(Microsoft Word - LETNI DELOVNI NA\304ORT ZA EKOA\240OLE ZA A\240OLSKO LETO 2010.doc)

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "(Microsoft Word - LETNI DELOVNI NA\304ORT ZA EKOA\240OLE ZA A\240OLSKO LETO 2010.doc)"

Transkripcija

1 LETNI DELOVNI NAČRT ZA EKOŠOLE ZA ŠOLSKO LETO 2010/11 Kriteriji in navodila za LDN 2010/11 Slovenske ustanove (vrtci, osnovne šole, srednje šole in domovi ), ki so prejeli že zeleno zastavo in vse ustanove, ki ste se odločile vključiti v program Ekošole morate v šolskem letu 2010/11 izpeljati naslednje aktivnosti, ki bodo pogoj za pridobitev zelene zastave. Vse ustanove, ki bodo kandidirale za zeleno zastavo morajo v projektu delovati dve leti in izpeljati vseh sedem korakov. Letni delovni načrt LDN, ki je razdeljen za VRTCE, OŠ, SŠ je potrebno oddati na spletni strani ekošole do 5. oktobra 2010 Letni načrt ekošole je sestavni del vzgojnega načrta vsake ustanove. KRITERIJI za pridobitev zelene zastave v šolskem letu 2010/11 so: Plačana pristojbina za leto 2010/11 Realiziran LDN za šolsko leto 2010/11 (rok oddaje preko spletne strani do ) Izvedenih vseh sedem korakov Izveden ekodan Objava vsaj 2 prispevkov na spletni strani ekošole in lokalnih časopisih (kopija prispevka). Zapisnik ekoprogramskega sveta ekošole na začetku in koncu šolskega leta Izdelati ali ažurirati spletno stran ekošole, kjer bodo vidni cilji, ki jih ustanova/zavod uresničuje, objavljen LDN ekoustanove / zavoda, znak ekošole in povzetki v angleškem jeziku zaradi povezave s šolami iz drugih držav; Izpolnjen in oddan letni delovni načrt ustanove, po 5. oktobru 2010 ne bo mogoče več spreminjati. Prosimo, da upoštevate navodila in kriterije za pridobitev zelene zastave.

2 Metodologija ekošole: Sedem korakov Ekošola je program sestavljen iz sedmih korakov. Prvih šest korakov ustanova uvaja dve leti od podpisa pristopne izjave. Zadnji sedmi korak, podpis ekolistine, ustanova izpelje, ko opravi prvih šest korakov ter doseže opažene rezultate in izboljšanje okolja v kraju kjer deluje. Takšna ustanova se poteguje za nagrado ekošole in postane nosilka ekozastave, ki jo podeli Evropsko združenje za okoljsko izobraževanje - FEE. Ustanova prejme zastavo ob svečanem podpisu ekolistine. Ekozastava je ustanovi vidno priznanje za okoljsko delovanje. Logotip Ekošole lahko ustanova po podpisu listine uporablja na svojih dopisih in drugih tiskanih materialih. Nagrada se obnavlja vsako leto v skladu z razpisanimi kriteriji. Ekošola pa vključi ustanovo v evropski projekt vsesplošne skrbi za okolje. Ekošolarji, ki ob pomoči svojih mentorjev, ravnatelja, župana, opravijo sedem korakov, so na pravi poti, da bi njihova šola dobila zastavo, ki je znak visoke okoljske zavesti vseh učencev in učiteljev šole. Prvi korak Ustanovitev ekoprogramskega sveta šole Ekoprogramski svet usmerja okoljske dejavnosti šole, določi cilje delovanja in skrbi za vključevanje učencev, učiteljev, vzgojiteljev, staršev, ostalega osebja šole in predstavnikov lokalne skupnosti v projekt. Drugi korak Pregled okolja in proučevanje vplivov šolskega okolja na delovanje kraja, v katerem šola deluje Ekošolarji morajo delovati v svojem lastnem okolju. Če pa želijo delovati v svojem kraju, morajo biti seznanjeni z dogajanjem v njem. Tretji korak Načrtovanje kratkoročnih in dolgoročnih ciljev ter spremljanje le-teh Na šoli v okviru kratkoročnih ciljev pripravijo program za varčevanje z vodo in elektriko, zmanjšanje količine odpadkov ipd. Velika večina ciljev je lahko kratkoročnih. Ekošolarji skozi šolsko leto spremljajo njihovo uresničevanje. Takšni cilji so recimo postavitev razstave, organizacija okrogle mize ipd. Nekateri cilji, ki si jih zastavijo, so dolgoročni, saj je za njihovo izvedbo potrebno daljše časovno obdobje. Takšni dolgoročni cilji so pobuda za postavitev čistilne naprave, ali pritisk na lokalno oblast za ureditev odlagališča v kraju.

3 Četrti korak Ovrednotenje oz. evalvacija predvsem kratkoročnih ciljev ob koncu šolskega leta in stalno spremljanje dolgoročnih ciljev Redki so projekti, pri katerih bi vse potekalo popolnoma brez napak. Potem, ko šolarji opravijo neko delo, je potrebno podati oceno o njem. Na ta način ugotavljamo, kaj bi bilo mogoče še izboljšati in kaj pohvaliti. Peti korak Priprava izvedbe tematskih sklopov za delo v šoli in izven nje Vsaka ekošola mora izbrati temo, s katero se bo še posebej ukvarjala: odpadki, voda, energija ali druge aktualne okoljske teme. Šesti korak Informiranje in osveščanje O svojem delu obveščajo medije in druge ekošole v Sloveniji in v drugih državah. Če tega ne bi počeli, bi opravljeno obviselo v zraku. Hkrati tudi osveščajo prebivalce, da je okolju prijazno ravnanje v prid vsem. Sedmi korak Podpis ekolistine Ekolistina je izjava o ekološkem poslanstvu šole, za delovanje ekošole s partnerji v projektu in nacionalno koordinacijo. Partnerji se bodo zavzemali za dvigovanje ekološke zavesti, spreminjanje navad, vplivanje na lokalne institucije, ki naj bi uvajale ukrepe za okolju prijaznejše ravnanje. Ekolistina odraža osveščanje za ohranjanje narave in hotenje za spreminjanje v skladu s sonaravnim razvojem kraja, občine, države.

4 1. Ekošola kot način življenja je celosten program šole, ki skozi celo leto s konkretnimi projekti uresničuje cilje vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj. Projekti, v katere se aktivno vključuje lokalna skupnost in podjetja, so lahko odlično dopolnilo na poti k uresničevanju ciljev. 2. CILJI, ki jih uresničuje program Ekošola kot način življenja. CILJI EKOŠOLE Vzgoja za okoljsko odgovornost Razvijanje pozitivnih medsebojnih odnosov in pomoč pri odpravi revščine Vzgoja za zdrav način življenja v zdravem okolju (uvajanje ekološko predelane hrane, pitniki, gibanje) Spodbujanje kreativnosti, inovativnosti in izmenjava idej Učinkovita raba naravnih virov (voda, odpadki, energija) Povezovanje med ekošolami doma, v okviru EU in širše 3. Za pridobitev ekozastave mora vsaka ustanova izvesti vse tri vodilne tematske sklope: ENERGIJA ODPADKI VODA

5 UČINKOVITA RABA ENERGIJE Vodja projekta: Franci Dovč elektronski naslov: mobitel: 031/ S projektom Učinkovita raba energije (URE) v šoli želimo spodbujati ekošolarje k bolj premišljeni in varčni rabi energije tako v šoli kot tudi doma. Strokovnjaki ugotavljajo, da v vsaki šoli in drugi javni ustanovi lahko brez dodatnih stroškov zmanjšajo porabo energije za 10 do 15 odstotkov. To je tudi naš cilj v prihodnje. Za dosego tega cilja smo pripravili podrobna navodila, na osnovi katerih ekošolarji in njihovi mentorji pridobijo veliko novega znanja in izkušenj o URE, z izvajanjem posameznih ukrepov pa prispevajo svoj delež pri varčevanju z energijo in manjšemu onesnaževanju okolja. Na enak način lahko pripomorejo tudi k znižanju izdatkov za energijo pri sebi doma. Tako kot lani bomo tudi v letošnjem šolskem letu vsem šolam, ki bodo sodelovale pri projektu, podarili merilnike za merjenje osvetljenosti (šole, ki so jih prejele lani, do tega niso upravičene), saj ta koristen pripomoček na osnovi dobrih izkušenj od lani, lahko bistveno pripomore pri izvajanju projekta in doseganju zastavljenih ciljev. Slovenske ekošole želimo biti na tem področju zgled vsem ostalim šolam in drugim javnim ustanovam v Sloveniji. Namen in cilji projekta: 1.) Spremljanje porabe energije na šoli. 2.) Spoznavanje različnih možnosti varčevanja z energijo. 3.) Iskanje rešitev s predlogi ukrepov za manjšo porabo energije in manjše onesnaževanje. 4.) Prenos izkušenj in znanja v prakso ter domače okolje. 5.) Osveščanje odgovornih na občinah za večjo podporo šolam v prizadevanjih za varčevanje z energijo. Končni cilj projekta je: zmanjšati porabo energije na šoli za 10 do 15 odstotkov. OPIS PROJEKTA V šolskem letu 2010/2011 bomo nadaljevali projekt URE v šoli. Na osnovi dosedanjih spodbudnih izkušenj smo za vključene šole pripravil podrobna navodila z grafi in tabelami, na osnovi katerih bodo na posamezni šoli najprej zbrali vse potrebne podatke in jih vnesli v ustrezne tabele. Zbrani podatki bodo služili kot osnova za pripravo analize stanja in pripravo različnih varčevalnih ukrepov na šoli. Ko bodo na šoli pripravili nabor različnih ukrepov za varčevanje, bodo predlagane ukrepe začeli izvajati v praksi. Na koncu šolskega leta bodo šole pripravile poročilo o svojem delu in predstavile dosežene rezultate.

6 PREDLAGANE AKTIVNOSTI 1. Poraba energije v šoli. 2. Energetski detektivi. 3. Anketa o porabi energije in odnosu do varčevanja z energijo. 4. Izdelovanje nalepk in sloganov. 5. Izračun ekološkega in ogljikovega odtisa. 6. Izdelava plakata. 7. Dan energetske učinkovitosti. Trajanje projekta: od oktobra 2010 do konca aprila Obveznosti: Vsaka šola mora izvesti najmanj tri izmed naštetih aktivnosti po lastni izbiri. V vsaj eni od naštetih aktivnosti mora sodelovati celotna šola. Poročanje o izvedbi projektov: Na koncu šolskega leta bo vsaka šola izpolnila spletni obrazec in ga oddala v zaprtem delu spletne strani ekošole. OPIS AKTIVNOSTI 1. Poraba energije v šol Učenci bodo merili osvetljenost v posameznih prostorih, ugotavljali porabo energije posameznih porabnikov el. energije v posameznih učilnicah, preštevali luči (varčne, navadne), zbirali podatke o porabi energentov za ogrevanje in podobno. Na osnovi zbranih podatkov bodo izdelali analizo in predlog ukrepov za varčevanje oz. za manjšo porabo energije. Podrobna navodila z ustreznimi tabelami bomo vsem prijavljenim mentorjem poslali do konca septembra. Učitelji oz. mentorji naj aktivnosti prilagodijo stopnji in interesu ekošolarjev. 2. Energetski detektivi. Izberite skupino ali posamezne učence, ki bodo med odmori hodili po šoli in ugotavljali, v katerih prostorih so brez potrebe prižgane luči in drugi porabniki energije. Prav tako naj preverjajo, kako prezračujejo posamezne učilnice. Svoje ugotovitve naj zapisujejo in o tem poročajo oziroma pripravijo tedenska (mesečna) poročila o njihovih ugotovitvah. Poročila so lahko objavljena na eko kotičku ali na spletnih straneh, lahko pa o njihovih ugotovitvah poročajo na šolskem radiu. Ponekod vlogo energetskih detektivov uspešno opravljajo kar dežurni učenci na šoli. Predlagamo, da o dejavnosti energetskih detektivov obvestite vse učence/dijake na šoli in določite pravila njihovega delovanja in pristojnosti. Na koncu šolskega leta naj detektiv(i) pripravijo poročilo o svojih ugotovitvah.

7 V vrtcih predlagamo, da vlogo detektivov opravijo kar vsi otroci pod vodstvom vzgojiteljice. Sprehodijo naj se po vrtcu in skupaj ugotovijo, kako pri njih ugašajo luči, ko jih ne potrebujejo. 3. Anketa o porabi energije in odnosu do varčevanja z energijo. Izvedite anketo v enem, več razredih ali na celotni šoli. Podatke obdelajte in izdelajte analizo po posameznih vprašanjih ter prikažite v grafični obliki (stolpci, strukturni krog, tabela...). Vzorec ankete boste prejeli po e-pošti. 4. Izdelovanje nalepk in sloganov. Organizirajte natečaj za najboljšo oz. najbolj izvirno nalepko oz slogan na temo učinkovite rabe energije. Izbrane nalepke (slogane) nato nalepite nad stikala za elektriko v posameznbih razredih in drugih prostorih. Nalepke so se namreč izkazale kot zelo učinkovit način za ozaveščanje porabnikov elektrike. Podoben razpis lahko pripravite tudi za varčevanje z vodo. Po zaključenem razpisu pripravite razstavo. 5. Izračun ekološkega in ogljikovega odtisa. Na omenjeni spletni povezavo so na voljo vse informacije in kalkulator za izračunavanje omenjenega odtisa. Predlagam, da vsak učenec izračuna svoj odtis in potem v okviru posameznega razreda primerjajte podastke in izračunajte povprečni odtis. Take izračune lahko pripravite za vse razrede in na koncu za celotno šolo. Rezultati bodo več kot zanimivi. Na koncu ne pozabite na poročilo in obvestilo za ekokotiček, spletno stran in podobno. 6. Izdelava plakata. V mesecu marcu ali aprilo leta 2011 zberite vse podatke o vseh izvedenih aktivnosti in rezultate na krato predstavite na plakatu. Izobesite ga na ekokotičku ali drugem vidnem mestu. Na osnovi zbranih podatkov lahko izdelate tudi zgibanko in jo razdelite vsem učencem, učiteljem in drugim obiskovalcem šole. 7. Dan energetske učinkovitosti. Lahko se odločite za poseben dan v letu ali celo na dan Zemlje, 22. aprila in ob tej priložnosti vsem učencem in učiteljem predstavite aktivnosti in rezultate, ki ste jih dosegli z izvajanjem projekta. Če imate v razredu ali na šoli kakšne»raziskovalce«lahko iz vsega zbranega gradiva pripravijo pravo strokovno poročilo oz raziskovalno nalogo o energetski učinkovitosti na šoli. Zbrani podatki bodo več kot zanimivi, hkrati pa bodo zelo koristen pripomoček za vodstvo šole. Poročila ne pozabite poslati tudi županu in drugim pomembnim osebam v občini. Kratko poročilo pa pošljite tudi lokalnim medijem, ali pa jih kar povabite na šolo, da se sami prepričajo o vaših dosežkih. Stopimo skupaj in dosegli bomo veliko več!

8 ODPADKI Vodja projekta: Tomaž Pajnič elektronski naslov: mobitel: Odgovorno ravnanje z odpadki je eden ključnih dejavnikov varovanja in ohranjanja okolja. Cilj, ki ga zasledujemo pri ravnanju z odpadki je zmanjševanje količin odloženih odpadkov in povečevanje deleža njihove ponovne uporabe oziroma recikliranja. Eden izmed pogojev, da bi odpadki lahko ponovno postali koristne surovine, je njihovo ločevanje in pravilno odlaganje v zabojnike na ekološke otoke. Na šolah največji delež med odpadki obsegata papir in večslojna kartonska embalaža za mleko in sokove (to je embalaža Tetra Pak in podobna večslojna embalaža) ter zato bo glavnina aktivnosti usmerjena v izobraževanje in ozaveščanje oučencev v pravilno ravnanje s tovrstnimi odpadki. V šolskem letu 2010/2011 bomo tako v sklopu odpadkov uvedli programe, ki bodo obsegali pripravo načrtov ravnanja z odpadki, zbiralne akcije papirja, uvajamo vodenje dnevnikov skrbnikov ekoloških otokov in nadaljevanje projekta Eko-paket oziroma odgovornega ravnanja s kartonsko embalažo za mleko in sokove (v nadaljevanju KEMS). Podpornik tematskega sklopa odpadki je podjetje Tetra Pak, ki se kot okoljsko odgovorno podjetje zaveda pomena pravilnega ravnanja z njihovo embalažo (zlaganje, ločeno zbiranje, recikliranje ) in zato veliko aktivnosti namenja prav ozaveščanju mladih. Nameni in cilji tematskega sklopa ODPADKI: povečevanje ozaveščenosti učencev o pomenu ustreznega in odgovornega ravnanja z odpadki, informiranje in izobraževanje o načinih ravnanja z odpadki, povečevanje količin zbranega papirja in KEMS, spodbujanje mentorjev k iskanju inovativnih in kreativnih pristopov za doseganje večje ozaveščenosti učencev, posredno ozaveščanje širše javnosti o odgovornem odnosu do odpadkov, priprava ustreznih informativno-izobraževalnih gradiv ter njihova distribucija šolam, aktualizacija spletnih strani z možnostjo dostopa do informativno-izobraževalnih gradiv ter povezav do domačih in tujih spletnih virov za izobraževanje in ozaveščanje na temo ustreznega zlaganja, zbiranja in odlaganja odpadkov, spodbujanje in nagrajevanje izvirnih idej učencev na temo odgovornega ravnanja z odpadki, spremljanje ter kritično vrednotenje ne/ustreznosti označenosti ekoloških otokov oziroma posameznih zabojnikov in še posebej zabojnikov za odpadno embalažo z vidika ustreznega odlaganja odpadkov.

9 Tematski sklop odpadkov obsega naslednje štiri projekte: (izvedba vseh štirih je pogoj za pridobitev ekozastave) 1. Priprava načrta ravnanja z odpadki v šoli 2. Zbiranje odpadnega papirja 3. Skrbnik ekološkega otoka 4. Eko-paket Predvidene aktivnosti za posamezne projekte Ad 1) Priprava načrta ravnanja z odpadki v šoli Namen načrta ravnanja z odpadki je analiza stanja ravnanja z odpadki v šoli, opredelitev ključnih procesov in postopkov pri ravnanju z odpadki, sledljivost na področjih ravnanja z odpadki in vzpostavitev sistema spremljanja učinkovitosti ravnanja z odpadki. Šola bo morala v pisni obliki pripraviti načrt ravnanja z odpadki. Primer načrta bo objavljen do 5. oktobra 2010 na spletnem mestu Ekošole. Ad 2) Zbiranje odpadnega papirja Osnovni namen zbiranja odpadnega papirja je aktivno vključevanje otrok in mladih v procese ozaveščanja, da odpadni papir sodi v reciklažo. Vsaka ustanova mora v tekočem šolskem letu organizirati vsaj eno zbiralno akcijo odpadnega papirja. Sred-stva, ki jih bodo šole pridobile z zbranim papirjem lahko namenijo v šolski sklad ali dobrodelnim organizacijam. Vsak učenec naj bi prinesel v šolo vsaj 5 kilogramov odpadnega papirja. Ad 3) Skrbnik ekološkega otoka S tem raziskovalnim projektom želimo vzpostaviti zavedanje o tem, da je osnova odgovornega ravnanja z odpadki njihovo ločeno zbiranje in pravilno odlaganje v zabojnike na ekoloških otokih. Hkrati želimo pridobiti podatke o ustreznosti označenosti zabojnikov na ekoloških otokih in vplivati na izboljšanja, ki bi vodila k prijaznejšemu in bolj učinkovitemu odlaganju odpadkov na ekoloških otokih. Do 5. oktobra boste v elektronski obliki dobili predlogo za t»dnevnik ekološkega otoka«, ki bo vseboval standardizirana vprašanja in napotke za opazovanje ter opis ekoloških otokov, kot so: lokacija otoka, vpis komunalnega podjetja, ki odvaža odpadke z ekoloških otokov, napisi na zabojnikih, barve na zabojnikih, urejenost okolice ekoloških otokov ipd. Ad 4) Eko-paket Osnovni namen projekta Eko-paket je odgovorno ravnanje s KEMS (kartonsko embalažo za mleko in sokove) in obveščanje ter ozaveščanje učencev ter njihovih učiteljev in staršev o ustreznem načinu ravnanja t.j. zlaganja, zbiranja, odlaganja in recikliranja KEMS. Ključna aktivnost je ustrezno zlaganje, zbiranje in odlaganje KEMS, zbrane v šoli, v ustrezne zabojnike na ekoloških otokih.

10 Izobraževalno-ozaveščevalno gradivo na temo ustreznega zlaganja, zbiranja, odlaganja in recikliranja KEMS, ki ga bo mogoče natisniti, bo od 5. oktobra 2010 dostopno na spletnem mestu Ekošole. Razpis nagradnega kreativnega projekta na temo KEMS (kartonska embalaža za mleko in sokove) (sodelovanje ni pogoj za pridobitev ekozastave) Podrobnosti glede nagradnega kreativnega projekta bodo od 5. oktobra 2010 dostopne na spletnem mestu Ekošole. Razpis nagradnega natečaja za najboljši dnevnik Skrbnika ekološkega otoka (sodelovanje ni pogoj za pridobitev ekozastave) Podrobnosti glede nagradnega natečaja bodo od 5. oktobra 2010 dostopne na spletnem mestu Ekošole. Trajanje projekta Od začetka oktobra 2010 do konca aprila Podelitev nagrad v okviru projekta Eko-paket bo predvidoma konec maja ali v začetku junija 2011.

11 VODA KOT ŽIVLJENJSKA VREDNOTA Vodja projekta: Blaž Mikuž Elektronski naslov: Kontakt: Voda je življenjskega pomena za vsa živa bitja. Pomen vode za življenje na Zemlji bi lahko razdelili na fiziološki, higienski in ekonomski. Voda omogoča funkcioniranje živega organizma in je hkrati življenjski prostor za številne živali in rastline. Pomembna je tudi za vzdrževanje higiene. Za ta namen porabimo precej več vode kot za fiziološke potrebe. Največ vode pa se porabi v industriji, prometu, kmetijstvu in drugih gospodarskih panogah, torej za ekonomski namen. K ekonomskemu pomenu bi lahko prišteli tudi kopalne vode, saj je teh glede na onesnaževanje vse manj. S projektom bomo nadaljevali lanski projekt»voda kot življenjska vrednota«, ki ga bomo razširili. Poleg fiziološkega pomena vode se bomo lotili tudi analize porabe vode v ekošolah (domovih) in iskanju rešitev za zmanjšanje le te. Tako bomo dobili podatke o porabi vode na širšem območju Slovenije in hkrati osveščali prebivalstvo o nujnosti varčevanja z vodo. Kopanje ni varno povsod ampak le na površinah, ki so temu namenjene, vendar le redko zasledimo informacije o tem, kje se je mogoče kopati, še redkeje pa podatek o kakovosti vode. Zato bomo iskali rešitve, kako lahko ekošolo kot tudi posameznik prispeva k varnemu in zdravemu kopanju. Cilj celotnega projekta je torej celovit vpogled v ekosistem reke, jezera ali mlake, spoznavanje glavnih onesnaževalcev vode, razumevanje pomena vode za živa bitja, ter seznanjanje z dejstvom, da porabimo mnogo več vode, kot jo dejansko potrebujemo. Ker kopalne vode predvsem v poletnih mesecih nudijo relaksacijo in ohladitev, bomo preverjali kakovost kopalnih vod in njihov pomen za turizem. KLJUČNA RAZISKOVALNA VPRAŠANJA Katere rastlinske in živalske vrste prevladujejo ob vodi? Katere rastlinske in živalske vrste se pojavljajo le v sledovih? Katere tujerodne, invazivne vrste se pojavljajo na območju vode? Ali so delovni listi za izvedbo projekta dovolj jasni? Ali je na voljo dovolj literature za natančno izpolnjevanje delovnih listov? Ali je potrebno dodatno izobraževanje mentorjev? Kje kdaj in kako je mogoče izvesti projekt? Kdo oneznažuje vodo na vašem območju? Kje, kaj in kako je mogoče izvedeti o onesnaževanju vode v širšem okolju izven šole (npr. doma od staršev, v knjižnici, na internetu itd.)? Ali je voda na vašem območju onesnažena? Kakšna je kvaliteta vode? Kako bi zmanjšali onesnaževanje vode? Kako učenci varčujejo z vodo? Kako bi zmanjšali porabo vode v šoli? Kaj je za to potrebno? Kakšne pipe imate v šoli? Kako bi merili porabo vode?

12 CILJI PROJEKTA Spodbujati učence k raziskovalnemu delu. Navajati učence na pomembnost ohranjanja ekosistemov. Ugotoviti stanje biodiverzitete ob vodi. Spremljati razvoj življenja ob vodi. Iskati izvirne ideje za zmanjšanje porabe vode. Povečati zavest o varčevanju z vodo in navajati učence na varčevanje z vodo. Spremljati in zmanjšati porabo vode v šoli. Zbrane podatke, ideje in fotografije objaviti na spletni strani, kjer bodo dostopni vsem. Zbrati podatke o kopalnih vodah v Sloveniji, o njihovi kakovosti, hkrati pa osveščati prebivalstvo o pomembnosti ohranjanja kopalnih vod, tako z ekološkega kot tudi gospodarskega stali PRISTOP Aktivnosti, predvidene za prvo triado OŠ: Obvezne aktivnosti: Za umivalnike v razredih in na WC-jih izdelati oznake, ki bodo opozarjale na zapiranje vode in varčevanje z vodo. Zaželene so čim bolj izvirne oznake iz eko materialov. O samem poteku izdelovanja teh oznak se napiše kratko poročilo in doda fotografije. V okviru tega tudi imenovanje vodnih detektivov, ki bodo skrbeli za dosledno zapiranje pip naprimer pri malici in kosilu. Obiskati bližnji potok, reko, mlako ali kakšno drugo mokrišče in opazovati živi svet ob njem. Živa bitja poslikati in narediti plakat. Za izvedbo te aktivnosti bodo ekošole in ekovrtci dobili dodatna navodila in učne liste. Organizirati vsaj eno čistilno akcijo ob bližnjem mokrišču. To se lahko naredi na dan zemlje ali ob dnevu vode. Neobvezne aktivnosti: Spodbujanje otrok k doslednemu zapiranju vode. Ozaveščanje otrok o pomenu vode za življenje. Ozaveščevalna gradiva (pobarvanka, naloge, igre) na temo vode. Pogovor znotraj skupine/razreda na temo varčevanje z vodo. Razpravljanje o načinih varčevanja z vodo, o pomenu vode za življenje, o vodi kot sestavnem delu organizmov, o pomenu vode za razvoj civilizacije, iskanje velikih porabnikov vode v gospodinjstvih Nagradni natečaj; najbolj izvirna, kreativna oziroma razumljiva oznaka za zapiranje vode. (Razpisne pogoje bomo še uskladili.)

13 Pogovor o preživljanju poletja, o tem, kje so bili otroci na morju, kakšna je bila voda, kaj je bilo dobro, kaj bi bilo lahko bolje. Aktivnosti, predvidene za šole (2 in 3 triada): Obvezne aktivnosti: Za umivalnike v razredih in na WC-jih izdelati oznake, ki bodo opozarjale na zapiranje vode in varčevanje z vodo. Zaželene so čim bolj izvirne oznake iz eko materialov. O samem poteku izdelovanja teh oznak se napiše kratko poročilo in doda fotografije. Spremljati porabo vode v šoli in skrbeti za varčevanje z vodo ter si zapisovati vse posebnosti, ki jih boste opazili (dnevnik bo poenoten za vse ekošole). Na koncu leta napisati poročilo o tem, koliko vode se je privarčevalo (navodila za delo bodo objavljena na straneh ekošole). Učenci sodelujoče šole»posvojijo«košček zemlje (100x100m) ob vodi in zanj skrbijo skozi celo šolsko leto. Organizirajo čistilne akcije, spremljajo živa bitja ob vodi, pojavljanje novih živih bitij in vodijo dnevnik. Posvojeno zemljo obiskujejo v določenih terminih (navodila za delo bodo objavljena na straneh ekošole). * Učenci skozi celo leto spremljajo dogajanje ob kopalnih vodah. Napišejo poročilo o tem, kakšno je kopališče, kakšna je obiskanost kopališč, kakšna je kvaliteta vode, kaj je s sanitarijami, kako je poskrbljeno za odpadke, kaj je z živimi bitji, organizirajo čistilno akcijo Kopalno vodo obiskujejo v določenih terminih (navodila za delo bodo objavljena na straneh ekošole). *Dejavnost je namenjena šolam, ki imajo v bližini kakšno kopališče, kot alternativa»posvojitve koščka zemlje«. Neobvezne aktivnosti: Obiskati bližnjo čistilno napravo in spoznati delovanje le te. Popisati rastlinske in živalske vrste ob vodi in napisati poročilo. Za delo boste dobili delovne liste in priporočeno literaturo. Merjenje in primerjanje kvalitete vode v plastenkah in iz vodovoda. V fotografski objektiv ujeti čim bolj zanimiv motiv vode ali živih bitij ob vodi in sodelovati na nagradnem natečaju (pogoji sodelovanja in kriteriji bodo objavljeni na straneh ekošole). Priprava seminarskih in raziskovalnih nalog na temo vode (fiziološki, higienski in ekonomski pomen vode); konkretne teme in navodila za delo bodo objavljene na straneh ekošole). V okviru šole v naravi ali dnevov aktivnosti izdelati elektronsko brošuro o konkretni kopalni vodi.

14 4. Sodelovati še v 3 (treh) projektih: Biotska pestrost Revščina v svetu in pri nas Mi in naša preteklost Eko branje za eko življenja Festival Altermed (tema Zdravo življenje) - v pripravi Ekokviz za OŠ - v pripravi Zgodnje naravoslovje Mladi poročevalci Likovni natečaj»prednovoletni čas«

15 REVŠČINA V SVETU IN PRI NAS Vodja projekta: Franci Dovč elektronski naslov: dovc@siol.net mobitel: 031/ Človek ima nešteto možnosti v življenju, da dela dobro. Vsak dan ima priložnost, da naredi nekaj za drugega in ga osreči. (Titanic) Odprava revščina sodi med ključne teme izobraževanja za trajnostni razvoj. Zaradi finančne in gospodarske krize v svetu in pri nas, vse bolj pa tudi zaradi naglih podnebnih sprememb, revščina postaja vse večji problem. Kljub temu, da je vse pogostejša spremljevalka tudi v slovenskih domovih, se vse premalo zavedamo vseh posledic, ki jih doživljajo vsi tisti, ki jih je usoda pahnila v položaj, iz katerega marsikdo ne vidi izhoda. Pri tem so še posebej žalostne zgodbe otrok in mladine, ki namesto mladostne razposajenosti s solzami v očeh zrejo v negotovo prihodnost. Tako kot v preteklih treh letih bomo v okviru slovenskih ekošol temu problemu tudi v letošnjem šolskem letu namenili posebno pozornost, in sicer v obliki različnih dejavnosti in aktivnosat, v katerih bodo lahko sodelovali posamezni ekošolarji, posamezne skupine otrok, razredi ali pa celotna šolska skupnost. Z neposrednim sodelovanjem in vključevanjem v različne aktivnosti bodo tako slovenski ekošolarji na najbolj neposreden način prišli v "stik" z revščino po svetu in doma ter po svojih močeh poskušali pomagati tistim, ki tako pomoč najbolj potrebujejo. Namen in cilji projekta: Spoznavati revščino v sodobnem svetu in v domačem okolju. Iskanje rešitev za odpravo revščine. Ozaveščanje ekošolarjev in njihovih staršev ter drugih o problemih revščine. Razvijanje solidarnosti, sočutja in pomoči med ekošolarji Zbiranje pomoči. Organizacija različnih dobrodelnih prireditev (koncerti, zbiralne akcije, tekmovanja itd. z namenom opozarjati vrstnike in druge o problemih revščine v domačem kraju in zbiranje pomoči. Zbiranje in pošiljanje semen kot pomoč pri samooskrbi v nekaterih najbolj revnih državah. Predlagane aktivnosti 1. Zbiranje semen in pošiljanje v nekatere najbolj revne predele sveta. 2. Organizacija dobrodelnih in humanitarnih prireditev (koncerti, športna tekmovanja, zbiralne akcije in podobno). 3. Dopisovanje z vrstniki iz nekaterih najbolj revnih afriških držav. 4. Obisk in sodelovanje s humanitarnimi organizacijami.

16 5. Zbiranje pomoči (obleka, šolske potrebščine, denar itd.). 6. Organizacija in izvedba šolskih natečajev (eseji, pesmice, slogani, likovni, foto natečaji, filmsko ustvarjanje) na temo revščina. 7. Ustvarjam in pomagam (sodelovanje z ZPMS Ljubljana Moste-Polje). 8. Aktivnosti po izboru posameznih eko šol. Trajanje projekta: od oktobra 2010 do aprila Obveznosti: vsaka šola mora izvesti najmanj tri izmed naštetih aktivnosti po lastni izbiri. V vsaj enem projektu mora sodelovati celotna šola. Poročanje o izvedbi projektov: Na koncu šolskega leta bo vsaka šola izpolnila spletni obrazec in ga oddala v zaprtem delu spletne strani ekošole. Priznanja: Ob koncu šolskega leta bomo izbrali najbolj»inovativne«in prizadevne šole ter posameznike, ki bodo prejeli priznanja»tudi jaz lahko pomagam«. Šole, ki se bodo potegovale za to priznanje, bodo poleg omenjenega poročila poslale tudi dokazno gradivo na CD ali DVD. O tem vas bomo posebej obvestili po e- pošti in poslali podrobna navodila. OPISI POSAMEZNIH AKTIVNOSTI 1. Zbiranje semen V sodelovanju z nevladno organizacijo Sloga bodo ekošolarji zbirali semena, ki jih bodo poslali v nekatere najboloj revne predele sveta in njihovim prebivalcem omogočili, da sami pridelujejo hrano za lastne potrebe. Od njih bomo poskušali pridobiti povratne informacije in fotografije o uspehih oz. neuspehih, ki jih bodo dosegli. Do konca septembra bomo v sodelovanje pripravili podrobna navodila z vsemi informacijami glede zbiranja in pošiljanja semen. Aktivnost je primerna za vse starostne skupine ekošolarjev. 2. Organizacija dobrodelnih in humanitarnih prireditev Šole ali posamezniki bodo sami izbrali vrsto aktivnosti in jo izvedli na lastni šoli, v trgovskem centru oziroma na kakšni drugi lokaciji. Aktivnost lahko popestrite z nastopi šolskih glasbenikov, folklorno skupino, likovnimi izdelki, spominki, ki jih izdelate v ta neman. Pustite domišljiji prosto pot! Na dogodek povabite pomembne lokalne funkcionarje oz. osebnosti in ne pozabite obvestiti medijev in dogodka objaviti na vaši spleni strani in na spletni strani ekošole.

17 Aktivnost je primerna za starostne skupine ekošolarjev, tudi za vrtce, kjer naj aktivnosti ustrezno prilagodijo razumevanju in dojemanju»vrtičkarjev«. 3. Dopisovanje z vrstniki iz nekaterih najbolj revnih afriških in drugih držav. Tiste šole, ki pri projektu sodelujejo že tretje oz. četrto leto so od Misijonskega središča prejele naslove za dopisovanje. V nekaterih šolah to dopisovanje poteka brez težav, ponekod pa imajo še vedno težave s komunikacijo. V primeru, da nam bo uspelo pridobiti nove naslove, jih bomo ponudili šolam, ki si bodo želele takega sodelovanja, lahko pa si sami poiščete naslov kakšne šole in se začnete dopisovati z njimi. Aktivnost je primerna za višje razrede osnovnih in srednje šole, saj dopisovanje poteka v glavnem v angleščini, ponekod tudi v francoskem, portugalskem ali kakšnem drugem jeziku. 4. Obisk in sodelovanje s humanitarnimi organizacijami Posamezni učenci, razredi oziroma šola naj naveže stik s kakšno izmed humanitarnih organizacij v njihovem kraju ali pa povabite njihovega predstavnika na šolo. Ekošolarji pri tem lahko izvajajo različne aktivnosti: pripravijo in izvedejo anketo o njihovem delovanju (če imate več humanitarnih organizacij, lahko opravijo ankete z njihovimi predstavniki in izdelajo različne primerjave na primer o količinah zbrane pomoči po letih itd.) Podobno anketo raziskavo o prepoznavanju revščine in njihovemu odnosu do tega pojava lahko opravijo tudi med sovrstniki, domačimi in sokrajani. Učenci/dijaki opravijo pogovor o delovanju humanitarne organizacije oz. s posamezniki, ki so zelo aktivni in uspešni na tem področju in o tem pripravijo poročilo. V sodelovanju s katero izmed teh organizacij lahko organizirate kakšno dobrodelno prireditev, zbiranje denarja, šolskih potrebščin in podobno. Ob zaključku vseh aktivnosti zberite podatke in napišite poročilo. Povzetke lahko objavite na šolskem ekokotičku, spletni strani šole in spletni strani ekošol itd. Aktivnost je primerna za vse starostne skupine ekošolarjev. Mentorji oz. vodje projekta naj aktivnosti prilagodijo interesu in možnostim, ki jih imajo na voljo v posameznem VIZ. 5. Zbiranje pomoči (obleka, šolske potrebščine, denar itd.) Sami ali v sodelovanju s katero izmed humanitarnih organizacij izvedite akcijo zbiranja pomoči (šolske potrebščine, zamaški, denar...) in jo predajte ustrezni organizaciji oz. posamezniku. Ne pozabite zbrati in obdelati podatkov o vaši akciji in jih priložiti končnemu poročilu o izvedbi projekta na vaši šoli. 6. Organizacija in izvedba šolskih natečajev (eseji, pesmice, slogani, likovni, foto natečaji, filmsko ustvarjanje) na temo revščine. Organizitare šolske natečaje in ekošolarje spodbujajte, da bodo na svoj način izražali svoje poglede na probleme revščine doma in po svetu. Po poteku razpisa naj komisija oceni posamezne projekte in najboljšim podeli posebna priznanja. Pripravite razstavo in najboljše izdelke poslikajte ter jih objavite na spletni strani. Nagrajene izdelke na kratko predstavite

18 tudi v zaključnem poročilu in dodajte kakšno fotografijo. Če se boste potegovali za priznanje»tudi jaz lahko pomagam«pa tudi na CD oz. DVD. 7. Ustvarjam in pomagam (sodelovanje z ZPMS Ljubljana Moste-Polje). Vse šole, ki bodo sodelovale v projektu Revščina, bodo lahko sodelovale pri izdelovanju lepih in izvirnih izdelkov, ZPMS pa jih bo podarila svojim donatorjem, ki z denarnimi prispevki podpirajo njihovo humanitarno dejavnost. Izmed poslanih izdelkov bomo izbrali najboljše, po tem pa bodo izbrane šole izdelale večje število takih izvirnih izdelkov. ZPMS pa bo vsem šolam, ki bodo prispevale svoje izvirne izdelke, omogočila brezplačno letovanje njihovih učencev oz. dijakov s socialno ogroženih družin. V lanskem šolskem letu se je njihovih aktivnosti udeležilo okoli 120 slovenskih ekošolarjev. Konec septembra oz. v začetku oktobra bomo šole pozvali k sodelovanju v tem projektu in pripravila podrobna navodila. Aktivnost je primerna za vse starostne skupine ekošolarjev, medtem ko ZPMS v svoje programe lahko vključi otroke oz.mladostnike (2 do 3 na šolo) v starosti od 7 do 16. let. 8. Aktivnosti po izboru posameznih eko šol. Vsaka šola si v okviru te točke zastavi lasten program in izbere svoje cilje ter jih na koncu tudi izvede. Poleg te aktivnosti mora izvesti še dve drugi aktivnosti (od št. 1 do 7.).

19 EKO BRANJE ZA EKO ŽIVLJENJE elektronski naslov: V današnjem času raznovrstnih informacijsko - komunikacijskih tehnologij, je ohranjanje odnosa do knjige še posebej nujno in pomembno. Tudi v letošnjem šolskem letu si želimo, da bi z branjem še naprej na najučinkovitejši način, preko ustvarjalnega mišljenja, krepili ekološko zavest s pomočjo knjige. Zaradi široke naravnanosti vam projekt EKO BRANJE ZA EKO ŽIVLJENJE nudi veliko možnosti za kreativnost. Pomeni eno od poti za vzpodbujanje otrok in učencev k branju tovrstne literature z ekološko tematiko in s tem prispeva k razvoju okoljskega izobraževanja slovenskih ekošol. Projekt EKO BRANJE ZA EKO ŽIVLJENJE Učenci, ki se bodo vključili v projekt, bodo s pomočjo ekološke literature razvijali individualno kreativno mišljenje, se aktivno vključevali v okolje, svoje znanje bodo lahko medpredmetno povezovali in izmenjavali izkušnje, izvajali aktivnosti z ekološkimi vsebinami in ustvarjali konkretne izdelke (plakate, zgodbe, predstavitve, risbe, ). Projekt EKO BRANJE ZA EKO ŽIVLJENJE spada med kriterije za pridobitev oz. potrditev ekozastave v šolskem letu 2010/2011. Uspešen zaključek pomeni prikaz osvojenega znanje skozi pogovor, zapis kratkih zgodb oz. obnov in ustvarjalni izdelek (risba, sporočilni plakat, zgodbica, obnova, pesmica, dramski nastop, razstava člankov iz časopisov in revij na razpisano tematiko okoljske problematike, zbiranje medijskih prispevkov in dokumentarnih filmov ter predstavitve sošolcem, ). Vodja projekta na ekošoli izvaja vključitev dejavnosti med redne dejavnosti ekošole, poskrbi za organizacijo in koordinacijo, vodi ustrezno evidenco o številu sodelujočih učencev, odgovoren je za dosego ustreznih rezultatov projekta in ob zaključku sestavi vsebinsko poročilo. Na posamezni ekošoli, kjer bo vključenih veliko učencev je lahko več vodij največ trije. Vsak vodja pripravi in odda svoje vsebinsko poročilo. V letošnjem letu je izbor knjig pripravila Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Ljubljana je 2010 svetovna prestolnica knjige. Po lastni presoji lahko seznam knjig dopolnite z drugimi knjigami z ekološkimi vsebinami, priporočilni seznam naj vam služi kot osnovno vodilo. KRITERIJI za projekt EKO BRANJE ZA EKO ŽIVLJENJE UČENCI PRVE TRIADE morajo obdelati oz. prebrati najmanj dve knjižni deli s seznama, kateremu lahko po vaši presoji dodate tudi drugo literaturo z ekološko tematiko, ki jo posreduje vaša šolska knjižnica. To velja tudi za vse ostale stopnje šolske in predšolske vzgoje. Vsebino knjig predstavijo sodelujoči učenci svojim mentoricam bodisi razredu preko pogovora, pripravijo si zapise, ilustracije v obliki plakata, miselne vzorce ali besedilne zapise o prebranem delu oz. lastna razmišljanja. Otrokom, ki še ne berejo, prebirajo dela starši. UČENCI DRUGE TRIADE morajo prebrati najmanj eno knjigo, lahko pa tudi več in obdelati ter prebrati članek iz časopisov oz. revij, ki obravnavajo teme z ekološko vsebino.

20 UČENCI TRETJE TRIADE morajo za prebrati najmanj 1 knjigo in strokovno obdelati 1 ekočlanek iz časopisa oz. revije. Lahko obdelate tudi 1 leposlovno delo in/ali 1 poučno strokovno delo, ki ga priporoči vaša šolska knjižnica. Vsebinsko poročilo je potrebno poslati najkasneje do 30. maja 2011 na spletni strani ekošole. V poročilu je potrebno osvojeno znanje skozi dejavnost zabeležiti s krajšim zapisom o izvedbi.

21 LIKOVNI NATEČAJ "PREDNOVOLETNI ČAS" Dodatne informacije: Likovni natečaj za najlepšo risbo na temo ''Prednovoletni čas'' na zimski motiv je oblika ustvarjalnega likovnega delovanja mladih. Zematsko naj likovna dela in izdelki obravnavajo zimske motive in prednovoletni čas ter božične in novoletne simbole. Prejeta likovna dela bomo ocenjevali in izbirali v naslednjih kategorijah: 1. izbrane risbe v različnih dimenzijah in izdelki kot klasična likovna dela v različnih tehnik 2. izbrana likovna dela in izdelki z uporabo odpadnih oz. recikliranih materialov 3. izbrana likovna dela in izdelki z uporabo naravnih materialov Likovnim mentorjem priporočamo, da glede na povečano širino razpisa upoštevajo še možnost uporabe naravnih ali recikliranih materialov, možnost likovnih del ali izdelkov v obliki ciklusa ter da naredijo notranji izbor likovnih del ter izdelkov. Priporočamo, da likovni mentorji in koordinatorji ekošol pošljejo le najkvalitetnejša dela. Strokovna komisija bo v finalnem izboru izbrala 12 likovnih del, ki bodo natisnjena kot motivi na božično-novoletnih voščilnicah, ki jih bomo izdali z objavo avtorja, šole in mentorja. Okrog 100 likovnih del in nekaj originalnih izdelkov bomo razstavili na zaključni prireditvi z otvoritvijo razstave in podelitvijo nagrad in priznanj za finalni izbor in zahval ekošol za uvrstitev na razstavo. Zaključna prireditev z otvoritvijo razstave likovnih del z natečaja 2009/2010 bo predvidoma 17. decembra 2010 v NC Maximus v Murski Soboti. Izbrana likovna dela novega natečaja 2010/2011 bodo razstavljena decembra Izvedbeni roki likovnega natečaja: Ekošola objavi razpis s pogoji sodelovanja in prijavnico skrajni rok za oddajo prijavnice za likovni natečaj 2010/ pričetek zbiranja likovnih del zadnji rok za oddajo likovnih del in zaključek razpisa maj strokovni izbor junij 2011 objava rezultatov natečaja december 2011 otvoritev razstave in podelitev nagrad in priznanj za finaliste Vsaka prijavljena šola lahko na natečaj pošlje skupno največ 10 likovnih del oz. izdelkov iz vseh prijavljenih skupin. Likovna dela so izbrana na podlagi vašega šolskega internega izbora najboljših likovnih del in izdelkov, skladno s prednostnimi področji inovativnosti in uporabe naravnih ali odpadnih materialov. Na hrbtni strani vsake risbe morate zapisati ime in priimek avtorja (učenca ali skupine), razred, tehniko risanja, material, ki je uporabljen pri izdelavi in izvor materiala (odpadne embalaže, tetrapak, slopak...pet; naravni material), ime in naslov šole ter ime in priimek likovnega mentorja.

22 Likovna dela se zbirajo od 01. marca do vključno 31. marca 2011 na naslovu: Ekošola kot način življenja Trubarjeva Ljubljana s pripisom ''Najlepša risba Prednovoletni čas''

23 5. Prostovoljne aktivnosti. Tiste, ki jih boste izvedli označite. Obisk ekokmetije / Naravoslovni tabor Šolska VRTilnica: ustvarimo šolske vrtove Zbiranje tonerjev - v pripravi Akcija zbiranja manjših električnih in elektronskih aparatov ter baterij - v pripravi Natečaj "Embalaža je vsepovsod okrog nas" - v pripravi 6. Ekoprogramski svet EKOPROGRAMSKI SVET Ekoprogramski svet usmerja vse dejavnosti ekošole, določi cilje delovanja in skrbi za vključevanje učencev, učiteljev, vzgojiteljev, staršev, ostalega osebja šole in predstavnikov lokalne skupnosti. Prosimo vas, da pripravite kratko informacijo ZAPISNIK vsebinskega programa, ki ga bo izvedel programski svet vaše šole. Ravnateljica: Ana Mešiček Ekokoordinatorka: Majda Stopar Na Blanci,

USTANOVA POLNI NAZIV LETNI NAČRT USTANOVE ZA ŠOLSKO LETO 2009/10 OSNOVNA ŠOLA PESNICA, PESNICA 44, 2211 PESNICA NASLOV (ulica, hišna št. in pošta) OBČ

USTANOVA POLNI NAZIV LETNI NAČRT USTANOVE ZA ŠOLSKO LETO 2009/10 OSNOVNA ŠOLA PESNICA, PESNICA 44, 2211 PESNICA NASLOV (ulica, hišna št. in pošta) OBČ USTANOVA LETNI NAČRT USTANOVE ZA ŠOLSKO LETO 2009/10 OSNOVNA ŠOLA PESNICA, PESNICA 44, 2211 PESNICA OČINA PESNICA ELEKTRONSKI NASLOV info@ospesnica.si NASLOV INTERNETNE STRANI http//www.ospesnica.si TELEFON

Prikaži več

eko projet in ostali za spletno stran

eko projet in ostali za spletno stran VODA KOT ŽIVLJENJSKA VREDNOTA N Rozina Kramar Daniela Huber Tkalec, Gizela Vidak Cilji: -razumevanje pomena vode za živa bitja, -spodbujati otroke k razmišljanju o pomenu vode, -iskati izvirne ideje za

Prikaži več

Microsoft Word - pravilnik o podeljevanju pohval.doc

Microsoft Word - pravilnik o podeljevanju pohval.doc PRAVILNIK O PODELJEVANJU POHVAL, PRIZNANJ IN NAGRAD UČENCEM NA OŠ III MURSKA SOBOTA Dopolnjen dne: 10. 06. 2011 Ravnateljica: Dominika Sraka Na podlagi 58. člena Zakona o osnovni šoli (Ur. l. RS št. 12/96,

Prikaži več

Porocilo_Sinergija_ _ok.indd

Porocilo_Sinergija_ _ok.indd M r e ž a d r u ž b e n e k o r i s t n o s t i Kaj se dogaja v okviru kampanje Energija si, bodi učinkovit? - Akcija Varčna sijalka v vsak dom se je zaključila (rezultate bomo posredovali kasneje). -

Prikaži več

Microsoft Word - besedilo natecaja - spletna.doc

Microsoft Word - besedilo natecaja - spletna.doc Posoški razvojni center in Občina Tolmin razpisujeta likovno-literarno-multimedijski natečaj z naslovom Moj planet čist in zelen. Namen natečaja je razvijati ekološko ozaveščenost in vzorce trajnostno

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način] Predstavitev igre PROMETNA KAČA Okolju prijazno in varno v šolo Sebastian Toplak Ljubljana 29.2.2012 Vsebina Mreža Prometna kača Predstavitev mreže Izvedba igre (kampanje) Priprava na igro Izračun šolskega

Prikaži več

DNEVNIK

DNEVNIK POROČILO PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA Z DELOM PRI DELODAJALCU DIJAKA / DIJAKINJE. ( IME IN PRIIMEK) Izobraževalni program FRIZER.. Letnik:.. oddelek:. PRI DELODAJALCU. (NASLOV DELODAJALCA) Šolsko leto:..

Prikaži več

Microsoft Word - Zapisnik_EKOmisije_3_obisk_29_in_30_3_2012.doc

Microsoft Word - Zapisnik_EKOmisije_3_obisk_29_in_30_3_2012.doc EKOmisija 3. obisk ZAPISNIK 29. 3. 2012 Jesenice in Radovljica: Srednja šola Jesenice, Gimnazija Jesenice, Ekon. gimnazija in srednja šola Radovljica, Srednja gostinska in turistična šola Radovljica 30.

Prikaži več

Komisija za Čopove diplome in priznanja pri ZBDS je na svoji seji dne 5

Komisija za Čopove diplome in priznanja pri ZBDS je na svoji seji dne 5 Na podlagi določil 33., 98. in 120. člena Statuta Zveze bibliotekarskih društev Slovenije (v nadaljevanju Zveza) je Občni zbor Zveze na svoji redni seji dne 10. 5. 2011 sprejel PRAVILNIK O PODELJEVANJU

Prikaži več

Ek o P O A L V N I O AZ V E N N IK D MOJE DREVO Dane Katalinič

Ek o P O A L V N I O AZ V E N N IK D MOJE DREVO Dane Katalinič Ek o P O A L V N I O AZ V E N N IK D MOJE DREVO Dane Katalinič VSEBINA Dnevniku na pot 1 Uvod 2 Navodila za uporabo 3 Zapis podatkov 4 Opazovalni zapis o drevesu z risbo, besedo in fotografijo April 5

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Trajnostni razvoj družbe BTC Tomaž Damjan Ljubljana, 23.10.2013 BTC v številkah Družba BTC je uspešno izvedla premik na trajnostno in zeleno področje z željo ustvariti boljšo prihodnost za obiskovalce,

Prikaži več

2. SESTANEK EKOODBORA OŠ POLJE

2. SESTANEK EKOODBORA OŠ POLJE 2. SESTANEK EKOODBORA OŠ POLJE Polje, 12.12.2011 Tatjana Pecin završan Predlog dnevnega reda Analiza okoljskega pregleda Predstavitev aktivnosti, ki jih izvajate Mreža predstavnikov učencev in učiteljev

Prikaži več

EPAS_1_usposabljanje_program_razlaga

EPAS_1_usposabljanje_program_razlaga Šola ambasadorka Anton Kokalj Ljubljana, 19. 10. 2017 Navdih Naslednji dan (9. maja 1950)je francoski vladni kabinet zaključeval z dnevnim redom sestanka. Schuman je ves čas srečanja o svojem predlogu

Prikaži več

Microsoft Word - Zapisnik_EKOmisije_1_obisk_18_in_21_11_2011.doc

Microsoft Word - Zapisnik_EKOmisije_1_obisk_18_in_21_11_2011.doc EKOmisija 1. obisk ZAPISNIK 18. 11. 2011 Kranj in Škofja Loka: TŠC Kranj (strokovna gimnazija in strokovna in poklicna šola), Gimnazija Kranj, ŠC Škofja Loka (Srednja šola za lesarstvo in Srednja šola

Prikaži več

OSNOVNA ŠOLA

OSNOVNA ŠOLA POROČILO EKO ŠOLA 2012/13 V okviru Eko šole smo v letošnjem letu izvedli naslednje aktivnosti: PROJEKTI 1. ETZO - Evropski teden zmanjševanja odpadkov Izdelki iz odpadnih materialov Vodja: Špela Pečnik

Prikaži več

Moja reka.si - Superjunak Moja reka si 2013 Glavni namen projekta Moja reka si je osveščanje javnosti o pomembnosti slovenskih rek in vlogi vsakega po

Moja reka.si - Superjunak Moja reka si 2013 Glavni namen projekta Moja reka si je osveščanje javnosti o pomembnosti slovenskih rek in vlogi vsakega po Moja reka.si - Superjunak Moja reka si 2013 Glavni namen projekta Moja reka si je osveščanje javnosti o pomembnosti slovenskih rek in vlogi vsakega posameznika pri njihovem ohranjanju in varovanju. Vsako

Prikaži več

PROJECT OVERVIEW page 1

PROJECT OVERVIEW page 1 N A Č R T P R O J E K T A : P R E G L E D stran 1 Ime projekta: Ustvarjanje s stripom Predmet/i: Slovenščina Avtorja/i projekta: Jasmina Hatič, Rosana Šenk Učitelj/i: Učitelji razrednega pouka Trajanje:

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 1.7.2015 A8-0215/2 2 Uvodna izjava 21 a (novo) ob upoštevanju peticije Stop Food Waste in Europe! (Ustavimo nastajanje živilskih odpadkov v Evropi!); 1.7.2015 A8-0215/3 3 Uvodna izjava N N. ker je Parlament

Prikaži več

Na podlagi 2. točke 17. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 29/2017), 2. in 6. člena Pravilnika o sofinanciranju letnega programa športa v Mest

Na podlagi 2. točke 17. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 29/2017), 2. in 6. člena Pravilnika o sofinanciranju letnega programa športa v Mest Na podlagi 2. točke 17. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 29/2017), 2. in 6. člena Pravilnika o sofinanciranju letnega programa športa v Mestni občini Maribor (MUV, št. 2/2010, 15/2015, 512016,

Prikaži več

Spodbude za omilitev podnebnih sprememb

Spodbude za omilitev podnebnih sprememb mag. Karin Žvokelj Služba za razvojna sredstva Kohezijska sredstva in omilitev podnebnih sprememb cca. 160 mio EUR (cca 85 mio nepovratnih sredstev) prednostna naložba 1.2: 53,3 mio EUR (nepovratna sredstva:

Prikaži več

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah in Pravili ocenjevanja Gimnazije Novo mesto, veljavnim

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

 POROČILO o izvedbi EKOdneva na Šolskem centru Kranj Na ŠC Kranj smo EKODAN POZOR(!)NI ZA OKOLJE izvedli v soboto, 11. aprila 2015, med 7.30 in 13. uro. Temeljni cilji,ki smo jih želeli doseči na EKOdnevu

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 SMERNICE ZA VKLJUČEVANJE OTROK PRISELJENCEV V VRTCE IN ŠOLE Mag. Katica Pevec Semec katica.pevec@zrss.si Kaj so Smernice? So okviren dokument, ki lahko s splošnimi usmeritvami za delo z otroki priseljenci

Prikaži več

DRUŽINSKO BRANJE

DRUŽINSKO BRANJE DRUŽINSKO BRANJE: BRALNI PROJEKT MESTNE KNJIŽNICE KRANJ Jure Bohinec Ponedeljek, 10. 9. 2018 Bralno društvo Slovenije Nacionalni strokovni posvet BEREMO SKUPAJ, Cankarjev dom v Ljubljani Dejavnosti za

Prikaži več

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“ MANAGEMENT MESTNEGA SREDIŠČA Projekt oživljanja starega mestnega jedra MMS v Kopru Jana Tolja, svetovalka župana Mestna občina Koper Management mestnih središč NAKUPOVALNA SREDIŠČA Po letu 2000 ogromen

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja PREDSTAVITEV ZA STARŠE ŠOLSKO LETO 2011/12 Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo

Prikaži več

Microsoft Word - katalog informacij javnega znaēaja TRŽIŀĄE 2019

Microsoft Word - katalog informacij javnega znaÄ“aja TRŽIŀĄE 2019 KATALOG INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA 1. Osnovni podatki o katalogu: naziv organa, ki je izdal katalog: Osnovna šola Tržišče odgovorna uradna oseba, ki je katalog sprejela: Zvonka Mrgole, prof., ravnateljica

Prikaži več

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice) - ter posreduje koordinatorici

Prikaži več

VLOGA ZA UDELEŽBO DIJAKA/DIJAKINJE NA NAGRADNI STROKOVNI EKSKURZIJI za šolsko leto 2016/2017, rojen(a), (ime in priimek) (datum rojstva) dijak(inja) o

VLOGA ZA UDELEŽBO DIJAKA/DIJAKINJE NA NAGRADNI STROKOVNI EKSKURZIJI za šolsko leto 2016/2017, rojen(a), (ime in priimek) (datum rojstva) dijak(inja) o VLOGA ZA UDELEŽBO DIJAKA/DIJAKINJE NA NAGRADNI STROKOVNI EKSKURZIJI za šolsko leto 2016/2017, rojen(a), (ime in priimek) (datum rojstva) dijak(inja) oddelka v šolskem letu 2016/2017 se želim udeležiti

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

POMOČ PREDSTAVITEV EKOSKLADOVNICE UPORABLJENA TERMINOLOGIJA REGISTRACIJA V EKOSKLADOVNICO PRIJAVA V EKOSKLADOVNICO OBJAVA PRISPEVKA ISKANJE PRISPEVKOV

POMOČ PREDSTAVITEV EKOSKLADOVNICE UPORABLJENA TERMINOLOGIJA REGISTRACIJA V EKOSKLADOVNICO PRIJAVA V EKOSKLADOVNICO OBJAVA PRISPEVKA ISKANJE PRISPEVKOV POMOČ PREDSTAVITEV EKOSKLADOVNICE UPORABLJENA TERMINOLOGIJA REGISTRACIJA V EKOSKLADOVNICO PRIJAVA V EKOSKLADOVNICO OBJAVA PRISPEVKA ISKANJE PRISPEVKOV OCENJEVANJE PRISPEVKOV KOMENTIRANJE PRISPEVKOV KONTAKT

Prikaži več

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc 1 FINANČNI NAČRT ŠTUDENTSKEGA SVETA UNIVERZE V LJUBLJANI ZA LETO 2009, ki ga je Študentski svet Univerze v Ljubljani sprejel na seji dne 14. 1. 2009 in ga pošilja Upravnemu odboru Univerze v Ljubljani

Prikaži več

Na podlagi Pravilnika o sofinanciranju drugih interesnih skupin in njihovih programov v Občini Nazarje (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 7/2013 in

Na podlagi Pravilnika o sofinanciranju drugih interesnih skupin in njihovih programov v Občini Nazarje (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 7/2013 in Na podlagi Pravilnika o sofinanciranju drugih interesnih skupin in njihovih programov v Občini (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 7/2013 in 31/2014) in Odloka o proračunu Občine za leto 2016 (Uradno

Prikaži več

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Uvod Poslovna skupina ALDI SÜD, katere del je (skupina) Hofer, posluje po načelih odgovornega upravljanja podjetja. V tem dokumentu predstavljamo, kaj to pomeni

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Nacionalno preverjanje znanja v osnovni šoli 2018/2019 Zakonske podlage NPZ Čemu nacionalno preverjanje znanja, kaj želimo z njim doseči CILJ: pridobiti dodatno informacijo o znanju učencev, ki je namenjena

Prikaži več

Obrazec B: KULTURNI PROJEKT PRIJAVA NA JAVNI RAZPIS ZA DODELITEV PRORAČUNSKIH SREDSTEV IZVAJALCEM PROJEKTOV NA PODROČJU KULTURE V OBČINI KAMNIK ZA LET

Obrazec B: KULTURNI PROJEKT PRIJAVA NA JAVNI RAZPIS ZA DODELITEV PRORAČUNSKIH SREDSTEV IZVAJALCEM PROJEKTOV NA PODROČJU KULTURE V OBČINI KAMNIK ZA LET Obrazec B: KULTURNI PROJEKT PRIJAVA NA JAVNI RAZPIS ZA DODELITEV PRORAČUNSKIH SREDSTEV IZVAJALCEM PROJEKTOV NA PODROČJU KULTURE V OBČINI KAMNIK ZA LETO 2018 I. PODATKI O PRIJAVITELJU: 1. Ime oziroma naziv

Prikaži več

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost strokovnih delavcev v VIZ mag. Andrej Sotošek Andragoški Center Slovenije Struktura predstavitve Viri in strokovne podlage Namen in ključni cilji projektne

Prikaži več

Na podlagi Pravilnika o sofinanciranju drugih interesnih skupin in njihovih programov v Občini Nazarje (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 7/13) in

Na podlagi Pravilnika o sofinanciranju drugih interesnih skupin in njihovih programov v Občini Nazarje (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 7/13) in Na podlagi Pravilnika o sofinanciranju drugih interesnih skupin in njihovih programov v Občini (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 7/13) in Odloka o proračunu Občine za leto 2014 (Uradno glasilo slovenskih

Prikaži več

PRAVILNIK

PRAVILNIK PRAVILNIK O POSTOPKIH IN KRITERIJIH ZA DODELITEV ODLIČJA PRIZNANJE MARKA GERBCA, SLOVENSKEGA ZDRAVNIŠKEGA DRUŠTVA Ustanovitelj priznanja 1. člen Priznanje Marka Gerbca (v nadaljevanju: priznanje) podeljuje

Prikaži več

IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE - z dne marca o določitvi meril za ustanavljanje in vrednotenje evropskih referenčnih mrež in

IZVEDBENI  SKLEP  KOMISIJE  -  z  dne marca o  določitvi  meril  za  ustanavljanje  in  vrednotenje  evropskih  referenčnih  mrež  in 17.5.2014 L 147/79 IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE z dne 10. marca 2014 o določitvi meril za ustanavljanje in vrednotenje evropskih referenčnih mrež in njihovih članov ter za lažjo izmenjavo informacij in strokovnega

Prikaži več

PROJEKT OBNOVE ŠPORTNIH OBJEKTOV za leto 2012 RAZPISNA DOKUMENTACIJA HELIOS Domžale, d.d. in OLIMPIJSKI KOMITE SLOVENIJE - ZDRUŽENJE ŠPORTNIH ZVEZ raz

PROJEKT OBNOVE ŠPORTNIH OBJEKTOV za leto 2012 RAZPISNA DOKUMENTACIJA HELIOS Domžale, d.d. in OLIMPIJSKI KOMITE SLOVENIJE - ZDRUŽENJE ŠPORTNIH ZVEZ raz PROJEKT OBNOVE ŠPORTNIH OBJEKTOV za leto 2012 RAZPISNA DOKUMENTACIJA HELIOS Domžale, d.d. in OLIMPIJSKI KOMITE SLOVENIJE - ZDRUŽENJE ŠPORTNIH ZVEZ razpisujeta PROJEKT OBNOVE ŠPORTNIH OBJEKTOV V SLOVENIJI»Uredite

Prikaži več

21. junij 2018 EKOŠOLSKI LIST EŠL- št. 11/ 21. junij 2018 Ob koncu šolskega leta pogled nazaj in naprej Bližamo se koncu šolskega oziroma študijskega

21. junij 2018 EKOŠOLSKI LIST EŠL- št. 11/ 21. junij 2018 Ob koncu šolskega leta pogled nazaj in naprej Bližamo se koncu šolskega oziroma študijskega 21. junij 2018 EŠL- št. 11/ 21. junij 2018 Ob koncu šolskega leta pogled nazaj in naprej Bližamo se koncu šolskega oziroma študijskega leta. Ocene bodo zaključene, rezultati zapisani v spričevalih. Vrvež

Prikaži več

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Drage učenke in učenci bodočih 4. in 5. razredov, spoštovani starši! Leto je naokoli, pred

Prikaži več

Microsoft Word - KRITERIJI-solski-sklad.docx

Microsoft Word - KRITERIJI-solski-sklad.docx KRITERIJI ZA RAZDELJEVANJE IN DODELJEVANJE NAMENSKIH SREDSTEV ŠOLSKEGA SKLADA OSNOVNE ŠOLE DEKANI Dekani, 9. 1. 2017 Predsednik upravnega odbora šolskega sklada Denis Burič Na osnovi 13. točke Pravil šolskega

Prikaži več

Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom

Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom UTRINKI IZ AKCIJ http://www.fzpo.org/sl/star_papir.php?id=55 (1 of 5)17.11.2005 11:10:02 http://www.fzpo.org/sl/star_papir.php?id=55 (2 of 5)17.11.2005 11:10:02 Osnovna šola Ljudski vrt Ptuj Župan i eva

Prikaži več

Za Uk Net - Marec 2009.indd

Za Uk Net - Marec 2009.indd za in UK UM Informativni list Posoškega razvojnega centra. L. 3, št. 3 / marec 2009 Želi tudi vaša šola imeti svoj solarni avto? Show dr. Klime Točka vseživljenjskega učenja Jezikovna in računalniška znanja

Prikaži več

OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1

OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1 OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1999/31/ES (Marec 2013) Operativni načrt v skladu z

Prikaži več

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna vsebina: Ustno seštevanje in odštevanje do 20 sprehodom

Prikaži več

LETNI DELOVNI NAČRT EKOŠOLA EKOVRTEC PEDENJPED

LETNI DELOVNI NAČRT EKOŠOLA EKOVRTEC PEDENJPED LETNI DELOVNI NAČRT EKOŠOLA EKOVRTEC PEDENJPED Ljubljana, oktober 2012 Vrtec Pedenjped je že več let vpet v dejavnosti programa EKOŠOLA, zato smo tudi dobitniki ZELENE ZASTAVE, ki potrjuje naša prizadevanja

Prikaži več

Razpis - podiplomski študij

Razpis - podiplomski študij RAZPIS ZA VPIS V DOKTORSKA ŠTUDIJSKA PROGRAMA 3. STOPNJE UNIVERZE NA PRIMORSKEM PEDAGOŠKE FAKULTETE V ŠTUDIJSKEM LETU 2016/2017 Za vpis v podiplomske doktorske študijske programe 3. stopnje v študijskem

Prikaži več

Pravilnost podatkov, navedenih v vlogi, bo

Pravilnost podatkov, navedenih v vlogi, bo Pravilnost podatkov, navedenih v vlogi, bo Šolsko leto: 2019/2020 preverila komisija za sprejem otrok v vrtec pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov, ki Datum oddaje vloge: / jih vodijo v skladu z zakonom.

Prikaži več

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Osnovna šola bratov Letonja telefon/fax: (03) 8965300, 8965304 Šmartno ob Paki 117 e-pošta: os-bl-smartno@guest.arnes.si 3327 Šmartno ob Paki spl. stran: www.ossmartno.si SAMOEVALVACIJSKO POROČILO SODELOVANJE

Prikaži več

Présentation PowerPoint

Présentation PowerPoint Evropski projekt Achieve Dejavnosti za izboljšanje energetske učinkovitosti v gospodinjstvih z nizkimi prihodki skozi obiske in energetsko svetovanje 21/04/2011-21/04/2014 Ljubljana, 14.5.2013 Tomislav

Prikaži več

JAVNI RAZPIS-SLAČILNICE-TŠC Trate 2016-RAZPISNA DOKUMENTACIJA

JAVNI RAZPIS-SLAČILNICE-TŠC Trate 2016-RAZPISNA DOKUMENTACIJA OBČINA GORNJA RADGONA Partizanska c. 13, 9250 Gornja Radgona Tel: 02/564-38-38, Fax: 02/564-38-14 http://www.gor-radgona.si e-pošta: tajnistvo.zupana@gor-radgona.si RAZPISNA DOKUMENTACIJA za prijavo na

Prikaži več

Datum: 21

Datum: 21 Datum: 20.2.2019 ČLANOM OBČINSKEGA SVETA OBČINE BOROVNICA ZADEVA: LETNI PROGRAM ŠPORTA V OBČINI BOROVNICA ZA LETO 2019 PRAVNA PODLAGA: Zakon o športu ((ZŠpo-1, Ur. l. RS, št. 29/17) Resolucija o Nacionalnem

Prikaži več

PEDAGOŠKO VODENJE, kot ena od nalog

PEDAGOŠKO  VODENJE, kot ena od nalog Osebni pogled, refleksija in ključne ugotovitve ob koncu leta 2014/2015 Maja Koretič, pomočnica ravnatelja in pedagoška vodja MOJA VLOGA V ENOTI VRTCA Dela in naloge pomočnice ravnatelja za vrtec glede

Prikaži več

(Microsoft Word - razpisna dokumentacija - tehni\350na podpora.doc)

(Microsoft Word - razpisna dokumentacija - tehni\350na podpora.doc) PRIJAVNI OBRAZEC DRUŠTVA ZA DODELITEV POMOČI ZA OHRANJANJE, SPODBUJANJE IN RAZVOJ PODEŽELJA V OBČINI ŠKOFLJICA ZA LETO 2008 ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V PRIMARNEM KMETIJSTVU 1. PODATKI O VLAGATELJU

Prikaži več

Navodila in pravila za sodelovanje v nagradni igri "Marcus & Martinus" 1. člen (splošne določbe) Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»marcu

Navodila in pravila za sodelovanje v nagradni igri Marcus & Martinus 1. člen (splošne določbe) Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»marcu Navodila in pravila za sodelovanje v nagradni igri "Marcus & Martinus" 1. člen (splošne določbe) Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»marcus & Martinus«(v nadaljevanju: nagradna igra). Organizator

Prikaži več

5

5 5 OBČINA KANAL OB SOČI OBČINSKI SVET PREDLOG Na podlagi 1 člena Statuta Občine Kanal ob Soči (Uradno objave Primorskih novic, št. 41/03, 17/06 in Uradni list RS, št. 70/07 in 51/08) in 20. člena Poslovnika

Prikaži več

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže 1 Kolofon Naslov : spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže Avtorji Erin Safarjan, magistra javnega zdravja Goof Buijs,

Prikaži več

Microsoft Word - YUGO Pokal Pravilnik.doc

Microsoft Word - YUGO Pokal Pravilnik.doc AVTO KLUB MODRI DIRKAČ na osnovi določil Športnega pravilnika AŠ 2005 RAZPISUJE YUGO POKAL 2015 DODATNI PRAVILNIK POKALA za leto 2015 Kontakt organizatorja YUGO POKALA Avto Klub MODRI DIRKAČ Kamnje 33a

Prikaži več

POKAL YUGO 2011

POKAL YUGO 2011 AVTO KLUB MODRI DIRKAČ na osnovi določil Športnega pravilnika AŠ 2005 RAZPISUJE DODATNI PRAVILNIK POKALA za leto 2018 Kontakt organizatorja YUGO POKALA Avto Klub MODRI DIRKAČ Kamnje 33a 5263 Dobravlje

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

SPLOŠNI POGOJI SODELOVANJA IN PRAVILA NAGRADNE IGRE»S PRINGLESOM DO EUR«Uvodne določbe 1. člen S temi splošnimi pogoji so urejena pravila sodelo

SPLOŠNI POGOJI SODELOVANJA IN PRAVILA NAGRADNE IGRE»S PRINGLESOM DO EUR«Uvodne določbe 1. člen S temi splošnimi pogoji so urejena pravila sodelo SPLOŠNI POGOJI SODELOVANJA IN PRAVILA NAGRADNE IGRE»S PRINGLESOM DO 1.000 EUR«Uvodne določbe 1. člen S temi splošnimi pogoji so urejena pravila sodelovanja ter izvedba nagradne igre, ki jo organizira Poslovni

Prikaži več

Pogoji nagradne igre»brezplačne vstopnice za 20 let«(v nadaljevanju: pogoji) 1. Organizator nagradne igre "Brezplačne vstopnice za 20 let" (v nadaljev

Pogoji nagradne igre»brezplačne vstopnice za 20 let«(v nadaljevanju: pogoji) 1. Organizator nagradne igre Brezplačne vstopnice za 20 let (v nadaljev Pogoji nagradne igre»brezplačne vstopnice za 20 let«(v nadaljevanju: pogoji) 1. Organizator nagradne igre "Brezplačne vstopnice za 20 let" (v nadaljevanju: igra) je družba A1 Slovenija, d. d., Šmartinska

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF UL Pedagoško-andragoški dnevi 2018 25. januar 2018 SVETOVANJE NA PODROČJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA: VLOGA PEDAGOGA IN ANDRAGOGA V VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH INSTITUCIJAH

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

(Igor Pravst [Združljivostni način])

(Igor Pravst [Združljivostni način]) Kongresni center Brdo, 17. oktober 2017 2. nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje NACIONALNI PORTAL O HRANI IN PREHRANI WWW.PREHRANA.SI PROF. DR. IGOR PRAVST INŠTITUT ZA NUTRICIONISTIKO

Prikaži več

(Microsoft Word - \310istilna akcija_2013_analiza vpra\232alnika)

(Microsoft Word - \310istilna akcija_2013_analiza vpra\232alnika) ANALIZA VPRAŠALNIKA (OPAZOVALNE NALOGE) - OČISTIMO SVOJO VAS TEHNIŠKI DAN 7. RAZRED (medpredmetna povezava matematike in naravoslovja) Število udeležencev: učitelji, učenci, starši, stari starši, ostali

Prikaži več

ENV _factsheet_bio_SL.indd

ENV _factsheet_bio_SL.indd NARAVA IN BIOTSKA RAZNOVRSTNOST Kaj to pomeni za vas? Biotska raznovrstnost pomeni raznolikost življenja na našem planetu. Je temelj naše blaginje in gospodarstva. Pri preskrbi s hrano in vodo, pa tudi

Prikaži več

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, 01. 07. 2014 Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Leopold Pogačar Občina Žirovnica

Prikaži več

LISTINA »OBČINA PO MERI INVALIDOV« MESTNI OBČINA NOVA GORICA

LISTINA »OBČINA PO MERI INVALIDOV« MESTNI OBČINA NOVA GORICA OBRAZLOŽITEV ZA PODELITEV LISTINE "OBČINA PO MERI INVALIDOV" ZA LETO 2012 MESTNI OBČINI NOVA GORICA Spoštovani svečani zbor! Prisrčen pozdrav v imenu Projektnega sveta»občina po meri invalidov«zveze delovnih

Prikaži več

V

V 3. /redna/ seja občinskega sveta Januar 2015 PREDLOG OKVIRNEGA INFORAMTIVNEGA PROGRAMA DELA OBČINSKEGA SVETA OBČINE LENDAVA V LETU 2015 GRADIVO PRIPRAVIL: mag. Anton BALAŽEK, Župan Polgármester PREDLAGATELJ:

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx OSNOVNA ŠOLA SOSTRO POROČILO O ANALIZI DOSEŽKOV NACIONALNEGA PREVERJANJA ZNANJA IZ SLOVENŠČINE leta 2018 Pripravile učiteljice slovenščine: Renata More, Martina Golob, Petra Aškerc, Katarina Leban Škoda

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišč

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana   Izhodišč 20. november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišča za novo finančno perspektivo 2014-2020 na področju izobraževanja odraslih Mag. Katja Dovžak Partnerski sporazum med Slovenijo in Evropsko komisijo

Prikaži več

LETNI NAČRT IZVAJANJA AKTIVNOSTI AKCIJSKEGA NAČRTA LOKALNEGA ENERGETSKEGA KONCEPTA MO NOVA GORICA ZA LETO 2009

LETNI NAČRT IZVAJANJA AKTIVNOSTI AKCIJSKEGA NAČRTA LOKALNEGA ENERGETSKEGA KONCEPTA MO NOVA GORICA ZA LETO 2009 PLAN AKTIVNOSTI PO AKCIJSKEM NAČRTU LEK MONG ZA LETO 2010 Vrtojba, marec 2010 Pripravila: Ivana Kacafura in Boštjan Mljač Odgovoren: direktor Rajko Leban TRR št. : 04750 0001242330 Nova KBM, 10100 0039511005

Prikaži več

Projekt: Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja Naslov delavnice: SPREMLJANJE IN SPODBUJANJE RAZVOJA BRALNE PISME

Projekt: Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja Naslov delavnice: SPREMLJANJE IN SPODBUJANJE RAZVOJA BRALNE PISME Naslov delavnice: SPREMLJANJE IN SPODBUJANJE RAZVOJA BRALNE PISMENOSTI V uvodu delavnice bodo udeleženci osvežili pojmovanja o bralni pismenosti in se seznanili z opredelitvijo, ki ji sledimo v projektu

Prikaži več

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Gluhota in naglušnost nimata dramatičnega zunanjega videza, zato pa imata dramatične posledice. Nevidna invalidnost Pri invalidih sluha in govora gre za

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo učbenik in delovni zvezek, ki sta obvezna učna pripomočka

Prikaži več

Broj: UD-___-2009

Broj: UD-___-2009 Šmartinska cesta 154, 1000 Ljubljana telefon.: +386 1 47 97 100, faks: +386 1 24 43 140, www.vegeta.podravka.si, info@podravka.si Pravila in pogoji za sodelovanje v nagradni igri Jed po tvojem okusu 1.

Prikaži več

Microsoft Word - 88_01_Pravilnik_o_znanstveno_raziskovalnem_razvojnem_svetovalnem_delu_na_FZJ_ docx

Microsoft Word - 88_01_Pravilnik_o_znanstveno_raziskovalnem_razvojnem_svetovalnem_delu_na_FZJ_ docx Na podlagi 22., 70., 71., 94., 95., 96., 97. člena Statuta Fakultete za zdravstvo Jesenice je Senat Fakultete za zdravstvo Jesenice na svoji na 5. redni seji v študijskem letu 2014/2015, dne 18. 2. 2015,

Prikaži več

Številka: 58541/2018 Cenik storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja v Občini Šentrupert Cene so oblikovane v skladu z Ured

Številka: 58541/2018 Cenik storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja v Občini Šentrupert Cene so oblikovane v skladu z Ured Cenik storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja v Občini Šentrupert Cene so oblikovane v skladu z Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih

Prikaži več

Kadrovski načrt in plan dela 2017

Kadrovski načrt in plan dela 2017 KADROVSKI NAČRT in PLAN DELA za 2017 mag. Tilka Jakob, OŠ Vitanje REDNI ODDELKI ODDELEK 2016/17 ODDELEK 2017/2018 1. razred 1. a 25 1.a 26 2. razred 2. a 18 2.a 25 3. razred 3. a, b 30 3.a 18 4. razred

Prikaži več

SSIS-GIC

SSIS-GIC Spoštovani vinogradniki, pred nami je 47. Praznik refoška in slovenske Istre. Tudi z letošnjim našim skupnim praznikom želimo, da je bolj prepoznaven in privlačen za obiskovalce iz vse Slovenije kot tudi

Prikaži več

Microsoft Word _KOŀARKA_Oŀ_mlajši

Microsoft Word _KOÅ€ARKA_OÅ€_mlajÅ¡i Košarka za učence in učenke, letnik 2005 in mlajši Datum in kraj tekmovanja Šolska tekmovanja: od oktobra 2017 do maja 2018. Občinska tekmovanja: od decembra 2017 do februarja 2018. Področna tekmovanja:

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17

OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17 OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17 NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI 4., 5. in 6. razred V skladu z 20. a členom ZOsn (Uradni list RS, št. 63-2519/2013

Prikaži več

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx ŠPORTNE IGRE ZAPOSLENIH 2017 RAZPIS IN OBRAZEC ZA PRIJAVO Spoštovani, Olimpijski komite Slovenije Združenje športnih zvez v sodelovanju z občinskimi športnimi zvezami organizira Športne igre zaposlenih

Prikaži več

Microsoft Word - pravilnik diploma_1.doc

Microsoft Word - pravilnik diploma_1.doc Na podlagi Statuta Univerze v Ljubljani in 42. člena Pravil o organiziranosti in delovanju Visoke šole za zdravstvo je senat Univerze v Ljubljani Visoke šole za zdravstvo na 38. redni seji dne 16. 10.

Prikaži več

Urbanistično-planerska delavnica Sevnica 2011/12

Urbanistično-planerska delavnica Sevnica 2011/12 Energetska sanacija večstanovanjskih stavb - PRIMERI DOBRIH PRAKS - Roman Perčič, Občina Sevnica En.občina 016 12. oktober 2016 Sevnica v 80. letih Foto: Ljubo Motore Sevnica v 80. letih Foto: Ljubo Motore

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - ReBirth_LIFE delavnica april 2016 Brdo [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - ReBirth_LIFE delavnica april 2016 Brdo [Združljivostni način] O projektu ReBirth LIFE informativni dan, 8.4.2016, Brdo pri Kranju Alenka Mauko Pranjić, Zavod za gradbeništvo Slovenije O projektu LIFE+ projekt Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov

Prikaži več

Microsoft Word - posast201112

Microsoft Word - posast201112 MATHEMA ZAVOD ZA POPULARIZACIJO MATEMATIKE R A Z P I S šolsko leto 2011/12 10. TEKMOVANJE ZA LOGIČNO POŠAST (dopolnjena verzija z dne 24. 8.2011) MATHEMA 1 ZGODOVINA TEKMOVANJA Tekmovanje je do sedaj (9

Prikaži več

Deans Office

Deans Office Dekan izr. prof. dr. Janez Stare Gosarjeva ulica 005 SI-1000 Ljubljana T: +386 1 5805 561 F: +386 1 5805 521 crpo@fu.uni-lj.si www.fu.uni-lj.si Datum: 20. 6. 2016 Številka: 30000-07/2016-1 V skladu z določili

Prikaži več

Poročilo o delu šolske knjižnice za šolsko leto 2018/19 Poročilo o delu šolske knjižnice za šolsko leto 2018/2019 Poročevalsko obdobje je od

Poročilo o delu šolske knjižnice za šolsko leto 2018/19 Poročilo o delu šolske knjižnice za šolsko leto 2018/2019 Poročevalsko obdobje je od Poročilo o delu šolske knjižnice za šolsko leto 2018/2019 Poročevalsko obdobje je od 1. 9. 2018 do 31. 8. 2019, razen kjer je navedeno drugače. Narodna in univerzitetna knjižnica/center za razvoj knjižnic

Prikaži več

Microsoft Word - 021_01_13_Pravilnik_o_zakljucnem delu

Microsoft Word - 021_01_13_Pravilnik_o_zakljucnem delu Na podlagi 64. člena Pravil o organizaciji in delovanju Fakultete za humanistične študije, št. 011-01/13 z dne 27. 6. 2013, je Senat Univerze na Primorskem Fakultete za humanistične študije na svoji 4.

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več