in zadnje strani

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 9. Funkcije 1 9. 1. F U N K C I J A m a i n () 9.2. D E F I N I C I J A F U N K C I J E 9.3. S T A V E K r e t u r n 9.4. K L I C F U N K C I J E I N P R E N O S P A R A M E T R O V 9.5. P R E K R I V

Prikaži več

Vaja04_Ver02

Vaja04_Ver02 Vaja 04 Varnost: Zaščita aplikacije, omejitev dostopa 1. Uredite prijavo in odjavo uporabnika brez uporabe menuja Special/Security. Nadgradite aplikacijo iz vaje 2. Kreirajte okno tipa Replace Začetno

Prikaži več

Oblikovanje in razvijanje spletnih strani

Oblikovanje in razvijanje spletnih strani Uporabniški vmesnik načrtovanje in izdelava Interaktivni mediji Doc. dr. Aleš Hladnik Načrtovanje uporabniškega vmesnika (UV) Načrtovanje oz. zasnova UV (User( interface design or engineering) je načrtovanje

Prikaži več

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo mesto, april 2008 Ime in priimek študenta ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Projektno vodenje PREDAVANJE 7 doc. dr. M. Zajc matej.zajc@fe.uni-lj.si Projektno vodenje z orodjem Excel Predstavitev Najbolj razširjeno orodje za delo s preglednicami Dva sklopa funkcij: Obdelava številk

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

Nove različice programske opreme GE Podjetje GE Digital, vodilni svetovni proizvajalec programske opreme za področje avtomatike, je izdalo kar nekaj n

Nove različice programske opreme GE Podjetje GE Digital, vodilni svetovni proizvajalec programske opreme za področje avtomatike, je izdalo kar nekaj n Nove različice programske opreme GE Podjetje GE Digital, vodilni svetovni proizvajalec programske opreme za področje avtomatike, je izdalo kar nekaj novosti na področju SCADA sistemov (ifix Productivity

Prikaži več

Excel 2016

Excel 2016 PRIDOBIVANJE TEMELJN IH IN POKLICNIH KOMPETENC OD 2019 DO 2022 HIPERPOVEZAVA Gradivo za interno uporabo AVTOR: Belinda Lovrenčič Gradivo ni lektorirano V Maj 2019 Operacijo sofinancira Evropska unija,

Prikaži več

BiokemInfo - Pregled funkcij

BiokemInfo - Pregled funkcij Navodila veljajo tako za Microsoft Excel (v slednjem so pripravljeni tudi prikazani primeri) kot tudi za OpenOffice Calc. Med obema programoma obstajajo malenkostne, a ne bistvene razlike. Celice naslavljamo

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev TIK terminal nima povezave s strežnikom Ob vpisu v TIK Admin se pojavi napis ni povezave s strežnikom Na terminalu je ikona 1. preverimo ali je pravilno nastavljen IP strežnika 1. Preverimo datoteko TIKSAdmin.INI

Prikaži več

Navodila za uporabo programske opreme OTRS verzija Administracijska navodila Avtor navodil: Sebastijan Šilec Datum: December 2007 Center odprte

Navodila za uporabo programske opreme OTRS verzija Administracijska navodila Avtor navodil: Sebastijan Šilec Datum: December 2007 Center odprte Navodila za uporabo programske opreme OTRS verzija 2.2.3 Administracijska navodila Avtor navodil: Sebastijan Šilec Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna stran: http://www.coks.si/ Elektronski

Prikaži več

Chapter 1

Chapter 1 - 1 - Poglavje 1 Uvod v podatkovne baze - 2 - Poglavje 1 Cilji (Teme).. Nekatere domene, kjer se uporabljajo podatkovne baze Značilnosti datotečnih sistemov Problemi vezani na datotečne sisteme Pomen izraza

Prikaži več

Navodila Trgovina iCenter

Navodila Trgovina iCenter Napredovanja v plačne razrede javnih uslužbencev 2019 S pomočjo SAOP programa Kadrovska evidenca lahko ob dokupljeni kodi vodimo napredovanja javnih uslužbencev. Za napredovanja v letu 2019 je potrebno

Prikaži več

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011 ta Veleprodaja Maloprodaja Storitve Računovodstvo Proizvodnja Gostinstvo Turizem Hotelirstvo Ticketing CRM Internetna trgovina Izdelava internetnih strani Grafično oblikovanje NOVOSTI IN NASVETI ZA DELO

Prikaži več

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011 ta Veleprodaja Maloprodaja Storitve Računovodstvo Proizvodnja Gostinstvo Turizem Hotelirstvo Ticketing CRM Internetna trgovina Izdelava internetnih strani Grafično oblikovanje NOVOSTI IN NASVETI ZA DELO

Prikaži več

Okolje SupportAssist OS Recovery Navodila za uporabo

Okolje SupportAssist OS Recovery Navodila za uporabo Okolje SupportAssist OS Recovery Navodila za uporabo Opombe, svarila in opozorila OPOMBA: OPOMBA označuje pomembne informacije, s katerimi lahko izboljšate učinkovitost izdelka. POZOR: PREVIDNO označuje

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom www.spyshop.eu Izdelku so priložena navodila v angleščini, ki poleg teksta prikazujejo tudi slikovni prikaz sestave in delovanja izdelka. Lastnosti

Prikaži več

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Stanje:

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Stanje: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Stanje: 17.07.2013 Ver. 2.9.1.2 Spletni portal članov uporabniška navodila

Prikaži več

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Osnove jezika VHDL Strukturno načrtovanje in testiranje Struktura vezja s komponentami

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M15245112* JESENSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero ali kemični svinčnik in računalo.

Prikaži več

NETGEAR R6250 Smart WiFi Router Installation Guide

NETGEAR R6250 Smart WiFi Router Installation Guide Blagovne znamke NETGEAR, logotip NETGEAR in Connect with Innovation so blagovne znamke in/ali registrirane blagovne znamke družbe NETGEAR, Inc. in/ali njenih povezanih družb v ZDA in/ali drugih državah.

Prikaži več

DCS-2330L_A1_QIG_v1.00(EU).indd

DCS-2330L_A1_QIG_v1.00(EU).indd HD WIRELESS N OUTDOOR CLOUD CAMERA DCS-2330L KRATKA NAVODILA ZA UPORABO VSEBINA PAKETA HD WIRELESS N OUTDOOR CLOUD CAMERA DCS-2330L NAPAJALNI ADAPTER ADAPTER ETHERNET KABEL (CAT5 UTP) MED POSTAVITVIJO,

Prikaži več

VPELJAVA MDM V DRŽAVEM ZBORU MATJAŽ ZADRAVEC

VPELJAVA MDM V DRŽAVEM ZBORU MATJAŽ ZADRAVEC VPELJAVA MDM V DRŽAVEM ZBORU MATJAŽ ZADRAVEC Državni zbor v številkah 90 poslancev 9 + 1 poslanska skupina 150+ mobilnih naprav (OS Android, ios) 500+ internih uporabnikov, 650+ osebnih računalnikov, 1100+

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INTRANET - DETEKTIV Detektivska zbornica Republike Slovenije Pozdravljeni, v kratki predstaviti in navodilih za delo z intranet sistemom Detektiv. Intranet članom Detektivske zbornice RS omogoča, da: -

Prikaži več

Microsoft Word - CNR-MPV2 Quick Guide_SI

Microsoft Word - CNR-MPV2 Quick Guide_SI Canyon multimedijski MP3 predvajalnik Artikel: CNR-MPV2 Opozorilo: Pred uporabo pozorno preberite navodila za uporabo. Podrobna navodila se nahajajo na priloženem CD mediju. Opozorilo: Pred uporabo napolnite

Prikaži več

NETGEAR R6100 WiFi Router Installation Guide

NETGEAR R6100 WiFi Router Installation Guide Blagovne znamke NETGEAR, logotip NETGEAR in Connect with Innovation so blagovne znamke in/ali registrirane blagovne znamke družbe NETGEAR, Inc. in/ali njenih povezanih družb v ZDA in/ali drugih državah.

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 RAČUNALNIŠKA ARHITEKTURA 9 Pomnilniška hierarhija RA - 9 2018, Škraba, Rozman, FRI Pomnilniška hierarhija - vsebina 9 Pomnilniška hierarhija - cilji: Osnovno razumevanje : Lokalnosti pomnilniških dostopov

Prikaži več

Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / Uradni lis

Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / Uradni lis Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / 24. 5. 2019 Uradni list Republike Slovenije PRILOGA 1 PRAVILA ZA OBLIKOVANJE

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17178111* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 1 Četrtek, 1. junij 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 10 00 143 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Skrita nadzorna kamera v kemičnem svinčniku Technaxx Kataloška št.: 10 00 143 Kazalo Izjava o skladnosti... 2

Prikaži več

CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.pdf

CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.pdf Elektrotehniški praktikum Osnove digitalnih vezij Namen vaje Videti, kako delujejo osnovna dvovhodna logi na vezja v obliki integriranih vezij oziroma, kako opravljajo logi ne funkcije Boolove algebre.

Prikaži več

Sledilna ploščica in tipkovnica Uporabniški priročnik

Sledilna ploščica in tipkovnica Uporabniški priročnik Sledilna ploščica in tipkovnica Uporabniški priročnik Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je zaščitena blagovna znamka družbe Microsoft Corporation v ZDA. Informacije v tem

Prikaži več

Microsoft Word - avd_vaje_ars1_1.doc

Microsoft Word - avd_vaje_ars1_1.doc ARS I Avditorne vaje Pri nekem programu je potrebno izvršiti N=1620 ukazov. Pogostost in trajanje posameznih vrst ukazov računalnika sta naslednja: Vrsta ukaza Štev. urinih period Pogostost Prenosi podatkov

Prikaži več

Microsoft Word - vaje2_ora.doc

Microsoft Word - vaje2_ora.doc II UKAZI 1. Napišite zaporedje ukazov, ki vrednost enobajtne spremenljivke STEV1 prepiše v enobajtno spremenljivko STEV2. Nalogo rešite z neposrednim naslavljanjem (zaporedje lahko vsebuje le 2 ukaza v

Prikaži več

Navodila za namestitev odjemalca ibsreport2 produkcijsko okolje (poročanje Banki Slovenije) Avgust 2017

Navodila za namestitev odjemalca ibsreport2 produkcijsko okolje (poročanje Banki Slovenije) Avgust 2017 Navodila za namestitev odjemalca ibsreport2 produkcijsko okolje (poročanje Banki Slovenije) Avgust 2017 1. Uvod Navodilo je namenjeno tehničnemu osebju pri pošiljateljih poročil oziroma poročevalcih, ki

Prikaži več

ARS1

ARS1 Nepredznačena in predznačena cela števila Dvojiški zapis Nepredznačeno Predznačeno 0000 0 0 0001 1 1 0010 2 2 0011 3 3 Pri odštevanju je stanje C obratno (posebnost ARM)! - če ne prekoračimo 0 => C=1 -

Prikaži več

GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega)

GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega) GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega) in za vsako napisati svojo kodo. Dve ikoni imata isto

Prikaži več

(Microsoft Word - U\350enje telegrafije po Kochovi metodi.doc)

(Microsoft Word - U\350enje telegrafije po Kochovi metodi.doc) MORSE UČENJE PO KOCHOVI METODI Računalniški program za učenje skupaj z nekaterimi dodatnimi datotekami dobite na spletni strani avtorja: http://www.g4fon.net/. Zanimive strani so tudi: - http://www.qsl.net/n1irz/finley.morse.html

Prikaži več

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd 10028194 10029391 CS Timer 6 Spoštovani kupci, Čestitamo Vam za nakup. Prosimo, da skrbno preberete navodilo in da skrbite za nasvete o namestitvi in uporabi, da bi ste izognili tehničnim poškodbam. Za

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Računalništvo in informatika Program: Mehatronika dr. Hubert Fröhlich, univ. dipl. el. Podatkovne baze 2 Podatkovne baze Podatki osnova za odločanje in izvajanje akcij tiskana oblika elektronska oblika

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO WLAN usmerjevalnik TP LINK Archer C5 Kataloška št.:

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO WLAN usmerjevalnik TP LINK Archer C5 Kataloška št.: SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 75 31 33 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO WLAN usmerjevalnik TP LINK Archer C5 Kataloška št.: 75 31 33 KAZALO 1. PRIKLOP STROJNE OPREME...3 2. KONFIGURACIJA

Prikaži več

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta 1978. Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v kateri je igralec vodil laserski top ali vesoljsko ladjo,

Prikaži več

Linksys PLEK500 User Guide

Linksys PLEK500 User Guide Uporabniški priročnik Linksys PLEK500 Omrežni vmesnik Powerline Vsebina Pregled............... 2 Funkcije..................... 2 Kako deluje omrežje Powerline 3 Primer namestitve 3 Namestitev omrežja Powerline.....

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 12. junij 2013 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

Uporaba preglednic za obdelavo podatkov B. Golli, PeF 15. november 2010 Kazalo 1 Uvod 1 2 Zgled iz kinematike Izračun hitrosti

Uporaba preglednic za obdelavo podatkov B. Golli, PeF 15. november 2010 Kazalo 1 Uvod 1 2 Zgled iz kinematike Izračun hitrosti Uporaba preglednic za obdelavo podatkov B. Golli, PeF 15. november 2010 Kazalo 1 Uvod 1 2 Zgled iz kinematike 1 2.1 Izračun hitrosti................................... 2 2.2 Izračun povprečja in napake............................

Prikaži več

ACAD-BAU-Analiza-prostorov

ACAD-BAU-Analiza-prostorov ANALIZA PROSTOROV Ko obdelujemo večje projekte, je analiza prostorov zelo pomembna v vseh fazah projektiranja. Pri idejnem snovanju moramo npr. za določeno površino trgovske namembnosti zagotoviti primerno

Prikaži več

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in prilagajanje. Komplet sestavljajo: učbenik in delovni

Prikaži več

PRIPOROČILA ZA OBLIKOVANJE KATALOGOV ZNANJA ZA MODULE V PROGRAMIH VIŠJEGA STROKOVNEGA IZOBRAŽEVANJA

PRIPOROČILA ZA OBLIKOVANJE KATALOGOV ZNANJA ZA MODULE V PROGRAMIH VIŠJEGA STROKOVNEGA IZOBRAŽEVANJA KATALOG ZNANJA 1. IME PREDMETA ZBIRKE PODATKOV I ZBIRKE PODATKOV II 2. SPLOŠNI CILJI Splošni cilji predmeta so: razvijanje sposobnosti za uporabo znanstvenih metod in sredstev, razvijanje odgovornosti

Prikaži več

Sistemi Daljinskega Vodenja Vaja 1 Matej Kristan Laboratorij za Strojni Vid Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani

Sistemi Daljinskega Vodenja Vaja 1 Matej Kristan Laboratorij za Strojni Vid Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani Sistemi Daljinskega Vodenja Vaja 1 Matej Kristan Laboratorij za Strojni Vid Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani matej.kristan@fe.uni-lj.si Sistemi Daljinskega Vodenja Ime: Matej Kristan Docent

Prikaži več

Microsoft Exchange 2013

Microsoft Exchange 2013 Cumulative update 1 (CU1) for Exchange Server 2013 - izdan včeraj 2.4.2013. Get-AdminAuditLogConfig Get-SendConnector "Internet" Remove- ADPermission -AccessRight ExtendedRight - ExtendedRights "ms-exch-send-headers-

Prikaži več

Analiza vpliva materiala, maziva in aktuatorja na dinamiko pnevmatičnega ventila

Analiza vpliva materiala, maziva in aktuatorja na dinamiko pnevmatičnega ventila Programsko orodje LabVIEW za kreiranje, zajem in obdelavo signalov (statične in dinamične karakteristike hidravličnih proporcionalnih ventilov) Marko Šimic Telefon: +386 1 4771 727 e-mail: marko.simic@fs.uni-lj.si

Prikaži več

BDV-N890W/BDV-N790W

BDV-N890W/BDV-N790W Sistem za domači kino s predvajalnikom Blu-ray Disc /DVD BDV-N890W BDV-N790W SI Začnite tukaj Kratka navodila za postavitev in uporabo BDV-N790W BDV-N890W 1 Vsebina embalaže/nastavitev zvočnikov BDV-N890W

Prikaži več

Navodila za pripravo oglasov na strani Med.Over.Net v 2.2 Statistično najboljši odziv uporabnikov je na oglase, ki hitro in neposredno prenesejo osnov

Navodila za pripravo oglasov na strani Med.Over.Net v 2.2 Statistično najboljši odziv uporabnikov je na oglase, ki hitro in neposredno prenesejo osnov Navodila za pripravo oglasov na strani Med.Over.Net v 2.2 Statistično najboljši odziv uporabnikov je na oglase, ki hitro in neposredno prenesejo osnovno sporočilo. Izogibajte se daljših besedil in predolgih

Prikaži več

Kazalne naprave in tipkovnica Uporabniški priročnik

Kazalne naprave in tipkovnica Uporabniški priročnik Kazalne naprave in tipkovnica Uporabniški priročnik Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je zaščitena blagovna znamka družbe Microsoft Corporation v ZDA. Opomba o izdelku V

Prikaži več

NAVODILA ZA UPORABO K01-WIFI Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shr

NAVODILA ZA UPORABO K01-WIFI Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shr NAVODILA ZA UPORABO Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta in jih shranite za prihodnjo rabo Vsebina 1. Pregled 2. Sistem 3. Prednosti 4. Upravljanje

Prikaži več

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Javni razpis za izbor operacij se izvaja v okviru Operativnega pro

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Javni razpis za izbor operacij se izvaja v okviru Operativnega pro Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Javni razpis za izbor operacij se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju

Prikaži več

Microsoft Word - NAVODILA ZA UPORABO.docx

Microsoft Word - NAVODILA ZA UPORABO.docx NAVODILA ZA UPORABO VODILO CCM-18A/N-E (K02-MODBUS) Hvala ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shranite za prihodnjo rabo. Vsebina

Prikaži več

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe PRILOGA 3 Osnovne značilnosti, ki se sporočajo za usklajevanje 1. Zgradba podatkovne zbirke Podatkovno zbirko sestavljajo zapisi, ločeni po znakovnih parih "pomik na začetek vrstice pomik v novo vrstico"

Prikaži več

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija Programiranje v Pythonu Program za računanje Maturitetna seminarska naloga iz informatike Kandidat:

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija Programiranje v Pythonu Program za računanje Maturitetna seminarska naloga iz informatike Kandidat: Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija Program za računanje Maturitetna seminarska naloga iz informatike Kandidat: Tinkara Čadež Mentor: Helena Starc Grlj Ljubljana Šentvid, april 2019 POVZETEK

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Dostopnost elektronskih virov za slepe, slabovidne in druge osebe z motnjami branja Kristina Janc ZSSML - 27. Seja TIFLO sekcije 22.3.2012 Možnost izkoriščanja elektronskih virov za slepe, slabovidne in

Prikaži več

Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE Operacije z dvomestnimi relacijami Predstavitev relacij

Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE Operacije z dvomestnimi relacijami Predstavitev relacij Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE 1 1.1 Operacije z dvomestnimi relacijami...................... 2 1.2 Predstavitev relacij............................... 3 1.3 Lastnosti relacij na dani množici (R X X)................

Prikaži več

Navodila Navodila za uporabo iradio RPI3 Najbolj pogosta uporaba iradio TIV je kot spletni radio. Za tiste, ki boste prvič uporabljali spetni radio po

Navodila Navodila za uporabo iradio RPI3 Najbolj pogosta uporaba iradio TIV je kot spletni radio. Za tiste, ki boste prvič uporabljali spetni radio po Navodila Navodila za uporabo iradio RPI3 Najbolj pogosta uporaba iradio TIV je kot spletni radio. Za tiste, ki boste prvič uporabljali spetni radio povejmo, da je sprejem spletnega radia odvisen od kvalitete

Prikaži več

Microsoft Word - UP_Lekcija04_2014.docx

Microsoft Word - UP_Lekcija04_2014.docx 4. Zanka while Zanke pri programiranju uporabljamo, kadar moramo stavek ali skupino stavkov izvršiti večkrat zaporedoma. Namesto, da iste (ali podobne) stavke pišemo n-krat, jih napišemo samo enkrat in

Prikaži več

Microsoft Word - SI_vaja1.doc

Microsoft Word - SI_vaja1.doc Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta Sanitarno inženirstvo Statistika Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko Š.l. 2011/2012, 3. letnik (1. stopnja), Vaja 1 Naloge 1. del: Opisna statistika

Prikaži več

Kazalne naprave in tipkovnica Vodnik za uporabnike

Kazalne naprave in tipkovnica Vodnik za uporabnike Kazalne naprave in tipkovnica Vodnik za uporabnike Avtorske pravice 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je v ZDA zaščitena blagovna znamka družbe Microsoft Corporation. Informacije v

Prikaži več

CODEKS IP KAMERA

CODEKS IP KAMERA CODEKS IP KAMERA uporabniška navodila Vse pravice pridržane. Noben del uporabniških navodil se ne sme reproducirati v kakršnikoli obliki ali na kakršen koli način - grafični, elektronski ali mehanski,

Prikaži več

Microsoft Word - CNR-MPV4A quick guide_SI

Microsoft Word - CNR-MPV4A quick guide_SI Canyon multimedijski MP3 predvajalnik Artikel: CNR-MPV4A Hitra navodila za uporabo v1.0 Varnostna opozorila Pred uporabo si pozorno preberite vsa varnostna navodila. Sledite vsem navodilom v teh hitrih

Prikaži več

NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE ELEKTRONSKEGA OBRAZCA ZA PRIJAVO IN PREKLIC DIGITALNIH POTRDIL Verzija Datum Opis sprememb dokumenta dokumenta

NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE ELEKTRONSKEGA OBRAZCA ZA PRIJAVO IN PREKLIC DIGITALNIH POTRDIL Verzija Datum Opis sprememb dokumenta dokumenta NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE ELEKTRONSKEGA OBRAZCA ZA PRIJAVO IN PREKLIC DIGITALNIH POTRDIL Verzija Datum Opis sprememb dokumenta dokumenta 1.0 22.11.2013 Prva verzija dokumenta 1.1 15.04.2015 Dodana možnost

Prikaži več

Kratka navodila za uporabo razširjevalnika dosega WiFi AC750 model EX3800

Kratka navodila za uporabo razširjevalnika dosega WiFi AC750 model EX3800 Hiter začetek Razširjevalnik dosega WiFi AC750 Model EX3800 Začetek uporabe Razširjevalnik dosega WiFi NETGEAR doseg omrežja WiFi poveča tako, da okrepi obstoječi signal WiFi in izboljša splošno kakovost

Prikaži več