Predlagatelj: MARJAN POLJŠAK ŽUPAN OBČINE AJDOVŠČINA Datum: OBČINSKI SVET OBČINE AJDOVŠČINA ZADEVA: NAMERA ZA OBLIKOVANJE IN IZGRADNJO SIST

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Predlagatelj: MARJAN POLJŠAK ŽUPAN OBČINE AJDOVŠČINA Datum: OBČINSKI SVET OBČINE AJDOVŠČINA ZADEVA: NAMERA ZA OBLIKOVANJE IN IZGRADNJO SIST"

Transkripcija

1 Predlagatelj: MARJAN POLJŠAK ŽUPAN OBČINE AJDOVŠČINA Datum: OBČINSKI SVET OBČINE AJDOVŠČINA ZADEVA: NAMERA ZA OBLIKOVANJE IN IZGRADNJO SISTEMA DALJINSKEGA OGREVANJA GRADIVO PRIPRAVIL: Uprava Občine Ajdovščina Janez FURLAN PRISTOJNO TELO SVETA: DELOVNO OBČINSKEGA Odbor za gospodarstvo in gospodarske javne službe Predlagam, da Občinski svet Občine Ajdovščina na 19. redni seji dne obravnava in sprejme: PREDLOG SKLEPA Na podlagi 16. člena Statuta Občine Ajdovščina (Uradni list RS št. 44/12) je Občinski svet Občine Ajdovščina na svoji 19. redni seji dne sprejel naslednji SKLEP Občina Ajdovščina podpira namero podjetja Mlinotest d.d., da se na kompleksu nekdanje tovarna Lipa, oblikuje, adaptira ter poveča toplotna postaja s kogeneracijo na lesno biomaso. Občina Ajdovščina izraža interes ter pripravljenost, da se naveže na energetski objekt, z namenom pridobivanja cenejše toplotne energije za potrebe ogrevanja javnih objektov. Za uresničitev namere Občinska uprava pristopi k oblikovanju koncepta in projekta, na osnovi katerega bi bilo možno oskrbovati javne objekte s cenejšo toploto ter projektov, ki bi omogočili prijavo na razpis Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, za namen sofinanciranja sistemov daljinskega ogrevanja na lesno biomaso. ŽUPAN Marjan POLJŠAK, s.r.

2 OBRAZLOŽITEV: 1. Pravna podlaga ravnanja (pravni temelj): Energetski zakon, Uradni list RS, 27/07 (EZ-UPB2), 70/08 (EZ-C), 22/10 (EZ-D), 37/11 (odločba US), 10/12 (EZ-E), Resolucija o Nacionalnem energetskem programu, Uradni list RS, 57/04 (ReNep) ter Pravilnik o spodbujanju učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije, Uradni list RS, št. 89/08, 25/ Opis stanja Zahodni rob mesta Ajdovščina zaokroža kompleks nekdanje tovarne Lipa. Območje obsega preko m2. Lastnik območja je družba Mlinotest iz Ajdovščine, ki načrtuje območje oživeti s novimi poslovnimi vsebinami. Novejši kompleks proizvodnih hal je bil v letu 2011 nadgrajen s eno večjih fotovoltaičnih elektrarn v Sloveniji. Stari del tovarniškega kompleksa, ki zajema južni in vzhodni del pa je v načrtu za rušenje. Območje nekdanje tovarne Lipa načrtuje investitor oživeti tudi na način, da v kompleksu zgradi oziroma nadgradi toplotno postajo s kogeneracijo električne energije na lesno biomaso. Postavitev toplotne postaje in kogeneracije bo omogočila proizvodno bistveno cenejše toplotne za potrebe ogrevanja obstoječih hal, v katerih bo Mlinotest ter ostali najemniki vzpostavili nove proizvodne procese, prav tako, pa bo toplotna postaja lahko zagotavljala tehnološko toploto. Ne glede na potrebe območja po toploti, pa se z izgradnjo toplotne postaje ponuja priložnost, da se ponovno oživi nekdanji toplovodni sistem in toplovodne povezave na katere so bili priklopljeni nekateri javni objekti. Obstoječi toplovodni sistemi so sicer dotrajani in jih bi bilo potrebno nadomestiti z novimi, učinkovitejšimi cevovodi. S sprejemom namere bi Občinska uprava skupaj z investitorjem v toplotno postajo pripravila koncept projekta ter časovno in finančno dinamiko realizacije le tega. Ciljni rok za pripravo projekta je september 2013, ko se zapre razpis Ministrstva za gospodarstvo in infrastrukturo, namenjen podpori in sofinanciranju sistemov daljinskega ogrevanja na biomaso (DOLB3). Za uspešno realizacijo projekta ter prijavo na razpis bo potrebno organizirati izbirno gospodarsko javno službo oskrbe s toploto, verjetno v okviru javnega podjetja ali razpisati in podeliti koncesijo za izgradnjo in dobavo toplotne energije ali izpeljati javno naročilo za dobavo in distribucijo toplote. Vse variante so vezane na ustrezno posodobitev oziroma novogradnjo toplovodne instalacije. V prilogi je prikazana kratka ekonomska analiza potreb ter potencialov na območju nekdanjega tovarniškega kompleksa Lipa ter javnih objektov v bližnji okolici ter projekcija cene toplotne energije in s tem povezanih prihrankov. 3. Ocena finančnih in drugih posledic sprejema sklepa: Sprejem sklepa nima neposrednih finančnih posledic. Finančne posledice bodo nastale v primeru oblikovanja projekta za izgradnjo oziroma prenovo toplovodnega sistema ter izgradnjo le tega. Pripravil. J. Furlan ŽUPAN: Marjan POLJŠAK s.r.

3 NAROČNIK: OBČINA AJDOVŠČINA cesta 5. maja 6/a 5270 Ajdovščina INVESTITOR: izbrani koncesionar na osnovi javnega poziva IZVAJALEC: GOLEA Nova Gorica GORIŠKA LOKALNA ENERGETSKA AGENCIJA Trg Edvarda Kardelja Nova Gorica poslovni naslov: Mednarodni prehod 6, Vrtojba 5290 Šempeter pri Gorici tel (0) info@golea.si EKONOMSKA ANALIZA DOLB Ajdovščina ODGOVORNA OSEBA IZVAJALCA: direktor: Rajko Leban, univ.dipl.inž.str. IZS-1396 Žig in podpis: Vrtojba, maj 2012

4 Izračun po VDI 2067 Navodila za uporabnika Navodila za vnos podatkov Računski model potrebuje vnesene podatke v dveh delovni list: "vhodni podatki". Izpolnite le rumena polja! V zelenih poljih so prikazani rezultati. Oranžna polja se samodejno kopirajo iz izračunov in vnesenih podatkov. Delovni list vhodni podatki - stroški investicije Obrestna mera (i) in življenjska doba (n) v letih sta osnovna podatka za izračun faktorja anuitete (AF). (1 i ) AF (1 i ) n n *1 1 Letni stroški vzdrževanja se podajo kot ocenjene vrednosti stroška investicije v procentih. Za strojne instalacije znašajo 1%, za gradbena dela pa 0,5 %, lahko pa se jih spreminja. Potrebna končna energija se izračuna iz toplotne moči obstoječega kotla in predvidenega časa obratovanja pri polni moči V primeru zamenjave starega kotla na fosilna goriva se potrebno končno energijo izračuna tudi na osnovi dosedanje rabe energenta in ocene izkoristka obstoječega sistema. Iz stroškov energenta na enoto se izračunajo predvideni letni stroški energenta, pri čemer so podrobnosti glede energenta obravnavane v delovnem listu izračun energenta. Stroški investicije morajo biti podani ločeno za kotel, strojne inštalacije in gradbena dela. Vnesite odstotek od celotne vrednosti investicije za katerega je možno pridobiti subvencijo. Vnesite odstotek odobrene subvencije za del investicije za katerega je možno pridobiti subvencijo. Stroški kapitala se izračunajo iz anuitetnega faktorja za investicije z odšteto subvencijo z predpostavko, da se subvencija enakomerno porazdeli na stroške kurilne naprave, strojnih instalacij in gradbenih del. Stroški energenta se izračunajo v delovnem listu izračun energentov, z upoštevanjem letnega izkoristka kurilne naprave. Stroški električne energije vključujejo porabo kurilne naprave in podajalnih sistemov, Ob smiselni uporabi Tehnično gospodarskih kriterijev DOLB vzamemo 15 kwh Wel / 1 MWh Wth. Stroški vzdrževanja se izračunajo iz ocenjenega odstotka letnih stroškov vzdrževanja in skupnega stroška investicije. Stroški osebja se nanašajo na periodične preglede kurilne naprave in rokovanje z energentom. Ob smiselni uporabi Tehnično gospodarskih kriterijev DOLB vzamemo najmanj 2 / 1 MWh Wth. Stroški dimnikarja se ocenijo za standardno opremo in usluge. Ocenijo se glede na število dimnikov, Stroški pogodb o vzdrževanju se ocenijo glede na standardne servisne preglede opreme. Se določijo po VDI Drugi stroški zajemajo na primer strošek zavarovanja, ipd. Se določijo po VDI 2067.

5 Delovni list vhodni podatki - Izračun energenta Letni stroški energenta se izračunajo iz stroška energenta na enoto, ki so podani v delovnem listu stroški investicije Vnesite letni izkoristek kurilne naprave, ki ustreza vaši opremi. Vnesite skupno vsebnost vode biomase (izračunana kot procent mase sveže snovi). Okvirne vrednosti: Lesni peleti: 6%, suhi gozdni sekanci: 20-35%, suhi industrijski sekanci: 15-35%. Vnesite gostoto suhe nasute snovi za uporabljene sekance in pelete.

6 LOKACIJA IN TRASA TOPLOVODA DOLB AJDOVŠČINA Potencialni porabniki toplote iz sistema DOLB Ajdovščina: Predlagana trasa toplovoda:

7 Traso toplovoda se ocenjuje na cca 900 m.

8 IZRAČUN LETNIH TOPLOTNIH POTREB VEČJIH PORABNIKOV TOPLOTNE ENERGIJE - DOLB AJDOVŠČINA energja kurilna vrednost Butan-propana 12,8 kwh/kg spec.teža 0,577 kg/l oz. 3,7 l / m3 0,9144 /l 3,76 /m3 150 /MWh kurilna vrednost ELKO 10,25 kwh/l 0,945 /l 110 /MWh spodnja zgornja kurilna vrednost zp - zemeljski plin 9,473 kwh/sm3 10,5817 kwh/sm3 1 Sm3 standardni kubičen meter merjen pri 1013,25 mbar in 15 C ima gostoto 0,68 kg/sm3 in je lažji od zraka 1,293 kg/sm3 nazivna kurilnost "spodnja karoična moč znaša" kj/sm3 95 /MWh OBSTOJEČI OBJEKTI primarna končna NAZIV OBJEKTA parc.št. POVRŠ. OPIS KOTL. NAPRAVE MOČ ENERG. LET.POR. VREDNOST OC.IZK. TOPL.EN. energ.št. TOPL.EN TP ciljno po sanaciji m2 kw kwh/a kwh/m2.a kwh/a kw kwh/m2.a kwh/a 1. LIPA (poslovno-stanovanjski kompleks) Gimnazija in dijaški dom x 1063 kw ZP , Zavod za šport Ajdovščina pogodbena dobava toplote 415 ZP OŠ Danila Lokarja stavba x 500 kw, 1978,1978 in ELKO , OŠ Danila Lokarja stavba ELKO OŠ Danila Lokarja stavba 3 - se ruši ELKO 7. Občina ELKO Center za socilano delo in Zavod za zaposlovan 551 ELKO Razvojna agencija ROD 625 ELEKTRIKA Nova OŠ Danila Lokarja ZP 234 kw + TČ 145 kw ZP + TČ Novogradnja vrtca n.p končna SKUPAJ: OPOMBE: LIPA (poslovno-stanovanjski kompleks) upošteva se m2, možnost širitve v bodoče, novi priključki se kompenzirajo z energetsko sanacijo ostalih objektov Gimnazija in dijaški dom Zavod za šport Ajdovščina vezani na pogodbo še 4 leta, pred iztekom pogodbe zaradi pogodbenih obveznosti občine Ajkdovščina ni smiselen priklop na DOLB Ajdovščina. OŠ Danila Lokarja stavba 1 stavba ob novogradnji OŠ ostane OŠ Danila Lokarja stavba 2 ostavba ob novogradnji OŠ ostane (Ljudska univerza, društva) OŠ Danila Lokarja stavba 3 - se ruši stavba se ruši Občina Center za socilano delo in Zavod za zaposlovanje skupna kotlovnica raba litrov ELKO / leto Razvojna agencija ROD stavba nima centralnega ogrevanja, ogreva se na elektriko Nova OŠ Danila Lokarja v izračunu gradbene fizike je raba toplote nizka E=11kWh/m2a Novogradnja vrtca v OPN je predvisena tudi novogradnja vrcta Pri oceni načrtovane porabe energije iz sistema DOLB Ajdovšina se ne upošteva rabe OŠ Danila Slokarja pač pa nove OŠ. Skupne potrebe po toploti iz sistema DOLB Ajdovščina znašajo: kwh/a Cene energentov: spletna stran Ministsrtva ter dobaviteljev PRIMER 1: za ogrevanje sanitarne vode (10,0%) kwh ocena toplovoda 900 m za ogrevanje prostorov v kurilni sezoni (90,0%) kwh skupaj: kwh/m skupaj: kwh bruto kwh skupna moč kotlov kw sekance nas.m3

9 Primerjava stroškov ogrevanja po standardu VDI 2067 ter izračun ekonomskih kazalnikov operacije Izpolni rumena polja! VHODNI PODATKI: anuitetni faktor: 7,00% skladna z razpisno dokumentacijo DOLB 3 in Tehnično gospodarskimi kriteriji DOLB (TGK) življenjska doba let str.vzdrž. (%) ocena investicije strojna oprema - kotla 20 1, ,00 strojne instalacije 20 1, ,00 elektro instal., dr. dela 20 1, ,00 toplotne postaje 20 1, ,00 v izračunih vzamemo 20 let toplovod (str.+gr.) 20 0, ,00 gradbena dela 50 0, ,00 v izračunih vzamemo 20 let projektiranje, ostalo ,00 skupaj ,00 strošek toplovoda znaša: strojni del 250 /m, gradbeni del 150 /m gradbena dela kotlovnice se oceni po TGK na 750 /m2 NAZIVNA MOČ KURILNE NAPRAVE: kw Nazivno moč določimo z upoštevanjem postopne graditve novih objektov, novih priključkov ter predvideni energetski sanaciji obstoječih objektov. sezonski izkoristek kotla 90 % KONČNA ENERGIJA: MWh/a Letna predvidena potrebna končna energija: Upošteva se postopno priključevanje novih objektov ter energetska sanacija obstoječih. Upošteva se izgradnjo nove OŠ in rušitev OŠ Danila Lokarja. OBSTOJEČE STANJE: nazivna moč kotla(ov) kw sezonski izkoristek kotla 80 % CENE ENERGENTOV (z DDV): sekanci peleti ELKO ZP /kg /kg /l /Sm3 0,077 0,23 1,003 0,7 Cene energentov dobimo na: Spletni strani ministrstva za gospodarstvo pri ponudnikih energentov (cene november 2011) Cene energentov vključujejo DDV. Izračunane cene toplote so z DDV.

10 INVESTICIJA: podatke vnašamo brez DDV sekanci peleti ELKO ZP KOTEL , , , ,90 INSTALACIJE , , , ,30 GRADBENA DELA , , , ,13 SKUPAJ , , , ,33 upravičeni stroški 100,00% 100,00% subvencija 50,00% 50,00% upravičeni stroški , ,80 subvencija [%] subvencija , ,40 SKUPAJ INVEST , , , ,33 Pri sekancih in peletih se upošteva izgradnjo sistema DOLB, pri ostalih pa se investicije ne upošteva, pač pa le stroške vzdržavenja in obrativanja. STROŠKI OBRATOVANJA: Smiselno se upošteva: Tehnično gospodarske kriterije za daljinska ogrevanja na lesno biomaso strošek goriva / biomase najmanj 12,00 /MWh toplote strošek osebja najmanj 2,00 /MWh toplote stroški vzdrževanja po VDI 2067 stroški električne energije najmanj 15,00 kwh/mwh toplote obrestna mera na lastna sredstva (kapital) 7,00% na leto obresti na posojila najmanj EURIBOR + 0,5 % na leto Časovni okvir za izračun dinamičnih kazalcev invest. 20 let stroški dimnikarja 500,00 letno

11 Primerjava stroškov ogrevanja po standardu VDI 2067 Anuitetni faktor 7,00% Osnovni podatki življenjska doba amortizacijska stopnja letni str. vzdrž. [let] [%] [%] Kotel 20 5,04 2,5 Strojne instalacije 20 5,04 2,0 Gradbena dela 20 5,04 0,5 Potrebna končna energija Toplotna moč Čas obratovanja pri polni moči Končna energija [kw] [h/a] [kwh/a] Energent Sekanci Peleti ELKO ZP [ / kg] [ / kg] [ / liter] [ / Sm³] Cena na enoto 0,077 0,230 1,003 0,700 [kg / a] [kg / a] [l / a] [Sm3 / a] Predvidena letna poraba Enota Sekanci Peleti ELKO ZP Stroški investicije Kotel [ ] , ,50 0,00 0,00 Strojne instalacije [ ] , ,20 0,00 0,00 Gradbena dela [ ] , ,10 0,00 0,00 Skupaj investicija [ ] , ,80 0,00 0,00 Upravičeni stroški subvencije [%] 100,0 100,0 0,0 0,0 Subvencija [%] 50,0 50,0 0,0 0,0 Investicija minus subvencija [ ] , ,40 0,00 0,00 Stroški kapitala Kotel [ /a] 9.283, ,71 0,00 0,00 Strojne instalacije [ /a] 8.541, ,04 0,00 0,00 Gradbena dela [ /a] , ,94 0,00 0,00 Skupaj stroški kapitala [ /a] , ,69 0,00 0,00 Stroški porabe Stroški energenta [ /a] , , , ,13 Stroški električne energije [ /a] 3.409, , , ,99 Skupaj stroški porabe [ /a] , , , ,12 Obratovalni stroški Vzdrževanje kotla [ /a] 9.215, , ,66 829,36 Vzdrževanje strojnih instalacij [ /a] 6.782, , , ,42 Vzdrževanje stavbe [ /a] 3.887, ,95 349,84 272,09 Stroški osebja [ /a] 4.546, ,80 909, ,50 Dimnikarske usluge [ /a] 500,00 500, , ,00 Pogodba o vzdrževanju [ /a] 4.546, , , ,80 Skupaj obratovalni stroški [ /a] , , , ,19 Drugi stroški Zavarovanje & drugo [ /a] 7.077, , , ,01 Ostali stroški [ /a] 7.077, , , ,01 Skupaj stroški na leto [ /a] , , , ,32 Skupni stroški na MWh [ /MWh] 57,0 79,5 113,3 82,1

12 Izračun stroškov energenta Stroški energenta vključujejo trošarine in strošek dostave, ne vključujejo DDV. Toplotna moč Čas obratovanja pri polni moči Potrebna končna energija [kw] [h/a] [kwh/a] Sekanci Peleti ELKO [ / kg] [ / kg] [ / liter] Cena na enoto 0,077 0,230 1,003 /m³ 17,97 150,00 Cena energenta na leto /a , , ,77 Cena energenta na MWh /MWh 20,7 48,7 100,1 Cena energenta na GJ /GJ 5,7 13,5 27,8 Potrebna letna količina energenta [m³] [kg] Sezonski izkoristek kotla % Potrebna končna energija kwh/a Potrebna primarna energija kwh/a Vsebnost vode % ( mase) 25,0 8,0 0,0 Vsebnost vodika % (mase, suhe snovi) 6,0 6,0 13,4 Gostota nasutja suhe snovi kg/m³ Gostota nasutja sveže snovi kg/m³ Specifični volumen svežega materiala m³/1000kg 4,29 1,53 1,18 Zgorevalna toplota suhe snovi MJ/kg 20,0 20,0 45,7 kwh/m³ Kurilnost sveže snovi MJ/kg 13,4 17,0 42,7 kwh/kg 3,7 4,7 11,9 MJ/m³ kwh/m³ Emisije CO² (Ocena) kg/kwh 0,000 0,000 0,269 kg/a

13 Primerjava stroškov ogrevanja po standardu VDI 2067 Toplotna moč [kw] Čas delovanja pri polni moči [h/a] Potrebna končna energija [kwh/a] Enota Sekanci Peleti ELKO Zem.plin Stroški kotla [ ] , ,50 0,00 0,00 Stroški strojnih instalacij [ ] , ,20 0,00 0,00 Stroški gradbenih del [ ] , ,10 0,00 0,00 Skupna investicija [ ] , ,80 0,00 0,00 Investicija minus subvencija [ ] , ,40 0,00 0,00 Amortizacija [ /a] , ,69 0,00 0,00 Stroški kapitala [ /a] , ,69 0,00 0,00 Stroški energenta [ /a] , , , ,13 Strošek elektrike za delovanje kotla [ /a] 3.409, , , ,99 Stroški porabe [ /a] , , , ,12 Stroški vzdrževanja [ /a] , , , ,88 Stroški osebja [ /a] 4.546, ,80 909, ,50 Dimnikarske usluge [ /a] 500,00 500, , ,00 Pogodba o vzdrževanju [ /a] 4.546, , , ,80 Zavarovanje, drugi stroški [ /a] 7.077, , , ,01 Obratovalni stroški & drugi stroški [ /a] , , , ,20 Skupni letni stroški [ /a] Stroški na MWh [ /MWh] 57,0 79,5 113,3 82,1 Sk.letni str.brez str.kapitala [ /a] Str.na MWh brez str.kapitala [ /MWh] 40,6 66,5 113,3 82,1

14 [Evro / MWh] Skupni stroški na MWh porabljene toplote 120,0 113,3 100,0 80,0 79,5 60,0 57,0 40,0 20,0 0,0 Sekanci Peleti ELKO

15 [Evro / MWh] Stroški na enoto energenta (Za količino energije se upošteva kurilnost sveže snovi) 120,0 100,0 100,1 80,0 60,0 40,0 48,7 20,0 20,7 0,0 Sekanci Peleti ELKO

16 [kg/a] Masa letne količine energenta Sekanci Peleti ELKO

17 [m³/a] Volumen letne količine energenta Sekanci Peleti ELKO 247

18 [kg CO² / a] Ocena letnih emisij CO² Sekanci Peleti ELKO

19 VHODNI PODATKI EKONOMSKE ANALIZE MENJAVA DOTRAJANEGA KOTLA NA FOSILNA GORIVA Z NOVIM Pri investicijsko-vzdrževalnih delih, kjer gre za zamenjavo starega dotrajanega kotla na fosilna goriva z novim kotlom upoštevamo kot referenčne podatke obstoječe stroške ogrevanja s starim kotlom na fosilna goriva na osnovi česar tudi računamo letne prihranke pri stroških ogrevanja zaradi manjše rabe energentov oziroma uvedbe cenejšega energenta. NOVOGRADNJA Z VGRADNJO KOTLA (primerjava različnih energentov) Pri novogradnjah se izvede primerjava med možnimi variantami z različnimi energenti. Kot referenčno se vzame najslabšo varianto in računa koristi pri ugodnejših. Oziroma se računa ekonomske kazalnike glede na cene daljinske toplote. NOVOGRADNJA Z VGRADNJO KOTLA V PRIMERU PRODAJE ENERGIJE Pri novogradnjah se izvede primerjava med možnimi variantami z različnimi energenti. Pri računanju ekonomskih kazalnikov se upošteva predvideno ceno toplote za odjemalce toplote iz sistema DOLB. VREDNOST INVESTICIJE S SUBVENCIJO: sekanci peleti ELKO ZP , ,40 0,00 0,00 LETNI STROŠKI OBRATOVANJA (s stroški kapitala): sekanci peleti ELKO UNP , , , ,32 anuitetna stopnja 7,00% izračun dinamičnih ekonomskih kazalnikov glede na letne prihodke od prodane energije in letne stroške vključno z amortizacijo LETNI STROŠKI OBRATOVANJA (s stroški kapitala in amortizacijo na celotno vrednost investicije): Letni prihodki Letni stroški , ,29 Letni prihodki od prodaje toplote v DOLB: fiksni del variabilni del 2650,00 kw 40,00 /kw , ,01 MWh/leto 35,00 /MWh ,27 skupaj ,27 1 Faktor analize občutljivosti skupaj z DDV ,33 POVPREČNA CENA DOLB (brez DDV) POVPREČNA CENA DOLB (z DDV) cena 90% ELKO po formuli 81,63 /MWh 97,96 /MWh 110,09 /MWh

20 Denarni tok [ ] IZRAČUN DINAMIČNIH KAZALNIKOV EKONOMSKE ANALIZE SISTEM DOLB GLEDE NA PONUDBENO CENO V SISTEMU DOLB Doba vračanja v letih Sedanja vrednost stroškov Neto sedanja vrednost Interna stopnja donosa 8,0 leta EUR EUR 9,17% Leta Investicija Letni obratovalni stroški Letni prihodki od toplote Leta Investicija Preostali stroški Letni poslovni rezultat (prihodki - odhodki) V KOLIKOR UPOŠTEVAMO PRIJAVO KONCESIONARJA NA JR MG DOLB 3 UPOŠTAVANA JE CENA ZA ODJEMLCA Z DDV 97,96 /MWh JE DOBLJENI REZULTAT SREJEMLJIV ZA KONCESIONARJA NETO SEDANJA VREDNOST EUR INTERNA STOPNJA DONOSA 9,17% Čas [leta]

21 Denarni tok [ ] IZRAČUN DINAMIČNIH KAZALNIKOV EKONOMSKE ANALIZE SISTEM DOLB GLEDE NA PONUDBENO CENO V SISTEMU DOLB Doba vračanja v letih 9,1 leta Sedanja vrednost stroškov EUR Neto sedanja vrednost 0 EUR Interna stopnja donosa 7,00% prodana toplota letni prihodek POVPREČNA CENA DOLB (z DDV) 92,90 /MWh 2273,01 MWh/leto ,91 Leta Investicija Letni obratovalni stroški Letni prihodki od toplote Leta Investicija Preostali stroški poslovni rezultat , V KOLIKOR ZA CILJNO VREDNOST POSTAVIMO NETO SEDANJO VREDNOST = 0 PRI 7% INTERNI STOPNJI DONOSA (ESCO MODEL V NEMČIJI) DOBIMO LASTNO CENO SISTEMA DOLB Z DDV 92,90 /MWh Čas [leta] IZRAČUN KAŽE NA CENO TOPLOTE Z DDV V SISTEMU DOLB AJDOVŠČINA 92,90 /MWh

22 Datum: GORIŠKA LOKALNA ENERGETSKA AGENCIJA GOLEA Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica Tel.: (0) , fax.: (0) Ministrstvo za finance Republike Slovenije Direktorat za javno premoženje Beethovnova Ljubljana t: , f: Zadeva: Vprašanja glede vodenja postopkov oddaje koncesije oskrbe s toploto na lesno biomaso, direktne oddaje le te občinskemu javnemu podjetju, možnosti zadolževanja javnega podjetja za namen gradnje objektov in naprav oskrbe s toploto, vprašanja zadolževanja občine pri tem ter vodenje postopkov pogodbenega zagotavljanja toplote oziroma pogodbenega zagotavljanja prihrankov po novih finančnih mehanizmih. Spoštovani, kot lokalna energetska agencija, s poslanstvom trajnostnega razvoja Primorske skozi doseganje energetske samooskrbe regije, s stalnim izboljševanjem energetske učinkovitosti in rabe obnovljivih virov energije predvsem v javnih stavbah, se vsakodnevno srečujemo z vprašanji načina in postopkov oddaje koncesije izvajanja javne gospodarske službe oskrbe s toploto, predvsem DOLB daljinskega ogrevanja na lesno biomaso ter oddaje koncesije javne razsvetljave. Ključno za občine pri tem pa je predvsem vprašanje kaj se šteje in kaj ne v obseg zadolževanja občin, če v teh postopkih nastopijo njihova javna podjetja. Ravno tako pa se z dneva v dan odpira vedno več možnosti in s tem priložnosti celovite energetske prenove javnih stavb preko novih finančnih mehanizmov, kot je npr. ESCO (Energy Service COmpany) model, kjer na osnovi izraženega javnega interesa izvedemo javni poziv podjetju za energetske storitve za izvedbo investicije trajnostne energetike ter dolgoročno dobavo energije, kjer se strošek za energijo javnemu partnerju (občini) zmanjša. Ključno za občine pri tem pa je predvsem vprašanje kaj se šteje in kaj ne v obseg zadolževanja občin, če v teh postopkih nastopijo njihova javna podjetja. Naj navedemo nekaj primerov in s tem odprtih vprašanj: 1.) ODDAJA KONCESIJE ZA DALJINSKO OGREVANJE NA LESNO BIOMASO DOLB. Občina na podlagi določb 3., 7. in 32. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/1993, 30/1998-ZZLPPO, 127/2006-ZJZP, 38/2010-ZUKN, 57/2011; ZGJS), 36. člena Zakona o javno-zasebnem partnerstvu (Uradni list RS, št. 127/2006; ZJZS), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/2007, 76/2008, 79/2009, 51/2010, ZLS-UPB2), 3. in 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS št. 29/2011; ZP-1-UPB8), ter Statuta Občine., Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini sprejme Odlok o koncesiji za izvajanje lokalne gospodarske javne službe oskrbe s toploto v Občini.. Občina nato na na podlagi 36. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98, 127/06, 38/10 in 57/2010), Odloka o gospodarskih javnih službah v Občini.. ter na podlagi Odloka o koncesiji za izvajanje lokalne gospodarske javne službe oskrbe s toploto v občini.. objavi Javni razpis za podelitev koncesije za izvajanje lokalne gospodarske javne službe oskrbe s toploto v občini. Občina tako odda koncesijo koncesionarju, ki se s tem zaveže na novo zgraditi objekte in naprave za proizvodnjo ter distribucijo toplote in dobavljati toploto po ponudbeni ceni za čas trajanja

23 koncesije. Po preteku koncesije vsi objekti in oprema, ki so predmet koncesije preidejo v last občine. Druga možnost je tudi ta, da občina direktno odda koncesijo svojemu javnemu podjetju: a.) Glede na določila Javnega razpisa za sofinanciranje daljinskega ogrevanja na lesno biomaso za obdobje 2011 do 2015 (DOLB 3) odprtega pri Ministrstvu za gospodarstvo lahko na razpis kandidira tako že uveljavljeno javno podjetje katera dejavnost je med drugim oskrba z vročo vodo in paro kot tudi novoustanovljeno javno podjetje, katero je ustanovila občina po Zakonu o gospodarskih družbah za namen oskrbe s toploto iz biomase. b.) Kot eden izmed finančnih virov za izvedbo sistema DOLB, tako opreme in naprav za proizvodnjo toplote, kakor za njeno distribucijo, je poleg nepovratne finančne pomoči po javnem razpisu DOLB 3 ter lastnih sredstev tudi kredit Eko sklada ali poslovne banke. Do kredita Eko sklada po Javnem pozivu za kreditiranje okoljskih naložb 46PO11 so upravičene tako občine kot gospodarske družbe in druge pravne osebe ter samostojni podjetniki posamezniki in fizične osebe, ki samostojno opravljajo dejavnosti kot poklic. Glede na razpisne pogoje lahko kandidira za kredit Eko sklada za namen izgradnje sistema DOLB tudi novo ustanovljeno javno podjetje, ki jo je ustanovila občina po Zakonu o gospodarskih družbah za namen oskrbe s toploto iz lesne biomase. c.) V smislu določb 10g. člena ZFO-1 zadolževanje javnega podjetja z zastavo svojega premoženja ni zadolževanje občine ustanoviteljice, saj zastava premoženja sploh ni zadolževanje v smislu 10b. člena ZFO-1, če pa bi občina dala poroštvo pa bi to štelo v zadolževanje občine. Če se zadolži javno podjetje s svojim lastnim premoženjem gre za zadolževanje javnega podjetja in se po določbi prvega odstavka 10g. člena ZFO-1 ne šteje v zadolževanje občine. Po določilih 57. člena EZ pa zastavo premoženja, ki je predmet javne gospodarske službe ni dopustna; za objekte in naprave za proizvodnjo, prenos in distribucijo energije oziroma toplote, kjer pa sprejeta novela EZ dopušča zastavo objektov in naprav za proizvodnjo energije oziroma toplote. Pri tem pa gre za poudariti, da v konkretnem primeru gre za to, da bo koncesionar šele gradil objekte in naprave za proizvodnjo, prenos in distribucijo energije oziroma toplote in da predmet javne gospodarske službe še ne obstaja, ter da bo ta prešel v last občine šele po prenehanju veljavnosti dolgoročnega koncesijskega razmerja med občino in koncesionarjem. VPRAŠANJE: Ali lahko javno podjetje ali katero druga pravna oseba, ki izvaja javno gospodarsko službo oskrbe s toploto, glede na sprejeto novelo EZ v zavarovanje kredita ob soglasju občine ponudi zastavo objekta in naprav za proizvodnjo toplote, ki jih gradi za potrebe izvajanja javne gospodarske službe oskrbe s toploto? Kaj pa naprave za distribucijo toplote, ki jih gradi koncesionar? Seveda je tu vprašanje tudi kvalitete take zastave, saj 61. člen EZ določa, da je izvršba na takih objektih in napravah absolutno prepovedana. Ravno tako ne velja pri tem spregledati določb drugega odstavka 10g. člena ZFO-1, ki izrecno določa, da so pogodbena določila zavarovanju s stvarnim premoženjem, namenjenim izvajanju javne službe, nična. Glede na navedeno predlagamo, da kreditodajalec v takih primerih razmišlja o projektnem financiranju in kot zavarovanje prevzame bodoče prilive iz naslova prodane toplote na podlagi sklenjenih dolgoročnih pogodb za dobavo toplote z občino (koncesijska pogodba) ter drugimi subjekti, npr. gospodarske družbe, kjer se koncesionar direktno dogovarja za oskrbo s toploto. Kaj predlagate Eko skladu (kot javnemu kreditodajalcu), glede zavarovanja kredita koncesionarja za npr. sistem DOLB za te primere?

24 2.) MEHANIZMI POGODBENEGA ZAGOTAVLJANJA TOPLOTE OZIROMA POGODBENEGA ZAGOTAVLJANJA PRIHRANKOV PRI CELOVITI PRENOVI JAVNE STAVBE Drug tak primer je možnost celovite energetske prenove javne stavbe po novem finančnem mehanizmu za namen spodbujanja projektov trajnostne energetike skladno z Uredbo št. 1333/2010 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 15. decembra 2010 o vzpostavitvi programa za podporo oživitvi gospodarstva z dodelitvijo finančne pomoči Skupnosti energetskim projektom trajnostne energetike na občinski in lokalni ravni v višini 146 mio, z upoštevanjem prispevka EIB, CDP, DB,.. pa 265 mio. Potencialni upravičenci so javni organi (npr. občine), po možnosti na lokalni in regionalni ravni, ter javna in zasebna podjetja, ki delujejo v imenu teh javnih organov npr. lokalne javne gospodarske službe, podjetja za energetske storitve, podjetja, ki nudijo daljinsko ogrevanje, lahko s soproizvodnjo elektrike in toplote ali javni ponudniki prevoza. Projekte se prijavi na program ELENA ( ). Lokalne energetske agencije smo v sodelovanju z Eko skladom v letu 2011 že pripravljale potencialni nabor objektov, vendar se je na koncu ustavilo prav pri vprašanju kdo bo dal garancijo Evropski Investicijski Banki EIB za kreditna sredstva v minimalni višini 50 mio po EUROLIBOR + 0,5 do 0,9%, saj bi tak kredit pomeni zadolževanje občine? Rešitev torej vidimo v tem, da bi se zadolžila ESCO podjetja, ki bi izvajala energetske storitve občinam, skozi pogodbeno dobavo toplote oziroma pogodbeno zagotavljanje prihrankov po celoviti energetski sanaciji javne stavbe. VPRAŠANJE: Kot razumemo bi lahko take projekte, po novih finančnih mehanizmih kot je ESCO model, kjer zasebni partner vlaga lastna sredstva v tuja osnovna sredstva, kar pomeni, da izvede energetsko sanacijo obstoječe infrastrukture, ki je in ostane v lasti javnega partnerja, ter zagotavlja storitve ogrevanja in hlajenja stavbe za določeno obdobje; javni partner pa s to energetsko sanacijo realizira prihranke energentov, pod določenimi pogoji ne vplivajo na obseg zadolžitve javnega partnerja? Navedeni»določeni pogoji«pri tem so: 1. Javni partner mora v pogodbi z zasebnikom dogovoriti količinsko porabo energentov, ki pa mora biti manjša od povprečne porabe energentov v zadnjih treh letih. Ker je cena energentov tržna, mora biti količina porabljene energije pogodbeno dogovorjena. 2. Iz prihrankov zaradi sanacije objekta si zasebnik v pogodbeno dogovorjenem obdobju povrne svoja vlaganja v energetsko sanacijo zgradbe. Pogodbeno obdobje, ki je načeloma dolgoročno, pa zasebniku omogoči tudi amortizacijo njegovih vlaganj. 3. Javni partner po izteku pogodbenega obdobja nima obveznosti do zasebnika. 4. Iz dokumentacije (pogodbe in investicijskega programa) mora izhajati: - doba trajanja pogodbenega razmerja; - največji obseg porabljenih energentov, ki jih javni partner plača zasebnemu; - predviden obseg prihrankov energentov, ki ga zagotavlja zasebni partner z energetsko sanacijo objekta (količina porabljenih energentov v zadnjih treh letih in načrtovan obseg porabe energentov po zaključeni sanaciji objekta); - opis vlaganj zasebnika v energetsko sanacijo zgradbe; - opis storitev ogrevanja in hlajenja prostorov zgradb (določitev temperaturnega pasa v prostorih)

25 Pri tem mi občinam predlagamo naslednji postopek: Faza vzpostavitve modela JZP 1 Ugotovitev javnega interesa -> predstavniški organ občine (11. člen ZJZP). Priprava investicijskega elaborata v skladu s pravilnikom o vsebini upravičenosti izvedbe 2 po modelu JZP (Ur.l. RS, št. 32/2007) v skladu z 8. členom ZJZP. Izvedba predhodnega postopka -> potrditev s strani predstavniškega organa občine (31. 3 člen ZJZP). 4 Sprejem akta o javno zasebnem partnerstvu (Odlok) ->predstavniški organ občine. 5 Priprava in objava javnega razpisa in razpisne dokumentacije 6 Izbor koncesionarja 7 Podpis pogodbe z izbranim koncesionarjem Osnovna ekonomska logika na strani javnega partnerja je, da ta zaradi zasebnega finančnega vložka v obnovo ne vlaga lastnih sredstev in nima s tem povezanih nobenih tveganj. Osnovna ekonomska logika na strani zasebnega partnerja je, da prek prihrankov, ki jih ustvarja z gospodarnim delovanjem in uvajanjem novih tehnologij v dogovorjenem deležu participira na tako ustvarjenih prihrankih hkrati pa vsa tveganja prevzame nase, saj jih je zaradi svojih znanj in kompetenc, tveganja sposoben obvladovati bolje kot pa javni partner. Ob pogovorih s predstavniki občinskih uprav opažamo, da je v številnih občinah razmišljajo o financiranju projektov trajnostne energetike preko novih finančnih mehanizmih, ki tudi ne predstavljajo zadolževanja občin in kjer se želimo kot lokalna energetska agencija dejavno vključiti v te procese in pri tem nuditi kot energetski menedžer občinam ustrezno strokovno pomoč, kjer nimamo težav tako s tehničnimi kot ekonomskimi vprašanji, se pa zapletamo v množici zakonov in pravilnikov, ki urejajo v R Sloveniji to področje. Žal tudi ugotavljamo, da velikokrat pride do situacije, ko kar potencialni zasebni partner pripravi vso potrebno dokumentacijo za izpeljavo postopka in kjer se takoj postavi vprašanje konflikta interesov ter ustrezno razmejitev rizika med javnim in zasebnim partnerjem, saj mora biti rizik za nedoseganje prihrankov na strani zasebnika in v vsakem primeru mora biti strošek za energijo javnega partnerja nižji od sedanjega stroška. Prav za potrebe ustrezne priprave projektov trajnostne energetike občinam predlagamo uvajanje energetskega knjigovodstva s ciljnim spremljanjem rabe energije (CSRE) kot osnovo za pripravo in izvajanje projektov. Ravno tako opažamo, da nekatere občine oddajo kar direktno brez javnega poziva stavbno pravico za gradnjo kotlovnice in kjer nato pri oskrbi javnega objekta oziroma objektov zagotovijo le pogoj nižje cene toplote ob obstoječe. Za odgovore na vprašanja se vam že vnaprej zahvaljujemo, saj si ne želimo, da bi v postopkih, ki jih izvajamo z občinami naredili kakšno napako. Hvala in lep pozdrav, Rajko Leban Direktor GOLEA

26

27

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation SISTEMI PODPOR ZA GRADNJO MALIH ENERGETSKIH PROIZVODNIH NAPRAV Vinarska 14, 2000 Maribor Tel.: +386 2 228 49 16 E-mail: veronika.valentar@kmetijski-zavod.si www.interreg-med.eu/compose FINANCIRANJE UKREPOV

Prikaži več

Petrol

Petrol PETROLOV Program za zagotavljanje prihrankov energije pri končnih odjemalcih 2 Zakonski okvir Sredstva iz Petrolovega programa se podeljujejo v skladu s pravili za podeljevanje Državne pomoči (javni pozivi)

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Praznik - URE dobra praksa - Bistra 2.PPT

Microsoft PowerPoint - Praznik - URE dobra praksa - Bistra 2.PPT Zmanjševanje porabe energije v ah Dobra gradbena praksa mag. Miha Praznik, univ.dipl.inž.str. Gradbeni inštitut ZRMK d.o.o. Bistra, maj 6 Vsebina prispevka Dobra praksa na področju zagotavljanja URE v

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 VRANSKO URE IN OVE Franc Sušnik Piran, oktober 2012 Lokacija Občina Vransko Prebivalcev 2.614 Površina 53,3 km 2 Zelo aktivni pri osveščanju varovanja okolja, Osnovna šola Vransko vključena v sistem Eko

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Slovenija znižuje CO 2 : dobre prakse INTEGRACIJA SPREJEMNIKOV SONČNE ENERGIJE V SISTEM DOLB VRANSKO Marko Krajnc Energetika Vransko d.o.o. Vransko, 12.4.2012 Projekt»Slovenija znižuje CO 2 : dobre prakse«izvaja

Prikaži več

ENERGETSKA PRENOVA STAVB JAVNEGA SEKTORJA v OP-EKP

ENERGETSKA PRENOVA STAVB JAVNEGA SEKTORJA v OP-EKP PODNEBNO OGLEDALO Uroš Habjan mag. Sektor za nizkoogljično družbo 17.4.2018 Razpisi za področje OVE DO OVE 2016-7,9 mio EUR (8-1) DO OVE 2017 3 mio EUR (11-1) JR EE OVE 2017 2 odpiranja (1-1) Seminar za

Prikaži več

LETNI NAČRT IZVAJANJA AKTIVNOSTI AKCIJSKEGA NAČRTA LOKALNEGA ENERGETSKEGA KONCEPTA MO NOVA GORICA ZA LETO 2009

LETNI NAČRT IZVAJANJA AKTIVNOSTI AKCIJSKEGA NAČRTA LOKALNEGA ENERGETSKEGA KONCEPTA MO NOVA GORICA ZA LETO 2009 PLAN AKTIVNOSTI PO AKCIJSKEM NAČRTU LEK MONG ZA LETO 2010 Vrtojba, marec 2010 Pripravila: Ivana Kacafura in Boštjan Mljač Odgovoren: direktor Rajko Leban TRR št. : 04750 0001242330 Nova KBM, 10100 0039511005

Prikaži več

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc ENERGETSKA IZKAZNICA KAKO SE NANJO PRIPRAVIMO Izkaznica na podlagi izmerjene rabe energije Energetske izkaznice za javne stavbe bodo predvidoma temeljile na izmerjeni rabi energije za delovanje stavbe.

Prikaži več

PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki

PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki o prosilcu 1.1 Identifikacijska številka v registru

Prikaži več

JR_Brda_2013_ ppt

JR_Brda_2013_ ppt !ENERGETSKO!UČINKOVITA! PRENOVA!JAVNE!RAZSVETLJAVE! Občina!Brda!! Boštjan Mljač, GOLEA GORIŠKA LOKALNA ENERGETSKA AGENCIJA Ustanovitev agencije GOLEA v l. 2006 v okviru EU programa»intelligent Energy Europe«,

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Podnebni in energetski občine Simona Pestotnik Predstavitev za javnost: Koliko nas stane ogrevanje z Zemljino toploto? Kakšne so perspektive za občino Cerkno? Cilji občine in razumevanje aktivnosti na

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 REPUBLIKA SLOVENIJA Ministrstvo za zdravje Štefanova 5, 1000 Ljubljana ZMANJŠANJE PORABE ENERGIJE V SPLOŠNI BOLNIŠNICI NOVO MESTO Dolenjske Toplice, 5.4.2012 Božidar Podobnik, univ.dipl.inž. Vodja projekta

Prikaži več

Microsoft Word - Zadolžitev CČN.doc

Microsoft Word - Zadolžitev CČN.doc Datum: 20.05.2012 OBČINSKEMU SVETU MESTNE OBČINE NOVO MESTO ZADEVA: DOLGOROČNO ZADOLŽEVANJE MESTNE OBČINE NOVO MESTO V LETU 2012 ZA PROJEKT»HIDRAVLIČNE IZBOLJŠAVE KANALIZACIJSKEGA SISTEMA IN CENTRALNA

Prikaži več

ENERGETSKO UPRAVLJANJE STAVB

ENERGETSKO UPRAVLJANJE STAVB NRGTSKI INŽNIRING energetsko upravljanje in knjigovodstvo nergy management and bookkeeping Notranje usposabljanje podjetja UTRIP, d. o. o. Celje, 21. januar 2014 Cveto Fendre cveto.fendre@guest.arnes.si

Prikaži več

OBČINA LOGATEC ŽUPAN e: Tržaška cesta 50 A, 1370 Logatec t: , f: Številka: 360-3/201

OBČINA LOGATEC ŽUPAN   e: Tržaška cesta 50 A, 1370 Logatec t: , f: Številka: 360-3/201 OBČINA LOGATEC ŽUPAN www.logatec.si e: obcina.logatec@logatec.si Tržaška cesta 50 A, 1370 t: 01 759 06 00, f: 01 759 06 20 Številka: 360-3/2016-46 Datum: 5. 3. 2019 OBČINSKI SVET OBČINE LOGATEC Zadeva:

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Trajnostni razvoj družbe BTC Tomaž Damjan Ljubljana, 23.10.2013 BTC v številkah Družba BTC je uspešno izvedla premik na trajnostno in zeleno področje z željo ustvariti boljšo prihodnost za obiskovalce,

Prikaži več

1

1 1 KAZALO Kazalo 2 Ogled Toplarne Moste 3 Zgodovina 3 Splošno 4 O tovarni 5 Okolje 6 2 Ogled Toplarne Moste V ponedeljek ob 9.20 uri smo se dijaki in profesorji zbrali pred šolo ter se nato odpeljali do

Prikaži več

IZBRANI PRIMERI JAVNO-ZASEBNIH PARTNERSTEV V SLOVENIJI doc. dr. Boštjan Ferk Inštitut za javno-zasebno partnerstvo

IZBRANI PRIMERI JAVNO-ZASEBNIH PARTNERSTEV V SLOVENIJI doc. dr. Boštjan Ferk Inštitut za javno-zasebno partnerstvo IZBRANI PRIMERI JAVNO-ZASEBNIH PARTNERSTEV V SLOVENIJI doc. dr. Boštjan Ferk Inštitut za javno-zasebno partnerstvo ŠPORTNI PARK STOŽICE: ŠPORTNA DVORANA IN NOGOMETNI STADION, LJUBLJANA PROJEKT (IME, LOKACIJA)

Prikaži več

Microsoft Word - SOLARGE_building_assessment_report_sezana-elderly-house_slo.doc

Microsoft Word - SOLARGE_building_assessment_report_sezana-elderly-house_slo.doc Študija izvedljivosti solarnega sistema Doma upokojencev Sežana Univerza v Ljubljani Fakulteta za strojništvo Aškerčeva 6, Ljubljana T: 01/4771234 F: 01/2518567 E: ciril.arkar@fs.uni-lj.si November 2007

Prikaži več

Zbirni center

Zbirni center OGREVANJE IN HLAJENJE Z ZEMELJSKIMI SONDAMI IN TOPLOTNO ČRPALKO Željko HORVAT GEOTERMALNA ENERGIJA Geotermalna energija je toplota notranjosti Zemlje. V globini je temperatura stalna in z globino narašča.

Prikaži več

Microsoft Word - MAREC 15-1.doc

Microsoft Word - MAREC 15-1.doc LETNI NAČRT IZVAJANJA AKTIVNOSTI AKCIJSKEGA NAČRTA LOKALNEGA ENERGETSKEGA KONCEPTA MO NOVA GORICA ZA LETO 2009 Vrtojba, februar 2009 TRR št. : 04750 0001242330 Nova KBM, 10100 0039511005 Banka Koper Identifikacijska

Prikaži več

Institut Jožef Stefan CENTER ZA ENERGETSKO UČINKOVITOST TRAJNOSTNA ENERGETIKA DO LETA 2050 Andreja Urbančič, CENTER ZA ENERGETSKO UČINKOVITOST Program

Institut Jožef Stefan CENTER ZA ENERGETSKO UČINKOVITOST TRAJNOSTNA ENERGETIKA DO LETA 2050 Andreja Urbančič, CENTER ZA ENERGETSKO UČINKOVITOST Program TRAJNOSTNA ENERGETIKA DO LETA 2050 Andreja Urbančič, Program strokovnih izobraževanj»kakovostna energetska obnova zgradb«mednarodni OBRTNI SEJEM, Celje 17.09.2012 VSEBINA PREDSTAVITVE Vizija trajnostne

Prikaži več

PRILOGA 3: Obrazec letnega poročila Letno poročilo o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta lokalnega energetskega koncepta in o njihovih učinkih Samo

PRILOGA 3: Obrazec letnega poročila Letno poročilo o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta lokalnega energetskega koncepta in o njihovih učinkih Samo PRILOGA 3: Obrazec letnega poročila Letno poročilo o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta lokalnega energetskega koncepta in o njihovih učinkih Samoupravna lokalna skupnost: OBČINA BRDA Kontaktna oseba

Prikaži več

(Microsoft Word to\350ka_ priloga_Obrazec letnega poro\350ila_original_ _Pivka)

(Microsoft Word to\350ka_ priloga_Obrazec letnega poro\350ila_original_ _Pivka) PRILOGA 3: Obrazec letnega poročila Letno poročilo o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta lokalnega energetskega koncepta in o njihovih učinkih Samoupravna lokalna skupnost: OBČINA PIVKA Kontaktna oseba

Prikaži več

OBČINA KAMNIK ŽUPAN Glavni trg Kamnik Številka: /2017-6/5 Datum: OBČINSKI SVET OBČINE KAMNIK ZADEVA: PREDLOG ODLOKA O JAV

OBČINA KAMNIK ŽUPAN Glavni trg Kamnik Številka: /2017-6/5 Datum: OBČINSKI SVET OBČINE KAMNIK ZADEVA: PREDLOG ODLOKA O JAV OBČINA KAMNIK ŽUPAN Glavni trg 24 1240 Kamnik Številka: 300-360-1/2017-6/5 Datum: 29. 5. 2017 OBČINSKI SVET OBČINE KAMNIK ZADEVA: PREDLOG ODLOKA O JAVNO-ZASEBNEM PARTNERSTVU ZA ENERGETSKO PRENOVO JAVNIH

Prikaži več

5

5 5 OBČINA KANAL OB SOČI OBČINSKI SVET PREDLOG Na podlagi 1 člena Statuta Občine Kanal ob Soči (Uradno objave Primorskih novic, št. 41/03, 17/06 in Uradni list RS, št. 70/07 in 51/08) in 20. člena Poslovnika

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Predstavitev učinkovitega upravljanja z energijo in primeri dobrih praks v javnih stavbah Nova Gorica, 23.1.2019 Projekt CitiEnGov Tomaž Lozej, GOLEA Nova Gorica Energetski manager Agencija GOLEA opravlja

Prikaži več

Microsoft Word - SOLARGE_goodpractice_si_innpribostjanu_SI.doc

Microsoft Word - SOLARGE_goodpractice_si_innpribostjanu_SI.doc Stavba Tip stavbe Hotel Število uporabnikov 20,000 Na leto Leto Izgradnje 1991 Celotna ogrevana površina 620 m 2 Poraba tople sanitarne vode 480 m 3 /a, Izračunan Poraba energije za ogrevanje načrtovana

Prikaži več

ATT

ATT PODATKI O HIŠI V LESCAH NA GORENJSKEM 1. Lokacija: Lesce na Gorenjskem, nadmorska višina 500 m 2. ogrevana površina: 200 m2 3. neogrevana klet, pritličje, nadstropje in del mansarde 4. okna: dvoslojna

Prikaži več

PREGLED FOTOVOLTAIČNEGA TRGA V SLOVENIJI preliminarno poročilo za leto 2014 Podatki o fotovoltaičnem trgu v Sloveniji so zbrani iz javno dostopnih pod

PREGLED FOTOVOLTAIČNEGA TRGA V SLOVENIJI preliminarno poročilo za leto 2014 Podatki o fotovoltaičnem trgu v Sloveniji so zbrani iz javno dostopnih pod PREGLED FOTOVOLTAIČNEGA TRGA V SLOVENIJI preliminarno poročilo za leto 214 Podatki o fotovoltaičnem trgu v Sloveniji so zbrani iz javno dostopnih podatkovnih baz, med katerimi so najpomembnejše: Javna

Prikaži več

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Različni pogledi na proizvodnjo in rabo energije v prometu, stavbah in v industriji Andrej Kitanovski, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo EPC - Energy Policy Consideration, GZS, Ljubljana 2019

Prikaži več

Uradni list RS 56/2000 z dne 22

Uradni list RS 56/2000 z dne 22 Uradni list RS 56/2000 z dne 22. 6. 2000 2598. Odlok o koncesijskem aktu za podelitev koncesije za izgradnjo kanalizacijskega omrežja s čistilno napravo in izvajanje gospodarske javne službe odvajanja

Prikaži več

(Microsoft Word to\350ka_ Priloga 3 _Obrazec letnega poro\350ila_ _Pivka)

(Microsoft Word to\350ka_ Priloga 3 _Obrazec letnega poro\350ila_ _Pivka) PRILOGA 3: Obrazec letnega poročila Letno poročilo o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta lokalnega energetskega koncepta in o njihovih učinkih Samoupravna lokalna skupnost: OBČINA PIVKA Kontaktna oseba

Prikaži več

Na podlagi 65. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17; ZUreP-2) izdaja minister za okolje in prostor P R A V I L N I K o elaborat

Na podlagi 65. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17; ZUreP-2) izdaja minister za okolje in prostor P R A V I L N I K o elaborat Na podlagi 65. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17; ZUreP-2) izdaja minister za okolje in prostor P R A V I L N I K o elaboratu ekonomike I. SPLOŠNE DOLOČBE 1. člen (vsebina) Ta

Prikaži več

OBRAZLOŽITEV PREDLOGA ODLOKA O DOLOČITVI STROŠKOV LOKACIJSKE PREVERITVE IN DOLOČITVI TAKSE ZA OBRAVNAVANJE ZASEBNIH POBUD ZA SPREMEMBO NAMENSKE RABE P

OBRAZLOŽITEV PREDLOGA ODLOKA O DOLOČITVI STROŠKOV LOKACIJSKE PREVERITVE IN DOLOČITVI TAKSE ZA OBRAVNAVANJE ZASEBNIH POBUD ZA SPREMEMBO NAMENSKE RABE P OBRAZLOŽITEV PREDLOGA ODLOKA O DOLOČITVI STROŠKOV LOKACIJSKE PREVERITVE IN DOLOČITVI TAKSE ZA OBRAVNAVANJE ZASEBNIH POBUD ZA SPREMEMBO NAMENSKE RABE PROSTORA V OBČINI RADLJE OB DRAVI: 1. RAZLOGI ZA SPREJEM,

Prikaži več

Podatki o stavbi Vrsta izkaznice: merjena nestanovanjska Pošta Lokev katastrska občina 2459 številka stavbe de

Podatki o stavbi Vrsta izkaznice: merjena nestanovanjska Pošta Lokev katastrska občina 2459 številka stavbe de Pošta Lokev katastrska občina 2459 številka stavbe 198 1220201 del stavbe 2 1970 Lokev 159 a, 6219 Lokev 4197/1 LOKEV : 51 Dovedena energija 283 kwh/m 2 a POVPREČNA RABA ENERGIJE PRIMERLJIVE STAVBE (283

Prikaži več

Predstavitev EKO SKLAD MONS 2017

Predstavitev EKO SKLAD MONS 2017 FINANČNE SPODBUDE EKO SKLADA, SLOVENSKEGA OKOLJSKEGA JAVNEGA SKLADA Tanja Šumrada Delavnica PASIVNE IN NIZKOENERGIJSKE STAVBE ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI Ljubljana, 15. marec 2017 EKO SKLAD Eko sklad, Slovenski

Prikaži več

(Microsoft Word - Dodatek \232t. 1 k DIIP - Oskrba s pitno vodo Obale in Krasa s sklepom)

(Microsoft Word - Dodatek \232t. 1 k DIIP - Oskrba s pitno vodo Obale in Krasa  s sklepom) DODATEK ŠT. 1 K DOKUMENTU IDENTIFIKACIJE INVESTICIJSKEGA PROJEKTA (DIIP) za projekt OSKRBA S PITNO VODO OBALE IN KRASA ZA DINAMIKO VLAGANJ IN FINANCIRANJA ZA OBČINO MIREN- KOSTANEJVICA 1 Občinski svet

Prikaži več

Na podlagi 6. in 29. člena Zakona o gospodarskih javnih sluţbah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98, 127/06 in 38/10 v nadaljevanju:»zgjs«), 5. in 33. č

Na podlagi 6. in 29. člena Zakona o gospodarskih javnih sluţbah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98, 127/06 in 38/10 v nadaljevanju:»zgjs«), 5. in 33. č Na podlagi 6. in 29. člena Zakona o gospodarskih javnih sluţbah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98, 127/06 in 38/10 v nadaljevanju:»zgjs«), 5. in 33. člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 27/07-

Prikaži več

Urbanistično-planerska delavnica Sevnica 2011/12

Urbanistično-planerska delavnica Sevnica 2011/12 Energetska sanacija večstanovanjskih stavb - PRIMERI DOBRIH PRAKS - Roman Perčič, Občina Sevnica En.občina 016 12. oktober 2016 Sevnica v 80. letih Foto: Ljubo Motore Sevnica v 80. letih Foto: Ljubo Motore

Prikaži več

Analiza cen toplote iz distribucijskih sistemov toplote za leto 2017 Agencija za energijo v skladu s tretjim odstavkom 311. člena Energetskega zakona

Analiza cen toplote iz distribucijskih sistemov toplote za leto 2017 Agencija za energijo v skladu s tretjim odstavkom 311. člena Energetskega zakona Analiza cen toplote iz distribucijskih sistemov toplote za leto 2017 Agencija za energijo v skladu s tretjim odstavkom 311. člena Energetskega zakona (EZ-1) (Uradni list RS, 17/14, 81/15) objavlja analizo

Prikaži več

Spodbude za omilitev podnebnih sprememb

Spodbude za omilitev podnebnih sprememb mag. Karin Žvokelj Služba za razvojna sredstva Kohezijska sredstva in omilitev podnebnih sprememb cca. 160 mio EUR (cca 85 mio nepovratnih sredstev) prednostna naložba 1.2: 53,3 mio EUR (nepovratna sredstva:

Prikaži več

Energetika Celje, javno podjetje d.o.o., Smrekarjeva ulica 1, 3000 Celje, ki ga zastopa Zakona o varstvu UPB, 49/06 ZMetD, 66/06 odl. US, 33/07 ZFO-1A

Energetika Celje, javno podjetje d.o.o., Smrekarjeva ulica 1, 3000 Celje, ki ga zastopa Zakona o varstvu UPB, 49/06 ZMetD, 66/06 odl. US, 33/07 ZFO-1A Energetika Celje, javno podjetje d.o.o., Smrekarjeva ulica 1, 3000 Celje, ki ga zastopa Zakona o varstvu UPB, 49/06 ZMetD, 66/06 odl. US, 33/07 ZFO1A, 70/08, 108/09, 108/09 A, 48/12, 57/12, 92/13, 56/15

Prikaži več

Družba Butan plin Družba Butan plin na slovenskem trgu nastopa kot eden vodilnih ponudnikov energije, strateško pa smo povezani tudi z največjim distr

Družba Butan plin Družba Butan plin na slovenskem trgu nastopa kot eden vodilnih ponudnikov energije, strateško pa smo povezani tudi z največjim distr Družba Butan plin Družba Butan plin na slovenskem trgu nastopa kot eden vodilnih ponudnikov energije, strateško pa smo povezani tudi z največjim distributerjem utekočinjenega naftnega plina, koncernom

Prikaži več

Priklopite se na zemeljski plin in prihranite! ZEMELJSKI PLIN VAS ČAKA PRED VRATI AKCIJSKA PONUDBA VELJA DO 31. DECEMBRA 2017 Da bo vaša odločitev za

Priklopite se na zemeljski plin in prihranite! ZEMELJSKI PLIN VAS ČAKA PRED VRATI AKCIJSKA PONUDBA VELJA DO 31. DECEMBRA 2017 Da bo vaša odločitev za Priklopite se na zemeljski plin in prihranite! ZEMELJSKI PLIN VAS ČAKA PRED VRATI AKCIJSKA PONUDBA VELJA DO 31. DECEMBRA 2017 Da bo vaša odločitev za zemeljski plin lažja, vam ponujamo: ¾¾celovito energetsko

Prikaži več

RAČUNSKO PREVERJANJE DOSEGANJA MERIL snes VSEBINA 1. Faktorji pretvorbe in energijska performančnost (EP P ) 2. Primer poslovne stavbe s plinskim kotl

RAČUNSKO PREVERJANJE DOSEGANJA MERIL snes VSEBINA 1. Faktorji pretvorbe in energijska performančnost (EP P ) 2. Primer poslovne stavbe s plinskim kotl RAČUNSKO PREVERJANJE DOSEGANJA MERIL snes VSEBINA 1. Faktorji pretvorbe in energijska performančnost (EP P ) 2. Primer poslovne stavbe s plinskim kotlom - z energijo drugih naprav 3. Primer poslovne stavbe

Prikaži več

Masarykova cesta Ljubljana Slovenija e-naslov: Številka: /2018/ 6 Ljubljana, GENERALNI SEKRETARIAT VLADE REPU

Masarykova cesta Ljubljana Slovenija e-naslov: Številka: /2018/ 6 Ljubljana, GENERALNI SEKRETARIAT VLADE REPU Masarykova cesta 16 1000 Ljubljana Slovenija e-naslov: gp.mizs@gov.si Številka: 478-922018 6 Ljubljana, 4. 10. 2018 GERALNI SEKRETARIAT VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE Gp.gs@gov.si ZADEVA: Uvrstitev novega projekta

Prikaži več

Šifra:

Šifra: 1. TOČKA DNEVNEGA REDA: ODLOK O JAVNO-ZASEBNEM PARTNERSTVU ZA IZVEDBO PROJEKTA POGODBENEGA ZAGOTAVLJANJA PRIHRANKOV RABE ENERGIJE Z NAMENOM ENERGETSKE SANACIJE JAVNIH OBJEKTOV V LASTI OBČINE LJUTOMER skrajšani

Prikaži več

Uredba o pravilih za pripravo napovedi položaja proizvodnih naprav na obnovljive vire energije in s soproizvodnjo toplote in električne energije z vis

Uredba o pravilih za pripravo napovedi položaja proizvodnih naprav na obnovljive vire energije in s soproizvodnjo toplote in električne energije z vis Predlog za javno obravnavo 22.1.2019 PREDLOG (EVA 2014-2430-0044) Na podlagi šestnajstega odstavka 372. člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 17/14 in 81/15) izdaja Vlada Republike Slovenije U

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc MESTNA OBČINA NOVA GORICA Na podlagi 4. člena Zakona o javnih skladih (Ur. list RS, št. 22/00) in svojih statutov so občine sprejele: na podlagi 11. člena statuta mestni svet Mestne občine Nova Gorica

Prikaži več

OBRAZLOŽITEV TOČKE DNEVNEGA REDA OBRAZEC ŠT

OBRAZLOŽITEV  TOČKE DNEVNEGA REDA OBRAZEC ŠT 8. /redna/ seja občinskega sveta Januar 2016 PRORAČUN OBČINE LENDAVA ZA LETO 2016 /1. obravnava/ GRADIVO PRIPRAVILA: Urad župana Župan občine PREDLAGATELJ: Župan - Polgármester OBRAZEC ŠT. 01/2014 OBRAZLOŽITEV

Prikaži več

TOPLARNA ŽELEZNIKI d.o.o. Češnjica ŽELEZNIKI POROČILO KONCESIONARJA o opravljanju izbirne lokalne gospodarske javne službe distribucije toplot

TOPLARNA ŽELEZNIKI d.o.o. Češnjica ŽELEZNIKI POROČILO KONCESIONARJA o opravljanju izbirne lokalne gospodarske javne službe distribucije toplot TOPLARNA ŽELEZNIKI d.o.o. Češnjica 54 4228 ŽELEZNIKI POROČILO KONCESIONARJA o opravljanju izbirne lokalne gospodarske javne službe distribucije toplote na območju občine Železniki za leto 2017 Poročilo

Prikaži več

Evidenca_prejetih_vlog

Evidenca_prejetih_vlog Evidenca prejetih vlog za projekte prijavljene na Javni poziv objavljen dne 12. 12. 2018 Agencija za energijo v skladu s prvim odstavkom 373. člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 17/14 in 81/15)

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation 1 Modul III: Glavne stopnje projektov EPC: Razpisni postopki in sklepanje pogodb za EPC Razpisni postopki in sklepanje pogodb EPC. Odločitev za implementacijo EPC Podpis pogodbe Izvedba dodatnih ukrepov

Prikaži več

Microsoft Word - PRzjn-2.doc

Microsoft Word - PRzjn-2.doc Na podlagi 24. člena Zakona o javnem naročanju (Ur. l. RS, št. 128/06) (v nadaljevanju ZJN-2), in 33. člena Statuta Občine Vrhnika (Ur. l. RS, št. 99/99, 39/00 36/01 in 77/06) izdajam naslednji P R A V

Prikaži več

Delavnica_3_6_2015 [Združljivostni način]

Delavnica_3_6_2015 [Združljivostni način] KI Energija 2015 Škofja loka 3. junij 2015 Prof. dr. Sašo Medved vodja LOTZ vodja usposabljanja za pridobitev licence neodvisnega strokovnjaka za izdelavo EI LOTZ Laboratorij za okoljske tehnologije v

Prikaži več

Neuradno prečiščeno besedilo Odloka o splošnih prostorskih ureditvenih pogojih za posege v prostor v občini Nova Gorica obsega: Odlok o splošnih prost

Neuradno prečiščeno besedilo Odloka o splošnih prostorskih ureditvenih pogojih za posege v prostor v občini Nova Gorica obsega: Odlok o splošnih prost Neuradno prečiščeno besedilo Odloka o splošnih prostorskih ureditvenih pogojih za posege v prostor v občini Nova Gorica obsega: Odlok o splošnih prostorskih ureditvenih pogojih za posege v prostor v občini

Prikaži več

(Microsoft Word - LETNO PORO\310ILO 2018.docx)

(Microsoft Word - LETNO PORO\310ILO 2018.docx) LETNO POROČILO EKO SKLADA, SLOVENSKEGA OKOLJSKEGA JAVNEGA SKLADA, ZA LETO 2018 Ljubljana, februar 2019 Kazalo POVZETEK... 5 1 POSLOVNA DEJAVNOST EKO SKLADA V LETU 2018... 7 1.1. UGODNO KREDITIRANJE OKOLJSKIH

Prikaži več

PREGLED FOTOVOLTAIČNEGA TRGA V SLOVENIJI preliminarno poročilo za leto 2013 Podatki o fotovoltaičnem trgu v Sloveniji so zbrani iz javno dostopnih pod

PREGLED FOTOVOLTAIČNEGA TRGA V SLOVENIJI preliminarno poročilo za leto 2013 Podatki o fotovoltaičnem trgu v Sloveniji so zbrani iz javno dostopnih pod PREGLED FOTOVOLTAIČNEGA TRGA V SLOVENIJI preliminarno poročilo za leto 213 Podatki o fotovoltaičnem trgu v Sloveniji so zbrani iz javno dostopnih podatkovnih baz, med katerimi so najpomembnejše: Javna

Prikaži več

PRILOGA 2: Obrazec letnega poročila

PRILOGA 2: Obrazec letnega poročila Datum: 17.3.2016 Številka: 360-2/2016-2 PRILOGA 2: Obrazec letnega poročila LETNO POROČILO O IZVEDENIH UKREPIH IZ AKCIJSKEGA NAČRTA LOKALNEGA ENERGETSKEGA KONCEPTA IN NJIHOVIH UČINKIH (9., 10. IN 11. ALINEJA

Prikaži več

Dia 1

Dia 1 SPTE z uplinjanjem lesne biomase Eko vas Kempele, Finska Radoslav Irgl COGENERA, Artim d.o.o. rado.irgl@artim.si Kaj je uplinjanje lesne biomase? Termalna razgradnja biomase Termalna reakcija Delež kisika

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Novosti Javnega poziva 74SUB-OB19 Predstavitev novosti izvajalcem pri dodeljevanju spodbud za občane Ljubljana in Maribor 10., 19. in 20. junij 2019 Javni poziv 74 SUB-OB19 Nepovratne finančne spodbude

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke Prihranek energije pri posobitvi ogrevanja in energetski obnovi ovoja stavbe V primeru posobitve ogrevalnega sistema stanovanjske zgradbe je potrebno ugotoviti letno porabo toplotne energije. Približno

Prikaži več

Program dela NO za leto 2009

Program dela NO za leto 2009 Na podlagi 41. člena statuta občine Mirna Peč ter 12. in 13. člena Poslovnika nadzornega odbora občine Mirna Peč, je Nadzorni odbor občine Mirna Peč na svoji 9. seji, dne 15.12.2008 in 3. korespondenčni

Prikaži več

sporazum CEROZ_osnutek

sporazum CEROZ_osnutek 1 CENTER ZA RAVNANJE Z ODPADKI ZASAVJE, d.o.o., Brdce 41B, 1431 Dol pri Hrastniku, matična številka: 2117711, ID za DDV: SI 64201634, ki ga zastopa direktor Vili Petrič, OBČINA HRASTNIK, Pot Vitka Pavliča

Prikaži več

SMERNICE ZA PRIPRAVO PROGRAMA DELA IN FINANČNEGA NAČRTA REŽIJSKEGA OBRATA ZA GOSPODARJENJE S STAVBNIMI ZEMLJIŠČI V MESTNI OBČINI MURSKA SOBOTA ZA LETO

SMERNICE ZA PRIPRAVO PROGRAMA DELA IN FINANČNEGA NAČRTA REŽIJSKEGA OBRATA ZA GOSPODARJENJE S STAVBNIMI ZEMLJIŠČI V MESTNI OBČINI MURSKA SOBOTA ZA LETO Na podlagi 5. člena Odloka o gospodarjenju s stavbnimi zemljišči v Mestni občini Murska Sobota (Uradni list RS, št. 1/98) in 17. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/2007-

Prikaži več

PRILOGA 3: Obrazec letnega poročila Letno poročilo o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta lokalnega energetskega koncepta in o njihovih učinkih Samo

PRILOGA 3: Obrazec letnega poročila Letno poročilo o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta lokalnega energetskega koncepta in o njihovih učinkih Samo PRILOGA 3: Obrazec letnega poročila Letno poročilo o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta lokalnega energetskega koncepta in o njihovih učinkih Samoupravna lokalna skupnost: OBČINA IDRIJA Kontaktna oseba

Prikaži več

18.SMK Tomaž Berločnik - za objavo

18.SMK Tomaž Berločnik - za objavo 18. Slovenska marketinška konferenca Energija za prihodnost PETROL Mag. Tomaž Berločnik Portorož, 21.5.2013 1. POSLOVANJE SKUPINE PETROL Predstavitev skupine Petrol Vodilna slovenska energetska družba

Prikaži več

REVIZIJSKO POROČILO

REVIZIJSKO POROČILO OBČINSKEMU SVETU OBČINE KRIŽEVCI ZADEVA: Elaborat o predračunskih cenah javne gospodarske službe zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov za leto 2013 v občini Križevci v postopku izbire izvajalca PRAVNA

Prikaži več

16. redna seja točka OBČINA RENČE-VOGRSKO OBČINSKI SVET PREDLOG NASLOV: SKLEP O NAČINU PODELJEVANJA KONCESIJ NA PODROČJU OSNOVNE ZDRAVS

16. redna seja točka OBČINA RENČE-VOGRSKO OBČINSKI SVET PREDLOG NASLOV: SKLEP O NAČINU PODELJEVANJA KONCESIJ NA PODROČJU OSNOVNE ZDRAVS OBČINA RENČE-VOGRSKO OBČINSKI SVET PREDLOG NASLOV: SKLEP O NAČINU PODELJEVANJA KONCESIJ NA PODROČJU OSNOVNE ZDRAVSTVENE IN ZOBOZDRAVSTVENE DEJAVNOSTI V OBČINI RENČE-VOGRSKO PRAVNA PODLAGA: 18. člen Statuta

Prikaži več

Datum:

Datum: LOŠKA KOMUNALA, d.d. ŠKOFJA LOKA Kidričeva c. 43 a 4220 ŠKOFJA LOKA telefon: 04 / 5023500 telefax: 04 / 5023513 e-mail: info@loska-komunala.si Številka: 191/2014 ELABORAT O OBLIKOVANJU CEN STORITEV OBVEZNE

Prikaži več

Uporaba OVE v stavbah

Uporaba OVE v stavbah Sončna energija in stavbe Ogrevanje in hlajenje stavb s soncem Dr. Sašo Medved, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo Vrste SOS pasivni sistemi ; integrirani v stavbe aktivni sistemi ; ogrevalni

Prikaži več

RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA PREDLOŽITEV KONČNE PONUDBE V OKVIRU JAVNEGA RAZPISA ZA PODELITEV KONCESIJE ZA»PROJEKT ENERGETSKEGA POGODBENIŠTVA NA OBJEKTU»

RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA PREDLOŽITEV KONČNE PONUDBE V OKVIRU JAVNEGA RAZPISA ZA PODELITEV KONCESIJE ZA»PROJEKT ENERGETSKEGA POGODBENIŠTVA NA OBJEKTU» RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA PREDLOŽITEV KONČNE PONUDBE V OKVIRU JAVNEGA RAZPISA ZA PODELITEV KONCESIJE ZA»PROJEKT ENERGETSKEGA POGODBENIŠTVA NA OBJEKTU»VELEBLAGOVNICA TIMA«Operacija je sofinancirana v okviru»operativnega

Prikaži več

Občina Bled OBČINSKI SVET 7. redna seja Občinskega sveta Občine Bled, Gradivo k točki 12: Sprejem DIIP Učinkovita prenova javne razsvetljave

Občina Bled OBČINSKI SVET 7. redna seja Občinskega sveta Občine Bled, Gradivo k točki 12: Sprejem DIIP Učinkovita prenova javne razsvetljave Občina Bled OBČINSKI SVET 7. redna seja Občinskega sveta Občine Bled, 28.2.2012 Gradivo k točki 12: Sprejem DIIP Učinkovita prenova javne razsvetljave 1 12) V skladu s 30. členom Statuta Občine Bled -

Prikaži več

ANALIZA STROŠKOV IN KORISTI Naziv investicijskega projekta: Rekonstrukcija vodarne Močila PRILOGA dokumentu identifikacije investicijskega projekta -

ANALIZA STROŠKOV IN KORISTI Naziv investicijskega projekta: Rekonstrukcija vodarne Močila PRILOGA dokumentu identifikacije investicijskega projekta - ANALIZA STROŠKOV IN KORISTI Naziv investicijskega projekta: PRILOGA dokumentu identifikacije investicijskega projekta - DIIP Investitor/Naročnik OBČINA KANAL OB SOČI Trg svobode 23 SI-5213 Kanal Odgovorna

Prikaži več

OBČINA RUŠE

OBČINA RUŠE OBČINA RUŠE OBČINSKEMU SVETU OBČINE RUŠE 1. NAZIV GRADIVA ZA OBRAVNAVO NA OBČINSKEM SVETU: USKLADITEV CEN KOMUNALNIH in DRUGIH STORITEV V LETU 2018 (oskrba s pitno vodo) 2. PREDLAGATELJ GRADIVA: Uroš Razpet,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Z uporabo energetsko učinkovitih naprav zmanjšujemo vplive na okolje mag. Vilma FECE Ljubljana, 19.9.2012 Osebna izkaznica Temeljna dejavnost Izdelki in storitve za dom: VGA, MGA, HVAC, kuhinje Skupina

Prikaži več

ogaške novice Glasilo občine Logatec, 30. marec 2007, letnik XXXVIII, št. 3/1 c Uradne objave ~ Odlok o proračunu Občine Logatec za leto 2007 (' ~ Pop

ogaške novice Glasilo občine Logatec, 30. marec 2007, letnik XXXVIII, št. 3/1 c Uradne objave ~ Odlok o proračunu Občine Logatec za leto 2007 (' ~ Pop ogaške novice Glasilo občine Logatec, 30. marec 2007, letnik XXXVIII, št. 3/1 c Uradne objave ~ Odlok o proračunu Občine Logatec za leto 2007 (' ~ Popravek Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi

Prikaži več

PREDLOG ODLOKA O TAKSI ZA OBRAVNAVANJE POBUD ZA SPREMEMBE NAMENSKE RABE PROSTORA IN NADOMESTILU STROŠKOV LOKACIJSKE PREVERITVE V OBČINI ŠENTILJ PREDLA

PREDLOG ODLOKA O TAKSI ZA OBRAVNAVANJE POBUD ZA SPREMEMBE NAMENSKE RABE PROSTORA IN NADOMESTILU STROŠKOV LOKACIJSKE PREVERITVE V OBČINI ŠENTILJ PREDLA PREDLOG ODLOKA O TAKSI ZA OBRAVNAVANJE POBUD ZA SPREMEMBE NAMENSKE RABE PROSTORA IN NADOMESTILU STROŠKOV LOKACIJSKE PREVERITVE V OBČINI ŠENTILJ PREDLAGATELJ: Župan Občine Šentilj GRADIVO PRIPRAVIL: Občinska

Prikaži več

DOLB

DOLB KONČNO POROČILO Občina Log Dragomer Dragomer, Na Grivi 5 1358 Log pri Brezovici Slovenija ŠIFRA DOKUMENTA: POR/10-002 Ljubljana, januar 2010 KONČNO POROČILO Študija izvedljivosti alternativnih sistemov

Prikaži več

POVPRAŠEVANJE izdaja soglasja za poseg v varovalni pas ceste in za izvedbo priključka na cesto VPRAŠANJE: Prejeli smo vprašanje občine članice SOS vez

POVPRAŠEVANJE izdaja soglasja za poseg v varovalni pas ceste in za izvedbo priključka na cesto VPRAŠANJE: Prejeli smo vprašanje občine članice SOS vez POVPRAŠEVANJE izdaja soglasja za poseg v varovalni pas ceste in za izvedbo priključka na cesto VPRAŠANJE: Prejeli smo vprašanje občine članice SOS vezano na izdajo soglasja za poseg v varovalni pas ceste

Prikaži več

Analiza cen toplote iz distribucijskih sistemov toplote za leto 2016 Agencija za energijo v skladu s tretjim odstavkom 311. člena Energetskega zakona

Analiza cen toplote iz distribucijskih sistemov toplote za leto 2016 Agencija za energijo v skladu s tretjim odstavkom 311. člena Energetskega zakona Analiza cen toplote iz distribucijskih sistemov toplote za leto 2016 Agencija za energijo v skladu s tretjim odstavkom 311. člena Energetskega zakona (EZ-1) (Uradni list RS, 17/14, 81/15) objavlja analizo

Prikaži več

(I. Splo\232ni del prora\350una)

(I. Splo\232ni del prora\350una) DOPOLNJEN PRORAČUNA OBČINE LJUTOMER ZA LETO I. SPLOŠNI DEL I. SKUPAJ PRIHODKI (7+71+72+73+74+78) 11.817.73 11.817.73 11.389.216 11.585.789 196.573 98, 98, TEKOČI PRIHODKI (7+71) 9.772.584 9.772.584 9.78.4

Prikaži več

Predlagatelj: MARJAN POLJŠAK ŽUPAN OBČINE AJDOVŠČINA Datum: OBČINSKI SVET OBČINE AJDOVŠČINA ZADEVA: GRADIVO PRIPRAVIL: PRISTOJNO DELOVNO TELO OBČINSKE

Predlagatelj: MARJAN POLJŠAK ŽUPAN OBČINE AJDOVŠČINA Datum: OBČINSKI SVET OBČINE AJDOVŠČINA ZADEVA: GRADIVO PRIPRAVIL: PRISTOJNO DELOVNO TELO OBČINSKE Predlagatelj: MARJAN POLJŠAK ŽUPAN OBČINE AJDOVŠČINA OBČINSKI SVET OBČINE AJDOVŠČINA ZADEVA: GRADIVO PRIPRAVIL: PRISTOJNO DELOVNO TELO OBČINSKEGA SVETA: SKLEP O USTANOVITVI JAVNEGA DOBRA V K.O. (2399)

Prikaži več

Priloga_AJPES.xls

Priloga_AJPES.xls 1. IZKAZ PRIHODKOV IN ODHODKOV - DOLOČENIH UPORABNIKOV PODSKUPIN KONTOV NAZIV PODSKUPINE KONTOV Plan Ocena realizacije Plan 2014 2014 2015 Plan 2015 / Plan 2014 Plan 2015 / Ocena realizacije 2014 Razlika

Prikaži več

da

da SODELAVCI PRI RAZISKAVI REUS 2013 Pri načrtovanju in izvedbi raziskave REUS 2013 so sodelovali: Arhea Center za energetsko učinkovitost IJS Gradbeni inštitut ZRMK Informa Echo SURS Valicon Člani strokovnega

Prikaži več

EKO SKLAD, j

EKO SKLAD, j Gregorčičeva 20 25, Sl-1001 Ljubljana T: +386 1 478 1000 F: +386 1 478 1607 E: gp.gs@gov.si http://www.vlada.si/ Številka: 47602-7/2019/4 Datum: 9. 4. 2019 POSLOVNI IN FINANČNI NAČRT EKO SKLADA, SLOVENSKEGA

Prikaži več

PDF generator

PDF generator Poročilo medijskih objav ZBORNICA ZA POSLOVANJE Z NEPREMIČNINAMI Pripravljeno: Pojavnost: 19.02.2016 TISKANI 1 Ključne besede v poročilu: NAJEMNIK 1 Press CLIPPING d.o.o., Kraljeviča Marka ulica 5, 2000

Prikaži več

I. Splošni del proračuna

I. Splošni del proračuna ZAKLJUČNI RAČUN PRORAČUNA OBČINE IZOLA ZA LETO 212 I. SPLOŠNI DEL 143 - ZR211 142 - P212_1 156 - VP212 161 - ZR212 I. SKUPAJ PRIHODKI (7+71+72+73+74+78) 16.5.364 22.982.33 22.982.33 15.519.495 96,7 67,5

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika POROČILO PRAKTIČNEGA IZOBRAŽEVANJA v TERMOSOLAR d.o.o.,

Prikaži več

Priloga_04.indd

Priloga_04.indd 1 Sistem distribucije zemeljskega plina Pri teh sistemih obiajno varevalnega potenciala ni - eventualnih netesnosti in pušanja plina že iz varnostnih razlogov ne sme biti. V sistemu se varevalni potencial

Prikaži več

Datum: OBČINA KOBILJE OBČINSKI SVET Kobilje KOBILJE Zadeva: Predlog Odloka o javno-zasebnem partnerstvu pri izvedbi projekta energe

Datum: OBČINA KOBILJE OBČINSKI SVET Kobilje KOBILJE Zadeva: Predlog Odloka o javno-zasebnem partnerstvu pri izvedbi projekta energe Datum: 22.09.2018 OBČINA KOBILJE OBČINSKI SVET Kobilje 56 9227 KOBILJE Zadeva: Predlog Odloka o javno-zasebnem partnerstvu pri izvedbi projekta energetskega pogodbeništva za celovito energetsko prenovo

Prikaži več

PREDLOG

PREDLOG DOPOLNJEN PREDLOG MAREC 2019 Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 - uradno prečiščeno besedilo, 27/08 - odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 - odl. US, 40/12 ZUJF,

Prikaži več

MLS ID:

MLS ID: MLS ID: 490351005-5 1 PRODAMO Sodobni pisarniški prostori v Kopru oddani v najem Republiki Sloveniji Naložbena nepremičnina na Ferrarski ulici v bližini mestnega središča odlična prometna navezava Predmet

Prikaži več

PRISTOJNOST: PREDLAGATELJ: POROČEVALEC: OBČINSKI SVET OBČINE KRANJSKA GORA ŽUPAN OBČINE KRANJSKA GORA Služba za splošne in premoženjsko pravne zadeve

PRISTOJNOST: PREDLAGATELJ: POROČEVALEC: OBČINSKI SVET OBČINE KRANJSKA GORA ŽUPAN OBČINE KRANJSKA GORA Služba za splošne in premoženjsko pravne zadeve PRISTOJNOST: PREDLAGATELJ: POROČEVALEC: OBČINSKI SVET OBČINE KRANJSKA GORA ŽUPAN OBČINE KRANJSKA GORA Služba za splošne in premoženjsko pravne zadeve 1. (prve) SPREMEMBE IN DOPOLNITVE NAČRTA RAVNANJA Z

Prikaži več

Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv

Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv Dr. Nike KRAJNC Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv Dejanski tržni potenciali lesa slabše kakovosti Podatki na nivoju občin so dostopni na: http://wcm.gozdis.si/ocene-potencialov-okroglega-lesa

Prikaži več

(Priloga_Poro\350ilo o prenosu namenskih sredstev, KS.xlsx)

(Priloga_Poro\350ilo o prenosu namenskih sredstev, KS.xlsx) Tabela: Poročilo o prenosu namenskih sredstev v proračun 2015 V EUR Taksa za obrem. okolja - voda 2.011.143 2.012.994 981.949 1.031.045 1.031.045 0 91210 Inv.in inv.vzdrž.javnih kanal.sis.in ČN 101.660

Prikaži več

BM2

BM2 MOBILNI PROSTORSKI PLINSKI GRELNIK Z DIREKTNIM Za gradbišča, manjše delavnice, plastenjake, steklenjake Direktno zgorevanje, ne potrebuje dimnika. Zelo hitra montaža ker priklopimo samo plinsko jeklenko

Prikaži več

OŠ TRNOVO SANACIJA STAVBNEGA OVOJA junij TEHNIČNO POROČILO 1. SPLOŠNI OPIS Obravnavana stavba je osnovana šola. Zgrajena je bila leta med

OŠ TRNOVO SANACIJA STAVBNEGA OVOJA junij TEHNIČNO POROČILO 1. SPLOŠNI OPIS Obravnavana stavba je osnovana šola. Zgrajena je bila leta med 3.3.1. TEHNIČNO POROČILO 1. SPLOŠNI OPIS Obravnavana stavba je osnovana šola. Zgrajena je bila leta med vojnama, med leti 1920 in 1941. Stavba ima pritličje in nadstropje. V pritličju se nahaja vrtec in

Prikaži več