Kako potekajo reakcije oksidacije in redukcije z manganati (VII) v nevtralni do zmerno alkalni raztopini

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Kako potekajo reakcije oksidacije in redukcije z manganati (VII) v nevtralni do zmerno alkalni raztopini"

Transkripcija

1 VPRAŠANJA ZA ANALIZNO KEMIJO 1.) Kako potekajo reakcije oksidacije in redukcije z manganati(vii) v nevtralni do zmerno alkalni raztopini? Izberite si ustrezen reducent in napišite reakcijo! 2.) Kako reagirajo alkalne raztopine kloratov(v) s Zn v prahu? Napišite reakcijo 3.) Kako reagira žveplova(iv) kislina z jodatom? Napišite reakcijo. 4.) S katerim reagentom lahko razkrojimo tio-anione arzena, antimona in kositra do ustreznih sulfidov? Opišite postopek in napišite primer reakcije za As(V) tio-anion. 5.) S katero obarjalno reakcijo v kvantitativni analizi dokažemo kloridne ione? Navedite pogoje,opišite izvedbo ter napiši reakcijo(zaporedje treh reakcij). 6.) Cinkove ione lahko dokazujemo tudi tako, da jih oborimo s primernim heksacinoferatom. Napišite reakcijo. Navedite, ali je možno obarjanje iz amonialkalnega medija in obrazložite. 7.) Kateri reagent uporabimo za dokaz nikljevih ionov? Kako se pri tem izognemo interferenci bakrovih(ii) ionov! 8.) Katero lastnost kloratov(i) uporabimo za njihovo identifikacijo? Opišite interference in pogoje pri katerih je dokaz selektiven. 9.) Napišite reakcijo raztopljenega elementarnega arzena v raztopini klora. 10.) Kako poteka oksidacija Mn(II) v Mn(VII) s kalijevim perjodatom v kislem mediju? Napišite reakcijo in opišite pogoje ter izvedbo. 11.) Reakcija za dokaz NH 4+. Napiši pogoje, izvedbo in kateri ioni motijo. 12.) Arzenat(V) identificiramo pri reakciji z molibdenom. Napišite reakcijo, pogoje, izvedbo, kateri podobno reagirajo. 13.) V zmesi naj bodo Mg, Ba,Ca ioni. Kateri reagent uporabimo za obarjanje karbonatov in pri kakšnih pogojih obarjamo, da ostanejo Mg ioni v raztopini, ostali pa se obarjajo? 14.) Opiši lastnosti HS v vodni raztopini. Od česa je odvisna relativna koncentracija H 2 S, HS -, S. S katerim drugim reagentom lahko nadomestimo H 2 S in kakšne so njegove prednosti? 15.) Napišite reakcijo raztapljanja CuS v raztopini cianida. Kateri ion dokazujemo s to reakcijo? Opiši izvedbo. 16.) Kaj dobimo če bi želeli obarjati vanadij(v) v kislem s H 2 S.Napiši reakcijo.(v kislem se ne obarja) 17.) Napiši reakcije za klorate(v) pri kateri nastane manganov(iii) kompleks. Opiši pogoje interference!

2 18.) Navedite skupinski reagent za sulfat(iv) in napiši ustrezno reakcijo. 19.) V raztopini bi lahko bila prisotna Mg + in Ca 2+. Vzorec sem nakisal s HCI in dodal oksalat in oborina se ni pojavila, zato sklepam, da ju ni bilo v vzorcu. Popravi napake. 20.) Kako razlikujemo med Mg 2 CI 2 in AgCI. Napiši ustrezne reakcije. 21.) Tetrahidroksostanatni(II) ion že v hladni alkalni raztopini reducira enega izmed naslednjih ionov: Cu 2+, NH +,Bi 3+, Mg 2+. Katerega? Napišite ustrezno reakcijo! Kakšne barve so nastali produkti? 22.) Ko kisli raztopini(hno 3 ) dodamo raztopino AgNO 3, se obarja bela sirasta oborina. Ločimo jo od raztopine in jo speremo, nato pa dodamo raztopino SnCI 2. Pri tem dobimo črno oborino. Kateri ioni bi bili lahko prisotni, glede na reakcijo? Napišite vse nastopajoče reakcije. 23.) Kako reagira trdni KCN, ko ga hranimo na vlažnem zraku? Napišite zaporedje dveh reakcij! 24.) Navedite kateri višji izopolivandati so stabilni v območju blizu ph=7 in napišite formule dveh ustreznih težko topnih soli! 25.) Predlagajte ločbeno shemo za naslednje ione: Zn 2+, Cu 2+, Ca 2+, As 3+! 26.) Dokaz kloratov(v). 27.) Napišite po eno reakcijo za oksidacijo sulfida v kisli in oksidacijo sulfida v alkalni raztopini. 28.) Kako dokažemo antimon z notranjo elektrolizo? Reakcija in postopek! 29.) Vzorec ni topen v nobeni od mineralnih kislin, vendar se raztopi v HNO 3, če dodamo H 3 BO 3. Drobec vzorca na platinski žici obarva plamen gorilnika opekasto rdeče. Katera spojina bi lahko to bila, glede na navedene lastnosti? Napiši reakcijo raztapljanja te spojine. 30.) Ali ion Hg 2+ disproporcionira pri obarjanju z raztopino dikromata? Napišite reakcijo. 31.) Opišite izvedbo dokaza za BO 2 - ion z reakcijo s kurkuma papirjem. Kateri ioni motijo dokaz in kako se temu izognemo? 32.) Navedite tri glavne tipe reakcij, ki vodijo k nastanku izopolivandatov, in za vsak tip navedite po en tak primer. 33.) Predlagajte ločbeno shemo za naslednje štiri ione:mn 2+, Mg 2+, Ba 2+, Hg 2+! 34.) Kako v kvalitativni dokaz v analizi dokažemo klorate(vii)? Opišite postopek, barvne spremembe in navedite kateri ioni reagirajo podobno.

3 35.) Redukcijo z cinkom v močno alkalnem mediju moramo uporabiti za indirektni dokaz nitrata. Napišite reakcijo. Opišite razliko od običajne izvedbe za primer, ko so v izhodni raztopini že prisotni amonijevi ioni. 36.) Kako s selektivno oksidacijo dokažemo prisotnost jodida v raztopini, kjer so lahko prisotni še kloridni in bromidni ioni. Napišite reakcijo in opišite izvedbo. 37.) Kaj nastane pri reakciji s cinkom v alkalni raztopini? Napišite reakcijo. Kako dokažemo nastali produkt. 38.) Brezbarvni raztopini dodamo NaOH in izloči se rjava oborina. Speremo jo z destilirano vodo, dodamo NH 3 ter premešamo. Vse se raztopi in dobimo bistro brezbarvno raztopino. Ko dodamo 2M HCI dobimo belo oborino. Na kateri kation lahko sklepamo iz navedenih reakcij? Napišite reakcije, ki pri tem nastopajo.(ag) 39.) Raztopina daje z natrijevim tiosulfatom najprej oborino,ki se v presežku reagenta raztopi. Po nakisanju in segrevanju izpade črna oborina, v raztopini pa ostane suspendirano žveplo. Oborina je topna v raztopini KCN. Katera dva iona bi lahko bila prisotna v prvotni raztopini? Napišite reakcije. 40.) Predlagajte ločbeno shemo za naslednje štiri ione:cu 2+, Ag +, As 3+, Fe ) V raztopini uranilovega acetata dodamo koncentriran amoniak, pri čemer izpade rumena oborina. Napiši reakcijo. 42.) Kako potekajo reakcije oksidacije z manganati(vii) v kisli raztopini? Izberite si ustrezen reducent in napišite reakcije. 43.) S katerim reagentom izločimo sulfide iz raztopine, kjer želimo določati sulfate(iv), (VI) in tiosulfate. Napišite reakcije in opišite pogoje za izvedbo kvantitativne ločitve. 44.) Opišite izvedbo in napišite reakcijo Bettendorfovega dokaza za arzen. 45.) Kaj nastane pri reakciji nitrata s cinkom v alkalni raztopini? Napišite reakcijo. Kako dokažemo nastali produkt? 46.) Kako razkrojimo kompleksne heksacianoferate Ag, Fe in Cu? Napišite reagent in predlagajte ločbeno shemo za katione. 47.) Kako reagira raztopina uranilovih ionov z raztopino NaHCO 3? Napišite reakcijo. 48.) Kako dokažemo Ni 2+ ione? In kaj se zgodi ob prisotnosti Cu 2+ ionov? 49.) Kaj nastaja pri počasnem spontanem razkroju klorove(i) kisline v vodni raztopini? Napiši reakcijo! 50.) Kako dokažemo klorate(v) in kateri oksidanti motijo? Opiši postopek in napiši reakcijo! 51.) Kako bi razlikovali med AgCl in AgI?

4 52.) Kako reagirata sulfida As 2 S 3 in UO 2 S z raztopino (NH 4 ) 2 CO 3? Napišite reakcijo! 53.) Heksacianoferat(II) lahko oksidiramo s H 2 O 2. V kakšnem mediju poteka reakcija? Napišite reakcijo? 54.) Napišite reakcijo za dokaz vanadijevih(v) ionov pri kateri nastane peroksovanadijeva kislina! 55.) Črno oborino sestavljata CuS in/ali Bi 2 S 3. V čem bi jo raztopili in kako bi dokazali prisotnost bakra in bizmuta? 56.) Redukcijo s cinkom v močno alkalnem mediju ne moremo uporabiti za indirektni dokaz nitrata. Napišite reakcijo. Opišite razliko od običajne izvedbe za primer, ko so v izhodni raztopini prisotni že NH 4 + ioni! 57.) Napišite reakcijo tiosulfata z jodom, ki je osnova jodometričnih titracij v kvantitativni analizi! Katera dva iona motita in kako odstranimo njune motnje pri kvalitativni analizi zmesi žveplo-vsebujočih ionov? Opišite izvedbo dokaza! 58.) Kako reagirata NaOH in (NH 4 ) 2 CO 3 z naslednjimi sulfidi? Napišite reakcije! As 2 S 3, NiS, SnS. 59.) Napišite po en primer za stabilne ciano-komplekse, ki imajo po 2,4, oz 6 cianidnih skupin! 60.) Napišite pravilno formulo amonijevega molibdata! 61.) Napišite reakcijo redukcije nitrata z aluminijem v alkalnem mediju! S katerimi reagenti bi dokazali nastali produkt? Napišite reakcijo in izvedbo! 62.) Napišite reakcijo in izvedbo dokaza Zn 2+ z amonijevim tertacianato-merkuratom! 63.) Kaj nastane pri reakciji NO 3 - s Zn v alkalnem mediju? Napišite reakcijo1 Kako dokažemo nastali produkt? 64.) Kaj dobimo če Hg 2 2+ reagira z močno bazo. Napišite reakcijo! 65.) Napiši razvoj raztapljanja (UO 2 ) [Fe(CN) 6 ] v raztopini amonijevega karbonata? 66.) Predlagajte ločbeno shemo za ione Ba 2+, Hg 2 2+, Cr 3+, As 3+! 67.) Kako potekajo reakcije oksidacije z manganati(vii) v močno alkalni raztopini pri ph manj od 12? Izberite si ustrezen reducent in napišite reakcijo! 68.) Kateri od naslednjih sulfidov so topni v KCN? Napišite reakcijo kjer to poteče! CuS, Bi 2 S 3, NiS, MnS 69.) Napišite reakcijo ter opišite izvedbo dokaza za sulfidni ion! 70.) Napiši reakcijo oksidacije Mn(VII) z oksalatom v kislem mediju.

5 71.) Ali klorati (I) disproporcionirajo? Napišite reakcijo. 72.) Sulfidni ioni so v raztopini pri ph 12 dokaj stabilni. V prisotnosti manganatnih(vii) ionov pa se oksidirajo. Napišite ustrezno reakcijo. 73.) Napišite reakcije ter opišite izvedbo dokaza za sulfidni ion z natrijevim nitrozopentacianoferatom. 74.) V brezbarvni raztopini ob dodatku NaOH izpade rumena oborina. Ko nato dodamo Na 2 S preide barva v črno, s presežkom pa dobimo spet brezbarvno raztopino. Napišite reakcije in navedite, na kateri kation bi lahko sklepali na osnovi teh podatkov. 75.) V močno alkalni raztopini imamo cinkove in aluminijeve hidrokso-ione. Napišite reakcijo in opišite postopek, po katerem bi kvantitativno ločili aluminij, cinkovi ioni pa bi ostali v raztopini. 76.) Vzorec je v vodi delno topen. Če suspenzijo nakisamo s HNO 3, se raztopi. Po dodatku tiosečnine postane raztopina rumena. Z raztopino AgNO3 se izloči bela oborina, ki se v presežku NH3, dodanem v isto raztopino, topi in se pri tem modro obarva. Kateri ioni bi bili lahko prisotni glede na navedene rezultate? Napišite ustrezne reakcije. 77.) Kako reagirajo klorati(i) z raztopino svinčevega acetata? Napišite zaporedje dveh reakcij. 78.) Kateri od ionov Mg 2+, Na +, Fe 2+, Fe 3+, Al 3+, Cr 3+, Zn 2+, reagirajo z jodidon? Za vsakega, ki reagira, napišite reakcijo. 79.) V alkalnih raztopinah sulfidi in sulfati(vi) med seboj ne reagirajo. Napišite reakcijo, ki poteče v kislem med tema dvema ionskima zvrstema. 80.) Napišite po eno reakcijo za oksidacijo sulfida v kisli in oksidacijo sulfida v alkalni raztopini. 81.) Kako zreagirajo u ekvivalentno količino dikromata naslednje spojine? HgCl 2 + Cr 2 O 7 Ba(NO 3 ) 2 + Cr 2 O 7 SnCl 2 + Cr 2 O 7 AgNO 3 + Cr 2 O 7 82.) Kako reagirajo sulfidi MoS 3, VO 2 S in V 2 S 5 z raztopino Na 2 S? Napiši reakcije in opiši barvne spremembe. 83.) Kako bi oksidirali titanove(iii) ione do preprostih titanovih(iv) ionov. Izberite si primeren oksidant in napišite reakcijo ter opišite barvne spremembe. 84.) Kako dokažemo Zn ione? 85.) Ali so sulfatni (IV) ioni topni v alkalnem? 86.) Ali je Zn 2+ ion topen v kislem?

6 87.) Napišite rekacijo raztapljanja elemetarnega arzena v raztopini klora! 88.) Ali dokazna reakcija za Zn 2+ poteka s heksacianoferati (II) ali (III)? Napiši rekacijo! Ali je dokaz možen v pristonosti Fe 3+ in Fe 2+? kateri od slednjih motijo in zakaj. Kako moteče ione odstranimo? Dokazna reakcija poteka z heksacianoferati (II). Fe 3+ reagira z heksacianoferati (II), z Fe 2+ pa reagirajo heksacianoferati (III). Zato motijo Fe ) Kako bi iz raztopine kompleksnih tio-anionov arzena, antimona in kositra oboril ustezen sulfide? Napišite reagent, formule prvotnih kompleksnih spojin ter opišite postopek. 90.) Napiši ločbeno shemo za Hg, Ag in Mg.

10. Vaja: Kemijsko ravnotežje I a) Osnove: Poznamo enosmerne in ravnotežne kemijske reakcije. Za slednje lahko pišemo določeno konstanto kemijskega ra

10. Vaja: Kemijsko ravnotežje I a) Osnove: Poznamo enosmerne in ravnotežne kemijske reakcije. Za slednje lahko pišemo določeno konstanto kemijskega ra 10. Vaja: Kemijsko ravnotežje I a) Osnove: Poznamo enosmerne in ravnotežne kemijske reakcije. Za slednje lahko pišemo določeno konstanto kemijskega ravnotežja (K C ), ki nam podaja konstantno razmerje

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc [ifra kandidata: Dr `av ni iz pitni center *M* PREDPREZKUS KEMJA zpitna pola Marec / minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomo~ki: kandidat prinese s seboj nalivno pero ali kemi~ni svin~nik svin~nik B

Prikaži več

1

1 1. Pojme na desni poveži z ustreznimi spojinami in ioni na levi strani glede na njihove lastnosti in uporabo pri vaji določevanja glukoze in saharoze v skupnem vzorcu! Ni nujno, da si vsi pojmi povezani!

Prikaži več

HALOGENI ELEMENTI

HALOGENI ELEMENTI HALOGENI ELEMENTI Halogeni elementi so elementi 7. skupine periodnega sistema elementov (ali VII. skupine). To so fluor, klor, brom in jod. Halogeni spadajo med nekovine. V elementarnem stanju obstajajo

Prikaži več

ELEKTROKEMIJA 1. Izračunajte potencial inertne elektrode v raztopine, ki jo dobimo, če zmešamo 5,0 ml 0,1 M Ce 4+ in 5,0 ml 0,3 M raztopine Fe 2+! (E

ELEKTROKEMIJA 1. Izračunajte potencial inertne elektrode v raztopine, ki jo dobimo, če zmešamo 5,0 ml 0,1 M Ce 4+ in 5,0 ml 0,3 M raztopine Fe 2+! (E ELEKTROKEMIJA 1. Izračunajte potencial inertne elektrode v raztopine, ki jo dobimo, če zmešamo 5,0 ml 0,1 M Ce 4+ in 5,0 ml 0,3 M raztopine Fe 2+! (E o Fe 2+ /Fe 3+ = 0,771 V) Rez.: 0,735 V 2. Izračunajte

Prikaži več

IZBIRNI PREDMET KEMIJA 2. TEST B Ime in priimek: Število točk: /40,5t Ocena: 1.) 22,4 L kisika, merjenega pri 0 o C in 101,3 kpa: (1t) A im

IZBIRNI PREDMET KEMIJA 2. TEST B Ime in priimek: Število točk: /40,5t Ocena: 1.) 22,4 L kisika, merjenega pri 0 o C in 101,3 kpa: (1t) A im IZBIRNI PREDMET KEMIJA 2. TEST B Ime in priimek: 8. 1. 2008 Število točk: /40,5t Ocena: 1.) 22,4 L kisika, merjenega pri 0 o C in 101,3 kpa: (1t) A ima maso 16,0 g; B ima maso 32,0 g; C vsebuje 2,00 mol

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc [ifra kandidata: r`avni izpitni center *M* PREPREZKUS KEMJ zpitna pola Marec / minut ovoljeno dodatno gradivo in pripomo~ki: kandidat prinese s seboj nalivno pero ali kemi~ni svin~nik svin~nik H ali plasti~no

Prikaži več

DELOVANJE KATALIZATORJEV Cilji eksperimenta: Opazovanje delovanja encima katalaze, ki pospešuje razkroj vodikovega peroksida, primerjava njenega delov

DELOVANJE KATALIZATORJEV Cilji eksperimenta: Opazovanje delovanja encima katalaze, ki pospešuje razkroj vodikovega peroksida, primerjava njenega delov DELOVANJE KATALIZATORJEV Cilji eksperimenta: Opazovanje delovanja encima katalaze, ki pospešuje razkroj vodikovega peroksida, primerjava njenega delovanja z delovanjem nebeljakovinskih katalizatorjev in

Prikaži več

PERIODNI SISTEM 1. skupina

PERIODNI SISTEM 1. skupina PERIODNI SISTEM 1. skupina OSNOVNA DEJSTVA & POJMI Vsi elementi so zelo reaktivni, zato jih hranimo pod pertolejem in vsi so mehke, srebrno bele kovine Vse spojine so ionske in topne Vsi elementi, oz.

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - −omen_Baènik

Microsoft PowerPoint - −omen_Baènik Strupene kovine v izobraževanju kaj in kako? Andreja Bačnik, ZRSŠ Agnes Šömen Joksić, ZZV Koper Vsebina Opravimo z izrazom težke kovine Razmejimo: elementi kovine strupene kovine Biogeokemijsko kroženje

Prikaži več

KOVINE

KOVINE KOVINE Miha Batič Jernej Štublar 1.b, 1 Gimnazija Bežigrad Kazalo Št. Opis Stran 1 Kovine 3 1.1 Kovinska zgradba 2 Metalurgija 5 2.1 Koncentriranje kovinske rude 5 2.2 Kemijska koncentracija 5 2.3 Redukcija

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Slide 1 OBDELAVA ODPADNE VODE Slide 2 KAKO POVRNITI PORUŠENI EKOSITEM V PRVOTNO STANJE? KAKO POVRNITI PORUŠENI EKOSITEM V PRVOTNO STANJE?! uravnavanje ph, alkalnosti! odstranjevanje ali dodajanje elementov!

Prikaži več

Microsoft PowerPoint vaja-salen

Microsoft PowerPoint vaja-salen Sinteza mimetika encima SD 1. stopnja: H 2 salen 18/11/2010 Vaje iz Farmacevtske kemije 3 1 Sinteza N,N - bis(saliciliden)etilendiamina Predlagajte orositveni reagent za detekcijo poteka reakcije in za

Prikaži več

1

1 1. Izpit: 23.04.1992 1. Skiciraj strukture skupin NO 2+, NO 2, NO 2-! Pripiši sledeče kote O-N-O in razdalje N- O posamezne strukture: Koti: 115,4 o, 180 o in 134,4 o Razdalje:1,20, 1,15 in 1,24 0 A 2.

Prikaži več

ALKOHOLI

ALKOHOLI ALKOHOLI Kaj je alkohol? Alkohol je bistvena učinkovina v alkoholnih pijačah, ter alkoholi so pomembna skupina organskih spojin. V kemiji je alkohol splošen pojem, ki ga uporabljamo za vsako organsko spojino,

Prikaži več

AMIN I

AMIN I AMI I Kaj so Amini Amini so zelo razširjene spojine v naravnih ali umetnih organskih snoveh.kemijsko so vezani v barvilih, zdravilih,alkaloidih in polimerih.prosti amini se redko pojavljajo v naravi, nastanejo

Prikaži več

Odgovori na vprašanja za anorgansko kemijo

Odgovori na vprašanja za anorgansko kemijo Odgovori na vprašanja za anorgansko kemijo 1. Zakon o stalnih masnih razmerjih Masno razmerje reagentov, v katerem se reagenti spajajo, je neodvisno od načina reakcije ter vedno isto. 2. Zakon o mnogokratnih

Prikaži več

Atomska spektroskopija PROSTI ATOMI VZBUJENI ATOMI Marjan Veber Metode atomske/elementne masne/ spektrometrije Elektronska konfiguracija Mg

Atomska spektroskopija PROSTI ATOMI VZBUJENI ATOMI Marjan Veber Metode atomske/elementne masne/ spektrometrije Elektronska konfiguracija Mg Atomska spektroskopija PROSTI ATOMI VZBUJENI ATOMI Metode atomske/elementne masne/ spektrometrije Elektronska konfiguracija Mg Mg e 1s 2s2p 3d 4s 3p 3s e Po dogovoru ima osnovno elektronsko stanje energijo

Prikaži več

KATALOG SREBROVIH SPAJK

KATALOG SREBROVIH SPAJK KATALOG SREBROVIH SPAJK UNIVERZALNE SREBROVE SPAJKE BREZ KADMIJA Spajka Sestava % Območje Natezna Standardi Delovna Gostota taljenja trdnost Ag Cu Zn Ostalo temp. g/cm3 EN 17672 DIN 8513 N/mm2 Ag 56Sn

Prikaži več

Seznam snovi za pripravo pitne vode in seznam postopkov dezinfekcije Snovi za pripravo pitne vode, ki se uporabljajo kot raztopine ali plini Ime snovi

Seznam snovi za pripravo pitne vode in seznam postopkov dezinfekcije Snovi za pripravo pitne vode, ki se uporabljajo kot raztopine ali plini Ime snovi Seznam snovi za pripravo pitne vode in seznam postopkov dezinfekcije Namen uporabe Zahteve o čistosti ja po 1 aluminijev klorid, brezvodni 7446-70-0 231-208-1 kosmičenje, obarjanje SIST EN 17034 Tabela

Prikaži več

Izpit kemiki 23

Izpit kemiki 23 Izpit kemiki 23.4.1992 1.) Skiciraj strukture skupin NO 2+, NO 2-, NO 2. Pripiši sledeče kote O-N-O in razdalje N-O posamezne strukture: koti: 115,4, 180 in 134,3 razdalje: 1,20, 1,15 in 1,24Å 2.) Pri

Prikaži več

Analizna kemija I

Analizna kemija I Analizna kemija I 2. Kemija raztopin Kaj je raztopina? Raztopina je zmes ionov ali molekul topljenca v topilu: Prave raztopine so homogene, raztopljeni (dispergirani) delci pa zelo majhni (ioni, molekule);

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M12143111* SPOMLNSKI IZPITNI ROK K E M I J Izpitna pola 1 Četrtek, 7. junij 2012 / 90 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

PROFILES učno gradivo, navodila za učitelje

PROFILES učno gradivo, navodila za učitelje Se bom raztopil, če bo deževalo? Slika 1:diamanti (Vir: http://www.idb.it/; 18.10.2015) Slika 2: kristali kuhinjske soli (Vir: https://hr.wikipedia.org/wiki/kuhinjska _sol; 18.10.2015) Modul za poučevanje

Prikaži več

KATALOG SREBROVIH SPAJK PIKAS d.o.o. Brunov drevored 11 SI TOLMIN Tel.: Fax: Internet:

KATALOG SREBROVIH SPAJK PIKAS d.o.o. Brunov drevored 11 SI TOLMIN Tel.: Fax: Internet: KATALOG SREBROVIH SPAJK PIKAS d.o.o. Brunov drevored 11 SI - 5220 TOLMIN Tel.: 05 381 03 84 Fax: 05 381 03 87 E-mail: pikas@pikas.si Internet: www.pikas.si UNIVERZALNE SREBROVE SPAJKE BREZ KADMIJA Spajke

Prikaži več

60 Uradni list Evropske unije SL 03/Zv R2316 L 289/4 URADNI LIST EVROPSKIH SKUPNOSTI UREDBA KOMISIJE (ES) št. 2316/98 z dne 26. ok

60 Uradni list Evropske unije SL 03/Zv R2316 L 289/4 URADNI LIST EVROPSKIH SKUPNOSTI UREDBA KOMISIJE (ES) št. 2316/98 z dne 26. ok 60 SL 03/Zv. 24 318R2316 L 28/4 URADNI LIST EVRPSKIH SKUPNSTI 28.10.18 UREDBA KMISIJE (ES) št. 2316/8 z dne 26. oktobra 18 o dovolitvi novih dodatkov in spremembi pogojev za dovolitev več dodatkov, ki

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M18243121* JESENSKI IZPITNI ROK K E M I J Izpitna pola 1 Sreda, 29. avgust 2018 / 90 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

Uvod v OGRRANSKO KEMIJO / KEMIJO OGLKIKOVODIKOV in njihovih DERIVATOV Elementna sestava: SNOVI in SPOJINE Anorganske snovi vsi elementi (razen žlahtni

Uvod v OGRRANSKO KEMIJO / KEMIJO OGLKIKOVODIKOV in njihovih DERIVATOV Elementna sestava: SNOVI in SPOJINE Anorganske snovi vsi elementi (razen žlahtni Uvod v OGRRANSKO KEMIJO / KEMIJO OGLKIKOVODIKOV in njihovih DERIVATOV Elementna sestava: SNOVI in SPOJINE Anorganske snovi vsi elementi (razen žlahtnih plinov) Organske snovi C(ogljik),H(vodik),O(kisik),

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Predstavitev IJS kon\350na.ppt)

(Microsoft PowerPoint - Predstavitev IJS kon\350na.ppt) Institut 'Jožef Stefan' Urban Šegedin Fotokatalizatorji s superiornimi lastnostmi Sinteza stabilnega tetragonalnega cirkonijevega oksida v obliki tankih plasti. Povečana učinkovitost razgradnje nevarnih

Prikaži več

Z ionskimi reakcijami v mavrični svet kemije Zbornik poskusov s tekmovanja iz kemijskih poskusov za osnovne šole Ljubljana,

Z ionskimi reakcijami v mavrični svet kemije Zbornik poskusov s tekmovanja iz kemijskih poskusov za osnovne šole Ljubljana, Z ionskimi reakcijami v mavrični svet kemije Zbornik poskusov s tekmovanja iz kemijskih poskusov za osnovne šole Ljubljana, 27. 11. 2018 Uredila, priredila in strokovno pregledala: mag. Mojca Orel, Gimnazija

Prikaži več

Microsoft Word - N doc

Microsoft Word - N doc Š i f r a u ~ e n c a: r`avni izpitni center *N072433* NKNNI ROK KEMIJ PREIZKUS ZNNJ Petek,. junija 2007 / 60 minut ovoljeno gradivo in pripomo~ki: u~enec prinese s seboj modro/~rno nalivno pero ali moder/~rn

Prikaži več

Microsoft Word - AAsem2011_JStok.docx

Microsoft Word - AAsem2011_JStok.docx Univerza v Ljubljani Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerzitetni študijski program Kemija Izbirni sklop analizna in anorganska kemija Avtomatizirana analiza Seminar 2011 Predavatelj: prof.

Prikaži več

Microsoft Word - sia_s_fluoridno_2006.doc

Microsoft Word - sia_s_fluoridno_2006.doc Univerza v Ljubljani Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerzitetni študijski program Kemija Izbirni sklop Analizna kemija Avtomatizirana analiza Seminar 2006 Predavatelj: prof. dr. Boris Pihlar

Prikaži več

PRILOGA I PARAMETRI IN MEJNE VREDNOSTI PARAMETROV Splošne zahteve za pitno vodo DEL A Mikrobiološki parametri Parameter Mejna vrednost parametra (štev

PRILOGA I PARAMETRI IN MEJNE VREDNOSTI PARAMETROV Splošne zahteve za pitno vodo DEL A Mikrobiološki parametri Parameter Mejna vrednost parametra (štev PRILOGA I PARAMETRI IN MEJNE VREDNOSTI PARAMETROV Splošne zahteve za pitno vodo DEL A Mikrobiološki parametri (število/100 ml) Escherichia coli (E. coli) 0 Enterokoki 0 Zahteve za vodo, namenjeno za pakiranje:

Prikaži več

(Igor Pravst [Združljivostni način])

(Igor Pravst [Združljivostni način]) Kongresni center Brdo, 17. oktober 2017 2. nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje NACIONALNI PORTAL O HRANI IN PREHRANI WWW.PREHRANA.SI PROF. DR. IGOR PRAVST INŠTITUT ZA NUTRICIONISTIKO

Prikaži več

Diplomsko delo SINTEZA ZAMREŽENIH ENCIMSKIH SKUPKOV IZ ENCIMA TRANSGLUTAMINAZE Junij, 2017 Špela Lesičar

Diplomsko delo SINTEZA ZAMREŽENIH ENCIMSKIH SKUPKOV IZ ENCIMA TRANSGLUTAMINAZE Junij, 2017 Špela Lesičar Diplomsko delo SINTEZA ZAMREŽENIH ENCIMSKIH SKUPKOV IZ ENCIMA TRANSGLUTAMINAZE Junij, 2017 Špela Lesičar Špela Lesičar Sinteza zamreženih encimskih skupkov iz encima transglutaminaze Diplomsko delo Maribor,

Prikaži več

UREDBA KOMISIJE (EU) 2018/ z dne 28. septembra o spremembi Priloge II k Uredbi (ES) št. 1333/ Evropskega parlamen

UREDBA  KOMISIJE  (EU)  2018/ z dne  28. septembra o spremembi  Priloge  II  k Uredbi  (ES)  št. 1333/ Evropskega  parlamen 1.10.2018 L 245/1 II (Nezakonodajni akti) UREDBE UREDBA KOMISIJE (EU) 2018/1461 z dne 28. septembra 2018 o spremembi Priloge II k Uredbi (ES) št. 1333/2008 Evropskega parlamenta in Sveta ter Priloge k

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 NAPREDNA OKSIDACIJA IN KAVITACIJA V POSTOPKIH PRIPRAVE PITNE VODE Matej Čehovin, mladi raziskovalec Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Inštitut za zdravstveno hidrotehniko; MAK

Prikaži več

VARNOSTNI LIST

VARNOSTNI LIST MEGLIO WC DEO Lavanda Varnostni list 1. IDENTIFIKACIJA SNOVI/PRIPRAVKA IN PODATKI O DOBAVITELJU 1.1. Identifikacija snovi ali pripravka: MEGLIO WC DEO Lavanda. 1.2. Podatki o dobavitelju: ARONA TRGOVINA

Prikaži več

1

1 Stran 1 od 5 1. IDENTIFIKACIJA SNOVI ALI PRIPRAVKA IN PODATKI O DOBAVITELJU Identifikacija snovi ali pripravka: Uporaba snovi ali pripravka: Dodatek za injekcijsko maso. INJEKTIN F3 Proizvajalec: TKK Proizvodnja

Prikaži več

(Microsoft Word - Kisovec meritve PM10 in te\236kih kovin-februar 13.doc)

(Microsoft Word - Kisovec meritve PM10 in te\236kih kovin-februar 13.doc) REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO IN OKOLJE AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE KISOVEC-MERITVE DELCEV PM 10 IN TEŽKIH KOVIN Kisovecmeritve delcev PM 10 in težkih kovin AGENCIJA REPUBLIKE

Prikaži več

Natrijev klorid, Koper, Gimnazija Koper 2 Povzetek - Riassunto - Summary Natrijev klorid Natrijev klorid je ionska spojina in ljudem najbolj znana sol

Natrijev klorid, Koper, Gimnazija Koper 2 Povzetek - Riassunto - Summary Natrijev klorid Natrijev klorid je ionska spojina in ljudem najbolj znana sol 2 Povzetek - Riassunto - Summary Natrijev klorid Natrijev klorid je ionska spojina in ljudem najbolj znana sol. Njena formula je NaCl. Pri sobni temperaturi je kristal, ki ga tvorita dve vrsti ionov; natrijeve

Prikaži več

Izločanje arzenovih spojin pri pacientih zdravljenih z arzenovim trioksidom

Izločanje arzenovih spojin pri pacientih zdravljenih z arzenovim trioksidom Izločanje arzenovih spojin pri pacientih zdravljenih z arzenovim trioksidom Zdenka Šlejkovec, Helena Podgo Peter Černelč in Ingrid Falnog Akutna promielocitna levkemija (APL) Večina primerov APL (98%)

Prikaži več

ŠOLA: SŠTS Šiška

ŠOLA: SŠTS Šiška Naslov vaje: MEHKO SPAJKANJE Ime in priimek: 1 1.) WW tehnika (Wire-Wrap) Nekoč, v prvih dneh radio-tehnike se spajkanje elementov ni izvajalo s spajkanjem, ampak z navijanjem žic in sponami. Takšni spoji

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IDENTIFIKACIJE NPS primeri iz prakse in sodelovanje različnih deležnikov Mojca Janežič E-Mail: mojca.janezic@policija.si MNZ GPU, National Forensic Laboratory, Vodovodna 95, 1000 Ljubljana, Slovenia 1

Prikaži več

Microsoft Word - ZADNJA VERZIJA DIPLOME.docx

Microsoft Word - ZADNJA VERZIJA DIPLOME.docx UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO TANJA DEL FABRO VREDNOTENJE OKSIDATIVNE STABILNOSTI ASKORBINSKE KISLINE V VODNIH RAZTOPINAH, PREHRANSKIH DOPOLNILIH IN ZDRAVILIH Z METODO TEKOČINSKE KROMATOGRAFIJE

Prikaži več

Vsebina Energija pri gorenju notranja energija, entalpija, termokemijski račun, specifična toplota zgorevanja specifična požarna obremenitev

Vsebina Energija pri gorenju notranja energija, entalpija, termokemijski račun, specifična toplota zgorevanja specifična požarna obremenitev Vsebina Energija pri gorenju notranja energija, entalpija, termokemijski račun, specifična toplota zgorevanja specifična požarna obremenitev P i entropija, prosta entalpija spontani procesi, gorenje pri

Prikaži več

Kolokvij iz biokemije za biologe

Kolokvij iz biokemije za biologe Kolokvij BIOKEMIJA, 9.1. 2004 1.) Kako bi po obarjanju s 95% etanolom preverili če so v supernatantu še prisotni proteini? ( 4T ) 2.) Od česa je odvisna različna hitrost potovanja snovi pri tankoplastni

Prikaži več

VARNOSTNI LIST

VARNOSTNI LIST MEGLIO WC DEO Bouquet Varnostni list 1. IDENTIFIKACIJA SNOVI/PRIPRAVKA IN PODATKI O DOBAVITELJU 1.1. Identifikacija snovi ali pripravka: MEGLIO WC DEO Bouquet. 1.2. Podatki o dobavitelju: ARONA TRGOVINA

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropsk

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropsk EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropskega parlamenta in Sveta o ukrepih, ki jih je treba

Prikaži več

Učinkovita izvedba algoritma Goldberg-Tarjan Teja Peklaj 26. februar Definicije Definicija 1 Naj bo (G, u, s, t) omrežje, f : E(G) R, za katero v

Učinkovita izvedba algoritma Goldberg-Tarjan Teja Peklaj 26. februar Definicije Definicija 1 Naj bo (G, u, s, t) omrežje, f : E(G) R, za katero v Učinkovita izvedba algoritma Goldberg-Tarjan Teja Peklaj 26. februar 2009 1 Definicije Definicija 1 Naj bo (G, u, s, t) omrežje, f : E(G) R, za katero velja 0 f(e) u(e) za e E(G). Za v V (G) definiramo presežek

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO HELENA KERIN DIPLOMSKA NALOGA UNIVERZITETNI PROGRAM FARMACIJA Ljubljana, 2014

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO HELENA KERIN DIPLOMSKA NALOGA UNIVERZITETNI PROGRAM FARMACIJA Ljubljana, 2014 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO HELENA KERIN DIPLOMSKA NALOGA UNIVERZITETNI PROGRAM FARMACIJA Ljubljana, 214 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA FARMACIJO HELENA KERIN VPLIV ph IN ČASA ZADRŽEVANJA

Prikaži več

Microsoft Word - poprava diplome_03_10_2016.doc

Microsoft Word - poprava diplome_03_10_2016.doc Diplomsko delo OBDELAVA ODPADNIH VOD IZ PROIZVODNJE 5-NOK (5-NITRO-8-HIDROKSIKINOLIN) Maribor, september 216 Kristjan Grobin Kristjan Grobin (5-nitro-8-hidroksikinolin) Diplomsko delo Maribor, 216 (5-nitro-8-hidroksikinolin)

Prikaži več

POROČILO O VAJI: IZDIHAVANJE CO2 PRI ČLOVEKU

POROČILO O VAJI: IZDIHAVANJE CO2 PRI ČLOVEKU POROČILO O VAJI: FOTOSINTETSKA BARVILA V LISTIH RASTLIN Jan Vogler, 4.h, GIMB 1 UVOD Pri pouku biologije smo delali vajo z naslovom fotosintetska barvila v listih rastlin. Cilji vaje: dokazati da so v

Prikaži več

Zbirka nalog Kemijo razumem, kemijo znam 1 je namenjena dijakom 1. letnika gimnazije in drugih srednjih šol ter je v celoti usklajena z novim učnim na

Zbirka nalog Kemijo razumem, kemijo znam 1 je namenjena dijakom 1. letnika gimnazije in drugih srednjih šol ter je v celoti usklajena z novim učnim na Zbirka nalog Kemijo razumem, kemijo znam 1 je namenjena dijakom 1. letnika gimnazije in drugih srednjih šol ter je v celoti usklajena z novim učnim načrtom. Urejena je v osem poglavij (Varno eksperimentalno

Prikaži več

Onesnazenost tal in mobilnost Pb, , KONCNA

Onesnazenost tal in mobilnost Pb, , KONCNA 3.1 ONESNAŽENOST TAL IN MOBILNOST SVINCA mag. Nives Vrbič Kugonič 1, univ. dipl. biol. mag. Leon Finžgar 2, univ. dipl. inž. str. Melita Šešerko 1, univ. dipl. inž. kmet. Andrej Glinšek 1, univ. dipl.

Prikaži več

LASTNOSTI IN PORAZDELITEV PRVIN

LASTNOSTI IN PORAZDELITEV PRVIN LASTNOSTI PRVIN Klasifikacija prvin Obilnost in oblika nastopanja v Zemeljskih materialih Periodni sistem Geokemična afiniteta Obnašanje v magmatskih sistemih Klasifikacija prvin glede na obilnost Glavne

Prikaži več

GRADIVO ZA POSVETE

GRADIVO ZA POSVETE MINISTRSTVO ZA OBRAMBO Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje in GASILSKA ZVEZA SLOVENIJE MESEC VARSTVA PRED POŽAROM - GRADIVA - Ljubljana, september 2006 Opomba: Gradivo ni lektorirano in

Prikaži več

Microsoft Word - VAR LIST - titanilov sulfat SLO.doc

Microsoft Word - VAR LIST - titanilov sulfat SLO.doc VARNOSTNI LIST Stran 1 od 7 Datum izdaje: 21.4.2008 TITANILOV SULFAT -RAZTOPINA Datum revidirane revizije: 8.10.2008 Štev. revidirane revizije: 2 1. Identifikacija snovi / pripravka in podatki o dobavitelju:

Prikaži več

Tekmovanje iz naravoslovja Državno tekmovanje 25. januar 2014 Čas reševanja: 120 minut. Dovoljeni pripomočki: računalo, ravnilo, kotomer, šestilo, kem

Tekmovanje iz naravoslovja Državno tekmovanje 25. januar 2014 Čas reševanja: 120 minut. Dovoljeni pripomočki: računalo, ravnilo, kotomer, šestilo, kem Tekmovanje iz naravoslovja Državno tekmovanje. januar 0 Čas reševanja: 0 minut. Dovoljeni pripomočki: računalo, ravnilo, kotomer, šestilo, kemični svinčnik, svinčnik, radirka. Periodni sistem je na zadnji

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 7942 final UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o spremembi prilog I, III, VI, VII, VIII, IX, X, XI in

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 7942 final UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o spremembi prilog I, III, VI, VII, VIII, IX, X, XI in EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 3.12.2018 C(2018) 7942 final UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne 3.12.2018 o spremembi prilog I, III, VI, VII, VIII, IX, X, XI in XII k Uredbi (ES) št. 1907/2006 Evropskega parlamenta

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation NOVOSTI NA PODROČJU NEVARNIH KEMIKALIJ GHS 1 mag. Sandra SENČIČ KOVA d.o.o., Celje NOVOSTI GHS Uredba (ES) št. 1272/2008 z dne 16.12.2008 o razvrščanju, označevanju in pakiranju snovi ter zmesi, o spremembi

Prikaži več

PREIZKUS ZNANJA IZ VARSTVA PRED POŽAROM

PREIZKUS ZNANJA IZ VARSTVA PRED POŽAROM PREIZKUS ZNANJA IZ VARSTVA PRED POŽAROM NORMATIVNA UREDITEV VARSTVA PRED POŽAROM Kakšne pogoje mora izpolnjevati pooblaščena oseba za izvajanje ukrepov varstva pred požarom v večstanovanjskih hišah? Kako

Prikaži več

Microsoft Word - PARKETOLIT 1554A SL.doc

Microsoft Word - PARKETOLIT 1554A SL.doc Datum zadnje revidirane izdaje: 14.01.2013 Zamenjuje izdajo: / VARNOSTNI LIST 1. IDENTIFIKACIJA SNOVI / PRIPRAVKA IN DRUŽBE / PODJETJA: Identifikacija snovi ali pripravka: Uporaba snovi ali pripravka:

Prikaži več

2. izbirni test za MMO 2017 Ljubljana, 17. februar Naj bosta k 1 in k 2 dve krožnici s središčema O 1 in O 2, ki se sekata v dveh točkah, ter

2. izbirni test za MMO 2017 Ljubljana, 17. februar Naj bosta k 1 in k 2 dve krožnici s središčema O 1 in O 2, ki se sekata v dveh točkah, ter 2. izbirni test za MMO 2017 Ljubljana, 17. februar 2017 1. Naj bosta k 1 in k 2 dve krožnici s središčema O 1 in O 2, ki se sekata v dveh točkah, ter naj bo A eno od njunih presečišč. Ena od njunih skupnih

Prikaži več

5.VAJA RAZMERJE MED HITROSTJO DIFUZIJE IN VELIKOSTJO CELICE

5.VAJA RAZMERJE MED HITROSTJO DIFUZIJE IN VELIKOSTJO CELICE 5.VAJA RAZMERJE MED HITROSTJO DIFUZIJE IN VELIKOSTJO CELICE UVOD Celica, kateri smo se posvetili pri laboratorijskem delu, je osnovna gradbena enota vsakega živega bitja ali pa že ena sama predstavlja

Prikaži več

Kanalizacija in ĊišĊenje odpadne vode

Kanalizacija in ĊišĊenje odpadne vode Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Inštitut za zdravstveno hidrotehniko Hajdrihova 28, p.p. 3422 1115 Ljubljana, Slovenija telefon (01) 425 40 52 / 205 faks (01) 251 98 97 rbabic@fgg.uni-lj.si

Prikaži več

I

I Zbirka pravil varnega dela za študente na UL FKKT II. letnik - 1 - KAZALO VSEBINE 1. UVOD... 3 2. VNETLJIVE KEMIKALIJE... 4 2.1 NEVARNOSTI PRI DELU Z VNETLJIVIMI KEMIKALIJAMI... 5 2.1.1 Nevarnosti za nastanek

Prikaži več

Microsoft Word - Vabilo s prijavnico_ZBS_junij2019.docx

Microsoft Word - Vabilo s prijavnico_ZBS_junij2019.docx vabita v sredo, 5. junija 2019 na seminar SPLOŠNO O ZAHTEVAH ZA BETON IN SESTAVINE BETONA Datum: 5. junij 2019 Ura: od 10.00 do 14:00 Kraj: SIST, Šmartinska cesta 152, Ljubljana (predavalnica 2. nadstropje)

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Žiga Miklošič VGRAJENI SISTEM ZA PREIZKUŠANJE IN DEPASIVACIJO LITIJEVIH

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Žiga Miklošič VGRAJENI SISTEM ZA PREIZKUŠANJE IN DEPASIVACIJO LITIJEVIH UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Žiga Miklošič VGRAJENI SISTEM ZA PREIZKUŠANJE IN DEPASIVACIJO LITIJEVIH BATERIJSKIH CELIC Projekt Maribor, junij 2016 I VGRAJENI

Prikaži več

Add title text here

Add title text here ž Branka Viltužnik Aljoša Košak Aleksandra Lobnik Vsebina predavanj Težke kovine v okolju Adsorpcija težkih kovin Magnetni nanodelci kot adsorbenti Priprava CoFe 2 O 4 magnetnih nanodelcev Karakterizacija

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 100856 www.conrad.si GREISINGER GPH 014 DIGITALNI MERILNIK PH-VREDNOSTI GPH 014 Št. izdelka: 100856 1 TEHNIČNI PODATKI Merilno območje: 0,00 do 14,00pH

Prikaži več

Soil remediation

Soil remediation TLA PONOR IN IZVOR POTENCIALNO NEVARNIH SNOVI V OKOLJU prof. dr. Helena Grčman Okoljski dan gospodarstva 1.junij 2017 KAJ SO TLA? DEGRADACIJE TAL Thematic Strategy for Soil Protection (COM(2006) 231)

Prikaži več

BEL PAPIR Zaščita kanalizacijskih struktur s kristalno tehnologijo Z Jim Caruth Vodja tehničnih storitev Xypex Chemical Corporation Predčasno poslabša

BEL PAPIR Zaščita kanalizacijskih struktur s kristalno tehnologijo Z Jim Caruth Vodja tehničnih storitev Xypex Chemical Corporation Predčasno poslabša Z Jim Caruth Vodja tehničnih storitev Xypex Chemical Corporation Predčasno poslabšanje armiranobetonskih konstrukcij je postalo svetovni problem zaradi pretiranega stroškovnega učinka, vpliva na okolje

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA KEMIJO IN KEMIJSKO TEHNOLOGIJO Marija Fre er DOLO ANJE KOVIN V PROIZVODNEM PROCESU PRETALJEVANJA ALUMINIJA DIPLOMSKO

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA KEMIJO IN KEMIJSKO TEHNOLOGIJO Marija Fre er DOLO ANJE KOVIN V PROIZVODNEM PROCESU PRETALJEVANJA ALUMINIJA DIPLOMSKO UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA KEMIJO IN KEMIJSKO TEHNOLOGIJO Marija Fre er DOLO ANJE KOVIN V PROIZVODNEM PROCESU PRETALJEVANJA ALUMINIJA DIPLOMSKO DELO Maribor, december 2008 Dolo anje kovin v proizvodnem

Prikaži več

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam 1. izbirni test za MMO 018 Ljubljana, 16. december 017 1. Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n okraskov n različnih barv in ni nujno, da imamo enako število okraskov vsake barve. Dokaži, da se okraske

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M1180314* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola Modul gradbeništvo NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 14. junij 01 SPLOŠNA MATURA RIC 01 M11-803-1-4 IZPITNA POLA Modul gradbeništvo

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v fina

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v fina UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v financah Ljubljana, 2010 1. Klasični pristop k analizi

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Obravnava kotov za učence s posebnimi potrebami Reading of angles for pupils with special needs Petra Premrl OŠ Danila Lokarja Ajdovščina OSNOVNA ŠOLA ENAKOVREDNI IZOBRAZBENI STANDARD NIŽJI IZOBRAZBENI

Prikaži več

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING>

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING> Navodilo za uporabo 1,5 mg/5 mg v 1 ml oralno pršilo, raztopina benzidaminijev klorid/cetilpiridinijev klorid Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 FOUND POETRY Found poetry se ustvarja, piše z uporabo besedišča iz nepoetičnih kontekstov, ki se uporabi v pesniškem besedilu. Kot temeljno besedilo se lahko uporabijo teksti iz različnih virov: časopisov,

Prikaži več

11. Navadne diferencialne enačbe Začetni problem prvega reda Iščemo funkcijo y(x), ki zadošča diferencialni enačbi y = f(x, y) in začetnemu pogo

11. Navadne diferencialne enačbe Začetni problem prvega reda Iščemo funkcijo y(x), ki zadošča diferencialni enačbi y = f(x, y) in začetnemu pogo 11. Navadne diferencialne enačbe 11.1. Začetni problem prvega reda Iščemo funkcijo y(x), ki zadošča diferencialni enačbi y = f(x, y) in začetnemu pogoju y(x 0 ) = y 0, kjer je f dana dovolj gladka funkcija

Prikaži več

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA 1. IME ZDRAVILA DICYNONE 125 mg/ml raztopina za injiciranje 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA Dva ml raztopine za injiciranje (ena ampula) vsebuje 250 mg etamsilata.

Prikaži več

RAZMERJE MED HITROSTJO DIFUZIJE in VELIKOSTJO CELICE

RAZMERJE MED HITROSTJO DIFUZIJE in VELIKOSTJO CELICE RAZMERJE MED HITROSTJO DIFUZIJE in VELIKOSTJO CELICE UVOD Celica, kateri smo se posvetili pri laboratorijskem delu, je osnovna gradbena enota vsakega živega bitja ali pa že ena sama predstavlja organizem

Prikaži več

PRILOGA II OSNOVNA SESTAVA NADALJEVALNIH FORMUL ZA DOJENČKE IN MAJHNE OTROKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti, določene v Prilogi, s

PRILOGA II OSNOVNA SESTAVA NADALJEVALNIH FORMUL ZA DOJENČKE IN MAJHNE OTROKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti, določene v Prilogi, s PRILOGA II OSNOVNA SESTAVA NADALJEVALNIH FORMUL ZA DOJENČKE IN MAJHNE OTROKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti, določene v Prilogi, se nanašajo na končno pripravljeni obrok, ki se kot

Prikaži več

5 SIMPLICIALNI KOMPLEKSI Definicija 5.1 Vektorji r 0,..., r k v R n so afino neodvisni, če so vektorji r 1 r 0, r 2 r 0,..., r k r 0 linearno neodvisn

5 SIMPLICIALNI KOMPLEKSI Definicija 5.1 Vektorji r 0,..., r k v R n so afino neodvisni, če so vektorji r 1 r 0, r 2 r 0,..., r k r 0 linearno neodvisn 5 SIMPLICIALNI KOMPLEKSI Definicija 5.1 Vektorji r 0,..., r k v R n so afino neodvisni, če so vektorji r 1 r 0, r 2 r 0,..., r k r 0 linearno neodvisni. Če so krajevni vektorji do točk a 0,..., a k v R

Prikaži več

Naslov

Naslov VARNOSTNI LIST Stran 1 od 8 Datum izdaje: 20. 05. 1995 Datum revidirane revizije: 06.09.2017 Štev. revidirane revizije: 15 1. Identifikacija snovi / zmesi in družbe/podjetja 1.1. Identifikator izdelka

Prikaži več

PRILOGA 2 SEZNAM STANDARDOV ZA IZVAJANJE PRVIH MERITEV IN MERITEV OBRATOVALNEGA MONITORINGA ODPADNIH VODA Ime parametra SPLOŠNI POSTOPKI vzorčenje nav

PRILOGA 2 SEZNAM STANDARDOV ZA IZVAJANJE PRVIH MERITEV IN MERITEV OBRATOVALNEGA MONITORINGA ODPADNIH VODA Ime parametra SPLOŠNI POSTOPKI vzorčenje nav PRILOGA 2 SEZNAM STANDARDOV ZA IZVAJANJE PRVIH MERITEV IN MERITEV OBRATOVALNEGA MONITORINGA ODPADNIH VODA SPLOŠNI POSTOPKI vzorčenje navodila za pripravo vzorcev za biološko preskušanje; navodila za shranjevanje

Prikaži več

UVOD ČISTE SNOVI SNOV ločevanje mešanje ZMESI ELEMENT SPOJINE molekule (NaCl, ATOMI (He) MOLEKULE (F 2, Cl 2, Br 2, I 2, H 2, N 2, O 2, P 4, S 8 samo

UVOD ČISTE SNOVI SNOV ločevanje mešanje ZMESI ELEMENT SPOJINE molekule (NaCl, ATOMI (He) MOLEKULE (F 2, Cl 2, Br 2, I 2, H 2, N 2, O 2, P 4, S 8 samo UVOD ČISTE SNOVI SNOV ločevanje mešanje ZMESI ELEMENT SPOJINE molekule (NaCl, ATOMI (He) MOLEKULE (F 2, Cl 2, Br 2, I 2, H 2, N 2, O 2, P 4, S 8 samo sobni pogoji!) AGREGATNA STANJA HOMOGENE zmes na pogled

Prikaži več

Calcium - Calvive - navodila za uporabo - lekarnanaklik.si

Calcium - Calvive - navodila za uporabo - lekarnanaklik.si Stran 1 NAVODILO ZA UPORABO kalcij Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate jemati pazljivo in skrbno, da vam

Prikaži več

IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE (EU) 2018/ z dne 10. avgusta o določitvi zaključkov o najboljših razpoložljivih tehnikah (BAT)

IZVEDBENI  SKLEP  KOMISIJE  (EU)  2018/ z dne  10. avgusta o določitvi  zaključkov  o najboljših  razpoložljivih  tehnikah  (BAT) L 208/38 SKLEPI IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE (EU) 2018/1147 z dne 10. avgusta 2018 o določitvi zaključkov o najboljših razpoložljivih tehnikah (BAT) za obdelavo odpadkov v skladu z Direktivo 2010/75/EU Evropskega

Prikaži več

PRIPOROČILA ZA OCENJEVANJE PRIMERNOSTI MATERIALOV IN PROIZVODOV, KI PRIHAJAJO V STIK S PITNO VODO (P-MPPV) December 2018

PRIPOROČILA ZA OCENJEVANJE PRIMERNOSTI MATERIALOV IN PROIZVODOV, KI PRIHAJAJO V STIK S PITNO VODO (P-MPPV) December 2018 PRIPOROČILA ZA OCENJEVANJE PRIMERNOSTI MATERIALOV IN PROIZVODOV, KI PRIHAJAJO V STIK S PITNO VODO (P-MPPV) December 2018 KAZALO 1. UVOD... 3 1.1 Splošno... 3 1.2 Pravna podlaga... 4 2. POSTOPEK OCENJEVANJA

Prikaži več

AZ_sredstva_katalog_140306

AZ_sredstva_katalog_140306 Sredstva za zaščito vseh vrst ogrevalnih Najboljša zmogljivost v ogrevalnih sistemih in zagotovitev popolne varnosti za uporabnika in okolje Praktični napotki za uporabo AZ sredstev Ogrevalni sistemi radiatorji

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Državni izpitni center *M11145113* INFORMATIKA SPOMLADANSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Petek, 10. junij 2011 SPLOŠNA MATURA RIC 2011 2 M111-451-1-3 IZPITNA POLA 1 1. b 2. a 3. Pojem se povezuje

Prikaži več

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING>

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING> 1. IME ZDRAVILA Septabene 1,5 mg/5 mg v 1 ml oralno pršilo, raztopina 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA 1 ml oralnega pršila, raztopine, vsebuje 1,5 mg benzidaminijevega klorida in 5 mg cetilpiridinijevega

Prikaži več

Microsoft Word - Hyperox.doc

Microsoft Word - Hyperox.doc KRKA, d.d., Novo mesto Št. izdaje: 02 Št. strani: 1/7 1. IDENTIFIKACIJA SNOVI / PRIPRAVKA IN PODATKI O DOBAVITELJU Identifikacija pripravka: HYPEROX Podatki o proizvajalcu/dobavitelju: KRKA, d.d., Novo

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU

UNIVERZA V MARIBORU UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA KEMIJO IN KEMIJSKO TEHNOLOGIJO Mirjana Rodošek ODSTRANJEVANJE KROMA IZ IZCEDNE VODE S KOAGULACIJO IN ADSORPCIJO Diplomska naloga Maribor, oktober 2011 Odstranjevanje kroma

Prikaži več

Vpliv koncentracije etanola na delovanje gorivne celice

Vpliv koncentracije etanola na delovanje gorivne celice Osnovna šola Hudinja Vpliv koncentracije etanola na delovanje gorivne celice raziskovalna naloga avtorice: Tjaša Hočevar, 9.b mentor: Boštjan Štih, prof. bio in kem Sara Skočir, 9.a Maruša Turnšek, 9.a

Prikaži več

POUČITEV OB ZAPOSLITVI O PRAVILIH VARNEGA IN ZDRAVEGA DELA NA FKKT

POUČITEV OB ZAPOSLITVI O PRAVILIH VARNEGA IN ZDRAVEGA DELA NA  FKKT Univerza v Ljubljani Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo USPOSABLJANJE ŠTUDENTOV ZA VARNO DELO NA UL FKKT 2. letnik Doc. dr. Barbara NOVOSEL Dominika SLABAJNA oktober 2015 VSEBINA PROGRAMA USPOSABLJANJA

Prikaži več