Mare Bulc ZADNJA EGOISTIČNA PREDSTAVA* Drama Mare Bulc Uporaba in reprodukcija besedila brez pisnega dovoljenja avtorja je prepovedana.

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Mare Bulc ZADNJA EGOISTIČNA PREDSTAVA* Drama Mare Bulc Uporaba in reprodukcija besedila brez pisnega dovoljenja avtorja je prepovedana."

Transkripcija

1 Mare Bulc ZADNJA EGOISTIČNA PREDSTAVA* Drama

2 Osebi: ČLOVEK PO IMENU VIDEO, živi zgolj na platnu MARE PO PRIIMKU BULC, živi zgolj v živo Obe osebi igra isti igralec. Osebo VIDEO posname v naprej, osebo MARE odigra v živo. Zaželeno je, da ima igralec brata dvojčka, ki se pojavi, kot je napisano spodaj. Če ga nima, ga pač nima. Na desni strani odra sta stol in miza z notesnikom. Zadaj na odru je projekcijsko platno razdeljeno na desno in levo polovico. Na levem platnu je posnetek mize in stola in notesnika na mizi. Posnetek na platnu in stanje v živo rišeta zrcalno podobo. Levo in desno pred odrom sta dve ikebani. Ena pred seboj skriva stojalo z digitalno kamero.

3 Uvod Posnetek na platnu steče: ČLOVEK PO IMENU VIDEO pride in se usede za mizo. Spregovori. VIDEO: Cenjene dame in spoštovani gospodje, Mož, ki ga danes gostimo na literarnem soočenju, je začel svojo umetniško pot na Vrhniki. Tam so svojo umetniško pot začeli velikani kot so Cankar, Kete, Živadinov, Novak in drugi. Že kot mladenič je pisal pesmi in igral pri Dejmo stisnt teatru. Po diplomi iz filozofije, se je odločil za študij dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Pred kratkim je pri založbi Maska izšla že njegova tretja knjiga to je drama z naslovom ZADNJA EGOISTIČNA PREDSTAVA. Cenjene dame in spoštvani gospodje, na oder vabim filozofa, igralca, pisca, režiserja, diplomanta Dunajske glasbene akademije, soavtorja projektov SilentCell Network, Plastosi, Smetana slovenske sodobne umetnosti, Via Negativa, predvsem pa avtorja dramskega dela ZADNJA EGOISTIČNA PREDSTAVA. Dame in gospodje Mare Bulc. 1. prizor Intervju Na oder stopi MARE PO PRIIMKU BULC in sede za mizo. VIDEO sprašuje, MARE odgovarja. MARE: Pozdravjeni, res se zahvaljujem za povabilo in laskavo predstavitev. VIDEO: Gospod Bulc, veseli me, da ste z nami. Vašo novo knjigo pustiva za trenutek ob strani. Naj začnem z vašo igralsko kariero. Že leta nazaj ste bili eden od igralcev Dejmo stisnt teatra. Zakaj ste nato hoteli formalno gledališko izobrazbo? (...) Zaradi papirja? MARE: Da. Tudi zato. Študij je enako papir. Študij ti odpre vrata v sistem. Priznam vedel sem se preračunljivo. Po naravi sem konformist, tradicionalist. Toda, moram priznati, če ne bi bilo Dejmo stisnt teatra, ne bi šel študirat, in danes ne bi bil tukaj, in danes ne bi bil umetnik.

4 VIDEO: A zakaj ste se potem že na začetku študija odločili za samo-izobraževanje IZVEN akademije. To štiriletno samo-šolanje ste imenovali projekt No History/Know History. MARE: Res nisem vedel, da je študij na akademiji tako ozek. Zelo kmalu, po prvih predavanjih sem spoznal, da so teoretični predmeti zelo borni. Praktičen del izobraževanja pa se je ves čas vrtel v zelo ozkem segmentu gledališča, imenujmo ga dramsko gledališče oz. logocentrično gledališče. Zaradi tako osiromašenega učnega programa na akademiji sem se podal v samoizobraževanje. VIDEO: Nekateri pravijo, da ste neodločen igralec, da ne veste kaj bi radi. Da se pečate s komedijo in eksperimentalnim performansom hkrati. Kakšna je vaša definicija gledališča? MARE: Neodločen? No... morda... verjetno... ne vem... verjetno... no, kaj naj rečem... Kakšna je moja definicija gledališča?... Hm... Težko se odločim za eno... ali drugo. Težko najdem neko definicijo gledališča.... Lahko bi rekel na primer... Res ne vem... No, zame je gledališče prostor zgodbe. Zagotovo prostor zgodbe. VIDEO: Zelo očitno je, da v tem vašem štiriletnem projektu ni zgodbe in ni vsebine. Vaš projekt se ukvarja s samim seboj. MARE: Ni res. Samo za ljubitelje dobrih zgodb je projekt brez vsebine. Jaz kot avtor sem z vsebino izredno zadovoljen. Zanimalo me je, kaj se zgodi, če se vsebina projekta začne ciklati sama vase - kot kača, ki začne požirati lasten rep. To me je zelo privlačilo. In odločil sem se, da moram reciklirati. VIDEO: Vaš lanski projekt Študija za zadnjo egoistično predstavo je bil res reciklaža. Igralci so zgolj obnavljali že obstoječi material. Kakšen smisel ima vse to? MARE: Vsi potrebujemo ponavljanje. Recikliranje. Drugače bomo izumrli. Gledališče bo izumrlo. V predstavi nisem želel ustvariti nekaj novega, avtorskega. Izbral sem štiri svoje stare projekte ter igralce, scenografa in videasta. Ponudil sem jim možnost, da jih ponovno uprizorijo. V bistvu sem jim dal teme, ki so jih reciklirali, nakar sem njihove izdelke razstavil. Postavil sem se v vlogo kuratorja in se delno umaknil iz procesa ustvarjanja. Zanimalo me je vprašanje avtorstva.

5 VIDEO: Videti je, da si postavljate samo veliko vprašanj, ne veste pa praktično nobenega odgovora? Toda ali ni že Sokrat rekel:»umetnik mora odgovarjati!«? MARE: Odgovori so dolgočasni. Pomembna so zgolj vprašanja. Lahko vam povem, da me trenutno zanimajo tudi naslednja: Zakaj igralci ne marajo recikliranja? Zakaj sodobni gledališki pisci pišejo zgolj linearne zgodbe? Zakaj sodobni režiserji ne marajo ponavljanja? Mislim, da so to ključna vprašanja. VIDEO: Zdi se, da vaše delo pri projektu No History / Know History vodi zgolj v fetišizacijo vas samih? MARE: Ne nikakor. Jaz fetišiziram zgolj zgodovino. Zgodovina je stara gospa, ki vedno sama izbira svoje fetiše. Zgodovina je avtonomna. Na zgodovino ni moč vplivati. Še nihče ni pisal zgodovine zgodovini. Mislite, da bi lahko posameznik vplival na svoje mesto v zgodovini? Lepo vas prosim. VIDEO: Zakaj ste zdaj postali še dramatik? Ker je to moderno? MARE: Modnost je v umetnosti zagotovo potrebno upoštevati. Toda, vedeti morate, da knjige so zgodovina. Knjige so v hirarhiji nosilcev zgodovinskega spomina zagotovo na vrhu in vladale bodo še tisočletja. Novi mediji stopicljajo zadaj. Večmedijskost v umetnosti me ne zanima. Črka, papir, to je srž mojega gledališkega ustvarjanja. Zato kličem: Naj živi literatura! Naj živi Drama! VIDEO: In kaj je osrednja tema vaše drame Zadnja egoistična predstava? MARE: Osrednja tema, s katero se ukvarjam v drami, je, kako ustvariti gledališko besedilo po predstavi. Zanimalo me je, kako narediti dramo po predstavi in ne predstave po drami. In mislim, da mi je to tudi uspelo. VIDEO: Oprostite, gospod Bulc, jaz sem besedilo prebral in se z vami ne morem strinjati. Žal mi je, a menim, da je vaše besedilo slabo in hkrati ni doseglo vašega cilja.

6 MARE: Ne strinjam se z vami. Doseglo je moj cilj. Če se strinjate, bi prosil, da se prebere odlomek iz drame in gledalci bodo lahko sami odločili. VIDEO: Seveda, se strinjam. Veseli me, da ste to predlagali. Na oder vabim priznanega igralca Mareta Bulca, da prebere odlomek iz drame gospoda Bulca. Prosim prizor Branje MARE PO PRIIMKU BULC precej zadržano in nevtralno iz notesnika bere besedilo drame, ki jo berete. MARE bere od naslova drame proti koncu 1. prizora. Število prebranih replik je poljubno, prepuščeno režiserju. VIDEO posluša branje. Vmes se namesto VIDEA pojavi projekcija poljubne stare predstave, v kateri glavno vlogo igra igralec, ki na odru igra MARETA. MARE prebere do konca in se prikloni. Sede nazaj za mizo. VIDEO: Najlepša hvala gospodu Bulcu za izredno zanimivo branje. Res hvala. MARE: Prosim prizor Obrnjeni intervju MARE PO PRIIMKU BULC v trenutku postane spraševalec, ČLOVEK PO PRIIMKU VIDEO pa odgovarja na vprašanja. Vprašanja in odgovori so skoraj identični, kot v prvem prizoru, le vlogi sta zamenjani. Izmenjata lahko poljubno število replik, v poljubnem vrstnem redu, stvar režije. Zaključek tretjega prizora pa je lahko na primer naslednji: MARE:...Zdaj pa nazaj k vprašanjem. Vaš lanski projekt Študija za zadnjo egoistično predstavo je bil reciklaža že obstoječega materiala. Igralci so samo ponavljali. Reciklirali. Kakšen smisel ima vse to? VIDEO: Recikliranje je nujno. Drugače bo gledališče izumrlo. V tisti predstavi oz. gledališki razstavi, nisem želel ustvariti nekaj novega, avtorskega. Nisem želel dajati navodil za delo, ampak sem le izbral štiri svoje stare projekte ter igralce, scenografa in videasta. Ponudil sem jim možnost, da jih ponovno uprizorijo. V bistvu sem jim dal teme, ki so jih reciklirali, nakar

7 sem njihove izdelke razstavil. Postavil sem se v vlogo kuratorja in se delno umaknil iz procesa ustvarjanja. Zanimivo se mi je bilo umakniti in pogledati, kaj se s temi projekti zgodi, ko jih reciklira nekdo drug. MARE: Videti je, da si postavljate samo veliko vprašanj, ne veste pa praktično nobenega odgovora? Toda že Sokrat je rekel:»umetnik mora odgovarjati!«pa čeprav samo pred davkoplačevalci. Na platnu se VIDEO v trenutku (na»cut«) spremeni v voditelja televizijskih poročil. Ima brke in lasuljo. VIDEO: Zdaj pa v Mladinsko gledališče v Ljubljani, kjer v tem trenutku uprizarjajo Zadnjo egoistično predstavo. Novica ne bi bila nič posebnega, če ustvarjalcev in producentov ne bi obtožili, da so nesmotrno trošili davkoplačevalski denar. Poglejmo in presodimo prizor Dramska igra MARE odigra kratek odlomek iz drame poln strasti in patosa, ki pritičeta resni dramski predstavi. MARETA snema živa kamera. Vidimo dve njegovi podobi, eno v živo in drugo na posnetku. MARE (vzvišeno): Videti je, da si medijski umetniki postavljate samo veliko vprašanj, ne veste pa praktično nobenega odgovora? Toda že Sokrat je rekel:»umetnik mora odgovarjati!«pa čeprav samo pred zgodovino. Na platnu se spet pojavi voditelj televizijskih poročil. Med naslednjo repliko se spremeni nazaj v lik VIDEA. Brke in lasuljo pa si sname tik pred protestnim odhodom. VIDEO (ogorčen): Spoštovane gledalke, cenjeni gledalci, to je vprašanje (sprememba lika) na katerega sem že odgovoril. Ne bom več odgovarjal na ista vprašanja. Videti je, da postavljate samo veliko vprašanj, ne veste pa praktično nobenega odgovora? Že Sokrat je rekel:»umetnik mora odgovarjati!«

8 MARE: Vaši odgovori so dolgočani. Zakaj kot igralec ne marate recikliranja? Zakaj kot sodobni gledališki pisec pišete zgolj linearne zgodbe? Zakaj kot sodobni režiser ne marate ponavljanja in skokov v času? VIDEO: Mislim, da so to ključna vprašanja. In vaše delo pri projektu No History / Know History vodi v fetišizacijo vas samih. Tako vsaj mislim. MARE: Ne nikakor. Jaz fetišiziram zgolj zgodovino. Zgodovina je stara gospa, ki vedno sama izbira svoje fetiše. Zgodovina je avtonomna. Na zgodovino ni moč vplivati. Še nihče ni pisal zgodovine zgodovini. Mislite, da bi lahko posameznik vplival na svoje mesto v zgodovini? Lepo vas prosim, če mi poveste, kaj je osrednja tema vaše drame? VIDEO: Osrednja tema, s katero se ukvarjam v drami, je, kako ustvariti gledališko besedilo po predstavi. Zanimalo me je, kako narediti dramo po predstavi in ne predstave po drami. In mislim, da mi je to tudi uspelo. MARE: Jaz sem besedilo prebral in se z vami ne strinjam. Žal mi je, a menim, da je vaše besedilo slabo in hkrati ni doseglo vašega cilja. VIDEO: Ne strinjam se z vami! Doseglo je moj cilj! In mislim, da je čas za glasbeni intermeco. VIDEO (kot napovedano zgoraj) protestno zapusti oder. MARE: Veseli me, da ste to predlagali. Na vrsti je glasbeni intermeco. Na oder vabim priznanega glasbenika Marka Bulca, da odigra odlomek iz partiture za dramo Zadnja egoistična predstava. Prosim. 5. prizor Glasbeni intermeco

9 VIDEO se vrne na oder s poljubnim instrumentom in začne igrati. MARE posluša, za njem na platnu se vrti video posnetek še ene poljubne stare predstave, v kateri je nekoč igral igralec, ki igra MARETA PO PRIIMKU BULCA. VIDEO odigra do konca in z inštrumentom zapusti oder. MARE aplaudira. MARE: Najleša hvala gospodu Bulcu za tankočutni glasbeni intermeco. 6. prizor Vprašanje iz publike Živa kamera snema MARETA. Projekcija žive zrcalne slike na platno. MARE je podvojen. MARE: Zdaj pa vas, drage gledalke in cenjeni gledalci, prosim za vprašanja za našega gosta. Imate besedo. Prosim. Kar pogumno. Vprašanje iz publike. (Če vprašanja iz publike ni, MARE skoči na svojo naslednjo repliko.) MARE: Najlepša hvala za odlično vprašanje. Gospod Bulc prosim za vaš odgovor. Na platnu se, ne glede na vprašanje, odvrti naslednji odgovor: VIDEO: Recikliranje je nujno. Drugače bo gledališče izumrlo. V tisti predstavi oz. gledališki razstavi, nisem želel ustvariti nekaj novega, avtorskega. Nisem želel dajati navodil za delo, ampak sem le izbral štiri svoje stare projekte ter igralce, scenografa in videasta. Ponudil sem jim možnost, da jih ponovno uprizorijo. V bistvu sem jim dal teme, ki so jih reciklirali, nakar sem njihove izdelke razstavil. Postavil sem se v vlogo kuratorja in se delno umaknil iz procesa ustvarjanja. Zanimivo se mi je bilo umakniti in pogledati, kaj se s temi projekti zgodi, ko jih reciklira nekdo drug. MARE: Vprašal bi vas še, če ste slišali, da se je pred tremi dnevi zgodil incident v Siriji, v katerem... VIDEO na posnetku začne z odgovorom in prekine spraševalca Mareta, ki poskuša sogovornika ustaviti, a VIDEO teče, teče.

10 VIDEO: Recikliranje je nujno. Drugače bo gledališče izumrlo. V tisti predstavi oz. gledališki razstavi, nisem želel ustvariti nekaj novega, avtorskega. Nisem želel dajati navodil za delo, ampak sem le izbral štiri svoje stare projekte ter igralce, scenografa in videasta. Ponudil sem jim možnost, da jih ponovno uprizorijo. V bistvu sem jim dal teme, ki so jih reciklirali, nakar sem njihove izdelke razstavil. Postavil sem se v vlogo kuratorja in se delno umaknil iz procesa ustvarjanja. Zanimivo se mi je bilo umakniti in pogledati, kaj se s temi projekti zgodi, ko jih reciklira nekdo drug. VIDEO izgine s platna. Vklopi se (na»cut«) kamera v živo, ki snema MARETA. Na platnu se pojavi MARE. Mare je na odru v živo in hkrati na projekciji na platnu.. 7. prizor Zahvala MARE: Najlepša hvala gospodu Bulcu za zadnji odgovor. Čas nas res že malce priganja. Na koncu ste želeli omeniti osebe, brez katerih ne bi bilo vaše Zadnje egoistične predstave. Mare zamenja lik in zdaj odgovarja na vprašanje, je Video. Da, hvala. Rad bi izpostavil nekaj oseb, brez katerih ne bi bilo mojega štiriletnega projekta, ki je vodil do Zadnje egoistične predstave. Najprej bi svojo neizmerno hvaležnost izrazil gospodu Maretu Bulc brez katerega si nisem predstavljal dela na tem projektu. MARE bere imena, na polovici platna za njem se vrti video posnetek tretje poljubne stare predstave, v kateri je igralec, ki igra MARETA nekoč nastopal. Na drugi polovici platna je še naprej živa slika. MARE: Hvala pa tudi Damirju Leventiču, Mihatu Brajniku, Ajdi Toman, Gregorju Grudnu, Roku Matku, Samotu Jakošu, Maji Martini Merljak, Alji Kapun, Medeji Novak, Ani Hribar, Marku Šantiču, Juretu Vlahoviču, Petri Tihole, Alenki Gregorič, Tomažu Gubenšku, Nejcu Sajetu, Bojanu Senjurju, Robiju Križmančiču, Martini Kokovnik, Sebastijanu Horvatu, Maksu Soršaku, Emilu Hrvatinu, Bojani Kunst, Juretu Novaku, Gregorju Bulcu in Sabini Frljak. Hvala vam! Igralec zamenja lik iz Videa nazaj v Mareta oz. iz intervjuvanca v izpraševalca. Hvala gospodu Bulcu, da si je vzel čas za to predstavo. Spoštovane gledalke in cenjeni

11 gledalci, hvala vam, ker ste bili z nami v tako velikem številu. To je bilo za nocoj vse. Lepo vas pozdravljam. 8. prizor Dvojni priklon MARE zapusti oder. Luč dol. Aplavz. Luč gor. MARE pride nazaj, se prikloni. Gre z odra. Živa kamera se ugasne. Prižge se zgolj posnetek mize z notesnikom. Aplavz še traja. Mare pride nazaj na desni oder. Na levem odru pa se hkrati, tudi v živo, pojavi njegov brat dvojček ali oseba, ki mu je izredno podobna, oblečena v identičen kostum. Oba se priklonita. Gresta z odra. KONEC V Ljubljani, 16. novembra 2006, na dan premiere predstave»zadnja egoistična predstava«. *Besedilo po uprizoritvi, ne uprizoritev po besedilu. Besedilo drame Zadnja egoistična predstava je nastajalo jeseni 2006, na vajah za predstavo Zadnja egoistična predstava, ki sta jo avtorsko podpisala igralec in pisec Mare Bulc in avtor videa Nejc Saje, premierno pa je bila uprizorjena na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana, v produkciji zavoda Maska iz Ljubljane. Drama je reciklaža intervjuja, ki ga je avtor Mare Bulc dal avgusta 2006 za festivalsko glasilo ljubljanskega gledališkega festivala Mladi levi, na katerem je sodeloval s predstavo Študija za zadnjo egoistično predstavo v produkciji E.P.I. Centra in zavoda No History iz Ljubljane.

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, Število objav: 10 Tiskani mediji: 0 Splet: 9 Radijske postaje: 1 Televizijs

Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, Število objav: 10 Tiskani mediji: 0 Splet: 9 Radijske postaje: 1 Televizijs Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, Število objav: 0 Tiskani mediji: 0 Splet: 9 Radijske postaje: Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Seznam objav v zbirki:

Prikaži več

DTV izobrazevalna julij_mail

DTV izobrazevalna julij_mail Julij 2013 Preklopite na digitalno. Brezplačno. Na digitalni smo gledalci gospodarji. Gledamo točno to, kar želimo, in točno takrat, ko imamo čas. Preklop na digitalno pomeni, da izberete enega izmed paketov

Prikaži več

PDF generator

PDF generator Poročilo medijskih objav OVERNET D.O.O. Pripravljeno: Pojavnost: 11.09.2017 TISKANI 1 Ključne besede v poročilu: AKCIJA USTAVI.SE 1 USTAVI.SE 1 Press CLIPPING d.o.o., Tržaška cesta 65, 2000 Maribor, Slovenija,

Prikaži več

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in prilagajanje. Komplet sestavljajo: učbenik in delovni

Prikaži več

VOZI ME VLAK V DALJAVE

VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V DALJAVE P R O J E K T D R U Ž I N S K E P I S M E N O S T I M O D E R A T O R K A M A G. H E L E N A K R A M P L N I K A Č N A K L O, M A J 2 0 1 8 VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več

Siddharta je šest članska slovenska rockovska skupina Nastala je leta 1995 Je najuspešnejša in najbolj priljubljena glasbena skupina v Sloveniji. Poim

Siddharta je šest članska slovenska rockovska skupina Nastala je leta 1995 Je najuspešnejša in najbolj priljubljena glasbena skupina v Sloveniji. Poim Siddharta je šest članska slovenska rockovska skupina Nastala je leta 1995 Je najuspešnejša in najbolj priljubljena glasbena skupina v Sloveniji. Poimenovala se je po znanem romanu nemškega pisatelja Hermana

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

DRUŽINSKO BRANJE

DRUŽINSKO BRANJE DRUŽINSKO BRANJE: BRALNI PROJEKT MESTNE KNJIŽNICE KRANJ Jure Bohinec Ponedeljek, 10. 9. 2018 Bralno društvo Slovenije Nacionalni strokovni posvet BEREMO SKUPAJ, Cankarjev dom v Ljubljani Dejavnosti za

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - UN_OM_G03_Marketinsko_raziskovanje

Microsoft PowerPoint - UN_OM_G03_Marketinsko_raziskovanje .: 1 od 10 :. Vaja 3: MARKETINŠKO KO RAZISKOVANJE Marketinško ko raziskovanje Kritičen del marketinškega informacijskega sistema. Proces zagotavljanja informacij potrebnih za poslovno odločanje. Relevantne,

Prikaži več

Uvod v makedonsko-slovenske gledališke vezi ( ) 31 Aldo Milohnić in Ana Stojanoska Prispevki v pričujoči skupni številki revij Amfiteater in A

Uvod v makedonsko-slovenske gledališke vezi ( ) 31 Aldo Milohnić in Ana Stojanoska Prispevki v pričujoči skupni številki revij Amfiteater in A Uvod v makedonsko-slovenske gledališke vezi (1990 2015) 31 Aldo Milohnić in Ana Stojanoska Prispevki v pričujoči skupni številki revij Amfiteater in Ars Academica so nastali v okviru bilateralnega projekta

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

KULTURNI DNEVNIK

KULTURNI DNEVNIK KULTURNI DNEVNIK ŠOLSKO LETO 2016/2017 Že deveto leto izvedbe! Zakaj je zaživel KULTURNI DNEVNIK, kulturno izobraževalni abonma za učence OŠ? Ideja in nastanek: - leto 2007, - priprava elaborata za EPK

Prikaži več

RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA SOFINANCIRANJE LETNEGA PROGRAMA LJUBITELJSKE KULTURE V OBČINI SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI ZA LETO OSNOVNI PODATKI O IZVA

RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA SOFINANCIRANJE LETNEGA PROGRAMA LJUBITELJSKE KULTURE V OBČINI SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI ZA LETO OSNOVNI PODATKI O IZVA RAZPISNA DOKUMENTACIJA ZA SOFINANCIRANJE LETNEGA PROGRAMA LJUBITELJSKE KULTURE V OBČINI SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI ZA LETO 2013 1. OSNOVNI PODATKI O IZVAJALCU (DRUŠTVU) Izvajalec (polno ime): Naslov oz. sedeţ

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Glasbena pismenost in vloga knjižnice izzivi za prihodnost Joško Senčar Storitve za ciljne skupine prebivalcev Glasba in njen pomen Glasba in zvok Vpliv glasbe na ljudi odziv celotnega organizma različno

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : *M07119111* Državni izpitni center SLOVENŠČINA KOT DRUGI JEZIK NA NARODNO MEŠANEM OBMOČJU V PREKMURJU Izpitna pola 1 A) Bralno razumevanje B) Razčlemba neumetnostnega besedila

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI P O R O Č I L O O S P R E M L J A N J U I N Z A G O T A V L J A N J U K A K O V O S T I v letu na AKADEMIJI ZA GLEDALIŠČE, RADIO, FILM IN TELEVIZIJO V LJUBLJANI Komisija za sestavo poročila: Predsednik:

Prikaži več

Prijetno dopoldan v vrtcu

Prijetno dopoldan v vrtcu DOPOLDANSKO DRUŽENJE TREH GENERACIJ V VRTCU (BRALNA DELAVNICA Z USTVARJANJEM) VRTEC PRI OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ DIPL. VZG. VLADKA ŽAJBER PREDNOSTNO PODROČJE VRTCA V 2018/19 GOVORNO JEZIKOVNO Opažamo,

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ

INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ Border Memorial: Frontera de los Muertos, avtor John Craig Freeman, javno umetniško delo obogatene resničnosti,

Prikaži več

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, 09. 10. 2013 Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Leopold Pogačar Občina Žirovnica

Prikaži več

Untitled 2

Untitled 2 Projektna rešitev multimedijske opreme za muzej Lojzeta Slaka - Mirna Peč Bazaarhitektura, d.o.o. Mestni trg 9, Ljubljana Projektna rešitev multimedijske opreme za muzej Lojzeta Slaka - Mirna Peč Projekt

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI S KRKO POD TUŠ 1. člen (Splošne določbe) 1.1. Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»s Krko pod tuš«.

PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI S KRKO POD TUŠ 1. člen (Splošne določbe) 1.1. Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»s Krko pod tuš«. PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI S KRKO POD TUŠ 1. člen (Splošne določbe) 1.1. Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»s Krko pod tuš«. 1.2. Izvajalec nagradne igre je Radio Krka, d.o.o.

Prikaži več

Microsoft Word - N M-mod.docx

Microsoft Word - N M-mod.docx Državni izpitni center *N18157132M* 9. razred GLASBENA UMETNOST Sreda, 9. maj 2018 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA v 9. razredu Državni izpitni center Vse pravice pridržane. 2 N181-571-3-2M

Prikaži več

PRVA SLOVENSKA GLASBENA OLIMPIJADA

PRVA SLOVENSKA GLASBENA OLIMPIJADA DRUGA SLOVENSKA GLASBENA OLIMPIJADA PISNI TEST 1. kategorija ime in priimek tekmovalca/tekmovalke Ljubljana, 10. marec 2013 SPLOŠNI PODATKI SPOL M Ž STAROST ŠOLA SEM ČLAN ŠOLSKEGA PEVSKEGA ZBORA DA NE

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja PREDSTAVITEV ZA STARŠE ŠOLSKO LETO 2011/12 Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo

Prikaži več

PORAJAJOČA SE PISMENOST

PORAJAJOČA SE PISMENOST PORAJAJOČA SE PISMENOST v sklopu Šole za starše, dne 22. oktobra 2003 v Marjetici, predavateljica: dr. Branka Jurišić Predavanje se je začelo s komentarjem predavateljice, da nekateri starši forsirajo

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx OSNOVNA ŠOLA SOSTRO POROČILO O ANALIZI DOSEŽKOV NACIONALNEGA PREVERJANJA ZNANJA IZ SLOVENŠČINE leta 2018 Pripravile učiteljice slovenščine: Renata More, Martina Golob, Petra Aškerc, Katarina Leban Škoda

Prikaži več

Obrazec B: KULTURNI PROJEKT PRIJAVA NA JAVNI RAZPIS ZA DODELITEV PRORAČUNSKIH SREDSTEV IZVAJALCEM PROJEKTOV NA PODROČJU KULTURE V OBČINI KAMNIK ZA LET

Obrazec B: KULTURNI PROJEKT PRIJAVA NA JAVNI RAZPIS ZA DODELITEV PRORAČUNSKIH SREDSTEV IZVAJALCEM PROJEKTOV NA PODROČJU KULTURE V OBČINI KAMNIK ZA LET Obrazec B: KULTURNI PROJEKT PRIJAVA NA JAVNI RAZPIS ZA DODELITEV PRORAČUNSKIH SREDSTEV IZVAJALCEM PROJEKTOV NA PODROČJU KULTURE V OBČINI KAMNIK ZA LETO 2018 I. PODATKI O PRIJAVITELJU: 1. Ime oziroma naziv

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

Poslovilno predavanje

Poslovilno predavanje Poslovilno predavanje Matematične teme z didaktiko Marko Razpet, Pedagoška fakulteta Ljubljana, 20. november 2014 1 / 32 Naše skupne ure Matematične tehnologije 2011/12 Funkcije več spremenljivk 2011/12

Prikaži več

KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA – SLOVENŠČINA

KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA – SLOVENŠČINA KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA Obvezni učbeniki Berilo Branja 1, 2, 3, 4 Na pragu besedila 1, 2, 3, 4 (učbenik in delovni zvezek); Če dijak pri pouku nima ustreznega učbenika,

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

PROJECT OVERVIEW page 1

PROJECT OVERVIEW page 1 N A Č R T P R O J E K T A : P R E G L E D stran 1 Ime projekta: Ustvarjanje s stripom Predmet/i: Slovenščina Avtorja/i projekta: Jasmina Hatič, Rosana Šenk Učitelj/i: Učitelji razrednega pouka Trajanje:

Prikaži več

OBUDIMO KULTURNO ŽIVLJENJE V LOKAVCU

OBUDIMO KULTURNO ŽIVLJENJE V LOKAVCU Predstavitev študijskega krožka Obudimo kulturno življenje na vasi Mentorica Alenka Furlan Obudimo kulturno življenje v Lokavcu Lokavec - vas pod Čavnom LOKAVEC razpotegnjena vas 13 zaselkov ljudje se

Prikaži več

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: Kontakt: Referat Pedagoške fakultete

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na:   Kontakt: Referat Pedagoške fakultete 21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: www.pef.uni-lj.si Kontakt: Referat Pedagoške fakultete (referat@pef.uni-lj.si, tel.: +386(0)15892343, +386(0)15892201)

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

Drugi tir KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA IN KREATIVNE REŠITVE

Drugi tir KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA IN KREATIVNE REŠITVE KOMUNIKACIJSKA STRATEGIJA IN KREATIVNE REŠITVE ČASOVNICA MAKETA KOPER SELITEV MAKETA LJUBLJANA MAKETA LJUBLJANA, PRIPRAVLJALNA DELA, ZAKLJUČEK IZVLEČNEGA TIRA ČASOVNICA MAKETA KOPER SELITEV MAKETA LJUBLJANA

Prikaži več

Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, Število objav: 6 Tiskani mediji: 0 Splet: 4 Radijske postaje: 2 Televizijsk

Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, Število objav: 6 Tiskani mediji: 0 Splet: 4 Radijske postaje: 2 Televizijsk Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, 6. 06. 202 Število objav: 6 Tiskani mediji: 0 Splet: 4 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Javni sklad

Prikaži več

GSJ 6 DZ 2011 Notranjost.indd

GSJ 6 DZ 2011 Notranjost.indd Nana Cajhen, Nevenka Drusany, Dragica Kapko, Martina Križaj Ortar in Marja Bešter Turk Gradim slovenski jezik 6 knjigarna.com swis721 Nana Cajhen, Nevenka Drusany, Dragica Kapko, dr. Martina Križaj Ortar

Prikaži več

1

1 1. razred Minimalni učni smotri Razumevanje in izvajanje ustno danih navodil Poimenovanje in prepoznavanje barv, števil, družinskih članov, stanovanjskih prostorov, šolskih potrebščin Predstavitev samega

Prikaži več

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo učbenik in delovni zvezek, ki sta obvezna učna pripomočka

Prikaži več

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev IPIN MEDNARODNA IDENTIFIKACIJSKA ŠTEVILKA IGRALCA Spoštovani igralec tenisa! Vsak, ki želi igrati na tekmovanjih pod okriljem mednarodne teniške zveze (ITF), mora pridobiti mednarodno identifikacijsko

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : HD AKCIJSKA KAMERA MIDLAND XTREME XTC 200 Št. izdelka:

SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : HD AKCIJSKA KAMERA MIDLAND XTREME XTC 200 Št. izdelka: SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 860750 www.conrad.si HD AKCIJSKA KAMERA MIDLAND XTREME XTC 200 Št. izdelka: 860750 1 AKCIJSKA KAMERA XTC 200 Zahvaljujemo se vam za nakup akcijske kamere

Prikaži več

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin OBDOBJE ROMANTIKA Romantika je umetnostna smer v Evropi iz prve polovice 19. stoletja. Razvila se je iz predromantike konec 18.stol. Izražanje čustev Osrednja

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Operni festival Arena di Verona S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca Poletni operni festival Arena di Verona vsako leto privabi veliko število opernih ljubiteljev, ki se vedno znova

Prikaži več

mat soda liha stevila fotke eval_tretji

mat soda liha stevila fotke eval_tretji OSNOVNA ŠOLA CIRILA KOSMAČA PIRAN UČITELJ: VIKA KUŠTRIN P. PREDMET: MAT RAZRED: 3. DATUM IN URA: / UČNA TEMA: Aritmetika in algebra UČNA ENOTA: SODA IN LIHA ŠTEVILA CILJI: Razlikovati soda in liha števila.

Prikaži več

UČENCI oš Cirkovce smo posvojili folkloro v Cirkovcah

UČENCI oš Cirkovce  smo posvojili folkloro v Cirkovcah POSVOJENI SPOMENIK FOLKLORA Spoznavanje naravne in kulturne dediščine domačega kraja je eden od sestavnih delov vzgojno-izobraževalnega procesa. Z učenci smo se zato odločili, da v projektu Mladi posvojijo

Prikaži več

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd 10028194 10029391 CS Timer 6 Spoštovani kupci, Čestitamo Vam za nakup. Prosimo, da skrbno preberete navodilo in da skrbite za nasvete o namestitvi in uporabi, da bi ste izognili tehničnim poškodbam. Za

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation V pomurski regiji bliže k izboljšanju razumevanja motenj razpoloženja Novinarska konferenca, 14. maj 2019 Partnerja programa: Sofinancer programa: Novinarsko konferenco so organizirali: Znanstvenoraziskovalni

Prikaži več

LiveActive

LiveActive Oblikujte svoje roke s temi 5 vajami brez obiska fitnesa! Dvig noge in nasprotne roke na veliki žogi 1 Vaja Y na telovadni žogi 2 z 8-12 ponovitvami na vsaki strani s 15-20 ponovitvami Dotik roke in nasprotne

Prikaži več

Zapisnik 1

Zapisnik 1 Letno poročilo o študentski anketi UP FHŠ za študijsko leto 2014/15 Letno poročilo o rezultatih anketiranja se pripravi skladno s Pravilnikom o izvajanju študentske ankete Univerze na Primorskem in vsebuje:

Prikaži več

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, 01. 07. 2014 Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Leopold Pogačar Občina Žirovnica

Prikaži več

Microsoft Word - N Moderirana navodila.docx

Microsoft Word - N Moderirana navodila.docx Državni izpitni center *N12157132* REDNI ROK 3. obdobje GLASBENA VZGOJA Četrtek, 10. maj 2012 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA ob koncu 3. obdobja RIC 2012 2 N121-571-3-2 Navodila

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Operni festival Arena di Verona S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca Poletni operni festival Arena di Verona vsako leto privabi

Prikaži več

Blockbuster, 1. del

Blockbuster, 1. del UMETNOST IN MEDIJI Filmska uspešnica, 1. del UM, MK1 literatura Thomas Elsaesser (Filmska uspešnica) v knjigi The End of Cinema as we know it, 2001, NY University Press Melita Zajc, teorija dispozitiva

Prikaži več

Generating report ....

Generating report .... Poročilo medijskih objav LIONS KLUB 03.05.2010 Objave v poročilu vsebujejo naslednja gesla: LEO KLUB LIONS KLUB 3 11 1 Press CLIPPING d.o.o., Kraljeviča Marka ulica 5, 2000 Maribor, Slovenija, tel.: +386

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini snemalnik

Navodila za uporabo Mini snemalnik Navodila za uporabo Mini snemalnik www.spyshop.eu Pred vami so navodila za pravilno uporabo mini snemalnika in opis funkcionalnosti. Lastnosti snemalnika: Naziv Mere Teža Kapaciteta spomina Snemanje Format

Prikaži več

PRAVILA Naj božična pesem

PRAVILA Naj božična pesem PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI»IŠČEMO NAJ BOŽIČNO PESEM«1. člen (Splošne določbe) 1.1. Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»iščemo NAJ BOŽIČNO PESEM«. 1.2. Izvajalec nagradne igre je

Prikaži več

I

I 1. stran od 6 NAPOVEDNIK DOGODKOV V OBČINI GORNJA RADGONA Več informacij PETEK, 04. 09. 2015 MISLIM OKROGLO V petek, 4. septembra 2015, ob 18. uri v galeriji Doma kulture Gornja Radgona odpiramo razstavo

Prikaži več

Območne izpostave JSKD POSTOJNA JSKD skrbi za razvoj in uresničevanje nacionalnega potenciala ljubiteljskih kulturnih dejavnosti. Skrbi tudi za aktivn

Območne izpostave JSKD POSTOJNA JSKD skrbi za razvoj in uresničevanje nacionalnega potenciala ljubiteljskih kulturnih dejavnosti. Skrbi tudi za aktivn Območne izpostave JSKD POSTOJNA JSKD skrbi za razvoj in uresničevanje nacionalnega potenciala ljubiteljskih kulturnih i. Skrbi tudi za aktivno ustvarjalnost, razvoj ustvarjalnih kapacitet in strokovnih

Prikaži več

Območne izpostave JSKD SLOVENJ GRADEC JSKD skrbi za razvoj in uresničevanje nacionalnega potenciala ljubiteljskih kulturnih dejavnosti. Skrbi tudi za

Območne izpostave JSKD SLOVENJ GRADEC JSKD skrbi za razvoj in uresničevanje nacionalnega potenciala ljubiteljskih kulturnih dejavnosti. Skrbi tudi za Območne izpostave JSKD SLOVENJ GRADEC JSKD skrbi za razvoj in uresničevanje nacionalnega potenciala ljubiteljskih kulturnih dejavnosti. Skrbi tudi za aktivno ustvarjalnost, razvoj ustvarjalnih kapacitet

Prikaži več

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo 1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospod, usmili se (Gospod, zdaj sem tukaj pred teboj); Vsi,

Prikaži več

Adaptive Sound Technology Dodatek

Adaptive Sound Technology Dodatek Adaptive Sound Technology Dodatek Prva namestitev televizorja Sistem je opremljen s funkcijo Adaptive Pregled prve namestitve Sound Technology, ki omogoča optimalno doživetje zvoka pri postavitvi več zvočnikov,

Prikaži več

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in prilagajanje. Komplet sestavljajo: učbenik in delovni

Prikaži več

Untitled-1

Untitled-1 -$-... 1 100 95 75 25 5 0...... -$- -$web slo prospekt KOLOFON 9. december 2016 18:29:46 Narodna galerija Narodna galerija v Ljubljani, s stoletno tradicijo, utrjuje položaj najodličnejše slovenske kulturne

Prikaži več

LOKACIJA PREDAVANJ: UP Pedagoška fakulteta, Cankarjeva 5, Koper STAVBA UP PEDAGOŠKA Pritličje: FAKULTETA: RP1 - Računalniška predavalnica PNT - Predav

LOKACIJA PREDAVANJ: UP Pedagoška fakulteta, Cankarjeva 5, Koper STAVBA UP PEDAGOŠKA Pritličje: FAKULTETA: RP1 - Računalniška predavalnica PNT - Predav LOKACIJA PREDAVANJ: UP, Cankarjeva 5, Koper STAVBA UP PEDAGOŠKA Pritličje: FAKULTETA: RP1 - Računalniška predavalnica PNT - Predavalnica za naravoslovje in tehniko Predavalnica UP FM3, FM4 (FM3, FM4) I.

Prikaži več

Zbor vodnikov Planinske zveze Slovenije, je na podlagi 12

Zbor vodnikov Planinske zveze Slovenije, je na podlagi 12 Zbor vodnikov Planinske zveze Slovenije, je na podlagi 12. člena Pravilnika o organiziranosti vodnikov Planinske zveze Slovenije, dne 29. 11. 2003 sprejel in 21. 11. 2008 potrdil spremembe ter Zbor predstavnikov

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

D3 V2 brosura net

D3 V2 brosura net Oktober 2012 Najboljša televizija v visoki ločljivosti. Na pogled POPOLNA. Na dotik ENOSTAVNA. Občutno PRIJAZNA. Najboljša izkušnja pred televizorjem. Zavedamo se, da dobra televizijska vsebina običajno

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M15245112* JESENSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero ali kemični svinčnik in računalo.

Prikaži več

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19 PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19 UVOD V šolskem letu 2014/15 so se začele uporabljati določbe Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni

Prikaži več

Povzetek analize anket za študijsko leto 2012/2013 Direktor Andrej Geršak Povzetek letnega poročila je objavljen na spletni strani Celje,

Povzetek analize anket za študijsko leto 2012/2013 Direktor Andrej Geršak Povzetek letnega poročila je objavljen na spletni strani   Celje, Povzetek analize anket za študijsko leto 2012/2013 Direktor Andrej Geršak Povzetek letnega poročila je objavljen na spletni strani www.fkpv.si. Celje, marec 2014 Kazalo vsebine 1 UVOD... 1 1.1 Odzivnost

Prikaži več

Microsoft Word - Kolaric_napad krozeci prst.doc

Microsoft Word - Kolaric_napad krozeci prst.doc Marko KOLARIČ ZNAČILNOSTI NAPADA»KROŽEČI PRST«ČLANSKE EKIPE KK PARKLJI BEŽIGRAD 1 UVOD V članku bom predstavil enega izmed napadov, ki jih je članska ekipa KK Parklji Bežigrad najpogosteje uporabljala

Prikaži več

Od RTV Slovenija bomo zahtevali najmanj 600 evrov povrnitve že plačanega RTV prispevka + obresti + odškodnino!

Od RTV Slovenija bomo zahtevali najmanj 600 evrov povrnitve že plačanega RTV prispevka + obresti + odškodnino! Od RTV Slovenija bomo zahtevali najmanj 600 evrov povrnitve že plačanega RTV prispevka + obresti + od Spoštovani! Kot že rečeno, se cenzura in diskriminacija drugače mislečih v Sloveniji dogaja že dolgo

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru Pedagoška fakulteta VLOGA UČITELJA Avtor: M. Š. Datum: 23.11.2010 Smer: razredni pouk POVZETEK Učitelj je strokovnjak na svojem področju, didaktično usposobljen, ima psihološka znanja

Prikaži več

PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI

PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI PRAVILA ZA SODELOVANJE V NAGRADNI IGRI IŠČEMO NAJ PIKNIK PLAC 1. člen (splošne določbe) (1) Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre IŠČEMO NAJ PIKNIK PLAC (v nadaljevanju: nagradna igra), ki se

Prikaži več

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA)

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA) STORYLINE PROJEKT OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - Krašnja) ULICA S TRGOVINAMI Tekst: Marta Per, vodja projekta, učenci v OPB Krašnja, gospa Brigita Rožič Foto: Helena Urbanija, Katarina

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2 r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2  r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način] STANDARDI ZNANJA PO PREDMETIH IN KRITERIJI OCENJEVANJA 2. razred SLOVENŠČINA 1 KRITERIJI OCENJEVANJA PRI SLOVENŠČINI POSLUŠANJE -Poslušanje umetnostnega besedilo, določanja dogajalnega prostora in časa,

Prikaži več

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite vzorčne strani iz DELOVNIH LISTOV 1 v štirih delih

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

Microsoft Word - Bilten_01_2014_2015_starejsi

Microsoft Word - Bilten_01_2014_2015_starejsi Športno društvo TABLA Bresterniška graba 9 2354 Bresternica tel 041 655 561 e-mail : boris.majer@kzs.si BILTEN št. 01 STAREJŠI UČENCI I N UČENKE PRVENSTVA OSNOVNIH ŠOL ŠOLSKO LETO 2014/2015 Maribor,18.11.2014

Prikaži več

PDF generator

PDF generator RadoSt 22.03.2016 Objave v poročilu vsebujejo naslednja gesla: RADO STOJAVNOVIČ FESTIVAL KULINARIKE Press CLIPPING d.o.o., Kraljeviča Marka ulica 5, 2000 Maribor, Slovenija, tel.: +386 2 25 040 10, fax:

Prikaži več

Microsoft Word - Trust-CDsize-12052_12579_14070-al-cp_v5.0.doc

Microsoft Word - Trust-CDsize-12052_12579_14070-al-cp_v5.0.doc PRIROČNIK ZA UPORABO manual Version 5.0 SI TABLET TB-1100 / TB2100 TABLET TB-3100 / TB-4200 1 A B TABLET TB-2100-3100-4200 2 3 4 5 A 6 7 B 8 9 10 11 B A C D 12 A B 13 14 C 15 16 17 18 PRIROČNIK ZA UPORABO

Prikaži več

ALI JE KAJ TRDEN MOST 2019?! PONUDBA ZA SPONZORJE IN DONATORJE E: W: ajktm.fg.um.si

ALI JE KAJ TRDEN MOST 2019?! PONUDBA ZA SPONZORJE IN DONATORJE E: W: ajktm.fg.um.si ALI JE KAJ TRDEN MOST 2019?! PONUDBA ZA SPONZORJE IN DONATORJE SPLOŠNO O TEKMOVANJU Naziv: How Strong Is The Bridge 2019?! / Ali je kaj trden most 2019?! Datum: 6. do 8. maj 2019 Organizator: Društvo

Prikaži več

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Drage učenke in učenci bodočih 4. in 5. razredov, spoštovani starši! Leto je naokoli, pred

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

PROGRAM STROKOVNEGA USPOSABLJANJA 2017/2018: Filmska vzgoja v učilnici in v kinu Prijave na 2. in 3. modul FOŠ ime in priimek/ustanova: Še vedno je v

PROGRAM STROKOVNEGA USPOSABLJANJA 2017/2018: Filmska vzgoja v učilnici in v kinu Prijave na 2. in 3. modul FOŠ ime in priimek/ustanova: Še vedno je v PROGRAM STROKOVNEGA USPOSABLJANJA 2017/2018: Filmska vzgoja v učilnici in v kinu Prijave na 2. in 3. modul FOŠ ime in priimek/ustanova: Še vedno je v teku 1. uvodni modul, ki se bo izvedel še na eni lokaciji.

Prikaži več