Kroženje snovi

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Kroženje snovi"

Transkripcija

1 Osnovni ekološki principi SOODVISNOST RECIKLIRANJE KOMPLEKSNOST kroženje snovi avtokatalitičnost feedback mehanizmi kroženje elementov rast in biorazgradnja PERZISTENCA

2 Cikli in termodinamika

3 Kroženje snovi ravnotežni pogoji k 5 A k 1 k 2 6 k 2 k 1 [A] = k 2 [B], k 3 [B] = k 4 [C], k 5 [C] = k 6 [A] C k 4 k 3 B Pri ravnotežnih pogojih je f A p AB = f B p BA oziroma k 1 k 3 k 5 = k 2 k 4 k 6 V kolikor imamo zaprt sistem potem velja tudi, da je količina snovi konstantna [A] + [B] + [C] = n T kjer je f A delež A in p AB verjetnost za prehod iz A v B.

4 Koncept citokinske mreže IFNγ IFNγ Th1 IL-4, IL-10 Th2 IL-12 IL-12 IFNγ IL-4, IL-10 makrofag stimulira sintezo v izbrani smeri inhibira sintezo v izbrani smeri

5 Kroženje snovi ravnotežni pogoji Ravnotežni delež f A lahko dobimo tako, da izdelamo grafična drevesa. A A A k 5 k 2 k 2 C k 3 B C k 4 k 2 B C k 5 k 2 B A = k 3 k 5 + k 4 k 2 + k 2 k 5 podobno dobimo B = k 6 k 4 +k 3 k 5 + k 1 k 4 in C = k 2 k 6 + k 1 k 3 + k 6 k 3. Ravnotežni delež za f A je torej: f A = A + A B + C n T

6 Kroženje snovi neravnotežni pogoji hν A Predpostavimo, da lahko samo spojina A absorbira fotone svetlobe in sicer z energijo hν = E B E A. k 5 k 1 k 2 6 k 2 C k 4 k 3 B hν [A],[B],[C] termalni rezervoar E B T T hν k 4 k 3 k 1 k 2 E C L k 5 k 6 E A

7 Kroženje snovi neravnotežni pogoji Ko sistem, ki je zaprt za pretok snovi in je v kontaktu z velikim izotrmalnim rezervoarjem, neto absorbira energijo in doseže stacionarno stanje za nekatere pare velja da: f A p AB f B p BA Če bi bila verjetnost pretoka v obe smeri enaka bi namreč prišlo do sočasne absorpcije in emisije energije in sistem NE BI neto absorbiral energije. To je v nasprotje z dejstvom, da sistem neto absobira energijo.

8 Kroženje snovi neravnotežni pogoji Če velja da mora biti za nekatere pare f i p ij -f j p ji večji ali manjši od nič, potem mora to veljati tudi za druge da velja spdnja enačba. To pa z drugimi besedami pomeni, da sistem pride v izbrano stanje po eni poti in zapušča to stanje po drugi poti. V stacionarnem stanju pri neravnotežnih pogojih velja dfi dt = 0 = ( fp i ij ij fp j ji )

9 Kroženje snovi neravnotežni pogoji V primeru ko je sistem daleč od ravnotežja, vendar je v stacionarnem stanju velja, da je za vzdrževanje stacionarnega stanja sistemu nujno potrebno dovajati energijo in jo iz sistema tudi odvajati. Ker se količina materiala v sistemu ne spreminja tok energije omogoča krožni tok snovi tako, da velja: J AB = J BC = J CA hνj p [1-exp(-γ A L[A])]=k t (T -T) (ohranjanje mase) (ohranjanje energije) V najbolj enostavnem primeru enosmerenemu toku snovi znotraj zaprte zanke v stacionarnem stanju pravimo kroženje snovi.

10 Kroženje snovi neravnotežni pogoji tok katerekoli energije v snovni sistem in iz njega, ki je povezan s transformacijo snovi i j bo vedno vodil v nastanek snovnega cikla. če je tok energije v sistem spremljan s tokom snovi v sistem (npr. vnos snovi z visokim kemijskim potencialom, iznos snovi z nizkim potencialom) pride tudi do kroženja snovi. če induciramo spremembo kemijske sestave, ki je različna od osnovnega stanja tudi pride do kroženja (npr. kroženje bo predstavljal kemijski tok snovi po sistemu).

11 Kroženje snovi neravnotežni pogoji Tok snovi v primeru, ko so reakcijske konstante neodvisne lahko opišemo z naslednjimi enačbami J k [ A] + L k 3[ B] k 4[ C] = [ 1 exp( AL[ A] ] p 1 γ k 5[ C] k [ A] = 6 J J BC CA k [ B] 2 = J AB [A],[B],[C] L T termalni rezervoar T kt( T ' T ) = J q kjer je J AB tok materiala od A do B, J BC tok materiala od B do C, J CA tok materiala od C do A, γ A je absorpcijski koeficient, L je dolžina sistema, kjer pride do absorpcije, [A], [B], [C] so koncentracije snovi, k t koeficient za prenos toplote med sistemom in okolico, J q pa je tok toplote med sistemom in okolico na enoto površine.

12 Kroženje snovi neravnotežni pogoji Reakcijske konstante v ciklu niso neodvisne, ker mora biti sprememba proste energije v ciklu enaka nič. V primeru, ko je vsa radiacija absorbirana je možna analitična rešitev ) ( ) ( k k k k k k k k k k k k k k k k k k L k k k k k k J J p AB = Ker je vse z vsem povezano tok snovi zelo hitro postane kompleksna količina. Kako si lahko olajšamo delo?

13 Električno vezje baterija 1Ω 4Ω 6Ω 5Ω električni upor žica 30V + - 3Ω 2Ω 7Ω 1Ω

14 Električno vezje 1Ω 4Ω 6Ω 5Ω 30V 3Ω 2Ω 7Ω 1Ω Izračunaj tok in napetosti v posameznih zankah!

15 Kirchoffovi pravili za električna vezja V primeru kompleksnih vezij si pomagamo s Kirchoffovimi pravili. Kirchofovo prvo pravilo pravi, da je na stičišču vsota tokov, ki prihajajo v stičišče enaka vsoti tokov, ki zapuščajo stičišče (ohranjanje naboja). Kirchoffov drugi zakon pravi, da je v katerikoli zaprti zanki v električnem vezju vsota vseh napetosti enaka nič (ohranjanje energije).

16 Biokemijsko vezje A B F G zunanji vir energije zunanji vir energije C D E H kinetične konstante (upor) biokemijski procesi

17 Odgovor sistema na povečan upor zaradi spremembo gena v centralnem metabolizmu E.coli če odstranimo gen za piruvat kinazo se hitrost rasti zelo malo spremeni. najbolj se z odstranitvijo gena spremeni pretok skozi TCA močno se povečajo anaplerotične reakcije poveča se tudi aktivnost malat encima, ki s pomočjo bypassa premosti odsotnost piruvat kinaze. Sistem se obnaša podobno kot električno vezje, kjer smo spremenili upor v enem delu mreže.

18 Odgovor sistema na povečan upor zaradi spremembo gena v centralnem metabolizmu E.coli pretok ogljika se spremeni z odstranitvijo format liaze (za 50% se poveča nastanek etanola) s prekomerno gensko ekspresijo alkohol dehidrogenaze se da pri aerobnih pogojih povečati količino etanola. s prekomerno ekspresijo fosfofruktokinaze se poveča količina acetata pojavijo se lahko novi nesmiselni cikli (neto efekt je le poraba energije)

19 Kirchoffovi pravili za biokemijska vezja V biokemijskih mrežah bi lahko pravili priredili Kirchofovo prvo pravilo. Na mrežnih stičiščih je vsota vseh snovi, ki prihajajo v stičišče enaka vsoti vseh snovi, ki zapuščajo stičišče (ohranjanje mase). Kirchoffovo drugo pravilo. V katerikoli zaprti zanki v biokemijskem vezju je vsota vseh sprememb kemijskih potencialov enaka nič (ohranjanje energije).

20 Kroženje snovi na različnih nivojih ko material kroži se energija pretaka od vira energije v izotermalni rezervoar pri tem pride do organizacije intermediatnega sistema. kroženje snovi torej ni unikatno biološki fenomen temveč je poseben primer splošnega fizikalno-kemijskega principa, npr. sončna radiacija omogoča kroženje snovi (tudi biološko kroženje), del te energije kot toplota zapušča planet.

21 Kroženje snovi na različnih nivojih če prekinemo zunanji vir energije potem se bo sistem, ki kroži in je daleč od ravnotežja vrnil v ravnotežje (atraktor), kar v biološkm primeru pomeni nastanek npr. CO 2, H 2 O, N 2, CH 4. zato je nujno, da v vsakem ciklu obstaja vir energije, ki nizkomolekularne spojine preveže v visoko energijske molekule, to je zahteva in ni biološka posebnost. tudi v primeru, ko sistemu dovajamo zunanji vir energije atraktor deluje in usmerja tok v stanja z nižjo energijo.

22 Kroženje snovi na različnih nivojih v osnovi ni razlike med kroženjem snovi na celičnem, organizemskem ali ekosistemskem nivoju. veljajo iste termodinamske zakonitosti za razlago fenomenov torej lahko uporabimo katerikoli nivo

23 Kroženje snovi in drugi termodinamski zakon - toplotni stroj Izjava za toplotni stroj: nemogoče je narediti toplotni stroj, ki bi delal v ciklu in ne bi imel nobenega drugega efekta kot to, da bi iz rezervoarja ekstrahiral toploto in pri tem opravil ekvivalentno količino dela. Izjava o učinkovitosti toplotnega stroja: učinkovitost toplotnega stroja je razmerje med količino proizvedenega mehanskega dela in količino toplote vzete iz termalnega rezervoarja.

24 Kroženje snovi in drugi termodinamski zakon - toplotni stroj η = W Q1 W je mehansko delo, Q 1 je količina toplote vzete iz rezervoarja. Ko stroj konča cikel odda v okolico toploto Q 2. Iz prvega termodinamskega zakona velja U = Q W 1 Q 2 Ker je U funkcija stanja in je po končanem ciklu U=0 velja W = Q1 Q 2 Učinkovitost lahko formuliramo kot: η = W Q 1 = Q1 Q Q1 2 Q = 1 Q 2 1 Z drugimi besedami to pomeni, da je učinkovitost katerega koli toplotnega stroja vedno manj kot ena!

25 Kroženje snovi in drugi termodinamski zakon - celica Živa celica dela pri konstantnem pritisku in konstantni temperaturi, daleč stran od ravnotežja kar pomeni, da izrek o učinkovitosti toplotnega stroja ne velja za celico. Celica deluje izotermalno,, kar pomeni, da konverzija kemijske energije iz ene oblike v drugo obliko poteka brez termalne stopnje. Maksimalna učinkovitost je η =1 T S U Ker mora celica pri vsakem procesu povečevati skupno entropijo je učinkovitost vedno manjša od ena.

26 Cikli kot robustni avtokatalitični mehanizmi

27 Avtokatalitični krogi

28 Avtokatalitična množica Avtokatalitičen set je podmnožica vseh kemijskih reakcij, ki je katalitično zaprta (vsebuje katalizatorje za vse svoje člane). V teoriji mrež je avtokatalitičen set tisti, ki ima za vsak član, vsaj eno povezavo z drugim članom istega seta. Vsak cikel je avtokatalitičen set, vendar pa vsak avtokatalitičen set ni nujno cikel cikel 2 3

29 Nastranek novih avtokatalitičnih množic

30 Avtokatalitične množice S časom postaja vsak posamezni člen vedno bolj odvisen od povezav z ostalimi členi. Sistem kot celota postaja bolj organiziran, bolj kompleksen in se evolucijsko razvija. Ko avtokatalitičen set raste sproža kaskade eksponentno povečane konektivnosti, dokler ni celoten sistem konektiven. št. povezav čas

31 Avtokatalitične množice Brez avtokatalitičnega seta se lahko pojavljajo le verige in razvejana drevesa, ki pa v katalitičnem smislu niso robustna in lahko hitro propadejo popolen propad sistema 3 3 SISTEM JE ZELO KRHEK V sistemu v katerem ni avtokatalitičnih množic ni nobena struktura ali vzorec varen pred razpadom. Ko se pojavi avtokatalitična množica dominira v sistemu, ker se lahko sama, neodvisno od drugih komponent, razmnožuje.

32 Avtokatalitične množice in katastrofe nukleacijsko jedro za avtokatalitični set je največkrat 2-cikel. V kolikor je nukleacijsko jedro katalitično uspešnejše od okolice se množica eksponentno veča, dokler ne zavzame celotnega katalitičnega prostora. čas potreben za nastanek avtokatalitičnega seta je sorazmeren s številom komponent (p) in verjetnostjo za stabilno medsebojno povezavo (p) (~1/p 2 s). dolžina.atraktorja selekcija z avtokatalitičnim setom selekcije brez avtokatalitičnega seta izguba ključne vrste zmanjša konektivnost sistema čas

33 Avtokatalitični seti in kooperativnost Visoko število povezav se vzdržuje samo v primeru, če gre za pozitivne povezave in postane sistem avtokatalitičen. Negativne povezave zmanjšujejo učinkovitost sistema in so v avtokatalitičnem setu s selekcijo izločene. pozitivne povezave št. povezav nastanek avtokatalitičnega seta negativne povezave čas

34 Avtokatalitične množice Lastnosti: robustnost spontan nastanek majnih avtokatalitičnih setov perzistenca rast avtokatalitičnih setov katastrofe

35 Cikli in evolucija cikli so temelj vsakega ekosistema avtokatalitični cikli lahko eksperimentirajo in delajo inovacije, ker so relativno varni pred destabilizacijo avtokatalitični cikli omogočajo povezavo med učenjem novega in ohranjanjem starega

36 Ali so celica, organizem in ekosistem avtokatalitične množice?

37 Ekološki - cikli vir energije A B C D E F G H I J K organizmi C E A B D F G J H I K povezave organizmov, ki se prehranjujejo z istimi viri hranila

38 Ekološki - cikli železov krog kisikov krog ogljikov krog dušikov krog žveplov krog vodikov krog fosforjev krog kalijev krog

39 Cikli in deterministični kaos

40 Periodične oscilacije za pojav periodičnih oscilacij potrebujemo periodično gonilno silo če so reaktanti in produkti daleč stran od ravnotežnih koncentracij, lahko koncentracije intermediatov in katalizatorjev periodično oscilirajo (npr. pri glikolizi) periodične oscialcije so v živem svetu zelo redke

41 Neperiodične oscilacije V primeru, ko perioda in amplituda oscilacij ni enaka od cikla do cikla govorimo o neperiodičnih oscilacijah. Neperiodične oscilacije so lahko posledica: determinističnega kaosa naključnih perturbacij (šuma)

42 Kaos pri kaosu vsaka najmanjša razlika v začetnem stanju privede do drastičnega povečevanja razlik v razvoju sistema za zunanjega opazovalca se zdijo razlike naključne deterministični kaos je lahko posledica relativno enostavnih pravil, ki določajo interakcije med deli in je posledica nelinearnosti

43 Lorenzov atraktor in odvisnost od začetnih pogojev dx/dt = σ (y-x) dy/dt = rx - y -xz dz/dt = xy - bz x Lorenz Če parameter σ spremenimo za 1/1000 potem je končna rešitev zelo različna. 8sigma, r, b<=910., 28., Lorenz 8sigma, r, b<=910., 28., 8. 3.= t z x y

44 Cikli in pojavljanje infekcijskih bolezni epidemični izbruhi bolezni so ciklični, vendar jih z zanesljivostjo ne moremo napovedati cikli so posledica kompleksnih interakcij med gostiteljem parazitom in okoljem izgleda, da je perzistenca in evolucija antigena kaotično uravnavana

45 Cikli kot regulacijski mehanizmi

46 Referenčni output in napaka v odpretm sistemu referenčni output u(t) transfer y(t) e=y(t) - yo funkcija yo output napaka transfer funkcija = P = output P ( s) = Y ( s) input U ( s) Transfer funkcija sistema določimo iz diferencialnih enačb sistema tako da naredimo Laplacovo transformacijo in ignoriramo vrednosti, ki izhajajo iz začetnih vrednosti.

47 Negativni feedback sistem (regulacija) yo u(t) + y(t) - e=y(t) - yo a + - x(t) k G = e u a = 1+ ak 1 k G = prirast signala 1 1 S = 1+ ak k S = občutljivost transfer funkcija = a kontroler = k

48 Proporcionalna kontrola yo u(t) + transfer y(t) - e=y(t) - yo funkcija - + x(t) K e K je proporcionalna konstanta, ki deluje na napako. Omogoča delno adaptacijo na okoljske motnje, vendar ni popolna.

49 Integralna kontrola yo u(t) + transfer y(t) - funkcija - + e=y(t) - yo x(t) e ( t ) dt Omogoča perfektno adaptacijo.

50 Integralna kontrola in negativna povratna zanka u = input A = proces (amplifikacija) y o = željeni signal y = signal amplifikatorja e = normaliziran output (napaka) u + A + e - x y e dt -y o X 0 X 1 X k X napaka n perturbacija

51 Časovno in prostorsko zaznavanje gradienta kemoatraktanta - integralna kontrola bakterija mora zaznati spremembo koncentracije, dc/dt to naredi z integratorjem v feedback zanki na ta način zmanjša šum (visok prirast pri nizkih frekvencah spreminjanja signala) in poveča robustnost (nizek prirast pri visokih frekvencah spreminjanja signala)

52 + + PMF + +

53

54 Visoka kooperativnost ultraobčutljivost na koncentracijo Che-P Zaradi velike občutljivosti vrtenje na mestu motorja na koncentracijo Che-P je možna regulacija delovanja motorja bička.

55 Hiter odziv (vezava liganda in fosforilacija CheY) vezava liganda motor HITRO +ATT -ATT motor ATP MCPs W A ATP MCPs W A ~ P ADP P ~ Y CW Z Y P i

56 Hiter celični odgovor v koncentraciji Y p 1 0 ligand konc. CheYp normalen celični odgovor (vedno nekaj metiliranih mest) povečan skok (več atraktanta) odgovor brez metilacije čas (sekunde)

57 Počasna dinamika metilacije/de-metilacije +CH 3 R MCPs POČASNO P~ MCPs A W B -CH 3 A W ATP ATP ~ P ADP P i B

58 Počasen odgovor CheYp - adaptacija 5 3 ligand konc. CheYp metiliran receptor demetiliran receptor čas (sekunde)

59 Metilacija kot način integralnega feedbacka vrtenje na mestu popolnoma demetiliran receptor popolnoma metiliran receptor gibanje Integralni feedback je potreben za robustno adaptacijo in je velikokrat uporabljen v bioloških sistemih.

60 Adaptacija je potrebna da celica drži koncentracijo CW bias vrtenje na mestu CheY p v najbolj optimalnem območju za regulacijo delovanja motorja. skok stacionarno stanje (stand by) ligand CheY p povišana konc. atraktanta CheY p demetilacija metilacija

61 Integralna kontrola pri kemotaksi u = ligand A = proces fosforilacije y o = demetilacija y = metilacija e = metilacija-demetilacija (output) u + a + e - x x dt y -y o X 0 X 1 X k X n napaka perturbacija

62 Adaptacija pri kemotaksi je zelo stabilna Eksperimentalni dokazi za vzdrževanje adaptacije: zmožnost adaptacije je bila ohranjena tudi pri 100 x spremembi koncentracije receptorja in je bila neodvisna od koncentracije kemoatraktanta kljub 50 x spremembi koncentracije regulatornih proteinov pri kemotaksi je bila adaptacija nespremenjena

63 Integralna kontrola v kompleksnih strojih (letala), v celici (homeostaza) in ekosistemu u = input A = proces (amplifikacija) y o = željeni signal y = signal amplifikatorja e = normaliziran output (napaka) -y o u + a + e - x x dt y X 0 X 1 X k X n napaka perturbacija

64 Kompromis med občutljivostjo in prirastom signala pri feedback sistemih yo motnja u(t) + a y(t) e=y(t)-yo - x(t) k k < 0 ln(s) S > 1 G > a k > 0 pozitivna povratna zanka S < 1 G < a ekstremna robustnost negativna povratna zanka 1/A

65 Uporaba feedback sistemov negativni feedback regulacija stabilizacija robustnost pozitivni feedback oscilacije prirast signala spomin

66 Bistabilnost, avtokatalitični seti in mehanizem povratne zanke Bistabilen sistem obstaja pri istih pogojih lahko v dveh popolnoma različnih atraktorjih. Kateri atraktor bo sistem dosegel je odvisno od začetnih pogojev. Zaradi tega pravimo, da ima sistem spomin. Za bistabilnost velja: potreben je avtokatalitičen set bistabilnost je povezana z oscilacijami gostote posameznih komponent v povratni zanki

67 Zagon mehanizma negativne povratne zanke za zagon mehanizma negativne povratne zanke je potrebna določena koncentracija in trajanje signala, ki pomakne sistem v atraktor povratne negativne zanke običajno je potrebna oscilacija in amplifikacija ko je sistem v atraktorju povratne zanke lahko začetni signal ugasne, vendar bo sistem še vedno deloval, to je nova (emergentna) lastnost sistema, ki jo nepovezani sestavni deli sami po sebi niso imeli

68 Pozitivni feedback sistem (amplifikacija) u(t) + transfer y(t) y(t) funkcija + + x(t) kontroler G = e u a = 1 ak G = prirast signala S S = občutljivost transfer funkcija = a kontroler = k

69 Učinek pozitivnega feedback sistema na aktivacijo na T CD4 celic aktivirana T CD4 celica IL-2 kloniranje aktivirane T CD4 celice aktivacija makrofagov aktivacija B celic vnetni odziv spominske T CD4 celice aktivacija T CD8 celic liza

70 EGFR-signal Bistabilnost signalnih poti med PKC in MAPK se ustvari pozitivna povratna PLCγ SHC zanka, ki je bistabilna. Če je EGFR (epidermal growth factor receptor, pomemben za normalno IP3 Ca DAG GRB SoS delovanje evkariontov in pri raku) signal dovolj dolg in intenziven bo sistem ostal v aktivnem atraktorju (tudi po prenehanju signala), če je signal prekratek potem bo po prenehanju signala PKC Ras sistem prešel v neaktivni atraktor (sistem ima spomin) AA Raf bistabilnost je možna zaradi MKP proteina, ki določa degradacijo signala, če je konc. MKP PLA2 MEK visoka se pozitivna povratna zanka prekine, sicer pa ne, majhne fluktuacije ne prizadenejo sistem Ca DAG MAPK celično jedro MKP (fosfataza)

71 Regulacija signalov v mreži Interakcije med povratnimi zankami omogočajo nastanek novih feedback mehanizmov in s tem novih (emergentnih) lastnosti sistema, ki jih posamezen feedback nima. Podobno kot za posamezno povratno zanko tudi za superpovratno zanko velja da: za aktivacijo in deaktivacijo mehanizma povratne zanke je potrebna amplituda in trajanje signala, ki preseže neko mejno vrednost) običajno mreža generira več izhodnih signalov, ki povratno vpivajo na sistem in omogočajo bolj precizno regulacijo mreža feedback mehanizmov lahko shrani informacijo (ima spomin)

72 Cikli in kroženje snovi

73 Bio-geokemijski cikli Ekosistemska oziroma organizemska struktura je v času in prostoru fizikalna manifestacija kemijskega kontinuma (začasno se elementi zaustavijo v živi snovi).

74 Kroženja elementov tektonski cikli geokemijski cikli rudninski cikli hidrološki cikli biološki cikli

75 Biosfera-hidrosfera-atmosfera-litosfera?,

76 Geokemijski cikli - ogljikov cikel

VIN Lab 1

VIN Lab 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 1 - AV 1 Signali, OE, Linije VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI Laboratorijske vaje VIN Ocena iz vaj je sestavljena iz ocene dveh kolokvijev (50% ocene) in iz poročil

Prikaži več

Vsebina Energija pri gorenju notranja energija, entalpija, termokemijski račun, specifična toplota zgorevanja specifična požarna obremenitev

Vsebina Energija pri gorenju notranja energija, entalpija, termokemijski račun, specifična toplota zgorevanja specifična požarna obremenitev Vsebina Energija pri gorenju notranja energija, entalpija, termokemijski račun, specifična toplota zgorevanja specifična požarna obremenitev P i entropija, prosta entalpija spontani procesi, gorenje pri

Prikaži več

ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je "

ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je "električno" nihalo, sestavljeno iz vzporedne vezave

Prikaži več

DES11_realno

DES11_realno Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Delovanje realnega vezja Omejitve modela vezja 1 Model v VHDLu je poenostavljeno

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - OVT_4_IzolacijskiMat_v1.pptx

Microsoft PowerPoint - OVT_4_IzolacijskiMat_v1.pptx Osnove visokonapetostne tehnike Izolacijski materiali Boštjan Blažič bostjan.blazic@fe.uni lj.si leon.fe.uni lj.si 01 4768 414 013/14 Izolacijski materiali Delitev: plinasti, tekoči, trdni Plinasti dielektriki

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - FK3Anatgonist5HT2c.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - FK3Anatgonist5HT2c.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način] Iskanje idealnega anksiolitika Iskanje = načrtovanje, sineza in vrednotenje Iskanje idealnega anksiolitika Kaj je idealni anksiolitik? Idealni anksiolitik: - ni sedativ, - per os uporabna učinkovina -

Prikaži več

Uvodno predavanje

Uvodno predavanje RAČUNALNIŠKA ORODJA Simulacije elektronskih vezij M. Jankovec 2.TRAN analiza (Analiza v časovnem prostoru) Iskanje odziva nelinearnega dinamičnega vezja v časovnem prostoru Prehodni pojavi Stacionarno

Prikaži več

Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Tr

Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Tr Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Trditev: idealni enosmerni tokovni vir obratuje z močjo

Prikaži več

Gorivna celica

Gorivna celica Laboratorij za termoenergetiko Delovanje gorivnih celic Najbolj uveljavljeni tipi gorivnih celic Obstaja veliko različnih vrst gorivnih celic, najpogosteje se jih razvršča glede na vrsto elektrolita Obratovalna

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Integral rešujemo nalogo: Dana je funkcija f. Najdimo funkcijo F, katere odvod je enak f. Če je F ()=f() pravimo, da je F() primitivna funkcija za funkcijo f(). Primeri: f ( ) = cos f ( ) = sin f () =

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Slide 1 OBDELAVA ODPADNE VODE Slide 2 KAKO POVRNITI PORUŠENI EKOSITEM V PRVOTNO STANJE? KAKO POVRNITI PORUŠENI EKOSITEM V PRVOTNO STANJE?! uravnavanje ph, alkalnosti! odstranjevanje ali dodajanje elementov!

Prikaži več

DES

DES Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Model vezja Računalniški model in realno vezje Model logičnega negatorja Načini

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - vorsic ET 9.2 OES matri\350ne metode 2011.ppt [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - vorsic ET 9.2 OES matri\350ne metode 2011.ppt [Compatibility Mode]) 8.2 OBRATOVANJE ELEKTROENERGETSKEGA SISTEMA o Matrične metode v razreševanju el. omrežij Matrične enačbe električnih vezij Numerične metode za reševanje linearnih in nelinearnih enačb Sistem algebraičnih

Prikaži več

Direktiva Komisije 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologacij

Direktiva Komisije 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologacij L 82/20 Uradni list Evropske unije 20.3.2014 DIREKTIVA KOMISIJE 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologaciji kmetijskih

Prikaži več

Microsoft Word - Avditorne.docx

Microsoft Word - Avditorne.docx 1. Naloga Delovanje oscilatorja je odvisno od kapacitivnosti kondenzatorja C. Dopustno območje izhodnih frekvenc je podano z dopustnim območjem kapacitivnosti C od 1,35 do 1,61 nf. Uporabljen je kondenzator

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - cigre_c2_15.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - cigre_c2_15.ppt [Compatibility Mode] Univerza v Mariboru Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Boštjan Polajžer, Drago Dolinar, Jožef Ritonja (FERI) bostjan.polajzer@um.si Andrej Semprimožnik (ELES) KAZALNIKI KAKOVOSTI

Prikaži več

VPRAŠANJA ZA USTNI IZPIT PRI PREDMETU OSNOVE ELEKTROTEHNIKE II PREDAVATELJ PROF. DR. DEJAN KRIŽAJ Vprašanja so v osnovi sestavljena iz naslovov poglav

VPRAŠANJA ZA USTNI IZPIT PRI PREDMETU OSNOVE ELEKTROTEHNIKE II PREDAVATELJ PROF. DR. DEJAN KRIŽAJ Vprašanja so v osnovi sestavljena iz naslovov poglav VPRAŠANJA ZA USTNI IZPIT PRI PREDMETU OSNOVE ELEKTROTEHNIKE II PREDAVATELJ PROF. DR. DEJAN KRIŽAJ Vprašanja so v osnovi sestavljena iz naslovov poglavij v učbeniku Magnetika in skripti Izmenični signali.

Prikaži več

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-avgust-17.dvi

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-avgust-17.dvi Vpisna številka Priimek, ime Smer: K KT WA Izpit pri predmetu MATEMATIKA I Računski del Ugasni in odstrani mobilni telefon. Uporaba knjig in zapiskov ni dovoljena. Dovoljeni pripomočki so: kemični svinčnik,

Prikaži več

Poskusi s kondenzatorji

Poskusi s kondenzatorji Poskusi s kondenzatorji Samo Lasič, Fakulteta za Matematiko in Fiziko, Oddelek za fiziko, Ljubljana Povzetek Opisani so nekateri poskusi s kondenzatorji, ki smo jih izvedli z merilnim vmesnikom LabPro.

Prikaži več

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5 februar 018 Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja Nalog je

Prikaži več

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/testi in izpiti/ /IZPITI/FKKT-februar-14.dvi

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/testi in izpiti/ /IZPITI/FKKT-februar-14.dvi Kemijska tehnologija, Kemija Bolonjski univerzitetni program Smer: KT K WolframA: DA NE Računski del izpita pri predmetu MATEMATIKA I 6. 2. 2014 Čas reševanja je 75 minut. Navodila: Pripravi osebni dokument.

Prikaži več

1. Prehajanje snovi skozi celično membrano biološke membrane so izbirno prepustne (uravnavajo svojo kemijsko sestavo) membrana je o meja med celico oz

1. Prehajanje snovi skozi celično membrano biološke membrane so izbirno prepustne (uravnavajo svojo kemijsko sestavo) membrana je o meja med celico oz 1. Prehajanje snovi skozi celično membrano biološke membrane so izbirno prepustne (uravnavajo svojo kemijsko sestavo) membrana je o meja med celico oz. organeli in okoljem o regulator vstopa in izstopa

Prikaži več

Microsoft Word - GorivnaCelica_h-tec10.doc

Microsoft Word - GorivnaCelica_h-tec10.doc Univerza v Ljubljani Fakulteta za strojništvo Aškerčeva 6 1000 Ljubljana, Slovenija telefon: 01 477 12 00 faks: 01 251 85 67 www.fs.uni-lj.si e-mail: dekanat@fs.uni-lj.si Katedra za energetsko strojništvo

Prikaži več

DES

DES Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Digitalni sistemi Vgrajeni digitalni sistemi Digitalni sistem: osebni računalnik

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 ZAHTEVE TENIŠKE IGRE V tej predstavitvi bomo... Analizirali teniško igro z vidika fizioloških procesov Predstavili energijske procese, ki potekajo pri športni aktivnosti Kako nam poznavanje energijskih

Prikaži več

Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvan

Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvan Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvantnih celičnih avtomatov SEMINARSKA NALOGA Univerzitetna

Prikaži več

Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y

Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y 2 ). Rešitev: Diferencialna enačba ima ločljive spremenljivke,

Prikaži več

Člen 11(1): Frekvenčna območja Frekvenčna območja Časovna perioda obratovanja 47,0 Hz-47,5 Hz Najmanj 60 sekund 47,5 Hz-48,5 Hz Neomejeno 48,5 Hz-49,0

Člen 11(1): Frekvenčna območja Frekvenčna območja Časovna perioda obratovanja 47,0 Hz-47,5 Hz Najmanj 60 sekund 47,5 Hz-48,5 Hz Neomejeno 48,5 Hz-49,0 Člen 11(1): Frekvenčna območja Frekvenčna območja Časovna perioda obratovanja 47,0 Hz-47,5 Hz Najmanj 60 sekund 47,5 Hz-48,5 Hz Neomejeno 48,5 Hz-49,0 Hz Neomejeno 49,0 Hz-51,0 Hz Neomejeno 51,0 Hz-51,5

Prikaži več

10. Vaja: Kemijsko ravnotežje I a) Osnove: Poznamo enosmerne in ravnotežne kemijske reakcije. Za slednje lahko pišemo določeno konstanto kemijskega ra

10. Vaja: Kemijsko ravnotežje I a) Osnove: Poznamo enosmerne in ravnotežne kemijske reakcije. Za slednje lahko pišemo določeno konstanto kemijskega ra 10. Vaja: Kemijsko ravnotežje I a) Osnove: Poznamo enosmerne in ravnotežne kemijske reakcije. Za slednje lahko pišemo določeno konstanto kemijskega ravnotežja (K C ), ki nam podaja konstantno razmerje

Prikaži več

Microsoft Word - M

Microsoft Word - M Državni izpitni center *M773* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 4. junij SPLOŠNA MATRA RIC M-77--3 IZPITNA POLA ' ' Q Q ( Q Q)/ Zapisan izraz za naboja ' ' 6 6 6 Q Q (6 4 ) / C

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vhodno-izhodne naprave naprave 1 Uvod VIN - 1 2018, Igor Škraba, FRI Vsebina 1 Uvod Signal električni signal Zvezni signal Diskretni signal Digitalni signal Lastnosti prenosnih medijev Slabljenje Pasovna

Prikaži več

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA Enopredmetna matematika IN STATISTIKE Maribor, 31. 01. 2012 1. Na voljo imamo kovanca tipa K 1 in K 2, katerih verjetnost, da pade grb, je p 1 in p 2. (a) Istočasno vržemo oba kovanca. Verjetnost, da je

Prikaži več

Vaje: Matrike 1. Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N 0 1 n ; n N Pokaži, da je množica x 0 y 0 x

Vaje: Matrike 1. Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N 0 1 n ; n N Pokaži, da je množica x 0 y 0 x Vaje: Matrike 1 Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N n 1 1 0 1 ; n N 0 2 Pokaži, da je množica x 0 y 0 x y x + z ; x, y, z R y x z x vektorski podprostor v prostoru matrik

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Vsak vektor na premici skozi izhodišče lahko zapišemo kot kjer je v smerni vektor premice in a poljubno število. r a v Vsak vektor na ravnini skozi izhodišče lahko zapišemo kot kjer sta v, v vektorja na

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Tehnološki izzivi proizvodnja biometana in njegovo injiciranje v plinovodno omrežje prof. dr. Iztok Golobič Predstojnik Katedre za toplotno in procesno tehniko Vodja Laboratorija za toplotno tehniko Fakulteta

Prikaži več

REŠEVANJE DIFERENCIALNIH ENAČB Z MEHANSKIMI RAČUNSKIMI STROJI Pino Koc Seminar za učitelje matematike FMF, Ljubljana, 25. september 2015 Vir: [1] 1

REŠEVANJE DIFERENCIALNIH ENAČB Z MEHANSKIMI RAČUNSKIMI STROJI Pino Koc Seminar za učitelje matematike FMF, Ljubljana, 25. september 2015 Vir: [1] 1 REŠEVANJE DIFERENCIALNIH ENAČB Z MEHANSKIMI RAČUNSKIMI STROJI Pino Koc Seminar za učitelje matematike FMF, Ljubljana, 25. september 2015 Vir: [1] 1 Nekateri pripomočki in naprave za računanje: 1a) Digitalni

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropsk

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropsk EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropskega parlamenta in Sveta o ukrepih, ki jih je treba

Prikaži več

Prekinitveni način delovanja PLK Glavni program (OB1; MAIN) se izvaja ciklično Prekinitev začasno ustavi izvajanje glavnega programa in zažene izvajan

Prekinitveni način delovanja PLK Glavni program (OB1; MAIN) se izvaja ciklično Prekinitev začasno ustavi izvajanje glavnega programa in zažene izvajan Prekinitveni način delovanja PLK Glavni program (OB1; MAIN) se izvaja ciklično Prekinitev začasno ustavi izvajanje glavnega programa in zažene izvajanje prekinitvene rutine Dogodek GLAVNI PROGRAM (MAIN-OB1)

Prikaži več

Sistemi za zaznavanje celične gostote v sintezni biologiji

Sistemi za zaznavanje celične gostote v sintezni biologiji Sistemi za zaznavanje celične gostote v sintezni biologiji Zaznavanje celične gostote (quorum sensing, QS) Celice med seboj komunicirajo preko signalnih molekul, ki v drugi celici sprožijo odziv na ravni

Prikaži več

Mrežni modeli polimernih verig Boštjan Jenčič 22. maj 2013 Eden preprostejših opisov polimerne verige je mrežni model, kjer lahko posamezni segmenti p

Mrežni modeli polimernih verig Boštjan Jenčič 22. maj 2013 Eden preprostejših opisov polimerne verige je mrežni model, kjer lahko posamezni segmenti p Mrežni modeli polimernih verig Boštjan Jenčič. maj 013 Eden preprostejših opisov polimerne verige je mrežni model, kjer lahko posameni segmenti polimera asedejo golj ogljišča v kvadratni (ali kubični v

Prikaži več

Training

Training Svetovalna pisarna Drago Dretnik 2016 Namen Svetovalne pisarne je nuditi strokovno pomoč planinskim društvom na naslednjih področjih: sistemi za ravnanje z odpadno vodo vodooskrbni sistemi energetski sistemi

Prikaži več

1 Naloge iz Matematične fizike II /14 1. Enakomerno segreto kocko vržemo v hladnejšo vodo stalne temperature. Kako se spreminja s časom temperat

1 Naloge iz Matematične fizike II /14 1. Enakomerno segreto kocko vržemo v hladnejšo vodo stalne temperature. Kako se spreminja s časom temperat 1 Naloge iz Matematične fizike II - 2013/14 1. Enakomerno segreto kocko vržemo v hladnejšo vodo stalne temperature. Kako se spreminja s časom temperatura v kocki? Kakšna je časovna odvisnost toplotnega

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M77* SPOMLADANSK ZPTN OK NAVODLA ZA OCENJEVANJE Petek, 7. junij 0 SPLOŠNA MATA C 0 M-77-- ZPTNA POLA ' ' QQ QQ ' ' Q QQ Q 0 5 0 5 C Zapisan izraz za naboj... točka zračunan naboj...

Prikaži več

Prevodnik_v_polju_14_

Prevodnik_v_polju_14_ 14. Prevodnik v električnem polju Vsebina poglavja: prevodnik v zunanjem električnem polju, površina prevodnika je ekvipotencialna ploskev, elektrostatična indukcija (influenca), polje znotraj votline

Prikaži več

P r e d m e t n i k Seznam skupnih izbirnih predmetov v študijskem programu Izbirni predmeti Zap. št. Predmet Nosilec Kontaktne ure Klinične Pred. Sem

P r e d m e t n i k Seznam skupnih izbirnih predmetov v študijskem programu Izbirni predmeti Zap. št. Predmet Nosilec Kontaktne ure Klinične Pred. Sem P r e d m e t n i k Seznam skupnih izbirnih predmetov v študijskem programu 001 Akustika in ultrazvok Jurij Prezelj 002 Diferencialne enačbe Aljoša Peperko 003 Eksperimentalne metode v nosilec bo znan

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - DPN_II__05__Zanesljivost.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - DPN_II__05__Zanesljivost.ppt [Compatibility Mode] Univerza v Ljubljani - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo KATEDRA ZA TEHNIŠKO VARNOST Delovne naprave in priprave II Boris Jerman Prioriteta pri izboru načinov varovanja: a) vgrajena varnost;

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M7773* SPOMLDNSKI IZPITNI ROK NVODIL Z OCENJEVNJE Četrtek,. junij 07 SPLOŠN MTUR Državni izpitni center Vse pravice pridržane. M7-77--3 IZPITN POL W kwh 000 W 3600 s 43, MJ Pretvorbena

Prikaži več

Osnove verjetnosti in statistika

Osnove verjetnosti in statistika Osnove verjetnosti in statistika Gašper Fijavž Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Ljubljana, 26. februar 2010 Poskus in dogodek Kaj je poskus? Vržemo kovanec. Petkrat vržemo

Prikaži več

PREIZKUS ZNANJA IZ VARSTVA PRED POŽAROM

PREIZKUS ZNANJA IZ VARSTVA PRED POŽAROM PREIZKUS ZNANJA IZ VARSTVA PRED POŽAROM NORMATIVNA UREDITEV VARSTVA PRED POŽAROM Kakšne pogoje mora izpolnjevati pooblaščena oseba za izvajanje ukrepov varstva pred požarom v večstanovanjskih hišah? Kako

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 14 IntrerspecifiOna razmerja .ppt

Microsoft PowerPoint - 14 IntrerspecifiOna razmerja .ppt IV. POPULACIJSKA EKOLOGIJA 14. Interspecifična razmerja Št.l.: 2006/2007 1 1. INTERSPECIFIČNA RAZMERJA Osebki ene vrste so v odnosih z osebki drugih vrst, pri čemer so lahko ti odnosi: nevtralni (0), pozitivni

Prikaži več

Uvodno predavanje

Uvodno predavanje RAČUNALNIŠKA ORODJA Simulacije elektronskih vezij M. Jankovec Pomagala za hitrejšo/boljšo konvergenco Modifikacija vezja s prevodnostimi Med vsa vozlišča in maso se dodajo upori Velikost uporov določa

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke VGRADNJA KOMPAKTNEGA KOLEKTORJA ZA OGREVANJE NIZKENERGIJSKE HIŠE S TOPLOTNO ČRPALKO ZEMLJA/VODA Vgradnja kompaktnega zemeljskega kolektorja v obliki košare prihrani 75 % površino zemlje v primerjavi z

Prikaži več

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika 2 Pisni izpit 9. junij 2005 Ime in priimek: Vpisna št: Zaporedna številka izpita: Navodila Pazljivo preberite bese

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika 2 Pisni izpit 9. junij 2005 Ime in priimek: Vpisna št: Zaporedna številka izpita: Navodila Pazljivo preberite bese FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika Pisni izpit 9. junij 005 Ime in priimek: Vpisna št: Zaporedna številka izpita: Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja. Veljale bodo

Prikaži več

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T pred požarnim preskokom Q FO za požarni preskok polnorazviti

Prikaži več

Osnove matematicne analize 2018/19

Osnove matematicne analize  2018/19 Osnove matematične analize 2018/19 Neža Mramor Kosta Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Funkcija je predpis, ki vsakemu elementu x iz definicijskega območja D f R priredi natanko

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - MK 3 tehnicni sistemi.ppt

Microsoft PowerPoint - MK 3 tehnicni sistemi.ppt Opredelitev tehničnega sistema Proces prenosa naravnih sistemov v tehnični sisteme, kot posledica človekovega ustvarjanja 1 Uvod - kaj predstavlja tehnični sistem, splošni primeri Predstavitev primera

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - MK 3 tehnicni sistemi.ppt

Microsoft PowerPoint - MK 3 tehnicni sistemi.ppt Opredelitev tehničnega sistema Proces prenosa naravnih sistemov v tehnični sisteme, kot posledica človekovega ustvarjanja 1 Uvod - kaj predstavlja tehnični sistem, splošni primeri Predstavitev primera

Prikaži več

X. PREDAVANJE 6. Termodinamika Termodinamika obravnava pojave v snovi, ki so v povezavi z neurejenim gibanjem molekul in sil med njimi. Snov sestavlja

X. PREDAVANJE 6. Termodinamika Termodinamika obravnava pojave v snovi, ki so v povezavi z neurejenim gibanjem molekul in sil med njimi. Snov sestavlja X. PREDAVANJE 6. Termodinamika Termodinamika obravnava pojave v snovi, ki so v povezavi z neurejenim gibanjem molekul in sil med njimi. Snov sestavlja izredno veliko molekul (atomov), med katerimi delujejo

Prikaži več

ALKOHOLI

ALKOHOLI ALKOHOLI Kaj je alkohol? Alkohol je bistvena učinkovina v alkoholnih pijačah, ter alkoholi so pomembna skupina organskih spojin. V kemiji je alkohol splošen pojem, ki ga uporabljamo za vsako organsko spojino,

Prikaži več

Equation Chapter 1 Section 24Trifazni sistemi

Equation Chapter 1 Section 24Trifazni sistemi zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc / 8.5.7/ Triazni sistemi (4) Spoznali smo že primer dvoaznega sistema pri vrtilnem magnetnem polju, ki sta ga ustvarjala dva para prečno postavljenih tuljav s azno

Prikaži več

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Osnove jezika VHDL Strukturno načrtovanje in testiranje Struktura vezja s komponentami

Prikaži več

Generatorji toplote

Generatorji toplote Termodinamika Ničti zakon termodinamike Če je telo A v toplotnem ravnovesju s telesom B in je telo B v toplotnem ravnovesju s telesom C, je tudi telo A v toplotnem ravnovesju s telesom C. Prvi zakon termodinamike

Prikaži več

Požarna odpornost konstrukcij

Požarna odpornost konstrukcij Požarna obtežba in razvoj požara v požarnem sektorju Tomaž Hozjan e-mail: tomaz.hozjan@fgg.uni-lj.si soba: 503 Postopek požarnega projektiranja konstrukcij (SIST EN 1992-1-2 Izbira za projektiranje merodajnih

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - ep-vaja-02-web.pptx

Microsoft PowerPoint - ep-vaja-02-web.pptx Goriva, zrak, dimni plini gorivo trdno, kapljevito: C, H, S, O, N, H 2 O, pepel plinasto: H 2, C x H y, CO 2, N 2,... + zrak N 2, O 2, (H 2 O, CO 2, Ar,...) dimni plini N 2, O 2, H 2 O, CO 2, SO 2 + toplota

Prikaži več

VHF1-VHF2

VHF1-VHF2 VHF BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET VHF1: 1 CHANNEL VHF2: 2 CHANNELS NAVODILA ZA UPORABO SLO Hvala, ker ste izbrali naš BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET IBIZA SOUND. Za vašo lastno varnost, preberite ta navodila

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 12. junij 2013 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

KRMILNA OMARICA KO-0

KRMILNA OMARICA KO-0 KOTLOVSKA REGULACIJA Z ENIM OGREVALNIM KROGOM Siop Elektronika d.o.o., Dobro Polje 11b, 4243 Brezje, tel.: +386 4 53 09 150, fax: +386 4 53 09 151, gsm:+386 41 630 089 e-mail: info@siopelektronika.si,

Prikaži več

(Microsoft Word - 3. Pogre\232ki in negotovost-c.doc)

(Microsoft Word - 3. Pogre\232ki in negotovost-c.doc) 3.4 Merilna negotovost Merilna negotovost je parameter, ki pripada merilnem rezltat. Označje razpršenost vrednosti, ki jih je mogoče z določeno verjetnostjo pripisati merjeni veličini. Navaja kakovost

Prikaži več

PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki

PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki o prosilcu 1.1 Identifikacijska številka v registru

Prikaži več

Optimizacija z roji delcev - Seminarska naloga pri predmetu Izbrana poglavja iz optimizacije

Optimizacija z roji delcev - Seminarska naloga pri predmetu Izbrana poglavja iz optimizacije Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Seminarska naloga pri predmetu Izbrana poglavja iz optimizacije 2. junij 2011 Koncept PSO Motivacija: vedenje organizmov v naravi Ideja: koordinirano

Prikaži več

Učinkovita izvedba algoritma Goldberg-Tarjan Teja Peklaj 26. februar Definicije Definicija 1 Naj bo (G, u, s, t) omrežje, f : E(G) R, za katero v

Učinkovita izvedba algoritma Goldberg-Tarjan Teja Peklaj 26. februar Definicije Definicija 1 Naj bo (G, u, s, t) omrežje, f : E(G) R, za katero v Učinkovita izvedba algoritma Goldberg-Tarjan Teja Peklaj 26. februar 2009 1 Definicije Definicija 1 Naj bo (G, u, s, t) omrežje, f : E(G) R, za katero velja 0 f(e) u(e) za e E(G). Za v V (G) definiramo presežek

Prikaži več

Avtomatizirano modeliranje pri celostnem upravljanju z vodnimi viri

Avtomatizirano modeliranje pri celostnem upravljanju z vodnimi viri Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo 36. Goljevščkov spominski dan Modeliranje kroženja vode in spiranja hranil v porečju reke Pesnice Mateja Škerjanec 1 Tjaša Kanduč 2 David Kocman

Prikaži več

LaTeX slides

LaTeX slides Statistični modeli - interakcija - Milena Kovač 23. november 2007 Biometrija 2007/08 1 Število živorojenih pujskov Biometrija 2007/08 2 Sestavimo model! Vplivi: leto, farma Odvisna spremenljivka: število

Prikaži več

FIZIKALNA STANJA IN UREJENOST POLIMERNIH VERIG Polimeri se od nizkomolekularnih spojin razlikujejo po naravi fizikalnega stanja in po morfologiji. Gle

FIZIKALNA STANJA IN UREJENOST POLIMERNIH VERIG Polimeri se od nizkomolekularnih spojin razlikujejo po naravi fizikalnega stanja in po morfologiji. Gle FIZIKALNA STANJA IN UREJENOST POLIMERNIH VERIG Polimeri se od nizkomolekularnih spojin razlikujejo po naravi fizikalnega stanja in po morfologiji. Glede na obliko in način urejanja polimernih verig v trdnem

Prikaži več

101353_-an-01-sl-_vbodni_termometer

101353_-an-01-sl-_vbodni_termometer SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 101353 www.conrad.si TFA LT-102 VBODNI TERMOMETER Št. izdelka: 101353 1 KAZALO 1 LASTNOSTI...3 2 LCD ZASLON...3 3 ZAČETEK OBRATOVANJA...3 4 UPRAVLJANJE...4

Prikaži več

MATEMATIKA – IZPITNA POLA 1 – OSNOVNA IN VIŠJA RAVEN

MATEMATIKA – IZPITNA POLA 1 – OSNOVNA IN VIŠJA RAVEN Državni izpitni center *M18242123* JESENSKI IZPITNI ROK BIOLOGIJA NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 30. avgust 2018 SPLOŠNA MATURA Državni izpitni center Vse pravice pridržane. M182-421-2-3 2 Naloga Odgovor

Prikaži več

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega projekta je bil izdelati učilo napravo za prikaz delovanja

Prikaži več

Microsoft Word - ge-v01-osnove

Microsoft Word - ge-v01-osnove .. Hidroelektrarna Gladina akumulacijskega jezera hidroelektrarne je 4 m nad gladino umirjevalnega bazena za elektrarno. Skozi turbino teče 45 kg/s vode. Temperatura okolice in vode je 0 C, zračni tlak

Prikaži več

Osnove statistike v fizični geografiji 2

Osnove statistike v fizični geografiji 2 Osnove statistike v geografiji - Metodologija geografskega raziskovanja - dr. Gregor Kovačič, doc. Bivariantna analiza Lastnosti so med sabo odvisne (vzročnoposledično povezane), kadar ena lastnost (spremenljivka

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

Izločanje arzenovih spojin pri pacientih zdravljenih z arzenovim trioksidom

Izločanje arzenovih spojin pri pacientih zdravljenih z arzenovim trioksidom Izločanje arzenovih spojin pri pacientih zdravljenih z arzenovim trioksidom Zdenka Šlejkovec, Helena Podgo Peter Černelč in Ingrid Falnog Akutna promielocitna levkemija (APL) Večina primerov APL (98%)

Prikaži več

5.VAJA RAZMERJE MED HITROSTJO DIFUZIJE IN VELIKOSTJO CELICE

5.VAJA RAZMERJE MED HITROSTJO DIFUZIJE IN VELIKOSTJO CELICE 5.VAJA RAZMERJE MED HITROSTJO DIFUZIJE IN VELIKOSTJO CELICE UVOD Celica, kateri smo se posvetili pri laboratorijskem delu, je osnovna gradbena enota vsakega živega bitja ali pa že ena sama predstavlja

Prikaži več

STAVKI _5_

STAVKI _5_ 5. Stavki (Teoremi) Vsebina: Stavek superpozicije, stavek Thévenina in Nortona, maksimalna moč na bremenu (drugič), stavek Tellegena. 1. Stavek superpozicije Ta stavek določa, da lahko poljubno vezje sestavljeno

Prikaži več

IZBIRNI PREDMET KEMIJA 2. TEST B Ime in priimek: Število točk: /40,5t Ocena: 1.) 22,4 L kisika, merjenega pri 0 o C in 101,3 kpa: (1t) A im

IZBIRNI PREDMET KEMIJA 2. TEST B Ime in priimek: Število točk: /40,5t Ocena: 1.) 22,4 L kisika, merjenega pri 0 o C in 101,3 kpa: (1t) A im IZBIRNI PREDMET KEMIJA 2. TEST B Ime in priimek: 8. 1. 2008 Število točk: /40,5t Ocena: 1.) 22,4 L kisika, merjenega pri 0 o C in 101,3 kpa: (1t) A ima maso 16,0 g; B ima maso 32,0 g; C vsebuje 2,00 mol

Prikaži več

Zdravljenje raka debelega črevesa in danke Pomen napovednih bioloških označevalcev RAS slovenija

Zdravljenje raka debelega črevesa in danke Pomen napovednih bioloških označevalcev RAS slovenija Zdravljenje raka debelega črevesa in danke Pomen napovednih bioloških označevalcev RAS slovenija Izdalo: Združenje Europacolon Slovenija Strokovni pregled vsebine: doc. dr. Janja Ocvirk dr. med. Pozdravljeni,

Prikaži več

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc Elektrotehniški praktikum Sila v elektrostatičnem polju Namen vaje Našli bomo podobnost med poljem mirujočih nabojev in poljem mas, ter kakšen vpliv ima relativna vlažnost zraka na hitrost razelektritve

Prikaži več

RAZMERJE MED HITROSTJO DIFUZIJE in VELIKOSTJO CELICE

RAZMERJE MED HITROSTJO DIFUZIJE in VELIKOSTJO CELICE RAZMERJE MED HITROSTJO DIFUZIJE in VELIKOSTJO CELICE UVOD Celica, kateri smo se posvetili pri laboratorijskem delu, je osnovna gradbena enota vsakega živega bitja ali pa že ena sama predstavlja organizem

Prikaži več

Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA

Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA Je žarnica z nitko iz volframa, okoli katere je atmosfera - prostor, ki vsebuje poleg argona in kriptona doloceno razmerje halogena

Prikaži več

No Slide Title

No Slide Title Interakcije zdravil Marija Bogataj Interakcije zdravil: farmacevtske: fizikalna ali kemijska inkompatibilnost običajno napovedljive skoraj vedno se jim je mogočeizogniti parenteralne oblike, peroralne:

Prikaži več

POROČILO IZ KONSTRUKCIJSKE GRADBENE FIZIKE PROGRAM WUFI IZDELALI: Jaka Brezočnik, Luka Noč, David Božiček MENTOR: prof. dr. Zvonko Jagličič

POROČILO IZ KONSTRUKCIJSKE GRADBENE FIZIKE PROGRAM WUFI IZDELALI: Jaka Brezočnik, Luka Noč, David Božiček MENTOR: prof. dr. Zvonko Jagličič POROČILO IZ KONSTRUKCIJSKE GRADBENE FIZIKE PROGRAM WUFI IZDELALI: Jaka Brezočnik, Luka Noč, David Božiček MENTOR: prof. dr. Zvonko Jagličič 1.O PROGRAMSKO ORODJE WUFI Program WUFI nam omogoča dinamične

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini snemalnik

Navodila za uporabo Mini snemalnik Navodila za uporabo Mini snemalnik www.spyshop.eu Pred vami so navodila za pravilno uporabo mini snemalnika in opis funkcionalnosti. Lastnosti snemalnika: Naziv Mere Teža Kapaciteta spomina Snemanje Format

Prikaži več

No Slide Title

No Slide Title Glavne napake-pomoč KRONOS 1 Diagnostika in dostop do sistema PEČICA NAPAKA NAPAKA PRIKAZANA Z KODO NAPAKE NAPAKA BREZ INDIKACIJE KODE NAPAKE 2 Diagnostika in dostop do sistema Prikaz kode napake Informacije

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Letna konferenca Katedre za Biotehnologijo POMEN BIOTEHNOLOGIJE IN MIKROBIOLOGIJE ZA PRIHODNOST: VODA 18-19.1.2007 Definiranje okolja mikroorganizmov David Stopar Izr. prof. dr. David Stopar Univerza v

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v fina

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v fina UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Katja Ciglar Analiza občutljivosti v Excel-u Seminarska naloga pri predmetu Optimizacija v financah Ljubljana, 2010 1. Klasični pristop k analizi

Prikaži več

C:/Users/Matevz/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-januar-februar-15.dvi

C:/Users/Matevz/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-januar-februar-15.dvi Kemijska tehnologija, Kemija Bolonjski univerzitetni program Smer: KT K WolframA: DA NE Čas reševanja je 75 minut. Navodila: Računski del izpita pri predmetu MATEMATIKA I Ugasni in odstrani mobilni telefon.

Prikaži več

CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.pdf

CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.pdf Elektrotehniški praktikum Osnove digitalnih vezij Namen vaje Videti, kako delujejo osnovna dvovhodna logi na vezja v obliki integriranih vezij oziroma, kako opravljajo logi ne funkcije Boolove algebre.

Prikaži več

LINEARNA ELEKTRONIKA

LINEARNA ELEKTRONIKA Linearna elektronika - Laboratorijske vaje 1 LINERN ELEKTRONIK LBORTORIJSKE VJE Priimek in ime : Skpina : Datm : 1. vaja : LSTNOSTI DVOVHODNEG VEZJ Naloga : Za podano ojačevalno stopnjo izmerite h parametre,

Prikaži več

Microsoft Word - PREDMETNIK_1_2_3_2015.doc

Microsoft Word - PREDMETNIK_1_2_3_2015.doc PREDMETNIK 1. letnik Organizirano študijsko delo IŠDŠ VP OŠD Zap. Predmet zimski poletni Št. P V P V PD IŠ PRVI LETNIK 1. Matematična fizika NV 30 45 75 / 135 210 7 2. Osnove tehnologij TV 30 45 75 / 93

Prikaži več

Peltonova turbina ima srednji premer 120 cm, vrti pa se s 750 vrtljaji na minuto

Peltonova turbina ima srednji premer 120 cm, vrti pa se s 750 vrtljaji na minuto V reki 1 s pretokom 46 m 3 /s je koncentracija onesnažila A 66,5 g/l in onesnažila B 360 g/l. V reko 1 se izliva zelo onesnažena reka 2 s pretokom 2400 l/s in koncentracijo onesnažila A 0,32 mg/l in onesnažila

Prikaži več