6. vaja Baze in analiza aminokislinskih zaporedij (Miha Pavšič / april 2014) 6. vaja: Naloge in odgovori V06-01 V bazi UniProtKB poiščite (

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "6. vaja Baze in analiza aminokislinskih zaporedij (Miha Pavšič / april 2014) 6. vaja: Naloge in odgovori V06-01 V bazi UniProtKB poiščite ("

Transkripcija

1 6. vaja: Naloge in odgovori V06-01 V bazi UniProtKB poiščite ( zapis za človeški E-kadherin. Oglejte si, kaj vse zapis v podatkovno bazo vsebuje (pomagajte si z navodili podrobneje pa analizirajte določene dele zapisa in ugotovite (seznam skopirajte v polje za odgovor in dopišite manjkajoče): ali protein vsebuje signalni peptid in če ga, koliko ak ostankov vsebuje: ali se protein sintetizira v zreli obliki ali ne, ter koliko ak vsebuje zrela oblika: koliko transmembranskih regij vsebuje: koliko glikozilacijskih mest je na polipeptidni verigi: koliko disulfidnih vezi je v zreli obliki proteina: kje v celici se protein nahaja: kaj je najpomembnejši biološki proces, v katerem protein sodeluje: s katerimi proteini interagira: zaporedje mrna (napišite kodo zapisa v ustrezno bazo in ime baze): obstajajo kakšni strukturni podatki za ta protein: V bazi UniProtKB zapis za človeški E-kadherin najdemo pod oznako P Protein vsebuje signalni peptid, dolg 22 ak ostankov, kar lahko ugotovimo iz razdelka Sequence annotation (Features), v katerem so zbrani vsi podatki o signalnih peptidih, propeptidih, transmembranskih regijah, domenah v protein, položaju disulfidnih vezi, mestih za glikozilacijo Iz istega razdelka tako tudi razberemo, da se protein ne sintetizira v zreli obliki, saj vsebuje propeptid, dolg 132 ak ostankov. Protein vsebuje eno transmembransko regijo, ima 4 mesta za glikozilacijo, tvori pa tudi eno disulidno vez z drugo molekulo E-kadherina (intermolekularna disulfidna vez).

2 O lokalizaciji in funkciji posameznega proteina ponavadi zadosti informacij pridobimo že iz uvodnega poglavja General annotation (Comments). Tako ugotovimo, da se protein nahaja na celični membrani epitelijskih celic, kjer sodeluje pri tvorbi adherentnih stikov. V istem poglavju lahko najdemo omenjene tudi nekatere proteine, s katerimi obravnavani protein interagira, Za natančnejše in bolj sistematično predstavljene podatke pa lahko pogledamo na dno zapisa o protein v razdelek Cross-references, podpoglavje Protein-protein interaction databases, kjer so nam na voljo povezave do različnih baz. V istem razdelku najdemo tudi podatke o mrna, na primer zapis z oznako Z13009 v bazi NCBI Nucleoide, in pa podatke o strukturi.

3 V06-02 Oglejte si tudi zapise (jih je več!) za isti protein (človeški E-kadherin) v bazi NCBI Protein ( ter primerjajte ta zapis z zapisom v bazi UniProtKB. Komentirajte. Pomagajte si z s FAQ za NCBI Proteins ( Zapisov v bazi NCBI Protein je več, ker nastanejo avtomatsko s prevajanjem kodirajočih regij v bazi GenBank Nucleotide. Najprej je navedenih nekaj splošnih podatkov o zapisu (dolžina, organizem v katerem se nahaja, reference...). Podobno kot v bazi UniProt sledijo informacije o lastnostih proteina, le da niso sistematično urejene po področjih, zaradi česar so podatki tudi manj pregledni. Na splošno lahko ugotovimo, da je za pridobivanje osnovnih informacij o posameznem proteinu baza UniProt uporabniku bolj prijazna.

4 V06-03 S pomočjo orodja ProtParam ( izračunajte molekulsko maso in ekstinkcijski koeficient za zrelo obliko človeškega proteina EpCAM. Zapis za človeški protein EpCAM v bazi UniProt najdemo pod oznako P Celoten zapis za protein vsebuje tudi zapis za signalni peptid, tako da moramo najprej pridobiti le zapis za zrelo obliko. Do zapisa v FASTA obliki najenostavneje pridemo tako, da najprej v razdelku Sequence annotation (Features) najdemo podpoglavje»molecule processing«nato pa kliknemo na eno izmed mest na spodnji sliki označenih s puščico. S pomočjo orodja ProtParam tako lahko ugotovimo, da je molekulska masa zrele oblike enaka Da. Za pravilen izračun ekstinkcijskega koeficienta potrebujemo še informacijo o številu disulfidnih vezi. Iz rezultatov v ProtParam razberemo, da zapis vsebuje 12 cisteinov, iz zapisa v bazi UniProt pa, da protein tvori 6 disulfidnih vezi. To pomeni, da je pravilen ekstinkcijski koeficient M -1 cm -1. Orodje ProtParam nam sicer samo izračuna le koeficienta za primera, da vsi cisteini tvorijo disulfidno vez ali pa nobeden. V kolikor naletimo na primer, ko le nekaj cistenov tvori disulfidne vezi lahko pravilen ekstinkcijski koeficient izračunamo tako, da vrednosti, ki predpostavlja, da disulfidne vezi niso tvorjene, za vsako disulfidno vez prištejemo 125 M -1 cm -1. Za pomoč pri delu z orodjem in odčitavanju rezultatov si pomagajte s PowerPoint predstavitvijo te vaje (5. diapozitiv).

5 V06-04 Bi lahko zunajcelični del človeškega proteina EpCAM (enak protein kot pri prejšnjem vprašanju) ločili od aktin vezavne domene človeškega alfa-aktinina 4 z uporabo ionsko-izmenjevalne kromatografije? Predlagajte nosilec in pufre za vezavo in elucijo. Za izračun izoelektrične točke uporabite ProtParam ( in še kakšen en program ( Najprej poišemo zapis za zunajcelični del človeškega proteina EpCAM v FASTA obliki in ga analiziramo z obema programoma. Orodje ProtParam nam poda izračunano vrednost izoelektrične točke 5,86, drugo orodje pa povprečno vrednost 5,82. Sedaj v bazi UniProt poiščemo še zapis za aktin vezavno domeno človeškega alfa-aktinina 4. Zapis za celoten protein se v bazi nahaja pod oznako O43707, zapis za aktin vezavno domeno v FASTA obliki pa poiščemo v razdelku Sequence annotation (Features), podpoglavje»regions«. Rezultat analize z orodjem ProtParam je 5,70, z drugim orodjem pa dobimo povprečno vrednost 5,79. Izoelektrični točki imata, sploh po napovedi drugega programa, zelo podobno vrednost, kar bi oteževalo ločevanje z ionsko-izmenjevalno kromatografijo. Če vseeno predpostavimo, da sta pravilni izoelektrični točki 5,86 za zunajcelični del EpCAM-a in 5,70 za aktin vezavno domeno alfa-aktinina 4 bi bile teoretične možnosti za izbiro nosilcev in pufrov za vezavo in elucijo sledeče: zunajcelični del EpCAM-a kratica zcepcam aktin vezavna domena alfa-aktinina 4 kratica AvAA4 Anionski nosilec: ph pufra za vezavo = 5,8 (pri teh pogojih se AvAA4 veže, zcepcam pa ne) ph pufra za elucijo = 5 Kationski nosilec: ph pufra za vezavo = 5,8 (pri teh pogojih se zcepcam veže, AvAA4 pa ne) ph pufra za elucijo = 6,5

6 V06-05 V insektnih celicah (evkariontski ekspresijski sistem) želimo izraziti domeno Kazalnega tipa (Kazal-type) človeškega osteonektina. Je smiselno, da jo izrazimo v citosolu ali je bolje, da jo usmerimo v ER? V slednjem primeru načrtajte (ak zaporedje) signalni peptid, ki bi ga lahko za ta namen uporabili, ter preverite njegovo učinkovitost (tudi v smislu mesta odcepitve) z orodjem SignalP ( ter Phobius ( Zapis za čoveški osteonektin se v bazi UniProt nahaja pod oznako P Zapis za domeno Kazalnega tipa pridobimo na enak način kot smo dele celotnega zapisa pridobili pri prejšnjih nalogah. Proteina ni smiselno izraziti v citosolu in ga je bolje usmeriti v ER. Do te ugotovitve pridemo zato, ker gre za zunajcelični protein (razvidno iz opisa) in ga je torej smiselno izražati v gojišče, kar pomeni da bo njegova pot vodila skozi ER. Še bolj pomembno pa je dejstvo, da je protein na 116 ak ostanku, ki je del domene Kazalnega tipa, N- glikoziliran, N-glikozilacija pa poteka izključno v ER. Signalni peptid lahko načrtamo na podlagi skupnih značilnosti signalnih peptidov, kot so povzete v PowerPoint predstavitvi (7. diapozitiv). V praksi pogosto uporabimo že obstoječ signalni peptid istega ali pa kakega drugega proteina. V tem primeru lahko uporabimo kar signalni peptid osteonektina. Zapisa za signalni peptid in domeno Kazalnega tipa nato združimo (zapis za signalni peptid mora biti na N-koncu torej na levi strani!). Združen zapis je sledeči (signalni peptid je podčrtan): MRAWIFFLLCLAGRALANTPMCVCQDPTSCPAPIGEFEKVCSNDNKTFDSSCHFFATKCTLEGTKKGHKLHLDYIG PCKY S pomočjo spletnih orodij nato preverimo, ali bo do cepitve res prišlo točno med signalnim peptidom in začetkom zapisa za del, ki ga želimo izraziti. Rezultat s programom SignalP: Program nam napove najverjetnejše mesto cepitve med 17. in 18. ak ostankom, torej za zapisom ALA in pred zapisom NT, kar ustreza mestu med signalnim peptidom in domeno. Na grafu pogledamo predvsem, če dobimo visok mnogo višji od ostalih vrh»c-score«na mestu prvega ak ostanka, ki ni več del signalnega peptida, ki sovpda s strmim padcem»s-score«na istem mestu. Tak rezultat pomeni visoko verjetnost cepitve točno pred tem mestom. Podobno v programu Phobius preverimo, kje pride do strmega padca rdeče krivulje, ki označuje signalni peptid.

7 Za podrobnejše informacije o pomenu posameznih parametrov si lahko pogledate PowerPoint predstavitev. Dodatno: Naloga se morda zdi trivialna, vendar načrtovanje signalnih peptidov ne poteka vedno tako gladko. Primer: če prve 3 ak ostanke domene Kazalnega tipa zamenjamo z alanini (NTP AAA) je rezultat s programom SignalP veliko bolj dvoumen: Pojavijo se dodatni vrhovi»c-score«, kar nakazuje, da bi do cepitve lahko prišlo tudi na drugih mestih. V takem primeru bi razmislili o izbiri drugega signalnega peptida ali pa dodajanju dodatnih ak preostankov na N-konec zapisa za domeno, ki jo želimo izraziti.

8 06-06 Določili smo celotno zaporedje cdna, izolirano iz knjižnice cdna mišjega epitelijskega tkiva. Vemo, da kodira za transmembranski protein, sestavljen iz najmanj 200 ak ostankov. Koliko transmembranskih vijačnic vsebuje? Na kateri strani membrane sta N- in C-konec proteina? Uporabite program TMHMM ( Zaporedje: GTGAGCATTCAGTCTTTAGCCATGGGGTCTGCAGCGTTGGAAATTCTGGGTCTGGTGCTGTGTCTGGTAGGATGG GTGGGCTTGATCCTGGCGTGTGGGCTGCCCATGTGGCAGGTGACTGCCTTCCTGGACCACAACATCGTGACGGCGC AGACGACTTGGAAGGGGCTGTGGATGTCGTGCGTGGTGCAGAGTACCGGGCACATGCAGTGCAAGGTGTATGAAT CTGTGCTGGCGCTGAGTGCGGAGGTGCAGGCAGCTCGGGCACTCACCGTGGGCGCTGTGCTGCTGGCGCTGGTGGC ACTCTTTGTTACCTTGACCGGCGCTCAGTGCACCACCTGCGTGGCCCCGGGCCCAGTTAAGGCACGGGTAGCACTC ACGGGAGGAGCGCTTTACGCGGTGTGCGGGCTGCTGGCACTCGTGCCGCTCTGCTGGTTCGCCAACATCGTTGTCC GCGAGTTCTATGATCCGACGGTGCCGGTGTCACAGAAGTACGAGCTGGGCGCGGCGCTGTACATCGGCTGGGCGG CCTCCGCACTGCTCATGTGCGGTGGCGGCCTCGTGTGTTGCGGCGCCTGGGTCTGCACCGGGCGCCCTGAGTTCAG CTTCCCGGTCAAGTACTMTGCGCCGCGGCGGCCCACGGCCAATGGCGATTACGACAAGAAGAACTATGTCTAAGG GCGGGAGGCATGGCGGGGCTCTTCCCGCAGCTAAGCCCGCGATGGGAAAGACCGATGCGGGAAGCCGTGTGTGGA TGACGACCACCGCTGGGTTGCGCAGCGCAAGTCATGYTGGGTTCGGGCCAGACTTGCCCGCTCTCAGAGTCCGTT WGACCATCACTARCCGGGCCYTGCTCAGAACAGACTACAGGCACTTTTAAGAAMTTGACCGACCTTTTYTTCTAT GCGCAGTTGGCCACGACGTGGGTGGAACGCTCAGATTTCATCGGTGAAGTTAGGCACCAAACTGCCGCGAACAGT TCCTACTGAGATCCTGGGGGCACTAGATGCTGCCTTAATGTCCAGTGGCACCTGCTAACCTGAAAGGGCAGCTGG AGAAACCCCGGGGCTGCCAGAGGGANGTGTTAAAAAGGGCATTTTTTTTKTTRKTRGWGAAGAACCTACTGAAC CAAAGGACTTAGCCTTGGACCTGGTYTCACTCCAGCAWYCTCCCCAARGTTGGGGCCCTGTAGGTACCAGAGCCT TAGAGGGGTTGCCTTCCTCCTGSAAGCTTGGGGCTTGGGGGGTGGGCCGGGCAAGAATTTGCTCAGTAAATGGTT TGAACACTTTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA Najprej moramo cdna zapis prevesti v proteinsko zaporedje (če smo podatek, da gre za DNA zapis spregledali v navodilih, lahko vseeno opazimo, da zapis vsebuje le znake GATC in se ne začne z M, tako da je zelo malo verjetno, da gre za protein). S pomočjo orodja ORF finder, ki smo ga že spoznali, poiščemo najdaljši bralni okvir. Najdemo ga v okvirju +1 z dolžno 657 ak ostankov. Rezultat programa TMHMM: Ugotovimo, da vsebuje 4 transmembranske vijačnice (rdeče črtasti vrhovi na grafu ali pa zapis levo zgoraj) in da sta oba oba dela dela proteina na notranji strani membrane (na obeh koncih je modra črta nad roza ali pa zapis levo zgoraj). Opomba: Če boste v programu ORF finder izbrali katerikoli drug odprt bralni okvir vam orodje TMHMM ne bo napovedalo nobene transmembranske vijačnice.

9 V06-07 Analizirajte aminokislinsko zaporedje mišjega proteina Sushi, nidogen and EGF-like domain-containing protein 1 in sicer v smislu N-glikozilacije in domen. Rezultate analize primerjajte z anotacijami v podatkovni bazi UniProtKB ter komentirajte, ali se ujemajo in če se ne, zakaj menite, da ne. Za analizo N-glikozilacije uporabite orodje NetNGlyc ( za domene in funkcionalne regije pa Prosite ( Pravilen zapis za protein v bazi Uniprot ima oznako Q70E20. Iz vnosa najprej pridobimo zapis v FASTA obliki (pazite na signalni peptid!), ki ga nato vnesemo v obe spletni orodji. NetNGlyc Kot rezultat dobimo 11 kratkih zaporedij, ki v osnovi ustrezajo mestom za glikozilacijo. Podrobneje si moramo ogledati še zadnji stolpec, kjer nam program poda svojo napoved ali posamezno zaporedje dejansko predstavlja mesto za glikozilacijo ali ne. Za zadnji dve (1115 in 1274) nam program napove, da glikozilacija tam najverjetneje ne poteče. Izmed ostalih zadetkov opazimo, da imajo nekateri ++ nekateri pa le +. Število + ustreza zanesljivosti napovedi več jih je, bolj zanesljiva je napoved. Če si pogledamo le najbolj zanesljive napovedi nam tako ostanejo še štiri zaporedja, od katerih prvo (268) vsebuje prolin, zaradi česar glikozilacija tam najverjetneje ne poteče. Preostanejo še tri mesta (384, 688 in 953). Če jim prištejemo 24, kolikor je dolg signalni peptid, ki ga v program nismo vnesli, dobimo 408, 712 in 977. Ugotovimo, da ta tri mesta dejansko ustrezajo anotiranim v bazi UniProt Prosite Rezultati se popolnoma ujemajo z anotacijo. Opazimo le, da ima položaj vseh domen v primerjavi z anotacijo v bazi UniProt 24 ak ostankov manjšo številko, kar je posledica odsotnosti signalnega peptida (program Prosite»ne ve«, da je pred začetkom zapisa, ki smo ga vnesli, še signalni peptid).

10 V06-08 Napovejte sekundarno strukturo človeškega proteina Trop2 in sicer z Jpred ( in PSIPRED ( S slednjim napovejte tudi neurejene regije (DISOPRED2) in domene (DomPred). Primerjajte rezultate analize (nekatere lahko primerjate z anotacijami v bazi podatkov) ter komentirajte, kje (v katerih regijah) se napovedi razlikujejo in zakaj menite, da se (pomagajte si s pomočjo za posamezne programe). PSIPRED - pomembno: vpišite tudi vaš e-poštni naslov, saj lahko napoved traja dlje časa (> 1 h), zaporedju morate dati ime (Short identifier for submission). Zapis za človeški protein Trop2 se v bazi UniProt nahaja pod oznako P Iz vnosa pridobim zapis za protein brez signalnega peptida v FASTA obliki in ga uporabimo za analizo z orodji Jpred in PSIPRED. Jpred Ko je napoved končana si rezultate lahko ogledamo v več formatih. Če imamo na računalniku nameščeno podporo Javo izberemo Jalview. Na sliki vidimo rdeče in zelene regije. Rdeče regije ustrezajo napovedanim alfa-vijačnicam, zelene pa betalistom. Rezultate odčitamo iz vrstice»jnetpred«, v ostalih vrsticah pa imamo še napovedi po različnih algoritmih. Pri napovedi je pomembno upoštevait tudi zanesljivost, saj orodje ne napove vseh delov z enako zanesljivostjo. Zanesljivost lahko odčitamo bodisi iz višine črnih stolpcev (višji stolpec pomeni bolj zanesljivo napoved) bodisi iz številk pod njimi (9 - najvišja zanesljivost, 0 - najnižja zanesljivost). Na zgornji sliki je tudi prikazan primer napovedi dveh alfa vijačnic, pri čemer je ena (leva) izmed napovedi zelo zanesljiva, druga (desna) pa ne. Pri interpretaciji upoštevamo le dele z visoko zanesljivostjo! V našem primeru je zaesljivo napovedanih več beta-listov in 2 daljši alfa-vijačnici (ostale napovedi alfavijačnic so nezanesljive). Opazimo da na območjo, kjer je v bazi UniProt anotiran transmembranskih alfaheliks (AGLIAVIVVVVVALVAGMAVLVI) program sicer napove pravilno sekundarno strukturo, vendar napoved označi kot popolnoma nezanesljivo. PSIPRED Ločeno si pogledamo napoved sekundarne strukture, domen in neurejenih regij.

11 Orodje je napovedalo 3 alfa-vijačnice, vključno s tisto, ki je anotirana kot transmembranskih alfa-heliks. Ostali dve približno sovpadata z napovedjo v Jpred. Ugotovimo pa, da se točni položaji med obema programoma in anotacijo pogosto razlikujejo za par ak ostankov, kar pa je posledica različnih algoritmov napovedi. O točnem položaju elementov sekundarne strukture tako ne moremo sklepati, lahko pa dobimo informacijo o približnem položaju. Napoved neurejenih regij (DISOPRED2) nam z največjo zanesljivostjo napove neurejeno regijo na položaju nekje od ak ostanka v vneseni sekvenci. Če si isto regijo ogledamo tudi v programu Jpred ugotovimo, da tudi Jpred z veliko zanesljivostjo napove, da na tem delu ni prisotnih elementov sekundarne strukture. DomPred nam napove 3 domene, kar vidimo kot tri vrhove v diagramu. Napovedi ne moremo primerjati z rezultati programa Jpred, lahko pa preverimo, če je napovedal tudi tiroglobulinsko domeno, ki je bazi UniProt anotirana med 70 in 145 ak ostankom. Da lahko primerjamo anotacijo z napovedjo moramo položaju ak ostankov v napovedi prišteti 26 ak ostankov za signalni peptid. Vrhovi tako ustrezajo približno , 130 do 160 in 185 do 240. Med ponujenimi rezultati tiroglobulinske domene ne najdemo.

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011 ta Veleprodaja Maloprodaja Storitve Računovodstvo Proizvodnja Gostinstvo Turizem Hotelirstvo Ticketing CRM Internetna trgovina Izdelava internetnih strani Grafično oblikovanje NOVOSTI IN NASVETI ZA DELO

Prikaži več

Spoznajmo PowerPoint 2013

Spoznajmo PowerPoint 2013 Spoznajmo PowerPoint 2013 13 Nova predstavitev Besedilo v predstavitvi Besedilo, ki se pojavlja v predstavitvah lahko premaknemo kamorkoli v diapozitivu. Kadar izdelamo diapozitiv z že ustvarjenimi okvirji

Prikaži več

DN5(Kor).dvi

DN5(Kor).dvi Koreni Število x, ki reši enačbo x n = a, imenujemo n-ti koren števila a in to označimo z n a. Pri tem je n naravno število, a pa poljubno realno število. x = n a x n = a. ( n a ) n = a. ( n a ) m = n

Prikaži več

Microsoft Word - SI_vaja1.doc

Microsoft Word - SI_vaja1.doc Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta Sanitarno inženirstvo Statistika Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko Š.l. 2011/2012, 3. letnik (1. stopnja), Vaja 1 Naloge 1. del: Opisna statistika

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v fina

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v fina UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v financah Ljubljana, 2010 1. Klasični pristop k analizi

Prikaži več

Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y

Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y 2 ). Rešitev: Diferencialna enačba ima ločljive spremenljivke,

Prikaži več

Orodje za izvoz podatkov

Orodje za izvoz podatkov Pomoč uporabnikom -NA-SI-200, V6.13-00 IZUM, 2018 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE 1 Uvod... 1 2 Predstavitev orodja za izvoz podatkov...

Prikaži več

Podatkovni model ER

Podatkovni model ER Podatkovni model Entiteta- Razmerje Iztok Savnik, FAMNIT 2018/19 Pregled: Načrtovanje podatkovnih baz Konceptualno načtrovanje: (ER Model) Kaj so entite in razmerja v aplikacijskem okolju? Katere podatke

Prikaži več

Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna str

Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna str Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna stran: http://www.coks.si/ Elektronski naslov: podpora@coks.si

Prikaži več

Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE Operacije z dvomestnimi relacijami Predstavitev relacij

Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE Operacije z dvomestnimi relacijami Predstavitev relacij Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE 1 1.1 Operacije z dvomestnimi relacijami...................... 2 1.2 Predstavitev relacij............................... 3 1.3 Lastnosti relacij na dani množici (R X X)................

Prikaži več

4. tema pri predmetu Računalniška orodja v fiziki Ljubljana, Grafi II Jure Senčar

4. tema pri predmetu Računalniška orodja v fiziki Ljubljana, Grafi II Jure Senčar 4. tema pri predmetu Računalniška orodja v fiziki Ljubljana, 6.4.29 Grafi II Jure Senčar Relativna sila krčenja - F/Fmax [%]. Naloga Nalogo sem delal v Excelu. Ta ima vgrajeno funkcijo, ki nam vrne logaritemsko

Prikaži več

Osnove statistike v fizični geografiji 2

Osnove statistike v fizični geografiji 2 Osnove statistike v geografiji - Metodologija geografskega raziskovanja - dr. Gregor Kovačič, doc. Bivariantna analiza Lastnosti so med sabo odvisne (vzročnoposledično povezane), kadar ena lastnost (spremenljivka

Prikaži več

Navodila Trgovina iCenter

Navodila Trgovina iCenter Napredovanja v plačne razrede javnih uslužbencev 2019 S pomočjo SAOP programa Kadrovska evidenca lahko ob dokupljeni kodi vodimo napredovanja javnih uslužbencev. Za napredovanja v letu 2019 je potrebno

Prikaži več

Kolokvij iz biokemije za biologe

Kolokvij iz biokemije za biologe Kolokvij BIOKEMIJA, 9.1. 2004 1.) Kako bi po obarjanju s 95% etanolom preverili če so v supernatantu še prisotni proteini? ( 4T ) 2.) Od česa je odvisna različna hitrost potovanja snovi pri tankoplastni

Prikaži več

NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA

NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA NAVODILO ZA UPORABO PRIPOMOČKA ZA PRIPRAVO STROŠKOVNEGA NAČRTA PROJEKTA»Piano finanziario Stroskovni nacrt«dokument»piano finanziario Stroskovni nacrt«v Microsoft Excel obliki lahko uporabite kot pripomoček

Prikaži več

DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE

DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE 1. UVOD: Vsak človek ima 23 parov kromosomov, od tega 22 parov avtosomih kromosomov in en par spolnih kromosomov. Ta ne določata samo spola, temveč vsebujeta tudi gene za nekatere

Prikaži več

Document ID / Revision : 0519/1.3 ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov

Document ID / Revision : 0519/1.3 ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov Gospodarski subjekti Definicija: V skladu z 2. členom Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2018/574

Prikaži več

COBISS3/Medknjižnična izposoja

COBISS3/Medknjižnična izposoja 3/Medknjižnična izposoja 2.2 KATALOG Katalog nam omogoča: iskanje gradiva prikaz izbranih bibliografskih zapisov ali pripadajočih podatkov o zalogi iz lokalne baze podatkov v formatu COMARC vpogled v stanje

Prikaži več

Razgradnja proteinov Voet 3: poglavje 32.6

Razgradnja proteinov Voet 3: poglavje 32.6 Razgradnja proteinov Voet 3: poglavje 32.6 Razgradnja proteinov (proteoliza) razgradnja v prebavilih razgradnja v celici in vitro Proteolitični encimi (proteinaze) Sistematika na osnovi mehanizma (oz.

Prikaži več

OE NOVO MESTO Muzejska ulica Novo mesto t f ID DDV: SI TRR: P

OE NOVO MESTO Muzejska ulica Novo mesto t f ID DDV: SI TRR: P OE NOVO MESTO Muzejska ulica 5 8000 Novo mesto t +386 7 3934 191 f +386 7 3934 101 www.nijz.si info@nijz.si ID DDV: SI 44724535 TRR: 011006000043188 POROČILO O SISTEMATIČNIH PREGLEDIH USTNE VOTLINE ZA

Prikaži več

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV Predmetna komisija za nižji izobrazbeni standard matematika Opisi dosežkov učencev 6. razreda na nacionalnem preverjanju znanja Slika: Porazdelitev točk pri matematiki (NIS), 6. razred 1 ZELENO OBMOČJE

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INTRANET - DETEKTIV Detektivska zbornica Republike Slovenije Pozdravljeni, v kratki predstaviti in navodilih za delo z intranet sistemom Detektiv. Intranet članom Detektivske zbornice RS omogoča, da: -

Prikaži več

GOALS

GOALS BELGIAN DEFENCE FORCES General Directorate Material Resources Section Ammunition Risk Management HQ Queen ELISABETH Rue d'evere, 1 1140 BRUSSELS BELGIUM (BE)AC326(SG5) IWP 2012-01(I) 26. marec 2012 ORODJE

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uporaba storitve Office 365 v napravi iphone ali ipad Priročnik za hiter začetek dela Ogled e-pošte Nastavite napravo iphone ali ipad tako, da boste lahko pošiljali in prejemali e-pošto iz računa v storitvi

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - IPPU-V2.ppt

Microsoft PowerPoint - IPPU-V2.ppt Informatizacija poslovnih procesov v upravi VAJA 2 Procesni pogled Diagram aktivnosti IPPU vaja 2; stran: 1 Fakulteta za upravo, 2006/07 Procesni pogled Je osnova za razvoj programov Prikazuje algoritme

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni RAM stroj Nataša Naglič 4. junij 2009 1 RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni trak, pomnilnik ter program. Bralni trak- zaporedje

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Državni izpitni center *M11145113* INFORMATIKA SPOMLADANSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Petek, 10. junij 2011 SPLOŠNA MATURA RIC 2011 2 M111-451-1-3 IZPITNA POLA 1 1. b 2. a 3. Pojem se povezuje

Prikaži več

(Microsoft Word - Nakupovalni vodi\350 po angle\232kih spletnih trgovinah - IzAnglije)

(Microsoft Word - Nakupovalni vodi\350 po angle\232kih spletnih trgovinah - IzAnglije) Nakupovalni vodič po angleških spletnih trgovinah Vedno več ljudi se odloča za nakupe preko spleta. Cene na spletu so pogosto ugodnejše, izbira bolj široka, nakupovanje pa je enostavno in udobno. Dandanes

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M16140111* Osnovna raven MATEMATIKA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Sobota, 4. junij 016 / 10 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat

Prikaži več

Excel 2016

Excel 2016 PRIDOBIVANJE TEMELJN IH IN POKLICNIH KOMPETENC OD 2019 DO 2022 HIPERPOVEZAVA Gradivo za interno uporabo AVTOR: Belinda Lovrenčič Gradivo ni lektorirano V Maj 2019 Operacijo sofinancira Evropska unija,

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev TIK terminal nima povezave s strežnikom Ob vpisu v TIK Admin se pojavi napis ni povezave s strežnikom Na terminalu je ikona 1. preverimo ali je pravilno nastavljen IP strežnika 1. Preverimo datoteko TIKSAdmin.INI

Prikaži več

ŠTEVCI PROMETA IN NJIHOVA UPORABA ZA NAMENE STATISTIK ČRT GRAHONJA

ŠTEVCI PROMETA IN NJIHOVA UPORABA ZA NAMENE STATISTIK ČRT GRAHONJA ŠTEVCI PROMETA IN NJIHOVA UPORABA ZA NAMENE STATISTIK ČRT GRAHONJA Navdih Poizvedovanje po BD podatkovnih virih, ki imajo časovno dimenzijo in so dostopni. Večji promet pomeni večje število dobrin in močnejšo

Prikaži več

Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / Uradni lis

Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / Uradni lis Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / 24. 5. 2019 Uradni list Republike Slovenije PRILOGA 1 PRAVILA ZA OBLIKOVANJE

Prikaži več

2

2 Drsni ležaj Strojni elementi 1 Predloga za vaje Pripravila: doc. dr. Domen Šruga as. dr. Ivan Okorn Ljubljana, 2016 STROJNI ELEMENTI.1. 1 Kazalo 1. Definicija naloge... 3 1.1 Eksperimentalni del vaje...

Prikaži več

Microsoft Word - Seštevamo stotice.doc

Microsoft Word - Seštevamo stotice.doc UČNA PRIPRAVA: MATEMATIKA UČNI SKLOP: Računske operacije UČNA TEMA: Seštevamo in odštevamo stotice Seštevamo stotice UČNE METODE: razlaga, prikazovanje, demonstracija, grafično in pisno delo UČNE OBLIKE:

Prikaži več

Microsoft Word - DGSF - Preverjanje veljavnosti ZPIZ e-dokumentov - V.1.0

Microsoft Word - DGSF - Preverjanje veljavnosti ZPIZ e-dokumentov - V.1.0 Upravljanje z dokumentarnim gradivom (DGSF) Zgodovina dokumenta Verzije # Oznaka verzije Spremembe Avtorji Datum 1.0 Osnovni dokument Upravljanje z dokumentarnim gradivom (DGSF) Stran 2 od 13 Kazalo 1

Prikaži več

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: +386 1 729 6 460 Faks.: +386 1 729 6 466 www.nevtrin.si info@elektrina.si USB RFID READER Navodila za uporabo?

Prikaži več

Učinkovita izvedba algoritma Goldberg-Tarjan Teja Peklaj 26. februar Definicije Definicija 1 Naj bo (G, u, s, t) omrežje, f : E(G) R, za katero v

Učinkovita izvedba algoritma Goldberg-Tarjan Teja Peklaj 26. februar Definicije Definicija 1 Naj bo (G, u, s, t) omrežje, f : E(G) R, za katero v Učinkovita izvedba algoritma Goldberg-Tarjan Teja Peklaj 26. februar 2009 1 Definicije Definicija 1 Naj bo (G, u, s, t) omrežje, f : E(G) R, za katero velja 0 f(e) u(e) za e E(G). Za v V (G) definiramo presežek

Prikaži več

BiokemInfo - Pregled funkcij

BiokemInfo - Pregled funkcij Navodila veljajo tako za Microsoft Excel (v slednjem so pripravljeni tudi prikazani primeri) kot tudi za OpenOffice Calc. Med obema programoma obstajajo malenkostne, a ne bistvene razlike. Celice naslavljamo

Prikaži več

N

N Državni izpitni center *N19141132* 9. razred FIZIKA Ponedeljek, 13. maj 2019 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA v 9. razredu Državni izpitni center Vse pravice pridržane. 2 N191-411-3-2

Prikaži več

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Stanje:

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Stanje: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Stanje: 17.07.2013 Ver. 2.9.1.2 Spletni portal članov uporabniška navodila

Prikaži več

Poskusi s kondenzatorji

Poskusi s kondenzatorji Poskusi s kondenzatorji Samo Lasič, Fakulteta za Matematiko in Fiziko, Oddelek za fiziko, Ljubljana Povzetek Opisani so nekateri poskusi s kondenzatorji, ki smo jih izvedli z merilnim vmesnikom LabPro.

Prikaži več

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE UVOD LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE V tem šolskem letu ste se odločili za fiziko kot izbirni predmet. Laboratorijske vaje boste opravljali med poukom od začetka oktobra do konca aprila. Zunanji kandidati

Prikaži več

DISTRIBUCIJA

DISTRIBUCIJA PORAZDELITEV (DISTRIBUCIJA) ZDRAVILNIH UČINKOVIN V ORGANIZMU Univerza v Ljubljani Fakulteta za farmacijo dr. Igor Locatelli doc. dr. Mojca Kerec Kos Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani (L)ADME

Prikaži več

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5 februar 018 Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja Nalog je

Prikaži več

Univerza na Primorskem FAMNIT, MFI Vrednotenje zavarovalnih produktov Seminarska naloga Naloge so sestavni del preverjanja znanja pri predmetu Vrednot

Univerza na Primorskem FAMNIT, MFI Vrednotenje zavarovalnih produktov Seminarska naloga Naloge so sestavni del preverjanja znanja pri predmetu Vrednot Univerza na Primorskem FAMNIT, MFI Vrednotenje zavarovalnih produktov Seminarska naloga Naloge so sestavni del preverjanja znanja pri predmetu Vrednotenje zavarovalnih produktov. Vsaka naloga je vredna

Prikaži več

POROČILO O VAJI: IZDIHAVANJE CO2 PRI ČLOVEKU

POROČILO O VAJI: IZDIHAVANJE CO2 PRI ČLOVEKU POROČILO O VAJI: FOTOSINTETSKA BARVILA V LISTIH RASTLIN Jan Vogler, 4.h, GIMB 1 UVOD Pri pouku biologije smo delali vajo z naslovom fotosintetska barvila v listih rastlin. Cilji vaje: dokazati da so v

Prikaži več

Poročanje izdanih računov pri gotovinskem poslovanju

Poročanje izdanih računov pri gotovinskem poslovanju Poročanje izdanih računov pri gotovinskem poslovanju Vrsta dokumenta: Uporabniška navodila Pripravil/i: Za: Naviservice +386 1 548 3999 naviservice@adacta.si Adacta d.o.o. Verovškova 55a, 1000 Ljubljana

Prikaži več

Zadeva: Ponudba

Zadeva: Ponudba Navodila za urejanje Spletne strani CTEK.si 1. Dodajanje novega polnilnika Za dodajanje novega polnilnika nikoli ne prepisujte že objavljenih vsebin, ampak sledite tem navodilom. Ta so zagotovilo, da bodo

Prikaži več

Microsoft Word - N _moderacija.docx

Microsoft Word - N _moderacija.docx 2 N151-401-2-2 SPLOŠNA NAVODILA Prosimo, da moderirano različico navodil za vrednotenje dosledno upoštevate. Če učenec pravilno reši nalogo na svoj način (ki je matematično korekten) in je to razvidno

Prikaži več

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe PRILOGA 3 Osnovne značilnosti, ki se sporočajo za usklajevanje 1. Zgradba podatkovne zbirke Podatkovno zbirko sestavljajo zapisi, ločeni po znakovnih parih "pomik na začetek vrstice pomik v novo vrstico"

Prikaži več

Urejevalna razdalja Avtorji: Nino Cajnkar, Gregor Kikelj Mentorica: Anja Petković 1 Motivacija Tajnica v posadki MARS - a je pridna delavka, ampak se

Urejevalna razdalja Avtorji: Nino Cajnkar, Gregor Kikelj Mentorica: Anja Petković 1 Motivacija Tajnica v posadki MARS - a je pridna delavka, ampak se Urejevalna razdalja Avtorji: Nino Cajnkar, Gregor Kikelj Mentorica: Anja Petković 1 Motivacija Tajnica v posadki MARS - a je pridna delavka, ampak se velikokrat zmoti. Na srečo piše v programu Microsoft

Prikaži več

Microsoft Word - A-3-Dezelak-SLO.doc

Microsoft Word - A-3-Dezelak-SLO.doc 20. posvetovanje "KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINEERING", Maribor, 2011 1 ANALIZA OBRATOVANJA HIDROELEKTRARNE S ŠKOLJČNIM DIAGRAMOM Klemen DEŽELAK POVZETEK V prispevku je predstavljena možnost izvedbe

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

LaTeX slides

LaTeX slides Statistični modeli - interakcija - Milena Kovač 23. november 2007 Biometrija 2007/08 1 Število živorojenih pujskov Biometrija 2007/08 2 Sestavimo model! Vplivi: leto, farma Odvisna spremenljivka: število

Prikaži več

4.Racionalna števila Ulomek je zapis oblike. Sestavljen je iz števila a (a ), ki ga imenujemo števec, in iz števila b (b, b 0), ki ga imenujemo imenov

4.Racionalna števila Ulomek je zapis oblike. Sestavljen je iz števila a (a ), ki ga imenujemo števec, in iz števila b (b, b 0), ki ga imenujemo imenov 4.Racionalna števila Ulomek je zapis oblike. Sestavljen je iz števila a (a ), ki ga imenujemo števec, in iz števila b (b, b 0), ki ga imenujemo imenovalec, ter iz ulomkove črte. Racionalna števila so števila,

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M15178112* SPOMLNSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 Četrtek, 4. junij 2015 / 90 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero ali

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M15245112* JESENSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero ali kemični svinčnik in računalo.

Prikaži več

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik CNR-BTU3 Bluetooth vmesnik A. Vsebina pakiranja Bluetooth USB Adapter Bluetooth programska oprema in CD z gonilniki Navodila za uporabo in CD 1. Namestitev Bluetooth programske opreme za Windowse 1. Vstavite

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 7597 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o vzpostavitvi začasnega neposrednega stati

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 7597 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o vzpostavitvi začasnega neposrednega stati EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 21.11.2018 C(2018) 7597 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne 21.11.2018 o vzpostavitvi začasnega neposrednega statističnega ukrepa za izkazovanje izbranih vsebin popisa

Prikaži več

Protege, I.Savnik

Protege, I.Savnik Protégé Iztok Savnik Uporabljeni viri: A Practical Guide To Building OWL Ontologies Using Protege 4 and CO ODE Tools, Edition 1.1 http://protege.stanford.edu/ Protégé OWL ontologije za Semantični splet

Prikaži več

N

N Državni izpitni center *N15164132* 9. razred TEHNIKA IN TEHNOLOGIJA Ponedeljek, 11. maj 2015 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA 9. razred RIC 2015 2 N151-641-3-2 SPLOŠNA NAVODILA Prosimo,

Prikaži več

Microsoft Word - Astronomija-Projekt19fin

Microsoft Word - Astronomija-Projekt19fin Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Jure Hribar, Rok Capuder Radialna odvisnost površinske svetlosti za eliptične galaksije Projektna naloga pri predmetu astronomija Ljubljana, april

Prikaži več

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011 ta Veleprodaja Maloprodaja Storitve Računovodstvo Proizvodnja Gostinstvo Turizem Hotelirstvo Ticketing CRM Internetna trgovina Izdelava internetnih strani Grafično oblikovanje NOVOSTI IN NASVETI ZA DELO

Prikaži več

STAVKI _5_

STAVKI _5_ 5. Stavki (Teoremi) Vsebina: Stavek superpozicije, stavek Thévenina in Nortona, maksimalna moč na bremenu (drugič), stavek Tellegena. 1. Stavek superpozicije Ta stavek določa, da lahko poljubno vezje sestavljeno

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Vsak vektor na premici skozi izhodišče lahko zapišemo kot kjer je v smerni vektor premice in a poljubno število. r a v Vsak vektor na ravnini skozi izhodišče lahko zapišemo kot kjer sta v, v vektorja na

Prikaži več

Microsoft Word - CN-BTU4 Quick Guide_SI

Microsoft Word - CN-BTU4 Quick Guide_SI Bluetooth Dongle Artikel: CN-BTU4 NAVODILA v1.0 Sistemske zahteve Zahteve za PC: - Proc.: Intel Pentium III 500MHz or above. - Ram: 256MB ali več. - Disk: vsaj 50MB. - OS: Windows 98SE/Me/2000/XP - Prost

Prikaži več

Komisija za študijske zadeve UL Medicinske fakultete Vrazov trg 2 SI-1000 Ljubljana E: T: Režim študija Predmet: Uvod

Komisija za študijske zadeve UL Medicinske fakultete Vrazov trg 2 SI-1000 Ljubljana E: T: Režim študija Predmet: Uvod Komisija za študijske zadeve UL Medicinske fakultete Vrazov trg 2 SI-1000 Ljubljana E: ksz@mf.uni-lj.si T: +386 1 543 7700 Režim študija Predmet: Uvod v medicino, modul Informatika Študijski program: EMŠ

Prikaži več

Osnove matematicne analize 2018/19

Osnove matematicne analize  2018/19 Osnove matematične analize 2018/19 Neža Mramor Kosta Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Funkcija je predpis, ki vsakemu elementu x iz definicijskega območja D f R priredi natanko

Prikaži več

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev IPIN MEDNARODNA IDENTIFIKACIJSKA ŠTEVILKA IGRALCA Spoštovani igralec tenisa! Vsak, ki želi igrati na tekmovanjih pod okriljem mednarodne teniške zveze (ITF), mora pridobiti mednarodno identifikacijsko

Prikaži več

Ime in priimek

Ime in priimek Polje v osi tokovne zanke Seminar pri predmetu Osnove Elektrotehnike II, VSŠ (Uporaba programskih orodij v elektrotehniki) Ime Priimek, vpisna številka, skupina Ljubljana,.. Kratka navodila: Seminar mora

Prikaži več

Vaja 3 Kopiranje VM in namestitev aplikacij - strežnik SQL 2000 SP3a A. Lokalni strežnik Vmware ESX Dodajanje uporabnikov vajexx v skupino Vaje

Vaja 3 Kopiranje VM in namestitev aplikacij - strežnik SQL 2000 SP3a A. Lokalni strežnik Vmware ESX Dodajanje uporabnikov vajexx v skupino Vaje Vaja 3 Kopiranje VM in namestitev aplikacij - strežnik SQL 2000 SP3a A. Lokalni strežnik Vmware ESX 3.5 1. Dodajanje uporabnikov vajexx v skupino Vaje 2. Kopiranje Win2003 strežnika in registracija na

Prikaži več

DODATEK_F8

DODATEK_F8 COMARC/B F.8 F.8 Tabela polj/podpolj s stopnjo obveznosti za posamezen bibliografski nivo V tabeli je podana obveznost polj/podpolj (o - obvezen podatek, p - obvezen podatek, če obstaja, in n - neobvezen

Prikaži več

PowerApps

PowerApps ko tehnologija postane brezmejna strast Microsoft PowerApps Uporabniška navodila Avtorji Brina Gomboc, Lucija Kos, Damjana Krampač Mentorici dr. Simona Sternad Zabukovšek Sara Cokan, mag. ekon. in posl.

Prikaži več

Poročilo o opravljenem delu pri praktičnem pouku fizike: MERJENJE S KLJUNASTIM MERILOM Ime in priimek: Mitja Kočevar Razred: 1. f Učitelj: Otmar Uranj

Poročilo o opravljenem delu pri praktičnem pouku fizike: MERJENJE S KLJUNASTIM MERILOM Ime in priimek: Mitja Kočevar Razred: 1. f Učitelj: Otmar Uranj Poročilo o opravljenem delu pri praktičnem pouku fizike: MERJENJE S KLJUNASTIM MERILOM Ime in priimek: Mitja Kočevar Razred: 1. f Učitelj: Otmar Uranjek, prof. fizike Datum izvedbe vaje: 11. 11. 2005 Uvod

Prikaži več

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI DEFINICIJA V PARAVOKOTNEM TRIKOTNIKU DEFINICIJA NA ENOTSKI KROŢNICI GRAFI IN LASTNOSTI SINUSA IN KOSINUSA POMEMBNEJŠE FORMULE Oznake: sinus kota x označujemo z oznako sin x, kosinus kota x označujemo z

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je "

ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je "električno" nihalo, sestavljeno iz vzporedne vezave

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

DISTRIBUCIJA

DISTRIBUCIJA DISTRIBUCIJA ZDRAVILNIH UČINKOVIN V ORGANIZMU Univerza v Ljubljani Fakulteta za farmacijo doc. dr. Mojca Kerec Kos Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani (L)ADME SISTEM MESTO DELOVANJA OSTALA TKIVA

Prikaži več

CODEKS IP KAMERA

CODEKS IP KAMERA CODEKS IP KAMERA uporabniška navodila Vse pravice pridržane. Noben del uporabniških navodil se ne sme reproducirati v kakršnikoli obliki ali na kakršen koli način - grafični, elektronski ali mehanski,

Prikaži več

Verjetnost in vzorčenje: teoretske porazdelitve standardne napake ocenjevanje parametrov as. dr. Nino RODE prof. dr. Blaž MESEC

Verjetnost in vzorčenje: teoretske porazdelitve standardne napake ocenjevanje parametrov as. dr. Nino RODE prof. dr. Blaž MESEC Verjetnost in vzorčenje: teoretske porazdelitve standardne napake ocenjevanje parametrov as. dr. Nino RODE prof. dr. Blaž MESEC VERJETNOST osnovni pojmi Poskus: dejanje pri katerem je izid negotov met

Prikaži več

Mladi za napredek Maribora srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 2015

Mladi za napredek Maribora srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 2015 Mladi za napredek Maribora 015 3. srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 015 Kazalo 1. Povzetek...3. Uvod...4 3. Spirala 1...5 4. Spirala...6 5. Spirala 3...8 6. Pitagorejsko drevo...10

Prikaži več

Postopek poracuna 2007 za JU

Postopek poracuna 2007 za JU POSTOPEK PORAČUNA PLAČ V JAVNEM SEKTORJU ZA OBDOBJE JANUAR-JUNIJ 2007 Ljubljana, julij 2007 verzija 1.00 Stran - 1 Skladno z objavo Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o sistemu plač v javnem sektorju

Prikaži več

N

N Državni izpitni center *N13164132* REDNI ROK 3. obdobje TEHNIKA IN TEHNOLOGIJA Torek, 14. maj 2013 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NAIONALNO PREVERJANJE ZNANJA ob koncu 3. obdobja RI 2013 2 N131-641-3-2 SPLOŠNA

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 9. Funkcije 1 9. 1. F U N K C I J A m a i n () 9.2. D E F I N I C I J A F U N K C I J E 9.3. S T A V E K r e t u r n 9.4. K L I C F U N K C I J E I N P R E N O S P A R A M E T R O V 9.5. P R E K R I V

Prikaži več

Navodila za uporabo programske opreme OTRS verzija Administracijska navodila Avtor navodil: Sebastijan Šilec Datum: December 2007 Center odprte

Navodila za uporabo programske opreme OTRS verzija Administracijska navodila Avtor navodil: Sebastijan Šilec Datum: December 2007 Center odprte Navodila za uporabo programske opreme OTRS verzija 2.2.3 Administracijska navodila Avtor navodil: Sebastijan Šilec Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna stran: http://www.coks.si/ Elektronski

Prikaži več

FIZIKALNA STANJA IN UREJENOST POLIMERNIH VERIG Polimeri se od nizkomolekularnih spojin razlikujejo po naravi fizikalnega stanja in po morfologiji. Gle

FIZIKALNA STANJA IN UREJENOST POLIMERNIH VERIG Polimeri se od nizkomolekularnih spojin razlikujejo po naravi fizikalnega stanja in po morfologiji. Gle FIZIKALNA STANJA IN UREJENOST POLIMERNIH VERIG Polimeri se od nizkomolekularnih spojin razlikujejo po naravi fizikalnega stanja in po morfologiji. Glede na obliko in način urejanja polimernih verig v trdnem

Prikaži več

Navodila Trgovina iCenter

Navodila Trgovina iCenter Knjiženje izdanih računov iz modula Fakturiranje glede na način plačila V navodilih, ki sledijo obravnavamo tematiko priprave temeljnice izdanih računov, ki smo jih fakturirali v modulu Fakturiranje. Glede

Prikaži več

Namesto (x,y)R uporabljamo xRy

Namesto (x,y)R uporabljamo xRy RELACIJE Namesto (x,y) R uporabljamo xry Def.: Naj bo R AxA D R = { x; y A: xry } je domena ali definicijsko obmocje relacije R Z R = { y; x A: xry } je zaloga vrednosti relacije R Za zgled od zadnjič:

Prikaži več

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo mesto, april 2008 Ime in priimek študenta ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo

Prikaži več

Ali je varno kupovati ponarejeno blago?

Ali je varno kupovati ponarejeno blago? Ali je varno kupovati ponarejeno blago? Nakup ponarejenega blaga predstavlja tveganja za vašo varnost, zdravje in denarnico. Zato tega raje ne storite! Ste v dvomih? Vprašajte se naslednje: Ali ponaredek

Prikaži več

Osnove gastronomije PREBAVA MAKROHRANIL IN Vpliv senzoričnih lastnosti na prebavo Barbara HERLAH, univ. dipl. inž. živ. teh.

Osnove gastronomije PREBAVA MAKROHRANIL IN Vpliv senzoričnih lastnosti na prebavo Barbara HERLAH, univ. dipl. inž. živ. teh. Osnove gastronomije PREBAVA MAKROHRANIL IN Vpliv senzoričnih lastnosti na prebavo Barbara HERLAH, univ. dipl. inž. živ. teh. PREBAVA (DIGESTIJA) IN VSRKAVANJE (ABSORPCIJA) V PREBAVILIH OH, B in M so uporabni

Prikaži več

Microsoft Word - UP_Lekcija04_2014.docx

Microsoft Word - UP_Lekcija04_2014.docx 4. Zanka while Zanke pri programiranju uporabljamo, kadar moramo stavek ali skupino stavkov izvršiti večkrat zaporedoma. Namesto, da iste (ali podobne) stavke pišemo n-krat, jih napišemo samo enkrat in

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNISTVO Matematika Pisni izpit. junij 22 Ime in priimek Vpisna st Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite resevanja. Veljale bodo samo resitve na papirju, kjer so

Prikaži več

ISOFT , računalniški inženiring

ISOFT , računalniški inženiring ISOFT, računalniški inženiring Marko Kastelic s.p. Sad 2, 1296 Šentvid pri stični Spletna stran podjetja:http://www.isoft.si podjetja ISOFT Spletna stran sistema sledenja vozil track.si: http://www.track.si

Prikaži več

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc Elektrotehniški praktikum Sila v elektrostatičnem polju Namen vaje Našli bomo podobnost med poljem mirujočih nabojev in poljem mas, ter kakšen vpliv ima relativna vlažnost zraka na hitrost razelektritve

Prikaži več