NAVODILA ZA OBLIKOVANJE PRISPEVKOV

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "NAVODILA ZA OBLIKOVANJE PRISPEVKOV"

Transkripcija

1 SISTEM ZA VERIFIKACIJO OSEBE NA PODLAGI PRSTNEGA ODTISA Uroš Klopčič, Peter Peer Laboratorij za računalniški vid Fakulteta za računalništvo in informatiko E-pošta: POVZETEK: V tem delu je predstavljen sistem za verifikacijo oseb na podlagi prstnega odtisa. V osnovi gre za prototipni sistem, katerega namen je postavitev temeljev in ogrodja, katero bi omogočalo nadaljnji razvoj in testiranje. Sistem sestoji iz korakov segmentacije, izboljšave kvalitete prstnega odtisa z Gaborjevimi filtri, tanjšanja, iskanje značilk, klasifikacije ter primerjanja. Algoritem smo testirali na štirih testnih množicah s tekmovanja Fingerprint Verification Competition 2002 (FVC2002). Algoritem daje zadovoljive rezultate, več težav se pojavi predvsem pri prstnih odtisih slabe kvalitete v koraku izboljšanja kvalitete prstnega odtisa. Čas procesiranja 3 sekund ustreza zahtevam enostavnega sistema za verifikacijo oseb na podlagi prstnega odtisa. 1. UVOD Prstni odtisi že dolgo veljajo za eno od najbolj zanesljivih in natančnih biometričnih značilnosti, zato so se že zgodaj uveljavili pri procesu ugotavljanja identitete posameznika. S pojavom ter razvojem računalniške tehnologije, se je zamudna ročna identifikacija posameznika zamenjala s hitrimi in zmogljivi sistemi za identifikacijo oseb na podlagi prstnega odtisa (angl. AFIS). Danes so prstni odtisi že popolnoma uveljavljeni, uporabljajo se predvsem pri kontroli dostopa ter policijskem delu. Za namene kontrole dostopa v laboratorij smo tudi sami želeli razviti sistem za verifikacijo oseb na podlagi prstnega odtisa. Pri tem si kot glavni cilj nismo zastavili 100% zanesljivost sistema, temveč dobro ogrodje ter modularno zgradbo, na kateri bi bilo uveljavljanje prihodnjih nadgradenj čim bolj enostavno. Šele skozi proces posodobitev pa bi sistem pridobil potrebno zanesljivost ter natančnost. Sistem bi lahko v grobem ločili v tri korake: zajem prstnega odtisa, iskanje značilk ter odločanje. Za zajem prstnega odtisa smo uporabili dva čitalca prstnih odtisov, vendar smo zaradi lažjega dela pri samem razvoju sistema uporabili v naprej zbrano zbirko slik prstnih odtisov. Večji poudarek je bil predvsem na koraku iskanja značilk, od katerega je odvisen tudi končni rezultat v koraku odločanja.

2 2. OBDELAVA PRSTNEGA ODTISA 2.1 Segmentacija Pri segmentaciji poskušamo čim bolj ločiti področje, na katerem se nahaja prstni odtis, od ozadja. Pri tem smo uporabili metodo, ki je modificirana verzija pristopa opisanega v [3]. Kot prvo se poišče vrednost, ki predstavlja ozadje. V ta namen izračunamo histogram negativa slike. Nato potujemo po histogramu od indeksa 0 do 255 in opazujemo vrednost histograma. Indeks, kjer je ta vrednost prvič večja od praga ThrF (1000 v našem primeru), predstavlja vrednost ozadja. Ta vrednost se odšteje od vsakega slikovnega elementa (i, j) na sliki. Nato z enačbo (1) povečamo dinamično razdaljo med grebeni in dolinami in še enkrat izračunamo negativ slike. V drugem delu sliko razdelimo na bloke enake velikosti W W (W = 9 v našem primeru). Za vsak blok s središčem v (i, j) se izračuna štiri parametre: srednja vrednost, varianca, gradient in ROI, prikazan v enačbi (2). kjer velja (1) (2) (3) (4) ROI poda stopnjo gotovosti, ki nam glede na prag pove, ali slikovni element pripada ozadju ali ne. x in y sta jakosti gradienta v x in y smeri, katera pridobimo s Sobelovim operatorjem [8]. Če je srednja vrednost večja in ostali parametri manjši od nastavljenih pragov, potem je blok označen za ozadje. S tem korak segmentacije še ni končan. Pogosto se namreč zgodi, da so nekateri bloki napačno označeni za ozadje oziroma ospredje. Zato je potrebna še naknadna obdelava, kjer se take bloke prepozna in popravi. V ta namen se uporabi množica hevrističnih pravil (slika 1). 2.2 Izboljšava kvalitete slike prstnega odtisa Pri prepoznavanju prstnih odtisov je zelo pomembna predhodna obdelava zajete slike prstnega odtisa, saj slaba kvaliteta negativno vpliva na postopke iskanje značilk. Pri (5)

3 zajemu namreč pogosto pride do napak kot so šum in smeti, vzrok je lahko tudi prevelik pritisk na čitalec, pogoste pa so tudi mehanske poškodbe samega prsta (urez, praska). Zaradi tega smo v našem sistemu uporabili postopek izboljšanja kvalitete opisan v [4]. Slika 1: Hevristična pravila za odstranjevanje (a) blokov, označenih za ospredje, (b) blokov, označenih za ozadje Nad prstnim odtisom se najprej izračuna orientacijsko polje s pomočjo metode gradientov. Orientacijsko polje nam za vsak del slike pove, v katero smer je prstni odtis usmerjen. Dobljeno orientacijsko polje pa ni povsem zanesljivo, saj vsebuje preveč šuma. Zato se izvede glajenje orientacijskega polja. Pri tem smo uporabili metodo [5], ki velikost okolice glajenja Ω(s) pametno prilagaja glede na doslednost orientacije. Za izračun slednje se uporabi enačba (6). O(s) predstavlja število orientacij θ(i,j) v Ω(s). Kadar je doslednost majhna, se uporabi veliko okolico glajenja, s čimer omejimo vpliv šuma, obratno pa uporabimo majhno okolico, saj vemo, da je orientacija zanesljiva. Za vsak blok izračunamo Cons(s) in njegovo orientacijo na podlagi zunanjih 8 s blokov iz njegove (2 s + 1) (2 s + 1) velike okolice. Koraki glajenja so naslednji: 1. Izračunaj enotski vektor z dvakratno orientacijo [cos(2θ(i,j)), sin(2θ(i,j))]. Nastavi s = 1 in uporabi vrednosti enotskega vektorja pri izračunu Cons(s). 2. Povečaj s za 1. Izračunaj Cons(s) v Ω(s), kjer je Ω(s) 8 s zunanjih blokov. 3. Cons(s) doseže vrednosti na intervalu [0,1]. Če je Cons(s) manjši od praga (0,5 v našem primeru) ali pa manjši od Cons(s - 1), potem pojdi na korak 2; na korak 2 se vračaš, dokler ne dosežeš maksimuma vrnitev (5 v našem primeru). 4. Če je s enak maksimumu, nastavi Ω(s) na okolico velikosti 3 3 blokov, sicer pojdi na korak Izračunaj zglajeno orientacijo po sledeči enačbi: (6) (7)

4 kjer sta i c in j c koordinati točke, ki predstavlja središče trenutno obravnavanega bloka. Izračunu orientacije sledi še izračun frekvence [4], nato pa se izvede dejansko filtriranje s pomočjo Gaborjevih filtrov. 2.3 Binarizacija in tanjšanje grebenov Binarizacija se izvede s pomočjo prosto dostopnega orodja AForge.NET. Kot rezultat dobimo sliko, kjer so grebeni predstavljeni z bitom 1 in ozadje z bitom 0. Namen tanjšanja grebenov je pridobiti skelet prstnega odtisa, kjer so grebeni široki natanko 1 slikovni element. V ta namen smo uporabili algoritem v [6], ki prične odstranjevati slikovne elemente na zunanjih robovih grebenov, dokler le-ti niso debeli zgolj 1 slikovni element. To dosežemo z uporabo 21 pravil, ki jih uporabimo v vsaki iteraciji nad vsakim slikovnim elementom. Algoritem uporablja tudi 4 posebna pravila za tanjšanje diagonalnih črt, poleg tega pa vsebuje tudi 12 pravil za predpripravo na tanjšanje. 2.4 Iskanje značilk Naloga algoritma iskanja značilk je poiskati osnovne značilke: razcep (angl. bifurcaton) in zaključek (angl. ridge ending). Kadar imamo na voljo skelet prstnega odtisa, je naloga razmeroma enostavna. Pri iskanju zaključkov grebenov se opiramo na število križišč [10] v trenutni točki (angl. Crossing Number). Enačba (8) definira število križišč cn(p) točke p v binarni sliki kot polovico vsote razlik med pari sosednjih točk v okolici točke p. kjer so p 0, p 1,..., p 7 točke, ki pripadajo okolici točke p, val(p) {0, 1} pa predstavlja vrednost točke. Za točko p velja, da je zaključek grebena, če je cn(p) = 1. (8) Slika 2: Najdene značilke, prikazane na (a) sivinski sliki in (b) sliki s skeletom prstnega odtisa

5 Pri iskanju razcepov si pomagamo z množico pravil. Za vsako točko se njena 3 3 okolica primerja s 24 možnimi maskami za razcep na sliki 2. Če najdemo ujemanje, potem je ta kandidat dejansko razcep. Kljub temu, da smo kvaliteto slike prstnega odtisa izboljšali in da smo iskali značilke le na področju, kjer se nahaja prstni odtis, algoritem še vedno najde večje število nepravilnih značilk, ki niso primerne za nadaljnjo obdelavo. Zato vse značilke preverimo še z algoritmom verifikacije značilk [1]. S tem odstranimo nepravilne strukture (špice, mostove, kratke greben, itd.) in posledično povečamo natančnost sistema. 2.5 Klasifikacija V postopku klasifikacije poskušamo prstnemu odtisu določiti razred glede na obliko grebenov. Pri tem smo uporabili 5 najbolj uporabljenih razredov Galton-Henryevega sistema: lok, šotorast lok, leva in desna zanka ter spirala. Določitev razreda temelji na lokaciji in številu singularnih točk (jedra in delte). Te lahko določimo z uporabo polja ukrivljenosti (angl. curvature map) [7]. Za izračun polja ukrivljenosti sliko razdelimo na bloke velikosti W W (W = 7 v našem primeru). Ukrivljenost bloka se izračuna glede na ukrivljenost 8 sosednjih blokov v njegovi 3 3 okolici. Natančneje, ukrivljenost bloka je enaka polovici razlike ukrivljenosti blokov, na katere kaže smer obravnavanega bloka (enačba 9). kjer sta B1 in B2 bloka, na katera kaže smer središčnega bloka. Singularne točke iz polja ukrivljenosti dobimo na naslednji način: 1. Določimo prag ukrivljenosti T c ter prag razdalje T d (0,35 in 4 v našem primeru) 2. Označimo z S c množico singularnih točk, katerih ukrivljenost je večja od T c. 3. Izberemo katerakoli dva bloka B i in B j iz množice S c. Če je razdalja med njima manjša od T d, se blok z manjšo ukrivljenostjo odstrani iz množice S c. 4. Pojdi na korak 3, dokler velikost množice S c ni stalna. 5. Množica S c vsebuje resnične singularne točke. Za prstne odtise tipa lok je znano, da ne vsebujejo izrazitih singularnih točk. Ker pa naš postopek zahteva določitev referenčne točke prstnega odtisa, se za jedro vzame kar blok z najvišjo ukrivljenostjo. Tip dobljenih singularnih točk (jedro, delta) določimo z metodo Poincare Index [9]. Ko poznamo število jeder N c in delt N d, lahko klasificiramo prstni odtis glede na naslednja pravila: 1. Če je N c = 2, potem je prstni odtis tipa spirala. 2. Če je N c = 0 in N d = 0, potem je prstni odtis tipa lok. 3. Če je N c = 1 in N d = 1, potem je prstni odtis lahko tipa šotorast lok ali zanka. Potrebna je nadaljnja analiza. Med jedrom in delto potegnemo ravno črto. Pri šotorastem loku je črta vzporedna z lokalnimi orientacijami, med tem ko jih pri (9)

6 zanki seka. Naj bo λ kot, ki ga tvori daljica med jedrom in delto in η 1, η 2,..., η n koti lokalnih usmeritev vzdolž omenjene daljice. Če je povprečna vsota (enačba 10) (10) manjša od pragu (0,3 v našem primeru), potem je prstni odtis tipa šotorast lok, sicer je tipa zanka. Leve zanke ločimo od desnih s pomočjo enačbe (11) - če je rezultat manjši od 0, potem je leva, sicer desna zanka. kjer indeksa x in y označujeta x in y koordinati točk. 4. Sicer tipa prstnega odtisa ni mogoče določiti. Referenčno točko tako predstavlja kar jedro. V primeru dveh jeder pa v ta namen izberemo kar središčno točko med obema jedroma. (11) 2.6. Primerjanje Primerjanje temelji na primerjavi lokacije, kota, usmeritve ter tipa značilk. V našem algoritmu se značilke najprej pretvorijo v polarni koordinatni sistem, kjer se za središče vzame referenčno točko. Zadnji manjkajoči podatek je orientacija referenčne točke. Če obstaja dve jedri, je orientacija enaka orientaciji premice skozi ti dve točki. Sicer se okoli referenčne točke definira 16 smeri, ločenih s korakom π/8. Orientacija referenčne točke je smer, kateri se lokalne orientacije najbolj prilagajajo. Značilke nato predstavimo v polarnem koordinatnem sistemu s štirimi parametri (r, e, s, Φ): razdaljo od referenčne točke, polarnim kotom, tipom značilke ter kotom med r in smerjo značilke. Primerjanje med vhodnim vektorjem značilk P i = {(r i1, e i1, s i1, Φ i1 ) T,... (r im, e im, s im, Φ im ) T } in tistim iz podatkovne zbirke Q j = {(r j1, e j1, s j1, Φ j1 ) T,... (r jn, e jn, s jn, Φ jn ) T } poteka na naslednji način: 1. Vsaka značilka iz P i se primerja z vsako značilko iz Q j. 2. Naj M 0 in N 0 označujeta število značilk v prvem in drugem prstnem odtisu, M N / N M pa število uspešnih ujemanj. Kadar je 0 0 večji od praga β, potem smatramo obravnavana prstna odtisa za enaka. 3. Vzemi naslednji vektor Q j+1. Zaradi šuma in nelinearnih deformacij je nemogoče natančno določiti lokacijo značilk glede na referenčno točko. Zato mora primerjalni algoritem upoštevati določeno toleranco. V našem primeru to dosežemo z uporabo dinamične mejne škatle (angl. Variable Bounding Box). Naj kot α b in radij r b označujeta velikost škatle. Kadar je radij značilke majhen, lahko majhna deformacija povzroči veliko spremembo v kotu radija značilke, medtem ko na radij nima vpliva. V tem primeru bi moral biti α b večji in r b manjši. Kadar pa je radij značilke velik, lahko majhna sprememba v kotu radija značilke povzroči veliko spremembo v lokaciji značilke. Takrat α b pomanjšamo in r b povečamo, M N

7 saj se vse deformacije med referenčno točko ter značilko seštevajo, kar se pozna na radiju. 3. REZULTATI Sistem smo testirali na štirih množicah slik prstnih odtisov iz FVC2002. Vsaka množica je vsebovala 800 slik. Slike so bile pridobljene z optičnim (DB1, DB2) in kapacitativnim (DB3) čitalcem, zbirka DB4 pa je vsebovala sintetično generirane prstne odtise. Vsi koraki z izjemo koraka izboljšanja kvalitete so dali zadovoljive rezultate. Pri izboljšanju kvalitete smo imeli probleme predvsem s prstnimi odtisi slabe kvalitete, saj algoritem ni bil zmožen ločevati med sosednjimi grebeni. V nekaterih primerih prstnih odtisov slabe kvalitete naš sistem ni bil sposoben podati natančne lokacije in števila singularnih točk, zaradi česar je bila klasifikacija prstnega odtisa nemogoča. Za primerjavo z ostalimi sistemi smo izmerili stopnji FNMR (angl. False Non-Match Rate) - in FMR (angl. False Match Rate). Prva označuje neujemanje dveh vzorcev istega osebka, druga pa ujemanje dveh vzorcev različnih osebkov. Rezultati v tabeli 1 nam povejo, da naš sistem ni popolnoma zanesljiv. Zaradi velikega vpliva kvalitete na rezultate smo testirali sistem tudi s 64 slikami boljše kakovosti. Slednji rezultati so podani v tabeli 2. Opazimo veliko izboljšanje FNMR pri DB1 ter DB2, malo manj pa pri ostalih množicah, saj so najboljše slike iz teh množic še zmeraj vsebovale preveč šuma. Na koncu smo s sliko 3 podali še skupne rezultate za vsako testno množico. Predstavljeni so bili s krivuljo ROC (angl. Receiver Operating Characteristic), ki prikazuje FNMR in FMR v odvisnosti od praga. Kjer se krivulji FNMR in FMR sekata, je t.i. točka EER (angl. Equal Error Rate). Na sliki sta s praznim kvadratom in polnim krogcem označeni oceni EER tudi za predzadnji in najboljši algoritem iz FVC2002 [2]. Povprečen čas procesiranja je znašal 3 sekunde. Tabela 1: Stopnji FNMR in FMR pri pragu β = 0.3. Stopnja TESTNE MNOŽICE DB1 DB2 DB3 DB4 FNMR (%) FMR (%) Tabela 2: Stopnji FNMR in FMR pri pragu β = 0.3 za slike dobre kakovosti. STOPNJA TESTNE MNOŽICE DB1 DB2 DB3 DB4 FNMR (%) FMR (%) ZAKLJUČEK Sistem še ni dovolj zanesljiv in potrebuje nekaj popravkov. Največ napak se zgodi predvsem zaradi slik slabe kakovosti. Zato bo poudarek v nadaljnjem razvoju predvsem pri jasni določitvi frekvence grebenov, ki mora biti robustna in odporna na šum. Prav tako potrebuje nekaj izboljšav tudi postopek določitve lokacije singularnih točk, kjer trenutno obravnavamo nekaj različnih pristopov. Izdelan sistem predstavlja dobro osnovo in ponuja še veliko možnosti za nadgradnjo.

8 Slika 3: ROC krivulje za testne množice (a) DB1, (b) DB2, (c) DB3 in (d) DB4. LITERATURA 1. M.U. Akram, A. Tariq, S.A. Khan, S. Nasir, Fingerprint image: pre and postprocessing, International Journal of Biometrics 2008, vol. 1(1), str , Informacije o temovanju Fingerprint Verification Competition M.M. Hadhoud, W.S. El Kilani, M.I. Samaan, An adaptive algorith for fingerprints image enhancement using gabor filters, ICCES 07. International Conference on Computer Engineering & Systems, str , November L. Hong, Y. Wan, A. Jain, Fingerprint image enhancement: algorithm and performance evaluation, IEEE Transactions Pattern Analysis and Machine Intelligence, vol. 20(8), str , M. Liu, X. Jiang, A.C. Kot, Fingerprint Reference Point Detection, EURASIP Journal on Applied Signal Processing, vol. 2005, str , Januar P.M. Patil, S.R. Suralkar, F.B. Sheikh, Rotation invariant thinnin g algorithm to detect ridge bifurcations for fingerprint identification, 17 th IEEE International Conference on Tools with Artificial Intelligence, str , J. Qi, M. Xie, A robust algorithm for fingerprint singular point detection and image reference direction determination based on the analysis of curvature map, IEEE Conference on Cybernetics and Intelligent Systems, str , J. Qi, M. Xie, Segmentation of fingerprint images using the gradient vector field, IEEE Conference on Cybernetics and Intelligent Systems, str , September T. Tang, X. Wu, M. Xiang, An improved fingerprint singular point detection algorith based on continuous orientation field, International Symposium on Computer Science and Computational Technology ISCCST, 2 nd Edition, str , F. Zhao, X. Tang, Preprocessing and postprocessing for skeleton-based fingerprint minutiae extraction, Pattern Recognition, vol. 40(1), str , 2007

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI 3. Analitična geometrija v ravnini Osnovna ideja analitične geometrije je v tem, da vaskemu geometrijskemu objektu (točki, premici,...) pridružimo števila oz koordinate, ki ta objekt popolnoma popisujejo.

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

Slikovne transformacije_2017_18_DKT

Slikovne transformacije_2017_18_DKT DEJAVNIKI KAKOVOSTI V TISKU Deja Muck Pri obdelavi digitalnih slik se večinoma srečujamo s slikami v prostorski domeni, a določeni postopki, npr. filtriranje, lahko potekajo tudi v t. i. frekvenčni domeni.

Prikaži več

Osnove matematicne analize 2018/19

Osnove matematicne analize  2018/19 Osnove matematične analize 2018/19 Neža Mramor Kosta Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Funkcija je predpis, ki vsakemu elementu x iz definicijskega območja D f R priredi natanko

Prikaži več

UPORABNOST SISTEMA GYRO PRI DAKTILOSKOPSKI IDENTIFIKACIJI Matej Trapečar Namen prispevka S prispevkom se želi nadaljevati z ugotavljanjem trenutnega s

UPORABNOST SISTEMA GYRO PRI DAKTILOSKOPSKI IDENTIFIKACIJI Matej Trapečar Namen prispevka S prispevkom se želi nadaljevati z ugotavljanjem trenutnega s UPORABNOST SISTEMA GYRO PRI DAKTILOSKOPSKI IDENTIFIKACIJI Matej Trapečar Namen prispevka S prispevkom se želi nadaljevati z ugotavljanjem trenutnega stanja na področju identifikacijskih postopkov prstnih

Prikaži več

Microsoft PowerPoint _12_15-11_predavanje(1_00)-IR-pdf

Microsoft PowerPoint _12_15-11_predavanje(1_00)-IR-pdf uporaba for zanke i iz korak > 0 oblika zanke: for i iz : korak : ik NE i ik DA stavek1 stavek2 stavekn stavek1 stavek2 stavekn end i i + korak I&: P-XI/1/17 uporaba for zanke i iz korak < 0 oblika zanke:

Prikaži več

Učinkovita izvedba algoritma Goldberg-Tarjan Teja Peklaj 26. februar Definicije Definicija 1 Naj bo (G, u, s, t) omrežje, f : E(G) R, za katero v

Učinkovita izvedba algoritma Goldberg-Tarjan Teja Peklaj 26. februar Definicije Definicija 1 Naj bo (G, u, s, t) omrežje, f : E(G) R, za katero v Učinkovita izvedba algoritma Goldberg-Tarjan Teja Peklaj 26. februar 2009 1 Definicije Definicija 1 Naj bo (G, u, s, t) omrežje, f : E(G) R, za katero velja 0 f(e) u(e) za e E(G). Za v V (G) definiramo presežek

Prikaži več

Optimizacija z roji delcev - Seminarska naloga pri predmetu Izbrana poglavja iz optimizacije

Optimizacija z roji delcev - Seminarska naloga pri predmetu Izbrana poglavja iz optimizacije Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Seminarska naloga pri predmetu Izbrana poglavja iz optimizacije 2. junij 2011 Koncept PSO Motivacija: vedenje organizmov v naravi Ideja: koordinirano

Prikaži več

Vektorji - naloge za test Naloga 1 Ali so točke A(1, 2, 3), B(0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) A(0, 3, 5), B(1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 Ali toč

Vektorji - naloge za test Naloga 1 Ali so točke A(1, 2, 3), B(0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) A(0, 3, 5), B(1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 Ali toč Vektorji - naloge za test Naloga 1 li so točke (1, 2, 3), (0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) (0, 3, 5), (1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 li točke a) (6, 0, 2), (2, 0, 4), C(6, 6, 1) in D(2, 6, 3), b)

Prikaži več

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Statistika Pisni izpit 6. julij 2018 Navodila Pazljivo preberite be

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Statistika Pisni izpit 6. julij 2018 Navodila Pazljivo preberite be Ime in priimek: Vpisna št: FAKULEA ZA MAEMAIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Statistika Pisni izpit 6 julij 2018 Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja Za pozitiven rezultat

Prikaži več

Strojna oprema

Strojna oprema Asistenta: Mira Trebar, Miha Moškon UIKTNT 2 Uvod v programiranje Začeti moramo razmišljati algoritmično sestaviti recept = napisati algoritem Algoritem za uporabo poljubnega okenskega programa. UIKTNT

Prikaži več

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam 1. izbirni test za MMO 018 Ljubljana, 16. december 017 1. Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n okraskov n različnih barv in ni nujno, da imamo enako število okraskov vsake barve. Dokaži, da se okraske

Prikaži več

ŠTEVCI PROMETA IN NJIHOVA UPORABA ZA NAMENE STATISTIK ČRT GRAHONJA

ŠTEVCI PROMETA IN NJIHOVA UPORABA ZA NAMENE STATISTIK ČRT GRAHONJA ŠTEVCI PROMETA IN NJIHOVA UPORABA ZA NAMENE STATISTIK ČRT GRAHONJA Navdih Poizvedovanje po BD podatkovnih virih, ki imajo časovno dimenzijo in so dostopni. Večji promet pomeni večje število dobrin in močnejšo

Prikaži več

Ime in priimek

Ime in priimek Polje v osi tokovne zanke Seminar pri predmetu Osnove Elektrotehnike II, VSŠ (Uporaba programskih orodij v elektrotehniki) Ime Priimek, vpisna številka, skupina Ljubljana,.. Kratka navodila: Seminar mora

Prikaži več

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI DEFINICIJA V PARAVOKOTNEM TRIKOTNIKU DEFINICIJA NA ENOTSKI KROŢNICI GRAFI IN LASTNOSTI SINUSA IN KOSINUSA POMEMBNEJŠE FORMULE Oznake: sinus kota x označujemo z oznako sin x, kosinus kota x označujemo z

Prikaži več

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV Predmetna komisija za nižji izobrazbeni standard matematika Opisi dosežkov učencev 6. razreda na nacionalnem preverjanju znanja Slika: Porazdelitev točk pri matematiki (NIS), 6. razred 1 ZELENO OBMOČJE

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE UVOD LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE V tem šolskem letu ste se odločili za fiziko kot izbirni predmet. Laboratorijske vaje boste opravljali med poukom od začetka oktobra do konca aprila. Zunanji kandidati

Prikaži več

Datum in kraj

Datum in kraj Ljubljana, 5. 4. 2017 Katalog znanj in vzorci nalog za izbirni izpit za vpis na magistrski študij Pedagoško računalništvo in informatika 2017/2018 0 KATALOG ZNANJ ZA IZBIRNI IZPIT ZA VPIS NA MAGISTRSKI

Prikaži več

Vaje: Matrike 1. Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N 0 1 n ; n N Pokaži, da je množica x 0 y 0 x

Vaje: Matrike 1. Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N 0 1 n ; n N Pokaži, da je množica x 0 y 0 x Vaje: Matrike 1 Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N n 1 1 0 1 ; n N 0 2 Pokaži, da je množica x 0 y 0 x y x + z ; x, y, z R y x z x vektorski podprostor v prostoru matrik

Prikaži več

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-avgust-17.dvi

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-avgust-17.dvi Vpisna številka Priimek, ime Smer: K KT WA Izpit pri predmetu MATEMATIKA I Računski del Ugasni in odstrani mobilni telefon. Uporaba knjig in zapiskov ni dovoljena. Dovoljeni pripomočki so: kemični svinčnik,

Prikaži več

Osnove statistike v fizični geografiji 2

Osnove statistike v fizični geografiji 2 Osnove statistike v geografiji - Metodologija geografskega raziskovanja - dr. Gregor Kovačič, doc. Bivariantna analiza Lastnosti so med sabo odvisne (vzročnoposledično povezane), kadar ena lastnost (spremenljivka

Prikaži več

FGG13

FGG13 10.8 Metoda zveznega nadaljevanja To je metoda za reševanje nelinearne enačbe f(x) = 0. Če je težko poiskati začetni približek (še posebno pri nelinearnih sistemih), si lahko pomagamo z uvedbo dodatnega

Prikaži več

Microsoft Word - rosus2006.doc

Microsoft Word - rosus2006.doc ANALIZA GIBANJA IGRALCEV MED TEKMAMI Janez Perš 1, Matej Kristan 1, Matej Perše 1, Marta Bon 2, Goran Vučkovič 2, Stanislav Kovačič 1 1 Laboratorij za slikovne tehnologije Fakulteta za elektrotehniko,

Prikaži več

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Napredne metode računalniškega vida Advanced topics in computer vision Študijski program

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Napredne metode računalniškega vida Advanced topics in computer vision Študijski program Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Napredne metode računalniškega vida Advanced topics in computer vision Študijski program in stopnja Study programme and level Interdisciplinarni

Prikaži več

Microsoft Word - avd_vaje_ars1_1.doc

Microsoft Word - avd_vaje_ars1_1.doc ARS I Avditorne vaje Pri nekem programu je potrebno izvršiti N=1620 ukazov. Pogostost in trajanje posameznih vrst ukazov računalnika sta naslednja: Vrsta ukaza Štev. urinih period Pogostost Prenosi podatkov

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint _IZS_izobraevanje ZK_1_del.ppt [Zdru\236ljivostni na\350in])

(Microsoft PowerPoint _IZS_izobraevanje ZK_1_del.ppt [Zdru\236ljivostni na\350in]) Geodetski postopki in izdelava elaborata Darinka Bertole, september 2017 NAMEN IZOBRAŽEVANJA: obnova znanja s področja izvedbe geodetske storitve in izdelave elaborata poenotenje dela in dvig kvalitete

Prikaži več

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe PRILOGA 3 Osnovne značilnosti, ki se sporočajo za usklajevanje 1. Zgradba podatkovne zbirke Podatkovno zbirko sestavljajo zapisi, ločeni po znakovnih parih "pomik na začetek vrstice pomik v novo vrstico"

Prikaži več

Microsoft Word - UP_Lekcija04_2014.docx

Microsoft Word - UP_Lekcija04_2014.docx 4. Zanka while Zanke pri programiranju uporabljamo, kadar moramo stavek ali skupino stavkov izvršiti večkrat zaporedoma. Namesto, da iste (ali podobne) stavke pišemo n-krat, jih napišemo samo enkrat in

Prikaži več

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Osnove jezika VHDL Strukturno načrtovanje in testiranje Struktura vezja s komponentami

Prikaži več

3. Metode, ki temeljijo na minimalnem ostanku Denimo, da smo z Arnoldijevim algoritmom zgenerirali ON bazo podprostora Krilova K k (A, r 0 ) in velja

3. Metode, ki temeljijo na minimalnem ostanku Denimo, da smo z Arnoldijevim algoritmom zgenerirali ON bazo podprostora Krilova K k (A, r 0 ) in velja 3. Metode, ki temeljijo na minimalnem ostanku Denimo, da smo z Arnoldijevim algoritmom zgenerirali ON bazo podprostora Krilova K k (A, r 0 ) in velja AV k = V k H k + h k+1,k v k+1 e T k = V kh k+1,k.

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 17 / / Stran 2557 Verzija: v1.0 Datum: Priloga 1: Manevri in tolerance zadovoljive izurjeno

Uradni list Republike Slovenije Št. 17 / / Stran 2557 Verzija: v1.0 Datum: Priloga 1: Manevri in tolerance zadovoljive izurjeno Uradni list Republike Slovenije Št. 17 / 10. 4. 2017 / Stran 2557 Verzija: v1.0 Datum: 26.07.2016 Priloga 1: Manevri in tolerance zadovoljive izurjenosti V nadaljevanju je opisan programa leta in s tem

Prikaži več

M-Tel

M-Tel Poročilo o meritvah / Test report Št. / No. 16-159-M-Tel Datum / Date 16.03.2016 Zadeva / Subject Pooblastilo / Authorization Meritve visokofrekvenčnih elektromagnetnih sevanj (EMS) Ministrstvo za okolje

Prikaži več

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite vzorčne strani iz DELOVNIH LISTOV 1 v štirih delih

Prikaži več

Poglavje 3 Reševanje nelinearnih enačb Na iskanje rešitve enačbe oblike f(x) = 0 (3.1) zelo pogosto naletimo pri reševanju tehničnih problemov. Pri te

Poglavje 3 Reševanje nelinearnih enačb Na iskanje rešitve enačbe oblike f(x) = 0 (3.1) zelo pogosto naletimo pri reševanju tehničnih problemov. Pri te Poglavje 3 Reševanje nelinearnih enačb Na iskanje rešitve enačbe oblike f(x) = 0 (3.1) zelo pogosto naletimo pri reševanju tehničnih problemov. Pri tem je lahko nelinearna funkcija f podana eksplicitno,

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

FGG14

FGG14 Iterativne metode podprostorov Iterativne metode podprostorov uporabljamo za numerično reševanje linearnih sistemov ali računanje lastnih vrednosti problemov z velikimi razpršenimi matrikami, ki so prevelike,

Prikaži več

rm.dvi

rm.dvi 1 2 3 4 5 6 7 Ime, priimek Razred 14. DRŽAVNO TEKMOVANJE V RAZVEDRILNI MATEMATIKI NALOGE ZA PETI IN ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠOLE Čas reševanja nalog: 90 minut Točkovanje 1., 2., in 7. naloge je opisano v

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Vsak vektor na premici skozi izhodišče lahko zapišemo kot kjer je v smerni vektor premice in a poljubno število. r a v Vsak vektor na ravnini skozi izhodišče lahko zapišemo kot kjer sta v, v vektorja na

Prikaži več

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA Enopredmetna matematika IN STATISTIKE Maribor, 31. 01. 2012 1. Na voljo imamo kovanca tipa K 1 in K 2, katerih verjetnost, da pade grb, je p 1 in p 2. (a) Istočasno vržemo oba kovanca. Verjetnost, da je

Prikaži več

E-nepremična inženirska zakladnica

E-nepremična inženirska zakladnica Smetanova ulica 17 2000 Maribor, Slovenija E-NEPREMIČNA INŽENIRSKA ZAKLADNICA - TEHNIŠKE FAKULTETE Naročnik: Energetika Maribor d.o.o. Vodja projekta: Daniela Dvornik Perhavec Fakultete za gradbeništvo,

Prikaži več

Microsoft Word - Astronomija-Projekt19fin

Microsoft Word - Astronomija-Projekt19fin Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Jure Hribar, Rok Capuder Radialna odvisnost površinske svetlosti za eliptične galaksije Projektna naloga pri predmetu astronomija Ljubljana, april

Prikaži več

Poslovilno predavanje

Poslovilno predavanje Poslovilno predavanje Matematične teme z didaktiko Marko Razpet, Pedagoška fakulteta Ljubljana, 20. november 2014 1 / 32 Naše skupne ure Matematične tehnologije 2011/12 Funkcije več spremenljivk 2011/12

Prikaži več

Osnove verjetnosti in statistika

Osnove verjetnosti in statistika Osnove verjetnosti in statistika Gašper Fijavž Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Ljubljana, 26. februar 2010 Poskus in dogodek Kaj je poskus? Vržemo kovanec. Petkrat vržemo

Prikaži več

Mladi za napredek Maribora srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 2015

Mladi za napredek Maribora srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 2015 Mladi za napredek Maribora 015 3. srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 015 Kazalo 1. Povzetek...3. Uvod...4 3. Spirala 1...5 4. Spirala...6 5. Spirala 3...8 6. Pitagorejsko drevo...10

Prikaži več

PREDMETNI KURIKULUM ZA RAZVOJ METEMATIČNIH KOMPETENC

PREDMETNI KURIKULUM ZA RAZVOJ METEMATIČNIH KOMPETENC MATEMATIKA 1.razred OSNOVE PREDMETA POKAZATELJI ZNANJA SPRETNOSTI KOMPETENCE Naravna števila -pozna štiri osnovne računske operacije in njihove lastnosti, -izračuna številske izraze z uporabo štirih računskih

Prikaži več

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni RAM stroj Nataša Naglič 4. junij 2009 1 RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni trak, pomnilnik ter program. Bralni trak- zaporedje

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko David Možina Argumentirano strojno učenje z uporabo logistične regresije MAGISTRSKO DEL

Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko David Možina Argumentirano strojno učenje z uporabo logistične regresije MAGISTRSKO DEL Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko David Možina Argumentirano strojno učenje z uporabo logistične regresije MAGISTRSKO DELO MAGISTRSKI PROGRAM DRUGE STOPNJE RAČUNALNIŠTVO IN

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 9. Funkcije 1 9. 1. F U N K C I J A m a i n () 9.2. D E F I N I C I J A F U N K C I J E 9.3. S T A V E K r e t u r n 9.4. K L I C F U N K C I J E I N P R E N O S P A R A M E T R O V 9.5. P R E K R I V

Prikaži več

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo mesto, april 2008 Ime in priimek študenta ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Anže Sodja Segmentacija prostorskih medicinskih podatkov na GPE DIPLOMSKO DELO UNIVERZI

Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Anže Sodja Segmentacija prostorskih medicinskih podatkov na GPE DIPLOMSKO DELO UNIVERZI Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Anže Sodja Segmentacija prostorskih medicinskih podatkov na GPE DIPLOMSKO DELO UNIVERZITETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE RAČUNALNIŠTVO

Prikaži več

Mrežni modeli polimernih verig Boštjan Jenčič 22. maj 2013 Eden preprostejših opisov polimerne verige je mrežni model, kjer lahko posamezni segmenti p

Mrežni modeli polimernih verig Boštjan Jenčič 22. maj 2013 Eden preprostejših opisov polimerne verige je mrežni model, kjer lahko posamezni segmenti p Mrežni modeli polimernih verig Boštjan Jenčič. maj 013 Eden preprostejših opisov polimerne verige je mrežni model, kjer lahko posameni segmenti polimera asedejo golj ogljišča v kvadratni (ali kubični v

Prikaži več

Avtomatizirano modeliranje pri celostnem upravljanju z vodnimi viri

Avtomatizirano modeliranje pri celostnem upravljanju z vodnimi viri Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo 36. Goljevščkov spominski dan Modeliranje kroženja vode in spiranja hranil v porečju reke Pesnice Mateja Škerjanec 1 Tjaša Kanduč 2 David Kocman

Prikaži več

Microsoft Word - Pravila - AJKTM 2016.docx

Microsoft Word - Pravila - AJKTM 2016.docx PRAVILA ALI JE KAJ TRDEN MOST 2016 3. maj 5. maj 2016 10. 4. 2016 Maribor, Slovenija 1 Osnove o tekmovanju 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki so se po predhodnem postopku prijavili na tekmovanje

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - OAPS1- Uvod.ppt

Microsoft PowerPoint - OAPS1- Uvod.ppt Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Igor Rožanc Osnove algoritmov in podatkovnih struktur I ( OAPS I ) 2. letnik VSP Računalništvo in informatika, vse smeri Študijsko leto 2006/07

Prikaži več

PRIPRAVA NA 1. Š. N.: KVADRATNA FUNKCIJA IN KVADRATNA ENAČBA 1. Izračunaj presečišča parabole y=5 x x 8 s koordinatnima osema. R: 2 0, 8, 4,0,,0

PRIPRAVA NA 1. Š. N.: KVADRATNA FUNKCIJA IN KVADRATNA ENAČBA 1. Izračunaj presečišča parabole y=5 x x 8 s koordinatnima osema. R: 2 0, 8, 4,0,,0 PRIPRAVA NA 1. Š. N.: KVADRATNA FUNKCIJA IN KVADRATNA ENAČBA 1. Izračunaj presečišča parabole y=5 x +18 x 8 s koordinatnima osema. R: 0, 8, 4,0,,0 5. Zapiši enačbo kvadratne funkcije f (x )=3 x +1 x+8

Prikaži več

GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega)

GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega) GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega) in za vsako napisati svojo kodo. Dve ikoni imata isto

Prikaži več

VSEBINSKI NASLOV SEMINARSKE NALOGE

VSEBINSKI NASLOV SEMINARSKE NALOGE Univerza v Ljubljani Naravoslovnoteniška fakulteta Oddelek za tekstilstvo VSEBINSKI NASLOV SEMINARSKE NALOGE TITLE IN ENGLISH Avtorja: Študijska smer: Predmet: Informatika in metodologija diplomskega dela

Prikaži več

CpE & ME 519

CpE & ME 519 2D Transformacije Zakaj potrebujemo transformacije? Animacija Več instanc istega predmeta, variacije istega objekta na sceni Tvorba kompliciranih predmetov iz bolj preprostih Transformacije gledanja Kaj

Prikaži več

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA SE SPOMNITE SREDNJEŠOLSKE FIZIKE IN BIOLOGIJE? Saša Galonja univ. dipl. inž. arh. ZAPS marec, april 2012 Vsebina Kaj je zvok? Kako slišimo? Arhitekturna akustika

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 12. junij 2013 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

STAVKI _5_

STAVKI _5_ 5. Stavki (Teoremi) Vsebina: Stavek superpozicije, stavek Thévenina in Nortona, maksimalna moč na bremenu (drugič), stavek Tellegena. 1. Stavek superpozicije Ta stavek določa, da lahko poljubno vezje sestavljeno

Prikaži več

SZGG_2012_Dolsak_Sraj

SZGG_2012_Dolsak_Sraj Izdelava Huffovih krivulj in njihova analiza za izbrane padavinske postaje v Sloveniji Domen Dolšak, Mojca Šraj * Povzetek Prispevek predstavlja izdelavo, rezultate in analizo Huffovih krivulj za izbrane

Prikaži več

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5 februar 018 Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja Nalog je

Prikaži več

Vrste

Vrste Matematika 1 17. - 24. november 2009 Funkcija, ki ni algebraična, se imenuje transcendentna funkcija. Podrobneje si bomo ogledali naslednje transcendentne funkcije: eksponentno, logaritemsko, kotne, ciklometrične,

Prikaži več

5 SIMPLICIALNI KOMPLEKSI Definicija 5.1 Vektorji r 0,..., r k v R n so afino neodvisni, če so vektorji r 1 r 0, r 2 r 0,..., r k r 0 linearno neodvisn

5 SIMPLICIALNI KOMPLEKSI Definicija 5.1 Vektorji r 0,..., r k v R n so afino neodvisni, če so vektorji r 1 r 0, r 2 r 0,..., r k r 0 linearno neodvisn 5 SIMPLICIALNI KOMPLEKSI Definicija 5.1 Vektorji r 0,..., r k v R n so afino neodvisni, če so vektorji r 1 r 0, r 2 r 0,..., r k r 0 linearno neodvisni. Če so krajevni vektorji do točk a 0,..., a k v R

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Obravnava kotov za učence s posebnimi potrebami Reading of angles for pupils with special needs Petra Premrl OŠ Danila Lokarja Ajdovščina OSNOVNA ŠOLA ENAKOVREDNI IZOBRAZBENI STANDARD NIŽJI IZOBRAZBENI

Prikaži več

Sistem za delno avtomatsko štetje polipov na slikah

Sistem za delno avtomatsko štetje polipov na slikah Univerza v Ljubljani Fakulteta za računalništvo in informatiko Boštjan Bohte Sistem za delno avtomatsko štetje polipov na slikah DIPLOMSKO DELO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE RAČUNALNIŠTVO

Prikaži več

Izpit iz GEOMETRIJE 17. junij 2004 Vpisna ²tevilka: Vrsta: Ime in priimek: Sedeº: 1. Poi² i vse stoºnice v P(R 3 ), ki se dotikajo premice x = 0, prem

Izpit iz GEOMETRIJE 17. junij 2004 Vpisna ²tevilka: Vrsta: Ime in priimek: Sedeº: 1. Poi² i vse stoºnice v P(R 3 ), ki se dotikajo premice x = 0, prem 17. junij 2004 1. Poi² i vse stoºnice v P(R 3 ), ki se dotikajo premice x = 0, premice z = 0 v to ki (1, 1, 0) in premice y = 0 v to ki (1, 0, 1). 2. V projektivni ravnini so dane premice p 1 : 4x 3y z

Prikaži več

Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- 2K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota.

Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- 2K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota. Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota. Osnovne zveze med funkcijamo istega kota. Uporaba kotnih

Prikaži več

(Microsoft Word - U\350enje telegrafije po Kochovi metodi.doc)

(Microsoft Word - U\350enje telegrafije po Kochovi metodi.doc) MORSE UČENJE PO KOCHOVI METODI Računalniški program za učenje skupaj z nekaterimi dodatnimi datotekami dobite na spletni strani avtorja: http://www.g4fon.net/. Zanimive strani so tudi: - http://www.qsl.net/n1irz/finley.morse.html

Prikaži več

Poročilo o opravljenem delu pri praktičnem pouku fizike: MERJENJE S KLJUNASTIM MERILOM Ime in priimek: Mitja Kočevar Razred: 1. f Učitelj: Otmar Uranj

Poročilo o opravljenem delu pri praktičnem pouku fizike: MERJENJE S KLJUNASTIM MERILOM Ime in priimek: Mitja Kočevar Razred: 1. f Učitelj: Otmar Uranj Poročilo o opravljenem delu pri praktičnem pouku fizike: MERJENJE S KLJUNASTIM MERILOM Ime in priimek: Mitja Kočevar Razred: 1. f Učitelj: Otmar Uranjek, prof. fizike Datum izvedbe vaje: 11. 11. 2005 Uvod

Prikaži več

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Inteligentni sistemi Intelligent systems Študijski program in stopn

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Inteligentni sistemi Intelligent systems Študijski program in stopn Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS (leto / year 2017/18) Inteligentni sistemi Intelligent systems Študijski program in stopnja Study programme and level Interdisciplinarni univerzitetni

Prikaži več

Brownova kovariancna razdalja

Brownova kovariancna razdalja Brownova kovariančna razdalja Nace Čebulj Fakulteta za matematiko in fiziko 8. januar 2015 Nova mera odvisnosti Motivacija in definicija S primerno izbiro funkcije uteži w(t, s) lahko definiramo mero odvisnosti

Prikaži več

Domače vaje iz LINEARNE ALGEBRE Marjeta Kramar Fijavž Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani 2007/08 Kazalo 1 Vektorji 2 2 Analit

Domače vaje iz LINEARNE ALGEBRE Marjeta Kramar Fijavž Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani 2007/08 Kazalo 1 Vektorji 2 2 Analit Domače vaje iz LINEARNE ALGEBRE Marjeta Kramar Fijavž Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani 007/08 Kazalo Vektorji Analitična geometrija 7 Linearni prostori 0 4 Evklidski prostori

Prikaži več

Prekinitveni način delovanja PLK Glavni program (OB1; MAIN) se izvaja ciklično Prekinitev začasno ustavi izvajanje glavnega programa in zažene izvajan

Prekinitveni način delovanja PLK Glavni program (OB1; MAIN) se izvaja ciklično Prekinitev začasno ustavi izvajanje glavnega programa in zažene izvajan Prekinitveni način delovanja PLK Glavni program (OB1; MAIN) se izvaja ciklično Prekinitev začasno ustavi izvajanje glavnega programa in zažene izvajanje prekinitvene rutine Dogodek GLAVNI PROGRAM (MAIN-OB1)

Prikaži več

Numeri na analiza - podiplomski ²tudij FGG doma e naloge - 1. skupina V prvem delu morate re²iti toliko nalog, da bo njihova skupna vsota vsaj 10 to k

Numeri na analiza - podiplomski ²tudij FGG doma e naloge - 1. skupina V prvem delu morate re²iti toliko nalog, da bo njihova skupna vsota vsaj 10 to k Numeri na analiza - podiplomski ²tudij FGG doma e naloge -. skupina V prvem delu morate re²iti toliko nalog, da bo njihova skupna vsota vsaj 0 to k in da bo vsaj ena izmed njih vredna vsaj 4 to ke. Za

Prikaži več

VHF1-VHF2

VHF1-VHF2 VHF BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET VHF1: 1 CHANNEL VHF2: 2 CHANNELS NAVODILA ZA UPORABO SLO Hvala, ker ste izbrali naš BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET IBIZA SOUND. Za vašo lastno varnost, preberite ta navodila

Prikaži več

Microsoft Word - A-3-Dezelak-SLO.doc

Microsoft Word - A-3-Dezelak-SLO.doc 20. posvetovanje "KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINEERING", Maribor, 2011 1 ANALIZA OBRATOVANJA HIDROELEKTRARNE S ŠKOLJČNIM DIAGRAMOM Klemen DEŽELAK POVZETEK V prispevku je predstavljena možnost izvedbe

Prikaži več

GOALS

GOALS BELGIAN DEFENCE FORCES General Directorate Material Resources Section Ammunition Risk Management HQ Queen ELISABETH Rue d'evere, 1 1140 BRUSSELS BELGIUM (BE)AC326(SG5) IWP 2012-01(I) 26. marec 2012 ORODJE

Prikaži več

Mere kompleksnih mrež (angl. Network Statistics) - Seminarska naloga pri predmetu Izbrana poglavja iz diskretne matematike

Mere kompleksnih mrež   (angl. Network Statistics) - Seminarska naloga pri predmetu Izbrana poglavja iz diskretne matematike Mere kompleksnih mrež (angl. Network Statistics) Seminarska naloga pri predmetu Izbrana poglavja iz diskretne matematike Ajda Pirnat, Julia Cafnik in Živa Mitar Fakulteta za matematiko in fiziko April

Prikaži več

Analiza vpliva materiala, maziva in aktuatorja na dinamiko pnevmatičnega ventila

Analiza vpliva materiala, maziva in aktuatorja na dinamiko pnevmatičnega ventila Programsko orodje LabVIEW za kreiranje, zajem in obdelavo signalov (statične in dinamične karakteristike hidravličnih proporcionalnih ventilov) Marko Šimic Telefon: +386 1 4771 727 e-mail: marko.simic@fs.uni-lj.si

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Državni izpitni center *M11145113* INFORMATIKA SPOMLADANSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Petek, 10. junij 2011 SPLOŠNA MATURA RIC 2011 2 M111-451-1-3 IZPITNA POLA 1 1. b 2. a 3. Pojem se povezuje

Prikaži več

(Microsoft Word - 3. Pogre\232ki in negotovost-c.doc)

(Microsoft Word - 3. Pogre\232ki in negotovost-c.doc) 3.4 Merilna negotovost Merilna negotovost je parameter, ki pripada merilnem rezltat. Označje razpršenost vrednosti, ki jih je mogoče z določeno verjetnostjo pripisati merjeni veličini. Navaja kakovost

Prikaži več

Srednja šola za oblikovanje

Srednja šola za oblikovanje Srednja šola za oblikovanje Park mladih 8 2000 Maribor POKLICNA MATURA MATEMATIKA SEZNAM VPRAŠANJ ZA USTNI DEL NARAVNA IN CELA ŠTEVILA Opišite vrstni red računskih operacij v množici naravnih števil. Kakšen

Prikaži več

10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, k

10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, k 10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, ki ga sprejme antena in dodatni šum T S radijskega sprejemnika.

Prikaži več

Predloga za pisanje diplomske naloge

Predloga za pisanje diplomske naloge Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Jožica Piškur Pripenjanje znane geometrije na varjenec Magistrsko delo Mentor: prof. dr. Marko Munih Ljubljana, 2018 Zahvala Najprej se zahvaljujem mentorju

Prikaži več

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta 1978. Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v kateri je igralec vodil laserski top ali vesoljsko ladjo,

Prikaži več

SESTAVA VSEBINE MATEMATIKE V 6

SESTAVA VSEBINE MATEMATIKE V 6 SESTAVA VSEBINE MATEMATIKE V 6. RAZREDU DEVETLETKE 1. KONFERENCA Št. ure Učne enote CILJI UVOD (1 ura) 1 Uvodna ura spoznati vsebine učnega načrta, način dela, učne pripomočke za pouk matematike v 6. razredu

Prikaži več

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Programirljivi Digitalni Sistemi Digitalni sistem Digitalni sistemi na integriranem vezju Digitalni sistem

Prikaži več

Microsoft Word - SI_vaja1.doc

Microsoft Word - SI_vaja1.doc Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta Sanitarno inženirstvo Statistika Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko Š.l. 2011/2012, 3. letnik (1. stopnja), Vaja 1 Naloge 1. del: Opisna statistika

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 4 - AV 4 Linije LTSpice, simulacija elektronskih vezij VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI LTSpice LTSpice: http://www.linear.com/designtools/software/ https://www.analog.com/en/design-center/design-tools-andcalculators/ltspice-simulator.html

Prikaži več

Microsoft Word - rogelj-rosus06_4.doc

Microsoft Word - rogelj-rosus06_4.doc Zbornik prispevkov strokovne konference ROSUS 2006 Računalniška obdelava slik in njena uporaba v Sloveniji 2006, Maribor, 23. marec 2006. PORAVNAVA MEDICINSKIH SLIK Peter Rogelj, Stanislav Kovačič Univerza

Prikaži več

Sistemi Daljinskega Vodenja Vaja 3 Matej Kristan Laboratorij za Strojni Vid Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubl

Sistemi Daljinskega Vodenja Vaja 3 Matej Kristan Laboratorij za Strojni Vid Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubl Sistemi Daljinskega Vodenja Vaja 3 Matej Kristan Laboratorij za Strojni Vid Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani matej.kristan@fe.uni-lj.si Česa smo se naučili

Prikaži več

Urejevalna razdalja Avtorji: Nino Cajnkar, Gregor Kikelj Mentorica: Anja Petković 1 Motivacija Tajnica v posadki MARS - a je pridna delavka, ampak se

Urejevalna razdalja Avtorji: Nino Cajnkar, Gregor Kikelj Mentorica: Anja Petković 1 Motivacija Tajnica v posadki MARS - a je pridna delavka, ampak se Urejevalna razdalja Avtorji: Nino Cajnkar, Gregor Kikelj Mentorica: Anja Petković 1 Motivacija Tajnica v posadki MARS - a je pridna delavka, ampak se velikokrat zmoti. Na srečo piše v programu Microsoft

Prikaži več

INDIVIDUALNI PROGRAM PREDMET: MATEMATIKA ŠOL. LETO 2015/2016 UČITELJ: ANDREJ PRAH Učenec: Razred: 7. Leto šolanja: Ugotovitev stanja: Učenec je lani n

INDIVIDUALNI PROGRAM PREDMET: MATEMATIKA ŠOL. LETO 2015/2016 UČITELJ: ANDREJ PRAH Učenec: Razred: 7. Leto šolanja: Ugotovitev stanja: Učenec je lani n INDIVIDUALNI PROGRAM PREDMET: MATEMATIKA ŠOL. LETO 2015/2016 UČITELJ: ANDREJ PRAH Učenec: Razred: 7. Leto šolanja: Ugotovitev stanja: Učenec je lani neredno opravljal domače naloge. Pri pouku ga je bilo

Prikaži več

Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvan

Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvan Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvantnih celičnih avtomatov SEMINARSKA NALOGA Univerzitetna

Prikaži več

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm 1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekmovanje. Končni izdelek mora biti produkt lastnega dela

Prikaži več