Spust po vrvi in spust drugega z vrvjo Premagovanje neke poti ali stene navzgor je običajno precej laže od sestopa oziroma spusta preko istega mesta.

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Spust po vrvi in spust drugega z vrvjo Premagovanje neke poti ali stene navzgor je običajno precej laže od sestopa oziroma spusta preko istega mesta."

Transkripcija

1 Spust po vrvi in spust drugega z vrvjo Premagovanje neke poti ali stene navzgor je običajno precej laže od sestopa oziroma spusta preko istega mesta. Razlogi za sestop oziroma spust so lahko zelo različni. Spust po vrvi je nedvomno mnogo lažji in varnejši, kot plezanje navzdol, kljub varovanju ali samovarovanju na vrvno ograjo. Običajno se spuščamo vedno vertikalno navzdol. Spustov povprek, diagonalno v tegu vrvi se izogibamo. Spust po vrvi je lahko v naprej načrtovano dejanje, to pomeni, da v naprej vemo kje bomo opravili spust, v naprej pripravimo opremo potrebno za takšno dejanje, morda mesto spusta celo dobro poznamo. Lahko pa je spust po vrvi nenačrtovan. Razlogov za to je lahko veliko. Morda smo se zaplezali in moramo sestopiti, morda smo v opisu vzpona-ture spregledali, da so omenjeni tudi spusti, morda se moramo vrniti zaradi poškodbe, lahko je del sicer običajno prehodne poti poškodovan, manjkajo jeklenice ali pa je del poti zaradi vremenskih sprememb spremenjen (zasnežen, poledenel). Pri nenačrtovanem spustu se moramo znajti z opremo, ki jo imamo trenutno na razpolago. Če primerne oziroma nujno potrebne opreme nimamo moramo najti drugo rešitev. Spust po vrvi smo že omenili v prispevku»pomoč padlemu na zavarovani poti ali ferati«. Če ne gre za spust z gore, kot način sestopa ali za spust ob prekinjenem plezalnem vzponu, kjer se moramo običajno spustiti do vznožja stene, kjer je več zaporednih spustov za celotno dolžino vrvi, običajno govorimo o kratkih spustih. O kratkem spustu govorimo tudi takrat, ko nekdo pleza navzgor varovan z vrvjo, ne zmore splezati nekega mesta, morda se poškoduje in želi, da ga spustimo par metrov navzdol na primernejše mesto, kjer si bo odpočil ali laže počakal na pomoč. V tem primeru zelo enostavno iz»varovanja«preidemo v»kratek spust«. To možnost smo na zadnjih izpopolnjevanjih že dodobra obdelali. Tule se bomo posvetili načrtovanju in izvedbi samostojnega spusta po vrvi oziroma pripravi in izvedbi spusta nekoga tretjega z vrvjo. Opisali bomo uporabo najpogosteje uporabljeno napravo za spust (reverso) in alternativno metodo za spust drugega s pol-bičevim vozlom. Za spust po vrvi, razen, če ste izredno vešči, pol-bičevega vozla NE UPORABLJAJTE!

2 OPREMA Za takšno dejanje, spust po vrvi, je primerna in zadostna običajna osnovna oprema vodnika, ki sodi v nahrbtnik pri izvedbi zahtevnih tur kategorije B ali višje. Za spust po vrvi se v naprej pripravimo. Na plezalni pas si namestimo popkovino z dvema točkama. To najlaže storimo z neskončnim trakom nylon 120cm. V plezalni pas, kjer poteka hitra zanka, izdelamo dvojni najlonski ali sidriščni vozel. Če bo popkovina namenjena izključno za spust po vrvi lahko trak v hitro zanko na pasu pritrdimo tudi s kavbojskim vozlom. Priporočena oprema Priprava na spust Začetno in končno mesto spusta, sidrišče Razloge smo že omenili. Če ne gre za poškodovano mesto na zavarovani poti oziroma ferati, kjer je vedno možno urediti dobro sidrišče na nosilne kline jeklenice, je najprej nujno izbrati primerno mesto za začetek spusta. Tu bomo uredili sidrišče za spust. Sidrišče je najpomembnejši segment spusta po vrvi, saj predstavlja nosilno točko in edini stik spuščajočega s steno. Pri izbiri mesta za sidrišče ima seveda prednost mesto, kjer lahko zabijemo dobre kline, vsaj dva. Če gre za spust več oseb bodimo pozorni na dostop do mesta za spust.

3 Če ne gre drugače, dostop ustrezno zavarujmo s kratko vrvno ograjo. Začetek spusta smo izbrali, vendar nam še tako dobro mesto začetka spusta nič ne koristi, če z našo vrvjo ne dosežemo naslednjega primernega mesta, kjer se bomo lahko varno odpeli od vrvi in nadaljevali pot oziroma počakali zadnjega v skupini, ki ima nalogo za sabo potegniti vrv. Ne pozabimo, za spust po vrvi potrebujemo dvojno vrv, kar pomeni, da lahko opravimo spust dolg le za polovico vrvi, ki jo imamo na razpolago. Redko, pri načrtovanih spustih, uporabimo dve vrvi, ki ju moramo med seboj povezati. V ta namen uporabimo podaljševalni vozel ali vozel šestica. Pri uporabi vozla šestice naj bosta prosta konca izhajajoča iz vozla dolga vsaj 30-40cm. Lahko uporabimo dva zapored narejena vozla šestica, kar je najboljša izbira. Vozel dobro prednapnimo (zategnimo). Vozla osmica za podaljševanje vrvi NE uporabljamo. Za podaljšanje uporabimo dva zapored narejena vozla šestica Če bo po prvem spustu sledil še en spust in je mesto izpostavljeno moramo na tem mestu ravno tako najprej poskrbeti za varnost vseh, ki se bodo spuščali. Kot sem že omenil, večinoma bo šlo za krajše spuste čez težka, poledenela ali poškodovana mesta. Spust Za spust mora biti oseba primerno pripravljena in usposobljena. Če ni vešča samostojnega spusta po vrvi takšno osebo vodnik spusti z vrvjo čez težko mesto. Običajno na ta način tudi mnogo hitreje opravimo s spustom sploh, če gre za skupino ljudi. Čeladi, plezalnemu pasu, kratki, neskončni vrvici in popkovini bomo, kot osnovno in NUJNO opremo dodali še napravo za spust, tako imenovano zavorno ploščico. Takšna naprava omogoča nadzorovano drsenje vrvi in s tem enakomerno hitrost, ne sunkovito gibanje telesa navzdol. Naprav je na tržišču veliko. Pri izbiri bodimo zelo pozorni za kakšno debelino vrvi je naprava namenjena in ali je možen spust z enojno in dvojno vrvjo. V vsakem primeru pa glede pravilne uporabe nujno upoštevajmo navodila proizvajalca. Spust opravimo brez odvečnih sunkovitih obremenitev, telo naj se med spustom stene dotika le z nogami, ki s steno tvorijo pravi kot. Nogi sta nekoliko v razkoraku, kar zagotavlja horizontalno stabilnost. Med spustom smo VEDNO samovarovani ali varovani od spodaj.

4 Izdelava sidrišča Sidrišče lahko izdelamo na nosilni klin jeklenice. Sidrišče lahko izdelamo na primerno drevo ali zdravo korenino. Za sidrišče lahko uporabimo skalno uho ali rogelj. Ureditvi sidrišča za spust na rogelj se izogibajmo. Če ne gre drugače bodimo izjemno pozorni, da je med celotnim izvajanjem priprave in izvedbe spusta sidrišče nenehno obremenjeno navzdol!!! Sidrišče lahko naredimo tudi na nosilni klin jeklenice ali celo v naravno skalno uho Nosilni klin jeklenice v vsakem primeru najprej preverimo. V tem primeru je dovolj, če klin tik ob steni objamemo z neskončnim trakom (ali neskončna pomožna vrvica) in vse pramene z vozlom povežemo v zaključeno zanko, kamor bomo namestili vrv za spust. Tudi v ekspanzijski klin, tako imenovani svedrovec, sidrišče izdelamo podobno, kot v prvem primeru. Izogibajmo se napeljave vrvi direktno v uho svedra. V zgornjih dveh primerih je za izdelavo sidrišča zadosti ena fiksna točka. Nekoliko drugače je, če sidrišče izdelamo s skalnimi klini. Ne pozabimo, če je mesto za sidrišče izpostavljeno, mora biti izdelovalec med delom samovarovan. Sidrišče tvorita najmanj dva skalna klina. Zanko za spust izdelamo s pomožno vrvico (priporočam vrvico debeline 6 mm). Za načrtovane spuste lahko s seboj nosimo tudi konce plezalne vrvi. V tem primeru je dovolj en sam pramen za izdelavo sidrišča. Uredimo usmerjeno, fiksno sidrišče. Vrvico enkrat ali večkrat napeljemo krožno skozi obe ušesi klinov in jo zaključimo z enim od podaljševalnih vozlov. Vsa pramena med klinoma objamemo z dlanjo in izberemo pravo smer. Izdelamo končni vozel s primerno veliko zanko, kamor bomo napeljali vrv za spust. Zaključena zanka, uho pod vozlom, mora biti zadosti velika, da bo vrv pri odstraniti laže tekla. Kot v sidrišču naj bo približno 60. Priprava vrvi za spust Sidrišče je izdelano. Preverili smo, če vrv (polovica dolžine) res seže čez mesto, ki ga želimo obiti in je spodaj primeren prostor za manever dokončanja spusta. Pred nameščanjem vrvi le to najprej»premečimo«, da se prepričamo, da ni zapletena. Vrv naj bo med manevrom z enim koncem (bičev vozel) pripeta na plezalni pas ali v enega od klinov sidrišča, da nam slučajno ne uide iz rok! Drugi konec vdenemo skozi zanko v sidrišču in začnemo s prevlečenjem. Med vlečenjem vrvi naj se le ta ne drgne ob zanko saj jo lahko poškoduje oz. pregloda. To najlaže dosežemo, da vrv z vponko vpnemo v enega od klinov sidrišča in tako preprečimo, da bi sila teže vrvi in poteg»žagala«zanko sidrišča.

5 Običajne plezalne vrvi imajo označeno sredino. Pri krajših to ni običajno, zato bodimo pazljivi, da skozi zanko ne prevlečemo preveč ali premalo vrvi. Ko je vrv približno na sredini, najprej na enem koncu vrvi in nato še na drugem, ki je bil do tedaj pripet na plezalni pas, približno en seženj od konca naredimo končni vozel (osmica). Kak meter pred koncem vrvi naredimo vozla Vozla bosta preprečevala morebiten nekontroliran zdrs vrvi skozi zavorno napravo. Oba konca vrvi položimo vzporedno in ju lepo, natančno zvijemo v kolut. Kak meter pred koncem, preden napnemo vrv v sidrišču, prenehamo z zvijanjem. Še enkrat preverimo, da nam nič ne preprečuje, da ne bi mogli vrvi lepo vreči v globino. Prepričajmo se, da je vrv res vdeta skozi zanko. Preverimo območje pod nami, kamor bomo vrgli vrv. Bodimo pozorni na veter. Ta zelo rad odnese vrv po svoje, kar lahko povzroči, da se vrv zatakne v nezaželeni smeri. Posebno bodimo pozorni pri metu vrvi na poraščenem terenu. Tudi tu je veliko možnosti, da se vrv ujame na veje in prepreči spust. V takem primeru vrv raje navijmo okoli telesa (ramabok) in jo ob spustu sproti odvijajmo. Ena roka potiska vozel samovarovanja navzdol. Z razširjenima nogama smo v steno uprti pravokotno.

6 Imamo poškodovano vrv. Kako opravimo spust v tem primeru? Ko je vrv prevlečena skozi uho sidriščne zanke na polovici vrvi, tik ob prehodu skozi zanko (na poškodovani polovici) naredimo bičev vozel, vanj vpnimo vponko z matico in objemimo drugi, zdravi konec vrvi. Spust bomo opravili po zdravi, nepoškodovani polovici vrvi (spust po enojni vrvi), drugi, poškodovani konec je med spustom ohlapno pripet ob pas, da nam ga veter ne odnese z dosega rok. Ta konec bo kasneje služil za poteg vrvi iz stene. Pri takem spustu MORATA vrvi teči od sidrišča do roba stene vzporedno (skupaj), sicer vrvi ne moremo povleči za seboj. Na poškodovani vrvi naredimo bičev vozel in z vponko objamemo»zdravo«vrv Priprava vrvi in naprave za spust Samovarovani (v daljši krak popkovine) stojimo poleg sidrišča. Naprava za spust naj bo nameščena v popkovino, približno 20-30cm od telesa. Drugi del popkovine (je) bo namenjen za samozavarovanje ob koncu spusta. Z eno roko držimo napravo za spust, z drugo roko, približno pri kolenu, primemo obe vrvi in ju privzdignemo do naprave. Me dviganjem na obeh vrveh hkrati že lahko naredimo zanki, ki ju kasneje stlačimo skozi odprtini v napravi in skupaj s kovinsko zanko naprave objamemo z vponko. Neobremenjena dela zank naj izhajata na odprtem, narebrenem delu naprave (reversa). Naslednji manever je zategovanje vrvi navzgor s čimer dosežemo, da napravo čim bolj približamo sidrišču. Po možnosti naj bo naprava tako visoko, da se že lahko usedemo v plezalni pas in preizkusimo drsljivost, pri tem pa je popkovina (samovarovanje) še ohlapna.

7 Pravilno nameščena vrv in samovarovanje Če začetek spusta opravljamo v visečem položaju je preizkus otežen ali celo nemogoč. Po preizkusu drsljivosti moramo namestiti še samovarovanje. Le to bo preprečilo padec ob nenadnem izpustu vrvi iz dlani rok (padajoče kamenje ipd). Samovarovanje VEDNO namestimo pod napravo in je vpeto v hitro zanko plezalnega pasu. V primeru obvisenja tako ne bomo viseli na pomožni vrvici, ampak v napravi. Pomožna vrvica bo s samozapornim vozlom (machard, prusik, francoski) samo držala neobremenjeni del vrvi v položaju»zaprto«. Za spust se lahko pripravimo tudi v obratnem vrstnem redu. Najprej samovarovanje in nato napravo. Dobra stran tega vrstnega reda je, da nam samovarovanje nosi vrv in vrv precej laže namestimo v napravo. Ko smo pravilno nameščeni pod sidriščem, stojimo v rahlem razkoraku, odpnemo samovarovanje in vponko samovarovanja vpnemo med obe vrvi nad napravo za spust. S to vponko lahko tudi označimo katero vrv bomo kasneje vlekli navzdol. Običajno vlečemo vrv, ki je pri steni. Pri spustu obe roki objemata vrv pod napravo s tem, da ena roka pred seboj potiska vozel samovarovanja. Vozel ne stiskamo v dlani. V primeru padca bomo dlan z vozlom instiktivno stisnili in preprečili delovanje vozla. Spuščamo se enakomerno, brez sunkov, z nogama pravokotno na steno. Izjemoma, pri enkratnih, krajših spustih lahko napravo za spust vpnemo direktno v hitro zanko plezalnega pasu. Samovarovanje pa v tem primeru vpnemo v nožno zanko plezalnega pasu. Tu moramo biti pozorni na dolžino pomožne vrvice za izdelavo samovarovanja. Če je le ta predolga nam jo kaj hitro potegne v napravo za spust in popolnoma onemogoči nadaljnji spust. Takemu načinu se izogibamo tudi zaradi zahtevnejšega manevra»reševanja«, če se nam med spustom po zraku samovarovanje nepričakovano zadrgne. V primeru, ko morata spust opraviti samo dve osebi od katerih je ena nevešča samostojnega spusta, storimo naslednje. Na vrv pripravljeno za spust, vpnemo obe napravi za spust pri čemer neizkušenega vpnemo v višjo napravo, bliže sidrišču, izkušeni pa se vpne v napravo nižje, spodaj. Izkušeni opravi spust, spodaj uredi stojišče, se zavaruje s popkovino, lahko tudi ostane vpet v vrv, vendar jo razrahlja, da omogoči spust še drugemu. V vsakem primeru pa ostane na vrv vpet s samovarovanjem. Med spustom drugega, neveščega, lahko spodnji z zatezanjem vrvi dodatno nadzira hitrost gibanja zgornjega.

8 Naprava»čakajočega«je vedno tik pod sidriščem. Med spustom prvega je vrv nenehno napeta, obremenjena in ni nevarnosti, da bi drugi samovoljno lahko začel s spustom. Če se med spustom karkoli zatakne, morda spodaj ne pridemo do stene in moramo nazaj navzgor, to opravimo z manevrom samoreševanja, dvig po vrvi s samozateznimi vozli. Vsekakor je najlaže, če za dvig uporabimo kar napravo za spust (reverso), uporabljen v avtoblok načinu. Ugotovimo, da bi nadaljevanje spust ogrozilo naše življenje in je edina možnost dvig nazaj na izhodišče. Dopustimo, da se samovarovanje zadrgne. Pripravimo novo, kratko, neskončno vrvico ali daljšo pomožno vrvico (6mm, vsaj 3m). V prvem primeru z neskončno vrvico v višini oči naredimo samozatezni vozel, vanj vpnemo vponko in neskončni trak 120cm. To nam bo služilo, kot stopna zanka. Na traku, tik pod vponko (cca 10cm) naredimo vozel šestica. Samozatezni vozel postavimo v tak položaj, da v trak lahko stopimo. V hitro zanko plezalnega pasu si pripravimo vponko ali še bolje komplet. Stopimo v zanko, se dvignemo in vponko (komplet) v plezalnem pasu vpnemo v zanko na stopni zanki. Na ta način razbremenimo reverso. Med manevrom smo dvakrat varovani. Na samovarovanju za spust po vrvi in na stopni zanki. Tako vpeti reverso zlahka obrnemo, prepnemo v samozaporni položaj. Tokrat ga vpnemo v hitro zanko na plezalnem pasu. Rahlo se dvignemo in prosta konca vrvi do konca zategnemo navzgor. Na ta način je reverso spet prevzel nosilno vlogo. Izpnemo se iz stopne zanke in isto vponko ali komplet vpnemo v spodnjo, večjo zanko stopne zanke. To nam bo služilo, kot samovarovanje. Skozi novo vponko v zanki pa speljemo prosta dela vrvi, ki izhajata iz reversa. Tako smo naredili preprosti škripec. Odvežemo samovarovanje.

9 Pripravljen za dvig po vrvi Noga je v stopni zanki, med dvigom se z eno roko držimo za vrvi, z drugo pa navzdol vlečemo prosta konca vrvi, ki s tem pomikata reverso više. Obremenimo reverso, premaknemo samozatezni vozel stopne zanke navzgor, se dvignemo na nogi, zategnemo reverso, Namesto kratke vrvice, vponke in traku lahko uporabimo dovolj dolgo pomožno vrvico in z njo v enem kosu naredimo vse. Povežemo jo v neskončno zanko, na vrveh v višini oči naredimo samozatezni vozel, pod njim še en vozel, da dobimo obračalno zanko za škripec, kar spodaj ostane je stopna zanka. Zaključek spusta Po opravljenem spustu, na spodnjem stojišču, odpnemo prosti konec popkovine in se samozavarujemo. Če smo zadnji, ne pozabimo katera vrv je bila označena za vlečenje! Razbremenimo napravo za spust in izpnemo vrv iz naprave. Samovarovani začnemo vleči vrv navzdol. POZOR, razvežite vozle na koncu vrvi. Med vlečenjem vrvi iz stene na izpostavljenem terenu mora biti konec vrvi VEDNO pripet v sidrišče ali v pas plezalca. Vlečemo enakomerno, počasi, brez zastojev. Izvlečena vrv bo prosto padla navzdol. Pri tem lahko proži kamenje ali se zatakne. Izvlečeno vrv ponovno namestimo za nadaljnji spust ali pa jo zvijemo in pospravimo. Ko je spust namenjen skupini, kjer posamezniki niso posebej vešči spusta, lahko osebno samovarovanje zamenjamo z varovanjem od spodaj. To pomeni, da izkušena oseba, ki opravi spust prva, na spodnjem stojišču, med spustom naslednje osebe, drži obe vrvi, ki izhajata iz naprave za spust spuščajočega v rokah in v primeru težav spuščajočega enostavno potegne, obremeni vrvi navzdol. S tem popolnoma zaustavi drsenje, spust. Vešča oseba na spodnjem sidrišču lahko celo v celoti spušča oziroma nadzira hitrost spusta osebe na vrvi. V tem primeru spuščajočemu ni treba urediti samovarovanja. Če imamo takšnih oseb, ki so nevešče samostojnega spusta več, je morda bolj smiselno uporabiti tehniko»spust tretjega z vrvjo«. Spust tretjega z vrvjo Sidrišče je urejeno. Vodnik stoji samovarovan ob sidrišču in najprej namesti v center sidrišča napravo za spust (reverso). Za spust bomo v tem primeru uporabili enojno vrv. Na koncu vrvi naredimo končni vozel in ga vpnemo v sidrišče. Na drugem koncu vrvi enako naredimo končni vozel. Odmerimo približno seženj vrvi, naredimo zanko in jo stlačimo skozi eno od

10 odprtin na napravi v sidrišču, pri čemer pazimo, da neobremenjeni, daljši del vrvi, ki vodi k sidrišču izhaja na odprtem, narebrenem delu naprave. Zanko, ki smo jo stlačili skozi odprtino naprave vpnemo v vponko, ki nosi napravo in jo zavijačimo. Vrv, ki izhaja na odprtem delu naprave napeljemo skozi vponko v enem od klinov sidrišča. Na ta način dosežemo zaviralno funkcijo naprave. Prosti konec vrvi, ki poteka skozi vponko za spremembo smeri s pol-vozlom in varovalnim vozlom blokiramo. Vrv lahko blokiramo tudi na sami napravi. Neobremenjeni konec vrvi v zanki prevlečemo skozi nosilno vponko v sidrišču in jo na drugi strani z varovalnim vozlom zavežemo okoli obremenjene vrvi. Zaviralno vrv zaradi zagotavljanja trenja speljemo skozi vponko v enem od klinov sidrišča. Reverso naj bo med privezovanjem drugega blokiran Vrv najlaže blokiramo na napravi. Šele, ko je vse to pripravljeno, konec vrvi s končnim vozlom in vponko z matico vpnemo v hitro zanko na pasu osebe, ki jo bomo spustili. Oseba je še vedno samovarovana. Namesti se na stojišče pod sidrišče, razvežemo blokado, vrv, ki teče skozi napravo, napnemo. Oseba se počasi sede v plezalni pas, nogi sta rahlo v razkoraku. Odpnemo ji samovarovanje. Spuščamo z obema rokama, tekoče s preprijemanjem. Vrv naj NE drsi skozi dlani. Opazujemo spuščajočo osebo, hitrost spusta prilagodimo terenu in zmožnosti spuščajočega. Ko je oseba na spodnjem stojišču in je le to še vedno izpostavljeno se s prostim koncem popkovine vpne v vrvno ograjo, jeklenico ali sidrišče, če mora počakati na nadaljnji spust. Med manevrom izpenjanja vrvi spodnje osebe naj bo vrv zgoraj blokirana. Če za spust uporabimo improvizirano metodo s pol-bičevim vozlom, naredimo sledeče. Vrv je na eni strani s končnim vozlom zavarovana v sidrišče. Na drugem koncu vrvi enako naredimo končni vozel in vrv kak seženj nad vozlom s polbičevim vozlom vpnemo v hruškasto (HMS) vponko v središču. Tu moramo paziti na dve stvari. Vponka mora biti v sidrišču vpeta tako, da so vratca na zunanji strani in obrnjena navzdol ter da pol-bičev vozel izdelamo tako, da neobremenjena vrv, ki jo bomo držali v dlaneh, izhaja pri steblu vponke (ne pri vratcih).

11 Pravilno vpet pol-bičev vozel. Vrv s katero reguliramo hitrost MORA izhajati pri steblu vponke. Konec vrvi mora biti s končnim vozlom vpet v sidrišče. Na ta način preprečimo odvijačenje matice in morebitni izpad pramena vrvi. Med manevrom vpenjanja osebe za spust mora biti pol-bičev vozel blokiran s pol-vozlom in varovalnim vozlom. Konec vrvi z vponko z matico vpnemo v hitro zanko na pasu osebe, ki jo bomo spuščali. Pri tem je oseba še vedno samovarovana. Razbremenimo blokado, napnemo vrv. Med nameščanjem osebe v položaj za spust z obema rokama držimo prosti konec vrvi. Če med spustom pride do kakršnekoli težave, vedno najprej blokiraj pol-bičev vozel. Način spusta tretje osebe s pol-bičevim vozlom je zelo primeren tudi zato, ker lahko osebo med gibanjem do stojišča za spust zelo preprosto varujemo (varovanje drugega), ko oseba sede v pas in obremeni vrv, takoj lahko začnemo s spustom. Spust dveh po vrvi Spust dveh se uporabi v primeru, da je eden od udeležencev ali laže poškodovan ali omagan ali ga tako zelo strah, da se sam enostavno ne upa spuščati. Vsi manevri, izdelava sidrišča, vpenjanje vrvi v napravo za spust, samovarovanje in način spusta ostajajo enaki. V tem primeru napravo za spust ne vpnemo v spodnjo zanko popkovine ampak z vponko objamemo vozel na popkovini, ki deli popkovino na dva dela. Za vpetje drugega v napravo za spust uporabimo prosti, daljši konec popkovine. Poškodovani ali omagani visi ob kolegu, ki nadzira hitrost spusta in mu po potrebi pomaga ali svetuje. Omagani si tako lahko pri spustu pomaga tudi z rokama. Takšen spust ne šteje za strogo reševalni manever. Oseba, ki ji pomagamo se zaveda kaj počne, je samo omagana ali laže poškodovana, lahko tudi samo prestrašena.

12 VAŽNO - spust po vrvi je eden zahtevnejših manevrov, ne podcenjuj ga - vedno preveri že zabite kline (tudi svedrovce) - NIKOLI ne uporabi že uporabljene zanke v sidrišču za spust - pred spustom še enkrat preveri do kam seže vrv - med spustom nenehno kontroliraj kam se spuščaš - VEDNO uporabljaj samovarovanje - spust opravi tekoče, brez nenadnih sunkov NEVARNOSTI - padajoče kamenje, ki ga sproži vrv med spustom ali čakajoči na spust - priprava vrvi, metanje vrvi v globino, brez samovarovanja - opustitev samovarovanja še preden zabijemo novo sidrišče ali uredimo drugo samovarovanje - na koncu vrvi ni vozlov, ki preprečujejo nekontrolirano izpetje vrvi iz naprave za spust - slabo narejen podaljševalni vozel, ko spajamo dve vrvi - nekritična uporaba starih sidrišč POGOSTI ZAPLETI - napake - vržena vrv se zaplete in ne pade v globino v celoti, kontrola do kam seže je nemogoča, kljub temu začnemo s spustom - ko vrv začnemo vleči k sebi navzdol, se vrv zatakne (česalna vponka!!!) - vrv ne doseže primernega mesta za zaključek spusta, spuščajoči ni opremljen s pomožnimi vrvicami in trakovi (ni pripravljen) za ponovni dvig po vrvi - spust prvega brez ustrezne opreme za izdelavo novega sidrišča oz. vrvne ograje - izvajanje kratkih spustov brez samovarovanja - pri spustu po poškodovani vrvi, oba pramena ne tečeta vzporedno, tesno skupaj, vsaj do roba stene VIDEO: Spust po vrvi - ureditev sidrišča in priprava na spust Spust po vrvi - sidrišče, priprava vrvi, spust sebe in drugega Spust po vrvi - spust tretje osebe - polbičev vozel ali reverso Spust po vrvi - priprava za spust z omaganim ali poškodovanim v paru Spust po vrvi - priprava več oseb na spust po vrvi Spust po vrvi - dvig po vrvi, samoreševanje

untitled

untitled BREMENSKE JEKLENE VRVI kakovostnega razreda 5, izdelani po EN 131 v izvedbi z 1, 2, 3 ali stremeni NAVODILO ZA UPORABO Ta navodila naj pazljivo preberejo vsi uporabniki. Olajšala vam bodo delo s stroji

Prikaži več

UNI-bet plus 

UNI-bet plus  NAVODILO ZA UPORABO PLEZALK UNI-Met+400, UN-Met+450, UNI-Met+550 Univerzalne plezalke za plezanje na betonske, plastične in železne drogove. Navodilo za uporabo UNI-met + plezalk za plezanje na betonske,

Prikaži več

LiveActive

LiveActive Oblikujte svoje roke s temi 5 vajami brez obiska fitnesa! Dvig noge in nasprotne roke na veliki žogi 1 Vaja Y na telovadni žogi 2 z 8-12 ponovitvami na vsaki strani s 15-20 ponovitvami Dotik roke in nasprotne

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Drža telesa čelno proti tlom»klop«vzdrževati ravno linijo telesa. Opora je na podlahteh in prstih nog. Stisnite trebušne mišice in postavite medenico v nevtralni položaj (t.j. poteg popka noter in stisk

Prikaži več

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina Pred začetkom uporabe kontaktnih leč Sentina vam svetujemo, da si preberete naslednja navodila. Četudi kontaktne leče uporabljate že dlje časa, je dobro

Prikaži več

Navodila za montažo WC DESKA IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #05000

Navodila za montažo WC DESKA IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #05000 Navodila za montažo WC DESKA IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #05000 Hitro in preprosto do cilja s kodami QR Ne glede na to, ali potrebujete informacije

Prikaži več

SPREJEM UDARCA

SPREJEM UDARCA METODIČNI ALGORITMI SPREJEM UDARCA gibanje v nizki preži (orisovanje kvadrata) podajanje žoge (z obema rokama iz polčepa) in sledenje podani žogi (gibanje po prostoru) pomočnik hitro spreminja let žoge

Prikaži več

OŠ Gustava Šiliha Laporje PLEZALIŠČA V OBČINI SLOVENSKA BISTRICA IN OKOLICI turizem raziskovalna naloga Avtorja: Neven Otorepec Gašper Pušnik Mentoric

OŠ Gustava Šiliha Laporje PLEZALIŠČA V OBČINI SLOVENSKA BISTRICA IN OKOLICI turizem raziskovalna naloga Avtorja: Neven Otorepec Gašper Pušnik Mentoric OŠ Gustava Šiliha Laporje PLEZALIŠČA V OBČINI SLOVENSKA BISTRICA IN OKOLICI turizem raziskovalna naloga Avtorja: Neven Otorepec Gašper Pušnik Mentorica: Lektorica: Ines Jarh, prof. Božena Brence, prof.

Prikaži več

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program za tek na 10 km (1. 7. - 7. 7.) Intervalni trening 5 x 400 m (200 m hoje med ovitvami) Tekaški program za tek na 10 km (8. 7. 14. 7.) Fartlek

Prikaži več

Navodila za uporabo PROSTOSTOJEČE GARDEROBNO STOJALO IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #05000

Navodila za uporabo PROSTOSTOJEČE GARDEROBNO STOJALO IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #05000 Navodila za uporabo PROSTOSTOJEČE GARDEROBNO STOJALO IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #05000 Hitro in preprosto do cilja s kodami QR Ne glede na

Prikaži več

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm 1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekmovanje. Končni izdelek mora biti produkt lastnega dela

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več



 STATIČNE RAZTEZNE VAJE (»STREČING«) NEKAJ PRAVIL O RAZTEZANJU PRED RAZTEZANJEM SE VEDNO OGREJ, NAJBOLJE, DA NAREDIŠ VAJE PO TUŠIRANJU, KO SI ŠE OGRET OD TRENINGA PREDEN ZAČNEŠ, SPIJ KOZAREC ALI DVA VODE

Prikaži več

Napotki za izbiro gibljivih verig Stegne 25, 1000 Ljubljana, tel: , fax:

Napotki za izbiro gibljivih verig   Stegne 25, 1000 Ljubljana, tel: , fax: Napotki za izbiro gibljivih verig Postopek za izbiro verige Vrsta gibanja Izračun teže instalacij Izbira verige glede na težo Hod verige Dolžina verige Radij verige Hitrost in pospešek gibanja Instalacije

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Tehnološki vidik pridobivanja lesa v varovalnih gozdovih pod Ljubeljem As. Matevž Mihelič Prof. Boštjan Košir 2012 Izhodišča Varovalni gozdovi, kjer razmišljamo o posegih, morajo zadovoljevati več pogojem.

Prikaži več

Presentation‘s Main Title

Presentation‘s Main Title JUBIZOL Izvedba detajlov fasade načrtovanje in pregled izvedbe v praksi 1 Aleš Kovač d.i.g. JUB d.o.o. ; ales.kovac@jub.eu Obdelava COKLA Slaba praksa Direktno stikovanje z asfaltom? VROČINA!! 2 Obdelava

Prikaži več

50020_00426_E_DuoControl CS_010419_SL.indb

50020_00426_E_DuoControl CS_010419_SL.indb DuoControl CS SL Navodila za vgradnjo Stran 2 DuoControl CS Kazalo Uporabljeni simboli... 2 Navodila za vgradnjo Obseg dobave... 3 Varnostna navodila... 3 Zaščita pred umazanijo / naoljenjem... 3 Mere

Prikaži več

ZAR Fibel_Norm_EN131_RZ_SL.indd

ZAR Fibel_Norm_EN131_RZ_SL.indd ZARGES vas obvešča: Nove izdaje standarda EN 131-1+2 Izpolnjuje zahteve novega standarda EN 131-1+2 Meets new EN 131-1+2 www.zarges.com Popolna varnost EN 131 najpomembnejše novosti Standard za lestve

Prikaži več

Datum objave: :54 VPRAŠANJE Spoštovani, prosimo za informacijo - sklop 1, Laboratorijska oprema, digestorij, ali je potrebno ponuditi tud

Datum objave: :54 VPRAŠANJE Spoštovani, prosimo za informacijo - sklop 1, Laboratorijska oprema, digestorij, ali je potrebno ponuditi tud Datum objave: 25.09.2017 10:54 prosimo za informacijo - sklop 1, Laboratorijska oprema, digestorij, ali je potrebno ponuditi tudi poddigestorijske omarice in kakšne, za kakšen namen shranjevanja? Hvala,

Prikaži več

an-01-sl-Neprava_nadzorna_kamera_z_utripajoco_LED.docx

an-01-sl-Neprava_nadzorna_kamera_z_utripajoco_LED.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 11 75 222 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Neprava nadzorna kamera z utripajočo LED Kataloška št.: 11 75 222 KAZALO PRAVILNA UPORABA... 3 VSEBINA PAKETA...

Prikaži več

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE UVOD LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE V tem šolskem letu ste se odločili za fiziko kot izbirni predmet. Laboratorijske vaje boste opravljali med poukom od začetka oktobra do konca aprila. Zunanji kandidati

Prikaži več

Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE Operacije z dvomestnimi relacijami Predstavitev relacij

Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE Operacije z dvomestnimi relacijami Predstavitev relacij Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE 1 1.1 Operacije z dvomestnimi relacijami...................... 2 1.2 Predstavitev relacij............................... 3 1.3 Lastnosti relacij na dani množici (R X X)................

Prikaži več

11-01

11-01 Keramični prah za vlivanje Reliefco 250 in visoko kakovosten keramični prah za vlivanje Reliefco 300 Keramični prah za vlivanje Reliefco 250 je preprost za uporabo. Odlitek ima gladko belo površino. Mešalno

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

Uvod

Uvod Univerza v Ljubljani Fakulteta za šport OPREMLJANJE NARAVNIH PLEZALIŠČ DIPLOMSKO DELO Visokošolski študij MENTOR: doc. dr. Bojan Leskošek RECENZENT: doc. dr. Stojan Burnik AVTOR DELA: Miha Golob KONZULTANT:

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Refraktorski teleskop in mikroskop v kompletu Tasco Kataloška

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Refraktorski teleskop in mikroskop v kompletu Tasco Kataloška SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 49 17 42 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Refraktorski teleskop in mikroskop v kompletu Tasco Kataloška št.: 49 17 42 KAZALO REFRAKTORSKI TELESKOP...3 SESTAVNI

Prikaži več

Microsoft Word - Pravila - AJKTM 2016.docx

Microsoft Word - Pravila - AJKTM 2016.docx PRAVILA ALI JE KAJ TRDEN MOST 2016 3. maj 5. maj 2016 10. 4. 2016 Maribor, Slovenija 1 Osnove o tekmovanju 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki so se po predhodnem postopku prijavili na tekmovanje

Prikaži več

5_1_Wand_Details

5_1_Wand_Details Načrtovanje in gradnja s sistemi Rigips. 5.10.01 do 5.10.02 Montažne stene Rigips Tesen in nepropusten priključek ima pomembno vlogo pri zvočni zaščiti. Zato je nameščanje priključnega tesnila enako pomembno

Prikaži več

Osnove verjetnosti in statistika

Osnove verjetnosti in statistika Osnove verjetnosti in statistika Gašper Fijavž Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Ljubljana, 26. februar 2010 Poskus in dogodek Kaj je poskus? Vržemo kovanec. Petkrat vržemo

Prikaži več

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite vzorčne strani iz DELOVNIH LISTOV 1 v štirih delih

Prikaži več

Microsoft Word - propozicije_mnogoboj.doc

Microsoft Word - propozicije_mnogoboj.doc SPLOŠNE PROPOZICIJE ATLETSKI MNOGOBOJ UČENCI TEKMUJETE V ATLETSKEM MNOGOBOJU, KAR POMENI, DA TEKMUJETE IZ VEČIH ATLETSKIH DISCIPLIN, REZULTATI PA SE VAM SEŠTEVAJO. TEKMUJE SE V ŠTIRIH KATEGORIJAH: - STAREJŠI

Prikaži več

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem posevku Ta letak vam nudi informacije o dobrih kmetijskih

Prikaži več

STAVKI _5_

STAVKI _5_ 5. Stavki (Teoremi) Vsebina: Stavek superpozicije, stavek Thévenina in Nortona, maksimalna moč na bremenu (drugič), stavek Tellegena. 1. Stavek superpozicije Ta stavek določa, da lahko poljubno vezje sestavljeno

Prikaži več

1

1 ROKOMET IGRIŠČE Igrišče je pravokotnik, dolg 40m in širok 20m. Sestavljen je iz dveh enakih polj za igro in dveh vratarjevih prostorov. Daljši stranici se imenujeta vzdolžne črte, krajše pa prečne črte

Prikaži več

Nova kolekcija za otroke več za manj...vsak dan po neverjetnih cenah BODI ZA DOJENČKE 100 % BOMBAŽ s potiskom in napisom, za deklice, na voljo v barva

Nova kolekcija za otroke več za manj...vsak dan po neverjetnih cenah BODI ZA DOJENČKE 100 % BOMBAŽ s potiskom in napisom, za deklice, na voljo v barva Nova kolekcija za otroke več za manj...vsak dan po neverjetnih cenah s potiskom in napisom, za deklice, za dečke, HIT 1 29 Oferta PONUDBA ważna w VELJA dniach 00.00-00.00 25.7.- 31.7. 2019 OZIROMA lub

Prikaži več

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: 19. 4. 2013 Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Razred: 2. a Zap. Št. ure: Predmet: Športna vzgoja Tematski

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

(PZI_predra\350un.xls)

(PZI_predra\350un.xls) POPIS DEL PZI LASC V MIRNU DOLŽINE 750 IN 175 m 1. PREDDELA 2. ZEMELJSKA DELA 3. VOZIŠČNE KONSTRUKCIJE 4. ODVODNJAVANJE 5. GRADBENA IN OBRTNIŠKA DELA 6. OPREMA CEST 7. TUJE STORITVE SKUPAJ : Stran 2 1.

Prikaži več

ŠOLA: SŠTS Šiška

ŠOLA: SŠTS Šiška Naslov vaje: MEHKO SPAJKANJE Ime in priimek: 1 1.) WW tehnika (Wire-Wrap) Nekoč, v prvih dneh radio-tehnike se spajkanje elementov ni izvajalo s spajkanjem, ampak z navijanjem žic in sponami. Takšni spoji

Prikaži več

VHF1-VHF2

VHF1-VHF2 VHF BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET VHF1: 1 CHANNEL VHF2: 2 CHANNELS NAVODILA ZA UPORABO SLO Hvala, ker ste izbrali naš BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET IBIZA SOUND. Za vašo lastno varnost, preberite ta navodila

Prikaži več

Layout 1

Layout 1 Utekočinjeni naftni plin Vsebina in lastnosti UNP v jeklenki je mešanica utekočinjenih naftnih plinov (BUTAN C 4 H 10 PROPAN C 3 H 8 ). Mešanica je nestrupen, gorljiv plin, težji od zraka, ki pa je v določenem

Prikaži več

Pionirji

Pionirji Discipline: - Vaja z MB - Štafeta 400 m z ovirami, člani in članice - Vaja s hidrantom 7 tekmovalcev - Vaja raznoterosti 7 tekmovalcev PRIPRAVILA: Zvonko GLAŽAR, Rudi KOFALT April, 2019 Permanentno izobraževanje

Prikaži več

an-01-Stikalo_za_luc_za_na_stopnisce_Zamel_ASP-01.docx

an-01-Stikalo_za_luc_za_na_stopnisce_Zamel_ASP-01.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 146 29 41 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Časovno stikalo za luč za na stopnišče Zamel ASP-01 Kataloška št.: 146 29 41 KAZALO OPIS NAPRAVE... 3 LASTNOSTI...

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Zunanji LED reflektor z detektorjem gibanja Brennenstuhl Katal

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Zunanji LED reflektor z detektorjem gibanja Brennenstuhl Katal SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 57 74 69 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Zunanji LED reflektor z detektorjem gibanja Brennenstuhl Kataloška št.: 57 74 69 KAZALO TEHNIČNI PODATKI...3 SESTAVNI

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

Microsoft Word - Zapisnik_EKOmisije_1_obisk_18_in_21_11_2011.doc

Microsoft Word - Zapisnik_EKOmisije_1_obisk_18_in_21_11_2011.doc EKOmisija 1. obisk ZAPISNIK 18. 11. 2011 Kranj in Škofja Loka: TŠC Kranj (strokovna gimnazija in strokovna in poklicna šola), Gimnazija Kranj, ŠC Škofja Loka (Srednja šola za lesarstvo in Srednja šola

Prikaži več

Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o.

Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o. Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09

Prikaži več

BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3

BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 Pridržujemo si pravico do sprememb tehničnih podatkov, podatkov o lastnostih izdelkov in njihovi uporabi, ki jih navaja ta priročnik, brez predhodnega obvestila. Različica

Prikaži več

Novice Osrednja tema Varnost tekočih stopnic in trakov ter dvigal Tekoče stopnice in trakovi: Andrej Černe str Dvigala: Ivan Božič str D

Novice Osrednja tema Varnost tekočih stopnic in trakov ter dvigal Tekoče stopnice in trakovi: Andrej Černe str Dvigala: Ivan Božič str D Novice Varnost tekočih stopnic in trakov ter dvigal Tekoče stopnice in trakovi: Andrej Černe str. 20-21 Dvigala: Ivan Božič str. 22-26 19 Tekoče stopnice in trakovi za osebe Varnost in izboljšanje varnosti

Prikaži več

Pasa_konj

Pasa_konj Nadzorovana paša konj mag. Matej Vidrih Katedra za pridelovanje krme in pašništvo, Oddelek za agronomijo Kratka predstavitev: 1. Ureditev zemljišča za nadzorovano pašo konj 2. Značilnosti paše konj 3.

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

Rešitve za muzeje jekleni del vašega podjetja

Rešitve za muzeje jekleni del vašega podjetja Kovinski regali za muzeje Sistem TERRA Izvlečne mreže za varno in pregledno shranjevanje muzejskih predmetov Najpomembnejše pri zasnovi depojskega prostora je zaščita muzejskih predmetov. Še več, predmeti

Prikaži več

MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje

MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje Ivanjkovci; 12. 3. 2019 Milena Školiber, dipl. vzg. ZAKAJ MIKS? Miks so začetnice vseh štirih sodelujočih vrtcev na tej prireditvi.

Prikaži več

RC MNZ - kategorija U12 in U13 TRENING 3-4 SKLOP: Igra 1:1 USMERITEV TRENINGA: CILJ: Igra 1:1 v napadu Utrjevanje uspešnosti igre 1:1 v napadu UVODNI

RC MNZ - kategorija U12 in U13 TRENING 3-4 SKLOP: Igra 1:1 USMERITEV TRENINGA: CILJ: Igra 1:1 v napadu Utrjevanje uspešnosti igre 1:1 v napadu UVODNI RC MNZ - kategorija U12 in U13 TRENING 3-4 SKLOP: Igra 1:1 USMERITEV TRENINGA: CILJ: Igra 1:1 v napadu Utrjevanje uspešnosti igre 1:1 v napadu UVODNI DEL (20 minut) 1. NAVAJANJE NA ŽOGO (12 minut) S klobučki

Prikaži več

Slike, specifikacije in cene se lahko razlikujejo od prvih podatkov. Za napake ne odgovarjamo, točnost podatkov preverite na Stro

Slike, specifikacije in cene se lahko razlikujejo od prvih podatkov. Za napake ne odgovarjamo, točnost podatkov preverite na   Stro Slike, specifikacije in cene se lahko razlikujejo od prvih podatkov. Za napake ne odgovarjamo, točnost podatkov preverite na www.vinskevitrine.si Strokovnjaki za hlajenje vina S pravo temperaturo do popolnega

Prikaži več

DNEVNIK

DNEVNIK POROČILO PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA Z DELOM PRI DELODAJALCU DIJAKA / DIJAKINJE. ( IME IN PRIIMEK) Izobraževalni program FRIZER.. Letnik:.. oddelek:. PRI DELODAJALCU. (NASLOV DELODAJALCA) Šolsko leto:..

Prikaži več

Navodila za uporabo VEČFUNKCIJSKA MIZA, 3-DELNI KOMPLET IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #050

Navodila za uporabo VEČFUNKCIJSKA MIZA, 3-DELNI KOMPLET IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #050 Navodila za uporabo VEČFUNKCIJSKA MIZA, 3-DELNI KOMPLET IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #05000 Kazalo Pregled...3 Uporaba...4 Vsebina kompleta/deli...6

Prikaži več

50020_00022_GF_030618_SL.indb

50020_00022_GF_030618_SL.indb Filter za plin Navodila za uporabo Navodila za vgradnjo Naj bodo vedno v vozilu! Stran 2 Stran 7 Filter za plin Obsah Uporabljeni simboli... 2 Navodila za uporabo Namen uporabe... 3 Menjava filtrskega

Prikaži več

- DRŽAVNI PREVENTIVNI MEHANIZEM - poročilo o opravljenem obisku na lokaciji POLICIJSKA POSTAJA LENDAVA Pojasnilo: Varuh človekovih pravic Republike Sl

- DRŽAVNI PREVENTIVNI MEHANIZEM - poročilo o opravljenem obisku na lokaciji POLICIJSKA POSTAJA LENDAVA Pojasnilo: Varuh človekovih pravic Republike Sl - DRŽAVNI PREVENTIVNI MEHANIZEM - poročilo o opravljenem obisku na lokaciji POLICIJSKA POSTAJA LENDAVA Pojasnilo: Varuh človekovih pravic Republike Slovenije (v nadaljevanju: Varuh) v okviru izvajanja

Prikaži več

Microsoft Word - Kolaric_napad krozeci prst.doc

Microsoft Word - Kolaric_napad krozeci prst.doc Marko KOLARIČ ZNAČILNOSTI NAPADA»KROŽEČI PRST«ČLANSKE EKIPE KK PARKLJI BEŽIGRAD 1 UVOD V članku bom predstavil enega izmed napadov, ki jih je članska ekipa KK Parklji Bežigrad najpogosteje uporabljala

Prikaži več

4. SISTEM ZA ODVODNJAVANJE Obrobe po vasi meri Izbira nakita za vašo hišo! OBROBE Valovitke, betonske in opečne kritine VETRNA OBROBA UNI T1 VETRNA OB

4. SISTEM ZA ODVODNJAVANJE Obrobe po vasi meri Izbira nakita za vašo hišo! OBROBE Valovitke, betonske in opečne kritine VETRNA OBROBA UNI T1 VETRNA OB Valovitke, betonske in opečne kritine VETRNA OBROBA UNI T1 VETRNA OBROBA Z OKRASNIM TRIKOTNIKOM UNI T5 OBROBA ZA ČOP COP T1 OBROBA ZA ČOP COP T2 r. š.* 25, 28 ali 33 (odvisno od debeline strešne kritine

Prikaži več

glava.dvi

glava.dvi Lastnosti verjetnosti 1. Za dogodka A in B velja: P(A B) = P(A) + P(B) P(A B) 2. Za dogodke A, B in C velja: P(A B C) = P(A) + P(B) + P(C) P(A B) P(A C) P(B C) + P(A B C) Kako lahko to pravilo posplošimo

Prikaži več

PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: Fax: DŠ: SI Tehnična do

PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: Fax: DŠ: SI Tehnična do PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09 info@prosigmaplus.si, www.prosigmaplus.si DŠ: SI19873662 Tehnična dokumentacija Podzemni univerzalni zbiralnik Aqua King

Prikaži več

KEMASAN 590 F

KEMASAN 590 F KEMASAN 590 F Fini sanirni omet na osnovi Romanskega apna Za stalno razvlaževanje zelo vlažnih zidov Difuzijska odprtost Za ročni nanos Ustreza zahtevam za omet R po EN 998-1:2004 Odpornost na vlago, soli

Prikaži več

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t 1. Ritmično ogrevanje Pripomočki: Ročni boben ali drug tolkalni inštrument za podporo ritma Hodimo prosto po prostoru na vsako 8. dobo = PLOSK Hodimo, na 4. dobo = TLESK + na vsako 8. dobo = PLOSK Preštejemo

Prikaži več

GORSKA REŠEVALNA SLUŽBA SLOVENIJE

GORSKA REŠEVALNA SLUŽBA SLOVENIJE GORSKA REŠEVALNA ZVEZA SLOVENIJE Komisija za reševanje iz plazov SI - 4101 Kranj, Bleiweisova 34, p.p.245 Tel: +386 4 238 27 27 Fax: +386 4 238 27 25 E-mail: grzs@siol.net Mojstrana; 09.10.2012 Klemen

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru Pedagoška fakulteta VLOGA UČITELJA Avtor: M. Š. Datum: 23.11.2010 Smer: razredni pouk POVZETEK Učitelj je strokovnjak na svojem področju, didaktično usposobljen, ima psihološka znanja

Prikaži več

innbox_f60_navodila.indd

innbox_f60_navodila.indd Osnovna navodila Komunikacijski prehod Innbox F60 SFP AC Varnostna opozorila Pri uporabi opreme upoštevajte naslednja opozorila in varnostne ukrepe. Da bi v največji meri izkoristili najnovejšo tehnologijo

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA MONTAŽO IN UPORABO Št. art. : 512375 www.conrad.si DC-AC RAZSMERNIK PI 75-12 Št. artikla: 512375 1 KAZALO VSEBINE 1 NAMEN UPORABE... 3 2 RAZLAGA SIMBOLOV... 3 3 VARNOSTNA OPOZORILA...

Prikaži več

Tehnična dokumentacija

Tehnična dokumentacija PROSIGMA PLUS d.o.o. Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09 info@prosigmaplus.si, www.prosigmaplus.si DŠ: SI19873662 Tehnična dokumentacija Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 3

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 3 SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 12 33 32 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 33 32 KAZALO 1. FUNKCIJE / UPORABA... 3 2. VARNOSTNI

Prikaži več

OGRAJNI SISTEMI ZA TISTE, KI CENIJO SLOG Sezona 2019 MODNI DIZAJN TO SEZONO Udobje ob povratku To so naša vrata na električni pogon za o l ri hišo a D

OGRAJNI SISTEMI ZA TISTE, KI CENIJO SLOG Sezona 2019 MODNI DIZAJN TO SEZONO Udobje ob povratku To so naša vrata na električni pogon za o l ri hišo a D OGRAJNI SISTEMI ZA TISTE, KI CENIJO SLOG Sezona 2019 MODNI DIZAJN TO SEZONO Udobje ob povratku To so naša vrata na električni pogon za o l ri hišo a D ašo V 25 let izkušenj na področju ograjnih izdelkov

Prikaži več

GRADING d.o.o.

GRADING d.o.o. Glavni trg 17/b, 2000 Maribor, tel.: 02/2295371, e-mail: ISB@isb.si POROČILO O IZVEDENIH TERENSKIH PREISKAVAH Za stabilizacijo ceste JP 111 111-Stojnšek Obdelal: Metod Krajnc Datum: Avgust 2016 Arh. štev.:

Prikaži več

STATIKON PROJEKTIRANJE GRADBENIH KONSTRUKCIJ, ARHITEKTURA IN INŽENIRING d.o.o. Slovenska ulica 25, 9000 MURSKA SOBOTA, SI Tel.: , fax.: 02

STATIKON PROJEKTIRANJE GRADBENIH KONSTRUKCIJ, ARHITEKTURA IN INŽENIRING d.o.o. Slovenska ulica 25, 9000 MURSKA SOBOTA, SI Tel.: , fax.: 02 Str.: 1 1. TEHNIČNO POROČILO 1.1. ZASNOVA MOSTU Most se nahaja v razpotju vasi Markišavci in Polana in premošča Puconski potok. Zasnovan je kot ploščni most 3x svetle razpetine 4.44+5.28+4.41m in neregularne

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 81 60 12 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Toaster z vgrajenim stojalom za kruh Severin AT2288 AT2288 Kataloška št.: 81 60 12 Kazalo 1. Priključitev na električno

Prikaži več

Microsoft Word - 04_SI_Montaža ogrevanja stropa.docx

Microsoft Word - 04_SI_Montaža ogrevanja stropa.docx Montaža ogrevanja stropa Osnovna pravila za načrtovanje in montažo ECOFILM C ogrevalne folije Ogrevalna folija se montira vzporedno s prečnimi nosilci konstrukcije spuščenega stropa. Folija se pritrdi

Prikaži več

DELOVNI LIST ZA UČENCA

DELOVNI LIST ZA UČENCA ZRCALA - UVOD 1. polprepustno zrcalo 2. ploščice različnih barv ( risalni žebljički), svinčnik 3. ravnilo Na bel papir postavi polprepustno zrcalo in označi njegovo lego. Pred zrcalo postavi risalni žebljiček.

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 BEKEND - TEHNIKA CILJI 1. Poznati vrste in dele bekenda 2. Uporabiti biomehanske principe pri analizi bekenda 3. Poznati tehnične podrobnosti pri izvedbi bekenda. BEKEND osnovni podatki včasih je bil udarec,

Prikaži več

KEMAMIX G

KEMAMIX G KEMAMIX G Grobi apnenocementni omet in malta za zidanje Dober oprijem na podlago Pravilna in kontrolirana sestava Ustreza skupini ometov GP CS IV po SIST EN 988-1:2017 Malta za zidanje po SIST EN 988-2:2017

Prikaži več

Model

Model PRVA STRAN IZVEDBENEGA NAČRTA Mizendol - Podčelo, LC 226112, km 0,8+25 do 2,4+50 (L = 1.625,00 m) polni naziv objekta s številko ceste/cestnega odseka, kilometerski položaj začetka, konca ali sredine objekta

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / 18. 8. 2017 / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja dolžina: - motorno vozilo razen avtobusa 12,00 m -

Prikaži več

ErgoPack ergonomsko povezovanje palet

ErgoPack ergonomsko povezovanje palet ErgoPack ergonomsko povezovanje palet Postavite ErgoPack pred paleto. Verižna sablja potegne trak spodaj pod paleto ErgoPack sistem Z ErgoPack-om boste sprejeli pravilno odločitev! Velike, male, široke,

Prikaži več

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE.

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. NA NOVO ZASNOVANA OKNA Za današnje življenje Naše

Prikaži več

KAMENOL

KAMENOL KAMENOL Malta za polaganje kamna Visoke trdnosti Odpornost na vlago in vodo Za zunanjo in notranjo uporabo Zmrzlinska odpornost Dobra obdelovalnost Izdatnost OPIS PROIZVODA PODROČJE UPORABE Srednjeslojna

Prikaži več

Microsoft Word - Delac_napad Union Olimpije v sezoni 2005_06.doc

Microsoft Word - Delac_napad Union Olimpije v sezoni 2005_06.doc Teddy DELAČ Napadalne kombinacije KK UNION OLIMPIJA proti osebni obrambi na začetku sezone 2005/06 Uvod V tekmovalni sezoni 2005/06 je prišlo v člansko ekipo KK Union Olimpije veliko novih igralcev, zato

Prikaži več

an-01-Vodoodporna_prenosna_polnilna _postaja_Powerbank_Beltrona_Camouflage_5200_mAh.docx

an-01-Vodoodporna_prenosna_polnilna _postaja_Powerbank_Beltrona_Camouflage_5200_mAh.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 130 76 00 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Vodoodporna prenosna polnilna postaja Powerbank Beltrona Camouflage 5200mAh Kataloška št.: 130 76 00 KAZALO 1.

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Kotne funkcije v pravokotnem trikotniku 1) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje in minute ali obratno: a),2 d) 19,1 8,9 e) 28 c) 2 f) 8 2) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNISTVO Matematika Pisni izpit. junij 22 Ime in priimek Vpisna st Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite resevanja. Veljale bodo samo resitve na papirju, kjer so

Prikaži več

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik CNR-BTU3 Bluetooth vmesnik A. Vsebina pakiranja Bluetooth USB Adapter Bluetooth programska oprema in CD z gonilniki Navodila za uporabo in CD 1. Namestitev Bluetooth programske opreme za Windowse 1. Vstavite

Prikaži več

ČAS ZA KRATKE ROKAVE in privlačne cene več za manj...vsak dan HIT 1 49 EUR MAJICA S KRATKIMI ROKAVI za dojenčke, s potiskom, za deklice, z volančki na

ČAS ZA KRATKE ROKAVE in privlačne cene več za manj...vsak dan HIT 1 49 EUR MAJICA S KRATKIMI ROKAVI za dojenčke, s potiskom, za deklice, z volančki na ČAS ZA KRATKE ROKAVE in privlačne cene več za manj...vsak dan HIT 1 49 KRATKIMI ROKAVI za dojenčke, s potiskom, za deklice, z volančki na rokavih, za dečke, 74-98 cm ali s potiskom, za deklice, na voljo

Prikaži več

KMDA 7774 FL in CSDA 7000 FL Napotki za načrtovanje in montažo Marec 2018 Miele. Immer Besser.

KMDA 7774 FL in CSDA 7000 FL Napotki za načrtovanje in montažo Marec 2018 Miele. Immer Besser. KMDA 7774 FL in CSDA 7000 FL Napotki za načrtovanje in montažo Marec 2018 Miele. Immer Besser. Napotki za načrtovanje kuhalne plošče s pultno napo TwoInOne KMDA 7774 FL Splošne informacije Fleksibilne

Prikaži več

7

7 7.LABORATORIJSKA VAJA PRI BIOLOGIJI Kolonije bakterij POROČILO Januar 2006 Cilj eksperimenta Cilj je bil, da spoznamo v kakšnih pogojih se najbolje razmnožujejo bakterije in kje se sploh nahajajo. Spoznali

Prikaži več

Na podlagi 11

Na podlagi 11 GASILSKA ZVEZA SLOVENIJE PRAVILA TEKMOVANJA GASILSKIH DVOJIC - FIRE COMBAT NAMEN IN VSEBINA PRAVIL Ta pravila urejajo pogoje, ki jih mora izpolnjevati organizator in tekmovalci gasilskega tekmovanja v

Prikaži več

Ime in priimek

Ime in priimek Polje v osi tokovne zanke Seminar pri predmetu Osnove Elektrotehnike II, VSŠ (Uporaba programskih orodij v elektrotehniki) Ime Priimek, vpisna številka, skupina Ljubljana,.. Kratka navodila: Seminar mora

Prikaži več

TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km Nariši skico z

TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km Nariši skico z TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km 2. 3. Nariši skico za kvadrat in zapiši, kako bi izračunal ploščino kvadrata.

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - DPN_II__05__Zanesljivost.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - DPN_II__05__Zanesljivost.ppt [Compatibility Mode] Univerza v Ljubljani - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo KATEDRA ZA TEHNIŠKO VARNOST Delovne naprave in priprave II Boris Jerman Prioriteta pri izboru načinov varovanja: a) vgrajena varnost;

Prikaži več

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA SE SPOMNITE SREDNJEŠOLSKE FIZIKE IN BIOLOGIJE? Saša Galonja univ. dipl. inž. arh. ZAPS marec, april 2012 Vsebina Kaj je zvok? Kako slišimo? Arhitekturna akustika

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št 1SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 14 26 526 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Zunanja svetlobna mreža s 100 toplo belimi LED Polarlite DIY-04-007 Kataloška št.: 14 26 526 Kazalo Predvidena

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Društvo nogometnih trenerjev Murska Sobota Licenčni Seminar B, C Ekonomska šola Murska Sobota 15.2.2014 Metodika učenja tehničnih elementov v nogometu UDAREC Z NOTRANJIM DELOM STOPALA Štefan Ivanič, Zdenko

Prikaži več