Diapozitiv 1

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Diapozitiv 1"

Transkripcija

1 Pašništvo Klavdija Kancler Jernej Kovačič KGZS Zavod NG

2 EKOSISTEM Ekosistem predstavljajo vsi živi dejavniki oz. vse rastline in živali ter vsi neživi dejavniki nekega zaključenega območja. Najbolj značilno v Sloveniji: Gozdovi Mokrišča Podzemne jame Naravni ekosistem se razvija pod prevladujočim vplivom naravnih dejavnikov okolja. Vpliv človeka v njem je zmeren, sonaraven. Travniki Pašniki Spremenjen ekosistem je ekosistem, v katerem je (pre)močno poudarjeno delovanje človeka, naravno ravnovesje pa neproblematično spremenjeno. Vzdržujemo s košnjo in pašo.

3 BIOTSKA PESTROST TRAVINJA Biotsko pestrost-biodiverziteto ohranjamo z redno rabo in obdelavo travnih površin (košnja in paša). Travišča s pestrejšim rastlinstvom in z več raznolikimi skupinami organizmov so bolj produktivna (vežejo ogljikov dioksid iz zraka) in vežejo več ogljika kot vrstno revnejša travišča ali njiva s poljščinami. Taka travišča nudijo osnovo za pestrost živalskega sveta. Padec števila pašnih prežvekovalcev zaraščanje kmetijskih površin, večja požarna ogroženost, slabša rodovitnost tal, slabša kapaciteta zadrževanja vode v tleh, znižanje podtalnice, erozija (zaradi neurnih vod, ). Vir: Pašništvo

4 NEPRAVILNA RABA TRAVINJA Z nepravilno rabo in obdelavo travinja vplivamo na pridelek in hranilno vrednost pridelane krme s travinja. NEPRAVILNI NAČIN RABE -požiganje -enostranska košnja ali paša (preveliko št. košenj ali samo paša neugodno vplivajo na sestav travne ruše, s pretirano rabo izčrpavamo korenine gospodarsko pomembnih vrst trav in metuljnic) NEPRAVILNI ROKI RABE -prepozna košnja ali paša (za pripravo kakovostne krme je bistvena zgodnja košnja v začetku latenja s čimer zagotovimo, da je v krmi največ beljakovin in drugih hranilnih sestavin) Posledice so nizki in nekakovostni pridelki, kar vpliva na ekonomičnost reje drobnice.

5 PAŠA IN PODNEBNE SPREMEMBE Podnebne spremembe posledica emisij toplogrednih plinov (metan, CO 2, N 2 O). Proizvodna, zdrava, reprodukcijsko sposobna drobnica prispeva k zmanjšanju izpustov. Ovce 1,8% Koze 0,3% Prispevek k skupnemu izpustu Strategije upravljanja kmetij.

6 PRILAGAJANJE PAŠE -Reja in selekcija prilagodljivih pasem, ohranjanje avtohtonih in tradicionalnih pasem (ohranjanje genetske raznovrstnosti). -Ohranjanje planinske paše, ki omogoča pašo v najtoplejših obdobjih poletja. Vir: portal Drobnica -Paša v hladnejših delih dneva (paša ponoči). -Dokrmljevanje na paši, napajanje na paši (ohranjanje naravnih vodnih virov). Vir: Reja ovc in koz, Ženko

7 PRILAGAJANJE PAŠE -Podaljševanje paše v jeseni (z dokrmljevanjem). -Obvladovanje bolezni in zajedavcev (prepoznavanje okužb, zdravljenje, preventiva) Vir: predavanje DŽ Računanje in izdelava krmnih obrokov na podlagi dejanskih potreb (stadij proizvodnje, zdravstveno stanje, ). Vir: Vidrih T. Vir: Vidrih T.

8 Primer dobre prakse-podaljševanje paše Če vremenske razmere v jeseni dopuščajo in je na pašnikih še dovolj paše je priporočljivo pašo podaljšati. Gnojenje opravijo živali. Manjša je poraba mineralnih gnojil za jesensko gnojenje travnikov/pašnikov. Primer načrtovanja prehrane za kmetijo s 100 ovcami za obdobje zime do pomladi 2019 in učinek podaljševanja paše

9 Primer dobre prakse Globalno gledano koncentracije metana v izpustih naraščajo v vseh delih sveta. Na količine metana, ki jih proizvajajo prežvekovalci vplivajo različni dejavniki, vrsta živali, telesna velikost, starost, proizvodnja, prebavljivost in količina zaužite krme, vnos suhe snovi, vnos ogljikovih hidratov in okoljske temperature. V pregledni študiji, opravljeni na Slovaškem v letu 2015 je predstavljeno več za razumevanje izpustov emisij metana iz živinorejske pridelave

10 PREHRANA DROBNICE Gospodarnost reje prehrana ½ vseh stroškov reje Kakovost krme Pravilna ocena potreb živali (stadij proizvodnje) Sposobnost za zauživanje krme Prehranski načrt OSNOVNI OBROK = kakovostna voluminozna krma (paša-trava, seno/silaža, listje grmovja/dreves) DOPOLNILNI OBROK = odvisno od hranilne vrednosti osnovnega obroka (več vrst žit, pesni rezanci,..). Dokrmljevanje na osnovi podatkov, ocen (npr. ocena blata)

11 DOKRMLJEVANJE NA PAŠI Dokrmljevanje živali na paši je potrebno: -spomladi, ko je paša še mlada in moramo živalim zagotoviti postopen prehod na nov obrok, -ob sušah, poplavah, neurjih, ko lahko pride do pomanjkanja paše, -jeseni lahko ob bujni rasti ruše primanjkuje vlaknin in moramo živalim ponuditi seno, da jim zagotovimo dovolj vlaknin za nemoteno prebavo. Krmilniki na pašniku in v hlevu!

12 PAŠA Najcenejša, ugoden vpliv na zdravje, proizvodnjo, reprodukcijsko sposobnost Načrtovana in vzdrževana (obremenitev, čas zasedbe posamezne čredinke, poškodbe travne ruše, zapleveljenost) Dnevno se ovce/koze pasejo 8-10 ur (vremenski in pašni pogoji) Dopolnjevanje krmnih obrokov s paše je težka odločitev, pomagamo si s podatki in ocenami živali (količina in kakovost mleka, prirasti, zdravstveno stanje živali, koncentracija sečnine v mleku, kondicija, konstitucija blata, ) Temno rjave barve, med 50 in 60% vlage

13 SENO, SILAŽA Zgodnja košnja v začetku latenja (vsebnost beljakovin, drugih hranilnih snovi) Kakovostno seno/silaža manj stroškov za dopolnilni zimski obrok Nekakovostno seno/silaža stroški za dopolnilni zimski obrok. Nikoli ne krmimo plesnivega ali starega sena oz. silaže. večji delež ostankov (posebej pri kozah), večji Za drobnico primerna kakovostna travna silaža in koruzna silaža iz storžev. Vremenske razmere in kakovost postopka priprave silaže vplivata na vsebnost hranilnih snovi v silaži. Zaloge sena/silaže za 6 mesecev; Seno 360kg/ovco, kozo/leto Travna silaža 540kg/ovco, kozo/leto Vir: sini-v-mleku-0

14 VODA NA PAŠNIKU Paša 80 do 85% vode zagotoviti napajanje drobnice na pašniku in v hlevu. Pomanjkanje vode pri drobnici zmanjša učinkovitost reje (prebava se upočasni, živali imajo občutek sitosti in se prenehajo pasti, posledica je padec proizvodnje) Potrebe po vodi na pašniku (odvisne od faze proizvodnje, kakovosti paše, vremenskih vplivov): - Odrasle živali 4-10 l vode/dan - Jagnjeta, kozliči 2l vode/dan - Ob dobri paši 2-6l vode/dan - Ob slabi paši 4-12l vode/dan

15 Možni načini preskrbe z vodo na paši Napajanje s priključkom na vodovodno omrežje Vodni izvir - studenec in korito Kali močila lokve Zbiralni bazeni snežnice oz. deževnice s koriti Vkopan zbiralnik ob manjšem izviru s koritom Jezera Črpalke z zbiralnikom in naprej korito Jutranja rosa Dovažanje s cisternami Sistem oskrbe z vodo na pašniku mora biti predvsem prožen, prilagodljiv in premestljiv. Nobeden vir pitne vode za živali ne sme biti onesnažen (FFS, mineralna gnojila, )

16 Možni načini preskrbe z vodo na paši Vir fotografij: ppt predstavitev UREDITEV PRESKRBE Z VODO NA PAŠI

17 VELIKOST KORIT ZA NAPAJANJE Korito dovolj veliko - istočasno pitje! Lesena, plastična, betonska, kovinska! Premajhno korito - najprej pijejo starejše, mlajše čakajo v spoštljivi oddaljenosti, da pridejo na vrsto. Preden se uspe mlajšim živalim napojiti in odžejati se čreda kot cela skupina vrne nazaj na pašo. Okrog korita naj bo utrjeno zemljišče s peskom, sicer je potrebno korita prestavljati. Važno!!! Korita za napajanje naj bodo na drugem koncu kot korita z minerali in soljo!

18 NAPAKE PRI OSKRBI Z VODO Premajhni napajalniki s slabim pretokom Premajhna napajalna korita Premalo napajališč Previsoka korita za jagnjeta/kozliče Razmočena, blatna tla okrog napajališč, umazana voda za napajanje, onesnažena z blatom, urinom, drugimi gnilobnimi snovmi. Napajalniki na pašniku ne omogočajo zadostno pitje vode vsem živalim. Velikokrat še vedno neustrezna oskrba z vodo (predvsem poleti pri visokih temperaturah) in mineralno vitaminskimi dodatki!!!!!

19 Napajanje tudi pozimi ovc na pašniku ne bo zeblo, kadar bodo imele poln vamp. Voda v koritu ne sme zmrzniti. Foto: Boris Grabrijan Napajanje je lažje ko je zunaj sneg saj živali dajo prednost snegu pred vodo iz napajalnega korita!

20 POTREBE PO SOLI NA PAŠI Za vsak mesec paše za odraslo ovco 0,5 kg soli, za kozo molznico 0,75 kg soli Živali iz paše dobijo 10 % dnevne količine. Potrebe po natriju: Jagnjeta dnevno 0,3 0,6 g Doječe ovce dnevno 0,9 g Vitaminsko mineralna mešanica dostopna jagnjetom/kozličem-višina solnice! Solnice postavljene stran od mest za napajanje (nasprotna stran pašnika). Vedno na voljo!

21 MINERALNE MEŠANICE V mineralnih mešanicah za drobnico ni dodanega bakra strupen za drobnico. Dnevne potrebe: Odrasle ovce in koze g/dan Visoko breje in doječe g/dan Odrasli samci Jagnjeta/kozliči g /dan 10 g/ dan Vir: Tone Vidrih Vir:

22 ZAŠČITA DROBNICE NA PAŠNIKU Ekstremni vremenski pogoji kot posledica okoljskih podnebnih sprememb: - visoke poletne temperature - hitro menjavanje sušnih in deževnih obdobij - neurja z udari strel - poplave Posledice so stres, zmanjšana proizvodnja, povečana dovzetnost za bolezni in zajedavce, pogini. Naloga rejca je, da živalim omogoči dobro počutje tudi v kriznih obdobjih paše.

23 VISOKE POLETNE TEMPERATURE Drobnica se pase manj časa, znižajo se prirasti, mlečnost in plodnost. Živali postanejo nemirne in jih je težje obvladovati. Pri bolj občutljivih živalih se lahko pojavijo znaki vročinskega stresa, lahko pogine. Vir:

24 VISOKE POLETNE TEMPERATURE Z nekaterimi ukrepi lahko omilimo negativne učinke visokih temperatur na pašno drobnico: -ovce strižemo dovolj zgodaj spomladi, -na pašniku postavimo senčnice oz. zagotovimo senco pod drevesi, grmovjem, -zagotovimo svežo vodo za napajanje, -omogočimo pašo v delih dneva, ki niso prevroči Foto: Tomaž Volčič

25 SUŠE IN DEŽEVNA OBDOBJA Količina in kakovost paše se zmanjša, pojavi se problem oskrbe s pitno vodo, vročinskim stresom, pojavom zajedavcev in veliko nevarnostjo požarov in plazov. Ukrepi za omilitev posledic: -dosejavanje pašnikov in travnikov z vrstami trav, ki so odpornejše na suše in poplave, -dokrmljevanje živali s kakovostno mrvo, -zagotavljanje dodatnih virov pitne vode, -hitro ukrepanje za omejitev razširitve požara. Vir: Vir:

26 NEURJA Z UDARI STREL Povzročijo uničenje objektov in nezadostno obnovo pašnih površin. Živali so manj proizvodne, bolezni, zajedavci. Krme iz poplavljenih travnikov je manj in je slabe kakovosti. Neposredni udari strele. Evakuacijski načrt za ljudi in živali, premestitev živali na drugo kmetijo ter možnost dokrmljevanja na drugi lokaciji. Strela je na Kobariškem zadela čredo ovac in pobila živali. Vir:

27 SISTEMI PAŠE Obročna paša (pridelamo eno tretjino zimsko krme) Pašno kosna raba (pridelamo vso zimska krmo) Paša v hribovitem svetu (ne pridelamo zimske krme) Intenzivna paša povprek (pridelamo polovico zimske krme) Vir: Planinska paša je paša na predplaninah, planinah ali visokogorskih planinah.

28 OBROČNA PAŠA V vsaki čredinki z začasno elektroograjo odmerimo toliko paše, kolikor je trop potrebuje za dnevni obrok Vir: PP DŽ drobnica 2017 Vir: Portal Drobnica

29 PAŠNO KOSNA RABA Preveliko št. košenj ali samo paša neugodno vpliva na sestav travne ruše, s pretirano rabo izčrpavamo korenine gospodarsko pomembnih vrst trav in metuljnic - košnja in paša se dopolnjujeta! Boljše razraščanje ruše po vsaki rabi, ker si koreninski sistem nabere več rezervnih hranilnih snovi, manjše zapleveljenje travne ruše, največji pridelki in dobra sestava travne ruše. Vir: PP DŽ drobnica 2017

30 PAŠA V HRIBOVITEM SVETU Prednost imajo lažje živali (drobnica, plemenske telice) Pašnik razdeljen na 5-7ograd. Delitev pašnika na več ograd ni potrebna in tudi ni gospodarna, dokler ne povečamo njegove pridelovalne zmogljivosti z izboljšanjem botanične sestave ruše. Le z nadzorovano pašo v ogradah je mogoče postopoma izboljševati obstoječo rušo.

31 PAŠA POVPREK Pašna sezona je razdeljena na tri dele, pašnik na dva dela. Obtežba je prilagojena hitrosti rasti ruše v treh obdobjih: -spomladi 8 GVŽ/ha (55 ovc/ha) -poleti 5,3 GVŽ/ha (35 ovc/ha) -jeseni 3,2 GVŽ/ha (20 ovc/ha)

32 PLANINSKA PAŠA Tradicionalen način izrabe pašnikov v gorskem in hribovitem svetu. Za pašo v planinah so najbolj primerne bolj odporne, avtohtone in tradicionalne pasme ovc in koz, jezersko-solčavska in bovška ovca ter drežniška pasma koz. Prispevek kmetijsko-okoljskih-podnebnih plačil (KOPOP). V okviru operacije Planinska paša se izvajata dve zahtevi: paša po čredinkah na planini (KRA_CRED) -najmanj 2 čredinki, ograjeni ali z naravnimi omejitvami planinska paša s pastirjem (KRA_PAST) -obvezna prisotnost enega pastirja do 50 GVŽ -za vsakih naslednjih 50 GVŽ še en pastir Vir. Portal drobnica

33 PLANINSKA PAŠA Skupne zahteve za oba ukrepa: -paša vsaj 80 dni -obtežba 0,5 do 1,5 GVŽ/ha Uporaba FFS, ki so dovoljena v ekološki pridelavi! Vir. Portal drobnica

34 SKUPNA PAŠA Številne prednosti, koristne za živali, okolje, kmetijsko gospodarstvo. Ukrep za počasnejši razvoj zajedavcev. Različne vrste živali istočasno v ogradi ali ne. Ločeno, v vsaki ogradi samo ena vrsta, in ko eno vrsto premestimo v naslednjo ogrado, ji sledi naslednja vrsta živali, ki je vključena v skupno pašo.

35 SKUPNA PAŠA Ovce in osli zelo primerno Vir: Koze in konji zelo primerno Vir:

36 SKUPNA PAŠA Ovce in govedo zelo primerno Vir: Ovce in koze zelo primerno Ovce in konji manj primerno? Vir:

37 SOBIVANJE Z ZVERMI Rjavi medved, volk, ris zavarovane vrste. Največ škod na neustrezno zaščitenih, odmaknjenih pašnikih. Preprečevanje napadov, varovanje. Odškodnine v primeru napada, sofinanciranje dodatnih varovalnih ukrepov v okviru ukrepa KOPOP (PRP ): -zapisnik oglednika Zavoda za gozdove!! Vir:

38 SOBIVANJE Z ZVERMI KRA_OGRM, varovanje z visokimi varovalnimi elektro mrežami (psihična in fizična ovira) Obod iz več elektro mrež, pašni aparat (električna napetost!!!) Višina mreže vsaj 160 cm (170 cm) Kljub visokim mrežam (tudi 180 cm) se napadi dogajajo! Vir:

39 SOBIVANJE Z ZVERMI KRA_VARPA, varovanje ob prisotnosti pastirja. Ključno je zapiranje živali preko noči, prisotnost pastirja preko celega dneva. Pastir skrbi tudi za pse v čredi. Vir:

40 SOBIVANJE Z ZVERMI KRA_VARPP, Varovanje s pastirskimi psi.

41 LITERATURA Berce, T., Černe, R., Reja domačih živali in sobivanje z zvermi Varovanje drobnice pred velikimi zvermi, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, 2016 Cvirn, M., Kermauner, A. 2015,.Sestavljanje obrokov za ovce in koze Gradivo za usposabljanje upravičencev vključenih v DŽ govedo v letu Klinar, T., Ureditev preskrbe z vodo na paši, ppt predstavitev, 2017 Merzel, V., Preventiva in zdravstveno varstvo drobnice, DŽ drobnica 2017 Sever, S., Flisar Novak, Z., Kmetovanje in podnebne spremembe Vidrih, M., Pašna reja drobnice, predavanja. BF, Katedra za FKtPPT, Oddelek za agronomijo Vidrih, T., Sol na pašniku Vidrih, M., S pašo do več organske snovi v tleh, Naše travinje, št. 9, maj 2015, stran Verbič, J., Prispevek ukrepa KOPOP k blaženju podnebnih sprememb, april Vidrih, T., Napajanje na pašniku, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo, Ljubljana. Ženko, M Reja ovc in koz. Založba Kmečki glas. 136 str.

42 HVALA ZA POZORNOST!

Pasa_konj

Pasa_konj Nadzorovana paša konj mag. Matej Vidrih Katedra za pridelovanje krme in pašništvo, Oddelek za agronomijo Kratka predstavitev: 1. Ureditev zemljišča za nadzorovano pašo konj 2. Značilnosti paše konj 3.

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Spletno orodje \(KOKRA\) za ra\350unanje obrokov za krave molznice [Samo za branje] [Zdru\236ljivostni na\350in])

(Microsoft PowerPoint - Spletno orodje \(KOKRA\) za ra\350unanje obrokov za krave molznice [Samo za branje] [Zdru\236ljivostni na\350in]) Spletno orodje (KOKRA) za računanje obrokov za krave molznice Drago BABNIK, Jože VERBIČ, Tomaž ŽNIDARŠIČ, Janez JERETINA, Janez JENKO, Tomaž PERPAR, Boris IVANOVIČ Interaktivni spletni program za načrtovanje

Prikaži več

Predstavitev projekta

Predstavitev projekta Emisije toplogrednih plinov v kmetijstvu Emisije TGP v govedoreji Jože Verbič, Janez Jeretina, Tomaž Perpar Kmetijski inštitut Slovenije CRP V4-1816 Zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov in amonijaka

Prikaži več

Primer dobre prakse Milan Kalčič Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje

Primer dobre prakse   Milan Kalčič  Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje Primer dobre prakse Milan Kalčič Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje Vir: arhiv DRDZP Foto: Klavdija Kancler Društvo rejcev drobnice Zgornjega Posočja (DRDZP) ustanovljeno 1998. Namen: Združevanje

Prikaži več

Priloga II-Izhodišča-EKO

Priloga II-Izhodišča-EKO Hacquetova ulica 17, SI-1000 Ljubljana Slovenija/Slovenia T +386 (0)1 280 52 62 F +386 (0)1 280 52 55 E info@kis.si www.kis.si Izhodišča izdelave modelnih izračunov za določitev višine plačil za ukrep

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP DOBROBIT ŽIVALI IZ PRP 2014-2020 NA PODROČJU DROBNICE ZA LETO 2018 Izpolnjevanje zahtev in pogojev pri izvajanju Ukrepa DŽ-DROBNICA Mag. Marjeta Ženko KGZS KGZ CE Splošni

Prikaži več

Poročilo projekta št. C4.1, Vol. 2, Zvezek 8 Podnebno ogledalo 2019 Ukrep v središču Emisije v govedoreji Končno poročilo LIFE ClimatePath2050 (LIFE16

Poročilo projekta št. C4.1, Vol. 2, Zvezek 8 Podnebno ogledalo 2019 Ukrep v središču Emisije v govedoreji Končno poročilo LIFE ClimatePath2050 (LIFE16 Poročilo projekta št. C4.1, Vol. 2, Zvezek 8 Podnebno ogledalo 2019 Ukrep v središču Emisije v govedoreji Končno poročilo LIFE ClimatePath2050 (LIFE16 GIC/SI/000043) Poročilo Ukrep v središču Emisije v

Prikaži več

1

1 UČINKI PRESTRUKTURIRANJA SREDNJE VELIKE KMETIJE Tea Krajec tea.krajec@gmail.com POVZETEK V članku je predstavljen učinek prestrukturiranja srednje velike kmetije. Da se prestrukturiranje lahko predstavi,

Prikaži več

Porocilo I-1-2-5

Porocilo I-1-2-5 PROGRAM DELA INŠTITUTA ZA VODE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2007 Poročilo o delu za leto 2007 PROGRAMSKI SKLOP: NAČRT UPRAVLJANJA VODA NA VODNEM OBMOČJU DONAVE IN VODNEM OBMOČJU JADRANSKEGA MORJA PROJEKT:

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP DOBROBIT ŽIVALI IZ PRP 2014-2020 NA PODROČJU GOVEDOREJE ZA LETO 2017 Izpolnjevanje zahtev in pogojev pri izvajanju Ukrepa DŽ-govedo Alberta Zorko KGZS, Anja Mežan KGZS KGZ-NM

Prikaži več

Microsoft Word - ZAKLJUČNO POROČILO-OBRAZEC HRANA_ _MS.docx

Microsoft Word - ZAKLJUČNO POROČILO-OBRAZEC HRANA_ _MS.docx ZAKLJUČNO POROČILO O REZULTATIH OPRAVLJENEGA RAZISKOVALNEGA DELA NA PROJEKTU V OKVIRU CILJNEGA RAZISKOVALNEGA PROGRAMA (CRP)»ZAGOTOVIMO.SI HRANO ZA JUTRI«2011 2020«I. Predstavitev osnovnih podatkov raziskovalnega

Prikaži več

Avstrija ekskurzija

Avstrija ekskurzija Šmihelska cesta 14, 8000 Novo mesto tel.: (07) 373-05-70, fax: (07) 373-05-90 E-pošta: kss.oddelek-nm@gov.si www.kmetijskizavod-nm.si Datum: 16.1. 2013 Poročilo o strokovni ekskurziji v Avstrijo V decembru

Prikaži več

ENV _factsheet_bio_SL.indd

ENV _factsheet_bio_SL.indd NARAVA IN BIOTSKA RAZNOVRSTNOST Kaj to pomeni za vas? Biotska raznovrstnost pomeni raznolikost življenja na našem planetu. Je temelj naše blaginje in gospodarstva. Pri preskrbi s hrano in vodo, pa tudi

Prikaži več

Microsoft Word - mlecnost_koze_2018_final.doc

Microsoft Word - mlecnost_koze_2018_final.doc Oddelek za zootehniko Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana Slovenija telefon: 01 320 38 47 fax: 01 724 10 05 www.bf.uni-lj.si Druga priznana organizacija pri reji drobnice MLEČNOST KOZ V KONTROLIRANIH TROPIH

Prikaži več

Microsoft Word - KME-PMG_2005.doc

Microsoft Word - KME-PMG_2005.doc KME-PMG 1 1 5 3 2 4 Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95 in 9/01) Letni program statističnih raziskovanj (Uradni list RS, št. 99/05) Posredovanje podatkov je za pravne osebe obvezno. VPRAŠALNIK

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev »ŠTUDIJA O IZVEDLJIVOSTI PROJEKTA PRIDELAVE IN PREDELAVE SLADKORNE PESE«Državni svet. 14.11. 2013 Prof. dr. Črtomir Rozman Svetovna proizvodnja sladkorja 123 držav: 80% sladk. Trs, 20 % sladk. Pesa 43

Prikaži več

Microsoft Word - KME-PMG 07.doc

Microsoft Word - KME-PMG 07.doc KME-PMG 1 1 5 3 2 4 Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95 in 9/01) Letni program statističnih raziskovanj (Uradni list RS, št. 117/07) Posredovanje podatkov je za pravne osebe obvezno.

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Ukrepi kmetijske politike v naslednjem programskem obdobju Mednarodni strokovni posvet»lombergarjevi dnevi«mag. Marjeta Bizjak REFORMA SKP po 2020 EN STRATEŠKI NAČRT ukrepov SKP za državo: neposredna plačila,

Prikaži več

NOVALIS

NOVALIS ŠVICARSKE HIBRIDNE IN SORTNE TM, TDM IN DTM Slovenski trg oskrbujemo z: KWS hibridi semenske koruze, prezimno oljno ogrščico, krmni sirek, sončnicami OH Semenskimi TM, TDM in DTM Predstavitev podjetja

Prikaži več

Številka:

Številka: apple REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana T: 01 478 9000 F: 01 478 9021 E: gp.mkgp@gov.si www.mkgp.gov.si Številka: 007-188/2015/17 Ljubljana,

Prikaži več

Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12 in 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije

Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12 in 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12 in 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije U R E D B O o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja

Prikaži več

Varstvo naravne dediščine

Varstvo naravne dediščine www.mmko.gov.si, e-pošta: gp.mko@gov.si Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana t: 01 478 7475, f: 01 478 7425 Avber, 12. 9. 2013 Problemi ter predlogi rešitev pojavljanja škod ter izplačevanja odškodnin dr.

Prikaži več

Pasma:

Pasma: Biotehniška fakulteta Oddelek za zootehniko Groblje 3 SI-1230 DOMŽALE Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Dunajska 22 SI-1000 LJUBLJANA Rodica, 30.1.2019 Spremljanje izvajanja potrjenega rejskega

Prikaži več

NAVODILA IN UKREPI VARSTVA PRED POŽAROM Občina je ob razglašeni veliki ali zelo veliki požarni ogroženosti na svojem območju dolžna organizirati opazo

NAVODILA IN UKREPI VARSTVA PRED POŽAROM Občina je ob razglašeni veliki ali zelo veliki požarni ogroženosti na svojem območju dolžna organizirati opazo Občina je ob razglašeni veliki ali zelo veliki požarni ogroženosti na svojem območju dolžna organizirati opazovanje in obveščanje o nevarnosti požarov, ter izvajati druge ukrepe za varstvo pred požarom

Prikaži več

Uradni list RS - 031/2019, Uredbeni del

Uradni list RS - 031/2019, Uredbeni del Digitally signed by Matjaz Peterka DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1236795114014, cn=matjaz Peterka Reason: Direktor Uradnega lista Republike Slovenije

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Jože TURK ANALIZA NAČINOV REJE KRAV DOJILJ DIPLOMSKO DELO Visokošolski strokovni študij - 1. stopnja Ljubljana, 2018 UNIVERZA V LJUBLJANI

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Challenges in agriculture prof. dr. Luka Juvančič (University of Ljubljana) LIFE International networking conference 9 th May 2018, Brdo pri Kranju Mednarodna LIFE konferenca za mreženje: LIFE kmetovanje

Prikaži več

KME-DEC SEZNAM VPRAŠANJ IN NAVODILA, KI VAM BODO V POMOČ PRI TELEFONSKEM ANKETIRANJU ZA LETNO STATISTIČNO RAZISKOVANJE ŽIVINOREJE IN POSEJANIH POVRŠIN

KME-DEC SEZNAM VPRAŠANJ IN NAVODILA, KI VAM BODO V POMOČ PRI TELEFONSKEM ANKETIRANJU ZA LETNO STATISTIČNO RAZISKOVANJE ŽIVINOREJE IN POSEJANIH POVRŠIN KME-DEC SEZNAM VPRAŠANJ IN NAVODILA, KI VAM BODO V POMOČ PRI TELEFONSKEM ANKETIRANJU ZA LETNO STATISTIČNO RAZISKOVANJE ŽIVINOREJE IN POSEJANIH POVRŠIN V JESENSKI SETVI, DECEMBER 2013 Namen statističnega

Prikaži več

Številka:

Številka: apple REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana T: 01 478 90 00 F: 01 478 90 21 E: gp.mkgp@gov.si www.mkgp.gov.si Številka: 007-16/2016 Ljubljana,

Prikaži več

Funkcionalni hlevi: vzreja in pitanje

Funkcionalni hlevi:      vzreja in pitanje Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta Oddelek za zootehniko Funkcionalni hlevi: vzreja in pitanje Milena Kovač Projekt financirata MKO in ARRS Uspešnost vzreje in pitanja Povečanje prireje Boljši

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Pridelava in poraba žita v Sloveniji, Svetu in EU Marjeta Bizjak Direktorat za kmetijstvo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ljubljana, 25. 11. 2015 Vsebina Splošni podatki o kmetijstvu

Prikaži več

Priloga 3 Uradni list Republike Slovenije Št. 5 / / Stran 749 Poročilo o ocenjeni uspešnosti dela osebe pod mentorskim nadzorom Priloga 3 I

Priloga 3 Uradni list Republike Slovenije Št. 5 / / Stran 749 Poročilo o ocenjeni uspešnosti dela osebe pod mentorskim nadzorom Priloga 3 I Priloga 3 Uradni list Republike Slovenije Št. 5 / 3. 2. 2017 / Stran 749 Poročilo o ocenjeni uspešnosti dela osebe pod mentorskim nadzorom Priloga 3 Ime in priimek kandidata: Datum rojstva kandidata: Vrsta

Prikaži več

Milan Repič Učinki sprememb gnojenja z dušičnimi gnojili pri pridelavi-LD [Združljivostni način]

Milan Repič Učinki sprememb gnojenja z dušičnimi gnojili pri pridelavi-LD [Združljivostni način] Učinki sprememb gnojenja z dušičnimi gnojili pri pridelavi poljščin v praksi Milan Repič, ŽIPO Lenart Drago Majcen, Karsia Dutovlje d.o.o Draga Zadravec KGZS-Zavod Maribor Razlogi za spremembe Strokovno

Prikaži več

USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP EKOLOŠKO KMETOVANJE (EK) IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE V LETU 2016 OSNOVNO USPO

USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP EKOLOŠKO KMETOVANJE (EK) IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE V LETU 2016 OSNOVNO USPO USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP EKOLOŠKO KMETOVANJE (EK) IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE 2014-2020 V LETU 2016 OSNOVNO USPOSABLJANJE 1. Izpolnjevanje zahtev pri izvajanju ukrepa

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Toplotni pasovi in podnebni tipi Toplotni pasovi: so območja, ki se v obliki pasov raztezajo okrog zemeljske oble. Ločimo: Tropski pas Subtropski pas Zmerno topli pas Subpolarni pas Polarni pas Znotraj

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Ana STARIHA KMETIJSTVO V BELI KRAJINI LETA 2020 DIPLOMSKI PROJEKT Univerzitetni študij - 1. stopnja Ljubljana, 2012 UNIVERZA V LJUBLJANI

Prikaži več

Microsoft Word - AGRA_2017_zaključno porocilo_ avtohtone_pasme.docx

Microsoft Word - AGRA_2017_zaključno porocilo_ avtohtone_pasme.docx Ozaveščanje javnosti o slovenskih avtohtonih pasmah domačih živali in njihovi uporabni vrednosti prispeva k njihovemu ohranjanju Na 55. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni AGRA 2017,

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 01Session_D.Krajcic

Microsoft PowerPoint - 01Session_D.Krajcic VARSTVO OKOLJA IN NARAVE V LUČI KMETIJSKE RABE PROSTORA V SLOVENIJI doc. dr. Darij Krajčič Mateja Žvikart, univ. dipl. biol. KDO SMO? MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR zakonodajni del AGENCIJA RS ZA OKOLJE

Prikaži več

14 VPLIV SUŠE 1992 NA PRIDELEK KMETIJSKIH RASTLIN (KORUZA) Iztok Matajc* UDK Pričujoče delo obravnava vpliv kmetijske suše na pridelek koruze

14 VPLIV SUŠE 1992 NA PRIDELEK KMETIJSKIH RASTLIN (KORUZA) Iztok Matajc* UDK Pričujoče delo obravnava vpliv kmetijske suše na pridelek koruze 14 VPLIV SUŠE 1992 NA PRIDELEK KMETIJSKIH RASTLIN (KORUZA) Iztok Matajc* UDK 62.112 Pričujoče delo obravnava vpliv kmetijske suše na pridelek koruze v dveh severovzhodnih predelih Slovenije leta 1992.

Prikaži več

Travinje1_06.indd

Travinje1_06.indd NAŠE REVIJA DRUŠTVA ZA GOSPODARJENJE NA TRAVINJU SLOVENIJE Letnik 2 Številka 1 November 2006 TRAVINJE avtorji prispevkov Doc. dr. Jure ČOP, Biotehniška fakulteta UL, Oddelek za agronomijo, Ljubljana Janko

Prikaži več

Anton Kukenberger, Gorenje Ponikve 20, 8210 Trebnje, je prejemnik finančnih sredstev iz naslova Podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodars

Anton Kukenberger, Gorenje Ponikve 20, 8210 Trebnje, je prejemnik finančnih sredstev iz naslova Podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodars Anton Kukenberger, Gorenje Ponikve 20, 8210 Trebnje, je prejemnik finančnih sredstev iz naslova Podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2016 iz Programa razvoja podeželja Republike

Prikaži več

Številka:

Številka: OSNUTEK 5. 11. 2015 Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12 in 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije U R E D B O o ukrepu Dobrobit

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 USPOSABLJANJA ZA POTREBE IZVAJANJA UKREPA EKOLOŠKO KMETOVANJE IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE 2014 2020, ZA LETO 2016 Vsebina nadaljevalnega usposabljanja 1. Izpolnjevanje

Prikaži več

LASTNIKI GOZDOV IN NACIONALNI GOZDNI PROGRAM

LASTNIKI GOZDOV IN NACIONALNI GOZDNI PROGRAM LASTNIKI GOZDOV IN NACIONALNI GOZDNI PROGRAM Jože Prah, prah.joze@volja.net 041 657 560 Glavne smeri razvoja generirajo Turizem Gozd, les in voda Hrana Nacionalni gozdni program je osnovni strateški dokument

Prikaži več

Zasnova diplomske naloge

Zasnova diplomske naloge UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Blaž ŠTRANCAR ANALIZA KMETOVANJA IN TRŽENJA NA EKOLOŠKI KMETIJI DIPLOMSKO DELO Univerzitetni študij Ljubljana, 2010 UNIVERZA V LJUBLJANI

Prikaži več

Kondicija in prehrana plemenskih svinj Darja PREVALNIK 1, Peter PRIBOŽIČ 1, Janja URANKAR 2, Špela MALOVRH 2 Uvod Prašičereja kljub večletnemu upadanj

Kondicija in prehrana plemenskih svinj Darja PREVALNIK 1, Peter PRIBOŽIČ 1, Janja URANKAR 2, Špela MALOVRH 2 Uvod Prašičereja kljub večletnemu upadanj Kondicija in prehrana plemenskih svinj Darja PREVALNIK 1, Peter PRIBOŽIČ 1, Janja URANKAR 2, Špela MALOVRH 2 Uvod Prašičereja kljub večletnemu upadanju proizvodnje še vedno predstavlja drugo najpomembnejšo

Prikaži več

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! je v zadnjih letih pridobil številne izkušnje in znanja za podporo privlačnejšemu vzgojnoizobraževalnemu

Prikaži več

Microsoft Word - AGRA_2018_zaključno porocilo_ avtohtone_pasme.docx

Microsoft Word - AGRA_2018_zaključno porocilo_ avtohtone_pasme.docx Ozaveščanje javnosti o slovenskih avtohtonih pasmah domačih živali in njihovi uporabi ter izdelkih prispeva k trajnejšemu ohranjanju pasem Na 56. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni

Prikaži več

Microsoft Word - javni razpis kmetijstvo 2010.doc

Microsoft Word - javni razpis kmetijstvo 2010.doc Občina Ilirska Bistrica, Bazoviška cesta 14, 6250 Ilirska Bistrica na podlagi Odloka o proračunu Občine Ilirska Bistrica za leto 2010 (Ur. list RS, št. 1/2009, z dne 09.01.2009), Zakona o kmetijstvu (Ur.

Prikaži več

PODNEBNE SPREMEMBE Kako vplivajo na Alpe in kaj lahko storimo?

PODNEBNE SPREMEMBE Kako vplivajo na Alpe in kaj lahko storimo? PODNEBNE SPREMEMBE Kako vplivajo na Alpe in kaj lahko storimo? Alpe so izpostavljene podnebnim spremembam V Alpah živi približno 14 milijonov ljudi, 30.000 živalskih in 13.000 rastlinskih vrst. V Alpah

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev SKLOP 1: EKONOMIKA KMETIJSKEGA GOSPODARSTVA Upravljanje kmetijskih gospodarstev Tomaž Cör, KGZS Zavod KR Vsem značilnostim kmetijstva mora biti prilagojeno tudi upravljanje kmetij. Ker gre pri tem za gospodarsko

Prikaži več

Stran / Št. 97 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA 1: PRAVILA O NAVZKRIŽNI SKLADNOSTI Izrazi, uporabljeni v prilogi: PZR pred

Stran / Št. 97 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA 1: PRAVILA O NAVZKRIŽNI SKLADNOSTI Izrazi, uporabljeni v prilogi: PZR pred Stran 2084 / Št. 97 /. 2. 205 Uradni list Republike Slovenije PRILOGA : PRAVILA O NAVZKRIŽNI SKLADNOSTI Izrazi, uporabljeni v prilogi: PZR predpisane zahteve ravnanja DKOS dobro kmetijsko in okoljsko stanje

Prikaži več

POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS Meso drobnice priložnost in izziv 1

POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS Meso drobnice priložnost in izziv 1 POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS 1 Dokument Povezovanje rejcev drobnice na območju LAS je nastal v okviru LEADER projekta Ugotovitev stanja rejcev drobnice

Prikaži več

G01

G01 visoka življenjska proizvodnja visoka vitalnost boljša plodnost mineralne krmne mešanice za uspešno prirejo mleka S specialnimi priporočili za različne sisteme krmljenja Stanje Vaše živine v dobrih rokah

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 »ŠTUDIJA O IZVEDLJIVOSTI PROJEKTA PRIDELAVE IN PREDELAVE SLADKORNE PESE«dr. Črtomir Rozman, dr. Karmen Pažek, dr. Janez Petek Namen pričujoče študije je: Deskriptivna analiza trga s sladkorjem in implikacije

Prikaži več

Prilagajanje kmetijstva na podnebne spremembe – pomoč AGROMETEOROLOGIJE pri izboljšanju upravljanja z vodo

Prilagajanje kmetijstva na podnebne  spremembe – pomoč AGROMETEOROLOGIJE pri  izboljšanju upravljanja z vodo MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE REPUBLIKA SLOVENIJA Vojkova 1b, 1000 Ljubljana p.p. 2608, tel.: +386(0)1 478 40 00 fax.: +386(0)1 478 40 52 Prilagajanje kmetijstva

Prikaži več

Microsoft Word - agrobilten_ doc

Microsoft Word - agrobilten_ doc Dekadni bilten vodnobilančnega stanja v Sloveniji 1. april 3. april 9 OBVESTILO Ob prehodu v drugo polovico aprila so se tla že zelo izsušila. A visoke temperature zraka so popustile in po večini Slovenije

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 6828 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o spremembi Uredbe (ES) št. 889/2008 o dolo

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 6828 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o spremembi Uredbe (ES) št. 889/2008 o dolo EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 22.10.2018 C(2018) 6828 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne 22.10.2018 o spremembi Uredbe (ES) št. 889/2008 o določitvi podrobnih pravil za izvajanje Uredbe Sveta (ES)

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Sašo KOSTRIC POSTAVITEV ARK KMETIJ V SLOVENIJI MAGISTRSKO DELO Magistrski študij 2. s

UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Sašo KOSTRIC POSTAVITEV ARK KMETIJ V SLOVENIJI MAGISTRSKO DELO Magistrski študij 2. s UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Sašo KOSTRIC POSTAVITEV ARK KMETIJ V SLOVENIJI MAGISTRSKO DELO Magistrski študij 2. stopnja Ljubljana, 2015 UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA

Prikaži več

Stran 9628 / Št. 64 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA: OBRAZCI ZA SPOROČANJE V EVIDENCO ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV, ZDRUŽENJ ORGANI

Stran 9628 / Št. 64 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA: OBRAZCI ZA SPOROČANJE V EVIDENCO ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV, ZDRUŽENJ ORGANI Stran 9628 / Št. 64 / 28. 9. 2018 PRILOGA: OBRAZCI ZA SPOROČANJE V EVIDENCO ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV, ZDRUŽENJ ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV IN SKUPIN PROIZVAJALCEV ZA SKUPNO TRŽENJE I. ORGANIZACIJA PROIZVAJALCEV

Prikaži več

Microsoft Word - Diplomska naloga - urejena.doc

Microsoft Word - Diplomska naloga - urejena.doc UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Gašper ŠEGA PREZIMOVANJE PLEMENSKIH TELIC NA PAŠNIKU V GOTENICI DIPLOMSKO DELO Visokošolski strokovni študij Ljubljana, 2008 UNIVERZA V

Prikaži več

Zdrav način življenja

Zdrav način življenja o o o o Zdrav način življenja vodi k boljšemu počutju in ohranjanju dobrega zdravja, Biti zdrav ni le naša pravica, temveč tudi dolžnost, Človeški organizem za nemoteno delovanje potrebuje ravnovesje,

Prikaži več

USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP EKOLOŠKO KMETOVANJE (EK) IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE V LETU 2018 OSNOVNO USPO

USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP EKOLOŠKO KMETOVANJE (EK) IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE V LETU 2018 OSNOVNO USPO USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP EKOLOŠKO KMETOVANJE (EK) IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE 2014-2020 V LETU 2018 OSNOVNO USPOSABLJANJE Avtorji: Marinka Korošec, Tamara Korošec,

Prikaži več

Uradni list RS - 27/2000, Uradne objave

Uradni list RS - 27/2000, Uradne objave Uradni list Republike Slovenije Internet: http://www.uradni-list.si e-pošta: info@uradni-list.si Št. 27 Ljubljana, torek 28. 3. 2000 Cena 1400 SIT ISSN 1318-0576 Leto X PREDSEDNIK REPUBLIKE 1247. Ukaz

Prikaži več

Microsoft Word - MG-8 popis kmetijstva.doc

Microsoft Word - MG-8 popis kmetijstva.doc METODOLOŠKO GRADIVO ISBN 961-239-107-6 POPIS KMETIJSTVA 2010 NAVODILA ZA POPISOVALCE IN INŠTRUKTORJE Št. 8, Ljubljana, 2010 2 Metodološko gradivo, št. 8/2010 Pripravil: SURS, Oddelek za statistiko kmetijstva,

Prikaži več

1

1 1 KAZALO Kazalo 2 Ogled Toplarne Moste 3 Zgodovina 3 Splošno 4 O tovarni 5 Okolje 6 2 Ogled Toplarne Moste V ponedeljek ob 9.20 uri smo se dijaki in profesorji zbrali pred šolo ter se nato odpeljali do

Prikaži več

Občina Moravče na podlagi 8. člena Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Moravče za programsko obdobje 2015

Občina Moravče na podlagi 8. člena Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Moravče za programsko obdobje 2015 Občina Moravče na podlagi 8. člena Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Moravče za programsko obdobje 2015 2020 (Uradni vestnik Občine Moravče, št. 3/15, 6/15

Prikaži več

KOPOP - REDNO TERMINI IN LOKACIJE - SPLETNA STRAN.pdf

KOPOP - REDNO TERMINI IN LOKACIJE - SPLETNA STRAN.pdf za leto 2016 Vsi upravičenci, ki ste se vključili v ukrep Kmetijsko-okoljska podnebna plačila (KOPOP) iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020, se morate vsako leto trajanja

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Slovenija znižuje CO 2 : dobre prakse INTEGRACIJA SPREJEMNIKOV SONČNE ENERGIJE V SISTEM DOLB VRANSKO Marko Krajnc Energetika Vransko d.o.o. Vransko, 12.4.2012 Projekt»Slovenija znižuje CO 2 : dobre prakse«izvaja

Prikaži več

(Igor Pravst [Združljivostni način])

(Igor Pravst [Združljivostni način]) Kongresni center Brdo, 17. oktober 2017 2. nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje NACIONALNI PORTAL O HRANI IN PREHRANI WWW.PREHRANA.SI PROF. DR. IGOR PRAVST INŠTITUT ZA NUTRICIONISTIKO

Prikaži več

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd PROMOCIJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V Zdravstvenem domu Ljubljana izvajamo program Promocija zdravja na delovnem mestu, ki je namenjen ozaveščanju delavcev in delodajalcev o zdravem življenjskem slogu

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Breda GERJOLJ VZREJA TELIC IN PLODNOST KRAV NA KMETIJI GERJOLJ DIPLOMSKO DELO Visokošolski strokovni študij BREEDING OF HEIFERS AND THE

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Gozdnogospodarsko načrtovanje in NATURA 2000 Gospodarjenje z gozdovi NAMEN gospodarjenja z gozdovi ohranitev in trajnostni razvoj gozdov, to je zagotavljanje in vzdrževanje vseh ekoloških, socialnih in

Prikaži več

Številka:

Številka: Projektna naloga za KARTIRANJE NEGOZDNIH HABITATNIH TIPOV NA LIFE- IP NATURA.SI PROJEKTNIH OBMOČJIH SKLOP 1: Območje: SLOVENSKA ISTRA vzhod Območje: SLOVENSKA ISTRA zahod 1. UVOD SKLOP 2: Območje: VOLČEKE

Prikaži več

Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o.

Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o. Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09

Prikaži več

Na podlagi Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Mestni občini Novo mesto za programsko obdobje 2007 – 2013 in Odlo

Na podlagi Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Mestni občini Novo mesto za programsko obdobje 2007 – 2013 in Odlo Na podlagi Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Medvode za programsko obdobje 2015 2020 s spremembami in dopolnitvami (Uradni list RS št. 66/2015 in 42/2016 v

Prikaži več

training farmers for sustainable succession processes Študije primerov Mariaoliva Lombardi

training farmers for sustainable succession processes Študije primerov Mariaoliva Lombardi training farmers for sustainable succession processes Študije primerov Mariaoliva Lombardi 1. Uvod Kmetija je bila majhna do srednje velika za pridelavo bivoljega mleka, upravljal jo je oče. Mariaoliva

Prikaži več

Kakovost vode KAJ POMENI KAKOVOSTNA PITNA VODA? SO TO MORDA SAMO NJEN VONJ, BARVA IN OKUS? VONJ V resnici gre za njene biološke, fizikalne in kemične

Kakovost vode KAJ POMENI KAKOVOSTNA PITNA VODA? SO TO MORDA SAMO NJEN VONJ, BARVA IN OKUS? VONJ V resnici gre za njene biološke, fizikalne in kemične Kakovost vode KAJ POMENI KAKOVOSTNA PITNA VODA? SO TO MORDA SAMO NJEN VONJ, BARVA IN OKUS? VONJ V resnici gre za njene biološke, fizikalne in kemične značilnosti. Pomembno je, da voda, ki jo pijemo iz

Prikaži več

PS v luci NUV_Mohorko_GZS_

PS v luci NUV_Mohorko_GZS_ Prednostne snovi v luči Načrta upravljanja voda 2009 do 2015 Dr. Tanja Mohorko, uni. dipl. inž. kem. inž. Ljubljana, 03.07.2012 Pregled predstavitve Evropska zakonodaja za področje prednostnih snovi Metodologija

Prikaži več

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo Naziv programske enote Okolju prijazno vrtnarstvo Program Vrtnarstvo Področje KMETIJSTVO SPLOŠNI DEL Utemeljenost Program usposabljanja za odrasle osebe s področja Vrtnarstva je zasnovan na podlagi povpraševanja

Prikaži več

Uradni list RS - 113/2009, Uredbeni del

Uradni list RS - 113/2009, Uredbeni del Digitally signed by Spela Munih Stanic DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1235444814013, cn=spela Munih Stanic Reason: Direktorica Uradnega lista Republike

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Skrbimo za vode država in lokalne skupnosti (NUV 2009 2015) Irena Rejec Brancelj Vsebina 1. Pomen in vsebina NUV 2. Stanje voda 3. Pomembne zadeve upravljanja voda 4. Cilji 5. Ukrepi 6. Sodelovanje z javnostmi

Prikaži več

1 SMERNICE PRIDELAVE za uporabo DEMETER, BIODINAMIKA in sorodne zaščitene znamke januar 2016 Članice naj bi jih uresničile 1. julij 2016 Demeter Inter

1 SMERNICE PRIDELAVE za uporabo DEMETER, BIODINAMIKA in sorodne zaščitene znamke januar 2016 Članice naj bi jih uresničile 1. julij 2016 Demeter Inter 1 SMERNICE PRIDELAVE za uporabo DEMETER, BIODINAMIKA in sorodne zaščitene znamke januar 2016 Članice naj bi jih uresničile 1. julij 2016 Demeter International e.v. 2 1. OSNOVE... 4 2. KMETIJSKI ORGANIZEM

Prikaži več

Microsoft Word - JAVNI RAZPIS

Microsoft Word - JAVNI RAZPIS Na podlagi 36.člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00), Pravilnika o sofinanciranju programov na področju kmetijstva v Občini Trebnje za programsko obdobje 2007 2013 (Ur. l. RS št. 70/07)

Prikaži več

Uradni list RS 011/2009, Uredbeni del

Uradni list RS  011/2009, Uredbeni del Digitally signed by Spela Munih Stanic DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1235444814013, cn=spela Munih Stanic Reason: Direktorica Uradnega lista Republike

Prikaži več

Optimizacija krmnega obroka s pomočjo linearnega programa

Optimizacija krmnega obroka s pomočjo linearnega programa MODEL ZA OCENJEVANJE PREHRANSKIH POTREB PREŽVEKOVALCEV IN OPTIMIRANJE KRMNIH OBROKOV Jaka Žgajnar*, Ajda Kermauner in Stane Kavčič Globalne spremembe močno vplivajo na upravljavske procese v kmetijstvu,

Prikaži več

BOLEZNI KOSTI

BOLEZNI KOSTI BOLEZNI KOSTI Glavni vzroki za osteoporozo so: družinska nagnjenost k osteoporozi, pomanjkanje kalcija v prehrani, pomanjkanje gibanja, kajenje, pretirano pitje alkohola in zgodnja menopavza. Zdravljenje:

Prikaži več

PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: Fax: DŠ: SI Tehnična do

PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: Fax: DŠ: SI Tehnična do PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09 info@prosigmaplus.si, www.prosigmaplus.si DŠ: SI19873662 Tehnična dokumentacija Podzemni univerzalni zbiralnik Aqua King

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev MOŽNOSTI ZDRAVLJEN DIETA PRI LEDVIČNI BOLEZNI Razumeti ledvično bolezen, njen potek in vedeti za možnosti zdravljenja KAJ DELAJO LEDVICE čistijo kri in odstranjujejo odvečno vodo iz telesa odstranjujejo

Prikaži več

Tehnološka kakovost prašičjega mesa za predelavo v izdelke višje kakovosti

Tehnološka kakovost prašičjega mesa za predelavo v izdelke višje kakovosti CRP V4-1417 Delavnica s predavanji:»pitanje prašičev na višje teže in predelava v izdelke višje kakovosti«ekološka prašičereja Slika: M. ŠKRLEP Dejan ŠKORJANC, Maja PREVOLNIK POVŠE in Maksimiljan BRUS

Prikaži več

Ponudba rokovnikov Univerze v Ljubljani

Ponudba rokovnikov Univerze v Ljubljani Izzivi pri namakanju jagod prof. dr. Marina PINTAR Univerza v Ljubljani, Biotehniška Fakulteta, Ljubljana, Slovenija marina.pintar@bf.uni-lj.si 17. posvet o jagodi Ljubljana, 28. nov. 2018 ??? Cca 20 m2

Prikaži več

Rejski program za prašiče Milena Kovač

Rejski program za prašiče Milena Kovač Rejski program za prašiče Milena Kovač Selekcijski program Opis sistema proizvodnje Postavitev selekcijskih ciljev Izbira pasem in selekcijske piramide ( w ) Izračun parametrov populacije in ekonomskih

Prikaži več

Ljubljansko železniško vozlišče - novinarska konferenca

Ljubljansko železniško vozlišče - novinarska konferenca Program razvoja podeželja 2014 2020 Odobrena in izplačana sredstva po ukrepih PRP stanje na dan 31. 12. 2018 ukrep št. javnih razpisov odobrena sredstva ( ) izplačana sredstva ( ) Ukrep M1 - Prenos znanja

Prikaži več

Neuradno prečiščeno besedilo Odloka o splošnih prostorskih ureditvenih pogojih za posege v prostor v občini Nova Gorica obsega: Odlok o splošnih prost

Neuradno prečiščeno besedilo Odloka o splošnih prostorskih ureditvenih pogojih za posege v prostor v občini Nova Gorica obsega: Odlok o splošnih prost Neuradno prečiščeno besedilo Odloka o splošnih prostorskih ureditvenih pogojih za posege v prostor v občini Nova Gorica obsega: Odlok o splošnih prostorskih ureditvenih pogojih za posege v prostor v občini

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: general

Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: general Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: generalni sekretariat Sveta delegacije COHAFA 59 DEVGEN 176

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Trajnostni razvoj družbe BTC Tomaž Damjan Ljubljana, 23.10.2013 BTC v številkah Družba BTC je uspešno izvedla premik na trajnostno in zeleno področje z željo ustvariti boljšo prihodnost za obiskovalce,

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Bojana POROČNIK TRENDI V GOVEDOREJI NA OBMOČJU UPRAVNE ENOTE RADLJE OB DRAVI DIPLOMSKO DELO Univerzitetni študij TRENDS IN CATTLE PRODUCTION

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M07250122* JESENSKI ROK GEOGRAFIJA Izpitna pola 2 Petek, 31. avgust 2007 / 80 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese s seboj

Prikaži več

TVEGANJE MIKOTOKSINOV ŠIROKO-SPEKTRNI VEZALEC TOKSINOV DIAGNOSTIČNA ORODJA TEHNIČNA PODPORA

TVEGANJE MIKOTOKSINOV ŠIROKO-SPEKTRNI VEZALEC TOKSINOV DIAGNOSTIČNA ORODJA TEHNIČNA PODPORA TVEGANJE MIKOTOKSINOV ŠIROKO-SPEKTRNI VEZALEC TOKSINOV DIAGNOSTIČNA ORODJA TEHNIČNA PODPORA www.olmix.com TVEGANJE MIKOTOKSINOV Mikotoksini so strupene kemične molekule, ki jih proizvajajo glive. Odporne

Prikaži več

Tehnična dokumentacija

Tehnična dokumentacija PROSIGMA PLUS d.o.o. Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09 info@prosigmaplus.si, www.prosigmaplus.si DŠ: SI19873662 Tehnična dokumentacija Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine

Prikaži več