Kinobalon 41 ANIMIRANI FILM Kinodvor. Kinobalon. Moj kino je lahko Kinobalon.

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Kinobalon 41 ANIMIRANI FILM Kinodvor. Kinobalon. Moj kino je lahko Kinobalon."

Transkripcija

1 Kinobalon 41 ANIMIRANI FILM Kinodvor. Kinobalon. Moj kino je lahko Kinobalon.

2 2 Imaš rad/a risanke? 3 odkrij čarobni svet animacije Animacija je filmska čarovnija, v kateri nekaj, kar je negibno, oživi. Beseda anima je zelo stara in v latinščini pomeni duša, dih. Animacija torej pomeni vdihniti stvarem dušo, jih oživiti. Filmska animacija je oživljanje risb, lutk, predmetov na filmskem traku ali v računalniku. Kadar so stvari narisane, temu rečemo risanka. Ker pa z animacijo lahko oživimo tudi druge stvari, takim filmom rečemo animirani film. Animirani filmi nastanejo tako, da jih posnamemo od slike do slike. Vsaka naslednja sličica je nekoliko drugačna od prejšnje. Za vsako sekundo filma moramo narediti 24 sličic. Ko se te sličice nato zavrtijo pred našimi očmi, se nam zazdi, da so podobe oživele. Poglej, kako oživi slon! Pri animaciji se podobe gibajo, spreminjajo. Postajajo večje ali manjše. Spreminjajo obliko. Se pojavljajo in izginevajo. Kaj se je zgodilo s slonom? In kam je izginila hrana? Poglej spodnje risbe. Animator je želel oživiti risbo fantka po imenu Rok. Narisal je šest sličic za en Rokov korak. Na vsaki sličici je Rok čisto malo drugačen. Opazuj, kako se giblje njegova desna noga. Poglej, kako Rok oživi! Poskusi najljubšo igračo oživiti še ti. Sposodi si mobilni telefon in fotografiraj igračo tako, da jo za vsako naslednjo sličico malo premakneš. Pazi, da je premik res majhen in da fotoaparata medtem ne premikaš. Potem si oglej posnete fotografije, tako da greš od ene do druge zelo hitro. Je tvoja igrača oživela? Potem si pripravljen/a, da poskusiš animirani film ustvariti tudi ti. Pokukaj na naslednje strani. To je QR koda, ki te pelje do video vsebin. Na telefon namesti čitalec QR kod. Animator je pozabil dokončati peto risbo. Jo znaš dopolniti? Lahko si pomagaš tako, da še sam poskusiš narediti korak in opazuješ, kako se giblje tvoja noga. Kolofon Animirani film Zbirka Kinobalon, 41. knjižica Idejna zasnova in urednica: Petra Slatinšek Sourednica: Barbara Kelbl Naredimo animirani film!: Petra Slatinšek, Leon Vidmar Odkrij čarobni svet animacije, Optične igrače: Barbara Kelbl, po predlogi: Marjan Manček: Cici Vesela šola Risani film od risbe do risanke, Ciciban 3/2005; Animirani film in otroški program Slon 2007 Kdo je Koyaa?: ZVVIKS, avtor skic lutke: Blaž Porenta, avtorji fotografij: Tina Lagler, Blaž Miklič, Tomaž Šantl Fotografije: Urška Boljkovac Ilustriral: Marjan Manček Jezikovni pregled: Mojca Hudolin Oblikovanje in ilustracija tavmatropa: Andraž Filač Založil: Javni zavod Kinodvor, 2019.

3 4 5 NAREDIMO ANIMIRANI FILM! Uršula in Arne sta se v Kinodvoru srečala z animatorjem Leonom Vidmarjem, da jima pokaže, kako narediti animirani film. Naredi ga z nami še ti! Stojalo za mobilni telefon Iz kartona naredi stojalo za mobilni telefon. To stojalo je naredila Uršula po video navodilu, ki ga najdeš tu: stojalo Uršula pravi, da je bila izdelava stojala čisto lahka in da so navodila super. 1. korak KAJ POTREBUJEMO? Kaj bo oživelo? Poglej po svoji sobi in izberi predmet, ki ga boš animiral/a. To je lahko lutka, plišasta igračka, lego kocke, kamen, pesek, ali pa izreži lik kar iz papirja. Mobilni telefon Animiramo tako, da fotografiramo. Najlažje bo, če animiraš kar z mobilnim telefonom. Prosi starše, da v telefon namestijo brezplačno aplikacijo Stop Motion Studio. Tvoj telefon je zdaj pripravljen. Lahko pa tudi narediš podobno stojalo kar iz lego kock. Miza in luč Izberi površino, na kateri boš snemal/a. To so lahko tla, lahko miza. Lažje boš gledal/a v ekran telefona, če boš snemal/a na mizi. Mizo postavi ob steno. Doma poišči namizno luč, postavi jo na mizo in usmeri navzgor, da se svetloba razprši. Če nimaš lučke, nič hudega, snemaš lahko tudi brez nje. Lahko pa tudi na telefon namestiš aplikacijo StikBot Studio; uporabiš fotoaparat in računalnik ali tablico. V tem primeru lahko uporabiš programa KoolCapture ali Monkey Jam. Imaš vse? Super! Gremo dalje, obrni list in se loti drugega koraka.

4 6 NAREDIMO 7 ANIMIRANI FILM! 2. korak KAJ SE BO ZGODILO? KJE SE BO GIBAL TVOJ JUNAK? Na mizi ustvari prostor, na katerem boš premikal/a svojega junaka. Ideja! Junaka ali predmet, ki ga boš animiral/a, si že izbral/a, kajne? Kaj se mu pripeti? Zamisli si samo en kratek dogodek. Napiši ga! Arne in Uršula sta se odločila, da se bodo ljudje in dinozavri gibali kar po mestu, narejenem iz lego kock. Arne in Uršula sta si zamislila napad na ljudi in rešitev iz vesolja: Strip Nariši zgodbo v obliki stripa. Hiše sta narisala na papir in nalepila na steno. Na kratko opisani zgodbi pravimo tudi sinopsis. Takšnemu stripu pravimo tudi zgodboris. Avto sta narisala na papir in ga izrezala. Imaš pripravljeno sceno? Potem pa akcija!

5 8 NAREDIMO 9 ANIMIRANI FILM! SNEMANJE 3. korak Tu si lahko pogledaš animirani film Dino napad, ki sta ga posnela Uršula in Arne: Dino napad Animirajmo! Postavi telefon na stojalo, stojalo pa postavi na mizo tako, da boš na ekranu telefona videl/a junake in okolje, ki si ga ustvaril/a. Čas je za animiranje. Animiramo tako, da premikamo like. Za vsak premik naredimo eno fotografijo. Fotografiraj premakni lik za največ en centimeter fotografiraj premakni lik za največ en centimeter fotografiraj. Pomagaj si s stripom, kjer si narisal/a potek dogajanja. Kar pogumno! Uvodna slika Napiši naslov filma, lahko tudi kaj narišeš. Vzemi telefon, odpri program Stop Motion Studio. Pritisni ikono»get started«, kar pomeni»začni«. Pritisni ikono»new movie«, kar pomeni»nov film«. Desno zgoraj zagledaš ikono fotoaparata: Pritisni jo. Fotografiraj list, na katerega si napisal/a naslov filma. Bravo! Narejena je prva fotografija za tvoj film! Gremo animirat še junake! Program Stop Motion Studio je tako enostaven, da po snemanju fotografij ob pritisku na»play«nastane video. Če želiš dodati zvok ali posnetek montirati, lahko posnetke izvoziš na računalnik in jih montiraš. Preprosta programa za montažo sta Windows MovieMaker ali imovie (OsX). Ne pozabi, fotografiramo v programu Stop Motion Studio. Pozor, premikamo samo like. Luči, ozadja in telefona ne premikamo. Fotografijo narediš tako, da pritisneš na okrogel rdeč gumb. In pozor: na fotografijah tvoja roka ne sme biti vidna. Kaj pa če se zmotiš? Če ti fotografija, ki si jo posnel/a, ni všeč ali se na njej vidi roka, jo zbriši in ponovi premik. Najlažje bo, če to počneš kar sproti. Kako dobim iz fotografij film? Si končal/a s fotografiranjem? Pritisni na simbol»play«, ki se nahaja nad rdečim gumbom za snemanje, in si oglej animirani film! Čestitke, uspelo ti je!

6 10 11 Kako pa nastane risanka? Animirani film lahko narišemo tudi z računalnikom ali na tablici. Za izdelavo risanke s pomočjo računalnika lahko uporabiš program FlipaClip ali Animation Desk. Oba sta brezplačna. Plačljiv program, ki ga tudi priporočamo, je Rough Animator. Risanka nastane tako, da animiramo risbe. Bela površina je animacijska miza, pod njo je luč. Papir vpnemo v stojalo na animacijski mizi zato, da se nam ne bo premikal. Nato narišemo lik. Uršula je narisala mucka. Na ta papir postavimo naslednjega in mucka prerišemo, vendar mu premaknemo rep za en centimeter. Nato postavimo nov list in naredimo enako. Če bi vse liste fotografirali in nato sličice hitro zavrteli, bi mucek mahal z repom! Animiranje s pomočjo računalnika Karkoli! Uršula je izrezala avto: korak za korakom ga premika ter fotografira. Tej tehniki pravimo kolaž oziroma izrezanka. Uporabiš lahko katerikoli material, ki ga izrežeš. Papir, karton, plastiko, tkanine. In snemaš sličico za sličico. Telefon nalepi s selotejpom kar na stol, da lahko fotografiraš od zgoraj navzdol. Kaj vse lahko še animiramo? Animiraš lahko tudi like iz plastelina. Animiraš lahko tudi mivko ali kavo! Uršula jo premika po steklu. Pod steklom je luč. Ali pa animiraš čisto vsakdanje predmete...

7 12 13 Zabava skozi zid piksilacija Skozi zid Piksilacija je tehnika, v kateri animiramo ljudi. Posnamemo jih s telefonom ali fotoaparatom, sličico za sličico. Prosi prijatelje, da si zamislijo neki gib. Ko mirujejo, jih slikaš. Potem se malo premaknejo, in ko se ustavijo, spet slikaš. Prijatelji postanejo kot žive lutke. Poskok

8 14 15 KDO JE KOYAA? Se me spomniš? Srečala sva se v kinu ali na televiziji v lutkovnem animiranem filmu Koyaa. Te zanima, kako sem nastal? Koyaa izraža čustva s 56 različnimi spodnjimi deli obraza, ki jih animatorji menjajo glede na to, kako se počuti je vesel, jezen ali presenečen. Med snemanjem zadnje serije filmov je bilo treba zamenjati 42 parov rok, saj se žičke v prstih s časom polomijo, silikon pa se strga in umaže. Pri premikanju lutki pomaga animatorka. S tehniko lutkovne stop animacije ustvari iluzijo gibanja. Na filmskem platnu se stvari zdijo večje, kot so v resnici. V resnici je lutka Koyaa visoka 27 centimetrov, lutka gospoda Krokarja pa le 7 centimetrov. Lutko je na podlagi številnih skic in risb od spredaj, od zadaj, od strani izdelalo šest lutkarjev. Upsala, Koyaa je padel! Čeprav njegov padec traja le 1 sekundo, za to potrebujemo 25 sličic. Celoten film, ki je brez napisov dolg dobri 2 minuti, pa je sestavljen iz 3375 sličic. Tudi lutka ima okostje. V njeni notranjosti je kovinski skelet, ki omogoča, da jo postavimo v želeni položaj in da v njem tudi ostane. Koyaa živi na oddaljeni gorski polici visoko nad oblaki. Scenografija njegovega doma je visoka 2,7 metra ter široka 3 metre in pol. Ko so animirani filmi Koyaa posneti in opremljeni z glasbo ter zvoki, je čas, da se premierno zavrtijo na velikem filmskem platnu. Se spet vidiva v kinu?

9 16 17 ZA SOKOLJA Opazuj fotografije iz slovenskih animiranih filmov. Narejeni so v različnih tehnikah, z različnimi materiali. OČESA Z rdečo obkroži lutkovne animirane filme. Z modro obkroži risanke. In še težja naloga: katera dva filma sta narejena v 3D računalniški tehniki? In katera dva filma delujeta kot izrezana? Slovo (Leon Vidmar) Kralj Matjaž (Katarina Nikolov) Cipercoper (Jernej Žmitek) Boles (Špela Čadež) KOYAA Avtomobilček (Kolja Saksida) Socializacija bika (Zvonko Čoh in Milan Erič) Dvorišče (Nejc Saje) Potovanje na ladji Beagle: Pasavec (Jernej Lunder) Princ Ki-Ki-Do Pošast iz močvirja (Grega Mastnak) Maček Muri Kosilo (Jernej Žmitek) Pikapolonica hoče odrasti (Miha Knific) Cekin (Dušan Povh) Čikorja an' kafe (Dušan Kastelic) Podlasica (Timon Leder) Lutkovni animirani filmi so: Cekin, Boles, Dvorišče, KOYAA Avtomobilček, Pikapolonica hoče odrasti in Slovo. Risanke so: Hribci Zajtrk, Socializacija bika, Princ Ki-Ki-Do Pošast iz močvirja, Podlasica in Kralj Matjaž. V 3D računalniški tehniki sta narejena filma Čikorja an' kafe in Maček Muri Kosilo. V tehniki kolaža ali izrezljanke sta narejena filma: Cipercoper in Potovanje na ladji Beagle: Pasavec.

10 18 19 Optične igrače Optične igrače KNJIŽICA OŽIVI VRTI SE, VRTI Potrebuješ: manjši blok z več listi svinčnik Potrebuješ: kos tršega papirja škarje sukanec ali tanko vrvico svinčnik Na vsak list nariši predmet, ki ga želiš animirati. Poskusi denimo z žogo. Začni na čisto zadnjem listu v bloku. Nariši žogo, in ko je risba končana, jo prekrij z naslednjim listom. Žogo preriši tako, da se nekoliko razlikuje od prejšnje. Kakšna bo razlika, je odvisno od tega, kaj bi rad pokazal. Če hočeš prikazati, kako se povečuje, na vsakem listu nariši malo večjo žogo. Če hočeš, da žoga potuje na drug konec lista, jo vsakič nariši nekoliko zamaknjeno tako kot gre njena pot. Lahko spreminjaš tudi barvo žogo, od svetle do temne in nazaj. Če želiš, da se premika ali spreminja počasi, jo riši z majhnimi zamiki, če pa želiš, da se giblje hitro, naj bodo zamiki večji. Ko ti listov v bloku zmanjka, s palcem na hitro prelistaj vse strani in glej! žoga je oživela. Izreži krog z balonom, ki ga najdeš na zadnji platnici knjižice. Nato v krog narediš luknjici, kot kaže skica. Skoznju spelješ vrvico. Potem vrvico primeš na vsaki strani in jo zavrtiš, tako da jo potegneš narazen. Krog se bo začel vrteti dobro je, če se vrti čim hitreje. Opazuj risbi. Ob vrtenju se zlijeta v eno sliko. Tej preprosti optični igrači, čudežni vrtavki, pravimo tavmatrop. Zdaj ustvari tavmatrop še ti. Izreži nov krog iz tršega papirja in nanj nariši svojo risbo. Na eno stran kroga lahko denimo narišeš akvarij, na drugo pa ribo. Ali pa kletko in ptico. Poskusi si izmisliti še druge like in naredi čisto svojo animacijo. Taki knjižici pravimo tudi slikofrc ali žepni kino (v uporabi pa je tudi angleška beseda flip book).

11 20 21 Optične igrače Optične igrače PRIROČNI KINO Potrebuješ: večji kos tršega papirja škarje svinčnik z radirko žebljiček Potrebuješ: škarje list papirja svinčnik Ta optična igrača je res preprosta. Potrebuješ le škarje, s katerimi odrežeš spodnjo sliko po označenih črticah. Navij jo na svinčnik, kot kaže skica. Nato svinčnik hitro premikaj levo in desno. Kaj počne Rok in kaj miška? Takemu dvostranskemu slikofrcu rečemo tudi slikogib. ENA, DVA IN SE GIBAVA Ustvari slikogib še sam/a. Vzemi list papirja in ga prepogni po dolgem, tako da je spodnja stranica daljša. Nato narišeš dve risbi, kot že znaš. Le kaj si boš izmislil/a? Najprej izrežeš krog s premerom najmanj 15 cm. Narišeš reže, kot kaže skica, potem jih izrežeš. Na zavihke, ki ostanejo, lahko narišeš ptico vsakič malo drugače, tako kot smo naredili pri animaciji z blokom papirja. Če želiš, da ptica premika krila, jih na prvi zavihek nariši nizko, nato pa vsakič malo više. Ko končaš z risanjem, sredino kroga prebodi z žebljičkom in ga pritrdi na radirko svinčnika. Postavi se pred ogledalo. Glej skozi eno od rež na gibljive slike v ogledalu. Z eno roko drži svinčnik, z drugo pa vrti krog. Ptica se bo začela premikati. Napravi, ki jo posnemamo s to igračo, rečemo praksinoskop.

12 22 23 KATERI ANIMIRANI FILMI PA SO VŠEČ TEBI? Nariši nam svoj najljubši prizor! Miško Celestino iz animiranega filma Ernest in Celestina je narisala Ela (8 let). Fotografiraj risbo ali kakšen drug izdelek, ki si ga naredil/a ob ogledu filma, in ga pošlji na naslov Tako boš sodeloval/a v nagradnem žrebanju, ki poteka dvakrat letno. Nagrajenci prejmejo Kinobalonov žepni kino ali Moj kino dnevnik.

13

Meseček Der Mondmann 5+

Meseček Der Mondmann 5+ Spoznajmo risanke, program slovenskih kratkih animiranih filmov 3+ pedagoško gradivo avtorica Martina Peštaj kazalo kazalo... 1 uvodna beseda... 4 o filmih: filmografski podatki in kratka vsebina... 5

Prikaži več

DELOVNI LIST ZA UČENCA

DELOVNI LIST ZA UČENCA ZRCALA - UVOD 1. polprepustno zrcalo 2. ploščice različnih barv ( risalni žebljički), svinčnik 3. ravnilo Na bel papir postavi polprepustno zrcalo in označi njegovo lego. Pred zrcalo postavi risalni žebljiček.

Prikaži več

D3 V2 brosura net

D3 V2 brosura net Oktober 2012 Najboljša televizija v visoki ločljivosti. Na pogled POPOLNA. Na dotik ENOSTAVNA. Občutno PRIJAZNA. Najboljša izkušnja pred televizorjem. Zavedamo se, da dobra televizijska vsebina običajno

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

scratch

scratch Scratch 2 Igra Možganov V tem projektu se boste naučili, kako narediti kviz za množenje števil. V kvizu bo potrebno v 30 sekundah pravilno odgovoriti na čimveč vprašanj. Seznam aktivnosti Testiraj svoj

Prikaži več

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite vzorčne strani iz DELOVNIH LISTOV 1 v štirih delih

Prikaži več

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in prilagajanje. Komplet sestavljajo: učbenik in delovni

Prikaži več

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t 1. Ritmično ogrevanje Pripomočki: Ročni boben ali drug tolkalni inštrument za podporo ritma Hodimo prosto po prostoru na vsako 8. dobo = PLOSK Hodimo, na 4. dobo = TLESK + na vsako 8. dobo = PLOSK Preštejemo

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom www.spyshop.eu Izdelku so priložena navodila v angleščini, ki poleg teksta prikazujejo tudi slikovni prikaz sestave in delovanja izdelka. Lastnosti

Prikaži več

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavčič Matjaž Jerman 8. februar 2006 Kazalo 1 Uvod 2 2

Prikaži več

D3GO brosura julij_mail

D3GO brosura julij_mail BREZPLAČNO Julij 2013 Televizija na prenosniku, tablici ali pametnem telefonu. Ob kavi v najljubšem baru si oglejte tekmo kar prek tablice. Seznam barov s povezavo WiFi Telemach najdete na www.d3go.si

Prikaži več

MAGNETNE PALICE Set lesenih magnetnih palic za kreativno sestavljanje. V setu je 40 kosev KLEIN 0656 MAGNETICO KOCKE Set vsebuje ploščo, vozila

MAGNETNE PALICE Set lesenih magnetnih palic za kreativno sestavljanje. V setu je 40 kosev KLEIN 0656 MAGNETICO KOCKE Set vsebuje ploščo, vozila 259-31 MAGNETNE PALICE Set lesenih magnetnih palic za kreativno sestavljanje. V setu je 40 kosev KLEIN 0656 MAGNETICO KOCKE Set vsebuje ploščo, vozila, figure, valje, kocke in kartice z idejami za gradnjo.

Prikaži več

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega poklicnega izobraževanja NAVODILA: Izpit iz matematike

Prikaži več

Montaža

Montaža Montaža O čem govori to poglavje Ko zaključiš s snemanjem, preideš v fazo montaže. Za to lahko uporabiš računalnik, pametni telefon ali tablico. Proizvajalci različnih naprav kamer, pametnih telefonov,

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

Microsoft Word - propozicije_mnogoboj.doc

Microsoft Word - propozicije_mnogoboj.doc SPLOŠNE PROPOZICIJE ATLETSKI MNOGOBOJ UČENCI TEKMUJETE V ATLETSKEM MNOGOBOJU, KAR POMENI, DA TEKMUJETE IZ VEČIH ATLETSKIH DISCIPLIN, REZULTATI PA SE VAM SEŠTEVAJO. TEKMUJE SE V ŠTIRIH KATEGORIJAH: - STAREJŠI

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Drža telesa čelno proti tlom»klop«vzdrževati ravno linijo telesa. Opora je na podlahteh in prstih nog. Stisnite trebušne mišice in postavite medenico v nevtralni položaj (t.j. poteg popka noter in stisk

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več

Adaptive Sound Technology Dodatek

Adaptive Sound Technology Dodatek Adaptive Sound Technology Dodatek Prva namestitev televizorja Sistem je opremljen s funkcijo Adaptive Pregled prve namestitve Sound Technology, ki omogoča optimalno doživetje zvoka pri postavitvi več zvočnikov,

Prikaži več

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta 1978. Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v kateri je igralec vodil laserski top ali vesoljsko ladjo,

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več



 STATIČNE RAZTEZNE VAJE (»STREČING«) NEKAJ PRAVIL O RAZTEZANJU PRED RAZTEZANJEM SE VEDNO OGREJ, NAJBOLJE, DA NAREDIŠ VAJE PO TUŠIRANJU, KO SI ŠE OGRET OD TRENINGA PREDEN ZAČNEŠ, SPIJ KOZAREC ALI DVA VODE

Prikaži več

NAVODILA ZA UPORABO Smart watch JW018 POZOR! Ura vsebuje magnetne sestavine. Osebe z vgrajenim srčnim spodbujevalnikom (pacemaker) ali kakršnimi drugi

NAVODILA ZA UPORABO Smart watch JW018 POZOR! Ura vsebuje magnetne sestavine. Osebe z vgrajenim srčnim spodbujevalnikom (pacemaker) ali kakršnimi drugi NAVODILA ZA UPORABO Smart watch JW018 POZOR! Ura vsebuje magnetne sestavine. Osebe z vgrajenim srčnim spodbujevalnikom (pacemaker) ali kakršnimi drugimi elektromagnetnimi aparati ne smejo uporabljati tega

Prikaži več

Untitled 2

Untitled 2 Projektna rešitev multimedijske opreme za muzej Lojzeta Slaka - Mirna Peč Bazaarhitektura, d.o.o. Mestni trg 9, Ljubljana Projektna rešitev multimedijske opreme za muzej Lojzeta Slaka - Mirna Peč Projekt

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več

Poročilo o opravljenem delu pri praktičnem pouku fizike: MERJENJE S KLJUNASTIM MERILOM Ime in priimek: Mitja Kočevar Razred: 1. f Učitelj: Otmar Uranj

Poročilo o opravljenem delu pri praktičnem pouku fizike: MERJENJE S KLJUNASTIM MERILOM Ime in priimek: Mitja Kočevar Razred: 1. f Učitelj: Otmar Uranj Poročilo o opravljenem delu pri praktičnem pouku fizike: MERJENJE S KLJUNASTIM MERILOM Ime in priimek: Mitja Kočevar Razred: 1. f Učitelj: Otmar Uranjek, prof. fizike Datum izvedbe vaje: 11. 11. 2005 Uvod

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega)

GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega) GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega) in za vsako napisati svojo kodo. Dve ikoni imata isto

Prikaži več

ŠOLSKE POTREBŠČINE 1. RAZRED Spoštovani starši! Učiteljice so za naslednje šolsko leto izbrale spodaj naštete potrebščine, ki jih bodo učenci potrebov

ŠOLSKE POTREBŠČINE 1. RAZRED Spoštovani starši! Učiteljice so za naslednje šolsko leto izbrale spodaj naštete potrebščine, ki jih bodo učenci potrebov ŠOLSKE POTREBŠČINE 1. RAZRED Spoštovani starši! Učiteljice so za naslednje šolsko leto izbrale spodaj naštete potrebščine, ki jih bodo učenci potrebovali pri pouku. Prosimo, da pri izbiri v naročilnicah

Prikaži več

UNI-bet plus 

UNI-bet plus  NAVODILO ZA UPORABO PLEZALK UNI-Met+400, UN-Met+450, UNI-Met+550 Univerzalne plezalke za plezanje na betonske, plastične in železne drogove. Navodilo za uporabo UNI-met + plezalk za plezanje na betonske,

Prikaži več

HEXA_design_StanovanjeY_2018.cdr

HEXA_design_StanovanjeY_2018.cdr PROJEKT: NOTRANJA OPREMA STANOVANJA LOKACIJA: LJUBLJANA LETO: 2018 PROJEKTNA MAPA WWW.-DESIGN.COM Idejna zasnova Projekt notranje opreme stanovanja v objektu Y Idejna zasnova: marec 2018 Predviden zaključek

Prikaži več

Microsoft Word - SLO_priprava.docx

Microsoft Word - SLO_priprava.docx Učiteljica: Katja Kustec Šola: OŠ Prežihovega Voranca Bistrica Predmet: Slovenščina Razred: 7. Št. ur: 3 + domače delo Vsebinski sklop: Današnja mladina Tema: J. K. Rowling: Harry Potter (katerakoli izdaja)

Prikaži več

DTV izobrazevalna julij_mail

DTV izobrazevalna julij_mail Julij 2013 Preklopite na digitalno. Brezplačno. Na digitalni smo gledalci gospodarji. Gledamo točno to, kar želimo, in točno takrat, ko imamo čas. Preklop na digitalno pomeni, da izberete enega izmed paketov

Prikaži več

Lutkovno gledališče Ljubljana Tunel LGL Premieri 11. in 12. maj 2017 Sezona 2016/17

Lutkovno gledališče Ljubljana Tunel LGL Premieri 11. in 12. maj 2017 Sezona 2016/17 Lutkovno gledališče Ljubljana Tunel LGL Premieri 11. in 12. maj 2017 Sezona 2016/17 Avtorji: Tin Grabnar, Nina Šorak, Zala Dobovšek, Asja Kahrimanović Babnik Režiser: Tin Grabnar Likovna podoba: Matija

Prikaži več

Microsoft Word - Trust-CDsize-12052_12579_14070-al-cp_v5.0.doc

Microsoft Word - Trust-CDsize-12052_12579_14070-al-cp_v5.0.doc PRIROČNIK ZA UPORABO manual Version 5.0 SI TABLET TB-1100 / TB2100 TABLET TB-3100 / TB-4200 1 A B TABLET TB-2100-3100-4200 2 3 4 5 A 6 7 B 8 9 10 11 B A C D 12 A B 13 14 C 15 16 17 18 PRIROČNIK ZA UPORABO

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Bluetooth slušalka Plantronics Explorer 10 Kataloška št.: 132

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Bluetooth slušalka Plantronics Explorer 10 Kataloška št.: 132 SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 132 63 11 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Bluetooth slušalka Plantronics Explorer 10 Kataloška št.: 132 63 11 KAZALO UVOD...3 VSEBINA PAKETA...3 SESTAVNI

Prikaži več

Krmiljenje elektromotorj ev

Krmiljenje elektromotorj ev Krmiljenje elektromotorj ev Če enosmerni elektromotor priključimo na vir enosmerne napetosti, se gred motorja vrti ves čas v isto smer. Zamenjamo priključka (pola) baterije. Gred elektromotorja se vrti

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Geometrijska telesa Opomba: pri nalogah, kjer računaš maso jeklenih teles, upoštevaj gostoto jekla 7,86 g / cm ; gostote morebitnih ostalih materialov pa so navedene pri samih nalogah! Fe 1)

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

SEZNAM DELOVNIH ZVEZKOV IN POTREBŠČIN ZA ŠOLSKO LETO 2019/2020 MATIČNA ŠOLA 1. RAZRED naziv predmet cena ZVEZEK ABC 1, 11 mm črtovje, količina: 3 ZVEZ

SEZNAM DELOVNIH ZVEZKOV IN POTREBŠČIN ZA ŠOLSKO LETO 2019/2020 MATIČNA ŠOLA 1. RAZRED naziv predmet cena ZVEZEK ABC 1, 11 mm črtovje, količina: 3 ZVEZ 1. RAZRED ZVEZEK ABC 1, 11 mm črtovje, količina: 3 ZVEZEK veliki A4, TAKO LAHKO, 1 cm karo, količina: 2 ZVEZEK LILI IN BINE, veliki A4, veliki karo 123 s številkami, količina: 1, EAN: 3831075929074 SVINČNIK,

Prikaži več

Spoznajmo PowerPoint 2013

Spoznajmo PowerPoint 2013 Spoznajmo PowerPoint 2013 13 Nova predstavitev Besedilo v predstavitvi Besedilo, ki se pojavlja v predstavitvah lahko premaknemo kamorkoli v diapozitivu. Kadar izdelamo diapozitiv z že ustvarjenimi okvirji

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - petek_16_30_B_Zabret [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - petek_16_30_B_Zabret [Read-Only] [Compatibility Mode] RAZVOJ IKT KOMPETENC ali Z RAZVOJEM IKT KOMPETENC do E-POUČEVANJA Jožica Senica Zabret OŠ Marije Vere Kamnik Kranjska gora, 17. 4.2009 Razvoj IKT kompetenc? IKT veščine niso nadstandard, temveč baza za

Prikaži več

1. RAZRED 1 x A4 črtan zvezek 11 mm razmik med vrsticami (tip: tako lahko) - SLJ 1 x A4 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) - SPO 1 x A5 brezčrtni zvez

1. RAZRED 1 x A4 črtan zvezek 11 mm razmik med vrsticami (tip: tako lahko) - SLJ 1 x A4 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) - SPO 1 x A5 brezčrtni zvez 1. RAZRED 1 x A4 črtan zvezek 11 mm razmik med vrsticami (tip: tako lahko) - SLJ 1 x A4 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) - SPO 1 x A5 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) GUM (glasbena umetnost) 1 x A5

Prikaži več

Microsoft Word - besedilo natecaja - spletna.doc

Microsoft Word - besedilo natecaja - spletna.doc Posoški razvojni center in Občina Tolmin razpisujeta likovno-literarno-multimedijski natečaj z naslovom Moj planet čist in zelen. Namen natečaja je razvijati ekološko ozaveščenost in vzorce trajnostno

Prikaži več

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice) - ter posreduje koordinatorici

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

Koroška ljudska pravljica Mojca Pokrajculja Pedagoško gradivo Pripravila: Špela Frlic

Koroška ljudska pravljica Mojca Pokrajculja Pedagoško gradivo Pripravila: Špela Frlic Koroška ljudska pravljica Mojca Pokrajculja Pedagoško gradivo Pripravila: Špela Frlic Uvod Koroška ljudska pravljica o Mojci Pokrajculji, kot jo je zapisal Vinko Möderndorfer, ima s svojo motivno izvirnostjo

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Vzgoja za internet kako skupaj varno in odgovorno soustvarjati internet Zala Bricelj Spletna etika Varnost - Zasebnost - Novi izzivi Tehnologija del našega življenja Pametni telefoni so sodobni, zmogljivi

Prikaži več

Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna str

Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna str Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna stran: http://www.coks.si/ Elektronski naslov: podpora@coks.si

Prikaži več

PROGRAM STROKOVNEGA USPOSABLJANJA 2017/2018: Filmska vzgoja v učilnici in v kinu Prijave na 2. in 3. modul FOŠ ime in priimek/ustanova: Še vedno je v

PROGRAM STROKOVNEGA USPOSABLJANJA 2017/2018: Filmska vzgoja v učilnici in v kinu Prijave na 2. in 3. modul FOŠ ime in priimek/ustanova: Še vedno je v PROGRAM STROKOVNEGA USPOSABLJANJA 2017/2018: Filmska vzgoja v učilnici in v kinu Prijave na 2. in 3. modul FOŠ ime in priimek/ustanova: Še vedno je v teku 1. uvodni modul, ki se bo izvedel še na eni lokaciji.

Prikaži več

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in ra unalni²tvo Izobraºevalna matematika Pisni izpit pri predmetu K

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in ra unalni²tvo Izobraºevalna matematika Pisni izpit pri predmetu K 31. januar 2014 1. [25] V kino dvorano z 10 vrstami po 10 o²tevil enih sedeºev vstopi 100 ljudi. Od tega je 40 deklet in 60 fantov. Na koliko na inov se lahko posedejo, (a) e ni nobenih omejitev? (b) e

Prikaži več

PowerApps

PowerApps ko tehnologija postane brezmejna strast Microsoft PowerApps Uporabniška navodila Avtorji Brina Gomboc, Lucija Kos, Damjana Krampač Mentorici dr. Simona Sternad Zabukovšek Sara Cokan, mag. ekon. in posl.

Prikaži več

NAVODILA ZA UPORABO K01-WIFI Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shr

NAVODILA ZA UPORABO K01-WIFI Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shr NAVODILA ZA UPORABO Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta in jih shranite za prihodnjo rabo Vsebina 1. Pregled 2. Sistem 3. Prednosti 4. Upravljanje

Prikaži več

Navodila za montažo WC DESKA IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #05000

Navodila za montažo WC DESKA IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #05000 Navodila za montažo WC DESKA IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #05000 Hitro in preprosto do cilja s kodami QR Ne glede na to, ali potrebujete informacije

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

Navodila za uporabo

Navodila za uporabo Navodila za izdajo kartic Julijske Alpe: Bled Pripravil: Turizem Bled, zavod za pospeševanje turizma Ljubljanska cesta 27, 4260 Bled 045 780 500, info@visitbled.si Bled, maj 2019 SPLOŠNE INFORMACIJE 2

Prikaži več

Microsoft Word - CNR-MPV2 Quick Guide_SI

Microsoft Word - CNR-MPV2 Quick Guide_SI Canyon multimedijski MP3 predvajalnik Artikel: CNR-MPV2 Opozorilo: Pred uporabo pozorno preberite navodila za uporabo. Podrobna navodila se nahajajo na priloženem CD mediju. Opozorilo: Pred uporabo napolnite

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INTRANET - DETEKTIV Detektivska zbornica Republike Slovenije Pozdravljeni, v kratki predstaviti in navodilih za delo z intranet sistemom Detektiv. Intranet članom Detektivske zbornice RS omogoča, da: -

Prikaži več

Miluma Trader Miluma Trader navodila: V nadaljevanju sledijo osnovna navodila, kako začeli uporabljati Miluma Trader. 1. Preverite spletno stran Ta po

Miluma Trader Miluma Trader navodila: V nadaljevanju sledijo osnovna navodila, kako začeli uporabljati Miluma Trader. 1. Preverite spletno stran Ta po navodila: V nadaljevanju sledijo osnovna navodila, kako začeli uporabljati. 1. Preverite spletno stran Ta posnetek zaslona vam prikazuje, da morate v levem vrhnjem kotu preveriti, če se nahajate na pravi

Prikaži več

BRAZILIJA, BARRETOS - avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Maruša Borovšak, 6. letnik ČAS IZMENJAV

BRAZILIJA, BARRETOS - avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Maruša Borovšak, 6. letnik ČAS IZMENJAV BRAZILIJA, BARRETOS - avgust 2017 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Maruša Borovšak, 6. letnik (borovsak.marusa@gmail.com) ČAS IZMENJAVE: 1.8.2017-31.8.2017 KRAJ IZMENJAVE: Barretos je mesto

Prikaži več

DNEVNIK

DNEVNIK POROČILO PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA Z DELOM PRI DELODAJALCU DIJAKA / DIJAKINJE. ( IME IN PRIIMEK) Izobraževalni program FRIZER.. Letnik:.. oddelek:. PRI DELODAJALCU. (NASLOV DELODAJALCA) Šolsko leto:..

Prikaži več

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: 19. 4. 2013 Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Razred: 2. a Zap. Št. ure: Predmet: Športna vzgoja Tematski

Prikaži več

MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več

MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več ZBIRKA ZNAM ZA VEČ imatematika 9+ Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Avtorici: Jana Draksler

Prikaži več

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam 1. izbirni test za MMO 018 Ljubljana, 16. december 017 1. Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n okraskov n različnih barv in ni nujno, da imamo enako število okraskov vsake barve. Dokaži, da se okraske

Prikaži več

Pepco SLO-P34-Leaflet-200x290-web.pdf

Pepco SLO-P34-Leaflet-200x290-web.pdf več za manj...vsak dan DIŠEČA PUNČKA VILA SPARKLE GIRLZ na voljo različni modeli, višina: 30 cm IGRAČA Z MILNIMI MEHURČKI v obliki kosilnice, velikost: 26 x 26 x 50 cm PONUDBA VELJA 23.5. 5.6. 2019 OZIROMA

Prikaži več

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev IPIN MEDNARODNA IDENTIFIKACIJSKA ŠTEVILKA IGRALCA Spoštovani igralec tenisa! Vsak, ki želi igrati na tekmovanjih pod okriljem mednarodne teniške zveze (ITF), mora pridobiti mednarodno identifikacijsko

Prikaži več

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc Elektrotehniški praktikum Sila v elektrostatičnem polju Namen vaje Našli bomo podobnost med poljem mirujočih nabojev in poljem mas, ter kakšen vpliv ima relativna vlažnost zraka na hitrost razelektritve

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 12. junij 2013 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

PDF generator

PDF generator Poročilo medijskih objav OVERNET D.O.O. Pripravljeno: Pojavnost: 11.09.2017 TISKANI 1 Ključne besede v poročilu: AKCIJA USTAVI.SE 1 USTAVI.SE 1 Press CLIPPING d.o.o., Tržaška cesta 65, 2000 Maribor, Slovenija,

Prikaži več

VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. U

VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. U VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. Uporabni so skoraj vsi domači digitalni fotoaparati.

Prikaži več

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija 2 1. januar NEDELJA, Bravo orkester!: Klasične uspešnice s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija Kultu

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija 2 1. januar NEDELJA, Bravo orkester!: Klasične uspešnice s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija Kultu 1. januar NEDELJA, 1. 1. 8.00 Bravo orkester!: Klasične uspešnice s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija Kulturni vrhovi Mali volkodlak nizozemski film 18:00 Vse je mogoče na silvestrovo Z glasbo in plesom

Prikaži več

(Microsoft Word - Su\232ilna omara za \350evlje-2.doc)

(Microsoft Word - Su\232ilna omara za \350evlje-2.doc) DRŽAVNO SREČANJE MLADIH RAZISKOVALCEV - OSNOVNOŠOLCEV Inovativna naloga Sušilna omara za obutev Avtor naloge: Deni Komac OŠ Frana Erjavca, Nova Gorica Mentorica: Lea Gabrijelčič Nova Gorica, 2013 1. Problem,

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini snemalnik

Navodila za uporabo Mini snemalnik Navodila za uporabo Mini snemalnik www.spyshop.eu Pred vami so navodila za pravilno uporabo mini snemalnika in opis funkcionalnosti. Lastnosti snemalnika: Naziv Mere Teža Kapaciteta spomina Snemanje Format

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

Microsoft Word - LIKOVNI_3.doc

Microsoft Word - LIKOVNI_3.doc likovna vzgoja SPLOŠNI razvijajo opazovanje, predstavljivost, likovno mišljenje, likovni spomin in domišljijo razvijajo interes za različne oblike likovne dejavnosti bogate in ohranjajo zmožnost za likovno

Prikaži več

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd 10028194 10029391 CS Timer 6 Spoštovani kupci, Čestitamo Vam za nakup. Prosimo, da skrbno preberete navodilo in da skrbite za nasvete o namestitvi in uporabi, da bi ste izognili tehničnim poškodbam. Za

Prikaži več

3dsMax-Particle-Paint

3dsMax-Particle-Paint PARTICLE PAINT Gola pokrajina je v najbolj ekstremnih okoljih arktike ali puščave. Pa še v tem delu je pokrajina posejana s kamenjem. Povsod drugod pa naletimo na gosto posejanost rastlinja, od trave,

Prikaži več

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA Enopredmetna matematika IN STATISTIKE Maribor, 31. 01. 2012 1. Na voljo imamo kovanca tipa K 1 in K 2, katerih verjetnost, da pade grb, je p 1 in p 2. (a) Istočasno vržemo oba kovanca. Verjetnost, da je

Prikaži več

ISOFT , računalniški inženiring

ISOFT , računalniški inženiring ISOFT, računalniški inženiring Marko Kastelic s.p. Sad 2, 1296 Šentvid pri stični Spletna stran podjetja:http://www.isoft.si podjetja ISOFT Spletna stran sistema sledenja vozil track.si: http://www.track.si

Prikaži več

Microsoft Word - CN-BTU4 Quick Guide_SI

Microsoft Word - CN-BTU4 Quick Guide_SI Bluetooth Dongle Artikel: CN-BTU4 NAVODILA v1.0 Sistemske zahteve Zahteve za PC: - Proc.: Intel Pentium III 500MHz or above. - Ram: 256MB ali več. - Disk: vsaj 50MB. - OS: Windows 98SE/Me/2000/XP - Prost

Prikaži več

LiveActive

LiveActive Oblikujte svoje roke s temi 5 vajami brez obiska fitnesa! Dvig noge in nasprotne roke na veliki žogi 1 Vaja Y na telovadni žogi 2 z 8-12 ponovitvami na vsaki strani s 15-20 ponovitvami Dotik roke in nasprotne

Prikaži več

RAZISKOVALNI DEL

RAZISKOVALNI DEL Mestna občina Celje Komisija Mladi za Celje VPLIV RISANK NA VEDENJE OTROK RAZISKOVALNA NALOGA AVTORICI: Ana Cvelfar Anita Ţekš MENTORICA: Simona Turnšek, prof. razrednega pouka Celje, marec 2013 Osnovna

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M16155112* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 Likovna naloga Četrtek, 2. junij 2016 / 120 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese

Prikaži več

Poved in stavek

Poved in stavek Poved in stavek POVED je najmanjša enota besedila. POVED (nekaj pove) je zaokrožena skupina pomensko in oblikovno povezanih besed. Je srcu laže mi pri postalo. Pri srcu mi je postalo laže. Logično povezane

Prikaži več

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina Pred začetkom uporabe kontaktnih leč Sentina vam svetujemo, da si preberete naslednja navodila. Četudi kontaktne leče uporabljate že dlje časa, je dobro

Prikaži več

Zaznavanje je prva stopnja spoznavanja okolja in pomeni sprejemanje in razlaganje sporočil, ki prihajajo iz njega. Zaznavanje kot aktivni proces Z zaz

Zaznavanje je prva stopnja spoznavanja okolja in pomeni sprejemanje in razlaganje sporočil, ki prihajajo iz njega. Zaznavanje kot aktivni proces Z zaz Zaznavanje je prva stopnja spoznavanja okolja in pomeni sprejemanje in razlaganje sporočil, ki prihajajo iz njega. Zaznavanje kot aktivni proces Z zaznavanjem (ali PERCEPCIJO) mislimo na dejavnost interpretiranja

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M09254121* PSIHOLOGIJ Izpitna pola 1 JESENSKI IZPITNI ROK Petek, 28. avgust 2009 / 20 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

Jez male hidroelektrarne Klonte na reki Bači

Jez male hidroelektrarne Klonte na reki Bači PODVODNI ATLAS SLOVENIJE. POPISNI LIST ŠT. 67 Ime lokacije Jez male hidroelektrarne Klonte na reki Bači Tip Zahtevnost Nočni potop Zemljevid / skica REKA P1 opomba: nezahteven, a zanimiv potop v zajezitvi

Prikaži več

ZAČETNI VODNIK ZA POVEZAVO Izkusite prilagojeno nego perila z aplikacijo My AEG Care. Pralni stroj lahko povežete in upravljate od koder koli in preje

ZAČETNI VODNIK ZA POVEZAVO Izkusite prilagojeno nego perila z aplikacijo My AEG Care. Pralni stroj lahko povežete in upravljate od koder koli in preje ZAČETNI VODNIK ZA POVEZAVO Izkusite prilagojeno nego perila z aplikacijo My AEG Care. Pralni stroj lahko povežete in upravljate od koder koli in prejemate obvestila o tem, kdaj je perilo pripravljeno.

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Sirikt-SK-FV.ppt

Microsoft PowerPoint - Sirikt-SK-FV.ppt E-učbeniki za izbrane naravoslovno-tehniške predmete E-books for selected science and technical subjects Slavko KOCIJANČIČ Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta slavko.kocijancic@pef.uni-lj.si Franc

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA maj 2019, GH Bernardin, Portorož

KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA maj 2019, GH Bernardin, Portorož KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA 2019 16. 18. maj 2019, GH Bernardin, Portorož www.adma.si/kongres 2 ADMA KONGRES www.adma.si/kongres Kongres ADMA bo od 16. do 18. maja 2019 v

Prikaži več

Watch 40_MT40X_UM_SL.pdf

Watch 40_MT40X_UM_SL.pdf Navodila za uporabo MT40X Vsebina 1 1 Glej pregled... 1 Tipka za vklop/izklop... 1 2 2 Odstranite trakove... 2 Pripenjanje novih trakov... 3 3 3... 3... 4 Vklop ure... 4... 4 Jezik... 4 4 5 5 5 6 6 7...

Prikaži več

innbox_f60_navodila.indd

innbox_f60_navodila.indd Osnovna navodila Komunikacijski prehod Innbox F60 SFP AC Varnostna opozorila Pri uporabi opreme upoštevajte naslednja opozorila in varnostne ukrepe. Da bi v največji meri izkoristili najnovejšo tehnologijo

Prikaži več