1

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "1"

Transkripcija

1 1.) OPIŠI FAZO SPREDNJE OPORE! Fazo sprednje opore predstavljata spuščanje in dotik stopala zaašne noge s podlago. Stopalo je potrebno postaviti aktivno navzdol pred sebe, tako da je prvi dotik opravljen s sprednji zunanji delo šprintarice. Razdalja od točke dotika do točke težiščnice CTT (centralno težišče telesa) či krajša, da bi bila taka sila reakcije podlage, ki deluje v nasprotni seri teka či anjša. Ta negativna koponenta deluje dokler točka centralnega težišča telesa ne pride iznad oporno točko (vertikalno) v te času tekaču pada hitrost. Pri vrhunskih šprinterjih je ta razdalja 35-45c. Kot postavljanja odrivne noge pri vrhunskih šprinterjih znaša stopinj, kot aortizacije v kolenske sklepu pa stopinj. 2.) KATERE SO BISTVENE ZNAČILNOSTI FAZE SPREDNJEGA ZAMAHA? Faza sprednjega zaaha je sestavljena iz dveh delov. Začne se v trenutku vertikale in se konča s prvi delo, ko koleno zaašne noge doseže najvišjo točko. Med zaaho je obreenilni učinek (pritisk na podlago) ko se koleno ustavi nastane razbreenilni efekt. Masa zaašne noge je 20% telesne teže zato boljša kot je blokada večja bo kinetična energija in vztrajnost. Ta faza ia velik poen pri propulzivni sili, ki potiska tekača naprej. Učinkovitost se gleda glede na kot ed obea stegnoa (ta ora bit či večji) in ed stegno zaašne noge in horizontalo (ta pa ora bit či anjši). Ko se koleno zaustavi se konča 1.faza 2. del: tu pride do nihanja goleni v kolčne sklepu kar pelje do aktivnega grabljenja. Gibanje zaašne noge je kot nihalo (dolžina nihala, nihajni čas, odklon-aplituda in frekvenca nihanja). Energija nihanja je sestavljena iz potencialne in kinetične energije. Nihanje je sestavljeno koleno in kolk. Z gibanje v kolenu se spreinja tudi hitrost nihanja zaašne noge (povezano z preikanje centralnega težišča.) hitrost stopala je 20/s to je 2x večje od hitrosti skupnega težišča. Učinkovitost teh gibov pa je očno odvisna od edišične koordinacije. 3.) OD ČESA JE ODVISNA DOLŽINA KORAKA IN OD ČESA FREKVENCA KORAKA PRI ŠPRINTERSKEM TEKU?

2 V=Dk x F hitrost teka dolžina koraka frekvenca (št. korakov/sek) Spreenljivki (Dk, F) sta obratnosorazerni. Dolžina koraka je odvisna:-od antropoetrijskih značilnosti (telesna višina, dolžina noge, dolžina stopala) -od sile odriva-oči (hitra in elastična oč) -od gibljivosti v kolčne obroču (aksialna aplituda ed stegnoa) -od odrivnega kota Frekvenca korakov je odvisna:-od delovanja centralnega živčnega sistea -od regulacije vključevanja posaeznih išičnih skupin 4.) NAŠTEJ DEJAVNIKE USPEŠNOSTI V ŠPRINTERSKEM TEKU! -štartna hitrost -aksialna hitrost -vzdržljivost v aksialni hitrosti -oč -gibljivost -koordinacija -tehnika:-dolžina koraka -frekvenca korakov -ohranjanje či večje hitrosti v fazi aortizacije (boljši tekači iajo krajšo pot aortizacije) -optialna usklajenost frekvence in dolžine koraka -krajši oporni čas in daljši čas leta -razvoj visoke sile reakcije podlage Štartna hitrost oč Maksialna hitrost gibljivost Vzdržljivost v aksialni hitrosti koordinacija Dolžina koraka tehnika Frekvenca koraka 5.) KAKŠEN JE POMEN ELASTIČNE MOČI PRI IZVEDBI ŠPRINTERSKEGA KORAKA?

3 Elastična oč potrebna za izvedbo aortizacije. V fazi aortizacije pride do popuščanja ekstenzorjev, ker je sila teže prevelika pa se raztegnejo ekstenzorji skočnega, kolenskega in kolčnega sklepa. To je reaktivna sposobnost išic, da tekač učinkovito prestreže pritisk v fazi sprednje opore in ga transforira v odrivni ipulz v fazi zadnje opore (poeben je tudi čas prehoda iz ekscentrične h koncentrični kontrakciji. Elastična oč je po nenju številnih ena teeljnih otoričnih sposobnosti, ki je odgovorna za razvijanje aksialne hitrosti lokoocij, ker je silo v odrivni akciji koraka potrebno razviti s specifično kobinacijo plioetričnih in ioetričnih kontrakcij (kratek čas opore) 6.) KAJ JE»DINAMIKA ŠPRINTERSKE HITROSTI«? Je zelo kopleksen kazalnik tekačevih otoričnih in funkcionalnih sposobnosti, orfoloških značilnosti in stopnje bioehanične racionalnosti gibanja v pogojih aksialne hitrosti. Hitrost se v posaeznih delih-fazah teka spreinja zato ga delio na:reakcijski čas (1%), štart(5%), štartni pospešek-akceleracija (64%), tek po distanci-aksialna hitrost (18%) in finiš (12%). Odvisna je od štartnega reakcijskega časa, štartnega pospeška, aksialne hitrosti in sposobnosti ohranjanja aksialne hitrosti. 7.) NATANČNO OPIŠI POZICIJO»POZOR«PRI NIZKEM ŠTARTU! Pozicija»pozor«je ključnega poena za izvedbo nizkega štarta in s te posredno tudi štartnega pospeška. Tekač dvigne boke nekoliko višje od raen, prenese težišče naprej, tako da poakne raena čez štartno črto. Kot v kolenu zadnje noge eri stopinj, kot v kolenu sprednje noge pa stopinj. V te položaju je 45% teže tekača na rokah, 45% teže na sprednji nogi in 10% teže na zadnji nogi. Šprinter ora biti popolnoa uirjen in skoncentriran na štartni strel. S štartni strelo se prične drugi del šrarta-štartna akcija. 8.) KAJ POMENIJO IZRAZI: HITROST REAKCIJE, LATENTNI REAKCIJSKI ČAS, MOTORIČNI REAKCIJSKI ČAS IN ŠTARTNI REAKCIJSKI ČAS? Hitrost reakcije je reakcija na standardni (zvočni) signal. Pri reakciji ni prisotna faza odločanja, zato je hitrost reakcije v največji eri odvisna od hitrega prenosa živčnih ipulzov od senzorskega (slušni siste) do efektorskega sistea (išic). Latentni reakcijski čas je čas, ki je potreben za prenos živčnih ipulzov od senzorskega (slušni siste) do efektorskega sistea (išic).

4 Motorični reakcijski čas je čas reakcije išičnega sistea. V išicah najprej narašča tonus, že naslednji trenutek pa pride do eksplozivne kontrakcije iztegovalk nog. Ko noga zapusti sprednji štartni blok se ta faza konča. Štartni reakcijski čas je čas od signala do odriva od štartnih blokov. Meri se ga v ilisekundah. Pri noralnih ljudeh znaša 0,24-0,30s, pri šprinterjih pa nekoliko anj. Če je anj kot 0,10s, se satra za pobeg. Je seštevek latentnega in otoričnega reakcijskega časa Natančno opredeli razne tipe reakcijskih časov pri nizke štartu latentni reakcijski čas:čas od štartnega znaka dokler naši živci ne sporočijo išica dražljaja. štartni reakcijski čas: to pa je čas od štartnega znaka do zapustitve sprednjega štartnega bloka. otorični reakcijski čas: čas od prispetja dražljaja in reakcije na njega do zapustitve sprednjega štartnega bloka. 9.) KATERE SO NAJPOMEMBNEJŠE MORFOLOŠKE ZNAČILNOSTI ŠPRINTERJEV? V področju orfoloških značilnosti šprinterjev ločio dve ravni:-značilnosti na akro ravni -značilnosti na ikro ravni Paraetri akro ravni:-telesna višina -dolžina nog -telesna teža -preer kolena -preer skočnega sklepa -obseg stegna -obseg eč -kostni indeks -išični indeks -aščobni indeks Paraetri ikro ravni:-počasna išična vlakna (aratonci jih iajo 79%) -hitra išična vlakna (šprinterji jih iajo 76%) 11. Katera vadbena sredstva boš uporabil za izpopolnjevanje tehnike (bioehanične pravilnosti) šprinterskega teka? -šprint (nizka, srednja hitrost) s poudarko na:položaj glave, trupa, delo rok, ser gibanja rok, postavljanje stopal na tla(aktivno in prožno), učinkovit odriv, gibanje goleni in kolenu (sproščeno) -stopnjevanje hitrosti -tek po inerciji -tek s popuščanje -tek z valovanje hitrosti -šprinterska abeceda (skiping, grabljenje, tek z nagibo nazaj, tek z udarjanje pet nazaj, hopsanje, tek s poudarjeni odrivo) -šprint v oteženih okoliščinah -šprint v olajšanih okoliščinah 12. Navedi najpoebnejše napake pri šprinterske teku otrok! -tek po petah (nagnjen trup, niajo odrivne oči) -sedenje (slab odriv, nepopolna iztegnitev v kolenu, ajhna gibljivost v bokih) -nizko dviganje kolen (ni oči v upogibalkah kolka in trebušnih išicah, neelastičnost v iztegovalkah kolka) -postavljanje stopala v stran/divergenca stopala(ni gibljivosti v kolku, plosko stopalo)

5 -nagib trupa nazaj (ni oči v trebušnih išicah, kolk ni elastičen) -trda raena in koolci (zakrčene in toge išice rok in raenskega obroča, nepravilna drža dlani) -sukanje trupa (nepravilno delo rok, izven seri teka) -drža glave nazaj (poanjkanje oči, napetost vratnih išic) 13. Pojasni etodični postopek učenja nizkega štarta po sintetični etodi (katere eleente boš pri te uporabil) nizki položaj je neprirojen in neudoben (nastanejo problei koordinacije), zato ga treba vadit postopno in sintetično. Vadba sintetične etode teelji na:-visoki štart -padajoč štart -vesni položaj -pol visoki položaj -nizki štart brez blokov, -nizki štart z bloki -nizki štart na povelja povezan s šprinto v subaksialni hitrosti na 20 -nizki štart v tekovalnih okoliščinah. 14. Opiši etodiko učenja nizkega štarta! V praksi največkrat uporabljao kobinirano etode sintetično-analitično. V začetni fazi odstranio dejavnike, ki bi lahko otili učence (štartni bloki, štartna črta, štartna povelja, tekovanje, ) pristopio k vadbi ključnih eleentov (položaja ''POZOR'') sproti povezujeo še stale eleente štarta, zato da si učenci lažje predstavljajo celotno gibanje. Zato je to treba deonstrirat ali pa pokazat video posnetek. (začneo s sintetično etodo zniževanja štarta, na to dodao bloke-osnovni položaj blokov, na to večkrat vadijo v parih položaj (na esta in hop) Boki so za dlan dvignjeni nad raeni Roke iao v širini raen ali alo širše. Dlani so ob štartni črti. Opirao se na prste in palca, ki sta ob črti raena in glava so lahko preko štartne črte.pogled je userjen v tla ) 15. S katerii vajai je ogoče izboljšati šprint v štartne pospešku? -tek ob steni -tek v vpregi -tek s potiskanje partnerja -tek z vlečenje breena -tek po klancu navzgor -tek po stopnicah navzgor -tek navzdol z visokega ali nizkega štarta. 16. Kaj je ''hitrostna bariera'' hitrostna bariera je pojav, kjer gre za stagnacijo sli celo za nazadovanje hitrosti. Do hitrostne bariere pride zaradi ozko userjene vadbe katere cilj je doseganje či boljših rezultatov. Mehanizi centralne regulacije gibanja so že oblikovani kar zavira napredovanje hitrosti. (Gre za oblikovanje in utrjevanje stereotipa v ehanizih centralne regulacije gibanja, ki zavira napredovanje hitrosti) 17. S katerii sredstvi razvijao aksialno šprintersko hitrost? Osnovno sredstvo za razvijanje aksialne šprinterske hitrosti so šprinti z leteči štarto na različne razdalje.

6 18. Naštej sredstva za razvoj specifične odrivne oči pri šprinterjih! Situacijske šprinterske vaje: -tek v vpregi (vlečenje predeta, vlečenje vrvi, vlečenje partnerja) -šprint navkreber -grabljenje z visoki dviganje kolen -visoki skiping -jogging poskoki vertikalni skoki:-sonožni/enonožni skok s kolebnico -sonožni/enonožni bočni poskoki čez švedsko klop -sonožni,/enonožni skoki čez palice ali nizke ovire horizontalni nogoskoki:-troskok, peteroskok, šesteroskok, deseteroskok -nogoskoki s kobinacijai L in D noge -enonožni nogoskoki čez nizke ovire -tek s poudarjeni odrivo -atletski poskoki na eni nogi -skoki po stopnicah navzgor sonožni/enonožni -skoki po stopnicah navzdol sonožni/enonožni SKOK V VIŠINO Nivo ''O'' OBČE O SKOKU V VIŠINO 1. Katere tehnike skoka v višino poznaš? -skrčka -prekoračna tehnika -westn roll -straddele -flop 2. Napiši in razloži enačbo, ki ponazarja ekonoičnost prehoda letvice H3 = H2 HL H3 = ekonoičnost prehoda letvice H2 = višina aksialnega dviga centralnega težišča telesa (CTT) v letu ( višina leta ) HL = višina letvice - tehnike so se razvijale tako, da so poskušali zanjšati H3 3. Katere faze sestavljajo skok v višino? Zalet, odriv, let in doskok

7 4. Katere faze sestavljajo odriv? 1.faza: postavljanje stopala odrivne noge na tla pred težišče, pri čeer je trup nagnjen nazaj od vertikale faza: aortizacija (je posledica sile pritiska na odrivno nogo) 3.faza: ekstenzija ali odskok (ta faza se konča s položaje ''vertikale'' ko je skakalec v navpične položaju ali odklonjen od vertikalne osi za 2-5 TEHNIKA SKOKA V VIŠINO 5. Kateri zahteva ora zadostiti učinkovit zalet pri skoku v višino? Zalet ora biti prierno dolg, natančno izerjen in ritično izveden. Naen zaleta je zadovoljit ustrezne pogoje: potencial, hitrost, ustrezen položaj za dober odriv 6. Kakšna je vertikalna hitrost CTT skakalca v višino v najvišji točki? V najvišji točki je hitrost =0 7. Kakšen je zalet pri tehniki flop v prierjavi z zaleto pri starejših tehnikah in kaj prinaša Zalet je zelo specifičen, sestavljen je iz 2 delov: -iz pospeševalnega dela (naletna krivina) -iz odskočnega dela (odskočna-ipulzna krivina) Polkrožen zalet oogoča večjo zaletno hitrost, kot ostale tehnike. 8. Kako ora biti izveden doskok pri tehniki flop in zakaj? Doskok je izveden na zgornji del hrbta (lopatice) in se praviloa zaključi s prevalo nazaj. Nepravilen doskok lahko povzroči, da padeo na tilnik in si tako poškodujeo hrbtenico, lahko pa se tudi udario s koleni v obraz. 9. Kakšen je rite koračnega zaleta? V prvih 2/3 korakih skakalec teče skoraj v ravni liniji, pravokotno na ser letvice. V druge delu (zadnji 3 koraki) pa teče po krivini, kjer je rite zadnjih korakov pospešen. METODIKA SKOKA V VIŠINO 10. Zakaj so vaje doskoka v etodiki učenja tehnike flop začetnikov poebne? Poebne so zato, da se začetniki znebijo orebitnega straha pred padanje in da znajo pote pravilno doskočiti, da ne pride do poškodb. 11. Kako izerio 5-koračni zalet za tehniko flop (nariši in opiši) Mesto začetka zaleta dobio tako, da od sredine letvice pod pravi koto izerio 6 korakov, nato pa od te točke 5 korakov vzporedno z letvico. Mesto odriva je 2-3 stopala od letvice.

8 12. Kako izerio 5-koračni zalet za osnovni skok in skok v prekoračni tehniki (nariši in opiši) 5-koračni zalet osnovni skok: izerio 8 hodnih korakov pravokotno od letvice proti zaletišču. Prva dva koraka sta narejena v hoji, zadnji trije pa v teku -prekoračna tehnika:izerio 8hodnih korakov od esta odriva pod koto 45 na letvico 13. Opiši osnovni skok Osnovni skok: izerio 8 hodnih korakov pravokotno od letvice proti zaletišču. Prva dva koraka sta narejena v hoji, zadnji trije pa v teku. Tek je lahkoten, sproščen in stopnjevan (rite). Po pravilne zaletu, upadanju, odrivu, doskočio na zaašno nogo in stečeo naprej. Nivo ''M'' OBČE O SKOKU V VIŠINO 14. Zakaj obstaja razlika v ekonoičnosti prehoda letvice ed posaeznii tehnikai? Zaradi iskanja najbolj racionalnega prehoda letvice so nastale različne tehnike skoka v višino. Cilj vseh tehnik je zanjšati razliko ed aksialno višino centralnega težišča in najnižji delo telesa skakalca v trenutku prehoda letvice. 15. Napiši in razloži enačbo, ki ponazarja učinkovitost odrivne akcije pri skoku v višino! 2gh V= 16. Zakaj je tehnika flop učinkovitejša tehnika skoka v višino? Tehnika flop je najučinkovitejša tehnika skoka v višino, ker je razlika ed aksialno višino centralnega težišča telesa CTT skakalca in višino letvice najanjša. Zaletna hitrost pri flop tehniki je največja. Pri flopu uporabljao najracionalnejši način spuščanja težišča pred odrivno akcijo (kar se doseže z daljši predzadnji korako, kratki zadnji korako in očneje nagnjeni trupo navznoter proti središči zaletne krivine v zadnjih treh korakih. 17. Navedi razlike ed prekoračno tehniko in rotacijskii tehnikai!

9 Prekoračna tehnika ia zalet v celoti izveden naravnost, rotacijske tehnike pa iajo v druge delu zaleta krivino. Poleg skrčke je prekoračna tehnika veliko anj racionalna pri prehodu letvice kot rotacijske tehnike.prekoračna tehnika čez letvico izvede v pokončni drži trupa, edte, ko so prehodi rotacijskih tehnik različni (hrbtno-flop in straddle, čelno-westen roll) 18. Kateri so najpoebnejši dejavniki, ki vplivajo na uspešnost v skoku v višino? Napiši enačbo, ki ponazarja uspešnost pri skoku v višino! Dejavniki ki vplivajo na uspešnost v skoku v višino: - hitrost s katero skakalec odskoči - od dviga težišča skakalca od tal - od rotacij posaeznih delov telesa okoli centralnega težišča telesa pri prehodu letvice R = H1 + H2 - H3 H1 - višina CTT ob zaključku odriva (antropoetrične značilnosti skakalca) H2 - višina najvišje točke CTT (oč in tehnična učinkovitost odriva) H3 - razlika ed višino CTT v najvišji točki in višino letvice (učinkovitost tehnike prehoda letvice) R = je rezultat, (uspešnost pri skoku v višino) H3 = H2 HL H3 = ekonoičnost prehoda letvice H2 = višina aksialnega dviga centralnega težišča telesa (CTT) v letu ( višina leta ) HL = višina letvice H 2 V = 2 O sin 2 α 2g 19. Prednosti tehnike flop pred ostalii starejšii tehnikai skoka v višino! Fosbury-flop se razlikuje po:-polkrožen zalet -prehod letvice čez hrbet prednosti:-večja zaletna hitrost -najbolj racionalen prehod letvice -spuščanje težišča, ki služi kot priprava na odrivno akcijo TEHNIKA SKOKA V VIŠINO 20. Zakaj je potreben zasuk raen v zadnje delu zaleta in ob postavitvi odrivne noge na odrivno esto? Zasuk raen v zadnje delu zaleta in ob postavitvi odrivne noge na odrivno esto olajša skok sa, z nji je povzročen upor centrifugalni sili in z zasuko raen se skakalec obrne s hrbto proti letvici. 21. Opiši zaah zaašne noge pri skoku v višino in opredeli njegov poen! -zaah s pokrčeni koleno:sodobnejši uporablja ga večin trenutno najboljših skakalcev -zaah z iztegnjeni koleno:podoben je zaahu pri tehniki straddle funkcije zaaha:-obreenilna (povečuje pritiska na podlago obreenilne noge)

10 -razbreenilno (ko se zaašna noga ustavi, pride do razbreenitve odriva) -rotacijska (z zaaho navzgor in stran od letvice vpliva na vzdolžno rotacijo iz bočnega v hrbtni položaj) -funkcija dviganja težišča 22. Kakšna sta in od česa sta odvisna čas odriva in vzletni kot? Čas odriva:celotna odrivna akcija traja 0,14-0,18 sek. Skakalec ora realizirati či večji ipulz sile odriva. Od tega je odvisna aksialna višina centralnega težišča telesa v fazi leta. Odrivni čas je poleg hitrosti zaleta drugi ključni bioehanični paraeter, ki je prispeval bistveni delež k napredku rezultatov v tej atletski disciplini. Vzletni kot: -razerje horizontalno-vertikalna sila -kot odriva Koncept tehnike je v povečevanje horizontalne hitrosti in či večji odrivni ipulz v vertikalni seri 23. Kakšen je rite zaleta ter zakaj je poeben in potreben? -noge prehitijo zgornji del telesa -hitrost v te delu zaleta nekoliko pade 15% -zadnji korak ora biti hiter -postavitev noge učinkovito in varno -priprava na zaah 24. Kako je sestavljen zalet pri skoku v višino tehnika flop. Opiši značilnosti in poen vsakega dela zaleta! Uvodni pripravljalni del:-poskoki na estu ali 2-3 koraki z nagibo naprej Pospeševalni del:-naravnost pravokotno na letvico -razvoj najvišje hitrosti -specifični način teka (vzravnan, velika aplituda dela rok in nog ) Odskočni del zaleta:-tek v loku z nagibo navznoter (-nagib navznoter 5-10 /upiranje centrifugalni Sili -zaradi nagiba in načina teka v zadnjih korakih se CTT postopoa zniža -zasuk zgornjega dela telesa, raen -rite zaleta -noge prehitijo zgornji del telesa -hitrost v te delu zaleta nekoliko pade 15% -zadnji korak ora biti hiter -postavitev noge učinkovito in varno -priprava na zaah 25. Katere rotacije pri tehniki flop oogočajo skakalcu uspešen prehod letvice in varen doskok. Opiši fizikalne osnove teh rotacij! Trojna rotacija:-okrog vzdolžne osi/sagitalne (leva in desna polovica. Zasuk raen naprej)

11 -okrog čelne/frontalne osi (prednja in zadnja polovica. Prehod iz pokončnega položaja v ležeči položaj-s hrbto proti letvici) -okrog ''bočne''osi /transferzalne/horizontalne (zgornji in spodnji del telesa, uleknjen položaj-spuščanje raen, dviganje bokov) 26. Opiši bistvene značilnosti pravilne izvedbe hopsanja! Hopsanje je sestavljeno iz izeničnih poskokov z odrivo in doskoko na isto nogo, odriv z drugo nogo ora sledit takoj po doskoku. Pri te odrivno nogo (s tisto, ki se pri skoku v višino z njo odrineo)aktivno postavio na tla či bolj iztegnjeno (s celi stopalo), pri te alo aortizirao in se skušao či bolj odrinit z zaašno nogo. Odriv je izveden do iztegnitve noge v skočne, kolenske in kolčne sklepu. Zaašna noga zaahne či višje gor, stopalo pa je obrnjeno navzgor. Trup je vzravnan, pogled pa je userjen naravnost. Ko zaahneo z odrivno nogo je ta zaah inialen, tudi zaašna noga ni aktivno postavljena na tla. Zato je odriv z odrivno nogo dosti bolj visok kot tisti z zaašno in zato je to aritetično hopsanje. 27. Naštej in opiši kriterije učinkovitega odriva pri skoku v višino tehnika flop! -zadnji korak ora biti izrazito hiter in krajši od ostalih -aktivna postavitev stopala odrivne noge pod koto 30 na letvico -točnost esta odriva glede na stojala in letvico. -ajhna upogibna aplituda v kolenu odrivne noge -zaah kolena zaašne noge ora biti userjen visoko gor in stran od letvice. -odriv ora zagotoviti rotacijo okoli bočne-sagitalne, čelne-frontalne in prečne-transferzalne -učinkovit soročni zaah z rokai -vertikala ob koncu odriva 28. Opišite značilnosti in naen posaezne faze zaleta pri tehniki flop ter njihove bistvene značilnosti! V 1. fazi:pospeševalni del:-naravnost pravokotno na letvico,razvoj najvišje hitrosti,specifični način teka (vzravnan, velika aplituda dela rok in nog ) Skakalec teče skoraj v ravni liniji in dobiva hitrost, zalet je izveden tekaško z visokii koleni in dolgii koraki. V 2. fazi: Odskočni del zaleta:-tek v loku z nagibo navznoter (-nagib navznoter 5-10 /upiranje centrifugalni sili,zaradi nagiba in načina teka v zadnjih korakih se CTT postopoa zniža,zasuk zgornjega dela telesa, raen) Teče po krivini in prihaja do razvoja aksialne zaletne hitrosti. Ker teče po krivini ga centrifugalna sila vleče navznoter, zato ora povečati nagib trupa proti središču odskočne krivulje. V 3.fazi: -rite zaleta (-noge prehitijo zgornji del telesa,hitrost v te delu zaleta nekoliko pade 15%,zadnji korak ora biti hiter,postavitev noge učinkovito in varno,priprava na zaah.) prehod iz zaleta v odriv. Tu se transforira horizontalna hitrost v vertikalno. Zato je predzadnji korak nekoliko daljši, zadnji pa krajši in hitrejši. V zadnje koraku postavio odrivno nogo izrazito na tla. V zadnjih 3 korakih se očneje nagne trup proti središču ipulzne krivine (20-30 ), to povzroča znižanje CTT za c to je najbolj racionalen način spuščanja težišča, tu je priprava na odrivno akcijo 29. Opiši razlike ed»speed flop«in»power flop«tehnikaa! SPEED FLOP (hitri flop) POWER FLOP (flop na oč) -hitrost zaleta 7,7-8,4/s -hitrost zaleta 7,0-8,0

12 -dolžina zaleta 8-9 korakov z uvodo -dolžin zaleta 10 korakov -čas odriva 0,13-0,15 sek -čas odriva 0,17-0,21 sek -tek po sprednje delu stopal -tek po celih stopalih in petah -tek z visoki dviganje kolen -tek z vlečenje korakov -odriv daleč od letvice -odriv bliže letvici -pri prehodu letvice ni zaklona glave in -pri prehodu ia očno zaklonjeno glavo kontrolira skok slabša kontrola gibanja -skakalci so lažji, vitki in visoki -skakalci so očnejši in izraženi so obsegi -kratka predpriprava, zaah z rokai -daljša predpriprava dolg zaah z rokai -ajhna izguba hitrosti v zadnje koraku CTT višje -večja izguba hitrosti, CTTpoaknjen nazaj -anj gibov ed leto -več gibov (z rokai in zaašno nogo) -zaah s pokrčeni koleno zaašne noge -zaah je počasnejši in bolj odprt -v zadnje koraku trup ni očno nagnjen nazaj -značilen je očen nagib nazaj -trening teelji na razvoju hitrosti -trening teelji na razvoju oči METODIKA SKOKA V VIŠINO 30. Nevarnosti pri učenju skoka v višino s tehniko flop (na kaj ora biti učitelj še posebej pozoren?) Pri tehniki flop je najbolj nevaren doskok, ker pristaneo na plečih. Pri nepravilnih doskokih si lahko poškodujeo vratna vretenca ali pa se s koleni udario v nos. Pri skokih v višino orajo bit učenci zelo disciplinirani in skakat le takrat, ko je doskočna blazina prosta, da nebi padli en na drugega. -paziti na esto odriva (če se učenec odrine v ¾ blazine lahko preleti čez blazino) zato orao zavarovati tudi okoli -pazit na postavitev odrivne noge (če ni postavljena pod pravilni koto se lahko ob velike pritisku sil poškoduje gleženj) 31. Napiši prier priprave učencev na tekovanje v skoku v višino (ogrevanje) Po zvišanju telesne teperature z dinaični gibanje začneo raztegovati telo. Poudarek dao uleknjeneu položaju zato delao ostove, se dotikao pet, ob letveniku se iz sedečega položaja in rokai na letveniku s sunko bokov dvigneo; iz stoje na lopaticah se spustio na stopala in držio uleknjen položaj. SKOK V VIŠINO PRAVILA (povzeto po: pravila za atletska tekovanja-atletska zveza Slovenije) Kaj se zgodi če je skok neodločen: a) Tekovalec, ki ia anjše število poskusov, na višini na kateri je prišlo do neodločenega izida, bo uvrščen na prvo esto. b) Če je kljub teu izid še vedno neodločen, se višje uvrsti tekovalec z anjši število vseh neuspelih poskusov ed celotni tekovanje, vključno z zadnjo preskočeno višino. c) Če je izid še vedno neodločen:

13 1. Sao če gre za prvo esto, iajo tekovalci z enaki rezultato še po en poskus, na najnižji višini na kateri so tekovalci izgubili pravico do nadaljnjega skakanja. Če tudi tokrat ni prišlo do odločitve, se lestvica pri uspelih skokih pri skoku v višino dviguje po 2 c, pri neuspelih skokih pa se spušča po 2 c. Pri skoku s palico pa se spušča ali dviga za 5 c. Tekovalci izvedejo na vsaki višini sao po en skok, dokler ne pride do odločitve. Tekovalci z neodločeni izido orajo skakati na vsaki višini do rešitve neodločenega izzida (glej prier 1) Skok v višino- prier 1: Vodja sodnikov pred začetko tekovanja objavi naslednje višine: 1,75; 1,80; 1,84; 188; 191; 194; 1,99; Tekovalec Višine Rezultat Napake Dodatni skoki Mesto 1,75 1,80 1,84 1,81 1,91 1,94 19, 1 1,8 9 1,91 A o xo o xo xxx x o x 2 B - xo - xo - xxx x o o 1 C - o xo xo xxx x x 3 D - xo xo xo xxx Znaki poenijo: o = uspel; x = neuspel; - = ni skakal Vsi štirje tekovalci so preskočili višino 1,88 v druge poskusu. Tekovalec D je četrti, ker je iel v celotne tekovanju največ neuspelih poskusov (3). Ker iajo tekovalci A,B,C enako število negativnih poskusov (2), bodo dodatno tekovali za prvo esto. Ponovno skačejo na najnižji nepreskočeni višini 1,91. ker so bili vsi trije neuspešni, spustijo sodniki letvico za 2c na višino 1,89. A in B sat uspela, C ni uspel zato je tretji. A in B ponovno poskusita na 1, 91. B uspe in zasede prvo esto. Skok v višino prier 2 Tekovalec 1, ,85 1,88 1,90 1,92 1,94 Rezulta t Napake Mesto A - xo o xo - xxo xxx 1, B o o o x- xo xxo xxx 1, C o o x- o xxo xxo xxx 1, D o - - xxo xxo xo xxx 1,92 1 Znaki poenijo: o = uspel; x = neuspel; - = ni skakal Tekovalci A, B, C, D, so preskočili 1.92, niso pa uspeli 1,94, zato se uporabi pravilo o neodločene izidu. Ker je D preskočil 1,92 v druge poskusu, vsi drugi pa v tretje, je D zagovalec. Ostali tre sodniki seštejejo vse neuspele poskuse vključno na zadnji preskočeni višini. C ia več neuspelih poskusov kot A in B, zato zasede četrto esto. A in B sta še vedno enaka, ker pa ni vprašanje prvega esta, si drugo esto delita. 32. Zakaj je priporočljivo tekovati tudi s prilagojenii pravili in predvse pri katerih starostnih skupinah?

14 S prilagojenii pravili je priporočljivo tekovat zato, ker tako dao vse ožnost enakopravno tekovati in iajo vsi ožnost opraviti večje število skokov, kot bi jih v tekovanju z noralnii pravili. To tekovanje je prierno predvse za lajše starostne skupine. 33. Razloži pravilo določanja vrstnega reda pri tekovanju v skoku v višino Pravilo določanja vrstnega reda 34. Navedi najpoebnejša tekovalna pravila v skoku v višino Vsak tekovalec ia 3 poizkuse, če višine v teh ne preskoči je zaključil s tekovanje. Lahko pa določene višine ne preskakuje in jo izpusti, pol skače na višjo višino. -tekovalec se ora odrivat z eno nogo -najanjša dolžina zaletišča je 15, velika tekovanja 20 -odskočišče ora biti vodoravno -letvice se ne se dvigovat za anj kot 2c naenkrat -doskočišče ne se bit anjše od 3x5 -vodja sodnikov pred tekovanje objavi začetno višino in za koliko se bo letvica dvigovala -tekuje se dokler ne ostane sao eden -tekovalec lahko začne skakat ne katerikoli višini

15 Nivo ''Z'' OBČE O SKOKU V VIŠINO 35. Opiši in razloži osnovne fizikalne značilnosti poševnega eta! Z višino hitrost upada v najvišji točki je 0. Vendar skok ni le gor in dol gre tudi poševno. TEHNIKA SKOKA V VIŠINO 32. Z bioehanskii podatki opiši položaj in aktivnost skakalca ed točko postavitve noge na odrivno esto in točko, ko skakalec zapusti podlago! Odrivno nogo postavio na tla pred težišče, trup je nagnjen nazaj od vertikale. Noga je postavljena na sprednji zunanji del stopala z iztegnjeni koleno. Skakalec postavi odrivno nogo na podlago v kotu 47-65, 2-2,5 stopala od letvice pod koto 30 na letvico. Zaradi sile pritiska podlage se koleno upogne, kot je Od išičnega in vezivnega sistea je odvisno kakšna bo stopnja transforacije horizontalne hitrosti v vertikalno. To se dogaja v prelonih točkah (skočni, kolenski, kolčni sklep in hrbtenica) kritičen je kolenski sklep (če skakalca tu preloi pride do izgube vertikalne hitrosti zato skakalci težijo k ajhni aplitudi giba v kolenske sklepu in či krajši aortizaciji. Pri ekstenziji ali odskoku se skakalec sunkovito iztegne (v kolčne, kolenske in skočne sklepu), izteg se konča v fazi vertikale. Skakalec je v navpične položaju ali odklonjen od vertikalne osi (2-5 ), to bo definiralo parabolo leta. Zaašna noga ora bit pokrčena in ob iztegnitvi odrivne ora zaahnit visoko gor Pri odrivu so poebne tudi rotacije telesa: rotacija okoli prečne osi (iz pokončnega v upognjen položaj), rotacija okoli sagitalne osi (prehod iz vertikalnega v horizontalni položaj) in rotacija okoli vzdolžne osi (zaah noge in odriv rok, to skakalca zavrti s hrbto k letvici.) Odrivni čas in hitrost zaleta sta ključna bioehanska paraetra. 33. Natančno- z bioehanskii paraetri opišite položaj skakalca v višino tehnika flop pri postavitvi noge na odrivno esto Odrivno nogo postavio na tla pred težišče, trup je nagnjen nazaj od vertikale Noga je postavljena na sprednji zunanji del stopala z iztegnjeni koleno. (kot kolena ) skakalec postavi odrivno nogo na podlago v kotu ( c od letvice) z stopalo pod koto 30 na letvico. 34. Naštej in z osnovnii bioehanskii paraetri opiši faze odriva pri skoku v višino faze odriva so: -postavljanje stopala odrivne noge (postavio stopal odrivne noge, ki je iztegnjena 2-2,5 stopala od letvice pod koto 30 na letvico.) -aortizacija (zaradi sile pritiska podlage se koleno upogne, izgublja se vertikalan hitrost zato ora ta faza bit kratka aplituda v kolenu pa či anjša.) -ekstenzija (odskok) tu se skakalec sunkovito iztegne, izteg se konča v fazi vertikale. Skakalec je v navpične položaju ali odklonjen od vertikalne osi (2-5 ), to bo definiralo parabolo leta. 35. Kakšen je odrivni in vzletni kot pri skoku v višino (flop) in zakaj prav takšen?

16 Odrivni kot: telo je nagnjeno od vertikale Vzletni kot: telo je v navpične položaju ali odklonjen od vertikalne osi (2-5 ) Zato ker: to so optialni koti, ki skakalcu oogočajo najboljše rezultate. 36. Skakalec v višino flop postavi odrivno nogo na odrivno esto izven naletne linije zaleta. a)opredeli v če je napaka in kakšna bi bila pravilna izvedba Napaka je v nepravilni postavitvi stopala (postavljeno preveč ''ven'' kot 90 na letvico) Pravilno bi bilo če bi nogo postavil pod kot 30 na letvico. b)navedi vzrok napake -pretiran zasuk okoli vzdolžne osi pri odrivu -začetnik poišče ''lažjo'' varianto -preajhna hitrost zaleta -napačna ser zaleta c) opredeli posledice takega skakanja z vidika tehnične učinkovitosti in z vidika varnosti tak skok tehnično ni učinkovit, ker se prealo odrineo (se sao vržeo nazaj), ker niao dovolj hitrosti. -lahko padeo z blazine, ker skočio oz padeo sao nazaj -udario se v letvico -nepravilen doskok pristanek na vratu d) poišči ustrezne korekcijske vaje -zavedno pravilno postavljanje stopala odrivne noge -narišeo si stopalo na esto odriva -poskušao postavitev stopala iz enokoračnega zaleta -izvajanje skoka na koš z pirueto -vaja celotne tehnike 37. Skakalec v višino tehnike flop je v sedeče položaju nad letvico a)opredeli v če je napaka in kakšna bi bila pravilna izvedba Napaka je v dviganju kolen in raen nad boki (drža telesa nad letvico) Pravilna izvedba je visok položaj bokov, stroglav položaj raen, glava je v podaljšku trupa ali pa alo zaklonjena (položaj je uleknjen) b)navedi vzrok napake Boki so pod višino raen, pri te je lahko tudi glava pokrčena (to zakrči trebušne išice9 -visoka drža raen -neuleknjen položaj -nizka drža bokov -pokrčena glava, ki ni v podaljšku trupa c) opredeli posledice takega skakanja z vidika tehnične učinkovitosti in z vidika varnosti Tehnično je neučinkovit, zaradi nizke drže bokov hitreje podreo letvico. Ni varen, ker se lahko udario v letvico in narobe pristaneo (na tilnik-poškodba C vretenc, ali pa se udario s koleni v obraz

17 d) poišči ustrezne korekcijske vaje Iitacijske vaje za uleknjenost:-ost na plečih -ost na rokah -dviganje bokov ob letveniku -skok preko letvice s poočjo odrivne deske -skoki z esta nazaj na kup blazin -celotna tehnika skoka v višino 38. Skakalec v višino tehnike flop doskoči z nogai vzporedno z letvico a)opredeli v če je napaka in kakšna bi bila pravilna izvedba Napaka je v doskoku z nogai paralelno z letvico.(zaah z zaašno nogo ni v seri odriva, rotacija v sagitalni ravnini je preajhna) učinkovit odriv z odrivne noge, z učinkoviti zaaho in pristanko hrbtno proti letvici b)navedi vzrok napake -neučinkovit zaah z zaašno nogo -nepravilna ser odriva -neučinkovit odriv c) opredeli posledice takega skakanja z vidika tehnične učinkovitosti in z vidika varnosti Tak skok je tehnično neučinkovit, ker ne oreo izkoristiti prednosti uleknjenega položaja (ki tvori trikotno pozicijo nad letvico) ponavadi je tudi odriv nižji od običajnega. -lahko skočio na letvico in se udario -lahko skočio prealo in ne prideo do blazine (padeo na celo telo d) poišči ustrezne korekcijske vaje Iitacijske vaje za zaah:-skoki z esta na kup blazin -aritično hopsanje s poudarko na zaahu -zadnji korak in zaah z zaašno nogo -skoki na koš -vadba celotne tehnike

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Drža telesa čelno proti tlom»klop«vzdrževati ravno linijo telesa. Opora je na podlahteh in prstih nog. Stisnite trebušne mišice in postavite medenico v nevtralni položaj (t.j. poteg popka noter in stisk

Prikaži več

Microsoft Word - propozicije_mnogoboj.doc

Microsoft Word - propozicije_mnogoboj.doc SPLOŠNE PROPOZICIJE ATLETSKI MNOGOBOJ UČENCI TEKMUJETE V ATLETSKEM MNOGOBOJU, KAR POMENI, DA TEKMUJETE IZ VEČIH ATLETSKIH DISCIPLIN, REZULTATI PA SE VAM SEŠTEVAJO. TEKMUJE SE V ŠTIRIH KATEGORIJAH: - STAREJŠI

Prikaži več

KAJ JE VZDRŽLJIVOST

KAJ JE VZDRŽLJIVOST 10. 12. 2011 VZDRŽLJIVOST S TEKOM Seminarska naloga KAZALO 1. UVOD... 3 2. KAJ JE VZDRŽLJIVOST... 4 3. METODE ZA RAZVOJ VZDRŽLJIVOSTI... 4 4. TEHNIKA DOLGOTRAJNEGA TEKA... 5 5. GIBALNE (MOTORIČNE) SPOSOBNOSTI...

Prikaži več

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program za tek na 10 km (1. 7. - 7. 7.) Intervalni trening 5 x 400 m (200 m hoje med ovitvami) Tekaški program za tek na 10 km (8. 7. 14. 7.) Fartlek

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Društvo nogometnih trenerjev Murska Sobota Licenčni Seminar B, C Ekonomska šola Murska Sobota 15.2.2014 Metodika učenja tehničnih elementov v nogometu UDAREC Z NOTRANJIM DELOM STOPALA Štefan Ivanič, Zdenko

Prikaži več

LiveActive

LiveActive Oblikujte svoje roke s temi 5 vajami brez obiska fitnesa! Dvig noge in nasprotne roke na veliki žogi 1 Vaja Y na telovadni žogi 2 z 8-12 ponovitvami na vsaki strani s 15-20 ponovitvami Dotik roke in nasprotne

Prikaži več



 STATIČNE RAZTEZNE VAJE (»STREČING«) NEKAJ PRAVIL O RAZTEZANJU PRED RAZTEZANJEM SE VEDNO OGREJ, NAJBOLJE, DA NAREDIŠ VAJE PO TUŠIRANJU, KO SI ŠE OGRET OD TRENINGA PREDEN ZAČNEŠ, SPIJ KOZAREC ALI DVA VODE

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 RETERN - TEHNIKA CILJI 1. Poznati vrste in dele reterna 2. Uporabiti biomehanske principe pri analizi reterna 3. Poznati tehnične podrobnosti pri izvedbi reterna. Biomehanska analiza reterna Uspešnost

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 BEKEND - TEHNIKA CILJI 1. Poznati vrste in dele bekenda 2. Uporabiti biomehanske principe pri analizi bekenda 3. Poznati tehnične podrobnosti pri izvedbi bekenda. BEKEND osnovni podatki včasih je bil udarec,

Prikaži več

Microsoft Word - PLES_valcek2_TS.doc

Microsoft Word - PLES_valcek2_TS.doc POČASNI VALČEK 2. URA Študent: Tjaša Šuštaršič Razred: 4. razred Mentor: Uroš Govc Čas: 11.35 Šola: OŠ Domžale Spol učencev: 10 deklic, 11 dečkov Datum: 30.5.2005 Prostor: Telovadnica Glavni cilj ure:

Prikaži več

Microsoft Word - PLES_valcek1_TS.doc

Microsoft Word - PLES_valcek1_TS.doc POČASNI VALČEK 1. URA Študent: Tjaša Šuštaršič Razred: 4. razred Mentor: Uroš Govc Čas: 11.35 Šola: OŠ Domžale Spol učencev: 10 deklic, 11 dečkov Datum: 25.5.2005 Prostor: Telovadnica Glavni cilj ure:

Prikaži več

Nataša Sinovec Tegobe sedečega dela in kako se jim izogniti 33 Že desetletja se z ergonomskim pristopom k oblikovanju delovnega mes

Nataša Sinovec Tegobe sedečega dela in kako se jim izogniti 33 Že desetletja se z ergonomskim pristopom k oblikovanju delovnega mes Nataša Sinovec info@vivalavida.si Tegobe sedečega dela in kako se jim izogniti 33 Že desetletja se z ergonomskim pristopom k oblikovanju delovnega mesta strokovnjaki trudijo sedeče pisarniško delo narediti

Prikaži več

SPREJEM UDARCA

SPREJEM UDARCA METODIČNI ALGORITMI SPREJEM UDARCA gibanje v nizki preži (orisovanje kvadrata) podajanje žoge (z obema rokama iz polčepa) in sledenje podani žogi (gibanje po prostoru) pomočnik hitro spreminja let žoge

Prikaži več

Osnovni pojmi(17)

Osnovni pojmi(17) Osnovni poji pri obravnavi periodičnih signalov Equation Section 6 Vsebina: Opis periodičnih signalov s periodo, frekvenco in krožno frekvenco. Razlaga pojov aplituda, faza, haronični signal. Določanje

Prikaži več

Microsoft Word - Document16

Microsoft Word - Document16 Učna priprava 9 Absolventka: Tina Podgoršek Razred:.b (9) Mentorici na Darja Primc, Agata Čas: 1. 0 1. 15 šoli: Muravec Št. učencev: 8 Šola: OŠ Vižmarje Brod Spol učencev: deklice, dečki Datum: 12.. 2006

Prikaži več

Projekt: Kako potekajo krogotoki razvoja v nogometu pri mladih ( uporaba RSA metode dela ) Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1:

Projekt: Kako potekajo krogotoki razvoja v nogometu pri mladih ( uporaba RSA metode dela ) Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1: Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1:0 z žogo ; Skice za trening vaje predvsem za mlajše kategorije; Opis vaje: 1. slalom a) navpično, b) počez in sicer z nogami; rokami; kombinirano

Prikaži več

1

1 ROKOMET IGRIŠČE Igrišče je pravokotnik, dolg 40m in širok 20m. Sestavljen je iz dveh enakih polj za igro in dveh vratarjevih prostorov. Daljši stranici se imenujeta vzdolžne črte, krajše pa prečne črte

Prikaži več

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: 19. 4. 2013 Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Razred: 2. a Zap. Št. ure: Predmet: Športna vzgoja Tematski

Prikaži več

Aneks za partnerja C&A Subjekt: C&A Moda d.o.o. Datum izdelave Ustvaril/-a 2018/04 Ekipa GDPR Datum revizije Pregledal/-a Najnovejša različica 0.5 Zau

Aneks za partnerja C&A Subjekt: C&A Moda d.o.o. Datum izdelave Ustvaril/-a 2018/04 Ekipa GDPR Datum revizije Pregledal/-a Najnovejša različica 0.5 Zau Aneks za partnerja C&A Subjekt: C&A Moda d.o.o. Datu izdelave Ustvaril/-a 2018/04 Ekipa GDPR Datu revizije Pregledal/-a Najnovejša različica 0.5 Zaupnost Zunanje Datu naslednje revizije 2019 Vsebina 1

Prikaži več

8 KOŠARKA V OSNOVNI ŠOLI

8  KOŠARKA V OSNOVNI ŠOLI Brane Dežman, Dejan Gašparin, Blaž Bergant, Janez Drvarič, Borut Fijavž, Teo Hojč, Gašper Papež, Luka Hrovatin in Dejan Čikić PREGLED MINIMALNIH KOŠARKARSKIH ZNANJ ZA DEČKE IN DEKLICE U11, U13 in U15 (ažurirano,

Prikaži več

PRAVILNIK Osveženo:

PRAVILNIK Osveženo: PRAVILNIK Osveženo: 29.6.2016 RED BULL 400 WORLD CHAMPIONSHIPS 2016 PLANICA OSNOVNI PODATKI Red Bull 400 letos ponovno vabi tekače, gorske tekače, kolesarje, pohodnike in ostale adrenalina željne športnike

Prikaži več

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite vzorčne strani iz DELOVNIH LISTOV 1 v štirih delih

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M7773* SPOMLDNSKI IZPITNI ROK NVODIL Z OCENJEVNJE Četrtek,. junij 07 SPLOŠN MTUR Državni izpitni center Vse pravice pridržane. M7-77--3 IZPITN POL W kwh 000 W 3600 s 43, MJ Pretvorbena

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Kaj lahko naredimo za zdravo sedenje na delovnem mestu? izr. prof. dr. Jadranka Stričević Tvoje telo je tvoja biografija 2 Naslov Vsebina delavnice Kako je bilo včasih? Kako živimo danes? Kakšno je nepravilno

Prikaži več

Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE Gravitacija - ohranitveni zakoni

Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE Gravitacija - ohranitveni zakoni Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE 12. 11. 2014 Gravitacija - ohranitveni zakoni 1. Telo z maso M je sestavljeno iz dveh delov z masama

Prikaži več

N

N Državni izpitni center *N15164132* 9. razred TEHNIKA IN TEHNOLOGIJA Ponedeljek, 11. maj 2015 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA 9. razred RIC 2015 2 N151-641-3-2 SPLOŠNA NAVODILA Prosimo,

Prikaži več

RC MNZ - kategorija U12 in U13 TRENING 3-4 SKLOP: Igra 1:1 USMERITEV TRENINGA: CILJ: Igra 1:1 v napadu Utrjevanje uspešnosti igre 1:1 v napadu UVODNI

RC MNZ - kategorija U12 in U13 TRENING 3-4 SKLOP: Igra 1:1 USMERITEV TRENINGA: CILJ: Igra 1:1 v napadu Utrjevanje uspešnosti igre 1:1 v napadu UVODNI RC MNZ - kategorija U12 in U13 TRENING 3-4 SKLOP: Igra 1:1 USMERITEV TRENINGA: CILJ: Igra 1:1 v napadu Utrjevanje uspešnosti igre 1:1 v napadu UVODNI DEL (20 minut) 1. NAVAJANJE NA ŽOGO (12 minut) S klobučki

Prikaži več

Ko pomislimo na hujšanje, verjetno vsak najprej pomisli na stradanje, odrekanje, trpljenje, sitnobo in še marsikaj negativnega. A ni treba, da je tako

Ko pomislimo na hujšanje, verjetno vsak najprej pomisli na stradanje, odrekanje, trpljenje, sitnobo in še marsikaj negativnega. A ni treba, da je tako Ko pomislimo na hujšanje, verjetno vsak najprej pomisli na stradanje, odrekanje, trpljenje, sitnobo in še marsikaj negativnega. A ni treba, da je tako. Hujšanje (lahko ga preimenujete tudi v nov, zdrav

Prikaži več

Microsoft Word - standard_slo.doc

Microsoft Word - standard_slo.doc 16.02.2011/EN FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 209 TIBETANSKI TERIER Slika ne predstavlja nujno idealnega

Prikaži več

Zapisnik_25_seja_27_09_2012

Zapisnik_25_seja_27_09_2012 STROKOVNI ODBOR ATLETSKIH SODNIKOV SLOVENIJE Letališka cesta 33c, 1000 Ljubljana, Slovenija Tel: +386 (01) 520 69 14 Fax: +386 (01) 520 69 16 e-pošta: info@atletska-zveza.si http://www.atletska-zveza.si

Prikaži več

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA SE SPOMNITE SREDNJEŠOLSKE FIZIKE IN BIOLOGIJE? Saša Galonja univ. dipl. inž. arh. ZAPS marec, april 2012 Vsebina Kaj je zvok? Kako slišimo? Arhitekturna akustika

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Učenec, ki si izbere neobvezni izbirni predmet, ga mora obiskovati

Prikaži več

POVOD

POVOD RAZPIS 21. VAŠKA OLIMPIJADA OBČINE GORIŠNICA Športna zveza občine Gorišnica prireja 21. vaško olimpijado, ki bo v soboto, 13. julija 2019 s pričetkom ob 8.30 uri v Športnem parku Gorišnica TEKMOVANJA Tekmovanja

Prikaži več

Specialna tehnika plezanja je nadgradnja vseh osnovnih tehničnih elementov plezanja

Specialna tehnika plezanja je nadgradnja vseh osnovnih tehničnih elementov plezanja PZS KOMISIJA ZA ŠPORTNO PLEZANJE SKRIPTA ZA TRENERJE ŠPORTNEGA PLEZANJA I (samo za interno uporabo) Rakitnik, 2008 Simon Margon 1 KAZALO 1.0 UVOD... 3 2.0... 4 3.0 UČENJE NOVIH ELEMENTOV IN PRVIN... 5

Prikaži več

ATLETSKI POKAL SLOVENIJE ZA STAREJŠE MLADINCE in STAREJŠE MLADINKE 249. Kraj in prireditelj: Slovenj Gradec, AK Slovenj Gradec 250. Datum tekmovanja:

ATLETSKI POKAL SLOVENIJE ZA STAREJŠE MLADINCE in STAREJŠE MLADINKE 249. Kraj in prireditelj: Slovenj Gradec, AK Slovenj Gradec 250. Datum tekmovanja: ATLETSKI POKAL SLOVENIJE ZA STAREJŠE MLADINCE in STAREJŠE MLADINKE 249. Kraj in prireditelj: Slovenj Gradec, AK Slovenj Gradec 250. Datum tekmovanja: sobota, 7. september 2019 ob 15.30 uri, nedelja, 8.

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT TESTIRANJE GIBLJIVOSTI KOŠARKARJEV S POMOČJO MODIFICIRANE FMS METODE DIPLOMSKO DELO MENTOR: doc. dr. Primož Po

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT TESTIRANJE GIBLJIVOSTI KOŠARKARJEV S POMOČJO MODIFICIRANE FMS METODE DIPLOMSKO DELO MENTOR: doc. dr. Primož Po UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT TESTIRANJE GIBLJIVOSTI KOŠARKARJEV S POMOČJO MODIFICIRANE FMS METODE DIPLOMSKO DELO MENTOR: doc. dr. Primož Pori, prof. šp. vzg. Avtor dela: MATIC SIRNIK RECENZENT:

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 ZAHTEVE TENIŠKE IGRE V tej predstavitvi bomo... Analizirali teniško igro z vidika fizioloških procesov Predstavili energijske procese, ki potekajo pri športni aktivnosti Kako nam poznavanje energijskih

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE UVOD LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE V tem šolskem letu ste se odločili za fiziko kot izbirni predmet. Laboratorijske vaje boste opravljali med poukom od začetka oktobra do konca aprila. Zunanji kandidati

Prikaži več

Pomen gibanja v predšolskem obdobju Bernarda Osojnik Povzetek predavanja iz Šole za starše z dne Gibanje (šport) je primarna potreba otroka

Pomen gibanja v predšolskem obdobju Bernarda Osojnik Povzetek predavanja iz Šole za starše z dne Gibanje (šport) je primarna potreba otroka Pomen gibanja v predšolskem obdobju Bernarda Osojnik Povzetek predavanja iz Šole za starše z dne 25.11.2015 Gibanje (šport) je primarna potreba otroka. Gibanje je zapisano v naše možgane - hoje se ne naučimo

Prikaži več

FINALE EKIPNO LJUBLJANA OŠ 2014

FINALE EKIPNO LJUBLJANA OŠ 2014 Ljubljana, 31. maj 2018 ob 11.00 uri Finalisti: V finale se uvrsti 8 najbolje uvrščenih ekip učencev in 8 najbolje uvrščenih učenk z dvema tekmovalcema, tekmovalkama v vsaki disciplini in štafeto. Točke

Prikaži več

Microsoft Word - Kolaric_napad krozeci prst.doc

Microsoft Word - Kolaric_napad krozeci prst.doc Marko KOLARIČ ZNAČILNOSTI NAPADA»KROŽEČI PRST«ČLANSKE EKIPE KK PARKLJI BEŽIGRAD 1 UVOD V članku bom predstavil enega izmed napadov, ki jih je članska ekipa KK Parklji Bežigrad najpogosteje uporabljala

Prikaži več

FINALE EKIPNO LJUBLJANA OŠ 2014

FINALE EKIPNO LJUBLJANA OŠ 2014 RAZPIS MESTNEGA PRVENSTVA OŠ LJUBLJANE V ATLETIKI Ljubljana, 27. maj 2015 ob 11.00 uri Finalisti: V finale se uvrsti 8 najbolje uvrščenih ekip učencev in 8 najbolje uvrščenih učenk z dvema tekmovalcema,

Prikaži več

UNI-bet plus 

UNI-bet plus  NAVODILO ZA UPORABO PLEZALK UNI-Met+400, UN-Met+450, UNI-Met+550 Univerzalne plezalke za plezanje na betonske, plastične in železne drogove. Navodilo za uporabo UNI-met + plezalk za plezanje na betonske,

Prikaži več

Zapisnik_23_seje_27_06_2012

Zapisnik_23_seje_27_06_2012 STROKOVNI ODBOR ATLETSKIH SODNIKOV SLOVENIJE Letališka cesta 33c, 1000 Ljubljana, Slovenija Tel: +386 (01) 520 69 14 Fax: +386 (01) 520 69 16 e-pošta: info@atletska-zveza.si http://www.atletska-zveza.si

Prikaži več

(Microsoft Word - U\350enje telegrafije po Kochovi metodi.doc)

(Microsoft Word - U\350enje telegrafije po Kochovi metodi.doc) MORSE UČENJE PO KOCHOVI METODI Računalniški program za učenje skupaj z nekaterimi dodatnimi datotekami dobite na spletni strani avtorja: http://www.g4fon.net/. Zanimive strani so tudi: - http://www.qsl.net/n1irz/finley.morse.html

Prikaži več

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t 1. Ritmično ogrevanje Pripomočki: Ročni boben ali drug tolkalni inštrument za podporo ritma Hodimo prosto po prostoru na vsako 8. dobo = PLOSK Hodimo, na 4. dobo = TLESK + na vsako 8. dobo = PLOSK Preštejemo

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Prepre\350evanje mi\232i\350no-kostnih obolenj_ dop ABJ.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Prepre\350evanje mi\232i\350no-kostnih obolenj_ dop ABJ.pptx) Preprečevanje mišično-kostnih obolenj Usposabljanje za razvoj pedagoškega dela s poudarkom na učitelju kot temeljnemu nosilcu sprememb pri razvoju kompetenc 21. stoletja 23.4.2019, GZS & NIJZ PREDAVATELJICA

Prikaži več

MOTNJE HRANJENJA

MOTNJE HRANJENJA SKRB ZA ZDRAVJE V ROMSKI SKUPNOSTI ORGANIZIRANA TELESNA VADBA V ROMSKEM NASELJU PUŠČA Sandra Gaber Flegar in Mitja Dišič Strokovno srečanje / Strunjan, 16. 6. 2017 Začetek sodelovanja z romsko skupnostjo

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2 r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2  r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način] STANDARDI ZNANJA PO PREDMETIH IN KRITERIJI OCENJEVANJA 2. razred SLOVENŠČINA 1 KRITERIJI OCENJEVANJA PRI SLOVENŠČINI POSLUŠANJE -Poslušanje umetnostnega besedilo, določanja dogajalnega prostora in časa,

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO ERIK LIČEN Ljubljana, 2016

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO ERIK LIČEN Ljubljana, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO ERIK LIČEN Ljubljana, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Športno treniranje Fitnes TEHNIKA DVIGOV PRI TRIATLONU MOČI DIPLOMSKO DELO MENTOR:

Prikaži več

BOLEZNI KOSTI

BOLEZNI KOSTI BOLEZNI KOSTI Glavni vzroki za osteoporozo so: družinska nagnjenost k osteoporozi, pomanjkanje kalcija v prehrani, pomanjkanje gibanja, kajenje, pretirano pitje alkohola in zgodnja menopavza. Zdravljenje:

Prikaži več

ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je "

ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je "električno" nihalo, sestavljeno iz vzporedne vezave

Prikaži več

Čakalne dobe SŽ ŽZD REDNO HITRO ZELO HITRO Cikloergometrija Cikloergometrija Cikloergometrija Okvirni termin Okvirni termin Okvirni termin

Čakalne dobe SŽ ŽZD REDNO HITRO ZELO HITRO Cikloergometrija Cikloergometrija Cikloergometrija Okvirni termin Okvirni termin Okvirni termin Čakalne dobe SŽ ŽZD 05.08.2019 REDNO HITRO ZELO HITRO Cikloergometrija Cikloergometrija Cikloergometrija Okvirni termin Okvirni termin Okvirni termin Oktober 2020 Oktober 2020 Oktober 2020 Cistoskopija

Prikaži več

untitled

untitled BREMENSKE JEKLENE VRVI kakovostnega razreda 5, izdelani po EN 131 v izvedbi z 1, 2, 3 ali stremeni NAVODILO ZA UPORABO Ta navodila naj pazljivo preberejo vsi uporabniki. Olajšala vam bodo delo s stroji

Prikaži več

VETRNO KOLO

VETRNO KOLO VETRNO KOLO KAZALO: Zgodovina Razvoj vetrnic Vrste vetrnic Značilnosti Uporaba Sestavni deli Delovanje Animacije Prednosti in slabosti Viri in literatura ZGODOVINA: Ljudje izkoriščamo energijo vetra že

Prikaži več

Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- 2K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota.

Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- 2K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota. Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota. Osnovne zveze med funkcijamo istega kota. Uporaba kotnih

Prikaži več

Poskusi s kondenzatorji

Poskusi s kondenzatorji Poskusi s kondenzatorji Samo Lasič, Fakulteta za Matematiko in Fiziko, Oddelek za fiziko, Ljubljana Povzetek Opisani so nekateri poskusi s kondenzatorji, ki smo jih izvedli z merilnim vmesnikom LabPro.

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO LUKA BALOH LJUBLJANA, 2016

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO LUKA BALOH LJUBLJANA, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO LUKA BALOH LJUBLJANA, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Športna vzgoja POČEP IN KOREKCIJSKE VAJE ZA PRAVILNO IZVEDBO DIPLOMSKO DELO MENTOR:

Prikaži več

MODEL IGRE MLAJŠIH ŽENSKIH REPREZENTANC SLOVENIJE OSNOVNE INFORMACIJE O REPREZENTANČNIH SELEKCIJAH V Sloveniji imamo v ženski kategoriji 2 mlajši repr

MODEL IGRE MLAJŠIH ŽENSKIH REPREZENTANC SLOVENIJE OSNOVNE INFORMACIJE O REPREZENTANČNIH SELEKCIJAH V Sloveniji imamo v ženski kategoriji 2 mlajši repr MODEL IGRE MLAJŠIH ŽENSKIH REPREZENTANC SLOVENIJE OSNOVNE INFORMACIJE O REPREZENTANČNIH SELEKCIJAH V Sloveniji imamo v ženski kategoriji 2 mlajši reprezentanci, to sta U17 in U19, medtem ko smo intenzivno

Prikaži več

Vektorji - naloge za test Naloga 1 Ali so točke A(1, 2, 3), B(0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) A(0, 3, 5), B(1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 Ali toč

Vektorji - naloge za test Naloga 1 Ali so točke A(1, 2, 3), B(0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) A(0, 3, 5), B(1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 Ali toč Vektorji - naloge za test Naloga 1 li so točke (1, 2, 3), (0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) (0, 3, 5), (1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 li točke a) (6, 0, 2), (2, 0, 4), C(6, 6, 1) in D(2, 6, 3), b)

Prikaži več

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm 1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekmovanje. Končni izdelek mora biti produkt lastnega dela

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - IPPU-V2.ppt

Microsoft PowerPoint - IPPU-V2.ppt Informatizacija poslovnih procesov v upravi VAJA 2 Procesni pogled Diagram aktivnosti IPPU vaja 2; stran: 1 Fakulteta za upravo, 2006/07 Procesni pogled Je osnova za razvoj programov Prikazuje algoritme

Prikaži več

Sodobni ameriški razstavni tip nemškega ovčarja 1. del Besedilo in ilustracije Linda Shaw MBA S prijaznim privoljenjem avtoric

Sodobni ameriški razstavni tip nemškega ovčarja 1. del Besedilo in ilustracije Linda Shaw MBA   S prijaznim privoljenjem avtoric Sodobni ameriški razstavni tip nemškega ovčarja 1. del Besedilo in ilustracije Linda Shaw MBA http://www.shawlein.com S prijaznim privoljenjem avtorice prevedla Katja Krajnc Ljubitelji nemških linij nemškega

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO MIHA MIKLAVC Ljubljana, 2011

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO MIHA MIKLAVC Ljubljana, 2011 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO MIHA MIKLAVC Ljubljana, 2011 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Športno treniranje Kondicijsko treniranje RAZLIKE PRI AKTIVACIJI MIŠIC PRI SKOKIH

Prikaži več

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur:

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: 1 Vsebinski sklop: OGRODJE Tema: VRSTE IN NALOGE KOSTI

Prikaži več

JOGA IN TEK Joga za tekače in tek za jogije

JOGA IN TEK Joga za tekače in tek za jogije JOGA IN TEK Joga za tekače in tek za jogije JOGA IN TEK Joga za tekače in tek za jogije Besedilo in fotografije: Maja Miklič, www.yogasachi.com Lektoriranje: Anja Miklavčič, www.lektoriranjebesedil.net

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI DEFINICIJA V PARAVOKOTNEM TRIKOTNIKU DEFINICIJA NA ENOTSKI KROŢNICI GRAFI IN LASTNOSTI SINUSA IN KOSINUSA POMEMBNEJŠE FORMULE Oznake: sinus kota x označujemo z oznako sin x, kosinus kota x označujemo z

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 17 / / Stran 2557 Verzija: v1.0 Datum: Priloga 1: Manevri in tolerance zadovoljive izurjeno

Uradni list Republike Slovenije Št. 17 / / Stran 2557 Verzija: v1.0 Datum: Priloga 1: Manevri in tolerance zadovoljive izurjeno Uradni list Republike Slovenije Št. 17 / 10. 4. 2017 / Stran 2557 Verzija: v1.0 Datum: 26.07.2016 Priloga 1: Manevri in tolerance zadovoljive izurjenosti V nadaljevanju je opisan programa leta in s tem

Prikaži več

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe PRILOGA 3 Osnovne značilnosti, ki se sporočajo za usklajevanje 1. Zgradba podatkovne zbirke Podatkovno zbirko sestavljajo zapisi, ločeni po znakovnih parih "pomik na začetek vrstice pomik v novo vrstico"

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Kotne funkcije v pravokotnem trikotniku 1) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje in minute ali obratno: a),2 d) 19,1 8,9 e) 28 c) 2 f) 8 2) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje

Prikaži več

Prevodnik_v_polju_14_

Prevodnik_v_polju_14_ 14. Prevodnik v električnem polju Vsebina poglavja: prevodnik v zunanjem električnem polju, površina prevodnika je ekvipotencialna ploskev, elektrostatična indukcija (influenca), polje znotraj votline

Prikaži več

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI 3. Analitična geometrija v ravnini Osnovna ideja analitične geometrije je v tem, da vaskemu geometrijskemu objektu (točki, premici,...) pridružimo števila oz koordinate, ki ta objekt popolnoma popisujejo.

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO JURE KRANJC Ljubljana, 2016

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO JURE KRANJC Ljubljana, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT DIPLOMSKO DELO JURE KRANJC Ljubljana, 2016 KINEZIOLOGIJA KONDICIJSKA PRIPRAVA KOŠARKA POMEN, VLOGA IN RAZVOJ HITROSTI V TRANSFORMACIJSKEM PROCESU MLADIH KOŠARKARJEV

Prikaži več

UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA VPLIV DELA Z RAČUNALNIKOM NA ZDRAVJE SEMINARSKA NALOGA PRI PREDMETU OSNOVE RAČUNALNIŠTVA Beti Grego

UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA VPLIV DELA Z RAČUNALNIKOM NA ZDRAVJE SEMINARSKA NALOGA PRI PREDMETU OSNOVE RAČUNALNIŠTVA Beti Grego UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA VPLIV DELA Z RAČUNALNIKOM NA ZDRAVJE SEMINARSKA NALOGA PRI PREDMETU OSNOVE RAČUNALNIŠTVA Beti Gregorc, Janja Mikuž, Lucija Vidrih Predavatelj: doc. dr.

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / 18. 8. 2017 / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja dolžina: - motorno vozilo razen avtobusa 12,00 m -

Prikaži več

Protokoli v računalniškem komuniciranju TCP, IP, nivojski model, paket informacij.

Protokoli v računalniškem komuniciranju TCP, IP, nivojski model, paket informacij. Protokoli v računalniškem komuniciranju TCP, IP, nivojski model, paket informacij. Protokoli - uvod Protokol je pravilo ali zbirka pravil, ki določajo načine transporta sporočil po računalniškem omrežju

Prikaži več

CENIK SAMOPLAČNIŠKIH STORITEV MAGNETNA RESONANCA DVOREC LANOVŽ MAGNETNA RESONANCA (MR) Cena MR GLAVE IN VRATU MR glave 230,00 MR glave + TOF angiograf

CENIK SAMOPLAČNIŠKIH STORITEV MAGNETNA RESONANCA DVOREC LANOVŽ MAGNETNA RESONANCA (MR) Cena MR GLAVE IN VRATU MR glave 230,00 MR glave + TOF angiograf MAGNETNA RESONANCA DVOREC LANOVŽ MAGNETNA RESONANCA (MR) MR GLAVE IN VRATU MR glave 230,00 MR glave + TOF angiografija možganskih žil 270,00 MR glave multipla skleroza 250,00 Kontrola za multiplo sklerozo

Prikaži več

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP Strokovno srečanje Programa Svit SVITOV DAN 2016 Ocenjevanje bolečine pri kolonoskopiji 13. december 2016 Austria Trend Hotel Ljubljana Avtorji: Viki Kotar dipl.zn., Maja Košele dipl. ms., Zoran Georgiev

Prikaži več

Dinamika, laboratorijske vaje

Dinamika, laboratorijske vaje Univerza v Ljubljani Fakulteta za strojništvo LADISK Laboratorij za dinamiko strojev in konstrukcij Dinamika Laboratorijske vaje 1 Določitev aksialnega masnega vztrajnostnega momenta ojnice 2 2 Uravnoteženje

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

N

N Državni izpitni center *N13164132* REDNI ROK 3. obdobje TEHNIKA IN TEHNOLOGIJA Torek, 14. maj 2013 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NAIONALNO PREVERJANJE ZNANJA ob koncu 3. obdobja RI 2013 2 N131-641-3-2 SPLOŠNA

Prikaži več

Izmenicni_signali-diferencialne enacbe _18e_

Izmenicni_signali-diferencialne enacbe _18e_ Od diferencialnih enačb do kopleksnega računa Vsebina: prehod od zapisa z diferencialnii enačbai do kopleksnega računa, osnove kopleksnega računa (prikaz v kopleksni ravnini, konjugirano število, Eulerjev

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

Jerneja Čučnik Merjenje in uporaba kondenzatorja Gimnazija Celje Center LABORATORIJSKA VAJA Merjenje in uporaba kondenzatorja Ime in priimek:

Jerneja Čučnik Merjenje in uporaba kondenzatorja Gimnazija Celje Center LABORATORIJSKA VAJA Merjenje in uporaba kondenzatorja Ime in priimek: 1. LABOATOJSKA VAJA Merjenje in uporaba me in priimek: azred: 4. b Šola: Gimnazija elje ener Menor: Boru Namesnik, prof. Daum izvedbe vaje: 17.12.29 1 VOD in POTEK DELA 1.a Polnjenje Kondenzaor priključimo

Prikaži več

Pionirji

Pionirji Discipline: - Vaja z MB - Štafeta 400 m z ovirami, člani in članice - Vaja s hidrantom 7 tekmovalcev - Vaja raznoterosti 7 tekmovalcev PRIPRAVILA: Zvonko GLAŽAR, Rudi KOFALT April, 2019 Permanentno izobraževanje

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 1391 final ANNEXES 1 to 5 PRILOGE k DELEGIRANI UREDBI KOMISIJE (EU) /... o spremembi Priloge I k Uredbi (E

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 1391 final ANNEXES 1 to 5 PRILOGE k DELEGIRANI UREDBI KOMISIJE (EU) /... o spremembi Priloge I k Uredbi (E EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 9.3.2018 C(2018) 1391 final ANNEXES 1 to 5 PRILOGE k DELEGIRANI UREDBI KOMISIJE (EU) /... o spremembi Priloge I k Uredbi (EU) št. 167/2013 Evropskega parlamenta in Sveta in Delegirane

Prikaži več

Ime in priimek

Ime in priimek Polje v osi tokovne zanke Seminar pri predmetu Osnove Elektrotehnike II, VSŠ (Uporaba programskih orodij v elektrotehniki) Ime Priimek, vpisna številka, skupina Ljubljana,.. Kratka navodila: Seminar mora

Prikaži več

Microsoft Word - Delac_napad Union Olimpije v sezoni 2005_06.doc

Microsoft Word - Delac_napad Union Olimpije v sezoni 2005_06.doc Teddy DELAČ Napadalne kombinacije KK UNION OLIMPIJA proti osebni obrambi na začetku sezone 2005/06 Uvod V tekmovalni sezoni 2005/06 je prišlo v člansko ekipo KK Union Olimpije veliko novih igralcev, zato

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Športno treniranje SREDSTVA IN METODE ZA RAZVOJ HITROSTI NOGOMETAŠEV DIPLOMSKO DELO MENTOR: izr.prof. dr. Mark

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Športno treniranje SREDSTVA IN METODE ZA RAZVOJ HITROSTI NOGOMETAŠEV DIPLOMSKO DELO MENTOR: izr.prof. dr. Mark UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Športno treniranje SREDSTVA IN METODE ZA RAZVOJ HITROSTI NOGOMETAŠEV DIPLOMSKO DELO MENTOR: izr.prof. dr. Marko Šibila, prof. šp. vzg. SOMENTOR: asist. dr. Marko

Prikaži več

TEE BALL KO ŽIVLJENJE NIKOLI NI DOLGOČASNO! Kaj je Tee ball Tee ball je športni program, namenjen otrokom od 6 do 12 leta. Vodilo tega programa je: za

TEE BALL KO ŽIVLJENJE NIKOLI NI DOLGOČASNO! Kaj je Tee ball Tee ball je športni program, namenjen otrokom od 6 do 12 leta. Vodilo tega programa je: za TEE BALL KO ŽIVLJENJE NIKOLI NI DOLGOČASNO! Kaj je Tee ball Tee ball je športni program, namenjen otrokom od 6 do 12 leta. Vodilo tega programa je: zabava in učenje osnovnih veščin baseballa: odbijanje

Prikaži več

CENIK 2019 POPRAVLJEN.cdr

CENIK 2019 POPRAVLJEN.cdr CENIK 2019 Vse cene so v evrih. Cenik velja od 1.3.2019 do preklica, oziroma objave novega cenika! Telefon: 07/30 48 350, 07/34 89 706, fax: 07/30 48 610, gsm: 040 666 627 www.gorec.info j.gorec@siol.net

Prikaži več

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega poklicnega izobraževanja NAVODILA: Izpit iz matematike

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 12. junij 2013 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

Raziskovalna naloga MASA ŠOLSKIH TORB Področje: biologija Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik Avtorja: Jan Maradin in Jaka Udovič, 9. razred Mentorica:

Raziskovalna naloga MASA ŠOLSKIH TORB Področje: biologija Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik Avtorja: Jan Maradin in Jaka Udovič, 9. razred Mentorica: Raziskovalna naloga MASA ŠOLSKIH TORB Področje: biologija Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik Avtorja: Jan Maradin in Jaka Udovič, 9. razred Mentorica: Danica Mati Djuraki Somentorica: Tadeja Česen Šink

Prikaži več

MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje

MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje Ivanjkovci; 12. 3. 2019 Milena Školiber, dipl. vzg. ZAKAJ MIKS? Miks so začetnice vseh štirih sodelujočih vrtcev na tej prireditvi.

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Mocnik.pptx

Microsoft PowerPoint - Mocnik.pptx MATEMATIČNA PISMENOST IN MATEMATIČNI PROBLEMI Metoda Močnik in Alenka Podbrežnik KAJ NAS JE ZANIMALO? ugotoviti, v kolikšni meri so učenci uspešni pri samostojnem, nevodenemreševanju matematičnih besedilnih,

Prikaži več

Arial 26 pt, bold

Arial 26 pt, bold 3 G MATEMATIKA Milan Černel Osnovna šola Brežice POUČEVANJE MATEMATIKE temeljni in zahtevnejši šolski predmet, pomembna pri razvoju celovite osebnosti učenca, prilagajanje oblik in metod poučevanja učencem

Prikaži več

DELOVNI LIST ZA UČENCA

DELOVNI LIST ZA UČENCA ZRCALA - UVOD 1. polprepustno zrcalo 2. ploščice različnih barv ( risalni žebljički), svinčnik 3. ravnilo Na bel papir postavi polprepustno zrcalo in označi njegovo lego. Pred zrcalo postavi risalni žebljiček.

Prikaži več