POSTAJALIŠČA Omni-bus, ver Miha Mazzini Miha Mazzini, 2010 Miha Mazzini Tavčarjeva 15 SI-1000 Ljubljana E-pošta: WWW: www.

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "POSTAJALIŠČA Omni-bus, ver Miha Mazzini Miha Mazzini, 2010 Miha Mazzini Tavčarjeva 15 SI-1000 Ljubljana E-pošta: WWW: www."

Transkripcija

1 POSTAJALIŠČA Omni-bus, ver Miha Mazzini Miha Mazzini, 2010 Miha Mazzini Tavčarjeva 15 SI-1000 Ljubljana E-pošta: WWW:

2 Miha Mazzini - Postajališča 2 OSEBE: KRISTINA MATEJA BIVŠI JAN MARKO JANOV IN MARKOV OČE NOČNA SESTRA JULIJA JULIJINA MAMA JULIJIN OČE TONI TONIJEV OČE VOZNIK 27, žrtev travme 27, njena najboljša prijateljica. 40, povzročitelj travme. 42, potepuški sin 44, delovni sin 70, obrtnik in lastnik podjetja 33, dežurna v domu počitka 40, ločenka, ki se vrača iz tujine 65, gospa starega kova 67, moški, ki preveč govori 44, ubogljiv sin 77, umirajoči hudomušnež 36, šofer mestnega potniškega prometa

3 Miha Mazzini - Postajališča 3 MESTNI POTNIŠKI PROMET Mestni avtobus, zvoki prometa, ne pregostega, večer je, zimski, sodeč po oblekah in po kondenzu na steklih, skozi katera občasno švisne luč nasproti vozečega avta, pa sij reklam, stanovanj in novoletnih okraskov na fasadah. Voznik mora občasno zavreti, potniki se zazibljejo, a vsi sedijo, avtobus je precej prazen. Robotski ženski glas napoveduje postaje. Avtomat: Bližamo se postajališču... Erazmov trg. Kristina: Greva zdaj dol ali naslednjo? Mateja: Meni je vseeno. Kristina: Tudi je vseeno. Mateja: Misliš... Kristina: Dobesedno. Neverjetno, saj veš, kdaj sva z Ivanom kupila stanovanje? No, notri sva bila prvega februarja in potem traja nekaj mesecev, preden enkrat zamudim tole postajo in grem dol na naslednji. Pa se mi zazdi, da mora biti najino stanovanje točno na sredi med obema postajama. Hotela sem ugotoviti resnico in sem štela korake. Približno isto. Potem sem povedala Ivanu in je šel preverjat z GPS-om neverjetno, isto. Tistih par metrov razlike, odvisno od avtobusa, kako ustavi. Avtobus prične ustavljati. Mateja: Greva potem dol? Kristina: Ja, lažje je hoditi naprej kot nazaj. Pričneta vstajati. Mateja ima v roki vrečko, iz katere štrli konica božične zvezde, očitno kupljene na tržnici, zavita je v časopisni papir. Med vstajanjem jo zanese, z omotom skoraj dregne Kristino v obraz. Kristina: A! Mateja: Sem te hudo? Oprosti... Kristina diha krčevito, oči razširjene. Avtobus ustavi, vrata se odpro, vstopi Marko, s pogledom ošine ženski in se usede bolj spredaj. Mateja: Kristina, kaj je?

4 Miha Mazzini - Postajališča 4 Kristina: On! Mateja: Kdo? Kristina: Bivši! Mateja: Kje? Vrata se zapro, avtobus spelje. Kristino, ki stoji, spet zanese k obrazu še vedno sedeče Kristine. Kristina: TU! Mateja se instinktivno ozre okoli, če je kdo slišal ta kratek skoraj krik, a Marko se ne obrne, par sedežev pred njim pa sedi Julija z dvema velikima kovčkoma pri nogah in na sosednjem sedežu. Ropot avtobusa. Kristina sunkovito potegne časopis z božične zvezde, odtrga nekaj rastlinskih listov, ki počasi padejo na tla. Kristina bere široko odprtih oči. Kristina: Prasec! Prasec! Mateja poskuša videti, nagne se naprej. Kristina: Umakni se s svetlobe! Hočem videti! Avtomat: Bližamo se postajališču... Križna ulica. Mateja: Morava dol. Kristina: Dol? Poglej to! Pomoli časopis Mateji. Kristina: A vidiš? Mateja: Kaj? Kristina: Sliko! Poglej sliko! On je! Mateja: Kdo? Kristina: ON! ON! Tisti, ki me je... Moj bivši! Mateja: A! Nikoli ga nisem videla... Pograbi časopis in poskuša videti podrobnosti v precej slabi svetlobi. Mateja: Poročil se je. Neka blonda.

5 Miha Mazzini - Postajališča 5 Kristina: Prasec. To je neverjetno. Odpreš časopis in ga zagledaš. Človeka, ki ti je... ki ti je... storil... ki je... Mateja: Kristina, prosim, ne že spet. Zberi se. A se v redu počutiš? Kristina: Ja. Mateja: Ne dovoli, da te spet... prevzame... uniči. A nisi že dovolj trpela zaradi njega? Kristina: Ja, ampak poglej... kakšen je ta svet... Kako se lahko tak človek mirno ženi z neko blondo, kot da ne bi bilo nič. Kot da... Pizda... to je neverjetno! Ni čudno, da imamo vedno bolj občutek, da gre svet v tri krasne, ko pa... Kako? Mateja, povej mi, kako? Kako je to mogoče? Mateja: Prosim, ne dovoli, da se ti zgodi isto kot takrat. Ne privošči mu užitka, prascu! Kristina: Ja, prav imaš! Ampak na dnu duše rabimo občutek, da je svet pravičen, če hočemo mirno živeti v njem. Tak človek pa se lahko mirno slika za časopise in se dela, da ni storil ničesar! Saj vem, da v primerjavi z genocidi in množičnimi umori ni ne vem kaj, samo jaz sem, ampak že to... A razumeš? Koliko ljudi hodi naokoli s travmami, s brazgotinami na duši, ampak nimajo možnosti, soočiti se s hudičem, ki jih je ranil. Nimajo! Jaz pa... sedim tule, ta človek pa je v istem mestu kot jaz in dela se, kot da ne bi bilo nič. Saj je bil vedno, ampak zdaj sem se tega zavedla. Ima že novo žrtev, poglej to blondo, kaj bo šele storil njej! Misliš, da ji je povedal? Ma, kje! Njo je treba rešit, njo! Mu pljunit resnico v obraz! Avtobus ustavi, odpre vrata. Mateja: Dol morava. Kristina: Ne. Mateja: Kako misliš, ne? Kristina: K njemu grem. Mateja: Ne trapaj! Bila sem zraven, točno vem, kako te je zvilo, komaj si preživela. Nehaj, tudi ti si tik pred poroko, Ivana imaš...

6 Miha Mazzini - Postajališča 6 Kristina: Rešit moram to žensko. Koliko je ura? Aha, ravno prav. Zdaj teče. Mateja: Mogoče sta na poročnem potovanju... Kristina divje pogleda vrh časopisa. Kristina: En mesec star. Obsedi. Avtobus zapre vrata, spelje. Mateja obotavljaje sede zraven. Mateja: Kristina, prosim. Kristina: Ne. Mateja: To ni pametno. Kristina molči. Mateja: Res ni. Minilo je. Kristina: Ni! Nikoli ne bo. To je kot poteg z nožem, brazgotina ostane za zmerom. Delamo se, da ni tam, da je ne vidimo, da smo se navadili skelenja, ampak je kot mina, razumeš, ne moremo več hoditi naravnost, previdno moramo delati ovinek okoli nje, pa še pretvarjati se zraven, da je sploh ni. Slaba primerjava, slaba. Mino moraš pohoditi, tu pa ne smeš pomisliti. Razumeš? Potem pa razpadeš na dva dela na vsakdanje misli in tiste, ki so tam, kjer ne bi smele biti. Za vedno ostaneš kot oreh, iz dveh kosov! Narejeni pa smo tako, da največ mislimo o tistem, o čemer ne bi smeli. A si si kdaj, kot otrok, ko te je bolel zob, vtikala jezik v škrbino, čeprav si vedela, da ne smeš? Mateja prikima. Kristina: No. Grem rešit tisto žensko. Impresivna odločnost, Mateja ne ve, kaj bi. Avtobus ustavi, Toni pride noter, ves sključen, kot bi cel hotel potoniti v debelo bundo. Komaj mu vidimo obraz, roki tišči v žepa, ne pogleda okoli, sede na najbližji stol. Vrata se zapro. Zatemnitev.

7 Miha Mazzini - Postajališča 7 DOM POČITKA Janov in Markov oče spi v somraku, prižgana je le bralna lučka, čeprav nikjer ni videti branja. Velika Markova fotografija pod lučjo, na zidu nekaj plaket. Jan se ustavi pred vrati, zastane, globoko vdihne, nato počasi vstopi. Previdno upogiba kljuko in premika tečaje, kot bi se bal slehernega zvoka. Vrata razpre le toliko, da se zbaše skozi, nato jih prav tako previdno zapre za hrbtom. Počasi sede na stol in gleda spečega očeta. Odprta usta kot temna luknja. Rahlo smrčanje. Gleda in gleda. Počasi iztegne roko, prime kovinski okvir postelje in ga rahlo stresa, dokler se oče ne zbudi. Marko, si ti? Ne. Jaz sem. Oče privzdigne glavo. A, ti si, Jan. Počasi se potegne navzgor, Jan pristopi in mu pomaga urediti zglavje. Nisem vedel, da si spet doma. A ti je zmanjkalo denarja? Ne. Ah, daj no. Saj se ni treba delati lepega. Midva z Markom garava in zato imava! Kdor dela, ta lahko plačuje položnice. Oče se z naporom nagne naprej in poskuša Jana bolje videti. Postaral si se. Vsakič, ko prideš, si starejši. Kako si pa ti? Oče pade nazaj na vzglavje. Saj vidiš. Na srečo grem jutri domov. Nočem končati v kaki bolnici, ko bom star. Pridi bliže! Jan ga uboga, ropotaje premakne stol. Res slabo zgledaš! Kot bi bil starejši od mene. Da nisi kaj bolan? Ne.

8 Miha Mazzini - Postajališča 8 Kako pa veš? A? Kakšne vse bolezni si lahko staknil na teh svojih potovanjih! Prideš in greš, izgineš za nekaj let, briga te za podjetje in za vse nas. Namesto, da bi doma delal kot jaz pa Marko. Ma, pustiva zdaj to. Prav imaš, pustiva. Molk. Očetu se zaprejo oči kot bi spet zaspal. Tišina. Oče... Oče ne odpre oči. Rabiš denar? Ne. To bi bilo pa prvič. Saj te poznam! Dobro, da je vse napisano na Marka. Mar ni bilo še preden sem se rodil? Jan stisne zobe, sramuje se svojega izbruha, glasu, ki je sredi stavka postal visok in skoraj cvileč. Oče potegne roki izpod rjuhe. Jan uslužno priskoči in mu pomaga, ko se zaplete. Poglej, Jan, odrasel si, svoj način življenja si se izbral, prideš nas pogledat vsakih nekaj let in vedno govoriš isto, kot bi se zataknil. Isti očitki. Če bi bil stroj, bi te že odtaknil, tako pa... Nisem psihiater ali kaj, ampak ti rečem, to so tvoji kompleksi in nimajo nič z mano. Pa z Markom tudi ne. On je bil zmerom priden... Ja, jaz pa... O! Nehaj! Nehaj! Pa koliko je sploh ura? Sredi noči prideš in... Prosim, nehaj. Ne bi se rad spet kregal. Že kot pubertetnik... nehaj, prosim. Oče... ni tako pozno. Božič bo. Dnevi so kratki. Nisem mogel prej. Ali mi očitaš, ali pa se mi prilizuješ. Stalno se poslanjaš po drugih! Daj postani že svoj, dosti si star! Grenak molk, težji od prepotene odeje. Oče iztegne levico in ga prime za koleno.

9 Miha Mazzini - Postajališča 9 Jan... prosim te... Zakaj mora biti vedno isto? Zakaj se ravno midva ne moreva razumeti? Toliko sem razmišljal o tem. Sam veš, da si vedno dobrodošel. Prideš, operemo ti, te nahranimo, pozdraviš se, če si kaj bolan, damo ti denar, potem pa greš. Firma... te pa res ni zanimala, priznaj! A te je? Sam pa veš, da je firma moje življenje. Da sem jo ustvaril iz nič in gradil, gradil. In Jan, ne zameri, prosim, ampak nikoli te ni zanimala. Priznaj! Jan odkima, obupano. No, vidiš. Saj verjetno sem res štorast, strojnik sem po duši in izobrazbi, Marko tudi, tak se je rodil. Ti si se že rodil drugačen. Najprej sem si mislil, drugi je, saj to niso vijaki, ki padajo iz štance, ljudje so, morajo biti različni, ampak... Firma, firma. Marko pa dela, od jutra do večera. Gledam ga in je nov jaz, firma je v varnih rokah. Tudi hišo sem mu zgradil, jo opremil, vrt uredil, vselil se je z nasmehom, Hvala, oče, je rekel priznaj, a si dobil hišo tudi ti? Vso opremo? Nisi hotel noter, še pogledati ne! Hočem svoje življenje, svoje, si rekel. Nikoli ne bom pozabil, kako si rekel: dobil sem tvoje gene, tvojo firmo, tvoje stanovanje, a sem jaz ti? Odpotoval si, iskat sebe. Cenim, išči se. Ampak pri tvojih letih bi se pa lahko že našel. Saj je zemlja okrogla, ni neskončna. Marko pa... Marko je... Oče, nehaj se opravičevati. Jasno in glasno povej, da si zmerom imel raje Marka kot mene. Evo, spet. To so tvoji kompleksi. To... Si dedec ali ne? Se boš izmišljeval nekaj, ali boš končno povedal? Premolk. Raje imaš Marka kot mene? Hočem slišat jasno in glasno. Zanimala ga je firma, rad se... Jan ga prekine s kretnjo. Razumem.

10 Miha Mazzini - Postajališča 10 Sam si rekel, da hočeš enkrat slišati in si. A si dedec ali ne? Sem, ja. Zdaj pa povej, kje si bil zadnja leta? Oče... glede Marka... Ja? Nekaj sem ti prišel povedat... Bolan si? Ne. Tisto novo bolezen imaš, AIDS? Ne. Marko... Kaj je z njim? Tisti ventil, ki ga nisi hotel zamenjati, češ, da je še dober. Da je nov predrag... Očetova roka prične stiskati koleno. Spustil je. Marko je varil. Marko? Jan skloni glavo in prične najprej kimati, nato pa se telo zaziblje in ne neha več. Kaj je z njim? Povej! On... Ranjen? Jan se ziblje dalje in še odkimava zraven. Očetova roka stresa koleno. Živ? Janovo gibanje se robotsko nadaljuje. Lažeš! Norčuješ se iz mene! Še včeraj, včeraj, ko sem šel na pregled... Očetova roka zapusti koleno, švigne, mlada in močna, čez Janovo lice

11 Miha Mazzini - Postajališča 11 Res je, oče, res je. Žal mi je. Marko? Moj Marko! Oče se prevali na bok in se skrči v zarodek. Pokrije obraz z rokama, rjove od bolečine, kliče Markovo ime. Jan počasi vstane in se upogne čezenj. Razširi roki, naredi iz njih odejo, ki počasi leže čez starčevo telo, pokrije ga, prinese ustnice k ušesu. Bil je opečen. Ves. Imeli so ga na mreži, kapljalo je od njega. Starec se trese, razpada. Kosti so trejo druga ob drugo, vsak Janov stavek ga zabije globlje v srce. Grozno je trpel. Vsa koža je šla z njega... Moral bi zamenjati ventil. Oooooooo! Moral bi! Moral bi! Meso je odpadalo z njega... neprestano je bil pri zavesti... morfij ni več prijel... Oče samo še stoka, kupček nesreče. Jan počasi vstane, si hoče z rokama čez obraz, zastane, pogleda lastni roki kot tuja predmeta, pri vratih opazi stojalo z dezinfekcijskim sredstvom, nad njim plakat o razkuževanju, stopi tja, divje tolče po brizgalu, razkužilo mu teče z rok, drgne si jih, otresa, komaj se zaustavi. Lovi sapo. Oče joka v blazino. Jan ga ne pogleda, s sklonjeno glavo hitro odpre vrata in stopi na hodnik. Nasloni se ob vrata, kot bi hotel zadušiti še tisto hlipanje, ki prihaja skozi izolacijo. Nekaj časa stoji z zaprtimi očmi, diha. Odpre veke in se pokrene, kot bi hotel pobegniti. Nočna sestra se oglasi še v temi. Nočna sestra: Gospod... Jan se zdrzne, Nočna sestra stopi v svetlobo. Nočna sestra: Oprostite, gospod... Že dolgo vam nameravam povedati... A? Nočna sestra: To je pa lepo. Koliko drugih otrok sploh ne obiskuje več svojih staršev, ko so enkrat senilni in vse sproti pozabijo. Tudi vaš oče, ubožec, v glavi

12 Miha Mazzini - Postajališča 12 se je preselil v čas pred dvajsetimi leti, vse pozabi, vi pa ga še kar obiskujete. Pa kako vas ima rad! Vsakič tako joče, ko greste! Lepo. Res. Hvala vam. Lahko noč! Nočna sestra: Lahko noč! Jan odide v temo, nočna sestra gleda za njim. Zatemnitev. MESTNI POTNIŠKI PROMET Kristina in Mateja zamrznjeni v čakanju. Toni sedi na drugi strani vrat, Julija čisto spredaj, včasih mora uloviti kovček na ovinku. Avtomat: Bližamo se postajališču... Dom počitka. Marko vstane, poravna plašč in stopi pred vrata. Bežno pogleda ženski. Kristina: Pojdi dol. Se opravičujem, častim te taksi, pojdi domov. Bova drugič imeli dekliški večer. Saj bo Ivan kmalu spet na katerem od svojih matematičnih seminarjev. Mateja: Ne morem te pustiti samo. Kristina: Pri pomembnih stvareh smo zmerom sami. Avtobus ustavi, vrata se odpro. Pred vrati stoji Jan. Marko: O! Marko, kaj pa ti tukaj, tako pozno? Marko: K očetu grem... Marko hoče izstopiti, a ga Jan skoraj zrine nazaj na avtobus. Ravno zaspal je. Pusti ga, saj sem bil jaz pri njem. Sem mu povedal, kako skrbiš zanj in kako ga imaš rad. Greva raje nekaj spit. Sam veš, da ni osamljen. Kolikokrat sem pri njem, odkar sem se ločil. Ja, vem, pride taka noč ko si zaželim slišati človeški glas deliti čustva pa grem k njemu. Marko okleva, nato se vda.

13 Miha Mazzini - Postajališča 13 Vrata se zapro, avtobus krene. Marko: Kako pa je z njim? Ma, saj veš, tako kot vsakič. Isto, isto. Je grda ta starost. Marko: Ej, če se meni zgodi kaj takega in če boš ti še pri močeh... Injekcija, tablet, blazina, briga me, ampak... ja? Marko... bratovska prisega... ja. Rokujeta se. Kurc je tole. A je to sploh še življenje, če se zatakne? Globok vdih. A si se pripravil na jutrišnji sestanek? Marko: Ja. Tako, kot sva bila zmenjena. Jaz predstavim finančno, ti strategijo. Lepo te je imeti za sodirektorja, dokler sem bil sam, mi je bilo kar težko, moram reči. Zadnjih pet let pa super, lepo, da si se vrnil. Nisem mislil, da boš kdaj prevzel firmo. Jaz tudi ne. Nekam dolgo sem se iskal. (z nasmehom) Mogoče se mi je puberteta zavlekla. Marko: Ha, ha. Dobro, dajva zdaj na hitro... Hrup prometa naraste in zaduši njune besede, ko stakneta glavi. Avtomat: Bližamo se postajališču... Bližamo se postajališču... Bližamo se postajališču... Bližamo se postajališču... Bližamo se postajališču... Bližamo se postajališču... Bližamo se postajališču... Bližamo se postajališču... Vsi pogledajo zvočnik. Posnetek se prekine, Voznikov glas, ki ga napove statično brnenje vključenega mikrofona. Voznik: Se opravičujem, spet je crklo. Bom jaz govoril za tiste, ki še ne veste. Vožnja. Potniki nadaljujejo s prejšnjimi dejavnostmi. Mateja poskuša najti besede, Kristina strmi predse, brata šepetata,

14 Miha Mazzini - Postajališča 14 Julija se ureja v ogledalcu, popravlja šminko, Toni potopljen v bundo, komaj viden. Voznik: Bližamo se postajališču, klinični center. Kristina: Prosim, pojdi dol. Tu lahko presedeš ali pa vzemi taksi. Samo dol pojdi. Mateja: Tvoja najboljša prijateljica sem. Kristina: Si, zato te prosim, pojdi dol. Mateja: A ti resno? Kristina: Da. Avtobus prične ustavljati. Kristina: Prosim. Mateja: Ne počni neumnosti. Kristina: Ne bom. Samo resnico bom povedala in šla. Mateja: Res? Kaj pa če rata nasilen? Kristina: Ne, to ni njegova specialiteta. On ni fizičen, on je psihološki. Pojdi dol, prosim. Mateja počasi vstane. Avtobus ustavi. Mateja okleva. Jan in Marko izstopita, za njima odide tudi Toni. Kristina: Prosim. Mateja: Mi boš... Kristina: Ja, jutri ti bom vse povedala. Mateja: Obljubiš? Lučka nad vrati prične utripati. Kristina: Obljubim. Pojdi! Mateja se pokrene, nekako z olajšanjem. Na pločniku se obrne in strmi v Kristino, ki gleda predse in v roki še vedno stiska časopisni list. Avtobus krene, Kristinin obraz se odpelje levo. Zatemnitev.

15 Miha Mazzini - Postajališča 15 BOLNIŠKA SOBA Sterilna bolniška soba, majhen TV v kotu, Tonijev oče gleda neko zabavno oddajo. Plesalke, pevke, voditelj. Včasih zakreha, kot bi hotel na plano potegniti pljuča. Infuzija mu kaplja v žilo. Toni počasi vstopi, še vedno ga je sama bunda, napihnjena puhovka kot skafander. Ves droban je v njej. A si mi prinesel čike? Oče, sam veš, da ne smeš... A, kurac! Žalostno zavzdihne in se spet posveti zaslonu. Vmes tako spotoma, mehko in žalostno, navrže. Tvoj brat bi pa to naredil. Brez pomisleka. On bi to naredil. Zdravniki so rekli... Ej, oba veva, da ne bom dolgo. Čik gor ali dol, koliko sem jih že potegnil, zdaj pa to res nima veze, da me mučijo še s tem. Toni menca, ne sleče bunde. Oče spet gleda TV, spet reč mehko in odstotno, bolj sam zase. Tvoj brat bi pa to naredil zame. Res bi. Molk, skoraj utišan TV. Toni počasi potegne roko iz žepa in v njej drži škatlico cigaret. O! Sem vedel, da nisi brezsrčen! Da imaš srce, tako kot tvoj brat! Daj enega! Oče pohlepno vtakne cigaret v usta, Toni mu prižge, oče takoj pade v dolg kašelj. Toni se panično ozira proti jeklenkam za njim. Oče, kisik... Oče besno odmahuje z roko, pograbi astmatični sprej z mizice in ga prične rafalno pritiskati v usta. Izkašlja oblak zdravila, nato se malo umiri, potegne dim, nekako ga obvlada, užitek. Oče... to ni dobro... dva vpiha na štiri ure, največ...

16 Miha Mazzini - Postajališča 16 A si ti mulc, medicino doštudiral ob meni ali kaj? Zdravniki... Zdravniki, prdniki. Stalno ti mora nekdo ukazovat, stalno mi govoriš, kaj je rekel ta, kaj oni, a si baba ali dedec. Uf, paše... Dolg poteg, dolg kašelj, le bolj zadušen. Oče spet pogleda sprej, vendar Toni iztegne roko, kot bi ga hotel prekriti. Da si ne drzneš. Oče upihne zdravilo še enkrat. Nov dim. Ooooo... paše. Paše. Vse, kar paše, škodi. Življenje pa paše najbolj od vsega, a ne? Oče se nekaj hahlja. Mulc, ne bit tako resen. Daj se malo pohecaj, bodi malo na očeta, tvoj brat bi... Toni zmore nekakšne pol smehljal, ki nastane kot bi moral pokati skozi led. Oče pokadi, Toni pristavi škatlico, oče ugasne, vse skupaj izgine v Tonijev žep. Oče spet gleda TV. O, kako bi zdaj pasal en sam požirek! Oče se obrne k njemu. Oče, prosim, ne... Zdravniki so, a ne? Res! O! Kakšna šleva, stalno moraš nekoga ubogati! O! Spet pogled na zaslon, spet tisti odsotni, mijavkasti glas. Kako si želim, da bi bil tukaj tvoj brat. O, on bi vse zrihtal, njemu ni bilo treba dvakrat reči. Kaj dvakrat, enkrat! Kaj enkrat, misli je bral! Tonijeva roka pride iz bunde in drži stekleničko. Oče se nasmehne.

17 Miha Mazzini - Postajališča 17 Oče, raje... Daj! Dolg požirek, kot bi hotel izsesati vsebino, potem prav tako dolg kašelj, a nazadnje dolg vzdih ugodja. Sine, šel bom, vem. Vidim jih, kako se spogledujejo. Ponoči sta dežurni sestri mislili, da spim in govorili malo prenaglas. Ne vedo, če bom dočakal jutro. Babe, saj veš. Ma, ne veš, a? Maš kakšno? Ne. Bolje, bolje. Babe so sam en trud in matr. Za lenuharjenje mora biti moški sam. Čeprav, nič ne rečem čez tvojo mamo, super baba, nezahtevna, svoj del kavča, svoj del postelje, svoj del pijače in čikov, to je rabila, to je dobila. Kurc, jetra. Tudi njo so izdala. Zgleda da nam je v rodu. Malo pazi nase. Ne pijem. Ne kadiš. Ne fukaš. Malo si pa zategnjen, ne znaš se sprostit. Poglej, življenje je en trud. Pridemo, smo, gremo. Edino, za kar se lahko potrudimo je, da vse mine čim bolj udobno. Vsi bi nekaj od nas. Kapitalisti ajd, gonite se, saj imam socialno podporo. In dobiš več, če imaš ženo in dobiš še kaj zraven, če imaš otroka. Čeprav je oboje en sam trud. Ma, saj ti si bil v redu. Da ne boš rekel, da sem ti na smrtni postelji nabijal komplekse. V redu si bil, olajšal si mi življenje. Čeprav... tvoj brat... ta pa. A imaš še kakšno njegovo sliko? Ne. To si me že vprašal, odgovor je isti: ne. Vse sta uničila? Ja. Razumem. Moralo je biti boleče. Oče se nekaj pači. Ja, je bilo.

18 Miha Mazzini - Postajališča 18 Želim si, da bi ga kdaj videl. Četudi se ga ne bi spomnil, ampak da bi ga vsaj videl. Imeti brata, ki ga leto pred mojim rojstvom zbije avto, je isto, kot ga ne bi imel. Kot bi bil vseskozi sam. Oče se nekaj kremži. A je to boleče zate, a neham? Oče odkima, četudi se čudno davi. Oče, nekaj bi te vprašal, a lahko? Oče kima. A sta me imela kot nadomestek? Sta me spočela po njegovi smrti, da bi nadomestil praznino v vama? Oče zastane in ga dolgo gleda. A veš, kaj me je zdaj prešinilo? Ne. To, kar sta rekli oni dve kuri. Da bo jutro lahko že brez mene. Svet je, mene ni. In potem sem se vprašal: ej, a si se ti dosti nazabaval v življenju? Jaz? Ne ti, jaz. Sebe sem vprašal. Kaj misliš s tem? Oče se globoko zamisli. Au, au, au. Toni zbegano gleda. A lahko kronam svoje življenje? A ne rečejo za dober štos, da ta ga pa krona? A? Ja. Oče, a se mogoče slabo počutiš? Po dolgih mesecih zdajle končno ne. Super sem. A ne pravijo to za tiste, ki se bodo zdaj zdaj stegnili, da dobijo še zadnje moči? Kar pomeni samo eno... samo eno... Oče... oče... a grem po zdravnika?

19 Miha Mazzini - Postajališča 19 Kaj ti pa bo? A ti je slabo? Poslušaj! V šoli ti je šlo pa dobro, a ne? Sprva ne, polovica prvega razreda je bilo komaj komaj, potem pa si bil vseskozi odličen, ja? Toni pokima. A se spomniš, ko smo bili v finančni stiski in je mama vzela službo raznašalke časopisov? Toni pokima. Februarja bi morala ob petih zjutraj vstati in iti na kolo raznašat tiste časopise. Pa si prevzel njeno delo in ga opravil vsak dan pred šolo. Niti enkrat ji ni bilo treba ven. A je tako? Toni pokima. A se spomniš, ko smo bili, takole, malo dobre volje takrat, ko je razsajala tista huda gripa in si šel k mesarju po pol kile bočnika in nama skuhal juho? Se spomniš? Ja. Vsi smo imeli vročino, 40 stopinj, a ne, ti pa si kuhal in kuhal tisto juho, potem pa si jo nalil v jušnik na mizi. A se spomniš? Ja. No, ob posteljo si nama postavil stol na vsako stran, da bi lahko jedla, pa šel iskat jušnik. A se spomniš? A je bilo veselo? Toni je v zadregi. Veselo ali ne? Ja. Kako smo se smejali? A je bilo veselo, a ne? Na skrivaj sem jušnik prilepil ob mizo s super lepilom. Ha, ha, ha! Kakšna smijurina! Toni gre z roko čez levo stegno. Samo ne jamraj, da imaš še zdaj sledi opekline. Jebi ga, kako bi lahko vedel, da si tako štorast? Raje pomisli na to, da je smeh pol zdravja. Ti nisi prav duhovit, vem.

20 Miha Mazzini - Postajališča 20 Toni odkima. Povej mi, kako si se takrat počutil? Takrat no, med raznašanjem časopisov in takrat, z juho? Povej mi, no, saj ne bom več dolgo. Toni molči. Pa nič, očitno bom samo jaz govoril. Daj mi malo vode. Čeprav ta še za v umirajočega ni dobra, ha, ha! Toni mu podrži kozarec in obriše kapljice, ki so spolzele po bradi. Malo sem že zmatran, bova pohitela. Povej mi, kaj imata oba spomina skupnega? Časopisi in juha? Toni odkimuje. A se res ne spomniš? Daj, no, zmerom si bil pameten. Toni obmiruje. Zakaj si šel kuhat juho? Zakaj si šel raznašat časopise? Ker bi... Toni molči. Ker bi... no... Ker bi moj brat tudi tako naredil. No, vidiš, saj gre. Oče zadovoljen preveri dogajanje na zaslonu, nato se spet obrne k sinu. Kako si se počutil? Povej, no! Zmerom me je zanimalo. Rad bi vedel, če sem imel prav. Toni odkima. Tvoj brat bi mi povedal, on je bil odkrit... Oče prične čudno grgrati, kot bi se davil. Toni prestrašeno plane pokonci. Oče! Oče! Toni v paniki pogleda vrvico za alarm, a očetova roka ga ustavi.

21 Miha Mazzini - Postajališča 21 Oče, a te boli? Grem po sestro... Oče odkimava, vendar se čudno davi. Traja, preden se umiri. Nato globoko vdihne. Midva s tvojo mamo sva imela lepo življenje. Nič se ne pritožujem. Prižgeš televizijo in vidiš ljudi, kako se koljejo, garajo v trapastih službah, trapajo, medtem ko sva midva živela v miru. Rada sva malo popila, malo poležala, pa je minilo vse skupaj. Jaz ne vem, kaj je bilo takrat, ampak, ko je mami videla, da je noseča, je bilo že prepozno za splav. Rekla sva si, saj je splav tudi ena muka in trud, bova pa imela otroka. Pa še dokladi bodo in socialna, evo. In si se rodil. Otrok je pa tudi eno samo delo in en trud. Sploh si ne predstavljaš, kakšno srečo imaš, ker jih nimaš. To je... Ena taka zaposlitev, kako naj rečem. Saj midva tega ne bi zmogla sama... Rabila sva pomoč. O, tvoj brat! Tvoj brat! Spet se prične daviti in dušiti. Toni panično in nemočno bega okoli njega. Oče mu daje z roko znamenje, da je vse v redu. Ko se umiri, oče pomaha sinu, naj pride bliže. Toni uboga. Bliže, bliže. Nazadnje je Tonijev obraz tik nad očetovim. Ni ga bilo. Vem, umrl je. Ne, ne, ne. Ne, sploh se ni nikoli rodil. Ni ga bilo. Ampak s tvojo mamo sva rabila pomoč. Vzgoja, to je težka stvar! Najprej sva te puščala samega, pa za jesti ti nisva dala, ti si pa kar ostal. Potem sva te pa uporabila, če si bil že tam in voljan. Spomnila se je mama, v resnici. Enkrat je rekla, a ne bi bilo fajn, če bi imel starejšega brata, da bi pazil nanj. Nič posebnega ni mislila s tem. Ampak je bila po televiziji ena oddaja o verstvih in gledava, gledava. Pa pomislim, čakaj malo, a ta Bog obstaja ali kaj? Ne, sigurno ne. Ampak vsi govorijo, kaj bi on hotel, kaj bi on naredil. Skratka, imajo bitje, ki ne obstaja, ampak ga rabijo kot vodnika, kot nekaj, kar pomaga pri pridnosti. Naslanjajo se na bitje, ki ga ni. Na zrak, še manj kot zrak, na nič! Priden otrok pa je tisti, ki pomaga staršem. Sem si rekel, če župniki to počnejo, zakaj ne bi še midva? Če je dobro za papeža, je zame tudi!

22 Miha Mazzini - Postajališča 22 Sem ji razložil, debelo je gledala. Ni mogla verjeti, da sem tako pameten! Sva poskusila, najprej sva malo jokala po sinu, ki ga nisva nikoli imela, malo žalostno gledala, kar ni težko, saj sva to itak že trenirala tudi na socialni, potem pa je delovalo, o, kako je delovalo! Vse je postalo enostavneje! Nazadnje sva le rekla, tvoj brat bi pa šel in nama skuhal juho ali pa tvoj brat bi pa šel in delal namesto mami, ali pa tvoj brat je bil pa v šoli odličen, in ti si že poskočil. Nobenih težav, nobenega truda, kmalu nama še govoriti ni bilo več treba. Le žalostno sva te pogledala in si že vse naredil. Kako sva te nadresirala! Ja, kaj me pa tako držiš! Spusti me! A misliš, da bom bruhal ali kaj? Od kod ti pa ta ideja? Toni zviška pade nazaj na stol. Veš kaj je tvoj problem? To, da nimaš smisla za humor! Zato ne moreš prepoznati štosa, pa če se rodiš v njem! Iz očetove notranjosti bušne zrak. Ihihihi!!!! Oče se smeje, a se komaj zaustavi, bori se s smehom. Povej mi, kako si se počutil! Kako? Kako? Kot pes. Nov izbruh zraka, nov pokvečen krohot, ki ga je komaj zadušil. Vedel sem, vedel! Z mami sva se spraševala, koliko boš zdržal. Da boš spregledal, ko si bil pa tak pameten dečko! Ampak ne, nekaj takega je v tebi kot v tistih, ki tekajo v cerkev ali pa v politiko in se tam plazijo. Vernik si! Vernik! Kaj vse sva ti naprtila, ti si pa kar prihajal in prihajal, po več in več in več. Kako sva se z mami zabavala! Zmerom sva bila za hece! Te tvoje velike oči, kot pasje, res! Če bi ti rekel, da nama je brat lizal drek, bi ga ti tudi! Si imel srečo, ker se nama ni ljubilo stalno nekaj izmišljevati, ker sva bila oba malo lena. Ha, ha, ha!!! In a veš, zakaj ti zdaj povem? A veš? Prej me je prešinilo, da umiram, da te ne rabim več! Mama ti je hotela povedati na smrtni postelji, koza! Sem ji rekel ne trapaj, ti si končala z življenjem, zakaj mu boš zdaj govorila, kdo bo pa potem zame skrbel? Saj mi je obljubila, da bo

23 Miha Mazzini - Postajališča 23 molčala, pa ji nisem zaupal. Babe ratajo čudne, ko umirajo. Za vsak slučaj te nisem spustil zraven. Raje sem šel malo v gostilno, vsake par dni pa k njej, četudi je to sedenje ob bolniku tudi en trud in matranje. No, zdaj sem pa jaz na istem. Ta jetra! Ta jetra! Kaput bom danes ali jutri, in sem si rekel, daj, naj se še enkrat nasmejem, ho, ho, ho!!! A ti si pa mislil, da me boli, a? Ha ha ha ha! A sem te! A sem te! HA HA HA! Njegov smeh je vedno glasnejši in glasnejši. Z rokami opleta, infuzija žvenketa na stojalu, telo poskakuje in kovinsko ogrodje postelje se mu pridruži. HO HO HO HA HA HA AAAAAAARRRRGGGGG HO HE HA HO HO HO!!!!! Toni vstane odprtih ust, izbuljenih oči, s krikom pobegne iz sobe. Oče umira od smeha. Zatemnitev. Še nekaj časa slišimo njegov krohot. MESTNI POTNIŠKI PROMET Kristina drži časopisni list v rokah, strmi predse. Počasi, po milimetrih ga prične mečkati, zave se, neha, spet potone v misli, spet prsti malo zašumijo s papirjem, zave se, in tako v nedogled. Voznik se naprej odkreha, preden napove. Voznik: Bližamo se postajališču Janijev drevored. Julija prične vleči kovčka proti vratom. Zatemnitev. HIŠA JULIJINIH STARŠEV Julija je pravkar vstopila, še vleče kovčka. Mama ji je pridržala vrata, nekaj skače okoli kovčkov, nekoristno. Ko Julija spusti ročaja, mami obraz zažari v veselju in roke se ji razširijo v objem. Julija! Ljubica moja! Končno! Vstopi, pogrej se! Objameta se, poljubljanje je od strani, da si ne bi razmazali šminko. Julija sleče plašč, mama ga obesi, ritual prihoda, skratka.

24 Miha Mazzini - Postajališča 24 Samo, da si prišla! Sem se že bala, da avion ne bo mogel pristati. A je res taka megla, kot pripovedujejo po radiju? Julija: Ti zmerom preveč skrbiš zame. Raje povej, kako sta vidva? Mama zaskrbljeno odkima. Oče... saj veš. Saj sem ti pisala. Julija: Pa ti? V redu sem. Ženske smo narejene za štrapac. Ampak on... Mama razširi dlani, kot bi kazala žulje. Mogoče tudi jih, ne vidimo. Julija: Zmerom si se preveč razdajala za druge. Moraš misliti tudi nase. Mama odmahne z roko, češ, ni važno. Pustiva to. Pridi, večerja bo kmalu pripravljena. Pritisne stikalo in v kotu zažari okrašena božična jelka, ki osvetli mizo in očeta, ki nepremično sedi in strmi predse. Na mizi iz masivnega lesa svečniki, mama steče in prižge sveče. Prostor je videti zelo starinsko meščanski, slavnosten in predvsem topel. Razsvetljujejo ga le plameni in okraski. Mehko, nežno, čarobno. Mogoče malce prestarinsko in pretemno. Ob očetovem stolu, malo vzad, kovinska hojca, ki mu očitno služi za pomoč pri premikanju. Ati, vidiš, kdo je prišel? Najina hčerka! Julija, moja ljubica! Oče ne trzne. Mama opravičujoče pogleda proti hčerki in zašepeta. Takle mamo... Julija ji tolažilno položi roko na rame. S pogledi se sporazumeta. Julija se približa očetu, nagne se mu do obraza, ki strmi predse in ga nalahno poljubi na lice. Pogladi ga po redkih laseh. O, Martina!

25 Miha Mazzini - Postajališča 25 Mama globoko vzdihne. O, ne že spet! Julija, naj te ne boli, ker te ne spozna. Grozna je starost, grda. Možgani ne spoznajo več nikogar, ne vedo več, kaj je res in kaj ni. Julija: Mama, ne skrbi. Saj si pisala, čeprav... Ja, v resnici je... Mama se nagne in pusti, da jo Julija objame. Martina, nekaj ti moram povedati. Očetu se zaplete jezik, rahlo zakašlja, slina se mu pocedi po bradi. Mama pograbi platnen prtič z mize in hitro stopi k očetu, briše bleščečo nit sline z očetove brade. Gib je precej grob. Očetova glava se zamaje. Martina... Mama sunkovito s prtičem prekrije očetova usta in zaduši stavek v nerazločno momljanje. Julija: Mama, pusti ga. Nočem tega poslušat! Kakšen moški je bil! Pravega moškega spoznaš po tem, da zna molčat ob pravem času! Zdaj pa samo še blebeta. Sedi, sedi! Pomaha Juliji. Julija: Grem si umit roki. Odide. Mama nepremično gleda očeta. Slišimo poteg stranišča in vodo iz pipe, ob odpiranju vrat pa se mama zdrzne. A bova en aperitivček? Julija: Lahko. Mama steče po pijačo, natoči. Sedi, sedi. Julija sede na pokazan prostor. Mama sede nasproti, pogled ji stalno uhaja k očetu. Julija: Mama, vse je v redu. Ne bodi živčna. Saj nisem. Kako si pa ti? Ta tvoja ločitev...

26 Miha Mazzini - Postajališča 26 Julija: Mama, nočem o tem. Vem, nič ne bom spraševala. Vem. Moja usta so zapečatena, ampak sama veš, da sem ti... Julija: Mama! Prav, prav. Ni mi bil nikoli všeč. Tujec, to ni v redu. Julija: Mama! Nič ne rečem! Molčim! Ampak, če si izbereš pravega moškega, in vse storiš zanj, potem ga imaš za celo življenje. Julija: Mama, prosim. A... oprosti. Ljubica, prav si naredila, ker si prišla, moraš se spočit. Julija: Samo čez praznike. Saj vem. Te bom pedenala, crkljala kot včasih, ko si bila majhna. Boš gor v nadstropju, saj veš, da je stanovanje narejeno samo zate, čeprav nisi nikoli v njem živela. Čisto malo se bova videla, toliko, kot boš hotela. (pogleda proti kuhinji) A diši? Julija: Ja, kot v otroštvu. Pečeno piško si vedno imela najraje! Še par minut, pa bo. Grem pogledat če je vse v redu... Začenja vstajati, vendar jo Julija prekine. Julija: Bom jaz, ti kar sedi. Julija odide proti kuhinji in ko prečka očetovo vidno polje, ta spregovori. Pozdravite Martino, če jo srečate. Julija se presenečeno ustavi, nato odgovori. Julija: Bom. Mama tokrat živčno pogleduje proti očetu. Julija zavpije iz kuhinje. Julija: Še par minut. Kako diši!

27 Miha Mazzini - Postajališča 27 Julija pride nazaj in ko sede, oče spet spregovori. Martini pa morate povedati, morate. Julija: Bom, oče, bom. (materi) Kdo pa je ta Martina? Nobena. Blede se mu. Ena iz televizije, mogoče. Julija, ti ne veš, kako je težko živet s takim človekom. Tako težko! Solze ji gredo v oči, Julija iztegne roki, primeta druga drugo in mama komaj zadržuje jok. V kuhinji zazvoni pečica. Mama sunkovito vstane in skoraj steče v kuhinjo. Julija šepne očetu. Julija: Kdo pa je Martina? Ni videti, da bi slišal. Julija malce zviša jakost. Julija: Martina, kdo je Martina? Oče se počasi obrne proti njej. Strmi vanjo. Usta se mu počasi širijo v nasmeh. O, ti si! Ti! Nisem si upal želeti, da te bom še kdaj videl. Kdaj si pa prišla? Julija: Zdajle, par minut. Očetova roka se počasi steguje. Julija jo prime z obema dlanema in stisne. Ganjena je. Lepo, da si prišla. Da mi ne zameriš. Nisem imel te moči. Tisto v njej, predstavljal sem si tisto v njej in nisem mogel, nisem. A mi zameriš, Martina? Julija se zdrzne. Najprej ne ve, kaj bi. Julija: Ne. Hvala ti! Julija počasi umakne roki. Očetova se rahlo trese na mizi. Mama pride iz kuhinje in prinese pladenj s pečenim piščancem. Ta-dam! Julija: O, lepo! Kot v otroštvu!

28 Miha Mazzini - Postajališča 28 Mama odloži pladenj. Boš ti rezala? Julija: Ne, ne, kar daj ti. Mama prične deliti porcije. Očetu nastrga koščke mesa na drobno. Julija: Mama, kdo je Martina? Ljubica moja, ne oziraj se nanj. Senilen je, saj veš. Nobene Martine nisem nikoli poznala. To se on kar zmisli. Tega ti še nisem imela časa pisati. Zadnje čase bi samo telefoniral. Dvigne slušalko, zavrti nekaj številk, potem pa govori in govori. Poglej, kaj sem morala narediti. Pokaže proti telefonu, Julija nerazumevajoče odkima. Mama prekine nalaganje hrane, gre k telefonu in dvigne kabel. Telefonski vtič prosto visi v zraku. Sem raje odklopila, da ne bi vznemirjal tujih ljudi. Mama se vrne k delitvi hrane, gre ji na jok. Veš, meni ni lahko. Julija: Vem, mama. Ampak, saj sva že govorile o tem, da ga damo v dom za... NE! On je moj! Julija: Mama, kako ga boš negovala čez par let? Prihaja strežnica. Julija: Vem. Ampak... Ti tega ne razumeš, da je lahko ena ljubezen za zmerom. Midva sva celo življenje skupaj in bova skupaj do smrti. Julija se ustavi, ker vidi, da bo pogovor spet šel v njeno ločitev. Kako naj zajtrkujem in njega ni za mizo? Pospravljam, gledam televizijo, grem v trgovino, pa vem, da me ne čaka doma? Da sem sama? Zvečer, ponoči? Saj bi me bilo strah v taki hiši? Da nimam nikogar, na katerega bi se naslonila, poslušala vsaj njegovo dihanje?

29 Miha Mazzini - Postajališča 29 Molče se gledata. Martina, moram ti povedat. Tako je bilo... Mama sunkovito vstane in tokrat ne skriva, da očeta skoraj zaduši s prtičkom. Julija: MAMA! Kaj pa delaš?!? Slina. Teče mu slina. Oče nekaj momlja pod prtičkom. Julija steče okoli mize in položi dlan na materino ramo. Vleče jo nazaj. Julija: Mama! Kaj ti je? Mama se komaj odtrga od očeta. Kradoma neprestano pogleduje proti njemu. Ljubica, veš, da ga moram očediti, a ne? Oče premakne glavo proti Juliji. Oči se mu trudoma pričnejo osredotočati. Martina, a si ti? A si prišla? Končno! Čeprav zaradi prta ne vidimo, mama očitno očeta brcne pod mizo. Oče trzne, se skoraj prevrne, njegov obraz se spači od bolečine. Julija zagrabi mater čez ramena in jo sunkovito obrne. Julija: MAMA! NEHAJ! Pusti ga pri miru! Stara sem 40. Pa kaj, če je poznal neko Martino? Kaj pa je to zdaj važno? In tudi če je bila njegova ljubica? Briga me! Ne bom se ga spominjala po tem, ampak po tistem, kakor se ga že sedaj. Kako skrben je bil, kako pazljiv, kako je bedel nad mano, evo, šele pred leti sem zakapirala, da me je razvajal s svojo zaščitniškostjo, z varovanjem. Da sem morala v tujino, preden sem lahko odrasla. Kako sem oklevala, preden sem mu povedala, sem mislila, da mu bom strla srce. Pa se je samo nasmejal in rekel, ja, ja, odlična ideja! Pojdi! Uživaj! Tak je bil, evo, tak. Tu je zdaj lupina, ni ga več. Ampak on je bil tak... Kadar mi je hudo, se ga spomnim velikega in močnega, na izletih sem mu kupovala majice in zmerom sem kupila nekaj številk prevelike, ker je bil tak v moji predstavi. In je še tak in bo ostal. In nima

30 Miha Mazzini - Postajališča 30 veze z menoj, če je imel ljubico, do mene je bil vedno... vedno... Mama jo prekine s šepetom, gleda v tla. Poznal jo je še pred tabo. Julija: No, toliko bolje. A zdaj lahko jemo? Ja, oprosti. Sedeta in pričneta jesti. Mama po vsakem svojem grižljaju poda košček tudi očetu, ki počasi, robotsko žveči. Tišina, hranjenje. Oče kmalu noče več odpreti ust. Mama ga neha hraniti. Martina, ljubezen moja. O, kako sem te pogrešal. Kje si pa bila tako dolgo? Mama že hoče poskočiti, a jo Julija zadrži z gibom. Očetov obraz se počasi, počasi razleze v nasmeh. Ločil se bom. Prisežem! Julija pogleda mamo. Julija: Rekla si, da je bilo pred... Mama sunkovito vstane in gre k radiu na polici. Glasbe, glasbe nam manjka! Ni pravega vzdušja brez nje! Privije gumb do konca. Bizet, Carmen, arija L'amour est un oiseau rebelle zadoni kot iz topa. Julija teče k mami. Julija: MAMA! UTIŠAJ! A SI ZNORELA!?! UTIŠAJ! LEPA MUZIKA. LEPA! LEPA! Julija se poskuša prebiti do radia, vendar jo mama uspešno blokira. Medtem, ko se ženski prerivata okoli radia, oče počasi vstane. Oprime se hojce in jo trudoma premakne. Drsaje s podplati štorklja proti telefonu. Top top top udarjajo kovinski nosilci. Glasba rjovi.

31 Miha Mazzini - Postajališča 31 Oče doseže telefon in dvigne slušalko. Julija si pribori gumb za glasnost, radio utihne. Halo? Halo? Ženski ga pogledata. Mama skoči naprej, Julija jo zgrabi za roko in poskuša ustaviti. Prerivanje. Martina? Si ti? Mama stoji nepremično, zato Julija spusti njeno roko in krene proti očetu. Ne upa preblizu, gleda ga. Mama se počasi odtihotapi nazaj do radia. Ti si ljubezen mojega življenja. Si in zmerom boš. Mama privije gumb. Glasba zadoni. Vidimo očeta, kako odpira usta. Julija se divje obrne, zadosti je bilo vsega. Mama poskuša s telesom zakriti radio, a Julija štarta na razdelilec, potegne ga iz zidu, vleče kabel, radio trešči ob tla. Tišina. Mama trza kot ujeta miš, Julija se postavlja mednjo in očeta. Martina, oooo... ne morem! Noseča je. Vem, da sovraži otroke. Ampak tudi to bo naredila, samo da bo po njenem. Da ne bi bilo sramote z ločitvijo. In rekla je... Rekla je... Da.. če bom še kdaj s tabo... da se malemu otroku lahko zgodi vse mogoče... vse mogoče... Ne bova se več videla. Odpusti mi. Martina, za zmerom te bom ljubil. Oče ihti. Z obema rokama pritiska slušalko na prsi. Julija se šokirana počasi obrne proti materi. A zdaj vidiš? A zdaj vidiš, kakšen pekel je živeti s človekom, ki se vsega spomni? Ki je štirideset let molčal, zdaj pa ne neha govoriti? Kakšna krivična demenca je to, če je uničila vse drugo, samo tistega ne, kar bi morala? Zatemnitev. MESTNI POTNIŠKI PROMET Kristina izstopi. Avtobus prazen odpelje dalje. Zatemnitev.

32 Miha Mazzini - Postajališča 32 DREVORED Drevored, mrak, samota, ulična svetilka. Bivši priteče v zimski tekaški opremi, z masko čez obraz, videti je kot ropar. Izza drevesa skoči Kristina. Bivši se prestraši, odskoči. Kristina dvigne roko, predse drži fotografijo iz časopisa, kot križ pred vampirjem. Kristina: Prasec! Bivši: Si me prišla spet klofnit? Kristina: Zaslužil bi si, po tistem, kar si mi storil. Snemi to masko, poglej me v oči, če si upaš! Bivši počasi zvije blago navzgor, pusti masko kot kapo vrh glave. Gleda jo. Pokima. Bivši: En del mene je upal, da boš prišla, prej ali slej. Ker bi rad slišal, kaj imaš za povedat. Kristina odpre usta. Bivši jo ustavi z dlanjo. Bivši: Ampak, najprej se grem stuširat. Zaradi tebe pa res ne bi tvegal prehlada. Čez dvajset minut, kafič na vogalu. Steče proč. Kristina osuplo gleda za njim. Kristina: Prasec! Zatemnitev. MESTNI POTNIŠKI PROMET Prazen avtobus. Voznik: Bližamo se postajališču... Pa komu jaz to govorim? Vožnja se nadaljuje. Brnenje statične elektrike, voznik je očitno pozabil izključiti mikrofon. Zatemnitev.

33 Miha Mazzini - Postajališča 33 KAFIČ NA VOGALU Kristina in Bivši sedita v kotu, separe, prazen lokal. Pridušena glasba, jazzy. Pred bivšim kozarec čaja, pred njo nek rdeč ženski koktajl. Gledata se. Bivši: No? Bo klofuta? Kristina prezirljivo sikne. Kristina: Moja mama upa, da se boš cvrl v peklu. Bivši: Pa oče? Kristina odpre usta, se premisli. Kristina: Saj ju nisi nikoli srečal, kaj pa te briga. Bivši: Oče je pa bolj tiho, ne? Kristina: Ja, tak je po naravi. Bivši prikima. Kristina: Prišla sem ti povedal, da me nisi zjebal. Nisi. Da sem srečno poročena, z Ivanom, mlajši je od tebe. Precej mlajši. Bivši se ukvarja s čajem. Bivši: Je tudi bolj tihega karakterja? Kristina: Kaj namiguješ? Bivši bolj opazuje čaj, kot njo, kadar pa jo gleda, je analitično ocenjujoč, kar ji gre zelo na živce. Bivši: Kaj pa si mu povedala? Kristina: Nisem mogla. Bilo je... nisem mogla. Poskušala sem, ampak sem padla v nezavest. Stemnilo se mi je pred očmi in ko jih odprla, mi je Ivan hladil čelo z mrzlo brisačo in mi govoril, naj pozabim, naj pozabim, da ni treba se spominjati, ne pripovedovati. Bivši: Razumevajočega moža imaš. Kristina: Me zajebavaš? Bivši: Mmmmm...

34 Miha Mazzini - Postajališča 34 Slišati je, kot bi jo mogoče res. Kristina se zave, da je med govorjenjem za pol ritnice zlezla proti njemu, sunkovito se odmakne in sikne. Kristina: Sovražim te. Bivši: In kaj najbolj? Kristina pogleda lastni roki, potem nogi, nato v njegove oči. Kristina: To, da sem tisti trenutek, ko sem te prvič zagledala, imela občutek domačnosti. Kot bi bil star znanec, ki mu lahko vse povem. To. Prišla sem se soočit s tabo, zdaj pa ti pripovedujem... Kot bi me ob tebi čakale tirnice in sem že padla vanje. Ne morem tako, kot sem si zamislila, ampak tako... po tvoje. To. Bivši: Ja, razumem. Če ti je v tolažbo, občutek domačnosti sem si delil tudi jaz. Kristina: In kdaj je izginil? Bivši: Pol leta sem rabil, po tistem večeru. Pol leta samoizpraševanja, fokusinga, preden sem doumel, kaj se je zgodilo. Kristina: Jaz sem pa trpela več kot eno leto. Imela sem tipa, nekega Bolgara, Gavrila, tu se je učil jezika, prežala sem na vsako njegovo napako, najmanjši napačen naglas, vse, zadirčno sem ga popravljala, sama sebi sem šla na živce. Vse sem popravljala na njem, vse tudi v... v... Vse. On pa me je kar gledal, kot riba, ko se obrne navzgor, gledal in se vračal po še in še. Kako me je bilo strah, da ne bom več sposobna normalne zveze, da si me uničil, pohabil. Ivan je bil taka odrešitev zame. Taka odrešitev. Pa tvoja blonda? Bivši: Ni tema tega pogovora. Kristina: Ivan pa je? Bivši prikima. Kristina: Tako mi greš na živce. Nisi bil tak, takrat nisi bil tak napihnjen, vzvišen. Držiš se, kot bi pojedel vso modrost v eni sami porciji, v resnici si pa... si pa... Bivši: Poglej. Občutek imam, da si me prišla spet klofnit. Tako kot takrat, naslednji dan po tistem večeru.

35 Miha Mazzini - Postajališča 35 Kristina: Ne. Avla faksa, veliko publike, klofuta je tak glasen udarec, zazveni, vsi se ozrejo, utihnejo, da lahko zavpiješ PRASEC, PRASEC, se obrneš in greš. Ostanem tam zbegan, sredi arene, ki je nastala, ne razumem, nič mi ni jasno, počutim se, kot bi čustveni del mene odložil v hladilnik in zaprl vrata. Nosim ga s seboj, le do njega ne morem, izoliran je. Misli mi divjajo, koliko jih je, ampak vse se znajdejo v eni sami besedi, ki se ponavlja in ponavlja, roji in brenči: ZAKAJ? ZAKAJ? No, me boš klofnila in šla? Bivši: Moram te opozoriti, da bi ti bilo lažje. Kristina: Izivaš me. Bivši: Ja. Rabiš publiko? Kristinina roka za trenutek zaniha, očitno je klofuta blizu. Kristina: Prasec si. Vseskozi si bil, le jaz te nisem spregledala. Dobro, da vsaj tisti večer... Drugače bi bila zdaj poročena s tabo. Bivši: Po moje bi se že končalo. Če sem kaj ugotovil v tistega pol leta premišljevanja, je to: nisem tvoj oče, nisem tvoj Ivan. Kristina: Hvala Bogu! Bivši: Nasvet v spomin na najin čas skupaj: klofni me in pojdi. Pa nikoli več se ne prikaži. Kristina se res začne nekaj premikati, nato se le čvrsto oprime kozarca. Bivši: Zakaj ne greš? Kristina večkrat odpre usta, nič. Nima jasnega odgovora. Kristina: Zakaj me mučiš? Bivši: Zato, ker sem besen nate. Za čas, ko sem te preboleval in je bilo hudo, hudo. Ko sem te prejle zagledal, prepoznal, je bilo prvo čustvo bes. Ni se še razkadilo. Ampak nisi zastavila pravega vprašanja, zakaj ne grem jaz? Kristina ga ne zastavi, čaka.

36 Miha Mazzini - Postajališča 36 Bivši: Ker si se pojavila pred menoj, kot da ne bi minili dve leti. Ista. Takrat v avli in sedaj. Žrtev pred mučiteljem. Prvič tisto noč na telefonu. Očitki, očitki, očitki. Pa moja nevera: kako, zakaj, kako, zakaj? Nič mi ni bilo jasno. Spravljala si se name, me kljuvala v rano, jaz pa nisem ničesar razumel. Zdaj si spet prišla kljuvat, nič ne boli, razumem vse. Uživam v razliki. Kristina: Prasec. Bivši: Klofuta? Kristina: Nehaj, otročji si! Bivši: Ja, dosti je tega. Povej mi, kaj se je zgodilo? Kristina: Nič, videla sem tvojo sliko... Bivši: Ne, ne, ne. Tisti večer. Kristina se prične tresti, oči se ji obračajo na belo. Bivši se posveti čaju in ga srka. Bere napis na papirnati embalaži vrečke. Bivši: To je verjetno najslabši zeleni čaj, kar sem ga kdajkoli poskusil. Dvigne vrečko iz krožnika, kamor jo je bil že davno odložil in si ga ogleduje. Zraven njega je Kristina sredi posttravmatičnega napada, ki ga je težko gledati. Bivši ji pokaže vrečko. Bivši: Poglej, zeleni čaj naberejo, najprej, po najvišji ceni prodajo cele liste, potem polovičke, potem drobljenec, potem koščke, nazadnje pa pometejo še prah iz skladišč. To je ta prah. Vrečka se ziblje pred Kristino in njenim pogledom na belo. Bivši odloži vrečko, pogleda na uro. Zazeha in se pretegne. Preveri e-pošto na telefonu in ker ima že telefon v roki, jo vpraša. Bivši: A te slikam za na facebook? Kristina sunkovito osredotoči oči nanj. Kristina: Imaš ti sploh srce? Bivši: Ja. Besno.

37 Miha Mazzini - Postajališča 37 Kristina nekajkrat plosko udari po mizi. V ozadju nekaj zašumi, Bivši zavpije v tisto smer. Bivši: Ne, hvala, ne bova še ene runde, odpravljava se! Obrne se k Kristini. Bivši: No, zakaj ne greš? Kristina: Ne vem, ne vem! Ne morem! Radi bi... Rada bi... Bivši: Kaj? Kristina: Razčistila! Bivši: Čisto je. Povej, kaj se je zgodilo tisti večer? Kristina: Moje prijateljice pravijo, da si žival... Bivši: Kaj si jim povedala? Kristina: Če pa ne morem! A si videl prejle! Tak napad dobim, kadarkoli hočem povedati, kaj si mi bil naredil! Ne morem! V sebi nosim in ne gre ven! Bivši: Si bila pri psihoterapevtu? Kristina: To je za slabiče. Bivši pokima. Bivši: Kmalu sem opazil, kako se me najini skupni znanci izogibajo. Kako me čudno gledajo. Prečkajo cesto, da me ne bi srečali. Potem je prišlo okoli, preko znancev od znancev, kakšno travmo sem ti povzročil. In vsakič v meni tista ista nejevera: kako, zakaj, kako, zakaj? Nič mi ni bilo jasno. Kristina: In zdaj ti je? Bivši: Ja. Saj veš, da tisto, česar se lotim, tudi izpeljem. Kristina skloni glavo, šepne. Kristina: Ja. Bivši: Saj vem, bil sem varna zveza. Veliko na poti, poročen, ampak rekel sem ti, rabim pol leta, vse bom uredil in točno ob uri sem prišel v tisti lokal, kot sva bila zmenjena. Ločen, prost, vse. Se do tu najina spomina še skladata?

38 Miha Mazzini - Postajališča 38 Kristina: Ja. Bivši: OK. Se spomniš lokala? Podoben pajzel kot tole, le bolj avtomobilistično opremljen. Ja? Kristina: Kakšen smisel... Bivši: Greva po vrsti. Stari zaljubljenci, ko se srečajo, ponavadi obujajo spomine. Midva jih tudi, ampak zelo po vrsti, dokler ne ugotoviva, kje pride do prve razlike. Če nočeš sodelovati, lahko vstaneš in greš. Kristina obsedi. Bivši: OK, odpreš vrata, vidim, da ne verjameš, da bom tam. Pogledaš po prostoru. Kristina: Ja. Nekaj mulcev v kotu, eden nekaj vpije. Ti pa na levi strani, že vstajaš. Bivši: Stopim proti tebi, objameva se sredi prostora. Štima? Kristina: Pomislila sem: Ne morem verjeti, ne morem verjeti! Moški mojega življenja je prišel, izpolnil je obljubo. Bivši: Na jok ti je šlo. Solze se še niso razlile, čeprav so ti že napolnile oči. Kristina: Moja mama je stalno govorila, da ne bo nič iz tega. Da me boš izkoristil in pobegnil. Tudi prijateljice so dvomile. Bivši: Mhm, nazaj, nazaj. Sredi prostora sva, objeta. Zajokala boš od sreče, čutim srce, kako mi skače po grlu. Potem... no? Kristina: Ivan je klical rešilca, ko sem mu poskušala povedati! Rešilca, tako hudo je bilo! Bivši: Nazaj, nazaj. Objemava se. Držim te čez hrbet, ti mene z eno roko tudi, druga čez rame, kot da bi hotela zaplesati valček. In potem... No? Kristina: V nezavest bom padla. Bivši: OK. Nadaljevala bova, ko se zbudiš. Kristina: Kako si lahko tako krut? Kristini se spet nabirajo solze.

Helena Fašalek Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz k

Helena Fašalek Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz k Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz kuham ti pa pomivaš. Sara: Bom pol no. Dej ne teži. Blaž: Tko kot včeraj.

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več



 STATIČNE RAZTEZNE VAJE (»STREČING«) NEKAJ PRAVIL O RAZTEZANJU PRED RAZTEZANJEM SE VEDNO OGREJ, NAJBOLJE, DA NAREDIŠ VAJE PO TUŠIRANJU, KO SI ŠE OGRET OD TRENINGA PREDEN ZAČNEŠ, SPIJ KOZAREC ALI DVA VODE

Prikaži več

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Drža telesa čelno proti tlom»klop«vzdrževati ravno linijo telesa. Opora je na podlahteh in prstih nog. Stisnite trebušne mišice in postavite medenico v nevtralni položaj (t.j. poteg popka noter in stisk

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Krst je novo rojstvo, novo življenje. Brez krsta bi zapadli zakonu izvirnega greha. Ko se spominjamo dejanja Pilatove obsodbe, vemo, da je to

Prikaži več

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa 17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsak doume, čeprav jezika morda ne razume. Beseda sama

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava

FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava FANT MI PIŠE SLABO POEZIJO Ž sedi na zofi in bere knjigo z znanim naslovom denimo Vojna in mir: Kar precej dolgo sem bila tiho, zdaj pa je moja težava že tako huda, da se mi zdi, da se mi bo sčasoma zmešalo.

Prikaži več

LiveActive

LiveActive Oblikujte svoje roke s temi 5 vajami brez obiska fitnesa! Dvig noge in nasprotne roke na veliki žogi 1 Vaja Y na telovadni žogi 2 z 8-12 ponovitvami na vsaki strani s 15-20 ponovitvami Dotik roke in nasprotne

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO SE RIMSKA KURIJA PREKO ZAPOVEDANE MOLITVE NORČUJE IZ LASTNIH VERNIKOV IN IZ VSEH NAS, SAJ NAM JE VZELA ORODJE LASTNEGA DOZOREVANJA MOLITEV. JAVNO ZNANIH MOLITVENIH ALTERNATIV V ZAHODNI CIVILIZACIJI

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

Poved in stavek

Poved in stavek Poved in stavek POVED je najmanjša enota besedila. POVED (nekaj pove) je zaokrožena skupina pomensko in oblikovno povezanih besed. Je srcu laže mi pri postalo. Pri srcu mi je postalo laže. Logično povezane

Prikaži več

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina Pred začetkom uporabe kontaktnih leč Sentina vam svetujemo, da si preberete naslednja navodila. Četudi kontaktne leče uporabljate že dlje časa, je dobro

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: 19. 4. 2013 Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Razred: 2. a Zap. Št. ure: Predmet: Športna vzgoja Tematski

Prikaži več

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano ZADOVOLJSTVO DIJAKOV S ŠOLSKO PREHRANO Primerjava šolskih let 2015/16, 2016/17, 2017/18 Vzorec Poklicni program (SPI) Strokovni program (SSI) Gimnazija (GIM) Skupaj 2015/16 0 190 40 230 2016/17 50 115

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima ženske, kar zelo skriva pred svojo Branko, ki jo ljubkovalno

Prikaži več

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program za tek na 10 km (1. 7. - 7. 7.) Intervalni trening 5 x 400 m (200 m hoje med ovitvami) Tekaški program za tek na 10 km (8. 7. 14. 7.) Fartlek

Prikaži več

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf SEPTEMBER Vrata našega oddelka na Osnovni šoli Alojza Hohkrauta so se odprla 03.09.2018 in že prvi dan smo pričeli s skupnim sodelovanjem z OŠ. V dopoldanskemu času smo skupaj z učenci in učiteljicami

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Razdeljena je na več manjših zgodbic. KAZALO Solzice

Prikaži več

PRIPRAVITE SE ZA POČITNICE ugodneje, kot ste mislili več za manj...vsak dan HIT 1 99 EUR KRATKE HLAČE udobne, s potiskom, žepi in vrvico v pasu, na vo

PRIPRAVITE SE ZA POČITNICE ugodneje, kot ste mislili več za manj...vsak dan HIT 1 99 EUR KRATKE HLAČE udobne, s potiskom, žepi in vrvico v pasu, na vo PRIPRAVITE SE ZA POČITNICE ugodneje, kot ste mislili več za manj...vsak dan HIT KRATKE HLAČE udobne, s potiskom, žepi in vrvico v pasu, na voljo različni modeli, za deklice, za dečke: 100% bombaž, velikosti:

Prikaži več

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rokah dečka z imenom Ethen Parker. Ta fant je bil poln

Prikaži več

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo 1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospod, usmili se (Gospod, zdaj sem tukaj pred teboj); Vsi,

Prikaži več

zdr04.doc

zdr04.doc Raziskava o navadah ljudi pri uporabi zdravil Q0) anketar oznaci ali odgovarja... 1 skrbnik 2 ostali Q1) ZA ZACETEK BI VAM ZASTAVIL(A) NEKAJ VPRAŠANJ O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVSTVENIH NAVADAH. KAJ BI REKLI,

Prikaži več

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t 1. Ritmično ogrevanje Pripomočki: Ročni boben ali drug tolkalni inštrument za podporo ritma Hodimo prosto po prostoru na vsako 8. dobo = PLOSK Hodimo, na 4. dobo = TLESK + na vsako 8. dobo = PLOSK Preštejemo

Prikaži več

POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo.

POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo. POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo. Imajo svojo gospodarico, pravo čebeljo kraljico. Ta

Prikaži več

7

7 7.LABORATORIJSKA VAJA PRI BIOLOGIJI Kolonije bakterij POROČILO Januar 2006 Cilj eksperimenta Cilj je bil, da spoznamo v kakšnih pogojih se najbolje razmnožujejo bakterije in kje se sploh nahajajo. Spoznali

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1.

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1. DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik strazisar.spela@gmail.com Čas izmenjave: od 1. 7. do 28. 7. 2018 SPLOŠNO: Država in kraj izmenjave

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev SKLOP 1: EKONOMIKA KMETIJSKEGA GOSPODARSTVA Upravljanje kmetijskih gospodarstev Tomaž Cör, KGZS Zavod KR Vsem značilnostim kmetijstva mora biti prilagojeno tudi upravljanje kmetij. Ker gre pri tem za gospodarsko

Prikaži več

INFORMACIJE

INFORMACIJE INFORMACIJE O 10. MLADINSKI POLETNI ŠOLI SLOVENŠČINE Prihod in namestitev Prihod: Dijake, ki boste stanovali v Dijaškem domu Bežigrad, pričakujemo v Ljubljani v nedeljo, 28. junija, od 15.00 naprej. Informativni

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njihovega otroštva z otroštvom v sedanjem času. Vsi ugotavljamo,

Prikaži več

Svajper_prezentacija

Svajper_prezentacija SVAJPER Svajpaj, stari. Za vse, kar sledi. UVOD Mladi danes živijo v trenutku. Svoj pogled pa namesto v prihodnost raje usmerjajo kar v pametni telefon. So družba individualistov, ki čustveno potešitev

Prikaži več

Kdo lahko prelomi špaget na dva dela

Kdo lahko prelomi špaget na dva dela ZNANOST IN TEHNIKA POMAGATA MEDICINI Polžev vsadek, ki nam lahko povrne sluh Jerneja Vrhovec Si predstavljate, da bi se nekega jutra zbudili brez nadležnega zvoka budilke? To verjetno sploh ne bi bilo

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 02 TPO laiki 2015 gas pripr ( )

Microsoft PowerPoint - 02 TPO laiki 2015 gas pripr ( ) TEMELJNI POSTOPKI OŽIVLJANJA za prostovoljne gasilce PRIPRAVNIKE smernice povzete po SMERNICE 2015 ZGODOVINA OŽIVLJANJA že v antičnih časih (vpihovanje življenja) 1956 opisana prva prekinitev fibrilacije

Prikaži več

Prijetno dopoldan v vrtcu

Prijetno dopoldan v vrtcu DOPOLDANSKO DRUŽENJE TREH GENERACIJ V VRTCU (BRALNA DELAVNICA Z USTVARJANJEM) VRTEC PRI OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ DIPL. VZG. VLADKA ŽAJBER PREDNOSTNO PODROČJE VRTCA V 2018/19 GOVORNO JEZIKOVNO Opažamo,

Prikaži več

Nasilje v družini: "Koliko časa že čakam, da me boste vprašali to"

Nasilje v družini: Koliko časa že čakam, da me boste vprašali to Vir 1 / 5 POMOČ OBSTAJA, SPREGOVORITE! 0 komentarjev Nasilje v družini: "Koliko časa že čakam, da me boste vprašali to" Zdravstveni delavci se pogosto znajdejo na prvi "bojni črti pri srečevanju s primeri

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

Nova kolekcija za otroke več za manj...vsak dan po neverjetnih cenah BODI ZA DOJENČKE 100 % BOMBAŽ s potiskom in napisom, za deklice, na voljo v barva

Nova kolekcija za otroke več za manj...vsak dan po neverjetnih cenah BODI ZA DOJENČKE 100 % BOMBAŽ s potiskom in napisom, za deklice, na voljo v barva Nova kolekcija za otroke več za manj...vsak dan po neverjetnih cenah s potiskom in napisom, za deklice, za dečke, HIT 1 29 Oferta PONUDBA ważna w VELJA dniach 00.00-00.00 25.7.- 31.7. 2019 OZIROMA lub

Prikaži več

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA)

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA) STORYLINE PROJEKT OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - Krašnja) ULICA S TRGOVINAMI Tekst: Marta Per, vodja projekta, učenci v OPB Krašnja, gospa Brigita Rožič Foto: Helena Urbanija, Katarina

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vrtec pri OŠ Polhov Gradec Z ROKO V ROKI OTROCI IN ODRASLI JERICA KREFT, NATAŠA PELJHAN POBUDA Na enem od srečanj ravnateljev in koordinatorjev v okviru Mreže vrtcev/šol Korak za korakom, ki ga organizira

Prikaži več

Postojna, 2017

Postojna, 2017 Postojna, 2017 Zgodbo napisala: Anuša Gaši Zgodba je povzeta po ljudski legendi o pastirčku Jakobu Oblikoval: Ertunč Sali Založil: Zveza društev Mladinski center Postojna Idejna zasnova: Društvo prijateljev

Prikaži več

PISNO OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA»Razčlemba neumetnostnega besedila«ime in priimek: Razred: Točke, odstotki: /44,5 Ocena: 0 %-49 % = nzd (1) 50 %-6

PISNO OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA»Razčlemba neumetnostnega besedila«ime in priimek: Razred: Točke, odstotki: /44,5 Ocena: 0 %-49 % = nzd (1) 50 %-6 PISNO OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA»Razčlemba neumetnostnega besedila«ime in priimek: Razred: Točke, odstotki: /44,5 Ocena: 0 %-49 % = nzd (1) 50 %-63 % = zd (2) 64 %-77 % = db (3) 78 %-89 % = pdb (4)

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več

Microsoft Word - LIFELINE2-navodila uporabniku.doc

Microsoft Word - LIFELINE2-navodila uporabniku.doc TUNSTALL TELECOM Whitley Lodge Whitley Bridge Yorkshire DN14 0HR, UK NAVODILA ZA UPORABO TELEFONA Lifeline 2 Plus VAŠ TELEFON Lifeline 2 Plus KAJ STORITI V SILI V VLOGI NAVADNEGA TELEFONSKEGA APARATA DODATKI

Prikaži več

UČENCI oš Cirkovce smo posvojili folkloro v Cirkovcah

UČENCI oš Cirkovce  smo posvojili folkloro v Cirkovcah POSVOJENI SPOMENIK FOLKLORA Spoznavanje naravne in kulturne dediščine domačega kraja je eden od sestavnih delov vzgojno-izobraževalnega procesa. Z učenci smo se zato odločili, da v projektu Mladi posvojijo

Prikaži več

ANALIZA ANKETNEGA VPRAŠALNIKA UČENCI Šolsko leto 2014/15 OSNOVNI PODATKI ŠTEVILO UČENCEV, ki so rešili vprašalnik: 93 (število vseh učencev 4. 9. razreda je 114), torej 81,6 % učencev in učenk je rešilo

Prikaži več

VHF1-VHF2

VHF1-VHF2 VHF BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET VHF1: 1 CHANNEL VHF2: 2 CHANNELS NAVODILA ZA UPORABO SLO Hvala, ker ste izbrali naš BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET IBIZA SOUND. Za vašo lastno varnost, preberite ta navodila

Prikaži več

PINGVIN Živel je nek pingvin, ki ni hotel puščati stopinj. Že v rani mladosti bil je v evforični norosti, da je hoja brez veze in ni del njegove obvez

PINGVIN Živel je nek pingvin, ki ni hotel puščati stopinj. Že v rani mladosti bil je v evforični norosti, da je hoja brez veze in ni del njegove obvez PINGVIN Živel je nek pingvin, ki ni hotel puščati stopinj. Že v rani mladosti bil je v evforični norosti, da je hoja brez veze in ni del njegove obveze. Malo je zrasel, a nikoli ni prerasel nadute ideje,

Prikaži več

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE.

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. NA NOVO ZASNOVANA OKNA Za današnje življenje Naše

Prikaži več

Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom

Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom UTRINKI IZ AKCIJ http://www.fzpo.org/sl/star_papir.php?id=55 (1 of 5)17.11.2005 11:10:02 http://www.fzpo.org/sl/star_papir.php?id=55 (2 of 5)17.11.2005 11:10:02 Osnovna šola Ljudski vrt Ptuj Župan i eva

Prikaži več

Katalonija, Reus julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Maša Lukež, 6. letnik (za več informacij me lahko konta

Katalonija, Reus julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Maša Lukež, 6. letnik (za več informacij me lahko konta Katalonija, Reus julij 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA KLINIČNE IZMENJAVE Ime, priimek, letnik: Maša Lukež, 6. letnik (za več informacij me lahko kontaktiraš na 041 529 631 ali pišeš na masa.lukez@gmail.com)

Prikaži več

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Komu je knjižica namenjena? Pričujoča knjižica je namenjena javnim uslužbencem, zdravstvenemu osebju, ki pri svojem delu stopa v stik z gluho osebo, in tudi

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini snemalnik

Navodila za uporabo Mini snemalnik Navodila za uporabo Mini snemalnik www.spyshop.eu Pred vami so navodila za pravilno uporabo mini snemalnika in opis funkcionalnosti. Lastnosti snemalnika: Naziv Mere Teža Kapaciteta spomina Snemanje Format

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

BRAZILIJA, BARRETOS - avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Maruša Borovšak, 6. letnik ČAS IZMENJAV

BRAZILIJA, BARRETOS - avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Maruša Borovšak, 6. letnik ČAS IZMENJAV BRAZILIJA, BARRETOS - avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Maruša Borovšak, 6. letnik (borovsak.marusa@gmail.com) ČAS IZMENJAVE: 1.8.2017-31.8.2017 KRAJ IZMENJAVE: Barretos je mesto

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja PREDSTAVITEV ZA STARŠE ŠOLSKO LETO 2011/12 Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo

Prikaži več

HEXA_design_StanovanjeY_2018.cdr

HEXA_design_StanovanjeY_2018.cdr PROJEKT: NOTRANJA OPREMA STANOVANJA LOKACIJA: LJUBLJANA LETO: 2018 PROJEKTNA MAPA WWW.-DESIGN.COM Idejna zasnova Projekt notranje opreme stanovanja v objektu Y Idejna zasnova: marec 2018 Predviden zaključek

Prikaži več

VRTEC PIKAPOLONICA PRI OŠ CERKLJE OB KRKI

VRTEC PIKAPOLONICA PRI OŠ CERKLJE OB KRKI januar "LJUDJE SMO VEČINOMA TOLIKO SREČNI, KOLIKOR HOČEMO BITI." OGLEDALI SMO SI MOJCO POKRAJCULJO V ponedeljek, 03.01.2011, so v našo telovadnico prišle prostovoljke Zveze Prijateljev Mladine Krško in

Prikaži več

LIZA 1. POGLAVJE 1. epizoda - ali imamo živali lahko radi, pa jih vseeno jemo? "Odnesite to nazaj!" je hotela Liza reči svojim staršem. "Odnesite naza

LIZA 1. POGLAVJE 1. epizoda - ali imamo živali lahko radi, pa jih vseeno jemo? Odnesite to nazaj! je hotela Liza reči svojim staršem. Odnesite naza LIZA 1. POGLAVJE 1. epizoda - ali imamo živali lahko radi, pa jih vseeno jemo? "Odnesite to nazaj!" je hotela Liza reči svojim staršem. "Odnesite nazaj tja, kjer ste to kupili!" Sedela je pred svojim novim

Prikaži več

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd 10028194 10029391 CS Timer 6 Spoštovani kupci, Čestitamo Vam za nakup. Prosimo, da skrbno preberete navodilo in da skrbite za nasvete o namestitvi in uporabi, da bi ste izognili tehničnim poškodbam. Za

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

VOZI ME VLAK V DALJAVE

VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V DALJAVE P R O J E K T D R U Ž I N S K E P I S M E N O S T I M O D E R A T O R K A M A G. H E L E N A K R A M P L N I K A Č N A K L O, M A J 2 0 1 8 VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V

Prikaži več

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju ŽIVLJENJEPIS Claude - Oscar Monet se je rodil v Parizu, očetu Adolphu Monetu in materi Louise - Justine

Prikaži več

Microsoft Word - P053-A doc

Microsoft Word - P053-A doc [ifra kandidata: Dr`avni izpitni center *P053A30112* ZIMSKI ROK SLOVEN[^INA KOT DRUGI JEZIK Izpitna pola 2 Pisanje besedila na knji`evno temo Torek, 14. februar 2006 / 60 minut Dovoljeno dodatno gradivo

Prikaži več

OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE OLJNI RADIATORJI gorenje.si

OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE OLJNI RADIATORJI gorenje.si OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE OLJNI RADIATORJI gorenje.si OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE Oljni radiatorji so odlična izbira za dodatno ogrevanje najrazličnejših prostorov. S pomočjo koles jih z lahkoto

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

ErgoPack ergonomsko povezovanje palet

ErgoPack ergonomsko povezovanje palet ErgoPack ergonomsko povezovanje palet Postavite ErgoPack pred paleto. Verižna sablja potegne trak spodaj pod paleto ErgoPack sistem Z ErgoPack-om boste sprejeli pravilno odločitev! Velike, male, široke,

Prikaži več

Projekt: Kako potekajo krogotoki razvoja v nogometu pri mladih ( uporaba RSA metode dela ) Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1:

Projekt: Kako potekajo krogotoki razvoja v nogometu pri mladih ( uporaba RSA metode dela ) Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1: Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1:0 z žogo ; Skice za trening vaje predvsem za mlajše kategorije; Opis vaje: 1. slalom a) navpično, b) počez in sicer z nogami; rokami; kombinirano

Prikaži več

GOSPODARICA SVOJEGA ČASA Kljub zunanjim pritiskom je sledila svoji poti in zdaj opravlja delo, ki ga ljubi. In delo ljubi njo. 68 MOJA HIŠA MOJ DOM

GOSPODARICA SVOJEGA ČASA Kljub zunanjim pritiskom je sledila svoji poti in zdaj opravlja delo, ki ga ljubi. In delo ljubi njo. 68 MOJA HIŠA MOJ DOM GOSPODARICA SVOJEGA ČASA Kljub zunanjim pritiskom je sledila svoji poti in zdaj opravlja delo, ki ga ljubi. In delo ljubi njo. 68 MOJA HIŠA MOJ DOM Carmen L. Oven, komunikologinja in voditeljica, ki velja

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO Canesten3 200 mg vaginalne tablete klotrimazol Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate

Prikaži več

Predinovo obujanje pesmi, ki ne najdejo več svojega občinstva

Predinovo obujanje pesmi, ki ne najdejo več svojega občinstva Glasba Predinovo obujanje pesmi, ki ne najdejo več svojega občinstva Akustični koncert Zorana Predina v Drami 2. december 2013 ob 15:16 LjubljanaMMC RTV SLO Kantavtorski pristop k besedilom in glasbi,

Prikaži več

univerzitetni klinični center ljubljana University Medical Centre Ljubljana PEDIATRIČNA KLINIKA Klinični oddelek za neonatologijo Bohoričeva L

univerzitetni klinični center ljubljana University Medical Centre Ljubljana PEDIATRIČNA KLINIKA Klinični oddelek za neonatologijo Bohoričeva L univerzitetni klinični center ljubljana University Medical Centre Ljubljana PEDIATRIČNA KLINIKA Klinični oddelek za neonatologijo Bohoričeva 20 1000 Ljubljana, Slovenija Tel.: (01) 522 34 01 Fax.: (01)

Prikaži več

ČAS ZA KRATKE ROKAVE in privlačne cene več za manj...vsak dan HIT 1 49 EUR MAJICA S KRATKIMI ROKAVI za dojenčke, s potiskom, za deklice, z volančki na

ČAS ZA KRATKE ROKAVE in privlačne cene več za manj...vsak dan HIT 1 49 EUR MAJICA S KRATKIMI ROKAVI za dojenčke, s potiskom, za deklice, z volančki na ČAS ZA KRATKE ROKAVE in privlačne cene več za manj...vsak dan HIT 1 49 KRATKIMI ROKAVI za dojenčke, s potiskom, za deklice, z volančki na rokavih, za dečke, 74-98 cm ali s potiskom, za deklice, na voljo

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Bluetooth slušalka Plantronics Explorer 10 Kataloška št.: 132

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Bluetooth slušalka Plantronics Explorer 10 Kataloška št.: 132 SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 132 63 11 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Bluetooth slušalka Plantronics Explorer 10 Kataloška št.: 132 63 11 KAZALO UVOD...3 VSEBINA PAKETA...3 SESTAVNI

Prikaži več

NAVODILA ZA UPORABO Smart watch JW018 POZOR! Ura vsebuje magnetne sestavine. Osebe z vgrajenim srčnim spodbujevalnikom (pacemaker) ali kakršnimi drugi

NAVODILA ZA UPORABO Smart watch JW018 POZOR! Ura vsebuje magnetne sestavine. Osebe z vgrajenim srčnim spodbujevalnikom (pacemaker) ali kakršnimi drugi NAVODILA ZA UPORABO Smart watch JW018 POZOR! Ura vsebuje magnetne sestavine. Osebe z vgrajenim srčnim spodbujevalnikom (pacemaker) ali kakršnimi drugimi elektromagnetnimi aparati ne smejo uporabljati tega

Prikaži več

Priloga 3 Uradni list Republike Slovenije Št. 5 / / Stran 749 Poročilo o ocenjeni uspešnosti dela osebe pod mentorskim nadzorom Priloga 3 I

Priloga 3 Uradni list Republike Slovenije Št. 5 / / Stran 749 Poročilo o ocenjeni uspešnosti dela osebe pod mentorskim nadzorom Priloga 3 I Priloga 3 Uradni list Republike Slovenije Št. 5 / 3. 2. 2017 / Stran 749 Poročilo o ocenjeni uspešnosti dela osebe pod mentorskim nadzorom Priloga 3 Ime in priimek kandidata: Datum rojstva kandidata: Vrsta

Prikaži več

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

3

3 3. VELIKONOČNA NEDELJA Prvo berilo: Apostoli in Sveti Duh pričujejo o Jezusovem vstajenju Apd 5,27-32.40-41 Berilo iz Apostolskih del. Tiste dni je véliki duhovnik zasliševal apostole:»ali vam nismo zabičali,

Prikaži več

BIO tehnologija S-ALFA Uporaba osnovne metode G-ALFA 1,2,3,4 za čiščenje telesa, psihe, hrane, pijače in zdravil samo za otroke, da postanejo BIO akti

BIO tehnologija S-ALFA Uporaba osnovne metode G-ALFA 1,2,3,4 za čiščenje telesa, psihe, hrane, pijače in zdravil samo za otroke, da postanejo BIO akti Uporaba osnovne metode G-ALFA 1,2,3,4 za čiščenje telesa, psihe, hrane, pijače in zdravil samo za otroke, da postanejo BIO aktivna. To pomeni da S- ALFA vpiše dodatke v zdravila, ki omogočajo uporabo proti

Prikaži več

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Osnovna šola bratov Letonja telefon/fax: (03) 8965300, 8965304 Šmartno ob Paki 117 e-pošta: os-bl-smartno@guest.arnes.si 3327 Šmartno ob Paki spl. stran: www.ossmartno.si SAMOEVALVACIJSKO POROČILO SODELOVANJE

Prikaži več

DELOVNI LIST ZA UČENCA

DELOVNI LIST ZA UČENCA ZRCALA - UVOD 1. polprepustno zrcalo 2. ploščice različnih barv ( risalni žebljički), svinčnik 3. ravnilo Na bel papir postavi polprepustno zrcalo in označi njegovo lego. Pred zrcalo postavi risalni žebljiček.

Prikaži več

Pred nočno izmeno grem spat v trajanju:

Pred nočno izmeno grem spat v trajanju: Vpliv nočnega dela na počutje in zdravje zaposlenih v DARS in v policiji Helena Pleslič Srečanje promotorjev zdravja Slovenije 9. december 2016 Cirkadiani ritem pri človeku 00.00 (polnoč) 2.00 najgloblji

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

Cenik POP september_ xlsx

Cenik POP september_ xlsx VELJA OD 1.9.2016 DO 4.9.2016 ČAS ČETRTEK PETEK SOBOTA NEDELJA ČAS teden 1.9.2016 2.9.2016 3.9.2016 4.9.2016 vikend 6:00 24UR 24UR 6:30 ponovitev 200 ponovitev 200 24UR 24UR 6:00 7:00 Veseli avtobuski

Prikaži več

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP Strokovno srečanje Programa Svit SVITOV DAN 2016 Ocenjevanje bolečine pri kolonoskopiji 13. december 2016 Austria Trend Hotel Ljubljana Avtorji: Viki Kotar dipl.zn., Maja Košele dipl. ms., Zoran Georgiev

Prikaži več

Kadar nas je strah, da bi si kdo lahko vzel življenje

Kadar nas je strah, da bi si kdo lahko vzel življenje Kadar nas je strah, da bi si kdo lahko vzel življenje Večina ljudi, ki naredijo samomor, pred tem opozarjajo na svoj namen. Samomor prijatelja, znanca ali bližnjega lahko mnogokrat preprečimo, če prepoznamo,

Prikaži več

marec, 2010

marec, 2010 Kosti Luske, ploščate, brez sklenine Škrge so prekrite s škržnim poklopcem Plavalni mehur Organi: zadnjična odprtina, sečni mehur, škržni lok, srce, jetra, pilorični žepki, črevesje, vranica, jajčnik ali

Prikaži več

an-01-Racunalniski_zvocniki_Hercules_XPS_2.1_Bassboost.docx

an-01-Racunalniski_zvocniki_Hercules_XPS_2.1_Bassboost.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 28 43 00 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Računalniški zvočniki Hercules XPS 2.1 Bassboost Kataloška št.: 28 43 00 KAZALO 1. PREDSTAVITEV... 3 1.1 VSEBINA

Prikaži več